Page 1

ANNO

1907 NO 2: 2015


02

SAKER DU INTE BÖR MISSA PÅ G SWENSONS DENNA SÄSONG 1

2

Vårt samarbete med Deutz Champange - Vi är stolta att ha detta anrika hus hos oss!

4

Hedentorp Plantskola - Kolla in chokladblommorna vid entrén eller rosmarin och oliv-träden inne i restaurangen. Vill du också ha sådana? Du hittar dem hos Hedentorp!

6

5

Svarvaren - förra årets succédrink, G Swensons äpplemust, ingefärsvodka, lime, mynta, fläder. Håll ett öga på instagram för att se vad Simon kokar ihop i år.

Äppelmusten - Ny säsong, ny skörd och batch av G Swensons egna äppelmust!

Champagnemakers Dinner 21 juli ­Välkommen på exklusiv middag med Champangehuset Deutz. 5-­rätters meny med ackompanjerad champagne och Chloé Verrat från Deutz.

3

7

9

Kaffe från Love Coffee Roasters i Lund - Om du hör något högt surrande i några sekunder, bli inte rädd! Det är bara vi som maler kaffebönor så du ska få riktigt gott kaffe i koppen.

Sommarens nya öl på G Swensons - Om du är sugen på att veta lite mer om våra nykomlingar i ölkylen, bläddra genast till sidan 6!

10

Klassiska köttbullarna - Från Torekov till Conneticut! G Swensons Meatballs finns på menyn hos Community Table med Marcell Davidsen som kökschef.

8

Våra nya koppar - När du ändå passar på att testa vårt kaffe så missa inte koppen du håller i handen. Den är designad av konstnären Agneta Livijn och handgjord i Portugal.

Fest & Bröllop på G Swenson’s Visste du att vi anordnar bröllop, fester och caterings? Allt från små sällskap till 150-personersbröllop i dagarna tre.

FAMILJEN TOREMALM

KONTAKTA G SWENSONS Adress: Pål Romares gata 2 E-post: info@swensons.se Postnummer: 269 77 Torekov Telefon: 0431-364590 Webb: www.swensons.se

G. SWENSONS I SOCIALA MEDIER

FACEBOOK facebook.com/gswensons TWITTER twitter.com/gswensons INSTAGRAM instagram.com/gswensons FLICKR flickr.com/gswensons NYHETSBREV swensons.se/nyhetsbrev BLOGG swensons.se/blogg

JARL

SIMON

SVEA

PETTER

LINN

Tredje generation - 60 år i vintras - Krögare - Pappa

Fjärde generation - 23 år - Barchef, event

Fjärde generation - 11 år - Köttbullsrecencent

Fjärde generation - 25år - Hovmästare, PR

Flickvän till Petter - 25 år - Kommunikation

Jag har utgått från att om man är uppmärksam, uthållig och nyfiken så hamnar man ganska rätt. Ville inte ha med G Swenson huset att göra i ungdomen men är nu den som verkat längst av alla generationer. Sett en del av världen och älskar ljuset i vår by, det extra lilla skira som knappast märks. Doft av tång, alltid havets brus och en underbar social cykel, det är­ Torekov för mig. Att ha fått uppfostrat barnen i denna miljö är inget annat än en högvinst. Dessutom har jag närheten till en fantastisk golfbana. Som pricken över i:et är när vi har en restaurang full av människor som bara jublar över att finnas till och passar på att njuta. Sorlet är som musik en sådan kväll.

Det finns något speciellt med att vara uppvuxen i krogbranschen. Att ha fått ta del när företaget succesivt utvecklats och på senare år få tillföra mina erfarenheter. Det är nyfikenheten som ger drivet, alltid prova det nya i mat och drinkväg, finna nästa trend och baka in den bland det vi står för. I oktober 2012 landade jag i Sydney och blev förälskad i livsstilen där mat, människor & hav möts, lite som i Torekov. Jag blev upplärd som barrista och arbetade som bartender på några riktigt spännande ställen runt Bondi Beach. Den kaffeoch drinkkultur som jag fick uppleva jag ville ta med mig hem till Torekov.

Svea har i tidig ålder, på helt eget initiativ tagit plats i verksamheten. Det var inte länge sedan hon stod i fönstret vid menytavlan och kommenterade till folket på gatan att detta är en restaurang, vill ni ha mat så kom in. Ifjor var hon med och satte ut vatten till gästerna gärna med kommentaren att jag är dotter till han som äger G Swensons. Spännande att se vad årets steg blir. Under hennes 11 år har hon ätit en del köttbullar, så nu är hon även köttbullsrecencent.

Jag föddes samma dag som invigningen av krogen 1990. Jag och bror växte upp med mamma och pappa på G Swensons, restaurangen vårt vardagsrum, parken vår trädgård och hamnen vårt lekrum. Jag har således en viss hatkärlek till mat, vin och restaurangliv. Håller just nu på med mitt examensarbete i Medie & Kommunikationsvetenskap och driver tillsammans med Linn vår egna lilla kommunikationsbyrå sedan 4 år tillbaka. Vi står bland annat för G Swensons digitala presentation samt produktionen av denna tidning. Vi vill att du använder, sprider och påverkar den. På vintrarna håller vi till på Sri Lanka där vi i höst kommer att öppna upp ett surf- och yogaretreat.

Jag är flickvän till Petter sedan 7 år tillbaka och älskar att få vara en del i denna krögarfamilj. Tillsammans med Petter har jag jobbat med att stärka G Swensons varumärke genom vår kunskap inom kommunikation, PR och digitala medier. Jag brinner för att se till att hela uttrycket på G Swensons passar ihop, från Facebook-inlägg i mobilen till känslan som uppstår när du är på plats på uteserveringen. Jag älskar att jobba med våra spännande samarbetspartners som passar oss på G Swensons med sin tro på kvalité och företagsanda, som tex. Hedentorp, Agneta Livijn & Deutz.


03

108 år med verksamhet på samma plats. 2 världskrig, ett kallt krig, utveckling av bilen, flyget, vägarna, mobilitet, internet, sociala medier, 9/11, ISIS. En värld som förändrats starkt under våra år i huset. Händelser som också förändrat marknaden. Torekov har gått från fiske- och skepparhamn till turistort under 1900-talet. G Swensons har följt med och numera är krogverksamheten den som hållit på längst av allt familjen gjort i huset. Det känns lite speciellt att hålla sig fast och det är inte något som är säkert, inre och yttre kriser har påverkat och stöpt om vår verksamhet under åren. Farfar, Gustaf Swenson gick hastigt bort med 3 barn i huset 1934 . Skulle hans hustru Ella fortsätta? Ensamstående kvinna med eget företag på 30-talet. Idag inget konstigt men då var det sensationellt. Hon tog över med hjälp av min far Kjell och de klarade både 30-tal och världskrig. Lanthandeln som på 60-ta-

let blev offer för ny lagstiftning och fick slå igen. Hur skulle det nu gå? Kiosken byggdes i trädgården och en Gourmetbutik lik Tant Grön levde ett par år i gamla lanthandeln. Företaget levde vidare och kiosken hade sin storhetstid på 70- och 80-talet. Dessa kiosker som var ett uttryck av det moderna samhället som växte fram under 60-talet. Jag tog över 1985 och började i kiosken. Jag ville egentligen inte men något drog mig tillbaka till huset. Utvecklingen som jag gjorde blev ett Café som blev krog som till sist även intog kioskens utrymme. G Swensons hade ambitionen på 90-talet att vara den bästa krogen i sin omgivning. Det lyckades mycket väl och kröntes med bästa bedömningen i Dagens Industri för en landsbygdskrog 1995. Då fanns bara de bra krogarna i storstan. 1996 kom så Rickard Nilsson förbi och berättade att han skulle ta över Kattegat. Sveriges då mest kända kock och nykrönt Europa-

mästare samt TV-ikon. Vad gör vi nu tänkte vi, är detta vägs ände. Konceptet måste ändras och det NU annars är det kört. Sagt och gjort, arrendatorn på kiosken sades upp och planeringen började. Vi rev kiosken och byggde verandan och skapade dagens utseende. Premiären var 31 maj 1997 med fullt hus och vi kände att vi kunde pusta ut, vi hade valt rätt väg och en ny marknad tog form som vi kunde skapa inkomster och framtid i.

Dessa kriser inre och yttre har satt press på verksamheten men vi har hittills lyckats väja för avgrunden och hittat förlig vind att segla i. En historia som lagt år efter år bakom sig har skapat den servicekänsla och kvalitet samt dynamik som vi vill våra gäster och kunder ska uppleva på adressen Pål Romares gata 2 i Torekov. Vi ser med glädje fram emot ytterliggare en säsongen i huset. Jarl Toremalm

Enjoy a Cold Tusker Artnr 89800 Pris 18:10 Alkohol 4,2% 355 ml

Heritage of Kenya since 1922

www.swedishbrand.se

Alkohol är beroendeframkallande.


04

Evenemangen du inte vill missa

GOURMETVECKAN TISDAGEN 11 – SÖNDAGEN 16 AUGUSTI

Ifjor var det premiär för vår Gourmetvecka. Det är alltid lite pirrigt med nya koncept och de krav som ordet gourmet antyder. Vi gjorde en alldeles utmärkt debut och vi kommer att följa upp den i år samma vecka. Vi håller oss till vad vi bru-

kar med lokala grönsaker och väl utvalda kvaliteter från fisk och köttmarknaden. Boka bord till denna succé som vi hoppas kommer att bli en tradition. Pris 7 rätter 795kr Vinpaket 5-7 viner 295kr

BORDEAUXPROVNING

ONSDAGEN 12 AUGUSTI 19:00 Efter 20 år i min vinkällare öppnade jag i fjor några av mina Bordeauxviner från 90­talet som legat och bidat sin tid. De hade de gjort med den äran och 11 personer var med och njöt. Jag valde ut 6 viner, 4 från västra stranden och 2 från östra. Alla från olika kommuner i Bordeaux. Det var ett spännande ögonblick när vi satte oss ner med dessa viner. En begeistrad skara lyssnade på Lasse Svenssons initierade historier om vinerna och slotten. Det är nu så att G Swensons Krog erbjuder samma 6 viner även i år. Det blir den 12 augusti klockan 19:00

Vi välkomnar Rickard Enkvist som har sin vingård Bodega Cézar i bergen i närheten av Marbella i

och det är plats för ett fåtal. Boka detta i tid för det kan vara sista gången vi har just dessa viner uppe till provning. Avgör själv om de är värda att prova. 1990 Domaine de Chevalier Pessac Léognan 1993 Chateau Trotanoy Pomerol 1993 Chateau Mouton Rotschild Pauillac 1995 Chateau Lagrange Saint Julien 1998 Cos d ́Estournel Saint Estephe 2000 Chateau Beausejour Duffau­Lagarosse Saint Emilion Provningen under professionell ledning av Lasse Svensson kostar 1895 kr.

Spanien med vilken han har fått ett 20­tal utmärkelser i vinvärlden. Kort och gott, 8 viner, 5 rätter, 585kr.

G SWENSONS KÖTTBULLAR. VAD ÄR HEMLIGHETEN? RÅVARORNA GIVETVIS, BRA FÄRS, SVENSKA RÅRÖRDA LINGON, HEMMAGJORD PRESSGURKA, POTATIS FRÅN BJÄREHALVÖN (HELST NYPOTATIS) OCH VIKTIGAST AV ALLT, GRÄDDSÅSEN. HANTVERKET LIGGER SEDAN I SJÄLVA RULLNINGEN. Dessutom har alla en relation till goda köttbullar. Ofta får vi kommentaren “bättre än mammas och lika goda som mormors”. Varför köttbullar? Varför inte pannbiff med lök eller annan husmanskost? Min familj älskar köttbullar mest av alla de färsrätter som finns. Vi har alltid gjort egna köttbullar. Alla färdigförpackade i butiken har ratats av barnen. Om

våra barn älskar hemlagade köttbullar så gör väl alla andra det. Alla är vi barn.

Planerar du för bröllop eller fest. G Swensons Lada strax utanför Torekov har vad du söker om du önskar kvalitet, service och engagemang. Dessutom i en lantlig miljö som är oslagbar med gröna ängar runt om som odlas ekologiskt. Ladan har en tydlig lantlig prägel där de gamla bjälkarna visar på lantarbetet förr. Kombinerat att lokalen är isolerad och det finns moderna faciliteter vad gäller kök och toaletter gör valet enkelt. Vårt koncept

bygger på att vi gör det svåra och komplicerade och du som gäst gör det roliga och besparande.

G Swensons Krog handlar om traditioner men också våga utvecklas. Dessa kommer från familjens långa historia i huset, 108 år. Våra handmålade bord i matsalen är från 1991, vår vinranka från 1987, varje års menyer ska ha nyheter från modern mat med inspi-

ration från hela världen, våra drycker både klassiska och nya. I allt detta blir på något vis köttbullarna kvintessensen av G Swensons. Trygghet-kvalitet, klassiskt-modernt, långsiktigt-nyskapande, allt med lokalt anslag i råvarorna. Vi har foodies som kommer för våra köttbullar, vi har designers som kommer för vår lokal och inredning och vi har våra gäster som kommer för vår mat och stämning och vi har stammisar som kommer för våra köttbullar. Ifjol var en av New Yorks

mest framgångsrika krögare/foodie och provade. På hösten exporterades receptet till en välrenommerad restaurang i Connecticut USA. Community Table ville prova G Swensons köttbullar på en amerikansk publik. Resultatet? Storsäljare, mestsäljare och succé. Dåvarande kökschefen Joel Viehland hade tät kontakt med vårt kök för att få den rätta smaken. Joel kommer från Nomas kök i Köpenhamn och har utvecklat Community Table under ett antal år. Prova själv, passar såväl i slott som koja, på lunchen eller sena kvällen.

drömbröllop i torekov Vad innebär det? Jo, vi ansvarar för allt från städning, dukning, mat, personal, körschema medan ni skaffar all dryck, ordnar med lämplig musik samt dekorerar. Enkelt och tydligt. Vi har stor respekt för er stora dag och planerar nära med de som ska ha festen. Ni har visionerna vi har kunskapen och resurserna.


05

G SWENSONS EFTER 23

ETT NATTLIGT KONCEPT UTAN NAMN NÄR SISTA DESSERTEN GÅR UT BÖRJAR BARGÄSTERNA STRÖMMA IN PÅ G SWENSONS. VERANDAN UNDER VINRANKAN BLIR SOM ETT STORT VARDAGSRUM DÄR HELA TOREKOV UMGÅS. DET ÄR SVÅRT ATT BENÄMNA DET SOM SKER EFTER KLOCKAN 23 MED ETT NAMN OCH VI HAR FÖRSÖKT.

givetvis producera allt ifrån sockerlag och egna mixers själv.

I sommar kommer vi att bjuda in till lite fler kvällar med evenemang då detta efterfrågats av våra gäster. Dessutom fortsätter vi vårt arbete att noggrant arbeta med vårt sortiment i öl, vin, champagne och sprit. Simon som är barchef håller i skrivande stund på att komponera sommarens drinklista just som denna tidning är på väg till tryck, han avslöjar att han vill använda rena smaker och

Vår ambition är även i baren att våra örter och frukter såväl som öl och sprit ska vara lokalproducerade och ekologiska. Vår egna äpplemust från Bjäre, öl från Båstad och Kullahalvön, vin som odlas 2 km från vår krog, örter från Hallavara, sprit från Hven är några exempel. Det är det färska och naturliga som ska sätta smakerna, kan vi erbjuda smaker från Bjärehalvön eller Skåne i våra drycker är det fantastiskt avslutar Simon.

G SWENSONS KROG HAR SEDAN LÄNGE HYLLAT BJÄREHALVÖNS ODLINGAR. VI HÄMTAR SJÄLVA GRÖNSAKER ÖVER HELA HALVÖN SEDAN MÅNGA ÅR TILLBAKA. tastisk tillgång. Våra kockar Detta sätter sin prägel på vår meny och matlagning. får jobba med hög kvalitet Kockarna väntar ivrigt på och utveckla rätter utifrån primörernas tillgång hela vårens primörer och från början av maj kommer våren och försommaren. I högsäsong är allt som odlas sparris tätt följt av nypotatis. Från slutet av maj tillgängligt och prunkar sallad, spetskål, fänkål och på tallrikarna. Vi hämtar romansallad. Efter midsom- från Glimmingegruppen, Pojmarks grönt, DM-grönt, mar är nästan allt som odlas tillgängligt för oss. Vad Torekov sparris, Bertilsgårinnebär då detta för våra den och flera andra. gäster och vårt uttryck? Att ha purfärska grönsaker Men vi har inte bara grönsaker. Kyckling kommer direkt från åkern är en fan-

från Bjärefågel direkt från slakteriet två kilometer bort, en av världens bästa kycklingproducenter. Fisk hämtar vi från Västkusten och är aldrig rödmärkt enligt WWF:s lista. Vårt kött är av högsta kvalitet och vi har garanterat kött från djur som betat ute hela året och med ansvarsfull djurhållning. Under dessa förutsättningar vill vi ödmjukt framhäva och förtydliga de smaker som naturligt finns i råvarorna. Med kärleksfull varsamhet vill vi erbjuda våra gäster det bästa från våra utvalda producenter.

Vi vill inte kalla det för en klubb för det är det inte, trots allt är det lite mer än bara en bar men det är ingen cocktailbar heller, det är definitivt ingen restaurang längre. Det är svårt och vi är ödmjuka för den stämning vi har efter klokckan 23. Men kanske vi inte behöver ett namn, det är gästerna som skapar stämningen och inte vi, vi öppnar dörrarna, preppar baren och sen är alla välkomna.

“Sammanfattningsvis är Leclerc-Briant ett pionjärhus med ytterst intressanta viner i en komplex och uttrycksfull stil” Richard Juhlin

Alkohol kan skada din hälsa


06

VI är stolta över att få samarbeta med Swedish Brands och Deutz champagne. Vi fick en god känsla redan vid vårt första möte.

Våra tankar om evenemang och samverkan var hand i handske med Mårten Boresson och hans stab runt champagnemärket Deutz. Deutz är en hörnsten i champagnes utveckling av sina drycker. Som exempel kan nämnas att rosechampagne är svårt att göra och

Deutz har 3 av hög kvalitet. Så hög att deras yttersta prestige är en rosé, Amour de Deutz Rose. Madonnas favoritchampagne är Deutz och det sägs att vart hon än kommer ska det finnas en kyld Amour de Deutz. Richard Juhlin, världens främsta kännare av champagne har Deutz som ett av sina favorithus. Som sagt vi är stolta att kunna erbjuda våra gäster Deutz i sommar.

TISDAGEN 21 JULI BLIR DET EN STOR UPPLEVELSE PÅ G SWENSONS. CHLOÉ VERRAT DIRECTRICE MARKETING & COMMUNICATION FRÅN DEUTZ CHAMPAGNE KOMMER ATT VARA VÅR VÄRD I CHAMPAGNENS VÄRLD. Vi börjar med Deutz Brut Classic och tilltugg klockan 20:00. Därefter sätter vi oss till bords för en måltid tillsammans med enbart Deutz champagner. Förutom Brut Classic blir det 2008 Blanc de Blancs, 2008 Brut Millésimmé samt 2006 Amour de Deutz Rosé. Det kan bli någon mer som en överraskning. Maten

kommer att bestå av lokala råvaror. Förutom alla grönsaker, bär och rotfrukter hoppas vi på charkuterier från Lindegrens i Båstad, kyckling från Bjärefågel, rapsolja från Grevie, ost från Glimminge. Dessa produkter kommer vi att se till att de går i smak med champagnen, från Deutz. Det blir en 5-rätters smakmeny

som inte får missas. Det är begränsat antal platser till denna begivenhet.

• Deutz Brut Classic;Torr, frisk, harmonisk smak med inslag av rostat bröd, nötter, grädde, kex, gult äpple och citrus • 2008 Blanc de Blancs; En mönster­blanc de blancs med kritallklar fägring av sublim art. Kollosalt ren och mineralpräglad med en begynnande honungssmekning som omfamnar gommen

• 2008 Brut Millésimmé; Fyllig, fräsch med hög syra och smak av mogna äpplen, solmogna aprikoser och brioche. Lång eftersmak och härlig avslutning med fantastisk krämig mousse. • 2006 Amour de Deutz Rosé; Rik och total balans mellan kraftfulla aromer samt en fin struktur, komplex och raffinerad. Toner av krossade jordgubbar, svarta vinbär och kryddor i harmoni med smaker från konditoriet.

I sommar har vi tagit in flera goda kvalitetsöl från mikrobryggerierna på vår bygd. American Pale Ale, African Pale Ale, Bjäre pils, med flera. Läs nedan om de du absolut inte får missa i sommar!

NYROSTAT & NYMALT

SMAKAR BÄTTRE Hos Love Coffee Roasters i Lund rostar man med kärlek, det är därför som vi har valt just dem som vår kaffeleverantör. Och för att vi tycker att deras kaffe smakar bäst. Det är en häftig känsla att kunna ringa och beställa kaffe och så vet man att de rostar

precis innan leverans.

Sedan förra sommaren har vi börjat att mala vårt bryggkaffe direkt innan bryggning på G Swensons, oj vad gott det blir! Nyrostade bönor som mals inför varje bryggning = bättre kaffe i din kopp!

AGNETA LIVIJN-KOPPAR På tal om kaffe så är vi väldigt glada att berätta att vi tagit in Agneta Livijn-koppar till restaurangen! Bra kaffe kräver bra koppar. Agneta Livijn är en “multi-talented” konstnär som jobbar både med målningar och keramik och hennes verk finns representerade i

bland annat New York och Japan, och så klart i Torekov! Förutom att du kan dricka vårt goda kaffe ur kopparna, så kan du köpa dina egna i hennes butik i hjärtat av Torekov, och den 1:a augusti håller hon vernissage hos Don Clarre på andra sidan parken från oss.

ÖLEN DU SKA DRICKA I SOMFärskölen 520 lager från Båstad Båstad Bryggeri har lanserat en ny färsköl som redan blivit kallad för den perfekta gräsklipparölen. Det vill säga att den med fördel ska drickas i solen en varm sommardag i juli. Ölen i fråga heter 520 lager och är en färsköl, det vill säga att den är ofiltrerad och opastöriserad för att bibehålla karaktären som uppstår i jäsnings och lagringsprocessen. Detta höjer kvaliteten på ölen nämnvärt och att den sedan är producerad på naturliga råvaror delvis odlade på bryggeriet i Båstad är ett stort plus. Fråga efter 520 lager i baren.

Den legendariska APAn från Höganäs Bryggeri Höganäs APA (American Pale Ale) och Höganäs African Pale Ale är två favoriter som kommer från Höganäs Bryggeri. Ett modernt mikrobryggeri som gör ekologiska, genuina och moderna ölar som vi med glädje serverar i baren och framförallt i kombination med mat. APAn kammade hem priset för “Bästa Ale” på Örebros öl och whiskyfestival 2013, vilket fick bryggmästarna att återvända nästa år med sin African Pale ale, som även den kammade hem förstapriset! Det har satt rejäl fart på det lilla bryggeriet på Kullahalvön och idag är deras öl

så eftertraktad att det är svårt att få tag på dem! Passa på att prova en APA eller en African Pale Ale hos oss.

Tusker från Kenya Från East African Breweries kommer Tusker, eller “Djur med betar” vilket den också kallas för efter att bryggeriets grundare trampades ihjäl av en elefant 1922. Nu snackar vi storytelling, men vi snackar även om en härlig somrig ljus lager. Den bryggs på 100% afrikanska ingredienser, kornet är från Savannah och Maasai Mara, källvattnet kommer från Aberdarebergen och jästen utvecklas lokalt på bryggeriet. Tusker är inte

bara ytterliggare en lager, utan det är en lager som har precis det du vill, den är torr, frisk, lätt och mjuk.

Klassikern, en Carlsberg på fat Klassikern du alltid hittar i tappen under vinrankan på G Swensons. En Carlsberg på fat. Export eller Hof, en halv eller en kvarts liter? Det är något speciellt med fatöl, det är liksom inget du dricker hemma en kväll mitt i veckan utan det är något du njuter av på krogen. Det är lite som skillnaden mellan att se film på bio eller hemma, biofilmen får alltid högre betyg för att känslan är bättre.


07

SURFA OCH YOGA PÅ MAGISKA SRI LANKA

G SWENSONS ÄPPELMUST

P E T TE R & L INN LANSERAR SURF & YOGA RE TRE A T PÅ SRI LA N K A I VINTRAS FLYTTADE PETTER OCH LINN FRÅN G SWENSONS TILL SRI LANKA FÖR ATT STUDERA PÅ DISTANS OCH SKRIVA EXAMENSARBETE OM DEN FÖRÄNDERLIGA MEDIEVÄRLDEN PÅ SRI LANKA. PÅ VÄGEN BLEV DE FÖRÄLSKADE I LANDET OCH HITTADE EN DRÖMSK KOLONIALVILLA I DJUNGELN. I HÖST OCH VINTER KOMMER DE ÖPPNA ETT SURF OCH YOGA RETREAT MED BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER.

“Efter att ha rest jorden runt några varv så fastnade vi för paradisön Sri Lanka. Ofta har vi sagt om länder att “oj, här skulle man varit för 30 år sedan”, på Sri Lanka känns det just så. Som att du rest tillbaka i tiden. I vinter öppnar vi upp vår kolonialvilla och erbjuder den som vill en bit av vår livstil på Sri Lanka. Det låter

kanske klyshigt, men på Sri Lanka vaknar vi i gryningen och gör yoga till munkarnas böneutrop på innergården, tar brädan under armen och sticker på surf i solupgången, vattnet är turkost och vi har ofta sällskap av havsköldpaddor. Det är magiskt”, berättar Linn. Petter fortsätter: “Det är en

fantastisk livsstil, man blir liksom i rytm med sig själv, med havet, det är adrenalin och avslappning på en gång, det bästa av yogan och det bästa av surfingen i symbios. Till det vill vi kombinera det vi gillar på Sri Lanka, maten, teplantagen, den buddhistiska kulturen, ett helhetskoncept, precis som Torekov och G Swensons”. ”Vi har precis skrivit kontrakt med Nick Holmgren, en av Sveriges främsta surfare som deltagit i SM, arbetat som surfinstruktör och dessutom har en examen i idrottspsykologi. Med

honom ska vi ta fram ett helt nytt sätt lära ut surfing, vi vill försöka ta surfskolan till en ny nivå, den ska vara något för alla, men den ska också verkligen ge något för de som är där, vi ska köra videoanalyser, ge personlig feedback varje dag, efter vårt retreat ska du känna dig som en riktig surfare!” ­ Kolla in på www.sunshinestories.com för mer information, förhoppningen är att surf & yoga retreatet kommer att lanseras i början av juli och öppna i oktober.

Vi är så stolta över vår egen Äpplemust! Förra året gjorde den debut och sålde slut, i år har vi tillsammans med Bjärebygdens musteri pressat fram mer än dubbelt så mycket must. Den är

lokalt producerad av äpplen från Bjäre, på Bjärebygdens musteri. Den är ofiltrerad, helt utan tillsatser och vi älskar den. Ni måste prova helt enkelt!

Vi måste dessvärre meddela att vi inte kommer att arrangera Farmers Market denna sommar. De två tidigare åren har varit fantastiska och det har varit riktigt roligt. I år har vi haft ett bristande intresse bland våra lokala odlare och producenter vilket

gör det svårt att driva en matmarknad med fokus på lokala produkter. Kanske kan Farmers Market Torekov någon gång i framtiden hitta sin form, men tills dess välkomnar vi er att äta våra fantastiska lokalproducerade råvaror på G Swensons.

Hantverk, Passion & Kvalitet ett godare Kaffe... www.lovecoffee.se


JARLS VÄDERÖHISTORIA HALLANDS VÄDERÖ SOM I BYN KALLAS VÄDERÖN ELLER OFTAST BARA ÖN HAR EN SPECIELL PLATS I ALLA TOREKOVSBORS HJÄRTA. MED ALLA TOREKOVSBOR MENAR JAG ALLA SOM ÄLSKAR BYN UTAN ANNAT KRITERIUM. När jag var cirka 12-13 år och mina vänner fick låna farsans snipa, vilka kunde vara Lasse Kullenbergs “Ulla”, Gösta Larssons “Tumlaren” eller Inga Kjellbergs “Mona”, for vi ut till ön i sniporna. Efter en lång härlig dag med bad och 25 öres glassar från kiosken och kvällen närmade sig satte vi oss på klippan vid Sandhamnsbryggan och väntade på att alla turisterna skulle lämna ön. Där kom Vesta, Fylgia, Väderön, Britta och Wasa i en strid ström för att tömma Sandhamnsbryggan på folk. I väntan på det badade vi i strömmen från propellrarna genom att

när de satte full back från bryggan dök vi i framför stäven och tumlade runt i propellerströmmen till skepparnas stressade oro för riskerna. Där var Wasa bäst med starkast strömvirvlar. När väl alla lämnat ön var den VÅR, hela ön var vår. Måsarna började landa på gräset i Sandhamn och leta efter tappade godsaker. Lugnet och tystnaden när sista båten rundade “flaskan” var bedövande och underbart. Sedan började äventyret, klockorna togs av och gömdes i båten för nu skulle tiden upphöra och sen bar det av längs kusten för att hitta på äventyr hela kvällen. När solen gått

ner letade vi oss motvilligt tillbaka och for hemåt i sniporna i skymningen. Väl hemma en avhyvling för den sena timmen av oroliga föräldrar. men det var den första smaken på frihet vi upplevde då. Den första friheten med egna beslut just mellan barn- och ungdomen. En ynnest att få uppleva den friheten på Ön. En annan frihet upplevde jag något tiotal år senare också på Väderön. Min mörkrädsla var stor och jag visste inget bot utan mörka platser och ljud i mörkret skrämde mig ohyggligt. Jag bodde på fyrbostäderna med min flickvän sent en höst och det var då jag bestämde mig. Jag tog en sen promenad längs hela västsidan ner till Kapellhamn. När jag kom fram var

det nästan helt mörkt och att återvända över klipporna var omöjligt. Enda vägen var in i skogen in i mörkret. med bävan stod jag där ensam med min mörkrädsla och tvekade inför den svarta vägg som skogen var framför mig. Alla möjliga hemska tankar kom upp men jag måste ju tillbaka och jag hade föresatt mig att gå in i skogen i totalt mörker. Utan val men med stor tvekan beträdde jag stigen och strax var jag försvunnen, omsluten av skogen. Det underliga var att så fort jag kom i dess famn blev det varmt och ombonat. Tystnaden var full av små ljud men inget som skrämde och snart fick jag mörkerseende att orientera mig med. Rädslan för mörkret var som om den aldrig funnits. Med ett leende och

ANDRA HALVAN AV 1900-TALET (FÖRSTA DELEN FINNS ATT LÄSA G SWENSONS TIDNING #1:2014 ONLINE PÅ SWENSONS.SE/TIDNING).

På 1950-talet togs lanthandeln över av Kjell och svärdottern Ewy, som nu bar efternamnet Toremalm. En dåtida annons skvallrar om att försäljningen försiggick i väldigt traditionella banor: »Gustaf Swenson, Torekov, affären etablerad 1907. Specerier. Charkuterivaror. Delikatesser. Djupfrysta varor. Telefon 630 06 Ängelholm.«

Det fanns tre livsmedelsaffärer kvar i byn i början av 1960-talet. Alla av lanthandelstyp, men detaljhandelns omvandling och den nya hälsovårdslagen förändrade förutsättningarna för G Swensons. Lanthandeln omvandlades till Kjell och Ewys dröm, en delikatessoch osthandel. Den gamla kioskbyggnaden från 1930-talet revs för att lämna plats åt en modernare kiosk med gatukök. Efter ytterligare två år lades delikatessbutiken ner och all kraft lades i kiosken. Det var för tidigt och för kort säsong för en delikatessoch ostbutik i Torekov. Redan i unga år jobbade de tre sönerna i föräldrarnas snabbköp med allehanda göromål. Men när bröderna

flyttade hemifrån för att skapa sig egna liv fick Kjell och Ewy Toremalm klara sig på egen hand.

Det gjorde de fram till 1984. Då fick yngste sonen Jarl Toremalm ett oväntat telefonsamtal från föräldrarna: »Vi tänker sälja huset. Vill du köpa?« Det var inte riktigt vad Jarl Toremalm hade planerat under tio år av resor i USA och Söderhavet, studier i Göteborg och Lund och en tids kringflackande liv som bohemisk varieté­artist. Han var överväldigad och omtumlad, men insåg snart att han bara måste ta över familjerörelsen. Sommaren 1985 fann han sig själv i kiosken som försäljare av glass och korv – på samma sätt som i barndomen. Toremalms kiosk hade alltid stått för ett brett utbud och hög servicenivå. Detta kom från den gamla tiden i lanthandeln där allt skulle kunna gå att tillhanda­hålla. Jarl saluförde ett 30-tal internationella tidningar och ett 50-tal utländska magasin för att tillfredsställa den årligt återvändande kundkretsen.

Sverigebäst på kvalitetslitteratur Dessutom var Toremalms kiosk det kioskförsäljningsställe i Sverige som under åren 1985–86 sålde mest kvalitets­litteratur. Men Jarl Toremalm hade större ambitioner för den gamla lanthandeln. Att sälja glass och vykort till sommargäster var inte nog. När Jarl började röja i huset hittade han en emaljskylt som det stod »G. Swenson« på. En kväll visade han skylten för sina föräldrar. »Jag ska bygga något i huset«, sade han. »Jag vet inte vad, men det ska heta G. Swenson.« Redan efter ett år kom Jarl Toremalm på vad skylten skulle användas till. Han skulle bygga om föräldrahemmet till kafé. Det fanns ju inte längre någon kaffeservering i Torekov med goda hembakade kakor sedan Conditori Miramar hade lagts ner.

Köpte för en krona – sålde för tre Jarl Toremalm köpte en av Torekovs allra första cap-

puccinomaskiner och övertalade en av de anställda sommarflickornas mammor att baka kanelsnäckor. Han köpte dem för en krona styck och sålde dem för tre. Detta försiggick i »G Swensons Café« som inreddes i föräldrarnas gamla vardagsrum. Köket blev diskrum, kontoret omvandlades till kök. Kiosken fick hyras ut. På så sätt fick Torekov ett nytt kafé. Gästerna gillade utbudet, men ville ha mer: större mackor, matigare pajer. Jarl Toremalm var dock inte färdig med sin omvandling av föräldrahemmet. Under sommaren 1989 började han tillsammans med sin blivande hustru Katarina att planera för en ombyggnad av kafélokalerna till restaurang. »Vi sågs nedanför källartrappan i augusti 1989. Katarinas kunskaper och talanger i köket gjorde steget enkelt att än en gång bygga om hela huset med nytt kök och restaurang i den gamla lanthandeln«, säger Jarl Toremalm. Restaurangens tillblivelse och utveckling får ni läsa om nästa år.

med bättre syn ju djupare in i skogen jag kom desto djupare kontakt med Ön kände jag. Jag stannade och satte mig ner och njöt av alltihop nånstans mitt i skogen. Väl ute ur skogen och på väg över ängarna mot fyren vände jag mig om och såg på den svarta vägg skogen var men ingen rädsla fanns kvar, och den känslan består än idag. Tack fina Ö.

Färjorna till Väderön behöver ett alldeles eget kapitel och får inte plats här i vår tidning. Men jag måste berätta att nu har vi fått en ny redare och det är ingen mindre än mitt kusinbarn Nils Möller. i min mors släkt var det idel sjömän fram till Georg Möller, min morfar, och sedan hoppade det över 2 generationer under

1900-talet men nu är Nils tillbaka inte bara på havet utan även i byn och jag önskar honom välkommen. Platser jag gillar på ön: 1. Käften - för sin plats mitt i Kapellhamn och sína höga dyk 2. Liggande linden - för det är magiskt där och lä för en picnic 3. Det finns en liten bänk bakom Oadammen högt på en kulle. Utsikt över västsidan och Sandhamn 4. Bagganäsan ­kargare plats finns knappast 5. Fyrens balkong Utsikten därifrån är bedårande, jag har haft ynnesten 2 gånger hittills 6. Klippbadet på nordsidan om Kohallen 7. Och några till som jag behåller för mig själv

Profile for Made in Båstad

G Swensons Krog i Torekov 2015  

G Swensons Krog i Torekov 2015 www.swensons.se

G Swensons Krog i Torekov 2015  

G Swensons Krog i Torekov 2015 www.swensons.se

Profile for juliorm
Advertisement