Page 1

join EPIRUS OFFICIAL GUIDE

EPIRUS

W W W. J O I N E P I R U S . G R

FREE PRESS

TOP STORY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ένας μοναδικός δημιουργικός κόσμος στην Πρέβεζα βγαλμένος από τα παλιά

Μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ένας αυθεντικός δημιουργός

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

MENEΛΑΟΣ ΣΥΚΟΒΕΛΗΣ

ISSUE

#16

N E W S PA P E R E D I T I O N

T R AV E L

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ

Απολαύστε τον καφέ και το φαγήτο σας στην κοσμοπολίτικη Πρέβεζα και στην ιστορική Άρτα

αφιέρωμα π ασ χ α

100% ΜΕΑΤlovers issue

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Καθρέφτης του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

joinepirus.gr

03

O Νο 1 οδηγός για την Ήπειρο!

JOIN ΠΑΣΧΑ

18

join EPIRUS OFFICIAL GUIDE

EPIRUS

w w w . j o i n ep i r u s . g r

Ότι πρέπει να γνωρίζεις για το φετινό Πάσχα στην Ήπειρο όλα τα αθλητικά νέα της Β.Δ.Ελλάδος!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΥΚΟΒΕΛΗΣ

12

Μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ένας αυθεντικός δημιουργός

ΘΕΜΑ

TREKKING HELLAS

www.joinsports.gr

16

το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Ελλάδα για Ράφτιγκ και Καγιάκ

Ανακαλύψτε την Ήπειρο και τα μυστικά της...

www.travelepirus.gr

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ free press για την ηπειρο τεύχος 16 ΠΑΣΧΑ 2017 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ JOIN MEDIA GROUP ETΑΙΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & Μ.Μ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ 3 | ΠρέβεζΑ Λ. Ειρήνης 23 | Αρτα - περ. οδοσ Εκδότης Ευάγγελος Κ. Πήχας ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Join Team Ατελιέ Studio Media Art Director / Σελιδοποίηση Νικολόπουλος Θεόδωρος ΔΙΑΝΟΜΗ JOIN MEDIA Το FREE PRESS JOIN EPIRUS κυκλοφορεί στα καλύτερα σημεία της Ηπείρου. Ενημερώνει με στύλ, φιλοξενεί πρωταγωνιστές, επιλέγει τις καλύτερες προτάσεις για την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και σας ταξιδεύει στις καλύτερες αγορές. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα να επαναδημοσιεύει κατά την κρίση του φωτογραφίες και λοιπό υλικό που αποστέλεται σε αυτό. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο όλου του υλικού χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Τα κείμενα που δημοσιεύονται δεν αντιπροσωπεύουν υποχρεωτικά τις απόψεις του εντύπου και του εκδότη.


EDITORIAL

04

joinepirus.gr

ΑΡΘΡΟ

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ! ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΗΧΑΣ

«Δεν περίμενα να αντικρίσω μια τόσο ζωντανή περιοχή μετά σχεδόν μια δεκαετία τόσο βαθιάς οικονομικής κρίσης που στοίχισε την απώλεια του 25% σχεδόν του ΑΕΠ της χώρας σας, κάτι που δεν έχει συμβεί διεθνώς σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης και ειδικά την Ήπειρο που είναι από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης», έλεγε στη μεγάλη παρέα ένας επισκέπτης, με τόπο καταγωγής μία από τις πρώην Δημοκρατίες της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), που εδώ και δύο δεκαετίες είναι σύμβουλος επενδύσεων επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας που αναζητούν να επεκταθούν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ε

ίχε μόλις δύσει ο ήλιος, γύρω στις 7, η παρέα έχει καθίσει στο κέντρο σε ένα από τα πολλά café της πόλης των Ιωαννίνων, μετά από μεγάλη περιήγηση και περπάτημα στο κέντρο, στο κάστρο του Αλή Πασά και στο Νησάκι. Κοσμοσυρροή παντού. Μας έκανε έκπληξη ακόμη και σε εμάς που ζούμε εδώ.

Μας ζήτησε να μην καθίσουμε για πολλή ώρα, αλλά να πάμε και σε άλλες γειτονιές και την επομένη σε άλλες πόλεις και περιοχές, ώστε να αφουγκραστεί την ζωή παντού. Ήθελε να γυρίσει όλη την Ήπειρο σε μια νύχτα! Να δει, να καταλάβει τι γίνεται, τι συμβαίνει στη χώρα που απασχολεί τα διεθνή μέσα σχεδόν μια δεκαετία. Δεν του χαλάσαμε χατίρι, κινηθήκαμε πρωί πρωί κατηφορίζοντας την νέα Ιόνια Οδό και φθάσαμε στην Άρτα. Του άρεσε πολύ η διαδρομή αλλά έμεινε με το …στόμα ανοιχτό όταν φτάσαμε στην κεντρική πλατεία. Πραγματικά το αδιαχώρητο, όλα τα café ήταν γεμάτα. Φύγαμε και κατευθυνθήκαμε στην άλλη άκρη της Άρτας αγναντεύοντας το θρυλικό γεφύρι. Είχε περάσει η ώρα αλλά και εκεί κυκλοφορούσε κόσμος, ειδικά στην περιοχή του Τριγώνου έμπαινε και έβγαινε από τη μια καφετέρια στην άλλη, από το ένα φαγάδικο στο άλλο. Οι δυνάμεις μας είχαν εξαντληθεί. Μας ζήτησε την επόμενη ημέρα να επισκεφθούμε την Πρέβεζα για την οποία είχε διαβάσει στον τουριστικό του οδηγό ως ανερχόμενος προορισμός. Του το υποσχεθήκαμε, ήταν άλλωστε και για εμάς μια ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε τη πόλη. Το επόμενο μεσημέρι κινηθήκαμε στον πεζόδρομο της πόλης αλλά και στην παραλία που αγναντεύεις τον Αμβρακικό Κόλπο. Το ίδιο σκηνικό και ίσως πιο έντονο. Στην παρέα μας ήταν φίλος που έμενε για χρόνια στην πόλη και ήξερε καλά τα κατατόπια. Η κάθε γειτονιά είχε τα δικά της στέκια, τους δρόμους και τις πλατείες που κινείται η νεολαία και όχι μόνον. Κάθε είδους εστιατόρια, κέντρα εστίασης, καφετέριες, μπαρ με μουσική και γεύσεις κατακλύζουν την πανέμορφη Πρέβεζα.

Στην Πάργα έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά του τοπίου αλλά και από την κοσμοσυρροή. Στη Θεσπρωτία το πήγαινε έλα των καραβιών και τα ατελείωτα αυτοκίνητα που μετακινούνται για Κέρκυρα του δημιούργησαν απανωτά ερωτήματα.

«Είμαι εντυπωσιασμένος. Πώς ήταν άραγε πριν την κρίση στην Ελλάδα, για παράδειγμα την εποχή του 2004, των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχατε απανωτά χρόνια ανάπτυξης;» Ήτανε απόλυτα ενημερωμένος. Έχει στο αρχείο του οικονομικές αναλύσεις, στοιχεία για το ΑΕΠ, για την ανεργία, για τις καταθέσεις, τις χορηγήσεις, τα επιτόκια για κάθε μία από τις 15 χώρες που ασχολείται. Τα μελετά κάθε μέρα, τα έχει μάθε απέξω. «Βρέθηκα σε Βαλκανικές χώρες, αλλά και σε πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, στο διάστημα της μετάβασής τους στην ελεύθερη οικονομία. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη σε αρκετές από αυτές. Φτώχεια παντού, πολλές γειτονιές δεν είχαν καν φως τα βράδια, σχεδόν ανύπαρκτη η νυχτερινή ζωή». Του εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί κάποιος να κρίνει την οικονομική κατάσταση από τη νυχτερινή ή την μεσημεριανή ζωή και παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί σχετικά πρόσφατα, η κατανάλωση είναι ακόμη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα χρόνια πριν την κρίση. Το κλασικό που λένε όλοι: Με ένα ποτό και ένα σουβλάκι περνάνε ένα ολόκληρο βράδυ οι νέοι, όταν παλαιότερα άνοιγαν οι μπουκάλες η μία μετά την άλλη. Σίγουρα η εστίαση και ό,τι κινείται γύρω από αυτή έχει κρατηθεί γερά στην κρίση, κάτι που το επιβεβαιώνει η καθημερινότητα και σειρά ερευνών και μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Του εξηγήσαμε πολλά ακόμη, όπως μεταξύ άλλων, ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχασαν πάνω από το 50% της σύνταξής τους, δεν μπορεί να «φανούν» στη νυχτερινή ζωή της πόλης, οι νέοι που έφυγαν και αναζήτησαν την τύχη τους εκτός εθνικών συνόρων επίσης δεν «καταγράφονται» στη νυχτερινή ζωή. «Έχετε και τη μαύρη οικονομία που σας κράτησε ζωντανούς, όπως και άλλες χώρες του Νότου. Διαβάζω ότι κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα με ανοδικές τάσεις και το βλέπω και ο ίδιος στην παραμονή μου στην Ελλάδα. Δύσκολο να καταπολεμηθεί χωρίς ισχυρά κίνητρα γα όλους.» Την επόμενη ημέρα θα πήγαινε στα κοντινά νησιά του Ιονίου Λευκάδα, Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Αναζητά νησιά που είναι ανεπτυγμένα τουριστικά για επενδύσεις σε ακίνητα για τουριστική αξιοποίηση. «Ο δυνατός σας τομέας. Αυτός που πραγματικά κράτησε ζωντανή τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Προστατεύστε και σεβαστείτε την ελληνική μοναδική ομορφιά» μας λέει καθώς μας αποχαιρετά. Υ.Γ. Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ιστορία αν γινόταν αμέσως μετά το ΠΑΣΧΑ από κάποιον επισκέπτη. Όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

EPIRUS

VOICES «Ελληνικό Πρωινό της Πρέβεζας»

Το «Ελληνικό Πρωινό της Πρέβεζας» παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με τους ντόπιους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και τη Νέα Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας / Παράρτημα Πρέβεζας. Όταν ένας παραγωγός ρώτησε ένα ξενοδόχο της περιοχής αν θα παρουσιάζει στο ξενοδοχείο του το «Ελληνικό Πρωινό της Πρέβεζας» ο δεύτερος του απάντησε ΟΧΙ γιατί τα προϊόντα σας είναι πιο ακριβά από τα εισαγωγής ή άλλων πόλεων. Άραγε την ίδια άποψη έχουν και οι θεσμικοί φορείς που φωτογραφίζονται περιχαρείς σε αυτές τις εκδηλώσεις;

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Ο 3Ος Ημιμαραθώνιος Άρτας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλο μερίδιο αυτής ανήκει στους εθελοντές. Μάλιστα η εθελοντική ομάδα στην περιοχή έχει εξελιχθεί και αποτελεί τον πυρήνα των εθελοντών της Ηπείρου. Είναι έτοιμοι για όλα 24 ώρες το 24ωρο. Μπράβο τους.

Η ευγένεια στις διαβάσεις

Σιγά σιγά οι έλληνες έχουμε αρχίσει να εξευρωπαϊζόμαστε σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας. Ένας από αυτούς είναι και το γεγονός να σταματάμε με το αυτοκίνητό μας στις διαβάσεις των πεζών. Αυτό ισχύει πλέον και στην Ήπειρο και ειδικά στα Γιάννινα, δεν ισχύει όμως στην Πρέβεζα και στην Άρτα. Εκεί υπάρχει ακόμη αναισθησία προς τους πεζούς και τα παιδιά από τους οδηγούς. Βέβαια δεν υπάρχουν και διαβάσεις αφού το χρώμα έχει σβήσει μετά από τόσα χρόνια καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση σφυρίζει αδιάφορα!


NEWSPAPER

06

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ «Σεϊτάν Παζάρ!», αναφώνησε κάποτε ένας Τούρκος διοικητής, περνώντας για έλεγχο από τα σοκάκια της παλιάς πόλης. Οι έμποροι είχαν αλείψει με σαπούνι το καλντερίμι, το άλογο γλίστρησε, όποτε πέφτοντας φώναξε: «Του διαβόλου το παζάρι!». Κάπου εκεί στο μεταίχμιο θάλασσας και στεριάς η ζωή κυλά γλυκά, αργά, σχεδόν νησιώτικα, με βήματα που περπατούν παράλληλα στα νεοκλασικά της παραλιακής, με σεργιάνι σε λιθόχτιστα στενά, με φρέσκο ψάρι, διάφορες λιχουδιές, τσίπουρο και ούζο στα ταβερνεία του Σεϊτάν-Παζάρ. «Διαβολοπάζαρο» για κάποιους, χαρά Θεού για όλους εμάς που γευόμαστε στα τραπεζάκια του τα δώρα της θάλασσας και της φύσης. Αν ψάξεις καλά μες στα σοκάκια κι άλλα έχουν απομείνει απ’ τα παλιά. Τυπογραφεία που λειτουργούν αδιάκοπα από το 1950, κουρεία βγαλμένα σαν από άλλες εποχές και στην οδό Δαρδανελίων μια ορειχάλκινη προτομή αφιερωμένη στον Κώστα Καρυωτάκη. Λίγα μέτρα από το σπίτι που έζησε τις 32 τελευταίες μέρες της ζωής του, οι Πρεβεζάνοι τιμούν τον πεσιμιστή ποιητή. Μπορεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, να είναι ο πύργος του ρολογιού ο οποίος είναι χτισμένος από τους Ενετούς το 1752 και να αποτελεί τμήμα του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Χαραλάμπους, το τυπογραφείο του κ. Τσόκα στο Σεϊτάν-Παζάρ όμως αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά πολύ περισσότερο για του τουρίστες. Είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό, ειδικά το καλοκαίρι, οι μηχανές του αποτελούν αντίκες για τον χώρο των τυπογραφείων και σημαντικά εκθέματα για τους επισκέπτες. Λειτουργούν όλες, καθώς η οικογενειακή φροντίδα, πέρασε από τον πατέρα στον γιο Τσόκα, ενώ στο πίσω μέρος του μαγαζιού έχουν

προστεθεί νέα μηχανήματα ακολουθώντας τις επιτάσεις της νέας γενιάς. Σήμερα αποτελεί ένα μικρό Μουσείο Τυπογραφίας, αλλά και μια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στο κοινό για επισκέψεις. Γίνεται αντικείμενο θαυμασμού ιδιαίτερα από τον μαθητόκοσμο και ευκαιρία για επιστροφή πίσω στο χρόνο, τότε που οι τυπογράφοι “μιλούσαν” με τις τυπογραφικές πλάκες, τα τυπογραφικά μηχανήματα, τα έκαναν κομμάτι από τη ζωή τους. Και παρουσίαζαν κομψοτεχνήματα εκδόσεις. Στην εποχή των “κομπιούτερ” της ταχύτητας, μια, έστω και για λίγο, επιστροφή, στον ήρεμο και δημιουργικό καλλιτεχνικό κόσμο της Τυπογραφίας, μέσα από το Τυπογραφείο του κ. Τσόκα είναι σίγουρα ένα ευχάριστο διάλειμμα και μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο ίδιος βρίσκεται εκεί για να μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στο …νέο αίμα αλλά και για να εξιστορεί ιστορίες στους επισκέπτες.

joinepirus.gr

ΕΡΕΥΝΑ

Πόσο θα κοστίζει το ταξίδι Αθήνα-Γιάννενα οδικώς με τα νέα διόδια

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι μειώνουν τον χρόνο και την απόσταση, αλλά αυξάνουν και το κόστος. Με την ολοκλήρωση των νέων δρόμων, το ταξίδι από τα Ιωάννινα προς την Αθήνα θα συντομεύσει τουλάχιστον κατά μιάμιση ώρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα γίνεται με ασφάλεια, καθώς η εθνική καρμανιόλα θα αποτελεί παρελθόν. Οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 400 χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων (Ιόνια και Ολυμπία) τα οποία θα διανύουν καταβάλλοντας ένα αρκετά υψηλό κόστος. Το κόστος έχει υπολογιστεί σε περίπου 6,2 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Το ύψος των διοδίων που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα υπολογίζεται στα 37 ευρώ.

Αναλυτικά: Από Αθήνα μέχρι Ρίο, το κόστος των διοδίων θα είναι 11,50 ευρώ Η χρήση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου είναι 13,30 ευρώ Από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα τα διόδια θα έχουν κόστος 12 ευρώ Από τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο θα λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί διοδίων Δύο από τους τέσσερις θα βρίσκονται στη γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου και οι υπόλοιποι στην Αιτωλοακαρνανία Σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν στο Τέροβο, στο Κομπότι, στο Αγγελόκαστρο και στην Κλόκοβα Συνολικά, το κόστος του ταξιδιού Αθήνα-Ιωάννινα θα ανέρχεται στα 36,80 ευρώ.

Γιαννιώτικο Γάλα Υπέροχο γάλα! Τώρα έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε το γάλα σας κάθε ώρα της ημέρας από τον αυτόματο πωλητή Γιαννιώτικου Γάλακτος. Φρέσκο ηπειρώτικο γάλα το οποίο συλλέγεται καθημερινά διατηρώντας την αυθεντικότητα και την αγνότητά του. Ο αυτόματος πωλητής βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης!


08

NEWSPAPER

joinepirus.gr

πανεπιστημιο ιωαννινων

Φαρμακευτικά Φυτά της Ηπείρου Ξέρετε τι είναι η γαλατσίδα, το ξινάκι, η δρακοντιά, η καζάρμα, ο ζαμπούκος, το μοσχακίδι, η τσαπουρνιά, η φυλλάδα, το καλαμότσιχρο; Γνωρίζετε το μούρο της ευτυχίας, της αγάπης το βοτάνι, το λουλούδι του πάθους ;... Είναι μερικά μόνο από τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου. Απ’ αυτά που συναντάμε στα βουνά και σε κάθε γωνιά ενός τόπου που φημίζεται για την σπάνια χλωρίδα... Όλα αυτά λοιπόν μπορείτε να τα γνωρίσετε πλέον πολύ εύκολα κι απλά.. Χάρη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το Εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκατοντάδες βότανα και φυτά, που ευδοκιμούν στην Ήπειρο, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, μελετημένα και οργανωμένα. Μάλιστα η παρουσίαση γίνεται με την λατινική ορολογία, την ελληνική ονομασία αλλά την λαϊκή ονομασία του κάθε φυτού...

Ήρθε ο πρώτος αυτόματος πωλητής φυσικού χυμού Όλοι οι αρτινοί έσπευσαν να στηρίξουν την απόπειρα να γίνει ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, στοιχείο της καθημερινότητάς μας

Η ηλεκτρονική αυτή βάση σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα βότανα της Ηπείρου, περιοχής με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών. Ο μελετητής μπορεί να ανασύρει πληροφορίες σχετικές με τις επίσημες και λαϊκές ονομασίες των φυτών, τη μορφή τους, τις δραστικές ουσίες που περιέχουν, τα μέρη του φυτού που τις περιέχουν, τον τρόπο λήψης, τις φαρμακολογικές ιδιότητες και εφαρμογές καθώς και τις ανεπιθύμητες ιδιότητες και την ενδεχόμενη τοξικότητά τους. Μπορεί επίσης, να βρει και ενδεικτική βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη. Σε καμία όμως περίπτωση η βάση αυτή δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό για ατομική χρήση. Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται η γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν τη λήψη κάποιου παρασκευάσματος βοτάνων, γιατί ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί σοβαρά τη δράση και τοξικότητά τους.

Η εταιρεία «ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ» σε συνεργασία με τον Δήμο Άρτας, έχει αναλάβει την λειτουργία των δυό μηχανημάτων προσφοράς φυσικού χυμού πορτοκαλιού και με ένα ευρώ μπορεί οποιοσδήποτε να απολαύσει τον φυσικό του χυμο.

Η Πρέβεζα ανάμεσα σε 11 μυστικές Ευρωπαϊκές πόλεις To theculturetrip.com αφήνει στην άκρη τις πολυδιαφημισμένες πόλεις της Ευρώπης που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και προτείνει στους επισκέπτες του να ταξιδέψουν σε γωνιές της «Γηραιάς Ηπείρου» λιγότερο προβεβλημένες, που θα τους αποζημιώσουν από τα πρώτα κιόλας βήματα που θα διανύσουν σ’ αυτές. «Η Ευρώπη έχει μια πληθώρα προορισμών που μπορεί να μην έχετε σκεφθεί καν να επισκεφθείτε. Σας παρουσιάζουμε 11 λιγότερο γνωστές πόλεις της Ευρώπης, που θα πρέπει να επισκεφθείτε… ακόμα και τώρα Γάνδη – Βέλγιο, Λουκέρνη – Ελβετία, Σαλαμάνκα – Ισπανία, Τρόντχαϊμ – Νορβηγία, Μασσαλία – Γαλλία, Σίντρα – Πορτογαλία, Κλονακίλτι – Ιρλανδία, Φεράρα – Ιταλία, Οσιγιεκ – Κροατία, Κότορ – Μαυροβούνιο, Πρέβεζα – Ελλάδα» αναφέρει μεταξύ άλλων η συντάκτρια του άρθρου.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΚΤΙΟΥ: Πάνω από 350.000 αφίξεις τουριστών αναμένονται το 2017

Πάνω από 350.000 τουρίστες αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 2017, βάσει του προγραμματισμού πτήσεων που έχει γίνει. Από τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΤΕ προκύπτει ότι οι περισσότεροι είναι Άγγλοι και έπονται οι Ολλανδοί, Δανοί, Γερμανοί, Ιταλοί, κ.ο.κ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ακτίου αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ μετά την ανάληψη του management από την Fraport που θα φέρει νέα δρομολόγια και αεροπορικές εταιρείες.

Ομάδα Έργου Μαρία Κωνσταντή

Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Σχεδιασμός, Συντονισμός και Επιστημονική Επιμέλεια)

Μάριος Α. Μαρσέλος

Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Επιστημονική Επιμέλεια)

Έλενα Ανδρίκου-Καλέσογλου

Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΑΠΘ (Προσθήκη Εγγραφών στη Βάση)

Φωτεινή Μάλλιου

Μοριακή Βιολόγος & Γενετίστρια, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Προσθήκη Εγγραφών στη Βάση)

Αλεξάνδρα-Ελένη Κατσογριδάκη Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Προσθήκη Εγγραφών στη Βάση)

Παναγιώτης Χαρκίτης

Χημικός, ΙΔΑΧ, MSc Πληροφοριακά Συστήματα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Εφαρμογής)

Νικόλαος Ράπτης

Πληροφορικός (Web Design & Development)

Η νέα εικόνα του αεροδρομίου του Ακτίου που αναλαμβάνει η Fraport

Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας των 14 ελληνικών αεροδρομίων, η Fraport Greece έδωσε μια πρώτη γεύση από το ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέα εποχής των αεροδρομίων αποτελεί η ανανέωση και ο εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια σύνοψη των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Fraport Greece μέχρι το 2021στο αεροδρόμιο του Ακτίου: Επέκταση κατά 2.381 m2 και ανακαίνιση τερματικού σταθμού Εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης- στάθμευσης αεροσκαφών 75% αύξηση των σταθμών Check-in ( από 8 σε 14 ) 60% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών ( από 5 σε 8 ) Διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου ( από 2 σε 4 )


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

10

joinepirus.gr

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

ΕΝΑΣ ΚΑΜΕΡΑΜΑΝ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ «STAR»ATA... Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η J O IN T E A M

Ο

Θοδωρής Παπάζογλου είναι Ηπειρώτης, με ρίζες στην Καππαδοκία γεννημένος στη Σουηδία. Είναι ένας αεικίνητος καμεραμάν- φωτογράφος που έχει γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα στον τηλεοπτικό στίβο. Τα πρώτα του βήματα, τα έκανε το 1990 στο πρώτο και μοναδικό ιδιωτικό τοπικό κανάλι της Ηπείρου. Μέχρι το 1994 περιφερόταν σε διάφορα τοπικά κανάλια. Τότε ήρθε η πρόταση από τον ANT1, το ένα από τα τρία πρώτα ιδιωτικά κανάλια με πανελλαδική εμβέλεια. Με το ΑΝΤ1 έζησε σημαντικές στιγμές καλύπτοντας μεγάλα θέματα της Δυτικής Ελλάδας, με αποκορύφωμα τον Εμφύλιο στην Αλβανία. Εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Ήπειρος TV1 αλλά και στην κρατική ΕΡΤ. Μετά από αυτή την περιήγηση, η πρόταση που ήρθε από το SΤΑR κάλυψε πλήρως τους νέους στόχους που είχε θέσει με συνέπεια να είναι ο υπεύθυνος οπερατέρ που καλύπτει όλη την Δυτική Ελλάδα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Να με κλείσουν σε ένα γραφείο

Πού θα θέλατε να ζείτε; Σαν την Ελλάδα δεν έχει

Επικοινωνιακός, Καλόψυχος, Ήρεμος, Γοητευτικός, Δοτικός

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Η ζωή θέλει τρέλα

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Να φωτογραφίζω όμορφες παρουσίες

Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια ημέρα Να φέρω τα κρυστάλλινα νερά του Αώου στην Παμβώτιδα και να την καθαρίσω. Επιτέλους

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τα πάντα πριν το 2009 Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Τα φίδια Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Το γεγονός ότι παντρεύτηκα Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Στην Ρόδο, έναν επίγειο παράδεισο Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Έχεις θετική αύρα, εκμεταλλεύσου την και δεν θα χαθείς ποτέ

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Ο wolverine Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Ο Κατσαντώνης Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; Να μην είναι τόσο καλός Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Το ότι είμαι τόσα χρόνια οπερατέρ-Φωτογράφος Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας;

Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο Δεν είναι ένα Ποιο το αγαπημένο σου καφέ Του Νικολάου Τριαντάφυλλου στο Μπιζάνι ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Τι σε εμπνέει στην περιοχή που ζεις Τα γαργάρα νερά της Ηπείρου, ειδικά των Τζουμέρκων.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

12

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΥΚΟΒΕΛΗΣ

Ένας αυθεντικός δημιουργός Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η J O IN T E A M

Ο

Όλοι τον γνωρίζουν με το μικρό του όνομα Μενέλαος. Έχει καταφέρει μέσα από την δουλειά του να γίνει γνωστός σε όλο το πανελλήνιο, παρότι έχει επιλέξει να ζει μόνιμα στα Ιωάννινα. Ο Ηπειρώτης Μενέλαος Συκοβέλης, είναι μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ένας αυθεντικός δημιουργός με πάθος για την ζωή και την δουλειά του. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που γυρίζει ο Μενέλαος κατήργησε τους θεματικούς διαχωρισμούς, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό φάσμα: από πρόσωπα επώνυμα ή ανώνυμα από τοπία αλλά και από art στιγμές. Τον έχουν εμπιστευτεί σημαντικά ονόματα του star system από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αναζητά συχνά τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας και τα εφαρμόζει στις δουλειές που αναλαμβάνει με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Ο Μενέλαος, που του αρέσει να παίζει μπάσκετ, είναι ένας δεινός μουσικός και όταν θέλει να χαλαρώσει πιάνει την κιθάρα του και τζαμάρει.

joinepirus.gr


joinepirus.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να χάνομαι αυτοσχεδιάζοντας μουσικά.

INTERVIEW Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Να φερθώ άδικα και να στεναχωρήσω ανθρώπους. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Γίνε αυτό που είσαι Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τη θάλασσα. Την ενέργεια που μου χαρίζει όταν έχει μεγάλα κύματα. Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Την ανθρώπινη μιζέρια Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Να ακολουθώ την πεπατημένη, να φοβάμαι να τολμήσω. Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Παρίσι λόγω ατμόσφαιρας και βιωμάτων . Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Γκέμια! Χρειάζεσαι γκέμια Πού θα θέλατε να ζείτε; Ζω ευτυχισμένος στα Ιωάννινα, αλλά μελλοντικά θα ήθελα να δοκιμάσω παραθαλάσσια. Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση;

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Καλύτερη αίσθηση του χρόνου και του χρήματος . Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Ο Zohan Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Οι μικροί καθημερινοί ήρωες του μόχθου που κουβαλάει ο καθένας το δικό του σταυρό. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; Να παίρνω ευκολότερα αποφάσεις Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Δημιουργία παιδιών με ελεύθερη σκέψη, χιούμορ και αξίες. Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας; Δημιουργία, ενθουσιασμός, δράση, χιούμορ, έρωτας. Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια μέρα Άγαλμα στη σύζυγο. Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο Tour d’ Argent Ποιο το αγαπημένο σου καφέ Το καφέ του Van Dyke. Τι σε εμπνέει στην πόλη που ζεις Το μεράκι των προγόνων.

13


ΘΕΜΑ

14

MΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ» Η έκδοση μιας μαθητικής εφημερίδας σίγουρα δεν μπορεί ή δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα «βήμα» έκφρασης ή διαφορετικά ένας μικρός βηματισμός για την εκφορά του πρώτου δημόσιου λόγου από τους μαθητές.

Ε

ίναι γνωστό πως η σχολική εφημερίδα αποτελεί ένα δυναμικό μέσο διαλόγου, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν τις απόψεις τους στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας τον δικό τους λόγο, τη δική τους γλωσσική ικανότητα μπορούν να δώσουν στα κείμενά τους, το στοιχείο της αυθεντικότητας, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να γράψουν για θέματα που οι ίδιοι επιλέγουν κι αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη δική τους οπτική γωνία, τις εμπειρίες τους, κι έτσι να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, καταθέτοντας τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους για θέματα σχετικά με τη ζωή τους μέσα κι έξω από το σχολείο.

joinepirus.gr


ΘΕΜΑ

joinepirus.gr

Η

εφημερίδα “Στη Διαπασών” εκδίδεται από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας για 4η χρονιά φέτος και τα δύο τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να γίνει διμηνιαία με σταθερό το αναγνωστικό κοινό της Πρέβεζας. Τυπώνονται 600 φύλλα σε κάθε τεύχος και τα παιδιά έχουν την ικανοποίηση να συνεισφέρουν στο σχολείο τους, καθώς με τα έσοδα της εφημερίδας έχουν αγοραστεί ήδη μία βιντεοκάμερα για τις εκδηλώσεις μας, ένας φορητός υπολογιστής, ένας βιντεοπροβολέας, ένα ακορντεόν, ένα μεταλλόφωνο και σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να αγοράσουμε μερικά ακόμη μουσικά όργανα.

από τα στενά περιθώρια του προγράμματος

Το μεγαλύτερο, όμως, κέρδος είναι ότι τα παιδιά

εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών

αρθρογραφούν, παίρνουν συνεντεύξεις από σημαντικές προσωπικότητες της πόλης τους και όχι μόνο, έρχονται σε επαφή με ανθρώπους του πνεύματος, με συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, γράφουν τα ίδια ποίηση και διηγήματα που φιλοξενούνται στις σελίδες της εφημερίδας και ενημερώνονται για την επικαιρότητα, αλλά και την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της πόλης τους. Μέσα, λοιπόν, από αυτό το εγχείρημα, προάγεται με έναν εναλλακτικό και πιο δημιουργικό τρόπο

15

σπουδών η φιλαναγνωσία, ο γραπτός λόγος και η ελεύθερη σκέψη των μαθητών, καθώς και η επαφή τους με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και τις τέχνες γενικότερα. Με το μήνυμα «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», πραγματοποίησαν το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, βιβλίων, έκδοσης 2016, για παιδιά και νέους. Στην κατηγορία για το Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας είχαμε τη χαρά να απονεμηθεί στη σχολική εφημερίδα «Στη Διαπασών» του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας (Υπεύθυνη: Έλλη Σιαπανίδου). Ο αθλοθέτης ήταν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το έπαθλο βιβλία αξίας 300 ευρώ για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης.

Ζητήσαμε από την συντακτική ομάδα της εφημερίδας να … πάρει μία συνέντευξη από τον εαυτό της και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Πώς

Απολαύστε την

λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στους τομείς

Ποιοι είμαστε;

γράφουμε είτε ομαδοσυνεργατικά, είτε ατομικά.

αποφασίζουμε

τα

θέματα

και

δημιουργούμε τα άρθρα; Μέσα από τις συναντήσεις της συντακτικής ομάδας. Με την έκδοση κάθε νέου τεύχους, η ομάδα συγκεντρώνεται προκειμένου να αποφασίσει τη θεματολογία του επόμενου, που μας απασχολούν. Τα άρθρα κατόπιν τα

Είμαστε μια ομάδα μαθητών με έγνοιες, φιλοδοξίες και προβληματισμούς που θέλουμε

Πώς αξιοποιούμε τα έσοδα;

να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Σε

Γιατί γράφουμε;

σχολείο και αξιοποιούνται για να αγοραστεί

Για να εξωτερικεύσουμε τους προβληματισμούς μας,

να

στηλιτεύσουμε

ζητήματα

αυτόν

τον

τομέα

είμαστε

ιδιαίτερα

ανιδιοτελείς. Όλα τα έσοδα πηγαίνουν στο

της

επικαιρότητας με τη νεανική ματιά μας και τη διαφορετική μας οπτική, να προβάλλουμε την τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς και τις δράσεις του σχολείου μας. Γράφουμε για να

ηλεκτρονικός και μουσικός εξοπλισμός, όσον αφορά τον οποίο το σχολείο μας έχει έλλειψη. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουμε αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή, μια κάμερα, έναν προτζέκτορα και ένα ακορντεόν.

εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε.

Πού διαθέτουμε την εφημερίδα μας;

Πώς ξεκινήσαμε;

κάθε τεύχος μάς στηρίζει οικονομικά και έχει

Η εφημερίδα “Στη Διαπασών” ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία της -τώρα- διευθύντριας κ. Ελένης Συνεσίου. Το 2014 διέκοψε τη λειτουργία της για ένα χρόνο και επανήλθε ανανεωμένη το

Στο κοινό της πόλης μας, φυσικά, το οποίο σε αγκαλιάσει με μεγάλη προθυμία και αγάπη αυτή μας την προσπάθεια. Αυτό εξάλλου γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι πουλάμε συνήθως εξακόσια φύλλα ανά τεύχος. Κάθε φορά που

2015 υπό την επίβλεψη της κ. Έλλης Σιαπανίδου.

βγαίνουμε στους δρόμους της Πρέβεζας για

Ποια είναι η θεματολογία;

κόσμος την αγοράζει και μας ενθαρρύνει να

Ασχολούμαστε περισσότερο με τον κοινωνικόπολιτιστικό τομέα. Κάνουμε αφιερώματα σε σημαντικά πρόσωπα και πολιτιστικές δράσεις της περιοχής μας, γράφουμε βιβλιοκριτικές, ενημερώνουμε για τα νέα του σχολείου μας και γενικότερα μετατρέπουμε σε άρθρο οτιδήποτε μας εκφράζει, μας προβληματίζει και μας ενδιαφέρει.

να πουλήσουμε το νέο τεύχος, ο περισσότερος συνεχίσουμε να γράφουμε. Οι περισσότεροι χαίρονται ιδιαίτερα με αυτή μας την προσπάθεια και απολαμβάνουν να τη διαβάζουν. Περιμένουν με αγωνία κάθε τεύχος και αυτό είναι που μας κάνει να συνεχίζουμε να γράφουμε κάθε φορά με περισσότερη όρεξη! Η Συντακτική ομάδα της εφημερίδας “Στη Διαπασών”


16

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

trekking hellas

το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Ελλάδα για Ράφτιγκ και Καγιάκ Η Trekking Hellas είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη επιχείρηση τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η Trekking Hellas παρέχει μία πλήρη γκάμα υπηρεσιών στο χώρο του τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, καλύπτοντας τις ανάγκες των διαφορετικών αγορών πελατών της (Ελληνικές επιχειρήσεις, Tour Operators Εξωτερικού, Μεμονωμένοι Έλληνες & Αλλοδαποί ταξιδιώτες, Παιδιά & οικογένειες).

joinepirus.gr


joinepirus.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

17 rafting

H κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα είναι μία πολύ διασκεδαστική και αξιομνημόνευτη εμπειρία. Στο rafting το πλήρωμα αποτελείται από 6 έως 12 κωπηλάτες σε κάθε βάρκα την οποία κατευθύνει επαγγελματίας οδηγός ποταμού. Ποτάμια με μικρό βαθμό δυσκολίας προτείνονται σε όσους θα κάνουν rafting για πρώτη φορά ενώ δυσκολότερα ποτάμια μπορούν να δοκιμάσουν οι πιο έμπειροι κωπηλάτες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση κολύμβησης, ψυχική και σωματική υγεία. Εξοπλισμός Θα πρέπει να έχετε μαζί σας μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα βραχεί, ένα μπλουζάκι, πετσέτα. Η Trekking Hellas σας παρέχει, ολόσωμη στολή και καλτσάκια από νεοπρέν, σωσίβιο, αντιανεμικό, κράνος και κουπί. Διαδικασία Με την άφιξη σας στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης, οι άνθρωποι της Trekking Hellas θα σας δώσουν τον εξοπλισμό σας τον οποίο και θα φορέσετε. Στη συνέχεια θα επιβιβαστείτε σε αυτοκίνητο της Trekking Hellas για να μεταφερθείτε στο σημείο εκκίνησης της κατάβασης. Ακολουθεί το απαραίτητο μάθημα και στη συνέχεια μπαίνετε στις βάρκες για να ξεκινήσει η κατάβαση. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 4-5 ώρες.

kanoe

Α

πό την ίδρυσή του το 1986, ο Όμιλος Trekking Hellas έχει αναγνωριστεί ως η επιχείρηση στο χώρο του τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων και διοργάνωσης εκδηλώσεων που προσφέρει πρωτοποριακές και ποιοτικές υπηρεσίες, καθιστώντας τον στην κορυφή του χώρου αυτού.

Το 1997, ιδρύεται η Lead Αειφόρος Ανάπτυξη Α.Ε., εταιρεία που παρέχει με σύστημα δικαιόχρησης (franchising) το καταχωρημένο εμπορικό σήμα Trekking Hellas σε υποψήφιους δικαιοδόχους σε όλη την Ελλάδα. O Όμιλος Trekking Hellas αποτελείται σήμερα από 10 αυτόνομες επιχειρήσεις και απασχολεί πάνω από 70 άτομα σε όλη την Ελλάδα: Ευρυτανία, Δυτική Θεσσαλία, Ανατολική Θεσσαλία, Γρεβενά, Ορεινή Αρκαδία, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Ναυπακτία, Πάρνηθα, Σαντορίνη. Στην Ελλάδα ο Όμιλος Trekking Hellas διακινεί περίπου 20.000 πελάτες ετησίως και διαθέτει μια βάση δεδομένων με πάνω από 25.000 ενεργούς πελάτες. Παράλληλα εισάγει περίπου 1.600 άτομα από το εξωτερικό για την πραγματοποίηση πολυήμερων διακοπών, ενώ υλοποιεί 180 εταιρικά προγράμματα ετησίως. Συνεχώς ανταποκρινόμενη στις τάσεις και εξελίξεις του παγκοσμίου χώρου, η Trekking Hellas έχει υιοθετήσει μια σειρά

ενεργειών για την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κοινού στο οποίο απευθύνεται. Το Σαββατοκύριακο 9 Απριλίου η Trekking Hellas φιλοξένησε το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Ελλάδα για Ράφτιγκ και Καγιάκ σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Πιστοποίησης Εκπαιδευτών και Οδηγών στον κόσμο τον IRF . Περισσότερα από 30 άτομα εκπαιδευτές και οδηγοί από την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αμερική περιηγήθηκαν στα πανέμορφα τοπία της Ηπείρου πραγματοποιώντας καταβάσεις στα ποτάμια Αώος, Καλλαρύτικος και Άραχθος. Τοπία άγριας ομορφιάς, φαράγγια, ποτάμια, αλπικές λίμνες, Εθνικά Πάρκα και μικροτοπία μεγάλης αισθητικής αξίας, συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό των Τζουμέρκων, των Ζαγοροχωρίων, του Αμβρακικού Κόλπου αλλά και του Ιονίου. Η Trekking Hellas σας περιμένει στο επόμενο ταξίδι σας να σας προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες και γνώσεις ζωής με δύο σπουδαίους εκπαιδευτές. Τον Γιώργο Πουλόπουλο στα Ιωάννινα και τον Δημήτρη Παπαγεωργίου στα Τζουμέρκα, στον Αμβρακικό Κόλπο και στο Ιόνιο. Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι εκπαιδευτής οδηγών Rafting, της Παγκόσμιας ομοσπονδίας I.R.F., έμπειρος καγιάκερ, με μεγάλη εμπειρία στο βουνό και αρκετές αποστολές στο εξωτερικό σας περιμένει μαζί με τους συνεργάτες του να οργανώσουν την επόμενη επίσκεψή σας στα Τζουμέρκα, με αγάπη για τον τόπο και σεβασμό στις ανάγκες σας.

Διαδρομές με διθέσια ασφαλή σκάφη, ανοιχτά από την πάνω πλευρά, ιδανικά για λίμνες και εξερεύνηση στενών περασμάτων, πάντα με τη συνοδεία επαγγελματία οδηγού. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία για να λάβει κάποιος μέρος σε αυτή τη δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση κολύμβησης, ψυχική και σωματική υγεία. Εξοπλισμός Θα πρέπει να έχετε μαζί σας μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που πιθανώς θα βραχούν, ένα μπλουζάκι, πετσέτα (για τους καλοκαιρινούς μήνες, καπέλο και γυαλιά ηλίου).Η Trekking Hellas σας παρέχει σωσίβιο, κράνος και κουπί. Διαδικασία Με τη άφιξη σας στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης, οι άνθρωποι της Trekking Hellas θα σας δώσουν τον εξοπλισμό σας τον οποίο και θα φορέσετε. Ακολουθεί το απαραίτητο μάθημα και στη συνέχεια μπαίνετε στα canoe-kayak για να ξεκινήσει η περιήγηση σας στη λίμνη. Σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης, σας ακολουθεί επαγγελματίας οδηγός.

Στοιχεία Επικοινωνίας Δημήτρης Παπαγεωργίου: 6972031553 Τηλ. γρ: 26510 71703 Ταχυδρομική Διεύθυνση: Μονολίθι Ιωαννίνων, T.K. 44013 Email: tzoumerka@trekking.gr


OI KANONEΣ ΤΟΥ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑΤΟΣ

19 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΝΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

JOIN ΠΑΣΧΑ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

joinepirus.gr

19

ΑΡΝΑΚΙ ΑΣΠΡΟ & ΠΑΧΥ Κάθε χρόνο μόλις η Λαμπρή πλησιάζει, το αρνί-αρνάκι μπαίνει στη ζωή μας με ένα συνδυαστικό πλέγμα θρησκείας, υποχρέωσης, μαγειρικής νοσταλγίας και ωμότητας. Είναι οι «Ιερές Αγελάδες» της καθημερινής μας δίαιτας όλο τον χρόνο και μέσα από την αναγωγή του Χριστιανισμού σε «τέχνη» της θυσίας αρνάκια μικρότερα του ενός έτους μετατρέπονται σε σύμβολα «θυσίας» στο στομάχι και την ψυχική μας αναγέννηση. Η παράδοση πέρα από τη «σοφία» της έχει και μεγάλες δόσεις συντηρητισμού, οι οποίες εμφανίζονται με μια μορφή νοσταλγίας και φωτογραφικής μνήμης, ειδικά όταν αυτή η νοσταλγία έχει να κάνει με το φαγητό

Η

νοσταλγία από μόνη της έχει μια έντονα συντηρητική υφή που διαπερνά τη λειτουργικότητά της, ενώ ταυτόχρονα το φαγητό, ιδιαίτερα στην κοινωνική του έκφραση, «πάσχει» από ενσωματωμένες μνήμες που συνήθως έχουν να κάνουν με το μάρκετινγκ ή την αδυναμία να αποδεχθούμε το καινούργιο, που συνήθως στην περίπτωση του φαγητού έχει να κάνει με «ξένες» μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες και συστατικά. Η κατανάλωση αρνιού διεθνώς πέφτει κάθε χρόνο εξαιτίας κάποιων ανεξήγητων φαινομενικά αιτιών, την εξής μία: το μοσχάρι. Το αρνί μέχρι πριν από πολύ λίγες δεκαετίες ήταν το κρέας par excellence στο ελληνικό πιάτο μας, με ελάχιστες ανταγωνιστικές παρουσίες, ίσως μόνο από το κοτόπουλο ή και τη γουρουνοπούλα. Γέμιζε τις κατσαρόλες και τα ταψιά μας κάθε Κυριακή, ποτέ δεν μας «μύριζε», ποτέ δεν το θεωρούσαμε σκληρό ή λιπαρό, άντεχε πολλές ώρες μαγειρέματος και συγχωρούσε ακόμη και τα πιο τραβηγμένα σενάρια της κουζίνας. Σταδιακά παραμερίστηκε από το τραπέζι μας και πήρε κυρίως εορταστικό χαρακτήρα, δίνοντας τη θέση του

στο επεκτατικό και εκβιομηχανοποιημένο μοσχάρι, το «ιερό τέρας» της κατανάλωσης. Ακούγεται παράδοξο, αλλά στην παραγωγή του και στην πώλησή του ο μεγάλος ανταγωνιστής του αρνιού είναι το μοσχάρι. Το μοσχάρι είναι το σύμβολο της «ανάπτυξης» που πάντα φέρνει μαζί της την καταστροφή του περιβάλλοντος και «χρειάζεται» τον χώρο του αρνιού, που για όλους εμάς τους Χριστιανούς είναι το σύμβολο της θυσίας, γιατί πέρα από τις ανάγκες του συστήματος, γι’ αυτή την «εξαφάνιση» έφταιγε και σε μεγάλο βαθμό η πολιτισμική εκδοχή του αρνιού, δηλαδή η θρησκευτική εκδοχή του ζώου ως υπάκουου και καλοσυνάτου. Τα κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο σήμερα περιλαμβάνουν το αρνί στο μενού τους. Ωστόσο, η κατανάλωση διεθνώς πέφτει. Αιτία; το μοσχάρι. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε ο Guardian, η επίδραση της «παραγωγής» μοσχαριών στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερη από αυτήν των αυτοκινήτων. Μάλιστα, στην ίδια μελέτη από την Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, το αρνί δεν συμπεριλήφθηκε ως ζωικός παράγοντας απέναντι στο περιβάλλον εξαιτίας της μηδαμινής εκτροφής του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το αρνάκι δέχεται

τις τελευταίες δεκαετίες μια επίθεση και από φίλα προσκείμενες ψυχές, που στον βωμό της υγιεινής διατροφής θυσίασαν τον «λιπαρό» συναγωνιστή τους και σύμβολο, στην προσπάθεια για μια «μη επιθετική» κοινωνία απέναντι στις πιέσεις της τεράστιας βιομηχανίας παραγωγής και εκτροφής μοσχαριών. Βλέπετε, η αστυνομία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής εύκολα συμμάχησε με την επικερδέστατη και εκβιομηχανοποιημένη εκδοχή της σάρκας, το μοσχάρι, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εκσυγχρονισμού. Είναι θεωρητικά αυτονόητο, αλλά στη χώρα μας σήμερα δεν υπάρχει εστιατόριο που να ασχολείται σοβαρά με το αρνί, πόσω μάλλον με την άνοιξη ή τη σχέση τους. Στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσει κανείς τις ταβέρνες με τα παϊδάκια, το αρνί δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει, μιλάει αγγλικά και είναι αρνάκι από τη Νέα Ζηλανδία. Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ Το αρνί είναι λιπαρό κρέας, αλλά αυτή είναι η δύναμή του. Εκτός από τη γνωστή νοστιμιά του, δίνει δυνατότητες μαγειρικών τεχνικών, όπως το αργό μαγείρεμα, που δύσκολα αντέχουν άλλα κρέατα.


20

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι κανόνες του σουβλίσματος Βάζουμε, εμείς, επιτέλους μία τάξη σε αυτή την ιερά παράδοση. Που είναι το κράτος; Που είναι οι αρμόδιοι; Που είναι οι παντογνώστες… Μπύρα ή χύμα κρασί; Βαρύ λαϊκό ή δημοτικό την Άγια αυτή ημέρα; Πως ορίζεται το Πάσχα στην Ήπειρο; Το join EPIRUS σας παρουσιάζει τους κανόνες του σουβλίσματος για την ημέρα του ΠΑΣΧΑ

Δ

εν βαριόμαστε. Αν βαριόμαστε, σκεφτόμαστε πάλι την πρώτη πέτσα που θα κόψουμε με το χέρι. Τα αυτόματα μοτέρ για σούβλισμα κόβουν ένα γενναίο 30% από το πνεύμα της Κυριακής του Πάσχα. Μπύρα. Κρύα. Στο χέρι που δεν σουβλίζει. Κοκορέτσι. Που μόλις βγήκε. Στο στόμα που δεν σουβλίζει. Όχι Θώδη, όχι Γωγώ Τσαμπά. Είναι ποπ. Ο καλός σουβλιστής νιώθει την ευθύνη που έχει στα χέρια του. Σουβλίζουμε για να σουβλίσουμε. Ομπρέλα για τον ήλιο παιδιά. Αργά. Αργά. Ο καλός ψήστης είναι σαν τον κυνηγό: Ξυπνάει νωρίς. Αν είναι να το ξεκινήσετε αργά, Καλά Χριστούγεννα.

joinepirus.gr


joinepirus.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

21

Οι μη έχοντες επαφή με το σούβλισμα παρακαλούνται όπως απομακρυνθούν γιατί το Πάσχα, δεν έχει ντελίβερι. Κοινώς, θα πεινάσετε.

Σε κάθε παρέα-οικογένεια είναι χρήσιμος ένας που ξέρει πως βγάζουμε το αρνί από την σούβλα όταν ψηθεί. Φρόντισε να έχεις έναν στην ομάδα σου.

Σουβλίζουμε με το μυαλό στην πρώτη πέτσα που θα κόψουμε με το χέρι.

Κάνε ξεκάθαρο από την αρχή ποιός είναι ο άρχοντας της πέτσας. Μια βέργα να χτυπάς χέρια που πλησιάζουν θα ήταν πολύ χρήσιμη.

H μοναξιά του σουβλιστή πριν το πέναλτι.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν σουβλίσουν δεν τρώνε πρωινό

Αν είσαι μάγκας, δείξε την προσοχή που αρμόζει στο κοκορέτσι και άσε τους άλλους να παλεύουν για το αρνί. Θα βγεις σίγουρα κερδισμένος. Όποιος έχει μοτεράκι για να γυρνάει το αρνί είναι σαν να πήγε στην ταβέρνα και να του το έφεραν έτοιμο.

Είναι αδύνατο να φας αποκλειστικά και μόνο κρέας. Το στομάχι σου απαιτεί λίγη πρασινάδα, κανένα κομμένο βραστό αυγό και, ιδανικά, χωριάτικη σπανακόπιτα… Σέλφι με το αρνί; Αλήθεια τώρα; Το Πάσχα μπορείς να ανεβάσεις μόνο τα επίπεδα χοληστερίνης σου. Άσε τις φωτογραφίες για άλλη ημέρα.

Να ξυπνήσεις νωρίς να βοηθήσεις ρε

Αφού την έχεις την φωτιά, ψήσε και λίγο -τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο- τυράκι. Δεν είναι αμαρτία. Το γλυκό, παιδιά. Μην ξεχνάτε το γλυκό. Μα γιατί ξεχνάτε πάντα το γλυκό. Μετά το αρνί τρώμε παγωτό. Εντάξει και άλλα γλυκά αλλά παγωτό Το τραπέζι του Πάσχα είναι σαν τους μπουφέδες. Αν φας πολλή σαλάτα θα χάσεις το καλό. Στις 4 κάθε Κυριακή του Πάσχα, το πανελλήνιο ψάχνει για σόδες και κάπου να πλαγιάσει Γουστάρω να ακούω δημοτικά. Για μία μέρα ναι. Κλαρίνο, σφύριγμα, τσαλίμι Κρασί, χύμα χωριάτικο σήμερα. Να ξέρουμε τι λέμε ρε παιδιά Πάρε ένα τσίπουρο με πάγο στο χέρι και κάτσε στην παρέα να μάθεις να ζεις Παγκόσμια Ημέρα Ξερόλα. Για το πόση ώρα θέλει το αρνί, για το μαρινάρισμα, για όλα Αν βιαστείς θα το κάψεις. Εκτός κι αν θες να φας μόνο πέτσα Υπάρχουν και οι φούρνοι να σου το ψήσουν αλλά τι τον πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ αν δεν σκάψεις ένα λάκκο στην αυλή να σουβλίσεις Εσείς που μαθαίνετε στα παιδιά σας να τρώνε μόνο το απέξω στο κοκορέτσι ή μόνο το μέσα, να σταματήσετε Αυτή η ημέρα θέλει πολλές αντοχές. Όχι στο γύρισμα της σούβλας αλλά από εκείνους τους μια-φορά-το-χρόνο συγγενείς που εμφανίζονται πάντα με ιστορίες από τα παλιά …


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

22

joinepirus.gr

1.

Το αρνί ήταν από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος πριν από περίπου 9.000 χρόνια κοντά στο σημερινό Ιράκ και στην Περσία. Οι νομάδες τα έπαιρναν μαζί τους στις μετακινήσεις τους και τα κατανάλωναν παστά.

19

2.

Το σουβλιστό αρνί το λέμε και οβελία αν και οβελός ή οδελός είναι το παλιό, μακρύ και αιχμηρό εργαλείο, η σημερινή σούβλα.

3.

Τιρκουάζ φυτική σφραγίδα . Η οβάλ δηλώνει τον κωδικό του σφαγείου, η τετράγωνη τη χώρα προέλευσης και υπάρχουν σε κάθε τεταρτημόριο του αρνιού. Σου λένε τις βασικές πληροφορίες για το αρνί, εκτός αν το παρήγγειλες από τον μπάρμπα σου στο χωριό.

4.

Τα αρνιά του Πάσχα είναι γάλακτος, τριώντεσσάρων μηνών και φτάνουν τα δέκα-δώδεκα κιλά (το πολύ δεκατέσσερα) όταν θυσιάζονται για να μας δώσουν το πιο ελληνικό φαγητό του χρόνου που φέρνει κοντά αγαπημένους φίλους και συγγενείς στο παραδοσιακό ανοιξιάτικο τραπέζι.

5.

Θα το αγοράσεις τη Μ. Πέμπτη ή τη Μ. Παρασκευή, θα το βγάλεις από τη σακούλα και τα χαρτιά περιτυλίγματος και θα το διπλώσεις με ένα βαμβακερό πανί μέχρι την Κυριακή που θα το σουβλίσεις. Από την προηγούμενη μέρα κάνεις όλες τις ενέργειες για να το ετοιμάσεις.

πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το πασχαλινό

ΑΡΝΙ

8.

Αρσενικό ή θηλυκό; Είναι θέμα γούστου, όπως και... το ερώτημα αρνί ή κατσίκι. Τι διαφορά έχουν; Τα θηλυκά είναι πιο ζουμερά από τα αρσενικά γιατί είναι πιο λιπαρά, γι’ αυτό και οι περισσότεροι τα προτιμούν.

Μπόλικο αλάτι και πιπέρι σε όλο το αρνί (και μέσα στην κοιλιά) πριν από το σούβλισμα, αλλά λάδωμα μόνο μετά τη δεύτερη ώρα και αυτό πάλι είναι υπό συζήτηση... Καλύτερα να το αφήσουμε στην ησυχία του, χωρίς πολλά λαδώματα και με την πέτσα πάνω, μέχρι το τέλος, για να γίνει ζουμερό. Η πέτσα κλείνει μέσα όλους τους χυμούς του κρέατος. Όταν αρχίσουν τα τραβολογήματα πάνω από τη φωτιά, το κρασί μεν κατεβαίνει ευκολότερα αλλά το αρνάκι στεγνώνει, λένε οι ειδικοί. Ποιος τους ακούει; Κανείς, ευτυχώς. Το τσιμπολόγημα της πέτσας, όσο ακόμα ψήνεται, είναι η στιγμή που περιμένουμε όλοι την Κυριακή του Πάσχα!

7.

9.

6.

Ένα αρνί δέκα κιλών στη σούβλα χρειάζεται 15 κιλά κάρβουνα και από 3 μέχρι 5 ώρες ψήσιμο. Εξαρτάται αν θα είναι σε ψησταριά ή στημένο στη σούβλα στο έδαφος και από την ποιότητα των κάρβουνων. Όταν «σκάσει» η σάρκα του από τα κόκαλα, το αρνί είναι έτοιμο. Με δέκα κιλά αρνί τρώνε άνετα περίπου 10 καλεσμένοι.

Αν δεν αγοράσεις ολόκληρο αρνί, τότε θα προμηθευτείς, ανάλογα με τα άτομα που θα κάτσουν μαζί σου στο πασχαλινό τραπέζι, μισό αρνάκι (μπούτι, σπάλα και παϊδάκια, ελαφρά σπασμένα για να μη στεγνώσουν στον φούρνο του σπιτιού). Τρεις ωρίτσες ψήσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι τους 180 βαθμούς.

10.

Το βιολογικό αρνί ή ελευθέρας βοσκής υπάρχει; Ναι, και θα το βρεις σε καλά κρεοπωλεία. Τα περισσότερα, όμως, βόσκουν ελεύθερα και τότε σημασία έχει αν το λιβάδι είναι σπαρμένο ή φυσικό.

11.

Το πιο μαλακό και νόστιμο μέρος του αρνιού είναι η σπάλα, που οι παλιοί «διάβαζαν» το τρίγωνο κόκαλό της για τα μελλούμενα.

12.

Εισάγουμε αρνιά στην Ελλάδα; Μάλιστα! Και ζωντανά και σφαγμένα. Όμως, το αιγοπρόβειο κρέας αποτελεί μια σοβαρή ελληνική παραγωγή και αξίζει να αποτελέσει την καλύτερη κερδοφόρο δραστηριότητά μας.


joinepirus.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

23

13.

Κατσικάκι ή αρνάκι; Αρνάκι για τη σούβλα και κατσίκι για τον φούρνο.

14.

Το κεφάλι του αρνιού κρύβει εκλεκτούς μεζέδες: το μυαλό, τα μάγουλα και τη γλώσσα. Ζητάς από τον κρεοπώλη να σου το χαράξει για να σε βοηθήσει να το ανοίξεις μετά το ψήσιμο ευκολότερα. Σερβίρεται με μπόλικο αλάτι. Ο λαιμός του αρνιού με τα γλυκαδάκια του επίσης θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά και οι παλιοί το γνωρίζουν καλά αυτό.

15.

Τα κάρβουνα έχουν, επίσης, μεγάλη σημασία για τους απαιτητικούς. Προτιμάμε ξύλα, κληματόβεργες και καλά χωνεμένα κάρβουνα.

16.

Με όσο αρνάκι περίσσεψε την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε μια σαλάτα... «αρνουάζ», με το αρνάκι κομμένο σε καρεδάκια, τα σπασμένα αυγά επίσης, λίγα βραστά φασολάκια ή αρακά, πατατούλες βραστές, κρεμμύδι φρέσκο, κάππαρη και ένα ωραίο λαδολέμονο με μουστάρδα.

17. συνταγή.

Η μαγειρίτσα γίνεται από αρνίσια ή κατσικίσια έντερα (τα κατσικίσια έντερα είναι πιο λεπτά), συκωταριά, ποδαράκια ή κοιλίτσες, κεφαλάκι, και κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της αλάνθαστη

18.

Η τιμή μιας σούβλας για αρνί ή κοκορέτσι (που είναι πιο λεπτή) φτάνει, χωρίς τον μηχανισμό, τα 7-12 ευρώ. Αγόρασε τον καλύτερο ηλεκτρικό μηχανισμό, αν πρόκειται να επιδοθείς στο σπορ του σουβλίσματος, για να τον έχεις και του χρόνου, αλλά μην ξεχνάς ότι παραδοσιακά το γύρισμα του αρνιού ήταν μια δουλειά που τη μοιραζόντουσαν μικροί και μεγάλοι, οικοδεσπότες και καλεσμένοι, απολαμβάνοντας ιδιαίτερη μεταχείριση με άφθονο κρασί και μεζεδάκια όση ώρα αναλάμβαναν υπηρεσία.

19.

Το αρνί έχει 210 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και το κατσικάκι τις μισές. Το κρέας έχει Β3, Β6, Β12, σελήνιο και ψευδάργυρο σε υψηλές τιμές, καθώς και όλα τα βασικά αμινοξέα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΝΙ

Μέρες που είναι αποφασίσαμε να κάνουμε μία συνέντευξη στο αρνάκι που θα σουβλίσουμε το ΠΑΣΧΑ διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις μιας τέτοιας πράξης που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του Χριστιανισμού.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

joinepirus.gr

25

Ποιος είναι μεγαλύτερος φόβος σου; H σούβλα. Αν και δεν την έχω δει ποτέ. Ακούω όμως φρικιαστικές ιστορίες που με τρομάζουν. Ενίοτε φοβάμαι και τα ταψιά, αλλά όχι πάντα, γιατί μου αρέσει να χοροπηδάω πάνω τους. Κάνουν ωραίο ήχο.

Γεια σου αρνάκι, αγοράκι είσαι ή κοριτσάκι; Το ξέρεις ότι φαίνεσαι πολύ νόστιμο; Γεια σου αγοράκι. Κοριτσάκι είμαι και το ξέρω πως είμαι νοστιμούλα. Η μαμά από μικρή μου έλεγε να προσέχω τους κακούς ανθρώπους, γιατί με κοιτάνε και τους τρέχουν τα σάλια… Βλέπουν τον ποδόγυρό μου και φαντάζονται μπουτάκια στο φούρνο με πατάτες, οι σαλτιμπάγκοι!

Ποια είναι η τελευταία σου επιθυμία; Να σας σουβλίσω όλους!

Πού είναι η μαμά σου; Αχ, την μαμά μου την χάσαμε τη μαύρη Τσικνοπέμπτη. Ο μπαμπάς μου είπε πως πήγε στον ουρανό, αλλά ο αδελφός μου που είναι μεγάλο ζώο είπε πως έγινε παϊδάκια.

Κάνε μια ευχή για τα μέλλον του κόσμου. Να γίνετε όλοι βετζετέριαν. Και για το μέλλον των αρνιών. Να γίνουμε πάλι σαρκοφάγα.

Έχει κι άλλο καμάρι η μαμά σου; Έχει και αυτό το ζώο τον αδελφό μου, δεν είναι πρόβατο αυτός, όρθιο τετράποδο είναι ο κερατάς. Θα το φάνε το κεφάλι του με τις βλακείες που κάνει.

Αν μπορούσες να κάνεις μια δήλωση στον σφαγέα, ποια θα ήταν αυτή; Να σφαχτεί στο ξύρισμα!

Μήπως ξέρεις γιατί όλα τα αρνάκια που βόσκουν στην εξοχή και στο χλωρό χορτάρι είναι άσπρα; Για να κάνουμε καλή αντανάκλαση στον ήλιο και να φωτάει το προφίλ του τσοπάνη.

Ποια είναι τα χειρότερα μέρη του κόσμου; Έχω ακουστά ότι είναι τα σφαγεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Πώς θα ήθελες να σε μαγειρέψουν, έχεις καμιά προτίμηση; Δύσκολη ερώτηση. Αν λέω, αν πρέπει να φύγω στο άνθος της ηλικίας μου, θέλω να φύγω με χάρη. Ξαπλωμένη νωχελικά σε ένα ταψί με μυρωδικά ολούθε, όχι επάνω από τα κάρβουνα και με την γλώσσα έξω, σαν κάφρος.

Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση; Τα ροδαλά μαστάρια της μαμάς μου! Και η πιο ευτυχισμένη στιγμή σου μέχρι τώρα; Όταν κατάλαβα ότι ο τσοπάνης θέλει μόνο εμένα!

Αντίο αρνάκι, καλοφάγωτο!

Πες μου μερικά πράγματα που σου αρέσει πολύ να κάνεις. Να βελάζω στις λιακάδες και να πλέκω μάλλινα πουλόβερ, ακούγοντας την φλογέρα του τσοπάνη.

Μπεεεεϊ, μπεεεϊ.

Χάλια είναι εδώ που μένεις, βρωμάει και ζέχνει, πώς αντέχετε; Εσείς οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνετε αλλά εμείς βγάζουμε γούστα με την κοπριά, μας φτιάχνει αυτή η βουκολική εσάνς. Βέβαια, το εκτροφείο θέλει ανακαίνιση. Μπορεί μετά το Πάσχα.

Να βελάζω στις λιακάδες και να πλέκω μάλλινα πουλόβερ, ακούγοντας την φλογέρα του τσοπάνη.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

26

joinepirus.gr

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ Καθρέφτης του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα που διατηρούνται, συνεχίζονται ή αναβιώνουν για μην περάσουν στη λήθη των αιώνων. Κατανυκτικό στη βυζαντινή Άρτα, παραδοσιακό στην όμορφη Πρέβεζα, βουκολικό στις απανταχού εξοχές. Όπως κι αν το προτιμάτε, το Πάσχα στην Ήπειρο και στο Ιόνιο είναι μοναδική εμπειρία. Ή μάλλον πολλές διαφορετικές -μοναδικές εμπειρίες. Συγκεντρώσαμε τις πιο ιδιαίτερες στις σελίδες που ακολουθούν για να βρείτε τη δική σας.

ΑΡΤΑ Ε

ίναι δύσκολο να περιγράφεις την πατρίδα σου, να αποδίδεις αντικειμενικά χωρίς συναισθηματισμούς την τοπική της μνήμη. Η Άρτα λοιπόν είναι κάτι περισσότερο από μια πανέμορφη και ιστορικά σημαντική πόλη του Αμβρακικού κόλπου. Η Άρτα αποτελεί τη σύνοψη της ιστορίας της ηπειρώτικης ρίζας. Με τα ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα σε βαρύ συρτό ρυθμό και ήχους από κλαρίνο, ντέφι, φλογέρα, κονάκια ή σαντούρια, ούτια ή φλάουτα και κρουστά. Με τις παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις της κοθρόπιτας, της τηγανιάς, του αρνιού στον ταβά, της γαλατόπιτας. Με τα ιστορικά μνημεία της πόλης, το Γιοφύρι, την Παρηγορήτρια, την Αγία Θεοδώρα, τη Μονή των Βλαχερνών, το ναό του Απόλλωνα, το μικρό θέατρο της Αμβρακίας. Με τις βόλτες στα ορεινά στη Σκουληκαριά, στο Βουλγαρέλι, στο Δίστρατο, στην Ανεμορράχη, στα Άγναντα, στον Καταρράκτη αλλά και στα πεδινά στο Κομμένο, στο Νεοχώρι, στη Φιλοθέη και στην Ανέζα.

Αυτά συνθέτουν την Άρτα, την πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Γιάννη Μόραλη. Όλα αυτά ξεδιπλώνονται για έναν επισκέπτη μέσα από τις προεόρτιες διαδικασίες μιας σημαντικής χριστιανικής εορτής ή ενός μυστηρίου. Κάποιος επισκέπτης μπορεί να βιώσει και ίσως να προσεγγίσει για λίγο την ηπειρώτικη ταυτότητα στην Άρτα κατά τη μυσταγωγική πορεία προς τον εορτασμό του Πάσχα. Η Άρτα ξεκινά τις προετοιμασίες πριν κιόλας αρχίσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Πρώτος στόχος το συμμάζεμα του σπιτιού. Όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά ενόψει του Επιταφίου. Το Σάββατο του Λαζάρου, τα κάλαντα είναι η αγαπημένη συνήθεια των νεώτερων μελών κάθε ηπειρώτικης οικογένειας. Το χριστουγεννιάτικο τρίγωνο αντικαθίσταται από το στολισμένο καλάθι με λουλούδια και κουδούνια και τα χρήματα για το «φίλεμα» από αυγά και κουλούρια.

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων οι καμπάνες χτυπούν για να ειδοποιήσουν τους Αρτινούς να μαζευτούμε στην εκκλησία όπου ψάλλουν από κοινού την Ακολουθία του Νυμφίου. Την Εβδομάδα των Παθών η Άρτα αποκτά μια θλίψη, σα να πορεύεται και η ίδια στα ίδια Πάθη. Η αυστηρή νηστεία και η παρακολούθηση των ιερών ακολουθιών είναι το καθημερινό πρόγραμμα. Η κορύφωση των προετοιμασιών πραγματοποιείται το πρωινό της Μεγάλης Πέμπτης, μετά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και τη μετάληψη της Αγίας Κοινωνίας. Μετά την εκκλησία, οι γυναίκες ζυμώνουν τα πασχαλινά τσουρέκια και βάφουν κατακόκκινα τα αυγά. Το πρώτο βαμμένο αυγό μπαίνει για φυλαχτό καρποφορίας στο εικονοστάσι του κάθε σπιτιού. Το βράδυ της ίδιας ημέρας στην ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων παρίσταται όλη η οικογένεια και σε πλήρη κατάνυξη ψάλλετε


joinepirus.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

27

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΗΣ

το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου». Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, οι κοπέλες παραμένουν για να στολίσουν τον επιτάφιο με λουλούδια που έχουν μαζέψει. Ο Σύλλογος της Ενορίας Αγίας Θεοδώρας θα αναβιώσει την Μεγάλη Πέμπτη στο προαύλιο του Ιερού Ναού, το έθιμο της «φωτιάς», που χάνεται στα βάθη των αιώνων, σε ανάμνηση της πυράς που άναψε έξω από το κυβερνείο του πόντιου Πιλάτου, όταν συνέλαβαν τον Ιησού, περιμένοντας την απόφαση για την τύχη του το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης. Τα παιδιά και οι νέοι της ενορίας της Αγίας Θεοδώρας, συγκεντρώνουν στο προαύλιο του ναού σωρό από ξύλα, που στο παρελθόν μάζευαν στις όχθες του Άραχθου, τα στήνουν σε σχήμα κώνου και το βράδυ θα ανάψουν φωτιά αμέσως μετά τη ακολουθία της Σταύρωσης. Μεγάλη Παρασκευή και οι χτύποι της πένθιμης καμπάνας σου «σφίγγουν» το στομάχι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι η κορυφαία στιγμή της Εβδομάδας των Παθών, η Αποκαθήλωση και

η περιφορά των Ιερών Επιταφίων στην πόλη της Άρτας, η οποία φωτίζεται μέσα από τα κεριά της ελπίδας που κρατάει η πομπή. Η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου περνάει με την προσμονή της Ανάστασης, του μεγάλου οικογενειακού τραπεζιού και του κυριακάτικου αρνιού. Στις 10 το πρωί, με το χτύπημα της καμπάνας που αναγγέλλει την πρώτη Ανάσταση, οι ενορίτες θα σπάσουν κεραμικά, γυάλινα και πήλινα σκεύη, για να ξορκίσουν το κακό. Πλήθος κόσμου σπάνε πιάτα είτε στις αυλές των σπιτιών τους ή έξω στο κέντρο της πόλης. Αξιοθαύμαστο είναι το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στο βυζαντινό ναό της Παρηγορήτριας. Το Αναστάσιμο βράδυ το γλέντι ξεκινά με τα πύρινα δαδιά που ανάβουν τα παιδιά, τα πυροτεχνήματα, το Άγιο Φώς που μοιράζεται από λαμπάδα σε λαμπάδα μέσα σε εναγκαλισμούς και φιλιά. Κατά την επιστροφή στο σπίτι, είναι υποχρεωτικό για την καλοτυχία του να σταυρώσεις

με το Άγιο Φως την εξώπορτα και να ανάψεις το καντήλι. Το μενού του σαββατιάτικου τραπεζιού περιέχει συκωταριά με σπανάκι στην κατσαρόλα, τη γνωστή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και παραδοσιακές χορτόπιτες, κρεατόπιτες και γαλατόπιτες. Πατροπαράδοτο γεύμα πραγματοποιείται όμως και την Κυριακή του Πάσχα. Στο πασχαλιάτικο τραπέζι κυριαρχεί το αρνί στη σούβλα και φυσικά οι τοπικές παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες. Την παράσταση όμως κλέβουν τα παιδιά κάθε οικογένειας που επιδίδονται σε έναν αγώνα «αυγομαχίας» για το ποιο θα σπάσει τα περισσότερα αυγά. Η πασχαλινή μυσταγωγία ολοκληρώνεται με τον Εσπερινό της Αγάπης, την Κυριακή το απόγευμα. Αυτές οι εικόνες εναλλάσσονται στους δρόμους της Άρτας κατά τις γιορτινές αυτές μέρες, μιας πόλης που είναι πολλά περισσότερα από το φημισμένο γεφύρι της για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθείς και να τη ζήσεις.


28

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

joinepirus.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ Ξ

εχωριστά έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν και πάλι αυτές τις ημέρες στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης. Στο Νομό Πρέβεζας κάθε περιοχή γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο, με την κατάνυξη, τη συγκράτηση και το σεβασμό να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των ημερών. Στην Πρέβεζα, θα αναβιώσει το έθιμο της πρώτης Ανάστασης στο «Σαϊτάν Παζάρ», το γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για έθιμο, που έρχεται από την Τουρκοκρατία και τηρούν οι καταστηματάρχες για να στείλουν το χαρούμενο μήνυμα. Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, οι ήχοι των κροτίδων διαπερνούν την πόλη, ενώ αμέτρητα πήλινα κανάτια σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν. Από γενιά σε γενιά, το έθιμο μεταφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα. Τότε, οι σκλαβωμένοι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες,

προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα. Επισκέπτες και ντόπιοι θα απολαύσουν μετά, ένα παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται σε όλους. Σκαλισμένη πάνω σε πέτρα σε εμφανές σημείο στο στενό δρομάκι, είναι η ιστορία της ονομασίας του, Σαϊτάν Παζάρ. «Μια φορά κατά την διάρκεια της Τουρκικής Κατοχής, ήταν στην Πρέβεζα ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το καλντερίμι, στο σημείο όπου είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επομένη, ο διοικητής πέρασε από εδώ, το άλογό του γλίστρησε κι’ ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας, «Σαϊτάν Παζάρ», δηλαδή, Διαβολοπάζαρο. Με έναν ιδιαίτερο και γραφικό τρόπο οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά θα γιορτάσουν και φέτος την Ανάσταση. Όπως γράφει το atpreveza.gr, για μία ακόμη χρονιά όσοι επισκεφθούν τον παραθαλάσσιο οικισμό θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το

«Χριστός Ανέστη» δίπλα στην θάλασσα στην εξέδρα που θα στηθεί εκεί και θα φιλοξενήσει τον Ιερέα της Ενορίας. Μετά το Χριστός Ανέστη ο ουρανός θα φωτιστεί από τα δεκάδες βεγγαλικά που «σβήνουν» στο νερά του Αμβρακικού και δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά συγκεντρώνουν οι ίδιοι τα χρήματα για την αγορά των βεγγαλικών και διοργανώνουν μόνοι τους την όμορφη γιορτή θέλοντας να αναδείξουν την στενή σχέση τους με την θάλασσα. Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι του Μύτικα, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα θα γιορτάσουν στο ιστορικό εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Ριγανά. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίσθηκε γύρω στα 1800 από κάποιο βοσκό, ο οποίος έβλεπε τα ζώα του να πεθαίνουν. Ο βοσκός απελπισμένος ζήτησε τη βοήθεια του θεού και τότε είδε στον ύπνο του τον Αι Γιάννη ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, του είπε πως το κακό θα σταματήσει μόνο αν κτισθεί εκκλησάκι στο όνομά του.


joinepirus.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

29

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στα χωριά Λέλοβα και Παπαδάτες το αποκορύφωμα των εορτών του Πάσχα είναι η Παρασκευή της διακαινησίμου. Οι Σουλιώτες αφήνουν τα χωριά και πηγαίνουν στα ξωκλήσια της Παναγιάς όπου ψάλουν το Χριστός Ανέστη και χαίρονται φαγοπότια, τραγούδια και χορούς και ειδικά τον χορό του “Καγκελάρη”. Ο Καγκελάρης, έθιμο και εκδήλωση καθαρά Λαμπριάτικη, φαίνεται πως έχει μακρότατη παράδοση. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι ρίζες του πρέπει να αναζητηθούν στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στις γνωστές γιορτές της “Αγάπης”. Πιθανόν τα πρώτα τραγούδια να ήταν τα ίδια και να μεταδίδονταν από τόπο σε τόπο, μέσω των εκκλησιαστικών λειτουργών. Αναμφίβολα οι ημέρες του Πάσχα θα εορταστούν σε κάθε γωνιά του Νομού με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με συνέπεια η ξεχωριστή ομορφιά της περιοχής σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών, να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό σκηνικό αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

30

joinepirus.gr

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Σ

το χωριό Γηρομέρι Φιλιατών αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα. Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν με οργανοπαίχτες πάνω από τους τάφους. Οι συγγενείς του νεκρού, παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του. Με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, σπάει η νεκρική σιωπή και γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν. Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και το έθιμο, συνεχίζεται από γενιά σε γενιά καθώς εκεί, βρίσκονται και τα παιδιά του χωριού.

ΚΕΡΚΥΡΑ Χ

ωρίς να αδικούμε την δύναμη της εικόνας, τα αμέτρητα πήλινα κανάτια που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσγειώνονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες από… τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας δεν είναι παρά μια ελάχιστη γεύση από το μάλλον διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας. Αυτή η αρμονική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων υπό τους ήχους δεκάδων φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων που χαρακτηρίζει το Κερκυραϊκό Πάσχα συνιστά μια ξεχωριστή και απόλυτα κατανυκτική εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσετε. Από εκείνα τα ραντεβού που δεν χάνονται με τίποτα είναι η Περιφορά των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής με τις φιλαρμονικές να παιανίζουν έργα του Albinioni, του Verdi και του Chopin, ενώ το πρωί του Σαββάτου την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση και βέβαια η ρίψη των περίφημων μπότηδων (των κανατιών που λέγαμε στην αρχή ). Με αύρα βενετσιάνικη, φυσιολατρικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τουριστική υποδομή, μια ιστορική πόλη-κόσμημα αλλά και δεκάδες παραδοσιακά χωριά και το γνωστό τοπίο του Ιονίου, υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά σε φόντο

πράσινο, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού και του διεθνούς τουρισμού και προσελκύει μεγάλη γκάμα ταξιδιωτών. Η Παλιά Πόλη με το παλιό και το νέο φρούριο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος: κτίρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, η Πλατεία Σπιανάδα με το Λιστόν, η μεγάλη τοξωτή στοά, οι ατελείωτες βόλτες στα καντούνια και στη συνοικία Καμπιέλο, στο Μον Ρεπό και το Αχίλλειο… Με ενδιαφέροντα μουσεία κι εκκλησίες καθώς και ξεχωριστή πολιτισμική παράδοση, με τις φιλαρμονικές της να μεσουρανούν. Και όταν πέσει το σκοτάδι, ο παλμός της διασκέδασης χτυπάει στα μπαράκια της Εθνικής Αντιστάσεως ( ή Ευθείας ) αλλά και στη γειτονιά στο νέο φρούριο. Βόρεια δεσπόζει το βουνό του Παντοκράτορα, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν τα χωριά της ενδοχώρας, τόσο ζωντανά όσο και εγκαταλειμμένα και γραφικά ψαροχώρια που έχουν εξελιχτεί σε τουριστικά θέρετρα, αλλά και λιμνοθάλασσες-σημαντικά οικοσυστήματα. Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές καλύπτουν κάθε γούστο ( ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ): από ιστορικά ξενοδοχεία και ρομαντικά boutique hotels στην πόλη, απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυτόνομες μεζονέτες ή πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στο κύμα μέχρι πριβέ διαμονή σε ιδιωτικό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια αλλά και παραδοσιακές κατοικίες σε αγροκτήματα.


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

32

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μια πανέμορφη & κοσμοπολίτικη πόλη με έντονο νησιώτικο χαρακτήρα

Σ

την Ήπειρο και σε απόσταση περίπου 380 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας με το αυτοκίνητο ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και μετά μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου από την Αιτωλοακαρνανία, η Πρέβεζα είναι τοποθετημένη σε «στρατηγικό σημείο» της παράλιας ζώνης της βορειοδυτικής Ελλάδας. Μετά και την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού θα αποτελεί το επίκεντρο των ταξιδιωτών. Ήδη η νέα σύνδεση της Ηπείρου με τον νέο δρόμο έχει δώσει άλλη πνοή στην περιοχή που «αγκαλιάζεται» από το Ιόνιο Πέλαγος. Η Πρέβεζα βρίσκεται στο νότιο άκρο του ομώνυμου νομού, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου και συνορεύει (στα νότια) με το νομό Αιτωλοακαρνανίας και τη Λευκάδα. Πλέον είναι εύκολα προσβάσιμη και για τη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Εγνατίας οδού και πλέον της Ιονίας που την συνδέει με την Αθήνα και την Πελοπόννησο , ενώ

πολλοί παραθεριστές την επιλέγουν και ως «βάση» για εξορμήσεις σε Λευκάδα, Παξούς ή Πάργα. Περπατήστε στους πεζόδρομους με τα νεοκλασικά σπίτια που αποκτούν κουκλίστικη όψη με τα λουλούδια στα μπαλκόνια τους, περάστε από την αγορά, κατεβείτε προς την παραλία και τα café ή ανεβείτε στις γειτονιές της παλιάς πόλης, δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις και εξερευνήστε το… «Παζάρι του Διαβόλου» ή αλλιώς Σεϊτάν Παζάρ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης, που αποτελεί ανηφορικό δρόμο που συνδέει την αγορά με το ποτάμι και αποτελεί σύμβολο της Πρέβεζας, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης. Στο τέλος της ανηφόρας θα βρείτε και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, όπου έζησε για 33 ημέρες, πριν αυτοκτονήσει, αποτελώντας σημαντικό σημείο του ιστορικού κέντρου. Κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε βολτάροντας στο κέντρο είναι τον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας.

joinepirus.gr


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

34

joinepirus.gr

Τρελή Γαρίδα «Ζώης»

Prevere Η Πρέβεζα είναι γεμάτη ουζερί με ωραίους μεζέδες. Στο παραδοσιακό του Μελετίδη στον Φόρο, λίγο πιο πέρα η Ντάπια στην ίδια γειτονιά. Ο Στάθης στο Σεϊτάν Παζάρι, απέναντι από το σπίτι όπου έμενε ο Καρυωτάκης· είναι σε στρατηγικό σημείο της πόλης με ιδιαίτερες γεύσεις . Σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της Πρέβεζας στην ταβέρνα “Η Τρελή Γαρίδα” θα βρείτε απολαυστικές και γευστικές προτάσεις. Φημίζετε τόσο για το φρέσκο ψάρι του όσο και τα πεντανόστημα ψητά του. Ο Ζώης είναι εγγύηση καθώς, συμπληρώνει σχεδόν 2 δεκαετίες ιστορίας γραμμένες με γαρίδες και άλλα θαλασσινά. Στο ίδιο σοκάκι ο «Φίλιππας» με ψάρια από το καΐκι του και το μαγαζί του «ντυμένο» στο μπλε της θάλασσας. Σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, δημιούργησαν το νέο τους χώρο μέσα στην πόλη οι «4 ΕΠΟΧΕΣ». Ο Χρήστος και η Άννα σε υποδέχονται σε ένα επιβλητικό περιβάλλον το οποίο διακρίνεται από φινέτσα και αναδεικνύεται μέσα από την classic αισθητική, τις παλ αποχρώσεις και τον ιδιαίτερα προσεγμένο φωτισμό.

Diem Οι pop art διακοσμητικές λεπτομέρειες έρχονται να δώσουν χρώμα και καλή διάθεση, ενώ οι αφίσες που κοσμούν τον χώρο, αλλά και οι πίνακες στους τοίχους προσδίδουν μια καλλιτεχνική essence θυμίζοντάς σου διάφορα μουσεία μοντέρνας τέχνης. Στην «Μποτίλια στο Πέλαγο» απολαμβάνεις, τον καφέ σου. Το Dolce Cafe ένα από τα πολυσύχναστα καφέ της πόλης, με όμορφο και νεανικό περιβάλλον, εγγυάται την καθημερινή απόλαυση για τον καφέ σας, τον οποίο φροντίζει να τον φέρνει στο χώρο σας από νωρίς το πρωί. Το “Barrio” είναι η ιδανική επιλογή για να πιεις τον καφέ ή ακόμη και το ποτό σου οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφού διαθέτει υπέροχο περιβάλλον, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και προϊόντα που θα σας αφήνουν πάντα ευχαριστημένους! Το Prevere Cafe Bar δεσπόζει στο καλύτερο σημείο της Πρέβεζας, στην παραλία της πόλης. Στο Prevere έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τον εξαιρετικό καφέ, τις μοναδικές γεύσεις σε κρύο φαγητό αλλά και τo φανταστικό Burger. Περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη στην παραλία στο Κανάλι εκτός από την βόλτα σας μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το Ιόνιο.

Αν θέλετε να πιείτε το καφεδάκι σας με θέα τον Αμβρακικό Κόλπο ή το Ιόνιο οι επιλογές είναι πολλές. Ένα μαγαζί που χαρακτηρίζεται από τον καλό καφέ του και την ευχάριστη εξυπηρέτηση είναι το DIEM που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας της Πρέβεζας. Απολαύστε εκτός από το μαγευτικό χαρμάνι του, βάφλες, παγωτά, γλυκά και ένα από τα πιο ωραία burger της πόλης. Και όταν πέσει η νύχτα συνδυάστε τους ήχους της μουσικής με τα πιο πρωτότυπα cocktail Σε μία ατμοσφαιρική γωνιά στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα από την θάλασσα βρίσκεται το art café bar, «Μποτίλια στο Πέλαγο».

Barrio

Σαϊτάν Παζάρ «Στάθης»


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

36

ΑΡΤΑ

Μια ζωντανή πρωτεύουσα με πολύ σπουδαία ιστορία & απολαυστική διασκέδαση

Τ

ο Πάσχα η Άρτα αποτελεί ιδανικό προορισμό, χάρη στο βυζαντινό της χρώμα, τον πλούτο των εθίμων που αναβιώνουν αλλά και το άρωμα των ανθών της πορτοκαλιάς που πλημμυρίζουν την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες με προορισμό την ενδοχώρα της Ηπείρου ή τις ακτές του Ιονίου προσπερνούσαν την Άρτα, πλέον όμως η Ιόνια Οδός αναμένεται να δώσε νέα πνοή στην πόλη που κατακλύζεται κάθε χρόνο το ΠΑΣΧΑ από κόσμο που έρχεται να περάσει ένα ωραίο και παραδοσιακό σούβλισμα αρνιού.

Η Άρτα σίγουρα είναι μια πόλη που δεν φιγουράρει ως πρωτοσέλιδο σε ταξιδιωτικά περιοδικά, δεν παίζει συχνά στις ειδήσεις και είναι συνδεδεμένη, αποκλειστικά σχεδόν, με το ξακουστό γεφύρι της.

Για δε τους λάτρεις της φύσης, η πόλη βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα στα Τζουμέρκα και τον Αμβρακικό κόλπο.

Κι όμως, η πόλη αυτή, που έχει επί αιώνες υπάρξει το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής, ασκεί τη δική της γοητεία, έχοντας χαραγμένα πάνω της έντονα τα σημάδια των κατακτητών, της ιστορίας και των θρύλων που ξεχωρίζουν στον αστικό της ιστό αλλά και τη γύρω περιοχή.

Η διαδρομή προς την γνωστή στους σέρφερς αλλά και τους λάτρεις της γάμπαρης ( γαρίδας ) Κορωνησία, αλλά και η όμορφη Ροδαυγή στη διαδρομή για τα δυτικά Τζουμέρκα που καταλήγει στην αετοφωλιά των Μελισσουργών, το Βουργαρέλι και τα Θεοδώριανα στα ανατολικά Τζουμέρκα, αποτελούν προορισμούς για αποδράσεις και δραστηριότητες ( π.χ. ράφτινγκ στον Άραχθο, τρέκινγκ, ιππασία ) σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.

joinepirus.gr


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

38

joinepirus.gr

Joker

Μπορείτε να απολάυσετε τον καφέ σας

στο ιταλικού στυλ bar «Florian», στο πιο γνωστό café –bar της πόλης το «Capital», ενώ ιδανικές λύσεις είναι το «Soul», το «Έν Άρτη», και το “basalto”.

Για ουζο-/τσιπουρο-μεζέδες,

το ούζο ΓΑΤΣΙΟΥ είναι φημισμένο όχι μόνο στην Ήπειρο, οι «Συνουσίες» επικεντρώνονται στο κρέας, το «Μαμαλάκι» με πινελιές θαλασσινών στο μενού, το «Αζιμούθιο» λίγο πριν τη βυζαντινή αψίδα της Αγίας Θεοδώρας.

Απολαύστε το ποτό σας

στο ιδιαίτερο «Joker» με πολύ καλές μουσικές, το «Artisan» επίσης με αξιόλογα κοκτέιλ και smoothies, αλλά και η «Vegera» στην κεντρική πλατεία. Το «Swing» επιβάλλεται σε ελληνικές βραδιές, ενώ η μπυραρία «Fogg’s» προσφέρει την ποικιλία που απαιτούν οι λάτρεις του ζύθου.

Capital

Artisan

soul city


Cafe - Bars Περισσότερες προτάσεις Διασκέδασης στο

Για να απολαμβάνεται τον καφέ σας, τα ροφήματά σας και τα snack σας στα τραπεζάκια των καλύτερων σημείων της Ηπείρου!

JOINEPIRUS.GR

Cafe - Bar, Taste, Shopping and more!

LIDO TEATRIZ

Artisan

Diem espresso bar

Soho

Barrio

Πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου Ιωάννινα

Ξενοπούλου 2, Άρτα Τ: 2681 102024

Β. Μπάλκου & Ελ. Bενιζέλου Πρέβεζα Τ: 26820 89789

Παρθεναγωγίου 8 Πρέβεζα Τ: 6939341709

Εθνικής Αντιστάσεως 33 Πρέβεζα Τ: 26820 21777

Κυανή Ακτή

Mezzo Café

The Vava’s Pub

Deli&Bar

Cafe Trois

Αγίου Γεωργίου Πρέβεζα Τ: 693 631 8758

Λ. Ειρήνης 19 Πρέβεζα Τ: 2682 100400

Γρηγορίου Ε. 8, Πρέβεζα Τ: 26820 60966

Λόρδου Βύρωνα 11 Πρέβεζα Τ: 2682 181028

Γρηγορίου Σακκά 10

Open Bar

Yellow bus

PICCOLO cafe bar

Δίαυλος cafe-bar

Zogaris Cafe - Bar

Λεωφόρος Δωδώνης 11 Ιωάννινα Τ: 2651 001197

Βλαχλείδη 5 Ιωάννινα

Λ. Ειρήνης και Μπιζανίου 47 Πρέβεζα Τ: 2682022023

Άγγελου Σικελιανού 11 Πάργα Τ: 2645 025171

Πλατεία Ελευθερίας Πρέβεζα Τ:26820 22566

DOLCE

Capital

Denoar

Circus

Μποτίλια στο Πέλαγο

Λεωφόρος Ειρήνης 50 Πρέβεζα

Πλατεία Σκουφά Άρτα Τ: 2681 029039

Ανεξαρτησίας 42 Ιωάννινα Τ: 2651 069945

Εθνικής Αντιστάσεως 1 Ιωάννινα

Θεοφάνους 9 Πρέβεζα Τ: 2682 400432

Prevere Cafe

Caffè del Centro

Ρεφρέν

The Game Factory

Siglitos Coffee Bar

Μπάλκου 7 & Βενιζέλου Πρέβεζα Τ: 26820 23567

Εθνικής Αντιστάσεως 39 Πρέβεζα Τ: 6976977278

Ανεξαρτησίας 28 Ιωάννινα

Αμβρακίας 4 Πρέβεζα Τ: 26820 22722

Ζυγομάλλη 5 και Πυρσινέλλα Ιωάννινα Τ: 26510 79444

Πρέβεζα

Τ: 26510 75544


Cafe - Bars Περισσότερες προτάσεις Διασκέδασης στο

Για να απολαμβάνεται τον καφέ σας, τα ροφήματά σας και τα snack σας στα τραπεζάκια των καλύτερων σημείων της Ηπείρου!

JOINEPIRUS.GR

Cafe - Bar, Taste, Shopping and more!

Joker

Κουρδιστό Πορτοκάλι

Black patisserie

Γιολδάσης

Γ. Μάτσου 12 Άρτα Τ: 2681 028069

Ελευθερίου Βενιζέλου 40 Πρέβεζα Τ: 6374815055

Αλεξάνδρου Ζάρα 18-20 Άρτα

Αράχθου & Ελ.Βενιζέλου 32 Άρτα Τ: 2681 052007


Taste

Για να απολαμβάνεται τον καφέ σας, τα ροφήματά σας και τα snack σας στα τραπεζάκια των καλύτερων σημείων της Ηπείρου!

Περισσότερες προτάσεις Διασκέδασης στο

JOINEPIRUS.GR

Cafe - Bar, Taste, Shopping and more!

Το Πέρασμα

Ψαροταβέρνα Γκάφας

Αμβρόσιος

το τεμπελχανείο

Elvis Fast Food

Βλαχοπούλου Αλεξάκη 3 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 27896

Τσακάλωφ 2 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 28309

Ε. Γρηγορίου 3 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 27192

Ανδριανουπόλεως & Νικλάμπα ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 6939523744

Ε. Βενιζέλου & Ι. Μουστάκη 1 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 28550

Coco Pizzeria

Σαϊτάν Παζάρ

520 Pizzeria Shop

Ταβέρνα Η Τράτα

Ο Πρωτομάστορας

Παραλία Βράχου ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 6945261054

Χρήστου Κοντού 18 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 060863

Πάργα ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26840 32713

Μύτικας ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 41462

Γεφύρι της ´Αρτας ΑΡΤΑ Τ: 28610 75686

Al Pesto Trattoria

Στα καλά καθούμενα

Maxim Pizza

ΑΠΑΓΚΙΟ

La Trattoria Il Prima

Νίκης 3 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 21141

Θεοφάνους 7 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682102208

Σπηλιάδου 8 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 89335

Δαρδανελλίων 16 ΠΡΕΒΕΖΑ

Πάργα ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26840 32628

Pick [a] Pocket

Basilico

To Κοχύλι

Τρελλή γαρίδα

To Ρεμπέτικο Στέκι

Β. Μπάλκου 8 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 301890

Νυδρί ΛΕΥΚΑΔΑ Τ: 26450 61632

Παρθεναγωγείου 9 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 400307

Ανδριανουπόλεως 7 ΠΡΕΒΕΖΑ

Αδριανουπόλεως 6 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 26189

4 ΕΠΟΧΕΣ

Ταβέρνα Συμπόσιο

Νίκης & Κονεμένου 1 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682023343

Ελ. Βενιζέλου 13 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 26156


Shopping

Για να απολαμβάνεται τον καφέ σας, τα ροφήματά σας και τα snack σας στα τραπεζάκια των καλύτερων σημείων της Ηπείρου!

Περισσότερες προτάσεις Διασκέδασης στο

JOINEPIRUS.GR

Cafe - Bar, Taste, Shopping and more!

to νησι

Βαΐτσα

MANIS

Ρεγγίνα

Divosi

Ανδριανουπόλεως 2 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682047804

Εθνικής Αντιστάσεως 64 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 3 01445

Εθν. Αντίστασεως 63 ΠΡΕΒΕΖΑ

Κοντού Χρήστου 17 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 60486

Ε. Γρηγορίου 15 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 24308

WO… MAN!

Το Μάτι

Ρεγάλο

Fullah Sugah

Έκφραση

Παναγή Τσαλδάρη 60 ΠΡΕΒΕΖΑ

Χρήστου Κοντού 12 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 303152

Χρ. Κοντού ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 022107

Εθνικής Αντίστασης 20 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 089516

Εθνικής Αντιστάσεως 73 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 24633

Ottico Verde

MK beauty store…

Η Λεπτομέρεια

Κάβα Γκάφας

Boudoir Lingerie

Β. Μπάλκου 5 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 29003

Μπιζανίου 6 ΠΡΕΒΕΖΑ

Εθνικής Αντιστάσεως και Θεόφ. 12 ΠΡΕΒΕΖΑ

Λ. Ειρήνης 5 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 60800

Εθνικής Αντιστάσεως 47 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 301231

Joko

Ονειροπαγίδα

ELEGANT AXEL

ΤΖΙΜΑΣ

The Italian Shop

Εθνικής Αντιστάσεως 65 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 400254

Εθνικής Αντιστάσεως 60 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 26820 24096

Εθν. Αντιστάσεως 23 ΠΡΕΒΕΖΑ

Μπιζανίου 1 ΠΡΕΒΕΖΑ

Εθνικής Αντίστασης 21 ΠΡΕΒΕΖΑ

Αμπαλί

Cult

Εθνικής Αντιστάσεως 34 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 301278

Εθνικής Αντιστάσεως 48 ΠΡΕΒΕΖΑ Τ: 2682 028004


J O IN S P O R T S

46

joinepirus.gr

ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ

O ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣ

Η

ομάδα κέρδισε την έξοδο στην Ευρώπη και άλλαξε εν μέρει τον σχεδιασμό της αφού έπρεπε να αγωνιστεί μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Ο ΠΑΣ έκανε – με βάσει τα δεδομένα- εξαιρετική πορεία και κατάφερε να προσφέρει μοναδικές στιγμές στους φιλάθλους του ιστορικού συλλόγου.

Παρότι, το πρωτάθλημα άρχισε με διάφορα προβλήματα –αναβολές αγωνιστικών – η ομάδα του Γιάννη Πετράκη έκανε μια πολύ καλή πορεία στον 1ο Γύρο του πρωταθλήματος. Με έξι νίκες, πέντε ήττες και τέσσερις ισοπαλίες η συγκομιδή των 22 βαθμών έβαλε τον ΠΑΣ στο παιχνίδι της πεντάδας και επέτρεψε σε παίκτες και τεχνική ηγεσία να κάνει όνειρα για επανάληψη του άθλου της περσινής χρονιάς. Όμως, ο δεύτερος γύρος αποδείχτηκε «καταστροφικός» για τους Ηπειρώτες διότι τα αποτελέσματα δεν ήρθαν σύμφωνα με την ποιότητα και την δυναμική που επέδειξε στα πρώτα 15 παιχνίδια. Μετά από 13 αγωνιστικές στον 2ο Γύρο ο ΠΑΣ έχει σημειώσει επτά ισοπαλίες, δύο νίκες και τέσσερις ήττες. Συνολικά, έχει μέχρι και την 28η αγωνιστική 13 βαθμούς με συνέπεια να βρίσκεται στην ένατη θέση της βαθμολογίας με 35 βαθμούς. Ο βαρύς χειμώνας, φέτος, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομάδα αφού – ειδικά – στα εντός έδρας ματς οι παίκτες έπαιξαν στον ακατάλληλο αγωνιστικό χώρο των «Ζωσιμάδων». Μέχρι στιγμής οι Γιαννιώτες μετράνε δύο νίκες, δύο ήττες και τρεις ισοπαλίες στα εντός έδρας παιχνίδια ενώ στα εκτός έδρας έχουν τέσσερις ισοπαλίες, δύο ήττες και καμία νίκη. Γενικότερα, οι λεπτομέρειες έκριναν την φετινή πορεία της ομάδας που εμφανίστηκε με καλό ρόστερ από την έναρξη των υποχρεώσεων της. Οι άλλες ομάδες «έμαθαν» τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΣ γι αυτό και ο

JOINSPORTS.GR

κρητικός τεχνικός προσπάθησε αρκετές φορές να «θολώσει τα νερά» αλλάζοντας τον τρόπο παιχνιδιού. Όμως, φέτος το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό καθώς ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκαν αισθητά από τα μέσα του πρωταθλήματος, ενώ υπάρχουν και δύο ομάδες που αποτελούν την έκπληξη της Σούπερ Λιγκ.

ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Αμέσως μετά το ΠΑΣΧΑ και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος θα συζητήσουν Χριστοβασίλης και Πετράκης το ενδεχόμενο της ανανέωσης του συμβολαίου του κρητικού τεχνικού. Φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από κάθε άλλη στιγμή διότι οι μετοχές του κ. Πετράκη έχουν ανέβει μετά και τις επιτυχημένες σεζόν στα Γιάννινα. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον – φιλολογικό προς το παρόν – από άλλες ομάδες ενώ και ο ίδιος θα εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την συζήτηση πριν πάρει την τελική απόφαση.

Ο Πανιώνιος που κάνει τρελή πορεία και διεκδικεί ακόμη και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο Πλατανιάς με την Ξάνθη διεκδικούν την πέμπτη θέση. Βέβαια υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα που δημιούργησαν προβληματισμό στις επιλογές, όπως το κακό πρόσωπο που έδειξε ο Κριστιάν Μαμπουλού στα παιχνίδια του δεύτερου γύρου ενώ και κάποιοι τραυματισμοί προβλημάτισαν την τεχνική ηγεσία στο θέμα των τελικών επιλογών. Μπορεί η ομάδα να μην κατάφερε να πετύχει τον στόχο της εξόδου στην Ευρώπη, αυτή η χρονιά όμως αφήνει παρακαταθήκη στον ΠΑΣ δύο σπουδαίους παίκτες (και άλλους βέβαια), τον Πασχαλάκη που θεωρείται –πλέον- ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της σεζόν και τον Πέδρο Κόντε που σάρωσε τα βραβεία και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Εννοείται ότι οι στιγμές και οι εικόνες που έζησαν παίκτες, τεχνική ηγεσία και φίλαθλοι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων.

ΛΙΛΑ

Μεγάλη θα είναι η έκπληξη αν ο Άντι Λίλα παραμείνει στα Γιάννινα. Το συμβόλαιό του τελειώνει τον Ιούνιο και ο διεθνής Αλβανός είναι ανεπιθύμητος πλέον στην Ήπειρο. Άλλωστε και ο ίδιος ήθελε να ανοίξει για αλλού τα φτερά του αλλά δεν τα κατάφερνε διότι οι προτάσεις που είχε δεν τον ικανοποιούσαν. Για να δούμε τώρα που θα είναι ελεύθερος…

Στις τελευταίες αγωνιστικές όμως ο ΠΑΣ «γκρέμισε» ότι έχτισε με κόπο όλη την χρονιά. Η ντροπιαστική ήττα στη Βέροια με 3-0 και ο τρόπος με τον οποίο προήλθε αυτή δημιούργησε ρήγματα στην ομάδα τα οποία « έσπασαν» όταν η ομάδα του Γιάννη Πετράκη ηττήθηκε και στα Γιάννινα από τον Ηρακλή με 1-2. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου και τα σφυρίγματα πήραν την θέση των επιφωνημάτων και των μπράβο από τους φιλάθλους που είναι και οι τελικοί κριτές. Απομένουν δύο αγωνιστικές μέχρι το τέλος και ο ΠΑΣ θα αγωνιστεί με Ολυμπιακό εκτός και ΑΕΚ εντός. Δυστυχώς η χρονιά δεν κλείνει με τον τρόπο που ξεκίνησε. Με χαρές και πανηγύρια. Έτσι όμως είναι το ποδόσφαιρο.

όλα τα αθλητικα νέα της Δ. Ελλάδος

ΜΑΜΠΟΥΛΟΥ

Δεν τον σηκώνει το κλίμα στα Γιάννινα για διάφορους λόγους. Ο ΠΑΣ αν ήταν συγκαταβατικός στην πρόταση που ήρθε τα Χριστούγεννα τώρα θα είχε ξεμπλέξει. Πλέον δύσκολα θα βρεθεί η λύση στο πρόβλημα του Μαμπουλού. Εκτός αν ο ίδιος ακούσει κάποιον που εμπιστεύεται με …κλειστά μάτια. Για να δούμε!


JOIN EPIRUS FREE PRESS #16  

Εφημερίδα, free press για την Ήπειρο. Αφιερώματα, συνεντευξεις, προτάσεις και ο Νο1 οδηγός για Ιωάννινα, Άρτα και Πρέβεζα.

JOIN EPIRUS FREE PRESS #16  

Εφημερίδα, free press για την Ήπειρο. Αφιερώματα, συνεντευξεις, προτάσεις και ο Νο1 οδηγός για Ιωάννινα, Άρτα και Πρέβεζα.

Advertisement