__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SOMMERLÆSNING ANNONCETILLÆG

POLITIKENS FORLAG PRÆSENTERER

Sara Blædel & Mads Peder Nordbo

ÅRETS KRIMIOVERRASKELSE Leonora Christina Skov

Efter sin succes med Den, der lever stille kunne Leonora Christina Skov ikke slippe tanken om, at der var noget, hun ikke havde fortalt. Endnu.

Iben Albinus

Vi kan bruge historier til at forstå ondskab POLITIKENS FORLAG


”VI KAN BRUGE HISTORIER TIL AT FORSTÅ ONDSKAB” For 10 år siden brød det arabiske forår løs i Syrien. Spændingsromanen Damaskus skildrer begivenheden gennem en dansk erhvervskvinde, der via sit arbejde i Syrien spionerer på den syriske magtelite kun for at opdage, at hendes bedste ven tilhører den. Iben Albinus skriver om venskab og forræderi, om kærlighed og krigsforbrydelser og om, hvor forbandet svært det er at være et godt menneske, når man møder ondskab.

AF H E LLE S KOV WACH ER

”Spændingsgenren er eminent til at fortælle historier om vores samtid og til at lære at forholde sig til ondskab og død. I bund og grund er vi primitive væsner. Det at fortælle historier er en måde, vi civiliserer os på”, siger Iben Albinus. ”Spændingsgenren hjælper os med at forstå og bearbejde, hvad det vil sige at være et menneske på godt og ondt”. VIL FORSTÅ MENNESKET BAG Ideen til Damaskus kom en dag, Iben stod hos sin syriske grønthandler og fik øje på en syrisk kogebog. ”Der foregik nogle horrible ting i Syrien, og ingen kom syrerne til hjælp. Det var i 2014. Jeg havde det med Syrienskrigen, som mine forældre havde det med Vietnamkrigen: Når vi kan se alle rædslerne i medierne, hvorfor kan vi så ikke gøre noget? Jeg blev bevæget over alt det, syrerne har mistet. Men jeg ville ikke skrive en historie om flygtninge som stereotype ofre. Så læste jeg en sms-udveksling mellem to syriske veninder i en avis. De mindedes deres vin- og litteraturklub i Damaskus. Det ramte mig. Jeg tænkte ’de mennesker der, de er ligesom mig. Dem vil jeg skrive om’.”

INSPIRERET AF VIRKELIGE HÆNDELSER Damaskus har været et ambitiøst projekt. Iben kastede sig over researchen, tog til Syrien og Libanon og læste alt, hvad hun kunne komme i nærheden af bøger og artikler om Syrien og konflikten og gennemførte mere end 100 interviews med kilder og eksperter. ”De sidste fem-seks år har jeg opbygget et kildenetværk af syrere, der har siddet i Assads fængsler og er flygtet fra det hemmelige politi dernede, og af diplomater, sikkerhedsrådgivere og folk, der har været kilder for Forsvarets Efterretningstjeneste. Damaskus er en virkelighedstro fortælling. Jeg har opdigtet karakterer og plot. Men det, der foregår i Syrien og Skandinavien i bogen, er fra min research. Meget af det, der sker for karaktererne i min roman, er sket for en af mine kilder eller deres bekendte. Uhyggen har jeg ikke behøvet at digte på”, siger hun.

OM DAMASKUS Det er 2011, og det arabiske forår er kommet til Damaskus, da to gamle venner genses efter mange års adskillelse. Den ene, syriske Reem, har sin egen sikkerhedsvirksomhed og er tæt knyttet til Assads regime. Den anden, danske Sigrid, er udstationeret for en stor skandinavisk televirksomhed – og så har hun lige sige sagt ja til at være spion for den danske forsvarsefterretningstjeneste.



”… intet mindre end fremragende …” Jyllands-Posten, Lars Ole Sauerberg



Dagbladenes Bureau, Henrik Tjalve

”Syrien er et vanvittigt spændende land. Menneskene, historien, maden, arkitekturen og kunsthåndværket – det var for mig, som Italien møder 1001 nats eventyr! Bortset fra landets brutale moderne historie”, tilføjer Iben Albinus. ”Mit håb er, at læserne føler, at de rejser med til Damaskus, når de læser bogen. At de møder de her mennesker og besøger stederne, og at de gennem fiktionen bliver klogere på en af de mest opsigtsvækkende konflikter i vores tid”.

Iben Albinus (født 1972) er manuskriptforfatter og medforfatter til bl.a. tv-serierne Den som dræber og Sommerdahl. Hun er tidligere journalist og har skrevet flere bøger om film og tv. Damaskus er hendes skønlitterære debut.

Foto: Tine Harden

Iben Albinus har altid været optaget af historier med et stort internationalt vingefang – uanset om det var i romanform eller på film – men allermest af spionhistorier og politiske thrillers. Nu skriver hun selv, og hendes mål har været at skrive en bog, der både gør læseren klogere og underholder:


En dokumentarisk fortælling

Det første år er en gribende fortælling om Mette Frederiksens første år som statsminister, og hvordan alle hendes visioner og ambitioner blev lagt i graven af en nådesløs pandemi. Bogen er baseret på adskillige interviews med statsministeren selv, hendes medarbejdere, kollegaer og andre politiske aktører i tiden op til og efter det historiske pressemøde 11. marts 2020. Over et år beskrives det, hvordan en statsminister blev til, tog magten på sig og blev hyldet for det – indtil de første kritiske røster begynder at lyde op til genåbning af landet. Bogen er skrevet af journalist Anne Sofie Kragh.

POLITIKENS FORLAG


UHYGGELIG TÆT PÅ Sara Blædel og Mads Peder Nordbo er to af Danmarks mest læste forfattere, og de har fundet sammen i skriveglæde og begejstring over deres fælles genre: krimien. Det handler om, hvad der kan ske i et tæt lokalsamfund, når uhyggen slår ned. For når man er allermest tryg, er man måske også allermest udsat.


O M FO R FAT T E R N E Sara Blædel er journalist og forfatter. Sara Blædel er fem gange blevet kåret som danskernes yndlingsforfatter, og i 2014 modtog hun De Gyldne Laurbær. Sara Blædels bøger er solgt i mere end 5 millioner eksemplarer og er under udgivelse i 38 lande. Mads Peder Nordbo er kommunikations- og litteraturuddannet. Han har bor i Tommerup på Fyn, men har i en årrække boet og arbejdet i Nuuk i Grønland. Her skrev han sin arctic noir-trilogi, som han vandt stor international anerkendelse for. Mads Peder Nordbos bøger er under udgivelse i 40 lande.

A F H E LLE S KOV WACH ER Lige før sommerferien landede der et stærkt bud på sommerens bedste krimi hos de danske læsere: Sara Blædel og Mads Peder Nordbo har i 1½ år holdt på hemmeligheden om, at de har skrevet en krimi sammen.

stærkt på personbeskrivelser, logik og politiarbejde, mens jeg selv står ret stærkt på ideer og opbygningen af scener og miljø. Så jeg vovede pelsen og skrev til Sara om min ide, og til alt held sagde hun ja.”

Det har jeg kunnet bruge direkte i bogen,” siger han. ”Grundtanken er, at jo tættere på virkeligheden, vi skriver, jo lettere er det for læserne at sætte sig i ofrenes sted. Vi er gået mere efter den indre uhygge end den ydre.”

Det blev modtaget med både stor glæde og overraskelse hos deres læsere, da det absolut ikke lå i kortene, at Danmarks bedst sælgende kvindelige forfatter skulle slå sig sammen med en anden forfatter. Sara Blædel er blevet spurgt mange gange af både danske og internationale kollegaer: ”Hver gang har jeg været helt klar i mit svar: Nej tak til at skrive sammen – jeg har det fint i mit eget skriveselskab – men så skrev Mads til mig med et oplæg til en historie, som jeg ikke rigtig kunne slippe, og efter en lang flyvetur til Thailand, hvor jeg havde tid til at tænke videre, fik jeg lyst til at kaste mig ud i det, og nu 1 ½ år efter sidder vi her med en bog, hvor vi begge har ydet vores bedste og lidt til.”

VIRKELIGHEDEN SÆTTER SCENEN Og heldigvis for det, for resultatet er en virkelig velturneret og ret uhyggelig krimi, der med et intenst dyb driver læserne frem. Ikke mindst, fordi Sara og Mads har givet sig selv det benspænd, at deres fiktion skal tilpasses virkeligheden næsten 1 til 1. De har ikke ”bare” opfundet en by eller et univers, der tilpasser sig deres historie. ”Vi skriver om virkelige steder, fordi det giver bogen mere nerve, og fordi det allermest uhyggelig er, når man kan genkende virkeligheden,” siger Sara Blædel. ”Læseren køber lettere præmissen, når setting, plot og persongalleri er troværdigt.”

”Ja, det her er ikke en blodig og udpenslet krimi,” fortsætter Sara Blædel sporet. ”Vi har i stedet pustet kraftigt til de forestillinger, læserne har i deres hoved. For hvad er det, der sker med os, når uhyggen og faren rykker tæt på? Hvordan reagerer vi selv, når vi bliver bange, mistænksomme og utrygge? De gløder ulmer i læsernes tanker, og det, man forestiller sig, er som regel endnu værre.”

”Da jeg fik ideen til grundplottet og ofrenes skæbne, var det faktisk så uhyggeligt, at jeg næsten selv blev bange,” siger Mads Peder Nordbo med fynsk lune. ”Men jeg vidste også hurtigt, at bogen ville vinde ved at få en stærk krimitænker som Sara med ind mellem linjerne, for Sara står virkeligt

I Opløst udspiller handlingen sig primært i Tommerup, hvor Mads Peder Nordbo er født og opvokset. ”Det giver noget helt andet, når man som forfatter kender lokationerne ud og ind. Jeg ved, hvor lang tid det tager at cykle til og fra skolen, jeg ved, hvad folk laver bag vinduerne, og jeg ved, hvordan der lyder og dufter i svømmehallen.

BEGEJSTRING FOR UHYGGE I løbet af deres samarbejde er det blevet endnu mere tydeligt, at Sara og Mads tænker ens i forhold til fremdrift og den gode krimihistorie. ”Vi har haft en fest med al den uhygge. Det har været benhårdt arbejde i knap 1½ år, og vi tror faktisk ikke, at der er én linje i ’Opløst’, vi ikke begge har været inde over. Men det er det værd, for vi elsker begge to genren,” fortæller de samstemmende. ”Og vi elsker at skrive det ud, så uhyggen kan slå ned der, hvor vi normalt føler os trygge.”

Det er sommer, og alt ånder fred og idyl i den fynske landsby Tommerup. Charlotte, en yngre mor til to små børn, er på vej fra morgenmotion i hallen til sit arbejde på den lokale folkeskole, da hun forsvinder sporløst på den korte strækning. Da Charlottes mand senere på dagen møder desperat op hos politiet i Odense, modtager vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea Torp anmeldelsen, men venter med at sætte en eftersøgning i gang, da Charlotte kun har været savnet få timer. Næste morgen er hun imidlertid stadig ikke dukket op, og det står snart klart, at der kan være tale om en forbrydelse. De følgende dage vokser sagen til et omfang, hvor det meste af Fyn er involveret, og folk gemmer sig inden døre af frygt for at blive den næste, der forsvinder. En intens kamp mod tiden udspiller sig for Liam og Dea, som må se sig fanget i et spil, hvor mennesker dør en pinefuld død, uden politiet kan gøre andet end at se magtesløst til.


STORE LÆSEOPLEVELSER MELLEM

FANTASI OG VIRKELIGHED

Vinder af De Gyldne Laurbær 2018. Fortsættelsen til Den, der lever stille – solgt i 150.000 eksemplarer

















Hvis vi ikke taler om det En intens fortælling om at gå efter sine inderste drømme på trods af modstanden, nederlagene og traumatiske oplevelser og om slutteligt at finde sig til rette i livet og indse, at kærlighed og accept kan se ud på mange måder.

Det samme og noget helt andet Kender du følelsen af at være i tvivl om din egen familie? Fornemmelsen af, at din søster er lidt tættere på jeres mor end du er? Taler de om dig bag din ryg? Hvordan føles det at være i en familie, du ikke stoler på? Efter at have skrevet flere romaner om unge mænds dannelseshistorier, fik Katrine Marie Guldager lyst til at skrive sin egen – i romanform.

Rampen Efter 29 års ægteskab forlader Jesper Steins far sin kone, og en ellers velfungerende familie får i opløsning. Den unge Jesper Stein er ladt alene tilbage med en fortvivlet, bitter og bedøvet mor, der kræver hans uforbeholdne loyalitet. Skilsmissen forandrer alles liv radikalt og sætter sit præg på dem i årtier efter. Rampen kan læses som den voksne forfatters forsøg på at forstå og forlige sig med fortidens svigt og finde fred med forældrene og med sig selv.

Jyllands-Posten Kristeligt Dagblad Børsen

Dagbladenes Bureau

Kristeligt Dagblad Jyllands-Posten Berlingske Børsen

Vinder af De Gyldne Laurbær 2015

Ude 12. august

Halvt i himlen Med fængende detaljerigdom og gehør for København anno 1924 fortæller Lone Hørslev i romanform sin oldemors historie om en skæbnesvanger sommerforelskelse. Halvt i himlen er en både rørende og barsk kærlighedsroman om to unge kvinder på vej ud i livet. En gribende fortælling om familiehemmeligheder og længslen eft er et andet liv, om erotik og højt belagt smørrebrød.


Vi er det liv vi lever En dag i 2018 modtager Svend Brinkmann et håndskrevet brev fra en læser, Lili på 90 år. De to bliver pennevenner og begynder siden at mødes regelmæssigt. Denne bog er på en gang en fortælling om Lilis lange liv og Svend Brinkmanns bud på en psykologi, der tager skæbnen alvorligt. Budskabet er, at vi ikke er enevældige herskere i vores liv.

FOKUS PÅ LYDBØGER

SÆT

 Berlingske



Den japanske elsker Alma sendes i 1939 fra Polen til sin velstående onkel og tante i San Francisco. Her møder hun familiegartnerens søn Ichimei. Kærligheden spirer mellem dem, men efter japanernes angreb på Pearl Harbour bliver de brutalt adskilt. Mange årtier senere møder plejeren, Irina, Alma og hendes barnebarn, Seth. Sammen finder Irina og Seth en række mystiske gaver og breve, der er sendt til Alma.

LYD Manden i tre dele Liget af en nøgen mand dukker op i Sønderjylland. Det viser sig, at manden døde tre dage tidligere og er blevet stjålet fra det lokale lighus. Men den nøgne mand er ikke forbrydelsen. Han er budskabet. Smøl Vold har i årtier skjult en hemmelighed, der lynhurtigt får verdenspressens opmærksomhed. To special-agenter fra København tilkaldes. De kommer på sporet af en seriemorder, men også af … hinanden?

 ”En herlig pageturner” Berlingske



”Dennis Jürgensen mestrer sine virkemidler suverænt” Fyens Stiftstidende

Af forfatteren til Den tavse patient

HARPER’S BAZAAR

Kristeligt Dagblad

Instinktet Blythe O’Connor ønsker ikke, at historien skal gentage sig. Violet er hendes første barn, og hun skal have al den kærlighed, hun fortjener. Den kærlighed, Blythe ikke selv fik af sin egen mor. Snart føler Blythe, at hun gør alting forkert – og at der muligvis er noget alvorligt galt, enten med hende selv eller datteren. Blythe vil gerne være en god mor. Men hvad nu hvis det ikke er nok for Violet? Og hvad nu, hvis hun bare ikke bemærker mørket, der kommer snigende? Vi vælger ikke selv, hvad vi arver, eller hvem vi bliver til …

Storslået ... om skæbne, krig og uopslidelig kærlighed

Jomfruerne En ung kvinde findes myrdet i universitetsbyen Cambridge. Gruppeterapeuten Mariana mistænker den smukke underviser Edward Fosca. Han er normalt elsket af alle – især af medlemmerne af et hemmeligt selskab af kvindelige studerende, kendt som Jomfruerne. Da endnu et lig dukker op, bliver Mariana fast besluttet på at stoppe morderen, selvom det kan koste hende alt – også hendes eget liv.

Mand uden ansigt Skolelærer Lasse Espersen er på ekskursion ved Vadehavet, da en af hans elever finder et lig på sandbunden. Derefter ruller tågen ind over dem, og Lasse husker ikke mere. Drengen er forsvundet, mens Lasse lå bevidstløs. Det er ikke første gang, et barn forsvinder i Melum; året forinden forsvandt en 6-årig pige. Kriminalassistent, Lykke Teit, og kollegaen, den tyske betjent Rudi Lehmann, bliver tilkaldt for at løse den dansk-tyske kriminalsag.

SOMMEREN


Efter sin succes med Den, der lever stille kunne Leonora Christina Skov ikke slippe tanken om, at der var noget, hun ikke havde fortalt. Endnu.

Foto: Marie Hald

FORTALTE IKKE HELE HISTORIEN SIDST…

Leonora Christina Skov (f. 1976, mag.art. i litteraturvidenskab) har indgået et musikalsk samarbejde med den prisvindende komponist og sangerinde Kristina Holgersen, der har sat musik til klippede tekster fra Leonoras to erindringsbøger. Numrene er arrangeret med cello af Line Felding. Albummet Kapow Goodbye (tak & undskyld) udkom d. 7. maj.

A F C A M ILLA H Ø Y Modtagelsen var mildest talt godkendt. 11. januar 2018 udkom Den, der lever stille. En roman, som Leonora Christina Skov i vanlig stil troede ville floppe totalt, men som til dato har solgt mere end 150.000 eksemplarer og blev forfatterens store, brede gennembrud. Hun blev hædret med De gyldne laurbær af de danske boghandlere for sin roman, optrådte på messer og festivaler og var på en udsolgt foredragsturné med mere end 150 optrædener i hele landet på halvandet år. Men … når hun var ude til arrangementer, spurgte hendes læsere altid, hvordan hun kunne være så stærk? Hvordan var det muligt at komme igennem al den modstand? Leonora Christina Skov følte hun blev et forbillede. En rollemodel. ”Og så fik jeg lyst til at fortælle om nogle af de situationer, hvor jeg bestemt ikke oplevede mig selv som særlig stærk, og hvor det, der foregik, var af tvivlsom karakter. Hvis man fortæller den ene side af en historie, hvor man selv træder frem på en meget fordelagtig måde, så må man også kunne træde frem på den anden måde”, siger hun.

Hvor den første bog handler om mit forhold til min mor og mormor og tilblivelsen af mig som menneske, så handler den her om tilblivelsen af mig som forfatter – og de omkostninger, det har haft, de valg jeg har truffet, og hvor langt jeg har strakt mig for at blive forfatter”. OVERRASKET OVER MODSTAND Hvis vi ikke taler om det er den faktiske historie om alle årene, der gik forud for gennembruddet. Om at vokse op som åbenmundet outsider i Helsinge. Om at ankomme med firetoget til København, springe ud som lesbisk og leve i skyggen af sine forældres fordømmelse. Om dengang hun kastede sig ud i at skrive og fandt et forlag, der åbnede en ny verden for hende. Virkeligheden viste sig dog at være fuld af farer for en ung, ubeskyttet kvinde, men Leonora havde en plan: Hun ville slå igennem som forfatter og sætte sig spor i verden, og hvis hun foldede alle de dårlige historier sammen, til de næsten ingenting fyldte, var de der næsten ikke. Bortset fra, at de fyldte mere og mere, som årene gik. Der er nogle metoo-oplevelser i den nye bog og modsat andre fremtræden-

de kvinder i disse tider, så var Leonora ikke en af dem, der fik sagt nej. ”Det er jo virkelig nederen at være dén person. Man har meget mere lyst til at være dén 18-årige, der sagde ’Gu’ vil jeg ej’ end at være den, der ikke formåede at sige nej”, fortæller Leonora Christina Skov, der længe har tænkt – også før debatten tog fart herhjemme – at der var brug for at fortælle den anden historie. ”For det er ikke særlig ofte, at nogle går ud og siger, at de ikke var stærke nok til at få sagt nej. Og så har jeg selvfølgelig tænkt over, hvorfor jeg ikke var stærk nok, og det handlede rigtig meget om manglen på privilegier. Jeg var ung og ubeskyttet i København. Uden familie, uden en baggrund i branchen, uden et kendt efternavn, uden kontakter. Ja uden noget som helst. Så kan man ende nogle spændende steder for at få sine ting igennem”, erindrer hun med et par store gåseøjne om ”spændende”. ”Det var enormt svært at skrive om det. Meget sværere end at skrive Den, der lever stille. At skrive om min mors død var vand i forhold til at skri-

ve om de her ting. Det er SÅ tabuiseret for mig. Så rædselsfuldt at se mig selv som den unge kvinde, der gjorde sådan. Og det var helt ubearbejdet, for jeg har aldrig fortalt nogen om det. Min kone Annette hørte først om det i 2017, da metoo gik løs i Sverige”. ”Fra sidste bog lærte jeg – meget overraskende – at jeg kunne fortælle en historie om ikke at være elsket af mine forældre, uden verden faldt sammen. Og det er fortsat min mission: at vise at verden ikke falder sammen, hvis man fortæller sin historie”.


”Denne skotske debutant har lavet en ufattelig whole-in-one – med w.” WEEKENDAVISEN

”Hvis man kun måtte bruge ét ord til at beskrive skotsk-amerikanske Douglas Stuarts prisvindende debutroman, Shuggie Bain, kunne det være hjerteskærende. Man kunne også bare sige: læs!” BERLINGSKE

POLITIKENS FORLAG


 Politiken

 Berlingske

 Børsren

Vi tog ned til mor Karin Smirnoff fortsætter sin menneskevarme beretning om den hjemvendte Jana og livet i de nordsvenske landsbysamfund. Jana og Brors mor er død og vil begraves i sin hjemstavn, tæt på den finske grænse. Tvillingerne arver hendes barndomshjem og opdager hurtigt, at livet i Kukkojärvi er anderledes end i Smalånger.

 Politiken



Kristeligt Dagblad

 Berlingske

Samlede værker En dannelsesroman, et trekantsdrama og en familiekrønike. En stor fortælling om dyb kærlighed, venskaber, der holder en menneskealder, om hvordan man tager form og bliver sig selv, om ansvar og svigt – over for sig selv og over for andre. På en gang en seriøs, bevægende og dybt underholdende murstensroman fra svensk litteraturs helt nye stjerne.

 ”Et magisk mesterværk” Berlingske

”Mesterlig”

Weekendavisen

ROMANER SOM ANMELDERNE VAR VILDE MED

 Søndag

 Femina

 Børsen

Forførernes Klub Forførernes klub handler om Flemming, der bliver skilt og er nødt til at starte forfra i livet. I sin søgen eft¬er ny mening støder han på en hemmelig klub, der dyrker forførelsen og Søren Kierkegaard.

 Politiken



Magasinet LIV

Familieleksikon Levi-familiens stuer danner rammerne om det antifascistiske miljø i Torino, hvor racelove og verdenskrig bramfrit kritiseres, og i Mussolinis Italien er det ikke ufarligt. En uforglemmelig klassiker med et varmt, excentrisk portræt af hverdagsliv og familieforhold i Italien fra fascismens opkomst til årene efter Anden Verdenskrig.

 Søndag

Jeg tog op til bror I Smalånger, en landsby i Västerbotten i det nordlige Sverige, er alt næsten som det plejer, da Jana vender hjem – dvs. kaotisk! Jana er taget hjem for at besøge sin bror, der er ved at drikke sig ihjel. En a-ffære med en psykisk ustabil kunstmaler vækker på foruroligende vis fortiden til live hos Jana. Det er en sort, rå, voldsom og øm fortælling fortalt med uovertruffen humor og varme.


LÆSEOPLEVELSER T I L H E L E FA M I L I E N

4+ Snip Snap Snork Sovgodtersgade er en fiktiv gade, hvor hyggelige huse ligger side om side og er fyldt med en masse forskellige mennesker – især en hulens masse børn. Bogen består af 10 korte, finurlige historier om nogle af de børn. Til hver godnathistorie er der knyttet en sang, som er skrevet, så den nemt kan læres og synges af børn og deres voksne.

4+

Kim Kanin på drømmerejse Der er ofte store følelser på spil i kroppen hos et barn i børnehavealderen. Det kan være svært at styre alle tanker og fornemmelser – hvad skal man stille op, når vreden, glæden eller frygten fx banker på? Kim Kanin på drømmerejse giver et varmt og nærværende bud på, hvordan hele familien kan lære at regulere og acceptere de følelser, der følger med dagens mange indtryk.

5+ Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre Sjov og underfundig billedbog om at være barn i en omskiftelig familie. Amalie er en helt almindelig pige. I en helt almindelig familie med en mor og en far. Men en dag vågner hun op og finder en papmor på badeværelset. Og senere ringer endnu en på døren. Amalie når dårligt nok at vænne sig til det. For pludselig vælter det ind med papforældre!

6+

Pigerne fra Stjernedalen Sydøst for Mælkevejen, langt fra motorvejen, mellem to bjerge i et område med skov og blomsterfyldte marker ligger der en lille dal ... Første bog om tvillingerne Nete og Nola – en sjov og spændende historie fyldt med gamle familieforviklinger, ægte cirkusprinsesser, mystiske breve og (måske) en bombe!

6+

Kristian på sporet af verdens vilde traditioner Hvorfor løber man om kap efter en ost i England, og hvorfor slås de med tomater i Spanien? Hvorfor bøvser de så meget i Kina? Kristian udforsker sjove og skøre traditioner fra hele verden – og opdager, at vi tit fejrer de samme højtider over hele verden – bare på hver vores måde.


KAR T O FFEL T SALAT K ASRAT L OAFFEL

UAT R T ER ÆG ED E Æ G ME OG D URPOCH T ER OER G EDE P O C HER K A RT OF FMEED L SAL 30 MIN. MED UR T E R OG PO CH E R E DE 4 Æ P E RG S. I 30 M I N4. PE RS. I

Hvis jeg havde en lille eller selvskrevet cafe, så villepå denne ret være selvskrevet 4 P ERS. I N. Hvis jeg havde30 enMI lille frokostrestaurant eller cafe, såfrokostrestaurant ville denne ret være menukortet i på menukortet i sommermånederne, når der er nye danske kartofler. sommermånederne, når der er nye danske kartofler. Den er stjernenem at lave, ligner en million, Den selvskrevet er stjernenem at lave, ligner en million, smager helt vidunderligt og koster Hvis jeg havde en lille frokostrestaurant eller cafe, så ville denne ret være smager helt vidunderligt og koster ikke ret meget at købe ind til. En vinder på alle måder! på menukortet i sommermånederne, når der er nye danske kartofler.

ikke ret meget at købe ind til. En vinder på alle måder!

Den er stjernenem at lave, ligner en million, smager helt vidunderligt og koster FREMGANGSMÅDE ING R E D IE NS E R ikke ret meget at købe ind til. En vinder på alle måder!

Kog kartoflerne i vand med salt, til de er møre og stadig har en 300 g nye danske kartofler smule bid. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle en smule af, 4 æg FRE MGANGSMÅDE I NG REDI ENSER mens resten af salaten gøres færdig. 1 spsk æblecidereddike Kog kartoflerne i vand med salt, til de er møre og stadig 300 g nye danske kartofler 125 g blandet salat 1 dl blandet kapers og bærkapers har en smule bid. Hæld vandet fra skål. og lad kartoflerne 4 æg FREMG ANG SMÅDE D IENSER Bring en gryde med vand i kog. Slå hvert æg ud i en lille 2 dl finthakkede krydderurter en smule af, mens resten af salaten 1 spsk æblecidereddike Kog kartoflerne i vand med salt, til de er møreTilsæt og stadig ye danske kartofler æblecidereddike, køle når vandet koger og tag gryden af dengøres færdig. salt og friskkværnet peber direkte varme. Brug en ske eller piskeris til at lave en hvirvel 125 g fra blandet har en smule bid. Hæld vandet og ladsalat kartoflerne

rundt i vandet, så der kommer hul i med midten. æghvert i æg ud i en lille Bring enetgryde vandKom i kog.etSlå 1 dl blandet kapers bærkapers køle en smule af, mens resten af salaten gøresogfærdig. midten af hvirvlen og sæt gryden tilbage på varmen. Kog ægget i C R E M E T S E NNE P S D R E S S I N G skål. Tilsæt æblecidereddike, når vandet koger og tag 2 dl finthakkede krydderurter landet salat ca. 3 minutter, tag det forsigtigt op med en hulske og anret det 2 spsk grov sennep af den direkte varme. Brug en ske eller piskeris friskkværnet peber Bring en gryde med vand isalt kog.ogSlå hvert æg ud i en lille ndet kapers og bærkapers på tallerkenen – fortsætgryden på samme måde med de andre æg. 1 tsk honning til at lave en hvirvel rundt i vandet, så der kommer et hul skål. Tilsæt æblecidereddike, når vandet koger og tag hakkede krydderurter2 spsk piskefløde midten. et æg i midten hvirvlen CREMET SENNE PSDRE SSING peber gryden af den direkte varme. Brug en ske eller piskeris friskkværnet peber salt og friskkværnet Anret salaten på et storti fad ellerKom tallerkener, fordelafkar tofler og ogsæt gryden

æblecidereddike

tilbage påog varmen. Kog ægget i ca. fordel 3 minutter, tag det spsk grov til at lave en hvirvel rundt 2 i vandet, så sennep der kommer et hul salaten. Drys æg imellem kapers krydder­urter over,

små klatter sennepsdressing samt salt friskkværnet for nyeetkartofler, forsigtigt oplidt med enog hulske og anret det på tallerkenen 1er tskdet i midten. Kom æg i midten afhonning hvirvlen og sæt gryden ET S EN N E PS DR E S SING Når det er sæson

over salaten inden servering. samtidig sæsontilbage for masser af lækre – fortsæt på samme måde med de andre æg. 2 spsk piskefløde på varmen. Kog friske ægget i ca. 3 minutter,peber tag det krydderurter i haven eller i krukkerne på salt friskkværnet peber forsigtigt op med en hulske ogog anret det på tallerkenen altanen. Brug, hvad du har af fx dild, purløg, C R E M E T S E N N E P S D RAnret ESSIN G salaten på et stort fad eller tallerkener, fordel – fortsæt på samme måde med de andre æg. timian, persille, tallerkensmækkere til denne Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og Når det er sæson for nye kartofler og æg imellem salaten. Drys kapers og krydder­ salat. Gerne en god blan­ding af flere varianter. peber.

grov sennep

onning

piskefløde

friskkværnet peber

kartofler, er det samtidig Anret salaten på et stort fad eller tallerkener, fordel sæson for

urter over, fordel små klatter sennepsdressing samt lidt

r det er sæson for nye

masserDrys af lækre friske krydderurter kartofler og æg imellem salaten. kapers og krydder­

salt og friskkværnet peber over salaten inden servering.

er, er det samtidig sæson for

i haven eller i krukkerne pålidt altanen. urter over, fordel små klatter sennepsdressing samt

hvad duinden har afservering. fx dild, purløg, af lækre friske krydderurter saltaftensmad og friskkværnet peberBrug, over salaten Valdemarsro – grøn eller i krukkerne på altanen.

timian, persille, tallerkensmækkere

vad du har af fx dild, purløg,

til denne C REMET SENNEPSDRESSI NG salat. Gerne en god blan­

persille, tallerkensmækkere

ding af flere varianter. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til

e salat. Gerne en god blan­

med salt og peber.

CREME T SENNEPSDRE SSING Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber.

flere varianter. 156

Valdemarsro – grøn aftensmad

rsro – grøn aftensmad

156

2020032_VALDEMARSRO GRØN AFTENSMAD_Indhold.indd 156

TENSMAD_Indhold.indd 156

31/08/2020

31/08/2020 13.11

2020032_VALDEMARSRO GRØN AFTENSMAD_Indhold.indd 156

Find flere lækre og nemme opskrifter i Valdemarsro – grøn aftensmad, hvor der er masser af fokus på det grønne, dog uden at det bliver vegetarisk.

31/08/2020 13.11


Kære dig

Vi er taget på tur i sommerlandet, og har allerede oplevet en masse. Vi har badet, spist is, besøgt slotte og museer, været på vandretur, plukket bær, sejlet og hygget en masse. I morgen skal vi lidt mere af det hele. Kærlig hilsen

Turen går til p.s. Vi glæder os til at dele vores minder med jer.

STORT FORMAT


Serien om Carl Mørck, Assad og Rose

Kort tekst om serien. Inum qui odipiet voluptatem voluptat laut aliquis imperenem nis dolores suntiam ex entione stibust, utaspercias nemporpore, cus molore eos millorit quo eiumquam dolectem aut autem. Et pro consed quodion cupta simaion et et endelen dandele faccusam nate resto voluptatem quam comnihi llaborum es aute denecus dernam, ut faci ut que coresed qui secatem.

VI ELSKER

SER ER Glæd dig til 5. aug. hvor 3. bind i serien udkommer

Makkerparret Signe og Juncker bliver genforenet i tredje bog i Faber & Pedersens succesfulde krimiserie. Kvæler er en oprivende og højaktuel krimi om hævn, ondskab og dødsangst og er tredje selvstændige bind i serien om Martin Juncker


Da Adam Lengacher er på kanetur med sine børn i en kraftig snestorm, kommer de forbi en bil, der er kørt fast i en snedrive. Chaufføren er en bevidstløs kvinde, frosset halvt ihjel. Ude i kulden er tolvte bind i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder.

Amishkrimi med Kate Burkholder

Langsomt kommer Plessner til bevidsthed. Det er mørkt, og han befinder sig i en havareret bil med blodet dryppende fra et sår i panden. Han aner ikke, hvor han er. På passagersædet sidder en livløs kvinde, og i en rygsæk finder han en harddisk og en håndfuld reagensglas med vandprøver.

Thrillerserie om jægersoldaten Michael Plessner

Serien om Jana Berzelius

Serien om Jana Berzelius

Louise Rick er efter en længere orlov tilbage på arbejde som leder af politiets nyoprettede rejseenhed, P13, da Fyns Politi tilkalder assistance. En kvindelig kroejer på Tåsinge er blevet dræbt, og politiet er på bar bund. En grundig gennemsøgning af kroens førstesal, hvor den dræbte boede, afslører en uventet detalje, som kaster politiets efterforskning i en helt uventet retning.

I september udkommer to nye bind

I den lille by Three Pines i Quebec ånder alt fred og idyl. Men under overfladen er sagen en ganske anden, og inspector Gamache går fra sag til sag, som kræver hans opmærksomhed.

Under produktion som TV-serie af folkene bag THE CROWN

Ni liv er sjette bind i den internationale bestsellerserie om anklageren Jana Berzelius, og er en højaktuel spændingsroman om vold og bandekriminalitet, og om de kræfter som er på spil når nogen for enhver pris vil skjule noget.


”Det er portrætkunst af øverste skuffe” I N F O R M AT I O N

”En smukt stilfærdig fortælling” W E E K E N D AV I S E N



”Sådan skrives store kærlighedsromaner” BERLINGSKE

 ”Bevægende”

KRISTELIGT DAGBLAD



”Sikke en vidunderlig roman” JYLLANDS-POSTEN

 VINDER AF DE GYLDNE LAURBÆR 2017

DAGBLADENES BUREAU



”En meget velfortalt historisk roman” FEMINA

Hun var kvinden i hans kunst Han var manden i hendes liv POLITIKENS FORLAG

Profile for JP/Politikens Forlag

Sommerlæsning 2021 fra Politikens Forlag  

Sommerlæsning 2021 fra Politikens Forlag  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded