Page 1

AFTENSMAD

I mit køkken skal det ikke være svært eller tidskrævende at lave mad

De skønneste livretter til hele familien

Ann-Christine, VALDEMARSRO

AFTENSMAD

AFTENSMAD fra VALDEMARSRO er en inspirerende og meget anvendelig grundbog at have i køkkenet, fuld af ideer til måltiderne året rundt – til både hverdage og weekender. De velsmagende retter fra Valdemarsro er særligt kendt for at være nemme at gå til, og de er blevet til livretter hos rigtigt mange danskere. Her har Ann-Christine Hellerup Brandt, der står bag Valdemarsro, skrevet den ultimative aftensmadskogebog fyldt med over 200 af sine allerbedste opskrifter til dagens hovedmåltid. Her finder du alt lige fra de populære one pot pastaer til retter fra både det indiske, mellemøstlige og asiatiske køkken. Her er også en samling af de bedste danske klassikere og lækre vegetariske retter til de kødfrie dage. Derudover er der masser af skønne salater, dressinger, kartoffelretter og saucer i bogen, så man nemt kan inspireres til det samlede aftensmåltid. Den skønneste kogebog til hjemmelavet mad, som hele familien og alle gæsterne kan lide.

ISBN 978-87-400-5338-8

P O LI T I K E N S F O R LA G WWW. P OL IT IKE N S FOR L A G . DK

2019025_Valdemarsro COVER.indd 1

Ann-Christine Hellerup Brandt P O L I T I K E N S FOR L AG

27/06/2019 11.22


Ann-Christine Hellerup Brandt

AFTENSMAD De skønneste livretter til hele familien

POLITIKENS FORLA G

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 1

21/06/2019 11.08


INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 INSPIRATION – V I NYD ER , MEN S V I Y D ER 4 V ÆRD AT VIDE, INDEN D U GÅR I GAN G 8 HV ERDAGSMAD 11

SUPPE 89

ONE POT PAS TA 1 1 1

PASTARETTER 1 2 3

PIZ ZA 141

BURGER 155

ASIATISKE LIV R ETTER 1 7 3

MELLEMØSTEN S K ØK K EN 2 0 5

TEX MEX-KØKK EN ET 2 2 8

INDISKE FAVO R I TTER 2 5 4

WEEKENDRETTER 279

SIMRERETTER 2 8 0

STEG 294

TILBEHØR 305

SALATER 306

KARTOFLER 3 2 8

SAUCER 334

REGISTRE 345

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 2

21/06/2019 11.08


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 1

21/06/2019 11.08


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 2

21/06/2019 11.09


FORORD Ideen til denne bog startede med, at jeg selv manglede at have alle mine opskrifter samlet i en kogebog, for når jeg laver mad sammen med mine børn i køkkenet, vil jeg gerne være fri for at være online. Ingen computere, smartphones og iPads og den trang, som teknologien sætter i gang hos mig, til lige at tjekke dette og hint og komme lidt væk fra nuet. Jeg har derfor skabt denne gode og brugbare bog, som er fyldt med mine bedste opskrifter til aftensmåltidet. Det savnede jeg selv, og de utallige opfordringer fra læsere af Valdemarsro tyder på, at jeg vist ikke er den eneste. Forhåbentlig vil du også virkelig nyde at gå i køkkenet og bruge mine opskrifter med denne bog – slået op på køkkenbordet. M I NE OP SKRIFTER Mine opskrifter er kendetegnet ved at være enkle, velsmagende, nemme at lave og med fokus på gode råvarer. Her er ikke så mange dikkedarer, og du finder hverken restriktioner inden for bestemte fødevaregrupper eller specielle ingredienser, som ikke fås i de fleste supermarkeder. Det handler om velsmagende, god og sund mad, som tiltaler de fleste, som kan tilpasses til dig og din livsstil og er overkommelig i en travl børnefamilies hverdag. De retter, der er til den tunge side, kan fint afbalanceres med lidt grønt tilbehør, og på den måde kommer der en glimrende balance i det samlede måltid. I M I T KØKKEN SKAL DET IKKE VÆRE SVÆR T EL L ER TI D S K R ÆV EN D E AT L AV E MAD Selv om mine opskrifter er nemme at gå til, og de fleste af dem ikke tager så lang tid – så opfordrer jeg dig til at tilberede de fleste måltider med nærvær, nydelse og en følelse af at tage dig lidt god tid og nyde processen i at frembringe et dejligt måltid! OF F LI NE, NÆRVÆR OG MADLAV NING Jeg smiler lidt ved det paradoksale i, at jeg lever af at være online med Valdemarsro og samtidig nu opfordrer til at lægge skærmen væk og være offline i køkkenet. Men det giver mening. For selv om jeg virkelig holder meget af internettet og de sociale medier, så er det også en balance at navigere i. For at kunne nyde det – for dét det er og giver – så er det nødvendigt at trække sig fra det og være helt og aldeles offline med et nærvær i nuet. Med en dejlig kogebog i hånden kan man lade sig inspirere på en helt anden måde – bladre gennem siderne, opskrift efter opskrift, og lade sig inspirere af billederne og de mange lækre retter. Man kan sætte små indeksfaner og skrive notater i bogen, til de opskrifter man gerne vil huske, og man kan nyde en pause i køkkenet og koncentrere sig om madlavningen for en stund. Rigtig god appetit og fornøjelse med madlavningen hjemme i dit køkken Kærlig hilsen Ann-Christine

Introduktion

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 3

3

21/06/2019 11.09


INSPIRATION – VI NYDER, MENS VI YDER … Mine bedsteforældres hus ligger lige i udkanten af en lille landsby på Fyn. Området og landsbyen er en idyllisk perle med bindingsværkshuse, gadekær og smuk natur. På bakken for enden af grusvejen kommer man til mine bedsteforældres lille hus, hvor de har boet siden starten af 50’erne, og hvor min bedstefar, efter han for nogle år siden blev alene, stadig bor. Det lyder jo som den rene Morten Korchfilm, men jeg tror bestemt også, deres hverdag havde sine udfordringer. De barndomsglimt, jeg har fra mine somre der, er dog alligevel en inspirationskilde for mig i dag. Min bedstefar var lastbilchauffør og kørte rundt på de danske landeveje, hvor han ofte var hjemmefra i dagevis. Min bedstemor var hjemmegående husmor og tog sig af huset, deres fem børn og deres lille husmandssted. Her var de selvforsynende med en del råvarer for bedre at få økonomien til at hænge sammen. På markerne dyrkede de kartofler, grøntsager og jordbær og havde forskellige bærbuske og frugttræer. De havde høns, som forsynede husholdningen med æg, og de gamle høns blev slagtet og brugt som suppehøner. Der var duer i dueslaget på loftet, som blev tilberedt til duesteg, og hvert halve år fik de en gris, som blev fedet op, og så kom slagteren forbi med skoldekar og alt sit grej. Alt fra grisen blev brugt, selv grisetæerne syltede min bedstemor, for dem var min oldefar efter sigende begejstret for. Det må have været et hårdt og tidskrævende arbejde, for de havde langtfra de hjælpemidler og køkkenredskaber, som vi har i dag. Det falder mig let at romantisere det enkle liv, og indimellem opstår der i mig en længsel efter mere natur, at dyrke egne råvarer og komme lidt mere tilbage til det mere enkle. Men jeg vil nu alligevel nødigt bytte med de hjælpemidler, muligheder og den frihed, som vi har i dag. Det som jeg har valgt at lade mig inspirere af, er en livsfilosofi om, at alle de praktiske gøremål i hverdagen kan man lige så godt nyde og få det allerbedste ud af. Min bedstemor plukkede ærter på marken og tog skålen med i haven, hvor hun satte sig på et tæppe på græsset og pillede ærter. Så sad hun der med solbrune bare ben og slappede af, mens hun fortsatte dagens gøremål. Det samme med de små nyopgravede kartofler, som kom med ud i haven – hvor hun nøje skrabede dem, så intet gik til spilde. Så meget som muligt af forberedelserne til madlavningen blev lavet i haven, når vejret var til det. Det er et fint lille eksempel på at gøre noget lidt anderledes og på en hyggeligere måde. Formår man at være bevidst om det, så kan selv de mest simple gøremål give ro, nærvær og gøres hyggelige. I en travl hverdag kan det måske være de enkle gøremål, der får os til at finde ro og nærvær, når de udføres med bevidsthed. Sæt gerne noget dejlig musik på, husk at dufte, smage, sanse og nyde, og lad os så smøge ærmerne op og komme i gang med at tilberede nogle dejlige måltider i køkkenet, der er det hele værd.

4

Valdemarsro

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 4

21/06/2019 11.09


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 5

21/06/2019 11.09


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 6

21/06/2019 11.09


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 7

21/06/2019 11.09


TARTELETTER MED HØNS I ASPARGES 4 PER S . I

4 0 MI N . I

Brug en rest kyllingekød, en suppehøne eller et par stykker hønsebryst fra frost – det bliver alt sammen rigtig godt! Man kan købe hønsebryst på frost og koge det i 20 minutter med lidt grøntsagsbouillon, en gulerod i grove tern, et løg i tern, peberkorn, salt og laurbærblade. Gem 3 dl kogevand til saucen.

I NGREDIENSER

F R EMGAN GS MÅD E

2 stk. kogte hønsebryststykker

Smelt smør i en gryde og pisk mel i til en melbolle. Pisk

eller tilsvarende tilberedt

mælk i lidt efter lidt, til saucen er helt jævn. Kog op og

kyllinge- eller hønsekød

lad saucen koge igennem 1-2 minutter under omrøring.

40 g smør

Juster evt. konsistensen med kogevandet fra hønen og

2 spsk hvedemel

smag til sidst til med salt og peber. Skær hønsekødet i

4 dl mælk

tern og kom dem i saucen.

200 g hvide asparges salt og friskkværnet peber

Når det er sæson for friske hvide asparges, så anbefaler jeg at bruge dem. Knæk den træede ende af og damp

TI L SERVERING

dem i kogende letsaltet vand i 3-4 minutter, inden de

12 tarteletter

kommes i saucen. Uden for sæson kan man anvende

1 håndfuld persille, finthakket

aspargessnitter på glas, som blot drænes gennem en sigte, inden de tilsættes til saucen. Lun tarteletterne i ovnen. Fyld de lune tarteletter med kyllingekød i sauce og pynt med persille eller brøndkarse. Kværn sort peber over samt et lille drys salt.

20

Valdemarsro

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 20

21/06/2019 11.09


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 21

21/06/2019 11.09


FISH’N’CHIPS MED SAUCE TARTARE 4 PER S . I

4 5 MI N .

I NGREDIENSER

F R EMGAN GS MÅD E

FISK

S AU CE TAR TAR E

2 store torske- eller kullerfileter

Begynd med saucen. Rør alle ingredienserne godt sam-

200 g hvedemel

men i en skål og smag til med citron, salt, friskkværnet

½ tsk bagepulver

peber og evt. lidt mere sennep. Lad den trække på køl

2½ dl øl

til servering.

1 l olie til at stege eller fritere i salt og friskkværnet peber

F R I TTER Vask og rengør kartoflerne grundigt og skær dem i gro-

F R I TTER

ve aflange fritter. Vend kartoffelfritterne med 4 spsk olie

4 store bagekartofler

og salt og fordel dem på en bageplade med bagepapir.

4 spsk olie salt og friskkværnet peber

Bag kartoflerne i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft i 30-40 minutter. Vend dem et par gange

S A UCE TARTARE

undervejs.

1 dl mayonnaise 1 dl cremefraiche 18 %

FISK

2 spsk kapers, finthakkede

Bland mel med bagepulver, salt og peber. Pisk langsomt

4 cornichoner, finthakkede

øl i, til dejen er lind og flydende. Lad dejen hvile en halv

1 tsk dijonsennep

times tid. Skær fisken i passende stykker.

½ øko citron, saft og fintrevet skal 1 dl krydderurter, finthakkede – fx purløg, persille og dild salt og friskkværnet peber

Varm en gryde med olie op. Olien har den perfekte temperatur, når den småsyder, når man forsigtigt stikker fx enden af en trægrydeske i olien. Dyp fiskestykkerne i øldejen og steg 1-2 stykker ad gangen i olie, til de er

F ORSLAG TIL SERV ERING

gyldne og sprøde.

1 citron, skåret i både 1 drys bredbladet persille, finthakket

Tag fisken op med en hulske, lad den dryppe godt af på et stykke køkkenrulle og drys til sidst med salt og finthakket persille. Server citronbåde til.

74

Valdemarsro

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 74

21/06/2019 11.11


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 75

21/06/2019 11.12


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 110

21/06/2019 14.04


ONE POT PASTA Mine one pot pasta-opskrifter er et hit både hjemme hos mig selv, og yderst vellidte hos læserne af Valdemarsro, og det kan jeg virkelig godt forstå. De nemme, lækre pastaretter er ikke uden grund også lidt af en hverdagsredning i min egen familie. De er hurtige og ikke så komplicerede at lave. Mange af dem er fyldt med grøntsager og sidst, men ikke mindst, så er de et hit hos både børn og voksne. One pot pasta kan laves på adskillige måder og er ganske simpelt en nem og topskøn aftensmad, som overrasker og smager helt fantastisk. Når man i denne tilberedningsmetode kommer alt i en gryde på samme tid, så ligger magien i, at alle ingredienserne tager smag fra hinanden. Pastaen, som jo ellers traditionelt koges for sig selv, bliver helt ekstraordinært lækker, når den får rig mulighed for at tage smag fra alle ingredienserne i disse retter.

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 111

21/06/2019 14.04


ONE P OT PASTA SP I NA T OG ÆRTER

ONE PO T PAS TA V EGE TAR

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 112

21/06/2019 11.13


ON E POT PAS TA K Y L L I N G OG B ACO N

ONE P OT PASTA GORGONZOLA OG JORDSKOKKER

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 113

21/06/2019 11.13


ONE POT PASTA SPINAT OG ÆRTER 4 PERS. I

20 MIN.

ONE POT PASTA VEGETAR 4 PER S . I

2 0 MI N .

I NGREDIENSER

I N GR ED I EN S ER

400 g spaghetti

400 g pasta, fx pastarør

1 løg, finthakket

1 l grøntsagsbouillon

2 fed hvidløg, finthakkede

2 løg, finthakkede

2 squash, groftrevne

3 fed hvidløg, finthakkede

125 g frisk spinat

1 squash, groftrevet

200 g frosne ærter

100 g cherrytomater, skåret i både

1 håndfuld basilikumblade

300 g champignoner, skåret i kvarte

1 dl piskefløde

1 rød peberfrugt, skåret i tern

1 l grøntsagsbouillon

2 tsk tørret timian

1 spsk olivenolie

1 tsk tørret oregano

salt og friskkværnet peber

1 tsk røget paprika 2 dl piskefløde

TI L SERVERING

salt og friskkværnet peber

30 g pinjekerner, ristede parmesan, friskrevet

TI L S ER V ER I N G

1 øko citron, fintrevet skal

parmesan, friskrevet

frisk basilikum, finthakket

friske krydderurter, fx finthakket bredbladet persille

F R EMGANGSMÅDE

114

Kom alle ingredienserne i en stor gryde.

F R EMGAN GS MÅD E

Kog retten op, rør godt rundt i gryden og

Kom alle ingredienserne i en stor gryde

læg låget på. Skru ned for varmen og lad

og rør godt rundt. Læg låget på gryden og

det simrekoge i 10 minutter, til spaghetti-

lad det koge op, rør godt rundt igen og lad

en er perfekt kogt – al dente, men med lidt

det simrekoge i 10-12 minutter, til pastaen

bid i. Server retten med ristede pinjeker-

er perfekt kogt. Server retten med revet

ner, parmesan, citron og basilikum.

parmesan og friske krydderurter.

Valdemarsro

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 114

21/06/2019 11.13


ONE POT PASTA KYLLING OG BACON 4 P E R S. I

20 MIN.

I NG REDI ENSER

ONE POT PASTA GORGONZOLA OG JORDSKOKKER 4 PER S . I

2 0 MI N .

1 l grøntsagsbouillon

I N GR ED I EN S ER

2 stk. kyllingebryst, skåret i strimler

400 g pasta, fx pastarør

400 g pasta, fx pastarør

200 g jordskokker, skåret i skiver

75 g bacon, stegt sprødt og skåret i tern

1 løg, finthakket

2 løg, finthakkede

3 fed hvidløg, finthakkede

3 fed hvidløg, finthakkede

1 squash, groftrevet

1 squash, groftrevet

2 tsk tørret timian

100 g cherrytomater, skåret i både

50 g gorgonzola

2 tsk tørret timian

4 salvieblade, finthakkede

1 tsk tørret oregano

1 l grøntsagsbouillon

1 dl piskefløde

1 dl piskefløde

salt og friskkværnet peber

salt og friskkværnet peber

TI L SERVERING

TI L S ER V ER I N G

parmesan, friskrevet

2 store håndfulde basilikumblade,

friske krydderurter, fx basilikum,

fintstrimlede

skåret i strimler F R EMGAN GS MÅD E F REM G A N GSMÅDE

Kom alle ingredienserne i en stor gryde og

Kog grøntsagsbouillonen op og kom

rør godt rundt. Læg låget på gryden, lad

kyllingekødet i, skru ned for varmen og lad

det koge og rør godt rundt igen. Skru ned

det simre i 10 minutter. Tilsæt resten af in-

for varmen og lad det simrekoge i 10-12

gredienserne og rør godt rundt. Læg låget

minutter, til spaghettien er perfekt

på og lad det koge op, rør godt rundt igen

kogt – al dente, men med lidt

og lad det simrekoge i 10-12 minutter, til

bid i. Kom lidt fintstrimle-

pastaen er perfekt kogt. Server retten med

de basilikumblade over

revet parmesan og friske krydderurter.

og server.

Hverdagsmad

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 115

115

21/06/2019 11.13


PIZZA MED KARTOFFEL OG ROSMARIN 2 STK. I

2½ TIME I

PIZZA MARGHERITA MED BASILIKUM OG MOZZARELLA 2 S TK . I

2 ½ TI ME I

I NGREDIENSER

I N GR ED I EN S ER

1 portion pizzadej (se side 145)

1 portion pizzadej (se side 145)

3 kartofler, skåret i tynde skiver

2 spsk pizzasauce (se side 145)

250 g frisk mozzarella, skåret i tynde skiver

125 g frisk mozzarella

3 kviste rosmarin

1 håndfuld basilikumblade

2 spsk olivenolie

salt og friskkværnet peber

salt og friskkværnet peber F R EMGAN GS MÅD E F R EMGANGSMÅDE

Form pizzaerne. Smør bunden med to-

Form pizzaerne og fordel kartoffelskiverne

matsauce og fordel skiver af frisk mozza-

i et tyndt lag. Fordel mozzarella over og

rella ovenpå. Bag pizzaerne en ad gangen i

læg et par kviste rosmarin på. Bag pizzaer-

ovnen i 6-10 minutter ved min. 280 grader,

ne en ad gangen i ca. 6-10 minutter på en

til bunden er sprød.

varm bageplade eller pizzasten ved min. 280 grader. Dryp den varme pizza med lidt

Pynt til sidst med friske basilikumblade.

olivenolie og drys lidt salt og friskkværnet peber på til sidst. Prøv også at komme små eller store kapers på denne pizza.

146

Valdemarsro

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 146

21/06/2019 11.14


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 147

21/06/2019 11.14


2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 156

21/06/2019 11.15


BURGERBOLLER 8 S T K. I

2 TIMER I

BRIOCHEBOLLER 1 0 S TK . I

4 TI MER I

I NGREDI ENSER

I N GR ED I EN S ER

15 g gær

3 dl mælk

2 dl vand

25 g gær

1 dl mælk

2 æg

2 spsk olivenolie

125 g blødt smør, skåret i tern

1 æg

2 spsk rørsukker

100 g grahamsmel

1½ tsk salt

1 tsk salt

1 lille knivspids kardemomme

1 spsk sukker

500-550 g hvedemel

300 g hvedemel

1 æg, sammenpisket til pensling

1 æg, sammenpisket til pensling

sesam til drys

sesamfrø til drys F R EMGAN GS MÅD E F REM G A N GSMÅDE

Lun mælken til ca. 35 grader, kom den i en

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt mælk,

skål og rør gæren ud deri. Tilsæt æg, smør,

olie og æg. Bland grahamsmel, salt og

rørsukker, salt, kardemomme og halvdelen

sukker i en skål og rør det sammen med

af melet. Rør det godt sammen – gerne på

gærblandingen – brug gerne en røremaski-

røremaskine – til dejen er glat og har en

ne. Ælt dejen i 10 minutter og rør derefter

ensartet konsistens. Rør resten af melet i

langsomt hvedemelet i og ælt grundigt vi-

lidt efter lidt, til dejen er blød og smidig.

dere i min. 10 minutter, til dejen er lækker smidig. Dæk dejen til med et klæde og sæt

Kom dejen i en ren skål, dæk den til med

den til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

et klæde og lad den hæve på køkkenbordet i 2 timer. Form 10 runde boller og sæt

Form 8 runde burgerboller og lad dem

dem til efterhævning på en bageplade

hæve tildækket på en bageplade med ba-

med bagepapir i 1 time. Pensl bollerne

gepapir i 30 minutter. Pensl dem med æg

med æg og drys med sesamfrø. Bag bol-

og drys sesamfrø henover bollerne.

lerne i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 16-18 minutter.

Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i ca. 15-18 minutter.

Lad dem køle af på en rist inden servering.

Hverdagsmad

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 157

157

21/06/2019 11.15


206

Valdemarsro

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 206

21/06/2019 11.17


Hverdagsmad

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 207

207

21/06/2019 11.17


Brug tørrede iblødsatte kikærter i stedet for dem i dåse – det giver det bedste resultat.

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 212

21/06/2019 11.17


FALAFLER 15 STK. I

14 TIMER I

FALAFELVAFFEL 4 PER S . I

14 TI MER

I NGREDI ENSER

I N GR ED I EN S ER

200 g tørrede kikærter

½ portion af opskriften på falafler

1 bundt bredbladet persille, finthakket 2 fed hvidløg, finthakkede

(se opskrift på denne side) kokos- eller olivenolie til stegning

1 løg, finthakket 2 tsk stødt koriander

TI L S ER V ER I N G

2 tsk stødt spidskommen

1 rødløg, skåret i ringe

1 lille kartoffel, fintrevet – klem væden ud

Syltede rødløg (se side xx)

1-2 æg

2 håndfulde salatblade

2 spsk rasp

2 håndfulde koriander, grofthakket

½ tsk chili

1 håndfuld frisk mynte, grofthakket

1 spsk citronsaft

1 dl granatæblekerner

evt. lidt revet skal fra 1 øko citron

2 spsk pinjekerner, ristede

evt. lidt havregryn eller fuldkorns-

Dip fra det mellemøstlige køkken

hvedemel

(se side 224-225)

olie til stegning eller fritering

Dilddressing (se side 87)

salt og friskkværnet peber

Chilisauce (se side 252)

F REM G A N GSMÅDE

F R EMGAN GS MÅD E

Sæt de tørrede kikærter i blød i koldt vand

Kom lidt fedtstof i vaffeljernet og fordel

i ca. 12-24 timer – skift gerne vandet 1-2

falafelfarsen deri. Luk og bag vaflen, til

gange og skyl dem grundigt efter iblødsæt-

knappen viser grøn, eller til vaflen er sprød

ningen. Kom kikærterne og de øvrige in-

og gylden.

gredienser i en foodprocessor og blend, til farsen er ensartet i konsistensen. Er farsen

Lav evt. en rigtig stor portion og frys

lidt for våd, så tilsæt et par spsk groft mel

den rå fars ned i portioner. Det gør det

eller ekstra rasp og lad farsen hvile lidt.

ekstra nemt at tage en portion op til en

Form runde falafler med en ske og steg

hurtig omgang aftensmad, til madpakken

dem i varm olie, til de er sprøde og lækre.

eller til falafelvafler.

Jeg har friteret dem i ½ l olie, men kunne også sagtens have stegt dem på en pande, i ovnen, eller på en æbleskivepande.

Hverdagsmad

2019025_VALDEMARSRO_Content.indd 213

213

21/06/2019 11.17


AFTENSMAD

I mit køkken skal det ikke være svært eller tidskrævende at lave mad

De skønneste livretter til hele familien

Ann-Christine, VALDEMARSRO

AFTENSMAD

AFTENSMAD fra VALDEMARSRO er en inspirerende og meget anvendelig grundbog at have i køkkenet, fuld af ideer til måltiderne året rundt – til både hverdage og weekender. De velsmagende retter fra Valdemarsro er særligt kendt for at være nemme at gå til, og de er blevet til livretter hos rigtigt mange danskere. Her har Ann-Christine Hellerup Brandt, der står bag Valdemarsro, skrevet den ultimative aftensmadskogebog fyldt med over 200 af sine allerbedste opskrifter til dagens hovedmåltid. Her finder du alt lige fra de populære one pot pastaer til retter fra både det indiske, mellemøstlige og asiatiske køkken. Her er også en samling af de bedste danske klassikere og lækre vegetariske retter til de kødfrie dage. Derudover er der masser af skønne salater, dressinger, kartoffelretter og saucer i bogen, så man nemt kan inspireres til det samlede aftensmåltid. Den skønneste kogebog til hjemmelavet mad, som hele familien og alle gæsterne kan lide.

ISBN 978-87-400-5338-8

P O LI T I K E N S F O R LA G WWW. P OL IT IKE N S FOR L A G . DK

2019025_Valdemarsro COVER.indd 1

Ann-Christine Hellerup Brandt P O L I T I K E N S FOR L AG

27/06/2019 11.22

Profile for JP/Politikens Forlag

Valdemarsro - aftensmad  

Valdemarsro - aftensmad er en skøn, brugbar grundbog at have i køkkenet – fuld af inspiration til familiens måltider året rundt til både hve...

Valdemarsro - aftensmad  

Valdemarsro - aftensmad er en skøn, brugbar grundbog at have i køkkenet – fuld af inspiration til familiens måltider året rundt til både hve...