__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Νέα εποχή - Νέα προϊόντα

ΣΕΙΡΑ BBQ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑ

Σ


ΜΠΟΥΤΙΑ ΝΩΠΑ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚΕΥ ΑΣΜΕΝΑ

100121 Barcode τμχ: 290

8952 kgr: Μεταβλητού βάρους Διάρκεια: 7 ημ Θερμοκρασία: 0

- 4 °C

ΥΤΙ ΝΩΠΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΠΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΕΥΑΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚ

100224

972 Barcode τμχ: 2908 ύ βάρους kgr: Μεταβλητο Διάρκεια: 7 ημ 0 - 4 °C Θερμοκρασία:

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΤΗΘ ΟΣ ΝΩΠΟ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚ ΕΥΑΣΜΕΝΟ

100223 Barcode τμχ: 29089 57 kgr: Μεταβλητού βάρους Διάρκεια: 7 ημ Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

Νέα εποχή - Νέα προϊόντα ΜΠΑΧΑΡΩΜΕΝΗ ΦΤΕΡΟΥΓΑ ΝΩΠΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΧΑΡΩΜΕΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΠΑΪΔΑΚΙ ΝΩΠΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟΣΤΕΩΜΕΝΟ ΜΠΑΧΑΡΩΜΕΝΟ ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

100224

100224

100224

Barcode τμχ: 2908972

Barcode τμχ: 2908972

Barcode τμχ: 2908972

kgr: Μεταβλητού βάρους

kgr: Μεταβλητού βάρους

kgr: Μεταβλητού βάρους

Διάρκεια: 7 ημ

Διάρκεια: 7 ημ

Διάρκεια: 7 ημ

Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΠΟΥΤΙ ΝΩΠΟ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΠΟΥΤΙ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ

100224 100224 Barcode τμχ: 2908972

Barcode τμχ: 2908972

kgr: Μεταβλητού βάρους

kgr: Μεταβλητού βάρους

Διάρκεια: 7 ημ

Διάρκεια: 7 ημ

Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

Θερμοκρασία: 0 - 4 °C


Η EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ |

ΤΕΥΧΟΣ 57 |

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ | www.7meres.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΠΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΗΧΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ ΓΡΆΨΙΜΟ – ΓΙΑΤΊ ΓΡΆΦΟΥΜΕ;

ΑΝΟΊΓΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΥΤΈΡΑ 5 ΑΠΡΙΛΊΟΥ

ΕΞΑΓΌΡΑΣTHKE Η ΑΡΤΙΝΉ ΕΤΑΙΡΊΑ ΦΡΟΎΤΩΝ KROP

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΆΡΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΤΙΝΟ ΗΡΩΑ Α.ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ

Ν Ε Α Ε ΠΟΧ Η , Ν Ε Α Π Ρ Ο ΪΟ Ν ΤΑ Ν. ΓΕΩΡΓΆΚΟΣ ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΕ ΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΘΑ ΒΓΆΖΕΤΕ, ΔΙΑΦΉΜΙΣΗΣ ή ΔΥΣΦΉΜΙΣΗΣ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ «ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ» ΜΕΖΕ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ


NUMBER ΑΝΟΊΓΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΌΡΙΟ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΥΤΈΡΑ 5 ΑΠΡΙΛΊΟΥ

espresso freddo 1. 167 τελειόφοιτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Παρά την αναγκαιότητα εμβολιασμού τους και τις υποσχέσεις που αρχικά τους είχαν δοθεί μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Ο Σύλλογος της Ιατρικής αναφέρει «Κρούσματα μεταξύ των φοιτητών που βρίσκονται στις Κλινικές μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού την ώρα που η αποφυγή της είναι υψίστης προτεραιότητας».

2. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα πόσο έχει κοστίσει στους

μαθητές τους η στέρηση του μαθήματος στην τάξη. Γι’ αυτό και είναι οι ίδιοι που θα συμβάλουν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Η απροθυμία των μισών διδασκόντων στα ειδικά σχολεία να εμβολιασθούν, όπως και η ανακοίνωση της ομοσπονδίας των δασκάλων, που ζητούσε να πληροφορηθεί ποιας εταιρείας το εμβόλιο είναι διαθέσιμο, είναι αποκαρδιωτικά σημάδια. Οπως στα νοσοκομεία, έτσι και στα σχολεία το υπόδειγμα πρέπει να είναι οι δημόσιοι λειτουργοί.

3. Κουιζάκι δυνατό – Ποιος πρόεδρος –πρώην – που αρέσκεται

να καπνίζει πούρα και να ρουφάει ακριβά ουίσκια του άρεσε να βολτάρει με αεροπλάνο, μικρό, στον ουρανό της Άρτας… Όπως λέμε ο «φτωχός Ωνάσης» κάτι… Βέβαια άλλοι πλήρωναν τις βόλτες…

4. Δηλαδή υπάρχουν Φαρμακεία που αισχροκερδούν εις βάρος

των πολιτών; Θα μπορούσε να είναι το ερώτημα διότι έτυχε να αγοράσουμε μία – χειρουργική - μάσκα σε φαρμακείο της Άρτας δίπλα από το Παλιό Νοσοκομείο και η κυρία μας την έδωσε με 20 λεπτά. Ξεμείναμε από μάσκα στην Πρέβεζα και σε Φαρμακείο επί της Λ. Ειρήνης την αγοράσαμε 50 λεπτά… Την ίδια μάσκα λοιπόν με διαφορά 30 λεπτά. Ντροπή!

7

ΜΕ ΝΈΟ ΚΩΔΙΚΌ Η ΜΕΤΑΚΊΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΈΣΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΈΣ ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΎΡΙΑΚΑ

m 64.356 Άτομα επισκέφθηκαν τη χώρα μας μέσω κρουαζιέρας το 2020. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 5,5 εκατομμύρια. Για να δούμε τι θα συμβεί το καλοκαίρι του 2021…

Τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τη μέθοδο του click away και του click in shop πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση του νέου κωδικού 13032 άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

m 3.100.000.000 παραπλανητικές διαφημίσεις μπλόκαρε η Google το 2020 όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση ασφάλειας διαφημίσεων που δημοσιεύει η εταιρία. Οι 99.000.000 εξ αυτών είχαν περιεχομένο σχετιζόμενο με την Covid-19 όπως διάφορες «θαυματουργές» εναλλακτικές θεραπείες.

ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΟΣ, ΘΑ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ ΈΝΑΣ ΠΕΛΆΤΗΣ ΑΝΆ 25 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΆ. Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά μόνο για τα Σαββατοκύριακα και ότι όποιες εικόνες συνωστισμού θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην άρση του μέτρου. Σε ότι αφορά το άνοιγμα σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αυτό θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "7 ΜΕΡΕΣ" Σπουδαστές, σπουδάστριες της δημοσιογραφίας που επιθυμούν να κάνουν πρακτική στην εφημερίδα «7ΜΕΡΕΣ» μπορούν να επικοινωνήσουν στο email (media@7meres.gr)

m 192 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες αριθμούσε στο τέλος του 2020 το twitter (26% περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019).

m 65% των Γάλλων θεωρούν πως οι πολιτικοί τους είναι «στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι» σύμφωνα με έρευνα της OpinionWay ενώ μόνο το 16% δηλώνει πως εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα. m 10.000.000.000 σύριγγες υπολογίζεται πως θα χρειαστούν παγκοσμίως για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times». Το ενδιαφέρον είναι ότι λίγες είναι οι βιομηχανίες που έχουν προετοιμαστεί επαρκώς ενώ τα κράτη δεν έχουν προγραμματίσει πόρους για τον σκοπό αυτόν. Να τονίσουμε ότι οι σύριγγες έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και, υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 5% - 10% της διεθνούς παραγωγής προορίζεται για εμβολιασμούς. m 50% αύξηση κατά μέσο όρο, στην εργασία από το κρεβάτι καταγράφουν οι περισσότερες έρευνες για την τηλεργασία στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά ειδικά στους νεότερους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν χώρο για γραφείο και καρέκλα γραφείου, ειδική, στο σπίτι. Η ειδικοί προειδοποιούν ότι σύντομα θα καταγραφεί κι αύξηση ορθοπεδικών προβλημάτων.

NUMBER

7


ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ JOIN MEDIA Μ.ΙΚΕ ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΗΧΑΣ ΑΡΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΡΤΑΣ - Τ.Κ. 47100 ΤΗΛ: 26813 06897 ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ & ΜΠΑΛΚΟΥ 20 - Τ.Κ. 48100 ΤΗΛ: 2682303947 EMAIL: media@7meres.gr

www.7meres.gr

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΗΧΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ ΓΡΆΨΙΜΟ – ΓΙΑΤΊ ΓΡΆΦΟΥΜΕ;

Μ

ια μυθική μορφή της αμερικανικής δημοσιογραφίας, ο Μπεν Μπράντλι, έλεγε ότι «δεν δημοσιεύουμε την αλήθεια, δημοσιεύουμε αυτά που ξέρουμε» Ο τίτλος είναι κλεμμένος, ή έστω δανεικός. Τον χρησιμοποίησε ο Τζορτζ Οργουελ σε ένα μικρό δοκίμιο του 1946 («Why I Write», Gangrel). Ο Οργουελ φυσικά δεν ήταν ένας τυπικός δημοσιογράφος. Αλλά το ερώτημα παραμένει διαρκές για όποιον γράφει και κυρίως για όποιον γράφει στον Τύπο. Γιατί γράφουμε, λοιπόν; Η πιο εύλογη απάντηση είναι ότι γράφουμε γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Επαγγελματικά εννοώ. Αλλά δεν είναι το μόνο κίνητρο. Επικαλούμαι πάλι τον Οργουελ που έλεγε (σε άλλη περίπτωση) ότι γράφει «επειδή υπάρχει κάποιο ψέμα που θέλω να εκθέσω, κάποιο γεγονός στο οποίο θέλω να τραβήξω την προσοχή και αρχική μου έγνοια είναι να ακουστώ». Θα συμφωνήσω στα δύο πρώτα. Δεν είμαι βέβαιος για το τρίτο. Υποθέτω πως όλοι θέλουν με κάποιον τρόπο να ακούγονται. Είτε γράφουν, είτε δεν γράφουν. Είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε απλοί χρήστες των social

media. «Εκανα απλώς αυτό που κάνω μια ολόκληρη ζωή: έλεγα τη γνώμη μου» γράφει με καλοκάγαθη ειλικρίνεια ο λαμπρός συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος («Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω», Μεταίχμιο, 2020). Η δημοσιογραφία όμως δεν είναι απλώς ένας τρόπος να λες τη γνώμη σου. Ενδεχομένως είναι και αυτό, αλλά οριακά. Αλλωστε από γνώμες ο καθένας έχει κι από μια, θα έλεγε ο Κλιντ Ιστγουντ. Αναγκάζομαι να το σημειώσω επειδή οι επιθέσεις που δέχεται ο Τύπος έχουν φτάσει να κινούνται μεταξύ υστερίας, εμπάθειας και μεθόδευσης. Είναι φθόνος απέναντι σε εκείνον που ακούγεται; Ή μνησικακία απέναντι σε κάποιον που δεν καταλαβαίνεις γιατί η φωνή του μετράει περισσότερο από τη δική σου; Αν είναι έτσι, λάθος εντύπωση, γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης, με τον οποίο συνυπήρξαμε μαζί στο MEGA CANNEL για μια 8ετία. Κανείς δημοσιογράφος δεν ακούστηκε ποτέ τόσο ώστε να θέσει σε αμφισβήτηση τις βασικές αρχές της ισηγορίας. Κανείς δημοσιογράφος δεν άσκησε ποτέ την εξουσία ή την επιρροή που

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Σε ολόκληρη την Ελλάδα -και όχι μόνο-ταξίδεψαν οι μαγικές εικόνες με τα “ανθισμένα” τείχη της Αρχαίας Νικόπολης .Η άνοιξη ήταν πιο μαγευτική από ποτέ στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ επίσης όμορφες εικόνες στην Αρχαία Κασσώπη αποτυπώνει στη σελίδα του στο face book το Μουσείο της Νικόπολης. Τα αγριολούλουδα σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις καθαρισμού, αναστύλωσης και ανάδειξης των συγκεκριμένων χώρων έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή εικόνα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ιστορία τους. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την Πρέβεζα και τα μνημεία της είναι ότι το βίντεο της πρόσφατης διαδικτυακής εκδήλωσης από το Megaron plus και το σωματείο “Διάζωμα” για το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης , παρακολούθησαν ήδη 2.000 άτομα.

του αποδίδεται. Μόνο ψώνια μπορούν να τα πιστεύουν αυτά. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, είχαμε στην Ελλάδα μια ευσυνείδητη πλευρά της επαγγελματικής δημοσιογραφίας που προσπαθούσε να επισημάνει τις συνέπειες της χρεοκοπίας, να αναλύσει τους κινδύνους του τυχοδιωκτισμού και να παρουσιάσει όσο ακριβέστερα γίνεται τα δεδομένα για την πορεία της χώρας. Είχαμε κι έναν δημοσιογραφικό υπόκοσμο, αστοιχείωτο κι ασυνείδητο, που εμπορευόταν αγανάκτηση και θυμό στο μοτίβο «πουτάνα όλα». Μια μυθική μορφή της αμερικανικής δημοσιογραφίας, ο Μπεν Μπράντλι, έλεγε ότι «δεν δημοσιεύουμε την αλήθεια, δημοσιεύουμε αυτά που ξέρουμε». Απλώς έχουμε να κάνουμε με κάθε λογής ανισόρροπο που νομίζει ότι ξέρει την αλήθεια και βρίζει τους δημοσιογράφους ότι την κρύβουν. Δεν με απασχολεί εδώ ο Τύπος και η δημοσιογραφία γενικά. Πιστεύω ότι κάθε δημοσιογράφος και κάθε μέσο κουβαλούν το βάρος της απόδειξης. Της επάρκειας, της ποιότητας, της ικανότητας ή της ανικανότητάς τους. Δεν γράφουμε όλοι μαζί. Δεν μας διαβάζουν όλους μαζί. Ούτε είμαστε όλοι

μαζί δημοσιογράφοι. Ποιοι είναι άλλωστε οι «εχθροί της δημοσιογραφίας»; – Είναι όσοι θέλουν να μονοπωλήσουν ή να ελέγξουν τον δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση. – Είναι εκείνοι τους οποίους η δημοσιογραφία ξέρασε. Θέλουν να πιστεύουν πως δεν απέτυχαν εκείνοι αλλά η δημοσιογραφία και πως όσοι πέτυχαν το κατάφεραν με άνομες μεθόδους. Οσο κι αν ψάξω, η εξήγηση ότι «γράφουμε επειδή είναι η δουλειά μας» μου φαίνεται η πιο έντιμη κι η πιο ειλικρινής. Ξέρετε γιατί; Επειδή είναι η πιο υγιής. Γράφουμε επειδή μας διαβάζουν οι αναγνώστες μας. Και μας εμπιστεύονται όχι μόνο για το ταλέντο, τις γνώσεις ή το μυαλό που ο καθένας μας διαθέτει ή δεν διαθέτει. Μας εμπιστεύονται επειδή στα δύσκολα και στα εύκολα απευθυνθήκαμε ο ένας στον άλλο με εντιμότητα, χωρίς σκοπιμότητες και προκαταλήψεις, με ανοιχτή καρδιά κι ελεύθερο μυαλό. Διότι ακόμη κι αν δεν μπορώ με απόλυτη ακρίβεια να προσδιορίσω γιατί γράφουμε, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε για ποιους γράφουμε. Για τους αναγνώστες μας.


BLOG 7

BLOG 7

6

w w w.7meres. gr

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ «ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ» ΜΕΖΕ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΛΕΜΟΥΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Λ

εμούριους στα κάρβουνα, σούπα με πτερύγιο καρχαρία, κάμπιες γιαχνί και μεζέ νυχτερίδας «σερβίρουν» φοιτητές του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε εργασία τους στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτισμική Οικολογία, με διδάσκουσα τη Δρ. Καλλιόπη Στάρα... Τι γνωρίζουμε για τη θήρευση και βρώση άγριων ζωικών ειδών, όπως οι νυχτερίδες, οι καρχαρίες και οι παγκολίνοι; Η εντατική εμπορευματοποίηση ειδών που αποτελούν παραδοσιακά πιάτα σε διάφορες κοινωνίες ανά τον κόσμο σχετίζεται με την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών; Η επιστήμη της Εθνοβιολογίας μπορεί να βοηθήσει μαζί με τις επιστήμες της Επιδημιολογίας, της Ανοσολογίας και της Οικολογίας στη διερεύνηση των σύνθετων παραγόντων που οδηγούν σε νέες μολυσματικές ασθένειες και στην σχέση τους με τη διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας; Δέκα φοιτητές του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα, στην εργασία με τίτλο «Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες», που θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση , την Πέμπτη 1 Απριλίου. «Όμως, συμπληρώνουν, «η σύγχρονη εμπορευματοποίηση τέτοιων ειδών σχετίζεται με την ανάδυση ασθενειών, απειλές εξαφάνισης ειδών και δημιουργεί νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες για τη διαχείρισή τους». ΘΑΛΑΣΣΟΨΙΤΤΑΚΟΊ ΠΟΥ ΤΡΏΓΟΝΤΑΙ Σε ένα θαλάσσιο πελαγικό είδος, τον Θαλασσοψιττακό του Ατλαντικού (Fratercula arctica), αναφέρονται στην εργασία τους οι φοιτητές, σημειώνοντας ότι «παρά τη στενή σχέση του με τις πολιτιστικές παραδόσεις των λαών του Βορρά και την εμβληματική αξία που του αποδίδουν, έχει κυνηγηθεί πολύ για το κρέας, τα αυγά και το φτέρωμά του». Όπως τονίζουν, συνταγές με θαλασσοψιττακούς πρωταγωνιστούν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές των βορείων λαών, όπου το τρώνε κυρίως καπνιστό, ενώ οι μεγαλύτερες γενιές τρώνε ωμή την καρδιά του. ΣΟΎΠΑ ΜΕ ΠΤΕΡΎΓΙΟ ΚΑΡΧΑΡΊΑ ΑΠΌ 90 ΈΩΣ 400 ΕΥΡΏ! Σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η σούπα από πτερύγια καρχαρία αποτελεί κατ’ εξοχήν παραδοσιακό πιάτο και η εκτίναξη της ζήτησης σε πτερύγια ώθησε στην υπεραλίευση καρχαριών. Το «shark finning» είναι η πρακτική αφαίρεσης πτερυγίων καρχαρία και αποτελεί «μία απάνθρωπη τεχνική αφού, για εξοικονόμηση χώρου πάνω στο σκάφος, τα πτερύγια αφαιρούνται από το σώμα του καρχαρία όταν ακόμα το σκάφος βρίσκεται στη θάλασσα και ενώ το ψάρι μπορεί να είναι ακόμα ζωντανό». Το υπόλοιπο σώμα ρίχνεται πίσω στη θάλασσα και έτσι, χωρίς πτερύγια, οι καρχαρίες βυθίζονται στον πυθμένα όπου ασφυκτιούν, αιμορραγούν μέχρι θανάτου ή τρώγονται ζωντανοί. Επιπλέον, σύμφωνα με την εργασία, τα πτερύγια κρίνονται ανθυγιεινά, καθώς το κρέας καρχαριών έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα.

Ο κυριότερος λόγος στον οποίο οφείλεται η μεγάλη ζήτηση είναι η παραδοσιακή σούπα από πτερύγιο καρχαρία, που αποτελεί εκλεκτό έδεσμα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σύμβολο υψηλής κοινωνικής τάξης, ευημερίας αλλά και σεβασμού και αναγνώρισης. Ο δεύτερος λόγος αφορά την παραδοσιακή ασιατική ιατρική, όπου στα πτερύγια καρχαριών αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες. ΝΥΧΤΕΡΊΔΕΣ: ΈΝΑΣ ΜΕΖΈΣ ΣΤΟ ΠΙΆΤΟ... Η νυχτερίδα χρησιμοποιείται τόσο ως «γιατροσόφι» πολλών ασθενειών όσο ως «μεζές» με την υπερβολική θήρευση να απειλεί συγκεκριμένα είδη με εξαφάνιση. Οι νυχτερίδες αποτελούν συχνά φορείς διάφορων ασθενειών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συσχέτισή τους με τον κορονοϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2 (Sars-CoV-2). «Υπολογίζεται πως περίπου το 50% των Pteropodidae (φρουτοφάγων νυχτερίδων) και το 13% του συνολικού πληθυσμού τους κυνηγιέται και διατίθεται ως φαγητό σε αρκετές χώρες. Στην Αφρική, το κυνήγι νυχτερίδων συναντάται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική, με τουλάχιστον 55 είδη να χρησιμοποιούνται ως τροφή, ενώ στην Γκάνα έρευνες υποστηρίζουν ότι πωλούνται 100.000 νυχτερίδες ετησίως». ΠΑΓΚΟΛΊΝΟΣ: Η ΆΓΡΙΑ ΦΎΣΗ ΧΆΝΕΙ ΤΙΣ «ΑΣΠΊΔΕΣ» ΤΗΣ Το πιο κυνηγημένο και διακινούμενο ζώο της άγριας φύσης, ο παγκολίνος, που έγινε γνωστός ως πιθανός ενδιάμεσος ξενιστής του SARS-CoV-2 είναι το μοναδικό φολιδωτό θηλαστικό σήμερα, που εντοπίζεται σε Ασία και Αφρική, έχοντας, διαχρονικά, τεράστια πολιτισμική αξία. «Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή λέξη “Penggulung”, που σημαίνει “κάτι που κυλάει”. Στις περιοχές που εντοπίζεται, ο παγκολίνος πέραν της ιερότητας και των συμβολισμών που φέρει και όντας αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των ανθρώπων αυτών, αποτελεί σημαντικό “αναλώσιμο” για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική καθώς και για την

αστική τάξη της Ασίας. που τον καταναλώνει χαρακτηριστικά, σε εστιατόρια και δείπνα ως τελετουργική τροφή επικύρωσης μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών», αναφέρεται σχετικά. Ο παγκολίνος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία δέρματος προκειμένου να παραχθούν ρούχα και παπούτσια, αλλά και περαιτέρω φάρμακα και αρωματικά προϊόντα. Για την τέλεση των παραπάνω, υπολογίζεται ότι αιχμαλωτίζονται γύρω στους 100.000 παγκολίνους τον χρόνο, ενώ πάνω από 1.000.000 έχουν θανατωθεί από το 2010 και μετά. Καφές από κόπρανα νυφίτσας (Kopi Luwak) και κάμπιες γιαχνί! Ο ακριβότερος καφές του κόσμου (Kopi Luwak) παράγεται στην Ινδονησία από τα περιττώματα ενός μικρού θηλαστικού (Paradoxurus hermaphroditus). Η διαδικασία είναι η εξής: κόκκοι του καφέ συλλέγονται από τα περιττώματα της μοσχογαλής και, αφού καθαριστούν, αφυδατωθούν και καβουρδιστούν, πωλούνται για 100 δολάρια το κιλό, το λιγότερο. Το πιο περιζήτητο βρώσιμο έντομο της Υποσαχάριας Αφρικής είναι οι κάμπιες mopane (Gonimbrasia belina), που αποτελούν απαραίτητο τρόφιμο για την επιβίωση των ντόπιων κατοίκων. Η υψηλή θρεπτική τους αξία και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τις καθιστά πολύ επιθυμητές σε περιοχές που δεν διατίθενται άλλες πηγές πρωτεϊνών. Οι κάμπιες mopane έχουν τριπλάσια περιεκτικότητα πρωτεϊνών από το μοσχάρι, είναι σημαντική πηγή μετάλλων (Ca, Zn, Fe) και βιταμινών, χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής από θηλάζουσες μητέρες, εγκυμονούσες και παιδιά. Συνήθως τρώγονται τηγανιτές, σε σούπες ή αποξηραμένες σαν ένα τραγανό σνακ. Η συγγραφική ομάδα των φοιτητών αποτελείται από τους Θοδωρή Γιωννά-Μασσέλο, Ταξιάρχη Δανέλη, Αικατερίνη Καλούτσα, Κατερίνα Κλάδου, Ελένη Κωνσταντινίδου, Λαέρτη-Βασίλειο Μπέχλη, Μάξιμο-Γεώργιο Παντελιδάκη-Χατζόπουλο, Βασιλική Σαπουντζή, Ευτυχία Συμεωνίδου, και Άρτεμις Ταλιούρα.


w w w. 7m e re s. gr

BLOG 7

Καχριμάνης: “Ο κατήφορος είναι ατομική υπόθεση και ευθύνη” – Απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων

7

ΑΡΤΑ GAS ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

από το 1964 στον υγραέριο κόσμο

Λιανική πώληση: Σκουφά 6 - Άρτα, Τηλ: 26810 73322 | 6977509076 Χονδρική πώληση: Κωστακιοί Άρτας, Τηλ: 26810 52166 | 6944770072

Α

πάντηση στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στην οποία αναφέρει: H παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΛΑ. ΣΥ.) της Περιφέρειας Ηπείρου επανήλθε στο θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά και δόθηκαν όλες οι απαντήσεις στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και γενικότερα για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Αναμέναμε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε, η συγκεκριμένη αυτοδιοικητική παράταξη να είχε κατασταλάξει σε ορισμένα συμπεράσματα και τουλάχιστον να τοποθετηθεί επί του σημαντικότερου όπως το θεωρούμε, αν στηρίζει ή όχι τη Διοίκηση της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται στο εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της. Φθάνει μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τον Περιφερειάρχη που δημόσια έχει ζητήσει την αντικατάστασή του! Από ό,τι φαίνεται όμως για τη ΛΑ.ΣΥ. όλα είναι διορισμοί. Όμως το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηπείρου το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία (ΣΔΙΤ) και στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν διορισμοί, αλλά μόνο προσλήψεις, χωρίς μοριοδότηση, ούτε με άλλα αντικειμενικά κριτήρια. Ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ζήτησε να προσληφθεί στο εργοστάσιο συγγενικό του πρόσωπο με σοβαρό πρόβλημα

υγείας για να δείξει ακριβώς αυτό: Ότι παρόλο που απευθύνθηκε σε ιδιώτη, όπως θα απευθυνόταν οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που ψάχνει να βρει δουλειά, δηλαδή ‘χτύπησε πόρτα’ από ανάγκη, ‘έφαγε πόρτα’ στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό είναι το …μεγάλο παρασκήνιο κατά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που το αποκάλυψε μάλιστα μόνος του ο Περιφερειάρχης! Η ΛΑ.ΣΥ. κάνει «σημαία ευκαιρίας» το γεγονός ότι ζήτησε με εισαγγελική παραγγελία από την Περιφέρεια δημόσια έγγραφα, στα οποία και η ίδια είχε συμπράξει. Μετά τη… μεγάλη αυτή επιτυχία και αφού έχει μεγάλη άνεση σε εισαγγελικές παραγγελίες, ας κάνει μια ακόμη ώστε να ενημερωθεί και να ενημερώσει τους πολίτες της Ηπείρου ποιοι απασχολούνται στο εργοστάσιο, ώστε να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ποιος ή ποιοι είχαν πρόσβαση στην ιδιωτική εταιρεία. Πάντως όχι ο Περιφερειάρχης. Τέλος, όσο αφορά το «τα χαΐρια σας… πάει πολύ….πάρα πολύ…», τέτοιες εκφράσεις στο δημόσιο λόγο μόνο λύπη μπορούν να προκαλούν, όταν προέρχονται από μια παράταξη, που, στο συλλογικό υποσυνείδητο, έχει καταγραφεί για την ευπρέπεια του λόγου της. Τέλος, για τον κατήφορο που επικαλούνται, αντικειμενικά κανείς δεν ακολουθεί κανέναν στον κατήφορο, ο κατήφορος είναι ατομική υπόθεση και ευθύνη.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

1ο Χλμ. Άρτας - Αγρινίου


TIK - TAK

8

Για να ξέρετε…

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατρών - νοσηλευτών, αλλιώς δεν θα πληρώνονται Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (31/03) το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των γιατρών, των νοσοκόμων, του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων καθώς και των φαρμακοποιών. Το μέτρο ισχύει για το προσωπικό του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας αλλά και για το εκείνο των ιδιωτικών κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσοι γιατροί, νοσοκόμοι ή φαρμακοποιοί αρνηθούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό ή θα μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλέπουν επαφές με ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες, ή θα μπορεί να παύεται η καταβολή του μισθού τους, αν χρειαστεί και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Παράλληλα, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μέτρο το οποίο ορίζει πως όταν οι γιατροί ακολουθούν τους προβλεπόμενους κανόνες, κατά την χορήγηση του εμβολίου, δεν θα φέρουν ευθύνη για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών θα ισχύσουν σε όλη την Ιταλία, μέχρι τα τέλη Απριλίου (με ισχύ κόκκινης και πορτοκαλί ζώνης) εκτός και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέψουν, στο μεταξύ, χαλάρωση των μέτρων αυτών. Τα παιδιά, τέλος που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, στο Δημοτικό και στην Α' Γυμνασίου, αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα (δηλαδή από τις 6 Απριλίου) θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

ΠΡΕΒΕΖΑ – ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Τα ερωτήματα παραμένουν για τη λειτουργία του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα. Μετά τις επιστολές Συλλόγων προς τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου αλλά και την απομάκρυνση τελικά των Ρομά, το κάστρο παραμένει στην ουσία κλειστό όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες… Ο χώρος που αποτελεί μία διέξοδο για άθληση και ψυχαγωγία για πολλούς πολίτες παραμένει ερμητικά κλειστός με την πινακίδα απαγορεύεται η ΕΙΣΟΔΟΣ να προβληματίζει έντονα.

Χαμένες ώρες σε Τηλεδιασκέψεις και Συμβούλια

Δεν παλεύεται να πρέπει να παρακολουθήσεις μέσω ίντερνετ ένα Δημοτικό Συμβούλιο ή μία διαδικτυακή σύσκεψη. Εκτός από υπομονή πρέπει να έχεις άπλετο χρόνο… Και το ερώτημα είναι, έχουν τόσο χρόνο όλοι αυτοί οι πολιτικοί που συμμετέχουν σε αυτά; Παρακολούθησα μόνο για λίγο, δεν άντεξα παραπάνω, την διαδικτυακή σύσκεψη σχετικά με την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου… Ένα θέμα που δεν πρόκειται να βρει λύση τις επόμενες δεκαετίας και οι παριστάμενοι συζητούσαν με τόσο σθένος λες και θα έπρεπε να βρεθεί λύση …χθες. Επειδή μας έπιασε το βιτσιόζικο παρακολουθήσαμε και τα δύο Δημοτικά Συμβούλια Άρτας και Πρέβεζας αυτή την εβδομάδα…και γειωθήκαμε! Το μέγιστο ερώτημα. Πως την παλεύεται ρε άνθρωποι;

w w w.7meres. gr

Ανεμογεννήτριες στα Γιάννινα.. Πόσες και σε ποιες περιοχές…

Είκοσι πέντε άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ μόνο για το Νομό Ιωαννίνων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσαν τα συναρμόδια υπουργεία σε ερώτηση που είχε γίνει από την βουλευτή Μερόπη Τζούφη. Ένα έργο βρίσκεται σε λειτουργία, τέσσερα έχουν άδεια εγκατάστασης, άλλα τέσσερα έχουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων κι άλλα 16 βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας. Πέραν αυτών, έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ 18 αιτήσεις αιολικών σταθμών για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 125 MW. Αξιοσημείωτο είναι πως στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πίνδου έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ οκτώ αιτήσεις αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 28 ΜW. Η μία από τις αιτήσεις αφορά στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου και οι υπόλοιπες στην περιοχή του Μετσόβου.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 46ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ Εκτός εαυτού βγήκε ένας 46χρονος μετανάστης από το Ιράκ που φιλοξενείται μαζί με την οικογένειά του στην δομή των Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου στα Ιωάννινα όταν ενημερώθηκε ότι απορρίφθηκε η δεύτερη αίτηση που είχε υποβάλει για παροχή ασύλου... Ο Ιρακινός σήκωσε στο πόδι ολόκληρη την δομή με τις φωνές του, αλλά ξαφνικά άρπαξε ένα μπιτόνι με πετρέλαιο και το άδειασε στο δωμάτιο όπου κατοικεί μαζί με την σύζυγό του και το ανήλικο παιδί τους, που βρίσκονταν μέσα εκείνη την στιγμή και απειλούσε ότι θα τους βάλει φωτιά και θα τους κάψει ζωντανούς! Όμως, επενέβησαν άμεσα οι άνδρες της Αστυνομίας που φυλάγουν το κέντρο και τον ακινητοποίησαν πριν προλάβει να προκαλέσει τραγωδία. Ο 46χρονος Ιρακινός συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα εμπρησμού και διατάραξη κοινής ειρήνης, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.


TIK - TAK

10

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ

w w w.7meres. gr

Γεμίζουν τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Πριν από περίπου ένα χρόνο με δελτίο τύπου είχαμε διαμαρτυρηθεί γιατί ο Δήμος Άρτας αγόρασε τάμπλετ με ανάθεση από άλλη πόλη και πήραμε την απάντηση ότι έπρεπε να γίνουν γρήγορα οι αγορές και εκεί υπήρχαν αποθέματα. Σήμερα λοιπόν βρήκαμε στο διαύγεια χρηματικά εντάλματα της Δ.Ε.Υ.Α.Α. (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας ) και της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρταίων) , ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΈΔΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ , ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΓΡΑΦΕΊΟΥ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ , ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΩΝ Χρηματικο ένταλμα Ν0 4 , Χρηματικο ένταλμα Ν0 6 , Χρηματικο ένταλμα Ν0 8 , Χρηματικο ένταλμα Ν0 23 , Χρηματικο ένταλμα Ν0 57 ,

13/1/21 19/1/21 26/1/21 29/1/21 26/3/21

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Τι έχει να πει η Δημοτική αρχή για αυτές τις αναθέσεις ?? Δεν υπάρχουν καταστήματα στην πόλη μας για αυτές τις αγορές ?? Αυτή είναι λοιπόν η στήριξη των τοπικών επι-

χειρήσεων ?? Προκαλούμε την δημοτική αρχή ,να δώσει στην δημοσιότητα τις αναθέσεις που έχει κάνει αυτή αλλά και οι υπηρεσίες της ,από το Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Στην νέα αυτή οικονομική καταστροφή, η αλληλεγγύη και η στήριξη της τοπική αγορά της πόλης μας είναι πλέον ‘’υποχρέωση’’ όλων των συμπολιτών μας και των φορέων, για να ξαναλειτουργήσουν και να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

Μία από τις δυσκολότερες εφημερίες ήταν αυτή που έκανε την τελευταία ημέρα του Μαρτίου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μέσα σε ένα 24ωρο εισήχθησαν για νοσηλεία εννέα ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών ενώ δύο ακόμη χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες. Οι κενές κλίνες στις ΜΕΘ-Covid του Πανεπιστημιακού είναι μόλις δύο καθώς ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται στους 14 ενώ μία κενή κλίνη στη ΜΕΘ διαθέτει το νοσοκομείο Χατζηκώστα το οποίο νοσηλεύει τρεις ασθενείς. Το νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύει ακόμη 19 ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών με κενές μόλις πέντε κλίνες. Καλύτερη είναι η κατάσταση στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού όπου οι ασθενείς είναι περίπου 45 –ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς καθώς υπάρχουν μεν κάποια εξιτήρια αλλά γίνονται και νέες εισαγωγές καθώς το νοσοκομείο εφημερεύει και σήμερα. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου αφήνει το αποτύπωμά του στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και η εκτίμηση είναι πως και οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες.

Οριστικό, ανοίγουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου Άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ αναφερόμενη στην εστίαση είπε ότι υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη και θα γίνουν ανακοινώσεις. Όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την καθειερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του «αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ» (self test), ενώ θα επαναξιολογηθεί το θέμα της επαναλειτουργίας καταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self tests θα ανακοινωθεί την Παρασκευή δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


w w w. 7m e re s. gr

ΙΣΧΥΡΟΣ Ο ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στο Δήμο Αρταίων είναι γνωστό καθώς ο Χρήστος Τσιρογιάννης έχει επιδείξει μια δυναμική και οργάνωση στην παράταξή του που δεν περνά απαρατήρητη. Άλλωστε, η εμπειρία είναι πλέον σύμμαχός του… Ούτως η άλλως, με το νέο εκλογικό νόμο από τους ήδη υπάρχοντες συνδυασμούς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το 2023 να σχηματίσουν οργανωμένο και ισχυρό ψηφοδέλτιο… Ο Δήμαρχος, που διαβάζει και αναλύει καλά τους νόμους, το γνωρίζει αυτό. Αν και όπως μαθαίνει η στήλη είναι πεπεισμένος ότι κάτι νέο θα ξεφυτρώσει… μετά το 2022!

ΑΧ ΤΖΕΝΗ, ΤΖΕΝΗ

Αχ Τζένη Τζένη… Δεν γίνεται να το «παίζεις» αντιπολιτευτική και να βγαίνεις τάχα μου στα κάγκελα και να διαμαρτύρεσαι για όλα τα δεινά στο Δήμο Άρτας και από την άλλη να λες ΝΑΙ σε όλα. Δεν γίνεται, να δέχεσαι μέλος της οικογένειας σου να καλύπτει θέση στα 4μηνα και 8μηνα του Δήμου. Αυτές τις θέσεις, που προορίζονται για πολίτες που έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα. Αλλά, όχι, η στήλη δεν θα κρίνει αυτή την πράξη. Ας την κρίνει η κοινωνία που η στήλη έχει χρέος να ενημερώσει…

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

11

Έτσι θα πηγαίνουμε στην αγορά από τη Δευτέρα Τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο με SMS στο 13032, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού αυστηρά για 3 ώρες και μόνο μία φορά ανά 24ωρο. Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το

ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Συγκεκριμένα με το SMS στο 13032 θα επιτρέπεται το click away αλλά και το click in shop στα καταστήματα αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall, ενώ θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.

ΤΡΕΙΣ ΕΤΑΙΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΠΡΈΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ Στο επόμενο στάδιο περνά ο διαγωνισμός για το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται σε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή οι εταιρίες που πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχή και το διεκδικούν είναι τρεις. Πρόκειται για την .Ένωση INTRAKAT- OMEXOMΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.- VETTE, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- FOTAGONLEDA.E. και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και πάλι στα έργα οδοφωτισμού των Δήμων και Ιωαννιτών και Πρέβεζας διαβεβαιώνοντας ότι

θα γίνουν οι διορθώσεις και θα προχωρήσουν. «Είναι ένας αγώνας που αξίζει να τον ολοκληρώσουμε, ώστε να κερδίσουν και οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών και οι Δήμοι, οι οποίοι μετά την παρέλευση της δωδεκαετίας, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν φωτισμό διάρκειας». Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι έγινε όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά, απορρίπτοντας αιτιάσεις για ανεπάρκεια των μελετών. «Η μία μελέτη – της Πρέβεζας- έγινε επί της τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, η δεύτερη – του Δήμου Ιωαννιτών – επί της δικής μου εποπτείας, και έγιναν με τα ίδια κριτήρια. Άρα δεν ευσταθεί ότι δεν ξέραμε να κάνουμε τις μελέτες. Υπήρχαν όμως κάποιοι όροι που πρέπει να αλλάξουν», κατέληξε.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΚΕΝΤΡΙΖΕΙ... ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΈΠΕΣΕ ΘΎΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΉΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ

Το ποσό των τεσσεράμισι χιλιάδων ευρώ έχασε κάτοικος των Ιωαννίνων ο οποίος έπεσε θύμα σε διαδικτυακή απάτη. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη καλοκαιριού όταν ξεκίνησε να καταβάλει χρήματα σε φερόμενους εκπροσώπους διαδικτυακής επενδυτικής εταιρείας που του είχαν υποσχεθεί μεγάλα κέρδη. Η κατάθεση των χρημάτων γινόταν σταδιακά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Στο διάστημα αυτό παρακολουθούσε την απόδοση των κεφαλαίων του –ή έτσι πίστευε- και πριν λίγες μέρες ζήτησε να εισπράξει τα χρήματά του.

Του ζητήθηκε προμήθεια, κατέβαλε και το ποσό αυτό και στην συνέχεια κάθε επικοινωνία κόπηκε και τα χρήματά του έκαναν φτερά. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον ίδιο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το θύμα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επένδυση των χρημάτων ύστερα από διαφήμιση της επενδυτικής εταιρείας που είχε δει κατά την περιήγησή του στο διαδίκτυο. Με αφορμή το περιστατικό αυτό η Αστυνομία συνιστά την προσοχή όλων.


ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΛΙΟ

12

w w w.7meres. gr

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η στήλη μας θα έχει χιουμοριστικό-καυστικό και ανορθόγραφο περιεχόμενο με σχόλια και ατά-

κες που μόνο σε ένα καφενείο του Μονοπλιού μπορείς να ακούσεις !!!!

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ m Έδωσε η κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία m Έραψε καινουργια κοστουμια ο Αδωνις m Άνοιξαν πάλι μετα από 11 χρονια την υπόθεση Μαρφιν. m Αρχισαν να αρθογραφούν στις τοπικες εφημερίδες οι εν δυνάμη υποψήφιοι βουλευτες m Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει παροχές εξαετίας με διάγγελμα 10:30 το πρωι

■ Η Τζενη θα ξαναβάλει υποψηφιότητα

για δήμαρχος ■ Ο Καχριμανης μιλησε τηλεφωνικα με τον Τσιρογιαννη ■ Ο Λοβερδος θα γινει αρχηγος του Κιναλ ■ Ο Μελισανιδης θα δώσει λεφτα για παιχτες στην ΑΕΚ ■ Ο Ανηψιός του προέδρου θα πάει για βουλευτής ■ Ο Κουβανέζος καρδιολόγος αναλαμβάνει συμβουλος επικοινωνίας του Βασίλη Λεβέντη ■ Το Ξενια θα γινει καζινο ■ Ο Μπαρτζωκας αναλαμβάνει πρόεδρος στο ΚΑΣ

■ Η Αναγεννηση ενωνετε με τον Καραι-

σκάκη ■ Ο Πήχας παίρνει και τρίτο ραδιόφωνο στην Άρτα ■ Στα τετραμηνα και οκταμηνα του δήμου μπήκαν συγγενεις και φιλοι ■ Ο Μπουκουβαλας θα παιξει σε διαφημιση της Ζιλετ ■ Έρχονται δύο ανεξαρτητοποιήσεις σε δημοτικο συνδυασμό που αγωνίζεται πλατια και ενωτικά. ■ Να γνωρίζετε ότι μερικά πρωταπριλιάτικα στο τέλος βγαίνουν, μπρρρ

Μαζευτείτε θα απαγγείλω ι, τα φτύνει Γρήγορα μια ασπιρίνη Το κορμί μου, πάε τα χίλια Κι έχω υπουργό Κικίλια Θα πεθάνω με Πάρε με μαζί σου, Έχω κορονοϊό το βυθό Πάνω στο κορμί μου Στου φιλιού μου κρυφά Να 'σαι εσύ το θύμα Θα 'χω μάσκα στα Βενετιάαααα Σου υπόσχομαι ταξίδια Σε Γουχάν και

ΣΕ ΘΈΣΗ ΜΆΧΗΣ……… Ο ΦΊΛΟΣ ΣΑΣ

Ο ΜΟΝΟΠΛΙΌΣ !!!

m Ο Τσίπρας κατάφερε να βρεί έναν σταθμό(οπεν) να δώσει μια συνέντευξη γιατί οι υπόλοιποι σταθμοί δεν λένε ουτε το ονομά του. m Ο Βαρουφάκης εντατικοποίησε την διατροφή και την γυμναστική του για να είναι έτοιμος για να τρέξει να ξαναμπεί στην βουλή. m Ο Κουστουμπας στον Περισσο παρήγγειλε δύο νταλίκες κοκκινο χρώμα για να έχουν για τα συνθήματα στους τοιχους και για τα πανο. m Η Φώφη αγκαλιασε πάλι τον Λοβέρδο προσωρινά μέχρι τις εκλογες m Ο Βελόπουλος άρχισε καλύτερη προσφορα με τις κοιραλυφές …. Αγοράζοντας μία κοιραλυφή παίρνετε δώρο , δύο κοτόπουλα ψημένα στα κάρβουνα, δέκα κιλά μοσχαρίσιο κιμά, εικοσι κιλά σκόνη πλυντηρίου μαζί με το πλυντήριο και έξτρα μπόνους τους σπόρους ίδιας ποικιλίας του κρίνου που έδωσε ο άγγελος στην Παναγία. m Ο Σκαϊ είναι το πρωτο κανάλι που εμφανίζετε όταν ανοιγουμε την τηλεόραση στα σπίτια μας και ο Αυτιάς θα μας λέει : ‘’ Ο Μητσοτακης ο θεος , για πάντα πρωθυπουργός’’.


ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

w w w. 7m e re s. gr

13

ΠΡΈΒΕΖΑ Ν. ΓΕΩΡΓΆΚΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΕ ΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ Ο ΠΑΎΛΟΣ ΘΑ ΒΓΆΖΕΤΕ, ΔΙΑΦΉΜΙΣΗΣ ή ΔΥΣΦΉΜΙΣΗΣ ε επιθετικό τρόπο αντιμετώπισε τις ΣΑΡΑΜΠΑΣΊΝΑΣ τοποθετήσεις του κ. Νίτσα ο ΔήμαρΠΉΡΕ ΘΈΣΗ ΥΠΈΡ χος Νίκος Γεωργάκος. «Το ότι θα γίνει απολογισμός πεπραγΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ μένων, θα γίνει αλλά στην διετία» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος ΝΊΚΟΥ ΓΕΩΡΓΆΚΟΥ

Μ

Τ

ους νέους παραταξιακούς συσχετισμούς που πιθανότατα θα διαμορφωθούν σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, φανερώνει η στάση του δημοτικού συμβούλου της “Δημοτικής Συνεργασίας” Παύλου Σαραμπασίνα, στην ψηφοφορία του θέματος “Αξιοποίηση ακινήτου – πρώην στρατοπέδου “Περδίκη – Πυλάδη” από τον Δήμο Πρέβεζας” στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας. Το θέμα τελικώς οδηγήθηκε σε αναβολή, ωστόσο ο κ. Σαραμπασίνας τάχθηκε με την εισήγηση του Δημάρχου (εκμετάλλευση για 99 χρόνια – η αντιπαροχή του Δήμου Πρέβεζας ετησίως για τη χρήση του ακινήτου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ποσό των 8.640 ευρώ ποσό το οποίο δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή βεβαιώνεται από τη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας). Ο κ. Σαραμπασίνας “άδειασε” την παράταξή του, όπως αναφέρει το – atpreveza. gr – η οποία τάχθηκε υπέρ της αναβολής και τάχθηκε με το μέρος του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, λέγοντας: “Εγώ μετά τις διευκρινίσεις που δίνει ο Δήμαρχος θα συμφωνήσω. Όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι χτύπησαν το κεφάλι τους στον τοίχο και το έσπασαν. Όποιος χτύπησε το κεφάλι του στο Κάστρο το έσπασε μέχρι τώρα. Μετά τη διευκρίνηση ότι θα φέρει πάλι το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο εγώ συμφωνώ. Και νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Δεν πάμε να πάρουμε το στρατόπεδο σήμερα. Δήμαρχε δεσμεύεστε ότι θα φέρετε το θέμα; Αν ναι εγώ το ψηφίζω”.

Γεωργάκος, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πρέβεζας και απαντώντας στον Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής της «Ανάπτυξης Τώρα» Γιώργο Νίτσα. «Το ότι θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων θα γίνει στην διετία. Είμαι ένα χρόνο και 7 μήνες δήμαρχος. Άλλος δήμαρχος δεν έχει περάσει τέτοιες δυσκολίες πανδημίας. Δεν έχει περάσει με τους μισούς υπαλλήλους να δουλεύουν από το σπίτι» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος ενώ τόνισε και τις μεγάλες καθυστερήσεις έργων αποτέλεσμα της πανδημίας. Και συνέχισε απαντώντας στον κ. Νίτσα «Δεν είναι θέμα απολογισμού… θα μπορούσα να απολογηθώ και σε εσάς αλλά δεν έχετε έρθει μια φορά στο Δημαρχείο να καθίσουμε να συζητήσουμε και θέλετε και γραφείο…». Επανέλαβε πως τα πεπραγμένα και τον απολογισμό θα τον κάνει ενώ αναφέρθηκε σε όσους επί 14 χρόνια κατείχαν κάποιες θέσεις «και δεν έχουν απολογηθεί ποτέ για τις θέσεις που πήραν». «Το 2015 που ήσασταν με τον κ. Παππά… όταν ο κ. Παππάς ήταν στην επιτροπή για τον ΦΟΣΔΑ, εσείς δεν ξέρατε τότε ότι δεν λειτουργούσε ΦΟΣΔΑ; Περιμένατε να κάνω εγώ την μελέτη 230χιλ; Εσείς ήσασταν στην επιτροπή παρακολούθη-

σης για το έργο της προγραμματικής και αν δεν ξέρατε εσείς με τον κ. Παππά θα ήξερα εγώ όταν ανέλαβα πριν από ένα χρόνο και 7 μήνες ότι υπήρχαν αυτές οι εκκρεμότητες;» είπε ο κ. Γεωργάκος στον Γιώργο Νίτσα. Σε αποστροφή των λεγομένων του αναφέρθηκε σε όσους δυσφημούν την περιοχή με τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς και έθεσε στον κ. Νίτσα το δίλημμα ποια σημεία της πόλης θα επιλέξει, έτσι ώστε σαν επικεφαλής δημοτικής παράταξης να συμβάλλει στην

15 ΝΑΥΑΓΟΣΏΣΤΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΑΝΉ ΑΚΤΉ ΈΩΣ ΤΟΝ ΒΡΆΧΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΣΤΗΝ ΠΡΈΒΕΖΑ

Σ

την προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την σύναψη

σύμβασης της υπηρεσίας “Ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών Δήμου Πρέβεζας” για το έτος 2021 προχώρησε ο Δήμος Πρέβεζας. Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας ανέρχεται στο ποσό των 390.395,48 ευρώ και αφορά την κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Πρέβεζας με ναυαγοσώστες, το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Σεπτεμβρίου 2021. Συνολικά οι ναυαγοσώστες θα είναι 15 και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 11 σημεία της παράκτιας ζώνης από τον Βράχο μέχρι την Κυανή Ακτή. Πιο συγκεκριμένα ναυαγοσωστικοί πύργοι θα τοποθετηθούν σε Βράχο, Καστροσυκιά, Κανάλι, Μονολίθι, Μύτικα, Αλωνάκι και Κυανή Ακτή προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πολυσύχναστα σημεία με το ανάλογο προσωπικό και τις προβλεπόμενες υποδομές.

διαφήμιση της πόλης και του δήμου και όχι στην δυσφήμηση του. «Εάν κ. Νίτσα θέλουμε να βγάζουμε φωτογραφίες μπορούμε να το κάνουμε. Βγάζοντας τα καλά σημεία της πόλης μας για την διαφημίζουμε ή να βγάζουμε τα χειρότερα σημεία και να την δυσφημίζουμε. Εσείς επιλέξτε ποια σημεία θέλετε να βγάζετε. Είστε επικεφαλής και πρέπει να συμβάλλεται στην διαφήμιση της πόλης» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.

Σε αναζήτηση κατοικίας για να μεταφερθεί η οικογένεια Ρομά που έχει μείνει στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα

Τ

ο θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Συμβούλος κα Παπαδημητρίου, έπειτα από παράπονα πολιτών, όπως είπε η ίδια. Απαντώντας σχετικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος είπε πως πρόσφατα έγινε σύσκεψη στην Περιφέρεια για το ζήτημα που έχει προκύψει, μιας και ο χώρος είναι αρμοδιότητάς της. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στον χώρο έχει παραμείνει μια οικογένεια της οποίας ο ιδιόκτητος χώρος κατοικίας καταστράφηκε πρόσφατα. «Γίνονται ενέργειες προκειμένου να εξευρεθεί οικία για ενοικίαση και να μεταφερθεί εκεί η οικογένεια. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες» ανέφερε ο Νίκος Γεωργάκος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ

14

w w w.7meres. gr

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΠΡΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΗΧΑ

Ο

Βασίλης Γιάπρος έχει μια μακρά πορεία στη Δικηγορία με μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις αλλά και με ανάλογες επιτυχίες. Του ζητήσαμε, να μας πει την άποψή του για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της δικαιοσύνης – εν μέσω πανδημίας- αλλά και για τα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και προβληματίζουν τους πολίτες. Ο γνωστός δικηγόρος, σε μία απολαυστική συνέντευξη, μετά από πολύ καιρό, μιλάει για όλους και για όλα και φυσικά για την αγαπημένη του Πρέβεζα. Κύριε Γιάπρο η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικά και μεγάλα προβλήματα, πρωτίστως στην οικονομία αλλά γενικότερα στην κοινωνία. Πως βιώνετε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ως πολίτης αλλά και ως επαγγελματίας που αυτή την περίοδο πλήττεται από την εξάπλωση του κορονοϊού; Κύριε Πήχα εδώ και 13 μήνες η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βιώνουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία η οποία δεν έχει προηγούμενο. Όλοι μας έχουμε προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. Το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι υγιείς και στο τέλος αυτής της περιπέτειας να μετρήσουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οι δικαστικές αίθουσες στην ουσία είναι κλειστές εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια να έχει βραχυκυκλώσει το σύστημα. Πολλές υποθέσεις εκκρεμούν και άλλες παίρνουν μεγάλες παρατάσεις. Τι συνέπεια έχουν όλα αυτά; Πράγματι έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η λειτουργία των Δικαστηρίων και διεκπεραιώνονται πολύ λίγες υποθέσεις που κρίνονται ως κατεπείγουσες και δε χρήζουν αναβολής. Ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο τα Δικαστήρια λειτούργησαν μόλις για 3 μήνες με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός του της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Η συσσώρευση τόσων πολλών υποθέσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης – έκδοσης αποφάσεων που ούτως ή άλλως και πριν την πανδημία ήταν αδικαιολόγητα αργός. Στη χώρα μας παρατηρείται το φαινόμενο να εκδίδονται αποφάσεις σε αστικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό μετά από δύο χρόνια και σε δεύτερο μετά από πέντε χρόνια. Χειρότερη είναι η κατάσταση στις ποινικές υποθέσεις όπου πολλές, κυρίως τα πλημμελήματα, φτάνουν στα όρια της παραγραφής. Η πολιτεία, εντελώς λανθασμένα, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, κυρίως στα ποινικά Δικαστήρια, κατά καιρούς ψηφίζει νόμους με τους οποίους οδηγεί μεγάλο μέρος των υποθέσεων στο αρχείο εξαλείφοντας το αξιόποινο αυτών. Την τελευταία 10ετία το φαινόμενο αυτό έχει λάβει τακτικό χαρακτήρα και έχει γίνει κανόνας. Η λεγόμενη όμως αποσυμφό-

ρηση των ποινικών Δικαστηρίων δημιουργεί αίσθημα αδικίας στον διοικούμενο πολίτη αφού για την ίδια ακριβώς κολάσιμη ποινικά πράξη η αντιμετώπιση είναι διαφορετική ανάλογα με το εάν έχει τελεσθεί πριν ή μετά τη ψήφιση του νόμου. Η τακτική αυτή πρέπει επιτέλους να σταματήσει διότι δεν ταιριάζει σ’ ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο «υποτίθεται» ότι το πολίτευμά του είναι η σύγχρονη αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου. Πολύ φοβάμαι όμως ότι υπό την πίεση του όγκου των χιλιάδων υποθέσεων που συνεχώς αναβάλλονται στα ποινικά Δικαστήρια η πολιτεία θα βρει και πάλι τον εύκολο δρόμο της «αποσυμφόρησης», δια της εξάλειψης του

αξιοποίνου των αδικημάτων. Η Δικηγορική κοινότητα έχει πληγεί και αυτή βάναυσα από την απραγία με συνέπεια ορισμένοι Νομικοί να έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Που οδηγείται τελικά το επάγγελμα του Δικηγόρου; Κύριε Πήχα, νομίζω ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν το «κερασάκι στη τούρτα» για την κρίση στο δικηγορικό λειτούργημα. Δυστυχώς από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010 παρατηρείται συστηματική προσπάθεια αφενός μεν μείωσης της δικηγορικής ύλης, αφετέρου δε «αποδικηγοριοποίησης» της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η δι-


w w w. 7m e re s. gr

καιοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει ελεύθερα, χωρίς προσκόμματα, χωρίς εμπόδια και χωρίς υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση να προσφεύγει στη δικαιοσύνη έχοντας ως αρωγό του το νομικό παραστάτη του. Πλέον όμως η προσφυγή στη δικαιοσύνη έχει γίνει ιδιαίτερα ακριβή και δυστυχώς θα καταλήξει να είναι προνόμιο των λίγων, των οικονομικά ισχυρών και όχι του κάθε πολίτη. Παράλληλα όμως πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο δικηγορικός κόσμος και η άσκηση του λειτουργήματος καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής. Η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση του κόστους πρόσβασης στα Δικαστήρια έχει οδηγήσει σε απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ιδιαίτερα δε των νέων. Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια η εικόνα του μέσου μαχόμενου Δικηγόρου θα εκλείψει εντελώς και όλη η δικηγορική ύλη θα συγκεντρωθεί σε μεγάλα γραφεία – εταιρείες στις οποίες θα απασχολούνται ως υπάλληλοι οι συνάδελφοι. Είναι πραγματικά λυπηρό νέοι άνθρωποι, επιστήμονες οι οποίοι κοπίασαν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και οι οποίοι είχαν ως όραμα να ασκήσουν το δικηγορικό λειτούργημα ευελπιστώντας σε μια πετυχημένη καριέρα να καταλήγουν υπάλληλοι με μισθούς πείνας και με αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η πανδημία λοιπόν ήρθε να επισφραγίσει την κρίση της τελευταίας 10ετίας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να οδηγούνται με βίαιο τρόπο στην έξοδο από το επάγγελμα. Θεωρείται ότι πρέπει να ανοίξουν τα δικαστήρια και να προχωρήσουν οι υποθέσεις; Και αν ναι με ποιον τρόπο; Χωρίς να είμαι ειδικός και εκφράζοντας την προσωπική και μόνο άποψη πιστεύω ότι αν υπήρχε η τήρηση των μέτρων ασφαλείας (μάσκα, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων στις δικαστικές αίθουσες, εβδομαδιαία τεστ σε επίπεδο Πρωτοδικείων - Εφετείων), δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τη λειτουργία των Δικαστηρίων, τουλάχιστον των αστικών υποθέσεων. Ακόμη - ακόμη θα μπορούσε να υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου έτσι ώστε να δικάζονται περισσότερες υποθέσεις μέσα σε μια μέρα με παράλληλη τήρηση των μέτρων αφού δεν θα παρατηρούνταν συνωστισμός. Θεωρώ επίσης ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της δικαιοσύνης, (δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι) θα πρέπει ως ιδιαίτερη ομάδα να εμβολιασθούν έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των Δικαστηρίων. Κύριε Γιάπρο το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα κύμα έντονης δυσαρέσκειας προς την Αστυνομία. Ποια η γνώμη σας για το τρόπο που θα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Από τη φύση μου είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η υπόθεση του κορονοϊού το περσινό καλοκαίρι η περιοχή μας θα γνώριζε πολύ μεγάλη αύξηση στην προσέλευση τουριστών.

πρέπει να αστυνομεύεται η κοινωνία μας, αλλά και πως πρέπει και εμείς ως πολίτες να υπακούμε; Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών ως επίσης και το πλαίσιο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού προβλέπονται και οριοθετούνται με μοναδικό τρόπο στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. Είναι πολύ δύσκολο όμως, αυτό αποδεικνύει η πρακτική, να τηρηθούν τα πλαίσια αυτά με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούμαστε σε εντάσεις, σε ακραίες συμπεριφορές και υπερβολές. Είναι δε γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης η κοινωνική αναστάτωση εντείνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η κάθε κυβέρνηση, η κάθε εξουσία χρησιμοποιεί την αστυνομία για να αντιμετωπίσει την κοινωνική αναστάτωση στις διάφορες

εκφάνσεις αυτής. Τότε όμως υποχωρεί ο πρωταρχικός ρόλος της αστυνομίας που δεν είναι άλλος από την προστασία του πολίτη. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Ο πολίτης θέλει μία σύγχρονη, εκπαιδευμένη αστυνομία η οποία θα είναι δίπλα του στην πάταξη της καθημερινής εγκληματικότητας και όχι απέναντί του. Η Πρέβεζα έχει καταφέρει να κρατήσει το δείκτη της πανδημίας σε χαμηλά επίπεδα. Που πιστεύεται ότι οφείλεται;

Τόσο η καθημερινή εικόνα που έχουμε από την πόλη όσο και τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Δεν παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και η κίνηση στην αγορά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι υποτονική και λόγω της χειμερινής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση η Πρέβεζα διαθέτει τόσο πολλά μέρη στα οποία μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα και με απόλυτη ασφάλεια. Να μην ξεχνάμε δε ότι έχουμε το μοναδικό πλεονέκτημα να διαθέτουμε το Μονολίθι, τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης. Παρακολουθείται τις εξελίξεις στην πολιτική αυτή την περίοδο; Τι γνώμη

15

έχετε; Μετά από περίπου 19 μήνες το έργο της κυβέρνησης έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο; Κύριε Πήχα, υπό τον κίνδυνο να μεταφέρω την πολιτική μου άποψη και να μην είμαι αντικειμενικός θα ήθελα να επισημάνω ότι στο χρονικό διάστημα των 19 μηνών περιλαμβάνονται και οι 13 μήνες της πανδημίας του κορονοϊού. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα ποιος πολιτικός φορέας βρίσκεται στην κυβέρνηση, θα ήταν άδικο να αξιολογηθεί για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα άσκησης της εξουσίας. Είναι όμως δεδομένο ότι μετά από λίγο καιρό η υγειονομική κρίση θα τελειώσει και ως πολίτες έχουμε πολύ αυξημένες αξιώσεις και απαιτήσεις ιδίως δε αυτοί οι οποίοι επέλεξαν τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. Εδώ θα είμαστε λοιπόν για να κρίνουμε, να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε στο τέλος της διαδρομής το όποιο έργο και να είστε σίγουρος ότι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να το κρίνω και αρνητικά. Γνωρίζω ότι ασχολείστε καθημερινά με τα τοπικά δρώμενα… Είναι έτοιμη η Πρέβεζα να αντιμετωπίσει την ταχεία ανάπτυξη του Τουρισμού εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες; Από τη φύση μου είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η υπόθεση του κορονοϊού το περσινό καλοκαίρι η περιοχή μας θα γνώριζε πολύ μεγάλη αύξηση στην προσέλευση τουριστών. Η περιοχή διαθέτει φυσικές ομορφιές απαράμιλλου κάλλους, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, καταπληκτικές παραλίες τόσο στο Ιόνιο Πέλαγος όσο και στον Αμβρακικό Κόλπο, σύγχρονες μαρίνες στην Πρέβεζα και στο Άκτιο και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα «πρώτα ονόματα» του τουρισμού στη χώρα. Βέβαια, και αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε, στερείται σημαντικών υποδομών. Δεν αρκεί λοιπόν μόνο η φυσική ομορφιά για να καταστούμε πόλος έλξης της τουριστικής κίνησης αλλά παράλληλα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα υποδοχής και εξυπηρέτησης αυτών που θα επιλέξουν την Πρέβεζα ως προορισμό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων είναι σίγουρο ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει μια ενδεχόμενη συμμετοχή σας στα κοινά στο εγγύς μέλλον; Κύριε Πήχα με την ερώτησή σας αυτή «ξύνετε παλιές πληγές». Η αγάπη, η αγωνία και το ενδιαφέρον μου για τον τόπο που ζούμε είναι δεδομένη, παντοτινή και διαχρονική. Ο καθένας μας επιλέγει τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα μετουσιώσει σε πράξη το ενδιαφέρον του για τα κοινά.


ΘΕΜΑ

16

w w w.7meres. gr

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΆΡΤΑΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο

κλάδος της πτηνοτροφίας αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενους κλάδους κτηνοτροφίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τα εμπόδια που ανυψώνονται στους διάφορους κλάδους κρέατος, με τις καταναλωτικές προτιμήσεις να μεταβάλλονται συνεχώς τα τελευταία έτη, η αγορά πουλερικών φαίνεται πως αναδεικνύει μία εντελώς διαφορετική όψη. Με άλλα λόγια, συγκριτικά με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τα πουλερικά ευνοούνται δυσανάλογα και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε νέες προκλήσεις, δεδομένου του υψηλού βαθμού καθετοποίησης του κλάδου και της αποσύνδεσης, σε μεγάλο βαθμό, της εκτροφής των πουλερικών από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, παρά την ευνοϊκή θέση που κατέχει ο τομέας, σε σύγκριση με τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες, το μέλλον του (ειδικά στην Ελλάδα)εξαρτάται άμεσα από τον τελικό αντίκτυπο που θα έχει η νέα πανδημία τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και στην πλευρά της κατανάλωσης. Σημαντική μεταβλητή που συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα, αποτελεί και η κρατική υποστήριξη του κλάδου, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης της πανδημίας. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν από τις κυβερνήσεις, καθώς και λόγω του κλεισίματος των συνόρων από πολλές χώρες, ήταν αναταράξεις που προκλήθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην κατανάλωση.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις νέες τάσεις που δημιουργούνται στην αγορά. Στο άμεσο μέλλον, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η εξάπλωση του κορωνοϊού -Covid-19, που έχει

ήδη προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και μεταβολές, τόσο στις εφοδιάστηκες αλυσίδες, όσο και στην καταναλωτική συμπεριφορά ολόκληρου του πλανήτη Συγκεκριμένα, το έτος 2019 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τους 128,4 εκατομμύρια τόνους το 2019. Η αύξηση της ζήτησης για πουλερικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ο κύ-

ριος οδηγός αύξησης της παραγωγής. Σε βάθος χρόνου, από το 2004 –2019 η παραγωγή πουλερικών έχει διευρυνθεί κατά 44 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα να κατέχει το 38% της συνολικής παραγωγής κρέατος ανά τύπο κρέατος και μερίδιο επί του συνόλου (σε εκατομμύρια τόνους) και να αποτελεί το νούμερο ένα σε παραγωγή και κατανάλωση κρέας παγκοσμίως. Το χοιρινό αποτελεί το δεύτερο σε παγκόσμια παραγωγή κρέας με 115,6 εκατομμύρια τόνους για το 2019, έχοντας μειωθεί κατά 4% σε σχέση με το 2019 Αγορά πουλερικών της ΕΕΗ Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, έχοντας παράγει το 2019,13,4 εκατ. Τόνους κρέατος πουλερικών και με την ετήσια κατανάλωση της να ανέρχεται σε14,81 εκατ. τόνους. Ο νέος Κορωνοϊός εξαπλώθηκε με ραγδαίο ρυθμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, αφήνοντας στο πέρασμά του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, δισεκατομμύρια ανθρώπους σε lockdown και ολόκληρους κλάδους σε αναστολή λειτουργίας, κατά διαστήματα. Άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω, αποτέλεσε η διαταραχή κάθε οικονομικής δραστηριότητας, ωθώντας ζωτικές οικονομικές μεταβλητές όπως η κατανάλωση, η παραγωγή, το εμπόριο και η εργασία, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα επιδημία επηρεάζει και την αγορά πουλερικών, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν, καθώς και το κλείσιμο


ΘΕΜΑ

w w w. 7m e re s. gr

Πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς ιδρύθηκε το 1966 και είναι ένας εκ των δύο εν λειτουργία πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Συγκαταλέγεται στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 εκ κοτόπουλα και τζίρο που στα χρόνια της κρίσης κυμαίνεται στα 60 εκ. ευρώ. των συνόρων σε πολλές χώρες, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ελληνικής πτηνοτροφίας, προκαλώντας αρνητικές ανακατατάξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι καταψύξεις των ελληνικών επιχειρήσεων μεταποίηση κρέατος πουλερικών είναι πλήρεις από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό –Covid 19. Πέραν αυτών, πλήρεις είναι και οι καταψύξεις των πελατών αυτών των επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων εμπορίας κρέατος, καθώς η άρση των μέτρων δεν επέφερε την ισορροπία στην αγορά και δεν έχουν διατεθεί τα κατεψυγμένα προϊόντα. Ωστόσο ο Κορωνοϊός δεν δημιουργεί πλήγμα μόνο στην πλευρά της προσφοράς πουλερικών, αλλά και στην κατανάλωση. Σημαντικότερο πλήγμα δέχθηκε από το κλείσιμο των υπηρεσιών τροφίμων, τον περιορισμό των ταξιδιών καθώς και από την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων. Οι εκτιμήσεις ειδικευμένων οικονομολόγων στον κλάδο των πουλερικών, δείχνουν ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση πουλερικών σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να μειωθεί από 12,1 κιλά/ άτομο που ήταν το 2019, σε11,6kgως τους πρώτους μήνες 2021, λόγω της πανδημίας. Άμεσο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω αποτέλεσε η μείωση της ικανότητας μεταποίησης ζωικών προϊόντων, καθώς και η ραγδαία μείωση των πωλήσεων. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης του COVID-19 και να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των αλυσίδων διανομής του κλάδου, είναι αναγκαίο οι ασκούντες πολιτική να λάβουν δραστικά μέτρα ενίσχυσης της αγοράς. Οι παραγωγοί και οι σχετιζόμενοι με τον κλάδο από την πλευρά τους, καλούνται να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους,

ώστε να μην χρειαστεί να περιορίσουν ή να διακόψουν τις δραστηριότητές τους. Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας με τους νέους σχεδιασμούς διοίκησης του Δημήτρη Πετανίτη (σ.σ. γνωρίζουμε όλοι ότι είχε παραλάβει την συνεταιριστική επιχείρηση, σε πλήρη διάλυση) και τα οικονομικά αποτελέσματα, έδειχναν ότι οι μήνες που έρχονται θα είναι, σε επίπεδο οικονομικής κίνησης, ανοδικοί

τροφείων. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και σ’ αυτό θα προστεθεί η επένδυση που θα γίνει μέσα στο 2021 και αφορά τον εκσυγχρονισμό της μονάδας υποπροϊόντων. Το θέμα του εργοστασίου βιοαρείου, βρίσκεται στο καλύτερο στάδιο. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης και την έναρξης των μελετών. Που ση-

και πρωτόγνωροι και για τον συνεταιρισμό, αλλά κυρίως για τα μέλη του. Ήρθε όμως η πανδημία και ανατράπηκαν όλα. Ακολούθησε η οικονομική απραξία, η οποία στους λογαριασμούς, που γίνονται αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή, αλλά σημασία έχει το γεγονός ότι η διοίκηση του Συνεταιρισμού, δεν αποφάσισε εκπτώσεις στην πορεία που είχε χαράξει. Μια πορεία καθαρά αναπτυξιακή και επιθετική, σε πολλές περιπτώσεις, με σημαντικότερο την ενίσχυση των υποδομών της επιχείρησης, ώστε να είναι ανταγωνιστική για την -μετά κορονοϊό- εποχή, η οποία θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά… Στο διάστημα της καραντίνας, αλλά και στην συνέχεια, τα ταξίδια του προέδρου Δημήτρη Πετανίτη στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται, μιας και υπάρχει ανοιχτή η πρόκληση της δημιουργίας και λειτουργίας του εργοστασίου βιοαερίου, το οποίο πρέπει να προχωρήσει.

Μέσα στη δύσκολη αυτή εποχή , ο ΑΠΣΑ συνεχίζει τη λειτουργία του με καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια , ενίσχυση ή χρηματοδότηση καθώς λόγω του ότι δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης εξαιτίας της μη λειτουργίας των δικαστηρίων , θεωρείται «προβληματική» επιχείρηση και αποκλείεται έτσι από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο , αντίστοιχο αυτών που έλαβαν άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Μόνη ενίσχυση η δυνατότητα θέσης σε αναστολή τμήματος του προσωπικού λόγω του ότι ανήκουμε στις πληττόμενες εκ του COVID -19 επιχειρήσεις , ενώ οι υποχρεώσεις και οι πάγιες δαπάνες τρέχουν και όλα τα κόστη παραγωγής αυξάνονται δραματικά.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ Στο διάστημα που μεσολάβησε, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναβάθμιση του φυραματοποιείου. Πλέον, θα παράγει αντί για αλεύρι που παράγει σήμερα, πέλετ που είναι ως προϊόν περισσότερο χρήσιμο για την ανάπτυξη των πτηνο-

17

μαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, οι παραγωγοί – μέλη του Συνεταιρισμού, θα έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν το εισόδημά τους και ν’ απαλλαγούν απ’ την βάσανο της διάθεσης των στερεών αποβλήτων του κάθε πτηνοτροφείου. Σ’ αυτή την χρονική περίοδο, ο συνεταιρισμός δημιουργεί μια νέα εταιρεία, στην οποία μέλη θα είναι τα μέλη του συνεταιρισμού, γιατί αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση, για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Με σύντομες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης της εν λόγω εταιρείας, για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, παράλληλα με την προώθηση, όλων των άλλων διαδικασιών, που απαιτούνται για την χρηματοδότηση. Έρευνα της ICAP Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η πτηνοτροφία στο διάστημα της κρίσης της πανδημίας, έχει υποστεί ζημιά της τάξη των 27.000.000 ευρώ και μέρος αυτού, λογικά θα έπρεπε να αφορά τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας. Οι επιχειρήσεις τους κλάδου, έχουν μειώσει και την παραγωγή, μειώνοντας παράλληλα και τις εργασίες, όπως σφαγεία και άλλες δραστηριότητες… Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου ήταν μεγάλη. Περίπου 7.000 τόνους κοτόπουλο χάθηκε, στο σύνολο του κλάδου, ενώ το μέγεθος της ζημιάς του Πτηνοτροφικού, ήταν της τάξης των 700 τόνων και σήμερα είναι η μόνη επιχείρηση που κι αυτή την ποσότητα, την έχει διαθέσει, αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι εκπρόσωποι του κλάδου ενημέρωσαν και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ενισχύσεις υπό την μορφή deminimis, τις οποίες και αναμένουν. Ταυτόχρονα, για την κλάδο της πτηνοτροφίας συνολικά, έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την διαφαινόμενη εκτόξευση των τιμών των δημητριακών, η οποία έχει επιφέρει και νέο σοβαρό πλήγμα στον κλάδο. Παρά την δύσκολη κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, προχώρησε σε αύξηση της τάξης του 10% της παραγωγής και παράλληλα λειτουργούν όλα τα τμήματα, τα οποία εξυπηρετούν και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για την προσπάθεια που γίνεται, ο πρόεδρος Δ. Πετανίτης, ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του και στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και τους εργαζόμενους που κι αυτοί στην δύσκολη περίοδο υπερβάλλουν εαυτόν, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί… Παράλληλα, μέσα στους στόχους που


18

ΘΕΜΑ

έχουν τεθεί, είναι και η κάλυψη της υστέρησης εσόδων, η οποία προέκυψε εξ αιτίας της πανδημίας αρχικά, αλλά και των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, που την ακολούθησαν. ΑΓΡΟΤΙΚΌΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΆΡΤΑΣ.

Πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς ιδρύθηκε το 1966 και είναι ένας εκ των δύο εν λειτουργία πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Συγκαταλέγεται στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 εκ κοτόπουλα και τζίρο που στα χρόνια της κρίσης κυμαίνεται στα 60 εκ. ευρώ. Είναι πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και στηρίζεται στους 70 πτηνοτρόφους – μέλη του και στους πλέον των 20 συνεργαζομένων παραγωγών απασχολεί 290 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του και αποτελεί την κινητήριο οικονομική δύναμη της περιοχής καθώς συμβάλλει με ποσοστό πάνω από 12 % στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Άρτας Μετά την κακή συγκυρία της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ( 2008 – 2011 ) ο ΑΠΣΑ αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα και απευθύνθηκε άμεσα στην τότε ΑΤΕ και μετά στην ΑΤΕ ΥΕΕ προκειμένου να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών του ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Αυτό τελικά επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2019 οπότε και με την εκπροσωπούσα πλέον την ΑΤΕ ΥΕΕ , PQH ήλθε σε συμφωνία και κατέθεσε πρόταση ρύθμισης χρεών και εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106β . Η συμφωνία ήρθε προς επικύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο τον Απρίλιο του 2020 την έκανε αποδεκτή στο σύνολό της. Η συμφωνία και ως εκ τούτου και η απόφαση, προβλέπει την μείωση των οφειλών από τα 82 εκ στα 32 περίπου με ρύθμιση αυτών και διακανονισμό σε ορίζοντα δώδεκα ετών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κύριο μέρος των διαγραφών αφορά τόκους συμβατικούς και υπερημερίας καθώς επίσης πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το 2020 , χρονιά του κορωνοϊού , φυσικό ήταν να τους επηρεάσει όλους καθώς η κλειστή εστίαση , ο ανύπαρκτος τουρισμός και το παρατεταμένο lockdown περιόρισαν τη δραστηριότητά μας και δημιούργησαν αποθέματα κατεψυγμένων με μεγάλο κόστος και χαμηλή τιμή ρευστοποίησης, ενώ

«Έχουμε κατά διαστήματα υποβάλλει αιτήματα σε αρμόδια Υπουργεία για ενίσχυση προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη συνέχιση της δραστηριότητάς μας αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε θετικά ανταπόκριση». Τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στον Πτηνοτροφικό κλάδο κατέγραψε και παρέδωσε εκ μέρους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Ελλάδας στο ΥΠΑΑΤ η έγκυρη εταιρεία ερευνών και αναλύσεων ICAP σε μελέτη η οποία προσδιορίζει και το ύψος της οικονομικής ζημιάς στον κλάδο τους πρώτους μήνες της εμφάνισης της πανδημίας παράλληλα υπήρξε και συνεχίζει μια υπερβολική αύξηση στις τιμές των δημητριακών και της σόγιας που αύξησαν δραματικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων του Συνεταιρισμού , κάτι το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει η πληγωμένη αγορά και ο Έλληνας καταναλωτής που βλέπει να συρρικνώνεται το εισόδημά του. Έτσι το 2020 θα κλείσει με οριακά

αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Το 2021 δεν έχει ξεκινήσει καλά καθώς και ο COVID -19 είναι εδώ και η εστίαση παραμένει κλειστή. Οι άνθρωποι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ελπίζουν όμως μετά το Πάσχα να δούνε μια ανάκαμψη ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα και σε κερδοφορία. Με όλα αυτά που συμβαίνουν προς το παρόν αρκούνται σε συντήρηση και καλύτερο προγραμματισμό και προετοιμασία ώστε μόλις οι καταστάσεις το επιτρέψουν να υλοποιήσουνε τις επενδύσεις που χρειαζόνται σε επίπεδο περαιτέρω εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών τους σε σφαγείο , μονάδα υποπροϊόντων και εργοστάσιο ζωοτροφών και φυσικά παραμένει το κύριο έργο της μονάδας βιοαερίου και παραγωγής ρεύματος και οργανικού λιπάσματος. Μέσα στη δύσκολη αυτή εποχή , ο ΑΠΣΑ συνεχίζει τη λειτουργία του με καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια , ενίσχυση ή χρηματοδότηση καθώς λόγω του ότι δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης εξαιτίας της μη λειτουργίας των δικαστηρίων , θεωρείται «προβληματική» επιχείρηση και αποκλείεται έτσι από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο , αντίστοιχο αυτών που έλαβαν άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Μόνη ενίσχυση η δυνατότητα θέσης σε αναστολή τμήματος του προσωπικού λόγω του ότι ανήκουμε στις πληττόμενες εκ του COVID -19 επιχειρήσεις , ενώ οι

w w w.7meres. gr

υποχρεώσεις και οι πάγιες δαπάνες τρέχουν και όλα τα κόστη παραγωγής αυξάνονται δραματικά. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Δημήτρης Πετανίτης «Έχουμε κατά διαστήματα υποβάλλει αιτήματα σε αρμόδια Υπουργεία για ενίσχυση προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη συνέχιση της δραστηριότητάς μας αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε θετικά ανταπόκριση». Τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στον Πτηνοτροφικό κλάδο κατέγραψε και παρέδωσε εκ μέρους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Ελλάδας στο ΥΠΑΑΤ η έγκυρη εταιρεία ερευνών και αναλύσεων ICAP σε μελέτη η οποία προσδιορίζει και το ύψος της οικονομικής ζημιάς στον κλάδο τους πρώτους μήνες της εμφάνισης της πανδημίας , χωρίς να υπολογίζεται σε αυτή και το μετέπειτα χρονικό διάστημα που συνεχίζει και σήμερα. Το ΥΠΑΑΤ μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αποζημίωση με κάποιο ποσό των πτηνοτρόφων - παραγωγών αλλά οι απαραίτητες διαδικασίες καθυστερούν υπερβολικά , χωρίς να είναι και σίγουρο ότι θα έχουν αίσια κατάληξη. Υπομνήματα με τα οποία ζητάνε τη στήριξη της Κυβέρνησης προς τον Συνεταιρισμό μας λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασής του ( Υπαγωγή σε εξυγίανση ) και ελλείψει άλλων χρηματοδοτήσεων υποβάλλαμε στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Ανάπτυξης , τα οποία και επισυνάπτονται , αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΉ ΑΝΤΕΠΊΘΕΣΗ ΝΈΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Παρά τις όποιες δυσκολίες η Διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας προετοιμάζει την επόμενη ημέρα και επενδύει στη μετά κορονοϊού περίοδο. Παράλληλα με όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση του Πτηνοτροφικού, δεν παραλείπει να φροντίζει την επικοινωνιακή της πολιτικής, με νέο λογότυπο, νέα Εταιρική ταυτότητα και νέα σειρά προϊόντων. Το γενικό ρετουσάρισμα στην εικόνα ήταν επιτακτικό να γίνει όπως βέβαια και το πλασάρισμα στην αγορά νέων προϊόντων που θα προκαλέσουν αίσθηση. Όπως, θα δείτε και στο αφιέρωμα που κάνουμε σε αυτό το φύλλο υπάρχουν νέα προϊόντα με εξαιρετικές γεύσεις. Ενώ και η πανέμορφη Άρτα θα ταξιδέψει μέσα από τις ετικέτες και τις φωτογραφίες των συσκευασιών σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο…


7 ΜΕΡΕΣ

ΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ

w w w. 7m e re s. gr

19

ΤΗΝ ΑΡΤΙΝΉ ΕΤΑΙΡΊΑ ΦΡΟΎΤΩΝ KROP ΕΞΑΓΌΡΑΣΕ ΤΟ EΠΕΝΔΥΤΙΚΌ TΑΜΕΊΟ SMEREMEDIUMCAP «SMERC»

Σ

τη στρατηγική απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της εξαγωγικής εταιρίας φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα, προχώρησε το Eπενδυτικό Tαμείο SMERemediumCap («SMERC») Η εξαγορά αποτελεί το πρώτο βήμα της SMERC για τη δημιουργία μιας σημαντικής ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας φρούτων. Η Krop παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινίδιων. Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Krop ενισχύεται με κεφάλαια και ρευστότητα για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς άλλων ομοειδών εταιρειών. Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από δύο

νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, που ανέπτυξαν επιτυχώς την εταιρία και θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας. Η τελευταία ενισχύεται από τον Δημήτρη Βαλαχή, στη θέση του CEO της εταιρείας. Ο κ. Βαλαχής διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνώση του αγροτικού τομέα και έχει διατελέσει στο παρελθόν CEO, υπεύθυνος για το μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Andromeda. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα διαθέτει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, ενώ θετικές διαμορφώνονται και οι συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης της ζήτησης, δεδομένης της αλλαγής της συμπεριφοράς των

καταναλωτών παγκοσμίως, με σημαντική στροφή σε μεσογειακή και πιο υγιεινή διατροφή. Η Ελλάδα είναι ένας από τους 5 κορυφαίους παραγωγούς φρούτων της Ευρώπης με μεγάλη ποικιλία παραγωγής και καταγράφει εξαγωγές συνολικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ν. Καραμούζης: Στήριξη των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της SMERemediumCap, Νικόλαος Καραμούζης, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατά κερματισμό του και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση, ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του, εξέλιξη που προϋποθέτει τη

δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων. Τα τελευταία θα έχουν καλύτερες δυνατότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακος, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τεχνολογική και παραγωγική υποδομή τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών στο εξωτερικό. Η SMERC σκοπεύει να επενδύσει επιπρόσθετα κεφάλαια σε εταιρείες στο χώρο των φρέσκων φρούτων, διαμορφώνοντας στενές σχέσεις συνεργασίας και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία».Η SMERC, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στόχος της να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες και να “ξεκλειδώσει” την αξία και το πραγματικό δυναμικό των παραπάνω ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


20

7 ΜΕΡΕΣ

w w w.7meres. gr

ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ ΠΡΈΒΕΖΑΣ: "ΤΙ ΙΣΧΎΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΏΡΟ ΠΆΣΧΑ 2021 ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ"

Τ

ο Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του οτι σε δύο δόσεις θα πάρουν και φέτος το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο 2021 καθώς θα πληρωθούν από τον εργοδότη και από το κράτος την αναλογία του δώρου. Έτσι μία δόση θα λάβουν από τον εργοδότη για το διάστημα που εργάστηκαν και μια δόση από το κράτος για το διάστημα που μπήκαν σε αναστολή. Ωστόσο η πλειοψηφία των εργαζομένων θα πάρει το δώρο Πάσχα 2021 με σημαντικές απώλειες καθώς η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους λόγω του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι οι εργαζόμενοι που είναι ή θα μπουν σε αναστολή μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.1.2021 μέχρι 30 Απριλίου και λαμβάνουν μισθό άνω των 534 ευρώ που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δίνει το κράτος θα έχουν απώλειες στο ποσό του δώρου Πάσχα. Όσες περισσότερες είναι οι ημέρες αναστολής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου. Ωστόσο αν ο μισθός κάποιου κυμαίνεται κοντά στα 534 ευρώ τότε οι απώλειες θα είναι σχεδόν μηδαμινές. Έτσι οι εργαζόμενοι που μπήκαν ή που θα μπουν σε αναστολή το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021 ως 30 Απριλίου 2021 θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα και σε δύο φάσεις αφού οι εργοδότες θα καταβάλλουν το δώρο που αναλογεί με τις ημέρες που εργάστηκαν αυτό το διάστημα και το κράτος την αναλογία του δώρου για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή. Το δώρο Πάσχα 2021 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, ωστόσο ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας ενδεχομένως να γίνει όπως πέρσι, να δοθεί παράταση καταβολής, δηλαδή να υπάρξει για τις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις καταβολή του δώρου αργότερα λόγω του ότι η αγορά ακόμη δεν έχει ανοίξει. Για παράδειγμα: – μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα. – μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο

θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 64,8 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα. Ωστόσο κανονικά αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα 2021 οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν κανονικά εν μέσω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν

αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.


w w w. 7m e re s. gr

7 ΜΕΡΕΣ

21

Π.Ε. ΆΡΤΑΣ - ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ 1.310.000,00 ΆΡΤΑ – ΠΈΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΊΟΣ ΠΡΩΤΟΨΆΛΤΗΣ ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΓΟΎΣΙΑΣ ΕΥΡΏ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ «ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΟΔΟΎ ΠΕΡΆΝΘΗ - ΚΟΜΠΌΤΙ»

Σ

ίγησε σε ηλικία 93 ετών, η φωνή του Γεώργιου Γούσια, ενός από τους μεγάλους Αρτινούς ιεροψάλτες, υπηρετώντας επί 70 και πλέον έτη το δεξί αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομποτίου… Ο σπουδαίος πρωτοψάλτης Γεώργιος Γούσιας γεννήθηκε στο Νεοχωράκι ‘Αρτας το 1928 και από μικρή ηλικία μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη με δάσκαλο τον μακαριστό ιερέα του Κομποτίου Βασίλειο Λινάρη.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κομποτίου, ενώ η ταφή του είχε προγραμματιστεί σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία στο Κοιμητήριο Νεοχωρακίου Άρτας. Η οικογένεια του εκφράζει θερμή παράκληση να αποχαιρετήσει τον σεβαστό ιεροψάλτη μας, σε πολύ κλειστό οικογενειακό κύκλο, μη δεχόμενη συλλυπητήρια λόγω των μέτρων της πανδημίας.

ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΈΡΕΙ ΘΈΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΉ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΏΝ ΓΕΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΉΜΟ ΠΡΈΒΕΖΑΣ

Κ

ατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας τη Δευτέρα, η Αντιδήμαρχος Αθηνά Κωνσταντάκη αναφέρθηκε και στην υπόθεση των σχολικών γευμάτων, καθώς στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Πρέβεζας δεν υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα, η κα Κωνσταντάκη τόνισε: “Θέλω να αναφερθώ σε μία επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για τα σχολικά γεύματα, ένα έργο που είχε ξεκινήσει το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου στο Νομό Πρέβε-

ζας δεν είχαν δηλωθεί καθόλου σχολικές μονάδες. Όλο αυτό έχει να κάνει με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι το Δήμο και σε επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους μας ενημέρωσαν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή. Στην περίπτωση που απαιτηθεί αλλαγή στο πρόγραμμα και νέο έργο, είμαστε σε συνεννόηση και με τις υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να ενταχθεί και ο Δήμος Πρέβεζας στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων”.

Η

Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση οδού Περάνθη - Κομπότι», προϋπολογισμού 1.310.000,00 € με ΦΠΑ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο δρόμο καθώς από το συνολικό μήκος των 2,1 χλμ, τα 1,1 χλμ είναι καινούργια χάραξη και το υπόλοιπο τμήμα ανακατασκευάζεται.

Με τη νέα οδό προσφέρεται μεγαλύτερη οδική ασφάλεια στους εποχούμενους και η δυνατότητα για πιο εύκολη και σύντομη πρόσβαση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νικολάου Σκουφά προς την Ιονία Οδό, ενώ διευκολύνει και τη διαδημοτική σύνδεση. Έτσι γίνεται πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής».

ΑΠΟΞΉΛΩΣΗ - ΑΠΟΜΆΚΡΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΏΝ ΠΙΝΑΚΊΔΩΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΉΜΟ ΑΡΤΑΊΩΝ

Ο

Δήμος Αρταίων στοχεύοντας στην ασφάλεια της κυκλοφορίας πεζών και οδηγών, στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του οικιστικού ιστού, ενημερώνει για την άμεση αποξήλωση-απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων που έχουν τοποθετηθεί με μη νόμιμο τρόπο σε κοινόχρηστους χώρους και επιφάνειες, σε στύλους ΔΕΗ, πινακίδες σήμανσης ΚΟΚ κ.α.

Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί ήδη διάστημα έξι (6) μηνών προθεσμία, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές. Παρακαλούνται όσοι δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, εντός δέκα (10) ημερών να το πράξουν, αλλιώς θα αναγκαστεί ο Δήμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με δικά του συνεργεία.


ΕΝ ΔΗΜΩ

22

w w w.7meres. gr

ΤΗΝ ΑΚΎΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΔΉΜΟΥ ΠΆΡΓΑΣ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ MyKEPlive ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΏΝ Δήμος Πάργας εγκαινιάζει μια σειρά από καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηΧΑΡΤΏΝ ΠΟΥ ΚΑ- ρεσίες προς τους πολίτες που θα παρουσιαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα ΤΑΤΈΘΗΚΑΝ ΣΤΟ και που έρχονται να αλλάξουν ριζικά τον ΚΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ τρόπο λειτουργίας του Δήμου, καθώς την αλληλεπίδραση με τους πολίΖΗΤΆ Ο ΔΉΜΟΣ ΝΙ- και τες. Στα πλαίσια την προσπάθειας αυτής στο πρόγραμμα myKEPlive ΚΟΛΆΟΥ ΣΚΟΥΦΆ συμμετέχει που δίνει την δυνατότητα στους δημό-

Ο

τες να εξυπηρετούνται από τα Κ.Ε.Π. με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω βιντεοκλήσης. Η Υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο mykeplive.gov.gr Μέσω του myKEPlive παρέχονται διαδικασίες υψηλής ζήτησης μέσω των τεσσάρων θεματικών υπηρεσιών: 1. Πληροφόρηση- Αίτηση 2. Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις 3. Εξυπηρέτηση Πολιτών με Αναπηρία 4. Εξυπηρέτηση από το Δήμο Οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα και ρυθμίζουν το ραντεβού τους χρησι-

μοποιώντας τους κωδικούς τους στο Taxisnet. Κατά τη χρήση της υπηρεσίας δεν αποθηκεύονται τα προσωπικά δεδομένα των

ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΎ ΔΙΚΤΎΟΥ ΎΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗΣΊΑ

Μ

εγάλα και σημαντικά είναι τα προβλήματα που προέκυψαν από τις λανθασμένες δηλώσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο και αφορούν στις δασικές εκτάσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δηλώσεις που έγιναν για τις δασικές εκτάσεις στο κτηματολόγιο, δεν ταυτίζονται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες – δημότες - να μη φαίνονται ως κύριοι των αγροτεμαχίων τους, και επομένως να μη μπορούν να τα ελέγξουν στο στάδιο της προανάρτησης, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν άλλα προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει, όπως επικαλύψεις, έλλειψη στοιχείων κ.τ.λ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και ως Δήμος Νικολάου Σκουφά καθώς αποχαρακτηρισμένες δασικές δημοτικές εκτάσεις, φαίνονται τώρα στο κτηματολόγιο ως δασικές. Είναι επίσης αναγκαίο, εκτός του ότι επιβάλλεται η ακύρωση των δασικών χαρτών που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, καθώς πολλές ιδιοκτησίες έχουν χαρακτηρισθεί εσφαλμένα ως δασικές, όταν αναρτηθούν εκ νέου, να δοθεί περισσότερος χρόνος στην προανάρτηση, και όχι μόνο ενάμιση μήνας. Κι αυτό, διότι τα χρονικά περιθώρια για ελέγχους, αντιρρήσεις και ενστάσεις από τους πολίτες είναι πολύ στενά, και στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανάρτησης, οι ενστάσεις δε θα γίνονται ατελώς.

Χ

ρ. Τσιρογιάννης: «“Παρελθόν”, ο αμιαντοσωλήνας ύδρευσης για την Κορωνησία». Την περιοχή της Κορωνησίας επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αρταίων, προκειμένου να επιβλέψει από κοντά την πορεία του έργου ύδρευσης. Ειδικότερα στην περιοχή της Κορωνησίας αυτό το διάστημα εκτελούνται εργασίες αντικατάστασης αγωγού από αμιαντοσωλήνα και βελτίωση του δικτύου ύδρευσης από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας. Ο Δήμαρχος πραγματοποίησε αυτοψία, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κορωνησίας Απόστολο Πατέντα, τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Άρτας Βασίλη Κρανιώτη και υπηρεσιακά

Τ

ο μαρτυρικό Ζάλογγο αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους σταθμούς του "οδοιπορικού" της playmobil "To 21 αλλιώς".Με φόντο τον Ιερό Βράχο μια από τις φιγούρες της playmobil ντυμένη Σουλιωτοπούλα εξιστορεί σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία της περιοχής σύμφωνα με την οποία οι Σουλιώτες έμειναν στην ιστορία για την αντίσταση τους στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος μετά από τρεις πολέμους κατάφερε να τους εκδιώξει από το Σούλι το 1803, οπότε κατέφυγαν στα Επτάνησα. Οι 100 οικογένειες που είχαν καταφύγει στο Ζάλογγο βρέθηκαν πολιορκημένες. Ένα μέρος τους, με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, κατάφερε να ξεφύγει αλλά οι υπόλοιποι Σουλιώτες σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Τότε 22 γυναίκες και 6 άνδρες αυτοκτόνησαν πηδώντας, μαζί με τα παιδιά τους, από το ψηλότερο σημείο του βουνού σε ένα βάραθρο.

πολιτών, ενώ οι τηλεδιασκέψεις με τους υπαλλήλους των ΚΕΠ δεν καταγράφονται.

στελέχη της ΔΕΥΑΑ, ενώ συνομίλησε με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας και κατοίκους της περιοχής. Με την συγκεκριμένη εργολαβία προβλέπονται εργασίες αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης από αμίαντο στην Κορωνησία σε μήκος 5,5 χλμ., αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού μήκος 700μ. περίπου, αντικατάσταση δικτύου και τμήματος του εσωτερικού δικτύου διανομής στο οικισμό και εκσυγχρονισμός της δεξαμενής και του αντλιοστασίου. Η χρηματοδότηση του έργου, πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι. Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, δήλωσε για τις τεχνικές αυτές παρεμβάσεις: «Με το συγκεκριμένο έργο λύνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής, βελτιώνουμε τις υποδομές ύδρευσης, διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού και την υγεία των κατοίκων της Κορωνησίας.

ΠΡΈΒΕΖΑ - ΤΟ ΖΆΛΟΓΓΟ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΊΟ ΑΝΑΦΟΡΆΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΣΟΥΛΙΩΤΟΠΟΎΛΑ" ΤΗΣ PLAYMOBIL


w w w. 7m e re s. gr

ΕΝ ΔΗΜΩ

23

ουρανούς. Ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο έμπειρους χειριστές των F-16. Τον χαίρονταν οι δικοί του, τον αγαπούσαν οι φίλοι του και τον θαύμαζαν όσοι τον ήξεραν. Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων το 1997 και αποφοίτησε το 2001, οπότε τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, για εκπαίδευση στα αεροσκάφη Τ-2. Τον Αύγουστο 2002, μετατέθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, όπου εκπαιδεύτηκε στα αεροσκάφη Α-7, για να επανδρώσει την 335 Μοίρα. Τον Ιανουάριο 2006 τοποθετήθηκε στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου εκπαιδεύτηκε στα νέο-παραληφθέντα αεροσκάφη F-16 Block 52 plus, ενώ με το πέρας της εκπαίδευσής του παρουσιάστηκε στην 340 Μοίρα. Ο 33χρονος Σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας,ήταν έμπειρος πιλότος, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.202 εκ των οποίων οι 580 ώρες σε F-16. Η ΜΟΙΡΑΊΑ ΠΤΉΣΗ

ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΤΙΝΟ ΗΡΩΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ

Μ

ια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Σύλλογο Φιλων Βυζαντινού Ναού Αγ. Θεοδώρας Άρτας... Ένα πολεμικό Mirage F1, έφτασε αυτές της μέρες στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, το χωριό καταγωγής του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε την ζωή του στην πτώση Mirage 2000-5 στις 12 Απριλίου 2018. Η πολεμική αεροπορία για να τιμήσει τον χαμό του ήρωα, ξεκίνησε ήδη την τοποθέτηση ένός αε-

ροσκάφους mirage F1 προς τιμή του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι. Με αφορμή το παραπάνω γεγονός ο Σύλλογος Φιλων Βυζαντινού Ναού Αγ. Θεοδώρας Άρτας με ανάρτησή του στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, απευθύνεται προς τους Βουλευτές της Άρτας, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αρταίων και προτείνει να τοποθετηθεί ένα πολεμικό αεροσκάφος σε έναν από

τους δύο κυκλικούς κόμβους που κατασκευάζονται στην Άρτα και για τον δικό μας, ηρωικό πιλότο, τον Αναστάσιο Μπαλατσούκα. Ο Σύλλογος γράφει συγκεκριμένα: "Πρός Βουλευτές Νομού - Αντιπεριφερειάρχη Άρτας - Δήμαρχο Άρτας - Περιφερειάρχη Ηπείρου . Ένα Mirage F1 έφτασε στο Μορφοβούνι, το χωριό καταγωγής του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον) Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε την ζωή του στην πτώση Mirage. Για τον Δικό μας Ήρωα σε έναν από τους δύο κυκλικούς κόμβους που κατασκευάζονται δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ......" Ο Αναστάσης Μπαλατσούκας, γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1977 και ήταν το δευτερότοκο παιδί της τρίτεκνης οικογένειας του Χριστόφορου και της Ντίνας (η μητέρα του είχε καταγωγή από την Μικροσπηλιά), εγγόνι της Κατίνας του Πατσιόγα από τη Νεράιδα. Από μικρό παιδί του άρεσαν τα αεροπλάνα και έπαιζε ολημερίς με αυτά. Και κάποια μέρα ήθελε να πετάξει σαν τον αετό, λεύτερος και δυνατός. Μπήκε στην σχολή Ικάρων το 1997 και για 13 ολόκληρα χρόνια διέσχιζε τους ελληνικούς

Στις 26 Αυγούστου 2010, οι Σμηναγοί Αναστάσιος Μπαλατσούκας και Ιωσήφ Αναστασάκης προγραμματίστηκαν για εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού εναντίον εικονικού στόχου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σε συνεργασία με άλλα δύο F-16 που θα τους αναχαίτιζαν. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών για αντιμετώπιση των «αντίπαλων» αεροσκαφών, κι ενώ πετούσαν δυτικά της νήσου Χρυσή,ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσούκα , χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης. Ο θάνατος του Μπαλατσούκα ήταν ακαριαίος ενώ ο Ιωσήφ Αναστασάκης τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα. Στις 28 Αυγούστου 2010 σύσσωμος ο λαός της Άρτας έδωσε το παρών στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για να αποχαιρετήσει τον Αρτινό ήρωα Αναστάσιο Μπαλατσούκα. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν εκατοντάδες συμπολίτες, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης. Ο Αναστάσιος Μπαλατσούκας έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα σε ηλικία 33 ετών αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και το νεογέννητο κοριτσάκι του.


24

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

w w w.7meres. gr

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετέχουν στη διεθνή καμπάνια “THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ”

Τ

ην οποία συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Με την καμπάνια αυτή δίνεται σε παιδιά, νέους και νέες, φωνή, ώστε να απαιτήσουν πιο ασφαλείς διαδρομές προς και από το σχολείο, απαλλαγμένες από τους κινδύνους των τραυματισμών σε τροχαία αλλά και τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται στο σχολείο μας, μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δράσεις. Σε μια πρώτη φάση οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου δημιουργούν και αναρτούν μια σειρά φωτογραφιών με ένα πλήθος μηνυμάτων, που αφορούν στη οδική ασφάλεια και στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στη

ΤΟ ΚΑΡΑΜΆΝΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΣΥΜΜΕΤΈΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΌ ΤΟΥ ΤΡΌΠΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΕΠΈΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΊΟΥ

Τ

ο Καραμάνειο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας συμμετέχοντας, με το δικό του τρόπο, στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που φέτος ειδικά συμπίπτουν με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στόλισε, την είσοδό του, με την συγκινητική παράσταση του «κρυφού σχολειού». Με την καλλιτεχνική δημιουργικότητα του ταλαντούχου συμπολίτη μας Πάνου Γαλάνη και βεβαίως την αμέριστη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νικοπόλεως και Πρεβέζης, οι μικροί μαθητές αλλά και όλοι όσοι αντικρίζουν την είσοδο του σχολείου, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το έργο που ανα-

παριστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της ιστορίας της σκλαβωμένης Ελλάδας, που οδήγησε στην ηρωική Επανάσταση του 1821. Τα νήπια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αποδίδουμε με αίσθημα σεβασμού την πρέπουσα τιμή που αρμόζει σε όλους τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά για τη Θρησκευτική και Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. Με τιμή Η προϊσταμένη του Καραμάνειου Νηπιαγωγείου Καρτεζίνη Ελένη

σχολική τους κοινότητα και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ινστιτούτου με την ονομασία «Καν’ το σωστά», το οποίο θα υλοποιηθεί διαδικτυακά, λόγω των συνθηκών. Προς το τέλος της χρονιάς οι μαθητές

και οι μαθήτριές μας, θα καταθέσουν την πρότασή τους για τα κρίσιμα αυτά θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν με τη μορφή ενός βίντεο, συμμετέχοντας στον 4ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας για την οδική ασφάλεια, που διοργανώνει το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι αφιερωμένος στην προώθηση της καμπάνιας: “THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ”. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δηλώνουν παρόντες και παρούσες, διεκδικώντας πιο ασφαλείς διαδρομές, με λιγότερη ρύπανση για τους ίδιους αλλά και όλους τους συμπολίτες μας. Ενισχύουν την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης όπως το ποδήλατο, ζητώντας παράλληλα πιο ασφαλές πλαίσιο χρήσης του. Ενώνουν τις φωνές τους με χιλιάδες άλλους μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, που ζητούν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και ποιότητας σε κάθε μετακίνηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ζητούν: • Να ακουστούν • Να αναπνέουν καθαρό αέρα • Να κυκλοφορούν σε ασφαλείς δρόμους • Να ανακαλύπτουν τον κόσμο • Να ποδηλατούν με ασφάλεια .χαράσσοντας τον δικό τους όμορφο δρόμο! Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Ρένα Γκιοσά Παναγιώτης Γιαννούτσος


w w w. 7m e re s. gr

TRAVEL

25

Η RYANAIR ΣΥΝΔΈΕΙ ΤΟ ΆΚΤΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΊΣΙ ΜΕ ΝΈΕΣ ΠΤΉΣΕΙΣ…

Η

Ήπειρος, ως αποτέλεσμα συστηματικής προβολής και προσπάθειας τα τελευταία 10 χρόνια έχει καταστεί ένας προορισμός υψηλού ενδιαφέροντος για όλο και περισσότερους επισκέπτες από πολλές χώρες, ενώ το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Πρέβεζας- Ακτίου προσελκύει όλο και περισσότερες πτήσεις. Για πρώτη φορά φέτος η αεροπορική εταιρία Ryanair έρχεται στην περιοχή γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Οι πτήσεις της Ryanair ξεκινούν την 1η Ιουλίου και θα συνδέουν απευθείας το αεροδρόμιο Στάνστεν με το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα. Η εταιρία Easyjet ανακοίνωσε για την φετινή τουριστική περίοδο νέες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου. Θα εκτελούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα, από το Μπρίστολ κάθε Τετάρτη και Κυριακή από 19 Μαΐου έως 27 Οκτωβρίου, ενώ από το Λούτον του Λονδίνου, θα εκτελούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από 28 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου. Από τη Γαλλία Για πρώτη φορά θα υπάρχουν πτήσεις από το Παρίσι προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου.

ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΌΣ: ΚΑΤΑΚΌΚΚΙΝΟΙ ΛΌΦΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΈΒΕΖΑ

H αεροπορική εταιρεία Transavia France ανακοίνωσε νέες πτήσεις για το φετινό καλοκαίρι προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου, πιο συγκεκριμένα από τις 3 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού δύο πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο. Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη καθώς ανοίγει έτσι μία ακόμα τουριστική αγορά, στην οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαμε επενδύσει με τη συμμετοχή μας σε τουριστικές εκθέσεις και με στοχευμένες ενέργειες προβολής. Από την Πολωνία Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Wizz Air ανακοίνωσε νέες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου για το φετινό καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα από τις 11 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από τη Βαρσοβία δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσθέτει στους προορισμούς της το Άκτιο και αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς η Wizz Air τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτύξει στην Ευρώπη ένα πολύ ευρύ δίκτυο συνδέσεων δημιουργώντας συνεχώς νέες βάσεις.

Κ

ατακόκκινοι λοφίσκοι με καμπύλες που οδηγούν στον ουρανό δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό. Εναν τόπο ανυπέρβλητης ομορφιάς που ξεχωρίζει στην Πρέβεζα. Ο Κοκκινοπηλός Πρεβέζης «συστήθηκε» μέσα από μια φωτογραφία της σχεδιάστριας Βάσσιας Κωσταρά στο Instagram. Ενόψει της νέας της συλλογής Golden Ratio, η Ελληνίδα σχεδιάστρια πόζαρε ανάμεσα στους κοκκινωπούς λόφους, φορώντας ένα συγκλονιστικό flower dress, το οποίο ενσαρκώνει την άνθιση που όλοι επιθυμούμε να έρθει. Με αυτό τον τρόπο έφερε στο προσκήνιο έναν τόπο μαγικό που -εγώ και αρκετοί από τους ακολούθους της στο Instagram δεν γνώριζαν. Κοκκινοπηλός: Ενα απόκοσμο σκηνικό στην Πρέβεζα Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρεβέζης θα μπορούσε να αποτελεί σκηνικό ταινίας, καθώς τα χρώματα δημιουργούν ένα απόκοσμο σημείο που εντυπωσιάζει σε κάθε βήμα. Ενα απόκοσμο τοπίο με λοφίσκους να δημιουργούν κυματισμούς και το ζεστό κόκκινο εναλλάσσεται και αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με το φως του ήλιου.


94 ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!

Ή

ταν 18 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα ως τυπικά γηπεδούχος στο Αγρίνιο εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και χιονόπτωσης στην Ήπειρο και της ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου στους «Ζωσιμάδες», υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, παίρνοντας τη νίκη με 2-1 ως πρώτο βήμα πρόκρισής του στα ημιτελικά, όπως κι έγινε... Picture Το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό άνοιξε από πλευράς Παναθηναϊκού ο Μακέντα και οι Γιαννιώτες ισοφάρισαν με τον Παμλίδη στο 21’, για να κερδίσουν τελικώς στο 65’ με ωραία κεφαλιά του Κάργα. Η αφιέρωση του δεύτερου γκολ από τον αρχηγό στην πόλη των Ιωαννίνων (το είπε μπροστά στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού) ήταν η αιτία να συγκινηθεί ο Στέφανος Γραμενιάτης: μια τεράστια μορφή της Αντίστασης στα 94 του χρόνια που ζει στη Ρόδο μαζί με τη γυναίκα του, Παναγιώτα και την οικογένεια του γιου του, Χρήστου. Γεννημένος στα Ιωάννινα στις 28 Οκτωβρίου του 1927, από τα 17 του χρόνια υπό τις οδηγίες του Ναπολέοντα Ζέρβα που τύχαινε να είναι συγγενής του, πολέμησε στο αντάρτικο, περνώντας φτώχεια και κακουχίες, για να δει κάποτε την πατρίδα ελεύθερη. Picture Ο Στέφανος Γραμενιάτης κατά την παρέλασή του ως ήρωα αντιστασιακού Για τις ηρωικές πράξεις του που έχουν καταγραφεί και μνημονεύονται ως σήμερα, ο Στέφανος Γραμενιάτης τιμήθηκε και παρασημοφορήθηκε αρκετές φορές. Φίλαθλος του ΠΑΣ Γιάννινα, όπως η σύζυγός του και ο γιος του, πήρε μια απόφαση: να ζητήσει ανταλλαγή της φανέλας του Γιάννη Κάργα με έναν από τους πολεμικούς σταυρούς του ως ένδειξη αναγνώρισης της αξίας της αφιέρωσης αυτής από τον αρχηγό της ομάδας των

Ηπειρωτών. Picture Ο Στέφανος Γραμενιάτης με τη σύζυγό του Παναγιώτα και τη σημαία του ΠΑΣ Γιάννινα Έτσι, ο γιος του επικοινώνησε με τον Νίκο Τσόλη, αθλητικό συντάκτη στα Ιωάννινα και παρουσιαστή της εκπομπής «Αθλητικό ραντεβού» στο ΒΗΜΑ TV εκεί. Αυτός τον έφερε σ’ επαφή με τον Γιάννη Κάργα που θεώρησε μεγάλη του τιμή την πρόταση από τον Στέφανο Γραμενιάτη, αλλά, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να δεχτεί τον πολεμικό σταυρό.

Picture Ο πολεμικός σταυρός που θέλησε να προσφέρει στον Γιάννη Κάργα ο Στέφανος Γραμενιάτης Μ ​ ετά από τηλεφωνική επικοινωνία, αποφάσισε ωστόσο να στείλει την πορτοκαλί εμφάνιση του ΠΑΣ Γιάννινα στη Ρόδο και στον ήρωα της Αντίστασης, υπογεγραμμένη απ’ όλους τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας, δίνοντας την ευχή μάλιστα να επιστρέψει ο Διαγόρας στη Σούπερ Λίγκα. Αυτήν παρέλαβε ο Χρήστος Γραμενιάτης την περασμένη Τρίτη με courier και την έδειξε στον πατέρα του, ο οποίος συγκινήθηκε περισσότερο για το ήθος της ομάδας των Ιωαννίνων, που εκτός από παίκτες, δημιουργεί και χαρακτήρες. Picture Η υπογεγραμμένη φανέλα του Γιάννη

Κάργα Η ιστορία αυτή αθλητικού και ειδικότερα ποδοσφαιρικού ήθους έγινε γνωστή και μέσω του «Αθλητικού ραντεβού» με τα μηνύματα του Χρήστου Γραμενιάτη σ’ όλη την όλη εξέλιξή της, έτσι ώστε ο αθλητικός και όχι μόνο κόσμος της Ηπείρου να μάθει περισσότερα για την επαφή αυτή δύο παντελώς διαφορετικών ανθρώπων στο χαρακτήρα και την εποχή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Γραμενιάτης απέδειξε και το αθλητικό του παράστημα χάρις στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΣ, αγώνα του οποίου δεν χάνει με τίποτε τηλεοπτικά, έχοντας μάλιστα και εισιτήριο διαρκείας, ασχέτως αν δεν του δίνεται η ευκαιρία λόγω της απόστασης και της πανδημίας φυσικά να βρεθεί στις εξέδρες του γηπέδου της πόλης.


28

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

w w w.7meres. gr

“ΜΠΑΡΆΖ” ΜΕ 19 ΜΕΤΑΓΡΑΦΈΣ Η ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ ΆΡΤΑΣ

Δ ΠΡΈΒΕΖΑ - ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΉ ΤΗΣ ΙΦΙΓΈΝΕΙΑΣ ΤΈΦΑ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΒΌΛΕΪ ΕΛΛΆΔΟΣ

Ο

Γιώργος Καραμπέτσος ήταν ο νικητής των εκλογών στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης νικώντας τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη ο οποίος ωστόσο κατάφερε να πιάσει μέτρο του 25% και να εκλεγεί στο νέο Δ.Σ. μαζί με τον Γιώργο Ντράγκοβιτς που κατέβηκε με τον Ολυμπιακό,. Ωστόσο μεγάλη τιμή όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο είναι η επανεκλογή της κ. Ιφιγένειας Τέφα , προέδρου του Φιλαθλητικού ΓΣ Πρέβεζας με 130 ψήφους καταλαμβάνοντας την 6η θέση στο σύνολο των υποψηφίων μελών του ΔΣ της ομοσπονδίας. Δικαίωμα ψήφου είχαν 276 σωματεία. Ψήφισαν 274 σωματεία. Για εκλογή προέδρου ψήφισαν 271. Ο Γιώργος Καραμπέτσος πήρε 191 ψήφους, έναντι 80 του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις εκλογές για τα καταστατικά όργανα της Ε.Ο.ΠΕ. έχουν ως εξής:

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. Ε.Ο.ΠΕ. 1. Καραμπέτσος Γεώργιος 191. Εκλέγεται

εκαεννέα μεταγραφές επισημοποίησε η Αναγέννηση Άρτας. Η αρτινή ομάδα ετοιμάζεται για την Γ’ Εθνική και το βράδυ της Τετάρτης (31/3) με ανακοίνωσή της καλωσόρισε δεκαεννέα νέους ποδοσφαιριστές. Αναλυτικά: “Καλωσορίζουμε τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας μας. Όλοι τους από την ευρύτερη περιοχή της Άρτας ήρθαν με πολλή όρεξη και διάθεση να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό

τους για να βοηθήσουν χωρίς αμοιβή την αγαπημένη μας ομάδα. Η βαριά και ιστορική φανέλα της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ , ο φίλαθλος κόσμος τηςέστω και εξ αποστάσεως- και οι επιτυχίες ελπίζουμε να τους ανταμείψουν με τον καλύτερο τρόπο. Και να τα νέα μέλη της οικογένειας της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ: Χρήστος Βλάχος, Νίκος Γκαναβίας, Νίκος Κολιός, Σπύρος Μαλίζογλου, Φώτης Μαλτέζος, Κώστας Μουσιωτίτσας, Παναγιώτης Μούστο, Λάμπρος Μπαλαδήμας, Σπύρος Μπούκας, Χριστόφορος Νάσης, Παντελής Νάστος, Γιώργος Νικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Νίκος Πέτσας, Κώστας Τζουμάκας, Γιάννης Τσίρκας, Αποστόλης Τσιώλας, Κρίστακ Χύσο, Γιώργος Φελέκης. Τους ευχόμαστε υγεία, τύχη και εμπειρίες μοναδικές- έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες της πανδημίας. ….ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΦΩΤΙΑ.”

Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ο.ΠΕ.. 2. Τριανταφυλλίδης Μιχαήλ 80. Εκλέγεται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο.ΠΕ., δεδομένου ότι έλαβε ποσοστό άνω του 25% των συνολικών ψήφων.

ΠΑΣ ΠΡΈΒΕΖΑ- ΜΠΈΚΑΣ: «ΈΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΆ ΜΑΣ ΜΙΑ ΠΟΛΎ ΔΎΣΚΟΛΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΈΝΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ»

ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. Ε.Ο.ΠΕ. 1. Χαριτωνίδης Κωνσταντίνος 161 2. Χαλβατζής Νεκτάριος 150 3. Δατσέρης Νικόλαος 146 4. Αντωνόπουλος Παναγιώτης 137 5. Κεμανετζής Ειρήναρχος 135 6. Τέφα Ιφιγένεια 130 7. Χρόνη Ευφροσύνη 126 8. Πασπάλας Αναστάσιος 124 9. Καζάκου Ελένη 119 10. Καλαντζής Βασίλειος 114 11. Ξοφάκης Χαράλαμπος 114 12. Ακριβούλης Βασιλείος 109 13. Βλάχος Παντελεήμων 106 14. Ορφανίδης Θεόφιλος 106 15. Βερούτης-Γκιόκας Ιωάννης 104 16. Χαριτίδου Δήμητρα 103 2. Κογκαλίδης Ελευθέριος 95 3. Τασχουνίδης Χρήστος 92 4. Ντράκοβιτς Γεώργιος 91

Ο

προπονητής του ΠΑΣ Πρέβεζα μίλησε για τη νέα κατάσταση στο χώρο του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα της Γ Εθνικής που γίνεται επανεκκίνηση του πρωταθλήματος: -Είναι πολύ δύσκολο για όλες τις ομάδες να επανέλθουν έπειτα από μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο ΠΑΣ Πρέβεζα σε ποια κατάσταση βρίσκεται; “Όντως μετά από σχεδόν 4,5 μήνες βρισκόμαστε ξανά στο γήπεδο. Πραγματοποιήσαμε τα τεστ όπως προβλέπεται απ’ το πρωτόκολλο και όλα πήγαν καλά, αφού δεν ανιχνεύτηκε κάποιο κρούσμα κορονοϊού, κάτι που μας βοηθά να μπούμε σε αγωνιστική δράση. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολα διαμορφωμένη κατάσταση. Πρέπει μέσα σε τρεις εβδομάδες και μετά από τόσο μεγάλη αποχή, να καταφέρουμε να

φέρουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο την ομάδα, ώστε να είμαστε μέσα στο γήπεδο ανταγωνιστικοί και να πετύχουμε τους στόχους μας”. -Σε σχέση με την ομάδα που κατέβηκε στο γήπεδο πριν τη διακοπή υπάρχουν αλλαγές; “Ναι υπάρχουν αλλαγές, έχουν φύγει κάποια παιδιά και η ομάδα έκανε κάποιες μεταγραφές για να καλύψει τα οποία κενά άφησαν τα παιδιά που έφυγαν”. -Όλη αυτή η κατάσταση στο ποδόσφαιρο φέρνει νέα νοοτροπία στο άθλημα ή το έχει πάει πίσω; “Υπήρξε μια αστοχία συνολική, στην αντιμετώπιση του αθλητισμού. Ο αθλητισμός μπορεί να πειθαρχήσει ομαδικά στους χώρους του πολύ πιο εύκολα από άλλους”.


w w w. 7m e re s. gr

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

29

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΈΩΝ ΆΡΤΑΣ

ΑΝΆΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΏΝ ΤΟΥ ΛΌΦΟΥ ΠΕΡΆΝΘΗΣ…

Ο

Σύλλογος Δρομέων Άρτας, ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που προέκυψε τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας

για διέξοδο των ανθρώπων, μέσω της άθλησης και της επαφή τους με τη φύση, πρόσθεσε ένα ακόμη λιθαράκι στο έργο που επιτελούν τα μέλη του στη πόλη μας

και που το συγκεκριμένο είχε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, τη χρονιά ίδρυσης του συλλόγου. Εδώ και αρκετούς μήνες ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας ανέδειξαν ένα ξεχασμένο μονοπάτι που ένα κομμάτι του είχε κατασκευαστεί εδώ και περίπου 40 χρόνια σε ένα τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας εντός του λόφου Περάνθης. Ο κόπος όλων ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού μετά την διάνοιξη νέων, τον καθαρισμό των ήδη υπαρχόντων , τη σήμανση και χαρτογράφηση όλων των μονοπατιών ώστε να καταστεί ασφαλής η χρήση τους, ένας περιαστικός χώρος που είναι και το κοντινότερο δασικό οικοσύστημα εντός της πόλης και αποτελεί ένα φυσικό, ιδανικό χώρο αναψυχής, είναι επισκέψιμο για τους κατοίκους της, τόσο για περίπατο, όσο και για άθληση. Η διαδρομή των μονοπατιών είναι ξεχωριστή και υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που δημιουργούν ξεχωριστή αισθητική απόλαυση και προκαλούν ιδιαίτερη ευχαρίστηση στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος από

κοντά. Κατά μήκος του εντοπίζονται χαρακτηριστικές θέσεις θέας, όπου αναδεικνύεται το πανοραμικό τοπίο της πεδινής περιοχής της Άρτας, ως τον Αμβρακικό κόλπο, καθώς και το φράγμα Πουρναρίου, οι τεχνητές λίμνες του ποταμού Αράχθου και το παραλίμνιο πάρκο. Οι χρήστες του, μπορούν να επιλέγουν τη διαδρομή και το μήκος που θέλουν να διανύσουν, καθώς και το τοπίο που τους ευχαριστεί (στεγασμένο απο πεύκα και κυπαρίσσια, ανοιχτό με θέα). Από τεχνικής πλευράς χαρακτηρίζεται εύκολο με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 218 μέτρα. Χρησιμοποιώντας κάποιος όλο το δίκτυο των μονοπατιών μπορεί να καλύψει μια διαδρομή μεγαλύτερη των 9 χλμ. Στην ανατολική πλευρά του λόφου κατά μήκος της διαδρομής του, υπάρχουν πολυβολεία τα οποία σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας και οι τελικές τους παρεμβάσεις έγιναν στην κατοχή ή στον εμφύλιο, δίνοντας ένα διαφορετικό ξεχωριστό τόνο, προσφέροντας στους περιπατητές – αθλούμενους τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Επίσης υπάρχουν σκέψεις ώστε το περιαστικό δάσος να συνδεθεί με μονοπάτια και με άλλους χώρους πρασίνου της Άρτας, και ιδιαίτερα με το παραλίμνιο πάρκο, με το οποίο γειτνιάζει, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα για τη πόλη μας η ύπαρξη σε τόσο κοντινή απόσταση δασικών χώρων και χώρων πρασίνου οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν, οργανωθούν και να λειτουργήσουν για αναψυχή των κατοίκων της. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη και τους φίλους και των δυο συλλόγων που ξοδεύοντας προσωπικό χρόνο και κόπο, βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Επίσης ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων και τη Δ/νση Δασών Άρτας για τη βοήθεια τους.


ΣΤΗΘΟΣ ΝΩΠΟ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ

100122 Barcode τμχ: 2908953 kgr: Μεταβλητού βάρους Διάρκεια: 7 ημ Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

ΤΗΓΑΝΙΑ ΝΩΠΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

100224 Barcode τμχ: 2908972 kgr: Μεταβλητού βάρους Διάρκεια: 7 ημ Θερμοκρασία: 0 - 4 °C

Νέα εποχή - Νέα προϊόντα ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΝΩ ΠΕΣ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚΕΥ ΑΣΜΕΝΕΣ

100123 Barcode τμχ: 290 8954 kgr: Μεταβλητού βάρους Διάρκεια: 7 ημ Θερμοκρασία: 0

- 4 °C

ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΝΩΠΟ ΕΛΛΗΝ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ

100221 Barcode τμχ: 2908971 kgr: Μεταβλητού βάρους Διάρκεια: 7 ημ Θερμοκρασία: 0 - 4 °C


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας προμηθεύει την ελληνική αγορά με νόστιμα κοτόπουλα κορυφαίας ποιότητας. Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι εναρμονισμένη με τις προδιαγραφές του πρότυπου ποιότητας ISO9001 ενώ η ασφάλειά τους διασφαλίζεται με τη πιστοποίηση της επιχείρησης κατά το διεθνές σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO22000 & FSSC2200.

Νέα εποχή - Νέα προϊόντα ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

8o ΧΛΜ Α ΡΤΑ Σ - Γ ΡΑ Β Ι Α Σ Τ: 26810 41600 / e-mail: info@apsa.gr www.koto p o u l a a r ta s .gr

Profile for 7 Μέρες

7 Μέρες - Τεύχος 57  

7 Μέρες - Τεύχος 57  

Advertisement