7 Μέρες | τέυχος 89

Page 1

ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΊΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΎΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΎΣ ΤΟΥ 2022 Η ΠΡΈΒΕΖΑ

Η EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ| ΤΕΥΧΟΣ 89 | ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ | www.7meres.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Δ. ΧΟΥΛΙΆΡΑΣ Καταγγελία

προς τον Γιάννη Γκολομάζο για αθέτηση συμφωνίας στο Επιμελητήριο Άρτας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ ΠΩΣ ΟΙ 3 ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ

ΚΏΣΤΑΣ ΤΡΆΜΠΑΣ

ΑΛΈΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΆΝΗΣ Άμεση λύση του ζητήματος της ρευματοδότησης των ΤΟΕΒ

για δεύτερη θητεία Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

ΜΑΡΊΝΟΣ ΓΑΡΝΈΛΗΣ

Πέθανε ο πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων

Γ. Στύλιος: Περισσότεροι από 2.100 παραγωγοί ελιάς έχουν ήδη ενισχυθεί στην Άρτα με 1 εκατ. €

ΧΡΉΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΆΝΝΗΣ Ανανεώνει την παράταξη...

Η ΌΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΊΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΌΜΕΝΟ ΜΑΡΤΎΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΊΚΩΝ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 7 MEDIA GROUP ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΗΧΑΣ ΑΡΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΡΤΑΣ - Τ.Κ. 47100 ΤΗΛ: 26813 06897 ΠΡΕΒΕΖΑ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 32 - Τ.Κ. 48100 ΤΗΛ: 2682303947 EMAIL: media@7meres.gr

7meres.gr

7 ZONE

www.7meres.gr

Περιμένουμε να μας γράφετε για ό,τι νιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτε στο media@7meres.gr

ΚΑΤΩ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΟΙ ΚΟΥΚΟΎΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΌΡΟΙ

Καθημερινά το προσωπικό των Υπηρεσιών μας βρίσκεται στο οδικό δίκτυο για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων. 👉Η διατήρηση ενός ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. 📷Ρύθμιση κυκλοφορίας από γυναίκα αστυνομικό του Τμήματος Τροχαίας Άρτας.

ΟΡΓΙΣΜΈΝΟ POST ΣΤΟ FACEBOOK ΑΠΌ ΤΟ ΔΉΜΑΡΧΟ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗ ΆΡΤΑΣ …ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Δ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΉΣ ΠΕΡΙΌΔΟΥ ΤΟΥ 2021 ΑΠΌ ΤΟ ΥΠ.ΚΛΙΜΑΤΙΚΉΣ ΚΡΊΣΗΣ

εν έχει σημασία αν τα κίνητρα ήταν προσωπικά, ή αν είχαν πολιτικό μανδύα, ή αν εντάσσονται στη δραστηριότητα του κοινού εγκλήματος. Δεν έχει σημασία η ταυτότητα των δραστών, για να απαιτήσει κάποιος, επιτέλους, να μη μετατρέπονται οι χώροι των πανεπιστημίων σε θέατρα βίας. Η αποτρόπαια εικόνα της εισβολής κουκουλοφόρων στο αμφιθέατρο εν ώρα μαθήματος είναι ντροπή για την πολιτεία, όποιος και αν κρύβεται πίσω από τις κουκούλες.

ΠΑΝΩ

ΞΕΚΊΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΊΕΣ ΑΠΟΜΆΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΜΠΑΖΏΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΊΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΣΤΑΔΊΟΥ ΠΡΈΒΕΖΑΣ

Ο Α

νακοινώθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο.... Αναζητείται κύριοι υπεύθυνοι ένα θαύμα για να λυθεί και το θέμα ηλεκτροδότησης στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη! Με την πρώτη ψιχάλα πάλι χωρίς ρεύμα: Έξι σχολικές μονάδες κλειστές. Οι Διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου χωρίς ρεύμα καθώς και δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες . Στο έλεος της ΔΕΗ ο γηρασμένος πληθυσμός, οι ευπαθείς ομάδες και τα μικρά παιδιά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη! Άνθρωποι κατώτερου Θεού ....Πολίτες β' Κατηγορίας!

απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του 2021 πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι Αττικής. Εκεί αποτυπώθηκαν τα δεδομένα του έτους και αναλύθηκαν τα στοιχεία που απαρτίζουν τον "χάρτη" των πυρκαγιών την χρονιά που πέρασε. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν αυτή της Εύβοιας με 511.854 στρέμματα, όπου και επιχείρησε ο μεγαλύτερος αριθμός εναερίων μέσων με τον μεγαλύτερο αριθμό ωρών πυρόσβεσης, ενώ ακολουθεί η πυρκαγιά της Αρχαίας Ολυμπίας με 150.000 στρέμματα καθώς και οι πυρκαγιές σε Ανατολική Μάνη, Βίλια και Βαρυμπόμπη. Να θυμίσουμε ότι το 2021 στην Ήπειρο καταγράφηκαν 217 πυρκαγιές πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών ενώ τα στρέμματα που κάηκαν ήταν 8.000. Πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε Πρέβεζας σημειώθηκαν 45 πυρκαγιές και κάηκαν 412 στρέμματα, στην Π.Ε Ιωαννίνων 73 πυρκαγιές με καμμένα 3.500 στρέμματα, στην Π.Ε Άρτας 61 πυρκαγιές με 1.800 καμμένα στρέμματα και στην Π.Ε Θεσπρωτίας 38 πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν έκταση 425 στρεμμάτων.

Α

πό νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν από τον Δήμο Πρέβεζας οι εργασίες απομάκρυνσης των οικοδομικών υλικών από το παλιό τοιχίο (περιμετρικά του Δημοτικού Σταδίου “Αθανασία Τσουμελέκα”) το οποίο κατέρρευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το τοιχίο βρίσκεται στην τάφρο απέναντι από τον Προφήτη Ηλία και είναι κατασκευασμένο από την δεκαετία του 1970. Ο Δήμος Πρέβεζας προχωρά σε καθαρισμό και άλλων σημείων που παρουσιάζουν προβλήματα έτσι ώστε να δρομολογηθούν συνολικά οι εργασίες για την αποκατάστασή τους.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΤΙΚ ΤΑΚ

4 Ιερά Σύνοδος: Σύσταση στους πιστούς να μην παρασύρονται από ύβρεις ιερέων κατά της μάσκας και του εμβολιασμού

Μεταμεσονύχτια «έφοδος» Γεροβασίλη - Ξανθού στο Αττικό

Τ

ην επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει το συλλογικό της όργανο, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Σύσταση στους πιστούς να μην παρασύρονται από κάθε είδους ύβρεων, ακόμα και από ιερείς για τη χρήση μάσκας, τον εμβολιασμό και γενικότερα των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον ιό, κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οι Ιεράρχες, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση, διαπιστώνουν ότι διάφοροι κληρικοί καθυβρίζουν την Ιερά Σύνοδο εξαιτίας της στάσης της Εκκλησίας για την τήρηση των μέτρων και τονίζει ότι την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει το συλλογικό της όργανο, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών, το οποίο αποφασίζει συνοδικώς, δηλαδή δημοκρατικώς, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, και όχι η ατομική άποψη οποιουδήποτε κληρικού, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε παραχάραξη του Ευαγγελικού μηνύματος, δημιουργία φατριών και διάσπαση της εκκλησιαστικής ενότητος. Η Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίαζε από την Τρίτη εξ αφορμής ενός ακόμη συκοφαντικού δημοσιεύματος κατά της Εκκλησίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δήθεν αποκαλύπτει μαρτυρία ιερωμένου ετέρας εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας εν Ελλάδι ότι κατά την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου 2020 οι Ιερές Μητροπόλεις αποδέχθηκαν επί δίμηνο το «κλείσιμο» των Ιερών Ναών λόγω οικονομικής εξαρτήσεως από το Κράτος, δηλώνει ότι καμία συκοφαντία δεν θα μεταβάλει την συμπαράστασή Της στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας και προτίθεται να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς υπεράσπιση του κύρους Αυτής και των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών». Επίσης, η Σύνοδος διαπιστώνει ότι «διάφοροι Κληρικοί καθυβρίζουν δημοσίως την Ιερά Σύνοδο και τους Ιεράρχες εξ αιτίας της στερεάς στάσεως υπέρ της χρήσεως μάσκας, του εμβολιασμού και της τηρήσεως των υγειονομικών μέτρων εν γένει, προτρέπει τον λαό του Θεού να μην παρασύρεται από τις κάθε είδους ύβρεις, ακόμη και ρασοφόρων».

ενδεχομένως να μπούν σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει ήδη από την πρώτη καραντίνα και είναι σε ισχύ, ωστόσο πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για την περίπτωση που ολόκληρο ένα τμήμα έχει κλείσει λόγω κορονοϊού. Αλλά λόγω του 50% συν 1 είναι λίγες οι τάξεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από

Σ

το Αττικό Nοσοκομείο, που εφημέρευε, βρέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, κι ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά τη γνωστοποίηση της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για τη μη μεταφορά ασθενών με έντονα συμπτώματα covid 19 και υποκείμενα νοσήματα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την επιλογή και για την ανοχή που έχει δείξει στην υποτιθέμενη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως επιλέγει τα περιστατικά με βάση τη βαρύτητά τους», τόνισε αμέσως μετά την επίσκεψη ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε πως το σύστημα υγείας είναι σε πορεία λειτουργικής κατάρρευσης, καθώς δεν υπήρξε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με το οποίο θα μετατοπίζεται ένα μέρος από το βάρος της φροντίδας covid και στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. «Δεν δικαιολογείται μετά από δύο χρόνια η χώρα να μην διαθέτει ένα σχέδιο επείγουσας ενίσχυσης του συστήματος υγείας», δήλωσε η κυρία Γεροβασίλη και τόνισε ότι οι υγειονομικοί σε όλα τα νοσοκομεία έτσι και στο Αττικό δίνουν μια μάχη με όρους πολεμικής ιατρικής.

Κορονοϊός και σχολεία: Επιστρέφουν οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών

Μ

ε ειδική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, οι γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον κορονοϊό θα μπορούν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού από την εργασία τους. Τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μαθητών, που εντοπίστηκαν με την επαναλειτουργία των σχολείων, επανέφεραν και το ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς. Πολλώ δε μάλλον που οι παππούδες δεν μπορούν για προφανείς λόγους να φροντίσουν τα εγγόνια με κορονοϊό, ενώ οι γονείς παιδιών θετικών στον κορονοϊό αποτελούν στενές επαφές και συνεπώς πρέπει και οι ίδιοι να υποβληθούν σε έλεγχο και

τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία για το γονέα, το παιδί του οποίου έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό. Η τηλεργασία είναι δηλαδή η πρώτη επιλογή και σε περίπτωση που η φύση της εργασίας δεν το επιτρέπει, υπάρχει η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εξαφάνιση δύο ανήλικων κοριτσιών από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων.

Τ

α δύο κορίτσια, η μία 14 ετών και η άλλη 17 έφυγαν τη Δευτέρα από το Κέντρο Προστασίας παίρνοντας μαζί όλα τα πράγματά τους. Όταν η απουσία τους έγινε αντιληπτή ξεκίνησε η αναζήτηση από τους ανθρώπους του Κέντρου και την Αστυνομία η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τελικά βρέθηκαν τα ίχνη τους και έπειτα από δύο ημέρες οι δύο ανήλικες επέστρεψαν στη Μονάδα Προ-


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

ΤΙΚ ΤΑΚ στασίας Παιδιού των Ιωαννίνων μετά από την περιπέτεια που είχαν τις προηγούμενες ημέρες. Τα δύο ανήλικα κορίτσια εντοπίστηκαν στην Πάτρα

και μετά από δύο δύσκολες ημέρες που πέρασαν οι άνθρωποι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας τις αγκάλιασαν και πάλι. Οι δύο έφηβες τις ημέρες της απουσίας τους από τη Μονάδα βρισκόταν σε οικείο τους πρόσωπο. Με την επιστροφή τους η Μονάδα Προστασίας Παιδιού και ο Προιστάμενος Διεύθυνσης Στέργιος Θώμος απευθύνει τις ευχαριστίες του προς όλους και κυρίως προς την Αστυνομία που κινητοποιήθηκε άμεσα. «Έπειτα από το αίσιο τέλος που είχε η περιπέτεια της εξαφάνισης των δύο κοριτσιών της Μονάδας μας, με την επιστροφή τους στο «Σπίτι μας», αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια: τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ευαισθησία με την οποία χειρίστηκαν το θέμα, τις δημόσιες αρχές και πάνω απ’ όλα την Ασφάλεια Ιωαννίνων για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειές τους καθώς και την ευρύτερη κοινωνία για την συμπαράστασή τους. Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στο προσωπικό της Μονάδας για την Επαγγελματική αντιμετώπιση του θέματος καθώς και στην Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου κα ΤΣΟΛΑΚΗ Μαρία, που ήταν δίπλα μας και σε αυτή τη δύσκολη περιπέτεια» αναφέρει.

Δημοπρατείται στην Άρτα το πράσινο σημείο

Σ

τις 25 Ιανουαρίου δημοπρατείται και οδεύει προς υλοποίηση η κατασκευή του Πράσινου Σημείου του Δήμου Αρταίων. Μια εξέλιξη η οποία θα αποτελέσει την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου το οποίο αφενός θα αναβαθμίσει τις υποδομές στον Δήμο σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων και αφετέρου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ειδικότερα, ο Δήμος Αρταίων, για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που θέτει και την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, προχωρά στην δημιουργία Πράσινου Σημείου σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου, δίπλα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) όπου εκεί θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, πράσινο, ογκώδη, και άλλα είδη. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι: Να συμβάλλει στην αύξηση της επαναχρησιμο-

ποίησης και της ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως μέταλλα, χαρτί/ χαρτόνι, γυαλί, ύφασμα και ξύλο, και άρα στην αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής διάθεσης, Να μειώσει την ανεξέλεγκτη διάθεση ογκωδών αποβλήτων προς ταφή, Να εξυπηρετήσει τους δημότες στην χωριστή απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων ειδικών κατηγοριών οικιακών αποβλήτων αλλά και χρησιμοποιημένων αντικειμένων και εξοπλισμού, Να αποτελέσει ως χώρο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών

5

Άρτα- Πέθανε ο Μαρίνος Γαρνέλης – Πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων

Ν

στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και μέσω εφαρμογής διαφόρων συστημάτων ανταπόδοσης Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 535.000,00 ευρώ με τη χρηματοδότηση του έργου να καλύπτεται από το ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΕΣΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες και τυχόν διευκρινήσεις, παρέχονται στην ηλεκτρονική σελίδα www. arta.gr, στην κατηγορία Εφημερίδα της Υπηρεσίας – Προκηρύξεις.

2042 έλεγχοι έγιναν για πρώτη φορά στην αγορά κρέατος, τις γιορτές, από το ΥπΑΑΤ- Διαπιστώθηκαν 152 παραβάσεις

Ο

ι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ διενήργησαν συντονισμένα, για πρώτη φορά, στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, 2042 ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος. Από τις 15/12/2021 έως και 5/01/2022 κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και των ΔΑΟΚ, έκαναν εντατικούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να αποτρέψουν νοθείες προϊόντων κα παράνομες ελληνοποιήσεις. Συνολικά έγιναν 2042 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 152 παραβάσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συνεχάρη το προσωπικό που στελέχωσε τα κλιμάκια ελέγχου, καθώς με την παρουσία τους και το έργο τους συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία των παραγωγών και καταναλωτών, και στη στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού έχει συσταθεί ομάδα εργασίας υπό την ΓΓ του υπουργείου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου που ως έργο έχει τον συντονισμό διενέργειας των επίσημων ελέγχων στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και της συμμόρφωσης της αγοράς με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος.

ικήθηκε από την Επάρατη Νόσο ο Μαρίνος Γαρνέλης… Διετέλεσε Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων επί σειρά ετών. Ο Μαρίνος Γαρνέλης υπηρέτησε ως Αστυνομικός Επιθεωρητής Ηπείρου, θέση κατά την οποία σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη μάχη κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Μέχρι και σήμερα, ήταν στρατηγός εν αποστρατεία. Είναι γνωστός κυρίως από την θητεία του ως αστυνομικός Διοικητής του Α.Τ. Βουργαρελίου, διότι μείωσε σημαντικά τα ποσοστά εγκληματικότητας. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Συμμετείχε και κέρδισε στις δημοτικές εκλογές του 2010, αλλά στην πορεία και ύστερα από προσφυγές, ακυρώθηκε η παράταξή του. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, επανεκλέχθηκε Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Είχε ιδιαίτερη σχέση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Aνεμβολίαστοι άνω των 60: «Την Δευτέρα πρόστιμο»

Α

υστηρό μήνυμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα του επιβάλεται πρόστιμο». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά οι άλλοι που δε συμμορφώθηκαν, δε θα έχουν καμία κύρωση. Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό». Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού στο Δημόσιο, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες νοσήσεις, αλλά όχι τέτοιες που να δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες. «Μας απασχόλησαν οι νοσήσεις εκπαιδευτικών και γι’ αυτό προχωράμε σε προσλήψεις αναπληρωτών», κατέληξε σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

6

FREDDO ESPRESSO

Καταγγελία Δ. Χουλιάρα προς τον Γιάννη Γκολομάζο για αθέτηση συμφωνίας στο Επιμελητήριο Άρτας H

espresso freddo Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων: Ρυθμίσεις για την εξεταστική περίοδο των πανεπιστημίων

κοινή πορεία των παρατάξεων «Επιχειρούμε Μαζί» του κ. Γκολομάζου και «Επιμελητηριακή Αλλαγή» του κ. Χουλιάρα στο Επιμελητήριο Άρτας έλαβε τέλος μετά από τέσσερα χρόνια. Οι δύο παρατάξεις, είχαν συνεργαστεί για να συγκροτήσουν διοίκηση στο πλαίσιο συμφωνίας η οποία ανέφερε… Ο κύριος Γκολομάζος να μείνει Πρόεδρος για τρία χρόνια και ο κύριος Χουλιάρας να αναλάβει τον τελευταίο χρόνο. Επειδή η εκλογική διαδικασία πήρε παράταση ο κ. Γκολομάζος έμεινε τέσσερα χρόνια στην Προεδρία του Επιμελητηρίου Άρτας με συνέπεια ο κ. Χουλιάρας να πρέπει να αναλάβει καθήκοντα από 1 Ιανουαρίου του 2022 και για ένα χρόνο. Κάτι, τέτοιο, δε συνέβη με συνέπεια να έρθει η ρήξη… Τώρα, ο κ. Χουλιάρας, καταγγέλλει ότι η συμφωνία αθετήθηκε. Έτσι, ο ίδιος και οι εκλεγμένοι με την παράταξή του σύμβουλοι αίρουν την στήριξή τους στον Πρόεδρο.. Όμως, διατηρούν τα αξιώματα που έχουν στη διοίκηση.. Στο εξής, πάντως, θα αποφασίζει ως συνδυασμός, ενώ, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χουλιάρας, θα κατέλθει και στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου Άρτας.

Η

λειτουργία των πανεπιστημίων την τρέχουσα περίοδο αποτέλεσε το θέμα της έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου. Συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε την ανάγκη «να δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που νοσούν, να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο και δήλωσε στη διάθεση της Συνόδου για οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί για την ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου, πέραν των δυνατοτήτων του υφιστάμενου πλαισίου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι πρυτάνεις επισήμαναν πως το ΥΠΑΙΘ και τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, οφείλουν να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα. Επίσης, η υπουργός Παιδείας -σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνόδου- απαντώντας σε αίτημα των Πανεπιστημίων, δεσμεύθηκε για την αναζήτηση τρόπων επιδότησης των ενεργειακών δαπανών των Πανεπιστημίων μέσω του υπουργείου Ενέργειας, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι τα σχετικά έξοδα «έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τους ισχύοντες προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων».

Ο Δημήτρης Χουλιάρας στη Συνέντευξη Τύπου ανέφερε «Τον Δεκέμβριο 2017 οι δύο συνδυασμοί ''Επιχειρούμε Μαζί '' του κ. Γκολομάζου και ''Επιμελητηριακή Αλλαγή ''του κ. Χουλιάρα συμφώνησαν να συνδιοικήσουν , και αναλυτικότερα για 3 χρόνια να ασκείται η διοίκηση από την παράταξη ''Επιχειρούμε Μαζί '' του κ. Γκολομάζου και για 1 χρόνο από την παράταξη ''Επιμελητηριακή Αλλαγή '' του κ. Χουλιάρα. Να τονίσουμε ότι για τρία χρόνια , με απόλυτο πάντα σεβασμό στην συμφωνία μας και στον επιμελητηριακό θεσμό , στηρίξαμε και βοηθήσαμε την προεδρία του κ. Γκολομάζου από θέσεις ευθύνης στα όργανα και στις επιτροπές , συμβάλλοντας έτσι κι εμείς στην εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το πολύ σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει το Επιμελητήριό μας έως σήμερα προς τα μέλη του και την τοπική κοινωνία. Στις 31/12/20 έπρεπε γίνει η αλλαγή στην προεδρία βάση της συμφωνίας των δύο συνδυασμών , πράγμα που δεν έγινε γιατί πήρε παράταση για 1 (ένα) χρόνο η θητεία των ΔΣ των Επιμελητηρίων. Παρόλο που προτείναμε να μοιραστεί αναλογικά ο χρόνος της παράτασης , ‘’υποχωρήσαμε’’ για να μην διαταράξουμε την επιτυχημένη πορεία και στηρίξαμε για έναν ακόμη χρόνο το 2021 , τέταρτο δηλαδή για πρόεδρο τον Γιάννη Γκολομάζο. Φτάνοντας στην ολοκλήρωση του 2021 ο κύριος Γκολομάζος με την στήριξη μας συμπλήρωσε 4 (τέσσερα) χρόνια Πρόεδρος δηλαδή μια ολόκληρη θητεία . Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η αρχική συμφωνία της συνεργασίας – συνδιοίκησης, να γίνει η ομαλή μετάβαση στην Προεδρία μέσα από ψηφοφορία και να εκλεγεί Πρόεδρος ο Δημήτρης Χουλιάρας για τον τελευταίο χρόνο. Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε αρνητική απάντηση από τον κύριο Γκολομάζο, δηλαδή αρνήθηκε να εφαρμόσει την συμφωνία των 2 (δύο) συνδυασμών για εναλλαγή στην Προεδρία. Ενημερώσαμε όλα τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης του κυρίου Γκολομάζου , αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Θεωρούμε την άρνηση εφαρμογής της συμφωνίας UNFAIR και δεν συνάδει με τα δημοκρατικά πιστεύω της παράταξης μας, έτσι είμαστε στην δυσάρεστη θέση να άρουμε ως συνδυασμός την στήριξη μας στο πρόσωπο του Γιάννη Γκολομάζου ως Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας . Θα συνεχίζουμε να προσφέρουμε από τις θέσεις ευθύνης που έχουμε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Πλέον θα αποφασίζουμε ως συνδυασμός και όχι ως συνεργαζόμενη συνδιοίκηση , θα βγάζουμε Δελτία Τύπου με τις προτάσεις και τις αποφάσεις μας . Από τις θέσεις που έχει η παράταξη μας στο ΔΣ, δηλαδή του Αντιπροέδρου ,του Γραμματέα και του υπεύθυνου Γ.Ε.Μ.Η ,θα συνεχίσει να είναι στυλοβάτης αλλά και εγγυητής για τη σωστή λειτουργία του Επιμελητηρί-


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

FREDDO ESPRESSO ου υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των μελών συναδέλφων μας . Τέλος να σας ανακοινώσουμε ότι η Επιμελητηριακή Αλλαγή θα κατέλθει στις τρέχουσες Επιμελητηριακές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2022». Ο κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε και στην επαφή που είχε με τον κ. Γκολομάζο ώστε να τον ενημερώσει για το τι θα γίνει στο μέλλον « Στείλαμε επίσημα ως παράταξη email όπου ζητούσαμε να μας πει ποιες είναι οι προθέσεις του αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση, ούτε από τον ίδιο ούτε από την παράταξή του. Τον καλώ να μας πει δημόσια γιατί αθέτησε τη συμφωνία». Σε ερώτηση ό,τι η διάσπαση των δύο παρατάξεων αποτελεί πλήγμα για τον Κεντροαριστερό χώρο από όπου προέρχονται και οι δύο πλευρές ο κ. Χουλιάρας τόνισε « Η παράταξη μας είχε υποψήφιους από όλους τους πολιτικούς χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανήκουμε οι περισσότεροι στο συνδυασμό στον Κεντροαριστερό χώρο. Όμως την

αθέτηση της συμφωνίας την έκανε ο κ. Γκολομάζος και η παράταξή του. Δεν θα απολογηθούμε εμείς για το μείζον αυτό ζήτημα αλλά ο ίδιος ο κ. Γκολομάζος τον οποίο αυτή η αθέτηση θα τον συνοδεύει για πολύ καιρό». Ολοκληρώνοντας τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Χουλιάρας έστειλε ένα μήνυμα στον κ. Γκολομάζο λέγοντας « Ήμουν πραγματικά

χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία από την αρχή συτής της διαδρομής. Ειλικρινά σας λέω ότι γκρεμίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής μου, για τον αγώνα που κάναμε με τον κ. Γκολομάζο, γιατί δεν σας κρύβω ότι παλέψαμε για πολλά θέματα για το Επιμελητήριο. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε ένα Επιμελητήριο γκρεμισμένο να χρωστάει παντού… και κάναμε μεγάλο αγώνα για να το αναμορφώσουμε… Όμως πλέον νιώθω – και είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω τέτοια συναισθήματα – ότι τώρα γκρεμίζουμε αυτά που χτίσαμε με κόπο και δουλειά. Με τον κ. Γκολομάζο διαθέσαμε άπειρες ώρες για το Επιμελητήριο, κάναμε τόσα ταξίδια μαζί όσα δεν έχω κάνει με τη γυναίκα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Παλέψαμε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε πολλά αλλά πλέον ήρθε η ώρα να διαχωρίσουμε τη θέση μας διότι η συμφωνία αθετήθηκε από τον κύριο Γκολομάζο. Λυπάμαι πάρα πολύ πραγματικά»…

Αντιδράσεις υπήρξαν πολλές από διάφορες πλευρές, όπως αυτή του Γιώργου Παππά – πρώην Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου -που ανέφερε με ποστ στο fb Γιώργος Παππάς Πολύ αρνητική εξέλιξη και δυσάρεστη έκπληξη η μη τήρηση της συμφωνίας, η συμμετοχή πάντως -με όποιο ρόλο- αφήνει διακριτό στίγμα, χωρίς να ανήκω στο Επιμελητήριο -από όσα μαθαίνω για τα Επιμελητηριακά δρώμενα- το πρόσημο της παράταξής σας είναι ιδιαίτερα θετικό, δύναμη λοιπόν, αγώνα και πολλές επιτυχίες στη διαδρομή σας, που προμηνύεται μεγάλη.

Ν

α υπενθυμίσουμε τι είχε συμβεί πριν τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο Άρτας, όταν και οι δύο παρατάξεις είχαν συντάξει και δώσει στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση «Νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας αναδείχθηκε ο Γιάννης Γκολομάζος μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν. Ο Γιάννης Γκολομάζος, στις πρόσφατες εκλογές του Επιμελητηρίου με το συνδυασμό του «Επιχειρούμε Μαζί», είχε έρθει δεύτερος με ποσοστό 33% και 7 έδρες. Πρώτος είχε αναδεχθεί ο συνδυασμός «Μαζί για το Επιμελητήριο» του κ. Χρήστου Κολιού με ποσοστό 42,28% και 9 έδρες ενώ τρίτος ήταν ο συνδυασμός «Επιμελητηριακή αλλαγή» με επικεφαλής τον Δημήτρη Χουλιάρα ποσοστό 24,72% και 5 έδρες. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι τετραετής. Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων «Επιχειρούμε Μαζί» και «Επιμελητηριακή Αλλαγή»

Η ευημερία των επαγγελματιών του νομού μας και κατ’ επέκταση όλης της τοπικής κοινωνίας υπήρξε η βάση της προγραμματικής μας σύγκλισης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Δεκεμβρίου 2017, στο Επιμελητήριο Άρτας. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρατάξεις : «Επιχειρούμε Μαζί» και «Επιμελητηριακή αλλαγή» αποφασίσαμε τη συμπόρευσή μας στο διοικητικό σχήμα, με διακριτούς κι αυτόνομους ρόλους. Η παραπάνω απόφαση έχει ως αφετηρία την κοινή μας αντίληψη ότι η αναγκαιότητα της συγκυρίας απαιτεί συνθέσεις, διαφάνεια, διαρκή προσπάθεια, αγώνα και πρωτοβουλίες σε πολλές κατευθύνσεις με μοναδικο στόχο ένα ισχυρό Επιμελητήριο. Ένα Επιμελητήριο εξωστρεφές, ανοιχτό στους τοπικούς επαγγελματίες, έτοιμο και ενήμερο να τους παράσχει πληροφόρηση, στήριξη και τεχνογνωσία. Με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες τους, όπως και στις ανάγκες της τοπι-

κής κοινωνίας, αλλά και με διάθεση προσφοράς και παρεμβατικότητας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ένα Επιμελητήριο που θα αποκαταστήσει το κύρος και το ρόλο του, εμπεδώνοντας στα μέλη του και στους συμπολίτες μας πως λειτουργεί μακριά από στεγανά και κλειστές ομάδες, πως στέκεται αξιόπιστα και αποτελεσματικά κοντά στα τρέχοντα προβλήματα του συνόλου των επιχειρηματιών της Άρτας. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίσαμε να παραμένουμε σε στενή συνεργασία και σε συνεχή εγρήγορση, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία με αποκλειστικο γνώμονα το καλό των επαγγελματιών και της περιοχής μας». Γιάννης Γκολομάζος (Επιχειρούμε Μαζί) Δημήτρης Χουλιάρας (Επιμελητηριακή αλλαγή)

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

7

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Πέτσιος

▶Έ

φυγε από τη ζωή ο Κώστας Πέτσιος, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε επί σειρά ετών την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική επιχειρηματικότητα. Ο Κώστας Πέτσιος διατέλεσε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και στη συνέχεια υπηρέτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο από τη θέση του Προέδρου καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο από τη θέση επίσης του Προέδρου. Ο Κώστας Πέτσιος παράλληλα άσκησε επιχειρηματική δραστηριότητα επί δεκαετίες στην περιοχή δημιουργώντας μεγάλες μονάδες και δεκάδες θέσεις εργασίες. Επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία πέρασε από σαράντα κύματα στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και ουσιαστικά κατέρρευσε κάτι που είχε αφήσει βαθύ αποτύπωμα και στον ίδιο. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και τελικά έχασε την μάχη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Κώστα Πέτσιο

▶T

o Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Πέτσιου, συνήλθε εκτάκτως και αφού εξήρε την πολύπλευρη προσφορά του στη Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησε επί δεκαετίες σε όλους τους βαθμούς της, καθώς και την εν γένει προσφορά του στην κοινωνία της Ηπείρου, ομόφωνα αποφάσισε: ▶ Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του ▶ Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του ▶ Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία και εφόσον αυτό είναι εφικτό ▶ Την ημέρα της κηδείας του οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου ▶ Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

7 ΜΕΡΕΣ

9

Άρτα: 30.000 ευρώ πρόστιμο – Σε δίκη πάει ο δράστης Ήπειρος: Έκλε– Πυροβόλησε σκύλο στους Κωστακιούς ψαν δημόσιο φοεξέλιξη έχει η υπόθεση που θα τα αναλάβει ο δράστης και αναμένεται την αστυνομία καθώς τραυμάτισε σοβαρά ρητό απινιδωτή Θετική αφορά στον πυροβολισμό ενός πανέ- να δικαστεί για κακούργημα. Μάλιστα, τον σκύλο. μορφου σκύλου στην Άρτα και ο δράστης θα παραπεμφθεί σε δίκη για την πράξη που έκανε. Το σκυλάκι που δέχτηκε τον πυροβολισμό χειρουργήθηκε και είναι καλά στην υγεία του, ενώ υπάρχουν και θετικά νέα σχετικά με όσα θα συμβούν για τον δράστη ο οποίος όπλισε την καραμπίνα του με σκοπό να κάνει κακό στο ζωάκι. Το περιστατικό που σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου στο χωριό Κωστακιοί στην Άρτα και είδε τα φώτα της δημοσιότητας και προκάλεσε οργή στον κόσμο καθώς ένας άνδρας πυροβόλησε τον σκύλο ενός ανθρώπου ο οποίος βρισκόταν στην πτηνοτροφική του μονάδα και προσπάθησε να διαφύγει. Πλέον, όμως, η δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την ποινή του δράστη καθώς όπως αποκαλύπτει ο ιδιόκτητης του όμορφου τετράποδου στο DEBATER, τα έξοδα για το χειρουργείο

έλαβε και πρόστιμο 30.000 ευρώ από

Ά

Νέα Μέτρα: Παράταση για ακόμη μια εβδομάδα

Κ

αμία ακόμη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της επιδημίας κορονοϊού εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι το Σαββατοκύριακο για μια επιπλέον εβδομάδα αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως "σήμερα, Τετάρτη (12/1), συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργεί-

ου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα". Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη να αποτιμηθεί η κατάσταση της επιδημίας και παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού διατηρεί επιφυλακτική στάση. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην εστίαση αλλά και στις αθλητικές

διοργανώσεις, παρά το γεγονός ότι χθες είχε υπάρξει μια σχετική αισιοδοξία τουλάχιστον ως προς στο σκέλος της μουσικής στα καφέ και εστιατόρια αλλά και στο διπλασιασμό του αριθμού των φιλάθλων. Για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα υπάρχει και ο περιορισμός των 1000 ατόμων στα γήπεδα, αν και πολλοί αγώνες αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων. Επίσης στα καφέ και εστιατόρια η μουσική θα είναι κλειστή, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα για επέκταση του ωραρίου αλλά θα κλείνουν όλα στις 12. Επίσης, διατηρείται και ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι αλλά και οι αποστάσεις ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι θαμώνες. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, όταν θα έχουν εξεταστεί και στα στοιχεία από την επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων. Για την ώρα διαπιστώνεται μια σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων, αν και αναμένονταν αύξηση. Αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό από τον περιορισμό της κινητικότητας μετά την Πρωτοχρονιά αλλά και στην τήρηση των μέτρων όπως είναι η επέκταση της χρήσης μάσκας. Βέβαια οι επιδημιολόγοι είναι επιφυλακτικοί. Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να έχουμε εκ νέου εκτόξευση κρουσμάτων.

γνωστοι έκλεψαν δημόσιο φορητό απινιδωτή στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ιατρική συσκευή που τοποθετείται σε δημόσιους χώρους και σε έκτακτες περιπτώσεις εφόσον δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια, χρησιμοποιείται για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Η συγκεκριμένη συσκευή ήταν προσφορά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και είχε τοποθετηθεί στο Κοινοτικό Κατάστημα του Καρβουναρίου Παραμυθιάς. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι και την υπόθεση διερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς. Να σημειωθεί ότι ο κάθε απινιδωτής φέρει ειδικό σειριακό αριθμό, που τον καθιστά μοναδικό.

Άρτα: Eγκατάσταση πλωτών φωτοβολταικών στη λίμνη Πουρναρίου

Σ

ε δημόσια διαβούλευση τέθηκε και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου Άρτας. Το έργο προϋπολογισμού 67 εκατ. προκαλεί αντιδράσεις λόγω της μεγάλης ισχύος του και των επιπτώσεων του στο οικοσύστημα, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

10

7 ΜΕΡΕΣ

Μητσοτάκης: "86.000 νέες θέσεις εργασίας το 2022 μέσω ΟΑΕΔ"

Η

παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022, μέσω των οποίων θα προσφερθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε επίσης από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία. Από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, φάση κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η πανδημία, δημιουργήθηκαν 50.131 νέες θέσεις εργασίας χάρη σε 16 προγράμματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ. Το 2022 θα προσφερθούν επιπλέον 86.000 νέες θέσεις, μέσω 11 νέων τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων. «Νομίζω ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 42.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα και κάτι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και βέβαια ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Αυτές οι πολιτικές αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού στίγματος της συνολικής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο προσανατολισμός της κυ-

βέρνησης «αποδεικνύει στην πράξη ότι η μείωση των ανισοτήτων και οι ευκαιρίες στους πιο αδύναμους αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας». Τα προγράμματα της περιόδου 2020-21 κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις: την τόνωση της απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Χαρακτηρίστηκαν από υψηλό βαθμό απορροφητικότητας, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, όταν είχε διαπιστωθεί ότι δράσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς είχαν απορροφητικότητα ακόμα και 3% έως 8%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και την τροποποίηση παλαιότερων που είχαν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα, επιτεύχθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο αύξηση 17,9% στη δημιουργία θέσεων σε σύγκριση με ολόκληρη την τετραετία 2016-2019, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Σε ετaήσια βάση, εν μέσω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ πετυχαίνει τη δημιουργία 33.400 και πλέον θέσεων ανά έτος, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με τις 10.627 θέσεις που δημιουργούνταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την προηγούμενη τετραετία. ΜΌΝΟ ΜΊΑ ΠΤΥΧΉ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΜΑΣ Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το έργο του ΟΑΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών που βλάπτουν τους εργαζόμενους αλλά και για καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σφαίρας. «Να τονίσω ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης. Έχουμε μιλήσει πολύ για τη σημασία του “Πρώτου Ενσήμου”, δηλαδή για τη δυνατότητα ένας νέος στην πατρίδα μας να σπάει αυτόν το φαύλο κύκλο της μη δυνατότητας να έχει προϋπηρεσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε πως πρόκειται για «μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων», ενώ στάθηκε και στη σημασία της θεσμοθέτησης της άδειας και για τους δύο γονείς. «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε όλες τις πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους πατεράδες. Η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια η περαιτέρω ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζόμενων από τους εργοδότες αποτελεί κι αυτή μια πολιτική που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. ΤΌΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΜΕΊΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΉΤΩΝ Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητάς τους, τα προγράμματα του 2020 και του 2021 ήταν ιδιαίτερα στοχευμένα ώστε να υποστηρίξουν τις προοπτικές επαγγελματικής

αποκατάστασης και επανένταξης ευάλωτων ομάδων ή ομάδων που υποεκπροσωπούνται στο εργατικό δυναμικό. Ενδεικτικά, περισσότερες από τις μισές προσλήψεις έγιναν σε περιοχές της περιφέρειας και εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών ζωνών της χώρας, δηλαδή εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Πάνω από το 50% αφορά γυναίκες και περίπου τέσσερις στις δέκα αφορούν μακροχρόνια άνεργους. Πρώτη σε προσλήψεις κατατάχθηκε η ηλικιακή ομάδα έως 29 ετών. Παράλληλα, ο σχεδιασμός των δράσεων του ΟΑΕΔ συνδέεται με τις κεντρικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας και της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τέσσερα από τα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2022 συνδέονται με την μεταλιγνιτική μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία. «Θέλω να σταθώ επίσης στο γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική», σημείωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες, καθώς θα δρομολογούμε μία σημαντική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή», προσέθεσε. Κ. ΧΑΤΖΗΔΆΚΗΣ: ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΔΎΝΑΜΩΝ ΚΑΙ ΊΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΊΕΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έδωσαν ισχυρή στήριξη στην απασχόληση εν μέσω πανδημίας αφού χάρη σε αυτά δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, αριθμός που υπερβαίνει τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2016-2019 (42.507 θέσεις). Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε δε ότι η στήριξη όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί φέτος, καθώς μέσα στο 2022 θα ανοίξουν 86.000 νέες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 587 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, κάνοντας ειδική μνεία στο νέο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» (που προωθεί την ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων 18-29 ετών) και την επέκταση -με άλλες 50.000 νέες θέσεις- του επιτυχημένου προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας. «Κοινή ομπρέλα όλων των δράσεων που υλοποιούμε είναι η στήριξη των αδύναμων και οι ίσες ευκαιρίες για όλους, με στόχο να μην μείνει κανένας και καμία πίσω την επόμενη ημέρα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

7 ΜΕΡΕΣ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

11

Μάσκα KN95 και FFP2: Πόσο καιρό μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια

Τ

ι ισχύει για τις μάσκες υψηλής προστασίας KN95 και FFP2. Από τι εξαρτάται το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούμε να τις φοράμε και να μας προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία. Οι μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό αποτελούν εδώ και αρκετό καιρό αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μάσκας KN95 και FFP2, οι οποίες είναι υποχρεωτικές στη χώρα μας για είσοδο στα σούπερ μάρκετ (εναλλακτικά διπλή χειρουργική ή υφασμάτινη) προσφέρει περισσότερη προστασία, με μια μελέτη την άνοιξη του 2021 να αποκαλύπτει ότι θα χρειαζόταν 2,5 ώρες για ένα άτομο με κορονοϊό που δεν φορούσε μάσκα να μεταδώσει σε κάποιον που φοράει μάσκα υψηλής προστασίας, σε σύγκριση με μόλις 30 λεπτά για κάποιον που φορά χειρουργική μάσκα. Το θέμα είναι ότι, σε αντίθεση με τις υφασμάτινες, οι προαναφερόμενες μάσκες δεν πλένονται στο πλυντήριο, και σε αντίθεση με τις χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων, δεν είναι μίας χρήσης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το πόσο καιρό μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα υψηλής προστασίας. Πρέπει να την πετάξουμε μετά από μερικές μέρες ή να την κρατήσουμε μέχρι να φθαρεί; Σύμφωνα με τους επιστήμονες το διάστημα χρήσης της, ποικίλλει. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι υπάρχει μια σειρά από μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καιρό μια μάσκα ΚN95 παραμένει αποτελεσματική. "Όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια, τον τρόπο χρήσης της και το περιββάλον στο οποίο χρησιμοποιείται", ανέφερε ο υπεύθυνος ασφάλειας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ματ Κάρλσον, στη San Francisco Chronicle. "Εάν η αναπνευστική συσκευή δεν έχει υποστεί βλάβη, μπορείτε να την επαναχρησιμοποιήσετε με ασφάλεια".

ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΧΡΉΣΗΣ Για αρχή, οι μάσκες πρέπει γενικά να εφαρμόζουν σφιχτά, με τη μάσκα να σφραγίζει γύρω από το πρόσωπό μας για να αποτρέψει την είσοδο σωματιδίων. Όσο περισσότερο φοράμε τη μάσκα, τόσο πιο χαλαρή γίνεται, με τους ειδικούς να λένε ότι το άγγιγμα, η προσαρμογή και η αφαίρεσή της θα την κάνουν να χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου. Μόλις η μάσκα δεν δημιουργεί πλέον σφράγιση ή εάν τα φίλτρα είναι ορατά υγρά ή βρώμικα, ήρθε η ώρα να την πετάξετε, ανέφερε ο Κάρλσον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μια σειρά από μάσκες υψηλής προστασίας εκ περιτροπής για να παρατείνουν τη χρήση τους, τοποθετώντας τις σε μια χάρτινη σακούλα ή δοχείο για να διατηρούνται καθαρές

Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις των ηλεκτρικών συσκευών – Κλιματιστικά, ψυγεία και πλυντήρια

Σ

ε διάστημα περίπου ενός μήνα από σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος για την απόσυρση των παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του οποίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ήδη ετοιμάζεται ο οδηγός του προγράμματος, ούτως ώστε οι επιδοτήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδοτήσεις προβλέπεται να χορηγηθούν με κριτήρια ιεράρχησης και κλιμακούμενη επιδότηση, ενώ είναι πιθανόν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.

Με βάση τις αρχικές εισηγήσεις πάντως, δικαιούχοι του προγράμματος προβλέπεται να είναι όλοι οι Έλληνες, αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους. Παράλληλα το πρόγραμμα θα συνδεθεί με την απόσυρση παλαιών συσκευών. Ως προς το ποιες ηλεκτρικές συσκευές θα είναι επιλέξιμες, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω του προγράμματος θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με επιδότηση, συσκευές όπως κλιματιστικά, ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες και πιθανόν και τα πλυντήρια. Πρόκειται για τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, η αντικατάσταση των οποίων με σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές αναμένεται να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ᾽ επέκταση στο λογαριασμό ρεύματος των νοικοκυριών.

όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μια άλλη συμβουλή είναι να λάβουμε υπόψη πού την φοράμε. Ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπως καταστήματα, θα μπορούσαμε δυνητικά να επαναχρησιμοποιήσουμε την ίδια για έως και μια εβδομάδα, ενώ εάν επισκεφτούμε μια τοποθεσία υψηλού κινδύνου, όπως ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να πετάξουμε τη μάσκα στο τέλος της μέρας. Δεν υπάρχει τρόπος να απολυμανθούν οι μάσκες υψηλής προστασίας και έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το πιθανό περιβαλλοντικό κόστος της απόρριψής τους. Οι περισσότερες μάσκες δεν είναι ανακυκλώσιμες και θα πρέπει να "απορρίπτονται με ασφάλεια" σε μια τσάντα για να διασφαλίζεται ότι κανείς άλλος δεν έρχεται σε επαφή μαζί τους.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

12

Συρρίκνωση πληθυσμού στην Ήπειρο- 2.280 άτομα χάθηκαν μέσα σε ένα χρόνο…

Μ

ειωμένος κατά 2.280 άτομα ήταν ο πληθυσμός στην Ήπειρο την 1η Ιανουαρίου του 2021 σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό προκύπτει από το δελτίου που δημοσιεύει στο τέλος κάθε έτους η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αποτυπώνει τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς. Μειωμένος λοιπόν ήταν ο πληθυσμός και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου ο μόνιμος πληθυσμός της οποίας την 1η Ιανουαρίου 2020 ήταν 333.265 και μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκε στις 330.265 άτομα. Πιο συγκεκριμένα: Για την Π.Ε Άρτας οι μόνιμοι κάτοικοι μειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 846 άτομα, για την Π.Ε Θεσπρωτίας 155, για την Π.Ε Ιωαννίνων 966 και για την Π.Ε Πρέβεζας κατά 313 άτομα. Και πανελλαδικά όμως η “συρρίκνωση” του μόνιμου πληθυσμού ανήλθε σε 45.902 άτομα (84.767 γεννήσεις έναντι 130.669 θανάτων ατόμων με τόπο συνήθους διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας), ενώ η καθαρή μετανάστευση εκτιμάται σε 6.384 άτομα (θετικό ισοζύγιο).

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κορωνοϊός - «Πονοκέφαλος» για γονείς και ειδικούς: Ένα στα πέντε κρούσματα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών Η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου σταμάτησε καθώς από τις 3 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 43.386 κρούσματα ηλικίας σε νέους - Τι προβλέπεται για την περίπτωση κρούσματος στο σχολείο - Τι ισχύει για την επιστροφή στο σχολείο Σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα σήμερα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ειδικότερα, από τα 24.246 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα, 12 Ιανουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 5.737 ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα. Τα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27/12-02/01) πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3 -9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%. «Πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλεί σε γονείς και ειδικούς και ο μεγάλος αριθμός θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν τα self test για την πρόληψη της διασποράς πριν το άνοιγμα τον σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι τα self test της Δευτέρας, πρώτης ημέρας επιστροφής στο σχολείο, είχαν εντοπίσει 16.000 κρούσματα και άλλα 9.688 βρέθηκαν κατόπιν των χθεσινών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Για την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται με αγωνία ο αριθμός θετικών αποτελεσμάτων από το τρίτο δωρεάν self test που δικαιούνται μαθητές και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των γιορτινών ημερών. Σύμφωνα με πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων και επαφών στον χώρο του σχολείου, από τις 17 Ιανουαρίου 2022, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα προσέρχονται στα σχολεία με 2 self tests (24ώρου) και με 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εκπαιδευτικοί. ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΚΡΟΎΣΜΑΤΟΣ Για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την έκδοση πιστοποιητικού από τους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς που νόσησαν με COVID-19 αρκεί το θετικό αποτέλεσμα από rapid test ενώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται μοριακός έλεγxoς (pcr). ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ: συμπτωματικοί, απαιτείται χρονικό διάστημα πέντε τουλάχιστον ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον δεν έχουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό χρειάζονται αρνητικό self test την έκτη ημέρα, ενώ το rapid είναι απαραίτητο για ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. ασυμπτωματικοί, επιστρέφουν στο σχολείο μετά από πέντε ημέρες από το θετικό τεστ εφόσον έχουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα για μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό, και rapid την έκτη ημέρα για ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου

εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό. ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΊ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΊ Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε παιδιά υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την ένταξή τους στην επιχείρηση Ελευθερία έγινε για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά κυρίως την υγείας τους καθώς: τα εμβόλια προφυλάσσουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, την πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο ή σύνδρομο που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού. η COVID-19 τριπλασιάζει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους, 30 ημέρες από τη νόσηση Σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμών στους ανηλίκους 12-17 ετών αναφορικά με την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε προ τριών εβδομάδων ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δείχνουν κάλυψη στο 53,7% για την ομάδα 15-17 ετών και 39,5% για τους 12-14 ετών. Τέλος, σχετικά με τη νεότερη ηλικιακά ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική επιχείρηση, 5-11 ετών, πάνω από 37.000 παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και άλλα 73.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Νέα ΚΥΑ: Ποιοι θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι από 1ης Φεβρουαρίου

Α

λλάζει από την 1η Φεβρουαρίου 2022 το πλαίσιο για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε λίγες ημέρες, εμβολιασμένοι θα λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστοεπτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, και θα χάνουν τα προνόμια που έχουν σήμερα για τους κλειστούς χώρους, την εστίαση, τη ψυχαγωγία κ.ό.κ. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, 500.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, παρότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμού για εκείνους. Μετά την πάροδο του 7μηνου, το πιστοποιητικό θα ισχύει μόνο σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό -όπου η ισχύς του γι’ αυτή την περίπτωση είναι στους 9 μήνες. O κ. Πλεύρης, μεταξύ άλλων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για απολύσεις υγειονομνικών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται από το ΕΣΥ. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid

να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.Υποχρεωτικός εμβολιασμός, όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο ΕΣΥ», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ποιοι θα θεωρούνται εμβολιασμένοι μετά την 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται: α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόση-

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

13

σής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση. Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

14

Ο Χρήστος Χασίδης Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου-Η Σταυρούλα επανεξελέγη πρόεδρος Μπραϊμη εκ νέου Πρόεδρος- Ποιοι εξελέγησαν την Κυριακή το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Δημοτικό Συμβούλιο Συνεδρίασε Ηπείρου, και εξέλεξε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρείου του για τη διετία 2022-2023. Τα μέλη του Σώματος καλωσόρισε η Πρόεδρος κ. ΣταυΖηρού ρούλα Μπραϊμη – Μπότση, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι επικεφαλής των παρατάξεων και στη συνέχεια ακολούθησε η εκλογική διαδικασία. Πρόεδρος εξελέγη η κ. Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση (από την “Αξιοβίωτη Ανάπτυξη”). Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτριος Τρομπούκης (από το Κοινό Ηπειρωτών) και Γραμματέας ο κ. Δημήτριος Γκαμπρέλας (από τους Ορίζοντες Ηπείρου). ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Από την πλειοψηφία: Παναγιώτα Ναυρόζογλου Δημήτρης Βαρέλης Πρόδρομος Γαϊτανίδης Ιωάννης Κατέρης Βασίλειος Καλούδης Από τη μειοψηφία: Γιώργος Ζάψας (Κοινό Ηπειρωτών) Δημήτρης Παππάς (Ορίζοντες Ηπείρου) Δημήτριος Δημήτριου (Ήπειρος Όλον)

Ο

κ. Χρήστος Χασίδης επανεξελέγη για 4η συνεχή φορά πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού, κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν σε δια ζώσης συνεδρίαση την Κυριακή, στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Ευάγγελος Φίντζος, ενώ γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, επανεξελέγη η κα Μαρία Γάλλιου. Ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Καλαντζής, οι επικεφαλής των παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και μέλη δημοτικού σύμβουλοι ευχήθηκαν για τη νέα χρονιά και για μία θητεία δημιουργική και άκρως παραγωγική προς όφελος του Δήμου και των πολιτών.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Από την πλειοψηφία: Αναστασία Σίμου- Τάσιου Χάρης Λαζάνης Σταυρούλα Τσιάρα Αχιλλέας Γκούμας Παναγιώτα Μητροκώστα Από την Μειοψηφία: Αριστείδης Σπέγγος (Κοινό Ηπειρωτών) Σπυρίδων Ριζόπουλος (Ορίζοντες Ηπείρου) ΜαργαρίταΚιτσανού(Ήπειρος Όλον) Η δήλωση της Προέδρου

τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη και την παράταξή μου που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Να ευχαριστήσω τους περιφερειακούς συμβούλους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το πρώτο που γίνεται δια ζώσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2021 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που άφησε σε όλους μας το σκληρό αποτύπωμα της πανδημίας και σίγουρα άλλαξε τις ζωές μας. Ας ελπίσουμε το 2022 να είναι χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα και να φανούν τα χαμόγελα όλων καθώς και να φύγουν … οι μάσκες. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί με συγκλίσεις και συνθέσεις, με υπομονή, εργατικότητα και προσήλωση στους στόχους μας, να οδηγήσουμε την Ήπειρο εκεί που της αξίζει. Με τη δέσμευση εκ μέρους μου ότι θα συνεχίσω να είναι πρόεδρος όλων των Περιφερειακών Συμβούλων, εύχομαι ολόψυχα μια καλή χρονιά με υγεία, έμπνευση, αλληλεγγύη και δημιουργικότητα».

την εκλογή της η Πρόεδρος του Περιφερειακού "Δημαιρεσίες στον Δήμο Μετά Συμβουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση, δήλωσε Νικολάου Σκουφά" Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες του Δήμου Πάργας

Σ

τη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο της Κορακοφωλιάς, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 09 Οκτωβρίου οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δ.Σ του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπως επίσης και η εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε εκ νέου ο κ. Βασίλης Αθανάσιος, για 2η συνεχόμενη θητεία, ενώ Αντιπρόεδρος του και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένουν οι κύριοι Βλάχος Λάμπρος και Δήμος Δημήτριος του Αθανασίου αντίστοιχα. Τα τέσσερα εκλεγμένα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αποτελούν ο κ. Ροβίνας Ιωάννης, ο κ. Σερβετάς Λάμπρος, ο κ. Παπασιώζος Κων/νος και ο κ. Βούλγαρης Κοσμάς. Τέλος, τα τέσσερα μέλη που εκλέχθηκαν στην Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, είναι ο κ. Σερβετάς Λάμπρος, ο κ. Ροβίνας Ιωάννης, η κ. Ζαχαράκη - Παπαχρήστου Χριστίνα και ο κ. Τσίρκας Λάμπρος.

Ο

λοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες του Δήμου Πάργας με τον Κώστα Σωτηρίου να επανεκλέγεται στην θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. επανεκλέχθηκε η Ελένη Κολιοφώτη και Γραμματέας εκλέχτηκε η Ελένη Καψοπούλου. Επιπλέον μετά τις εκλογές για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τον ορισμό των δικαιούμενων μελών από τον Δήμαρχο οι επιτροπές διαμορφώνονται ως εξής: Οικονομική Επιτροπή Πρόεδρος Νικόλαος Ζαχαριάς

Χαλκιάς Μιχαήλ με αντικαταστάτη τον Μίχα Σπυρίδων

Γκίζας Βασίλειος με αντικαταστάτη τον Νήρα Ιωάννη Μάρκου Δημήτριος με αντικαταστάτη τον Πιτσαρό Σπυρίδων Νάκιας Φώτιος με αντικαταστάτη τον Σιδέρη Απόστολο Νάστας Αντώνιος με αντικαταστάτη τον Λουκούμη Γεώργιο Ρεπάνη Αγγελική με αντικαταστάτη τον Μπούσιο Δημήτριο

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Πρόεδρος Νικόλαος Ζαχαριάς Γκίνης Δημήτριος με αντικαταστάτη τον Ευθυμίου Σωτήριο Δημήτριου Γεώργιος με αντικαταστάτη τον Νήρα Ιωάννη Μάρκου Δημήτριος με αντικαταστάτη τον Γκίζα Βασίλειο Μίχας Σπυρίδων με αντικαταστάτη τον Χαλκιά Μιχαήλ Μπούσιος Δημήτριος με αντικαταστάτη τον Πιτσαρό Σπυρίδων Νίτσας Μιλτιάδης με αντικαταστάτη την Ελένη Καψοπούλου


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

15

Για δεύτερη θητεία Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, ο Κώστας Τράμπας

Χ

ρ.Τσιρογιάννης: «Με έντιμες αντιπαραθέσεις ιδεών και επιχειρημάτων με σκοπό τη γόνιμη συνεργασία, για το καλό της Άρτας και των Αρτινών». Με το ξεκίνημα της νέα χρονιάς και πιο συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν οι διεργασίες εκλογής του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης και κατά την είσοδο των Συμβούλων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, πραγματοποιήθηκαν rapid test στην είσοδο του Δημαρχείου. Ο Δήμαρχος Αρταίων, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Συμβουλίου ευχόμενος το 2022 να είναι μια χρονιά υγείας και ευημερίας αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία: «Μετά από μια δύσκολη χρονιά, η Άρτα υποδέχθηκε το 2022 με ομορφιά, Τέχνη και αισιοδοξία. Θέλω να ευχηθώ στον κάθε συνάδελφο Δημοτικό Σύμβουλο, η νέα χρονιά να του φέρει υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευημερία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όσοι είμαστε σ’ αυτή την αίθουσα, πως οι θέσεις και τα αξιώ-

ματα μας είναι εφήμερα. Όμως η Αρτινή καταγωγή μας είναι αμετάκλητη. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, είμαι βέβαιος πως θα συνειδητοποιήσουμε πως όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Αλλά και για αυτά ακόμη, το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει βρει τον τρόπο υπό την Προεδρία του Κώστα Τράμπα, να τα λειαίνει, να τα εκπολιτίζει, να τα συζητά εντός πλαισίου θεσμικής σοβαρότητας. Αυτή είναι μια δημόσια αναγνώριση που οφείλουμε όλοι, στον Πρόεδρο μας. Σας καλώ όλους, λοιπόν, έχοντας συνεί-

δηση των παραπάνω, να δώσουμε προτεραιότητα στο έργο που θα παράγουμε, με ευθύνη, ανιδιοτέλεια και συνεργασία. Να παραμερίσουμε αλαζονικές συμπεριφορές, να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα παραταξιακές και κομματικές στρατηγικές, καθώς και προσωπικές φιλοδοξίες. Με έντιμες αντιπαραθέσεις ιδεών και επιχειρημάτων με σκοπό τη γόνιμη συνεργασία, για το καλό της Άρτας και των Αρτινών, ας καλωσορίσουμε τη νέα θητεία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Θέλω να ευχηθώ στο Προεδρείο του

Δημοτικού Συμβουλίου, στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους καλή δύναμη και συνεργασία, για μια γόνιμη και παραγωγική θητεία». Κατά τις σημερινές αρχαιρεσίες για το Δήμο Αρταίων προέκυψαν τα εξής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη με 19 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τράμπας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ εξελέγη, με 16 ψήφους ο Απόστολος Πλατσούκας και Γραμματέας Δ.Σ εξελέγη με 24 ψήφους, η κα. Βικτωρία Βασιλάκη – Μητρογιώργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια εξέλεξε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες έχουν την εξής σύνθεση: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τσιρογιάννης Χρήστος, Πρόεδρος Σιαφάκας Χριστόφορος Λιόντος Νικόλαος Πανέτας Γιώργος Χαρακλιάς Κωνσταντίνος Ταπραντζή Πολυξένη Αγγέλης Χρήστος Νταλάκας Δημήτριος Καλλώνης Στράτος

Η Όλγα Γεροβασίλη για το συνεχιζόμενο μαρτύριο των κατοίκων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη

Τ

ο μαρτύριο των κατοίκων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, με τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης, συνεχίζεται. Παρά τις δεκάδες έγγραφα και παραστάσεις του Δήμου προς τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, παρά την έσχατη λύση, στην οποία αναγκάστηκε να προσφύγει ο Δήμος, να ζητήσει, δηλαδή, την παρέμβαση του Εισαγγελέα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά της, καταδικάζοντας τους κατοίκους να ζουν σε μια τριτοκοσμική κατάσταση, εν έτει 2022, θεωρώντας τους προφανώς πολίτες β’ κατηγορίας. Αναγκάζομαι να επανέλθω και σήμερα σε αυτό το ζήτημα, ένα μήνα μετά την τελευταία φορά, διότι, όχι μόνο δεν έγινε τίποτε για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά, με την πρώτη κακοκαιρία, υπήρξε εκ νέου παρατεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια να μείνουν χωρίς φως και θέρμανση, επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες να μην μπορούν να λειτουργήσουν, έξι σχολεία να παραμείνουν

κλειστά και οι υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς ρεύμα, να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες και να επιτελέσουν τις εργασίες τους. Επανέρχομαι, λοιπόν, και ενώνω για ακόμη μία φορά τη φωνή μου με την κραυγή αγωνίας –και δικαιολογημένης οργής- του Δήμου και των κατοίκων του Γ. Καραϊσκάκη, καλώντας την κυβέρνηση να αναγνωρίσει επιτέλους τις ευθύνες της και να πράξει τα αυτονόητα, ώστε οι άνθρωποι των χωριών μας να έχουν ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Επιπλέον, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσα ως Αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την εν λόγω επιστολή του Δημάρχου, καλώντας τον να προβεί σε άμεσες ενέργειες.

Όλγα Γεροβασίλη Βουλευτής Άρτας Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

16

Γ. Στύλιος: Περισσότεροι από 2.100 παραγωγοί ελιάς έχουν ήδη ενισχυθεί στην Άρτα με 1 εκατ. € Έ

ντονο είναι το φαινόμενο της ακαρπίας στην Άρτα κυριώς στα εσπεριδοειδή, τις ελίες και τα ακτινίδια. Ως γνωστόν, η ακαρπία είναι ένα ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ουδέποτε ο ΕΛΓΑ έχει αποζημιώσει ζημιά από ακαρπία. Ειδικά για την περίπτωση της ελιάς, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ακαρπίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη που έδωσε χρήματα για τη στήριξή της. ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΊ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ ΈΧΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΊ ΜΕ 165 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ: ▶ Χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σε επιτραπέζια ελιά συνολικού ύψους 9.412.270€ ▶ Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών, ύψους 13.163.000€ ▶ Έκτακτο μέτρο προσωρινής στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, ύψους 126.331.277€ Να σημειωθεί ότι με την πρόσφατη

«Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο και με νόμιμο τρόπο και κανόνες θα δοθούν τα χρήματα στους ελαιοπαραγωγούς μας. Μόνο για την Άρτα έχουμε ήδη ενισχύσει με 1 εκατ. ευρώ περισσότερους από 2.100 παραγωγούς.»

απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα όσοι δεν έχουν λάβει χρήματα θα λάβουν και αυτοί ενίσχυση της τάξεως των 11.125.560€.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, αναφορικά με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών δήλωσε:

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ, ΈΧΟΥΝ ΉΔΗ ΩΦΕΛΗΘΕΊ: ▶ 550 παραγωγοί με συνολικό ποσό 137.452€ για την επιτραπέζια και την Καλαμών και ▶ 1.578 παραγωγοί με συνολικό ποσό 871.800€ για τις ελαιοποιήσιμες και διπλής κατεύθυνσης. Επίσης, έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίστηκε η ενίσχυση των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη στα 70€/στρ, συνολικού ύψους 3.365.000€. Η πληρωμή αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο και είναι σημαντική για την Ήπειρο, καθώς μανταρίνια Κλημεντίνη παράγονται κυρίως στους νομούς Άρτας και Θεσπρωτίας. Στην Άρτα, ειδικά, η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σε 12.000 στρέμματα.

Αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς της Θεσπρωτίας ανακοίνωσε ο Γ. Στύλιος Τ

η χορήγηση αποζημίωσης 500 χιλ. για τους πληγέντες από την υπερχείλιση του Καλαμά ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στη Θεσπρωτία ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι το Φεβρουάριο θα καταβληθούν στους παραγωγούς μανταρινιών «κλημεντίνη» οι ενισχύσεις 70 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω Covid. Ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας και αργότερα, βρέθηκε στον ποταμό Καλαμά στην περιοχή της Βρυσέλλας. Παρόντες εκεί ήταν η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, ο δήμαρχος Φιλιατών κα παραγωγοί-κάτοικοι της περιοχής. Ο κ. Στύλιος συναντήθηκε, επίσης, με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ της Θεσπρωτίας καθώς και με παραγωγούς κλημεντίνης στο Ασπροκκλήσι. Αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και για την εικόνα και τις προοπτικές που παρουσιάζουν τα εσπεριδοειδή στην Ήπειρο. Σημείωσε πως για το αμέσως επόμενο διάστημα (2022) αναμένονται νέες προσκλήσεις και προκηρύξεις, όπως: η Βιολογική Γεωργία, οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, η Αγροτική Οδοποιία και τα Εγγειοβελτιωτικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόβλημα που έχει προκύψει από τον ακραίο παγετό της περασμένης άνοιξης και δήλωσε πως το Υπουργείο εξετάζει τρόπους χρηματοδότησης, αλλά κατόπιν έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, ο Υφυπουργός υπογράμμισε την επιτυχία του προγράμματος Νέων Γεωργών, το οποίο ολοκληρώθηκε

εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν οριστεί και για πρώτη φορά μόνο με ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς φυσικό φάκελο. Για το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ (120 εκατ. περισσότερα από το προηγούμενο), έγιναν 17.488 αιτήσεις από νέους γεωργούς, με το ποσοστό κάλυψης να αγγίζει το 150%. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, ο αριθμός των οριστικοποιημένων αιτήσεων ανήλθε σε 750, με το αιτούμενο ποσό στήριξης να ανέρχεται σε 27,2 εκατ. ευρώ. Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ., κ. Γιώργος Στύλιος επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αυτός που κρατάει ζωντανή την ύπαιθρο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, υλοποιεί συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει τους παραγωγούς της περιοχής και παράλληλα να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές σε όλη την Περιφέρεια.»7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

BLOG 7

BLOG 7

18

Πινγκ πονγκ δηλώσεων και επιστολών Μ

παράζ δηλώσεων έφερε η ανάδειξη του Αποστόλη Πλατσούκα ως Αντιπροέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άρτας αμέσως μετά τις Δημαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2021. Ανακοίνωση - απάντηση έστειλε η «Επιμελητηριακή Αλλαγή», μέσω του προέδρου της Δημήτρη Χουλιάρα, στον νέο αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Απόστολο Πλατσούκα, σχετικά με την ευχαριστήρια επιστολή της παράταξης προς το πρόσωπό του για τη νέα του θέση στο Δ.Σ. και την απάντηση του ιδίου όπου ενημερώνει τους συνδημότες ότι έχει 6 μήνες που έχει παραιτηθεί από εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Άρτας, άρα και από μέλος της παράταξης «Επιμελητηριακή Αλλαγή». Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας σημειώνει ότι ο κ. Πλατσούκας στην παραίτησή του που έδωσε στο Επιμελητήριο αναφέρει ότι παραιτείται από μέλος του ΔΣ, αλλά δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ότι παραιτείται από την «Επιμελητηριακή Αλλαγή» και για το λόγο αυτό η παράταξη τον θεωρεί ακόμα ένα από τα αξιολογότατα μέλη της.

Ακολουθούν με σειρά δημοσίευσης οι επιστολές των δύο πλευρών. ΕΠΙΣΤΟΛΉ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΉΣ ΑΛΛΑΓΉΣ» «Ο επικεφαλής της παράταξης Επιμελητηριακή Αλλαγή Δημήτρης Χουλιάρας και τα εκλεγμένα μέλη της, με ιδιαίτερη χαρά συγχαίρουν δύο μέλη της παράταξης για τις νέες τους θέσεις : Τον Γιώργο Μανιώτη που εκλέχθηκε πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας και τον Αποστόλη Πλατσούκα που εκλέχθηκε

Αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άρτας . Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις νέες

τους θέσεις και θα είμαστε δίπλα τους για κάθε είδους συνεργασία». ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΤΟΥ Κ. ΠΛΑΤΣΟΎΚΑ «Θέλω να ευχαριστήσω, τον πρόεδρο και τα μέλη της “Επιμελητηριακής Αλλαγής” για τις ευχές που μου απέστειλαν, μέσω δελτίου τύπου, για τη θέση του Αντιπροέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, θέση που υπέδειξε η παρατάξη μου, και με τίμησε με τη ψήφο του όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλω όμως να ενημερώσω τους συνδημότες μου ότι εδώ και 6 μήνες έχω παραιτηθεί από εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Αρτας άρα και από μέλος της παράταξης “Επιμελητηριακή Αλλαγή”. Οι υποχρεώσεις που προκύπτουν ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος είναι πολλές. Συνεχίζω να παλεύω πλέον ΜΟΝΟ από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, εκεί που με τίμησαν οι συνδημότες μου με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους. Μέσω της παράταξής μου “Δημοτική Αναγέννηση” και της επικεφαλής μας Τζένης Ταπραντζή Κοίλια θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο μας.. Με τιμή Απόστολος Πλατσούκας» ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΉΣ ΑΛΛΑΓΉΣ» «Μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη πως μια συγχαρητήρια επιστολή της Επιμελητηριακής Αλλαγής προς τον κύριο Αποστόλη Πλατσούκα για την νέα του θέση του ως Αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άρτας τον ‘διέγειρε’ για πρώτη φορά

στην πολιτική του καριέρα να βγάλει δελτίο τύπου. Στο οποίο να ενημερώνει τους συνδημότες του ότι έχει 6 μήνες που έχει παραιτηθεί από εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου άραγε και από την Επιμελητηριακή Αλλαγή λόγω υποχρεώσεων του ως Δημοτικός Σύμβουλος . Να θυμίσουμε λοιπόν στον φίλτατο Αποστόλη που λόγω του επιβαρυμμένου προγράμματος που έχει του διέφυγαν ορισμένα πράγματα. 1. Στην παραίτηση του που έδωσε στο Επιμελητήριο αναφέρει ότι παραιτείται από μέλος του ΔΣ, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ότι παραιτείται από την παράταξη Επιμελητηριακή Αλλαγή , η οποία παράταξη περιλαμβάνει τα εκλεγμένα αλλά και τα μη εκλεγμένα μέλη. Επειδή λοιπόν δεν πήραμε καμία παραίτηση σαν παράταξη μέχρι σήμερα ,τον θεωρούμε ακόμα ένα από τα αξιολογότατα μέλη μας . 2. Η Επιμελητηριακή Αλλαγή τον ανέδειξε μέσα από τις εκλογές του Επιμελητηρίου και του έδωσε την ποιο σημαντική θέση στο ΔΣ αυτή του υπεύθυνου Γ.Ε.Μ.Η. 3. Την θέση του αυτή στο Γ.Ε.Μ.Η. χρησιμοποίησε και στο βιογραφικό του στις Δημοτικές Εκλογές σαν ένα από τα ‘’όπλα’’ του για να εκλεγεί, και το κατάφερε. 4. Πριν τους δημότες τον τίμησαν με την ψήφο τους τα μέλη του Επιμελητηρίου και μας λυπεί όταν δεν αναφέρεται ότι θα βοηθήσει και αυτά από την θέση του ως δημοτικός σύμβουλος και αναφέρεται μόνο στο καλύτερο μέλλον του δήμου. 5. Σήμερα 10/1/22 ο επικεφαλής της παράταξης Επιμελητηριακή Αλλαγή Δημήτρης Χουλιάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί σου φίλε μας Αποστόλη για να σου δώσει συγχαρητήρια για την νέα σου θέση και δεν εξέφρασες καμία ανησυχία , αντίθετα δέχτηκες ευχάριστα τις ευχές . Το απόγευμα αισθάνθηκες ότι έπρεπε να ενημερώσεις με Δελτίο Τύπου γιατί ίσως έτσι μπορούσες να ‘εκφραστείς’ καλύτερα!!! Για να λήξουμε λοιπόν το θέμα που για κάποιο λόγο είχες την ανάγκη να ενημερώσεις τους συνδημότες σου, εμείς θα σε θεωρούμε πάντα ένα φίλο , ένα αξιολογότατο στέλεχος της παράταξης μας που βοήθησες αλλά και βοηθήθηκες απο την παράταξη . Τέλος σου ευχόμαστε και πάλι συγχαρητήρια στην νέα σου θέση πάντα επιτυχίες και για υψηλότερες θέσεις και ευελπιστούμε για μια πολύ καλή συνεργασία». Και κάπου εδώ σταμάτησε το Πινγκ πονγκ δηλώσεων και επιστολών…


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

BLOG 7

Αντίθετο στην κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πουρναρίου το Συμβούλιο Κοινότητας Άρτας

Π

ρώτη συνεδρίαση για τη νέα χρόνια πραγματοποίησε το Συμβούλιο Κοινότητας Άρτας για το θέμα της ημερήσιας διάταξης «Διατύπωση απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την εγκατάσταση και λειτουργία Πλωτού «Φωτοβολταϊκού Σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, Δ.Ε. Βλαχερνών & Πέτα, Δήμου Αρταίων και Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου» της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Συγκεκριμένα, παρουσιαστήκαν στα μέλη του Συμβουλίου (αφού πρώτα αναγνώσθηκε η ληφθείσα επιστολή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Πληροφορικής και Περιβαλλοντικών Πολιτικών στα παρευρισκόμενα μέλη του Τ.Σ. Γραμμενίτσας) οι επισυναπτόμενοι χάρτες απεικόνισης της περιοχής παρέμβασης για την έκταση σχεδιασμού και ανάπτυξης του πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού 1.200 στρεμμάτων στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι: Καραμπίνας Αντώνιος, Γιαννούλης Γεώργιος, Σελαμτζόγλου Δημήτριος, Γιαννούλης Νεκτάριος, Σπηλιάς Στέφανος, Νούτσος Χρυσόστομος, Μάνδαλου Βασιλική, Μαστρογιάννη Ελένη, Γούλας Αχιλλέας, Χρηστάκης Δημήτριος, Τράμπας Νικόλαος. ΑΝΑΦΟΡΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΈΡΩ ΘΈΜΑ ΠΆΡΘΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΟΙ ΕΞΉΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ: "Δεδομένης της προηγηθείσας σχετικής με αρ. 27/2021 Απόφασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Δήμου Αρταίων, όπου ΟΜΟΦΩΝΑ είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας για την κατασκευή του πλωτού φωτοβολταϊκού

σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην θέση Τεχνική Λίμνη Πουρναρίου, βασιζόμενοι στα έως τώρα δεδομένα καθώς και στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουμε στην διάθεσή μας, εμμένουμε στην αρχική μας άποψη επί του θέματος και δηλώνουμε την αντίθεσή μας για την κατασκευή του πλωτού Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 103 MW στη θέση Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α Ε» και δ.τ. «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Μετά από διάλογο καθώς και με τις επισημάνσεις των τοπικών συμβούλων επί του συγκεκριμένου θέματος προς συζήτηση η απόφαση είναι ομόφωνα αρνητική με την εξής αιτιολογία: Μένουμε στην αρχική μας θέση και ομόφωνη απόφαση ως Συμβούλιο Κοινότητας Δήμου Αρταίων, για ένα θέμα που αφορά όλο το Νομό Άρτας και αυτό έχει να κάνει με την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και είμαστε αρνητικοί με τις ενέργειες της εν λόγω Εταιρείας καθώς και με την ίδια τη ΡΑΕ. Δεν νοείται να παίρνονται αποφάσεις για τέτοιου είδους σκοπούς (δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού), χωρίς να υπάρχει διάλογος με τις Τοπικές Κοινωνίες, να μη υπάρχουν αντισταθμικά έργα προς όφελος των κατοίκων αλλά και σε μια υποτυπώδη αξιοποίηση του συγκεκριμένου σημείου χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι διάφορες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στη χλωρίδα και πανίδα της Λίμνης Πουρναρίου. Για τους λόγους αυτούς εμμένουμε στην αρχική μας τοποθέτηση και ομόφωνη απόφαση «αρνητική»"

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

19


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

20

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Παίδων Πεντέλης: Αντιπαράθεση Πλεύρη – Ξανθού για την απεργία

ΚΕΝΤΡΙΖΕΙ... ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ

Εξαφανίζονται από τα φαρμακεία παυσίπονα και αντιβιώσεις

▶Η

απότομη εξάπλωση της "Όμικρον" έφερε αύξηση στη ζήτηση φαρμάκων και ταυτόχρονα μεγάλες ελλείψεις στα εισπνεόμενα. Ειδικότερα μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, κορτιζόνη, εισπνεόμενα και αντιπυρετικά φάρμακα παρατηρούνται και στα φαρμακεία της Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας – Λευκάδας κ. Σταύρο Αμάραντο οι σοβαρότερες ελλείψεις εντοπίζονται στα εισπνεόμενα και τις αντιβιώσεις καθότι σχετίζονται με το αναπνευστικό που πλήττεται από τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο κ. Αμάραντος αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Αυτή την εποχή εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις και ο κόσμος ταλαιπωρείται για να βρει ένα παυσίπονο ή μια αντιβίωση, ενώ πλέον εξαντλούνται και τα γενόσημα. Οι ελλείψεις αυτές εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και απαιτείται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να επιλυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας των φαρμακείων.

▶Ω

ς υπουργός Υγείας οφείλω να διασφαλίσω τη δημόσια Υγεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, δήλωσε ο Θ. Πλεύρης. Νωρίτερα, ο Ανδρ. Ξανθός έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο», με αφορμή την προσφυγή του υπουργείου Υγείας στη Δικαιοσύνη για την 24ωρη απεργία που κηρύχθηκε από εργαζόμενους στο Παίδων Πεντέλης. Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού πυροδότησε η προσφυγή του υπουργείου στη Δικαιοσύνη για την 24ωρη απεργία που κηρύχθηκε από εργαζόμενους στο Παίδων Πεντέλης. Απαντώντας στην κριτική του κ. Ξανθού, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο», ο κ. Πλεύρης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ως υπουργός Υγείας οφείλω να διασφαλίσω τη δημόσια Υγεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ». Πλεύρης: Οφείλω να διασφαλίσω τη δημόσια Υγεία «Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής είναι αυτονόητη για την προάσπιση της Υγείας των πολιτών» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Πλεύρης, απαντώντας στην κριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Ξανθός και ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως επιθυμούν λόγω της 24ωρης απεργίας να μην γίνουν ή να καθυστερήσουν τα άνω των 300 ραντεβού, που έχουν προγραμματιστεί για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών στο Παίδων Πεντέλης και τη μη λειτουργία κρίσιμων δομών εν μέσω πανδημίας» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Πλεύρης. Όπως πρόσθεσε, «ως υπουργός Υγείας οφείλω να διασφαλίσω τη δημόσια Υγεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής είναι αυτονόητη για την προάσπιση της Υγείας των πολιτών». Ξανθός: Πρωτοφανής αντιδημοκρατικός και αυταρχικός κατήφορος Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας

Ξανθός, έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο», με αφορμή την προσφυγή του υπουργείου Υγείας στη Δικαιοσύνη για την 24ωρη απεργία που κηρύχθηκε από εργαζόμενους στο Παίδων Πεντέλης. «Την ώρα της εξελισσόμενης υγειονομικής τραγωδίας στη χώρα και της κυβερνητικής πανωλεθρίας στον έλεγχο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης αποφάσισε να ακολουθήσει την προσφιλή στον ίδιο – λόγω του ακροδεξιού του παρελθόντος – πολιτική “σιδηράς πυγμής” εναντίον των γιατρών του “Παίδων Πεντέλης”, που αντιδρούν στην αναστολή της εφημερίας του νοσοκομείου και διεκδικούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη» σημείωσε ο κ. Ξανθός. Ο πρώην υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «η προσφυγή του στο Πρωτοδικείο Αθηνών για να κηρυχθεί η σημερινή 24ωρη απεργία παράνομη και καταχρηστική, συνιστά πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που προκαλεί και προσβάλλει τους ανθρώπους του ΕΣΥ και όλη την κοινωνία. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα αυτή την αθλιότητα. Αλλιώς … “ο εξευτελισμός της θα γίνει τέλειος…”». Υπουργείο Υγείας: Κατέθεσε αγωγή κατά της απεργίας στο Παίδων Πεντέλης Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, με απόφαση του κ. Πλεύρη, δόθηκε εντολή να γίνουν όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την κήρυξη της απεργίας στο Παίδων Πεντέλης παράνομης και καταχρηστικής. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει εντός της ημέρας. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης αντιδρούν στην αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου, την οποία αποφάσισε το υπουργείο Υγείας με στόχο αυτό να μετατραπεί σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού, που ένα mega εμβολιαστικό κέντρο εγκαθίσταται σε νοσηλευτική δομή και λειτουργεί παράλληλα με αυτή.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Προχωρά το έργο σύνδεσης οπτικών ινών μεταξύ Πρέβεζας και Κροτόνε – Αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο

▶Σ

τις 19 Ιουλίου το atpreveza. gr με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του είχε αναφερθεί στο σχεδιασμό που προωθεί η Islalink για την κατασκευή υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής το έργο πλέον εισέρχεται στη δεύτερη και τελευταία φάση της κατασκευής του. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της εξασφάλισης των τελευταίων αδειοδοτήσεων για τη χρήση του βυθού, ώστε να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022 η πόντιση του καλωδίου με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Μέσω του συγκεκριμένου καλωδίου, που δημιουργεί μία εναλλακτική όδευση, η Islalink επιδιώκει να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υπάρχει ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και

την Ελλάδα. Το υποβρύχιο καλώδιο, συνολικού μήκους 330 χλμ., θα διαθέτει 24 δέσμες οπτικών ινών, που διασφαλίζουν ιδιαίτερα ενισχυμένη χωρητικότητα, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του θα είναι ποντισμένο σε βάθος χιλίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κατασκευή του καλωδίου θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022 και μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα έχει πραγματοποιηθεί η εγκατάστασή του. Αφότου λάβουν χώρα οι τελικοί ποιοτικοί έλεγχοι, το καλώδιο θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Νοέμβριο του 2022. Ουσιαστικά, το υποβρύχιο καλώδιο από την Κροτόνε Καλαβρίας μέχρι την Πρέβεζα θα συμπληρωθεί με επίγειο δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. που θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της Islalink είναι το Ionian να συμβάλει στην

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

21

ανάδειξη των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδας ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες νέφους, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών, σε μια συγκυρία κατά την οποία μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και εταιρείες τεχνολογίας πυκνώνουν τις επενδύσεις τους σε κέντρα δεδομένων και cloud. Να σημειώσουμε πως στις αρχές Ιανουαρίου η Islalink υπέγραψε συμφωνία και με την EXA Infrastructure, η οποία θα προσφέρει τη σύνδεση οπτικών ινών μεταξύ του Κροτόνε και των ιταλικών κόμβων κέντρων δεδομένων του Μιλάνου και της Ρώμης. Η EXA Infrastructure θα κατασκευάσει επίσης τις εγκαταστάσεις στο Κροτόνε, θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης για τον σταθμό καλωδίων (CLS) και θα είναι ο κύριος πελάτης του νέου καλωδίου, για να ενισχύσει περαιτέρω την πιο στιβαρή και αξιόπιστη δικτυακή υποδομή που συνδέει τις δύο χώρες. Θα κατασκευάσει επίσης ένα νέο καλώδιο G.652D μήκους 345 χιλιομέτρων μεταξύ του υπάρχοντος δικτύου της στο Μπάρι και το Κροτόνε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του atpreveza. gr το υποβρύχιο καλώδιο θα εφάπτεται του βυθού της θάλασσας και θα “θαφτεί” 1 μέτρο κάτω από το βυθό στα 39 χλμ. πριν φτάσει στην παραλία Μονολιθίου στην Πρέβεζα, στο ύψος του camping “Πανόραμα”. Στη συνέχεια μέσα από μία μίνι-εγκατάσταση θα ακολουθήσει την πορεία του δικτύου της ΔΕΗ για να φτάσει στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας, κάτι που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για το έργο.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

22

ΘΕΜΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ – ΟΙ 3 ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ

Η

τραγωδία που εκτυλίχθηκε τη δεύτερη ημέρα του 2022 στην Άρτα συγκλόνισε την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες που παρακολουθούσαν να διαδραματίζεται μια τραγική ιστορία που δεν είχε τέλος. Ήταν Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022 το απογευματάκι, όταν έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας και του site μας 7meres. gr η τραγική είδηση… Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι συνέβη κάτι τέτοιο και μέχρι να το διασταυρώσουμε ελπίζαμε ότι δε συνέβη. Δυστυχώς, όμως, η πληροφορία ήταν αληθής και εμείς στη δυσάρεστη και δύσκολη θέση μέσα στις γιορτινές ημέρες να δημοσιεύσουμε μία από τις χειρότερες ειδήσεις των τελευταίων χρόνων. Ένας 16χρονος κατά λάθος πυροβόλησε στο κυνήγι κοντά στην Άρτα - και συγκεκριμένα στο μικρό φράγμα του Πουρναρίου- και σκότωσε τον 33χρονο θείο του. Ο ανήλικος όταν συνειδητοποίησε τι έγινε μέσα στην απόγνωσή του έστρεψε το όπλο πάνω του και επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του μπροστά στα μάτια του πατέρα του που προσπαθούσε να τον αποτρέψει κατα-

λαβαίνοντας το σοκ που έχει υποστεί. Δυστυχώς ο 16χρονος δεν μπόρεσε να ελέγξει το ψυχολογικό σοκ και αυτοπυροβολήθηκε… Άμεση ήταν η αντίδραση του πατέρα αλλά και των άλλων κυνηγών μεταφέ-

ροντας τον στο Νοσοκομείο της Άρτας. Αμέσως, ξεκίνησε ένας αγώνας να κρατηθεί ο δεκαεξάχρονος στη ζωή. Και εδώ, ξεκινά να ξετυλίγεται το κουβάρι- για άλλη μια φορά- των μεγάλων ελλείψεων που έχουν τα Νοσοκομεία

της Περιφέρειας! Εκείνη την ημέρα, εφημέρευε ένα γιατρός και ένας ειδικευόμενος. Ο γιατρός ήταν ο εμπειρότατος Παύλος Στασινός που σε λίγους μήνες βγαίνει μάλιστα και σε σύνταξη… Μόλις ο κ. Στασινός διαπίστωσε το μέγεθος του τραύματος ξεκίνησε ο δικός του αγώνας για να σώσει το παιδί… Επικοινώνησε με τον κ. Κώστα Παπαμιχαήλ – έτερο σπουδαίο γιατρό του Νοσοκομείο Άρτας – που για καλή του νεαρού τραυματία βρισκόταν ήδη στο Νοσοκομείο Άρτας, καθώς κάθε απόγευμα επισκέπτεται τους ασθενείς στο Νοσοκομείο. Έτσι νιώθει και έτσι έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτός δυστυχώς παίρνει σύντομα σύνταξη… Ταυτόχρονα, έχουν ήδη τηλεφωνήσει στον κ. Σπύρο Μόσχο – ένας ακόμη κορυφαίος γιατρός – ο οποίος για καλή τους τύχη ήταν στο σπίτι του και ανέβηκε τάχιστα στο Νοσοκομείο Άρτας. Μέσα σε δέκα λεπτά είχαν δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό ιατρικό τιμ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου… Με συντονισμένες κινήσεις μπήκαν στο


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

ΘΕΜΑ

χειρουργείο τρεις εμπειρότατοι γιατροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα βαρύτατο περιστατικό που δεν ήταν και της απόλυτης ειδίκευσής τους… Όμως, η κλεψύδρα της ζωής του μικρού άδειαζε με συνέπεια κάθε δευτερόλεπτο να μετράει… Στο χειρουργείο, έσπευσαν και δύο ειδικευόμενοι γιατροί ενώ ήρθε και η ομάδα των νοσηλευτών όπως και των αναισθησιολόγων. Η μάχη που δόθηκε ήταν μέσα στο χειρουργείο για κρατήσουν το παιδί στη ζωή. Αφού χειρούργησαν τον θώρακα και αφαίρεσαν μέρος του πνεύμονα κατάφεραν να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σωτηρία του ανήλικου. Ο κ. Παύλος Στασινός που έχει τεράστια εμπειρία στάθηκε για μία ακόμη φορά στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της Ηπείρου λέγοντας «Δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για μεταφερθεί σε άλλο Νοσοκομείο ο νεαρός. Καταφέραμε λόγω εμπειρίας αλλά και λόγω τύχης καθώς αν δεν ήταν κοντά και στο σπίτι τους οι δύο συνάδελφοι – καθώς δεν είχαν και αυτοί εφημερία – δεν θα μπορούσα μόνος μου να κάνω ένα τέτοιο βαρύτατο χειρουργείο. Δυστυχώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και παρότι φωνάζουμε χρόνια δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στη νοοτροπία και στη σκέψη της κεντρικής πολιτικής σκηνής ώστε να ενσκήψει πάνω στα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τα Νοσοκομεία της επαρχίας». Και έχει δίκιο ο κ. Στασινός καθώς δύο Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ηπείρου στην ουσία υπολειτουργούν. Της Πρέβεζας και των Φιλιατών. Όπως, βέβαια και της Λευκάδας που ανήκει στα Ιόνια Νησιά αλλά είναι μία ανάσα από την Ήπειρο. Το οποίο είναι ολοκαίνουριο αλλά όχι στελεχωμένο. Άραγε, τι θα συμβεί όταν και οι τρεις Γιατροί πάρουν σύνταξη τους επόμενους μήνες στο Νοσοκομείο της Άρτας; Όπως, αναφέρει ο κ. Παπαμιχαήλ «Δυστυχώς αυτά τα θέματα είναι καθημερινά και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Με τον κορονοϊό τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα διότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πανδημία με συνέπεια να παρακμάζουν ακόμη περισσότερα τα Νοσοκομεία στον καθημερινό τομέα που είναι η υγεία των πολιτών που δεν έχουν κορονοϊό. Γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Νοσοκομείο της Άρτας. Στο οποίο το Νοσηλευτικό, το Ιατρικό και

το Διοικητικό προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινά». Και το ερώτημα είναι γιατί το ΕΚΕΠΥ δεν δίνει λύσεις. Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. είναι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Αποστολή του είναι ο συντονισμός των φορέων που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία και στο χώρο της υγείας γενικότερα, η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων, με σκοπό τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Ευτυχώς για μία ακόμη φορά ο συντονισμός των ιατρών και των νοσηλευτών αποδείχθηκε σημαντικός αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν αστείρευτα αποθέματα ψυχής, ικανότητας αλλά και διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων. Υπερκαλύπτοντας τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι Γιατροί μας για ακόμη μία φορά με την μεγάλη τους ικανότητα και εμπειρία προσέφεραν ο καθένας από την πλευρά του αυτό που μπορούσαν ώστε να σώσουν τον νεαρό… Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αυτή που ανέδειξε και απέδειξε με τραγικό τρόπο, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα στήριξής του δημόσιου

Γιατρός της Άρτας που δεν μπορούσε να χειρουργηθεί

Θ συτήματος υγείας, ώστε να μπορεί να προλαμβάνει όπως συνέβη στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό της Πρωτοχρονιας ακόμη περισσότερες δυσάρεστες ανάλογες περιπτώσεις. Η απρόσμενη αυτή η τραγωδία ήρθε για να καταδείξει για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα των Περιφερειακών Νοσοκομείων να στελεχωθούν με ειδικότητες αλλά και με εξοπλισμό. Θα πρέπει, η κεντρική πολιτική σκηνή, να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της υγείας από διαφορετική οπτική και να επενδύσει στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας που και αξιόλογους Γιατρούς διαθέτουν αλλά και προσωπικό που δουλεύει με πάθος για να προσφέρει στον συνάνθρωπο. Και ιδιαίτερα στους πολίτες που καθημερινά ζουν μαζί σε έναν πιο κλειστό περίγυρο. Όπου, οι ανθρώπινες αξίες έχουν πραγματική ΑΞΙΑ.

23

α πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο Κέντρο, μία Μονάδα στην Ήπειρο αλλά και στη Β.Δ. Ελλάδα που θα μπορεί να κάνει ανα πάσα στιγμή βαριά όπως λέμε χειρουργεία. Είναι ακόμη νωπή η είδηση για τον Γιατρό από το Νοσοκομείο της Άρτας που έπαθε διαχωριστικό ανεύρυσμα πριν λίγες ημέρες και κανένα Νοσοκομείο στην Ήπειρο αλλά και στην Πάτρα δεν μπορούσε να τον δεχθεί για να τον εγχειρίσει. Με συνέπεια, να φύγει εσπευσμένα για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου τελικά μπήκε στο χειρουργείο, με τεράστιο κίνδυνο να χάσει ακόμη και τη ζωή του. Ο συγκεκριμένος γιατρός παραμένει διασωληνωμένος και η κατάστασή του είναι κρίσιμη… Ας ευχηθούμε να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να γυρίσει υγιής. Όμως, αυτά τα σημαντικά θέματα θα πρέπει επιτέλους να βρουν λύση. Διότι, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ζωή των συνανθρώπων μας.


▶ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΌ ΚΑΤΕΥΘΕΊΑΝ ΣΤΟ ΠΙΆΤΟ ΣΑΣ Η Fresh Wild Fish ετοίμασε δίκτυο εξυπηρέτησης ΛΙΑΝΙΚΗΣ για εσάς, στην ευρύτερη περιοχή Ν. Άρτας, Ν. Πρεβέζης - Φιλιππιάδας και σε άλλες περιοχές. Η ασύγκριτη ποιότητα των αλιευμάτων της περίφημης κλειστής θάλασσας ΚΟΦΤΡΑ-ΠΑΛΗΟΜΠΟΥΚΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ και τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα αλιεύματα Αμβρακικού κόλπου, φθάνουν πλέον στην πόρτα σας απευθείας από τον παραγωγό, χωρίς μεσάζοντες!

▶ΦΡΈΣΚΟ ΨΆΡΙ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΎ ΧΩΡΊΣ ΜΕΣΆΖΟΝΤΕΣ

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΆ ΑΠΌ ΤΑ ΨΆΡΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ;

O ΧΡΥΣΌΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΎ

Η παραγωγή μας, βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία και αλληλεπίδραση με τη φύση. Ούτε τεχνητή τροφή, ούτε εμβολιασμοί για ασθένειες, ούτε μικροβιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε άλλες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής.

Σύμφωνα με τις μελέτες ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του Ανθρώπου, ενώ για να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.

TΑ ΨΆΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΏΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΌΣ ΕΊΝΑΙ ΛΙΒΆΔΙ ΓΙΑ ΌΛΑ ΤΑ ΨΆΡΙΑ

Τρέφονται ΜΟΝΟ με τη φυσική τροφή που βρίσκουν εντός της κλειστής θάλασσας και κολυμπούν σε απόλυτα ΑΛΜΥΡΑ ΝΕΡΑ, τα οποία ανανεώνονται με φυσικό τρόπο.

Η ιδιαίτερη νοστιμιά αλλά και το μεγάλο μέγεθος που καθιστούν ξεχωριστή την γαρίδα του Αμβρακικού οφείλονται στο μεγάλο φορτίο πλαγκτόν που εντοπίζεται στα νερά του κόλπου, σχεδόν διπλάσιο ανά κυβικό μέτρο νερών από ότι στο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΆΜΠΑΡΗΣ

H γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 απομονοθείσες πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά

ΕΠΙΛΈΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΛΙΕΎΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΕΠΙΛΈΓΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ!

Συσκευάζονται άμεσα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και φθάνουν στα χέρια σας σε λίγες ώρες από τη στιγμή που θα τα παραγγείλετε.

▶AΠΕΥΘΕΊΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΌ ΧΩΡΊΣ ΜΕΣΆΖΟΝΤΕΣ! ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΕΣ ΛΙΑΝΙΚΉΣ

Άρτα | Πρέβεζα | Φιλιππιάδα | Αθήνα

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΕΣ ΚΑΛΈΣΤΕ 6970096949 6970096939Και αυτό το χειμώνα ζεσταθείτε αποτελεσματικά

με επώνυμα συστήματα θέρμανσης μόνο στο κατάστημα Νικόλαος Μπέης Νικόλαος Μπέης ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: 3o χλμ. Άρτας ο Ιωαννίνων Τηλ. 26810 51512, Fax: 26810 51806 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ: 8ο χλμ. Άρτας - Ιωαννίνων Κιν: 6945 991391 | email: info@beis.gr | www.beis.gr


ΘΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΔΡΕΥΣΕΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΑΡΤΑΣ Ο Α. ΠΛΑΤΣΟΥΚΑΣ

Ο Β. ΨΑΘΑΣ "ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ" ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

panorama Γ ΡΑΦΕ Ι Ο ΑΡΤΙ Ν ΟΣ

Η ανανέωση του Χρήστου Τσιρογιάννη

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου

Γ

ια πρόσωπο που θα μπορέσει να κατέλθει στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Ζάψας δεν προτίθεται να δοκιμάσει ξανά – μάλλον έχει βλέψεις για Κεντρική Πολιτική σκηνή – οπότε θα πρέπει το επόμενο διάστημα να υπάρξουν διαρροές για ονόματα που θα μπορούσαν να τεθούν

αντιμέτωπα με τον πανίσχυρο Αλέκο Καχριμάνη. Ο νυν Περιφερειάρχης είναι αεικίνητος και δείχνει ότι πολύ δύσκολα δεν θα ξανακαθίσει στην καρέκλα του Περιφερειάρχη… Απλά θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μια διαφορετική προσέγγιση στο μείζον αυτό πολιτικό θέμα… Το άμεσο μέλλον θα δείξει…

Η επανεκλογή του Κώστα Τράμπα και ο Αποστόλης Πλατσούκας

Σ

ε σημαντική ανανέωση του ψηφοδελτίου του προχωρά ο Χρήστος Τσιρογιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας ο νυν Δήμαρχος έχει ήδη πάρει σημαντικά ΝΑΙ στις προτάσεις που έχει ξεκινήσει να κάνει σε γνωστά πρόσωπα του Δήμου. Μάλιστα εκτός από δημοφιλή είναι και επιτυχημένα στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες… Η στήλη γνωρίζει ήδη τρία από αυτά και βεβαιώνει ότι πρόκειται για δυνατά χαρτιά…

Μ

ε το ξεκίνημα της νέα χρονιάς και πιο συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν οι διεργασίες εκλογής του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Κατά τις αρχαιρεσίες για το Δήμο Αρταίων προέκυψαν τα εξής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη με 19 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τράμπας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ εξελέγη,

με 16 ψήφους ο Απόστολος Πλατσούκας και Γραμματέας Δ.Σ εξελέγη με 24 ψήφους, η κα. Βικτωρία Βασιλάκη – Μητρογιώργου. Όμως στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι η Τζένη Ταπραντζή δεν δέχθηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Τράμπα, όπως έκαναν οι άλλες παρατάξεις… Αυτό είχε ως συνέπεια ο Αποστόλης Πλατσούκας να εκλεγεί με μόνο 16 ψήφους κάτι το οποίο σχολίασε και ο ίδιος σε πηγαδάκι. Χωρίς όμως να γνωρίζει το γιατί… Όταν πληροφορήθηκε όλη τη διαδικασία έμεινε απλά έκπληκτός!


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

28

ΕΝ ΔΗΜΩ

Γιάννης Γκολομάζος – Κύριε Τσιρο- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑγιάννη τι γίνεται με το Επιχειρηματικό ΧΙΑ ΑΡΤΑΣ- Τις πταίει κύριε ΤσιροΠάρκο Άρτας γιάννη; H εξέδρα ξύπνησε και βράζει την νέα θέση που πρότεινε… και η κλεψύδρα αδειάζει… Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ε

πιστολή έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας στο Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη με ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την πορεία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλεί τον Χρήστο Τσιρογιάννη να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για

O πρόεδρος και το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Άρτας σας εύχονται καλή χρονιά, με ατομική και οικογενειακή ευτυχία, με δημιουργικότητα και σύνεση στον αυτοδιοικητικό στίβο και κυρίως με υγεία. Επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντησή σας στην από 20-12-2021 και με αρ.πρωτ.1290 επιστολή μας σχετικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο, σάς καλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθόσον ως εταίρος σας στο έργο κρίνουμε απαραίτητη την παρουσία σας σε έναν δημόσιο διάλογο , που θα μας λύσει τις απορίες που δημιούργησε η ξαφνική αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού. Αναμένουμε την απάντησή σας, ευελπιστώντας ότι καθυστέρηση οφείλεται στο εορταστικό πνεύμα των ημερών κι όχι σε κάποιον άλλο λόγο. Ιωάννης Γκολομάζος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας

Το Σάββατο η παράδοση επιβατικών αυτοκινήτων Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους

Τ

ο Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου η παράδοση στους Δήμους (πλην των πρωτευουσών των Π.Ε. που έχουν ήδη προμηθευτεί ανάλογα οχήματα μέσω άλλων προγραμμάτων) των επιβατικών αυτοκινήτων τύπου pickup 4×4 για την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η παράδοση θα γίνει παρουσία του

Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασιλείου Παπαγεωργίου και του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Η παράδοση- παραλαβή θα γίνει στο χώρο του εργοταξίου της Περιφέρειας Ηπείρου, δίπλα από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων (Εγκαταστάσεις πρώην ΔΕΣΕ).

Ο

φείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής. Καμία, απολύτως, έκπληξη δε μας προκάλεσε το έγγραφο που απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Αρταίων, αναφορικά με τις ζημιές που έγιναν σε κάποια σχολεία κατά τη διάρκεια των καταλήψεων. Στο έγγραφο αυτό επιρρίπτει στην ουσία ευθύνες στους διευθυντές και τους ζητάει – με περισσή αλαζονεία – να του απαντήσουν ποιες ενέργειες έκαναν αφενός για να αποτρέψουν τις φθορές στα υπό κατάληψη σχολεία και αφετέρου για τον εντοπισμό των ατόμων που τις διέπραξαν. Μήπως, άραγε, ο Δήμαρχος Αρταίων δε γνωρίζει ότι μετά το πέρας της λειτουργίας των σχολείων αποκλειστικός υπεύθυνος για την ασφάλεια στους χώρους του σχολείου είναι ο Δήμος; Μήπως αγνοεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των σχολείων; Να του το υπενθυμίσουμε εν τάχει: Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ν. 3463/2006 η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκει στους Δήμους. Επιπλέον, με τον ν. 4610/2019, ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι, αποκλειστικά, ο Δήμος. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν είναι θέμα άγνοιας ή ανικανότητας ή έπαρσης, η αποποίηση των ευθυνών της Δημοτικής αρχής και η προσπάθεια μετακύλισής τους στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ή μπορεί να είναι και όλα αυτά μαζί… Έστω και τώρα, κύριοι της Δημοτικής αρχής, ας αναλάβετε τις ευθύνες και ας βγείτε, επιτέλους, από την εικονική ψευδαίσθηση των κοινωνικών δικτύων. Σας καλούμε να ακούσετε τις – από καιρού- εκκλήσεις των Διευθυντών των σχολείων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αφουγκραστείτε την αγωνία των γονιών και να σταθείτε δίπλα στους μαθητές και όχι απέναντί τους. Προτείνουμε, άμεσα, να προχωρήσε-

τε στις κατάλληλες ενέργειες για την τοποθέτηση σχολικών φυλάκων τις απογευματινές και βραδινές ώρες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αρταίων, προκειμένου τα σχολεία να είναι ασφαλή. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αστυνομικοί για να ασχολούνται με την ασφάλεια του σχολείου, είναι παιδαγωγοί και ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος και διάφορος με αυτόν που θέλετε να αναλάβουν, προκειμένου να αποποιηθείτε των ευθυνών σας. Αντί, λοιπόν, «να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα» και να κατηγορείτε, συνεχώς, κάποιους άλλους για να κρύψετε την προκλητική σας ανεπάρκεια, κάντε αυτό για το οποίο σας ψήφισαν οι δημότες και δώστε, επιτέλους, λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο. Ξέρουμε, βέβαια, ότι ζητάμε πολλά από «λίγους». Γι’ αυτό να έχετε κατά νου ότι «η εξέδρα ξύπνησε και βράζει και η κλεψύδρα αδειάζει…». Θεματική Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΡΤΑΣ


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΕΝ ΔΗΜΩ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

29

Με υπογραφή Δημάρχου Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων Γραμμενίτσας, Χαλκιάδων και Καλαμιάς

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Σ

Η

την τελική ευθεία μπαίνει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης τριών σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Αρταίων, ύστερα και από την υπογραφή της σύμβασης του έργου από τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη και τον ανάδοχο του έργου. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση. Το έργο, ύψους 960.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχει ως στόχο, αφενός την καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου τη διαμόρφωση συνθηκών θερμικής άνεσης για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Οι επεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί, αφορούν παρεμβάσεις αναβάθμισης και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα του Γυμνασίου Γραμμενίτσας, του Δημοτικού Σχολείου Χαλκιάδων και του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλαμιάς. Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες που εξελίσσονται μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: ▶ Παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, ▶ Αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες), ▶ Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED.

εν εξελίξει κακοκαιρία με την επωνυμία «Διομήδης» μας θυμίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σε όλες τις εποχές του χρόνου και μαζί φέρνει προβλήματα πάσης φύσεως που χρήζουν αντιμετώπισης... Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ξεκινάει άμεσα ένα νέο, μεγάλο πρότζεκτ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε προαναγγείλει πέρυσι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την έντονη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν τα βόρεια προάστια της Αθήνας είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ημέρες. Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αφορά οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία όσο και κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις, όπως στην περίπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου). Ο στόχος είναι να βελτιωθούν η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε δάση για την αποτροπή πυρκαγιών. Εκεί το πρότζεκτ θα εστιαστεί σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να

προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου θέρους, που θα είναι, όπως σημειώνουν όλοι οι επιστήμονες, όλο και πιο συνηθισμένα. Επιδιώκεται η θωράκιση αστικών περιοχών έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων και η αποτροπή δασικών πυρκαγιών. ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής – kathimerini.gr», θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ. Οι πόλεις στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια υπογειοποίησης είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, η Μεσογείων, η Ανδρος, η Τήνος, η Ελευσίνα, το Περιστέρι, η Φιλοθέη, η Κηφισιά, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Βέροια, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Εδεσσα, η δυτική και η κεντρική Θεσσαλονίκη, η ανατολική Θεσσαλονίκη και ο Πολύγυρος, το Αίγιο, η Πάτρα, η Αρτα, το Αγρίνιο, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Τρίπολη, τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Αμφισσα, η Θήβα, το Αλιβέρι, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, ο Αγιος Νικόλαος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος, οι Δυτικές Κυκλάδες, και τέλος η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος. Τα έργα ιεραρχούνται για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ώστε να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες. Τέλος, τα έργα της διασύνδεσης νησιών (ΑΔΜΗΕ) και το «Εξοικονομώ» έχουν ήδη ξεκινήσει.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

30

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Η ισχύς εν τη ενώσει. (Τι επαγγέλματα ασκούσαν οι παλιοί Πρεβεζάνοι;)

Πάρτε άμεσα μέτρα για τους ηλικιωμένους οδηγούς

Ε Τ

ι επαγγέλματα ασκούσαν οι παλιοί Πρεβεζάνοι, τα παλιά χρόνια, πριν τον πόλεμο; Σίγουρα όχι τηλεφωνικές πωλήσεις, ντελίβερι ή – πολύ περισσότερο – διοίκηση εταιρίας νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up, που λέγαν και οι παλιοί…). Στα Πρεβεζάνικα Χρονικά, τεύχος 5152, του 2015, φιλοξενείται μια μελέτη του Δημήτριου Κολιού με τίτλο “Τα επαγγελματικά σωματεία της Πρέβεζας από την απελευθέρωση μέχρι το 1950”. Μελετώντας το άρθρο μού προξενούν εντύπωση αρκετά στοιχεία· θα αναφέρω μόνο μερικά: Η ύπαρξη του Σωματείου Εκτελωνιστών και Παραληπτών συνδέεται με την ανάπτυξη του λιμανιού της Πρέβεζας την περίοδο εκείνη (1912 και μέχρι τον πόλεμο και την Κατοχή) κάτι που συνεπάγεται πολλή δουλειά για το τελωνείο της. Μάλιστα, σε υποσημείωση αναφέρεται ότι το τελωνείο σημείωνε εισπράξεις τέτοιες που να το κατατάσσουν πέμπτο σε εισπράξεις στα τελωνεία ολόκληρης της χώρας. Επίσης, μου προκαλεί εντύπωση το πόσα ξενοδοχεία λειτούργησαν τη συγκεκριμένη περίοδο σε μια Πρέβεζα … μισή σε σχέση με σήμερα. Συγκεκριμένα γίνεται ονομαστική αναφορά σε δέκα οκτώ (18) ξενοδοχεία. Νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε κάποια: “ Η Κωνσταντινούπολις”, “Μέγα Νέον Ξενοδοχείον των Παρισίων”, “Φοίνιξ”, “Ήπειρος”, “Μπαρτσούκα”, “Δωδώνη”, “Επτάνησος”, “Πωγώνι”, “Νικόπολις”, ”Ακταίον”, “Μητρόπολις” κ.α. Κάτι άλλο που μου τράβηξε την προσοχή είναι η ύπαρξη ξεχωριστού σωματείου για τους Αρτοποιούς, και ξεχωριστού

σωματείου για τους Αρτεργάτες. Από την μια απεικονίζεται, σε κάποια μορφή, η πάλη των τάξεων (sic), από την άλλη μπορούμε να υποθέσουμε ευρύ πλήθος φούρνων στην πόλη μας. Πολλά από τα στοιχεία της μελέτης που διάβασα, αξίζουν ξεχωριστή έρευνα για το καθένα. Οφείλω να αναφέρω ότι ο κος Δημήτριος Κολιός, συγγραφέας του άρθρου στα Πρεβεζάνικα Χρονικά, είναι Ιστορικός – Αρχαιολόγος και, την περίοδο που συνέγραψε το άρθρο (2015) – υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ακολουθεί λίστα με τα σωματεία που ιδρύθηκαν στην Πρέβεζα μεταξύ 1912 – 1940 και 1947 – 1950. Πρωτογενής τομέας: Αλιέων, Λατόμων, Καραγωγέων, Φορτοεκφορτωτών Ξηράς και Συσκευαστών Αποθηκών, Εργατικού Κέντρου, Υδροφορέων, Φορτοεφορτωτών και Εργατών Λιμένος. Δευτερογενής τομέας: Σανδαλοποιών, Πλανόδιων Μικροπωλητών Ιχθυοπωλών, Ιχθυοπωλών και Ιχθυεμπόρων, Μηχανικών και Μηχανολόγων, Επιπλοποιών και Ξυλουργών, Οπωροπωλών, Ραπτών, Κρεοπωλών, Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων, Υποδηματοποιών, Αρτοποιών, Καπνοπωλών, Κορέων, Παντοπωλών, Καφεπωλών, Βουστασιαρχών, Τυροκόμων, Αρτεργατών. Τριτογενής τομέας: Δημοδιδασκάλων, Μουσικών Λαϊκού Άσματος, Εργολάβων, Αγροκτηματιών, Εκτελωνιστών και Παραληπτών, Εμπορικού Συλλόγου, Εστιατόρων και Ξενοδόχων Ύπνου. Κώστας Μαζιώτης www.topotiritis.gr

ιδικοί προτείνουν τη λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των ατυχημάτων όπου εμπλέκονται άτομα τρίτης ηλικίας. Ζητούν μέχρι και τη… λείανση των γωνιών στις διασταυρώσεις. Η τραγωδία το απόγευμα της Τετάρτης στο ύψος στην Φθιώτιδα, όπου ένας 39χρονος έχασε την ζωή μετά από τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη 85χρονος οδηγός, επανάφερε την συζήτηση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς και για τον αν κάποιοι απο αυτούς έχουν τη δυνατότητα να πιάνουν τιμόνι. Αναμφίβολα, δε χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης πως όσο αυξάνεται η ηλικία ενός ανθρώπου τόσο εξασθενούν τα αντανακλαστικά και περιορίζεται η όραση. Πρόκειται για μια νομοτελειακή εξέλιξη, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να ξεγελάσει κανείς τους νόμους της φύσης. Η μείωση των φυσικών ικανοτήτων επηρεάζει άμεσα και την οδηγική διαδικασία, μιας και ένας άτομο της τρίτης ηλικίας είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγεί με την ίδια ικανότητα που τον διέκρινε όταν ήταν νέος. Όσο, όμως, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και οι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιο ενεργοί από όσο μισό αιώνα πριν, τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των ηλικιωμένων οδηγών στους δρόμους. Κάτι που συνεπάγεται παρουσία περισσότερων οδηγών με εξασθενημένη όραση και αντανακλαστικά στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και διενεργήθηκε από τον οργανισμό Road Safety Foundation (RSF), τα τροχαία δυστυχήματα όπου εμπλέκονται οδηγοί της ηλικιακής ομάδας 70-79, αναμένεται να γνωρίσουν αύξηση της τάξεως 40% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται μέτρα για την οδική ασφάλεια, με στόχο τη

μείωση των θανάτων και των τραυματισμών ατόμων ηλικίας άνω των 70, κατά 50% μέχρι το 2030 και τον εκμηδενισμό τους με ορίζοντα το 2050. Ανάμεσα σε αυτά είναι η υποβολή των οδηγών σε εξετάσεις παθολογικής φύσεως, όπως εξετάσεις όρασης και διανοητικών ικανοτήτων, ειδικά όταν προτίθενται να ανανεώσουν το δίπλωμά τους. Παράλληλα, προτείνεται η επανεκπαίδευσή τους, αλλά και η διεξαγωγή πιο εμπεριστατωμένων ερευνών για τον αντίκτυπο των προβλημάτων υγείας στην οδήγηση. Ειδικοί επί τους θέματος από το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα τίθενται υπέρ της λήψης ακόμα πιο δραστικών μέτρων, όπως είναι η αναδιαμόρφωση του οδικού δικτύου, ώστε να γίνει πιο φιλικό

για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Επί παραδείγματι, συστήνουν τη «λείανση» των γωνιών στις διασταυρώσεις, ώστε να διευρυνθεί το οπτικό πεδίο των ηλικιωμένων οδηγών με περιορισμένο εύρος κίνησης του αυχένα τους. Η μείωση των τροχαίων όπου εμπλέκονται άτομα τρίτης ηλικίας απασχολεί έντονα και την Κορέα. Η τελευταία αξιοποιεί τις δυνατότητας της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των VR (Virtual Reality) προσομοιωτών οδήγησης, για τη συλλογή ασφαλών στοιχείων σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά των ηλικιωμένων. Σύμφωνα, τέλος, με τα στατιστικά στοιχεία της τροχαίας της χώρας, ο αριθμός των ηλικιωμένων με δίπλωμα οδήγησης έχει αυξηθεί κατά 300% μεταξύ του 2008 και του 2018, δηλαδή από το 1 εκ., στα 3 εκ.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

31

Τι διαφορά έχουν τα rapid tests από το στόμα και από τη μύτη Δ υο νέες έρευνες υποστηρίζουν πως τα τεστ που διενεργούνται με δείγμα σάλιου είναι πιο αξιόπιστα από τα ρινικά rapid tests στην ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον. Τι σημαίνει αυτό και τι αλλαγές πρόκειται να φέρει στον τρόπο με τον οποίο εξεταζόμαστε για τον κορονοϊό; Τα rapid και τα self tests έχουν γίνει πια μέρος της ρουτίνας μας. Χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση κάνουν τα συγκεκριμένα τεστ, τόσο στο σπίτι τους όσο και σε κάποιο φαρμακείο ή διαγνωστικό κέντρο, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν νοσούν από κορονοϊό και ύστερα να προχωρήσουν τις όποιες δραστηριότητες και δουλειές έχουν προγραμματίσει. Τα rapid tests διακρίνονται, ουσιαστικά, σε δύο κατηγορίες: αυτά που λαμβάνουν δείγμα από τη μύτη και αυτά που λαμβάνουν δείγμα από τον στοματοφάρυγγα. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία αυτών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ρινικά. Δύο έρευνες, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς υποστηρίζουν πως τα ρινικά rapid tests δεν ανιχνεύουν με αξιοπιστία τη μετάλλαξη Όμικρον, σε αντίθεση με αυτά που χρησιμοποιούν δείγμα από τον φάρυγγα, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα. Rapid Tests: Τι δείχνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες Μία από τις έρευνες πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του COVID-19 Sports and Society Working Group στις ΗΠΑ. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης, λοιπόν, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα

Α

ρινικών rapid tests και μοριακών τεστ με δείγμα σάλιου, ανάμεσα σε 30 ανθρώπους που νοσούσαν από τη μετάλλαξη Όμικρον. Το πόρισμα της έρευνας είναι εντυπωσιακό, μιας και τα ρινικά τεστ δεν ανίχνευσαν καμιά ενεργή λοίμωξη παρά μόνο μία μέρα μετά τη μοριακή εξέταση με σάλιο. Το ιικό φορτίο στον φάρυγγα, μάλιστα, κορυφώθηκε στις πρώτες δύο μέρες -στην περίπτωση πέντε ασθενών- προτού καν τα rapid tests δείξουν θετικό αποτέλεσμα. «Παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα μολυσματικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υψηλού ιικού φορτίου στο σάλιο που δεν ανιχνεύονταν από τα ρινικά rapid tests» σημείωσε ο ο συγγραφέας της μελέτης, Blythe Adamson. Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική έρευνα που έχει φτάσει σ’ αυτό το συμπέρασμα. Αντίστοιχα, πρόσφατη μελέτη που πραγ-

ματοποιήθηκε από ερευνητές στη Νότια Αφρική, οι οποίοι εξέτασαν τις περιπτώσεις 67 ασθενών που έπασχαν από κορονοϊό, σημείωσε ότι τα τεστ σάλιου ήταν πιο αξιόπιστα από τα ρινικά στην περίπτωση της Όμικρον σε αντίθεση με εκείνη της Δέλτα. Όμικρον: Ανιχνεύεται πιο εύκολα στον φάρυγγα; Σύμφωνα με τις μελέτες, λοιπόν, που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη, το μόνο δεδομένο που έχουμε μέχρι στιγμής για την Όμικρον είναι πως μολύνει περισσότερο την ανώτερη αναπνευστική οδό και λιγότερο τους πνεύμονες. Ο Daniel Rhoads, παθολόγος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μικροβιολογίας της Ένωσης Αμερικανών Παθολόγων, δήλωσε πως εξαιτίας αυτού «είναι λογικό, το υψηλότερο φορτίο του ιού να είναι σε ελαφρώς διαφορετική ανατομική θέση από τις προηγούμενες μεταλ-

λάξεις του». Την επιστημονική άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζει ο Αμερικανός επιδημιολόγος, Eric Feigl-Ding, ο οποίος είχε σημειώσει στο Τwitter πριν από μερικές μέρες πως «τα δείγματα σάλιου (άρα και τα επιχρίσματα από το λαιμό) είναι πολύ καλύτερα στην ανίχνευση της Όμικρον», προσθέτοντας πως ο ιός βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στον φάρυγγα και αναπαράγεται πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Αντίθετος, ωστόσο, είναι ο Benjamin tenOever, μικροβιολόγος στο NYU Grossman School of Medicine, ο οποίος υποστηρίζει πως χρειάζεται ακόμη χρόνο για να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των τεστ ανίχνευσης του κορονοιού. «Δεν είναι πολύ λογικό τα ρινικά rapid tests να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τα φαρυγγικά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για το ανώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ τους» κατέληξε. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που τα τεστ με δείγμα σάλιου είναι πιο αξιόπιστα και πόσο εύκολη θα μπορούσε να είναι η διενέργεια μαζικών φαρυγγικών rapid tests στο σπίτι; Αυτή είναι η μία υπόθεση που έχει απασχολήσει αρκετούς επιστημονικούς φορείς ανά τον κόσμο, με τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) να εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με την ασφάλεια της λήψης δείγματος από τον φάρυγγα, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Τις λίρες από τα σεντούκια πουλάνε οι Έλληνες Πόσα τεμάχια ρευστοποίησαν εν μέσω πανδημίας

πό την στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν ρευστοποιήσει σχεδόν 120.000 λίρες, όταν οι πωλήσεις από την ΤτΕ κυμαίνονται σε μόλις 10.000 τεμάχια – Πόσο «πιάνει» σήμερα μία λίρα Αγγλίας Τις χρυσές λίρες που φυλάνε στα σεντούκια συνεχίζουν – αν και με μικρότερη ένταση – να «ξεφορτώνονται» οι Έλληνες, σε μία περίοδο όπου η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δέχεται πιέσεις από το «ράλι» του πληθωρισμού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2021 συνεχίστηκαν οι μαζικές ρευστοποιήσεις λιρών, με τις πωλήσεις να είναι για ακόμη μία χρονιά πολλαπλάσιες των αγορών. Πιο αναλυτικά, το γ’ τρίμηνο του 2021 η ΤτΕ αγόρασε από ιδιώτες 13.874 χρυσές λίρες, όταν οι πωλήσεις από την ίδια περιορίστηκαν σε μόλις 1.644 τεμάχια. Συνολικά στο 9μηνο ρευστοποιήθηκαν 32.677 λίρες, με τα ελληνικά νοικοκυριά

να αυξάνουν τον… θησαυρό τους κατά 4.598 τεμάχια. Εάν δε, στον αριθμό των λιρών που πωλούνται στην εποπτική αρχή προσμετρηθούν και αυτές που «σκοτώνονται» στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, τότε ο αριθμός τους είναι σχεδόν διπλάσιος. Εν μέσω πανδημίας δε και παρά τα περιοριστικά μέτρα που επέτρεπαν την εξυπηρέτηση μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν ρευστοποιήσει σχεδόν 120.000 λίρες, όταν οι πωλήσεις από την ΤτΕ κυμαίνονται σε περίπου 10.000 τεμάχια. Ο συναλλακτικός ρυθμός, πάντως, μοιάζει να έχει μειωθεί, γεγονός που αποδίδεται και στις διακυμάνσεις των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η άνοδος των επιτοκίων, καθώς αναμένεται σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve εφέτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «ράλι» του πληθωρισμού, αποτελεί τη

μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά στην ελκυστικότητα του χρυσού ως εναλλακτική επένδυση. Πόσο, όμως, «πιάνει» σήμερα μία λίρα Αγγλίας; Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσό, που μπορεί να λάβει κάποιος από την πώληση, κυμαίνεται στα 365,56 ευρώ (τιμές στις 5/1), όταν, για παράδειγμα, το 2011, περίοδο κατά την οποία η χώρα μας είχε εισέλθει σε έναν – μακρύ, όπως αποδείχθηκε – κύκλο ύφεσης, το αντίτιμο της ρευστοποίησης μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 276 ευρώ. Όσον αφορά στις τιμές, με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο», γεγονός, που καθιστά το… σπορ μάλλον απαγορευτικό για την πλειονότητα των Ελλήνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 440 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή, που αποκτά λίρες από ιδιώτες. Όπως

σημειώνει η εποπτική αρχή, άλλωστε, στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την ίδια εισπράττεται προμήθεια 5‰, με ελάχιστο τα τρία ευρώ, ενώ: ▶ Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου. ▶ Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς). ▶ Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

RADAR ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τις δύο όχθες του Αχέροντα θα συνδέσει με πεζογέφυρα στην Αμμουδιά η Περιφέρεια Ηπείρου Σ τη δημοπράτηση του έργου "Ειδική γέφυρα σύνδεσης Αμμουδιάς-Βαλανιδοράχης" προϋπολογισμού 705.000 χιλ ευρώ προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου-Π.Ε Πρέβεζας. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή πεζογέφυρας 36 μέτρων επί του ποταμού Αχέροντα κοντά στον οικισμό της Αμμουδιάς. Η πεζογέφυρα θα "ενώσει" τις δύο όχθες του ποταμού (την παραποτάμια δημοτική οδό του οικισμού Αμμουδιάς με το τοπικό οδικό δίκτυο που οδηγεί στον οικισμό της Βαλανιδοράχης και στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενί-

τσας προς Πρέβεζα. Η πεζογέφυρα θα έχει ράμπα ποδηλατοδρόμου και κλίμακες ανόδου-καθόδου πεζών (εξυπηρετώντας ταυτόχρονα πεζούς και ποδηλάτες) ενώ ανεμπόδιστα θα γίνεται η διέλευση των τουριστικών σκαφών. Η συγκεκριμένη γέφυρα είναι η μόνη που θα συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού (μέχρι την οδική γέφυρα της εθνικής οδού) ενώ θα συμβάλλει στην ανάδειξη του τουρισμού σε μια "παρθένα" περιοχή καθώς και στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου.

Καχριμάνης: Άμεση λύση του ζητήματος της ρευματοδότησης των ΤΟΕΒ

Γ

ια την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης που έχει ανακύψει με τη διακοπή ρευματοδότησης των ΤΟΕΒ έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε τους κινδύνους πλημμυρών καθώς πολλοί από τους οργανισμούς άρδευσης διαθέτουν τουρμπίνες απάντλησης νερών αλλά και ακολούθως την άνοιξη οπότε και οι αγρότες χρειάζονται νερό για τις καλλιέργειες και τα ζώα τους. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας έχουν κατατεθεί προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών των ΤΟΕΒ αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της ρευματοδότησης.

νομός Άρτας είναι ένας από αυτούς που την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου. Περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα, που

αποτελούν σχεδόν το 2,5% του πληθυσμού. Η θετικότητα έχει σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα του 9%. Τα νέα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, κατά μία δεκαετία. Ένα στα δύο κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 35-64. Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, η καθηγήτρια είπε: “Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικρά-

Διεθνώς διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών .....στα "δίχτυα" της Αστυνομίας στα Ιωάννινα

Σ

υνελήφθη (12-01-2022) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα SIRENE της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διεθνώς διωκόμενος ημεδαπός. Συγκεκριμένα, σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των ιταλικών αρχών για λαθραία διακίνηση καπνού. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Πρέβεζα: Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για όσους επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα στις 11 & 12 Δεκεμβρίου

Αύξηση των νοσηλειών από Covid στην Άρτα

Ο

33

τεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες”.

Ξ

εκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα περιόδου 11-12/12/2021 από την επιτροπή και στους τρεις (3) Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Όσοι από τους πληγέντες, μέχρι τώρα δεν έχουν καταθέσει αίτηση καταγραφής ζημιών των επιχειρήσεών τους και επιθυμούν να καταθέσουν, πρέπει να προσκομίσουν αίτηση με τα εξής συνημμένα δικαιολογητικά: 1. Φωτογραφίες ζημιών. 2. Έκθεση εκτίμησης ζημιών. Τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά μπορούν να καταθέσουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας μέχρι την 31/01/2022,όπως σημειώνει η Δημ. Ραδιοφωνία Πρέβεζας.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

34

Την Κυριακή 16 Ια- Στους 97 κορυφαίους υδροσίφωνες του 2021 και νουαρίου οι δημαι- αυτός που έπληξε την Καστροσυκιά το Νοέμβριο των ανεμοστρόβιλων ξηράς ρεσίες στο Δήμο Ο"χάρτης" και θαλάσσης για το 2021 από το Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΠρέβεζας λόγω Εθνικό Στο “μάτι” έντονων καιρικών φαινομένων βρέθηκε η χώρα μας το 2021, ενώ covid 19 χαρακτηριστικό είναι ότι καταγράφηκαν

Λ

όγω πολλών κρουσμάτων covid-19 ή στενής επαφής των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας με επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, μετατίθεται για την μεθεπομένη Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 18:00. Στην Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί δια ζώσης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, το Σώμα θα εκλέξει τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Πρέβεζας.

97 υδροσίφωνες (σίφωνες θαλάσσης) και εννέα ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς) οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές. Την “χαρτογράφηση” έδωσαν στη δημοσιότητα ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Climatebook.gr και όπως φαίνεται μόνο στο Βόρειο Ιόνιο καταγράφηκαν 13 υδροσίφωνες. Στον σχετικό χάρτη απεικονίζεται και ο υδροσίφωνας της Καστροσυκιάς ο οποίος “σχηματίστηκε” στις 29 Νοεμβρίου και πέρασε στη στεριά ξεριζώνοντας δέντρα, καταστρέφοντας στέγες καθώς και προσόψεις κτιρίων ευτυχώς χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώ-

νων δυσκολεύει την παρατήρηση και καταγραφή τους, έτσι οι καταγραφές τους θεωρητικά αποτελούν ένα μέρος μόνο του πραγματικού συνολικού αριθμού τους. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύ-

ωσης και η χρήση “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων.

Πρόταση για την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάΑύξηση των νοση- των θα υποβάλλει ο Δήμος Πρέβεζας -"Πράσινο φως" λειών από Covid από την Οικονομική Επιτροπή στην Άρτα

Ο

νομός Άρτας είναι ένας από αυτούς που την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου. Περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα, που αποτελούν σχεδόν το 2,5% του πληθυσμού. Η θετικότητα έχει σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα του 9%. Τα νέα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, κατά μία δεκαετία. Ένα στα δύο κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 35-64. Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, η καθηγήτρια είπε: “Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες”.

Τ

ην υποβολή πρότασης του Δήμου Πρέβεζας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας στην πρόσκληση "Βιώσιμη αστική κινητικότητα, μικροκινητικότητα, ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών μετακινήσεων" ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή. Μέσω της πρόσκλησης αυτής οι Δήμοι δύνανται να χρηματοδοτηθούν για δράσεις όπως η προμήθεια κοινοχρήστων

ποδηλάτων, ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών κλπ. ενώ ο Δήμος Πρέβεζας προτίθεται να υποβάλλει πρόταση προϋπολογισμού 251.200,00 το οποίο αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση , παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται

για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίνει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου. Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/ φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό. Μέσω των εν λόγω δράσεων επιδιώκεται η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών οχημάτων, το οποίο σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις (εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικρο-κινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικρο- κινητικότητας) θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

35

Την αντίθεσή του σε εκδήλωση με σκοπό την Πρέβεζα: Νέα παράταση για την προπαγανδιστική παραπληροφόρηση όλων απόσυρση των παλαιών ταμειακών όσων έχουν ασπασθεί τις αντιεμβολιαστικές από- μηχανών ψεις εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας

Τ

Τ

ην πλήρη αντίθεσή του στη διενέργεια εκδήλωσης που προγραμματίζεται στην Πρέβεζα με σκοπό την προπαγανδιστική παραπληροφόρηση όλων όσων έχουν ασπασθεί τις αντιεμβολιαστικές απόψεις εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας . Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι oποιοσδήποτε έχει σαν στόχο να καθοδηγήσει άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να έχουν γνώση επιστημονικών δεδομένων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση θα τους βρει απέναντί του. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας αναφέρει “Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας έλαβε γνώση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα προετοιμάζεται στην πόλη μας η διενέργεια εκδήλωσης με σκοπό την προπαγανδιστική παραπληροφόρηση όλων όσων έχουν ασπασθεί τις αντιεμβολιαστικές απόψεις, οι οποίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες με την κάλυψη είτε πολιτικών φορέων, είτε κοινωνικών φορέων, είτε μεμονωμένων ατόμων ενταγμένων σε θρησκευτικές κοινότητες ή σε διάφορες ομάδες, με στόχο την καταπολέμηση του εμβολιασμού κατά της covid 19. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, από την πρώτη στιγμή που η επιστήμη έκανε δυνατή την χρήση όλων των νέων εμβολίων κατά του κορονοιού στην παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας τα προσέφερε και τα προσφέρει σε κάθε έλληνα, αλλά και ξένο πολίτη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, ο οποίος είναι και η μόνη παγκοσμίως επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος προστασίας από τη νόσο,

δίνοντας μάχη καθημερινά είτε σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, είτε μέσα από την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών στα ιατρεία δημόσια και ιδιωτικά, με αποτέλεσμα και η περιφέρεια και ο νομός μας να είναι μεταξύ των πρώτων της χώρας σε ποσοστά εμβολιασμού και με συνέπεια τον μικρό αριθμό θανάτων σε όλο το νομό. Η πολιτεία έχει καταστήσει σαφές ότι τέτοιες προσπάθειες στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και είναι κατακριτέες αλλά και νομικά αστήρικτες και αβάσιμες. Το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και απόφασης του καθενός απέναντι στον εμβολιασμό είναι απολύτως σεβαστό και αποδεκτό. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού του κοινωνικού συνόλου υπέρ αντιεπιστημονικών απόψεων οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και η πρόκληση κοινωνικών διενέξεων αλλά και ενδοοικογενειακών προβλημάτων τα οποία βιώνουμε καθημερινά. Ο Σύλλογός μας είναι αντίθετος σε τέτοιες απόψεις και θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Ο νόμος μας παρέχει αυτό το δικαίωμα, ορίζοντας τον Ι.Σ. ως θεματοφύλακα σε όλα τα θέματα δημόσιας υγείας στην περιοχή ευθύνης του. Ο νόμος 4512 17-1-2018 άρθρο 292 παράγραφος 2 και 4 ορίζει ότι για κάθε εκδήλωση ιατρικής φύσεως πρέπει να ενημερωθεί ο οικείος ιατρικός σύλλογος. Οποιοσδήποτε έχει σαν στόχο να καθοδηγήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να έχουν γνώση επιστημονικών δεδομένων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση θα μας βρει απέναντί του.”

ο Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 η προθεσμία για την απόσυρση και αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέες ταμειακές που θα μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ. Η τρίμηνη παράταση προβλέπεται στη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας. Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών

προδιαγραφών των ΦΗΜ. Από την 1η Απριλίου 2022 εάν δεν υπάρξει κι άλλη παράταση οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Κατέρρευσε μεγάλο κομμάτι τοίχου στο Δημοτικό Στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα”

Σ

ύμφωνα με αναγνώστες του mypreveza.gr στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Πρέβεζα, ο τοίχος έπεσε σήμερα τα ξημερώματα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, ενώ όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά είναι επικίνδυνο να πέσει και νέο τμήμα αν δεν ο Δήμος δεν προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση.

Γύρω στις 04:00 το πρωί οι κάτοικοι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και μόλις βγήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, είδαν τον τοίχο να έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το βράδυ της Τρίτης έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Πρέβεζα έπνεαν πολύ δυνατοί άνεμοι.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΑΡΘΡΟ

36

Η προκυμαία της πόλης και «τα μάτια μας»! Γράφει ο Σπύρος Κανιώρης Μηχανολόγος-Μηχανικός

Π

ολύ με ανησυχεί η εικόνα και η επιλεγείσα λύση για την αποκατάσταση της προκυμαίας του λιμανιού στην Πρέβεζα. Παρότι τελευταία δεν επεμβαίνω συνειδητά στα «της πόλης», σε μια πρόσφατη «anticovid περατζάδα» στην προκυμαία της, βλέποντας τα κρηπιδώματα στο ύψος των δικαστηρίων, είναι αλήθεια ότι ξαφνιάστηκα, αιφνιδιάστηκα και μια λύπη κυριάρχησε μέσα μου! Τα κρηπιδώματα, δηλαδή το ακριανό κομμάτι της προκυμαίας, μέχρι σήμερα λειτουργούσαν άψογα και ήταν σε πλήρη ευθυγραμμία, ισχυρά και αμετατόπιστα! Πολλά εξ αυτών προέρχονται από τα πέτρινα τείχη στα Παλιοσάραγα και παραμένουν «άφθαρτα» στο χρόνο. Το πρόβλημα της προκυμαίας του παλιού λιμανιού, ήταν το επίχωμα μέσα από τα κρηπιδώματα, που υφίστατο καθιζήσεις από την κακή διαστρωμάτωση και τοποθέτηση ακατάλληλων υλικών, από τα υπόγεια νερά και από τις δονήσεις και τα φορτία της διέλευσης των βαρέων οχημάτων τροφοδοσίας, που κακώς επετράπη η χρήση τους, μετά την πεζοδρόμηση της παραλίας. Η αποξήλωση των υγιών κρηπιδωμάτων που εφαρμόζεται στο αρχικό στάδιο του έργου στα δικαστήρια, νομίζω θα χειροτερέψει τα πράγματα αν συνεχιστεί, θα καταστρέψει το σταθερό κρηπίδωμα που λειτουργεί άψογα για πολλές δεκαετίες, αφού θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά και θα διαταραχθεί σίγουρα η υποδομή και η θεμελίωση στήριξης του «νέου» φορέα! Δεν γνωρίζω αν έχουμε αστοχία μελέτης, άρα «εμπλοκή», που απαιτούνται άμεσα άλλες ενέργειες! Το έργο όμως παραπέμπει σε νέο λιμάνι και όχι σε επισκευή και σταθεροποίηση των καθιζήσεων. Με

προδιαγραφές όμως επισκευής, δεν φτιάχνεις ποτέ νέο έργο, ούτε «νέο λιμάνι»! Το ερώτημα που παραμένει είναι, μήπως αντί της υπερβολικής προστασίας της προκυμαίας, ξηλώνοντας τα πάντα, κάνουμε μια τρύπα στο νερό, καταστρέψουμε το παλιό λιμάνι αντί να βελτιώσουμε τις αστοχίες των επιχώσεων και κατασκευάσουμε ένα έργο υποδεέστερο

της υπάρχουσας κατάστασης ή υπερβολικά μεγάλο που δεν χρειάζεται, βάζοντας ολόκληρη την πόλη και το σπουδαιότερο κομμάτι της σε μια μεγάλη δοκιμασία - ταλαιπωρία, χωρίς σχεδόν κανένα αντίκρισμα! Άλλωστε ποτέ το επίχωμα της προκυμαίας δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα για το παλιό λιμάνι, παρότι όλοι οι πρώην δήμαρχοι ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την χρηματοδότησή του, μιας και διαχρονικά στο Δήμο μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν ποτέ ώριμες

προτάσεις, δεν υπήρξε στρατηγική, σχεδιασμός και φαντασία στην διεκδίκηση πιο σημαντικών έργων για την ανάπτυξη της πόλης αλλά και για το λιμάνι (παλιό και νέο), πλην της πεζοδρόμησης της προκυμαίας, που άλλαξε τα δεδομένα και την ταυτότητα της Πρέβεζας ως σύγχρονης πόλης! Από τότε όμως η πεζοδρομημένη προκυμαία, παρότι

ανήκει στη λιμενική ζώνη, είναι κυρίως πόλη όπου εκεί χτυπάει η καρδιά της και από εμπορικό λιμάνι που ήταν, έχει μετατραπεί σε αγκυροβόλιο ελαφρών τουριστικών σκαφών που συναλλάσσονται και ενισχύουν αποκλειστικά τη ζωή και την οικονομία της πόλης! Όλα τα επιτυχημένα έργα είναι οραματικά, προϊόν συλλογής στοιχείων, καλής προετοιμασίας, πολύ καλής μελέτης εφαρμογής, ακριβούς εκτέλεσης και αυστηρής επίβλεψης από τις αρχές! Τα έργα στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας, στο παλιό λιμάνι της, είναι έργα πολύ δύσκολα, είναι έργα ακριβείας και πολυσύνθετα, γιατί εμπλέκονται πολλές δομές και λειτουργίες της πόλης και δεν αντιμετωπίζονται σαν κλασσικά δημόσια έργα μεγάλης έκτασης, θορυβώδη, με εργοτάξια, αποθήκες και μεγάλη διάρκεια! Εύχομαι να έχουν τηρηθεί και προβλεφθεί τα παραπάνω, η ανησυχία μου να μην επιβεβαιωθεί, για να μη ζήσουμε άλλη μια αστοχία στην καρδιά της πόλης και στο πιο αξιόλογο κομμάτι της, ένα κομμάτι που καθορίζει την εικόνα της Πρέβεζας, την ομορφιά και την προβολή της στο μέλλον, ως μοναδικό τουριστικό αγκυροβόλιο με τοπική και διεθνή αναγνώριση! ΥΓ: Αν είναι να διαλυθεί η παραλία για μεγάλο διάστημα και πιάσουμε καλοκαίρι με την προκυμαία εργοτάξιο (απαράδεκτο), καλύτερα να μείνει ως έχει όλο το παραλιακό μέτωπο του ιστορικού κέντρου της πόλης, να απαγορευτεί η διέλευση των βαρέων οχημάτων και να αντικατασταθεί η τροφοδοσία των καταστημάτων με ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα παλετοφόρα! Τότε θα αντέξει για πολλά χρόνια ακόμη με μικρές επεμβάσεις και το σημερινό πλακοστρωμένο επίχωμα! atpreveza.gr


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΑΡΘΡΟ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

37

Ταπείνωση και Απαξίωση του Άλλου ως μορφή ακραίας υβριστικής συμπεριφοράς

▶ Ο Γιώργος Αλ. ΣΑΛΑΜΟΥΡΑΣ είναι Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης και πρώην Επιθεωρητής Πρωτ. Εκπ. Ευρωπαϊκών Σχολείων. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο ήταν η υβριστική και απαξιωτική λεκτική συμπεριφορά ποδοσφαιρικού παράγοντα, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε πρόσφατα, που αφορούσε στα γεωγραφικά, (πόλη-χωριό) κοινωνικά και άλλα ενδεχομένως πολιτιστικά χαρακτηριστικά (αστός -χωριάτης) που αποδόθηκαν στους παίκτες και φιλάθλους της Άλλης «αντίπαλης» ομάδας. Όπως όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τέτοιες συμπεριφορές, λιγότερο ή περισσότερο συχνές ή ακραίες, καταγράφονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα ή ομάδες και σε διαφορετικά πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ιδιαίτερα όμως αυτό το φαινόμενο μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί στα γήπεδα ποδοσφαίρου που εκδηλώνεται απροκάλυπτα (η ψυχολογία του όχλου ή των μαζών αν προτιμάτε έχει δώσει τις σχετικές απαντήσεις και ερμηνείες γι’ αυτό) αλλά μπορεί το παρατηρήσει κανείς, έστω και δύσκολα δια «γυμνού οφθαλμού», σε άλλους χώρους όπως είναι το Σχολείο που εκδηλώνεται με έμμεσο και συγκεκαλυμμένο τρόπο. Στο άρθρο μας αυτό, στα πλαίσια του περιορισμένου χώρου που έχουμε στη διάθεσή μας, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς μόνο στα ως άνω κοινωνικά πεδία εκδήλωσης του φαινομένου. Στο πρώτο μέρος θα αναφερθούμε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και στο δεύτερο μέρος στο Σχολείο. ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΑΠΕΊΝΩΣΗ- ΑΠΑΞΊΩΣΗ ΤΟΥ ΆΛΛΟΥ Για να καταλάβουμε τι είναι η ταπείνωση και απαξίωση του άλλου θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες είναι οι συνέπειες για αυτόν που δέχεται μια ταπεινωτική συμπεριφορά. Η ταπείνωση είναι μια συμπεριφορά με εσκεμμένα άδικη και ακραία κριτική, που μπορεί να συνοδεύεται και με άσκηση σωματική βίας, που στοχεύει στην απαξίωση του Άλλου και εν δυνάμει στον απόλυτο εξευτελισμό του. Η ταπείνωση ως επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί σε μια κατάσταση σύγκρουσης κυρίως δύο ή και περισσότερων προσώπων, με πρόσχημα μια διαφωνία ή μια αντίληψη ανωτερότητας σε επίπεδο προσωπικότητας ή

άλλων τομέων της κοινωνικής ζωής. Επίσης μπορεί ακόμα να εμφανισθεί μεταξύ μελών ομάδων, άλλοτε περιστασιακών και ως τούτου κάθε φορά διαφορετικών ως προς τη σύνθεση και άλλοτε μιας τυπικής ή άτυπης ως προς το σημείο αναφοράς (ιδεολογίας και ανήκειν) μιας συλλογικότητας ή κοινωνικής ομάδας. Η περίπτωση των φιλάθλων-οπαδών συνιστά άλλοτε τυπική (οργανωμένοι οπαδοί) και άλλοτε άτυπη (φίλαθλοι εξέδρας). Στις μέρες μας η ταπείνωση, στην τεχνολογικά αναπτυγμένη κοινωνία και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, είναι μία νέα μορφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς που προκαλεί τον πόνο. Τι είναι τελικά αυτό που «γεννά την ανάγκη» για μια τέτοια επιθετική συμπεριφορά; Γιατί κάποιοι προτιμούν να απολαύσουν χαρά και ευχαρίστηση μέσα από μια τέτοια ακραία υβριστική συμπεριφορά; Φαίνεται πως ο σημερινός άνθρωπος, που ελαχιστοποίησε τις εξαρτήσεις του, που παλαιότερα είχε και ήταν πολλές, ακόμα και για της εξασφάλιση της επιβίωσης του, έχει αποκτήσει ένα υπέρογκο ψυχολογικό προνόμιο άσκησης εξουσίας και σκληρότητας έναντι των άλλων. Ουσιαστικά, πέρα από εποχές, πολιτισμούς, και συστήματα, υπάρχει μία θεμελιώδης εμπειρία που αφορά στην ταπείνωση και στους μηχανισμούς και διαδικασίες που οδηγούν σ’ αυτήν. Σε γενικές γραμμές είναι αυτή που απειλεί την υποκειμενικότητα του ατόμου ή της ομάδας, στην οποία ανήκει ή αισθάνεται ότι ανήκει. Μ΄ άλλα λόγια είναι το ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο που επηρεάζει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της ακεραιότητας των ατόμων. ΠΏΣ ΕΚΔΗΛΏΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΉ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ. Η ταπείνωση, όπως προαναφέραμε, είναι μια μορφή ακραίας, υβριστικής και έντονης επιθετικής συμπεριφοράς, κυρίως λεκτικής που προκαλεί μια μορφή ψυχικής οδύνης σ’ αυτούς που την υφίστανται. Απαξιώνει και περιφρονεί με χυδαίο τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμα της ύπαρξης του άλλου ατόμου και θέλει να αποκλείσει να έχει την ατομικότητα και υποκειμενικότητά του και τις κατοχυρωμένες ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες. Σε ορισμένες συστηματικά επαναλαμβανόμενες τέτοιες ακραίες συμπεριφορές η πραγματικότητα, ατομική ή ομαδική, τείνει να διαγράψει τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου με την απομόνωση και αποξένωση των ανθρώπων. Αυτές συνδέονται με τα φυσικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, με το φύλο ή το χρώμα του δέρματος, με εθνοτικές ή γεωγραφικές διαφορές, με πολιτικές ή επαγγελματικές συλλογικότητες αλλά και αυτές που συγκροτούν τη φίλαθλη και κυρίως οπαδική ιδιότητα για μια ποδοσφαιρική και όχι μόνο ομάδα. Στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες οι ψυχολογικές ανάγκες αποτελούν μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επειδή κυριαρχεί πλέον μια ψυχική ανασφάλεια πρέπει να κατοχυρώσουμε πράγματα από τα οποία εξαρτώνται αυτές οι ανάγκες του ανθρώπου. Επομένως είναι κατανοητό ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση συνιστούν κάποιες, μεταξύ άλλων, προϋποθέσεις για μια εξανθρωπισμένη προσωπική και κοινωνική ζωή. Σήμερα λοιπόν είναι κατανοητό γιατί το ζήτημα

της ταπείνωσης τίθεται με εμφαντικό τρόπο και αφορά στις μορφές του σύγχρονου ατομικισμού καθώς και στις νέες μορφές ταπείνωσης που είτε τις βιώνει κανείς ως θύμα είτε όπως αυτές επιβάλλονται από κάποιος σε άλλους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου τα άτομα να επωφεληθούν όλο και περισσότερο από τη λήψη θεσμικών και άλλων μέτρων που διαφυλάσσουν τις δημοκρατικές αξίες, την συναισθηματική ισορροπία και αυτά τα ηθικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ συχνά αυτές οι μορφές δεν εμφανίζονται με καθαρότητα, είναι δύσκολο να παρατηρηθούν και να χαρακτηριστούν γιατί άλλοτε είναι ύπουλες και άλλοτε ανεπαίσθητες. Η ΤΑΠΕΊΝΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΆ ΓΉΠΕΔΑ Στα γήπεδα του ποδοσφαίρου η ταπείνωση συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε με υβριστικές εκφράσεις προσωπικής ικανοποίησης, με ή χωρίς σεξουαλικό χαρακτήρα, αλλά και ενός αναίτιου και αδικαιολόγητου μίσους , με θυμό και οργή, ενίοτε δε και με σωματική βία την οποία δεν

θα αναλύσουμε εδώ. Μία μορφή ταπείνωσης πραγματοποιείται εντός του αγωνιστικού χώρου από τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού η οποία είναι, όταν δεν έχει ακραία μορφή έκφρασης επιθετικής συμπεριφοράς, ως ένα μεγάλο βαθμό αποδεκτή γιατί αποτελεί μέρος της «παράδοσης» από τη μια γιατί διέπεται από κάποιους, έστω ελάχιστους, κανόνες για την αποφυγή ακραίων μορφών ταπείνωσης και απαξίωσης. Είναι κατά κάποιο τρόπο φολκλορική, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Στις περιπτώσεις αυτές η ταπείνωση λειτουργεί ως μία επίθεση στην ποδοσφαιρική ταυτότητα του αντιπάλου δηλαδή στην επίδειξη της ποδοσφαιρικής ικανότητάς του απέναντι στην αντίστοιχη κατωτερότητα του άλλου. Σε κάθε περίπτωση όμως η ταπείνωση δεν παύει να είναι μια αρνητική κατάσταση γι’ αυτόν που τη βιώνει που φτάνει ακόμα και στη γελοιοποίηση (ρεζίλι) του αντιπάλου. Οι αιτίες είναι πολλές και η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απλή και εύκολη (αλλά ούτε και του παρόντος άρθρου) γιατί όπως έλεγε και ο Γκάντι, «Ήταν πάντα ένα μυστήριο για μένα. Πώς μπορούν οι άνθρωποι να αισθάνονται τιμή από την ταπείνωση των συνανθρώπων τους;» Ανάλογη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις που οπαδοί μιας εξέδρας

υβρίζουν με ταπεινωτικές και απαξιωτικές εκφράσεις τους οπαδούς μιας άλλης ομάδας που δεν βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο σε παιχνίδι με τη «δική τους» ομάδα. Είναι γεγονός ότι στην εξέδρα παρατηρούμε διάφορες υβριστικές , προσβλητικές και ταπεινωτικές συμπεριφορές. Ωστόσο τραγικό είναι όταν αυτές οι συμπεριφορές «υιοθετούνται» ως πρακτικές υποστήριξης από τους παράγοντες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι ακόμα πιο τραγικό όταν οι «θεματικές» της υβριστικής συμπεριφοράς με πρακτικές ταπείνωσης, απαξίωσης και εξευτελισμού δεν περιορίζονται στα ποδοσφαιρικά δεδομένα όπως είναι η πορεία μιας ομάδας στο πρωτάθλημα, οι ποδοσφαιρικές ικανότητες των παικτών και εν τέλει το ποδόσφαιρο ως θέαμα, αλλά αντίθετα αναδύονται ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο είτε ως θέαμα είτε ως αποτέλεσμα μιας ποδοσφαιρικής συνάντησης. Η εξέδρα των γηπέδων και κυρίως αυτών που κατά βάση χαρακτηρίζονται ως οργανωμένοι ή φανατικοί «επινοεί» κατά καιρούς, με ή χωρίς προσχήματα, διάφορα θέματα που, τουλάχιστον για το ποδόσφαιρο, λειτουργούν ως προσχήματα για τη σύγκρουση. Έτσι αφού «συσταθεί και οργανωθεί» η σύγκρουση σε πραγματικό ή φαντασιακό επίπεδο στη συνέχεια δημιουρ-

γούνται οι προϋποθέσεις που οδηγούν στις ακραίες επιθετικές συμπεριφορές ταπείνωσης, απαξίωσης και εξευτελισμού των αντιπάλων, των Άλλων γενικότερα, που τελικά έχουν ήδη μεταμορφωθεί σε μισητούς εχθρούς. Αυτό είναι το κομβικό σημείο που η εξέδρα αποβάλλει το σκηνοθέτη του θεάματος που προσφέρει μια ποδοσφαιρική γιορτή και αναλαμβάνει εκείνη το ρόλο του προκειμένου να το μετατρέψει σε ένα θεαματικό πόλεμο μίσους (χρώμα, φυλή, εθνότητα, ομοφοβία-σεξισμός, πολιτικά, πολιτισμικά και άλλα χαρακτηριστικά). Καταλήγοντας θα αναρωτηθούμε μαζί με το δημοσιογράφο του γαλλικού περιοδικού « Le Point» που προτείνει την επιβολή ενός ορίου σε τέτοιες συμπεριφορές. «πόσο μπορεί να ανεχθεί κανείς τέτοιες προσβολές; Το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε με τους οπαδούς σε αυτά τα θέματα. Οι ηθικές καταδίκες απ’ έξω δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, φαίνεται να είναι χρήσιμο να συζητήσουμε με τους πρωταγωνιστές , να κατανοήσουμε πού εδράζει αυτή η κουλτούρα της εξύβρισης του αντιπάλου και είναι βαθιά ριζωμένη και πού η λεκτική βία είναι αποδεκτή και να προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε όλοι μαζί τις αγεφύρωτες γραμμές.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

38

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δασικοί χάρτες, ιδιοκτησιακό και κτηματολόγιο 6) Ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση εκτάσεων στις ανωτέρω περιοχές, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές ως ανήκουσες σε αυτούς με τίτλους που έχουν συνταχθεί έως την 1η.7.2001 μπορούν να αιτηθούν (υποβάλλοντας τα παραπάνω δικαιολογητικά) στην αντίστοιχη Δασική Υπηρεσία αίτημα χορήγησης βεβαίωσης περί της μη ύπαρξης διεκδίκησης της έκτασης από το Ελληνικό Δημόσιο. Η βεβαίωση θα του χορηγηθεί εφόσον, μετά από έλεγχο του αρχείου της υπηρεσίας, το ίδιο δεν διαθέτει τίτλο ή άλλα στοιχεία απόδειξης της κυριότητας του.

Ο

πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης μίλησε στον ΑγροΤύπο - agrotypos.gr Μας εξηγεί, πότε στα δασικά (δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις) προκρίνεται ως ιδιοκτήτης το δημόσιο κι ο ιδιώτης και πότε το δημόσιο διεκδικεί αυτές τις εκτάσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν.998/1979 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4821/2021): Το βάρος απόδειξης ιδιοκτησίας μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις πέφτει στον ιδιώτη. ΕΚΤΌΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ: 1) Ιόνια Νησιά 2) Κρήτη 3) Νησιά Βορειανατολικού Αιγαίου 4) Κυκλάδες 5) Κύθηρα και Αντικύθηρα 6) Μάνης 7) Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου, Κω και σε τμήμα της Λέρου) Η παρ.3 του άρθρου 149 του ν.4819/2021 αναφέρει: Τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας της παρ. 1 επιλαμβάνονται της αναγνωρίσεως της κυριότητας ή άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος, με αίτηση του ενδιαφερομένου ιδιώτη ή νομικού προσώπου, επί τη βάσει προσκομιζομένων υπ’ αυτών νόμιμα μεταγεγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας, οι οποίοι έχουν συνταχθεί το αργότερο μέχρι την 1η.7.2001, έστω κι αν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα και οι οποίοι συνοδεύονται από τοπογραφικά διαγράμματα, εξαρτημένα στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (ΕΓΣΑ 87), στα οποία αποτυπώνεται η περιγραφόμενη στους τίτλους έκταση, όπως και επί τη βάσει όσων στοιχείων τηρούνται στη Δασική Υπηρεσία. Στις 2/12/2021 εκδόθηκε από την Διεύθυνση Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ οδηγία εφαρμογής του άρθρου 149 του ν.4819/2021, σύμφωνα με την οποία, ξεκαθαρίζει πότε το Ελληνικό Δημόσιο κινείται ώστε να αποδείξει

την ιδιοκτησία του και πότε παραιτείται από αυτό το δικαίωμα και συγκεκριμένα: 1) Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές εκτάσεις και στις εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου: …το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και, συγχρόνως, οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα. Εκκρεμείς εμπράγματες αγωγές του Δημοσίου που αφορούν στις εν λόγω εκτάσεις… Σε περίπτωση που το δικαίωμα της κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων έχει καταχωρηθεί υπέρ ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων, το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ` αυτών και δεν ασκεί τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται. 2) Συμπερασματικά το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, 998/1979, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: α) το Δημόσιο δεν διαθέτει στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως οι ενδεικτικά αναφερόμενες στη διάταξη πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και β) οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα. 3) Στοιχεία απόδειξης της κυριότητας του Δημοσίου, ενδεικτικά, μπορεί να είναι: Τίτλος ιδιοκτησίας (πώληση, δωρεά, κήρυξη

της απαλλοτρίωσης υπέρ του Δημοσίου μετά την καταβολή της αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η από 189-1952 σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, Πράξεις μίσθωσης ή παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, Πράξεις αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας (πράξεις διαχείρισης των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα),Δικαστικές αποφάσεις και απορριπτικές γνωμοδότησεις των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών καθώς και υπουργικές αποφάσεις αποδοχής τους. 4) Εκκρεμείς δίκες εφόσον το Δημόσιο δεν έχει προσκομίσει ενώπιον των Δικαστηρίων τίτλους ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του οι εκκρεμείς υποθέσεις καταλαμβάνονται από τις νέες ρυθμίσεις. 5) Εκτάσεις που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και αποδίδονται στον οικείο δασικό χάρτη ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις θα εξαιρούνται από το δασικό χάρτη με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος, εφόσον οι πολίτες προσκομίζουν απόφαση του Συμβουλίου Ιδιοκτησία Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΧΒΕ) με την οποία έχει αναγνωριστεί η κυριότητά τους επί της εν λόγω έκτασης ή εφόσον το Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ή άλλα στοιχεία προς απόδειξη της κυριότητας του και οι πολίτες προσκομίσουν: α) απόσπασμα του οικείου κτηματολογικού διαγράμματος β) απόσπασμα του οικείου κτηματολογικού φύλλου στο οποίο ο ενδιαφερόμενος έχει καταχωρηθεί ως κύριος της έκτασης με τίτλο που έχει συνταχθεί έως την 1η.7.2001, και γ) Έκθεση τίτλων συντεταγμένη από Δικηγόρο, εφόσον ο αναφερόμενος στο οικείο κτηματολογικό φύλλο τίτλος του σημερινού κυρίου είναι μεν νεώτερος της ανωτέρω ημερομηνίας, αλλά ο τίτλος του δικαιοπαρόχου αυτού έχει συνταχθεί σε χρόνο προγενέστερο της 1ης.7.2001 και δεν εμφαίνεται στις κτηματολογικές εγγραφές.

7) Τέλος επαναλαμβάνει: Με την ανωτέρω διάταξη, αντικαταστάθηκε η προϊσχύουσα διάταξη που προέβλεπε αφ’ενός ότι η διοικητική αναγνώριση της κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων πραγματοποιήτο από τα Συμβούλια του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, αφού πλέον συνεστήθησαν Συμβούλια ειδικά για τις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 και αφ’ετέρου ότι η αναγνώριση θα πραγματοποιήτο δυνάμει τίτλων που ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946, αφού πλέον με την παράγραφο 3 του άρθρου 8Α η αναγνώριση πραγματοποιείται δυνάμει τίτλων που έχουν συνταχθεί το αργότερο μέχρι την 1η.7.2001. Στις 17/12/2021 το Ελληνικό Κτηματολόγιο απέστειλε προς τους αναδόχους των Μελετών Κτηματογράφησης οδηγία για την εφαρμογή του άρθρου 152 του ν.4819/2021 και κυρίως για το ζήτημα της χρησικτησίας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΆ: Γενικά Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να έχει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς, δηλαδή: 1) Τίτλος ιδιοκτησίας (πώληση, δωρεά, κήρυξη της απαλλοτρίωσης υπέρ του Δημοσίου μετά την καταβολή της αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η από 18-9-1952 σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, 2) Πράξεις μίσθωσης ή παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης 3) Πράξεις αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας (πράξεις διαχείρισης των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα) 4) Δικαστικές αποφάσεις και απορριπτικές γνωμοδότησεις των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών καθώς και υπουργικές αποφάσεις αποδοχής τους. Ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει: 1) Τίτλο μέχρι την 01/07/2001 (αυτού και των δικαιοπαρόχων του) ανεξαρτήτως πότε μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο 2) Ή ότι ισχύει στο άρθρο 10 του ν.32088/2003 (π.χ. ιδιωτικά δάση, δικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.).


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ αυτή συντελέστηκε στο πλαίσιο υλοΣυγχώνευση της Δομοκός και Ηκίνηση ποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου και με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω κλίμακας στο κόστος παραγωγής της Ήπειρος του ομίλου Όπτιμα οικονομιών και λειτουργίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά της ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ από την ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ, η εταιρεία προχωρά στη συγχώνευσή της με τη γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, επίσης εταιρεία του Ομίλου ΟΠΤΙΜΑ. Από το 2017 που απέκτησε την ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ, παραγωγό του δημοφιλούς τυριού «Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές», η ΟΠΤΙΜΑ επένδυσε συστηματικά στην ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού ΠΟΠ τυριού, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου του, ώστε το προϊόν να φτάνει σταθερά

39

φρέσκο στους καταναλωτές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνολική επένδυση του ομίλου ΟΠΤΙΜΑ στη ΔΟΜΟΚΟΣ είναι της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου και με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω οικονομιών κλίμακας στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, η ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ συγχωνεύεται με την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ. Έτσι, η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ διαθέτει πλέον τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής, σε τρεις διαφορετικές ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ): Φέτα και Κεφαλογραβιέρα στην 'Αρτα, Κασέρι και Μανούρι στην Ελασσόνα, Κατίκι Δομοκού στον Δομοκό.

Στ. Αραχωβίτης-Κ. Παπανάτσιου: Αυθαίρετη και επικίνδυνη η οποιαδήποτε αλλαγή ορολογίας στο «Τσίπουρο και Τσικουδιά» «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης για τους ακόλουθους λόγους: 1. Από κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων «Τσίπουρο και Τσικουδιά». 2. Σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η Κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα. 3. Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας. 4. Αυθαίρετα επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπο-

Η

κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, σε

τροποποίηση διατάξεων της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ. Στο πρώτο άρθρο και στην πρώτη παράγραφο αυτού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μια λαθροχειρία επάνω στην ονομασία του παραγόμενου παραδοσιακού Τσίπουρου και Τσικουδιάς. Τα παραδοσιακά, εθνικά μας προϊόντα που για δεκαετίες στήριξαν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, την περιφερειακή οικονομία και παράδοση του τόπου μας τα οποία παράγονται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, ονομάζονται αυθαίρετα ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Χαρακτηρίζουμε ως αυθαίρετη και επικίνδυνη την χρήση της ορολογίας

ρίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο. Συγκρίνοντας το πρωτότυπο κείμενο της Οδηγίας με την επιχειρούμενη μεταφορά στην Ελληνική Νομοθεσία,

παρατηρούμε ότι ουδεμία σχέση έχει με την απόδοση αλλά και το νόημα. Η μεταφορά στην Ελληνική νομοθεσία είναι ξεκάθαρα αυθαίρετη και επικίνδυνη επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πρόσφορα μέσα, προκειμένου να αποτρέψουμε και στη συνέχεια να ανατρέψουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των παραδοσιακών μας προϊόντων Τσίπουρου και Τσικουδιάς. Παρατίθεται το ακριβές απόσπασμα στο κείμενο της Οδηγίας 2020/1151: «12) το άρθρο 23 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «Άρθρο 23 ……. 2. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή που μπορεί να είναι κατώτερος του ελάχιστου συντελεστή: α)….. β) αλλά δεν δύναται να ορίσει τον συντελεστή αυτό σε επίπεδο χαμηλότερο κατά πλέον του 85 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, σε ό,τι αφορά την αιθυλική αλκοόλη από φρούτα που παρέχονται από το νοικοκυριό του παραγωγού, τα οποία αποστάζονται σε απλές παραδοσιακές χάλκινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 130 λίτρα ή σε παραδοσιακές πήλινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 40 λίτρα, και εφόσον στις δύο περιπτώσεις η παραγωγή διαρκεί έως οκτώ ημέρες κατ’ ανώτατο όριο και παράγονται έως και πέντε εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης κατ’ έτος.»


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΥΓΕΙΑ

40

Κορωνοϊός – Omicron: Τα σούπερ κύτταρα που θα βάλουν τέλος στην πανδημία

Μ

ια κατηγορία κυττάρων του οργανισμού αποτελούν το κρυμμένο χαρτί στο μανίκι του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να κάνει την πανδημία παρελθόν. Ποια είναι τα κύτταρα που δρουν ως υπερήρωες στη μάχη κατά του κορωνοϊού Η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ταχύτατα με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες το 40% του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί με την νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2. Σύμφωνα δε με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση συγκριτικά με τη Δέλτα αν και ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρε-

Η

γέσους, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνει ότι «ενώ η omicron φαίνεται λιγότερο σοβαρή συγκριτικά με τη δέλτα, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως ήπια». Για ποιους λόγους όμως η omicron φαίνεται και μάλλον είναι, λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα; Το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει σε άρθρο του στο The Conversation o Luke O’Neill καθηγητής βιοχημείας στο Κολλέγιο Trinity του Δουβλίνου. Αρχικά η παραλλαγή omicron φαίνεται ότι «προτιμά» το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως κάποιοι άλλοι κορωνοϊοί του κοινού κρυολογήματος π.χ. ο OC43.

Παραμένοντας ψηλά στο αναπνευστικό και μακριά από τους πνεύμονες προκαλει και ηπιότερα συμπτώματα που προσομοιάζουν στο κοινό κρυολόγημα. Υπάρχει όμως και μια ακόμη εξήγηση για το γεγονός ότι η Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο. Και αυτή είναι ότι ένα κομβικο σημείο της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, τα T κύτταρα της ανοσιακής μνήμης, μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα μολυσμένα με την νέα παραλλαγή κύτταρα του ξενιστή. Σημείωνεται ότι η νέα παραλλαγή διαφεύγει των αντισωμάτων που έχουν ως στόχο τη πρωτείνη ακίδα του SARS-CoV-2. Ο λόγος είναι ότι με την omicron τα μέρη της πρωτείνης ακίδας που αναγνωρίζουν τα αντισώματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, με αποτέλεσμα τα αντισώματα να μην μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό. Ωστόσο φαίνεται ότι με την ενισχυτική δόση του εμβολίου και την σχετική αύξηση των αντισωμάτων το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται ικανοποιητικά ως προς την ποσότητα των αντισωμάτων, μια συνθήκη ικανή για να εξουδετερωθεί η πρωτείνη ακίδα – και ένας καλός λόγος να εμβολιαστούμε με την τρίτη δόση. Ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει τόσο ικανοποιητικά η πρώτη γραμμή ανοσιακής άμυνας – τα αντισώματα – το επιτυγχάνει η δεύτερη – τα Τ κύτταρα ή Τ λεμφοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να αναγνωρίσουν, να εντοπίσουν

και να εξαλείψουν τα μολυσμένα με την Omicron κύτταρα του οργανισμού. Εξουδετερώνοντας τα κύτταρα εξαλειφεται και ο ιός. Μοιάζει με ένα είδος ελεγχόμενης έκρηξης. Τα Τ κύτταρα στον οργανισμό μας που έχουν δημιουργηθεί και ωριμάσει με σκοπό να εξουδετερώσουν μια προηγούμενη έκδοση της πρωτείνης ακίδας (που βρίσκεται στα εμβόλια) μπορούν να επιτελέσουν αυτό το έργο. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα Τ κύτταρα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έχουν διατηρήσει την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν την omicron με αυτόν τον τρόπο. Ο δρ Luke O’Neill μας υπενθυμίζει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν σταματά να διαμορφώνεται μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξης του ανθρώπου. Επομένως τα βέλη στην ανοσιακή φαρέτρα κατά του κορωνοιού δεν έχουν τελειώσει και ένα καλό χαρτί που «παίζει» η άμυνά μας ενάντια στην omicron είναι τα Τ κύτταρα. Και όπως και άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ κύτταρα διατηρούν στη μνήμη τους τη μάχη κατά του κορωνοϊού και την επαναλαμβάνουν σε ενδεχόμενη επαναμόλυνση. Μπορεί κάλλιστα να είναι σε θέση να επιτεθούν και να εξουδετερώσουν και μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού. Τα Τ-κύτταρα είναι ένας λόγος αισιοδοξίας ότι η πανδημία μπορεί σύντομα να γίνει παρελθόν.

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

«βιώσιμη διατροφή» οδηγεί σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια κατέληξαν ερευνητές από τη Δανία σε πρόσφατη έρευνα τους, καταδεικνύοντας παράλληλα τα οφέλη της σωστής διατροφής για το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Aarhus δείχνει πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολύ μικρότερος όταν η διατροφή μας είναι «βιώσιμη». Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιστήμης της διατροφής, στο πιάτο μας θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας, κάτι στο οποίο καταλήγει και η πρόσφατη μελέτη του Τμήματος της Δημόσιας Υγείας που δείχνει πως η βιώσιμη διατροφή κάνει καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας. Η παρούσα έρευνα κρίνεται πολύ σημαντική μιας καθώς μια άλλη βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι χορτοφάγοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο

εμφάνισης εγκεφαλικής αιμορραγίας από τους κρεατοφάγους. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από τη πληθυσμιακή μελέτη Διατροφής, Καρκίνου και Υγείας της Δανίας. Συνολικά 57.053 ενήλικες ηλικίας από 50 έως 64 ετών έλαβαν μέρος στην μελέτη στις αρχές του 1990, απαντώντας ερωτήσεις

σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν τους συμμετέχοντες της έρευνας που ανέπτυξαν από εγκεφαλικό επεισόδιο. «Εάν οι ενήλικες άντρες ή γυναίκες ακολουθήσουν μία βιώσιμη διατροφή και τις συστάσεις για πρόσληψη φυτικών ινών, τότε βλέπουμε χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» λέει η επικεφαλής της έρευνας, Christina Dahm. «Μια χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά κοινά με τη βιώσιμη διατροφή και από την στιγμή που πρέπει να ακολουθήσουμε μία πιο βιώσιμη λογική για το μέλλον, το αποτέλεσμα αυτό ήταν αρκετά ανησυχητικό», συμπλήρωσε ο Daniel Ibsen που συνέβαλλε στην έρευνα. «Η διατροφή μας έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά επηρεάζει και το κλίμα και το περιβάλλον που ζούμε. Πρέπει να τρώμε πιο βιώσιμα αλλά φυσικά και

πιο υγιεινά», τόνισε η Christina Dahm. Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί αναλύοντας τη διατροφή που ακολουθούν οι Δανοί σήμερα που περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα πιο βιώσιμα όπως το γάλα βρώμης και τα ενναλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης. Οι επτά φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές οδηγίες που εφαρμόζονται στη Δανία ΚΑΤΑΝΑΛΏΣΤΕ: ▶ Τροφές ποικίλες, πλούσιες σε φυτικές ίνες ▶ Περισσότερα φρούτα και λαχανικά ▶ Λιγότερο κρέας – Επιλέξτε όσπρια και ψάρια ▶ Δημητριακά ολικής άλεσης ▶ Φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά ▶ Λιγότερα γλυκά, αλμυρά και λιπαρά ▶ Όσο γίνεται περισσότερο νερό


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

TRAVEL

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

41

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για στην Έκθεση Τροφίμων και ποτών την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό (EXPOTROF) ΜΕC Παιανίας

Τ

Η

Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να συμμετάσχει στην Έκθεση Tροφίμων και Ποτών 8η(EXPOTROF) -The Greek Fine Food Exhibition, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 18-20 Φεβρουαρίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο ΜΕC Παιανίας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Παράλληλα κατά την διάρκεια της έκθεσης θα επιτρέπεται και η λιανική πώληση. Επίσης, στο πλαίσιο της μεγάλης γα-

ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Πρόκειται για την τελική σύνθεση της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης» που εκπονήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ και συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής, τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των προορισμών. «Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους ερ-

πώς θα μετατρέψουμε αυτό το σημαντικό κείμενο σε έναν άξονα δράσεων». Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης» διαφοροποιείται από προηγούμενα σχέδια δράσης σε δύο κύρια σημεία. Πρώτον, ενώ συνήθως αντίστοιχες μελέτες ανέλυαν το ποια προϊόντα του ελληνικού τουρισμού πρέπει να αναπτυχθούν, η παρούσα μελέτη προσδιορίζει με λεπτομερή σχέδια το πώς μπορούν να αναπτυχθούν αυτά τα προϊόντα. Δεύτερον, η μελέτη αξιοποιεί τον τουριστικό προορισμό ως μονάδα ανάλυσης, άσκησης

στρονομικής εκδήλωσης «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» η οποία πραγματοποιείτε κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή επώνυμων ΣΕΦ, θα δημιουργηθεί μια live γαστρονομική εκδήλωση αποκλειστικά για τα προϊόντα από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας που συμμετέχουν στην έκθεση. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να παραστούν, το αργότερο ως τις 15-01-2022 στo e-mail: s.fouki@php. gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη). γάστηκαν για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το συγκροτημένο και ολιστικό σχέδιο στη διάθεσή μας. Η Ελλάδα πιστεύω ότι θα βγει κερδισμένη στον τουριστικό τομέα από την κρίση της πανδημίας. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ως προς τη διεθνή της εικόνα. Όλες οι MEGAτάσεις, κυρίως αυτή η στροφή στo wellness (ευεξία), στην εμπειρία, στον άνθρωπο, στη συμβίωση με το φυσικό πολιτιστικό περιβάλλον, πιστεύω ότι αναδεικνύουν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Τώρα έχει έρθει η στιγμή για να υλοποιήσουμε ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να αναδείξει όλα μας αυτά τα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε μετά την πανδημία ενσωματώνοντας τα διδάγματά της, τι σημαίνει το εθνικό branding της χώρας στη μετα-πανδημία περίοδο. Εκτιμώ ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μία χρονιά μετάβασης με πολύ έντονους ρυθμούς τουριστικής κίνησης εφόσον όλα πάνε καλά με τον COVID-19. Εδώ καλούμαστε να κάνουμε έναν σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Οπότε αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο

πολιτικής, διαχείρισης και marketing και η δομή του σχεδίου δράσης μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως πρότυπο μεθοδευμένου σχεδιασμού για κάθε προορισμό της χώρας που στοχεύει να αναπτυχθεί τουριστικά. Ο ρόλος της συγκεκριμένης μελέτης πρακτικά μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά και ως κατεύθυνση πολιτικής στους DMOs (Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού) που θα δημιουργηθούν μετά και την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, o γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης, ο γγ του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, ο αναπληρωτής γγ του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, η διευθύνουσα σύμβουλος της MARKETING GREECE, Ιωάννα Δρέττα, η γενική διευθύντρια του ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος.

Στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του 2022 η Πρέβεζα σύμφωνα με το περιοδικό goodhousekeeping

Σ

τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για το 2022 κατατάσσει την Πρέβεζα στην ηλεκτρονική έκδοσή του το γνωστό περιοδικό goodhousekeeping. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια περιήγηση στην "πόρτα του Αδη", το Νεκρομαντείο του Αχέροντα χαρακτηρίζοντας την Πρέβεζα ως "μια γοητευτική παλιά πόλη με πολλά εστιατόρια και θαλασσινά" καλώντας τους ταξιδιώτες να περιηγηθούν στις όχθες του Ιονίου Πελάγους, να κάνουν πεζοπορία στις κορυφές των βράχων και να γνωρίσουν όμορφα ορεινά χωριά.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

42

Κοπή πίτας Ορει- Η πορεία των εργασιών του Μεγάλου Θεάτρου της βατικού συλλόγου Νικόπολης “αποτυπώνεται” από το Σωματείο “Διάζωμα” Πρέβεζας 2022... κτενή αναφορά στην πορεία ερΕγασιών του Μεγάλου Θεάτρου της Καμαρίνα-Μνημείο Νικόπολης κάνει στην ιστοσελίδα του το Σωματείο “Διάζωμα”. Όπως υπογραμΖαλόγγου-Αρχαία μίζεται, σήμερα, οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ευάγγελο Παυλίδη και τον Κασσώπη...!!!! πολιτικό μηχανικό κ. Παναγιώτη Κροκί-

Ε

ύχομαι η καινούργια χρονιά να φέρει σε όλα τα μέλη κ τους φίλους του συλλόγου μας υγεία αγάπη και ένα δυνατό ξεκίνημα για ψηλές κορυφές!

δα, με στόχο την απόδοση του θέατρου στο κοινό ώστε να είναι αναγνώσιμο και λειτουργικό. Πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού, ανάδειξης περιγραμμάτων τοιχοποιίας, αποχωματώσεων και η έρευνα επικεντρώνεται στα νότια του σκηνικού οικοδομήματος, όπου αποκαλύπτεται ο αναλημματικός τοίχος με αντηρίδες που είχε εντοπιστεί κατά τους καθαρισμούς. Επίσης, δίνεται ώθηση στην αποκατάσταση των αναλημμάτων του κοίλου της δυτικής σκεπαστής παρόδου και της οροφής της δυτικής θολωτής εισόδου προς το διάζωμα, ενός απαιτητικού έργου που έχει αναλάβει η Δ/νση Αναστήλωσης. Τέλος, μπροστά από το δυτικό ανάλημμα

και την δυτική πάροδο θα χωροθετηθεί διαδρομή επισκεπτών.Καταλήγοντας, γίνεται αναφορά στη δρομολόγηση της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης με την επισήμανση ότι η αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης, η ανάδειξη του αρχαίου Σταδίου, η κατασκευή χώρου υποδοχής στον αρχαιολογικό χώρο θα δώσουν νέα πνοή στον αρχαιολογικό

χώρο. Επίσης, η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου θα αποτελέσει προϋπόθεση για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Νικόπολης στο Διεθνή Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ανοίγοντας μια σημαντική προοπτική για τη Νικόπολη, τους πολίτες της Πρέβεζας και όλους τους Ηπειρώτες.

Ημερολόγιο με εκθέματα από την συλλογή του φιλοτέχνησε το Αρχαιολογικό Μου- «ΙΠΠΟΣ: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα»: Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών σείο Νικόπολης

Σπουδών

Μ

Έ

να καλαίσθητο ημερολόγιο το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και τις σημαντικές ημερομηνίες ανά μήνα οι οποίες σχετίζονται με δράσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού φιλοτέχνησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης. Ο σχεδιασμός του έγινε από την γραφίστρια Ελισάβετ Κελίδου, ενώ το ημερολόγιο είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή συνδυάζοντας την χρηστικότητα με την καλαισθησία και αποτελεί ένα "καλεντάρι" του πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος του τόπου μας.

ία νέα συναρπαστική έκθεση τέχνης και επιστήμης διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στην Πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» από τις 20 Ιανουαρίου έως το τέλος Απριλίου 2022. Με τίτλο «ΙΠΠΟΣ: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα», η έκθεση θέτει σε πρώτο πλάνο το σημαντικό ρόλο της αρχαιολογικής επιστημονικής έρευνας στην κατανόηση του παρελθόντος. Αυτά τα έργα τέχνης, και κυρίως τα αττικά γραπτά αγγεία, απεικονίζουν την εμμονή των Αθηναίων με την εκτροφή των αλόγων και τους ιππικούς αγώνες. Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας έχουν φέρει στο φως αρκετές μαρτυρίες για την οργάνωση και το σημαντικό ρόλο του αθηναϊκού ιππικού σώματος, των ιππέων, με τη μορφή επιγραφών, συμβόλων και τιμητικών μνημείων. Ένα από τα κεντρικά εκθέματα της έκθεσης αποτελεί η Ελληνι-

ματοποιηθούν στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Σχολής έξι διαλέξεις σχετικά με την αρχαία ιππική τέχνη. Οι διαλέξεις θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά στον ιστότοπο της Σχολής (www.ascsa.edu.gr). Σκοπός της έκθεσης, η οποία πέρα από το φιλότεχνο κοινό, απευθύνεται σε οικογένειες και σχολικές ομάδες, είναι να αναδείξει τους διαφορετικούς ρόλους που έπαιζαν τα άλογα στην αρχαία Αθήνα και να διδάξει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη σημασία που είχαν στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων.

στική χάλκινη κεφαλή αλόγου του 340-330 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας, η οποία ανήκε στη συλλογή του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων. Την έκθεση θα πλαισιώνουν εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προ-

γράμματα που θα πραγματοποιούνται από την υπότροφο της Σχολής Ελένη Γκίζα (Steinmetz Family Foundation Museum Fellow). Η έκθεση θα περιλαμβάνει ειδικές επεξηγηματικές λεζάντες για παιδιά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγ-

Η έκθεση θα λειτουργεί ως τις 30 Απριλίου και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό Ώρες Λειτουργίας Τετάρτη 12:00 – 18:00 Πέμπτη 16:00 – 22:00 Παρασκευή 12:00 – 18:00 Σάββατο 12:00 – 18:00 Κυριακή 12:00 – 18:00


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΝΕΟΛΑΙΑ

Δημογραφικό: Συρρίκωνση του πληθυσμού των νέων

Δ

ύσκολη και πολυπαραγοντική εξίσωση η αντιμετώπιση του οξύτατου ελληνικού δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αναδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα από τα αριθμητικά δεδομένα: Γεννάμε λιγότερο και ταυτόχρονα καθώς και το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού, όπως επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αφορούν τον πληθυσμό της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2021. Η νέα δημογραφική πραγματικότητα απαιτεί άμεσα μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης από τη μία, αλλά και πολιτικές για τη βελτίωσή της μέσα στην επόμενη 15ετία – 20ετία από την άλλη. Πώς θα οργανωθεί το σύστημα υγείας ώστε να αντέξει την αύξηση του αριθμού των υπερηλίκων και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη φροντίδα τους; Πώς θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που παράγουν ώστε να στηριχθεί η οικονομία; Και βέβαια πώς οι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία θα προχωρήσουν στη μεγάλη απόφαση να τεκνοποιήσουν; Ο εκτιμώμενος πληθυσμός στην Ελλάδα το 2001 ήταν 10,836 εκατ., το 2011 ήταν 11,123 εκατ., αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μετανάστευση τη συγκεκριμένη δεκαετία, ενώ το 2021 διαμορφώθηκε στα 10,679 εκατ. Αντίστοιχα, το 2001 ποσοστό 14,5% του πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών. Το 2011 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 19,3% του πληθυσμού και το 2021 έχει φτάσει το 22,6%. Σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας είναι άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις – σε συνέχεια της τάσης που καταγράφηκε το 1998 και συνεχώς

επιδεινώνεται, με το άνοιγμα της ψαλίδας να διευρύνεται: Το 2021 είχαμε 84.767 γεννήσεις και 130.669 θανάτους. Μάλιστα οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, δεν έφεραν αύξηση των γεννήσεων. Ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,38, έναν από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., με τις νότιες χώρες να κρατούν τα

σκήπτρα της υπογεννητικότητας. Ακόμα και αν μετά την πανδημία έχουμε «έξαρση γεννήσεων», η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί ελάχιστα. «Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται –εφόσον δεν υπάρχει μετανάστευση– περίπου 450.000 κάθε δεκαετία. Σε 30 χρόνια από σήμερα θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο μικρότερο πληθυσμό σύμφωνα με τα δεδομένα», τονίζει στην «Κ» ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Επίσης έως το 2050 τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα είναι πάνω από 800.000. Αυτή τη στιγ-

μή έχουμε περίπου 350.000 άτομα άνω των 85 ετών. Το 2050 αυτή η ηλικιακή ομάδα θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 έως 200.000 άτομα περισσότερα. Ταυτόχρονα θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού χωρίς κοντινούς συγγενείς, οι οποίοι να μπορούν να τους στηρίξουν. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σύστημα υγείας και ένα κράτος πρόνοιας που θα δουλεύει και θα μπορεί να τους στηρίξει», επισημαίνει. «Η δημογραφία δεν είναι “ρήξη”, δεν συμβαίνει κάτι ξαφνικά και οι όποιες μεταβολές σημειώνονται με αργούς ρυθμούς. Στη δημογραφία –εκτός αν έχουμε απρόσμενα γεγονότα, π.χ. πόλεμο– τα σημερινά δεδομένα προδιαγράφουν τι θα συμβεί στο μέλλον. Οι γυναίκες οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν παιδιά μέσα στην επόμενη εικοσαετία έχουν ήδη γεννηθεί, άρα ξέρουμε ακριβώς πόσες είναι και πόσα παιδιά εν δυνάμει μπορούν να γεννηθούν», εξηγεί ο κ. Κοτζαμάνης. «Μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων όμως θα φανούν έπειτα από δύο δεκαετίες. Δύσκολα ένας πολιτικός θα σκεφθεί και θα λάβει αποφάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν θα μπορέσει

να καρπωθεί στη διάρκεια της δικής του πολιτικής καριέρας», επισημαίνει, καταλήγοντας πως «το δημογραφικό προκαλεί αντιδράσεις, αλλά δεν αντιμετωπίζεται τελικά». Το 20%-25% των γυναικών που γεννήθηκαν το 1975-1980 δεν έχουν κάνει καθόλου παιδιά και κατά τα φαινόμενα δεν θα κάνουν. Το πρώτο στοίχημα λοιπόν είναι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν παιδιά. Το επίδομα των 2.000 ευρώ ενδεχομένως λειτουργεί ως κίνητρο επίσπευσης για όσους ήδη είχαν αποφασίσει να κάνουν παιδιά, αλλά σε

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

43

καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδί. «Η επιδοματική πολιτική μπορεί να δώσει ώθηση σε μια τάση που ήδη υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να την προκαλέσει», τονίζει ο κ. Κοτζαμάνης στην kathimerini.gr. ΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ Για να αυξηθούν οι γεννήσεις –πάντα στο πλαίσιο των περιορισμών που ορίζει το υπάρχον αναπαραγωγικό δυναμικό– χρειάζονται υποδομές και δραστικές αλλαγές. «Στην Ελλάδα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των δύο φύλων, την ασυμβατότητα οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και το κράτος πρόνοιας. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Δεν αποφασίζεις να κάνεις παιδιά αν δεν μπορείς να σχεδιάσεις για τα επόμενα χρόνια και αν δεν υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας». Την ίδια στιγμή υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια αλλά και στο μέλλον. «Η μείωση της ανεργίας, η αύξηση δηλαδή του ποσοστού των ανθρώπων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και πραγματικά παράγουν. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στα 100 άτομα (σε παραγωγική ηλικία) εργάζονται τα 65, ενώ στη Σουηδία τα 95», σημειώνει ο κ. Κοτζαμάνης. Η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων θα σήμαινε πολλά για την οικονομία και τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, αλλά παράλληλα θα παρείχε τις συνθήκες και για τη γέννηση παιδιών. ΤΟ ΠΡΟΣΔΌΚΙΜΟ ΖΩΉΣ Kάθε παιδί που γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να ζήσει κατά μέσον όρο 79,2 έτη εάν είναι αγόρι και 84,2 εάν είναι κορίτσι. Το αντίστοιχο προσδόκιμο ζωής για ένα παιδί που γεννιόταν το 1951 ήταν 63,4 έτη για ένα αγόρι και 66,7 για ένα κορίτσι. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ωστόσο, καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του προσδόκιμου ζωής – η οποία παρατηρείται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αφορά περισσότερο την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα «Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις» του Βύρωνα Κοτζαμάνη, «η πιο αργή αύξηση των κερδών σε έτη ζωής την περίοδο 1995-2019 οφείλεται στη λιγότερο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δύο μεγάλων ομάδων αιτιών θανάτου (παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και καρκίνοι) που θίγουν τις ώριμες και μεγάλες ηλικίες και αποδίδεται στις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας μας, ενός συστήματος που βασιζόταν –και βασίζεται ακόμη– κυρίως στη νοσοκομειακή και στην εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη εις βάρος μιας ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας».


Δεν τα κατάφερε η Δέσποινα Παπαμιχαήλ να συνεχίσει στο Australian Open

Θεσπρωτός - Ολυμπιακός Β' 2-1: Νίκη με ανατροπή για την ομάδα του Ρότσα

Μ

εγάλη προσπάθεια κατέβαλε η Δέσποινα Παπαμιχαήλ ωστόσο δεν κατάφερε να συνεχίσει στα προκριματικά του Australian Open καθώς ηττήθηκε με 2-1 σετ από τη Βικτόριγα Τόμοβα. Η Παπαμιχαήλ πάλεψε για την έκπληξη σε έναν αγώνα που είχε διάρκεια 2 ώρες και 5 λεπτά με την τενίστρια από την Βουλγαρία να κερδίζει με 6-2, 4-6, 6-1 σετ. Η τενίστρια Δέσποινα Παπαμιχαήλ από την Πρέβεζα , Νο182 της παγκόσμιας κατάταξης έχει ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα και μόνο κάποιες λεπτομέρειες απομένουν για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της. Να θυμίσουμε πως αυτή ήταν η 2η συμμετοχή της Παπαμιχαήλ σε ταμπλό Grand Slam, μετά από τη παρουσία της στο προκριματικό Θεσπρωτός βρέθηκε να χάνει στο 6' από τον Ολυμπιταμπλό του US Open τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου ακό Β', αλλά με γκολ στο 22' και στο 82' νίκησε 2-1 σημείωσε και νίκη στη πρεμιέρα της. στην Ηγουμενίτσα για την 13η αγωνιστική της Super League 2 Δεύτερη ήττα για τον Ολυμπιακό Β' στο πρωτάθλημα της Super League 2, πέμπτη νίκη για τον Θεσπρωτό. Η ομάδα της Ηγουμενίτσας επικράτησε με 2-1 για την 13η αγωνιστική και ανέβηκε στην 5η θέση, αφήνοντας έκτους τους «ερτυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 6' με τον Βοΐλη, ύστερα από πάσα του Πινακά. Ο Θεσπρωτός απείλησε στο 16' με σουτ του Μπονίγια και ισοφάρισε στο 22' με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Κωνσταντίνου. Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να κάνουν το 2-1 στο 28', αλλά ο Ρομέρο

Ο

Στους Red Bulls της Νέας Υόρκης ο γιος του Νικοπολίδη!

Σ

τους Red Bulls της Νέας Υόρκης θα ανήκει ο γιος του Αντώνη Νικοπολίδη, Γιάννης, καθώς έγινε επιλογή στο ντραφτ του MLS! Έτοιμος για καριέρα στο MLS είναι ο γιος του Αντώνη Νικοπολίδη, Γιάννης! Ο 21 ετών τερματοφύλακας, ο οποίος φοιτούσε στις ΗΠΑ και στο κολέγιο Τζορτζτάουν, επιλέχθηκε στο νούμερο «71» του ντραφτ από τους Red Bulls της Νέας Υόρκης! Στο μεταξύ, το παιχνίδι της… μοίρας ήταν τέτοιο που ο αριθμός που επιλέχτηκε ο Νικοπολίδης τζούνιορ ήταν εκείνος που φορούσε ο πατέρας του όταν αγωνιζόταν! Μάλιστα, η ομάδα της Νέας Υόρκης καλωσόρισε τον νεαρό γκολκίπερ ως τον δικό της «Greek Freak», καθώς είναι συνονόματος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος διαπρέπει στο ΝΒΑ με τους Μπακς.

αστόχησε από θέση τετ α τετ. Στο 42' ο Ραμίρεζ έκανε τη σέντρα, ο Βασιλάκης την κεφαλιά και ο Στουρνάρας απέκρουσε δύσκολα διατηρώντας το 1-1. Η τελευταία φάση του πρώτου μέρους ανήκε στον Ολυμπιακό, όταν η εκτέλεση φάουλ του Βοΐλη πέρασε άουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Θεσπρωτός απείλησε στο 54' όταν το σουτ του Λύγκα πέρασε πάνω από το οριζόντιο, για να απαντήσει στο 59' ο Πινακάς, που σούταρε κι αυτός άστοχα. Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια για τον κυνηγό του Ολυμπιακού στο 66', όταν ο Κίναλης μπλόκαρε το σουτ, το ίδιο και στο 71'. Το σουτ που έκανε ο Κωνσταντίνου στο 72' πέρασε πάνω από το δοκάρι του Στουρνάρα, ενώ στο 75' ο Κίναλης μπλόκαρε μετά την εκτέλεση κόρνερ του Ιμπαγάσα. Ο Θεσπρωτός στο 82' κατάφερε να βρει δεύτερο γκολ στο παιχνίδι. Ο Λύγκας έκανε σουτ, η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Μπονίγια και κατέληξε στα δίχτυα. Στις καθυστερήσεις το σουτ του Σαπουντζή πέρασε άουτ και το 2-1 έμεινε μέχρι τέλους. ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Κίναλης, Βαλιέντε, Ζβι (74' Ντ' Αλέσιο), Βασιλάκης, Γκανσιέρ, Λύγκας, Κωνσταντίνου, Ραμίρεζ (79' Γώγος), Μπονίγια, Διγκόζης (79' Βαταμίδης), Ρομέρο (68' Ζιώγας). ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β (Αριέλ Ιμπαγάσα): Στουρνάρας, Μπα, Ξενιτίδης, Αποστολόπουλος, Λιάτσος (71' Ιμπαγάσα), Χριστοφιλόπουλος (64' Σαπουντζής), Κεραμίδας (79' Γκαλιάνι), Νίκολιτς, Βοΐλης, Ντόι, Πινακάς (79' Κωστή).


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Super League 2: Χωρίς επτά ματς η 13η αγωνιστική. Αναβλήθηκε και το Καραϊσκάκης Άρτας-Καλλιθέα Αστέρας Βλαχιώτη-Ζάκυνθος Διαγόρας-Χανιά Ρεπό: Επισκοπή

45

Super League 2: Λεουτσάκος οριακά Βγαίνουν οι ημερομηνίες

Η επόμενη (14η) αγωνιστική Α' όμιλος Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 Ολυμπιακός Β'-Καβάλα (14:45) Ηρακλής-Ξάνθη (17:00)

Δ

είτε αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής της Super League 2. Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Super League 2, η οποία ταλαιπωρήθηκε αρκετά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες με κρούσματα που εμφάνισαν ποδοσφαιριστές στη δεύτερη κατηγορία. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει τα 46 (!) αναβληθέντα παιχνίδια και πλέον περιμένουμε να δούμε πώς και πότε θα οριστούν οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Στα σημερινά, όμως, το πρωτάθλημα μπαίνει στην 13η «στροφή» του, όπου και σήμερα δεν λείπουν οι… απουσίες, καθώς έχουν αναβληθεί επτά από τα 15 συνολικά ματς στους δύο ομίλους λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής Α' όμιλος

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 (15:00) Αναγέννηση Καρδίτσας-Βέροια ΑΝΒ. Πιερικός-Ηρακλής ΑΝΒ. Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ Β' ΑΝΒ. Ξάνθη-Πανσερραϊκός Θεσπρωτός-Ολυμπιακός Β' Καβάλα-Απόλλων Λάρισας Αλμωπός Αριδαίας-ΑΕΛ Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 Νίκη Βόλου-Τρίκαλα (15:00) Ρεπό: Απόλλων Πόντου Β' όμιλος Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 (15:00) Κηφισιά-Ρόδος ΑΝΒ. Παναθηναϊκός Β'-Αιγάλεω ΑΝΒ. Καραϊσκάκης Άρτας-Καλλιθέα ΑΝΒ. ΑΕΚ Β'-Λεβαδειακός Καλαμάτα-Ηρόδοτος Εργοτέλης-ΟΦ Ιεράπετρας

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 (14:45) Τρόκαλα-Ολυμπιακός Βόλου ΑΕΛ-Νίκη Βόλου (17:00) Απόλλων Λάρισας-Αλμωπός Αριδαίας Πανσερραϊκός-Θεσπρωτός Βέροια-Πιερικός Απόλλων Πόντου-Αναγέννηση Καρδίτσας Ρεπό: ΠΑΟΚ Β' Β' όμιλος Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 (14:45) Ηρόδοτος-Παναθηναϊκός Β' Ρόδος-ΑΕΚ Β' Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 (14:45) Ζάκυνθος-Διαγόρας ΟΦ Ιεράπετρας-Αστέρας Βλαχιώτη Καλλιθέα-Εργοτέλης Αιγάλεω-Καραϊσκάκης Άρτας Λεβαδειακός-Καλαμάτα Επισκοπή-Κηφισιά Ρεπό: Χανιά

Γ

ια τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Super League 2 λόγω κορονοϊού μίλησε ο πρόεδρος της ένωσης Λεωνίδας Λεουτσάκος στην Ερά Σπόρ. Όπως ανέφερε ο Λεωνίδας Λεουτσάκος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ οι ημερομηνίες, για την ώρα, βγαίνουν οριακά. «Ως τώρα οι ημερομηνίες μας βγάζουν οριακά. Έχουμε προνοήσει και έχουμε αφήσει κάποιες κενές ημερομηνίες, γιατί ξέραμε ότι θα είχαμε αναβολές λόγω κορονοϊού. Αν έχουμε κι άλλες αναβολές, θα πρέπει να βρεθεί λύση. Τον Μάιο έχουμε τα μπαράζ και δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Άντε να πάμε 10-15 ημέρες μετά. Θα βρούμε τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της διοργανώτριας. Παράλληλα μίλησε και για τις αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα είναι στην ίδια γραμμή με τις προτάσεις της Super League 1. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη Super League. Περιμένουμε τις προτάσεις της και θα καταθέσουμε κι εμείς. Θα ζητήσουμε και την αρωγή της Πολιτείας. Συζητάμε αν θα υπάρξουν δύο τερματοφύλακες θετικοί, πώς θα παίξει μια ομάδα; Είναι και το ζήτημα των rapid και των pcr τεστ. Αυτή τη στιγμή το μόνο έσοδο των ομάδων είναι από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Περιμένουμε ως το τέλος του μήνα να πάρουμε χρήματα και από το Στοίχημα», πρόσθεσε.

Ανακοινώθηκε το νέο πρωτόκολλο της Super League 1 Τι προβλέπει για αναβολές Τ ο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων επισημοποίησε η ΓΓA. Υιοθετώντας κάποιες από τις εισηγήσεις της Super League, τροποποίησε κάποιες από τις προϋποθέσεις για αναβολή. Δείτε ποιες. Σε ισχύ βρίσκεται και επίσημα πλέον το νέο πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων πρωταθλήματος. Η Super League προχώρησε στην ανακοίνωση των διατάξεων, που τροποποιήθηκαν από τη ΓΓΑ μετά και τις εισηγήσεις της διοργανώτριας. Σφραγίστηκε λοιπόν ότι πλέον για να υπάρξει αναβολή θα πρέπει να υπάρχουν μεν επτά κρούσματα στους δυο τελευταί-

ους ελέγχους (όπως ίσχυε και πριν), αλλά το ένα εξ αυτών μπορεί να είναι και στον προπονητή. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη στο νέο πρωτόκολλο για τους τερματοφύλακες και συγκεκριμένα ότι θ’ αναβάλλεται παιχνίδι σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δηλώσει δυο επαγγελματίες. Όσο για τις προπονήσεις, σφραγίστηκε ότι θα γίνεται αναστολή τους για διάστημα μιας εβδομάδας, σε περίπτωση που εντοπίζονται αθροιστικά 9 κρούσματα στους δυο τελευταίους ελέγχους.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

46

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ντροπή! Διοικητικός Παράγοντας της Αναγέννησης Άρτας έβριζε τους παίκτες του Α.Ο. Κλειδίου

Επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ αναμένεται να υπογράψει ο Νίκος Σπυράκος

Ο

Σ

ε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Διοίκηση του Α.Ο. Κλειδίου καταγγέλλει υβριστική συμπεριφορά παράγοντα της Αναγέννησης Άρτας κατά την διάρκεια του αγώνα κυπέλλου Αναγέννηση Άρτας – Α.Ο. Κλειδίου που έγινε στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης , που διεξήχθη την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 στο Δημοτικό Στάδιο Άρτας και βρήκε νικήτρια την ομάδα της Αναγέννησης Άρτας με σκόρ 2-1. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διοίκησης του Α.Ο. Κλειδίου «Όταν το ποδόσφαιρο είναι γιορτή !Το “ευ αγωνίζεσθαι” τίμησαν οι ποδοσφαιριστές της Αναγέννησης Άρτας και του Α.Ο. Κλειδίου καθώς και τα προπονητικά τιμ των δύο ομάδων στον μεταξύ τους αγώνα για την φάση των 8 του Κυπέλλου της Ε.Π.Σ. ΑΡΤΑΣ .Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Διοίκηση της ιστορικής Αναγέννησης ! Στο 52″ του Βίντεο όπου παρουσιάζονται τα στιγμιότυπα του αγώνα Διοικητικό στέλεχος της ομάδας ακούγεται να αποκαλεί τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας ως “χωριάτες” και επίσης να χρησιμοποιεί την λέξη ( γαμ………) Επίσης στο 2.’ και 15″ ο ίδιος παράγοντας εκφράζεται με χυδαίο τρόπο προς τον προπονητή της ομάδας μας λέγοντας επί λέξη σε έντονο τόνο

(Ρούφα Αχιλλέα )Θυμίζουμε στο στέλεχος της Αναγέννησης ότι την ιστορική ομάδα της Αρτας παιδιά και από τα χωριά μας τίμησαν φορώντας την φανέλα της . Έξι (6) ποδοσφαιριστές της ομάδας μας έχουν παίξει στο παρελθόν στην Αναγέννηση !Σεβόμαστε τον φίλαθλο κόσμο της Αρτας , Σεβόμαστε τους παίκτες της Αρτινής ομάδας , Σεβόμαστε το προπονητικό τιμ και όλη την οικογένεια της Αναγέννησης και αυτό το αποδεικνύει όχι μόνο η συμπεριφορά μας ως Α.Ο.Κλειδίου στο ματς κυπέλλου αλλά οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που υπήρχαν μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια !Η ομάδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με το κεφάλι ψηλά πιστεύοντας στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός , αγωνιζόμενη πάντα σε αθλητικά πλαίσια , με σεβασμό σε κάθε ομάδα και τον φίλαθλο κόσμο της !Γιατί για μας το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι !Γιατί για μας ή ομάδα μας είναι οικογένεια !Γιατί για μας όλη η Άρτα είναι μια οικογενεια» ! Κανονικά αν ισχύουν οι καταγγελίες θα πρέπει ο «κύριος» αυτός να παραιτηθεί συμπληρώνουμε εμείς. Αλλά από τέτοια ευθιξία δεν διακατέχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναγέννησης Άρτας και τα μέλη του!

17χρονος ποδοσφαιριστής Νίκος Σπυράκος από την Βρυσούλα Πρέβεζας θα γίνει επαγγελματίας, καθώς αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο με τον Δικέφαλο του Βορρά . Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook η Ακαδημία "Athlopolis Soccer School" ο Νίκος Σπυράκος γεννήθηκε στις 23/2/2004 και κατάγεται από την Πρέβεζα. Ο ΠΑΟΚ τον εντόπισε το 2019 στην ακαδημία «Αθλόπολις» που είναι ουσιαστικά τα τμήματα υποδομής της Α.Ε Πρέβεζας. Το καλοκαίρι

του 2019 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και ένα χρόνο μετά στέφθηκε πρωταθλητής Κ17. Τη σεζόν 2020/21 μετά την άρση του lockdown ενσωματώθηκε στην Κ19 του ΠΑΟΚ, τον Σεπτέμβριο κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Νέων ο οποίος και σκόραρε στο φιλικό με την Κύπρο, ενώ το Νοέμβριο συμπεριλήφθηκε στην 20άδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Oι υπεύθυνοι της ακαδημίας «Αθλόπολις» του εύχονται κάθε επιτυχία και καλή τύχη για το μέλλον του συνεχίζοντας την εξέλιξη του.

Τίμησε Ολυμπιακό, Ιμπαγάσα και Ανατολάκη ο Θεσπρωτός

Π

ρίν την έναρξη της Αναμέτρησης του Θεσπρωτού με τον Ολυμπιακό Β’ τιμήθηκαν για την προσφορά του στο χώρο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου ο Προπονητής της Β’ ομάδας του Ολυμπιακού Αριέλ Ιμπαγάσα ο Γενικός Αρχηγός και επί σειρά ετών ποδοσφαιριστής της

πρώτης ομάδας Γεώργιος Ανατολάκης καθώς και η ομάδα του Πειραιά την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Νίκος Γαβαλάς. Στον αγώνα που διεξήχθη την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 στις 15:00 στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας.


7 ΜΕΡΕΣ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

7meres.gr sportsfm.gr travelpreveza.gr

47

Καραϊσκάκης Άρτας: Ανακοίνωση-κάλεσμα προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της ΕΠΣ Άρτας

Α

ναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Καραϊσκάκη Άρτας Η Π.Α.Ε. Καραϊσκάκης Άρτας ενημερώνει τους φιλάθλους και όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία του νομού μας οτι με το που θα αρθουν τα περιοριστικά μέτρα στα γήπεδα σας θέλουμε όλους δίπλα μάς στο δύσκολο πρωτάθλημα της BETSSON superleague 2 … Η ισχύς εν τη ενώσει….

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ … Παρακαλούμε όποιο ερασιτεχνικό σωματείο του νομού μας θέλει να παρευρεθεί σε αγώνα να μας αποστείλει λίστα εισερχομένων στο email της ομάδας (karaiskakisfc@gmail. com) ώστε να κανονίσουμε όλα τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο για να παρακολουθήσετε δωρεάν και με ασφάλεια αγώνα της ομάδος μας…

Ποτέ δεν είναι αργά: Τερματοφύλακας έκανε ντεμπούτο στη Super League 2 σε ηλικία… 40 χρονών!

Τ

ον δικό της… Λεβ Γιασίν έχει από την Τετάρτη η Super League 2. Στα χνάρια του Ρώσου θρύλου (που κρέμασε τα γάντια του στα 41) ο Τίμος Λουτριώτης όχι μόνο συνεχίζει την καριέρα του, αλλά έκανε και ρεκόρ! Λόγω αποχωρήσεων και κρουσμάτων κορωνοϊού, ο έμπειρος γκολκίπερ του Ηροδότου ήταν η μοναδική επιλογή για την εστία στο παιχνίδι με την Καλαμάτα. Παίρνοντας λοιπόν θέση κάτω από τα δοκάρια (και έχοντας αξιοπρεπέστατη παρουσία στην ήττα 2-0), έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα σε ηλικία 40 ετών, 5 μηνών και 18 ημερών και ταυτόχρονα έγινε ο γηραιότερος παίκτης που παίζει φέτος σε αυτό. Ο Λουτριώτης μετράει σχεδόν 20 χρόνια στα γήπεδα, έχοντας φορέσει μεταξύ άλλων τις φανέλες Πανιωνίου, Ιωνικού και Διαγόρα, ενώ αυτή είναι η δεύτερη θητεία του στον Ηρόδοτο. Σε ηλικία 40 ετών ο Τίμος Λουτριώτης έκανε το ντεμπούτο στον Ηρόδοτο στο ματς με την Καλαμάτα. Ο τερματοφύλακας της κρητικής ομάδας μίλησε στην εκπομπή «Δυο λέρες μόνο» και αναφέρθηκε στην

ομάδα, καθώς επίσης και στο αν σκέφτεται το ενδεχόμενο να κρεμάσει σύντομα τα γάντια του. «Είμαι 20 χρόνια στα γήπεδα, κυρίως στη γ’ εθνική. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα αυτή την ευκαιρία». Πως έπαιξε βασικός: «Ήμουν έτοιμος αλλά τώρα με τον covid πήρα την φανέλα του βασικού». Όσο για την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην έδρα του Ηροδότου: «Μου αρέσει η αγάπη του κόσμου και οι φίλοι για αυτό έμεινα στην ομάδα. Ανυπομονούμε να παίξουμε το πρώτο εντός έδρας, η δύναμη του κόσμου και η αγάπη που μας δίνουν είναι τεράστια», ενώ συνέχισε: «Είναι μια δύσκολη έδρα, γιατί είναι κολλητά οι φυλακές και το αεροδρόμιο. Δύσκολα φεύγεις από εκεί». Όσο για το πότε θα σταματήσει: «Θα είναι η τελευταία μου χρονιά νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις». Τέλος, αναφέρθηκε στους συμπαίκτες του: «Με βλέπουν συνομήλικο τους οι συμπαίκτες μου, είμαστε όλοι ισάξιοι. Η ομάδα είναι σαν οικογένεια».


Ποτέ δεν είναι αργά: Τερματοφύλα-

Στους Red Bulls της Νέας Υόρκης ο

κας έκανε ντεμπούτο στη Super League 2 σε ηλικία… 40 χρονών!

γιος του Νικοπολίδη!

ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Η EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ| ΤΕΥΧΟΣ 89 | ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ | www.sportsfm.gr

ΝΤΡΟΠΉ!

Διοικητικός Παράγοντας της Αναγέννησης Άρτας έβριζε τους παίκτες του Α.Ο. Κλειδίου

ΠΡΕΒΕΖΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΌ ΣΥΜΒΌΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΑΝΑΜΈΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΆΨΕΙ Ο ΝΊΚΟΣ ΣΠΥΡΆΚΟΣ

ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΆΦΕΡΕ Η ΔΈΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΉΛ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙ ΣΤΟ AUSTRALIAN OPEN

SUPER LEAGUE 2: ΧΩΡΊΣ ΕΠΤΆ ΜΑΤΣ Η 13Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ. ΑΝΑΒΛΉΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗΣ ΆΡΤΑΣ-ΚΑΛΛΙΘΈΑ


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.