Page 1

Omslag Reflections_Opmaak 1 25-04-19 13:54 Pagina 1

je tiener bent? In een wereld waar op allerlei manieren aan je getrokken wordt, vraagt dat om bewuste keuzes. Aan de hand van twintig thema’s spoort reflections je dagelijks aan om over de woorden van God na te denken, en ze in je leven te weerspiegelen. Je staat daarin niet

REFLECTions

q

____________________________ Iedere dag met Jezus – Hoe ziet dat eruit als

De twintig thema’s: Vrienden / De woorden

bijbels dagboek voor tieners

niet zomaar / Als het leven pijn doet / Ge-

alleen. Het dagboek bevat twintig getuigenissen van leef-

storven / Opgestaan /

tijdsgenoten om je daarbij te bemoedigen.

____________________________

____________________________________________________

Mark Stoorvogel heeft een grote passie voor Jezus en jonge mensen. Als jongerenpastor geeft hij in De Stadskerk in Groningen leiding aan een bloeiend jeugdwerk dat uit honderden tieners en jongeren bestaat. Daarnaast is hij als spreker en inspirator betrokken bij de jongerentakken van De 4e Musketier en Next Move.

De onderwerpen in dit dagboek sluiten aan bij de tienerwerkmethode Reflect | www.reflectjeugdwerk.nl reflections is uitstekend als los dagboek te gebruiken.

____________________________________________________

Tijd met God / Online /

mark stoorvogel

Ga jij de uitdaging aan?

van God / Je bent er

Mijn gedachten / Radicale keuzes / Groepsdruk / De kracht van woorden / Bidden helpt

iedere dag met jezus

/ De heilige Geest / Wanneer

het

misgaat

D r u g s , drank en sigaretten / Seks / Vergeving / Actie / Kennis van God

___________________________

____________________________

www.royaljongbloed.com

mark.stoorvogel markstoorvogel

/

9

789085 434153

mark stoorvogel

www.reflectjeugdwerk.nl


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:33 Pagina 4

/

inhoud

Woord vooraf / 5 Vrienden / 7 De woorden van God / 15 Je bent er niet zomaar / 23 Als het leven pijn doet / 31 Gestorven / 39 Opgestaan / 47 Tijd met God / 55 Online / 63 Mijn gedachten / 71 Radicale keuzes / 79 Groepsdruk / 87 De kracht van woorden / 95 Bidden helpt / 103 De heilige Geest / 111 Wanneer het misgaat / 119 Drugs, drank en sigaretten / 127 Seks / 135 Vergeving / 143 Actie / 151 Kennis van God / 159


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:33 Pagina 5

/

woord vooraf

A ls tiener komt er veel op je af. Het is niet altijd makkelijk om God daarin een plek te geven. Daarom is het super dat je besloten hebt om Reflections te gaan doen. Ik zeg bewust ‘doen’ in plaats van ‘lezen’, want Reflections is erop gericht om jou zelf na te laten denken over het leven met Jezus en om Hem te weerspiegelen in je dagelijks leven. Aan de hand van twintig thema’s word je iedere dag door een vraag of opdracht uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Maar daarin sta je niet alleen. Het unieke van dit boek is dat er twintig tieners aan hebben meegeschreven. Zij vertellen aan het begin van iedere week in hun reflections op welke manier zij samen met Jezus door het leven gaan. Iedere week sluit je af met je eigen reflections. Ik bid dat dit boek eraan zal bijdragen dat Jezus een steeds belangrijkere plek krijgt in jouw leven. Geniet van de reis die je met Hem gaat maken! Mark

5


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:33 Pagina 7

vrienden


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:33 Pagina 8

q

vrienden

dag

1 /

de reflections van ...

ruben (15 jaar)

Ik ging zonder veel verwachtingen naar sportkampen van Next Move (www.nxtmove.nl). Ik wilde vooral veel sporten en vond het prima dat het dan ook nog over het geloof zou gaan. Toen ik aankwam, werd ik zo blij en vrolijk ontvangen dat ik er direct superveel zin in had. Tijdens het avondprogramma waren er vaak veel mensen aan het huilen, ook een aantal van mijn vrienden en vriendinnen. Ik zelf eigenlijk nooit. Dat vond ik jammer. Ik wilde zelf ook graag iets voelen. Ik was hier dan ook wel een beetje boos over. Dat veranderde toen ik op een avond naar een vriendin van mij toeging. Ze was aan het huilen, en ik wilde er voor haar zijn. Toen ik bij haar ging zitten, voelde ik me ineens heel blij en vol van God. Ik besefte dat ik niet per se vol van God word als ik luister naar preken of verhalen. Maar door er gewoon voor anderen te zijn en samen met mijn vrienden te genieten van mooie momenten, ervaar ik God heel dichtbij. Dit klinkt misschien niet als een supermooi of interessant verhaal, maar ik weet zeker dat ik dat moment nooit zal vergeten.

8


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:33 Pagina 9

2 echte vrienden

Spreuken 17:17

Vriendschappen ontstaan meestal vanuit gezamenlijke inte-

vrienden

/

qdag

resses. Twee mensen vinden elkaar doordat ze dezelfde hobby’s hebben, moeten lachen om dezelfde humor of dezelfde mensen kennen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar heel vaak overkomen vriendschappen ons. We kiezen niet zelf met welke mensen we ons willen omringen, ze zijn er gewoon ineens. En even snel als vrienden komen, kunnen ze ook weer verdwijnen. Bijvoorbeeld als je naar een andere klas gaat, verhuist of ziek wordt. De wijze koning Salomo wijst in deze spreuk op vriendschap die dieper gaat dan vluchtige contacten. Een echte vriend of vriendin is er voor het hele leven. Wat er ook gebeurt. Echte vriendschappen kunnen alles doorstaan, zoals de relatie met een broer of een zus altijd blijft bestaan.

_______________________________________________ VRAAG

Heb jij een beste vriend of vriendin? Welke eigenschappen maken hem of haar tot een echte vriend?

9


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:34 Pagina 10

q

vrienden

dag

3 /

bij jezus gebracht

marcus 2:3-5

H et moet een gek gezicht zijn geweest. Het stof en de kleine steentjes die op de hoofden van de aanwezigen vielen. De dunne stralen daglicht die plotseling door de kieren van het dak braken. De eigenaar van het huis begon misschien wel te schelden toen hij merkte dat zijn dak vernield werd. Maar Jezus maande hem tot kalmte. Alle aanwezigen keken omhoog en zagen hoe er langzaam een gat ontstond dat steeds groter werd. Toen verscheen de onderkant van een bed. Langzaam werd het bed aan touwen naar beneden gelaten. Daar lag hij dan: een verlamde man. Zijn vrienden wisten dat hij bij Jezus moest zijn. Maar omdat het hem zelf niet lukte om naar Jezus toe te komen, hadden zij hem bij Jezus gebracht. Echte vrienden brengen ons bij Jezus wanneer we zelf even niet meer weten hoe dat moet.

_______________________________________________ GEBED

10

Welke vrienden wil jij graag bij Jezus brengen? Bid voor deze vrienden.


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:34 Pagina 11

4 ik wil er voor jou zijn

prediker 4:9-10

E en aantal jaren geleden maakte ik samen met mijn beste

vrienden

/

qdag

vriend een driedaagse survivaltocht door de besneeuwde Schotse Hooglanden. Door de verse sneeuw was het moeilijk om paden te herkennen. Plotseling stapte ik met een been in een diep onzichtbaar gat. Ik zakte aan één kant tot mijn middel in de sneeuw. Met een gehurkt been en de zware bepakking op mijn rug, lukte het mij niet om overeind te komen. Mijn vriend trok me aan mijn rugtas omhoog. We hebben allemaal vrienden nodig die ons overeind helpen wanneer wij vallen. Voor wie ben jij zo’n vriend? De Amerikaanse oud-president Ronald Reagan zei eens: ‘We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen.’ Er is altijd iemand voor wie jij een vriend kunt zijn.

_______________________________________________ OPDRACHT

Wie van jouw klasgenoten zou op dit moment jouw vriendschap goed kunnen gebruiken? Bedenk wat je vandaag voor deze persoon kunt doen en voer je idee uit.

11


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:34 Pagina 12

q

vrienden

dag

5 /

ga door!

hebreeĂŤn 10:24-25

H et is soms best lastig om christen te zijn. De ene keer voelt God heel dichtbij, maar op andere momenten denken we bijna niet aan Hem. Wanneer je samen met andere christelijke tieners bijzondere ervaringen met God hebt meegemaakt, kun je je alweer zorgen maken over de periode erna. Hoe houd je vast wat je gevonden hebt? God begrijpt heel goed dat het moeilijk is om in je eentje christen te zijn. Daarom heeft Hij ons aan elkaar gegeven. Het is belangrijk dat we ons omringen met mensen die ons aanmoedigen om door te gaan: om God steeds opnieuw te zoeken, om goede keuzes te maken en om naar de kerk te blijven gaan.

_______________________________________________ TELEFOON

12

Besluit vandaag om tijd met God door te brengen. Moedig iemand anders aan om hetzelfde te doen door hem of haar een berichtje te sturen.


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:34 Pagina 13

6 jouw reflections:

W at zijn jouw ervaringen op het gebied van vriendschap?

vrienden

/

qdag

............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................

13


Binnenwerk Reflections_Opmaak 1 25-04-19 15:34 Pagina 14

q

vrienden

dag

7 /

jouw reflections:

Op welke manier wil jij Jezus betrekken in jouw vriendschappen?

............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................

14


Omslag Reflections_Opmaak 1 25-04-19 13:54 Pagina 1

je tiener bent? In een wereld waar op allerlei manieren aan je getrokken wordt, vraagt dat om bewuste keuzes. Aan de hand van twintig thema’s spoort reflections je dagelijks aan om over de woorden van God na te denken, en ze in je leven te weerspiegelen. Je staat daarin niet

REFLECTions

q

____________________________ Iedere dag met Jezus – Hoe ziet dat eruit als

De twintig thema’s: Vrienden / De woorden

bijbels dagboek voor tieners

niet zomaar / Als het leven pijn doet / Ge-

alleen. Het dagboek bevat twintig getuigenissen van leef-

storven / Opgestaan /

tijdsgenoten om je daarbij te bemoedigen.

____________________________

____________________________________________________

Mark Stoorvogel heeft een grote passie voor Jezus en jonge mensen. Als jongerenpastor geeft hij in De Stadskerk in Groningen leiding aan een bloeiend jeugdwerk dat uit honderden tieners en jongeren bestaat. Daarnaast is hij als spreker en inspirator betrokken bij de jongerentakken van De 4e Musketier en Next Move.

De onderwerpen in dit dagboek sluiten aan bij de tienerwerkmethode Reflect | www.reflectjeugdwerk.nl reflections is uitstekend als los dagboek te gebruiken.

____________________________________________________

Tijd met God / Online /

mark stoorvogel

Ga jij de uitdaging aan?

van God / Je bent er

Mijn gedachten / Radicale keuzes / Groepsdruk / De kracht van woorden / Bidden helpt

iedere dag met jezus

/ De heilige Geest / Wanneer

het

misgaat

D r u g s , drank en sigaretten / Seks / Vergeving / Actie / Kennis van God

___________________________

____________________________

www.royaljongbloed.com

mark.stoorvogel markstoorvogel

/

9

789085 434153

mark stoorvogel

www.reflectjeugdwerk.nl

Profile for Royal Jongbloed

Leesfragment Reflections  

Dit dagboek helpt jongeren om elke dag met Jezus Christus te leven en daarin te groeien. De dagboekstukjes worden afgewisseld met getuigenis...

Leesfragment Reflections  

Dit dagboek helpt jongeren om elke dag met Jezus Christus te leven en daarin te groeien. De dagboekstukjes worden afgewisseld met getuigenis...

Profile for jongbloed