Page 1

Sigurd genfortæller 31 H.C. Andersen-eventyr, både de kendte og de mindre kendte, og til udgivelsen har han komponeret 12 helt nye sange. Bøgerne er rigt illustreret af Stine Rosenberg, som har tegnet til en lang række af Sigurds bøger.

Sigurd Barrett er kendt som tv-vært, pianist, entertainer og forfatter. Han har skrevet mere end 30 børnebøger, og han har modtaget en lang række priser for sin evne til at formidle til børn.

Aldersgruppe: 5-100 år

H.C. ANDERSENS eventyr

”Fremstillingen er så dygtigt fortalt, at man kan sige det samme om den, som man ofte har sagt om H.C. Andersen: Han taler til børn, men de voksne får lige så stort udbytte,” skrev professor Martin Schwarz Lausten om Sigurd Barrett.

FORTÆLLER

FORTÆLLER

Sigurd Barrett har mere end 40 bogudgivelser bag sig, og hans samlede bogsalg nærmer sig 500.000. Sigurd er blevet vor tids historiefortæller, og med sang, musik og humor bringer han de største fortællinger videre til alle generationer.

·

1

·

Prinsessen på ærten, Svinedrengen, Klods-Hans og Snedronningen … De er der alle sammen, når Sigurd Barrett genfortæller H.C. Andersens berømte eventyr for børn i alle aldre.

1

H.C. ANDERSENS

eventyr

Illustreret af Stine Rosenberg

Politikens Forlag


Tak til mine fem børn , Jens Konrad, Olga, Dagmar, Magda og Ellinor, for inspiration og til min kæreste Heiðrun for at bakke mig op i dette projekt.


· FORTÆLLER

H.C. ANDERSENS

eventyr Illustreret af Stine Rosenberg

P O L I T I K E N S F O R L AG


I NDHOLD BI ND 1 12

Forord

14

Prinsessen på ærten

22

Lyset

26

Klods-Hans

38

Svinedrengen

48

Fyrtøjet

64

Tommelise

84

Det er ikke engang løgn!

98

Loppen og professoren

104

Den grimme ælling

122

Det, som far gør, er altid det rigtige


134

Hyrdinden og skorstensfejeren

148

Lykken kan ligge i en pind

154

Stoppenålen

164

Vanddråben

172

Tinsoldaten

183

Tekanden

191

Kejserens nye tøj

204

Pengegrisen

210

Fem små ærter

218

”Noget”


FORORD ”Jeg har en ide til dit næste store projekt!” sagde en af mine gamle venner, præsten Simon Kangas Larsen, der også var idemanden bag Sigurd fortæller Bibelhistorier. ”Du skal genfortælle H.C. Andersens eventyr!” Jeg tyggede lidt på ideen, og da jeg forelagde den for Politikens Forlag, var de straks fyr og flamme. Sammen fik vi valgt 24 eventyr, som voksede til 26 og til 28 og til sidst 31 eventyr. For sådan er det med H.C. Andersens univers: Det vokser og vokser! Sådan har det også været at arbejde med hans fortællinger, for jo længere man kommer ind i stoffet, desto større bliver det. Han er en genial fortæller, han er en stor humorist, og så er han menneskeklog som nærmest ingen anden. Han forstår alle de sjove og pinlige sider ved os mennesker – og så forstår han at se det gode og det onde i næsten alle ting her i verden. Det er helt vildt sjovt, når han giver sig til at fortælle om, hvordan hver enkelt ting i rummet tænker og føler, og efterhånden inspirerer det en til at tænke på samme måde. Forleden da jeg fjernede ukrudt i haven, blev jeg pludselig

8


nervøs for, om hakkejernet og riven overhovedet kan lide deres arbejde med at fjerne ukrudt? For slet ikke at tale om, hvordan de stakkels ukrudtsplanter mon har det med at blive kaldt ”ukrudt” og fjernet, mens andre planter skal vandes og passes og plejes? På en måde er det ikke retfærdigt, for de er jo alle sammen levende planter, ikke? H.C. Andersen elsker det uforudsigelige, og tit har han en vigtig pointe med sine eventyr, som både børn og voksne kan lære noget af. Jeg har forsøgt at få det hele med i mine genfortællinger, men samtidig har jeg gjort mig umage for at genfortælle dem i et sprog, som moderne børn og voksne kan følge med i. Undervejs i arbejdet traf jeg nogle svære valg, fx at droppe ordet ”klæder” og i stedet skrive ”kejserens nye tøj”. Det er muligvis helligbrøde for nogen, men jeg står på mål for mine valg, for jeg synes, fortællingen og dens indhold er vigtigere, end det er, at børnene skal holde styr på gamle ord som ”klæder” eller ”svovlstikker” eller ”skæppemål”. Luger man lidt ud i de forældede ord, fremstår fortællingen klarere og tydeligere for moderne børn, og så står det selvfølgelig enhver frit med tiden at læse originalfortællingerne og glæde sig over de gamle, ofte lidt snirklede formuleringer, som Andersen jo mestrer.

9


Det var sjovt at skrive sange til eventyrene, for sang og musik har altid været en vigtig del af min måde at formidle på. Desuden har jeg delt eventyrene op, så bind 1 indeholder de eventyr, der er mest egnede for små børn. Eventyrene i bind 2 kan være længere, mere uhyggelige og mere udfordrende. Jeg håber af hele mit hjerte, at denne udgivelse kan åbne endnu flere sind og hjerter for H.C. Andersens fortryllende univers, for det fortjener han. Det er ikke uden grund, der står en statue af ham i Central Park i New York. Og det er ikke uden grund, at milliarder af kinesere gennem mange år har haft en fast ting på deres skoleskema: H.C. Andersens eventyr. Læs dem, nyd dem, lær af dem – og prøv måske, om I selv kan skrive et eventyr bagefter. Hvis I gør det, er jeg sikker på, at H.C. Andersen vil sidde oppe på sin eventyrsky i himlen og tænke: ”Godt gået!” For hvis der var noget, han elskede, så var det, når fantasien får lov til at folde sig ud. Og det har min fantasi i hvert fald fået lov til, mens jeg har arbejdet med Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr. Rigtig god fornøjelse!

Sigurd Barrett København 2018

10


11


Andersen, Andersen

Andersen, Andersen, gode fyr, fortæl os et lille eventyr. Et, der kan åbne min fantasi og fylde mit hjerte med magi. 1. Et om prinsessen, som sku’ mærke en ært igennem tyve dynelag og puder. Et om en kejser, som omsider fik lært af nattergalens sang bag slottets ruder.

Andersen, Andersen, gode fyr, fortæl os et lille eventyr. Et, der kan åbne min fantasi og fylde mit hjerte med magi. 2. Et om en markmus, som ha’d travlt med en plan for stakkels søde lille Tommelise. Et om prinsessen, som sa’ ”nej” hele da’n, til Klods-Hans ku’ få hende til at fnise.

12


Andersen, Andersen, gode fyr, fortæl os et lille eventyr. Et, der kan åbne min fantasi og fylde mit hjerte med magi. 3. Et om en svinedreng, som fik en ide, men så det falske i prinsessens øjne. Et om en kejsers tøj, som ingen ku’ se, for skrædderne var fyldt med fede løgne.

Andersen, Andersen, gode fyr, fortæl os et lille eventyr. Et, der kan åbne min fantasi og fylde mit hjerte med magi.

13


PRI NSESSEN PÅ ÆRTEN Der var engang en prins. Han ville gerne gifte sig med en prinsesse, men det skulle ikke være en hvilken som helst prinsesse. Næ, det skulle være en rigtig prinsesse! ”Nu rejser jeg ud i verden for at finde mig en rigtig prinsesse!” sagde han til sig selv, og det gjorde han. Han rejste hele verden rundt, og han mødte rigtig mange prinsesser på sin rejse, men lige meget hvem han mødte, var der altid noget i vejen. ”Hm. Der er åbenbart masser af prinsesser,” mumlede han, uden at nogen hørte det. ”Men er de nu rigtige? Tja. Det kan jeg ikke rigtig finde ud af …” Det var, som om der hele tiden var noget galt med dem. Hvis ikke der var det ene i vejen, så var der noget andet i vejen. Til sidst rejste han hjem igen, og nu var han blevet totalt ked af det, for han ville jo så gerne have en rigtig prinsesse. En aften blev det et forfærdeligt uvejr. Det lynede og tordnede, og regnen væltede ned. Det var helt forfærdeligt! Pludselig kunne man høre en bankelyd, som kom henne fra byens port, for dengang var der mure med porte rundt om de fleste byer. ”BONG, BONG, BONG,” lød det fra porten, og den gamle konge gik hen og lukkede porten op. ”Hvem er det?” sagde han med sin dybe stemme og troede, der ville stå nogle store mænd udenfor. Men han fik sig lidt af en overraskelse. I stedet for nogle store mænd stod

15


der nemlig en lille prinsesse. Det var svært at se, om hun virkelig var en prinsesse, for regnen havde gennemblødt hendes tøj, og både hendes hår og hendes kjole var totalt krøllet af det vilde stormvejr. Der var så meget vand, at det løb ind ved tæerne på hendes sko og ud ved hælen. ”Hvem er du, kære pige?” spurgte den gamle konge. ”Jeg er en rigtig prinsesse!” svarede prinsessen og rystede af kulde. I mellemtiden var den gamle dronning kommet hen til porten, og hun kiggede skævt på pigen: ”Nå, så det er du?” tænkte hun og rynkede øjenbrynene. ”Ja, ja, det skal vi nu nok finde ud af, om du er …” Men hun sagde ikke noget. I stedet for gik hun ind i gæsteværelset og tog alt sengetøjet af. Nederst i sengen lagde hun en lillebitte grøn ært. Så tog hun en madras og lagde oven på ærten, og oven på madrassen lagde hun endnu en madras. Sådan blev hun ved, indtil hun til sidst havde lagt 20 madrasser oven på ærten. ”Hun skal da også have dyner!” smilede den gamle dronning til sig selv, og så lagde hun 20 store tunge dyner oven på de 20 madrasser. Nu lå der 20 madrasser og 20 tunge dyner oven på den lillebitte grønne ært. ”Her kan du sove!” sagde dronningen til den unge

16


prinsesse. ”Du må da være træt efter vandreturen i det slemme uvejr!” Prinsessen nikkede høfligt, og så lagde hun sig til at sove på toppen af de 20 madrasser og 20 dyner. Næste morgen vågnede alle på slottet, og den gamle dronning spurgte den unge prinsesse: ”Nåh. Hvordan har du så sovet i nat?” ”Åh, helt forfærdelig dårligt,” jamrede den unge prinsesse. ”Jeg har næsten ikke sovet hele natten! Gad vide, hvad der dog var i den seng? Det var, som om der lå noget hårdt i sengen, så jeg har fået blå mærker over hele kroppen! Det er fuldstændig forfærdeligt …”

Nu flyttede den gamle dronning de 20 tunge dyner og de 20 madrasser, og så kunne alle se den lille grønne ært, som lå på bunden af sengen. ”Åh! Har hun virkelig kunnet mærke den lillebitte ært gennem alle de dyner og madrasser?” sagde alle til hinanden. ”Så må hun sørme være en rigtig prinsesse!” For hvem andre end en rigtig prinsesse ville kunne være så sart? Nu stod den unge prins frem og gik ned på knæ foran prinsessen:

17


”Vil du gifte dig med mig?” spurgte han, for nu vidste han jo, at han endelig havde fundet sig en rigtig prinsesse. Prinsessen smilede og nikkede. Det ville hun gerne, og kort tid efter blev de gift og holdt et kæmpe bryllup. Og den lille grønne ært? Ja, den kom på museum, så alle kunne få den at se. Der ligger den endnu, hvis altså ikke der er nogen, der har taget den. Se, det var en rigtig historie!

18


Gad vide, hvad H.C. Andersen ville sige med eventyret om prinsessen på ærten? Ville han mon fortælle, at prinsesser faktisk er særlig sarte? Eller ville han gøre grin med, at de kongelige kun kan vise, at de er noget særligt, på fjollede måder? Det er ikke helt til at vide. Men jeg har altid elsket dette eventyr, fordi det er så sjovt at forestille sig en prinsesse oven på 20 madrasser og 20 dyner. Tror du ikke, man ville falde ned, hvis man prøvede?

Det var bestemt ikke alle, der kunne lide H.C. Andersens eventyr. Da han udgav Prinsessen på ærten, var der flere anmeldere – det er sådan nogle, som skriver deres mening om bøger og film i aviserne – som sagde: ”Pas på med det eventyr! Tænk, hvis folk tror, at fine damer er så sarte i virkeligheden!”.

19


Tyve madrasser Der var engang en prins, som ville have sig en kone, en rigtig fin prinsesse, som ku’ sidde på hans trone. Han rejste rundt i verden, og han ledte på sin vej, for det skulle være en rigtig lækker steg. Han vendte hjem til slottet, men så banked’ det på døren, i regnen stod prinsessen, gennemblødt som bare søren, men var prinsessen rigtig? Ja, det ku’ man ikke se, indtil dronningen hun fik en smart idé:

Hun lagde 1 – 2 – 3 – 4 – 5 madrasser, 6 – 7 – 8 – 9 – 10 madrasser, 11 – 12 – 13 – 14 – 15 madrasser, 16 – 17 – 18 – 19 – 20 madrasser, 20 madrasser på en lille ært – og dér sku’ prinsessen ligg’ og sov’. Da dronningen var kommet til madras nummer atten, så sagde hun til prinsessen ”Du ka’ ligge her om natten”. Hun tænkte: ”Hvis hun virk’lig mærker ærten, så’ hun sart – og en rigtig fin prinsesse, det’ da klart!” Til sidst så var der tyve lag af sengetøj og dyner. Prinsessen tænkte: ”Er det rigtigt, eller ser jeg syner?” Men dronningen hun sagde: ”Kom nu bare og fald til ro, der er dejligt allerøverst, kan du tro!”

20


Hun lagde 1 – 2 – 3 – 4 – 5 madrasser, 6 – 7 – 8 – 9 – 10 madrasser, 11 – 12 – 13 – 14 – 15 madrasser, 16 – 17 – 18 – 19 – 20 madrasser, 20 madrasser på en lille ært – og dér sku’ prinsessen ligg’ og sov’. Den næste morgen spurgte de: ”Hvordan har du så sovet?” ”Oh, skræk’ligt og forfærd’ligt!” sagde prinsessen helt benovet, ”gad vide hvad det er, jeg her i nat har ligget på, for min krop den er jo både gul og blå.” Så tænkte vores prins: ”Hun er en rigtig fin prinsesse,” og der blev kæmpe bryllupsfest med bøffer og bearnaise. Se, det var da en rigtig sand historie, ka’ du tro, og de leved’ sammen lyk’ligt begge to,

– på grund af 1 – 2 – 3 – 4 – 5 madrasser, 6 – 7 – 8 – 9 – 10 madrasser, 11 – 12 – 13 – 14 – 15 madrasser, 16 – 17 – 18 – 19 – 20 madrasser, Nu er historien om prinsessen slut, og jeg håber, du syn’s, den var sjov!

21


Sigurd genfortæller 31 H.C. Andersen-eventyr, både de kendte og de mindre kendte, og til udgivelsen har han komponeret 12 helt nye sange. Bøgerne er rigt illustreret af Stine Rosenberg, som har tegnet til en lang række af Sigurds bøger.

Sigurd Barrett er kendt som tv-vært, pianist, entertainer og forfatter. Han har skrevet mere end 30 børnebøger, og han har modtaget en lang række priser for sin evne til at formidle til børn.

Aldersgruppe: 5-100 år

H.C. ANDERSENS eventyr

”Fremstillingen er så dygtigt fortalt, at man kan sige det samme om den, som man ofte har sagt om H.C. Andersen: Han taler til børn, men de voksne får lige så stort udbytte,” skrev professor Martin Schwarz Lausten om Sigurd Barrett.

FORTÆLLER

FORTÆLLER

Sigurd Barrett har mere end 40 bogudgivelser bag sig, og hans samlede bogsalg nærmer sig 500.000. Sigurd er blevet vor tids historiefortæller, og med sang, musik og humor bringer han de største fortællinger videre til alle generationer.

·

1

·

Prinsessen på ærten, Svinedrengen, Klods-Hans og Snedronningen … De er der alle sammen, når Sigurd Barrett genfortæller H.C. Andersens berømte eventyr for børn i alle aldre.

1

H.C. ANDERSENS

eventyr

Illustreret af Stine Rosenberg

Politikens Forlag

Profile for JP/Politikens Forlag

Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr  

Sigurd Barrett har udvalgt og genfortalt 31 af H.C. Andersens bedste eventyr, både kendte og mindre kendte. Sproget i de originale eventyr e...

Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr  

Sigurd Barrett har udvalgt og genfortalt 31 af H.C. Andersens bedste eventyr, både kendte og mindre kendte. Sproget i de originale eventyr e...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded