Page 1

JAM

Časopis Udruge za promicanje hrvatske umjetnosti i međukulturnog dijaloga JAM broj 10

LOMOGRAFIJA ARTOMAT O’GRADA ANA BOŽAC 4. F. A. F.


LADA ALJINOVIĆ

Fotografija sa mjesečnog natječaja Organa vida. Pročitajte i pogledajte više na stranici 45. PROSINAC 2010

JAM broj 10

1


SADRŽAJ

Dobrodošli u JAM broj 10! Ovaj broj se odlikuje velikom reportažom o ArtOmatu, koju preporučamo obvezno pročitati sa obzirom da smo po prvi puta predstavili sami sebe: organizaciju facepaintinga u suradnji sa Teom Hatadi. No to nije razlog da ne pročitate i o 4. FAF-u, koji se događao u isto vrijeme uz manju razvikanost u SC-u, ili se podsjetite svih dobrih izložbi koje ste možda propustili u Božićnoj/novogodišnjoj strci. Broj je objavljen kasno zbog crne buboničke kuge i kolere koje su poharale redakciju i manjka vremena za pisanje poštenih, koliko - toliko smislenih kolumni, uzrokovano lječenjem istih. (kao da su do sada imali smisla, ali opet, možemo se nadati!) UGODNO ČITANJE!

//3-IZLOŽBE //21-ANA BOŽAC //27-O’GRADA //33-ARTOMAT //41-4. F. A. F. //45-LOMOGRAFIJA PROSINAC 2010

JAM broj 10

2


IZLOŽBE

STIPAN TADIĆ: 450 e-mail: stipan32@gmail.com mjesto: galerija HDLU Velike glave slikareve obitelji su prevelike da ih se ne bi primijetilo. Prošle godine smo ih fotografirali u dva navrata: jednom na Akademiji, drugi puta na Salonu mladih. Ovo je prvi puta da smo sve 3 slike vidjeli zajedno. Porteti su veličine 150 x 200 centimetara, te zajedno izazivaju dozu strahopoštovanja, zbog svoje veličine i izražajnosti. Zanimljiv je podatak da je svaki portret podijeljen u sto i pedeset kvadratića, te da je slikar svaki dan slikao unutar pet kvadratića koje je nasumično odabrao! Cijeli taj proces je bio prikazan u obliku stop animacije na televizorima koji su se nalazili na ulasku u galeriju. To nismo fotografirali jer je dosadašnja praksa pokazala da je fotografiranje radnji na televizoru idiotizam unaprijed osuđen na propast. To ostavljamo novinarima 24 sata.

OTAC

DJED PROSINAC 2010

BRAT JAM broj 10

3


IZLOŽBE

5. HRVATSKI TRIENNALE AKVARELA mjesto: Galerija Zvonimir

Na izložbi koja je postavljena u više hrvackih gradova predstavljena su djela 122 autora iz cijele Hrvatcke. Tu se moglo naći svakakvih tema i izvedbi, od prirodnih motiva do dizajna, od sjetnog tona do sarkastičnog, uglavnom za svakoga ponešto. Žiri je imao nelaku zadaću odabrati samo 112 autora od čak 192 koja su se prijavila na natječaj, tako da smo za sljedeću godinu i mi odlučili kupiti vodene bojice i iskušati sreću - imamo više od 50% šanse uspjeha. Po tisućiti put pohvaljujemo inicijativu predstavljanja mnoštva autora odjednom i eleganciju postava izložbe galerije Zvonimir, na čije su se bijele zidove prozračne slike izvrsno uklopile.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

4


IZLOŽBE

ČAROLIJA STAKLA web: http://tiffanyudruga.hr mjesto: Galerija Kupola Bilo nam je jako drago prisustvovati izložbi članova udruge Magnolija iz Zagreba. “Čarolija stakla” je prikladan naziv za izložbu gdje su se Tiffany svjetiljke (bilo je tu i zrcala i ostalih predmeta od stakla, ali su ih svjetiljke potpuno zasjenile) bile predstavljene u svojem punom sjaju. Zanemarimo sada glupe alegorije koje su se mogle povlačiti do kraja teksta. Svjetiljke i ostali predmeti su bili napravljeni stručno, te se vidi da je u njih uloženo puno truda i ljubavi. Zidovi gornjeg dijela galerije su bili potpuno išarani bojama i oblicama koje su stvarale izložene svjetiljke. Morao bih naglasiti i neobično intimnu atmosferu, koju je unatoč strašnoj gužvi stvorilo toplo svjetlo izložaka. Ovdje sam po prvi put nakon dugo vremena vidio podnu lampu: taj artefakt je u današnjim kućanstvima gotovo potpuno zaboravljen. Zaključno bih mogao napisati samo da je to bila odlična izložba koju još uvijek vrijedi posjetiti, a proizvode koji su tamo izloženi kupiti.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

5


IZLOŽBE

PROSINAC 2010

JAM broj 10

6


IZLOŽBE

MALI FORMATI mjesto: Galerija Marisall Vrlo zabavna izložba gdje se čovjek osjeća kao izgubljen u masi radova koji ga napadaju sa svakog zida. Možda bi bilo bolje usporediti osjećaj sa doživljajem djeteta koje uspije roditelje odvući u Turbo Limač, pa trči od police do police, otkrivajući u svakom kutu nešto novo. Izložba je objedinila umjetnike različitih smjerova, pod uvjetom da su im radovi manjeg formata. Za promjenu, pomislili smo, dok su nam kroz glavu prolazile glomazne slike kojih smo se do sada nagledali. Unatoč veličini, neki radovi su vrlo detaljni, a neke ideje zabavne. Usne koje vire iz zida, slikanje na naslonima od stolica i sl. Uspjeli smo uočiti jedno pravilo: kada se slike izlažu u manjim prostorima ili se nude na prodaju (Art0mat, na primjer), onda su to većinom slike manjih formata. Kada se radi o velikim prostorima i nekupoprodajnim (moj doprinos hrvackom jezikoslovlju) izložbama izložbe vulgaris, ili kako god, izlažu se radovi velikog formata.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

7


IZLOŽBE

PROSINAC 2010

JAM broj 10

8


IZLOŽBE

GABRIJELA RUKELJ: IMA STVARI web: www.gabrijelarukelj.com mjesto: Galerija Vivoda Kako smo i najavili u prošlom broju u predstavljanju galerije Vivoda, održana je izložba Gabrijele Rukelj. Kako bi rekli kritičari: izložba recentnih radova mlade (čitaj: u kritici to znači svatko ispod 90) eminentne i prosperitetne, te napose plodonosne artistice. Prostor je bio jedva dostatan da primi nemali broj zainteresiranih, koji su osim u Gabrijelinim radovima mogli uživati i u glazbenoj izvedbi instrumentalnog dueta. S obzirom da su članovi redakcije podijeljeni u mišljenju o Gabrijelinom stilu: jedni je uspoređuju s velikanima poput Picassa, dok je drugi uspoređuju sa drugom vrstom velikana, kao što je gosp. Trokut (po drugi put spomenut u ovom broju; bit će i treći: očekujte sa strepnjom!), ovoga puta ćemo propustiti kritiku radova (koje urednik smatra jako dobrima te ovom rečenicom spašava svoju sve deblju uredničku pozadinu).

Gabrijela Rukelj, Koraljka Kovač, Andreja Vivoda

PROSINAC 2010

JAM broj 10

9


IZLOŽBE

PROSINAC 2010

JAM broj 10

10


IZLOŽBE

MERCEDES BRATOŠ: ONA JE SVJETLO web: www.mercedes-bratos.com mjesto: Galerija Urlich

Čim smo ušli u prostor, osjetili smo seksualno zlostavljanje (neki bi se čak usudili reći i silovanje) vlastitih vizualnih organa (“My eyes, bitch!”, kako bi rekao eminentni kalifornijski pjesnik Ice-T). Šalu na stranu: na prvi pogled su nas nasumični likovi i naizgledna nepovezanost sadržaja kao i odabir veselih boja (koje su nas probudile i razveselile u kasni zimski sat) u isto vrijeme iznenadili, uzrujali i napunili gaće (hint: nije smrdilo). Sve u svemu solidan postav kakav se i očekuje od jedne ozbiljne galerije kao što je Urlich.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

11


IZLOŽBE

SINIŠA BOVCON: COPY PASTE U BOJI mjesto: Galerija Marisall Mali uplašeni dječak/djevojčica koji podsjeća na crvenkapicu (raznobojnokapica?) uplašeno čuči na dnu slika. Mijenja se boja kabanice, pozadine i hlača, dok lice i ruke ostaju iste, crno - bijele boje. Kao da je iskopirano i zalijepljeno (prijevod: Microsoft, Hrvacka), a opet, zbog promjena boja, kao i da nije. Interesantna izložba, ali ipak autoru i ostatku čitateljstva preporučam lijepljenje i rezanje u digitalnom obliku jer je, čini se, brže. Ali je za svaku pohvalu da umjetnik i dalje pokazuje da čovjek može raditi jednako, pa čak i maštovitije od kompjutera. Malo kibernetike i genetskog manipuliranja, pa će raditi i jednako brzo.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

12


IZLOŽBE

STIPAN KUJUNDŽIĆ: PRESLOJAVANJE web: stipan.kujundzic@gmail.com mjesto: Galerija Matice hrvatske Ovo je druga izložba kojoj smo prisustvovali u Galeriji Matice hrvatske. Prostor nam se jako sviđa, te bi bilo dobro kada bi izložbe bile češće, a postav duži. Izložba je bila podijeljena u dva dijela. U prvoj prostoriji su se nalazili oblici/predmeti bez neke odmah primjetne svrhe, koji su neizmjerno zabavljali djecu, koja su bila okupljena u velikom broju, vjerojatno predosjećajući da im predstoji odlična zabava. U drugoj prostoriji su bile “nešto kao ribe i hobotnica”, da citiram zbunjenog posjetitelja. Mene su izlošci podsjetili na prirodoslovni muzej, samo što su ovi bili interesantniji. Još da su bili živi... što nas je ponovno dovelo do genetskog inženjeringa i pitanja: da li bi tako stvorena bića potpadala pod kritiku umjetnosti ili znanosti?

PROSINAC 2010

JAM broj 10

13


IZLOŽBE

PROSINAC 2010

JAM broj 10

14


IZLOŽBE

MARGARETA PERŠIĆ: LUTKA U PROSTORU kontakt: magipersic@gmail.com mjesto: Prostor multiRacionalnakompanija Iako smo prisustvovali na nekoliko zajedničkih izložaba gdje smo vidjeli Margaretina djela, ovo je prvi puta da smo došli na njenu samostalnu izložbu. Margareta se bavi i slikarstvom i lutkarstvom, te udahnjuje život predmetima koje su drugi odbacili. Svi ti utjecaji se stapaju u vrlo originalan stil: njezine radove nerijetko prati tekst sa porukom, te svi nekako vuku na veselje i tragediju lutke. Kupoprodajna izložba se još uvijek može posjetiti u Prostoru, što sa zadovoljstvom preporučamo.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

15


IZLOŽBE

DJUVEDJ web: www.djuvedj.com mjesto: Prostor multiRacionalnakompanija Poznanici me već neko vrijeme uvjeravaju da je Djuvedj bio jedan od onih koji su ozbiljno skejtali dok smo mi pozirali s pivama i daskama po rukom i hvatali cure iz obližnjih srednjih škola. Op. ur: ako netko može ovo potvrditi neka se javi redakciji JAM-a ili zove 24 sata. Tračevi na stranu, sredinom 12. mjeseca Djuvedj je imao prezentaciju svojih novih joboticha sastavljenih od kompjuterskih dijelova. Sada su u ponudi i privjesci te prozirne narukvice (do sada su bile samo drvene). Čestitamo na kreativnosti i palimo svijeću na kamenitim vratima za daljnje uspjehe.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

16


IZLOŽBE

ANA KOVAČIĆ I IGOR RUF: PRIZOR PRVI - REKONSTRUKCIJE e-mail: igorruf@gmail.com mjesto: Galerija Vladimir Bužančić O Igoru Rufu smo željeli pisati još ljetos, kada je nabio televizore na glave lutkama u galeriji SC. Na žalost, nismo mogli adekvatno fotografirati cijeli prizor, pa o izložbi nismo pisali. Sada je situacija malo drugačija (na zadnjoj stranici obratite pažnju na zahvale). Ono što je mene zaintrigiralo u cijeloj ovoj izložbi je igra svjetlosti i mraka u prostoru vrlo sterilne galerije. Daljnje riječi prepuštam “stručnjacima”. Opis izložbe koji se može pronaći na internetu:” Izložba se sastoji od objekata i svjetlosnih prostornih instalacija gdje se apsolutna forma praznog galerijskog prostora uzima kao polazišna točka artikulacije scene, odnosno prostor se tretira kao pozornica, a umjetnici kao redatelji.” Dalje slijedi bezvezno trkeljanje koje bez “Rječnika stranih riječi i besmislenih pojmova” ne bi shvatio nitko.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

17


PROSINAC 2010

JAM broj 10

18


GALERIJE

GALERIJE

Galerija SC: adresa: Savska cesta 25, 10000 Zagreb tel/fax: 3851 459 3602 e-mail: galerija@sczg.hr web: www.sczg.hr/galerija/

Galerija Zvonimir adresa: Bauerova 33, 10000 Zagreb tel/fax: 3851 456 7926 / 3851 456 8394 e-mail: galerija.zvonimir@morh.hr web: www.morh.hr/hr/morh-u-zajednici/kultura/galerija-zvonimir.html Dom hrvatskih likovnih umjetnika adresa: Trg žrtava fašizma bb, 10001 Zagreb tel/fax: 3851 461 1818 / 3851 457 6831 e-mail: hdlu@hdlu.hr web: www.hdlu.hr Galerija Matice hrvatske adresa: Ulica Matice hrvatske 2, 10001 Zagreb tel/fax: 3851 487 8360 / 3851 481 9319 e-mail: matica@matica.hr web: www.matica.hr Galerija Marisall adresa: Mesnička 5, dvorište, 10000 Zagreb tel: 385 91 182 8611 e-mail: galerija@marisall.com, marisallgaleria@yahoo.com web: www.marisall.com Galerija Urlich adresa: Ilica 40/1, 10 000 Zagreb tel: 3851 484 7371 e-mail: likum@likum.hr web: http://www.likum.hr/l/urlich.htm Galerija Vladimir Bužančić adresa: Trg Narodne zaštite 2, Remetinec, 10020 Zagreb tel/fax: 3851 614 0189 / 3851 614 0190 e-mail: czk@czk-novi-zagreb.hr web: http://www.czk-novi-zagreb.hr/hr/galerija/o_galeriji/

PROSINAC 2010

JAM broj 10

19


JAM OGLAS

Ne pripadamo među časopise i udruge (firme) koje daju listu sa izjavama sretnih korisnika gdje pričaju o tome kako je sa nama super i korisno surađivati. O tome zaključite i sami, a ukoliko mislite da bi mogli na bilo koji način profitirati od suradnje sa nama, slobodno se javite na:

udrugajam@gmail.com i posjetite stranice

www.udrugajam.hr Slobodni ste najavljivati izložbe, tražiti suradnje sa ostalim umjetnicima, pitati za savjet u vezi svega umjetničkog i ekonomskog ukoliko je vezano za umjetničko, surađivati sa časopisom, objavljivati radove i reklamirati se.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

20


UMJETNICA MJESECA

ANA BOŽAC

web: http://www.saatchionline.com/profiles/index/id/88754 e-mail: ana.bozac@gmail.com Ana Božac nam je bila i ostala neriješena misterija. Bili smo sigurni da smo vidjeli njezine radove, raspravljali smo o njima i na kraju odlučili da je želimo za umjetnicu mjeseca. Kada smo napokon stupili u kontakt, dogodilo se nešto nevjerojatno: kolektivno smo zaboravili gdje smo vidjeli njezine radove te kada i tko nam je dao njezino ime. U sjećanju nam je ostala samo jedna stvar: njezina ogledala. Iako u samom ogledalu nema ništa posebno: komad stakla u kojem čovjek utažuje žeđ za narcisodinom satisfakcijom gledajući sebe, poseban može biti njegov oblik i okvir, a to je upravo ono u čemo Ana Božac briljira. Ogledalo tako postaje poseban, osobni okvir za nedovršenu sliku koju upotpunjuje gledaoc. S obzirom da je “prava” Anina struka psiholog, možda upravo to imala na umu dok radi svoja ogledala. A možda mi pišemo hrpu gluposti. Što god od gore navedenog bilo istinito, moramo napomenuti da Ana ima više umjetničkih interesa, ali nas su zbog svoje posebnosti zanimala ogledala. Ukoliko Vas zanimaju ostali Anini radovi, slobodno posjetite gore navedenu stranicu. PROSINAC 2010

JAM broj 10

21


UMJETNICA MJESECA “… za vrijeme studija psihologije moj interes sa slikarstvom nije jenjavao, te sam se posvetila ozbiljnijem slikarskom radu, koji je urodio plodom nizom izložbi po završetku studija, i kojemu danas posvećujem najveći dio svoje pažnje, vremena i interesa. Iako sam nastavila stručno usavršavanje moglo bi se reći u psihoterapijskom smislu, to samo po nazivu, jer je svaku moju misao pratila slika. Nastojeći pomiriti strasti upisujem u Rimu postdiplomski studij art-terapije gdje konačno uspijevam spojiti svoju umjetničku i racionalnu stranu. Osim slikarstvu u tom periodu života posvećujem se plesu i glumi. Izučavam pokrete tijela, umjetnost disanja i kretanja uključujući ih sve više kao svoju tehniku slikanja što je rezultiralo novim ciklusom slika Introspekcije koje su obilježile snažno strukturirane kompozicije prema efektnim kolorističkim konstantama čije reljefiranje od teme arhitekture zalazi prema strukturi, reljefu, a u dijelu radova prema spacijalističkim introspekcijama koje svojom simbolikom obuhvaćaju svu raniju tematiku snažno prožetu intimizmom.”

PROSINAC 2010

JAM broj 10

22


UMJETNICA MJESECA

“Restrospektivno gledajući moje su se teme, rukopisi, tehnike i interesi uvelike razlikovali i mijenjali ali ono što ostaje kao konstanta jest eksperimentiranje. Upravo to eksperimentiranje s različitim materijalima i tehnika jest ono što me najviše oduševljava i odvodi uvijek u nove svjetove. Tako trenutni interes nalazim u ogledalima, metalu, vodi –odrazu kao takvom u kojeg se ne usuđujem zadirati, ali zato oblikujem njegov okvir od drva, metala, papira, žice, reciklirajući različite odbačene materijale, eksperimentirajući s njima, pretvarajući ih u novi uporabni element, dajući im novu svrhu i oblik….poput terapije.” Ana trenutno živi na relaciji Zagreb – Poreč, važući koja će strana pretegnuti baveći se art-terapijom, slikanjem i izgradnjom ogledala i kojekakvih drugih predmeta od odbačenih materijala iz prirode.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

23


UMJETNICA MJESECA

PROSINAC 2010

JAM broj 10

24


UMJETNICA MJESECA

PROSINAC 2010

JAM broj 10

25


UMJETNICA MJESECA

PROSINAC 2010

JAM broj 10

26


PROSTOR MJESECA

adresa: Trg siječanjskih žrtava 8, 10000 Zagreb e-mail: info@kulturniklub-ograda.com, ana.sesto@gmail.com web: http://kulturniklub-ograda.com

PROSINAC 2010

JAM broj 10

27


PROSTOR MJESECA Zagreb je jedan vrlo interesantan grad: iako 99% stanovništva živi izvan centra grada: dvije stanice od trga u bilo kojem smjeru, ponuda kreatvnog sadržaja je obrnuto proporcionalna. Ako se izuzmu rijetki funkcionalni domovi kulture i poneki prostori (o nekima smo već pisali na stranicama ovoga časopisa), kulturno-kreativne ponude izvan uskog centra zapravo nema. Upravo iz tog razloga smo sretni kada grupa profesionalaca koji su ujedno i entuzijasti (čitaj: za sada si to još mogu financijski dopustiti), otvori prostor kao što je O’grada. No počnimo iz početka: zašto apostrof? O’grada = Od grada (negdje smo čuli) Kulturni klub tako u samom svojem imenu kaže i za koga je: za sve građane grada. Svatko bi mogao ovdje doći, predložiti suradnju, program, organizirati izložbu ili radionicu ili jednostavno popiti kavu/pivu/kavu s pivom u ugodnom društvu voditeljice kluba Ane Šesto. Ako bi mogli sumirati O’gradu u jednoj riječi, ta riječ bi bila: KREATIVNO.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

28


PROSTOR MJESECA

Pravi “vlasnik” O’grade je obitelj Šesto. O osnivanju O’grade pišu slijedeće: “Dakle, sastala se obitelj i zapitala se uglas: hoćemo li kockarnicu? Hoćemo li pekarnicu? Hoćemo li striptiz klub? Ili nešto četvrto?! Prostor imamo, što sad? I tako nakon dulje “prof. Baltazar” šetnje odlučismo otvoriti O’GRADU za kulturna nadahnuta bića u okružju i dalje.” Izdvajamo i: “…ah, što ćemo sve raditi tamo, osim što ćemo trošiti struju, vodu, plin, te moliti Božeka u obližnjoj crkvi da nam poželi sreću da ne propadnemo ako već nismo zbog uloženih novčića u podizanje O’GRADE. Zvuči li neozbiljno: podigli smo O’GRADU, a onda je ruššš…ne onda je otvaramo, za mlade, za starije, za one koji su jako stari pa su podjetinjili, za one koji nikada nisu ni ostarjeli a bogme ni neće, za one s kompjutorima, s olovkama, s kistom, s fotoaparatom, sa štrikaćim iglama, dugim jezikom, vještim prstima… Ne zaboravimo stari, dobri pianino koji samo čeka…” I upravo zbog tog pianina je urednik časopisa dobio stalnu zabranu ulaska u klub (smije razgovarati onako, sa vrata), nakon što je svojom svirkom izludio sve, uključujući i članove redakcije koji su naviknuti na njegove neglazbene eskapade. Na stranici broj 32 možete pročitati sve sadržaje koji se nude u O’gradi. Ukoliko vidite čudnu individuu ispred vrata, ne brinite, to je samo urednik JAM-a. PROSINAC 2010

JAM broj 10

29


PROSTOR MJESECA

PROSINAC 2010

JAM broj 10

30


PROSTOR MJESECA

PROSINAC 2010

JAM broj 10

31


PROSTOR MJESECA

KAOKAZALIŠTE “PRIČALICA” – autorsko kaokazalište Silvije Šesto KREATIVNA RADIONICA “TIN TIN TKO JE” – namijenjena tinejdžerskoj publici u kojoj se uz promociju nove lektire potiče na čitanje i tematiziranje problema odrastanja. U projekt biti će uključen i podprojekt “Bombon za Bonton” – mala učionica lijepog ponašanja i u ružnim situacijama. PROJEKT “PRIČAM TI PRIČU” – projekt je koji kreće u suradnji s Centrom za kulturu Susedgrad. Silvija Šesto u ovom će projektu okupiti mlade na kreativnom i konkretnom zadatku pisanja i ilustracije kratke priče što će na kraju rezultirati i izdavanjem naslova kratkih priča. O’BJEKTIV - fotografska odiseja; zidovi O’GRADE bijeli su, s razlogom. Na njima će se kontinuirano održavati izložbe mladih još neafirmiranih, ali i afirmiranih fotografa. Voditeljice Nirvana Silvović i Ana Šesto. O’BOJENI ZIDOVI – likovna odiseja; izložbe mladih likovnih umjetnika, voditeljice Nirvana Silnović i Ana Šesto. O’PLETI - terapeutski tečaj štrikanja i kukičanja voditeljice Adriane Meglaj. MALA ŠIVAO’NICA – dječja radionica ručnih radova za curice i dečke voditeljice Adriane Meglaj. O’KRUG - mjesečna izložba i razmjena “dobara” građanstva, od starih fotografija, pekarskih i slastičarskih proizvoda, do narodnih nošnji i stare obuće, odjeće te ostalih stvari. PO’ETIK - poezija na pješačkoj zebri. Večeri i podneva poezije uz glazbenu pratnju mladih umjetnika. O’GRAĐENO – tematske debate pred spavanje O’GLASI - scenarističke radionice NO’TA BENE – glazbeni i recitatorski nastupi O’GRADU - treniranje etnologije O’GRRRADA – pisanje pritužbi po narudžbi FOTONAUK - FOTO TEČAJ “Osnove digitalne fotografije”- voditelj Zvonimir Kosinjski

PROSINAC 2010

JAM broj 10

32


ARTOMAT

adresa: Trg žrtava fašizma bb, 10000 Zagreb, Hrvatska mjesto: Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika web: www.hdlu.hr

U Domu HDLU je po prvi puta održan sajam Art0mat koji je trajao dva tjedna. Na sajmu je bilo predstavljen veliki broj umjetnika, umjetničkih udruga, firmi i kolektiva. Uz to, sajam je bio protkan radionicama, koncertima i DJ nastupima. Sve to je rezultiralo velikim odzivom zainteresiranih koji su na sajmu trošili lovu na originalan božićni poklon, opijali se, plesali, gubili vrijeme i pričali o Biti i Bitku sa uvijek eminentnim i sveprisutnim gosp. Trokutom i njegovim šeširom (vidi Wikipediju). Uz naše stalne poznanike iz Prostora, prema zanimljivosti bi smo istaknuli još i Oh, Tiger, zbog suvremenog postava prodajnog prostora i Booniku zbog gomile interesantnog i kreativnog materijala (bit će predstavljeni u jednom od idućih brojeva). Bilo je toga još dosta – pogledajte priložene fotografije. Epični FAIL je bio postav HDD – a (Hrvatsko Dizajnersko Društvo). Njihov bezvezni postav upućuje na alarmantan manjak kreativnosti. Izgleda da su svi dizajnerski kreativci pobjegli glavom bez obzira na plodnije pašnjake. Najveće iznenađenje je bio gosp. Trokut, na čijem štandu je čovjek mogao provesti sate, proučavajući sve od igle do lokomotive. Od prezentirane krame najimpresivniji je bio sekstant, koji nažalost nije imao nikakve veze sa seksom. Tu je bilo i noževa, krigli za pivo sa poklopcem koji ničemu ne služi osim da izgleda cool, broševa, dijadema, prstenja, slika, prašine, boca, stakla.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

33


ARTOMAT

PROSINAC 2010

JAM broj 10

34


ARTOMAT

Radionice su nam se učinile zanimljivima, kao na primjer Stol ART, gdje su se djeca zabavljala bojanjem minijaturnih stolica. Zanimljiva je bila i Knjiga kao umjetnički objekt: japanske tehnike uveza bez šivanja, te Sretne stvari – stari papir sa karakterom. Jedina zamjerka je bila što su nam se radionice učinile malo skupe (cijena poznata redakciji). Ovim putem čestitamo Martini Vrbanić i Gaelli Gottwald na super odrađenom poslu te očuvanosti dobre volje i živaca. Također prenosimo i želje sudionika za višegodišnje ponavljanje ovakvih eskapada. Na žalost, redakcija JAM-a nije sudjelovala na vizualno najuzbudljivijem događaju cijelog ArtOmata: puštanje u zrak malih balona kako to običavaju raditi u dalekoj Koreji. Ovaj događaj ćemo zato ovdje samo spomenuti.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

35


ARTOMAT

PROSINAC 2010

JAM broj 10

36


ARTOMAT

Od glazbenika su nas nesnosnom bukom najviše razdragala dvojica mladića koji su pokušavali svirati u galeriji Bačva na gitari i bubnjevima. Ako ih poznajete, podatke pošaljite redakciji JAM-a da im uručimo račun redakcijskog otologa.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

37


ARTOMAT

PROSINAC 2010

JAM broj 10

38


ARTOMAT

Facepainting je na početku trebao biti BODYpainting, ali su hladnoća i sramežljivost, koje nisu mogli spriječiti niti hektolitri alkohola, odigrali svoje. Tea Hatadi je nekolicini hrabrih i zainteresiranih pojedinaca ugodnim i nježnim potezima kista oslikavala lica. Rezultat su bila umjetnička djela na pokretnim medijima (čitaj licima ozarenih i obojanih žrtava) kojih se ne bi posramili ni članovi indijanskih plemena ili njujurških bandi.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

39


ARTOMAT

Tea je do sada obojila veliki broj goluždravih tijela (uključujući i njihova lica), u Hrvackoj i inozemstvu. Unatoč slabijoj posjećenosti predzadnjeg dana sajma, odlično je obavila svoj posao, te zadržala entuzijazam do samog kraja cijelog događaja. U budućnosti se nadamo cjelovitijoj i golišavijoj suradnji. Za pravu cijenu, skinut će se i ružniji članovi redakcije.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

40


4. F. A. F.

-

4

FESTIVAL KREATIVNOSTI I URADI SAM KULTURE

mjesto: predvorje kina SC, Savska 25, !0000 Zagreb, Hrvatska web: www.sczg.hr

Kao prvo slijede isprike: u nedostatku vremena za prisustvovanjem događaju te prevelikoj količini materijala smo bili prisiljeni ukrasti sav sadržaj predstavljen na ovoj i iduće tri stranice. Toplo se nadamo da imamo dobre odvjetnike koji će članove FISTT-a učiniti željnima suradnje i dijeljenja internetskog sadržaja. Riskirali smo cijeli niz pravnih zavrzlama da bismo Vam ponosno predstavili 4. festival kreativnosti i učini sam kulture (uradi sam... ili eng. D. I. Y.) koji se održao u predvorju kina SC, organiziran od strane FISTT-a. Sveprisutne radionice su se sastojale od: ručnog uveza knjiga (eng. bookbinding), stencil art radionica (eng.: stencil art workshop); ukoliko ne znate što je to: izrada šablona za grafite kojima možete nagrditi fasade svojeg voljenog grada, sada uz još manje muke, DJ prezentacija (eng.: DJ presentation), te dancehall class (eng.: dancehall class) gdje ste mogli naučiti plesati uz afričke narodnjake. Slijedeći dan su se predstavili: Lohan Chi Kung prezentacija i radionica (eng.: ... radije ne), radionica Jamaican percussion te na kraju DYALLI - udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH. Oba radna dana su na kraju bila začinjena after work partyjem (eng.: after work party). Izvor: InZG, očito englesko izdanje. Check it out:

PROSINAC 2010

http://www.inzg.net/Dogadjanje-4-faf--festival-kreativnosti-i-diy-uradi-sam-kulture-893.aspx

JAM broj 10

41


4. F. A. F.

PROSINAC 2010

JAM broj 10

42


4. F. A. F.

4. FISTT

PROSINAC 2010

JAM broj 10

43


4. F. A. F.

http://fistt.wordpress.com/

PROSINAC 2010

JAM broj 10

44


LOMOGRAFIJA - NATJEČAJ

LOMOGRAFIJA www.organvida.com Ukoliko se pitate zašto je web adresa Organa vida toliko naglašena, odgovor je sljedeći: upravo su oni u suradnji sa Lomography Croatia raspisali natječaj za najbolju lomo fotografiju. Pobjednik dobiva novi novcati lomo aparat, za razliku od korištenih koje su do sada dijelili! Natječaj se održava jednom mjesečno, a o svim pravilima i pravnim zakučicama možete pročitati na prenaglašenoj web adresi koja bode u oči iznad ovog teksta. Čestitamo pobjednicima i svim sudionicima te se unaprijed veselimo slijedećem setu fotografija! POBJEDNICA NATJEČAJA Marina Deronja

PROSINAC 2010

JAM broj 10

45


LOMOGRAFIJA - NATJEČAJ

Kristina Prodanović

PROSINAC 2010

JAM broj 10

46


LOMOGRAFIJA - NATJEČAJ

Nina Rendulić

PROSINAC 2010

JAM broj 10

47


LOMOGRAFIJA - NATJEČAJ

Marina Deronja #2

Vukasin Stančević

PROSINAC 2010

JAM broj 10

48


Ana-Marija Vukres

Uredio grafički i ostalo: Juraj Vuglač Fotografija na naslovnoj stranici: Djuvedj (na fotografiji se nalazi jedan od joboticha) Fotografije: Juraj Vuglač, Branimir Hrvoj i Ana-Marija Vukres, izuzev: Izložbe Ane Kovačić i Igora Rufa koju je fotografirao Damir Žižić, fotografija 4. F. A. F. festivala, nekolicine fotografija prostora mjeseca koje je fotografirala Ana Šesto. Fotografije obradila: Ana-Marija Vukres Članke su napisali i obradili: Branimir Hrvoj i Juraj Vuglač izuzev dijelova teksta o umjetniku mjeseca, prostoru mjeseca te izložbama gdje je to spomenuto u tekstu. Suradnici: Ivana Režek Zahvala: Igor Ruf na brzom odgovoru, Tea Hatadi na suradnji, Martina Vrbanić na strpljenju, Ana Šesto na dobroj volji. JAM broj 10, godina I. Sva prava pridržana. sadržaj časopisa se NE SMIJE koristiti bez kontaktiranja izdavača (udruga JAM - www.udrugajam. hr). Ne kažemo da ne smijete koristiti sadržaj. Samo nam prije toga javite. Kako je Mahatma Gandi rekao: Svi ljudi unutar svoje kaste moraju biti jednaki!

JAM broj 10  
JAM broj 10  

Unatoč kugi i koleri, nadljudskim naporima smo uspjeli završiti broj 10! Teme broja su: artOmat, O'grada, Ana Božac, 4. F. A. F. uz lomograf...

Advertisement