Page 1

se

izo

en

en

s lti p va n n pee ens dere B u it r k i n j a a r v o o ot 1 2 3 t

Kom mee naar kaarten buiten-kaarten BuitenspeelkaartenTotaal.indd 1

26-05-16 15:39


Buitenspelen in elk seizoen Deze Kom mee naar buiten-kaarten geven spelsuggesties om van buitenspelen een feestje te maken voor iedereen! Tijdens het buitenspelen doen kinderen ervaringen op die een leven lang meegaan. Wanneer dit momenten zijn van competentie en welbevinden, dragen ze bij aan een gezonde en veelzijdige ontwikkeling van kinderen. De activiteiten op deze buitenspeelkaarten zijn ontstaan in de praktijk van elke dag en in elk seizoen. Ze bieden veel openheid, zodat kinderen er hun eigen creatieve draai aan kunnen geven. Daardoor zijn ze geschikt voor jonge (3-7) en oudere kinderen (8-12). Ieder kind speelt op zijn eigen niveau, wanneer het de ruimte en de

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 2

tijd daarvoor krijgt. Ook kinderen die motorisch en sociaal minder vaardig zijn, kunnen volop deelnemen. Voor de begeleider is het een kwestie van het verzamelen van de materialen, wat liefdevolle pedagogische aandacht en een beetje tegen rommel kunnen. Zo kan elk kind op de speelplaats meedoen en kan iedereen genieten van betrokken en gevarieerd buitenspelen. Bij sommige speltips wordt verwezen naar Pinterest-Kommee . Op de vier seizoensborden kun je plaatjes bekijken, zodat je ziet hoe de activiteit in elkaar steekt. Veel buitenspeelplezier gewenst! Bianka Heida en Marja van Delden

26-05-16 15:40


he

rfst

Wipbal 1 Verzamelen Zoek een stevige plank, een baksteen en een stevig (boter)bakje. Verder nodig: een pittenzak, een balletje, een dennenappel of andere voorwerpen.

2

Handen uit de mouwen

Bevestig met lijm of een touw het bakje op het uiteinde van de plank, zorg dat het goed vastzit. Leg de baksteen op de grond en de plank eroverheen, zodat er een wiebelend vlak ontstaat; een soort wipwap. Laat de kinderen eerst ontdekken wat je ermee kunt doen.

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 3

3 Leg een voorwerp in het bakje. Door een sprong op het uiteinde van de plank (tegenover het bakje) vliegt het voorwerp eruit. Nu kunnen de kinderen proberen het voorwerp te vangen.

4 Vangen met een mand in plaats van met de hand. Doe eens heel andere voorwerpen in het bakje, zoals een handschoen, knuffel of beker water. Je kunt er ook een wedstrijd van maken door bijvoorbeeld nรณg een opstelling ernaast te maken. Welk voorwerp vliegt het verst?

26-05-16 15:40


e n der eer ncere tijd tm r la leer t ba lijke e k imu en. He tege goed aar oo n een t st m kan , itei bied nk e d ctiv ngsge e pla vraagt elhei fening Dit ea n d i . Dez ikkel belen ngen, d en s oor oe geren eeld. w wie va rea zelfb tan n. D ont een rwerp an afs moge quaat sitief op v oo er de v po v g a ctie eter n een ttin een a e b r e cha ins goed teeds ning e s een kind voldo een ft veel gee

26-05-16 15:40 BuitenspeelkaartenTotaal.indd 4

e spel

N

n e R e =l

Kinderen leren met hun hele lichaam; lichaam de verbindingen in de hersenen doen de rest. Door motorische activiteiten worden ook.. taal en rekenen positief beinvloed nvloed.


wi

n t er

Sneeuwslagbal 1 Verzamelen Markeer een veld van slagbalformaat. Maak vier honken van hopen sneeuw bij de vier hoeken van het veld. Vorm twee teams: veldspelers en renners. Maak de teams op een eerlijke manier: lengte of haarkleur. Tussen de twee voorste honken teken je een korf in de sneeuw.

2

3 De puntentelling is gelijk aan slagbal. Je kunt afspreken dat het veldteam de slagman als hindernis mag bekogelen (zolang die ene sneeuwbal nog niet in de korf is).

Handen uit de mouwen

De slagman gooit een sneeuwbal in het veld. Het veldteam probeert de sneeuwbal te vangen. Als de sneeuwbal niet gevangen wordt of stukvalt op de grond, maakt de dichtstbijzijnde veldspeler een nieuwe sneeuwbal en gooit die naar de korf (eventueel met overspelen). Ondertussen rent de slagman naar de honken. Zodra de sneeuwbal in de korf is, moet de slagman stoppen met rennen en bij een honk staan.

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 23

4 Wanneer het te heftig gaat, spreek je af dat de jongens gooien wanneer een jongen rent en de meisjes wanneer een meisje rent. Leg bij dit spel de nadruk op een positieve en sportieve sfeer.

26-05-16 15:43


en ls is e en eden a g pel ens digh n no sam vaar en e e leren g t en n g j en vraag verle kun same o erk n t k enw t. He leven, ghede r vaa Sam uns in rdi doo e a j a ek hel ren, Die v stellen e t j . luis meer en bi l vee eersen . beh erken te w

26-05-16 15:43 BuitenspeelkaartenTotaal.indd 24

e spel

N

n e R e =l Elke positieve spelervaring, ook al heeft het team waarin je speelde verloren, is er een voor nu en het latere leven.


le

n te

Slakkenrace 1 Verzamelen Bekijk een filmpje over slakken en let op het slijmspoor dat ze achterlaten. Ga naar buiten en zoek samen op vochtige schaduwplekken naar slakken. Bestudeer ze aan alle kanten, met en zonder vergrootglas.

2

Handen uit de mouwen

Daag de kinderen uit om op de bovenkant van hun hand een slak te laten kruipen. Of misschien op hun wang? Laat het slijmspoor voelen. Neem een zwart papier, laat een paar gewillige slakken erover kruipen. Moedig samen met de kinderen de slakken flink aan. Zo ontstaat er een slakkenrace.

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 45

3 Stel de kinderen de vraag: ‘Wie zal het eerst de finish bereiken?’ Vraag ook waarom ze dat denken.

4 De slijmsporen worden een kunstwerk. De kinderen kunnen met geraspt stoepkrijt de slijmsporen accentueren. Geef positieve feedback aan de kinderen die het aandurfden een slak over hun wang te laten kruipen.

26-05-16 15:46


t itei ctiv ze a nnis it r de nke doo akke k is d l s o n en om . De id. O mgaa o ur k aar bre atu bij elk uitge n het i nn rdt ng ter de Kin r dich en wo oefeni r wee inde een k t van rimen es. e i exp emot t me

26-05-16 15:46 BuitenspeelkaartenTotaal.indd 46

e spel

N

n e R e =l

Voorbeeldgedrag zegt meer dan duizend woorden. Jouw mimiek en oogopslag doen ertoe tijdens dit soort spannende activiteiten.


Koop voor een warme zomerdag soepele elektriciteitsbuizen en veel (liefst gekleurde) sponzen. Verder heb je lint nodig en een grassproeier/tuinslang.

2

Handen uit de mouwen

Oudere kinderen maken van de elektriciteitsbuizen ronde bogen en zetten die aan beide kanten in emmers met zand. Plaats de verschillende bogen achter elkaar. Hang met linten de sponzen in de bogen. Zo maak je een wasstraat. Kommee-zomer-8.

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 65

mer

1 Verzamelen

zo

Door de wasstraat

3 Ieder die dat wil, mag met bijvoorbeeld fietsjes, karren en steppen door de wasstraat!

4 Overweeg twee wasstraten. Een met veel spuitend water voor de durfallen. In de andere straat komt het water niet hoger dan 30 centimeter en worden alleen de wielen en de onderbenen nat. Zo kan iedereen kiezen.

26-05-16 15:48


N

n e R e =l e spel

26-05-16 15:48 BuitenspeelkaartenTotaal.indd 66

het ns . n e jde n ti ervar ille e r s, w sati ke doo gen n sen tuurlij t. Hier Bij jon e e o en. l von ral ing voo pann gek! A tegeman voe deren s n en, n der pelen hen te hieraa am ga ren ki s Kin n e kwa t le ten oor bui s is v n kom er be sstraa e t Nie viteite ich m de wa en. i ze z van t denk act n e en zull ouw gerich b s het ssing o opl

Avontuurlijk spelen vermindert ruzies!


Kom mee naar buiten-kaarten – Seizoenen Marja van Delden en Bianka Heida ISBN 978-94-6120-254-3 NUR 190 Trefwoord: Buitenspelen Vormgeving: TinekeWerkt.nl Foto’s: Dreamstime © 2016 UITGEVERIJ JONGBLOED EDUCATIEF - HEERENVEEN Alle rechten voorbehouden. Uitgeverij Jongbloed Educatief is onderdeel van Uitgeversgroep Jongbloed te Heerenveen www.baseducatie.nl www.kommee.com www.royaljongbloed.nl

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 83

26-05-16 15:50


Buitenspelen is leuk en gezond. Met de Kom mee naar buiten-kaarten wordt spelen ook nog eens heel bijzonder! Wist je dat het maken van een lekkere sneeuwsorbet helpt om te leren ruiken, proeven, voelen, praten en rekenen? En wie zou er niet nieuwsgierig worden van een zelfgemaakte regenboog? Ontdek alle 40 activiteiten en geniet van de verschillende seizoenen. De Kom mee naar buiten-kaarten zijn geschikt voor jonge kinderen (3-7), en voor oudere kinderen (8-12) die als maatje kunnen meedoen. Laat je verrassen door de variatie in spellen en door de betrokkenheid en het enthousiasme van de kinderen. Een must voor elke basisschool of buitenschoolse opvang!

BuitenspeelkaartenTotaal.indd 84

www.baseducatie.nl www.kommee.com

26-05-16 15:50

Profile for Royal Jongbloed

Kom mee naar buiten-kaarten  

Ontdek alle 40 activiteiten en geniet van de verschillende seizoenen.

Kom mee naar buiten-kaarten  

Ontdek alle 40 activiteiten en geniet van de verschillende seizoenen.

Profile for jongbloed