Page 1

VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUT JG. 2 – FEBRUARI 2014

VALENTIJN w 09 OVERLEZEN w11 IN DE REGIO w14

FESTIVAL'RITUELEN' IN DE WARANDE

meer info op www.uitinturnhout.be


(T)HUISKAMERFESTIVAL 2014: WOONKAMERS GEZOCHT!

In 2012 vonden in de stadsregio meer dan 40 huiskamerconcerten plaats. Goed voor een mooie mix van muziek, film, comedy, poëzie en vertellingen. Zowel artiesten als gastheren en -vrouwen waren bijzonder tevreden over het resultaat. Hoog tijd om dit jaar een nieuwe editie te organiseren. Dus, hebt u een woonkamer? Houdt u wel van een streepje muziek, film, comedy of poëzie? Dan zijn u en uw woonkamer geschikt voor het (t)huiskamerfestival! U zorgt voor de ontvangst van de artiesten en het publiek en u krijgt een kwalitatief optreden in de plaats. De exacte data worden in onderling overleg bepaald. Gestreefd wordt naar de periode eind april/mei 2014. Hebt u zin om uw woonkamer open te stellen, een divers publiek een ‘optreden’ aan te bieden en woont u in Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar? Neem dan contact op met cultuurcoördinatie voor meer informatie.

EIND APRIL/MEI 2014 WOONKAMER GRATIS 014 44 33 57 – MIE.CAERS@TURNHOUT.BE

WORK ILLUMINATI – PLEASURE AFTER

De netwerkende levensgenieter moet op de 2de donderdag van de maand in de Futur zijn voor ‘Illuminati – Pleasure After Work’. Het perfecte evenement om de remmen eens los te gooien en de volgende dag fris op het werk verschijnen. De boog kan niet altijd gespannen staan en soms moet er ook tijd zijn om te netwerken. De ideale locatie om dit te doen is elke 2de donderdag van de maand in het feestcomplex Futur. Samen met uw collega’s, vrienden en ander fijn volk kunt u daar genieten van het heerlijk gratis pasta- en wokbuffet. Daarna kunt u stevig stijlvol uit de bol gaan en de volgende dag fris terug gaan werken. Wees er als de kippen bij want de 1ste 100 bezoekers ontvangen een gratis cocktail en om 22 uur sluiten de inkomdeuren.

DONDERDAG 13 FEBRUARI, 18 – 1 UUR FUTUR, WEZENSTRAAT 6 € 15 / € 10 (VOORVERKOOP) WWW.ILLUMINATI-AFTERWORK.BE

UIT IN TURNHOUT | 2


RANDE FESTIVAL ‘RITUELEN’ IN DE WA

Wanneer we aan rituelen denken, leggen we al snel de link met religie en dat is niet verwonderlijk. Maar de Warande en haar partners stellen vast dat kunstenaars, dansers en muzikanten nog steeds enorm worden aangetrokken door rituelen. Tijd dus voor een festival rond rituelen.

Komen de dansers echt in trance? Al Sheik Nail Kesova: “Ja, ze zijn echt in trance. Maar niet de hele tijd en ook niet allemaal tegelijk. De dansers halen een groot plezier en veel energie uit het draaien. Het is een soort bewuste trance. Je bent er getuige van hoe de geesten van de dansers oprijzen.”

Een mooi voorbeeld van een rituelendans is de ‘Derwisj dans’. Een hand naar de hemel gericht, de andere met de handpalm naar de aarde en ondertussen de naam van Allah aanroepend. Zo dansen de derwisjen al eeuwenlang, eindeloos draaiend om hun as om in hun trance het goddelijke met het aardse te verbinden. Tijd voor een gesprek met de meester van de derwisjen van het Galata Mevlevi Ensemble: Al Sheik Nail Kesova.

Wat is de oorsprong van het ritueel? Al Sheik Nail Kesova: “De regelmaat van het universum is gebaseerd op draaien. Van de kleinste cel tot het hele universum, alles draait. De grote Arabische filosoof Muhiddin Al Arabi zegt: ‘Alles wat is, herhaalt Allahs naam terwijl het ronddraait, ik hoor het, het bidt.’ In een bepaald opzicht doen de dansers op die manier mee aan dit collectieve gebed.”

Waarom maken de dansers voortdurend een draaiende beweging? Al Sheik Nail Kesova: “Het draaien is een soort van meditatie, een gebed. Terwijl ze ronddraaien, denken de derwisjen alleen aan Allah en voelen ze Hem in hun hart. Bij elke wenteling herhalen ze zijn naam.”

Wat mag het publiek van een voorstelling verwachten? Al Sheik Nail Kesova: “Ze moeten de voorstelling beleven dus raden we in het algemeen de toeschouwers aan om zoals de dansers enkel aan Allah te denken en om zijn naam te herhalen terwijl ze naar het draaien kijken. Zo kunnen ze dezelfde spirituele verlichting beleven als de derwisjen. “

UIT IN TURNHOUT | 3


Programma festival ‘Rituelen’ Van zaterdag 8 tot maandag 17 februari 2014 ZA 8/02

19 UUR

MAROKKAANSE BRUILOFT - KUUB DEEL JE RITUEEL – FOTO/EXPO – LUIFELZAAL

ZA 8/02 – 16/02

KUNSTOPPAD3 – WORKSHOP VOOR SCHOLEN – GLAZEN ZAAL

MA 10/02 – 14/02 MA 10/02

19 UUR

VOORLEESMOMENT – ZWARTE TAPIS-PLEIN

MA 10/02

19 UUR

VALENTIJN ALS RITUEEL – WORKSHOP – KONGOPLEIN

DI 11/02

13.30 UUR

THE SOPRANOS’ RITUEEL BELICHT – LEZING – LOKAAL A

WO 12/02

20.15 UUR

RAIMUND HOGHE – DANS – KUUB IL PIXEL ROSSO - CIRCUS – HOUTEN ZAAL

WO 12/02 – 16/02 VR 14/02

20.15 UUR

GALATA MEVLEVI MUSIC EN SEMA ENSEMBLE – MUZIEK/DANS – SCHOUWBURG STILLE KRACHT – HEDENDAAGSE KUNST – EXPOZAAL

ZA 15/02 – 20/04 ZA 15/02

16 UUR

WOLFF/THOMAS RYCKEWAERT - GENESIS I – THEATER – TUINZAAL

ZA 15/02

18 UUR

WOLFF/THOMAS RYCKEWAERT - GENESIS II – THEATER – OP LOCATIE

ZA 15/02

20.30 UUR

WOLFF/THOMAS RYCKEWAERT - GENESIS III – THEATER – KUUB

ZO 16/02

15 UUR

FABULEUS – FAMILIEVOORSTELLING (6+) + LUNCH IN BARZOEN – KUUB

MA 17/02

19.30 UUR

VOORLEZEN ALS VAST RITUEEL – LEZING

DE SLUIER OP ... MOOOV LICHT AL EEN TIPJE VAN

U moet er nog even op wachten maar zet het toch al maar in uw agenda: van 25 april tot 4 mei gaat het Filmfestival van MOOOV weer door in Utopolis. Om u alvast te verlekkeren op wat komen gaat, wil MOOOV al een tipje van de sluier oplichten.

www.mooov.be

UIT IN TURNHOUT | 4

15

MOOOV wil u alvast laten zien wat hun affichebeeld wordt, zodat u zeker de juiste affiches in het oog kunt houden. De poster komt van fotograag en filmmaker Kiripi Katembo Siku. Hij was

tijdens het vorige festival aanwezig in Turnhout en toen zijn de eerste contacten gelegd. Hoewel geboren in Goma (20 juni 1979), woont Kiripi al jaren in Kinshasa. Hij studeerde er aan de Academie voor Schone Kunsten. Na zijn studie volgde hij enkele workshops bij docenten van Europese filmscholen. Katembo raakte geboeid door het medium film en begon ermee te experimenteren. Daarna kreeg hij zin om zich te verdiepen in video-installaties en iets later kwam daar ook fotografie bij. De reeks foto’s waaruit het affichebeeld van MOOOV komt en die Katembo Un regard genoemd heeft, zijn een combinatie van de weerspiegeling en wat er zoal op het wateroppervlak ronddrijft. Vaak worden ze ondersteboven getoond. Die aanpak leidt tot bijzondere, soms bevreemdende beelden maar altijd verzacht door de reflectie van het water. Het gerenommeerde festival van Avignon maakte toevallig ook gebruik van een foto uit deze reeks voor de affiche van hun festival voorbije zomer.


DON’T HYPE DE KEMPEN

HET GROTE VOGELWEEKEND: TEL MEE MET NATUURPUNT

Een jeugdhuis is de bakermat voor muzikaal talent. Zo heeft elk jeugdhuis wel enkele bands en dj’s rondlopen. Bands en dj’s die we niet willen hypen, maar wel een podium geven. En niet zomaar een podium, nee, dat van een jeugdhuis uit de buurt. Here’s the deal: elk jeugdhuis zoekt drie bands en drie dj’s die op zaterdag 15 februari het beste van zichzelf geven. Door loting wordt bepaald wie waar speelt.Zo kan het dat de bands die JH De Wauwel (Rijkevorsel) afvaardigde op het vernieuwde podium van JH ’t Onkrooid (Arendonk) speelt. ZATERDAG 15 FEBRUARI, 21 UUR WOLLEWEI, ZIG ZAG, KORRIDOR, ’T ONKROOID, DE NOK, DE WAUWEL, DE SJEPAP, DE SPLINTER

De winter is weer daar, tijd om de hongerige tuinvogels te helpen met extra voedsel en ze te tellen. Doe mee aan het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Tel op 1 en 2 februari de meesjes, musjes en lijsters in uw tuin en geef uw resultaten door. Tijdens het Grote Vogelweekend in het Natuurpunt Museum komt u te weten welke vogels er in uw tuin zitten en welk voedsel deze vogels verkiezen. Haal ook zeker uw gratis poster op met de meest voorkomende tuinvogels. Surf nu al naar natuurpunt.be/tuinvogels en ontdek hoe u uw tuin kunt voorbereiden op de komst van de pimpelmees of de boomklever. Succes!

GRATIS

ZATERDAG 1 FEBRUARI, 9 TOT 15 UUR

WWW.WOLLEWEI.BE

NATUURPUNT MUSEUM, GRAATAKKER 11 GRATIS

DE WINKEL VAN SINKEL

Wat gebeurt er als je niet meer weet wat je moet doen, als je niet weet wat je moet spelen? Als je alles hebt, maar je zit je toch te vervelen? Dan is er maar één adres: ‘De winkel van Sinkel’. Katja heeft kasten vol met speelgoed maar zit zich toch te vervelen. Plotseling is er naast haar huis een ouderwetse speelgoedwinkel. Daar koopt ze een zak vol speelgoed, maar als ze tv zit

MUSEUM@NATUURPUNT.BE – 014 47 29 50

te kijken, is het speelgoed verdrietig en gaat het terug naar de winkel. Daar wordt het verbeterd en veranderd zodat ze er misschien toch mee gaat spelen. Deze familievoorstelling met toneel, veel liedjes en dans, doet je denken aan een musical. Er wordt gespeeld in een groot decor. Er is plaats voor ontroering, verwondering, meedoen en stilletjes kijken. WOENSDAG 19 FEBRUARI, 14.30 UUR / ZONDAG 23 FEBRUARI, 10.30 UUR / WOENSDAG 26 FEBRUARI, 14.30 UUR FIGURENTHEATER PROPOP, STEENWEG OP OOSTHOVEN 114 € 5 / € 6 (VOLWASSENEN) WWW.PROPOP.BE

UIT IN TURNHOUT | 5


SCHILDERIJ VAN HET JAAR

Zoektochten naar nieuw artistiek talent. Op televisie worden we er mee rond de oren geslagen dat het een lieve lust is. Soms goed, soms hilarisch, meestal gewoontjes. Misschien daarom dat we zo blij zijn met een wedstrijd ‘Schilderij van het Jaar’. Sexy klinkt het niet en verkopen op televisie doet het al helemaal niet. Maar net daarom dat het onze aandacht trok. Maar liefst 122 deelnemers stuurden 284 schilderijen in. Na een lange zoektocht is op 13 december 2013 dan de uiteindelijke winnaar aangeduid. Wim Van Aalst uit Gent met ‘Onnodige Dood’ ging met de eer lopen. Op de vierde plaats(!) staat Jan Matthé met zijn werk ‘Appelsienen’. Jan is niet enkel een echte kunstenaar, maar ook een rasechte Kempenaar. Op zoek naar de man van ‘Appelsienen’ belden we bij Jan aan. Hoe kwam je op het idee om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Schilderij van het Jaar’? Jan: "Ik was op zoek naar een objectieve mening over mijn werk, van mensen die me niet persoonlijk kennen. Ik had pas deelgenomen aan ‘A pop-up (H)art exhibition’ in cc De Warande, waar ik heel wat goede commentaren kreeg. Maar als ik zelf de werken van de andere deelnemers vergeleek met die van mij, vond ik die anderen minstens even goed. Ik leg voor mezelf de lat hoog, dat zie je ook aan de stijl waarin ik schilder. Ik ben dan ook heel kritisch voor mezelf. Omdat ik nood had aan een onbevooroordeelde kijk van een vakkundig publiek, besloot ik me kandidaat te stellen voor ‘Schilderij van het Jaar’. Een vierde plaats was een hele verrassing!"

Heb je al lang interesse voor schilderen? Jan: "Schilderen is me met de paplepel ingegeven. Als kind zat ik geboeid te kijken naar mijn vader die de mooiste aquarellen maakte – en nog steeds maakt. Ik vond het fantastisch hoe hij met verschillende kleuren een nieuwe kleur kon maken, of hoe hij het wit van het doek een hoofdrol kon geven in een werk. Als ik – zoals elk kind dat wel eens doet – aan mijn vader vroeg om iets te tekenen, maakte hij zich daar nooit zomaar vanaf. Hij zorgde ervoor dat elke tekening af en waarheidsgetrouw was." Heb je schilderlessen gevolgd? Jan: "Ik ben eigenlijk grotendeels autodidact, de tekenles op zaterdag tussen mijn tiende en dertiende niet meegerekend. Toen ik in Leuven op kot zat, organiseerde ik met vrienden ‘tekenavonden’. Dan begonnen we in het bijzijn van enkele bakken bier in de vroege avond te tekenen en stopten pas wanneer de zon weer opkwam. Heerlijke tijden waren dat. Ik tekende toen vooral met houtskool en pastel. Pas sinds twee jaar, toen ik Willy Smolders leerde kennen, is er olieverf op het palet gekomen. Willy is kunstschilder in Grobbendonk en leerde me de technieken van het medium. Zonder hem had ik op twee jaar tijd nooit zoveel vooruitgang geboekt." Ik heb gehoord dat jij erg veelzijdig bent. Je bent ook aan ’t schrijven, klopt dit? Jan: "Het idee om een boek te schrijven is al enkele jaren geleden ontstaan. Waarom weet

UIT IN TURNHOUT | 6


ik eigenlijk niet… Ik geloof dat ik een vorm van expressie nodig had op plaatsen en momenten dat ik niet kon schilderen. Volgens mij is schrijven dan ook niet zo verschillend van schilderen als het lijkt. Je roept een beeld op in je geest dat je vervolgens vorm geeft in de realiteit. Met verf of met woorden. Met schrijven wil ik nog meer dan met schilderen een echo van mezelf nalaten als ik er niet meer ben. Net als het schilderen wil ik het schrijven een eerlijke kans geven. Daarom plan ik eind 2014 een halftijdse loopbaanonderbreking, zodat ik kan ontdekken of ik voor schrijven in de wieg ben gelegd. We zien wel waar het toe leidt." Heb jij nog enkele tips voor beginnende schilders? Jan: "Schilder in je hoofd. Creëren doe je niet op doek. Het begint in je hoofd, en dat kan op elk moment van de dag. Als je naar je werk rijdt en je ziet de mist laag over de velden hangen met een bleke opkomende zon erboven, probeer dan de kleuren te zien zoals je ze zou schilderen. Je zal merken dat er veel meer kleur zit in de wereld dan je op het eerste zicht zou denken." Zou je opnieuw deelnemen aan zo’n wedstrijd? Jan: "Jazeker. Maar ik ben het mezelf verplicht om eerst mijn oeuvre uit te breiden. Hoewel ik heel blij ben met mijn prestatie in ‘Schilderij van het Jaar’, heb ik toch het gevoel dat ik wat geluk heb gehad. Het werk waarmee ik deelnam, is het derde schilderij dat ik ooit maakte. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. Ik zou dan ook mijn vaardigheden willen aanscherpen voor ik nog eens deelneem." Wat is jouw ultieme droom als kunstenaar? Jan: "Wanneer ik in een latere levensfase wat meer tijd vind en mits nog wat meer ervaring, zou ik heel graag mijn passie willen doorgeven aan anderen. Ik zie mezelf binnen twintig jaar lesgeven in mijn eigen ateliertje. Ambitieuzer is de droom om een werk te creëren – of het nu met woorden of beelden is – dat mezelf overleeft.

Maar het allerbelangrijkste is dat ik mezelf kan blijven uitdrukken in mijn werken en dat ik er plezier in blijf hebben." Op de website www.schilderijvanhetjaar.be kunt u alle inzendingen nog eens rustig bekijken. Wilt u de werken van de 13 finalisten graag in het echt bezichtigen, dan is er deze unieke mogelijkheid. Tot en met eind februari kunt u hiervoor terecht in het Kunstforum Würth. In maart en april kunt u er de werken van de Nederlandse finalisten bewonderen. TOT 13 APRIL, 10 TOT 17 UUR KUNSTFORUM WÜRTH , EVERDONGENLAAN 29 €2 TINYURL.COM/SCHILDERIJWURTH

EEN EXTRA HAAKJE BIJ ...

Geregeld organiseert UiT in Turnhout kleine wedstrijdjes voor de aandachtige lezer van het magazine waarbij er steeds een leuke prijs te winnen valt. Naar aanleiding van het stripfestival viel er een authentieke Conz te winnen, een tekening die hij speciaal voor UiT in Turnhout heeft gemaakt. Uit de vele inzendingen trok onze onschuldige hand een winnaar. Hendrik Braet kan alvast op zoek naar een mooi plaatsje in zijn huis. Proficiat Hendrik. Zin om ook eens te winnen? Lees dan zeker het artikel over Valentijn op pagina 10 en 11.

UIT IN TURNHOUT | 7


België barst… van het creatieve talent. Maar al te vaak blijft al dit talent diep verborgen en onontdekt. Onterecht denken ze bij de Academies voor Deeltijds Kunstonderwijs. Onder het motto ‘Kunst boven Water’ gooien de 160 Vlaamse Academies op 22 februari hun deuren wagenwijd open tijdens de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs. Turnhout telt twee academies. Zo is er de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD). En uiteraard doen zij beide mee aan deze grote dag. De SASK stelt werken voor in verschillende disciplines van beeldhouwen, tekenkunst, fotografie, keramiek, kant en glaskunst. Die dag kunt u ook alle tentoongestelde werken kopen door een bod onder gesloten omslag uit te brengen. Zo kunt u niet enkel een sympathiek kunstwerk kopen, u steunt er meteen ook de werkgroep Toegankelijkheid van Muyleberg Turnhout mee. De opbrengst van de verkoop van kunstwerken wordt immers integraal overgemaakt aan dit goede doel. De SAMWD bundelt zijn krachten samen met de SASK in de voorstelling 'She's leaving home' die geïnspireerd is op de gelijknamige prachtige song van the Beatles. Een meisje loopt weg van huis. Ze verdwaalt in een grote, overweldigende stad. Even later duikt ze eenzaam en verlaten op in het woud waar ze vreemde mythische figuren ontmoet. Droom, magie en realiteit dagen elkaar uit in een wonderlijke wereld die Shakespeare bedacht en waarin Titania, Oberon en Puck hun

UIT IN TURNHOUT | 8

plannen met toverdranken, humor en een flinke dosis ondeugd ontvouwen. Muziek (onder meer van the Beatles en Purcell) en woord dansen ondertussen op het slappe koord tussen droom en werkelijkheid en vergezellen het meisje dat het kind in zichzelf moet laten gaan. Beide academies bieden ook nog tal van workshops aan waar u die dag aan kunt deelnemen. Treed binnen in de wereld van de amateurkunsten en maak kennis met hun stijlen en ontwikkelingen. Misschien waart er ook in jou wel een creatieve geest wachtend om boven water te mogen komen. ZATERDAG 22 FEBRUARI, 10 TOT 17 UUR SASK, GEMEENTESTRAAT 5, TURNHOUT – WWW.TURNHOUT.BE/TEKENACADEMIE SAMWD, KERKPLEIN 32, TURNHOUT – WWW.MUZIEKACADEMIE-TURNHOUT.BE GRATIS SHE'S LEAVING HOME – ZA. 22 FEBRUARI OM 15 UUR EN 19 UUR IN DE KUUB – INKOM: 5 EURO - RESERVEREN VIA DE TICKETBALIE VAN DE WARANDE 014 41 69 91


VALENTIJN

‘Op zoek naar Romantiek’ is niet geheel toevallig de titel van de eerste CD van Vlaanderens laatste grote Romantische Troubadour. De enige overigens. Samen met Guido Belcanto trok UiT in Turnhout op zoek naar romantiek. Of het gebrek eraan. Je zingt vaak over de liefde, maar dan vaak wel over gebroken en onbereikbare liefdes. Vanwaar deze melancholische benadering van de liefde en het leven? Guido: “Het is gewoonweg mijn temperament. Er zijn grof genomen vier grote persoonlijkheidstypen waarvan het melancholische er eentje van is. Ik behoor ontegensprekelijk tot die categorie. De meeste kunstenaars zijn trouwens zo.” Ervaar je het leven net zoals in veel van jouw liedjes? Guido: “Alles wat ik zing weerspiegelt mijn kijk op het leven. Je kunt stellen dat al mijn liedjes een autobiografisch element bevatten. Als je al mijn liedjes op een rij zet, kom je heel goed te weten hoe ik in mekaar steek. Ik draag dan ook geen masker op het podium. Ik stap juist op het podium om mijn persoonlijkheid te uiten. Ik etaleer mijn zielenleven vaak open en bloot. Het werkt bevrijdend. Hooguit draag ik op het podium een schoner kostuum dan thuis.”

Hoe zou je je concerten omschrijven? Guido: “Mijn concerten zijn als een warm bad waarin de toeschouwer zich kan wentelen. Ik lever de romantiek die de meeste mensen in hun leven zo schromelijk tekort komen. Ik doe ze lachen en wegdromen, zorg voor ontroering, een vleug erotiek, wat opwinding en vooral troost. Na zo'n concert kunnen ze het leven weer een beetje beter aan. Ik geef ze energie en stuur ze blij naar huis. Dat lukt me iedere keer.” Heb je een idee of mensen zich vaak herkennen in jouw teksten? Guido: “Uiteraard herkennen de mensen zich in mijn liedjes. Ze dragen universele gevoelens in zich: vreugde, verdriet, verlangen, gemis, eenzaamheid. Een lach en een traan. Ik merk dat ook aan de vele fanmails. Een half jaar geleden heb ik facebook zelfs overboord gegooid omdat het me teveel werd.” Je liedjes klinken vaak heel natuurlijk en liggen goed in het oor. Kost het componeren je veel moeite? Guido: “Toen ik jong was en nog niet beroemd kostte het mij geen enkele moeite. Ik schreef liedjes aan de lopende band, voor mijn plezier. Het ging bijna vanzelf, alsof ik ze cadeau kreeg van

UIT IN TURNHOUT | 9


God. Met het beroemd worden, verlies je de nodige rust en de onbevangenheid die cruciaal zijn voor het creatieve proces. Het is onvermijdelijk dat je creativiteit hieronder lijdt. Door de vele optredens en andere verplichtingen is mijn productie dus noodgedwongen fel verminderd. Zolang het maar niet helemaal stopt want dan zou ik me echt waardeloos voelen.” Vier jij Valentijn? Guido: “Valentijn is voor mij een uitvinding van de middenstand en de horeca. Ik verfoei het als een fake feest. Alleen een onverwacht cadeau in de vorm van een mooi zelfgeschreven gedicht vindt genade in mijn ogen.” Heb je zelf ooit iemand verleid of willen verleiden met een geweldig gerecht? Guido: “Ik kook heel graag voor een vrouw. Dat heb ik vaak gedaan in mijn leven als voorspel op het latere liefdesspel. Ik noem het 'cuisine primitive', een sobere maaltijd met lekkere, verse ingrediënten zoals look, tomaat, courgette, broccoli, ajuin, champignons en daarbij een stukje vis of zacht lamsvlees, gebakken in olijfolie en met Provençaalse kruiden. Een goeie, niet te zware wijn erbij, een oude muziekplaat liefst zonder zang (dat leidt teveel de aandacht af), en kaarslicht.” Gaat de liefde van de man werkelijk door zijn maag? Guido: “Bij mij gaat de liefde niet door de maag. Als een vrouw je uitnodigt voor een etentje verwacht ik wel iets meer dan een boterham met kaas, maar de algemene ambiance (decor, muziek, goede conversatie) is voor mij belangrijker dan wat er op het bord ligt. Het moet wel te vreten zijn natuurlijk.”(lacht) Heb jezelf een favoriet recept dat je met de wereld wil delen? Guido: “Ja, ik was dol op het ananasdessert dat mijn moeder maakte. Daar zat witte wijn in. Als jonge snaak maakte mij dat lekker tipsy.”

UIT IN TURNHOUT | 10

BRASSERIE ROMANTIEK

Omdat romantiek en verleiden met smaak nu eenmaal tot de stijl van het huis horen, vormt het Stoktshof de ideale locatie voor een passende wedstrijd. Naar aanleiding van Valentijn slaan UiT in Turnhout en Hotelschool Turnhout de handen in elkaar voor een eenmalig project: ‘Brasserie Romantiek’! Twee maal twee lezers van UiT in Turnhout mogen mee aanschuiven in Brasserie Romantiek voor een heerlijke driegangenmenu met aangepaste wijnen. Daar houdt het echter niet op. De leerlingen van Hotelschool Turnhout gaan aan de slag met de ingestuurde recepten van de winnaars om deze om te vormen tot echte culinaire hoogstandjes. Valentijn zal ongetwijfeld nog nooit zo lekker gesmaakt hebben als dit jaar. Stuur daarom uw ultieme Valentijnsgerecht voor 20 februari 2014 door naar uit@turnhout.be. Een uitgelezen jury zal zich buigen over alle inzendingen. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Alle inzendingen worden nadien op de website www.uitinturnhout.be geplaatst.


MARC DIDDEN OVERLEZEN: LEO PLEYSIER EN

Zondagvoormiddag. Voor de meesten zijn er dan pistolets, amateurvoetbal, de rommelmarkt of De Zevende Dag en een enkeling trekt nog naar de mis. Voor literatuurliefhebbers heeft cultuurhuis de Warande een verborgen pareltje: OverLezen, een boekenprogramma dat ondertussen al zijn vijfde verjaardag viert. “Literatuur, dat klinkt zo serieus. Dit gaat over boeken. Dat zijn gewone dingen die je in huis haalt, net zoals een CD of een krant. Daarover spreek je toch ook met vrienden alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Je praat over wat je mooi vindt, wat jou geraakt heeft? Iets waar je enthousiast over bent, dat deel je toch met anderen?” Jos Geysels, voorzitter van het Vlaams Fonds der Letteren en vast panellid van OverLezen, verklaart daarmee het succes van deze formule. “Wij zijn geen professoren, he. We zijn vrienden onder elkaar die toevallig dezelfde passie delen.” Leo Pleysier

Op zondag 9 februari is de Kempense schrijver Leo Pleysier te gast. Zopas is van hem een nieuw boek verschenen: 'De zoon, de maan en de sterren'. Voor het eerst pakt hij uit met een reeks kortere verhalen. “Op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar te maken,” zegt de auteur. “Een ballonvaart boven het platteland, een vliegtuig naar Afrika, de joodse wijk in Antwerpen, mijn kindertijd… Pas na het schrijven heb ik ontdekt dat er eigenlijk een rode draad door al die verhalen loopt: hoe moeilijk het is om iets los te laten.” ZONDAG 9 FEBRUARI, 10.30 UUR TUINZAAL, DE WARANDE, WARANDESTRAAT 42 €6 WWW.WARANDE.BE

Tombola Deze maand neemt ook filmregisseur Marc Didden plaats op de sofa. “Ik heb tegen de organisatoren gezegd dat ik alleen voor déze editie zo vroeg in Brussel wil opstaan. Ik ben namelijk al jaren een ongelofelijke fan van Leo Pleysier. Eindelijk oog in oog met mijn idool dus. Dank u, OverLezen.” Didden gunt Turnhout die zondag een exclusieve blik in zijn eigen boekenkast. De Warande stuurt het publiek niet met lege handen naar huis. Het programma eindigt met een boekentombola, waarbij u kans maakt om één van de besproken werken te winnen. Poëtische brunch

Verleng de ochtend met nog wat extra gezelligheid en poëzie tijdens de poëtische brunch in de Weerelt. Al buurtend en brunchend, kunt u luisteren naar poëzie gebracht door lokaal talent Tom Driesen en Charlotte Van den Broeck. Verder mag u zich verwachten aan de gekende kwaliteit van De Weerelt. U bent welkom van 12.30 tot 15 uur. Tickets te koop via www.uitinturnhout.be.

UIT IN TURNHOUT | 11


GALERIJ SASK PRESENTEERT: BEYENS & CHRIS CAMPERS’ EXPO ‘GRAFISCH WERK – KARIN

De grafische werken van deze expo vormen een registratie van beelden uit de onmiddellijke omgeving. Onze wortels zijn zowel te koesteren als te vrezen: ze houden u immers overeind maar ze houden u ook tegen. Daarom worden visuele elementen, gevoelens en sferen door Karin Beyens en Chris Campers nauwkeurig geobserveerd. Details worden uitvergroot en uitgepuurd. Dit resulteert in een persoonlijke zoektocht naar de juiste compositie, vorm, kleur, lijn en materiaalgebruik. Hiervoor maken ze gebruik van uiteenlopende technieken, wat gebeurt in verschillende fases. Op die manier ontstaat er een interactie tussen figuratief – abstract en zwart – wit en kleur. VRIJDAG 31 JANUARI T/M ZATERDAG 1 MAART 2014 MA 13.30 TOT 16.30 UUR DI, WOE EN VRIJ 13.30 TOT 16.30 UUR EN VAN 18.30 TOT 21.30 UUR ZA 9 TOT 12 UUR EN VAN 14 TOT 17 UUR GALERIJ SASK, GEMEENTESTRAAT 5 GRATIS 014 41 41 85

OPENING:

WOENSDAG 29 JANUARI 2014 OM 18.30 UUR IN GALERIJ SASK, VOORWOORD DOOR GABY MEGENS

Karine Beyens

COLOFON Toerisme & UiT Toerismehuis ‘t Steentje

Grote Markt 44, Turnhout out in Turnh Tel. +32 14 44 33 55 E-mail: uit@turnhout.be Website: www.uitinturnhout.be Volg ons op Facebook: www.facebook.com/ToerismeTurnhout Openingsuren Maandag tot vrijdag open van 9 tot 16.30 uur Zaterdag open van 9.30 tot 14 uur Een uitgave van Toerisme & UiT V.U.: Eric Vos, Boomstraat 6, Turnhout Tekst: Toerisme & UiT Foto’s: Stad Turnhout, Marjon Broeks, Figurentheater Propop, Thomas Zimmer, Jan Matthé, Illuminati, Wouter Mannaert, Tim Broddin UIT IN TURNHOUT | 12

Uw activiteit in het UiTmagazine van maart? Dat kan alleen maar als u uw activiteit in de UiTdatabank ingeeft vóór 9 februari 2014.


STORMOPKOMST VOOR GROTE EN KLEINE HELDEN

Een tsunami in de keuken, of een aardbeving in je living? Het kan! Zelf geen tijd om op zoek te gaan naar gevaar? Gosie Vervloessem, Naomi Kerkhove en Wendy van Wynsberghe hebben dé oplossing. In het laboratorium van Big Fat Failed Beginnings koken, pocheren, persen en mixen de drie dames met huis-, tuin- en keukenmateriaal het natuurgeweld van jouw dromen!

Illuminati, Wouter Mannaert, Tim Broddin Figurentheater Propop, Thomas Zimmer, Jan Matthé, Foto’s: Stad Turnhout, Marjon Broeks, Tekst: Toerisme & UiT V.U.: Eric Vos, Boomstraat 6, Turnhout Een uitgave van Toerisme & UiT Zaterdag open van 9.30 tot 14 uur Maandag tot vrijdag open van 9 tot 16.30 uur Openingsuren www.facebook.com/ToerismeTurnhout Volg ons op Facebook: Website: www.uitinturnhout.be E-mail: uit@turnhout.be Tel. +32 14 44 33 55 Grote Markt 44, Turnhout Toerismehuis ‘t Steentje Toerisme & UiT Colofon

Het festival voor iedereen en vooral voor kinderen zet de deuren open voor durf in alle formaten. Zoals altijd kun je een brede waaier aan kunsten verkennen. STORMOPKOMST gooit het allemaal in de mix. Het resultaat? Vijf dagen lang wordt de Warande gevaarlijk plezant.

Win je eigen natuurramp! Experimenteerde je ooit zelf en ging dat mis? Heb jij een gevaarlijke vraag? Wat is jouw beste recept voor een ramp? Laat het STORMOPKOMST weten op www.facebook.be/stormopkomstfestival en maak kans op tweemaal twee tickets voor een boeiende workshop: Naar het middelpunt van de Aarde: een gastronomische reis, Recept voor Milky Way en andere kosmische lekkernijen of Een mix voor de Perfecte Storm. 22 TOT 26 MAART 2014 DE WARANDE WWW.STORMOPKOMST.BE

K3 KOMT NAAR UTOPOLIS!

Heb jij K3 altijd al in het echt willen zien? Grijp dan nu je kans! Op zaterdag 8 februari komen Karen, Kristel en Josje bij Utopolis hun nieuwe film “K3 Dierenhotel” voorstellen. Geef samen met K3 het startsein van deze geweldig leuke film. Samen met de fans komen de meisjes van K3 hun nieuwe film lanceren. In K3 Dierenhotel zie je hoe de meisjes voor een loodzware taak komen te staan. Het Dierenhotel van de ondergang

redden. Zet je schrap voor een film met hilarische toestanden en ook wel een aantal doldwaze misverstanden. K3 komt de film in de zaal voorstellen. Wil jij daarbij zijn? Haast je dan, want de tickets zijn beperkt! Bovendien krijg je nog een gratis filmposter na de film. Tickets kunnen gereserveerd worden via de website van Utopolis. Maar wees er snel bij want op = op! ZATERDAG 8 FEBRUARI, 14.40 / 14.50 / 15.00 / 15.10 / 15.25 UUR UTOPOLIS, GRAATAKKER 99 €8 WWW.UTOPOLIS.BE

UIT IN TURNHOUT | 13


ER VALT WAT TE BELEVEN IN DEZE UITHOEK

In Turnhout zijn er heel wat activiteiten die u de deur UiT doen krijgen. Maar ook de regio rond Turnhout bruist. Vandaar dat we hier de tijd nemen om een aantal activiteiten UiT te lichten. Carry Goossens en de Bobby Setter Band Carry's Cowboy Conference De cowboy in Carry Goossens is levendiger dan ooit. Wie speelde er niet Cowboy en Indiaan toen hij jong was? Carry Goossens was altijd de Cowboy. En zelfs als kranige zestiger, hunkert hij nog dagelijks naar het cowboybestaan. Carry Goossens, bekend van o.a. Oscar in ‘FC de kampioenen’, Jef in ‘Lily en Marleen’ blikt samen met jou terug op zijn jeugdjaren en zoekt naar de oorsprong van zijn liefde voor de western sfeer. Met deze ‘Cowboy Conference’ serveert Carry je een lichtvoetige vertelling over iemand die al heel zijn leven een cowboy wil zijn. En cowboymuziek, country en bluegrass brengen Goossens helemaal tot in het wilde westen. Al zijn muzikale cowboyhelden passeren de revue: Johnny Cash, Bobbejaan Schoepen,…. Hij wordt geruggensteund door drie doorwinterde muzikanten van de Bobby Setter Band. VRIJDAG 28 FEBRUARI, 20.15 UUR GC ’T HEILAAR, HEILAARSTRAAT 35, BEERSE € 12 (BASIS)/ € 10 (60+)/ € 8 (-26)/ € 2 (VTP) TINYURL.COM/COWBOYCARRY

Expositie ‘Beeldverhalen Vijf vrouwelijke kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen vertellen tijdens de expositie ‘Beeldverhalen’ elk ‘hun verhaal’, ieder vanuit een andere achtergrond: een boeiende confrontatie van materialen en technieken. Laat u verrassen door de haute couture schoenen van Annette, de vilt van Mia, de Walterkes van Ann, de kunstenaarsboeken

UIT IN TURNHOUT | 14

van Jacqueline en maak kennis met de Kopvoeters van Laura. Wilt u zelf aan de slag? Schrijf u dan nu snel in voor één van de workshops welke doorgaan tijdens de tentoonstelling in het Hofke van Chantraine via annvanherle@hotmail.com. 8 TOT 23 FEBRUARI HOFKE VAN CHANTRAINE, KERKSTRAAT 46, OUD-TURNHOUT EXPO GRATIS TINYURL.COM/EXPOBEELDVERHAAL

Klassiek op Woensdag Voor het sluitstuk van de reeks ‘Klassiek op Woensdag’ haalt Davidsfonds Vosselaar drie uitmuntende muzikanten uit Berlijn naar Vosselaar. Het ‘PiTenBas trio Berlin’ brengt in zijn programma ‘Nights in the Opera’ bekende operamelodieën van o.a. Mozart, Rossini en Bizet. De vertolkingen gebeuren op bas- en tenortrombone en piano. WOENSDAG 12 FEBRUARI 2014, 20 UUR HET PARK, REMILENSPLEIN 2, VOSSELAAR € 8 (VVK EN LEDEN DAVIDSFONDS)/ € 10 (KASSA) WWW.VOSSELAAR.DAVIDSFONDS.BE

AGENDA

Zaterdag 1 februari Indoor inline skatetraining voor gevorderden, 13 – 14 u, sporthal Stadspark, Steenweg op Zevendonk 18, € 30, www.skateinturnhout.be Ook op 8, 15 en 22 februari Het doek gaat op… voor moord, 20 u, Zaal SintMariachiro, Koningin Elisabethlei 3, € 8, www.franciscusgezellen.be Ook op 2 februari De bloemen, de vogels en de gruwel, 20.15 u, Hofpoorttheater Elckerlijc, Hofpoort 6, € 10 / € 9 (60+) / € 5 (-18), www.elckerlijc.com Ook op 4, 7, 8, 9, 14 en 15 februari, op 2 februari om 15 u


Achterstevoren fuif, 21 – 4 u, Fuifzaal Futur, Wezenstraat 6, € 3 / gratis (voor 22 en na 1 u), www.futur.be

Dinsdag 16 februari

Maandag 3 februari

Zondag 23 februari

Weven voor gevorderden, 8.30 – 11.30 u, Dinamo Kongoplein, Kongoplein 2, € 20, www.warande.be/ dinamo Ook op 10 en 17 februari Buikdans, 19 – 22 u, Sportcomplex Heilig-Graf, Baron Du Fourstraat, € 130 (10x anderhalf uur) / € 100 (studenten), www.buikdans.net Ook op 10, 17 en 24 februari

Druk in het museum, 14 – 16 u, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten)/ gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be

MOOOV documentaire – Blackfish, 11 u, Utopolis Turnhout, Graatakker 99, € 8, www.mooov.be

Dinsdag 25 februari MOOOV op dinsdag – 12 Years a Slave, 20 u, Utopolis Turnhout, Graatakker 99, € 8, www.mooov.be

Dinsdag 4 februari Judo initiatie, 17 – 18 u, Dojozaal, Lindestraat 7, € 40, www.warande.be/dinamo Ook op 11, 18 en 25 februari MOOOV op dinsdag – The Selfish Giant, 20 u, Utopolis Turnhout, Graatakker 99, € 8, www.mooov.be Woensdag 5 februari Triple P Oudertraining, 9.30 – 11.30 u, ontmoetingscentrum Janssen Pharmaceutica, Stationsstraat 60-62 gratis, www.lentekind.be Donderdag 6 februari Druk in het museum, 14 – 16 u, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be Taji op donderdag, 20 u, Sint-Pietershoek, Schoolstraat 1, € 6 (per beurt) € 55 (10-beurtenkaart), tinyurl.com/tajiopdonderdag Ook op 13, 20 en 27 februari Absolutisme en oorlogsleed – Hoe modern was de Moderne Tijd?, 13.30 – 15.30 u, Dinamo Warande, Warandestraat 42, € 16, www.warande.be/dinamo Wandelen: natuurreservaat Winkelsbroek, 13 – 16 u, kerk Zevendonk, Kapelweg 56, € 5 / € 7.50 (3 tochten) / € 15 (6 tochten), www.warande.be/dinamo

LOPENDE EXPO'S

Expo Grafisch Werk – Karin Beyens & Chris Campers – tot 1 maart, 13.30 – 16.30 u (ma) / 13.30 – 16.30 u en 18.30 – 21.30 u (di, wo, vrij) / 9 – 12 u en 14 – 17 u (za), Galerij SASK, Gemeentestraat 5, gratis, www.turnhout.be/tekenacademie Vondsten vertellen – Archeologische parels uit de Antwerpse Kempen – tot 2 maart, 14 – 17 u / 11 – 17 u (zo), Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.taxandriamuseum.be Expo Schilderij van het Jaar – tot 13 april, 10 – 17 u, Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, € 2, www.wurth.be Stille kracht – Een onderzoek naar rituelen in hedendaagse kunst – van 15 februari tot 20 april, 11 – 17 u (di-zo) / 11 – 20 u (vrij), de Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be Tomi Ungerer – Eklips – tot 21 december, 10 – 17 u, Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, € 2, www.wurth.be

Dinsdag 11 februari MOOOV op dinsdag – Child’s Pose, 20 u, Utopolis Turnhout, Graatakker 99, € 8, www.mooov.be

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT: WWW.UITINTURNHOUT.BE

UIT IN TURNHOUT | 15


UiT in Turnhout magazine februari 2014  

Vrijetijdsmagazine UiT in Turnhout februari 2014 Stad Turnhout