Page 1

V E L KO M M E N T I L

Millionfisken 2019 S A L A N G E N 4 . – 7. J U L I

Premier for r e n o r k n o i l l i 1m

N Y H E T : N Y T T F E S T I VA L O M R Å D E M E D S T O R T F E S T I VA LT E LT

FOLKEFEST • Tivoli • Publikumsstand • Utstillere • Eget telt for mat og drikke

ARTISTER • D.D.E • Alice DJ • Infinity Paradisio • Alfred & Co

FISKEKONKURRANSE • Store pengepremier • Flotte gaver trekkes blant deltakerne

Fiskeregler side 16 – 17 – millionfisken.no


2 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Da kan vi igjen ønske velkommen til Millionfisken i Salangen

Leder i Salangen Næringsforening, Cato Sørensen (t.h), her sammen med ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Millionfisken

Næringslivet, kommunen og alle frivillige har igjen brettet opp ermene og gjort kommunen klar til å fylles med folk. IGJEN SKAL SALANGEN SETTES PÅ HODET Vi vet alle det er vanskelig å holde liv i en festival over lang tid, og vi vet alle at utearrangement i Nord-Norge kan være risikosport. Det fikk vi erfare i fjor. Vi kan vel trygt si at værgudene ikke var på vår side da.

Millionfisken er eid av næringslivet og de overskuddene vi har hatt, er brukt til utvikling av sentrum. Det er blant annet kjøpt inn solid flytebrygge som ligger ute hele året, til glede for fastboende og tilreisende. Denne praksisen skal vi fortsette med. Husk derfor å heie frem de som gjør en innsats for å gjøre kommunen vår attraktiv.

Dette, og planlagt ombygging på gamle Coop tomta, gjorde at vi i år har valgt å flytte festivalområdet. Vi har også leid større telt slik at alt kan kjøres innendørs om nødvendig. Vi er da blitt betydelig mindre sårbar overfor dårlig vær, selv om vi i år har klokkertro på godvær.

Benytter denne anledningen til å takke alle som stiller på dugnad, bedrifter som stiller med sponsing og arbeidskraft, og Salangen kommune for et veldig godt samarbeid med alt av praktiske løsninger på små og store utfordringen.

Millionfisken arrangeres for 13. gang og mye går på rutiner. Det er da kanskje fort å gå i fella og ta ting som en selvfølge, at vi trur ting ordner seg av seg selv. Det må vi passe oss godt for. Både når det gjelder dugnad og sponsing/premier.

Velkommen til ville Millionfisk-dager i Salangen!

Det er ikke mulig å gjennomføre Millionfisken uten en gedigen dugnadsinnsats. Det er derfor svært gledelig at både SIF og ØSIL sitter igjen med penger etter godt utført arbeid.

Med vennlig hilsen Salangen Næringsforening Cato Sørensen, leder

UTGIVER: Millionfisken AS ANSVARLIG REDAKTØR: Ellen Lise Woll REDAKSJONELT INNHOLD: Bjørn Erik Jansen, Nordnorsk Kommunikasjon AS

REDAKSJONSGRUPPE: Ellen Lise Woll Nordnorsk Kommunikasjon AS

ANNONSEPRODUKSJON:

TRYKK, LAYOUT OG SIDEPRODUKSJON: Lundblad Media AS, Tromsø

DISTRIBUSJON: Husstander i Gratangen, Lavangen, Bardu, Salangen, Ibestad, Dyrøy og Bjerkvik

OPPLAG: 11 000 eksemplarer

Millionfisken AS og Aktiv IT

Bedrifter i Narvik, Harstad, Tromsø, Finnsnes, Sørreisa og Målselv


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  3

Millionfisken 2019 Millionfisken er Norges største og råeste fiskekonkurranse med en premie­pott på over 1 million kroner. Med Storfeskarpass (fiskebevis/festivalpass) får du blant annet deltagelse i fiskekonkurransen, samt fri adgang til alle konserter i festivalteltet. Millionfisken har i alle år vært tro til konseptet med å samle masse folk i Salangen for å skape gode og artige øyeblikk. De som kommer til Millionfisken skal oppleve at her er alt lagt til rette for at sportsfiskere, festivalfolk, lokalbefolkning og alle andre interesserte skal kjenne på energien Millionfisken gir. FISKE Spenningen med å dorge etter ørreten, kjenne torsken rykke i håndsnøret eller følge intenst med på flua som driver nedover elva. Kanskje er det akkurat den rette som går på. Den fisken som sikrer førstepremien på 500 000. Noen drar herfra på søndag med mer penger enn det de hadde turt å drømme om, eller med en flott gave som helt sikkert er nyttig. Dette er mekka for enhver fisker. FOLK I sentrum syder det av folk, og aktiviteter. Barn løper med startnummer og alle får blanke medaljer når de kommer i mål. Butikker

utforskes, noen tar en heftig runde på tivoli mens andre tar ei rolig stund på kafé. Her kan familier og venner investere i kvalitetstid og fylle kontoen for gode minner. FEST Scenen er rigget og mikrofonene er plugget i. Vi venter bare på å kjenne den dirrende bassen i kroppen. Føle energien fra noen av våre beste musikere og la oss imponere av rytmer og lyrikk. Om kvelden skal vi kose oss

og treffe nye folk eller prate om «før i tida» med de vi har kjent hele livet. Millionfisken fører sammen næringslivet, de frivillige og Salangen kommune i et unikt samarbeid. Det har gjort Millionfisken til en solid merkevare som er lagt merke til i store deler av landet. Dugnadsånden lever som aldri før, og alle Salangsværinger gleder seg til å vise seg fram fra sin beste side.


4 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Aktiviteter under Millionfisken

Emilie Røkenes in action

Kampklar gjeng. Alle foto: Lavangen Paintball

Alexander Olsen in action

Under Millionfisken blir det full fart i Salangshallen. Lavangen Paintball ­stiller opp med utstyr og bane for paintball. – Vi setter opp vår sup air bane (oppblåsbar paintballbane) i Salangshallen og tilbyr barn og unge i alderen 6 – 10 år spill med våre fjærbaserte markører, sier Svein Ketil Olsen. – Det settes opp to separate baner i hallen, slik at de fra 11 år og oppover kan spille med våre nye utleiemarkører og det spilles med reball (gummiball), sier han. SPILLEDAGER OG TIDSPUNKT Fredag 29.06 kl 14.00 -19.00 Lørdag 30.06 kl 14.00 -19.00 PRISER: Vanlig reball med 10 års aldersgrense kr. 200.- (2 timer spill inkluderer alt utstyr) I tillegg har vi splatmaster reball spill i hallen samtidig fra 5–6 årsalderen til 10 år på egen bane begge dagene. Kr. 100.- pr. barn. Klubben har også kiosk med salg av pølse m/brød, brus, kaffe og sjokolade.

KLATRING I SALANGSHALLEN Under Millionfisken er det mulig å bruke den 10 meter høye klatreveggen i Salangshallen. Klatreveggen er i år utbedret og innfrir alle sikkerhetskrav. Med forbehold at vi klarer å skaffe kvalifiserte instruktører. STRANDPARKEN Strandparken er åpen hele døgnet og er gratis å bruke for alle. Her er det mange ulike apparater som er tilpasset terrenget og som passer for ulike aldersgrupper og ferdighetsnivå. Anlegget er blant annet finansiert gjennom spillemidler fra kulturdepartementet og kommunal egenandel. Man trenger ikke være medlem i et idrettslag for å drive fysisk aktivitet i anlegget, det er bare å bruke anlegget.

KINOTILBUD Under Millionfisken blir det kinoforestillinger i Kulturhuset på Sjøvegan. Gratis inngang for barn med Småfeskarpass eller Festivalpass. Filmer som vises: Lørdag kl. 1600 «Ulv i fåreklær» (tillatt for alle) Lørdag kl. 1800 «Spiderman Far From Home» (aldersgrense 12 år)


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  5

SPAREBANK1 NORD-NORGE:

Barn skaper begeistring SpareBank1 Nord-Norge er begeistret over å få lov til å arrangere eget gateløp for barn under Millionfisken. Det bidrar til økt aktivitet og glede under arrangementet, og dette er med på å befeste Millionfisken som et familiearrangement, sier avdelings­ leder i SNN Finnsnes, Lill Tove Torheim. – Vi har vært en stolt og solid samarbeidspartner for Million­fisken siden den spede begynnelsen, og det er en glede for oss å være med på denne folkefesten, både som sponsor og arrangør av Barnas Gateløp, sier hun. GRATIS GATELØP At det er gode tiltak for barn og unge, er også et godt argument for å støtte Millionfisken. Sparebank1 Nord-Norge bidrar selv med et arrangement under festivalen, nemlig Barnas Gateløp på lørdag. Vi oppfordrer alle barn opp til 12 år om å melde seg på. Det koster ingenting og deltakerne kan hente ut startnummer på SNN sin stand på torget. PREMIE TIL ALLE Meningen med Barnas Gateløp er at ungene skal ha det gøy og få lov til å delta med eget startnummer på brystet. Løpet passer absolutt alle barn i alderen 0 – 12 år. I tillegg til gleden ved å delta, får alle sammen premie!

Bli med på Barnas gateløp! Lørdag 6. juli kl. 13.00 i sentrum Vi ønsker alle barn i alderen 0 til 12 år velkommen til Barnas gateløp. Startnummer hentes i SNN-teltet på torget fra fredag kl. 12.00 og fram til starten går på lørdag. Det er gratis å delta og alle små løpere får medalje.


6 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Tivoli Hugos Tivoli er Norges største tivoli og er etter hvert blitt et fast innslag under Millionfisken. De har blant annet med seg «huske-karusellen» SkyTower. Denne tar deg med hele 33 meter til værs, og gir deg en fantastisk utsikt over Salangen. Perfekt for luftige sommerdager under Millionfisken, som også lar deg teste G-krefter og kurere høydeskrekken. Hugos Tivoli har vært i kontinuerlig drift siden 1936 og er Norges største tivoli. De tilbyr et topp moderne tivoli, med flere av verdens mest attraktive innretninger for omreisende tivoli. De har et stort spekter av karuseller, og har noe som passer både små og store tøffinger som vil ut på en spennende luftetur. ÅPNINGSTIDER: Torsdag kl 15.00 – 22.00 Fredag kl 15.00 – 22.00 Lørdag kl 12.00 – 22.00 Søndag kl 12.00 – 15.00

Sjøvegan Stort utvalg av grillmat bare lave priser

Sammenleggbar campingstol med drikkeholder. Lakkert stålstenger med kraftig vanntett polyesterstoff.

Tlf.: 77 17 16 10

Sjøvegan


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  7

Mattilbud under Millionfisken Alle store og små millionfiskere trenger å få i seg god mat. Salangen har flere gode steder som serverer alt fra enkle hamburgere til restaurantservering i toppklassen. En av de som tilbyr mat, er MIX Sjøvegan som nå utvider og gjør klart for servering på porselen. Mazhar Iqbal er klar med nyåpnet restaurant og klar til å ønske festivaldeltakere velkommen. – Vi har utvidet lokalet med 100 kvadratmeter og bygget tak over verandaen på framsiden, så nå er vi spente på årets Millionfisk, sier han. Med nytt kjøkken har han byttet ut engangsservise og starter med å servere restaurantmat på porselensfat. – Nå kan folk ta med seg gjester ut og få seg en god middag, sier han. HAMBURGERE PÅ LØPENDE BÅND – På dag- og kveldstid tilbyr vi gode restaurantretter og har alle rettigheter, men på natt til lørdag og natt til søndag skifter vi tema, sier Mazhar. – Da er det veldig mange som skal ha mat, så da er det om å gjøre å holde i gang produksjonen av hamburgere. Vi holder åpent så lenge det er folk, men på natta begrenser vi valgmulighetene på hamburgerne slik at det ikke blir så veldig lange køer, sier han.

HER FÅR DU OGSÅ SERVERT MAT UNDER MILLIONFISKEN: Garsnes Brygge Ligger idyllisk til på sørsiden av Sagfjorden med en fantastisk utsikt over fjorden. Her serveres mat av høy kvalitet gjennom hele sommersesongen. Menyen tilpasses til de lokale råvarene som til enhver tid er tilgjengelige. Det du kan være sikker på, er at vi har noe for enhver smak. Både forretter og hovedretter av kjøtt og sjømat, samt gode dessertkaker, kaffe og drikke. Elvelund Camping Gåavstand til sentrum og nydelig strandpromenade langs sjøen. Åpent hver dag fra 1000 til 2300. Her anbefales frokost med egg og bacon. Utover dagen er det lunsjretter, pizza og middagsservering. Lørdag er det kakebord under Andeløpet og på søndag serveres saltkjøtt med kålrabistappe og riskrem til dessert. NB! Her serveres det også softis! YX Midt mellom festivalområdet og bobilcampen ligger YX stasjonen. Det er perfekt plassering for sultne festivaldeltakere på vei hjem etter at

Mazhar Iqbal er klar med nyåpning av restaurant og nattåpen hamburgerservering. Foto: Siv Asplund Blix

musikken har stilnet i festivalområdet. Her selges kilometervis med pølse i brød til festivaldeltakerne, samt kioskvarer. Stasjonen har åpent hele døgnet under Millionfisken. Kåre på Kaia Kafébar i stilfulle lokaler på Lundkaia. Her får du nydelig kaffe og hjemmelagede lunsjretter. Blant annet fristes det med hjembakte kanelsnurrer og Kåres STORE vaffel. Kåre på Kaia legger stor vekt på å servere kaffe med god kvalitet i mange varianter. Her kan du spise lunsj i nostalgiske omgivelser og fordype deg i et spennende interiør.

Vil du ha storfisk på kroken? Vi lager reklame og design som blir lagt merke til, bygger stolthet og som selger. Det kaller vi å få storfisk på kroken.

www.vizuelli.no


8 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

NYT et bedre måltid Sushi-kurs Torsdag 5. juli kan du lære deg å lage sushi. Da kommer sushi-kokken fra Friends Sushi Bar i Tromsø for å holde kurs under Millionfisken.

Restauranten NYT holder åpent under Millionfisken. Foto: Øvre Salangen Grendelag

Restauranten NYT fortsetter suksessoppskriften fra i fjor og tilbyr sine favoritt­ retter til sultne millionfiskere. – I år åpner vi enda tidligere sånn at folk kan ta lunsjen på NYT restaurant, sier Cecilie Lundberg. Det er Øvre Salangen Grendelag som står for serveringen, og om lag 50 blide og hyggelige frivillige står klare til å bemanne restauranten. – Vi fikk gode tilbakemeldinger i fjor, så vi gleder oss veldig til å drifte restauranten i år også, sier Lundberg. KVALITET FRA DYRØYMAT Maten leveres også i år fra Dyrøymat, som er kjent for sine gode smaker. – Laksen vi serverer er jo vokst opp hos Salaks, så vi vet at det er gode råvarer, sier hun. Tilberedingen gjøres av kokkene fra Dyrøymat, mens blide frivillige fra Øvre Salangen står for serveringen. MIDT I SENTRUM Restauranten NYT holder til midt i sentrum av Sjøvegan, i Huset mot Havet. Med inngang fra Lundplanet er det bare å spasere rett fra festivalområdet og inn i restauranten. – I år skal vi skilte lokalene enda bedre, så det skal være lett å finne oss, sier Lundberg. Hun lover skikkelig god mat og mulighet til å kjøpe mineralvann, øl, vin og cider – det hele toppet med blide servitører.

ÅPNINGSTIDER NYT Fredag 1100 – 1900 Lørdag 1100 – 1900 Søndag 1100 – 1900 MENY: Restauranten tilbyr et variert utvalg av retter. Lundberg sier de kommer til å satse sterkt på favorittene fra i fjor. • Fiskesuppe • Kald laks • Biff stroganoff

Ludmil Attack har jobbet på flere av Tromsøs sushibarer i mange år, og i fjor startet han sin egen sushi-bar på Amfi Pyramiden. – Vi er veldig glad for å ha fått han til å komme til Sjøvegan for å holde kurs, sier Beatrice Johanne Olsen. Hun forteller at Ludmil skal lære hvordan fisken håndteres og det å lage ulike varianter av maki og nigiri. LAKS FRA SALAKS Ekstra gledelig er det at laksen som skal brukes under kurset, kommer fra Salaks. Beatrice sier det kun er 25 plasser på kurset, så her blir det kamp om plassene. Etter kurset er ferdig, kan alle deltakerne ta med seg en venn som får være med på sushi-spisingen. PÅMELDING: Kontakt Beatrice Johanne Olsen på telefon 958 34 628 for påmelding. Pris per deltaker er kr. 700,- (inkluderer en enhet drikke og at hver deltaker har med seg en venn).


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  9

Lokal mat setter sitt preg på Millionfisken

Agnar Magne Fossbakk, Tore Nordahl og Ellen Lise Woll ser fram til å servere festivaldeltakerne god og næringsrik mat. Foto: Bjørn Erik Jansen, Nordnorsk Kommunikasjon

I mat-teltet er det lokal mat som gjelder. Dyrøymat skal lage og servere tusenvis av porsjoner med god og næringsrik mat. – Laks fra Salaks er en sentral del av menyen, forteller Tore Nordahl i Dyrøymat. Dermed er det klart for å gjenta suksessen fra tidligere år når det gjelder mat inne på festivalområdet. – Dyrøymat har vært en god samarbeidspartner for oss over mange år, sier Ellen Lise Woll fra hovedkomiteen. Hun sier at Dyrøymat er valgt som samarbeidspartner rett og slett fordi de lager god mat. Tore Nordahl har god trening i å planlegge og produsere mat til mange mennesker. – Hver uke lager vi tusenvis av middagsretter til institusjoner og til salg i butikker over hele Midt-Troms. Alt laget fra anlegget vi har i Dyrøy. – Vi er stolt over å få levere til Millionfisken. – Det er viktig at vi kan levere den kvaliteten arrangementet fortjener, sier han. Litt av nøkkelen til suksessen er at det finnes mange dyktige leverandører av sjømat i området, sier han.

LOKALT SAMARBEID – For Millionfisken er det et poeng at lokalt næringsliv kan samarbeide og at Millionfisken kan være arena som gir omsetning for flest mulig butikker i området, sier Ellen Lise Woll. Også Coop er fornøyd med å være med på laget. – Vi i Coop Extra leverer tørrmat og tilbehør til Dyrøymat, og vi er begge opptatt av at vi må holde liv i hverandre, sier butikksjef Agnar Fossbakk. Han regner med fullt trøkk også under Millionfisken i år. – Det er inspirerende å kunne gå på jobb midt på natta hvis det trengs, sier han. STORT MAT-TELT I år er mat-teltet flyttet på sørsiden av kaia og plassert mellom den nye inngangen og festivalteltet. – Vi tror plasseringen blir veldig bra i forhold til mingleområdet og festival­teltet, sier Nordahl. Blant godsakene på menyen kan festivaldeltakerne i år blant annet velge: • Lakseburger • Bacalao • Fiskesuppe • Hamburger • Lapskaus • Pølser • Sushi-pakker (begrenset antall)

KAKEBORD Medlemmene i Salangen Næringsforening disker opp med kaker til et stor kakebord i mat-teltet på lørdag fra kl 1200. TORSDAG KL 1800 Tore Nordahl og Dyrøymat disker opp med Havets festbord i festivalcafeen. På menyen står blant annet: Fiskesuppe – bakt laks – røkt laks m/eggerøre – varmrøkt pepperlaks – krydderlaks – gravlaks m/ sennepssaus – reker – laksepaté – oskjell – kongekrabbe – blåskjell/greenskjell – krepsehaler – krabbeskjell – hummer – marinert scampi – rekesalat, eggesalat, frisksalat, dressinger, majones og brød. Begrenset antall plasser, billetter må forhåndsbestilles på Hoopla Pris per person er kr 350,-.


10 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Artistene på Millionfisken: Siden oppstarten har Millionfisken vært trofast mot sitt konsept. Det handler om Norges råeste fiskekonkurranse. Vanvittige premier. Festival med toppartister. Stemning for folk flest. 

SLIK SPILLER ARTISTENE TORSDAG:

Alfred & Co med Afterfish i teltet 1900 – 2100 Garantert festivalstemning! Alfred & Co med Afterfish i teltet 2200 – 0100 Garantert festivalstemning!

FREDAG:

Alfred & Co med Afterfish i teltet 1900 – 2100 D.D.E i festivalteltet – Her blir det liv 2200 (aldersgrense 18 år) Alfred & Co Avslutter i teltet 2400 – 0230

LØRDAG: Alfred & Co med Afterfish i teltet 1900 – 2100

FREDAG 5. JULI: D.D.E! Vi har lyttet til publikum! Hvert år mottar vi hundrevis av forslag på artister. En av gjengangerne har i alle år vært D.D.E, og endelig passet det for dem den første helga i juli 2019! Det er liten tvil om at Bjarne Brøndbo og D.D.E er i stand til å skape vanvittig god stemning når de inviterer publikum med på sine refreng. Det er bare å begynne med å, å, å  –  så synger alle med på hvor likar det går no!  De er Norges desidert beste allsang-band og folkets favoritt uansett hvor i landet de spiller.

90-tallsparty i festivalteltet med: ALICE DJ, INFINITY og PARADISIO 2200 (aldersgrense 18 år) Alfred & Co Avslutter i teltet 2400 – 0230


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  11

LØRDAG 6. JULI: 90-TALLSPARTY! Vi endrer konseptet til litt mer club og party.  Folk skal kunne prate, danse, nyte musikken, la seg rive med eller bare «chille». Vi ønsker med dette å «treffe» enda flere folk og har også senket prisen ytterligere på lørdag. Her skal Millionfisken gjenskape magiske hits fra 90-tallet, og det blir garantert både puddel-rock og reinspikka eurodisco. Disse legendene fra 90-tallet er booket: Infinity med hits som «Happy» og «Feeling Good» , Alice DJ med hits som «Better Off  Alone» og «Back In My Life», og Paradisio med storhiten «Bailando». Var du i Europa, Amerika eller Asia for ikke så lenge siden, var det umulig å gå inn på en klubb eller høre på radioen uten å høre Alice DJ! Infinitys singel «Happy» kom i 1999, og de neste singlene, «Feeling Good» og «Makin’ Out», nådde høyt på VG-lista. Opptrådt tre ganger på «We Love the 90’s» i Telenor Arena. Den belgiske eurodiscogruppen Paradisio med monsterhiten «Bailando» ble listetopp både i Italia, Danmark, Norge, Finland, Sverige og var langt oppe på listene i de fleste land i Europa!


12 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Premiebord i millionklassen Hovedpremien på 500.000,- kroner går til den som klarer å fange en sjøørret på 1-4 kilo og som treffer på den hemmelige vekta som er satt før konkurransen starter. Er du innafor med +/- 10 gram, går du av hovedscenen på søndag med en sjekk på en halv million kroner. NORGES RÅESTE FISKEKONKURRANSE Hver dag trekkes det ut tilfeldige vinnere blant de som har «Storfeskarpass». ­Næringslivet og sponsorene bidrar med flotte premier. TORSK FOR 100.000 I torskekonkurransen er det også idealvekt som gjelder. Den forhåndsbestemte vekta er mellom 4 og 7 kilo. Den heldige fiskeren

som kommer nærmest idealvekta, sikrer seg 100.000 kroner. 100.000 TIL TYNGSTE FISK Hver dag premieres de tyngste fiskene. Den som har den tyngste fisken totalt sett, er også verd 100.000 kroner. EGEN DAMEKLASSE Nytt i år er egen premiering for damer. Alle damer med «Storfeskarpass» og som registrerer fangst under Millionfisken, er med i trekning om en flott premie. BARNEKLASSE Som tidigere, konkurrerer de yngste fiskerne i sin egen klasse. Barn født i 2003 eller senere og som kjøper «Storfeskarpass/festivalpass», deltar kun i voksenklassen. Les nøye fiskereglene på side 16-17 og sett deg inn i reglene for Millionfisken. Ta også kontakt med sekretariatet dersom du har spørsmål om premiering og regler.

BESØK OSS I SOMMER! WWW.STMU.NO

www.hipphurra.as

Selve symbolet på Millionfisken er de store premiene. Som alltid er det fortsatt en sjøørret som gjør den største lykken. Men da må du treffe innenfor den forutbestemte vekta.

Alle foto: Millionfisken


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  13

Stort festivaltelt og nytt festivalområde

6,0 m

15,0 m

I år er festivalområdet for Million­ fisken flyttet til Lundplanet, mellom Felleskjøpet og marinaen. Samtidig blir det satt opp et stort festivaltelt med scene og plass til over 2000 mennesker. Med denne endringen er festival­området blitt enda større, og samtidig er konsertene på kvelden mindre utsatt for dårlig vær. Fram til i år har hovedscenen vært plassert på Lundkaia. Men på grunn av byggearbeider ved det gamle Coop-bygget, er det blitt plass­mangel i området rundt Lundkaia. – Den løsninga vi får nå, betyr større og bedre plass for publikum, sier leder for hovedkomiteen, Torkel Rørstrand. TELT TIL 2000 GJESTER Den andre store fordelen med telt, er at publikum og artister er skjermet dersom det skulle bli dårlig vær. – Vi kalkulerer jo selvsagt med strålende vær og T-skjorte og shorts under hele Millionfisken. – Da ruller vi opp alt av vegger slik at folk kan nyte utsikten og sommernatta samtidig som de koser seg på konsert, sier Rørstrand. NYTT FESTIVALOMRÅDE Inngangen til det nye festivalområdet blir mellom Sør-Troms Museum og lagerbygget til Maxi. I området mot moloen blir det vrimleområde og et eget mattelt. – Dette blir perfekt for de som trenger å oppdatere seg og prate med gamle kjente og samtidig ha nærhet til

3,6 m

2,7 m

3,0 m

9,1 m 50,0 m

7,0 m 10,0 m

15,0 m

5,0 m

4,0 m

Kart over festivalområdet. Det store festivalteltet er plassert ned mot marinaen

konsertteltet, sier han. Alt blir oversiktlig og med nær tilgang til mat og drikke, samt toaletter. UTSTILLERE Utstillere får sin vante plass på oversiden av Lundplanet og gaten blir stengt for trafikk mellom Maxi og Huset Mot Havet. – Salgs­ bodene er et trivelig innslag og dette et perfekt område for å møtes på dagtid, sier han. TIVOLI VED STRANDPARKEN Tivoliet er plassert i Strandparken, om lag 150 meter fra festivalteltet. – Dette gjør at vi får utnyttet områdene på Lundplanet på en bedre måte, og samtidig har folk god tilgang på tivoliet. – Vi vet at det er mange som setter stor pris på Hugos Tivoli, så det er viktig for oss at de har en god plassering, sier han.

Styreleder Torkel Rørstrand gleder seg til Millionfisken 2019. Foto: Privat

Dronefoto: Christer Møller Produksjon


112

112

Sjøvegan - Tlf. 77 17 11 22 Man-fre 10.00 -16.30 - Lør 10.00 - 15.00 www.zinterior.no

sn.no

Sammen skaper vi gode opplevelser Vi i Sparebanken Narvik deler målene til våre kunder om en sterk Narvikregionen hvor det er attraktivt å bo og jobbe.

Skitt fiske!


Viktige telefonnummer: Sekretariatet

(fra onsdag 3.7 kl 1600 til søn 7.7 kl 1600):

917 63 488

Ved fangst av fisk du ønsker å rapportere (se fiskereglene):

917 66 701 og 917 68 116

Båtplasser og brygger

917 33 261

Camping

917 58 846

Leder av sekretariatet: Vakthold og sikkerhet: Leder av hovedkomiteen:

901 22 939 916 88 442 909 23 355 epost: torkel.rorstrand@icloud.com

(fra søn 23.6 kl 1200 til søn 7.7 kl 1600): (fra søn 23.6 kl 1200 til søn 7.7 kl 1600):

Drosje 771 71 200 Brann: 110 Ambulanse: 113 Politi: 112 Legevakt: 116 117 – Bardu helsesenter HRS: 75 55 90 00 (Hovedredningssentralen i Bodø) Redningsskøyta Dagfinn Paust: 916 79 603 Har du behov for ytterligere informasjon, kontakt sekretariatet på Lundbrygga i Sjøvegan sentrum. Onsdag 3.7 Torsdag 4.7 Fredag 5.7 Lørdag 6.7 Søndag 7.7

kl 1600 – 2100 kl 0900 – 2100 kl 0900 – 2100 kl 0900 – 2100 kl 0900 – 1600

Vi anbefaler deg å følge med på www.millionfisken.no der det vil komme oppdateringer

NAPP UT

M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  15


16 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Fiskeregler 2019 Alle deltakere har et selvstendig ­ansvar for å sette seg inn i alle detaljer i fiskereglene. Deltakere i konkurransen må ha gyldig fiskebevis registrert på sitt navn, og bære dette på seg under hele fiske­konkurransen. Fiskebeviset skal ­uoppfordret forevises ved kontroll. OMRÅDET FOR FISKEKONKURRANSEN Fiskekonkurransen foregår i Salangsvassdraget, Sagfjorden og indre deler av fjorden Salangen, se kart i midtsidebilaget eller på millionfisken.no. Enhver deltaker med fiskebevis er selv ansvarlig for å sette seg inn i og følge gjeldende bestemmelser for fiske i vassdraget og fjorden i tillegg til konkurransereglene som fremkommer i de følgende bestemmelsene. Du kan lese mer om dette under Fiske på Elvelund Campings nettside. DET KAN FISKES FRA BÅT ELLER FRA LAND Fiskeområdets indre grense er en rett linje fra bensinstasjonen YX på Sjøvegan til Lillevika, og vil være merket med bøyer. Fiskeområdets ytre grense er en rett linje fra Rotvikodden til Løksa, og er ikke merket. Det kan fiskes opp til brufoten ved den gamle brua lengst ned mot fjorden i Løksebotn, og i hele Salangsvassdraget til Bardu grense. For nærmere info se kart på millionfisken.no. Deltakere som vil fiske i de nevnte vassdragene er selv ansvarlig for å skaffe seg nødvendig(e) fiskekort for vassdragene i tillegg til fiskebeviset for fiskekonkurransen. Deltakerne må følge gjeldende regler i vassdragene. Fisk som er fanget i strid med reglene for det aktuelle vassdraget teller ikke i konkurransen. FISKE- OG FREDNINGSTID Fiskekonkurransen foregår i følgende tidsrom: Torsdag 4.7 fra kl 1500 til kl 1830, fredag 5.7. fra kl 0900 til kl 1830, lørdag 6.7. fra kl 0900 til kl 1830 og søndag 7.7. fra kl 0900 til kl 1330. Utenom disse tidene er det fredningstid i konkurransen. Fisk fanget i fredningstiden vil bli avvist ved registrering/ innveiing, og teller ikke i konkurransen. FISKEREDSKAP Det kan fiskes med ett handsnøre eller en fiskestang per fiskebevis. Det kan kun fiskes med sluk, wobbler, pilk, jigg, flue, maggot eller mark (maks fire enkeltkroker og tre

trippeldregger per fiskebevis). Når fisket utøves, skal fiskeredskapet være under kontinuerlig tilsyn. All fisk som fanges skal behandles skånsomt, og det anmodes om at all fisk som ikke skal leveres i forbindelse med konkurransen, tilberedes eller settes ut. MINSTEMÅL FOR FISK Deltakerne må sette seg inn minstemålene for den enkelte fiskeart og respektere disse. Minstemål fremgår av ”Forskrift om utøvelse av fisket i sjøen” §§ 43-44 (se nederst på siden her). Fisk under minstemålene vil bli avvist ved registrering/innveiing, og teller ikke i konkurransen. RAPPORTERING OG REGISTRERING Når deltakere fanger fisk de ønsker å registrere i konkurransen skal de umiddelbart ringe fisketelefonen (står på forsiden av midtsidebilaget i festivalavisen, på millionfisken. no og på Facebook) og rapportere fangsten. NB! Hver innlevert fisk gjelder kun i en av klassene (sjøørret, tyngste fisk, 100 000-torsken eller barneklassen). Deltakerne må når de ringer oppgi navn, nummer på fiskebeviset og hvor fisken er fanget. Fisken skal så umiddelbart uten ugrunnet opphold fremvises i sekretariatet for innveiing og kontroll. Fisk som skal telle med i konkurransen må være rapportert inn før fiskeslutt den enkelte dag. Fisk levert inn i sekretariatet for innveiing mer enn 30 minutter etter fiskeslutt den enkelte dag teller ikke med, og vil ikke bli registrert. Tid og vekt avgjøres ut fra Millionfiskens offisielle klokke og vekt som finnes i sekretariatet. Sekretariatets avgjørelser om tid og vekt er endelige. Eventuelle foto for pressen som tas like etter den offisielle innveiingen av den enkelte fisken kan på grunn av den nøyaktige kalibreringen av vekta avvike fra den offisielle vekten. NB! Den offisielle vekten på den enkelte fisken er den som står i protokollen og som er underskrevet av både fisker og kontrollør. Fiskeren har et selvstendig ansvar for at vekt og protokoll viser samme tall og at fisken er levert inn i riktig klasse. PREMIEUTDELINGEN Vinnere vil bli offentliggjort under premieutdeling ved hovedscenen på Sjøvegan torsdag 4.7 kl 2100, fredag 5.7 kl 2100, lørdag 6.7 kl 2100 og søndag 7.7 kl 1500. I tillegg til premiering i fiskeklassene trekkes det en

Vi tar forbehold om feil/endringer. Vår nettside millionfisken.no er alltid oppdatert.

rekke premier på fiskebeviset. NB! Du må være tilstede under premieutdelingen for å vinne trekkepremier. Hver innlevert fisk gjelder kun i en av klassene (sjøørret, tyngste fisk, 100 000-torsken eller barneklassen). Egen dameklasse! Det trekkes en premie blant de som har levert fisk i konkurransen, uansett hvilken fisk - og at den er innenfor minstemålene. Dersom barn født i 2003 eller senere kjøper «Storfeskarpass» deltar de med dette kun i premiering i voksenkonkurransen, ikke i barnekonkurransen. OM FISKEKLASSENE: 1. Millionfisken – en sjøørret med forhåndsbestemt vekt Millionfisken, der premien er kr 500.000,- er en sjøørret med vekt mellom 1 og 4 kg – usløyd, men bløgget. Vekten velges tilfeldig før konkurransestart og holdes hemmelig på Salangen lensmannskontor til hovedpremieutdelingen søndag. Vinner av Millionfisken er den som kommer innenfor +/- 10 gram fra idealvekta. Deltakere med gyldig fiskebevis kan levere inn og registrere én -1- sjøørret på mellom 1 og 4 kg på sitt fiskebevis hos sekretariatet. Dersom man ønsker å levere flere sjøørreter kan man kjøpe inntil 5 ”ekstra fisk” á kr 200,- pr fiskebevis. ”Ekstra fisk” kjøpes ved registrering og mot betaling til sekretariatet på Lundbrygga. Dersom to eller flere deltakere er innenfor +/ – 10 gram på den forhåndsbestemte vekta vinner den som er nærmest. Dersom to eller flere fiskere er like langt unna den forhåndsbestemte vekta gjelder «spesielle regler» (mer info kommer). 2. Tyngste fisk – pr. dag, og gjennom hele fiskekonkurransen Foruten Millionfisken vil det torsdag, fredag, lørdag og søndag deles ut dagspremie for tyngste fisk – usløyd, men bløgget uansett art. Ved hovedpremieutdelinga søndag vinner den deltakeren som har registrert den tyngste fisken i løpet av hele konkurransen. Denne deltakerens dagspremie tildeles en annen deltaker som trekkes ut tilfeldig blant alle fiskebevisene. Vinnerne av tyngste fisk per dag får fysisk overlevert sin premie på hovedpremieutdelinga søndag.


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  17

Fortøyning

Fortøyning

Fortøyning Fortøyning

Fortøyning

Kåre på kaia, festivalområdet, NYT Kåre på kaia Kåre på kaia, festivalområdet

YX /

Garsnes Brygge

TA VARE PÅ NATUREN – VIS NATURVETT – VIS SJØVETT – BRUK REDNINGSVEST 3. 100 000-torsken – en torsk med ­forhåndsbestemt vekt En premie på kr 100 000,- tildeles den deltakeren som i løpet av alle dagene i fiskekonkurransen kommer nærmest ei forhåndsbestemt idealvekt på en torsk mellom 4 og 7 kg – usløyd, men bløgget. Vekta velges tilfeldig og på forhånd og holdes hemmelig på Salangen lensmannskontor til hovedpremieutdelingen søndag. Deltakere med gyldig fiskebevis kan levere inn og registrere én -1- torsk på mellom 4 og 7 kg på sitt fiskebevis hos sekretariatet. Dersom man ønsker å levere flere torsker kan man kjøpe inntil 5 ”ekstra fisk” á kr 200,- pr fiskebevis. ”Ekstra fisk” kjøpes ved registrering og mot kontant betaling til sekretariatet. Dersom to eller flere deltakere er like nært den forhåndsbestemte vekta går hele premien til én av disse etter loddtrekning.

EKSTRA FISK Dersom man ønsker å levere flere sjøørret eller torsk i 100 000-klassen kan man kjøpe inntil 5 ”ekstra fisk” á kr 200,- pr fiskebevis. ”Ekstra fisk” kjøpes ved registrering / innlevering av fisk og mot kontant betaling til sekretariatet før du fisker videre.

konkurransen. Arrangøren vil ikke refundere noen kostnader.

BARNEKONKURRANSE/SMÅFESKARPASS Barn født i 2003 eller senere kan kjøpe «Småfeskarpass» og deltar da kun i barnekonkurransen. Dersom barn født i 2002 eller senere kjøper «Storfeskarpass» deltar de med dette kun i premiering i voksenkonkurransen, ikke i barnekonkurransen.

MINSTEMÅL (iht forskrift om utøvelse av fiske i sjøen):

KONTROLL, REGELBRUDD OG DISKVALIFIKASJON Det vil bli foretatt kontroll av fiskebevis, samt at reglene blir fulgt under hele fiskekonkurransen. Kontrollører vil legitimere seg. Brudd på fiskereglene fører til diskvalifikasjon fra

Avgjørelse om diskvalifikasjon som følge av regelbrudd gjøres av hovedkomiteen etter innstilling fra kontrolløren, og etter at deltakeren har fått uttale seg om saken.

Blåkveite: 45cm Breiflabb: 60cm Hyse: 40cm Kveite: 80cm Makrell: 30cm Pigghå: 70cm Rødspette: 27cm Sei: 45cm Sjøørret: 35cm Torsk: 44 cm Uer: 32cm

Vi tar forbehold om feil/endringer. Vår nettside millionfisken.no er alltid oppdatert.


18 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Tusen takk alle sammen! Hovedkomiteen for Millionfisken 2019 vil med dette få takke alle som er med på å gjøre Millionfisken til en fantastisk og uforglemmelig opplevelse. Millionfisken er et stort dugnadsløft for hele lokalsamfunnet Salangen, der alle er med på en eller annen måte. Takk til alle frivillige og enkeltpersoner som gir av sin egen fritid. Takk til alle de lokale og regionale bedriftene, og takk til Salangsvassdraget og Løksebotnvassdraget. Og ikke minst takk til alle deltakere og tilreisende som bidrar til å skape magi.

HOVEDSPONSORER

PROSJEKTSAMARBEIDSPARTNERE

SAMARBEIDSPARTNERE

Byggkontroll nord

Garsnes

Kåre på Kaia

Rolf Jørgensen AS

Z Interiør

Brødrene Fløtten

Løkse Maskin

Salangen Bolig-stiftelse

JM Maskin

Felleskjøpet

MAXI Pyroteam

Synsam Drecker

Foxtail

Mazhars Grillbar

Thomassen Bygg

Kleo

Rema

Troms Salgssentral

ØVRIGE SAMARBEIDSPARTNERE Salangen kommune

Dyrøymat

SOS Security

SIF Fotball

Sør-Troms Museum

Redningsselskapet

ØSIL


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  19

SPAREBANK1 NORD-NORGE:

Vi lar oss begeistre av Salangen SpareBank1 Nord-Norge er begeist­ ret for arrangement som bidrar til ­aktivitet, mangfold og bolyst. Derfor sponser vi Millionfisken, sier av­ delingsleder i SNN Finnsnes, Lill Tove Torheim. Vi har vært en stolt og solid samarbeidspartner for Millionfisken siden den spede begynnelsen, og det er en glede for oss å være med på ­denne folke­festen, både som sponsor og ­arrangør av ­Barnas Gateløp. DUGNAD TIL TUSEN Millionfisken er et kjempeflott arrangement, en fest over flere dager, sier Lill Tove Torheim, og utdyper: – Arrangementet favner bredt

og det kommer folk, ikke bare fra vår region, men fra hele landet og vil være med. Det legges ned en fantastisk dugnadsinnsats som det er veldig viktig å støtte opp om. Millionfisken er viktig for Salangen, fordi det skaper trivsel og bolyst. Sparebank1 Nord-Norge liker slike arrangement, de er virkelig verdt å støtte opp om. LØFTER LANDSDELEN – Vi er overbevist om at Millionfisken i ­Salangen er med på å løfte fram landsdelen vår på en veldig positiv måte. Det passer veldig bra for Sparebank1 Nord-Norge. Det er her verdiene skapes og pengene faktisk hører hjemme. Derfor ønsker vi å stå sammen med de som bidrar til å gjøre Nord-Norge til en enda bedre plass å bo, sier Lill Tove Torheim.

Les. Søk. Bli med!

Avdelingsleder Lill Tove Torheim. Foto: Sparebank1 Nord-Norge

OG EN LITEN P.S TIL SLUTT Lill Tove Torheim benytter også anledningen til å oppfordre alle om å bruke VIPPS når de skal betale: – Vi ønsker oss en mest mulig kontantfri festival, slår hun fast.

Blir du med på Samfunnsløftet? Nord-Norge eier banken, og får derfor millionutbytte hver år. Dere har gitt oss 10.000 innspill til hva pengene bør gå til for å løfte lokalsamfunn og landsdelen. Nå håper vi på søknader fra like mange gode prosjekter, og inviterer alle til å bli med på Samfunnsløftet. Les mer på snn.no/samfunn


20 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Sikker båtplass i festivalområdet BÅTUTSETT Dersom du ankommer med egen båt på henger, kan du enten sette denne ut ved YX- stasjonen i Sjøvegan sentrum (kr 40,-) eller i båt­ havna ved Salangsverket (gratis). Under selve festivalperioden kan det være litt vanskelig å komme fram med henger i sentrum av Sjøvegan. Da er det bedre å sette ut båten på Salangsverket, der det også er bedre muligheter for å parkere båthengere. PRISER Leie av båtplass under Millionfisken Båter under 40 fot 150,– per døgn. Med strøm 200,– per døgn. Båter over 40 fot kr. 300,– per døgn.

Her blir det båtplass til alle. Foto: Christer Møller Produksjon

Millionfisken gikk inn i en ny tidsalder da ny molo og ny ­permanent flytebrygge var på plass i fjor. – Tilbake­ meldingene fra båtfolket er utelukkende positive og det er skapt et veldig godt maritimt miljø i marinaen, sier styre­ leder i Millionfisken, Torkel Rørstrand. Til sammen er det 136 meter med flytebrygge hvor båtfolket kan leie plass. PLASS TIL ALLE Selv om antall båter varierer noe fra år til år, skal ingen sendes hjem fordi de ikke får fortøyd båten sin. – Vi skal få plass til alle som kommer, båtfolket er vant til å ligge mange utenpå hverandre, sier Rørstrand. – Når vi nå har ei lang og stabil flytebrygge som er godt skjermet innenfor moloen, er vi trygge på at den nye brygga også øker sikkerheten for båtfolket, sier han. RETT I FESTIVALOMRÅDET Med flyttingen av festivalområdet, blir båtfolket liggende rett ved siden av der det meste kommer til å skje. Det er alt fra matservering til premieutdeling og selvsagt konsertene. I tillegg er det bare noen meter til Strandtorget med mange forskjellige butikker.


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  21

Camping, bobil og telt

Foto: Millionfisken

Har du med deg campingvogn, bobil eller telt, er det mange muligheter for overnatting. Elvelund Camping og Garsnes Brygge har sine faste opp­ stillingsplasser. Under Millionfisken er det lagt til rette for bobiler, campingvogner og telt (begrenset antall teltplasser) like ved sentrum på Strandveien (Strandparken). Området er merket med nummererte plasser. Av plasshensyn er det ikke mulig med fortelt. Ønsker du å bruke fortelt er du hjertelig velkommen til Idrettsheia (500 m ovenfor festivalområdet i sentrum).

På Idrettsheia er det en camp som er ideell for familier og andre som ønsker litt roligere omgivelser. Festivalcampingen er bemannet fra mandag 1.7 klokka 0800 og til festivalslutt søndag 7.7 klokka 1600. Området er bemannet til 2300 hver dag. Pris per campingvogn/bobil er kr 200,– (både med og uten strøm) per natt for alle netter enheten står parkert hos Millionfisken

VIKTIG OM CAMPING/BOBIL: • Alle må registrere seg i bua på Millionfiskcampen når du kommer, ikke vent på at kontrolløren skal komme til deg. Dette gjelder også telt som blir plassert på samme område. • Det er tømmestasjon på området. • Handikappede i bobil/campingvogn bør reservere plass på forhånd, send mail til post@millionfisken.com • Kjøp plass på forhånd på millionfisken.hoppla.no/sales/

Se mer info om festivalcampen på nettsidene til Millionfisken, eller kontakt sekretariatet.

Betal med Vipps Under Millionfisken slipper du å kjøpe bonger for å få handle mat og drikke. I samarbeid med SpareBanken Nord-Norge bruker vi Vipps som betalingsmiddel. Bruk helst Vipps eller bankkort. Last ned appen nå og registrer kortet ditt så er du klar! Tusenvis skal laste ned appen under Millionfisken, så det er lurt å ha gjort dette på forhånd! Du slipper å «brenne inne» med bonger du ikke fikk brukt, og betaler kun for det du ønsker å kjøpe. I år vil det være enda flere terminaler og salgspunkter for å få handle, så dette betyr mindre køståing. Av sikkerhetsmessige grunner oppfordrer vi alle til å betale med Vipps eller bankkort for å minimere flyt av kontanter.  Det er likevel mulig å betale med kontanter i matteltet og sekretariatet.


22 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Vil bygge framtidas fjord­ baserte havbruksteknologi

FjordMAX er fremtidens fjordbaserte produksjonsteknologi for oppdrett av laks. Illustrasjon: Salaks AS

Salaks er stolt samarbeidspartner til Millionfisken og levende opptatt av at havet skal gi oss bærekraftige arbeidsplasser og at alle skal kunne bruke havet til rekreasjon og friluftsliv. D ­ erfor satser Salaks på ny teknologi som skal eliminere rømminger, redusere organisk utslipp med 90 prosent og samtidig kunne mange­ doble ­produksjonen. Systemet er oppdrettsplatt­formen FjordMAX.

utvikle teknologi som kan tilrettelegge for bærekraftig økning av produksjon i fjordene våre, sier Bekkeli.

– Dette er framtidas fjordbaserte havbruksteknologi. Hensikten med FjordMAX er å øke produksjonen i fjordsystemene på en bærekraftig måte, sier Karl Erik Bekkeli som er prosjektleder i Salaks.

BIDRAR TIL Å LØSE MILJØ­UTFORDRINGER Med FjordMAX-teknologi kan vi øke produksjonen i fjordsystem med bruk av færre oppdrettslokaliteter enn næringen benytter i dag. Slik unngår man også arealkonflikter, sier Terje Bertheussen, driftssjef i Salaks. Teknologien vil også bidra til å løse miljøutfordringer ved at det etableres større avstand mellom oppdrettslokalitetene. Dette gir større smitte- og brakkleggingssoner og dermed forbedret biosikkerhet. –Dette er et viktig tiltak for å løse næringens utfordringer med lus og sykdom, sier han.

UTNYTTER FJORDOMRÅDENE Med FjordMAX ser Salaks på hvordan de best mulig kan utnytte alle de fjordområdene som har gitt norsk oppdrettsnæring sitt store konkurransefortrinn. – Norges kystlinje består av utallige fjorder som har gitt internasjonale konkurransefortrinn for havbruk. Skal vi fortsette å ha et konkurransefortrinn i framtida, må vi

NY GENERASJON BÆREKRAFTIG OPPDRETT FjordMAX er en semilukket, fullintegrert og rømningssikker oppdrettsplattform. Teknologien gjør at produksjonen trenger langt mindre areal og har systemer for å samle opp avfall, samt å sikre god fiskevelferd. Samtidig forbedres sikkerheten og arbeidsforholdene for de ansatte. Her snakker vi en ny generasjon bærekraftig oppdrett, sier Bekkeli.

TRENGER UTVIKLINGSTILLATELSER Salaks har søkt Fiskeridirektoratet om ni utviklingstillatelser for realisering av FjordMAX. – Det er høy innovasjonsgrad ved dette prosjektet og utviklingsløpet innebærer stor risiko, men potensialet i teknologien er såpass stort at vi ønsker å ta risikoen gitt at vi får tildelt de omsøkte konsesjonene, sier Karl Erik Bekkeli.

Karl Erik Bekkeli og Terje Bertheussen i Salaks AS har stor tro på FjordMAX-teknologien. – Dette er en revolusjonerende måte å drive havbruk på, sier de. Foto: Salaks AS


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  23

Dugnad får fram

vi-følelsen 250 frivillige fra Salangen Idrettsforening står igjen klar til å jobbe for at Millionfisken skal bli en folkefest. – Det er ikke bare festivaldeltakerne som har det artig, vi frivillige synes også dette er en storartet folkefest som gir oss masse til­ hørighet, sier Beatrice Johanne Olsen i SIF. Dugnadsgjengen fra fotballgruppa er i sving sent og tidlig med veldig mange oppgaver. – Vi har ansvar for alt fra salg og servering, rydding, vakthold og vasking av toaletter. – Tidlig på morgenkvisten rydder de yngste spillerne sentrum etter nattas festivaldeltakere, forteller leder for SIF Fotball, Stian Eggen. STERK MOTIVASJON Innsatsen under Millionfisken er en stor inntektskilde for SIF-fotball. – Uten denne inntekten hadde vi ikke klart å drifte det flotte anlegget vi har på Idrettsheia. – Vi er utrolig stolt over det flotte anlegget vi har, og at vi driver det med egne penger. – Sammen med vår egen fotballturnering er dette den viktigste inntekten vi har, sier han. Dugnad får fram vi-følelsen sier Stian Eggen og Beatrice Johanne Olsen i SIF Fotball. Foto: SIF Fotball

Glad dugnadsgjeng i sving under Millionfisken. Foto: Millionfisken

Plukk og miks blant all solpleie

Kjøp 2, få

30% Kjøp 3 eller flere, få

50%

Gjelder f.o.m. 05.06. t.o.m. 30.07.2019, så langt beholdningen rekker.

Apotek 1 Sjøveien. Strandsenteret. Tlf. 77 17 25 00. 9-16.30 (10-14)

DUGNAD SKAPER GLEDE OG SAMHOLD Dugnadsarbeidet er med på å styrke lagfølelsen i klubben, mener Beatrice. – Vi er med på å lage en folkefest, da går vi alle sammen på med smil og godt humør, sier hun. Ingen enkeltpersoner får lønn for dugnadsarbeidet, all innsatsen belønnes med kroner i klubbkassa fra Millionfisken. – Denne dugnaden sikrer også bredden i klubben. – Vi har veldig lite egenandeler så ingen blir ekskludert fra å delta i idrett, sier hun. IDENTITET FOR SIF OG FOR SALANGEN Dugnadsjobbinga under Millionfisken er også med på å styrke lag­ følelsen og tilhørigheta til klubben. Samtidig har Salangen en egen identitet med å få til ting sammen, mener Beatrice. – Vi er et stort, stort fellesskap og trivselsfølelsen sitter i oss lenge etter at Millionfisken er ferdig, sier hun.


24 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Campingliv, fiskelykke og ny bil – Hvert eneste år gleder vi oss til å komme til ­Millionfisken! Det sier Egil Bertheussen fra Vågnes utenfor Tromsø. Han har vært med på Millionfisken helt siden den startet opp i 2007 og som alltid bosetter han seg sammen med vennegjengen på Elvelund Camping. Han ble bitt av Millionfisk-basillen allerede første året. – Stort sett hele tida har vi hatt fast plass ved strandpromenaden. – Med flere lavvoer har vi vår egen lille verden hvor vi flirer mye og har det veldig sosialt i lag. – Det er samholdet og kameratskapet vi har som er aller viktigst, sier han. – Fast tradisjon er det at vi lager felles kjøttsuppe som spises før vi går til festivalområdet om kvelden. HAILL OG GIFTEMÅL Stort sett er det de samme vennene som har sin faste plass på campingen. – Ett år var en av mine kompiser nyforelsket og han var ikke så veldig opptatt av fiskekonkurransen, minnes han. – Vi fant ut at arbeidsoppgavene ble fordelt etter ulike behov. – Kompisen min jobbet aktiv med haill, mens vi andre var ute og fisket. – Og jeg tror det virket, for det året fikk vi ekstra mye fisk, sier han med glimt i øyet. Men kjærligheten har også slått til på skikkelig vis. – Et av parene som er med i gjengen fant hverandre under Millionfisken, hun er ekte Salangsværing og han er fra Tromsø, forteller han. GÅR FOR GULL Selv om det sosiale er viktigst, deltar de selvsagt i fiskekonkurransen. – Vi går alltid etter de store premiene, og da mener jeg sjøørreten eller største fisk totalt, sier han. Men han må innrømme at det meste av fangsten de har fått har hatt størst verdi som matauk. – Hvert år får vi massevis av fisk, men det er ikke så ofte vi melder inn fangsten, sier han. Håpet er likevel at i år skal ørreten sitte og at de kan delta i kampen om den store pengepremien. – Vi har studert metoder og fiskeplasser ekstra nøye i år, sier han.

Margit Bertheussen er fast medlem i gjengen som hvert år besøker Millionfisken. Førnøyd selv med relativt beskjeden fangst. Foto: Privat

VANT BIL Ett år vant en i vennegjengen en bil som var premie for største fisk. Det var storartet og det året ble det ekstra god stemning i leiren. – Vi skjønte at vi hadde muligheter til å vinne, så vi meldte inn fangsten på telefon, men med liten båt og dårlig motor gikk det lang tid før vi kom oss til sekretariatet. – Det gikk over en time før vi kom oss i land, og da ble vi etterlyst av arrangørene, siden det tok så lang tid, sier han. FANTASTISK SERVICE Det er flere som har kommet til i vennegjengen opp igjennom årene. – I starten var noen fra Tromsø som holdt i lag, men nå er vi samlet fra mange steder i Troms og noen kommer helt fra Stavanger for å være med, sier han. At de blir så godt tatt imot i Salangen, er en stor del av grunnen til at Millionfisken er så populær, mener han. – Elvelund Camping yter en helt fantastisk service og de har virkelig skjønt hvordan de skal få folk til å føle seg godt tatt vare på, avslutter Bertheussen.

Vennegjengen har fast plassering i Elvelund Camping med fantastisk utsikt mot Årbostadtinden. Foto: Privat


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  25

Her er noen bilder av deltakere i fiskekonkurransen. Fiske­lykke handler om å få fisk, selv om du ikke vinner konkurransen.

GODE FISKETIPS PÅ FJORDEN: • Ørreten går ikke langt fra land. • Dorg rundt hele fjorden, gjerne i en lettbåt. • VM-slep med flue eller mark på slutten. • Mellom øyene ved innløpet til Sagfjorden er det en del storfisk. I øysundet er det bare 15-20 meter dypt og her svømmer ofte kveita over. • Se etter tegn i sjøen. Ørreten kan være oppe og vake så følg med langs land. • Se etter andre båter og sjøfugl. Masse måser og hylende fiskere er ofte et godt tegn.


9


SJØVEGAN

VIDEREGÅENDE SKOLE U N I K Utfordrende Nysgjerrig Inkluderende Kreativ


28 |  M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9

Med hjertet i Millionfisken

Hektiske tider i sekretariatet når alle skal hente sine fiskebevis. Foto: Millionfisken

Sekretariatet er i stor grad sentralnervesystemet til Millionfisken. Her koordineres det meste og her løses store og små problemer. Nina Rasmussen og Renate Cruickshank har stålkontroll på bemanninga og vet at det ofte stilles store krav til de som bemanner sekretariatet. En kveld i midten av mai møtes de to ved et lite kontorbord for å gå gjennom dugnadslister og oppgaver som skal løses. – Alle kommer innom sekretariatet og alle tror vi kan svare på alle mulige slags spørsmål, sier Nina. – Og det kan vi jo selvsagt, sier Renate – og så bryter de ut i latter. Begge to er enige i at humor og godt humør er nøkkelen til et vellykket arrangement. LANG ERFARING Millionfisken er et veldrevet arrangement. Mange av de frivillige har vært med fra starten og stabilitet betyr at erfaringer lagres i organisasjonen. – Vi er flink til å ha det artig i lag, da er det lettere å få folk til å stille opp år etter år, sier Nina. For henne er det vanskelig å tenke seg et år uten Millionfisken. STORT ANSVAR Selv om latteren sitter løst i sekretariatet, er det likevel noen ting det ikke tas lett på. – I en konkurranse med så store premier, er det viktig at reglene følges. – Der er det ikke rom for diskusjoner, kommer en fisker for sent inn for å registrere fangst, ja da er det for sent, sier Nina. Det med å registrere fangster er også litt artig, fordi de fleste venter til siste halvtimen av fisketida. – De vil jo melde inn størst mulig fisk og det er ingen som vet når den største fisken biter på, sier Renate. DELTAR FOR SALANGEN-SAMFUNNET Millionfisken er også et utstillingsvindu for de frivillige organisasjonene i Salangen. – Det skulle bare mangle at vi ikke stiller opp for Millionfisken, sier Renate. – Dette er jo noe av det artigste som skjer i kommunen og vi føler virkelig at vi er med på å skape bolyst, sier hun.

Renate Cruickshank (t.v.) og Nina Rasmussen forbereder lange vaktlister for de som skal bemanne sekretariatet. Foto: Bjørn Erik Jansen, Nordnorsk Kommunikasjon


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  29

Livate daga

ber m e t p e s . 5 1 11. –

Mange blir så forelsket i Salangen under Millonfisken at de mer enn gjerne kommer tilbake. I år kan det skje fortere enn ventet. Allerede i september er det klart for Livate daga i Salangen. Salangen kommune, Øvre Salangen Grendelag, Salangen Musikkforening, Sør-Troms Museum, frivillige lag og foreninger og Salangen Næringsforening har gått sammen for å lage aktiviteter også i september. VEKST OG BOLYST Målet er å skape møteplasser og engasjement mellom mennesker. Det skal være en plass folk kan møtes for å ha det artig og få positive opplevelser. Det er også et poeng at gode opplevelser og aktiviteter fører til bolyst og samhold i Sjøvegan. Derfor legges det opp til mange ulike arrangement.

Det legges opp til oktoberfest og bondens marked i dagene 11.-15. september 2019. Foto: pixabay.com

HER ER LITT AV MENYEN: • «Oktoberfest» lørdag 14.9 • Kulturminne-dager • Folkehelseuke • Kveldsåpent på butikkene • Torgutstillere • Fyrverkeri/Salangen.


M I L L I O N F I S K E N 2 0 1 9   |  31

En tur for alle

Alle turene er godt merket og beskrevet og du vil finne turer som kan gjennomføres av de aller fleste. Turbeskrivelsene kan skrives ut fra hjemmesiden til 30-trimmen. Grafikk: google/30-trimmen

Selv om Millionfisken mest handler om å komme seg på sjøen for å fiske ­etter den magiske ørreten, kan Sala ngen også by på storslåtte naturopplevelser ute i skog og mark. – Vi har turer som passer perfekt hvis du bare vil strekke på beina et par timer, sier Jorun Utne, folkehelsekoordinator i Salangen. – Vi ønsker at flest mulig skal komme seg ut i naturen og være litt i bevegelse, det gjør godt for både kropp og sjel, sier hun. Hun arbeider sammen med frivillige lag i Salangen og Lavangen kommune med en turkonkurranse kalt 30-trimmen. – Vi har tilsammen 30 merkede løyper, både luftige toppturer og lavterskelturer i nærområdet, som gjør at det finnes godt merkede løyper som absolutt alle kan kose seg med, sier hun. Her finner du oversikt over 30 ulike turer i nærområdet: trimpoeng.no/i/30trimmen


Program Millionfisken 2019 ONSDAG 3. JULI Kl. 1600 – 2100 Sekretariatet åpent på Lundbrygga TORSDAG 4. JULI Kl. 0900 – 2100 Sekretariatet åpent på Lundbrygga Kl. 1400 Festivalområdet åpner, salg av mat og drikke Kl. 1500 Startsalutt Kl. 1500 – 1830 Fisketid i Millionfisken Kl. 1600 – 2200 Tivoli i Strandparken Kl. 1800 Havets festbord. Sjømatbuffet i festivalkaféen. Serveres av og med Dyrøymat v/Tore Nordahl. Plassbestilling. Billetter forhåndsbestilles på Hoopla kr. 350,- pr pers. Kl. 1900 – 2200 After-fish i festivalteltet m/festivaltrubadur Kl. 2100 Premieutdeling på hovedscenen. Offisiell åpning v/ordfører Kl. 2200 – 0100 Festivalteltet åpent m/festivaltrubadur Alfred. NB! 18 års aldersgrense Kl. 0100 Festivalområdet stenger FREDAG 5. JULI Kl. 0900 – 2100 Sekretariatet åpent på Lundbrygga Kl. 0900 – 1830 Fisketid i Millionfisken Kl. 0900 – 1300 Rutetid fiskebåt, billett kjøpes på millionfisken.no Kl. 1200 – 0200 Festivalområdet åpent m/salg av mat og drikke Kl. 1500 – 2200 NYT restaurant åpen i sentrum. Kl. 1500 – 2200 Tivoli i Strandparken Kl. 1900 – 2200 After-fish i festivalteltet m/festivaltrubadur Alfred Kl. 2100 Premieutdeling på hovedscenen Kl. 2200 – 2400 DDE i festivalteltet NB! 18 års aldersgrense Kl. 2400 Festivaltrubadur Alfred i teltet Kl. 0230 Festivalområdet stenger

LØRDAG 6. JULI Kl. 0900 – 2100 Sekretariatet åpent på Lundbrygga Kl. 0900 – 1830 Fisketid i Millionfisken Kl. 1200 – 0200 Festivalområdet åpent m/salg av mat og drikke Kl. 1200 – 2200 TIVOLI i Strandparken Kl. 1200 Stort kakebord i festivalteltet Kl. 1300 Barnas Gateløp i samarbeid med Sparebank 1 Nord-Norge, gratis! Kl. 1400 – 1800 Rutetid fiskebåt, billett kjøpes på millionfisken.no Kl. 1500 – 2200 NYT restaurant åpen i sentrum Kl. 1600 Andeløp. Sted: Elvelund camping. Arr. Salangen Musikkforening Kl. 1600 KINO Salangen kommunale kino i kulturhuset. «Ulv i fåreklær» (tillatt for alle) Gratis inngang for barn med Småfeskarpass el. Festivalpass. Kl. 1800 KINO Salangen kommunale kino i kulturhuset. «Spiderman Far From Home» (aldersgrense 12 år) Gratis inngang for barn med Småfeskarpass el. Festivalpass Kl. 1900 – 2100 After-fish i festivalteltet m/festivaltrubadur Alfred Kl. 2100 Premieutdeling på hovedscenen Kl. 2200 – 2400 90-tallsparty i festivalteltet med: ALICE DJ, INFINITY og PARADISIO NB! 18 års aldersgrense Kl. 2400 Festivaltrubadur Alfred i festivalteltet Kl. 0230 Festivalområdet stenger SØNDAG 7. JULI Kl. 0900 – 1600 Sekretariatet åpent på Lundbrygga Kl. 0900 – 1330 Fisketid i Millionfisken Kl. 1200 Festivalområdet åpent m/salg av mat og drikke Kl. 1200 TIVOLI i Strandparken Kl. 1400 Middagsservering åpner, NYT restaurant i sentrum Kl. 1500 Premieutdeling på hovedscenen og utdeling av Kulturpris og Ungdommens kulturpris

ØVRIGE AKTIVITETER (FØLG OGSÅ MED PÅ OPPSLAG I SEKRETARIATET/FACEBOOK): • Aktiviteter i Trollstien • Loppemarked • Pernille Politibil i sentrum • Eliasbåtene • Torgsalg • Aktiviteter for barn/unge: Se oppslag i sekretariatet og Facebook. • Åpen kafe Oasen i Salangen kirke lørdag fra kl. 13.00 m. rømmegrøt/risgrøt. Åpen kirke alle dager 1000-2200

NB! Det tas forbehold om endringer eller feil i programmet. Siste oppdateringer og gjeldende program på www.millionfisken.no

Profile for Jøran Berthinussen

Festivalavis Millionfisken 2019  

Festivalavis Millionfisken 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded