Mittia: Skogstransport 2021

Page 1

M

A

G

A

S

I

N

E

T

2021

T I DN I N G E N F Ö R B R A N S C H N Ä T V E R K E T M I T T I A : S K O G S T R A NS PORT

DETTA METIDRNING NULM L MÄSS REPORTAGE

CRANAB LANSERAR NY SKOTARKRAN

REPORTAGE

› UTSTÄ ATION › INFORM ARTA › MÄSSK

SIMULATORER GER BÄTTRE UTBILDNING

REPORTAGE

OFFICIE TEMBER 2021 P 24-25 SE LLARLISTA

MOBILA FLISHUGGAR MED TEKNISK UTVECKLING

Brokig resa skulle visa sig bli en succé

FÖRETAGET I FRAMKANT DESSUTOM...

TRE TUNGA ELEKTRISKA ­LASTBILAR FRÅN VOLVO

KARTA ÖVER MÄSSOMRÅDET OCH ALLA UTSTÄLLARE

S A M A R B E T S PA R T N E R S

TILLVERKAT SLÄPVAGNAR I ÖVER 60 ÅRS TID


BIDRA TILL

KRETSL PPET

Med Trux är du med och bidrar till kretsloppet. När din båge tjänat ut smälts den ner och återvinns. På så sätt sparar vi 95% av den energi som krävs för att tillverka ny aluminium. TILLVERKADE I ALUMINIUM FÖR LÅG VIKT • UNIK DESIGN MED AIRFLOW-PROFIL • FÄRDIGLACKERAT FRÅN FABRIK

www.trux.se

info@trux.se

+46 (0)10-483 89 90


Möt världens starkaste V8-lastbil Ta del av våra senaste nyheter och upptäck hur de kan utveckla din affär. Vi presenterar nya V8-plattformen med världens starkaste serietillverkade lastbil. Med den nya V8-motorn och nya Opticruise med växellådan G33CM finns en bränslebesparingspotential på upp till 6 procent.

Välkommen till Scanias monter!


T I DN I N G E N F Ö R B R A N S C H N Ä T V E R K E T M I T T I A : S K O G S T R A N S PORT

MÄSSARRANGÖR Mittia Event AB Kyrksjönäsvägen 18, 827 30 Ljusdal 0651-211 90, kansli@mittia.com www.mittia.com TIDNINGSPRODUKTION JO Förlaget AB Stenegård 7, 827 54 Järvsö www.joforlaget.se Marknad/annons Katharina Olsson katharina@joforlaget.se INFORMATION Denna officiella mässtidning ges ut i samarbete mellan Mittia Event AB och JO Förlaget AB. Den postas ut i 8 000 ex och 2 000 ex delas ut på mässan. Omslagsbild: Trux AB. Entré/dag: Fri entré via förregistrerad eBiljett från utställare. Vuxen/dag 150 kr. 18 år – 10 år 50 kr/dag. Gratis under 10 år. Öpptettider Fredag 24 september: 9:00 - 17:00 Lördag 25 september: 9:00 - 16:00 Hitta till mässan Mässan ligger på adressen: Kyrksjönäsvägen 30, 827 30 Ljusdal Från Stockholm når du Ljusdal på ca 3,5h via E4 och RV 83 mot Järvsö där de flesta logibäddarna finns endast 10-15 min från mässan. Du kan även välja E4 och RV 84 via Hudiksvall. Ljusdal ligger 45 min från Hudiksvall och Bollnäs, 15 minuter från Järvsö och 20 min från Delsbo. Personuppgiftshantering: Om du vid något tillfälle vill få åtkomst till, korrigera eller radera personuppgifterna vi har om dig, kontaktar du Mittia Event AB på kansli@mittia.com.

Vi ses säkert

Fysiskt och/eller digitalt

D

å denna text skrivs så har svenska myndigheter stegvis börjat införa lättnader i syfte att börja återgå till ”det normala” efter Coronapandemin. Offentliga tillställningar enligt ordningslagen, som Mittias mässor lyder under, heter numera under den tillfälliga pandemilagen ”Offentliga tillställningar enligt ordningslagen – utomhus - med besökare utan anvisade sittplatser”. Men för enkelhetens skull fortsätter vi kalla våra mässor för jäkligt bra branschmässor. ”Vi ses säkert!” är den svenska mässbranschens samlingsplan för den nödvändiga återstarten av Sverige. De fyra största arrangörerna har dragit det tyngsta lasset för att ta fram nya direktiv för hur mässor ska kunna genomföras på ett så säkert sätt för besökare, utställare och personal som möjligt. Så även om slaget mot pandemin inte skulle vara helt vunnet hösten 2021 så känner vi att ett besök hos oss inte innebär högre risk än på andra offentliga platser i din normala vardag. Men det krävs att vi alla hjälps åt - även på en mässa - trots utomhus så läs gärna mer om hur du förbereder dig både på www.visessakert.se och på www.mittia.com. För Mittia: Skogstransport innebär det att ”det normala” är ganska ”onormalt just nu” men kommer att bli ”det nya normala”. Du kommer från och med nu möta oss varje år antingen fysiskt, digitalt eller både och. Så i din hand håller du nu första utgåvan av det årliga magasinet. På våra sociala kanaler kan du i stort sett varje vecka se ett nytt avsnitt av vårt studioprogram med intressanta branschrepor-

8 Trux – Företaget i framkant

18 Mässkarta och utställarlista

Det som från starten 1986 varit en brokig resa, skulle senare visa sig bli en succé

12 Ny kran för skotare

Cranab presenterar en ny uppdaterad skotarkran vid namn FC13, kranen ersätter föregångaren FC12.

14 Lastbilsflotta på el

Volvo FM, FMX och FH Electric - tre tunga modeller från Volvo Lastvagnar.

16 Bättre utbildning med simulatorer

4

tage, intervjuer, tävlingar och mycket annat. Så det gamla ordspråket ”aldrig något ont som inte för något gott med sig” gäller i allra högsta grad och vi ser fram emot att vara i kontakt med dig även det år mässan i Ljusdal inte görs. Trots att vi tvingats till helt inställda mässor, byte av datum och att försöka ta reda på och tolka vad vi behöver göra för att få arrangera våra mässor på ett korrekt sätt, så har våra utställare som ni kan läsa om i denna tidning, visat mod, tålamod och lojalitet och för det vill vi rikta ett stort tack! Nu är det äntligen dags! Det räcker att läsa utställarförteckningen för att inse att du kommer kunna få träffa de främsta leverantörerna och se de ­senaste nyheterna i branschen. Håll i och håll ut, var rädd om dig själv och andra – så hälsar vi dig varmt välkommen till Ljusdal den 24-25 ­september! Henrik Bruveris & Ulrika Carlström, Mittia Event AB

Simulatorerna på Ryssbygymnasiet är hybrider och kan köras som både skördare och skotare.

mittia.com/skogstransport

Utställare A-Ö.

22 Släpvagnstillverkning

Under de senaste åren och nu fortsatt pågår en stor omställning för Kilafors Industri.

28 Bruks Mobile Chippers är i ständig utveckling

Under mer än sextio år har företaget erbjudit de senaste mobila flishuggarna.

34 Ljusdal - en glesbygd i Norrland Linnea van Wagenen, som är chef på enheten för Hållbar strategisk utveckling på Ljusdals Kommun, ser positivt på framtiden.


Truck of The Year 2020. Se den på Mittia. På Mittia: Skogstransport kan du se nya generationen Mercedes-Benz Actros. Med MirrorCam som gör att du slipper vara rädd för att köra sönderspeglarna i skogen. Och Multimedia Cockpit som ger dig en helt ny instrumentering av en typ som du aldrig förr sett i en lastbil. Andra pratar. Vi gör det! Vi ses i Ljusdal den 24-25 september.


Välkommen på mässa 24-25 september 2021 Entre till årets mässa

På Mittias mässor är det huvudsakligen utställarna som bjuder in besökare genom eBiljetter med fri entré. Kontakta din leverantör bland utställarna! Vuxen/dag 150 kr. 18 år – 10 år 50 kr/dag. Gratis under 10 år.

Äta & bo under Mittia

Passa på att upptäcka mer inom vår fantastiska kommun. Vi samverkar med Ljusdal i Centrum, ljusdalicentrum.se och Destination Järvsö, jarvso.se där du hittar massa bra information.

Allt om mässan

På vår hemsida, mittia.com, hittar du den senaste informationen om mässan samt aktuell utställarlista och mässkarta. Välkommen till Mittia: Skogstransport, Nordens ledande branschmässa sedan 1999 inom skogstransportbranschen, den 24-25 september 2021.

skogspumpen TXV 130 & 150 FE HYDRO LEDUC AB Betongvägen 11 461 38 TROLLHÄTTAN, SWEDEN Tel. + 46 (0) 520 10 820 https://www.facebook.com/hydroleducab contact.nordic@hydroleduc.com 6 mittia.com/skogstransport

Pandemi-restriktioner

Följ myndigheternas råd- och rekommendationer: • Stanna hemma om du har symptom. • Gör så få stopp som möjligt på väg till och från ditt besök hos oss. • Följ våra trängselvärdars instruktioner, anvisningar, skylt­ ar och markeringar - håll 2m avstånd vid all kontakt med annat sällskap, sprita händerna så ofta du kan, hosta och nys i armvecket. • Medhavd dryck får ej införas till mässområdet. • Gå till mässans sjukvårdsråd­ givning om du känner dig sjuk.

Välkommen till Ljusdal

Från Stockholm når du Ljusdal på cirka 3,5 timmar via E4 och RV 83 mot Järvsö, där de flesta logi­bäddarna finns. Du kan även välja E4 och RV 84 via Hudiksvall. Ljusdal ligger 45 minuter från Hudiksvall och Bollnäs och 15 minuter från Järvsö.

Mässans restauranger

Peter Brolin Gastronomi och hans team serverar tre lunchrätter, varav ett vegetariskt alternativ. Pris 125 kr inklusive moms. • Fiskgryta med smak av medelhavet (vitlök/tomat/örter/saffran) serveras med buljongkokt ris. • Rödvinsbrässerad högrev med champinjoner, rökt sidfläsk och syltlök, serveras med smörslungad färskpotatis. • Ceasarsallad med kyckling alt. vegetarisk. Ni kan även besöka ­restaurangen ­Ljusdals Hembygdsgård. • Fredag: Fläskfilé med grön­ pepparsås och stekt potatis. Lax med dijonsenap och äpple. 110 kr inkl. moms. • Lördag & Söndag: Helgbuffé. 150 kr inkl. moms. Som komplement kan ni köpa enklare snabbmat i caféet hos Ljusdals Idrottsförening. Även mässans restaurang kommer ha ett cafésortiment.

Skogspumpen (FE) är våran variabla lastavkännande hydraulpump för dig som vill ha en kran med kvick respons som bidrar till en effektiv lasthantering. Den senaste generationen av skogspumpar är resultatet av många års arbete och utprovning på den nordiska marknaden. Pumpen finns i storlekarna 130 och 150 cc.


Frontbågar Sidorör Sidesteps Extaljus Vindavvisare Huvskydd mm

.se Skruvdubbar för självmontage MADE IN SWEDEN

.se

.se

Produkter för däck och fälg BALANSERING PUNKTERING MONTERING HJULSÄKERHET TPMS & VERKTYG M.M

Från 1 juli 2021 går bolagen samman som:

0514 - 65 90 80 • info@nisotech.se

mer info om våra produktområden på

Besök oss i mässmonter B:64

w w w. n i s o t e c h . s e


Trux grundare Axel ­Sandstedt med sonen Peder Sandstedt.

Frontskydd är en av produkterna Trux erbjuder.

Företaget i framkant

Brokig resa blev succé för Trux AB

Det som från starten 1986 varit en brokig resa, skulle senare visa sig bli en succé för Trux AB, som är mest kända för sin tillverkning av frontskydd i aluminium för tunga lastbilar men som också tillverkar ljusbågar till tak och front. TEXT & FOTO: AMANDA BLOM FOTO: TRUX AB

I

Sverige hade vi problem med älgolyckor på 80-talet. En ­chaufför hittade bilder från Australien där det satt frontskydd på last­bilarna, där hade dem problem med kängurus. Det var starten på det som senare skulle bli Trux AB. Chauffören, som sett ­foton från Australien, tyckte att frontskydd borde fungera mot bland ­annat viltolyckor i Sverige. Han kontaktade då ExTe som tillverkar timmerbankar och som idag ingår i samma koncern som Trux. Chauffören fick kontakt med dåvarande ägare vid namn Axel Sandstedt, som i sin tur tyckte att förslaget var värt att testa. – Varför just ExTe kontaktades berodde på att tillverkningen av produkterna sker i ­aluminium. Om dessa frontskydd skulle tillverkas i stål skulle de bli onödigt tunga, berättar Hasse Olsson, avgående platschef på Trux AB.. I början av 80-talet startade en mindre tillverkning av frontskydd hos ExTe men efter några år bestämde sig ägaren Axel att sälja ExTe för att testa något annat än tillverkning 8 mittia.com/skogstransport

av timmerbankar. I samband med försäljningen behöll han produkten med frontskydd, och år 1986 grundades Trux AB av Axel Sandstedt. Motvind från start Det blev en brokig start för Trux och produktionen av frontskydd. Detta på grund av att samtidigt som bolaget bildades stiftades det en lag som förbjöd frontskydd. Trots motgången fortsatte Axel arbetet med frontskydd, med fokus på att motbevisa att det inte är sämre att bli påkörd av en lastbil som har ett frontskydd monterat. Det fanns påtryckningar och tyckande som menade på att det inte kan vara en säker produkt, utan att någon egentligen hade testat. Så det fanns en väldigt stark tro på produkten av Axel som i olika samarbeten gjorde tester; bland annat gjordes krocktester vid Chalmers, som visade på ett positivt resultat. Det blev en strid mot myndigheterna om att försöka anpassa produkten så att det skulle fungera. – Axel hade en orubblig tro på detta. Det går nästan inte att nämna Trux utan att nämna hans namn. Hade det inte varit för honom hade inget av detta funnits idag. De flesta som hade gjort samma resa hade förmodligen givit upp. Ökad efterfrågan Idag har frontskydd blivit en vanlig företeelse, och i de allra flesta fall efter en viltolycka är det fortsatt möjligt att köra bilen eftersom de ­vitala delarna har blivit skyddat av front­

skyddet. Det är också en säkerhet för chauffören att kunna köra vidare och inte bli stående om det exempelvis är dåligt täckning eller långt till närmsta samhälle där olyckan har hänt. Förutom svenska kunder som upptäckte fördelarna med frontskydd började det bli alltmer vanligt att utländska chaufförer, som var i landet och körde, också upptäckte produkten och tog kontakt med företaget. – Först började försäljningen till Norge, ­sedan blev det Tyskland, och nu finns vi i hela Europa. Ägarbyten Trux började som ett familjeföretag, men med åren har företaget bytt ägare. Första gången var 1999 då Trux såldes till koncernen Mekano­ tjänst med stationeringsort i Järvsö. Numer ägs Trux av koncernen Extendo AB som är moderbolag åt både ExTe och Trux. – Nu har vi gått ett helt varv, vi är tillbaka där vi började. Axel är bortgången sedan några år till­ baka, men trots det var han till sin bortgång involverad i Trux. När han sålde företaget till ­Mekanotjänst satt han kvar som vd i ett par år, därefter satt han med i styrelsen. – Jag tror absolut att han är stolt över oss även idag, säger Ulf Göransson, ny platschef på Trux. Milstolpar under åren En milstolpe som har varit speciell är när


FOR REAL

TRUCKS

AND PRO

DRIVERS

HSP Gripen har i sitt breda modellprogram en grip för alla lastbilsapplikationer. Vare sig du kör en separatlastare eller har en kranbil. Oavsett om du hanterar timmer, massaved, ris, spån eller flis finns det en skräddarsydd grip eller skopa för just ditt användningsområde.Via ett heltäckande återförsäljarnät tillhandahåller vi såväl gripare, reservdelar och service till våra kunder. Med mer än 25 år på marknaden och med tusentals nöjda kunder vet vi vad vi talar om. HSP.SE

@hspgripen


Trux lokaler i Färila.

ExTe’s vd Kjell Jonsson, Trux nya platschef Ulf Göransson och Hasse Olsson, avgående platschef för Trux.

Pågående arbete i Trux-verkstaden.

Trux fick förmånen att leverera denna typ av frontskydd till Scania som byggde bilar som NATO hade beställt. – Det blev omkring 600 frontskydd vid den beställningen. Det var en ganska rolig grej, berättar Hasse. En annan milstolpe har varit när ett mindre antal frontskydd såldes till Tanzania i Afrika. Året 2013 inkom en förfrågan om tillverkning av 300 frontskydd från en koncern som hade i stort sett allt möjligt, däribland ett åkeri med 400 lastbilar. Önskemålet var att få frontskydden redan nästkommande vecka. Problemet var bara att under den tiden var en normal produktion på knappt 1 000 frontskydd per år. – De hade i stort sett allt. Allt från livsmedel till ett eget fotbollslag och en tv-kanal. De körde också färjetrafik till Zanzibar. Det var ett roligt år att vara med på, säger Stefan Björk, säljare i Norden för Trux. På grund av denna beställning blev det en omställning i produktionen och mer arbete lades ut hos underleverantörerna. Trots det nåddes inte leveransönskemålet som koncer-

nen hade, men den nivå som gick att leverera accepterades, även fast det tog längre tid än koncernens förväntningar. – Något annat som också varit en mil­stolpe är såklart ägarbytena vi har haft, säger Hasse.

inte sett att det är något som är värt att investera i.

Dagens verksamhet Trux består idag av omkring 30 anställda och vd för bolaget är Kjell Jonsson, som även är koncernchef. Verksamheten finns i Färila i Hälsingland, och anledningen till denna stationeringsort beror på att systerbolaget ExTe äger lokaler som passar till verksamheten. Ännu en anledning är att bolagen har ­vissa synenergieffekter, såsom samma kunder och systerbolagen skapar ofta evenemang på mässor och liknande tillsammans. Det arbete som sker hos Trux är framför allt manuell svetsning från färdiga komponenter som köps in och svetsas ihop. Arbetet beskrivs som ett hantverk som sker av duktiga medarbetare med goda svetsegenskaper. – Det finns säkert robotar som klarar av att göra det arbete som vi gör, men vi har

Trux-andan På frågan vad platschefen Hasse, som har gått i pension när detta nummer kommit ut, är mest stolt över, svarar han att det är vetskapen om bra kvalité på produkterna som tillverkas, och att det är något som företaget kan stå för. Samtidigt som han menar på att det finns en bra gemenskap och hoppas och tror att han kan tala för de flesta som arbetar på företaget när han säger det. – Det har varit ett fantastiskt roligt företag att arbeta på. Den nya platschefen, Ulf Göransson, flik­ ar in att han, trots sin korta tid på företaget, ­redan nu kan känna atmosfären som finns, och att det har varit fascinerande som nyanställd att se hur väl verksamheten fungerar och v­ ilket fint samarbete som finns. – Det är en speciell Trux-anda. Det blir otroligt roligt att få vara en del av det fram­ över, säger Ulf.

HAR DU RÅD ATT FÖRBISE DINA KUNDERS STÖRSTA KOSTNADER? Möt oss i monter B:59 10 mittia.com/skogstransportSkotarkranen FC12 ersätts med en förbättrad och uppgraderad kran som fått namnet FC13.

Ny kran för skotare FC12 ersätts med FC13

Cranab presenterar en ny upp­ daterad skotarkran vid namn FC13, kranen ersätter före­ gångaren FC12. TEXT: AMANDA BLOM FOTO: CRANAB

T

illverkningen av kranar till skotare har pågått under flertalet år och produktprogrammet, med benämningen FC, erbjuder olika nivåer av lyftkapacitet och räckvidder. Nu lanserar Cranab en för12 mittia.com/skogstransport

bättrad och uppgraderad kran, jämfört med föregångaren FC12 som utgår ur sortimentet. Den nya skotarkranen har fått namnet FC13, den har en starkare kedja för dubbelutskjutet samt en förbättrad vipparm där kranspetsen är förändrad för att möjliggöra montering av Y-länk. – Vi är glada att kunna presentera en rad förbättringar efter att ha lyssnat på våra kunder och användare. Kapaciteten är likvärdig med den tidigare FC12-modellen, men FC13 har i övrigt bättre funktionalitet och robustare lösning som vi tror kommer att uppskattas

av användarna, säger Anders Strömgren, VD Cranab. Vridmotorn är också den justerad mot föregångaren, pelartoppen är gjuten i denna modell jämfört med ett svetsat rör, svetsförbandet mellan plåtprofil och kuggämne på pelaren är uppgraderad. Kranens lyftarm har förnyats genom utdragen och TIG-behandlad svets. Med glapp i tapparna och för att behålla god service har Cranab infört snävare toleranser för det statiska lagerläget. FC13, tillverkas vid fabriken i Vindeln och finns tillgänglig för omgående leverans.


SUGEN PÅ ETT NYTT ÅK? n o i t a r i p s n i r ö f k o o Fö l j o ss på Faceb VI

S E S I M ON T

E

R C: 58

I MED D P

91

9

G

Å

GEN SEDAN

1

TIMMERBILSPÅBYGGNADER

VÄLKOMMEN TILL EN AV SVERIGES STÖRSTA PÅBYGGARE

TIMMERVAGNAR

010-45 67 900

LASTVÄXLARVAGNAR

info@ophoglunds.se

ophoglunds

FLISEKIPAGE

www.ophoglunds.se


I och med tillskottet av de tre nya produkterna kan Volvo Lastvagnars eldrivna lastbilar på allvar bidra till att sänka vägtransporternas klimatpåverkan.

Lastbilsflotta på el Tre tunga modeller från Volvo

Elektrifieringen av Volvos lastbilar är ett led i att möta sam­hällets och kundernas krav på en dramatisk minskning av koldioxidutsläppen. TEXT: ANETTE GUSTAFSSON FOTO: VOLVO LASTVAGNAR

M

ed Volvo FM, FMX och FH Electric finns utsläppsfria avgasutsläpp tillgängliga för ett brett spektrum av transportuppdrag. Från stadsdistribution till tunga regionala drag- och byggverksamheter. Serieproduktionen av de nya eldrivna modeller­ na för Europa inleds under andra halvan av nästa år. De nya modellerna kom-

pletterar Volvo FL Electric och Volvo FE Electric för stadstransporter, som har serietillverkats sedan 2019. Med försäljningsstarten av de nya modellerna har Volvo Lastvagnar nu ett program av sex medeltunga och tunga eldrivna lastbilar, vilket gör att det är det mest kompletta utbudet av elektrifierade lastbilar i branschen. Utöver elfordonen innehåller Volvo Last-

vagnars elektrifieringsprogram ett komplett ekosystem med många service-, underhållsoch finansieringslösningar samt andra alternativ som kan bana väg för en enklare och snabbare övergång till elektrifierade transporter. Helhetsstrategin hjälper kunderna att vara produktiva och ha kontroll över sin nya eldrivna fordonsflotta. Den tunga elbilssortimentet är utformat för att minimera CO2, buller och luftföroreningar och även för att göra transporter möjliga i områden med strikta ljudnivåer och utsläppsregler. Det är en ny drivlina, men med samma höga krav på kvalitet, säkerhet och flexibilitet som följer med varje Volvolastbil.

• • • • Smartare råvarulogistik TM 14 mittia.com/skogstransport

Rundvirke Flis Bioenergi Industri


ARBETA EFFEKTIVT, ÖKA NYTTOLASTEN OCH SPAR BRÄNSLE

När du arbetar i skogen är naturen din bästa vän, men kan även vara din värsta fiende. LOGLIFT och JONSERED är byggda för att klara riktigt tuffa arbetsförhållanden genom att kombinera en robust konstruktion med smarta lösningar. Kom till vår monter på Mittia Skogstransport så berättar vi mer om hur du kan konfigurera din kran utifrån dina unika förutsättningar, för bästa prestanda och lönsamhet.


Eleverna arbetar växelvis mellan simulator och teori om pass på cirka 1,5 timme.

Tryggt med simulator Bättre utbildning med dagens teknik

Idag använder sig Ryssbygymnasiet av simulatorer i sin utbildning för de elever som går på skolan med inriktning mot skogsbruk. Simulatorerna som finns på skolan är hybrider och kan köras som både skördare och skotare. De är uppbyggda reglagemässigt som en riktig maskin där även dator och apterings­program är identisk. TEXT: ANETTE GUSTAFSSON FOTO: RYSSBYGYMNASIET

E

nligt Anders Alkrot-Eriksson, som är programansvarig för Naturbruk på Ryssbygymnasiet, har Ryssbygymnasiet länge pratat om att simulatorer skulle innebära en ännu bättre utbildning inom skogsbruk. – Som skola var det en stor investering vid inskaffandet av dessa simulatorer, men med stöd från stiftelsen Seydlitz MP bolagen, vars syfte är att stötta forskning och utbildning inom skogsvård och skogsbruk i södra Sverige, så möjliggjordes införskaffandet av simulatorerna, säger Anders Alkrot-Eriksson. I sin utbildning använder Ryssbygymnasiet 16 mittia.com/skogstransport

sig av både Rottnes skogsmaskiner och deras simulatorer. Fördelarna med att kombinera riktiga skogsmaskiner med simulatorer är många. Med simulatorernas hjälp skapas unika förutsättningar för maskinutbildningen. Under utbildningens början kan eleven på ett lugnt och säkert sätt i en trygg miljö lära sig maskinens grunder och funktioner. Läraren kan gruppvis hjälpa eleverna steg för steg med att utveckla sitt kunnande och handhavande kring maskinen. Allt eftersom eleven utvecklas kan lektionens fokus variera. Datorn i simulatorerna är identisk med de

”riktiga” maskinernas dator, vilket möjliggör ett högt it-tekniskt kunnande hos eleven. Denna kompetens är annars mycket svår och tidskrävande att utbilda mot vid avsaknad av simulatorer. Liknelse kan göras med piloter som lägger stor del av sin tid i simulatorer. Arbetet med simulatorerna sker i mindre grupper om max åtta elever. Hälften av gruppen använder sig av simulatorerna samtidigt som andra hälften jobbar med andra teoretiska övningar. Eleverna arbetar växelvis mellan simulator och teori om pass på cirka 1,5 timme. Varje lektionstillfälle har ett fokusområde, som till exempel avlägget. Då läser eleven kapitlet som handlar om just avlägg, läraren berättar om sina erfarenheter och tips kring arbetet vid avläggsplatsen samt att under simulatorkörningen ska eleven just skapa ett avlägg med skotaren. Att på detta sätt arbeta växelvis gör att läraren har ständigt god uppsikt och kan dels hjälpa eleverna som kör, dels stötta och diskutera med de eleverna som jobbar teoretiskt.


Besök monter A :50 under

mässan diskutera så vi kan lösning fö fram en r dina be hov.

Rexus Utbildningar arbetar sedan drygt 20 år med utbildningar över hela landet. Vi utbildar inom åkeri-transport- entreprenad- buss och industribranschen. Vi erbjuder utbildningar inom de flesta områden, till exempel Kranförare, ADR, YKB, Brandfarliga Arbeten, Maskinförare Truck, ESA, Arbetsmiljöutbildningar såsom BAM och SAM m.m. Utbildning i hantering av färdskrivare. Vi erbjuder på konsultbasis, upprättande av arbetsmiljö-brandskyddsplaner, riskanalyser samt Säkerhetsrådgivare för farligt gods. Vi hjälper till med lagring och utvärdering av färdskrivaruppgifter. Vi har även försäljning av branschanpassat material: Brandsläckare, ADR väska, förbandskuddar m.m.

Vårt mål: Du som kund ska vara så nöjd med vårt arbete att du väljer oss även nästa gång. Vi använder oss enbart av utbildare som har god branschvana. Alla våra utbildare kör regelbundet maskiner, kranar och lastbilar m.m. Alla utbildare genomgår kontinuerligt uppdateringsutbildningar.

Rexus Utbildningar är certifierade via R-företagen. www.rforetagen.se. Vi har blivit rekommenderade av våra kunder till R-företagen. Vi sätter kvalitet i första rummet. Rexus Utbildningar AB, Blästergatan 4, 352 46 Växjö Telefonnummer: 0470-15 000 • Mobilnummer Jerker: 070-546 30 68 info@rexusutbildningar.se • facebook/rexusutbildningar

rexusutbildningar.se


ALBACH/Sunnerby Jord och skog AB......................... DM:07 Alftaprodukter AB...................................................................... B:50 Alucar OY.........................................................................................B:35 Arom-dekor AB..............................................................................C:53 Atrans AB........................................................................................ B:28 Bevola AS..........................................................................................B:53 BFAB - Balticum Frinab............................................................. B:23 Bilbolaget Lastvagnar & Co AB...............................................E:10 Bilmetro AB................................................................................... A:07 Björnavagnar AB.......................................................................... B:32 Bruks AB.......................................................................................... B:27 Cargotec/Hiab Sverige AB....................................................... C:50 Car-o-liner group AB...................................................................B:59 CMT Cargo Module Trading AB.............................................E:14 Cranab AB....................................................................................... A:18 Dalafrakt AB............................................................................. DM:05 Design by Scandinavian Metal AB...................................... B:46 Djurås Verkstad AB.....................................................................B:29 Dunlop Hiflex AB..........................................................................C:57 Eksjö Maskin & Truck AB..........................................................B:61

Entrax AB........................................................................................ B:06 ExTe Fabriks AB.............................................................E:12 DM:09 Fordonsmateriel AB.................................................................... B:36 Friskolan Nytorp.......................................................................... A:16 Goodyear Dunlop Tires Sverige AB.....................................A:85 Götalands Logistik & Transport............................................. A:15 Hinz AB............................................................................. B:25 DM:03 HSP Gripen of Sweden................................................................B:14 Hydro Leduc AB.......................................................................... A:04 Hydroscand AB............................................................................. B:66 Industrigrossisten Proman AB................................................B:57 Industriverktyg IDG-Tools AB................................................A:54 Intermercato AB...........................................................................A:79 Istrail AB...........................................................................................A:83 Kamaprodukter AB......................................................................B:25 Kesla Oyj........................................................................... B:33 DM:05 Kilafors Industri AB.................................................................... B:38 Linuf/Arbetsbelysning.nu........................................................C:51 Magnussons Transport AB.......................................................B:21 MAN Truck & Bus Sverige AB................................................ B:37


Med reservation för förändringar

Maskinservice I Bergqvist AB.................................................E:14 Mercedes-Benz Sverige AB...................................................... B:45 Metsatek SIA.................................................................................. B:30 Michelin Nordic AB Sweden..................................................A:58 MittX AB...........................................................................................C:59 Moaxtek AB....................................................................................A:56 Nordic E-communication AB...................................................C:56 Nordik Distribution AB............................................................. B:48 OP Höglunds AB............................................................................C:58 Parator Industri AB......................................................................E:14 PlastoMer Sweden AB............................................................... B:62 PW Sweden AB..............................................................................B:58 Qstar Försäljning AB...................................................................B:58 Rackstad Heavy Machines & Parts.......................................C:55 Rexus Utbildningar AB.............................................................A:50 RexNordic Sweden AB...............................................................B:13 Safety Seal Europé AB................................................................ B:64 ScaleLog Nord AB.........................................................................A:14 Scania Sverige AB........................................................................B:40 Skogforsk..................................................................................... DM:08

Skogsåkarna i Mellansverige AB..........................................A:60 Släpis AB........................................................................................... B:36 StjärnaFyrkant Hudiksvall AB............................................B:56B Strands Group AB......................................................................... B:49 Sunfab Hydraulics AB................................................................ B:60 Svenska Manometerfabriken AB.........................................A:02 SVS i Skaraborg AB..................................................................... A:81 TD Tunga Delar Sverige AB..................................................... B:42 Timbertek/JSC ”KMT”.................................................................B:15 Timbtech Intl. AB.........................................................................A:52 Transportföretagen................................................................... Konf. Trux AB............................................................................................. B:68 TYA......................................................................................................B:19 Volvo Lastvagnar AB..................................................................E:10 Wallmek i Kungälv AB............................................................. B:02 YrkesAkademin AB..................................................................... B:11 ZF CV Distribution Sweden AB.............................................B:41 Å&E/Svenska Media Docu AB............................................... A:12 Östlings Åkeri i Hedesunda AB............................................. B:20 För aktuell utställarlista, se mittia.com/skogstransport/


021_Mittia_FOMA_92x135.indd 2

2021-08-06 08:27:01

Vi kan fordonskem! Kontakta oss på 0320 - 605 00, info@aromdekor.se, www.aromdekor.se Mittia_190x135 mm_20210603.indd 1

20 mittia.com/skogstransport

2021-06-03 09:54


RELEASE YOUR DARK SIDE

Part no. 270927

DARK KNIGHT INTENSE 9” DRIVING LIGHT

www.strandseurope.com


Lastning av timmer på en 4-axlig Kilaforsvagn i skogarna runt Uppsala.

Släpvagnstillverkning Kilafors Industri under stor omställning Nordens största tillverkare av lastvagnar, Kilafors ­Industri AB, har under 60 års tid haft släpvagnstillverkning och sålt vagnar till Norden men också Antarktisk. Under de senaste åren och nu fortsatt pågår en stor omställning inom bolaget. TEXT: AMANDA BLOM FOTO: KILAFORS INDUSTRI AB

F

rån ax till limpa tillverkar Kilafors Industri alla typer av lastvagnar som sätts efter ett dragfordon i huvudsak till segmenten skog och anläggning. Företaget erbjuder även en total eftermarknad i form av reservdelar och deras egen serviceanläggning i Kilafors. – Det är allt från det vi är störst på såsom timmervagnar, container- och grusvagnar, men vi tillverkar också alla förekommande vagnar, säger Thomas ­Pettersson. Traditionellt på de flesta större bolag behålls chassitillverkningen inom företaget, vilket också stämmer överens med Kilafors Industri och deras tillverkning av lastvagnar. Råmaterialet, plattjärn och livplåtar, köps in därefter svetsas det ihop till ett chassi. Allt ­övrigt på vagnen är färdiga komponenter. – Man försöker ha basstrukturen in-house för att ha en total kontroll på kvalitén.

i utvecklingen mot att bli mer av ett industriföretag än en job shop. Detta var Thomas ursprungliga uppdrag då han en gång i tiden blev anställd och detta har han arbetat för att utveckla inom olika produktsegment. – Det är fantastiskt roligt att få vara med om denna resa. Med inspiration från exempelvis Volvo och Scania pågår denna standardiseringsprocess med ett modultänk. Trots att branschen lever på total customisering är målbilden att skapa standardkomponenter som med unika lösningar ger det kunden beställer. – I mångas öron låter detta strikt och stelbent, att allt ska göras efter en mall, men tittar man med ett större perspektiv är flera lyckosamma och lönsamma företag standardiserade. Skapas produkterna med helt unika komponenter blir tillgången begränsad och priset således väldigt högt.

Standardisering och modultänk Företaget är under en omställning för att ­arbeta mer mot standardisering av processer och produkterna som tillverkas, som en del

Annan viktig förändring Även om denna del inom förändringen är betydande, finns det ytterligare delar som ändrats. Bland annat har Thomas jobbat för att

22 mittia.com/skogstransport

få en ökad transparens inom företaget, vilket innebär att samtliga vet vad alla arbetar med under en arbets­dag och även andra aspekter såsom ingen övertid eller skiftgång. Denna förändring har inneburit att Kilafors Industri bibehållit sin volym med betydligt färre anställda. – Vi har väl gjort en effektivisering mellan 25-30 procent overall. Vår lönsamhet har gått upp och det är alltid en fredagsfeeling på Kilafors. Tillverkar efter kund Trots att det är en Kilafors-produkt är allt kundorderstyrt. Tillverkningen sker enligt behov och önskemål hos kunden med ett grundkoncept i botten. Det finns en positiv anda hos Thomas som berättar att alla möjligheter finns, bara det sker med ett öppet sinne och lyhörd för vad kunden önskar. – Varje kund och varje vagn ser olika ut, berättar han vidare. Lönsamheten inom på­bygg­na­tions­bransch­­ en beskrivs rent generellt som relativt låg, jämfört med till exempel komponentbranschen. Påbyggnationsbranschen är fragmenterad och består av många relativt små aktörer, det man kan se är dock att vinstmarginalen tenderar att öka med storlek på bolag. Elektrifiering Det finns en vilja inom företaget att tillsammans med kunderna ligga i framkant och


VÄLKOMMEN TILL VÅR MONTER B:46 FÖR ATT TA DEL AV VÅRA MÄSSERBJUDANDEN

NYHET!


Thomas Pettersson, platschef Kilafors Industri.

Slutmontering. Finjustering av bankarnas placering.

Kilafors Industri har en egen serviceverkstad.

vara på tå inför det branschen erbjuder. Det finns vissa produkter som tillverkas av fler aktörer på marknaden som utmanar till att bli lika bra eller bättre än dem. – Det är ju mycket roligare att leda än att ledas, så vår stora utmaning är att vara där i framkant och leda i vår bransch. Elektrifiering och självdrivande fordon är något som sker globalt och tillverkningen av lastvagnar till dessa fordon skapar en del utvecklingspotentialer och är något som är utmanande rent generellt för denna bransch. På grund av att släpfordonet är beroende av dragfordonet får en stor del av Kilafors teknologi baseras på dragfordonets tillverkare och dess teknologi, för att det ska matcha. – Så tittar man på det där ur ett större perspektiv, måste vi ju leva i symbios till-

sammans med biltillverkarna, i och med att vi blir en betydande del av ekipaget, säger Thomas. Utvecklings­potential En utvecklingspotential inom branschen gentemot styrande organ beskrivs vara utbyggnaden av BK4, som enligt Thomas, går för långsamt samt skulle han vilja se reglementslättnader vad beträffar fordon i vissa avseenden. – Det är en snårskog av regler och förordningar som i vissa fall till och med strider mot varandra. Det är sådana tolkningsfrågor så regelverket skulle behövas städas upp. Det finns regler som skrevs och började tillämpas på 60-talet som gick ur tiden för 30 år sedan. Arbetsrättsligt har det under pandemin

lovats stödpaket på flera miljarder och vissa kollegor i branschen och leverantörer till Kilafors Industri har det svårt. – Det har talats om 140 miljarder kronor men så hör man att inte en enda av våra lidande leverantörer har fått en krona, då funderar man ju, berättar Thomas. Kilafors Industri har dock ännu inte v­ arit påtagligt påverkad av pandemin som har skapat svårigheter med leverans från leverantörerna. Men det börjar nu dock märkas hos leverantörerna att det blir svårare att få tag på material, vilket också påverkar priserna. – Vi var ute i extremt god tid och materialsäkrade när första och andra vågen kom. Jag tror däremot att fram i höst kommer samtliga att ha känningar av detta. Nu finns det inga lador att ta av längre, avslutar Thomas.

Av åkare. För åkare. Kilafors grundades år 1961 av Sveriges åkare och det var tydligt vad vi ville åstadkomma. Tillsammans skulle vi ta fram de bästa släpen för timmer och flis, anpassade för det hårda nordiska klimatet och se till att vi alla kunde dra nytta av varandras kunskap och erfarenhet. Kom och träffa oss i monter B:38 den 24-25 september på Mittia: Skogstransport och se hur vi kan hjälpa dig att vara ute på vägen längre och köra ännu fler mil. Läs mer på kilafors.se och mittia.com

24 mittia.com/skogstransport


Hos oss på Kesla

är föraren viktigast Hos oss på Kesla är föraren viktigast. Därför lyssnar vi noggrant på vad kunderna har att säga. På Mittia Skogstransport presenterar vi nyheter som vi tagit fram efter våra kunders önskemål. KESLA 22Z-serie kranar | KESLA Quick -snabbväxling av styrningstyp.

Välkommen på monter Demo:05!

Spänn fast och kör Pålitlig utrustning och bankar av hög kvalitet i all ära, men vi nöjer oss inte där. Med LAXO LX sker all lastspänning i bekväm arbetshöjd, vilket gör att jobbet går snabbt, enkelt och bekymmersfritt. Våra automatspännare är både tillförlitliga och underhållsfria.

LAXO LX • Snabbt och smidigt i alla väder • Optimera ekipaget efter dina behov • Våra automatspännare är kraftiga, men lätta att hantera • Robusta aluminiumbankar och hållfasta stöttor Läs mer på laxo.se

mittia.com/skogstransport 25


B:29

TILL

R: B E T N O

VÄ L

M

EN KO M M

62

MJUKARE, FLEXIBLARE OCH MER KÖLDTÅLIG FRAMTAGEN FÖR NORDISKT KLIMAT

MÄRKTA MED SNÖSTJÄRNAN

D STADE ME E T T K S I T PRAK ESULTAT! R A T K R Ä UTM

PlastoMer Sweden AB | Tel: +46 (0)490 822 80 | info@plastomer.se | www.plastomer.se 26 mittia.com/skogstransport


Kompletta Bilpåbyggnader & Släpvagnar för: FLIS • GROT • STYCKEGODS • VIRKE • PAPPERSMASSA

Vi skräddarsyr transportlösningar för dina behov Atrans AB 090-230 05 I www.atrans.se

mittia.com/skogstransport 27


Ett exempel på hur mobil flisning kan gå till.

I ständig utveckling Bruks Mobile Chippers

Bruks Mobile Chippers, som ingår i koncernen Bruks ­Siwertell Group, har under mer än sextio år ­erbjudit marknaden de s­ enaste ­mobila flishuggarna med en kunddriven teknisk utveckling, både på lokal som global nivå. Företaget i stort förgrenar sig i olika affärsområden. Men grunden är att verksamheten skapar utrustning för att ta hand om och hantera biprodukter såsom flis, bark och spån. TEXT: AMANDA BLOM FOTO: BRUKS MOBILE CHIPPERS

D

et som en gång började som ett familjeföretag på gården Bruks, som ligger strax utanför Arbrå i Hälsingland, har under åren expanderat och ingår nu i koncernen Bruks Siwertell med olika verksamheter. Bruks Mobile Chippers är den del i verksamheten som erbjuder marknaden mobila flishuggar som skapar biomassa till värmeverk. – De mobila flishuggarna är monterade på skogsmaskiner eller lastbilar och flisar ute efter bilväg eller i skogen och sedan transporteras flisen till värmeverk, säger Ola Galfvensjö, som enbart arbetar inom området mobila flishuggar. 28 mittia.com/skogstransport

Den mobila lösningen med flishuggar ger en rad möjligheter till hur det kan gå till att flisa biprodukter som blir biomassa till värme­ verk. Mobil flishuggning kan ske ute i skog eller efter väg och utvecklingen har gått framåt de senaste 15–20 åren. Traditionen har varit att flisa med skogsmaskiner i skogen, nu är det istället mer vanligt att flishuggen monteras på lastbilar som också kan transportera flisen med ett eget släp och en flisbalja på lastbilen. Det kan beskrivas som en lean-produktion då allt arbete sker i ett flöde. Det vill säga att hela kedjan görs med en enda maskin och förare. – Du åker ut med lastbilen, du matar in material i flishuggen och flishuggen gör

­ aterialet till flis och blåser det sedan direkt m till din egen bil och släp. Därefter körs detta direkt till ett värmeverk utan omlastning eller mellanhänder. Montageverksamhet Bruks Mobile Chippers bedriver idag en ren montageverksamhet med inköpta komponenter som också är lackerade vid leverans, för att sedan monteras till en färdig maskin. I maskinerna finns avancerade databaserade styrsystem och fullt ut moderna hydraulsystem. Maskinerna är trots det relativt unik för den kund som beställt dem. – Vi har alltid en dialog med kunden om hur man vill ha sin maskin och det driver ju samtidigt på utvecklingen när kunden kommer med önskemål. Vi undersöker önskemålet och försöker att uppfylla det. Speciellt om vi märker att det också kan efterfrågas av andra kunder. Om det är praktiskt möjligt försöker med andra ord Bruks Mobile Chippers att se till kunden och dess behov. Med detta följer också en stor konkurrensfördel samtidigt som det


- med skräddarsydda lösningar!

Timmerreden • Timmerflak Kranhytter • Lastväxlare Skogskranar - nya och begagnade FLEXIBILITET

Vi tillverkar det kunden vill ha.

KVALITET

Vi arbetar aktivt med vårt kvalitetssystem för att ständigt bli bättre. Vi har 3 års ramgaranti på våra timmerreden.

HÖG SERVICE

Med egen serviceverkstad och reservdelslager åtgärdar vi det mesta direkt.

310 62 Fegen | 0346-612 10 | www.bergsfegen.se

Möt nya

ONE Timber, en ny nivå av

Noggrannhet,

Enkelhet och Uppkopplat!

Vägning – Kunskap – Kvalitet www.tamtron.se

mittia.com/skogstransport 29


Bruks Mobile Chippers erbjuder ­marknaden högteknologiska maskiner.

kan resultera i en stor utmaning vissa gånger och driva kostnader likaså. Digitalisering Med ny teknik och digitalisering finns det stora möjligheter att utveckla verksamheten ännu mer, branschmässigt som på ett individuellt plan. Under de senaste två åren har företaget vuxit på exportmarknaden och en förklaring till det förklaras vara ständig utveckling. Men också ett nära samarbete med kunderna. – Vi driver en ständig utveckling. Vi gör högteknologiska maskiner på ett, egentligen, väldigt enkelt sätt, berättar Ola vidare. Under 20 år har denna marknad stadigt vuxit och det märks ingen minskad efterfrågan på maskinerna. Trots att digitalisering

och teknik skapar nya möjligheter för det också med sig att maskinerna blivit mer effektiv, och priserna pressats. Varför det är så är på grund av att produktionskostnaderna minskar eftersom allt arbete kan ske med en och samma maskin, och logistiken blir enklare. – Trots det bedöms lönsamheten för entreprenörerna som relativt god. För bolag som har en bra utrustning och moderna maskiner så genererar det fortfarande i en god lönsamhet. Pågående lobbyverksamhet En annan stor utmaning som branschen står inför är hur bioenergi kommer att ses i framtiden av samhället och EU. Det pågår en stark lobbyverksamhet i Europa till att försöka klas-

sa biomassa som en icke-förnybar energikälla. – Varför det är så beror nog på missuppfattningar och särintressen som gör att man vill satsa på kärnkraft, solenergi och vindkraft istället. Vi upplever att det kommer behövas en kombination av alla förnybara energikällor. Som exempel har i princip varje större stad i Sverige en bioenergianläggning som genererar fjärrvärme och i de allra flesta fall är det biomassa som utgör den värmen. – Produkten värmer kranvatten och hus i städerna. Under de senaste 10–20 åren har man ju fasat ut olja i de här fjärrvärmeanläggningarna mot biomassa. Så det är en viktig del i samhället, avslutar Ola som hoppas att EU kommer att se annorlunda på detta i framtiden.

LJUSDAL • 24-25 SEPTEMBER 2021

E:14

30 mittia.com/skogstransport


Modellanpassade aluminiumljusbågar

Enkel montering!

Färganpassade!

Smarta lösningar för din skogs- & entreprenadmaskin!

Monter B:48

FÄRILA Följ Entrax AB på facebook

Patrik 070-207 31 34 patrik@entrax.se

We know pressure gauges!

A:02

D 1 Lux @ 1 053m*

Genesis Professional LED 210mm Venom Professional LED 150mm Striker Professional LED 150 mm

1 Lux @ 850m*

Följ oss på Facebook och Instagram Lightforcesweden

WWW.MANOMETER.COM

Lightforce Sweden I 0950 - 120 00 info@lightforce.se I www.lightforce.se mittia.com/skogstransport 31


Har du frågor om arbetsmiljö, medlemskap, lön, anställningsvillkor med mera? Svenska Transportarbetareförbundet är facket för dig som jobbar som yrkesförare. Läs mer och gå med som medlem på www.transport.se eller kontakta oss på 010-480 30 00.

Vad vill du jobba med när du blir stor? Som maskinförare, med djur eller annat inom de gröna näringarna? Eller vill du gå bygg- och anläggningsprogrammet?

Träffa oss i monter A:16

Vi strävar inte efter att bli störst, men bäst! www.nytorpcentrum.se

Välkommen till vår monter

DM:07

Träffa oss på Mittia Skogstransportmässan i Ljusdal! Vi är på plats med flisbil och flishugg. Kom och prata skogstransporter med oss!

INVEST IN TIME Rätt utrustning reducerar arbetstiden och höjer säkerheten!

Med mångårig erfarenhet och ett modernt tänk inom branschen kan ni med trygghet vända er till oss!

Håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen!

Vi utvecklar och producerar effektiva verktygslösningar för

PRENUMERERA PÅ

Lastbil/Trailer/Buss och Entreprenadmaskiner Möt oss i monter B:04!

1 år 8 nr för 500:- plus moms 2 år 16 nr för 1000:- plus moms Beställ din prenumeration på:

www.akeritransport.se/prenumerera ÅRGÅN G 8 4 - ORIG IN ALET SEDAN 1938

- ORIGINALE ÅRGÅNG 81

T SEDAN 1938

ransport .se

WWW.AKERIT RAN SPORT.SE

2-2 021 APRIL

ÅRGÅNG 84 - ORIGINAL ET

SEDAN 1938

WWW.AKE

RITRANSP ORT.SE

1-2021 FEBRUARI

2019 NR 2, APRIL

tbilarna ut Nu rullar ellas r avfall rar livs - hämta www.akerit

Levere

SID 40-41

SCANIAS NYA 770-HÄSTAR E

EN STOR STAR K lt surrad last Stopp för use ning av Scania Iskall uppvis

32 mittia.com/skogstransport

SID 12-14

VALLSTA SKOGSMASKINER AB

SKYNDAR LÅNGSAMT Uppdaterade bandgrävare

Volvo Construction Equipment har uppdaterat sina bandgrävare EC250E och EC300E.

Framtidens logistiksystem

Utvecklar framtidens hållbara logistiksystem med eldrift av tunga lastbilar i arktiskt klimat.

Autonom körning på E4

Viktiga milstolpar för branschen i arbetet mot helt självkörande lastbilar.

Ford Transit testade

Ford Transit och Transit Custom når guld- respektive uppsilvernivå i Euro NCAP:s nya test.

Nya däck för elfordon

Liksom bil-, bussverkare så behöveroch lastbilstilläven däcktillverkare ändra på processer.

En elektrisk framtid

Utvecklingen går Nu är det dags rasande kvickt. för de allra tyngsta elfordonen att börja rulla i trafiken.


BEVOLA PÅ MITTIA MÄSSAN I LJUSDAL B:21 • Vi presenterar en ny axel, NORDLYS, BevoGrip, Hydraulik från Parker och BEVOLA • Inte bara axlar... BEVOLA är inte bara en leverantör av axlar och reservdelar utan vi har en stor egen produktion med egen utvecklade produkter tillverkat i Danmark. Titta in i montern för mer info

Din kompletta leverantör av eldningsoljor, diesel, kem och smörjmedel.

VÄL MÖTT I MONTER; B:53

Vi levererar direkt till dig som kund med egna tankbilar.

LJUSDAL • 24-25 SEPTEMBER 2021

Tel 0660-846 00

www.magnussonstransport.se

ÖPPETTIDER: (TORSDAG 9:00-17:00) FREDAG 9:00-17:00 LÖRDAG 9:00-16:00

FLEXIBEL FLISNING OCH TRANSPORT

Kostnadseffektiv flisning från båda sidor och lastning av eget eller andras släp. Oavsett dina behov har BRUKS lösningen för dig! Kontakta oss på 0278-642 643.

bruks-siwertell.com A PART OF BRUKS SIWERTELL GROUP


Välkommen till Ljusdal En glesbygdskommun i Norrland

Trots utmaningen som glesbygdskommun i Norrland ser Linnea van Wagenen som är chef på enheten för Hållbar strategisk utveckling på Ljusdals Kommun positivt på framtiden. ”Jag tror på kommunen efter­ som jag träffar så många som gjort samma resa som jag – flyttat hit, stannat kvar, eller flyttat hem efter många år på annan ort – och som tycker det är det bästa de har gjort. Så det är klart att jag vet att vi går en glimrande framtid till mötes”. TEXT: HENRIK BRUVERIS FOTO: LJUSDALS KOMMUN

L

jusdal – en del av Hälsingland: ”Jag tänker nästan aldrig bara på Ljusdals kommun när jag pratar inflyttning och kompetensförsörjning. För mig är det Hälsingland som helhet som är själva grejen. Vi har ett landskap som innehåller i stort sett allt man kan tänka sig, och det ena hörnet är vackrare än det andra. Här kan man bo och jobba lite var man vill, med allt från fiberoptik till rovdjur eller lantbruk. Eller turism. Eller omsorg. Eller verksamhetsutveckling…” Den kommunala samhällsservicen: ”Jag är så stolt över att jobba för Ljusdals kommun. Det finns inget roligare än att arbeta för kommunens medborgare, det är det finaste jobbet man kan ha. Jag upplever att det är lätt att klaga på kommunen, och det är klart att vi kan bli bättre, annars skulle det ju vara konstigt. Men jag ser mig omkring på mina kollegor som bygger aktivitetsbanor, undervisar elever, planterar blommor, tar hand om våra äldre, planerar kulturupplevelser, stöttar företag som vill etablera sig i kommunen, sitter och grottar ner sig i kartor för att hitta nya tomter att sälja till de som vill bygga hus… det finns liksom ingen ände på kreativiteten och viljan att göra rätt och utveckla bygden.” 34 mittia.com/skogstransport

Det regionala näringslivet: I Ljusdal är förtagande en stor del av vår identitet. Ungefär var sjunde person i kommunen är företagare, då vi har närmare 3000 verksamheter utspridda över i stort sett alla branscher. Vi inom kommunen vet att uppfattningen om hur saker hanteras kan skilja sig mellan det offentliga och det privata. Vi försöker därmed vara så transparenta och öppna som möjligt i vårt arbete. I en liten kommun som vår strävar vi efter korta beslutsvägar och att göra det lätt att få kontakt med rätt tjänstepersoner. För det är tillsammans med vårt näringsliv som vi skapar det samhälle som vi vill ha. Den lokala centrumnäringen: Det är fantastiskt att folk från större städer åker till ”lilla” Ljusdal för att shoppa och umgås. Här finns en stark entreprenörsanda där de stora välkända varumärkena finns i butiker som är lokalt ägda. Hur många andra orter än Ljusdal har fortfarande en egen bokhandel nuförtiden egentligen? Även på café & restaurangsidan finns numera ett utbud som absolut konkurrerar med kulinariska upplevelser i storstan. Den välkända besöksnäringen: ”Det är lite lyxigt att bo på ett ställe som folk reser till på semester. Alla aktiviteter och upplevel-

ser som andra bara får uppleva under några få veckor på året har vi tillgång till hela tiden. Förr var det mer säsongsberoende, men det som då mest innebar utförsåkning i Järvsöbacken har nu genom ett strategiskt utvecklingsarbete blivit en metropol för cykling både utförs, på XC-leder och skills park och allt detta med en fantastisk natur som inramning, med alla naturupplevelser och aktiviteter det för med sig.” Besöksnäringen är ju inte heller enbart för privat turistande utan innefattar ju dessutom det nog så viktiga affärsresandet, som är en vital del av ett näringsliv med en stark utvecklingspotential och möjlighet att attrahera kompetent arbetskraft. Det utbredda fritids- och förenings­ livet: ”Jag trodde att vi skulle ha färre val för oss själva och barnen här än på Manhattan, inte lika många roliga aktiviteter inom en halvtimmes resande. Men det har blivit precis tvärtom. Bygden bubblar av engagerade människor som brinner för sin sport eller aktivitet eller kulturyttring och tröskeln är så låg för att få vara med, om du förstår vad jag menar? Det är inte en hemsida med en massa krav på medlemskap och tusen blanketter att fylla i, det är ett samtal till en person och så står man där på IP med skridskor i handen och försöker komma ihåg hur fötterna ska röra sig.” Den åtråvärda tiden: ”Det finns egentligen inget bättre argument för Ljusdal än det mest fundamentala: tiden. Livet är kort. Man ska se till att fylla timmarna med sådant som gör det bättre, inte bara sitta av tiden i bilköer och svära över att man inte hinner med. Sedan vi kom hem har jag helt plötsligt en massa tid att göra saker jag gillar. Upptäcka nya hobbys.”


Prenumerera på

PROFFS

En RIKTIG Lastbilstidning

g nin : d i t s a per gåv Pap ital ut ig +d ms) o m kl r, in n 2 (1

år / : 15

3

Vi är med dig

HELA VÄGEN!

Det är enkelt att prenumerera! Betala 315:- till 123 597 84 24 Ange leveransadressen • Klart!


Returadress

JO Förlaget AB Stenegård 7 827 54 JÄRVSÖ

VI SER FRAM EMOT ATT TRÄFFAS - ANSIKTE MOT ANSIKTE.

OPTIM ERINGSGU ID EN

S

T

G

T RYG

ED

S

GAR

M

D E LÖ

IN

TE

RA

N

ICETEAM

E XTE

E

SPÄNNARE

EXTE

E

LL M ITTI

A

LJ U S DAL 24-25 S E PTE M B E R 2021

TI

RTMÄSS

SGARAN

TU

N

S

A

PO

ET

YRA I F ÅR

RV

LKOM M

H

144

P AT E N

ORT • S E

EXTE

Ä •V

90 TI

PP

TL SPÄNNARE

SYSTEM

COM

SERIEN KNISK S U

SERIEN

KO

G STRA

N

SERIEN

D

S

A

Vi ser verkligen fram emot att träffa dig på Mittias Skogtransportmässa i slutet av september. I vanlig ordning bjuder vi på innehållsrika dagar i vår monter. Upplev marknadens bredaste sortiment, som gör det möjligt att enkelt optimera lönsamheten i dina virkestransporter. Och självklart kommer vi demonstrera alla våra säkra och trygga produkter och tillbehör som gör din arbetsdag bättre. Men framförallt ser vi fram emot samtalen med er. Välkommen till diskussioner med grabbarna på vår tekniska support, våra säljare och konstruktörer. Vi ses på Mittia! Läs mer på exte.se

Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.