Mittia: Gård & Skog 2018

Page 1

PR

MITTIA: GÅRD & SKOG 2018

OD

M OF Ä F ER SS ICI AD T E AV ID LL SW NI NG EP RE

UC

SS

M

REPORTAGE

REPORTAGE

LJUSDAL 24-25 AUGUSTI 2018

NYHET! HÄST NORD 2018

NÖTKÖTTS­PRODUKTION SOM GER ÖKAD LÖNSAMHET

REPORTAGE

KOMPLETT BESÖKSINFO

FOKUS PÅ UTVECKLING, KVALITÉ OCH NÄRHET

DESSUTOM...

RIKSDAGSPARTIERNA OM LANDSBYGDSFRAMTIDEN

MÄSSKARTA, UTSTÄLLARFÖRTECKNING, MÄSSPROGRAM, RESTAURANGER OCH MYCKET MER...

TVÅ SIDOR AV MJÖLKMYNTET

ÖKA AVKASTNINGEN PÅ DIN SKOG

ED

IA


Vi ses på Mittia Gård & Skog i Ljusdal, 24–25 augusti. Besök oss i monter A:17.

FRAMTIDENS SKOGSBRUK – Med Vimeks maskiner blir det mer skog kvar! Kontakta din närmaste återförsäljare: Christer Tallmarker 070-689 42 56 Stig Jakobsson 070-689 42 25 Per Jakobsson 070-674 42 28 www.stigsmaskin.se

2 mittia.com/gardochskog

JUST NU: UNIK VIMEK 630 MINIMASTERKAMPANJ För mer information kontakta Vimek, 0933-135 15, info@vimek.se eller din närmaste återförsäljare: www.vimek.se/aterforsaljare


Redaktion MÄSSARRANGÖR Mittia Event AB Kyrksjönäsvägen 18, 827 30 Ljusdal 0651-211 90, kansli@mittia.com www.mittia.com MÄSSTIDNINGSPRODUKTION Swepress Media AB Stånggatan 46, 598 37 Vimmerby www.swepress.se Christian Ingemarsson Ansvarig utgivare Tommy Flodberg Projektledning, annons 070-545 38 30 tommy.flodberg@swepress.se JO Förlaget AB Layout Industrivägen 6, 827 51 Järvsö www.joforlaget.se INFORMATION Denna officiella mässtidning ges ut i samarbete mellan Mittia Event AB, JO Förlaget AB och Swepress Media AB. Den postas ut i 13 000 ex och 2 000 ex delas ut på mässan. Omslagsbild: Rkankaro Entré/dag: 100 kr Fråga utställarna om biljett för fri entré via: www.mittia.com. Barn och ung­domar ­under 16 år har fri entré i målsmans sällskap. Öpptettider Fredag 24 augusti: 10:00 - 17:00 Lördag 25 augusti: 10:00 - 16:00 Hitta till mässan Mässan ligger på adressen: Folkparksvägen 16, 827 35 Ljusdal Från Stockholm når du Ljusdal på ca 3,5h via E4 och RV 83 mot Järvsö där de flesta logibäddarna finns endast 10-15 min från mässan. Du kan även välja E4 och RV 84 via Hudiksvall. Ljusdal ligger 45 min från Hudiksvall och Bollnäs, 15 minuter från Järvsö och 20 min från Delsbo. Personuppgiftshantering: Om du vid något tillfälle vill få åtkomst till, korrigera eller radera personuppgifterna vi har om dig, kontaktar du oss. Adresskälla framgår vid adressuppgiften på tidningens baksida och är antingen Bisnode Sverige, Biscom AB, MR Sverige eller Föreningen/ Tidningen SKOGEN som är mediepartner till mässan.

De ledande leverantörerna vill träffa Dig!

E

ftersom du fått denna mässtidning är du sannolikt verksam inom jordbruk, skogsbruk eller djurhållning och bor i södra Norrland. Du tillhör kanske rentav en av de cirka 4 000 personer som redan tagit för vana att besöka Mittia: Gård & Skog på Älvvallen i Ljusdal i augusti vartannat jämnt år? Mässan har tagit ytterligare ett positivt kliv och växer med cirka 30 procent – ett resultat dels av att nya utställare/företag väljer M ­ ittia: Gård & Skog för första gången men även mycket tack vare trogna utställare som varit med tidigare och nu satsar större. En utveckling vi som arrangör tycker är hedrande och tar som ett bevis för att vår mässa behövs. Att det i år hörs positiva tongångar inom lantbrukets olika verksamhetsinriktningar gläder oss ännu mer då Mittia: Gård & Skog existerar just för att som återkommande mötesplats, där erfarenheter och idéer utbyts, bidra till positiv utveckling av lantbruksnäringarna i södra Norrland! De ledande leverantörerna finns på plats med nyheter, mässerbjudanden och aktiviteter som du kan läsa om i denna tidning. Senast aktuell info får du om du följer @Mittia: Gård & Skog på Facebook samt besöker oss på nätet: www.mittia.com/gardochskog där du genom interaktiva funktioner på mässans utställarförteckning kan kontakta de utställare du vill besöka och fråga om de har biljetter för fri entré till mässan! Vi och våra utställare hälsar Dig varmt välkommen till Mittia: Gård & Skog på Älvvallen i Ljusdal den 24-25 augusti 2018! HENRIK BRUVERIS & STEFAN FÄRLIN, PROJEKTLEDARE FÖR MITTIA: GÅRD & SKOG 2018

INNEHÅLL 4

Det bästa du får i mässkassen Bengt Ek, chefredaktör och VD för tidningen SKOGEN, ger sin syn på mässor.

6

Nötköttsproduktion som ger lönsamhet Norränge lantbruk blev utsedd till Årets Nötköttsföretag 2017.

12 Två sidor av mjölkmyntet Dellenmejeriet och Arla. 16 Häst Nord En satsning på hästnäringen i norra Sverige. 20 Arena Hagmyren Inte bara en travbana. 22 John Deere Forestry AB Fokus på utveckling, kvalité och närhet till kunderna.

26 Utställarlista och mässkarta Utställare A-Ö. 28 Riksdagspartierna Landsbygdsframtiden i EU. 34 Skogsekonomiskt forum Öka avkastningen på din skog 38 Nyheter Nytt från utställarna 46 Kvällsevent Mässkrögaren och Nobelkocken Peter Brolin serverar en trerätters middag. 50 Information En egen riktig mässa för alla aktiva inom jordbruk, skogsbruk och djurhållning.

mittia.com/gardochskog

3


Det bästa du får i mässkassen

S

tormfällen, skogsbrand och snytbaggar. Avverkningsförbud och knott när man planterar. Skogsbruk kan vara en p ­ låga. Och alldeles, alldeles underbart! På skogsmässor är det den där underbara lusten som serveras, och inte med sked, utan med skopa. Man går in genom grindarna och plötsligt börjar man drömma om nästa välförhandlade virkesaffär, om en ny röjsåg, ett lån till grannskiftet, piggare datorprogram eller om att prata hydraulolja med en fackman. Det brukar vara en bra idé att titta igenom mässprogrammet och utställarna i förväg och pricka av de möten man inte vill missa. Mässor är också årets bästa tillfälle att ­tänka nytt. Som skogsägare kan man jämföra argumenten från traktorentusiaster med fyrhjulingsfans, diskutera med en virkesköpare som man aldrig vänt sig till eller pröva att låta sig övertalas till vad som helst som man aldrig hade tänkt göra i skogen. Ofta finns det ett starkt ”grupptyck” i skog­ en. Det är liksom självklart vad man ska tycka. Till exempel om hur man ska sköta sin skog – markbereda och plantera gran, kanske. Det tycker ju alla. Lite med automatik tycker man som alla andra också om älgen, vargen, plantvalet eller naturvården. I vardagen umgås de flesta av oss liksom i en åsiktsbubbla. Det kan vara motigt att välja andra vägar. Men på mässan hittar man gott om människor som valt andra vägar. För en mässa handlar ännu mer om utbudet av människor

och möten än om motor­sågar och maskiner. När vi pratar med a­ ndra be­sökare på en mässa hittar vi människor som kan hjälpa oss att gå vår egen väg. Att satsa allt på granvirke eller allt på fågellivet eller allt på kraftiga­ re viltstammar. Nya skogs­ bekanta som ger råg i ryggen att s­ätta ­ exotiska trädslag eller sälja en plockhuggning, stänga av sin väg för turist­ er eller skapa en trollskog för dem. Kräva ­ bättre ordning i vägföreningen eller ä­ndrad avskjutning i älgskötselområdet. Svenska skogsbrukare är kloka och ­kunniga. Om alla satsar helhjärtat på den skog som de själva tror på kommer landets skogar att ge mer än om alla följer strömmen. Det är en tanke som vi på Föreningen Skogen har när vi ger ut tidningen SKOGEN. Någon kallade den därför hippie-tidning. Det var nog den bästa komplimang vi fått. Hela skogsbruket är fullt av kreativa ­hippies. Och nu är det Mittia som vill öppna dörrarna till dem, inom både jord och skog. Du finner dem i samtalen i montrarna och på gångstråken. Strunta i den nednötta mittfåran, den är tråkig som en körskada. Nya idéer och för­ nyad lust är det allra bästa du får med dig i kassen hem från den här mässan. ■ BENGT EK Chefredaktör och VD för tidningen SKOGEN.

FAKTA Med anledning av sommarens skogsbränder ändras det utannonserade ekonomiska seminariet till “Skogsägare - efter en skogsbrand”. Några ämnen vi berör är bland annat: Vilka erfarenheter finns efter branden i Västmanland? Hur tar vi hand om brandskadat timmer? Hur påverkas ekonomin? Försäkring? Seminariet är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat - ingen anmälan krävs men för att vara säker att få en plats kan du göra en anmälan på www.skogen.se/mittia Fredagen den 24 augusti, 13.00-15.00 Moderator: Bengt Ek. Medverkande: Medverkande är bland andra: Karin Perers, ordförande Mellanskog, Hannele Arvonen, Vd Setra Group, Joakim Larsson, segments­ansvarig SEB skog & lantbruk och Monika Stridsman, ordförande Föreningen Skogen.

4

mittia.com/gardochskog

Lördagen 25 augusti, 10.30 - 12.30 Moderator: Bengt Ek. Medverkande: Medverkande är bland andra: Mikael Lönn, vice ordförande Mellanskog, Magnus Olsson, Setra Group, Joakim Larsson, segmentsansvarig SEB skog & lantbruk och Monika Stridsman, ordförande Föreningen Skogen.


VI SKRIVER INTE vad britterna betalar Vi ägnar inte SKOGENs sidor åt spotpriset på avsalumassa eller vad britterna betalar för sågad gran. Däremot följer vi den svenska marknaden för rundvirke. Hur är efterfrågan? Vad påverkar priset? Hur får skogsägaren ut mest? Vad lönar sig i framtiden?

Vi bevakar priserna helt oberoende av parterna på virkesmarknaden. Vi älskar virkesmarknad, skogsskötsel och teknik. Tidningen som varje skogsbrukare behöver i sin vardag. Besök oss i monter A:12.

På Landrins Bil ser vi till att ditt bilägande blir tryggt och säkert

CITAN

1 605 kr/mån1

VITO

PAKET BUSINESS

2 515 kr/mån1 PAKET BUSINESS

Nya X-Klass är en fullfjädrad pickup. Och samtidigt en fullfjädrad MercedesBenz. I X-Klass får du allt du behöver för att prestera i tuffa förhållanden, utan att kompromissa

Vill du ha en partner som klarar de allra högsta kraven? Då är Sprinter det rätta valet. Bilen erbjuder en mängd möjligheter och är alltid redo, även för de mest krävande uppgifterna.

SPRINTER 2 785 kr/mån1

PAKET BUSINESS

X-KLASS

3 555 kr/mån1 PAKET BUSINESS

KAMPANJPRISER inklusive Paket Business

Få ett komplett skydd mot oförutsedda kostnader, utöver en konkurrenskraftig finansiering. Finansiering Service Complete Förlängd nybilsgaranti Rabatterat serviceavtal med 20öre/mil Slitdelar

Tillval: Mercedes-Benx Finansknuten Försäkring till ett förmånligt pris 1 Paket Business: Finansiell Leasing via Mercedes-Benz Finans, 36 mån, 6000 mil, restvärde 40%, 1:a förhöjd avg. 30%, rörlig ränta Alla priser är exkl. moms.

Tidigare Landrins AB Bergsgatan 120, 853 50 Sundsvall Tel: 060-14 00 00

mittia.com/gardochskog

5


Nötköttsproduktion som ger lönsamhet

Inte långt från Ljusdal ligger det lantbruk som tog hem segern som Årets Nötköttsföretag 2017. ­Orten heter Söderala och företaget heter Norränge lantbruk. Det var makarna Lars Nordlund och Pia Ceder­blad som den 17 november korades som vinnare i hård konkurrens bland cirka 17 000 andra svenska nötuppfödare vid Kött­riksdagen i Tylösand. TEXT: JOHAN OLSSON FOTO: PIXABAY / PRIVAT

D

et som gjorde Lars och Pia till vinnare av priset var att de utöver sin nötköttsproduktion även bedriver andra intressanta verksamheter tillika. Ett exempel på detta är att de stöttar kolleger i branschen som har det svårt genom projektet Bondekompis. Paret Nordlund/Cederblad har en köttproduktion med ett 60-tal djur och köttet säljs via köttlådor. Utöver nötdjuren så har gården även cirka 20 får, 30 grisar, hästar och höns. I sin verksamhet utför man även entreprenadtjänster, har gårdsbutik och bedriver Öppen Gårds-verksamhet. Segermotiveringen från tävlingen lyder: ”På årets nötköttsföretag kombineras framgångsrikt dikalvsproduk-

6 mittia.com/gardochskog

tion i form av uppfödning och gårdsförsäljning av kött med ytterligare djurhållning, entreprenadkörning och flera andra verksamheter. Företagarnas varma engagemang omfattar besökare till gården, men också kollegor i behov av stöd och omsorg.” Norränge Lantbruk får ses som ett bra exempel på att det finns oändligt med möjligheter när det gäller att utveckla sitt lantbruk. LRF Kött Det finns ett antal organisationer som arbetar för att främja den ­svenska köttbranschen. En av dem är LRF Kött, en branschavdelning inom LRF, som arbetar med näringspolitik samt omvärlds- och marknads­ analys, kopplat till nöt- grisoch lammkött. Syftet är att öka de svenska köttproducenternas lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt. Efterfrågan på svenskt kött ökar både i svenska daglig­ varubutiker, inom restaurang och för export. Åsa Odell som sitter som vice ordförande i LRF:s riksför-

”Det finns goda förutsättning­ ar för den ­svenska kött­ produktionen”


DIN TOTALA LEVERANTÖR AV RESERVDELAR OCH TILLBEHÖR FÖR DIN ATV OCH UTV

Kom till vår monter – Vi har erbjudande på olika produkter

Monter

B:12

VI HAR ÄVEN EN LOKAL BUTIK PÅ

NORRKÄMSTALEDEN 14, LJUSDAL 010-2007100

info@atvvision.se

www.atvvision.se


bundsstyrelse arbetar med just dessa ämnen, och vi har fått en pratstund med henne kring några aktuella frågor. Hur ska de svenska köttproducenterna möta den ökande efterfrågan? – Det finns goda förutsättningar för den svenska köttproduktionen. Vi har gott om mark som lämpar sig för gräsproduktion, vi har en låg djurtäthet i förhållande till areal och vi har Åsa Odell, vice ordförande stor kompetens inom områden som djurhälsa i LRF:s riksförbundssty­ och djuromsorg. Det som allt för ofta har varit relse. ett problem är lönsamheten, och för att våga expandera behövs tydliga positiva signaler både från marknaden och från politiken. Hur ser du på branschens framtid? – Vi har många tuffa år bakom oss, då importen ökat kraftigt för samtliga köttslag. Men sedan 2014 ser vi ett trendbrott. När konsumtionen av kött viker på totalen, så ökar konsumtionen av andelen svenskt kött. Vi börjar ta tillbaka marknadsandelar. Vi har många styrkor i den svenska produktionen, som god djurhälsa, låg antibiotikaanvändning och en effektiv produktion som ger lägre klimatpåverkan än många konkurrenter. Den svenska bonden har ett högt förtroende bland konsumenterna, inte minst bland de unga, vilket är viktigt. Vi ser också att antalet förprövningar av stallplatser ökar för samtliga djur­ slag, vilket är en indikation på att fler planerar för att bygga. Att bygga medför stora investeringar, och här är det avgörande att inte dra på sig extra kostnader. Historiskt har vi haft både för höga kostnader och för långa avskrivningstider för våra byggnader. Avgörande är att företaget är tillräckligt lönsamt för att klara avskrivningar under en rimlig tid. För att våga satsa behövs också tydliga signaler från marknaden, genom att slakterierna och handeln är tydliga med vad som efterfrågas. Sveriges Nötköttsproducenter Sveriges Nötköttsproducenter (SNP) är en intresseförening som driver frågor som ökar lönsamheten inom nötköttsproduktion. Föreningen, som bildades 1972, består av 19 klubbar och sju rasföreningar över hela landet, med drygt 1900 medlemmar. SNP är delägare i Gård och Djurhälsan, Svenskt Kött och LRF Kött och har ett nära samarbete med Svenska Köttföretagen. För att nå framgång och utveckla nötköttsproducenternas möjligheter samarbetar de även med andra organisationer och myndigheter. Vi har fått en intervju med Sveriges Nötköttsproducenters representant Jan Forsell. Hur ska de svenska köttproducenterna möta den ökande efterfrågan? – Inom svensk nötköttsproduktion ryms många olika typer av produktion. Drygt hälften av det nötkött som produceras i Sverige kommer från mjölkras,

8 mittia.com/gardochskog

resten kommer från köttras. Detta gör att vi kan erbjuda många samhällsnyttor i form av biologisk mångfald på betesmarker, nötkött som först har levererat mjölk och öppna landskap i områden som annars skulle beskogas. Genom vår mångfald av raser, uppfödning och företagsstorlek kan vi erbjuda många av de koncept och miljönyttor som konsumenter idag efterfrågar. Miljöpåverkan från den Jan Forsell, representant svenska nötköttsproduktionen är 25 procent för Sveriges Nötkötts­ lägre än den europeiska och 60 procent lägre producenter. än den Sydamerikanska beroende på att den är mycket vall- och betesbaserad vilket ger oss en stor tillväxtpotential ur ett exportperspektiv. Även vår låga antibiotikaanvändning i vår produktion på grund av våra duktiga lantbrukare och goda djurhållning ger oss konkurrensfördelar på många marknader. Hur ser du på branschens framtid? – Det finns stora framtidsutsikter för de nyttor och produkter som nötköttsproduktion har möjlighet att erbjuda marknaden. För att bli vinnare på gårdsnivå krävs att man noggrant tänker igenom vad gården passar för och vad man som företagare vill och kan producera och fokuserar på det. Det finns många goda exempel inom branschen på duktiga företagare med god lönsamhet. Med ett ständigt fokus på effektivitet och utnyttjande av ny teknik och kunnande klarar man som företagare de svängningar och förändringar som kommer att komma. Intressanta projekt ”Romeo” och ”ursprungsverifiering” är två intressanta projekt som är värda att lyfta i detta sammanhang. SNP och LRF driver tillsammans med McDonald´s projektet Romeo som ska skapa tillväxt inom näringen och öka tillgången på svensk köttråvara. Projektet pågår 2016-2018 och omfattar 3 000 000 kronor. Projektet har varit framgångsrikt och har ett enkelt upplägg. De producenter som ökar med 20 kalvningar inom två år har möjlighet att få en avelstjur sponsrad av McDonald´s med max 25 000 kronor. Just nu är 80 av de 100 tjurarna utdelade. Tillsammans med Svenska Köttföretagen håller SNP på att ta fram en ursprungsverifiering för svenskt nötkött via DNA analys. Genom ett sådant kontrollverktyg har näringen möjlighet att erbjuda konsumenten en garanti för att svenskt nötkött är svenskt och att producenten försäkras den ökade prisnivån som det svenska mervärdet har. ■

”Det finns stora framtids­utsikter för de nyttor och ­produkter som nötkötts­ produktion har möjlighet att ­erbjuda markna­ den”


NTC AB PRESENTERAR

Vi

GRÄVMASKINER

HJULLASTARE

MINGRÄVARE

REDSKAPSBÄRARE

s f f o r p r ö f a n har maskiner Monter

B:24

Sundsvall: Mikael Henriksson: 070-343 63 03, Pär Goode: 070-343 67 08

Sandviken: Ulf Nordlöf: 070-343 65 01


Vi finns på plats med flera nyheter! I vår monter hittar du bland annat Case IH, Kubota, Ferrari och Närlant Vi ses i monter B:26

www.lhsmaskiner.se

10 mittia.com/gardochskog


TRÖTT PÅ DIN LUKTANDE OCH HÖGLJUDDA DIESEL-KANON?

NU FINNS DET ETT ALTERNATIV!

AIRREX AH-200/300/800 Nästan luktfri och tyst diesel-driven infrarödvärmare med 100% effektivitet I Behöver inget avgasrör ut I Biodiesel eller diesel I Ingen fläkt I Flyttbar, ingen montering I Termostatstyrd (0-40ºc) I Tyst, bara 48dB I Inga glödheta ytor I 13kW, 15kW och 22kW modeller FÖRBRUKSNINGSEXEMPEL Isolerad industrihall, kubikvolym: 500m³. Temperaturen ute: -0ºc, inne: +15ºc: Bränsleförbrukning/dag: ca. 2,5L

www.rexnordic.com tel. 072 200 22 22

I

A

3

T

SERVICE I HELA SVERIGE

G

3 ÅRS GARANTI

Hitta din närmaste återförsäljare: Å R S

R A N

SE_Airrex_190x135.indd 1

13.6.2018 12.51

Renault ALASKAN

NU KAN DU BESTÄLLA DIN NYA VOLVO V60

Built to be bold

Monter

A:36 LJUSDAL KYRKOG. 9, 0651-76 64 00 WWW.BILBOLAGET.NU

mittia.com/gardochskog

11


Två sidor av mjölkmyntet Dellenmejeriet och Arla Mjölkbönderna har under många år gått på knä, med låga mjölkpriser, brist på arbetskraft och krångliga regelverk. Men enligt LRF:s undersökning som gjordes hösten 2017 finns det nu en optimism och en framtidstro bland de svenska mjölkföretagen. TEXT: JOHAN OLSSON

G

ör vi en nulägeskoll på världsmarknaden så befinner sig den globala mjölkproduktionen i ett stabilt läge, och år 2017 får ses som ett av de bättre åren under det senaste decenniet. Hos de fem länderna med störst mjölkproduktion i världen har ­produktionen ökat med 2,2 procent under det sista året. Tar vi en titt på hemmaplan så har vi under slutet av förra året haft en stabil utveckling, men under början av detta år har mjölkanvändningen gått ner något. Men på det stora hela är det nu mer positiva tongångar i branschen än det varit på många år. År 2017 har bjudit på högre avräkningspriser och högre avkastning, vilket resulterat i en ökad framtidstro. En ljus framtid I en undersökning utförd av LRF kan man se att de svenska mjölkföretagen ser positivt på framtiden. Dryga 50 procent säger att de bedömer framtidsutsikterna för sitt företag som goda, eller mycket goda, och endast 6 procent säger sig se en dålig, eller mycket dålig framtida utveckling för sitt företag. Generellt sett är det de som driver ekologisk produktion, de som har

12 mittia.com/gardochskog

stora djurbestånd, de som äger en stor del av marken de brukar samt de unga företagarna som är mest positiva. I samma undersökning säger 43 procent att de håller på med eller planerar en större om- eller tillbyggnad av sin mjölkproduktion. Dock visar Jordbruksverkets siffror på en låg investeringsvilja om man tittar på antalet förprövade stallplatser, vilket kan vara sviter från den dåliga konjunkturen mjölkföretagen upplevde under år 2015-2016. I detta reportage har vi valt att ta pulsen på mjölkjätten Arla och jämföra dem med uppstickaren Dellenmejeriet, för att se hur de skiljer sig. Vad erbjuder de mjölkbönderna och hur de ser på framtiden? Arla Arla är ett bondeägt kooperativ, med över 11 200 ägare i sju länder. Koopera­tivet startade för över 100 år sedan när Stockholms Mjölk­ försäljning­saktiebolag bildades av bröderna Wilhelm, Hildemar och ­Albin Lidholm på Nådhammars gård. Idag har kooperativet vuxit och är en global aktör med produktförsäljning i över 100 länder runt om i världen. I Sverige finns 2 780 bönder anslutna till Arla, och företaget har ­cirka 18 000 anställda, från mejeripersonal och lastbilschaufförer till sälj­personal och marknadsförare. År 2017 omsatte Arla 103 miljarder ­kronor globalt och i Sverige 15 miljarder. I Sverige vägde Arlas bönder år 2017 in 1,85 miljarder kilo mjölk. Mats Hägglund är krets- och regionsordförande på Arla, södra Norrland / nordöst. Vi har ställt några frågor till honom: Mats, varför ska en mjölkbonde välja att sälja till Arla? – Arla är ett ekonomiskt stabilt företag som är medlemsägd, inte


Hammars Verkstad AB info@hammars.se / 023-70 50 70

Välkommen in och provkör! Deutz-Fahr kampanj på flertalet modeller

Ferris och Simplicity Zero Turn gräsklippare

Monter

A:33

Hög kvalitet till kampanjpriser

Kom och se denna fantastiska maskin på mässan!

www.sodhaak-tc.se

mittia.com/gardochskog 13


Dellenmejeriet Dellenmejeriets historia är betydligt kortare än jätten Arlas. Tankarna på det nya mejeriet började diskuteras för cirka tre år sedan, och de började leverera mjölk till butiker så sent som april 2017. Tre bönder var med från början och idag är de fem. DellenMejeriet AB har sju ägare, och åtta heltidsanställda. De sälj­ 14 mittia.com/gardochskog

2012 2016

2012 2016

81,2 kg / person, varav 2,3 kg importerad

91,9 kg / person, varav 1,5 kg importerad

469 204 ton

3 963 st

364 034 ton

STATISTIK FRÅN LRF

5 055 st

privat­ägd eller aktiebolag. Ägarna, via styrelsen och representantskapet, bestämmer över företaget och fördelar vinsten mellan investeringar i företaget(insatser) och utdelning till medlemmarna. Det finns en demokratisk struktur i Arla, där medlemmen alltid har rösträtt. Arla tar emot ALL mjölk som medlemmarna vill leverera. Hur skiljer ni er mot mindre konkurrenter som exempelvis Dellenmejeriet? – Arla tar emot all mjölk som våra leverantörer i Södra Norrland vill leverera, inte bara en del av mjölken som bonden levererar. Vi hämtar oavsett vart i området som bonden har sin gård. Arla är medlemsägt, vinsten går tillbaka till bonden, bonden är mejeriägaren! Arlas anställda jobbar för att företaget ska ge vinst till sina ägare - medlems­bönderna. Vilka krav ställer ni på era mjölkbönder? – Arla-bonden ska följa de krav som finns i Arlagården, det vill säga det kvalitetsprogram som Arla tagit fram gällande mjölkproduktion. Vilken hjälp erbjuder ni mjölkbönderna för att underlätta deras verksamhet? – Arla arbetar för att skapa så bra förutsättningar som det bara går för mjölkproduktion i Sverige. Både kring de regler som finns kring mjölkproduktion, men också att skapa en framtidstro hos mjölk­ bönderna, vilket i grunden handlar om att skapa en tro om ökad svensk mjölkproduktion (en kurva som pekat nedåt under ganska lång tid). Hur ser du på svenska mjölkbönders möjlighet till konkurrens på lika villkor, då kraven på dem i många fall är högre än på mjölkproducenter i andra länder? – Det är klart att det finns olika förutsättningar mellan olika mjölk­ producerande länder i världen, men det finns även skillnader inom Sveriges gränser. Det är olika förutsättningar om du har tio kor eller 500 kor, etcetera. Politikerna får ta ett stort ansvar för att det ska finnas möjlighet att bedriva konkurrens på lika villkor i Sverige som med andra länders mjölkproduktion. Hur ser du på det regelverk som finns idag? Hur skulle det ha utvecklats för att underlätta för de svenska mjölkföretagen, utan att tumma på kvalité, miljö och djurskydd? – En hypotetisk fråga, vi har det regelverk vi har idag, och jag har svårt att se att det kommer att förändras framåt. Men har man ett regel­verk som skiljer sig mot andra länder så måste man veta att det kan kosta i mindre produktion om marknaden är oreglerad, alltså att importerade varor, med lägre krav på kvalité, miljö och djurskydd kan säljas med samma villkor. Då blir konsumentens val av produkt väldig viktigt, att få kunskap om vilka produkter som har dessa mervärden. För Arla handlar det om att anpassa verksamheten så smart och lönsamt det bara går. På gårdsnivå så arbetar vi ständigt med att förbättra och effektivisera verksamheten. Den trygghet som finns i att vi har ett starkt Arla bakom oss, ger en trygghet för framtiden. Jag vet att min mjölk kommer att bli hämtad oavsett läget i världen. Antal svenska mjölkföretag har minskat stadigt varje år. Hur ser du på de svenska mjölkböndernas framtid? – Det finns en oro i att vi minskar, samtidigt så har vi idag en ny livsmedelsstrategi som riksdagen klubbat igenom som pratar om att produktionen ska öka (och exporten), vilket går helt i takt med Arlas ambitioner att öka mjölkinvägningen i Sverige. Arla har även startat ett projekt, Mer mjölk i Sverige, som handlar just om att se vilka faktorer som behövs för att mjölkproduktionen i hela Sverige ska öka under de närmaste åren.

2012 2016

Antal mjölkföretag i Sverige Ekologisk mjölk invägd Svensk konsumtion av mjölk er endast lokalt i Hälsingland och hämtar cirka 45 000 liter mjölk per vecka hos sina fem bönder. Vi har ställt några frågor till Leif Björklund på Dellenmejeriet: Leif, varför ska en mjölkbonde välja att sälja till Dellenmejeriet? – Vår styrka är närhet till det lokala mejeriet och att vi har ett fast pris till bonden. Hur skiljer ni er mot större konkurrenter som exempelvis Arla? – Vi har en väldigt personlig relation med våra mjölkbönder, butiker och slutkunder. Vi har även flexibla transporter. Vilka krav ställer ni på era mjölkbönder? – Vi har höga krav på den mjölk vi köper in och vi är noga med att våra mjölkbönder följer de lagar och regler som gäller. Vilken hjälp erbjuder ni mjölkbönderna för att underlätta deras verksamhet? – Vi har ett bra och fast pris till bonden vilket underlättar deras plane­ring. Hur ser du på svenska mjölkbönders möjlighet till konkurrens på lika villkor, då kraven på dem i många fall är högre än på mjölkproducenter i andra länder? – Då vi endast är på en lokal marknad så upplever vi inte det som ett problem. Hur ser du på det regelverk som finns idag? Hur skulle det ha utvecklats för att underlätta för de svenska mjölkföretagen, utan att tumma på kvalité, miljö och djurskydd? – Myndigheterna borde kunna samarbeta och vara mer flexibla, till exempel vid tillståndsprövningar. Antal svenska mjölkföretag har minskat stadigt varje år. Hur ser du på de svenska mjölkböndernas framtid? – Den nya livsmedelsstrategin innebär att vi skall ha en högre självförsörjande grad. Kommunal upphandling bör då gynna de lokala företagen till exempel vid upphandling av mjölk. Hudiksvalls kommun har tyvärr inte krav på närproducerat så det lokala DellenMejeriet får inte leverera till kommunen. Vad den nya livsmedelsstrategin kommer att innebära för bonden lokalt och nationellt blir intressant att följa. ■


Maskiner för lantbrukare och entreprenörer

Gödselspridare 8 - 14 ton

Tallriksaggregat 3 - 8 m

Balpressar

Inplastare

Metal-Fach – en polsk tillverkare av maskiner för lantbrukare och entreprenörer. Fabriksförsäljning av egna produkter startade i Sverige 2014. Huvudsätet finns i Åkersberga och vi har kunder över hela landet. Idag erbjuder vi ett brett sortiment av balpressar, balinplastare, släpvagnar, harvar, tallriksaggregat, plogar, fastgödselspridare, fodermixvagnar, traktorlastare samt lastarredskap och slåttermaskiner. Produkter med högsta kvalitet med tre års garanti. Mer info – metalfach.se eller Tel. 0765 837 847 Metal-Fach AB Storängsvägen 25 184 32 Åkersberga – Sverige

www.metalfach.se

tel. 0765 937 847 info@metalfach.se


Sigrid Bergåkra, frontfiguren för Naturlära Ridgymnasium och Bergåkra Gård. Även känd från tv-serierna Bonde söker fru och Farmen VIP.

16 mittia.com/gardochskog


HÄST NORD En satsning på hästnäringen i norra Sverige!

Mittia: Gård och Skog, Naturlära Ridgymnasium och Arena Hagmyren lanserar tillsammans konceptet Häst Nord som en nyhet på årets mässa. I samband med detta erbjuds mässbesökarna bland annat gratis clinics inom ­dressyr, hoppning och trav. TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

E

n solig dag i maj gör vi resan till Bergåkra Gård och Naturlära Ridgymnasium. Med mig har jag Henrik Bruveris från mässledningen, och vi har stämt träff med representanter för skolan för att prata om sommarens satsning på Mittia: Gård och Skog, nämligen Häst Nord. Sigrid Bergåkra Vi får en pratstund med frontfiguren för Naturlära Ridgymnasium och Bergåkra Gård - Sigrid Bergåkra, även känd från t­v-serierna Bonde ­söker fru och Farmen VIP. TV-program och kändisskap till trots är det hästarna som hon verkligen brinner för och vill prata om. Hon berättar att gymnasiet har funnits i hennes liv i 5-6 år med förberedelser och start inräknat. – Vi började med ett litet elevantal och idag har vi en full elevklass, vilket är jätteroligt. Det unika med Naturlära Ridgymnasium är att det är integrerat i gård­en. Det är en hästverksamhet som pågått långt innan gymnasiet startade. Bergåkra gård som den heter är Sigrids familjegård. På gården har det tidigare funnits både nötkreatur och bedrivits svinproduktion, men idag är det 100 procent häst som gäller. Sigrid kommer finnas på plats under årets mässa kring de clinics som arrangeras och hon är väldigt positiv inför vad som komma skall. – Jag ser fram emot det här, och oavsett väder kommer det bli lyckat, för vi hästmänniskor är robusta, säger Sigrid med ett stort leende. Även om många förknippar Bergåkra gård med dressyr, eftersom det är där de rönt de flesta framgångarna, så vill Sigrid lyfta fram helhetsbilden när det gäller att jobba med hästar.

”Jag ser fram emot det här, och oavsett väder kommer det bli lyckat, för vi häst­ människor är robusta” – Just allroundridningen är det centrala i vårt Naturlära. Hästarna ska må bra både fysiskt och mentalt, för det är då man får framgångar. Att ge hästarna själavård och samtidigt göra dem hållbara fysiskt är en viktig del i våra clinics. Sigrid berättar att de vill möta såväl unga som gamla hästmänniskor under dessa clinics, men att det vore extra roligt om det även kommer mittia.com/gardochskog 17


Cecilia Bergåkra, dotter till Sigrid Bergåkra. En ung talang inom dressyrsporten.

”Om jag skulle få åka till OS i Tokyo skulle jag bli världens yngsta OS-ryttare i dressyr genom tiderna, så det är så klart ett stort mål” – Om jag skulle få åka till OS i Tokyo skulle jag bli världens yngsta OS-ryttare i dressyr genom tiderna, så det är så klart ett stort mål. Under Häst Nord kommer Cecilia visa upp en hel del övningar som hon själv gör i sin egen träning. Hon kommer även visa hur hon lägger upp ett ridpass, och så bjuder hon på sina bästa tips. Men Cecilia poängterar att detta är inte bara något för de avancerade ryttarna. – Jag kommer visa allt möjligt, från nybörjarnivå till grand prix med lite olika hästar, och en del övningar jag själv kör, så det kommer bli något för alla. Jenny Martinsson är lärare som också tävlat som ryttare i många år.

mässbesökare som inte alls är hästintresserade. Hon lyft­er även fram det unika i att dessa clinics är gratis för alla mäss­besökare. I vanliga fall är liknande arrangemang förenade med stora kostnader, men förhoppningen är att få ut budskapet, öka kunskapen och framför allt öka intresset kring hästsporten. – Ridsporten ska vara en folksport. Vi har gått ifrån att det ska vara en snobbsport. Besökarna ska komma, njuta och inspireras. Framtidshopp Cecilia Bergåkra, dotter till Sigrid Bergåkra, är en av Sveriges största unga talanger inom dressyrsporten. Även hon kommer vara med på Häst Nord som instruktör. Cecilia som är 17 år går i årskurs två på Naturlära Ridgymnasium, men trots sin unga ålder har hon radat upp fina meriter, och hon berättar att hennes största mål just nu är att ta sig till OS år 2020. 18 mittia.com/gardochskog

Ridlärare Jenny Martinsson är lärare som också tävlat som ryttare i många år. Även om hon på senare år har varvat ner lite så tävlar hon fortfarande i dressyr parallellt med sitt arbete som lärare på Naturlära Ridgymnasium. – Jag jobbar som lärare i engelska och idrott här på Naturlära Ridgymnasium, men jag har även alla hästämnen och ridningen tillsammans med Sigrid Bergåkra. Under Häst Nord kommer Jenny vara med både när det gäller hoppnings- och dressyrclinic. – Vi vill visa upp hur vi jobbar här på Naturlära. Vi har dels vår skola, sedan har vi en klubb som har tävlat väldigt framgångsrikt under det senaste året, och vi tycker att vi har ett bra koncept. Vi jobbar mycket med bredd och bas. Både hästarna och eleverna ska kunna gå både dressyr och hoppning så att de blir allround, och det är vad vi vill visa upp under våra clinics. ■


Maskiner för lantbrukare och entreprenörer

Fodervagnar

Redskap

Gödselspridare 6 - 18 ton

Tallriksaggregat 3 - 8 m

Metal-Fach – en polsk tillverkare av maskiner för lantbrukare och entreprenörer. Fabriksförsäljning av egna produkter startade i Sverige 2014. Huvudsätet finns i Åkersberga och vi har kunder över hela landet. Idag erbjuder vi ett brett sortiment av balpressar, balinplastare, släpvagnar, harvar, tallriksaggregat, plogar, fastgödselspridare, fodermixvagnar, traktorlastare samt lastarredskap och slåttermaskiner. Produkter med högsta kvalitet med tre års garanti. Mer info – metalfach.se eller Tel. 0765 837 847 Metal-Fach AB Storängsvägen 25 184 32 Åkersberga – Sverige

www.metalfach.se

tel. 0765 937 847 info@metalfach.se


Monté är en relativt ny tävlingsform i Sverige som är på stark frammarsch. Foto Meta Sjödin.

Hagmyren Inte bara en travbana

Häst Nord som är en del av Mittia: Gård och Skog kommer under årets mässa bjuda på trav, under ledning av Hagmyrens Travbana. ­Arena Hagmyren, som är en otroligt aktiv och bred aktör inom travsporten, kommer bland annat presentera Monté för mässbesökarna. TEXT: JOHAN OLSSON

H

agmyrens travbana är en av ­mässans samarbetspartners när det gäller Häst Nord. På Arena Hagmyren finns idag nio aktiva tränare och ­cirka 475

­häst­ar. – Vi anordnar under året 23 travdagar ­mellan mars och november, med ponnytrav, montélopp och travlopp. Under 2018 bjuds det bland annat på Sleipner­dagarna den 1-2 juli och V75 den 15 september, ­säger Tord Amré, marknadsansvarig på Hag­myren.

20 mittia.com/gardochskog

Arena Hagmyren har stort användnings­ område och passar för många typer av arrangör­ skap. Allt från företagsevent till konser­ter, marknader och mässor. Hag­myrens arena står redo med de flesta f­aciliteter som efterfrågas vid dessa typer av tillställningar. Som exempel är hela arealen inhägnad och har två entréer. – Vi har el framdragen och klar på flertalet platser. Vi har pub, läktare och restaurang som sväljer ett stort antal besökare, med tillhörande parkeringsmöjligheter, fortsätter Tord. Hagmyrens publikrekord för en V75-lördag är imponerande 10 500 besökare. Under 2017 har det anlagts en motorbana på arenan, avsedd för motorsport med depå, start- och målsträcka. Det har under 2018 körts två tävlingar på vinterunderlag och det blir fler under sommaren. Travskola Hagmyrens travskola ligger belägen intill travbanan och har tillgång till fina kör- och rid­ vägar, rakbana och backar.

Viola, snart 99 år, är en flitig besökare på Hagmyren och stort fan av Järvsöfaks. Foto Tord Amré.

– Med dessa fina förutsättningar har vi möjlighet att erbjuda inspirerande och intressan­ ta kurser med ett brett utbud av olika former av träning. Det nyrenoverade stallet rymmer teorisal, kök, toalett och omklädningsrum. Stallet har 18 boxar. Gemenskap, teamkänsla och variation är tre nyckelord som genomsyrar verksamheten, berättar Tord. Hästhotell – Vi vill underlätta och locka fler att en­gagera sig i travsporten. Med konceptet Hästhotellet kan det bli möjligt. Vi kan där tillsammans underlätta och göra det m ­ öjligt att ha häst/ponny genom att vi till­sammans hjälps åt med den dagliga skötseln av ­­hästarna­/­ponnyerna. Travskolan arrangerar även kalas och företags­ event. Varför inte dra ihop kompisgänget och testa att köra trav? Vi skräddarsyr efter era önskemål, säger Tord. Under sommarens mässa kommer Arena Hagmyren finnas på plats under mässhelgen och bland annat visa upp Monté, en tävlingsform där hästen rids i trav. ■


plyfa.se

SKOGSÄGARE!

Vi ses på mässan!

Välkommen till vår monter på Mittiamässan Gård & Skog i Ljusdal mellan den 24-25 augusti 2018. Där vill vi visa dig hur vi tar hand om dina granstockar och vi kan garantera dig att...

! ig s a n lö t t a r e m m o k t - De Monter

A: 04

LH1806

Plyfa Plywood AB, i Hassela, är en fanerindustri som svarvar grov gran och försörjer stora delar av Europas parkettindustri med högkvalitativ granfaner.

Välkommen

Vi ses!

till vår monter

A:49

Kom till vår monter på Mittia Gård & Skog 2018 och bekanta dig med oss och ett urval maskiner ur vårt maskinoch redskapssortiment för gårdar och skogsbruk.

Lantmännen Maskin Tel 0771-38 64 00 www.lantmannenmaskin.se Lantmännen Lantbruk Tel 0771-111 222 www.lantmannenlantbruk.se

mittia.com/gardochskog 21


John Deere Fokus på utveckling, kvalité och

22


Forestry AB närhet till kunderna John Deere Forestry har alltid strävat efter att ligga i teknikens framkant och med sin nya G-serie tar de verkligen klivet in i framtiden. På årets mässa visar de upp några av sina största maskiner från deras nya modellprogram. TEXT: JOHAN OLSSON FOTO: JOHN DEERE FORESTRY AB

F

öretaget John Deere och det som nu är John Deere Forestry i Sverige startade med två parallella ursprung som påminner ­ mycket om varandra. Det ena startade i en smedja i Illinois, USA och till en början var företaget mest känt för sin plog som unikt nog klarade av de lerjordiga westernåkrarna. I Sverige startade historien i en smedja i Alfta, och i år är det ­faktiskt 100 år sedan den verksamheten drog igång. Där tillverkades fram till början av 50-talet hästredskap för småskaligt skogsbruk, som till ­exempel kälkar under namnet ÖSA (Östbergs Fabriks AB). ­Senare blev det traktorerna som tog över företagets fokus. Det var vanligt att skogstraktorerna hade skogsvagn, och ett extra hjulpar fram, för monte­ring av så kallade halvband.

Under 60-talet började skotarna påminna om dagens maskiner, men det var först på 80-talet som de så kallade engreppsskördarna kom. Flera företag blev ett Det svenska företaget ÖSA köpte upp ett antal bolag, som till e­ xempel Kockum, och blev senare själva uppköpta av Raumakoncernen som tidigare ägde företaget Lokomo. Även det kanadensiska företaget Timber­jack köptes in till koncernen och när allt gjordes till en enhet fick den namnet Timberjack. År 2000 köpte John Deere företaget Timberjack av Rauma och med den affären blev Illinoisföretaget och Alftaföretaget ett och samma ­bolag. Två företag med liknande historia jobbar nu under samma namn. – Våra ursprung påminner om varandra, och även vår filosofi är ­väldigt lika, säger Dieter Reinisch, informationschef på John Deere ­Forestry AB. John Deere satsar hårt på utveckling och Dieter berättar att kunden alltid ska stå i fokus. – Vi nöjer oss inte med att vara starka på en plats. Vi vill vara starka över hela landet och därför har vi 30 verkstäder i Sverige som servar våra maskiner. Men det är sällan de behöver lagas, det är oftast underhållsarbete som görs på verkstäderna, fortsätter han. Den svenska delen av John Deere är verksam inom samtliga av

23


­ o­lagets affärsområden, förutom entreprenadmaskiner. Företaget till­ b verkar och säljer maskiner för jordbruk, grönytor och skog. De har även gräsklippare och ATV-maskiner i sitt sortiment vilket gör dem till en väldigt bred aktör. – Vi är även en stor motortillverkare och vi gör faktiskt motorer till konkurrerande företag, och till marint bruk samt till industrin, berättar Dieter. Skogsmaskiner Under årets upplaga av Mittia: Gård och Skog är det framför allt skogs­ maskinerna som John Deere kommer satsa på. – Vi har precis genomfört ett generationsskifte i vårt sortiment, där vi går från E- till G-serien och vi började med de största modellerna. De stora skördarna är 1470G och 1270G, och den största skotaren är 1910G. Dessa var först ut och har banat väg för de mindre maskinerna. – Med den nya G-serien höjer vi kvalitén, minskar drivmedels­ förbrukningen, höjer produktionskapaciteten och kanske viktigast av allt, ökar komforten och arbetsmiljön för förarna. Vi har i kontakt med ett skogsbolag i södra Norrland fått veta att vår modell 1470G är den mest produktiva maskin de någonsin haft, vilket så klart är roligt att höra, berättar Dieter. Teknik och utveckling Företaget satsar väldigt hårt på utveckling och man strävar hela tiden efter att ligga i framkant. – Tittar man på vår nya serie så har vi gjort stora förändringar. ­Maskinerna är väldigt produktiva med nytt hydraulsystem och många tekniska finesser. Vi är de enda som har skotare med nivellerande hytt, det vill säga att hytten anpassar sig, så att även om maskinen står snett sitter hytten rakt. Dieter berättar att de fokuserar mycket på förarmiljön. – Med en optimerad förarmiljö sparar man både tid och slitage på föraren. I våra nya maskiner sitter föraren rakt oavsett hur snett ­maskinen står, föraren slipper snurra stolen utan hela hytten roterar istället och de har kranspetsstyrning för att nämna några tekniska fördelar med maskinerna. John Deeres maskiner har sedan 2013 IBC, kranspetsstyrning, vilket delautomatiserar krankörningen. Föraren ger förenklade kommandon så tänker maskinen ut resten själv. – Just detta med kranspetsstyrning är vi ännu ensamma om. Vi visade detta för första gången år 2009 i simulatormiljö, där vår utvecklingsavdelning fick in synpunkter. Fyra år senare, år 2013, visade vi för första gången en färdig skotare med kranspetsstyrning och hela 90 procent av våra skotare som säljs idag har denna funktion. Även de förare som 24 mittia.com/gardochskog

innan de testat tekniken tycker att det är en onödig funktion, upplever efter en arbetsdag att de inte är lika trötta och de flesta ökar produktionen utan att behöva stressa mer. Förarna är en pressad arbetsgrupp med höga krav på sig, säger Dieter. Nyheter Ännu fler nyheter är på gång och dessa kommer att offentliggöras ­under hösten, och då är de framför allt på programvarusidan som utvecklingen skett. – Våra två minsta skotare som har varit slutsålda sedan i höstas ­kommer snart kunna beställas igen, men nu i G-version. Kranen är densamma men i övrigt är det mesta nytt. Nya ramar, uppgraderade motorer och maskinerna uppfyller Tier 5. De finns i en mängd olika varianter, tre olika lastutrymmeslängder och bakramslängder att välja mellan. De finns i olika hjulstorlekar och båda kan fås med kranspetsstyrning. En annan nyhet är deras skördare modell 1170G, som är en mellan­ stor skördare som fungerar både till gallring och slutavverkning. – Vi har varit på turné med 1170G och första maskinen levererades i juni i år, så det är en intressant nyhet. Mässan Att delta på mässan i Ljusdal har blivit en tradition för John Deere ­Forestry AB. – Vi ser att mässor med en lokal förankring ger oss mycket, och i mässans upptagningsområde finns det mycket skog, och med den många kunder till oss. Men det är lika mycket ett tillfälle för oss att möta redan befintliga kunder i vardagen. Det är något vi uppskattar, säger Dieter. Exakt vilka maskiner de kommer ta med sig till mässan är i skrivande stund inte beslutat, men Dieter utlovar att de ska visa upp någon av sina största modeller av den nya serien. ■

FAKTA Start i USA: John Deere & Co startade i Grand Detour, Illinois 1837 Start i Sverige: ÖSA, ursprunget till John Deere Forestry i Sverige startades 1918 Antal anställda på skogsidan: Ca 115 st Huvudkontor för skogsdelen i Sverige: Stockholm (som även är reservdelslager för hela världen). Servicepunkter i Sverige: 30 st (9 egna och 21 externa auktoriserade verkstäder) Antal säljare: 12 st fördelade över landet.


Ha en plan för varenda kotte Det viktigaste verktyget för en välskött och lönsam skog är varken motorsågen eller skördaren utan skogsbruksplanen. Missa inte din chans till ett unikt mässerbjudande på en skogsbruksplan hos Holmen.

R E T YHE

N

Lumber Pro HD36 Sågverk Starkast i sin klass. Solid och lätt att använda.

Besök oss i monter B:10. Vi berättar gärna mer över en kopp kaffe.

Sågverket på bilden är extrautrustat.

www.holmen.com

Bränsletank - besiktningsfri utan tidsbegränsning!

Monter

A:21

Välkommen!

www.heaab.se 0380-57 70 00

0644-721 00 I skogma.se mittia.com/gardochskog 25


Utställare A-Ö 4evergreen...................................................................................... B:76 A1 Staff............................................................................................A:44 Agria Djurförsäkring.....................................................................P:07 agroessentia...................................................................................H:01 Allt om Gården.............................................................................A:27 Anders Traktorservice AB...........................................................P:20 Areal................................................................................................A:14 ATV Vision Nordic AB............................................................... B:12 Bamsesågen/JM:s Plåt & Mek AB.............................................A:11 Bergvik Skog Plantor AB.............................................................A:72 Bil&Maskinfirma Eric Gröning................................................. B:56 Bilbolaget Personbilar Hälsingland AB...................................A:36 Billerud Korsnäs Skog & Industri AB.......................................P:10 Bilof - bioenergi och logistiknätverk........................................ B:74 BJM Maskin AB............................................................................A:52 Byggnadsmiljö i Hälsingland AB................................................P:08 Centerpartiet Gävleborg..............................................................P:13 Consize AB El - Kraft - Energi................................................... B:70 CSAgri AB...................................................................................... B:58

Mässrestaurang

26 mittia.com/gardochskog

Datalogisk.......................................................................................A:32 Dellenmejeriet/Hälsingemjölk...................................................A:74 Energi- och klimatrådgivarna Gävleborg.................................P:19 Ericsson & Co i Sundsvall AB....................................................A:33 Friskolan Nytorp............................................................................P:09 Gjutars Skogsprodukter..............................................................A:05 GLG Maskin AB...........................................................................A:39 Gotfire AB...................................................................................... B:62 Hagmyren/Norra Hälsinglands Travsällskap.........................H:15 Hammars Verkstad AB...............................................................A:62 Handelsbanken Skog & Lantbruk............................................. B:13 Health From Inside......................................................................H:02 Holmen Skog AB.......................................................................... B:10 HS Perifal AB.................................................................................A:01 Industrigrossisten Proman AB..................................................A:46 Industriverktyg IDG-Tools AB..................................................A:38 JEMT Vatten och Värme............................................................ B:14 JN Solar AB....................................................................................A:40 John Deere Forestry AB..............................................................A:16


Jämtkraft AB (Solceller)...............................................................P:18 Jämt-Maskin AB............................................................................A:29 Kinetic/Höglandets Energiautomatik AB................................P:12 Landshypotek Bank AB............................................................... B:17 Lantmännen Lantbruk................................................................A:49 Lantmännen Maskin AB.............................................................A:49 LHS Maskiner AB........................................................................ B:26 Ljungby Maskin AB..................................................................... B:24 Ljusdal Energiföretag AB.............................................................P:19 Ljusdals Motor AB.......................................................................A:37 Logosol AB.....................................................................................A:03 LRF Dalarna / LRF Gävleborg....................................................P:04 LRF Konsult AB.............................................................................P:06 LRF Västernorrland / LRF Jämtland.........................................P:04 Länsförsäkringar............................................................................P:05 Länsstyrelsen Gävleborg.............................................................A:50 Maskinring Västernorrland.........................................................P:01 Mekwood/Woodmizer................................................................ B:02 Mellanskog.....................................................................................A:18

Med reservation för förändringar

Mera Skog i Jämtland AB.............................................................P:17 Metal-Fach AB.............................................................................. B:22 Mittx AB.........................................................................................A:80 Molle Energi AB............................................................................ B:66 Mora in Europe AB...................................................................... B:80 Mora Mekanik AB........................................................................ B:28 MPG Miljöprodukter AB............................................................A:30 Naturbruk Slottegymnasiet........................................................ B:82 Naturlära Ridgymnasium...........................................................H:15 Nch Lubricants.............................................................................A:56 Nordisk Lantbruksimport AB...................................................A:31 Norrhälsingeskog.......................................................................... B:78 Norrlandsvagnar AB....................................................................A:13 NTC AB.......................................................................................... B:24 OKQ8.............................................................................................. B:52 OREGON®...................................................................................... B:16 Plyfa Plywood AB.........................................................................A:04 Plåt & dekor i Linköping AB.......................................................P:03 QPAX AB.......................................................................................A:78 Reipal AB................................................................................................. Rex Nordic Ab...............................................................................A:47 Ringen - Sveriges Maskinringars medlemstidning................P:01 Rundvirke Skog AB......................................................................A:45 Rylander Bil AB.............................................................................A:07 Salinity AB...................................................................................... B:38 ScaleLog Nord AB........................................................................ B:64 SEB...................................................................................................A:12 Sellmans Bil.................................................................................... B:30 Setra Group....................................................................................A:18 Siljanskog AB.................................................................................A:02 Skogma - Skogsmateriel Nordforest AB.................................A:21 Skyforest AB.................................................................................. B:08 Smartab Hi-Tech Chemicals AB...............................................A:35 Specialservice AB..........................................................................P:11 Stads & Parkprodukter AB..........................................................P:18 Stiernhööksgymnasiet Rättvik...................................................H:03 Stora Enso Skog AB.....................................................................A:68 Ståhls Plåt AB................................................................................A:58 Sveaskog Förvaltning AB............................................................A:10 Swedbank.......................................................................................A:06 Swedish Agro Machinery AB.....................................................P:14 Swedol AB......................................................................................A:64 Svenska Skogsplantor AB...........................................................A:10 Söderberg & Haak TC AB..........................................................A:33 Sörens El AB.................................................................................. B:40 Tatec Forest AB............................................................................. B:09 Teve Kvarn AB...............................................................................P:15 Thore Boström Maskin AB........................................................A:29 Tidningen Anläggningsvärlden................................................B:50Tidningen SKOGEN....................................................................A:12 Toba Trading AB..........................................................................A:41 Traktor Power................................................................................A:27 We effect..........................................................................................P:04 Weda Skog AB...............................................................................A:26 VEGATOL - LW BALSTA AB.................................................. B:15 Vermeer Viking AB......................................................................A:70 Vimek AB.......................................................................................A:17 Virkesbörsen...................................................................................P:02 X-maskiner AB..............................................................................A:23 Yamaha Ljusdal............................................................................. B:03 Ydre-Grinden AB..........................................................................A:24 Åkeri & Transport.........................................................................P:22 För aktuell utställarlista, se www.mittia.com/gardochskog/ mittia.com/gardochskog 27


RIKSDAGSPARTIERNA

om landsbygdsframtiden i den Europeiska Unionen De svenska lantbruksföretagen är världsledande när det gäller miljö och djurhållning, men de har svårt att konkurrera mot utländska företag när det gäller pris, på grund av att de inte har samma regler och krav. Hur ser ni på detta problem?

1

LRF är kritiska till agerandet av den svenska regeringen och företrädare för myndigheter när det gäller den svenska linjen om att kraftigt minska eller helt avskaffa direktstöden inom CAP, vilket har gjort att Sverige hamnat utanför förhandlingarna. Denna uppfattning får stöd i en rapport från SIEPS, där det påstås att Sverige inte är duktiga förhandlare i EU när det gäller framförallt jordbrukspolitiska frågor. Hur ser ni på detta?

2

En stor del av de politiska beslut som påverkar de svenska lantbruksföretagen fattas i Bryssel. Vi har därför tagit pulsen på riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier. De har alla fått samma frågor ställda till sig, och deras svar ska förhoppningsvis ge dig en tydligare bild om vart du vill lägga din röst i kommande val. TEXT: JOHAN OLSSON

Hur tror ni att Brexit kommer påverka EU och Sverige, och hur ser ni på Sveriges medlemskap i EU ur ett jordbruksperspektiv?

3

Hur ser ni på inskränkningen av äganderätten som sker när staten gör anspråk på mark, framför allt skogsmark? Är det rätt att utan ersättning lägga ut avverkningsförbud på privatägd mark på grund av fåglar eller nya naturvårdsområden?

4

5

Varför ska svenska lantbruksföretagare rösta på ert parti i kommande val?

SOCIALDEMOKRATERNA venska konsumenter efterfrågar idag i större utS sträckning svenskt trots ett högre pris om de tydligt får information om ursprung, Svenskt kött säljer t.ex. som aldrig förr på grund av högre miljökrav och djurhållskrav. Det är den konkurrensfördel de har. Det svenska kommer aldrig att kunna konkurrera med bara pris pga. våra geografiska förutsättningar och strukturen på våra lantbruksföretag. Offentlig sektor kan inte köpa svenskt och det inte finns skillnader miljö- eller djurskydd. Om vi tar bort skillnaden i Isak From, Riksdags­ miljö- och djurskyddskrav skulle det leda till en kraftig utsla- ledamot från gning av svenska bönder och en kraftigt ökad import av livs- Västerbotten medel.

1

Den svenska positionen om CAP bestäms inte av regeringen utan av riks­ dagen. Det finns idag ett brett politiskt stöd för den linje som riksdagen fast­ slagit. Nämligen att vi ska arbeta för att en större andel av stöden ska gå till landsbygds­programmet och en mindre andel till direktstöden.

2

Sverige har i om med Brexit tappat en bundsförvant i arbetet att minska EU:s jordbruksbudget och öka investeringar för innovationer och utbildning. Men Brexit innebär också minskad budget i EU eftersom Storbritannien liksom Sverige är en stor nettogivare. Det kommer att leda till en sänkt jordbruksbudget.

3

Nej, och det sker inte heller på naturvårdsområden. Äganderätten är viktig och ska försvaras. Inga ändringar har dock skett in regelverken sedan den s-ledda regeringen tillträdde. Svensk skogsvårdslag bygger på eget ansvar. Det är något vi måste bevaka och se till att äganderätten inte urholkas, t.ex. genom att domstolar tolkar lagstiftningen annorlunda än det var tänkt. Då måste vi agera. Rege­ringen ska därför tillsätta en utredning kring hur artskyddsförordningen fungerar och se över reglerna för ersättningar till skogsägare. Vi har också ökat anslagen till ersättningar.

4

Vi socialdemokrater arbetar för att minska konflikterna mellan stad och land. Vi tror också att vi behöver investera i landsbygden snarare än satsa på stora skattesänkningar som till största delen kommer höginkomsttagarna i storstäderna till del. Vi vill fortsätta satsa på ökad tillgång till statliga myndigheter i hela landet, en livsmedelsstrategi med en matmiljard för ökad konkurrenskraft för livsmedelsproduktionen och mångmiljonsatsning för att stärka landsbygds­ kommuners företagsklimat.

5

28 mittia.com/gardochskog

MILJÖPARTIET Vi ser det som ett problem att lantbrukare inte blir fullt kompenserade för sin höga kvalitet. Vi vill ändra detta till exempel genom att öka miljö- och djurvälfärds­ ersättningarna och driva på för starkare miljö och djur­ skydds­regler på EU-nivå. Samtidigt är dessa mervärden vår konkurrensfördel. Vi kan inte konkurrera med lågt pris utan måste konkurrera med kvalitet liksom i andra svenska framgångsbranscher. Vi behöver därför behålla höga krav på djurskydd, miljö och livsmedelssäkerhet. Vi behöver också Stina Bergström, öka kunskapen om de svenska mervärdena hos konsument- Riksdagsledamot erna, det vill säga låg antibiotikaanvändning, högt djurskydd, från Värmland hög livsmedelssäkerhet, höga miljö- och klimatkrav.

1

Miljöpartiet vill på sikt avskaffa direktstöden till förmån för åtgärder i stil med landsbygdsprogrammets insatser. Vi tycker att det är för mycket fokus på att minska stöden och för lite fokus på vad stöden ska gå till. Tyvärr verkar budgetnedskärningar framförallt genomföras när det gäller miljö- och landsbygds­ utvecklingsåtgärder. Det tycker vi är olyckligt. Vi har ingen generell uppfattning angående Sveriges förmåga till förhandling.

2

Miljöpartiet är positiva till EU medlemskap generellt och det faktum att vi är med i den gemensamma jordbrukspolitiken har sannolikt inneburit bättre konkurrensvillkor för svenska bönder. Det har också inneburit lägre matpriser för alla EU-medborgare. Landsbygdsprogrammet med en rad stödmöjligheter för till exempel ekologiskt jordbruk, våtmarker, ängs- och betesmarker, klimatåtgärder, bredband och landsbygdsutveckling haft en mycket positiv påverkan på miljö- och landsbygdspolitikern. Negativt med jordbrukspolitiken är att den generellt är ­administrativt tung med oflexibla regler och stor kontrollverksamhet.

3

Det är nödvändigt att staten tar ett ansvar för allmänna intressen som god miljö och biologisk mångfald och att de områden som är mest värdefulla bevaras. Om det inskränker på äganderätten på ett betydande sätt får markägaren ersättning med ett belopp som motsvarar fastighetens minskade marknadsvärde med ett tillägg på 25 procent. Vi tycker att det är viktigt att markägare får ersättning om man skapar naturreservat eller biotopskyddsområden och vi har därför kraftigt ökat anslagen för detta i regeringsställning. Lagstiftningen om skydd mot arter har dröjt med att tillämpas på skogsbruksmark. I nuläget kan artskyddsförordningen innebära förbud mot avverkning i vissa fall då hotade arter riskeras. Det ger inte automatiskt ersättning i alla fall. Regeringen gör en översyn av artskyddsförordningen för att säkerställa att det är tydligt i tillämpningen.

4

För att vi är det parti som starkast driver på för ett hållbart jordbruk och mer självförsörjning genom högre produktion av mat och bioenergi i landet. Framtiden är hållbar.

5


VÄNSTERPARTIET Vi är övertygade om att en hög djurvälfärd även stärker konkurrenskraften. Forskning visar att t.ex. kor på bete har ökad välfärd, bättre hälsa, färre skador, högre fruktsamhet och minskat behov av antibiotika än kor som hålls inne året runt. Skälet till att man i andra länder använder mer antibiotika vid grisuppfödning är bland annat att man avvänjer sina grisar tidigare. Vi menar att en sådan inriktning varken kan vara hållbar eller förenlig med rimlig djurvälfärd. Ett flertal undersökningar visar också att konsumenter väljer att köpa svenska produkter för att djurhållningen är bättre. En viktig åtgärd som vi fått igenom under mandatperioden är ökad ersättning till ängs- och betesmarker vilket stärker svensk livsmedelsproduktion och biologiska mångfalden.

1

2

Vi stöder en inriktning som innebär att medlemsländerna får mer att säga till om och att pengar i ökad utsträckning förs över från direktstöden Ulla Andersson, till Landsbygdsprogrammet och dess miljöersättningar. Vi menar att det stärker ett hållbart jordbruk. Riksdagsledamot från Gävleborg

Det är svårt att bedöma hur Brexit kommer att påverka EU och Sverige. Vi tror dock inte man ska överdramatisera vare sig in- eller utträde i EU och vi förväntar oss att Sverige och EU ska ha ett bra samarbete även i framtiden med Storbritannien. När det gäller Sveriges medlemskap i EU ur ett jordbruksperspektiv så anser vi att medlemsländerna bör få mer att säga till om och att stöden ska vara mer miljöinriktade. Vår långsiktiga ambition är att jordbrukspolitiken ska nationaliseras.

3

Den enskildes äganderätt till sin skog ska värnas samtidigt som skogsägaren har en betydande del i det gemensamma ansvaret att förvalta skogsresursens alla värden, som t.ex. biologisk mångfald. Samtidigt värnar vi att inskränkningar får göras i äganderätten om det krävs för att tillgodose det allmännas intresse och allemansrätten. Vi vill öka möjligheterna för skogsägare att få ersättning vid skydd av områden i form av naturreservat, naturvårdsavtal och biotopskydd genom att höja anslaget för dessa ersättningsformer.

4

Därför att vi arbetar för att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad av livsmedel och för att hela Sverige ska leva. Vi vill stärka stödet för att produktion, förädling och distribution av mat ska ske närmare konsumenten. Bra mat som har mervärde för miljön och lokalsamhället bör ha förtur på våra skolor och äldreboenden. Företagen och jobben är helt avgörande för landsbygdens framtid. Staten måste ta ett övergripande ansvar för att företag kan starta, växa och leva vidare. Vänsterpartiet vill underlätta generationsväxlingen. Vi vill göra välfärdssatsningar och öka möjligheten till utbildning i hela landet genom att utveckla lärcentra och distansutbildningar. Vi vill göra som i Norge och införa avskrivning av studiemedel för personer med högskoleexamen som bosätter sig på landsbygden. Dessutom anser vi att människor måste garanteras tillgång till grundläggande samhällsservice oavsett var man bor. Det kan till exempel handla om tillgången till läkemedel, en trygg förlossningsvård, fungerande bredband, närvarande poliser och en god postservice. Vi verkar för att öka antalet statliga servicekontor, minska insatstiderna för polisen, stärka närvaron av service i statlig regi samt förbättra stödet till lanthandlare. Vi har också drivit igenom rättvisemiljarder till de svikna Sverige som bl.a. innebär att 30 landsbygdskommuner med de tuffaste utmaningar får 2,6 miljarder de kommande tio åren som kan användas för insatser för jobb, utbildning, service, fritid och socialt arbete.

5

LIBERALERNA

MODERATERNA Lagstiftning och andra regelverk innebär stränga krav när det gäller miljö- och djurskydd som måste följas av svenska producenter – och det kan vi vara stolta över. Samtidigt behöver konkurrensvillkoren för svenska producenter förbättras, till exempel genom minskad administrativ börda. På så sätt kan produktionskostnaderna minska. Moderaterna vill även göra en skattenedsättning för diesel inom jord- och skogsbruket med 50 öre per liter mer än regeringen, för att stärka de gröna näringarnas konkurrenskraft. Vi vill också Åsa Coenraads, Riks­ uppmuntra att det vid offentlig upp­ handling i större ut- dagsledamot från sträckning ställs krav på gott djurskydd, god miljöhänsyn och Västmanlands län. låg antibiotikaanvändning. Det skulle innebära att ett högt djurskydd också blir en konkurrensfördel för svenskt lantbruk.

1

Givetvis måste Sverige vara aktiva förhandlare när det kommer till EU:s gemen­samma jordbrukspolitik. Tyvärr ser vi att regeringen inte har priorite­ rat EU-samarbetet under mandatperioden. Det är viktigt att Sverige arbetar för både ambitiösare regler och bättre regelefterlevnad inom EU när gäller djurskydd och anti­ biotikaanvändning för att svenska lantbrukare ska få möjlighet att konkurrera på lik­nande villkor. Samtidigt så står Moderaterna bakom den svenska linjen om att ­minska och på sikt fasa ut direktstöden inom EU, för att gå mot en mer marknads­ orienterad modell. Givetvis ska utfasningen ske på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

2

I och med att Storbritannien lämnar EU förlorar Sverige också en viktig sam­ arbetspartner. Därför ligger det att i Sveriges intresse att EU lyckas nå ett fortsatt starkt partnerskap med Storbritannien, efter utträdet. Det är också viktigt att jordbrukspolitiken är gemensam för alla medlemmar i EU och att politiken är relevant och tydlig. Moderaterna är däremot övertygade om att jordbruket, likt alla andra näringar, långsiktigt mår bäst av regelförenklingar och konkurrens. Vi lägger samtidigt mycket stor vikt vid att stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft genom enklare regler, minskade kostnader och minskad administrativ börda.

3

Moderaterna anser att den som utsätts för ingrepp i sin äganderätt också ska kompenseras för detta på rimligt vis. En av våra prioriterade frågor är att tillsätta en äganderättsutredning som kan ta ett helhetsgrepp om lagstiftningen, och se vilka förändringar vi kan göra för att de gröna näringarna fortsatt ska om­ fattas av en stark äganderätt. Skogsägare ska kunna vara säkra på att de värden de skapar idag även ska finnas kvar för framtida generationer.

4

Svenskproducerad mat är av väldigt hög kvalitet tack vare höga miljöambitioner och god djurvälfärd med låg antibiotikaanvändning. Detta är en konkurrensfördel och det finns allt fler människor som också är beredda att ­betala lite mer för mat av hög kvalitet. Men skatterna på jobb och företagande måste sänkas och det behövs ett minskat regelkrångel. Dessutom måste fler EU-länder leva upp till de gemensamma EU-regler som finns när det till exempel gäller djurskydd och antibiotikaanvändning. Här behövs bättre Roger Haddad, kontroller och även sanktioner. Riksdagsledamot från Västmanland

1

För oss liberaler är det en självklarhet att fullt ut delta i EU just för att få vara med vid förhandlingsbordet och kunna fatta beslut som berör oss. Vi anser att det behövs mer samarbete i EU, inte mindre och vi anser till skillnad från de flesta andra partier att Sverige ska vara med och forma framtidens EU på riktigt istället för att sitta på läktaren i olika förhandlingar. Samtidigt vill vi avveckla ­dagens jordbruksstöd förutom stöden för miljöåtgärder och landsbygdsutveckling, liksom EU:s handelshinder mot omvärlden.

2

I och med Brexit förlorar Sverige en av våra närmaste allierade inom EU, vilket är mycket olyckligt. Dessvärre är Brexit en del av en nationalistisk våg som också yttrar sig i ståltullar och pessimistisk domedagsstämning i förening med högerextremism. Vi liberaler är fast övertygande om att mer marknadsekonomi och frihandel och mer EU-samarbete är bäst för både Sverige och svenska företag, inklusive de gröna näringarna.

3

Äganderätten är central utifrån att det man äger vårdar man. Vi vill göra en översyn av en rad regler för att stärka incitamenten för hållbart skogsbruk som förbättrade ersättningsmodeller för att formellt skydda värdefull skog, översyn av tillämpningen av artskyddsförordningen och reglerna kring nyckelbiotoper. Vi vill i större utsträckning utnyttja möjligheten med statlig ägd utbytesmark.

4

Liberalerna driver på för att det ska bli enklare och billigare att driva företag. Vi vill sänka skatterna på jobb och företagande och vill se regelförenklingar med långsiktighet och förutsägbarhet i fokus. Vi är också en garant för ett starkt EU-samarbete vilket är centralt för våra exportföretag.

5

Moderaterna vill stärka lantbrukets konkurrenskraft och ge större möjlig­ heter för lantbrukare att bestämma över sin egen verksamhet. Det vill vi göra genom att minska kostnaderna och regelbördan samt säkerställa lantbrukarnas äganderätt över sin egen mark. De lantbruksföretagare som vill öka egen­ makten och äganderätten bör rösta på Moderaterna.

5

mittia.com/gardochskog 29


CENTERPARTIET Svenska lantbruk har alldeles för höga kostnader och krångliga regelverk jämfört med sina EU-konkurrenter. Så kan vi inte ha det om det ­svenska lantbruket ska vara konkurrenskraftigt. Vi har och ska ha god djuromsorg, säker mat, öppna landskap, miljöhänsyn och arbetstillfällen. Vi kan och ska konkurrera med kvalitet. Det svenska djurskyddet är mycket starkare jämfört med många andra EU-länder men här är inte lösningen att vi sänker våra krav, andra länder måste följa efter. Det sitter i ryggmärgen hos den svenska lantbrukaren att ta väl hand om djuren. Detta ska vi bygga vidare på genom att ta bort allt onödigt krångel vad gäller bland annat administrativ börda och förlegade regelverk. Då kan svenska lantbrukare koncentrera sig på sin kärnverksamhet och det stärker de enskilda företagens lönsamhet.

1

Vi vill inte avskaffa direktstöden inom CAP. Det är inte svenska bönder som ska betala för regeringens linje. Däremot är det självklart för oss att Per Åsling, Riks­ direktstöden i första hand ska gå till aktiva jordbrukare. Sverige ska vara en aktiv part i förhandlingar om jord- och skogsbrukspolitiken inom EU. dagsledamot från Vi ska komma ihåg att EU-budgeten alltid kommer vara en kompromiss i slutändan. Men det får inte vara svensk landsbygd och svenska lantbruk som Jämtland ska stå som förloraren när kompromisserna är gjorda. Ett stort ansvar vilar på regeringens axlar.

2

EU behöver anpassa kostymen efter den nya verkligheten och att budgeten behöver moderniseras och effektiviseras – men det svenska jordbruket runt om i landet ska inte behöva ta hela smällen för Brexit. Regeringen har sagt att man vill se kraftigt minskade satsningar på just EU:s jordbruks- och regionalpolitik Att kasta branscher och landsändar in i sådan osäkerhet är oansvarigt. Vi anser att man kan göra nedskärningar och effektiviseringar även på annat håll och att man ska ta tillfället i akt att modernise­ra jordbrukspolitiken och strukturfonderna så att de i högre utsträckning bidra till miljö- och klimatåtgärder, stärkt konkurrenskraft och utveckling.

3

Det är synd att Storbritannien lämnar EU och att Sverige förlorar en viktig allierad som ofta drivit liknande frågor, t.ex. vikten av handel och konkurrenskraft. Brexit lämnar ett hål i EU:s finanser, vi har nya gemensamma utmaningar på områden som migration, miljö- och klimat samt försvar och säkerhet. Staten berövar människor den ersättning man enligt lag har rätt till. Det här handlar om människor som har investerat sitt sparkapital, lånat från banken eller fått ärva skog som kanske funnits i familjen i generationer. Det är dessutom omöjligt att sälja eftersom ingen kommer att köpa skog som man inte får röra. Det måste vara självklart att ägare eller brukare också ersätts för de inskränkningar som görs. Kostnaden för åtgärden måste också stå i proportion till den miljönytta som de naturvårdande åtgärderna leder till och det är viktigt att markägare och brukare involveras i hela processen. Därför ska tvingande avsättning av skyddsvärd mark eller vatten inte ske om ersättning inte kan betalas ut vid intrångstillfället. Vi kan inte ha reservatsbildningar mot markägares vilja och utan ersättning.

4

Valet i höst är på många sätt avgörande för lantbruksföretag. Att äganderätten för tillfället är satt ur spel en oerhört viktig fråga där vi måste få till en annan politik än regeringens. Centerpartiet är det parti som ser hela landet. Landsbygdsperspektivet är grundfundamentet i all vår politik. Människor ska kunna bo, leva och verka i hela landet. Då behöver vi ha en levande landsbygd med förutsättningar att bedriva ett hållbart jordbruk. Centerpartiet vill att landsbygdsföretagare ska ha konkurrenskraftiga villkor som gör det lättare för dem att diversifiera och utveckla sina företag. Vi presenterade i vår livsmedelsstrategi över 90 förslag för att stärka de gröna näringarna och hela livsmedelskedjan. Vi är emot regeringens landsbygdsfientliga förslag såsom en kilometerskatt, punktskatter på lantbruket och mer regelkrångel.

5

KRISTDEMOKRATERNA Det är ett stort problem. Kristdemokraterna vill öka det svenska jordbrukets konkurrenskraft. Det handlar om regelförenklingar, sänkt dieselskatt och rättvisa villkor med europeiska kolleger när det gäller stöd för åtgärder som går utöver EU-kraven, exempelvis kor i lösdrift och bedövning vid kastrering av smågrisar.

1

Kristdemokraterna anser att Sveriges ståndpunkter Magnus Oscarsson inom CAP-arbetet bör ta sin utgångspunkt i att stärka Riksdagsledamot svensk konkurrenskraft, samtidigt som den totala EU-­ från Östergötland. budgeten för jordbruk minskar. Tyvärr har det historiskt sett inte alltid varit det svenska jordbrukets intressen som regeringen haft för ögonen i EU-förhandlingarna. Nu är det viktigt att vi fokuserar på att öka lönsamheten, konkurrenskraften och produktionen i det svenska jordbruket.

2

Brexit är negativt för EU och i synnerhet för Sverige. Det har föreslagits att Sveriges avgift till EU ska höjas kraftigt – med 15 miljarder kronor – något som för Kristdemokraterna är helt oacceptabelt. Det är viktigt att den regering som förhandlar för Sveriges räkning har fokus på att stärka det svenska jordbruket. Det svenska jordbrukets konkurrenskraft får inte försvagas som en följd av Brexit.

3

Äganderätten till skogen är hotad på flera sätt, vilket vi ser med oro på. Krist­ demokraterna föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts som ska ta ett helhetsgrepp på naturskyddet inom skogsbruket. Vi vill se de privata skogsägarna som medspelare snarare än som motspelare. Ofta är det just genom de enskilda skogsägarnas långsiktiga förvaltarskap som höga naturvärden skapats och ­bibehållits. Utgångspunkten ska vara att staten betalar ersättning eller erbjuder inbytesmark om ett område ska undantas från aktivt skogsbruk.

4

Kristdemokraterna har den bästa politiken för att stärka jordbrukets lönsamhet och konkurrenskraft. Vi har en politik som ser landsbygdens behov, när det gäller trygghet och polisnärvaro, när det gäller fungerande bredbands­upp­ koppling, fungerande sjukvård oavsett var i landet man bor, fungerande postväsende och vägnät även på landsbygden. Vi står för tamdjursägares rätt att försvara sina djur mot rovdjursangrepp. Lantbruksföretagare bör också rösta på Kristdemokraterna för att vi har den bästa familjepolitiken, den mest ambitiösa sjukvårdspolitiken och vi har de mest långtgående förslagen för att öka antalet poliser i hela landet.

5

30 mittia.com/gardochskog

SVERIGEDEMOKRATERNA Att svenska lantbrukare konkurrerar på EU:s inre marknad och samtidigt måste följa hårdare regler än i övriga unionen är ett enormt problem, som Sverige­ demokraterna ofta har lyft fram. Förvisso ställer vi oss bakom höga ambitioner när det gäller miljövänlig produktion och djurskydd, men samtidigt måste man se över lant­ brukets villkor generellt. Sverigedemokraterna förespråkar exempelvis lägre skatt på diesel för jord- och skogsbruks­ ändamål och mindre byråkrati. Runar Filper, Riks­ dagsledamot från Värmland Sverigedemokraterna vänder sig synnerligen starkt 2 mot den snedförvridning som råder inom unionen där vissa länder står för de finansiella tillgångarna och andra i stort bara får ta emot pengar nästan helt utan motkrav. Per capita är Sverige är EU:s största nettobidragsgivare och statskassan dräneras på tiotals miljarder per år. Detta missförhållande måste rättas till genom att den svenska avgiften reduceras utan (!) att svenskt lantbruk drabbas.

1

Sverigedemokraterna anser att Brexit på sikt gynnar Storbritannien och var en välbehövlig väckarklocka för övriga EU. På sikt emotser vi att fler länder, däribland Sverige, följer Storbritanniens exempel och bryter sig loss från den byråkratiska och federalistiska koloss som EU har utvecklats till. Fram till dess måste vi ändå arbeta konstruktivt utifrån medlemskapets förutsättningar och ta våra intressen tillvara. Detta gäller i mycket hög grad det svenska jordbruket, som påverkas mycket direkt av EU-politiken.

3

Äganderätten är en fundamental del av det demokratiska samhället, vilket självklart även gäller ägare av skogsmark. När restriktioner ändå anses försvar­bara från samhällets perspektiv måste markägares rätt till rättslig prövning och ekonomisk ersättning säkerställas. Den som tvingas avstå sin egendom eller inskränks i sitt brukande ska vara tillförsäkrad full ersättning för förlusten. Vidare står Sverigedemokraterna för en avsevärt mer återhållsam linje vad gäller inrättandet av nya naturvårdsområden. EU:s skogspolitik är inte utformad utifrån svenska förhållanden och implementeringen av EU-lagstiftningen (t ex Fågeldirektivet) behöver ses över.

4

Sverigedemokraternas politik utgår från de människor som bor och lever på landsbygden. Sverigedemokraterna vill stärka, utveckla och ta till vara den kraft och kunskap som finns hos landsbygdsnära näringarna besitter. Vi förespråkar bättre förutsättningar för jord- och skogsbruk, både vad gäller byråkrati och regler, men även beskattning. Utöver sänkt dieselskatt för jord- och skogsbruks­ ända­mål vill vi införa en betesersättning för betande djur. Vi vill också förbättra villkoren för småföretag generellt.

5


KLASS – opti m

www.m

ieab.se

PER-ER

NING

al till gä

AV BÄ RIGHE

ngligh

et me d rätt metod

T

er

IK PERS SO

N

en Välkomm r till monte P:07

DET ÄR VI SOM SÄLJER

HONDA ATV I NORRA HÄLSINGLAND

mittia.com/gardochskog 31


NYHET! SOLIS TRAKTORER Monter

A:31

Vi ses i monter

A:78

e

Mod

KOM TILL VÅR MONTER FÖR ATT KÄNNA OCH KLÄMMA PÅ FANTASTISKT SMIDIGA OCH PRISVÄRDA TRAKTORER!

e

ssad

a llanp

Vi har Takbågar till de flesta lätta transportbilar. Underlätta ert montage av utrustning som t ex blixtljus, positionsljus, arbetsbelysning mm. Du hittar våra produkter på qpax.se. EXTRALJUSFÄSTEN | SIDOSKYDD | TAKBÅGAR

SMARTARE VÄRME Flis-, pellets- och vedpannor i absolut världsklass

Vi är agenter för KWB Monter

B:62

Vad säger kunderna med pannor från Hargassner? ”Bränsleförbrukningen är verkligen låg, den är effektivare än jag kunde tro.” “Driftsäkerheten är enorm. Pannan är genomtänkt, lätt att sköta och förstå.”

Kontakta oss för att hitta rätt uppvärmning av Din fastighet, utifrån önskemål, behov och fastighetens förutsättningar!

Värmesystem för fastbränsle GOTFire AB

0498 - 20 17 50

32 mittia.com/gardochskog

www.gotfire.se

063-131010 www.jemt.se

service@jemt.se


– FÖR ATT SE OCH SYNAS

ENTREPRENAD- OCH LANTBRUKSMASKINER!

Kom till oss på mässan och hör vad MR gör i ditt område Kontaktuppgifter till MR Västernorrland Verksamhetschef

Peter deBeau

060-126300

Verksamhetsledare

Stefan Eriksson

060-126312

Verksamhetsledare

David Bergqvist

0651-418 80

Administration

Siv Spjut

060-126307

info@mrvasternorrland.se www.mrvasternorrland.se

t... Hitta din tjäns n

t... Hitta di tjäns

Monter

A:80

Finns till Cat, Doosan, Fendt, Hitachi, Huddig, Komatsu, Liebherr, Massey Ferguson, Valtra och Volvo

Stockbovägen 11 G • 820 41 Färila Tel. 0651-214 62 • order@mittx.se

www.mittx.se

mittia.com/gardochskog 33


Skogsekonomiskt Öka avkastningen på din skog

Är du som skogsägare intresserad av att öka avkastningen på din skog? Då får du inte ­missa denna programpunkt på årets mässa. TEXT: JOHAN OLSSON

F

öreningen Skogen är en ideell och obunden medlemsorganisation med cirka 8 600 medlemmar. Många av medlemmarna är skogsägare eller arbetar på andra sätt med skogsbruk eller med skogens produkter. Föreningen har funnits sedan 1882 och ger ut tidningen SKOGEN som även är mediepartner till Mittia: Gård & Skog 2018. Under mässhelgen kommer det anordnas ett skogsekonomiskt forum, i samarbete mellan tidningen SKOGEN, Mellanskog, SEB och Setra. Jag har fått prata med David Persson, medlemsansvarig i föreningen Skogen, för att få veta lite mer om denna aktivitet – Föreningen Skogens medlemmar vill utveckla skogen. Såväl alla ekonomiska värden som miljövärden och upplevelser. Målet är att skogens alla möjligheter ska tas tillvara bättre än i dag, säger David. Det skogsekonomiska forumet som arrangeras. Vad kan du berätta om det? undrar jag.

34 mittia.com/gardochskog

– Det skogsekonomiska forumet har kommit fram efter att ha lyssnat på tidningen SKOGEN:s läsare vad som efterfrågas. Samtidigt som vi tillsammans med Mellanskog, SEB och Setra kunnat hitta ett intressant tema för att förgylla besökarnas dag med ett seminarium. Tidningen SKOGEN är som mediepartner ansvarig för seminariet, medan övriga företag är medbjudna att delta för att skapa ett ökat värde för mässans besökare. Moderator kommer vara Bengt Ek, och medverkande kommer vara Karin Perers, ordförande Mellanskog, Hannele Arvonen, vd Setra Group, Joakim Larsson, segmentsansvarig SEB Skog & Lantbruk, ­Mikael Lönn, vice ordförande Mellanskog samt Magnus Olsson, Setra Group. Seminariet vänder sig till alla mässbesökare som vill lära sig mer om hur man kan förbättra avkastningen på sin skog. Och vilken skogsägare vill inte det? ■


forum

David Persson, medlemsansvarig i föreningen Skogen.

”Seminariet vänder sig till alla mässbesökare som vill lära sig mer om hur man kan förbättra avkastningen på sin skog. Och vilken skogsägare vill inte det?” SCHEMA Fredagen den 24 augusti - prel. tid, 13.00–15.00 Moderator: Bengt Ek. Medverkande: Karin Perers, ordförande Mellanskog, Hannele Arvonen, vd Setra Group och Joakim Larsson, segmentsansvarig SEB skog & lantbruk.

Lördagen 25 augusti - prel. tid, 10.30 - 12.30 Moderator: Bengt Ek. Medverkande: Mikael Lönn, vice ordförande Mellanskog, Magnus Olsson, Setra Group och Joakim Larsson, segmentsansvarig SEB skog & lantbruk.

För schema: www.skogen.se/mittia

mittia.com/gardochskog 35


Norrhälsinge Skog – Prisdrivande Föreningen som är till för dig som privat skogsägare. Kom till vår monter och diskutera förutsättningar för ditt skogsbruk.

Monter

B:78

Välkomna

norrhalsingeskog.se Norrhälsinge Skogsägareförening Box 9, 829 21 Bergsjö info@norrhalsingeskog.se

Besök oss på mässan för att kika på:

Kranman Bison miniskotare Kranman Processor P25 Traktor Kubota

Kom och besök oss i monter P:10 Oskar Nilsson (Norra Hälsingland) 070 312 03 62

Kjell-Åke Hammar (Södra Hälsingland) 070 211 23 64

Anders Lundberg (Södra Hälsingland) 070 312 23 63

Jonas Lindblom (Södra Hälsingland, Ockelbo) 070 312 03 74

Monter

SERVICE REPARATIONER FÖRSÄLJNING RÄTTVIK 0248-127 60 070-58 12 760 www.anderstraktorservice.se

P:20

Vi har finansierat landsbygdens entreprenörer i snart två sekel Landshypotek Bank är jord- och skogsbrukarnas egen bank. Vår affärsidé är densamma som när vi startade 1836 – att erbjuda finansiering till driftiga landsbygdsfamiljer så att företagandet på landsbygden förnyas och utvecklas över generationer. Vi finns nära dig. Kontakta någon av våra kundansvariga i Gävle, Härnösand eller Östersund på 0771 – 44 00 20 för personlig service eller läs mer på landshypotek.se

WWW.BILLERUDKORSNAS.SE/SKOG

VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA.

Vi erbjuder branschspecifik rådgivning inom ekonomi, skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling, som ger affärsnytta för dig som småföretagare. Hos oss får du rätt råd för att få ditt företag att växa och en trygghet i livets alla skeden. KONTAKTA OSS!

För ett rikare liv på landet

36 mittia.com/gardochskog

Tfn 0278-63 92 50 lrfkonsult.se/bollnas


TA UT RIKTNINGEN I DITT SKOGSÄGANDE Genom att ringa in målsättningen med ditt skogsägande och analysera nuläget sätter vi en strategi för att sedan genomföra rätt aktivitet i rätt tid. Vi ses på mässan, välkommen till vår monter! meraskog.com

nya generationens skogsägande

www.x-maskiner.se

Vi presenterar maskiner och redskap från ledande leverantörer inom Lantbruk, Entreprenad och Grönyte-sektorn. X-Maskiner AB täcker södra Norrland med anläggningar placerade i Hudiksvall, Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik. Hudiksvall: 0650-161 00 • Sundsvall: 060-52 56 56 Östersund: 063-363 93 • Örnsköldsvik: 0660-710 45

Vi har monterplats:

A:23

mittia.com/gardochskog 37


A N R A L L Ä T S T U N Å R F NY T T Robust och flexibel allroundpanna KWB Multifire, med ett effektområde mellan 20-120 kW, är en robust och flexibel allroundpanna med god bränsleekonomi. Pannan justerar auto­matiskt förbränningen vid olika bränslen, och förbränner både träflis och pellets av varierande kvalitet, vilket gör den lämplig för allt från större enfamiljshus till industrilokaler och ­mindre närvärmeverk. Pannan är utrustad med den patenterade teknik­en bandroster, som är ett självrengörande roterande ­roster. GOTFIRE AB MONTER B:62

Två nyheter från Heeab Maskin – Kinetic T8 Kombi är en kombimaskin som man använder som både ­skotare och skördare. Den har en 5,5 meter lång kran och med sin indragbara vagnsdel blir maskinen kort och smidig vid gallringar. Maskinen lanseras på Mittia: Gård & Skog 2018. – Farmikko Energigrip 200-160-HT är en vidareutveckling för de större kranarna. Den tar upp till 22 centi­meter grovt och har även kvistningsfunktion. HÖGLANDETS ENERGIAUTOMATIK AB MONTER P:12

Nytt från John Deere Forestry En av John Deere Forestry största skördare, 1470G, har av ett skogsbolag utnämnts till den mest produktiva skördaren någonsin. – John Deeres nya 8-hjliga mellanskördare 1170G har åtta hjul som gör den stabil. Marken skonas genom det lägre marktrycket som det extra hjulparet ger. 1170G finns den att få med IBC, John Deeres kranspetsstyrning. – På skotarsidan är 1510G den modell som toppar för­sälj­ningen. Tillval som IBC, förlängd boggi för mjukare gång och minimerad markpåverkan gör den än mer allsidig. JOHN DEERE FORESTRY AB MONTER A:16

Böcker för utbildning Mora in Europes böcker används på mycket bred front, i stort sett i alla skolor med skoglig inriktning i Norden, Lettland, Litauen, Kanada, Storbritannien och av tusentals företag. Den nya boken som de producerar just nu bygger på ett eget system för bärighet. Enligt Mora in Europe finns det inget liknande idag. MORA IN EUROPE AB MONTER B:80

38 mittia.com/gardochskog


MÄSSPRIS 129 000:- + moms

Skopa, gafflar, backkamera, elstol, slangvärmare och sajpade däck. 2,8 ton, Motor 36 KW

Monter A:41

Skogen tar Sverige

en kostnadseffektiv A1 STAFF bemanningslösning för din gård

FRAMÅT!

Flexibelt

Snabbt

Tryggt

Genom att du hyr personal och inte anställer

Vi löser hela rekryteringen på 2-3 veckor

Vi är ett etablerat bemanningsföretag för gårdar

Bemanna din gård med arbetskraft från Polen och Bulgarien Djurskötare Maskinskötare

Produktionsmedarbetare Traktorförare

Maskinförare Odlingsassistenter

Besök oss i monter P13 och prata om skogsbruk, äganderätt och skogens miljönytta. Delta i vår tävling - vinn priser!

A1 Staff KB Box 4315 203 14 Malmö

042-123020 Kontakta oss idag

info@a1staff.se www.a1staff.se

mittia.com/gardochskog 39


A N R A L L Ä T S T U N Å R F NY T T Stockbandsåg med kraft och kapacitet B1001 är Logosols största bandsågverk. Hela 1001 milli­meter ­grova stockar kan hanteras på sågverket. Med en unik inställning av såghuvudet sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika exakt varje gång. Logosol B1001 är en stabil stockbandsåg som ger dig yrkesmässig kapacitet. Den kraftiga sågrälsen är utformad för att med god marginal klara vikten av de enorma stockar som sågverket kan hantera. LOGOSOL AB MONTER A:03

Bättre lönsamhet i skogsbruket Genom att leverera svarvtimmer av gran till Plyfa i Hassela kan du öka lönsamheten i ditt skogsbruk. Plyfas fanerprodukt är eftertraktad i parkett­industrin runt om i Europa på grund av deras virkeskvalitet och kvalitetssäkrade produktion. Det gör också att ­Plyfa kan betala extra bra för svarvtimret. Om du som skogsägare har normal, avverkningsmogen granskog i den del av Sverige som är Plyfas upptagningsområde, ­kommer dina stockar att passa utmärkt som svarv­råvara och bli en högkvalitativ produkt som skapar lön­samhet i flera led. Plyfa söker ständigt fler kunder som vill leverera svarvtimmer till dem. PLYFA PLYWOOD AB MONTER A:04

Miljöprofessorn hyllar Sveriges bönder: Ni är världsbäst Johan Rockström, en av Sveriges mest kända klimat- och miljöforskare, lämnar Sverige och blir chef för prestigefyllda Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) utanför Berlin i Tyskland. I och med flytten kommer Johan Rockström inte kunna vara lika aktiv i den svenska klimatdebatten. Men innan han lämnar Sverige bjuder han på den här hyllningen till svenska bönder, som Johan Rockström utnämner till ”världens duktigaste” i ett brev till LRF: Världens duktigaste bönder finns i Sverige. Det är ni som producerar vår mat inom ramen för världens mest långtgående regler för djurskydd, smittskydd, antibiotika­b egränsning och miljökrav. Överlag är reglerna bra, även om vi ser en obehaglig tendens till förföljelse av bönder när okunskap och förutfattade meningar får styra i djurskyddsärenden. Dessutom skjuter vi, som nation, oss själva i foten, när vi straffar ut världens mest hållbara lantbruk, genom att tillåta att livsmedelsmarknaden överflödas med billig matimport som varken uppfyller de sociala eller e­ kologiska minimikraven, som vi ställer på vår egen lokalt producerade mat. Ofattbart. Oacceptabelt. Detta inger stor oro. Inte bara för vår egen livsmedelssäkerhet och vår levande landsbygd. Dessutom, vet vi i dag att det blir ingen framgång med Parisavtalet för klimat, eller Aichiavtalet för biologisk mångfald, om vi inte lyckas ställa om världens lantbruk att bli 100 procent hållbart och fossilfritt. Sverige har “pole position” att lyckas. Låt oss inte missa den straffsparken. Heja Sveriges duktiga bönder! Ni är bäst. Och viktigast. LRF MONTER P:04

40 mittia.com/gardochskog


Känn dig trygg i vardagen - välj Originalet

Försäljning Norr 0914-20209 Söder 0914-20217 Huvudkontor Bygdsiljum Växel 0914-20210 www.norrlandsvagnar.se

Solceller - Solpaneler

Vi hjälper dig hela vägen! Dags att investera i en egen solcellsanläggning? Du vet väl att du kan ansöka om statligt stöd från länstyrelsen? 30% på hela investeringen. Detta gäller både privatpersoner som företag. Lantbruk kan även ansöka om 40% på hela investeringen. Consize AB hjälper er med bidragsansökan, montage/installation samt driftsättning. Ring eller maila idag för ett kostnadsfritt besök på plats. Roland på tel: 070 887 03 21 eller roland@consize.se | Peo på tel: 070 887 86 56 eller peo@consize.se Vi överlämnar sedan en offert där vi även simulerat er kommande elproduktion med er solcellsanläggning. Besök oss på www.consize.se

Solinstrålningen i Sverige och längs kusterna (långt upp i norrland) är mycket god. Den är jämförbar med stora delar av centralEuropa. Solen kommer att lysa! Du kommer att få avkastning på din investering! Du säkrar en stor del av din elförsörjning framöver när du investerar i solceller! Du blir dessutom mindre beroende av elprisets svängningar och gör samtidigt en god insats för miljön! Vi på Consize AB hjälper dig som kund hela vägen från projektering, bidragsansökan, installation till driftsättning!

mittia.com/gardochskog 41


A N R A L L Ä T S T U N Å R F NY T T Unik Vimek 630 Minimaster Vimek har tagit beslut att producera tio 630 Minimaster under 2018, deras så kallade jubileumsmodell. Dessa maskiner blir de sista 630 Minimaster som Vimek kommer att tillverka. Miniskotaren Vimek Minimaster har en snart 30-årig ­historia. Totalt har Vimek sålt över 1 000 Minimaster. VIMEK AB MONTER A:17

Monterat & klart Qpax erbjuder nu tjänsten ”Monterat & klart”. Köp en färdig produkt klar och redo för montering. Qpax borrar, gradar, drar kablage och monterar komponenterna och tillbehören i och på deras bågar. QPAX AB MONTER A:78

NYHET AS 1040 YAK 4WD

Professionell åkbar slaghack AIRION AIRION 22 Den robusta maskinen för den ojämna och tuffa terrängen! Med hög klipphastighet och ett 100 cm brett klippdäck med slaghackor får du den perfekta maskinen för terräng där osynliga föremål kan vara ett problem. Tuffare än vanlig rotorklippare Slitstark 4-hjulsdrift Extremt låg tyngdpunkt Optimal för sluttningar och ojämn terräng AS 1040 YAK 4WD Nyutvecklat 100 cm brett klippaggregat med 28 stycken Y-slagor. Ett i tuff terräng perfekt alternativ till det konventionella roterande klippaggregatet.

LÖVBLÅS LÖVBLÅS FRÅNFRÅN PELLENC PELLENC

Prestanda Prestandamed med perfekt perfektkomfort. komfort. Airion Airion 2 är 2konstruerad är konstruerad för att förklara att klara av tuffa av tuffa förhållanden förhållanden i allaiväder. alla väder. Den Den perfekta perfekta balansen balansen under under användning användning samtsamt batteritid batteritid på upp på upp till 4 till 4 timmar timmar gör den gör till denentillverklig en verklig proffsmaskin. proffsmaskin. Se i action på Youtube HittaHitta din återförsäljare din återförsäljare påslaghacken stadspark.se på stadspark.se https://youtu.be/2FsG4hcxn98

GRÖNYTESKÖTSEL GRÖNYTESKÖTSEL FÖR MILJÖMEDVETNA FÖR MILJÖMEDVETNA PROFFS! PROFFS! STADSPARK.SE STADSPARK.SE

42 mittia.com/gardochskog


Möt nästa generation sågkedjor och svärd i monter B:16

OregonProducts.se

mittia.com/gardochskog 43


www.bamseprodukter.se

Kedjesåg, Klingsåg & Timmerfräs Svensktillverkade produkter med konkurrenskraftiga priser direkt från fabrik

NYHET! Vår bandsåg: BESÖK VÅR WEBSHOP Skogskläder, timringsverktyg och skogstillbehör för alla!

Gert Holmstedt 070-333 81 88

Vi hjälper dig gärna i valet av sågverk, 0910-880 19

LOGOSOL F2 KEDJESÅGVERK

13 200:Inkl. 2 st stockhållare XL (värde 1000:-)

VÄLKOMMEN PÅ DEMO!

Träffa oss i monter A:03

logosol.se

– Vi kan allt om sågverk

Vi kommer att visa maskiner från Charkuterimaskiner

Wille, Doosan, Case, Walker, Pellenc mm

Mejeriutrustning 44 mittia.com/gardochskog

Vakuummaskiner

Diskmaskiner

Välkomna till monter A:29


Har du RÅD att inte få RÅD JN Solar är expert på solcellsanläggningar. Kontakta oss för ett kostnadsfritt anläggningsförslag.

JN Solar solcellsanläggningar

070 – 520 53 13 www.jnsolar.se

Terminalvägen 17 861 36 Timrå

Vill du ha en framtid med djur, maskiner, entreprenad eller landsbygdsutveckling?

Hos oss kan du läsa Naturbruksprogrammet - Djur - Häst - Lantbruk - Naturvetenskap

Möt din framtid hos oss!

BANDSÅGVERK och SNICKERIMASKINER

VÄLKOMMEN TILL MONTER B.02

mittia.com/gardochskog 45


MENY Vår mässkrögare och Nobelkock Peter Brolin serverar en trerätters middag bestående av: Förrätt: Terrin på matjessill, potatis, ägg och lök. Serveras med picklad rödlök, gräslök, brynt smör och rågbröd. Varmrätt: Rödvinsbräserad grillat innanlår från Stenspers Gård med skogschampinjoner, rökt sidfläsk, glaserad lök och potatispuré. Dessert: Chokladbavaroise med kanderade nötter, marinerade jordgubbar och lemon curd.

Mässans kvällsevent Underhållning, dans, mat- och dryck i unik miljö!

E

fter mässans stängning fredagen den 24 augusti dukas stora dansbanan i Ljusdals Folkpark om till mässans kvällsevent. Passa på att uppleva charmen i en av Sveriges mest välkända folkparker! Mässans kvällsevent är ett bra tillfälle att umgås med kunder och medarbetare under avslappnade former och kommer innehålla såväl underhållning, dans, mat och dryck. Underhållning och dans Hälsinglands Countrydrottning, Emma Svensson, är precis hemkommen från en tid i countryns hemstad Nashville! Tillsammans med svenska mästarna i country/rock 2011, Extract, levererar hon en rad odödliga countryklassiker, både att lyssna och dansa till! Kvällen fylls av musik från legender som Dolly Parton, The Eagles, Kenny Rogers, John Denver, Keith Urban, Carlene Carter, John Fogerty, Dixie Chicks och många fler! Begravningsentreprenör Michael Skoglund lotsar oss igenom kvällen. ■

46 mittia.com/gardochskog

FAKTA Dag: Fredag 24 augusti. Tid: Gäster ombedes anlända mellan 17.30 - 19.30. Varmrätt serveras kl. 20.30. Plats: Mässrestaurangen. Pris: 449 kr exkl. moms. (Dryck ingår ej.) Betalda biljetter och bordsplacering kvitteras ut i mässans kansli i samband med incheckning till mässan. Övrigt: Max 450 biljetter tillgängliga - först till kvarn! Eftersläpp ej möjligt pga. säkerhetskrav. Vi placerar gruppbokningar tillsammans vid samma bordsområden dock kan ev. tilläggsbeställningar placeras vid andra bord. Beställda biljetter är bindande och kan ej returneras.


mittia.com/gardochskog 47


VI SES PÅ GÅRD & SKOG, LJUSDAL 24-25 AUGUSTI

J B M

SkogsOlle 40 V för traktor med vagn

Skördaraggregat BJM350

Gallringsprocessor anpassad for all slags gallring och mindre slutavverkning

Stegmatare för flera olika typer av basmaskiner, som traktor, skotare, grävmaskin och grävlastare.

maskin AB

www.bjmmaskin.se 0528-700 00 070-624 14 14

Möt oss på Mittia Gård & Skog Vi säljer och servar CLAAS, SAMSON, HORSCH, LEMKEN och AVR. Vi, våra samarbetspartners och dotterbolag är de enda i Sverige som har direktåtkomst till CLAAS reservdelar och servicesystem för den svenska marknaden. Möt oss på Mittia Gård & Skog i monter P14 så berättar vi mer om detta och om vår etablering i Sverige. www.claas.se Swedish Agro Machinery Tunavägen 287 781 73 Borlänge 0243-21 30 40

Behållare för gödsel, vatten mm. Spänntak till betongbehållare. Vi finns i monter A:30

Välkomna!

Möt oss i

Kontakta oss! 031-47 16 60, www.mpg.se

monter P:05 MÖT OSS I MONTER B:66

Monter

B:82 Välkommen att besöka oss i vår monter!

48 mittia.com/gardochskog


å t &i D e k o r Pl Linköping tt er a

er

jälp

Vi h

as

syn

Gårdsskyltar Gatuskyltar Boxskyltar Vindöjlar

Du hittar din framtida skog hos oss! Välkommen till monter A:72

07 2004 1004 NÄSGÅRD MOBILE Växtodlingsprogram i fält

Skogsägare! Visste du att allt som tillverkas av olja kan tillverkas av skog? Välkommen till vår monter A:68 så berättar vi mer om hur din skog blir en del av en hållbar framtid. www.storaensoskog.se

Tele: 0415-4002, info@datalogisk.se, Datalogisk.se

FLISELDNING

Vad vill du jobba med när du blir stor?

92x65_annons_mässa_SES.indd 1

FRÅN KILAFORS Pelletska miner utan skor sten!

2018-06-14 11:39

Monter

A:58

Som maskinförare, med djur eller annat inom de gröna näringarna? Eller vill du gå bygg- och anläggningsprogrammet?

Träffa oss i monter P:09

WWW.STAHLSPLAT.SE

TEL 0278-65 15 50

Vi strävar inte efter att bli störst, men bäst! www.nytorpcentrum.se

tfn 0651-46013 www.tevekvarn.se

Allt för lantbruket! Foder mineraler spannmål gödsel utsäde mm

Träffa oss i monter www.edelfoder.se

B:40

mittia.com/gardochskog 49


Mittia: Gård & Skog En riktig mässa för alla aktiva inom gård och skog

S

edan 2012 arrangeras vartannat år den mässa som har ambitionen att samla de som äger eller arbetar på de 95 090 lantbruks­ enheter som finns i södra Norrland. De väljer att besöka ­Mittia: Gård & Skog då de har för långt för att besöka mässorna i ­södra- och norra Sverige. Efter tre genomförda mässor attraherar vi drygt 100 av de mest välkända leverantörerna som utställare och drygt 4 000 ­besökare inbjudna av utställarna. Vi siktar mot 5 000 besökare för år 2018. Vi har Sveriges kanske bästa och mest trivsamma utomhus­

SNABBINFO Öppettider: Fredag: 10.00 - 17.00 Lördag: 10.00 - 16.00 Entré: Fråga utställarna om biljett för fri entré via: www.mittia.com Utan biljett från utställare: 100:-/dag. Barn och ungdomar under 16 år har fri entré. Plats: Älvvallens Idrottspark, Ljusdal Från Stockholm når du Ljusdal på ca 3,5 timme via E4 och RV 83 mot Järvsö där de flesta logibäddarna finns endast 10-15 minuter från mässan. Du kan även välja E4 och RV 84 via Hudiksvall. Ljusdal ligger 45 min från Hudiksvall och Bollnäs, 15 minuter från Järvsö och 20 min från Delsbo.

50 mittia.com/gardochskog

område för mässor där vi sammanfogar Ljusdals Folkpark, Ljusdals Hembygdsgård och Älvvallens Idrottspark - strategiskt beläget mitt i våra fyra län. Mässan, tillsammans med sina utställare, arbetar för att det ska bli en händelserik mässa där de senaste nyheterna presenteras, besökarna kan fynda till mässerbjudanden och där det ges möjlighet till prov­ körningar, demos, uppvisningar och andra aktiviteter för såväl proffs som familj. Fråga utställarna om biljett för fri entré Mässans utställare har möjlighet att beställa biljetter för att bjuda sina befintliga och framtida kunder på fri dagentré. Via mässans utställarförteckning kan ni kontakta utställarna och efterfråga biljetter! Ordinarie dagentré: 100 kr betalas vid mässans entréer med kort ­eller kontanter. Barn/ungdomar upp till 16 år har fri entré i målsmans sällskap. Parkering av personbil vid mässan kostar endast 30 kronor och hela beloppet tillfaller Ljusdals IF som hanterar mässans parkering. Logi kring Ljusdal I regionen kring Ljusdal hittar du massor av bäddar på 45 minuters avstånd. Här finns allt från centrala hotell till värdshus, kursgårdar, bed & breakfast, stugboende och campingmöjligheter. Ofta i vacker natur och i anslutning till vårt stora fritidsutbud och genuin småstadshandel. Här hittar hela familjen något trevligt att göra. Kontakta mässans bokningspartner för logi, Destination Järvsö, via Mittias växel 0651-211 90. ■


SUPERIOR PERFORMANCE

Elektrisk dörrstängare

45 graders styrvinkel

Bästa insteget på marknaden.

Elektriskt ställbara pedaler för optimal körställning

Världsunik hyttfjädring för bra förarmiljö. Vårt eget Comfort System.

Frisiktstativ som ger dig överlägsen kontroll över dina redskap och området kring maskinen.

35 ÅR MED HÖG PRESTATION I år firar vi 35 år som tillverkare av hjullastare. Under dessa 35 åren har vi utvecklat våra produkter ihop med våra kunder till världsledande när det gäller prestation, komfort och total ekonomi. Vill du uppleva våra hjullastare och vara del av våra nästa 35 år, ta kontakt med din Ljungbysäljare Träff a oss på: Mittia 24-25 Augusti Load-up North 30 Aug - 1 Sept

Kontakta din Ljungby säljare för mer information.

LJUNGBY MASKIN AB, BOX 314, SE-341 26 LJUNGBY · TEL: +46 372 252 00 INFO@LJUNGBYMASKIN.SE · WWW. LJUNGBYMASKIN.SE


Posttidning B Returadress

Åkeri Transport 598 80 Vimmerby

Träffa oss på Mittia 24-25 augusti

Ett komplett produktprogram, skördare med 8 hjul, både skotare och skördare med IBC (kranspetsstyrning), adaptive drivelinecontrol, progravaror som underlättar ditt jobb, serviceavtal och mycket mer gör att John Deere har mycket att erbjuda kunderna. Nu har också en oberoende undersökning av TSG visat att John Deere Forestry lligger näst bäst till vad gäller kostnaderna för ett antal definierade reparationer. Besök oss på mässan, så berättar vi gärna mer.

www.johndeere.se/forestry


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.