Kfass! Viu Calvià núm. 4 Febrer 2022

Page 1

04 FEBRER 2022


PREPARATIUS PER A LA RUA 2022 Amb motiu de la celebració de la Rua 2022, dia 26 de febrer, el Servei de Joventut convoca la joventut d'entre 12 i 30 anys del municipi que vulgui col·laborar amb les tasques d'organització i animació de la comparsa i la carrossa jove. La nostra participació estarà ambientada en el món d'«Alícia en terra de meravelles». A més, durant aquest mes de febrer durem a terme a Es Generador dos tallers relacionats amb les disfresses. Per una banda, dia 5 de febrer, farem un taller de personalització de roba, amb materials diversos (encaixos, retalls,

lluentons, cintes, puntes, borles i pedreria), dirigit a joves que vulguin perfilar les seves disfresses o agafar idees per als seus propis projectes creatius. Per altra, comptarem amb la maquilladora Sonia Pla, que impartirà dia 25 de febrer un taller de maquillatge de fantasia per agafar idees. Ens mostrarà com maquillar-nos d'una manera diferent i, sobretot, molt original. Si et fa ganes formar part d’aquest procés creatiu i compartir l’experiència amb joves com tu, posa’t en contacte amb l’equip d’informació juvenil.


SORTIDA A TRUI TEATRE: «ALÍCIA, EL MUSICAL» Des del Servei de Joventut vàrem convidar el passat dissabte, 8 de gener, un grup de quinze joves del municipi, que havien col·laborat en els preparatius de la Cavalcada de Reis i que també havien participat en el Youth Talent Nadalenc, a gaudir d’«Alícia, el musical» de Rafael Brunet, a Trui Teatre. Va ser la nostra manera d’agrair i reconèixer la seva dedicació artística i musical amb el servei. A més de passar-ho bé, varen poder inspirar-se amb l’escenografia, tècnica vocal, creativitat i decoració de l’espectacle, per a la seva propera participació a la Rua de Calvià amb la comparsa i la carrossa de Joventut Calvià, ambientada en aquesta temàtica.

I TU,

Volem mostrar el teu talent a la propera edició d’aquesta revista. Si tens dibuixos, escrius, fas fotografies, etc., no ho dubtis i posa’t en contacte amb l’equip d’informació juvenil i fes-nos-en arribar una mostra. La publicarem a la propera revista i tot Calvià coneixerà per què presumim de creativitat jove.


RÀDIO CALVIÀ: SECCIÓ JOVENTUT CALVIÀ Cada dimarts d'11 a 12 h del matí, a través de la 107.4 FM i el Facebook Live @RadioCalviaFM, donam a conèixer les novetats i iniciatives del Servei de Joventut. Feim una crònica de les activitats dutes a terme i programades, però sobretot escoltam les veus de joves del municipi de Calvià, de diferents perfils i col·lectius, des de la seva perspectiva personal. Aquest mes de gener hem volgut reunir als estudis tres joves veterans del Servei de Joventut: Pedro Sánchez Bonnín, Crístofer González i Daniel Vivó Jackson, músics locals i creador audiovisual, respectivament, que varen fer balanç de l’any i de la seva trajectòria en el servei.

També vàrem poder conèixer més a fons n’Andrea Tendero, jove voluntària, presentadora i creadora de contingut radiofònic, gràcies també al suport que va rebre arran de les visites a l'IES de l’equip d’informació juvenil. Ara col·labora en altres ràdios i mitjans, i s'està formant en el sector de la comunicació. A més, un dimarts de cada mes comptam amb la presència de Teresa Ramos, professional al capdavant del nou servei Sexconsulta Calvià Jove, per promocionar-lo i explicar en què consistiran els tallers grupals que es faran l’últim dimarts de cada mes, entre d’altres curiositats relacionades amb l’educació sexual.


AL GENER A JOVENTUT ENTREVISTAM… Entrevistam na Marta Mas, jove balladora del grup de l’Escola de Ball de Bot de Calvià, amb qui hem parlat de tradicions. A més, és ambientòloga i hem conversat amb ella sobre el canvi climàtic, la petjada ecològica i el món actual.

li ve aquesta vocació per la terra, les tasques que hi fan allà i els animals que hi tenen.

També vàrem entrevistar Juan Pérez, jove conegut al municipi amb el pseudònim de «Baggybwoy» per la seva faceta artística, però que en aquesta ocasió ens ha volgut parlar de tradició i agricultura. Hem conegut la seva feina com a pagès a la finca de Son Vic, d’on

Es tracta d’una secció on pots aprofitar per donar a conèixer les teves idees, projectes, iniciatives i inquietuds a través d’una entrevista al perfil d’Instagram de Joventut Calvià. Si vols participar-hi, només has de posar-te en contacte amb l’equip d'informació juvenil.

MARTA MAS

E JUAN PÉR

Ambdues entrevistes les podeu trobar i visualitzar al complet al nostre compte d’Instagram @joventutcalvia.

Z


JA TOCAVA! JAM SESSION JOVE Tornen a Es Generador les esperades «Jam Sessions Joves». Es tracta d'una trobada, amb periodicitat mensual, de joves locals que tinguin com a afició la música, o inquietud per introduir-se en aquest món, i que vulguin compartir coneixements i, sobretot, experiències musicals al damunt d’un escenari equipat. De manera lliure, poden anar improvisant i coordinant-se per tocar la música que els vingui més de gust. El passat dijous, 20 de gener, va tenir lloc la primera sessió. Gran part de les persones participants varen voler introduir-se amb un nou instrument, com va ser el cas de n’Aaron (Brish), na Yuliet o n’Àlex, que varen compartir música, sonant junts

i experimentant com és tocar una bateria, un baix o una guitarra per primera vegada, aprenent els uns dels altres i creant sinergies. No t'ho pensis més i contacta amb l'equip d'informació juvenil per participar en la propera trobada, que es farà dia 17 de febrer, de les 18 a les 20.30 hores, a Es Generador. I a les següents, a partir de març, el primer dijous de cada mes.


TALLER DE TEATRE MUSICAL Des del Servei de Joventut hem posat en marxa un taller trimestral de teatre musical, amb data d'inici el dia 14 de gener i finalització el dia 8 d’abril, cada divendres, de les 17 a les 19 hores. Una idea que ha sorgit de la demanda juvenil i que ja té oberta llista d’espera. Aquest taller l'imparteix Cristina Francioli, que està molt satisfeta per la gran acollida que ha tingut entre la joventut del municipi. El grup de catorze joves que han pogut començar aquest curs està molt il·lusionat i compromès. Durant les primeres sessions s'han establert les bases del que és la interpretació teatral. En les properes es treballarà el cos i la veu per poder fer interpretacions amb moviments escènics i coreografies, i altres de cantades. Al final del curs es preveu fer, en un dels espais escènics del municipi,

una petita mostra. El teatre musical és una disciplina complicada, però que val la pena conèixer, ja que fa la funció d’eina emocional amb la qual es poden desenvolupar certes habilitats socials i comunicatives que resulten molt beneficioses per a les persones que el practiquen en el seu dia a dia. Si tens entre 12 i 30 anys, t'animam a apuntar-t'hi, per formar part d’altres grups que puguem organitzar properament. Encara que no hagis fet mai teatre, aquesta podria ser la teva oportunitat!


S E M L E , GENER S N O I C I D A DE LES TR Ja han passat les festes de Sant Antoni i de Sant Sebastià, que han tornat a ser atípiques aquest any. Tot i això, des del Servei de Joventut vàrem programar diverses activitats perquè poguéssiu gaudir de les tradicions relacionades amb aquestes festivitats. Varen ser moltes les persones joves que s'ho passaren d’allò més bé amb el taller de màscares de dimonis de Sant Antoni, elaborades amb guix. Cal dir que alguns i algunes encara heu d’acabar de decorar-les!

Vàrem comptar amb el tallerista Victor Uwagba, que va oferir als i les joves una masterclass de batucada per introduir-se i/o compartir aquesta afició que també engresca molt la joventut del municipi. Qui ho sap: això podria ser l’inici per formalitzar un grup de batucada jove a Es Generador. Què en pensau? No varen faltar tampoc les rialles en jugar al Gartic Phone. En aquesta ocasió, els i les joves, connectats des dels diferents nuclis del municipi i en línia, varen dibuixar ensaïmades


voladores, ball de bot a Júpiter, el molí de Santa Ponça ocupat pels minions o un trampó ballant reggaeton. Imaginació no els en manca! També varen tenir l’oportunitat d’aprendre sobre la cultura balear, alhora que ho passaven bé, participant en un Quiz,

amb premi per a les persones guanyadores, i una tertúlia per posar en valor sobretot l’entorn i les tradicions balears. Aquí us deixam amb un recull d'imatges dels millors moments.

A MÉS, CREACIÓ D’UNA VÍDEO-RONDALLA Què és més propi de les Illes Balears que les rondalles populars? Contes mallorquins transmesos per tradició oral i que va popularitzar per escrit en Jordi des Racó. Però ens hem de saber adaptar als nous temps, i per això, amb la col·laboració de joves del municipi, hem volgut elaborar una rondalla amb tots els recursos tècnics de què disposam avui en dia i ambientada al 2022, és a dir, Tik Tok, ordinadors, telèfons mòbils, Whatsapp, etc. I en vídeo vertical, dividida en «webisodis».

La finalització del guió i el seu enregistrament es duran a terme durant el mes de febrer per fer-ne coincidir la publicació a les xarxes socials de Joventut Calvià amb la festivitat de les Illes Balears el proper 1 de març.


CONCURS FOTOGRAFIA PER AL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES El Servei de Joventut convoca un concurs de fotografia emmarcat dins les activitats que es duran a terme per commemorar el dia 8 de març Dia Internacional de les Dones. El certamen, amb el lema «Què és el que més m’agrada de mi mateixa», té com a finalitat estimular la creació artística jove i promoure l'empoderament femení. Poden participar-hi joves d’entre 12 i 30 anys, residents al municipi o amb algun tipus de vincle amb Calvià. Es farà una valoració per part d’un jurat qualificat i una votació popular per triar les

dues persones guanyadores. Els premis es lliuraran dia 26 de març i les fotografies més votades seran exposades a Es Generador. El termini per lliurar les fotografies serà del 18 de febrer al 6 de març de 2022, ambdós inclosos. Les bases del concurs sortiran publicadas al nostre web i a les xarxes socials de Joventut Calvià properament. Per a més informació, pots contactar amb l’equip d’informació juvenil.

CERCAM JOVES PER PARTICIPAR D’UN FESTIVAL EN FEMENÍ Volem organitzar el millor festival jove en femení de Calvià el proper 26 de març. Per aquest motiu, cercam joves calvianeres que vulguin pujar a l’escenari per mostrar el seu talent especial (ball, música, teatre, poesia, etc.), fer una exhibició del seu art (pintura, fotografia, etc.) o esport que practiqui (skate, patinatge, etc.), o formar part del disseny de la seva propia activitat emmarcada dins aquest esdeveniment. No t’ho pensis més i posa't en contacte amb l’equip d’informació juvenil per participar-hi.


EL SERVEI DE JOVENTUT ES MOU ON ETS TU A partir del mes de febrer, els centres als quals us podeu apropar, en horari d’atenció de 17 a 20 hores, a demanar informació, fer les vostres propostes, contar-nos les vostres necessitats i inquietuds, i participar de les activitats ofertes són:

1.

A Calvià Vilà, a Can Verger, trobareu na Maria tots els dilluns.

2.

A Peguera, al Casal, us hi espera na Margalida, també els dilluns.

3.

A Son Ferrer, al local municipal, trobareu en Jeroni els dijous.

A més, cada dilluns, l’equip d’informació juvenil es trasllada als tres IES del municipi en el seu horari de descans al pati. L’Equipament Juvenil d’Es Generador, situat a Son Caliu, continua amb el seu horari habitual de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores, i els dissabtes d’11 a 21 hores.

APUNTA’T AL SERVEI DE JOVENTUT!

SEXCONSULTA CALVIÀ JOVE Atenció presencial a les instal·lacions d’Es Generador, els dimarts i dijous de 16 a 18 hores, mitjançant cita prèvia telefònica, per WhatsApp o per correu electrònic.

Servei d'informació, assessorament i educació sexual dirigit a la joventut del municipi de Calvià que tingui una edat compresa entre els 14 i els 30 anys.

També podeu enviar directament les vostres consultes de manera telemàtica a través de WhatsApp al 660 470 206 o per correu electrònic a sexconsultajove@calvia.com.


PROPERES TS ACTIVITA

PODCAST ESPECIAL JOVES I CREATIVITAT

ENREGISTRAMENT DIA 9 DE FEBRER, A LES 18 H, A ES GENERADOR

EMISSIÓ A RÀDIO CALVIÀ (107.4 FM) DIA 13 DE FEBRER, A LES 11 H

360º ESPORTIU: TORNEIG DE TENNIS TAULA

DIA 7 DE FEBRER A CAN VERGER DIA 10 DE FEBRER AL LOCAL MUNICIPAL DE SON FERRER DIA 11 DE FEBRER A ES GENERADOR GRAN FINAL DIA 19 DE FEBRER A ES GENERADOR DE LES 17 A LES 20.30 H INSCRIPCIONS A: bit.ly/torneigtennistaula

TALLER DE QÍAHN ROL

DIA 4 DE FEBRER, DE LES 17.30 A LES 19.30 H, A ES GENERADOR INSCRIPCIONS A: bit.ly/qiahnrol

TALLER DE PERSONALITZACIÓ DE ROBA

DIA 5 DE FEBRER, DE LES 11.30 A LES 13.30 H, A ES GENERADOR INSCRIPCIONS A: bit.ly/personalitzacioroba

CANVIA CALVIÀ

DIA 5 DE FEBRER, DE LES 16 A LES 17.30 H, A ES GENERADOR I EN LÍNIA

ENS AJUDES A CREAR UN RECULL LITERARI?

PRIMERA REUNIÓ DIA 5 DE FEBRER, DE LES 16 A LES 17.30 H, A ES GENERADOR

+INFO 971 683 000 679 395 529 @joventutdecalvia @joventutcalvia

T’AGRADARIA CREAR UN HORT

URBÀ? PRIMERA REUNIÓ DIA 11 DE FEBRER, DE LES 17.30 A LES 19 H, A ES GENERADOR

TALLER DE CUINA XINESA

DIA 12 DE FEBRER, DE LES 11 A LES 13 H, A L’IES CALVIÀ INSCRIPCIONS A: bit.ly/tallercuinaxinesa

TROBADA JOVE STEAMPUNK

DIA 12 DE FEBRER, DE LES 17.30 A LES 19 H, A ES GENERADOR

JA TOCAVA! JAM SESSION JOVE

DIA 17 DE FEBRER, DE LES 18 A LES 20.30 H, A ES GENERADOR

TALLER AFECTIVO SEXUAL: «SÍ, M’ESTIM»

DIA 22 DE FEBRER, DE LES 18.30 A LES 20.30 H, A ES GENERADOR RESERVES AL: 660 470 206 O sexconsultajove@calvia.com.

TALLER DE MAQUILLATGE DE FANTASIA

DIA 25 DE FEBRER, DE LES 18 A LES 20 H, A ES GENERADOR

INSCRIPCIONS A: bit.ly/maquillatge

TORNEIG DE FUTBET

DIA 28 DE FEBRER, DE LES 11 A LES 20 H, A SON FERRER HO ORGANITZA: ASSOCIACIÓ JUVENIL DE SON FERRER HI COL.LABORA: SERVEI DE JOVENTUT DL PM 0867-2021