Page 1

Any 1, núm. 4

Juliol de 2011

Volem estar en contacte

Butlletí Coral Castellterçol

1


Butlletí Coral Castellterçol

Pedra a Pedra

Any 1, núm. 4

3

Qui som (per Manel Fernández)

4-5

D’on venim

6–7

Efemèdides de la Coral

8-9

Què Cantem?

10

Des de l’Enyor, amb agraïment

11

ENERGIAAAAAA— Varem anar al Planeta Voca

12

Tens un missatge nou a la teva safata d’entrada !

13

Avui recomanem... Jazz al Castell

14

La Junta informa

14

Un tast de poesia (per Montserrat Castanys)

15

I amb aquesta us desitgem un Bon estiu !.

15

2


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

Pedra a Pedra

Vam començar la casa pels fonaments. Pedra a pedra. L’edifici, esquelet mut, va enlairar-se prenent forma poc a poc. Certs tremolors del subsòl percebuts subtilment però alhora inquietants, feien pensar que l’obra podia esmicolar-se. Finalment la coberta acabada indicà que ja teníem aixopluc. Les parets exteriors convenientment arrebossades feien que no calgués imaginar les dimensions de les estances, el rebost o les golfes: ja es podia passejar pel dormitori, la cuina o el saló. Els envans, encara despullats, animaven al treball diari per continuar polint, netejant i decorant fins assolir aquell desitjat aspecte de llar que proposa convidar els amics, coneguts i saludats a visitar el teu nou indret. Però ja se sap: els edificis nous quan s’assenten en el terreny, de vegades, presenten petites esquerdes en el guix que amb una petit retoc i una ma de pintura no tenen més importància. Així ha estat la feina d’aquest curs, una proposta que parteix de zero. Amb una decoració novadora per la Coral on cadascuna de les peces de la casa guarda relació amb la seva contigua gràcies a un criteri que les uneix. Si en aquest edifici, on tot just el manyà ha posat el pany a la porta, veieu esquerdes recordeu que són tant sols a nivell superficial i que per nosaltres el que és important és l’esforç, la continuïtat, l’amor per fer-ho i la satisfacció de compartir amb els amics, els coneguts, els saludats la nostra llar.

B.C.C. Butlletí Coral Castellterçol

3


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

Qui som (per Manel Fernández)

Tinc una frase preferida que pot resumir, dins la més estricta visió particular, que significa o que és la coral per mi: “tothom és necessari, però ningú imprescindible”. Podríem extreure’n una de les possibles connotacions a aquella i seria, per exemple, que la pinya es l’eix de qualsevol activitat humana i en el nostre cas, respecte de l’entitat de la qual formem part, tindria uns objectius clars: interpretar de la millor manera possible allò que hi ha escrit en una partitura, seguint les pautes del mestre que ens dirigeix. La Coral Castellterçol, com tota agrupació viva i dinàmica, ha anat evolucionant al llarg d’aquests 53 anys de vida i és l’esforç del col·lectiu, de la gent que ens segueix, dels familiars i de la gent del poble, els elements que ens mantenen dins uns nivells de superació per intentar fer cada dia un passet més endavant i qualitatiu. Com grup musical, la majoria dels quals tenim feina per saber localitzar exactament on es col·loquen un Si o un La, allò que ens empeny es l’afany de superació ajudats per la colla de joves que als darrers temps s’han afegit a l’entitat. Joves, d’ambdós gèneres, que ja sí tenen una àmplia cultura musical i que donen suport als més veterans aportant aquelles correccions per superar la manca de coneixements d’aquests darrers. La coral té una mitjana d’edat d’uns 45 i pocs anys gràcies a aquests joves del poble, de les rodalies i comarca que lentament han obert i evolucionat la música que interpretem cap a gèneres més moderns. Això podria comportar certes tibantors internes però, com diem a dalt, finalment l’equip i l’entrenador arriben a un consens per determinar allò que ens ha d’unir. Al nostre director li agrada comparar-nos amb el equips de futbol, concretament amb el Barça, i quasi sempre fa símils per esperonar-nos quan se l’hi en va la pilota. Som conscients que la generació de més grans que actualment conformem la coral no arribarem mai a la 1a divisió i ens haurem de conformar i lluitar per mantenir-nos amb dificultats, i a tot estirar, de mitja taula cap avall de la 2a A, però no llençarem la tovallola del nostre suport per al futur que s’està incubant dins l’entitat. Nom i cognoms: Laura Miró Domènec Edat: 19 anys On vas néixer: Castellterçol On vius actualment: Castellterçol De què treballes: estudio biologia, que ja és una bona feina! (a vegades treballo al Vinyl) Anys que portes a la coral: quatre A quin corda cantes: sopranos Coneixements musicals: grau elemental examinat al conservatori i grau mitjà a l'escola de música municipal de Caldes 3 motius per cantar a la coral: compartir el plaer de cantar un dia o dos a la setmana; passar una bona estona amb gent del poble i dels pobles veïns i gaudir fent concerts, excursions i viatges!! A quina comissió estàs o hi col·labores: no estic a cap comissió, intento ajudar en el que puc…

4


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

Qui som (per Manel Fernández)

Nom i cognoms: Jordi Piqueras Ysern Edat: 48 anys On vas néixer: Barcelona On vius actualment: Manresa De què treballes: Tècnic Comercial Anys que portes a la coral: Ara farà 10 anys. A quin corda cantes: Baixos Coneixements musicals: Cap en comparació amb els que m’agradaria tenir. 3 motius per cantar a la coral: Només tres?: Per la música, Per la germanor amb els companys, per la màgia que es crea en certs moments mentre cantem... A quina comissió estàs o hi col·labores: ejem, ejem.

Nom i cognom: Joan Fernández Monferrer Edat: 67 anys On vas nèixer: Barcelona (ciutat) On vius actualment: Granollers De què treballes: jubilat Anys que portes a la coral: 8 (casi) A quina corda pertanys: tenors Coneixements musicals: bàsics 3 motius per estar a la nostra coral: per la gent, pel nostre mestre, perquè m’agrada cantar i perquè ho fem molt bé A quina comissió estàs o hi col·labores: membre del Consell Musical

Nom i cognom: Alba Casals Edat: 36 anys On vas néixer: Vilada On vius actualment: Moià De que treballes: Administrativa Anys que portes a la coral: un any i mig A quina corda pertanys: contralto Coneixements musicals: els bàsics dels bàsics... 3 motius per estar a la nostra coral: m'hi trobo a gust i m'he sentit ben acollida; es col.labora en diferents events, sortides... i això per mi es motivador, i m'agrada cantar!! Des de petita ja em quedava fascinada en veure una coral i sempre pensava, "m'agradaria estar allà al mig cantant" i mira ja hi sóc!, però que aleshores ho veia molt fàcil i ara veig que em queda molt per apendre... A quina comissió estas o hi col.labores: a la comissió de menjars. Bé, espero estrenar-me pel concert de final de curs!!

5


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

D’on venim “Qui perd els orígens perd la identitat”. Hem assolit fites que poques entitats aconsegueixen. La principal es haver ja superat el mig segle d’història. Avui que termes com nacionalisme, independència, catalanitat ...; debats com doblatge al cinema, futbol en català, TV3 al País Valencià... i altres com Eleccions, Parlament, congreso de los diputados... son absolutament normals, fa cinquanta anys estaven senzillament PROHIBIDES. Des d’ara i des d’aquí engeguem una secció que vol rendir homenatge a totes aquelles persones (familiars, amics, coneguts, companys) que van dipositar la llavor de la CORAL CASTELLTERÇOL mantenint i defensant la història, la llengua i la cultura del nostre país. Podeu veure reproduït un programa d’ara fa 50 anys, on el Cor Mixt Parroquial dirigit per en Domènec Miró, tancava els actes de la setmana de llibre. No hi perdeu detall del contingut i llegiu entre línees. Mentrestant al món, aquell any, van succeir els següents esdeveniments:

6

3 de gener:

El President Eisenhower trenca relacions diplomàtiques amb Cuba

8 de gener:

Un referèndum a França, recolza a De Gaulle amb la política d’independència d’ Algèria

20 de gener:

Kennedy President dels Estats Units d’Amèrica

3 de març:

Hassan II, coronat Rei de Marroc.

12 d’abril:

Yuri Gagarin esdevé el primer ser humà a l’espai

25 de maig:

Kennedy anuncia que Estats Units d’Amèrica enviarà un home a la Lluna abans d’ acabar la dècada.

19 de juny:

Finalitza el protectorat britànic a Kuwait que esdevé Emirat

11 de juliol:

A Barcelona, s’hi funda l’Òmnium Cultural

25 de juliol:

Kennedy insta els nord-americans per a construir refugis atòmics

13 d’agost:

Comença la construcció del Mur de Berlin

18 d’octubre:

S’estrena West Side Story

2 de desembre:

Guerra freda. A Cuba, Fidel Castro adopta el Marxisme-Leninisme.

11 de desembre:

Data oficial del començament de la Guerra de Vietnam


Butlletí Coral Castellterçol

7

Any 1, núm. 4


Butlletí Coral Castellterçol

Efemèrides de la Coral Castellterçol Participant en l’acte solidari “Etiòpia al Cor” organitzat per l’Associació d’ajuda als infants del Món i Ars Tunae, la Coral Castellterçol va tenir el plaer i l’honor de cantar en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona ara ha fet quatre anys. Les notes d’un fragment de la sarsuela catalana “Cançó d’amor i de guerra” van sonar conjuntament amb l’Agrupació musical Ars Tunae en la que ha quedat com un dels moments memorables de la nostra entitat.

8

Any 1, núm. 4


Butlletí Coral Castellterçol

9

Any 1, núm. 4


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

Què Cantem

La portada d’aquest Butlletí és una reproducció del cartell del nostre Concert d’estiu dissenyat per la Laura Morell. Un recorregut musical que ens porta per un univers on Jazz , Swing, pop dels 60 i Tangos, fan una curiosa quadratura del cercle. La primera part es composa de peces on el factor comú és la contemporaneïtat dels compositors abastant temes clàssics . Un exemple és el Pie Jesu d’en Andrew Lloyd Webber. Afamat com compositor de teatre musical, va aconseguir que la gravació del seu Rèquiem i en particular d’aquest tema es convertís en una de les gravacions més afamades de la història. En Bob Chilcott va tenir la gentilesa de dedicar-nos unes paraules (via e-mail) que ens van encoratjar en el tram final del curs de cara a preparar les seva obra i que reproduim de nou a l’index d’aquest Butlletí. La missa comença amb un relaxat Kyrie seguit d’un optimista i vertiginós Glòria. El Sanctus es podria descriure com una cançó de bressol en jazz. El Benedictus marca un tempo que va creixent mica en mica fins avocar en el forte del “Hosanna”. Clarament inspirat en el blues, l’Agnus Dei agafa el seu màxim esplendor en un poderós “Dona nobis pacem” abans d’arribar a un final dolç i tranquil. Conjugar la missa en llatí amb els ritmes del jazz, diu molt de la qualitat compositora d’en Chilcott que va engrandint el seu prestigi al llarg del món. L’Andreu Carter pren un poema gaèlic, tradicionalment utilitzat com a benaurança, per compondre una peça que transmet perfectament el seu text: “Pau profonda” A la segona part ferm un viatge que ens portarà a visitar les grans bandes de jazz amb temes dels anys 30, 40 i 50 , enllaçant amb el pop ja clàssic dels Beatles que comença a finals dels 50. Una pinzellada a les terres del sud d’Amèrica en abocaran a sons del final del segle XX

10


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

Des de l’Enyor, amb agraïment

El darrer dia 9 i organitzat per l’Esbart Rosa d’Abril la Coral va participar en el memorial dedicat als nostres companys i amics Enriqueta i Jaume que el proper mes de setembre farà un any ens van deixar. “Des de l’enyor, amb agraïment” es complementà amb una exposició fotogràfica i una trobada d’esbarts. No podem més que, des d’aquest Butlletí, agrair la possibilitat d’haver pogut formar part d’aquest esdeveniment i dir també:

“Des de l’enyor, amb agraïment”

11


Butlletí Coral Castellterçol

Any 1, núm. 4

ENERGIAAAAAA— Varem anar al Planeta Voca

Un dels avantatges d’estar a la FCEC és que ens fan arribar informació d’esdeveniments relacionats amb la música i el cant que ens poden interessar. El darrer 26 de juny, un grup de cantaires i acompanyants varem acceptar veure en el teatre Tivoli de Barcelona l’espectacle THE VOCA PEOPLE. Qui més qui menys dels que vam anar-hi ja teníem informació de que es tractava. The Voca People són uns amistosos alienígenes del planeta Voca, en un lloc darrere del sol on totes les comunicacions es fan amb música i expressions vocals. The Voca People creuen que la vida és música i que la música és vida. Ells estan visitant el planeta Terra i tenen molt per cantar! Després d'un mil·lenni de viatge espacial, els VOCA PEOPLE aterren finalment al planeta Terra. Inesperadament descobreixen que la seva nau espacial s'ha quedat sense combustible. La seva nau espacial fa servir la música com a combustible. Lentament els VOCA PEOPLE aprenen els estranys hàbits i les cançons del planeta Terra, i amb l'ajuda del públic aconsegueixen l'energia musical necessària per reanimar la seva nau especial. VOCA PEOPLE és un espectacle teatral innovador i internacional. Els Voca combinen l'art del beat box, el cant a capella i els seus increïbles sons vocals, que imiten sons de trompetes, bateries, guitarres i altres efectes musicals. 100% veus, sense instruments! Alhora, sempre actuen d'una manera còmica i comptant amb la participació del públic assistent. Un dels fenòmens sorgits gràcies a Internet i a youtube.

Va ser una sortida simpàtica, desengreixant i recomanable.

12


Any 1, núm. 4 Tens un missatge nou a la teva safata d’entrada ! Fa ja uns quants anys varem tenir la necessitat d’obrir un aparador a l’espai cibernètic en forma d’humil plana web. A l’hora, aquesta ens permetia disposar d’una adreça de correu electrònic i mantenir comunicació ja no tant sols amb altres entitats corals i administratives si no també era una eina de comunicació entre els cantaires.

Aquesta introducció pot semblar a hores d’ara innocent però en aquells dies era per nosaltres quasi revolucionaria. Poc a poc es va anar perfeccionant la plana web. Primer aconseguint un domini fàcil d’accedir i donant un aire nou als continguts. A més es va crear un espai reservat als cantaires on disposar d’informació directe, àudios i vídeos per ajudar en l’aprenentatge dels repertoris. Al llarg d’aquests poc anys la utilització del correu electrònic quasi que s’ha universalitzat i han aparegut les xarxes socials i l’accés a Internet des de dispositius mòbils. La nostra entitat té presencia en major o menor mesura en tots ells. Volem recordar-vos quins son els enllaços on seguir-nos: Plana web: www.coralcastelltersol.com Adreça de correu: info@coralstelltersol.com La Coral al Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=43156072215 Aquest mateix butlletí el podeu veure editat al espai del Facebook i si cerqueu en el vostre navegador podeu veure cantades enregistrades al darrer viatge a Navarra. Animen a tothom: cantaires, amics, familiars i seguidors a visitar-nos i a convidar als vostres a fer-ho en tots aquest espais.

13


Any 1, núm. 4 Avui recomanem... Jazz al Castell Enguany els afeccionats al jazz (en qualsevol dels seus estils) estan d’enhorabona a Castellterçol. Dues setmanes més tard del concert de la Coral, es durà a terme una Nit de Jazz al Castell. Aquí teniu el seu cartell

La Junta informa •

La FCEC ha comunicat la prorroga de la adaptació dels Estatuts, que esmentàvem en el Butlletí anterior, fins el 31 de Desembre del 2012.

Per acord de Junta s’ha procedit al tancament del compte corrent que manteníem fins ara amb la Caixa de Pensions, passant a operar únicament amb el BBVA.

El mestre Manuel Cabero, ens ha fet arribar el seu agraïment per l’adhesió de la Coral Castellterçol, al seu homenatge en motiu del 60 aniversari del Cor Madrigal.

Estem en contacte amb la Coral Calandina de Calanda (Teruel)així com amb la Societat Coral Estrella Daurada de Sabadell (Cors de Clavè) per tal d’organitzar de cara al proper curs un intercanvi.

14


Any 1, núm. 4 Un tast de poesia (per Montserrat Castanys) Per acabar el curs, un tast de poesia. El poeta Joan Margarit ens explica el que sent ell en un concert. Segur que els cantaires de la coral serem capaços de fer sentir això i més al nostre públic. Si ens deixem portar pel Ferran i entrem de ple en les melodies i en els ritmes, la feina que hem fet junts tindrà més força que tot allò que encara no aconseguim i que voldríem que sortís millor.

En començar un concert Embarcat en la música, salpo del moll de la realitat, mar fosca endins. Extasiat, penso que sé on em porta. Inquieta, la ment, que vol seguir-la, xoca com una mosca contra un vidre. Amb les butaques en la obscuritat, l'orquestra es va movent com un vaixell amb tots els llums encesos de la nit. Joan Margarit

I amb aquesta us desitgem un Bon estiu !. Estiu Ara és el temps de les dones que cusen a la penombra de les entrades i s'adormen sovint damunt la feina, i és el temps dels homes que fan la sesta al racó més fosc de la casa a les tardes de sol, quan als carrers hi ha un silenci feixuc i fa una calor despòtica. Ara és l'estiu, l'estiu massís i una mica absurd però intensament bell, que arriba sobtadament una nit qualsevol de principis de juny i que se'n va, també sobtadament, una nit qualsevol de finals de setembre. Les Quatre Estacions. Miquel Martí i Pol 15


2011 16

Butlletí nº 4  

Butlletí Coral Castellterçol, nº 4

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you