Page 1

lykk en er chokolade Maja Ambeck Vase & Anne au Chocolat

politikens forlag


INDHOLD Forord – Lykken er chokolade 9 Chokolade – de forskellige typer 10 Vores chokoladeanbefaling 12 Uundværligt grej 14 Fif – Inden du går i gang 17 Fra kakaoblomst til chokoladeplade 72 Chokoladens historie 106 At smage på chokolade 162 Registre 164

OPSKRIFTER BÆR Brombær 20 Ribs 25 Jordbær 29 Hindbær 32 Blåbær 33 FRUGT Pære 41 Ananas 46 Passionsfrugt 49 Rabarber 52 Banan 54 Appelsin 58 Granatæble 61 Figner 65 Citron 69 NØDDER Kokos 78 Hasselnødder 83 Pistacienødder 87 Marcipan 88 Nougat 92 Mandler 96 Peanuts 101 Pecannødder 105

KRYDDERIER Kanel 110 Lakrids 116 Chili 119 Salt 122 Kaffe 126 Vanilje 128 Pebermynte 132 DIVERSE Flødekaramel 137 Karamelliseret hvid chokolade 140 Pufsukker 142 Kakaonibs 148 Puffede ris 150 TRIN FOR TRIN Karamelliseret hvid chokolade 154 Sådan forer du din kageform 156 Sådan fylder du din sprøjtepose 158 Temperering af chokolade 160

indhold

7


Anne

”Jeg slikker altid kagedejen af skeen, når jeg bager.”

maja

”Jeg har altid en plade chokolade eller to i min håndtaske. Man ved jo aldrig, hvornår chokoladesulten melder sig.”


Maja & Anne

”Vi spiser alle former for chokoladelækkerier med teske – ganske enkelt for at forlænge nydelsen.”

lykken er Chokolade At tage et stykke chokolade i munden, lukke øjnene og nyde det. At tilbringe time efter time i køkkenet med chokolade i skålen og glæde i hjertet. At forkæle andre med chokoladesøde sager. Dét gør os lykkelige. Vi er overbeviste om, at chokolade er sundt for sjælen. Det er små bidder af lykke i en tempotravl hverdag og den bedste kur mod triste tanker.

Vi spiser chokolade hver dag! Det er ingen hemmelighed, at vi spiser chokolade hver eneste dag. Vi skyder meget gerne dagen i gang med en lille portion chokolademorgenmad og føler ingen skyld ved at udskifte havregrynene med en portion chokoladeis i ny og næ. Vi foretrækker til enhver tid kvalitet frem for kvantitet. Hellere nyde et lille stykke luksuschokolade frem for at sluge en hel plade af den billige.

At lege i køkkenet Lige som vores to chokoladeblogs Chocolat.dk og Anneauchocolat.dk er Lykken er chokolade et sødt univers proppet med livsnydelse og opskrifter, der indbyder til kreativ leg i det søde køkken. Vi har fokus på lækre, nuancerede og

kreative smagsoplevelser baseret på vores kærlighed til chokolade. Vores blogs kan noget forskelligt. Annes hjerte banker for enkle og ikke for kringlede opskrifter med fokus på gode råvarer og velsmagende nydelse. Maja elsker at lave små, detaljefine chokoladelækkerier, hvor hver enkelt bid er en smagsoplevelse af de særlige.

Vi battler om chokolade! Denne bog er bygget op om 34 forskellige ingredienser. Ved hver ingrediens kommer vi med hvert vores bud på en chokoladeopskrift, hvor ingrediensen er i fokus. Maja byder fx på små, søde mælkechokolademacarons med pære, mens Anne serverer en nyfortolkning af den klassiske Pære Belle Hélène. På den måde giver vi to forskellige bud på, hvad pære kan bruges til i det søde chokoladekøkken. Du kan finde opskrifter på kager, tærter, cupcakes, is, mousser, cremer, macarons, cookies, morgenmad, popcakes, flødeboller, trøfler og meget, meget mere. Alt sammen med chokolade som omdrejningspunkt. Vi håber, at bogen vil bringe lykke i dit søde køkken! Anne og Maja

Lykken er chokolade

9


BĂŚr

Lykken er chokolade

19


Små, sprøde chokoladetærter fyldt med silkeblød chokoladeganache og mørkerøde brombær. Brombær og mælkechokolade er et magisk match i mine øjne, men har du haven fuld af hindbær, er det også et kæmpe hit. Begge dele er afprøvet og er absolut værd at anbefale!


Tip Opskriften giver flere marengskys, end du skal bruge. Opbevar resten af kyssene i en lufttĂŚt beholder ved stuetemperatur.


Sommerdessert med ribs, marengs og hvid chokolade Maja

Ribs

Smuk og simpel dessert, der smager af solskin og sommer. De syrlige ribs får sødt selskab af en blød, hvid chokoladecreme, sprøde minimarengs og små stykker af karamelliseret hvid chokolade.

2 personer Hvid chokoladecreme 40 g hvid chokolade 45 ml fløde Minimarengs 1 æggehvide 50 g sukker 1 par dråber eddike 100 g ribs 30 g karamelliseret hvid chokolade (se side 154) sprøjtepose med stjernetylle

Hvid chokoladecreme Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Bring fløden i kog og hæld den over den finthakkede chokolade. Rør rundt, til chokoladen er smeltet. Sæt massen på køl et par timer og pisk den så forsigtigt op. Pisk endelig ikke for meget, da den så vil skille og blive grynet. Minimarengs Pisk æggehviden stiv i en skål. Kom sukker og eddike i, mens du pisker. Pisk videre, til marengsen er sej og skinnende. Kom massen i en sprøjtepose med stjernetylle og sprøjt små marengskys (med en diameter på 1 cm) ud på en bageplade med bagepapir. Bag kyssene ved 100 grader i ca. 1 time, sluk ovnen, sæt ovndøren på klem og lad kyssene tørre færdigt derinde. Anretning Kom den hvide chokoladecreme i bunden af tallerkenerne og fordel ribs, karamelliseret hvid chokolade og minimarengs ovenpå.


Chokoladeballaden er mit hjertebarn og i min optik verdens bedste chokoladekage. Punktum. Kendt herhjemme som chokoladeballadekagen – som jeg har døbt den – og med kælenavnet chokoladeballaden, men er faktisk kreeeret af Trish Deseine (irsk madskribent bosiddende i Paris siden 1987) og hedder oprindeligt Nathalie’s melt-in-the-mouth chocolate gateau i Trish’s lækre – og min allerførste – chokoladekogebog ’Chocolate’. Balladen SKAL bages dagen før, så den har tid til at sætte sig ordentligt, inden den nydes.

Tip Lav dit eget vaniljesukker ved at komme de tomme vaniljestænger i et glas fyldt med sukker. Ryst godt og bliv ved med at putte flere stænger og sukker i efterhånden. Alternativt kan du i opskriften bruge 80 g sukker og kornene fra 1 3 vaniljestang.


Tip Hvis der er små pilfingre i nærheden, så skift rommen ud med romessens eller appelsinsaft.


frugt

Lykken er chokolade

39


Tip Saml først dine macarons lige inden servering, da pæreskiven ellers vil blive kedelig.

Tip Se andre macaron-opskrifter på side 49 og side 116.


Tip Byt evt. appelsinskallen ud med lime- eller citronskal. Du kan også sagtens komme friske hindbær eller blåbær i dejen. Så skal bagetiden blot forlænges med 5-10 minutter.

Blondie med appelsin


Tip TilsĂŚt en teskefuld kanel i dejen og tryl kagen om til en julekage.

Nøddekage med appelsin og mørk chokolade


Tip Pynt evt. nogle af slikkepindene med kakao, lakridspulver, kokos, hakkede nødder el. andre frysetørrede frugter.


66

Lykken er chokolade


nødder


TIP

Hvis du har mulighed for det, så bag vandbakkelserne samme dag, som de skal serveres. Der smager de allerbedst.

94

Lykken er chokolade

TIP

Hvis du er i tidsmangel, så spring den hjemmelavede is over og køb en lækker chokoladeis i stedet for.


Tip Husblas smelter ved meget lav varme, så ofte kan det være nok at varme en gryde op uden indhold, tage den af varmen og komme den udblødte husblas i. På den måde undgår du, at husblassen bliver for varm, inden den skal hældes ned i ostecremen. Sørg for, at flødeosten, cremefraichen og fløden ikke er køleskabskolde, når de blandes sammen. Så er det nemmere at håndtere husblassen uden, at den laver trevler.


Lykken er chokolade - af Anne au Chocolat & Maja Ambeck Vase  

To piger, der er vilde med chokolade – to chokoladepiger og to af Danmarks bedste bloggere battler med hinanden om chokolade. Lige som for...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you