Page 1


© 2015 J.M. Stenersens Forlag AS Bokdesign: Handverk / Eivind Stoud Platou Foto: Synøve Dreyer Styling: Kristin Kjellmo Vorkinn Repro: Løvaas Lito AS Papir: Cyclus Offset 150 g Boken er satt med: Lineto Brown Trykk og innbinding: Livonia Print ISBN: 978-82-7201-601-1 J.M. Stenersens Forlag Stortingsg. 12 0161 Oslo www.jms.no post@jms.no Materialet er vernet etter åndsverkloven. Uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling bare tillatt når det er hjemlet i lov eller avtale med Kopinor (www.kopinor.no).


GRØNT


Takk. No man is an island. All støtte betyr så mye. Takk for tålmodighet, gode råd, utfordrende spørsmål, utlån av diverse, deling av kunnskap og erfaring, takk for at dere hører på vårt mas om å redde verden. I ubestemt rekkefølge: Takk til hele vårt personale, dere som er med oss nå, dere som har sluttet og dere som er på vei inn. Enormt stor takk til kunder som tror på det vi gjør; mange av dere har fulgt oss siden kjelleren i sportsbaren i 2009. Takk til samarbeidspartnere, leverandører, venner og familie. Og takk til dere alle som jobber for en mer etisk verden. Do good or go home.


Velkommen.....................................................6 Slik bruker du boka........................................... 7 Funky Fresh Story..............................................8 Hva, hvem, hvorfor og hvordan..........................12 Vegansk er bra for deg!................................... 16 Smak............................................................ 19 Sesongguide.................................................. 20 Good morning...........................................24 Blueberry Bowl........................................... 27 Proteinpannekake...................................... 29 Banancrêpes............................................. 29 Drikk dine grønnsaker!................................ 32 Grøt......................................................... 35 Vegansk pålegg......................................... 36 Havrescones.............................................. 43 Power lunch..............................................46 Vegansk BLT.............................................. 49 Svensk «köttbullemacka».............................51 Kikertpannekake «socca»............................ 52 Noriruller.................................................. 55 Mindmap salat.......................................... 57 Tomatsuppe.............................................. 60 Maissuppe..................................................61 Kremet sellerirotsuppe................................ 62 Erte- og pastinakksuppe............................. 63 Dinner time..............................................66 Taco......................................................... 69 Pytt i panne.............................................. 73 Bokhveteotto med sopp.............................. 74 Quinoasalat med ovnsstekte grønnsaker........ 75 Funky Fresh burgere.................................... 76 To digge paier............................................ 82

Moussaka.................................................. 85 Meze........................................................ 87 Seitanstek................................................. 90 Pizza........................................................ 95 Tapas....................................................... 96 Seitanbiter...............................................100 Dip it!....................................................102 Cashewkrem............................................ 105 Ananaschutney og mangochutney............... 107 Majones, pesto og aïoli............................... 110 Vegan-oster............................................. 113 Black Bean Dip......................................... 116 Sweets for my sweets................................. 118 Bananiskrem............................................ 121 Flapjacks................................................. 122 Funky Fresh Cheesecake............................. 125 Daddelkuler, kikertkuler, havrekuler, bounty... 128 Rødbetkake og sjokolademousse................. 130 Gulrotkake............................................... 133 Veganske milkshaker................................. 134 On the side..............................................136 Italiensk gryte med soltørket tomat............. 139 Rødbetsalat.............................................. 141 Bønnesalat med vinaigrette........................ 143 Fennikelsalat med agurk og eple.................. 144 Gratinert blomkål...................................... 147 Snacks..................................................... 148 Brød........................................................ 152 Let’s celebrate..........................................156 Sommerfest............................................. 158 Veggo-jul.................................................164 5 retters meny ala Paulius...........................168 We like......................................................... 172 Referanser.................................................... 173 Register....................................................... 174


«I dag er det mange som forteller deg hva og hvordan du skal spise. En matvare kan gå fra å være sunn den ene dagen til å være usunn, ja til og med skadelig, neste dag. I diettjungelen er det nærmest bare én ting alle er enige om: Spis mer grønt!» Dette er innledningen til boken vår Raw som ble gitt ut i 2012 og var Norges første kokebok om raw food (eller råmat). Nå, tre år senere, synes vi temaet fortsatt er like aktuelt. Hva vi bør spise og ikke, er kanskje til og med enda mer diskutert nå enn den gang! Men det har skjedd en endring. Vi har vært i veganbransjen siden 2008, og aldri har interessen for vegansk, bærekraftig og økologisk mat vært større. Vi er ekstremt stolte over å være en del i denne bevegelsen. Det er på tide med en norsk vegansk kokebok, med enkle oppskrifter, fristende råvarer og bilder som inspirerer. Uten å bruke pekefingeren må vi likevel konstatere noe her. Kjøttkutt er for alle. For deg som er opptatt av miljø, av helse, av dyrevelferd og av spennende smaker. Kjøttkutt betyr ikke at alle bør leve helt vegansk, men at alle, ja alle, bør spise mindre kjøtt.

I vår egen hverdag mikser vi varme veganske retter med mye råkost, og blant våre ansatte og våre gjester finner du både råmatspisere og altetende. Og du som leser dette, har sikkert også din helt egne matfilosofi. Oppskriftene du møter i denne boka, har vært gjennom mye. Det er favoritter fra Josefines første eksperimenter på kjøkkenet som tiåring, retter fra menyene på restauranten vår, mat vi har funnet på reiser, og som mange tusen deltagere på kurs har prøvd seg frem på. Vi ønsker å vise på en tydelig måte hvordan rettene er bygget opp, slik at du selv kan sette i gang med å lage vegansk mat. Mat skal ikke være vanskelig, men det er akkurat som med alt annet, vi trenger å øve. Med nye oppskrifter kommer nye råvarer, nye teknikker og nye smaker som vi må tilpasse oss til. Den gode nyheten er at jo flere ganger du prøver, desto bedre blir det! Vegansk mat er ofte både raskere, billigere og lettere å lykkes med enn mange kjøttretter. Håper det smaker!


Du er sjefen. Rettene i denne boka er bygget opp på en tydelig måte, slik at du selv kan sette i gang å lage vegansk mat med et personlig uttrykk hvis du ønsker det. Jobb videre med oppskrifter, gi dem din egen touch, og snart vil du få dine helt egne favoritter! Vi har prøvd å gjøre oppskriftene så enkle som mulig, med ingredienser som skal være lett tilgjengelige. Vegansk mat spises ofte på en litt annerledes måte enn et kjøttmåltid. Vi tenker ikke «kjøtt, saus og poteter». Mye av maten egner seg bedre som buffeer eller mange småretter. Derfor har vi valgt å ha med oppslag på meze, tapas, sommerbuffé og julebord. I tradisjonell kost bruker man ofte «tallerkenmodellen» for å forsikre seg om at man får i seg de riktige næringsstoffene. Når vi lager vegansk mat, er prinsippet om næringsstoffer fortsatt der, men vår proteinkilde er ikke nødvendigvis burgeren, pølsa eller biffen på tallerkenen, men kan like gjerne være i sausen (tenk hummus!) eller i «risen», som for eksempel når vi bruker bokhvete eller quinoa som komponent. Dette gir en større palett til å leke med kombinasjoner av konsistenser, temperaturer og smaker, samtidig som vi tar hensyn til metthetsfølelse og ernæringsverdi. Velkommen til tallerkenmodellen 2.0! Funky Fresh Foods ble startet av to svensker, og blant våre ansatte teller vi per i dag minst ti nasjonaliteter. De mange ordene og uttrykkene i engelsk gir mulighet til dobbeltbetydning og humor. Ikke minst når engelsk heller ikke er morsmålet vårt. Vårt «lingo» er en herlig blanding av norsk, svensk, engelsk og alt mulig annet. Å bruke engelsk er også en måte å signalisere at vi har mange internasjonale og urbane kunder, at grenser viskes ut, og at vi er del av en større verden. Vi skammer oss ikke over å uttrykke oss på vår egen måte – og ikke er vi språklærere heller!

7


8

Historien om Funky Fresh Foods begynte i 2006. Jenni og Josefine var to av mange andre svensker som søkte jobb og lykken i Oslo. Josefine hadde vært vegetarianer nesten hele livet og overbeviste Jenni med gode, hjemmelagde veganske retter i store porsjoner. Josefine, født og oppvokst i Stockholm med et stort utvalg av vegetariske spisesteder, var overrasket over det dårlige utvalget av vegetarisk og økologisk mat som Oslo hadde å by på. De to jentene fant ut at de måtte gjøre noe med den saken! Ideer og tanker om hvordan de skulle løse denne utfordringen, begynte å utvikle seg. Bærekraftig, vegansk mat burde smake fantastisk og være lett tilgjengelig. Med god erfaring og mye kunnskap fra restaurant- og servicebransjen trodde vi at vi hadde nok til at ballen skulle begynne å rulle. Bufférestauranten Vega. Fulle av energi for å redde verden og skape fred på jorda, ett steg av gangen, hastet vi inn i et samarbeid med noen gutter for å overta driften av det etablerte Vegeta Vertshus – som nå heter Vega. Dette var sent i

2008. Det tok ikke lang tid før vi innså at vi hadde ulike syn på hvordan stedet burde drives, og allerede i september 2009 forlot vi prosjektet. Litt overrasket, mindre naive og mer målbevisst enn noensinne visste vi akkurat hva vi ville skape. Vi lærte at i en vegetarisk restaurant er brorparten av gjestene vegetarianere fra før. Vi ville servere mat til et bredere publikum og jobbe for at flere ble nysgjerrige på økologisk, raw og vegansk. «To preach to the choir» var ikke vår greie, og vi ønsket at alle skulle få mulighet til å oppdage fersk, økologisk, rå, vegansk, glutenfri, sunn og spennende mat! Raw food i en sportsbar? Alle pengene våre var investert og tapt i Vega. Vi var blakke, men noen erfaringer rikere, og vi var mer bestemt enn noensinne på å fortsette videre på egen hånd. Funky Fresh Foods ble etablert i oktober 2009, og samme måned hadde vi våre første innsalg av raw food-kaker og snacks til helsekostbutikker, og vi deltok på en festival. Jenni var fortsatt deleier i en sportsbar. I begynnelsen prøvde vi å «freshe opp» barmenyen der, med vegetariske valgmuligheter og mer grønnsaker. Vi fant fort ut at det kanskje ikke var det letteste klientellet å begynne med. Hmm.


På søndager inviterte vi det voksende raw foodmiljøet i Oslo til en pop-up-restaurant nede i sportsbaren. Den dunkle kjelleren og vår fargerike raw food-meny ga en noe spesiell «cross-over»følelse over det hele, kan du si! Vi hadde en stor jobb å gjøre. Vi ville tilby noe til markedet som kunder ikke innså verdien av – ennå. En gang hadde vi et event på en festival og solgte økologiske smoothier og brownies. En kunde kom opp til oss og sa: «Økologiske brownies? Det er ikke noe for meg! Jeg prøvde økologisk tomatsuppe en gang, og den var ikke god. Jeg liker ikke økologisk.» Våre første tanker, som de opplyste svenskene vi er, var: «Skojar ni eller?» Men det fikk oss til å forstå at informasjon og opplysning kom til å bli en stor del av Funky Fresh Foods, og dessuten hvor stor utfordringen vi hadde foran oss, var. Så i tillegg til våre sprø pop-up-kafeer, festivaler og produksjonen som allerede var blitt vår fulltidsjobb, måtte vi nå spre det gode budskapet om hvorfor alle bør spise økologisk og bærekraftig mat til våre medmennesker. Etter ikke lang tid begynte vi med kurs innen rå matlaging. Ikke så mye fra et helsemessig perspektiv som en skulle tro. Vi har ingen formell utdannelse innen ernæring. Men i jungelen av raw food-guruer og kultlignende hippiemiljøer følte vi at det var et behov for en mer avslappet tilnærming til raw food. Kunnskapen vår kom fra egne erfaringer og vår genuine kjærlighet for å spise masse god mat! Vi hadde selv følt på hvordan ren og næringsrik mat forandret og påvirket kropp og sinn på positive måter. Men i stedet for å snakke om vibrasjoner, kjærlighet, energier og annet

wannabe-spirituelt drømmesnakk (det driver vi nok på med i andre sammenhenger), ble vår kjerne å konsentrere oss om maten. Lage god mat og spre kunnskap om bærekraftig og velsmakende ren mat. I 2010 ble vi kontaktet av en veldig entusiastisk kvinne i Trondheim. Sonia. Hun hadde startet en «NGO» som het «Unge Kokker», som jobbet for å spre sunn og bærekraftig matlagings-skills til dagens ungdom. Dette var starten på et fantastisk eventyr. Josefine og Jenni begynte å reise til små og store byer på tvers av Norge. Det første året hadde Josefine over 100 reisedager der hun underviste i heimkunnskapstimene på ulike skoler. Både for unge i alderen 9 til 14 år og deres lærere og foreldre. Kake-businessen vokser. Mens Josefine reiste Norge rundt, tok kakene til Jenni av i helsekostbutikker, og behovet for å ekspandere meldte seg. Vi trengte mer plass og flyttet til et produksjonskjøkken i kjelleren til Oslo Golfklubb på Røa. Fra sentrum er det en 40 minutter lang tur med kollektivtrafikk. På den tiden hadde vi ikke bil. Så som vanlig reiste vi og flyttet tingene våre med hjelp av longboard, buss og t-bane. Vi kan virkelig anbefale ruten Bogstad– Sentrum, et fantastisk «downhill-cruise». Anbefales dog ikke med 15 kg ostekake i ryggsekken, da det kan være vanskelig å bremse! Norske vintre kan være harde. Også for raw food-business. Men da sommeren kom, løsnet det virkelig for oss. Enkelte av våre salgsmetoder bør kanskje ikke offentliggjøres, men hallo, det var for «the greater good»! På festivaler solgte vi vegetariske burgere. Ikke som «vegetarisk burger», men som «økologisk burger», og serverte 1000 (979) ufrivillige vegetarianere. Vi har fortsatt ikke

FUNKY FRESH STORY

9


10

fått noen klager fra de dagene! Det var riktignok én rockefestival i Stavanger som fikk mange klager fra de andre «kommersielle» burgerselgerne, som mente at vi stjal kunder, og ville tvinge oss til å kalle det for «vegetarisk burger». Det ble til slutt inngått et kompromiss om å kalle det «Funky Fresh Burgers», og til våre konkurrenters store fortvilelse solgte vi da bare enda mer! Det var litt gøy. På slutten av 2011 kunne vi ta ut våre første lønninger og kjøpe en bil. Glade dager! Sjefskokken på golfklubben, Magnus, er som pappa Baloo for oss. Han lærte oss alt han visste om mat-prepp, kjøkkenhygiene, logistikk, presentasjon, prising og hvordan man tar seg av kunder! På store arrangementer fikk vi hjelpe ham med å koordinere serveringer til flere hundre personer, og på normale dager lære hvordan man drev et kjøkken. «Det er alltid noe å gjøre.» Dette var en uvurderlig erfaring, og vi vil for alltid være takknemlig overfor både Maggan og Guri, den daglige lederen som hadde en god porsjon tålmodighet med oss. Grønnkål var en av disse «rare» ingrediensene som var vanskelig å finne i Norge da vi flyttet hit. Det ble for det meste solgt som dyrefôr og var nesten umulig å oppdrive i butikker. Ja vel, da får vi fikse det selv, tenkte vi. Med hjelp fra Innovasjon Norge inngikk vi et samarbeid med en bonde som skulle dyrke grønnkål for oss over to sesonger i et prosjekt som skulle promotere norsk jordbruk. Den første avlingen feilet på grunn av dårlig timing med høstingen og dårlige værforhold. Det andre året ble nesten hele avlingen oversvømt bare noen uker før høsting. Vi ga opp grønnkål for en liten stund, men nå finner du faktisk norsk grønnkål hele året. Det er ikke alltid lett å være først.

Tilstede mat og mer. Første gang vi møtte Liv Brit, innså vi at hun var ekte vare. Vi hadde avtalt et møte på Bakefri og tatt med noen smaksprøver. Hun snakket om at hun skulle flytte tilbake til Kristiansand etter noen år i Canada, og at hun savnet økologiske, bærekraftige veganske alternativer på restauranter i Kristiansand. Hun holdt på med å renovere en bygning i Kristiansand sentrum og ville at vi skulle komme ned og se. Dette var ikke første gang vi hadde blitt tilbudt å starte en restaurant eller gå inn i lignende prosjekter. Men det som var annerledes med henne, var at hun insisterte på å betale for smaksprøvene før hun dro videre. Vi var overbevist. Hun var seriøs. Fra det øyeblikket gikk alt veldig fort. Vi besøkte den avslappende, idylliske sommerbyen langt sør i Norge (ikke fullt så fristende som det høres ut i regnfulle november måned). Jenni, den verste japersonen i nabolaget, var både trøtt og lei av Oslo og lot seg sjarmere av Kristiansand. Gangavstand mellom strand, sentrum og skog var fristende. «Her kunne jeg tenkt meg å bo en stund», sa Jenni. Bygningen som Liv Brit renoverte, var mye flottere enn vi hadde sett for oss. Flere etasjer, midt i byens handlegate, åpen takterrasse med utsikt over havet. Det ble lett et ja! Men med tanke på størrelsen på prosjektet innså vi snart at dette ikke var noe vi kunne klare helt på egen hånd. Vi samlet de beste personene vi kjente i Oslo, og vi endte opp med en gjeng på fem som skulle legge en plan for vårt nye eventyr. Hovedkokken og deleier i det nye prosjektet er en kjent fiske- og sjømatkokk, så vi bestemte oss for at fisk og sjømat fra bærekraftige kilder kunne være en del av menyen vår, selv om Funky Fresh Foods alltid har vært vegansk. Vi døpte barnet vårt «Tilstede mat og mer», og dørene ble åpnet første


gang i mars 2012. Allerede i 2014 gikk restauranten i null. Hjemme i Oslo er Josefine på et nytt oppdrag. Vi ville skrive den første norske kokeboka om raw food. Alle oppskriftene var på plass, mest fordi vi hadde undervist i såpass mange år. Etter å ha prøvd og feilet gjentatte ganger. Vi følte at vi var klare. At vi fikk sjansen til å ta bildene til boka med den kjente fotografen Lisa Westgaard, var dødskult! Takk også til Maggen! Men forlagene var ikke like kule som oss. De trodde ikke det fantes et stort nok marked. Derfor så vi oss nødt til å starte vårt eget forlag. Vi hadde bare én bok, men den har vi klart å selge 4000 eksemplarer av så langt, og i 2015 har vi tenkt å trykke flere. Det å lage alle kakene, cateringene, undervise og holde kurs alene var ikke mulig. Så da Jenni dro, fikk Funky Fresh sin første heltidsansatt. Snart flyttet vi også kjøkkenet ned til Oslo sentrum igjen. Og tro det eller ei, vi leide plass i vår gamle restaurant der det hele startet – på Vega. Vi er fortsatt venner med dem som jobber der. På denne tiden ble vi ytterligere en person i Funky Fresh, og vi opplevde blant annet stor suksess etter å ha servert den store urbane Øyafestivalen og Solar Weekend. Vi fikk dermed etablert oss som en pålitelig «food and beverage full service»-bedrift på større og større arrangementer. Coco Crunch. Benjamin, vår sjefskokk i Kristiansand, er veldig glad i søtsaker (eller skal vi kalle ham sukkeravhengig). Selv om vi ikke serverer sukker i restauranten, kunne han ikke gi opp dette grønne godteriet vi kaller for «damsugare» i Sverige. Selvfølgelig kan vel alt som smaker godt, lages enda bedre og være sunnere samtidig! Eller? Jenni var midt i en «juice detox»-periode da hun

brukte flere timer på testkjøkkenet til langt ut på natten sammen med en gjeng som var villige til å være testpanel. Resultatet ble til slutt vår nå kjente «Coco Crunch»! En økologisk kokoskule som smaker bedre og er sunnere enn de fleste søtsaker. I dag jobber det fire personer med å rulle, rulle, rulle, rulle og pakke våre «Coco Crunch», og de er å få kjøpt i flere kafeer, helsekost- og livsstilsbutikker rundt omkring. DogA. Vi hadde en kort visitt innom kjøkkenet på startup-hubben Mesh Café, men også det kjøkkenet ble for lite, for fort. DogA, Norsk designog arkitektursenter har hatt Oslo Vegetarfestival i noen år, og de ansatte i bygningen har også smakt på våre lunsj-cateringer en stund. Av mange gode hendelser gjennom vårt eventyr var muligheten for overtagelse av det store kjøkkenet og kaféen på denne kule beliggenheten et gjennombrudd for å nå et bredere publikum. Kjøkkenet er stort nok (foreløpig, i hvert fall), og vi har 70 sitteplasser i unike arkitektoniske omgivelser, med utsikt til Akerselva. Det er åpent hver dag, vi serverer flere enn 1000 gjester hver uke, samtidig som vi jevnlig serverer arrangementer med rundt 1000 personer om gangen. I 2015 fant vi endelig et forlag som er like kule som oss, og her får dere vår andre kokebok. Vårt team fortsetter å vokse, både i Oslo og Kristiansand. Josefine og Jenni er fortsatt på farten. Vi lever i byen, haiker i fjellet, klatrer i trærne og surfer på bølgene. Bærekraftig mat burde være lett tilgjengelig og smake fantastisk. Dette er vår historie så langt. Det vi har lært, er at ting aldri blir som man forventer eller ser for seg – og det er nettopp det som gjør det så morsomt!

FUNKY FRESH STORY

11


#gingershotselfie

#gateva

sk feires

med #ec

odriving

k #50kglø

r, Coco Crunch pĂĽ tu aldri sur!

#veganskvĂĽr #g ivep

easachance


#gingershotselfie

#hardnocklife

Fairtrade festival i skateparken

2010

Funky Fresh

kjøkken er fra vårt H ! g n ri te Ca

på MESH


GOOD MO


MORNING


Har du prøv açaíbowl før? Blueberry bowl er et nærprodusert, bærekraftig, billig og veldig digg alternativ. Serverer: 1 person | Tid: 3 minutter 2 dl dypfryste blåbær (100 g) 1 banan i skiver Litt væske for å få blenderen å kjøre rundt; rismelk eller kokosmelk er godt. Kjør ingrediensene i blenderen og hell blandingen ned i en bolle. Er den for tykk, så bruk en skje for å få den ut av blenderen. Topp med sesongens friske frukt og bær, eller kjør en tropisk vri med ananas, banan i skiver og kokosflak. Tips! Tilbehøret er det beste! Begynn gjerne med noen ekstra fryste bær i bunnen av bollen du serverer i, da tiner de ikke så fort og får herlig konsistens i lengre tid. GOOD MORNING

27


Pannekaker i alle former er en gjenganger i kjøkkenet vårt, og også i denne kokeboka. Generelt bruker vi ikke så mye proteinpulver, men etter en hard styrkeøkt føles dette ekstra digg. Serverer: 1 person | Tid: 15 minutter 1 stor banan 2–3 dl vann eller valgfri nøttemelk 1 dl bokhvetemel ½ dl erte- eller risprotein ½ dl mandelmel 1 ts vaniljepulver litt kanel

29

Rør sammen ingrediensene for hånd og stek pannekaken i kokosolje i stekepanne på middels varme. Bananen kan moses for eksempel med en gaffel. Synes du vi bruker for mye banan i oppskriftene våre? Den kan byttes ut med 2 ss linfrø mikset med 2 ss vann, som er det vi bruker i stedet for egg. Tips! Server med kokoskrem: Separer «fløten» fra vannet i boksen. Er kokosmelken tilsynelatende homogen, er det bare å kjøle ned melken ordentlig slik at kremen stivner oppå vannet. Rør kremen sammen med 1 ts vaniljepulver.

Dette er en favoritt som gjør seg best i dehydrator, det er ikke lov å kaste bananer! Serverer: 2 personer Tid: 5 minutter + 6 timer i dehydrator 3 bananer 3 ss linfrø Kjør banan og linfrø i en blender. Spre deigen ut over et paraflexark og tørk den i cirka 6 timer. Serveres med kokoskrem og friske bær. Tips! Prøv deg frem med mer linfrø, og tilsett hakkede mandler for en mer mettende oppskrift.

GOOD MORNING


Det er ikke noe feil med frukt og bær, men gjennom å tilføre grønnsaker i smoothien eller juicen slår du to fluer i en smekk!

32

Tips! Når du lager en smoothie med grønnsaker, så prøv å bruke 50 % frukt, da blir grønnsaksmaken ikke så dominerende. Et annet tips er å tenke på balanse mellom søtt og surt. Og ha alltid med et bindemiddel som avokado, mango eller banan. Tips! For en mer næringsrik smoothie, tilsett proteiner og/eller fett: linfrø, havre, peanøttsmør, proteinpulver eller kokosolje er våre favoritter. Hvorfor? Vi bruker ikke ferdig juice i oppskriftene våre, men frukt og vann. På denne måten får man mer fiber og mindre raske karbohydrater. Det gir deg også en handlepose som er litt lettere å bære hjem, og litt billigere. Noe som også er digg, er å bruke forskjellig vegetabilsk melk som væske i smoothie. Mandelmelk gir en god nøttesmak, rismelk er kalorifattig når du ikke trenger så mye, og kokosmelk er en skikkelig bombe som gir deg masse energi!


1 eple 1 neve bringebær 1 gulrot 1 banan 1–2 dl vann

1 appelsin 1 neve jordbær 1 avokado noen blader basilikum

33

1 mango 1 neve grønnkål 1 appelsin 1–2 dl vann

1 eple 1 neve blåbær 1 neve spinat 1 banan 1–2 dl vann

Kjør ingrediensene til en smooth drikk i blenderen!

GOOD MORNING


Varm, næringsrik og mettende. Grøt er blant de beste frokostene som finnes. Med forskjellige tilsetninger og smakskombinasjoner er det lett å variere og få en smakfull og veldig næringsrik start på dagen! Serverer: 1 person | Tid: 10 minutter

Grunnoppskrift 1 dl korn/gryn 2 dl vann (eventuelt mikset med juice) 1 ss frø; linfrø eller chiafrø Kok opp ingrediensene sammen, og la det koke i 2–5 minutter avhengig av hvilken type korn eller gryn du bruker.

Havregrøt havregryn 2 dl fryste eller friske blåbær 2 ss rosiner litt vaniljepulver hakkede pistasjnøtter

Powergrøt quinoa bokhvete eller hirseflak litt eplejuice i kokingen kanel og hakket fiken og eple til servering

Crossovergrøt havregryn 2 dl fryste eller friske bringebær kokosflak 1 ss kokosolje

GOOD MORNING

35


Grønt fra funky fresh foods  
Grønt fra funky fresh foods  
Advertisement