Page 1

Apollonia

2018 nr 2

1


Apolloniaredaktionen Hanna Persson Linnea Borglin Stephanie Pekarski Elisabet Andrén Panteha Bigdeli Erik Öberg Johan To Carola Nguyen Mattias Tagesson Annika Nilsson Emma Edvinsson Patrick Györi Sofia Myllenberg Dinara Tengri Kerstin Leonard My Vidigsson Elin Nordström Alise Austrama Clara Bredberg Ardwan Said Jennifer Mattson Philipp Scaglia Emilio Lopéz Hedvig Olsson

2


Sommarlovet är runt hörnet men först en Apolloniaaaaa. Att vi två har fått leva mer än en halv termin utan alla sköna Käftis-kompisar har varit tufft. Istället har vi tillbringat vår tid i en skola i Brasilien och fått se en annan kultur. Men vi ljuger om vi inte säger att vi har saknat alla vänner, allt drama, alla fester, alla SSSK-kvällar, alla kliniktimmar, alla AC och alla skratt med er. Eftersom ni har missat massa tid med oss denna terminen så kommer 5 snabba om oss. Visste du att…. Kerstin och My endast klarade sig på 1 torrshampoo-flaska var i Brasilien. Visste du att…. våra namn är ytterst svåra att säga för brasilianare. (Kerstin kan bland annat kallas för Fatrick) Visste du att…. vi aldrig lär oss att solen är j*vligt stark trots moln. Visste du att…. My och Kerstin gick upp 8kg tillsammans efter utbytet i Brasilien. Visste du att…. Kerstin och My har fått samma menscykel.

Vill du skriva för Apollonia?

Gå med i vår facebookgrupp ”Apolloniaredaktionen” för mer info när vi sammanträder. Det går också bra att maila till apollonia@kaftis.se vid frågor och funderingar. Vi kan aldrig bli för många, så är du sugen, kontakta oss! 3


TePe EasyPick™ Rundad topp Lång arbetslängd

Breda silikonlameller

Flexibel

Slitstarkt material

Bekvämt stadigt grepp

Hemligheten är kombinationen av material TePe EasyPick™ rekommenderas för daglig användning, enbart eller som komplement till andra produkter för interdental rengöring. Kärnan är hållbar och flexibel och de breda silikonlamellerna rengör effektivt mellan tänderna samtidigt som de känns behagliga. TePe EasyPick™ är tillverkad i Sverige och framtagen i nära samarbete med tandvårdsexpertis. Den passar alla som vill ta hand om sitt hälsosamma leende, vart de än är på väg.

4

OT170025SE_easypick_guide_A4_SE.indd 1

OT170025SE_easypick

We care for healthy smiles

Två storlekar, koniskt formade XS/S M/L

2017-05-03 11:51:12


Ordförande har ordet Sommaren kommer med stormsteg och vi har varit med om Vårmiddag, Bal, Spelkvällar, Fikadagar, Idrottsaktiviteter, Lunchföreläsningar, för att bara nämna några av alla aktiviteter man har kunnat underhålla sig med här på Käftis. Vad har vi i styrelsen hittat på då? Vi håller bl.a. på att vara med och utvärdera Malmö Universitets kvalitetsarbete för att förbättra utbildningen. Vi håller på att ta fram ett nytt SRS-dokument (studenters rättigheter och skyldigheter) som alla bör läsa! Dokumentet kan hittas på vår hemsida kaftis.se. Vi har varit på SFS-möte i Gävle. SFS arbetar för studenters rättigheter på högre nivå i vårt land. De kommer bl.a. fokusera på frågor gällande studenters psykosociala hälsa och välmående. Vi håller också på att digitalisera oss och till hösten hoppas vi att man enkelt ska kunna gå in via vår hemsida för att lätt bli medlem, kunna handla namnskyltar, kläder och lite annat smått och gott!

Ett litet visdomsord på vägen! Såhär i tentatider kan det kännas tungt, men man är inte ensam! Diskutera frågor och fall med varandra, stötta och hjälp varandra i kursen. Har ni frågor eller funderingar tveka inte att fråga en äldrekursare så kan de lotsa er på rätt väg och ge er lite tips och trix. Basgruppsrummen är till för att studera i. Respektera dessa och lämna rummen rena och snygga så nästa kan få samma glädje av rummet som ni fått! Även om det känns tufft för stunden så nalkas sommaren runt hörnet och ljuv frihet, ett par månader i alla fall!

Tills vi ses i höst! Ordförande Annika 5


Hedrola goes big in Niigata

Vi landade i Tokyo och såklart var vår första måltid ramen på Ramen street på Tokyo station. Det blev en helg full utav sightseeing, shopping och en massa Asahi (japansk öl). Värt att nämna var en 80-tals klubb i källaren på vårt hostel, tänk er att gå in i ett rum fullt med berusade medelålders japaner som alla dansar efter samma koreografi. Efter Tokyo tog vi ett supersnabbt Shinkansen-tåg västerut till kusten där Niigata Universitet och dess odontologiska fakultet ligger. Under två veckor fick vi lära oss både teoretiskt och praktiskt om hur deras tandläkarutbildning är utformad. Dock var det inte bara nytta utan även en massa nöje då vi fick utforska runt i Niigata efter schemalagd tid. Sake-festival, Murakami dock-festival, bada i varm källa, och en massa annat smått och gott.

Text av: Cartrip och Mellanheddan

6


n i o J

Professional

Student Club

Meet thousands of fellow students in Nordics Colgate Student Club is for dental and dental hygienist students only. As a member you get access to study related benefits and become a part of a large network of students from Denmark, Sweden, Norway, Finland and Iceland. Join the club NOW and start getting all the benefits.

• Free samples

• Events

• Special Club discounts*

• Scientific & product updates

• Sponsorships

• Competitions

• Nordic student network

• Professional advice

* Up to 35 % discount on clinic wear

How to become a member

Go to apps.facebook.com/colgatestudentclub to sign up and get your personal membership number. This feature is accessible via your smartphone, tablet or laptop.

See t a you studentClub_205x245.indd 1

apps.facebook.com/ colgatestudentclub 02/05/2017 12.39

7


Vad är väl bättre än European Dental Student Association (EDSA)? JO! EDSA I AMSTERDAM! Rusningen för att kunna få en plats på EDSA i Amsterdam kunde liknas den som sker när biljetterna till OS släpps. Biljetterna dit tog slut lika snabbt som de släpptes och ändå var det ett antal månader kvar innan det var dags att åka dit. Inför avfärd var det mycket som skulle planeras: • Hur får man ut så mycket av resan som möjligt • Hur optimerar man sin sovtid för att på bästa möjliga sätt kunna få ut så mycket av resan (svar: passa på att ta små micro naps på de föreläsningar som inte intresserar dig så mycket, men ni hörde det inte från mig) Av tidigare erfarenhet vet man att man inte kommer få så mycket sömn och att man oftast blir sjuk efter att ha varit på EDSA, så innan vi åkte var det bara att ladda på med sömn och vitaminer. EDSA-kongressen är uppbyggd ungefär som följande: • På dagarna är själva kongressen där man pratar främst om studentpolitik, men även sponsors- och inspirationsföreläsningar. • På dagarna anordnas även workshops och runda-bordet-diskussioner. • På kvällarna samlas man för att ha roligt tillsammans. Jag behöver nog inte säga mer än så. Detta blev min tredje EDSA-kongress och också en av de roligaste. Inte bara på grund av kvällsaktiviteterna, utan också för att dagsprogrammet var upplagt för roliga diskussioner och intressanta inblickar. Vi fick lära oss om hur det fungerar när man digitalt kan bygga ihop en människas käke efter omfattande frakturer till hur miljömedvetet tandläkaryrket är. Första kvällen brukar också alltid vara mingel, där man får träffa nära och kära som man inte har sett sedan senaste EDSA, men även nya studenter som kommer dit för första gången. Andra stående programpunkter i kvällsschemat är också EDSA-Vision där man på bästa möjliga sätt representerar sitt land. I vanliga fall är det Frankrike som brukar stå ut mest. Men nu, med en skara på 12 svenska studenter så tror jag nog faktiskt att vi kan säga att vi slog dem. I mitten av veckan så brukar det vara Gala Night, en kväll som i Amsterdam innebar en båttur (så att ingen kunde åka hem tidigare), finmiddag, öppen bar och ett extra stopp mitt i allt för att ambulanspersonal skulle ha möjlighet att komma på båten. Slutet gott, allting gott och alla kom helskinnande hem igen till Sverige, förutom med lite hesare röst.

Text av: Smultroni Plokarski

8


Vill du engagera dig i det internationella tandvårdsvärlden? Se hit! EDSAs nästa möte är i Oslo veckan innan terminsstart! Man kan anmäla sig fram till den 18 May 2018. Evenemanget kostar 395€ (All inclusive) och du kommer att få träffa många tandläkarstudenter från Europa, gå på föreläsningar och delta i diskussioner kring tandvård. Mer information och registreringslänken finner ni på hemsidan eller på Facebook.

Vill ni veta mer? Fråga Linnea Borglin eller Carola Nguyen i K8! Text av: Linné Barfotalin

9


sweden

brazil

Nu har vi varit borta från vårt kära Käftis i tre månader. Vi har saknat er jättemycket men nu är vi tonvis med minnen och upplevelser rikare. Vi tänkte göra en liten kort text för att försöka beskriva vad vi har fått uppleva dessa senaste månaderna. Vi började vår resa i Rio de Janeiro, en drömdestination för oss alla. Rio levererade mycket nya intryck, sköna dagar på stranden, varma dagar på turistattraktioner, cykel genom staden, Cristo Redontor, drinkar (caipirinha med passionsfrukt) och både sköna och osköna airbnb. Vi drog vidare till Ihla Grande, en fanstastik liten ö utanför Rio med inga bilar utan bara underbart snälla människor och drömmiga stränder. Efter några sköna semesterdagar tog vi flyget till vårt mål – Goiania. En ”liten” stad med 1,5 miljoner invånare. En stad som man lärde sig att älska – en stad med mycket kriminalitet men med öppna, underbara människor som gjorde allt för att vår vistelse skulle bli den bästa möjliga. Den vänligheten vi mötte har verkligen lärt oss att ta hand om människor som kommer till ett nytt ställe och hur mycket man faktiskt uppskattar ett ”óla” eller att man försöker prata även om man inte förstår språket. Det är lärdom nummer två – att även om man pratar två helt olika språk så går det att ha långa, härliga konservationer med folk, bara man lägger manken till.

10


V

Utöver att vi har fått vänskapsband för livet har vi också lärt oss mycket inom tandvården – vi har fått se otroligt mycket. Bland annat har vi fått vara med på operation av mandibelfraktur, enukleation av cysta och vi har fått se flertal orala cancerlesioner. Vi har också fått uppleva Brasiliens kultur med allt vad det innebär, mat (400g kött per måltid), musik (funk och samba), religion (väldigt konservativa), natur (fåglarna ser EXAKT likadana ut som de i Rio The Movie), människorna (vänligaste på den jord). Goiania och Malmö har ett speciellt band med varandra, tyvärr finns inget avtal för stipendium längre men trots det fortsätter utbyten att ske vilket är helt underbart. Vi har verkligen sett att det inte behövs avtal för utbyte, allt som krävs är härliga och hjälpsamma människor som har viljan att upprätthålla samarbetet. Vi är otroligt tacksamma att vi har fått göra detta äventyret, det är definitivt ett minne för livet.

Nu vill vi uppmana Dig, kära käftiskompis, att om du har minsta lilla önskan att åka på utbyte så GÖR DET! Det är värt det tusen gånger om.

Före Goiania

Efter Goiania

Text av: Myggsan, Phlipphlopp, Körsbärstin

11


Halloj alla bakterier i Biofilmen! Biofilmen är en grupp vars syfte är att främja intresset för biofilmer, både i munnen och på duken. Visst låter det kul?! Det vi egentligen är intresserade av är att titta på film på skolan och äta snacks. Om detta låter intressant så kan du klicka dig in på vår Facebook-sida ”Biofilmen Käftis” där du kan lämna förslag på filmer vi ska visa och se vad vi planerar härnäst. Kom och titta på film med oss, vi ordnar snacks, dricka och en riktig bra film. Hälsningar Clara, Lisa och Alise #Biofilmstyrelsen

Informationsgruppen! Digital bildredigering eller ”photoshoppa”, som det heter på svengelska, är på sätt och vis liksom tandvården. Det är ett artistiskt arbete där man skapar funktionella och estetiska produkter. Informationsgruppen håller just på med det. Tanken är att gruppen ska ta över skapandet av affischer. Vi i gruppen kommer få ägna oss åt det vi tycker är kul, utveckla våra kunskaper inom ämnet och hjälpa övriga grupper och utskott med att få ut informationen till studenter. Är du intresserad av att utveckla din photoshop skicklighet? Lära dig av och lära andra? Varmt välkommen på ett av våra lunchmöten eller maila pr@kaftis.se

Mer om Pantgruppen får du veta i nästa Apollonia

Nya Grupper på Käftis

12


Vårmiddag 2018 Jorden runt Årets vårmiddag bjöd besökarna på en resa jorden runt. The “Very Important Persons” fick börja sin resa med en lyxkryssning där det bjöds på underhållning i olika slag, manikyr och såklart en korvkiosk. De andra besökarna fick börja med vattenkrig på borggården. Från check in till afterski som avlutade resan så hann de med stopp i både Asien och Sydamerika, äta gummibjörnar med sushipinnar, bowla och sjunga karaoke på sin väg. Menyn för kvällen bestod av utsökta råvaror från underbara Italien. Efter den fina middagen fortsatte kvällen med dans i Orala och skönt häng ute på borggården. Text av: Blomma

13


MISSA INGET, FÖLJ OSS PÅ Insta och Facebook! #whnordic

W&H Nordic AB, 08-445 88 30, office@whnordic.se, wh.com

14


Odontologbalen En nykomling till studentlivet på käftis, men ack så efterlängtad! Efter fjolårets succé visste balkomitten att det bara kunde bli bättre. Förberedelserna drog igång redan under sommaren, och när 21 april äntligen kom var borden dukade, den tandformade medaljen låg på servetten, kristallkronorna glittrade och 120 studenter, lärare, alumner samt nära och kära vallfärdade till Grand hotell i Lund. Middagen inleddes med spex från fenomenalt fabulösa tostmasters, nämligen Hanna Persson och Erik Nordström. Därefter serverades en trerättersmeny utan dess like och det tillhörande vinet flödade, vilket ledde till att talen och sången gjorde likaså. Att internationella studenter närvarade uppmärksammades då the toothbrush song fick ta plats i sånghäftet, samt att ett deras blickar uppvisade en känsla av skräckblandad förtjusning då jakten på kamelerna drog igång. Efter middagen åkte både klackar och kavajer i taket till live-band och DJ. Kvällen avslutades med körsång till ”stad i ljus”, och som tostmasters utlovade ville vi verkligen never let it go, never stop.

Text av: Elin Norrsken

15


Spicy memes every day keeps the dentist away

16


Af den Ständige Ledarmemeoten Math-Ias af Tagenstjerna Sr & Docent i Antik Memeologi Carolus von NguyÊaux den XI Stolnummer 48 respektive 11

17


TESTPANELEN TESTAR 1.

2.

3.

”Ett hantverk från skånsk mjölk” från Nablus Mejeri- God smak men lite för salt. Höll ihop bra på grillen. Bra konsistens. Prisvärd om man gillar sälta och söt familj som tillverkar denna närproducerade ost! 2,5 grillkol av 5

Ekologisk Halloumi från Fontana - Lagom sälta, saknar aningen smak, men god! Bra konsistens, gnisslar gött. Faller isär på grillen. Förhållandevis dyr jämfört med resterande, men helt klart värt det enligt testpatrullen. Vi ger denna 4 grillkol av 5 och utser den till vår välförtjänta vinnare!

Ica chili Halloumi - Smakar inte mycket chili, kan dock upplevas stark för den ovana. Bra konsistens. Lagom sälta. Höll ihop bra på grillen. Absolut prisvärd och rekommenderas om man vill bryta loss från sitt gamla mönster. 3 grillkol av 5

4.

5.

6.

Ica original Halloumi Gnisslar härligt. Syntetiskt eftersmak, smakar lite plast. Höll ihop bra på grillen och hade bra konsistens. Lagom pris och bra för den som inte är kräsen. Testpatrullen ger denna 3 grillkol av 5 pga eftersmaken.

Larsa Halloumi- Saknar det där gnisslet. Smakar lite för milt, ungefär som mjölk. Saknar sälta. Höll bra på grillen. Ganska tråkig och inte värd den där extra kronan jämfört med de billigaste. Vi ger den därför 1,5 av 5 grillkol

Grilloumi från Fontana - Smakade inte riktigt halloumi, utan mer lammkött. Tyvärr inget gnissel, men höll bra på grillen. Ingen större succé för testpatrullens kritiska smaklökar. Vi rekommenderar att köpa halloumi om det är det du vill ha! 1 av 5 grillkol.

Text av: Picknichea

18


Eurovision Song Contest: Årets glittrigaste och mest spektakulära show har återigen nått oss. Även om låtarna kanske inte alltid är de bästa så är underhållningsvärdet i att se de kreativa uppträdandena desto större. Alltid händer något oväntat och komiskt. Det är nog konceptet att en hel kontinent (samt en del asiatiska länder och numera även Australien) kommer samman och har en konfettimättad vecka som gör tävlingen så kul.

PATRICK

HISSAR &

DISSAR

Knubbiga humlor och flädersaft: Vid det här laget är ni säkert trötta på mitt tjat om olika årstider och hur de känns. Men tänk er själva: Doften av en plötslig sommarskur. Hur ni ligger och brassar på playan med en Calippo Cola i högsta hugg. Den knubbiga lilla humlan som ser sin chans att ta en sipp av mammas hemmagjorda flädersaft på ett soldränkt trädäck. Förväntningarna när man med en till bristningsgränsen fullpackad resväska står vid incheckningsdisken på flygplatsen i ottan. Hur en brandgul sol sakta sänker sig medan den ljumma kolen i en engångsgrill fortfarande pyr. Tycka vad man tycka vill, men jag tycker vissa saker är värda att tjata om.

Vättern och Vadstena: Vadstena, en historisk liten stad med Sveriges enda helgon, heliga Birgitta, ligger vackert placerad vid landets näst största, men definitivt vackraste sjö. Det är lätt att luras av alla små vikar som finns runtom sjön, men låt dig inte luras att du ser andra sidan av sjön, för troligtvis är det bara andra sidan av en vik. Jag kan varmt rekommendera att man konsulterar en ortsbo för att få mer klarhet kring förhållandena. Ett annat hett tips är att fira midsommar någonstans runt Vättern, helst på den östgötska sidan

OBS! Bilden är ett montage. Maria Persson är egentligen ingen humla

Just nu är jag alldeles för glad för att egentligen kunna komma på några specifika negativa saker. Men det är ju alltid tråkigt att trampa i hundbajs, få skavsår av ens nya sneakers och tappa mobilen i stentrappa.

19


Siste april i För de flesta av oss förknippas siste april, eller Valborg som det även kallas, med någon form av firande. När man var liten var det majbrasan och lekarna som lockade och i takt med att man blir äldre så ökar intresset för mat, dryck och sällskap kanske snarare än just bålet. Men hur började allting? Varför firar vi egentligen Valborg? En enkel sökning på World Wide Web leder oss in i Wikipedias kunskapsdjungel där man kan läsa bland annat följande: ”Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj, och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder.” Man kan lugnt säga att vid dagens firande är nog inte Sankta Walpurgis i centrum men vi kan ju försöka skänka henne en tanke när vi sitter där i solen i vår brassestol nästa gång. I Lund har traditionen siste april firats länge och numera är just den siste april dagen för det största eventet. Men även dagarna runt siste april har fått sin egna titel och evenemang förknippade med sig så jag tänkte att vi ska reda ut några begrepp.

Skvalborg

Skvalborg är namnet på den 28 april, två dagar innan Valborg. Redan här kan man märka hur stämningen i Lund förändras och folk börjar förbereda sig inför valborgsfirandet. Har man otur och det inte är som i år, då 28 april var en lördag, så infaller skvalborg på en vardag och då är det inte så mycket att göra åt saken mer än att tagga inombords och försöka fokusera på skola och arbete. Känner man att man bara inte kan hålla sig i en eller två dagar till finns det säkerligen något nationskuratel som är lika taggat som du och anordnar någon form av festlighet.

Kvalborg

Kvalborg är det officiella startskottet för Valborgshelgen i Lund. Den 29 april anordnas flertalet festligheter på både nationer och andra uteställen som alla är välkomna på (förutsatt att du inte går i skolan eller jobbar på dagen för biljettsläppet för då är du körd, om du inte har trevliga lediga kompisar…). Kvalborg är oftast dagen då kommun och polis hjälps åt att spärra av alla områden i Lunds stadspark där det är lite riskabelt att vistas med alkohol i blodet, såsom fontäner, klätterblock, lekparker och även dammen där fiskar och däggdjur bör lämnas ostörda. Det sistnämnda påstås i alla fall vara för djurens skull men några av oss har väl erfarenhet av att försöka tala en berusad polare tillrätta en solig dag när det enda denne vill är att hoppa i stadsparksdammen…

Bild tagen från Sydsvenskan 20


i Lund Valborg

Dagen som Lunds kommun krisplanerar för hela året är kommen. Stadsparken blir tillfälligt daghem åt ca 30 000 studenter och andra picknicksugna individer som tillsammans vill fira siste april. Om du inte trodde att man kan få plats 4 personer på en kvadratmeter är du välkommen för att se det omöjliga blir möjligt. Det krävs ett visst mått av spänstighet, balans och nykterhet för att undgå att trampa på någon när man banar sig mot den 25 meter långa kön till BajaMajorna men trots detta är stämningen på topp och när dessutom vädret samarbetar blir det riktigt trevligt. Se bara till att smörja in dig med solskyddsfaktor så slipper du extraknäcka som trafikkon på väg hem.

Finalborg

Den 1 maj, även känd som Finalborg, är Valborgs motsvarighet till Nyårsdagen. De som inte konsumerar alkohol tar sig den fantastiska friheten att skryta om sin icke-existerande bakfylla medan resten inombords ber om lugn och ro och en riktigt bra bakis-pizza. Känner du dig manad kan du ta dig till Lundagård och lyssna på när Studentsångarna sjunger in våren eller delta i första maj-lekar, annars är det helt okej att anamma ledigheten som denna dag bjuder på.

Katastrofalborg

Det här är väl den mest inofficiella dagen under Valborgsfirandet. Om du kände att det var en bra idé att bota siste april-bakfyllan med en första maj-fylla så förstår du innebörden av namnet på denna dag perfekt. Om inte så kan du utforska detta på egen risk. Hoppas detta har skapat lite klarhet kring spektaklet ”Siste april i Lund” och jag rekommenderar alla som inte upplevt detta att åtminstone en gång dra med sig filten och picknickkorgen till stadsparken i Lund den 30 april. Du kommer nästan garanterat träffa någon du känner. Ha en fantastisk sommar! 1.

Viktigt att tänka på om du vill fira siste april i Lund:

Är du under 20 år eller har med dig någon som är det får denna person inte konsumera alkohol i parken 2. - Du är välkommen att ta med dig filt och brassestol men rekommenderas lämna övriga möbler hemma (oavsett hur skön soffa du har) 3. - Även glasflaskor bör lämnas utanför (helst i soptunna eller i hemmet) då några av dem kan gå sönder och djuren i parken (både mänskliga och andra) riskerar att få i sig eller trampa på krosset 4. Det du tar med dig in i parken bör du rimligtvis också ta med dig ut (eller slänga i containrar), jag tror Lunds kommun snart har brassestolar åt hela svenska folket

Bild tagen från LundsKommun

Text av: Hängmattasson

21


Det blir j*kla svårt att prata om Avengers: Infinity War utan att spoila något för dem som inte har sett denna mastodontfilm. Det känns som att alla som har väntat på Infinity War, och räknat dagarna inför premiären har redan sett den. Vissa har sett den flera gånger. Bra, för Avengers: Infinity War är en av de filmer som ska helst ses mer än en gång. Och det är nog den första Marvel filmen som kräver att man ska ha sett dess föregångare för att få ut det mesta av detta episka äventyr. Kanske inte alla arton filmer på en och samma gång, men man ska ha någon inblick i superhjältarnas komplicerade universum. Trots att filmen redan har kammat in över en miljard dollar runtom i världen, och att internet nu kryllar av ”Avengers spoiler memes” som är omöjliga att ignorera, känner jag mig välvillig idag, så jag ska inte avslöja något. Inte heller ska jag räkna upp de karaktärerna som inte klarat sig. Men om du tänker gå och se denna film, lita på mig när jag säger: ta med dig ett paket Kleenex! Det lär behövas.

*fangirl mode on*

Infinity War är en kulmination av tio filmår. Visuellt, är filmen en blandning av de olika stilarna vi har sett i de mer eller mindre jordnära Captain America och Iron Man filmerna, och färgfyrverkerierna som Black Panther och Guardians of the Galaxy filmer har gett oss. Och ändå känns denna blandning helt naturlig, som en välblandad cocktail (jag längtar till tentafesten…). Ännu mer imponerande än den visuella biten är hur Russo-brorsorna har lyckats klämma in 99% av alla huvudspelarna från alla arton filmer i denna rulle. Nackdelen är att en del karaktärer inte fått tillräckligt med screen time, men någonstans måste man ju kompromissa. Men det mest imponerande av allt är ju själva storyn och karaktärerna. För vad är en film utan karaktärer som man antigen vill krama eller sparka i käften? Vi känner ju redan Tony Stark, Steve Rogers, och den lurviga men stentuffa tvättbjörnen Rocket. Tack vare alla de föregående filmerna (ok, kanske inte Iron Man 3) har vi lärt känna alla dessa karaktärer och i den senaste filmen får vi se hur de har förändrats och vad de fick offra för att bli kallade ”Earth’s mightiest heroes”. Infinity War är på samma gång en av de roligaste Marvel filmerna och en av de mest deppiga. När filmen var slut, så kunde man känna stämningen i salongen. Det hängde i luften, denna känsla av att allt är inte ok. Och att det som hänt i filmen kommer ha långvariga konsekvenser för denna sagovärld. Hur ska vi klara oss ett helt år utan Avengers 4? Jaja, vi får väl nöja oss med Ant Man and the Wasp som kommer ut i juli så länge.

*fangirl mode off*

” Dread it, run from it, destiny still arrives.” Manus skrivet av: Christopher Markus och Stephen McFeely

Regisserad av: Anthony Russo och Joe Russo

Medverkande: Robert Downey Jr.,

Chris Evans, Chris Hemsworth, Chris Pratt, Scarlet Johansson, Lupita Nyong’o och många, många fler. Text av:Dillara

22

Avengers: Infinity War är en upplevelse, och är du en sann filmälskare så vill du inte skippa den. Så beställ din biljett, ta dig till din närmaste biograf och glöm inte att we are Groot!


Det tandtekniska laboratoriet här på Käftis

23


En K10:as brev till sitt yngre jag Kära Hanna. Tänk om du hade vetat där

på gymnasiet, när du kände dig vuxen, att du inte alls egentligen hittat dig själv. Tänk om du hade vetat att du kommer få nya vänner som inte vänder kappan efter vinden utan istället blir som dina nya systrar och bröder. Tänk om du hade vetat när du låg och grät kvällen innan slutprov i Fysik B att du visst kommer få din dröm uppfylld. Ett brev kommer att komma, Hanna. Ett brev från Malmö adresserat till dig med inledande ord som får dig att spricka av glädje. Kära Hanna. Du vet inte om det än men detta kommer bli dina bästa år i livet. Du vet inte om det än men åren som väntar kommer att öppna så många nya dörrar. Just nu vet du ingenting. Du är fylld av drömmar, en längtansfull energi som kommer ta dig långt här i världen. Drömmarna överstiger hindren. Det kommer dock inte alltid att vara så. Det kommer att komma tider där energin måste sparas, tas om hand, portioneras ut på det mest viktiga. Du kommer att känna dig nedbruten, vilja ge upp, men du kommer inte att göra det Hanna. Du kommer att ta dig genom det och det kommer att gå bättre än vad du ens vågat drömma om.

Den första terminen kommer att flyga förbi. Var inte orolig för att du pluggat för lite när du hör andra diskutera om vilken som är deras favorit bland alla tillväxtfaktorer. Det kommer ändå inte på tentan.

24

Den andra terminen kommer att komma utan förvarning och du kommer för första gången få smaka på det arbetsliv som väntar. Med tindrande ögon kommer du att ta dig an bedövningssprutan och sickeln. När sedan termin tre knackar på dörren så lova mig, Hanna, att du tar tillvara på tiden som fadder under inspark, lagkapten i fotbollslaget och axlar rollen som sista kvinna på alla fester. Den glädjen du kommer att känna efter att ha engagerat dig i skolans aktiviteter kommer du aldrig att ångra. De där tindrande ögonen som hängt i sedan termin två kommer dock att övergå till rädsla i termin fyra när patienten ligger framför dig och du med borren i handen och hjärtat i halsgropen för första gången borrat dig genom emalj och misstar dentinet för pulpa. Men det gör inget Hanna, varje nytt moment kommer att kännas utmanande och det kommer komma situationer du inte tror dig klara. Andas. Tänk alltid positivt. Det är dessa situationer som kommer att forma dig till den duktiga tandläkare du alltid velat bli. Kära Hanna. Du kommer att förändras. När halva tiden har gått kommer du märka att du inte är samma person som satt där i aulan på upprop. Du kommer att ha växt, börjat hitta den där självkänslan som du redan trodde du hade. Du kommer att få hjälp av dina vänner, du kommer att hjälpa dina vänner. För det är så det är, dessa människor du har runtomkring dig just nu kommer att komma dig så nära. Ni kommer att gå genom livets stora förändringar tillsammans. Ni kommer att dela kärlek, sorg, glädje, ilska med varandra. Ni kommer att se varandra bli pappa, fru, moster, man, farbror, mamma. Ni kommer glädjas till varandras goda


nyheter men också gråta vid varandras sida efter tråkiga besked. Dessa människor Hanna, som du kollade in skeptiskt med dina stora bruna ögon den första skoldagen, kommer att bli din källa för energi. Släpp dem aldrig. Kära Hanna. Att inte tro på sig själv är det farligaste som finns. Du kommer att lära dig det. Du kommer att börja tro på att du kan ta dig an större utmaningar. De kommer att slänga ut dig på okänd mark och tvinga dig till att lita på att dina egna ben bär dig dit du vill. Det kommer inte alltid gå som du vill, du kommer till och med bli ledsen, men du kommer alltid att inse att du är kapabel till så mycket mer än vad du tidigare trott. Ta med dig detta när du går in i termin sex, Hanna, att endodonti och protetik är som livet självt - en känslomässig bergochdalbana. Lita på dina kunskaper. För alla nya intryck på termin 7 kommer att göra dig förvirrad, stressad och smått överbelastad. AVT, försöka ha en helhetssyn, jourpatienter. Du kommer att bita ihop, få TMD enligt det träd du frenetiskt pluggat in, men tillslut komma ur terminen starkare. För nu, termin åtta, är det dags för något du längtat efter - barntandvård. Det kommer att vara både läskigare och svårare än vad du trott men lita på att din lekfullhet och fantasi faktiskt finns kvar och håll för guds skull inte tillbaka. Termin nio kommer att komma med känslan av att du inte alls är redo för att flyga med dina egna vingar om bara ett år. Skolan kommer bli ditt hem och inte den lägenhet du är skriven i. Men lev i nuet

Hanna, fokusera på de bra sakerna istället för att oroa dig för den ökända K9-tentan. Den är en baggis om man jämför med det du har i bagaget. Åren kommer att gå fort Hanna. År 2018 som kändes som framtidernas framtid kommer att komma snabbare än vad du anar. När slutet närmar sig kommer du att ha så många minnen i hjärtats bank. Alla människor du träffat både i skolan och från andra lärosäten, sittningar, middagar, resor, tentaplugg, klinik, patienter.

Du kommer att ha landat i dig själv med vetskapen om att livet är ett enda långt lärande. Precis som det yrke du nu har framför dig. Du kommer att ha lärt dig att det är av misstagen man utvecklas och du kommer att vara redo att förvandlas till den fjäril som bildats i den puppa som dina handledare så varsamt vaggat. Kära Hanna. Du kommer att stå där med 20 dagar kvar till examen och inte veta vad framtiden har att erbjuda. Du kommer att stå där med sorg att lämna din trygga borg. Men du kommer att vara så tacksam. Tacksam för allt som skolan har gett dig. Bär med dig alla minnen varsamt och plocka fram dem när du behöver bli glad eller behöver påfyllning av energi. För vad som än händer nu för dig, så har du fått med dig så mycket från dessa år på Käftis att din inre kraft är starkare än någonsin. Examensdagen är din att dela med dina kurskamrater. För är det något du ska vara Hanna, så är det stolt.

Framtiden tillhör den som tror på sina drömmars skönhet. Text av: Hannla på stranden

25


Tentapluggsmüsli! Våren är äntligen här. Det betyder att tentan också närmar sig! Vilket betyder stryk, stress och panik!!!!! I den här perioden är det kanske många som lever på öl snus och annan bra skit vilket så klart inte räcker till. Det viktigaste är ju alltid: FRUKOSTEN! Med det här receptet fixar du en snabblagad och god frukost till resten av terminen som tillochmed passar in i ditt tentapluggsschema. Om du alltså har ett sånt…

Du behöver: 150g honung 90g rörsocker 600g havreflingor Övriga ingredienser t.ex. hasselnötter, russin eller annat bra. (75g vardera) En kastrull Bakplåt o bakpapper En pålitlig ugn.

GASTRODONTI Frukosttips

Smält honung och socker kastrullen. Va j*vligt noga med att det inte sker vid för hög värme för då riskerar du att det bränner fast. Häll under tiden havreflingor och nötter i en bunke. När honung och socker har smält häller du det över havreflingorna medan du rör om. Var noga med att hälla lite långsamt så det fördelas ordentligt. Fördela ut massan på bakpapper och bakplåt och rosta det i ugnen på 140 grader. Rostningen sker i 3 intervall á 40 minuter och under tiden kan du sätta dig och plugga. När 40 minuter har gått är det ju ändå dags för en liten paus så då passar det perfekt att du måste gå och ta ut massan ur ugnen för att röra om ordentligt. När du rört om sätter du in det i ugnen igen, pluggar i 40 minuter, rör om, och in en sista gång. När müslin är klar efter 3e rostningen ska den gärna ha en gyllen färg. Har den inte det kan du ge den lite mer tid i ugnen eller så är din ugn kass… När den är klar låter du den kyla ner medans du fortsätter plugga. När den är kall kan du blanda i russin eller annat gott. Förvara müslin i en lufttät behållare så klarar den att hålla sig i 3 månader. Lycka till på tentan!!

Text av: Erorrik Öberg

En tandteknikers sista ord om Käftis Mina bästa minnen från Käftis är från nollningen. Vi hade så kul tillsammans och det kändes verkligen som att man kom varandra nära med de man umgicks med. Det bästa med tandtekniker utbildningen är att man får vara med om den utvecklingen som chef inom den digitala work flow. Det känns som om framtiden är redan här - allt är superintressant och spännande. Mitt bästa kliniktips är att jobba som ett team. Vi är alla olika och har olika sätatt se på saker och ting men vi har roligast 26

och uppnår de bästa resultaten när vi jobba som ett team. Mitt bästa klinikminne är när vi jobbade tillsammans med tandläkarstudenterna. Som tandtekniker får man sällan möjlighetatt vara med och träffar patienter. Vid det tillfället fick vi också möjlighet att hjälpa till på plats och vi fick en helt annan förståelse för hur svårt det är att få till ett bra avtryck.

Text av: Ernstilio


Lundakarnevalen är en karneval som arrangeras vart fjärde år av studenterna i Lund. Studentkarnevalen i Lund har sitt ursprung ur den gamla studentikosa festseden att hälsa vårens ankomst mellan sista april och första maj. Generellt brukar man räkna det småländska bondbröllopet från 1849 som den första officiella karnevalen. Då tågade studenter från Smålands nation utklädda till ett bondbröllop från Värend från krogen Finkelborg genom Lund och ut till brunnssalongen i Lilla Råby. Successivt kom så karnevalen under de följande decennierna att antaga allt mer organiserade former, bland annat genom utseendet av formella karnevalskommittéer. Från och med 1867 då Lunds Studentkår formellt konstitueras är kårordföranden länge självskriven ordförande även i kommittén. Uppgiften var troligen inte alltför betungande: hela arrangemanget var länge inte mer komplicerat och omfattande än att det kunde både beslutas, organiseras och genomföras inom loppet av en vecka. OBS!! Text från WIKI Skolans egna Claes Virdeborn (Övertandläkare och Avdelningsföreståndare på parodontologi) har varit general för Dubbelmoralkarnevalen som ägde rum 1990. Därför valde vi redaktörer att ha en digital intervju för att få en inblick i helgens stundande tillställning. - Hur blir man general för Lundakarnevalen och vad fick dig att söka? Jag var engagerad i Lundaspexarna, nationslivet mm i Lund under många år, både under studietiden och några år därefter. På den tiden tillhörde Odontologiska fakulteten Lunds universitet. Vi hade ändå egen studentkår och kårlokal på Tandläkarhögskolan (som det hette på den tiden), så man fick det bästa av två världar. Jag blev invald i karnevalskommittén året före karnevalen, och vald till general några månader därefter. - Hur såg upplägget ut inför Lundakarnevalen? Arbetet med karnevalen börjar två år före karnevalen, och avslutas ett år efter. Det är egentligen bara under ett år som karnevalen ligger nere. Det är ett stort arrangemang med drygt 5 000 aktiva studenter, och karnevalen omsätter idag drygt 30 Mkr på tre dagar. Jag var tjänstledig i ett halvår från mitt jobb på Folktandvården under karnevalsvåren. - Var intresset kring karnevalen stort från studenterna på Malmö Tandvårdshögskola ditt år som general? Ja det var stort. Tandvårdshögskolan har haft egen vagn vissa karnevaler. Karnevalen har ca 30 sektioner med allt från administration, sexmästeri, tältnöjen, stora scener mm. Pulpahornen har gått med i alla karnevalståg sedan 60-talet, och ska såvitt jag förstått gå med i tåget i år också. - Har du engagerat dig i tillställningen efter ditt år som general? Som gammal general blir man bjuden på allt det roliga under karnevalen. Men jag har inte engagerat mig i studentlivet efter det. Jag var aktiv i ganska många år i olika studentsammanhang i Lund. Idag arbetar jag en del med musik, men det är en annan historia… I år går Pulpahornen och Kofferdamerna tillsammans i det stora Karnevalståget. Rutten är ny för i år och kartan ses till höger. Evenemanget sker en gång vart fjärde år, så ta tillfället i akt och åk till Lund under helgen (18-20 maj) för att njuta av den traditionsenliga festligheten. Fun fact: Linnea Borglins farfar Knut Borglin har varit general för Lundakarnevalen 1954!

Text av: Myggsan och Körsbärstin

27


Åren på Käftis som tandhygienst Två år lång utbilning, gud va skönt att bli klar så fort, Det man tänkte innan man började på skolan. Nu med facit i hand så känns två år som alldeles för kort tid. När man börjar på skolan får man bekanta sig med en snubbe som heter Oscar, han blir alla tandhygieinisters bästavän.. Första terminen kändes det som man inte gjorde något annat än att sitta och skrapa nagellack i munnen på honom. När man sedan termin två skulle få gå över till

28

patienter kändes det som man gärna hade suttit kvar med Oscar ett tag till. 1000 infärgningar och plackindex senare står man där som värsta parodproffset och inser att det inte alls är det vi ska göra.. vi ska undersöka männsikor, Hur gör man det? Då slängs man ut i folktandvården, 18 dagar vfu senare så har man ändå koll.

Mina år började med dunder och brak med två veckors nollning, som man minns mer och mindre delar av.. jag hann iaf med att t.ex. rappa för någon om en korridor(enligt min sångbok), bada i en fontän och bli utnämnd till årets nolla. Sen lyckades vi även hålla i en tacksittning som ingen minns.. förutom städningen dagen efter.


Utbildningen rullade på samtidigt som jag sakta med säkert lyckades hitta min väg in i kårlivet. Det började med lite fotboll med Bk-Käftis till oktoberfest med kofferdamerna, sedan var man ju fast med dem med. En dag kommer en kille som då gick i K9 och ber att få snacka lite med mig, direkt tänker jag att det har något att göra med den lite för spårade tacksittningen. Men icke, vi vill ha dig i kårsstyrelsen! Tack men nejtack var min första tanke, några månader senare stod jag upp i aulafoaljen hes som en kråka och blev vald till ledamot.

Mitt år i kårstyrelsen gav mig väldigt mycket, både nya vänner och att man fick lära sig så mycket om vad som faktiskt händer på skolan. En massa fina middagar och massa möten senare så var det helt plötsligt dags o ge över sin post. Från att tänka tack men nejtack till att bli ledsen för att inte kunna söka någon ny post på ett år säger en del om hur jag trvides. Det bästa med mina år på käftis tycker jag har varit att jag har försökt köra hela upplevelsen och engagerat mig så mycket som möjligt och på så sätt fått lära känna så mycket underbara människor. Jag

känner mig så sjukt hemma på skolan, som många sett går jag ofta runt i bara strumpor precis som hemma. Jag har gjort så mycket på denna skolan och jag är nog en av få som kan säga att dem brutit näsan på en fest i orala och sedan gått och skrivit tenta morgonen efter (ja jag klarade den). Det absolut bästa jag åstakommit är fortfarande min summeringsvideo av alla “dagens twerk” som jag och en kursare hade för oss i K1. Kommer sakna er alla

Text av: Blomma

29


NYHET! Nu i 3 storlekar!

SOFT-PICKS® ADVANCED

AVANCERAD rengöring mellan ALLA tänder! Maila info@se.sunstar.com eller ring 031-87 16 10 för prover!

SMALL Sunstar GUM Sverige

30

SPA Apollonia MAJ 2018.indd 1

MEDIUM

LARGE SunstarGUM.se

2018-05-03 09:49


Text av: Jordgubban och Elisa Ananasen

31


s p i t r a m m o S s a i n o l l o Ap Snart är det dags för tenta. Och efter det, så är pluggeländet äntligen över. The summer is coming! Och vad ska vi göra då? Sitta med våra ansikten tryckta mot datorskärmen? Kolla våra Instagram feeds tills alla bilder har smält samman? Visst, om man tycker det är roligt. Men detta är faktiskt Malmö *host!* Sveriges bästa stad *host!* och Malmö har en

nrden -bokha ö F n S r fi e i l l c För s en 26 maj hå alla ad. För

d par skaRedan ga nörd of Thrones äl i l r å n i me osdeln s och Ga t tillfälle att c s r a W ch Star utmärk tkaraktärer o tt e t e ling vori re är d sina fa rdighet. Sam t m o s a e ö play d sin n bblan. Psst! D e m a r stoltse nför Stadsbi ta 12:30 u S! TI är GRA

För den

Opera raffinerade är 2 augu själens gourm sti kan du nju etmat. Den klassis ta ka ope ra La B av Puccinis ladium o hemé p .K åP dom oc onstnärsliv, kärlek, alh tuber fattigku här kan det inte lös. Roligare än så bara 15 0 SEK. bli. Och det k ostar

ge nera på i o d p o m i m tt ut ur För den som gillar a omma

k den t, ll bara i v Är du r e m hels l l o s e l t l e a v f l t vara dansgo skal? I vilke teknik nsy m a g m i y Da i Sh ditt bl arkurs Dansöz s. l m l i m t o S m kan å ko a los r dig. S sti och shejk ö f t o g nå ugu K. 224 SE en 19 a skola d et ligger runt ris Obs! p

För spo

r

Gillar d tfånen u fysisk a inte dansa m en vill ktivitet få ändå? august Den 30 i hålls C itystafe damms tt parken . Anmä en på Pilkan ni l ditt la svettas g så tillsam mans.

Dessa är bara en liten handfull av saker du kan göra i Malmö under sommaren. Och är det inget som lockar kan man ju alltid rymma till en virtuell värld och kolla in sin Instagram feed en extra gång. 32

Text av: Dillara


Vi vill här med ge en tyst minut för Tinas underbara, saknade, bästa MacBook Det här är Tina, en underbar liten tjej som har kämpat sig igenom fem år på tandläkarutbildningen med sina goda vän, Macbooken, vid sin sida. Tina är som en ängel utan vingar, snäll mot alla människor och vill alla väl. Hon satt en dag och studerade som den duktiga tjejen hon är men en liten kissepaus blev en kissepaus hon aldrig skulle glömma. När hon kommer tillbaka till sin plats så är datorn borta, hennes dator med alla bilder, alla anteckningar som hon skrivit under fem års utbildning. Käftis är en underbar skola, en plats där jag alltid har känt mig trygg för man har så härliga kompisar där och alla känner varandra. Så när någon blir bestulen på sina dyrbara grejer blir man verkligen ledsen, det känns så tråkigt att man ska känna sig otrygg på sin egna skola (ens andra hem). Vi ber dig som har tagit Tinas dator att tänka om, hon vill verkligen ha tillbaka den – det finns så mycket minnen sparade på datorn.

i-landsproblem på stranden ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Det är ju skönare att sätta upp håret men då blir det inte lika solblekt När klockan slår 12 och det blir lite föör varmt När sanden blir lite torr så sandslottet karkylerar När andra människor lägger sig för nära en på stranden Barn som springer förbi en när man solar och skvätter sand på en När man fåttsandkorn i mackan Man vill bada och sen lägga sig på handduken men då kommer den förbli blöt föralltid När biknitrosan blir blöt när man badar så man får urinvägsinfektion Solkräm <3 Sand = inte sant

Text av: Myggsan

33


#KÄFTIS70

TANDVÅRDSHÖGSKOLAN I MALMÖ 1948 – 2018

ÖPPNA LUNCHFÖRELÄSNINGAR INGEN ANMÄLAN KRÄVS 28 MAJ 12:15 – 13:00 LOKAL: AULAN 70 ÅR I STÄNDIG FÖRÄNDRING – MALMÖ OCH KÄFTIS SPEGLADE I VARANDRAS HISTORIA

#KÄFTIS70. Kent Andersson håller en öppen lunchföreläsning med titeln ”70 år i ständig förändring – Malmö och Käftis speglade i varandras historia”. Kent Andersson, odontologie hedersdoktor vid fakulteten 2017, är kommunfullmäktiges ordförande i Malmö och har ett gott underlag för sitt komparativa anslag.

29 MAJ 12:15 – 13:00 LOKAL: AULAN ”SOCKER – INTE BARA FARLIGT FÖR TÄNDERNA”

#KÄFTIS70. Socker ingår i den dagliga kosten och har alltid gjort, men inte i de mängder vi idag sätter i oss. Det socker som har ökat våldsamt är mängden tillsatt socker, dvs det som finns i läskedryck, godis, frukostflingor, sylt, fruktyoghurt och bröd. Det är detta som vi ska vara försiktiga med. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet forskar om betydelsen av kosten för hälsan, i synnerhet effekterna av socker och fett.

31 MAJ 12:15 – 13:00 LOKAL: AULAN KAN VI ÄTA GODIS OCH SLIPPA HÅL I TÄNDERNA OM VI ANVÄNDER FLUOR?

#KÄFTIS70. Vilka strategier kan man välja för att njuta av det goda och ändå slippa karies? Kan man ”både ha kakan och äta den”? Lunchföreläsningen beskriver hur stor effekt regelbunden användning av fluortandkräm har på att minska risken att få karies. Dan Ericson är professor i cariologi och har ett stort intresse för att förebygga karies (och samtidigt kunna njuta lite av sötsaker).

FÖR MER INFORMATION, ,-*$,"1¯'½3&-­4/*/("3/"45*5-"3

Föreläsningarna hålls på svenska.

34


Visa ord från vice - Tentatipsen Hej käftisar! Då har den (o)efterlängtade tiden kommit där vi febrilt rafsar i våra datorer och block för att sammanställa en hel termin och skriva den optimala sammanfattningen, för att sen bli instängda i en svettig sal och övervinna en tenta! Här har ni mina 5 bästa tips på hur man överlever tentaperioden: 1. Hitta ett ställe där du känner att du kan komma in i ett optimalt plugg-mode. Det finns massor med grupprum runt om på Campus som kan bokas via Kronox men underskatta inte ett mysigt café på Lilla Torg. 2. Ladda upp med bra snacks som du aldrig kan äta dig mätt på och unna dig extra smarriga lunchlådor. Jag brukar leva efter: ”I am on a seafood diet. I see food and I eat it!” 3. Tentadatabasen! Här kan du kolla på gamla tentafrågor, hur äldrekursare svarat och få ett hum om hur man kan bygga upp ett bra svar. Men kom ihåg, även ett godkänt svar kan innehålla faktafel. Så gör som Trump: keep calm and watch out for fake news! 4. Ibland händer det att man kör fast och att ingenting går bra. Då kan det vara bättre att ta en paus, ringa en kompis och njuta lite av solen för att sen återkomma med nya och friska tag. 5. Tentaperioden är en riktigt stressig och jobbig period i våra liv och det är fullt naturligt att bryta ihop och känna att livet suger. På Studenthälsan kan man snabbt få kontakt med kurator och sjuksköterska, och självklart har de tystnadsplikt! Kör nu hårt och lycka till på era tentor!

Text av: Sofia Myggenbett

Vill du skriva för Apollonia?

Gå med i vår facebookgrupp ”Apolloniaredaktionen” för mer info när vi sammanträder. Det går också bra att maila till apollonia@kaftis.se vid frågor och funderingar. Vi kan aldrig bli för många, så är du sugen, kontakta oss!

Vi ses i höst :D Kramar från redaktörerna! 35


36

Apollonia nr 2 2018 utskrift  

Glad sommar önskar Apollonias redaktion!

Apollonia nr 2 2018 utskrift  

Glad sommar önskar Apollonias redaktion!

Advertisement