Page 1

JÄRVSÖ UNGDOM SOMMAR

NR 1 JUNI 2020 ÅRGÅNG 3 FINNS ÄVEN ATT LÄSA PÅ: WWW.JARVSOUNGDOM.SE ETT MAGASIN AV & FÖR UNGDOMAR I ALLA ÅLDRAR!

AKTIVITETER

MYCKET ATT PROVA PÅ

MIDSOMMAR

FIRA TRADITIONELLT I JÄRVSÖ

GLASSNYHETER

NYA SMAKER TILL SOMMAREN

WILD KIDS

DET STORA ÄVENTYRET I LILLA JÄRVSÖ

JÄRVSÖS BÄSTA

BADSTRÄNDER

JÄRVSÖGYMNASIET PLANERAD ÖPPNING 2021


VILL DU BLI EN DEL AV DESTINATION JÄRVSÖ? Destination Järvsö AB är en sammanslutning av starka varumärken och företagare i hela Hälsingland. Vår gemensamma uppgift är att få folk att må lite bättre genom alla fantastiska upplevelser av sport, kultur, musik och mat som finns året runt inom Destination Järvsö. Vår målsättning är att genom turismen få fler människor att flytta till vår bygd!

Helt enkelt äkta upplevelser. Tillsammans är vi starka och kan leverera upplevelser i världsklass. Vi har idag en bra produkt, men mycket kan bli bättre. Med gemensamma mål kan vi tillsammans utveckla vår bygd för en hållbar framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad, skapa något större än de enskilda delarna. Tillsammans kan vi bidra till fantastiska upplevelser för alla som bor här och för alla besökare!

DAMSKOR i storlek 34-44

Vad innebär medlemskapet i Destination Järvsö? • Du blir en viktig partner och delaktig i utvecklingen av vår bygd • Du blir en del av vår marknadsföring • Du får inbjudningar till möten och utbildningar • Du blir en del av vårt nätverk med över 200 företag. Medlemsavgiften är beroende av ditt företags verksamhet och storlek.

Välkommen som medlem i Destination Järvsö! Maria Rosén Destination Järvsö maria.rosen@jarvso.se www.jarvso.se 0651-40306

Legitimerad

SJUKGYMNAST Magnus Alm

HERRSKOR

i storlek 39-50. Större storlekar kan beställas

STÖDSTRUMPOR & STRUMPPÅDRAGARE GYM & DROP-IN SOLARIUM

Renbergsvägen 3, 827 50 Järvsö, Tel 0651-414 50 info@jarvsosjukgymnastik.se, www.jarvsosjukgymnastik.se Butikens öppettider: Måndag - Fredag 9.00 - 17.30

Lördag (Vintertid) 10.00 - 13.00


JÄRVSÖ UNGDOM SOMMAR

NR 1 JUNI 2020 ÅRGÅNG 3 FINNS ÄVEN ATT LÄSA PÅ: WWW.JARVSOUNGDOM.SE ETT MAGASIN AV & FÖR UNGDOMAR I ALLA ÅLDRAR!

AKTIVITETER

MYCKET ATT PROVA PÅ

MIDSOMMAR

FIRA TRADITIONELLT I JÄRVSÖ

GLASSNYHETER

NYA SMAKER TILL SOMMAREN

WILD KIDS

DET STORA ÄVENTYRET I LILLA JÄRVSÖ

JÄRVSÖS BÄSTA

BADSTRÄNDER

JÄRVSÖGYMNASIET PLANERAD ÖPPNING 2021

Järvsö Ungdom är en tidning producerad av oss i klass 9a på Järvsö Skola. Tidningen är både ett skolarbete, och ett sätt för vår klass att tjäna pengar till vår skolresa. Tidningen delas ut i centrala Järvsö, samt finns att ta hos ett antal ombud i kommunen. Den finns även att läsa på vår hemsida: jarvsoungdom.se Redaktion: (Klass 9a) Julia Markusson, Malin Olsson, Linnéa Stockberg, Elin Burri, Svea Gustafsson, Maja Lundin, Oline Edegran, Alvar Broth, Smilla Frangi, Ellen Malmqvist, Dennis Knapp Persson, Hjalmar af Klintberg, Arvid Björs, Tora Grace Netsman, Anna Smålänning, Sebastian Engelbrekts, Rasmus Frank, Adam Wreiding, Anton Ljungberg, Celine Åkesson, Isabella Isaksson Amanda Nebes Hammarström, Eliaz Blomén, Aron Englund.

TACK FÖR OSS

NU GÅR VI VIDARE

Du läser nu vår finalutgåva av Järvsö Ungdom. För två år sedan, när vi gick i sjunde klass, gjorde vi premiär­numret. Nu är det dags för oss att lämna grundskolans värld bakom oss, och med den även tidningen Järvsö Ungdom. I slutet av denna tidning har vi ett mer utförligt reportage där vi berättar om våra upplevelser som tidningsmakare, och där vi även tackar alla er som varit delaktiga i tidnings­ projektet. Vi kan bara summera vår upplevelse,

både som redaktörer och som ungdomar med rötterna i Järvsö, att detta är en fantastisk plats. Även om många av oss kommer studera på annan ort så är chans­en stor att vi med åren letar oss tillbaka till där allt började. En plats som allt fler har upptäckt för varje år som går. En plats med unika naturresurser, en stark entreprenörs­anda och en sällan skådad solidaritets­känsla för det lokala. Vi pratar så klart om Järvsö och Ljusdals kommun. ■ Med vänliga hälsningar Redaktionen

Innehåll 3 Ledare 4

Järvsös stränder

14 Folkdans är livet

Folkdans kanske är din grej?

En varm sommardag vill man helst ­spendera på stranden.

16 Boktips

5

Sommaraktiviteter i Järvsö

18 Järvsögymnasiet

6

Wild Kids

20 På bioduken i sommar

Produktion: JO Förlaget AB

8

Midsommarfirande

21 Nya TV-serier

Hemsida: Järvsö Design

9 Padel

Ansvariga utgivare: Florian Tallosi

Tryckeri: V-TAB i Vimmerby Omslagsbild: Molchanovdmitry

I Järvsö finns det mycket att prova på. Det stora äventyret i lilla Järvsö

Vill du fira en traditionell midsommar är det Järvsö som gäller! En blandning av tennis och squash.

10 Cruising i Ljusdal

Böcker som kanske faller dig i smaken. Planerad öppning 2021.

Vi har samlat filmerna du inte får missa. De tio senaste serierna på Netflix, HBO och Viaplay.

22 Järvsöklack

En höjdarupplevelse som du inte får missa.

Ljusdals cruising är en stor bilträff som har genomförts i 26 år.

23 Hema

12 Nya glassar 2020

24 Järvsörådet

Få nyheter är så efterlängtade som ­sommarens glassnyheter.

En riktigt vass träningsform. Vill att Järvsö ska bli en attraktiv plats att bo på.

26 Tack för oss 3


JÄRVSÖS STRÄNDER En varm sommardag vill man helst ­spendera på stranden, vilken tur att ­Ljusdals kommun har många olika stränder du kan välja mellan. Här kommer några förslag! Text: Oline Edegran Foto: Robert Jonsson

4

Kyrkbybadet

Mines

Järvsös kommunala badplats, väldigt lättillgängligt med utsikt över Stenegård och bron som går över Ljusnan. Det finns brygga och volleybollnät men kom ihåg att vara försiktigt för ­strömmen kan vara ganska stark.

Mines ligger vid Nybo lite utanför Järvsö. På stranden finns brygga. På Mines hålls också evenemanget Sand i brallan, vilket är en volleybolltävling som arrangeras varje sommar. Där är alla välkomna, både proffs och amatörer.

Orbaden

Torön

Denna kilometerlånga strand ligger bara en kort biltur från Järvsö och är en riktigt bra dagsutflykt. Delar av stranden är långgrund och det finns även kiosk och volleybollnät. Om du har lust kan du äta lunch på ­Orbaden Spa och Resort eller till och med sova över en natt.

På Torön finns det flera olika stränder så det är bara att välja den som passar dig bäst. Du kan slappa på stranden bakom ­restaurangen eller hoppa från bryggan i båthamnen. På ön finns det toaletter och glöm inte bort att titta in i restaurangen för att äta lunch, fika eller bara köpa en glass.

Norebadet Norebadet ligger faktiskt vid Växnan vilket är en sjö. det är alltså inte Ljusnan. Här finns kiosk, brygga och hopptorn. ­Passar både barnfamiljer och ungdomar.


SOMMARAKTIVITETER Vet du inte vad du ska hitta på i sommar? I Järvsö finns det mycket att prova på och framför allt finns det ett brett utbud av aktiviteter utomhus. Här kommer några tips!

Foto: Privat.

Foto: Zapatisthack.

Foto: Ihsanyildizli.

Text: Linnéa Stockberg

Forsränning

Klippklättra

Järvzoo

Åldersgräns: 12 år. Pris: Ungdom 12-15 år 550 kr, vuxen 750 kr. Plats: Edängeforsen i Ljusnan, 5 km söder om Ljusdal. Info: upplevjarvso.se/produkt/forsranning/

Plats: Hög, Forsa / Mörkberget i Järvsö. Pris: Minst 3 personer. 750 kr / person, Barn till och med 16 år: 500 kr. Kurslängd: 3-4 timmar. Info: explore61n.se/aventyr/klippklattring­-prova-pa/

Vuxna: 225 kr. Barn: 110 kr (5-15 år). Familj: 595 kr. Familjebiljetten gäller för max 2 vuxna samt alla barn upp till 15 år. Årskort Vuxen: 590 kr. Årskort familj: 1350 kr. Årskortet räcker ett år från inköpsdatumet. Info: jarvzoo.se.

Forsränning är en rolig och actionfylld aktivitet. När man kör forsränning sitter man i en stor gummibåt och håller i en varsin paddel som man använder sig av för att paddla och styra båten. Obligatorisk utrustning är skyddshjälm, flytväst och våtdräkt, och allt detta ingår i hyrpriset. Det som kan vara bra att ta med sig är badkläder, skor som sitter bra på foten och kan blötas ner och även ett par ullstrumpor om det är kallt i vattnet. Säsongen för detta är maj-oktober och antal deltagare är från 5 till max 30 personer. Tiden för aktiviteten är 3 timmar inklusive ombytet.

För dig som vill lära dig att klättra på klippor så är det perfekt att boka en halvdags klättringskurs i Hälsingland skogar. Dagen innehåller bland annat klätterteknik, säkerhetsmetoder, repkunskap, inknytningar och att repellera/fira ner för en klippa. I priset ingår coaching och säkring av erfarna instruktörer. Även klätterutrustning, säkringsutrustning och klätterskor samt hjälm ingår.

Om du vill se massor med olika djur så tycker vi att du ska gå ett varv på Järvzoo och kolla in alla djuren. Du kan se bland annat björnar, massa olika fåglar, fjällrävar, rödrävar och mycket mer. Du kan till och med få se en liten ekorre som springer runt. Det är inte bara djuren du kan följa utan du kan även följa naturen på trätrallen som slingrar sig ovanför marken.

5


DET STORA ÄVENTYRET I LILLA JÄRVSÖ

Wild Kids är ett äventyrs­program där barn får ­prova på att bo i vildmarken utan ­varken familj eller e ­ lektronik. Under två och en halv vecka står de inför tuffa utmaningar där bra sammanhållning leder till vinst. Text: Smilla Frangi och Malin Olsson Foto: TV4 (Daniel Ohlsson) och Destination Järvsö

D

e senaste säsongerna av Wild Kids har utspelat sig i Järvsös djupa skogar. Arenan där eldkamperna äger rum finns inne på Järvzoo men Båtlägret och Ladan är på hemliga platser en bit

6

utanför byn. De flesta tävlingsplatser och prisplatser i Järvsö är på Stene­gård, på Karlsgården, i pumptracken med mera. Maria Rosén på Destinationen berättar hur det har varit att ha Wild Kids i Järvsö.

– Produktionsbolaget Jarowskij som gör programmet är väldigt trevliga och proffsiga. Det har varit spännande att vara en del av allt som hänt. Tre säsonger av Wild Kids har spelats in i Järvsö. Nu i sommar blir det även en fjärde säsong. Maria berättar varför just Järvsö en bra plats för programmet att spelas in på. – Det finns ju så många fina platser här! En variation av berg, skog, vatten, utsikter och så mycket att göra. Vi kommer att kunna göra många säsonger till. Wild Kids spelas in på somrarna. Då kommer de lyckligt uttagna till Järvsö redo för ett äventyr. Vi har intervjuat Tuva som är med i Wild Kids 2020. Hon berättar varför hon ville vara med i programmet.


– Jag har alltid varit intresserad av att prova på nya äventyr och lära känna mig själv. Det är liksom en dröm. Nu ligger hela säsongen för Wild Kids 2020 ute på C More. I första avsnittet får vi se deltagarna nedgrävda i sanden med varsin låda över huvudet. Deras uppgift blir att ta sig ut på tre minuter. – Jag gillade utmaningarna och de många olika tävlingarna. En del kände jag att man var lite osäker på, som den första tävlingen där vi var nedgrävda i sanden. Då fick jag lite panik men det gick bra. När vi vunnit en tävling gav vi mycket kärlek till varandra. Jag kommer ihåg hur snälla alla var och den gemenskap vi hade. Programmet går ut på att två lag, björnar och lejon, tävlar mot varandra för att vinna en resa till Afrika. Tuva var en av medlemmarna i lejonen. – Jag tyckte att mitt lag var jättejättebra. Det kunde inte bli bättre. Jag var jättenöjd för vi hade bra samarbete. Men Wild Kids består inte bara utav utmaningar och tävlingar. Eftersom deltagarna inte hade tillgång till sina surf-

plattor och mobiler fick de fördriva tid på annat sätt. – Mellan utmaningarna kunde vi till exempel leka lekar och spela fotboll, berättar Tuva. Vi kunde också ta hand om fåren eftersom vi bodde i ladan. Men det fanns också tid för att prata och lära känna varandra på insidan. Vi hade ju inga mobiler och det var ganska skönt faktiskt. Man blev mer fokuserad och släppte allt annat. Så klart kunde det vara jobbigt att inte ha någon kontakt där hemma med det gick bra ändå. Wild Kids är ett fantastiskt äventyr som bara ett fåtal barn får vara med om. Förra året sökte över sextusen barn varav elva

fick chansen att vara med i programmet. Det är ett äventyr med både toppar och dalar. Tuva berättar om vad hon tyckte var jobbigast och bäst med Wild Kids 2020. – Det jobbigaste var när man hade förlorat en tävling. I början var det lite jobbigt att man inte hade mamma eller pappa där som stod och kramade om en, men efter ett tag så gjorde det ingenting eftersom vi ändå var som en familj. Det bästa med Wild Kids var alla roliga tävlingar. Jag är en tävlingsmänniska så det var nog det roligaste. Men det allra bästa var ändå att få uppleva Afrikaresan och få lämna över tiotusen kronor till elefanterna mot tjuvjakt. ■

Fakta Namn: Tuva Alderup Ålder: 12 år (11 vid inspelningen) Intressen: Fotboll och innebandy Instagram: @wildkids_tuva_2020 Nu kan du som är mellan tio och tretton år söka till Wild Kids 2021. Vill du vara med? Skicka in din ansökan på shortaudition.net/ wildkids2020. 7


MIDSOMMARFIRANDE TRADITIONELLT I JÄRVSÖ! Här i Järvsö väljer många att ­spendera sin midsommar på Stenegård. Vi har tagit kontakt med före detta ordförande Mats Fack och Ingrid Johansson från Hembygds­föreningen för att ta reda på vad som händer under dagen. Text: Linnèa Stockberg och Tora Grace Netsman Foto: Mats Fack

H

embygdsföreningen arrangerar hela evenemanget i samverkan med Järvsö spelmanslag och Järvsö folkdanslag. Hembygdsföreningen har hand om försäljningen av fika, glass, korv och kaffe. Firandet på Stenegård har anordnats sedan 1970-talet. Tidigare anordnades firandet på Hembygdsgården i Järvsö. Pris? Om du är vuxen och äger en folkdräkt kan det vara en bra idé att sätta på dig den. 8

Vuxna i folkdräkt kommer nämligen in gratis! Annars kostar det 50 kr, men barn under 15 år kommer in gratis. Upplägg Dagen börjar redan vid fem på morgonen för vissa. Det kommer ett gäng med traktorer från Nordsjö och Kalv med löv för att löva dansbanan, och runt hela Stenegård. De har även med sig små björkar som man sedan klipper ned och knyter ihop till långa slingor som lindas runt midsommarstången. Familjen Silén

ansvarar för att klä stången med löv och medhavda blommor. Vid 12:30 börjar man binda kransar för de som så vill. Löv finns på plats men egna blommor behöver tas med. Sedan drar det igång, och vid 13:00 bär man ner midsommarstången framför scenen medan folk sitter och lyssnar på musiken som ordnas av Järvsö spelmanslag. Såklart blir det dans runt stången som leds av Anna och Elida Thunell samt Järvsö folkdanslag. Ett stipendium i ära till Rolf Westerlund delas ut. Rolf var en musiklärare som lyfte spelmanslaget med mer nytänkande fiolspel. Evenemanget är slut vid ungefär kl 15:00. Vem riktar sig evenemanget till? Evenemanget riktar sig främst till barn­ familjer i Järvsö men även till alla turister som är här över midsommar. Alla som vill och har lust att spendera en stund på gård­ en är välkomna! Evenemanget anordnas för att man vill att traditionen att dansa runt midsommarstången och allt som hör till midsommarfirandet ska fortsätta att leva vidare. ■


POPULÄRT MED PADEL PROVA PÅ I LJUSDAL Som en blandning av tennis och squash har padel, eller padeltennis, blivit en av världens mest växande och populäraste sporter. Det hela började med att en spansk prins besökte Mexiko vid 70-­talets början. Text: Alvar Broth Foto: Max Riesgo

D

Den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe var på ett informellt besök i Mexiko då han introducerades för padel. Prinsen Alfonso blev så fäst vid sporten att han kort därpå började skissa för att förbättra sporten. Det skissa­des bland annat på ett regelverk och hur banans utformning skulle se ut. När han väl var tillbaka i Spanien lät han två egna banor byggas, och då var den padel vi känner till idag född. Det ena ledde till det andra, och nu kan du hitta padelbanor lite varsomhelst över världen. Det har dessutom etablerats ett

internationellt padelförbund som arrangerar både VM och EM. Hur går det till? Men hur går spelet i padel till då? Jo, s­ pelet utspelar sig på en 10x20 meters bana med fyra meter höga väggar i glas och galler, där fyra spelare med racket gjorda i carbon tampas i en dubbelmatch, två mot två, i syfte att ta poäng med en något mjukare tennisboll. Till skillnad från tennis måste serven vara i eller under midje­höjd, och du får, liknande som i squash, använda dig utav väggarna när du spelar.

Jag har pratat med Romeo Fermano, killen som startade upp och driver Padel Ljusdal. Han svarar här på några frågor. Hur hittade du sporten och vad är det som är så roligt och bra med den? – Det var en kompis som bjöd in mig till Hudiksvalls padel där jag provade detta för första gången. Jag föll för det direkt. Både för den sociala biten och spelet i sig. Hur kom det sig att du/ni öppnade en verksamhet i Ljusdal? – Jag fick en känsla att det skulle passa Ljusdal och jag kände spelare som åkte till Hudik varje vecka. Resan är lång, 12 mil varje gång och tog ca 5 timmar för att spela, 1,5 timme. Jag började leta efter en bra lokal och hittade en i Ljusdal på Norrkämstaleden. Verksamheten i Ljusdal, hur ser den ut nu och vad finns det för framtidsplaner? – Vår verksamhet funkar mycket bra och tanken är att få igång seriespel och utveckla rörelsen till flera banor och även singel banor. Om du är sugen, bege dig till närmaste padelhall och lär dig spela. Vem vet, du kanske fastnar lika mycket som många andra gjort! ■ 9


CRUISING I LJUSDAL Ljusdals cruising är en stor bilträff som har genomförts i 26 år. Text: Amanda Nebes Hammarström & Anna Smålänning Foto: Vitaldrum

F

Förra året hölls cruisingen på lördagen den 15 juni (helgen före midsommar). I år är det den 13 juni som gäller. Det börjar klockan 10:00 och håller på till 03.00. De har även en bilutställning dagen innan. Det som finns att göra under en cruising är att titta på bilar, åka och visa upp bilar eller bara gå runt bland folk och ha roligt. Vissa som är på cruisingen dricker men man kan ju självklart ha kul nykter också! Det brukar vistas ungefär några tusen människor varje gång cruisingen hålls. Cruisingentusiaster finns det ett antal av. En av dem är Andreas Jonsson som

lyfter fram bilarna och umgänget som hans två viktigaste saker. – Jag går på cruising så ofta jag kan. Det är kul att kolla på bilarna och man umgås och har roligt. Han berättar att det så klart finns vissa som dricker för mycket alkohol, men att det under dagtid är lugnt och då är det många barnfamiljer som är med, samt att polisen brukar vara på plats. – Det brukar vara folk i alla åldrar på en cruising vilket är roligt, berättar Andreas. Nu hoppas han bara på att corona­ krisen ska lägga sig så att cruisingen kan genomföras.

Vi hyr ut och säljer ljud, ljus, och scenutrustning, samt tillhandahåller personal!

Ljus och Ljudteknik AB 10

Det som Andreas tycker är extra roligt med just cruisingen i Ljusdal är att det finns väldigt många olika genrer på bilar. – Man ser allt från epor, amerikanare och pilsnerbilar, till ­cadillacs, mercedesar och volvoraggar­ bilar. Det kan även förekomma att det ­visas nya dyra modeller av bilar som också är coola och ståtliga. ■

Cruising Plats: Ljusdal Datum: 13/06 Öppettider: Från kl 10:00. Arrangörer: ACCS Roadrunners Ljusdal Telefon: 070-5383962 Mail: ljusdal@roadrunners.se Hemsida: www.roadrunners.se

LJUS & LJUDTEKNIK AB UTHYRNING • FÖRSÄLJNING • IMPORT

0651-165 50

www.llt.nu

mats@llt.nu


Järvsö Industriplast är specialister på bearbetad plast och vi levererar till alla kundgrupper. Vi använder både modern CNC-teknik och manuella maskiner och vi gör allt från enstaka prototyper till stora serier. Vi fokuserar till hundra procent på plast och är experter på att leverera rätt plast i rätt tid. Industrivägen 28, Järvsö 0651-322 70 | info@jarvsoplast.se www.jarvsoplast.se

NYTT VARUMÄRKE

BILVÅRD

JÄRN I FLERA DIMENSIONER

POPPY NYCKELRING

35:Nya svenska bilvårdsserien från Tershine finns nu hos oss! Riktigt Bra!

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ SMEDGATAN 3 I LJUSDAL! Vi finns på

Vi har tillbehören till allt som rullar och reservdelar till allt som står stilla! Smedgatan 3, Ljusdal • Tel 0651-154 80 • info@ljusdalsbildelar.se

Öppet: Må ndag till fredag 07 -17, lördag 10-12. 11


GLASSNYHETER

Varje år lanseras nya produkter av olika slag, men få nyheter är så efterlängtade som sommarens glass­ nyheter. I år är det allt från nya magnumsmaker till ett aprilskämt som blivit verklighet! GB

Magnum Ruby Magnums nyhet “ruby” är en len vit chokladglass med hallonswirl. Den är täckt i rubychoklad som kommer från ruby-kakaobönor. Den mest sällsynta kakaobönan!

HEMGLASS

Text: Maja Lundin & Isabell Isaksson Foto: GB Glace och Hemglass

Trafikljus Detta är en ny rolig glass med smakerna jord­ gubb, ananas och päron. Kan detta bli din nya fruktfavorit? Klara, färdiga, ät!

HEMGLASS

Piratbåten Detta är en fantastiskt god glass när man är ute och seglar på de sju haven. En blandning mellan citron och lakrits. En glass som passar perfekt på stranden när man vill ha något gott. Detta kan bli en ny pirat­ favorit!

GB

Cornetto Mermaid En färgsprakande glass med en rosa våffla. En len glass med smak av hallon tillsammans med en hallonsås och strössel.

HEMGLASS

Sparris Aprilskämtet 2019 har nu blivit en nyhet till sommaren 2020. Glassen passar dem flesta eftersom att den är vegansk. Den fräscha sparrisen och den syrliga citronen blir en perfekt kombination.

GB

Solero Mango En fräsch vegansk mango­glass med hela 65% frukt. För de som vill ha en lite nyttigare glass så innehåller denna endast 58 kalorier!

HEMGLASS

Bubs Glass-skalle Kola/lakrits Glass-skalle är en spännande ny glass med smak av kola och lakrits. Det som tidigare varit godis, har nu också blivit en glass. Gillar du kola, lakrits och glass det blir en perfect match. 12

HEMGLASS

Citronstrut Här är en ny spännan­de smak för dig som vill ha något surt att äta på. Men glöm inte att det gömmer sig hallonsmak inuti glassen som ger en perfekt blandning med surt och sött.

GB

Magnum Salted Caramel & Glazed Almond Precis som det låter så är det en krämig, salt, kolaglass med kola swirl, doppad i magnumchoklad och glaserade mandelbitar.

GB

Pippi’s Tjolahoppglass Vi firar att Pippi fyller 75 år med en svalkande glass! En färgglad pinnglass med smak av vanilj och hallon, som doppats i orange överdrag med smak av vit choklad.


Anders-Pers Fikabod Hembageriet mitt i Järvsö

Välkommen till Järvsö Garn & Handarbeten Butiken firar 43 år! Hos oss kan ni handla tyger, garn, sybehör och gardiner. Ni kan även få hjälp med det mesta när det gäller sömnad. På tisdagar har vi rockstuga och alla är välkomna!

Stenevägen 8 i Järvsö Telefon: 0651-412 00 Öppet måndag-torsdag kl 9:30-17:30

Kom och prova vår 6-stolslift, fjolårets succé!

0651-415 50 • www.jarvsobacken.se


FOLKDANS ÄR LIVET

Är du hemma och har tråkigt just nu? ­Önskar du att du hade en anledning att gå ut och börja träna? Har du ingen att hålla om? Då kanske folkdans är din grej!

träna är folkdans ett bra sätt att lura knoppen!

Dansälskare Vi har träffat och intervjuat två folkdans­ älskare. Bådas kärlek till folkdans växte fram i ung ålder och sedan dess har de helt enkelt inte kunnat hålla fötterna stilla när musiken börjat spela. Så vi passade på att ställa några frågor för att få deras perspektiv på det gemensamma intresset.

Hårgasägnen De flesta tycker nog att det är ett ganska så oskyldigt nöje med en glad kväll i dansens tecken, men det finns undantag! Det finns en gammal berättelse som slutade på värsta sätt. Det var danskväll i en av byarna och sent på kvällen kommer en okänd man in och ber om att få låna fiolen. Han börjar spela en polska som ingen har hört förut och under låten nämner han orden “Här dansar den blå här dansar den grå, men på Hårgaberget skall dansen stå.” Som förhäxade följer de med spelmannen ut ur logen och upp på Hårgaberget. Där dansade de hela natten och de kunde inte sluta även om de skulle vilja (var det så att den främmande spelmannen hade bockfot?). När solen gick upp på mor-

När började ni med folkdans? – Sedan jag lärde mig gå i stort sett! Det började med ringlekar, som vi dansade väldigt aktivt mest kring midsommar och jul. När jag var kring sju år gammal hade jag en liten fest hemma hos mig med mina klasskompisar. Vi hade på den tiden bara två grammofonskivor att lyssna på. Den ena var då “bröllop på hulda johanssons pensionat” vilket är en utmärkt låt att dansa hambo till. Det enda problemet var att ingen av oss kunde dansa hambo. När min pappa, Rolf af Klintberg, som satt i rummet intill fick höra detta, stormade han in genom dörren och sa “Jag ska visa er hur man dansar hambo”. Det var då jag lärde mig de allra första stegen i hambo. När jag sedan blev femton, drog

Text: Elin Burri & Hjalmar af Klintberg Foto: Knape

N

är man säger folkdans brukar man prata om danser som dansades i Sverige från 1800-talet och tidigare. Några av de danserna är polska, schottis, hambo, mazurka och vals. Det som är speciellt med folkdans är att det har förts vidare genom tradition snarare än genom skolor och att “vanligt” folk har dansat det. Varför dansa folkdans? Folkdansens värld är en värld full av nya saker att testa. Man kanske hittar en kompis eller en partner för livet men annars har man bara en trevlig tid. Som Virginia Satir säger “Fyra kramar om dagen för att överleva, åtta kramar för att må bra och tolv kramar för att växa som människa” och då är folkdans ett utmärkt sätt att få sin dagliga dos under roliga former! För er som aldrig kan få er själva att 14

gonen så var det bara benknotorna som dansade runt i en ring, det syns fortfarande en ring i själva hälleberget så ni förstår att det är en sann historia!


Stämningen på spelmansstämmorna Trevliga, glada och dansande människor som är på jakt efter nya vänner, kan det bli bättre? – I alla dessa år av stämmor har jag aldrig sett en människa onykter dansandes folkdans. Fylla och dans går helt enkelt inte ihop, vilket oftast gör stämningen ännu bättre. Däremot är den gamla jazz-traditionen fortfarande väldigt populär bland musikerna, där ska man ha lite hojtar och olja. Eller som bröderna Wernberg, som bara kunde hålla sig upprätta när de höll i en fiol, säger Manne. – Det är en härlig kompott av massa olika människor som alla är där för samma anledning, att dansa, spela och ha kul. Det finns så klart folk som vandrar omkring lite halvfulla men de är oftast inte där för att dansa, och om man träffar på sådana människor ska man bara undvika dem. Annars är stämmorna en bra plats att träffa både nya och gamla kompisar på, ofta stöter man på folk som man känner lite här och var. Helt plötsligt står man i “kôlbulle-kön” med sin tremänning eller sin kompis förälder, berättar Lovisa. Om man vill testa dansa? – Det finns en massa olika möjligheter, exempelvis kan man fråga sina äldre släktingar eller kompisar, de brukar oftast tycka att det är väldigt kul att lära ut. Det allra bästa och enklaste sättet är dock att anmäla sig till en danskurs i närheten och lära sig danserna där. Tillfälle för att dansa finns det nästan överallt, säger de. Danskurser i närheten? -Det finns en himla massa olika. Eftersom de flesta orterna har egna danslag, brukar det oftast finnas träningar i närheten lite

Elin och Hjalmar i folkdräkt. Alltid retar det någon!

här och var. Exempelvis finns det en danskurs i Delsbo varje söndag. Först är det danskurs där man får lära sig de olika stegen, sedan är det en slags ringdans eller konditionsdans. Det finns även en i Hög på tisdagskvällar, säger Lovisa. Om man bor i Stockholm tipsar Manne om föreningen folkmusikhuset “Skeppis” som har danskurs på söndagskvällar med gratis entré, och frivilliga musiker på scenen, där den rena kärleken till dans lockar dit folk. På fredagskvällar har de även dans med de bästa folkmusikgrupperna runt omkring. Vad skulle ni säga till folk som tycker det är töntigt med folkdans? – Kolla dig själv i spegeln så får du se något som är ännu töntigare, svarar Manne direkt. Är man dum så är man. Man ska våga tycka om saker som andra tycker är töntigt. Framförallt i tonåren, då man oftast vill vara som de andra. Man vill inte ha folk omkring sig som gör bort sig, för man är rädd att det smittar av. Folkdans är som clowneri. Barn tycker vi är roliga, och föräldrar tycker vi är roliga för deras barn tycker vi är roliga. Det krävs helt enkelt en viss mognad för att förstå att det är kul, säger Manne. – Det är deras förlust. Låt de tycka vad de vill. Jag är den jag är och jag har mina egna intressen. Om jag kan, försöker jag få folk att förstå att folkdans är så mycket mer än att bara dansa i cirklar till en fiollåt. Jag kanske lyckas få någon enstaka person att hitta en helt ny hobby? Annars har jag fortfarande mina kompisar som jag kan vända mig till. De som mer än gärna följer med på kurser och stämmor, säger Lovisa. Vad är det bästa med folkdans? Gemenskapen! Folkdans är så stort, det finns alltid

något för alla. Från småpluttingar till pensionärer, det finns alltid någon ny att träffa och dela sina upplevelser och kunskaper med. När man väl lärt känna folk får man aldrig stopp på glädjespridandet. Det finns så många olika danser och trix, plus så kan man dansa till nästan varje låt. Om det börjar bli för enformigt så lägger man bara till ett nytt danssteg som får fart på det hela igen. Vem vet, du kanske träffar ditt livs ­kärlek bland alla dansande människor, som Manne till exempel. ■

Foto: Linn Turesson.

min kusin Ingrid med mig på en nybildad danskurs i Alviksskolan i Bromma, och sedan dess har jag aldrig slutat dansa, berättar Manne. – Ja, det måste varit när jag var kring sex, sju år gammal. Då min pappa lärde mig de första stegen i en vals, och drog mig in i det hela. Den första låten jag dansade till var dock ingen “vanlig” folkdanslåt, utan låten “something good coming” av Tom Petty. Med tiden har intresset bara ökat och det blev ännu mer när jag lärde känna mina kompisar från Hälsinge låtverkstan som har samma intresse. Det måste varit min mammas och pappas kärlek till danslivet som inspirerade mig mest. Att så många i min omgivning var så insatta i samma grej, säger Lovisa

Fakta Lovisa Persson Ålder: 14 år. Bild: Linn Turesson Manne Af Klintberg Ålder: 75 år. Även känd som: Clownen Manne. 15


Foto: Swissmediavision.

BOKTIPS

HÄRLIGA BÖCKER TILL SOMMAREN Är du sugen på att släppa alla måsten i sommar och försvinna in i böckernas värld? Här kommer tips på ­olika böcker som förhoppningsvis faller dig i smaken.

Roman Livet efter dig trilogin Detta är en succséserie av Jojo Moyes som spridits världen över. Boken handlar om Louisa Clark och Will Traynor som med olika personligheter får tampas med varandra vart eftersom Will blir totalförlamad efter en motorcykelolycka och Louisa blir arbetslös. Med noll erfarenhet av assistentsjobb får Lou tjänsten som Wills sällskapsdam, hon behöver pengarna och han behöver uppmuntran. Från att vara en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän, till att förlora allt, blir Will självmordsbenägen. Lou gör sedan allt i sin makt för att få honom att ändra sig. Ingen av dem vet att de båda kommer att förändra varandra för evigt. Livet efter dig är en gripande kärlekshistoria som får dig att gråta, skratta och bli arg på samma gång. Den finns även som film sedan fyra år tillbaka, också under det engelska namnet Me Before You. Tillsammans med böckerna Arvet efter dig och En andra chans, fullbordas berättelsen då vi får följa Louisas liv och hennes nya utmaningar. Uppföljarna är fylld av stora känslor, skratt och svåra beslut med ett tankeställande och hoppfullt slut på trilogin. Tre fantastiska böcker med runt 400 sidor vardera som jag garanterar är perfekt för sommaren! ■ 16

Printz Publisher.

Text: Julia Markusson


Nyhet Dödslistan Dödslistan är det nya spännande tillskottet (del 21) av Anna Janssons populära serie om Maria Wern. Denna gång kopplas fallet till våldtäktsmän och sexförbrytare som stympats med ullsaxar av en anonym mördare. Männen har hittats nakna med namnet Erinya inristat i huden. Maria och hennes kollegor får förstärkning av en man från rikskriminalen på fastlandet. Men när Ragnarsson endast försvårar arbetet misstänker Maria att han skyddar någon, eller själv är inblandad. Kan också barnmorskan som skapat den hemliga Facebookgruppen Ullsaxen - för dem som har varit utsatt för sexuella trakasserier, ha något att göra med detta? ■

Nyhet Om det tar tid att bli människa Boken är en biograf av artisten Tommy Nilsson tillsammans med författaren Linda Newnham. Den förmedlar att perfektion är inget att sträva mot, utan några skavanker gör ofta personer mer intressanta och mänskliga. Men är man för brusten, så måste man hela vissa bitar för att må bra, och för att vara bra för andra. Det är lätt att upprepa trassliga mönster om man som Tommy föds in i strul, plus att om man ovanpå trassel lägger till parametrar som alkohol och narkotika så blir man även gränslös. ■ 17

Piratförlaget.

Deckare/ Thriller Tre sekunder Det här är Roslund och Hellströms femte bok kring kriminalkommissarie Ewert Grens som nu är fast besluten att lösa fallet om Hoffman. Tre sekunder handlar om infiltratören Piet Hoffman som lever ett dubbelliv, ett med sin familj som han vill skydda till varje pris, och ett annat hemligt där han varje dag riskerar att förlora allt. På uppdrag av Polisen och den Polska Maffian tvingas han ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. När väl stunden är inne inser Piet att han från och med nu är ensam då polisen vänder honom ryggen. Han kan inte lita på någon, och om han blir upptäckt blir det lika farligt för båda sidor. Nu återstår det bara att försöka klara sig själv, och han vet att det tar exakt tre sekunder att dö. Denna bok är en intensiv och spännande thriller där människor i alla positioner sätts på prov. Tre sekunder är strax under 600 sidor men ses som lättläst då den bland annat har korta avsnitt och tunna kolumner, samt är svårt att lägga ifrån sig. Succén fick några år senare en fortsättning vid namn Tre minuter, samt också uppföljaren Tre timmar. I de böckerna får vi fortsätta följa Hoffmans liv och Ewert Grens svåra fall. Dessa böcker griper tag i en med spänning och avslutas med ett nervpirrande och kanske också oväntat slut. ■

Strawberry förlag.

Norstedts Förlagsgrupp AB. Raben och Sjögrens / Norstedts Förlagsgrupp AB.

Nyhet Bergtagen Denna bok är den första delen av Järvhöga-Triologin skriven av Camilla Sten under kategorin Fantasy. En elev försvinner från en gammal internatskola i Jämtlands skogar. Därpå drar en kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning igång. Julia deltar i sökandet av ren ledsamhet, men så småningom blir hon allt mer indragen. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända. ■

Norstedts Förlagsgrupp AB.

Nyhet Där kräftorna sjunger Boken är skriven av Delia Owens och är en oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ■

Ester bonnier.

Fantasy Spejarens lärling Fantasyserien Spejarens lärling är skriven av den australiensiska författaren John Flanagan och gavs ut mellan åren 2004 - 2018. Det finns 14 delar/böcker som innehåller mycket äventyr, vänskap, humor och en gnutta romantik. Bokserien passar dig som gillar att läsa böcker relaterade till krig, humor, natur, spänning och äventyr. Will är liten till växten, men snabb och kvicktänkt. Så länge han kan minnas har han velat bli riddare som sin far, en far han aldrig fått lära känna. När han nekas till Redmonts krigarskola går alla hans förhoppningar i kras. Istället blir han lärling hos Halt, en spejare med övernaturlig förmåga att röra sig osedd som tros vara förknippad med svartkonst. Motvilligt lär sig Will att behärska spejarnas hemliga vapen: pilbågen, knivarna, den kamouflagefärgade manteln och en ponny. När Will och Halt tvingas ut på uppdrag för att förhindra att kungen mördas förstår Will att spejarna har en nyckelroll. Detta är handlingen från första boken Gorlans ruiner, men uppföljarna bygger också mycket på spejarlärlingen Will och hans mentor Halt, då de hamnar i flera uppdrag i hopp om att rädda Araluen (deras rike) från fienderna. Spejarens lärling utspelar sig runt 600-talet och kan därför innehålla ett lite gammalt språk. Böckerna som är på omkring 300 sidor vardera har blivit populära hos många läsare, och med tanke på att bokserien är ganska lång, har du mycket att se fram emot i sommar. ■


JÄRVSÖGYMNASIET PLANERAD ÖPPNING 2021

Johanna och ­Dennis Malmberg äger Hälsingegymnasiet i Bollnäs, och nu ­jobbar de för att starta ett g ­ ymnasium i Järvsö. Text: Oline Edegran Foto: Hälsingegymnasiet

I

dén bottnar mycket i naturguidningskurserna som finns på Hälsingegymnasiet idag och i Järvsö finns bra förutsättningar för aktiviteter och uteliv. – Naturvårdsguideningskurser och intresse för att vara ute i kombination med Järvsö som plats är det vi tagit inspiration från. Att Järvsö har skidåkning, cykling, forsränning och skogen så när till hands är något som speglar vår idé för Järvsögymnasiet, berättar Johanna. På Hälsingegymnasiet brukar det göra utflykter tillsammans med sina elever, de har till exempel gått upp för Kebnekaise. – Vi tänker att det ska vara roliga tre år, att man inte bara ska drunkna i plugg utan att det ska vara aktiviteter och en riktigt härlig gemenskap på skolan. Sedan ska det vara bra utbildning. Det ska fortfarande vara seriöst och hårt arbete men vi vill att arbetet och det roliga ska gå hand i hand. Den andan vi vill få in är att man gör mycket tillsammans oavsett vilken klass man går i och att man har mycket äventyr. De har inte hittat en bestämd lokal för gymnasiet ännu men de har fått olika erbjudanden. – Vi vet inte riktigt hur stor skolan blir heller så vi kommer att behöva ta saker och ting lite eftersom, förklarar Dennis. Vi måste vänta in ett svar från skolinspektionen innan vi kan skriva några 18

avtal. Dels måste vi vänta på skolinspektionens beslut om vi får starta eller inte, och sedan får vi också vänta och se ungefär hur många som är intresserade av att söka. Entreprenörsanda Ungt företagande är något som intresserar Johanna och Dennis. De berätta om vad de tycker är häftigt med just UF. – Det är dels roligt för eleverna att få testa på att komma ut i verkligheten lite mer, att starta eget, driva eget, vara sin egen chef. Det vill vi verkligen uppmuntra till. Vi tycker också att det är väldigt roligt själva. Det ligger dessutom nära ”järvsöandan” med företagande och entreprenörskap. Välmående är också något som prioriteras på det nya gymnasiet. – Det är viktigt med fysisk aktivitet men också med den psykiska hälsan, berättar Johanna. – I Bollnäs idag har vi ett gym i skolan som alla elever har tillgång till. Så fysisk aktivitet och välmående överlag är något som vi verkligen brinner för. Något annat positivt är att alla känner alla. På Hälsinge till exempel äter alla lärare och elever tillsammans. Att man har en mentor, att man vet vem man kan vända sig till och att man har en nära vuxen på

skolan ger en trygghet. Vi har också en skolkurator på skolan. Järvsögymnasiet kommer ha fyra utbildningar. Vildmark- och äventyrsguideutbildningen Denna utbildning ligger på naturbruksprogrammet med inriktningen naturturism som är en alldeles ny inriktning. Det är denna utbildning som Johanna och Dennis hoppas kommer att locka många elever utifrån att söka, men också elever från Järvsö och Ljusdal. Turismentreprenör och reseledare Detta är en turismutbildning där man går emot att bli reseledare. Här kan man också dra nytta av Järvsö som plats eftersom Järvsö är så starkt kopplat med turism. Här pluggar man mycket ekonomi, marknadsföring och försäljning så det liknar ekonomiprogrammet. Film- och mediaentreprenör Här väljer man att läsa inom ramen för det estetiska programmet eller inom ramen för det tekniska programmet. Beroende på vilka ämnen man är intresserad av kan man välja olika kurser. Ingenjörsutbildningen Detta är en utbildning som ligger nära teknikprogrammet. Det är i grunden en högskoleförberedande linje. I grunden är inte alla dessa program högskoleförberedande men Johanna och Dennis har valt in de kurserna i programmen. Som skola kan man välja in de kurserna så att man har en högskolebehörighet efter studenten. Men de femton praktikveckor som ingår i de yrkesförberedande programmen kvarstår. ■


Hos oss hittar du Produkterna & Behandlingarna som hjälper dig balansera din Tonårshud & mjukar upp dina spända muskler! PERFEKT FÖR BÅDE KILLAR & TJEJER

Blomsteraffär, Handelsträdgård, Sommarcafé Vardagar 10-17 Lördagar 10-14 Caféets sommarprogram, se Facebook eller rosehills.se

Boka smidigt och lätt på mbrab.bokadirekt.se Rättarlängan Stenegård 1, 827 54 Järvsö Telefon: 073-043 15 10 www.mabrajarvso.se

148 meter från Järvsö Bergscykel Park!

SKIDVÄGEN 9 JÄRVSÖ Exklusivt parhus i två plan. Totalt 2x10+2 bäddar. Bastu och öppen spis. Cykeltvätt och låsbart cykelförråd med reparationsställ. B O K A S V I A T U R I S T B Y R Å N I J Ä RV S Ö

0651 – 403 06 eller jarvso.se

L ÄS M ER OM BOE N DE T PÅ JA R SEH US .SE

19


PÅ BIODUKEN STORFILMER I SOMMAR

När de regniga dagarna hindrar dig och vännerna från att gå till stranden finns alltid andra alternativ. Varför inte besöka närmaste biograf? Vi har samlat ­filmerna du inte får missa. Så hämta popcornen och njut av sommarens biopremiärer. Text: Malin Olsson

Foto: Mongkolchon Akesin, UIP Media

Fast and Furious 9

Översättarna

The High Note, Våga Drömma

Premiär: 22 maj

Premiär: 5 juni

Premiär: 24 juli

Dom Toretto lever ett lugnt liv tillsammans med Letty och sonen Brian men de vet att faran kan komma när som helst. Det här hotet kommer pressa Dom till att konfrontera synderna från sitt förflutna för att kunna rädda sin familj och de i hans närhet. Hans crew går ihop för att stoppa en världsomfattande konspiration ledd av den mest högpresterande föraren de någonsin träffat. En förare som också råkar vara Doms övergivna bror.

Tio översättare ska tillsammans avsluta den sista delen av en gränslöst omtyckt fantasytrilogi. De utför arbetet isolerade i en lyxigt inredd bunker för att hemlighålla allt innan boksläppet. Trots den stränga säkerheten händer det ingen trodde skulle hända. De första tio sidorna av manuskriptet sprids online. Tjuven är uppenbarligen en av de tio översättarna och förläggaren tänker göra allt i sin makt för att hitta den skyldige. Drömjobbet blir en mardröm.

The High Note, eller Våga Drömma som den heter på svenska, utspelar sig i Hollywoods glamorösa värld. Maggie är en överarbetad personlig assistent till den världsberömde Grace Davis vars talang och ego sträcker sig över skyarna. Maggies stora dröm sedan barndomen är att bli musikproducent och när Graces manager ger henne ett val som kan bli avgörande för hennes karriär kanske drömmen kan bli sann? Tillsammans kommer Grace och Maggie på en plan som kan förändra deras liv för alltid.

20


NYA TV-SERIER MYS NER DIG I TV-SOFFAN

Unders sommaren brukar det finnas en hel del tid till att titta på serier. Här är de 10 senaste serierna på Netflix, HBO och Viaplay. Kanske är det något som passar dig? Text: Svea Gustafsson Foto: Skynesher

Love is blind

Dracula

NETFLIX Love is blind är en realityserie som handlar om ett par som leder ett socialt experiment med ensamstående män och kvinnor som letar sitt livs kärlek. Instänga män och kvinnor får lära känna varandra och bli kära utan att se den andra personen. De förlovar sig med varandra utan att ha träffats och sedan får tittarna se om de kommer tillbaka till verkligheten som gifta eller singel.

NETFLIX Dracula är en ny serie som handlar om den legendariske greven skildrat ur ett nytt perspektiv. Denna berättelse ger kött och blod till hans vidriga och hans sårbara sida lyfts fram.

Brevet till kungen

The outsider

The Stranger

NETFLIX Brevet till kungen en ny serie som handlar om riddaren som hamnar mitt i en härva av uråldriga profetior. Med magiska krafter och pålitliga följeslagare ger han sig ut för att rädda kungariket.

HBO The outsider är en serie baserad på romanen “Outsidern” skriven av Stephen King. Den handlar om utredningen av ­mordet på en ung pojke och den mystiska kraft som omger fallet.

NETFLIX The Stranger är en nervkittlande serie med mordutredningar. När en främling kommer med skumma påståenden om sin fru ger sig Adam Price ut på jakt efter svaret. Allt leder till ett stort mysterium.

Otyglade

Ragnarök

For life

NETFLIX Otyglade, eller Desenfrenadas som den egentligen heter, är en spansk serie som handlar om ett kompisgäng som är ute på en bilresa. De lever allt de kan tills de får besök och tvingas ändra hela sin plan.

NETFLIX Ragnarök är en norsk serie som handlar om en osäker tonårspojke som tillsammans med sin mamma och bror flyttar tillbaka till hemstaden. Han upptäcker sina dolda overkliga krafter och andra mörka hemligheter som ligger i staden.

VIAPLAY For life är ett kriminaldrama som utspelar sig i ett fängelse. Dömd för ett brott som han inte hade begått utbildar sig Aaron Wallace till advokat och börjar hjälpa andra fångar, samtidigt som han försöker ordna sig egen frigivning.

Spinning out

His Dark Materials

NETFLIX Spinning out handlar om en OS-kandidat i konståkning. Han kämpar för att hinna med kärleken, familjen och sin psykiska hälsa. Men viljan att bli bäst dominerar allt.

HBO His Dark Materials är ny serie där vi får följa Lyra, en till synes helt vanlig, men modig flicka från en annan värld. Under sitt sökande efter en vän som kidnappats avslöjar hon en lömsk plan som har med stulna barn att göra. Detta leder henne vidare in på ett uppdrag för att ta reda på vad det mystiska fenomenet som kallas för stoft är för något.

21


JÄRVSÖKLACK EN HÖJDARUPPLEVELSE!

Järvsöklack är ett känt och välbesökt berg som ligger cirka fyra kilometer utanför Järvsö centrum. Berget är 390 ­meter över havet och stigen från parkeringen upp till toppen är 1350 meter lång, och klacken är ett naturreservat. Text: Eliaz Blomén Foto: Lena Järvlin

I

början på stigen finns det ett vedskjul. Där finns ved och pappåsar som det är fritt fram att ta med sig upp om man vill grilla på toppen. Stigen upp är bitvis stenig och brant så bra skor rekommenderas och en vattenflaska är också bra att ha med sig. Där uppe finns en stuga som man kan

22

äta sin medtagna matsäck i och tända grill­ en. Det här utflyktsmålet passar de flesta och det har blivit populärt bland barn­ familjer. Med tanke på att det är corona­ tider så är det här en väldigt bra aktivitet, man får vara ute i friska luften och man får allsidig träning.

Jag följde med Jan Eriksson, 76 år, upp på berget en eftermiddag. Jan besöker klacken minst en gång varje dag, men oftast blir det två gånger om dagen, så han är troligtvis den som känner till klacken bäst. Jag frågade vad det är som gör att han går hit varje dag? – Jag gillar att vara ute i naturen och att besöka klacken ger mig en allsidig motion så som kondition, styrka och balans, säger Jan. De här dagliga promenaderna började Jan med för fyra år sedan efter sin höft­ operation. – Mitt rekord är 418 gånger till toppen på klacken under ett år, och det var för två år sedan. På vintern kan det vara lite besvärligt att gå upp om det har snöat mycket, men det blir betydligt jobbigare att plumsa uppför vid mycket nysnö, men jag har alltid dubbskor och stavar med mig vintertid, avslutar Jan. ■


Förr i tiden var kunskapen om att kunna försvara sig livsavgörande men motivet idag är helt annorlunda

HEMA

EN RIKTIGT VASS TRÄNINGSFORM

För ett år sedan startades Järvsö historiska fäktförening där man kan träna HEMA. Här kommer en kort beskrivning av den träningsformen! Text: Hjalmar af Klintberg Foto: Privat

H

EMA är en förkortning som står för historical european martial arts, (försök säga det tio gånger snabbt!). Men det är som namnet säger, en samling av många olika kampkonster som är äldre än 1950-talet och kommer från Europa. Kampkonsten måste ha levande traditioner eller bevarat material för att räknas som en del av HEMA. Idag finns det över 100 manualer som är skrivna av olika fäktmästare och de äldsta skrevs för över 700 år sedan! HEMA-träning innehåller

en del olika moment. Teknikträning med olika vapensimulatorer i trä, nylon eller metall, sparring med fullkontakt då man använder stålsvärd och skydd samt testhugging med skarpa vapen. HEMA är en väldigt ny, fast ändå ­gammal aktivitet. Förr i tiden var kunskapen om att kunna försvara sig livsavgörande men motivet idag är helt annorlunda. En del som har börjat med HEMA har haft ett intresse inom historia och gillar kanske att studera manualer och försöka förstå historien medan andra tränar HEMA för att delta i tävlingar och bli den bästa fäktaren i världen! Andra tränar bara för att det ger en bra och allsidig träning. Den största inriktningen i HEMA idag är långsvärd men det finns många andra former såsom rapir och dolk, enhandssvärd, bucklare, smallsword, sabel, messer och så vidare. Några ovanligare former är hillebard, knölpåk, lie och bajonett. Idag finns det ungefär 650 klubbar i hela världen och chansen är att en av de är i närheten av dig! I Sverige är det svenska HEMA-förbundet som organiserar klubbarna och om du är sugen på att testa kan du söka på deras hemsida svhemaf.se för mer information.

HEMA är en sport där man kan behöva lägga ner en del pengar, men när du ­börjar träna går det oftast jättebra att låna utrustning av klubbarna innan du köper egen. Enligt mig är det viktigaste ett svärd, annars blir man väldigt beroende av att låna av andra och det blir svårt att öva hemma. Man skulle kunna säga att man lär känna sitt eget vapen. Men efter svärdet är det viktigaste en hjälm och handskar. Det är viktigt att ha utrustning som passar en själv för att undvika onödiga skador. Min ingång till HEMA Jag har alltid haft ett intresse för medeltiden och historia överlag och jag slogs med träpinnar och lekte riddare och trollkarl på min bakgård när jag var mindre. Därför passar HEMA väldigt bra för mig eftersom det finns historisk bakgrund och samtidigt ger väldigt bra träning. Genom HEMA har jag träffat många kompisar i många olika åldrar och det som är kul är att det finns många olika sorters människor. Det mest tillfredsställande med HEMA är när man har övat på en teknik och efter många misslyckanden äntligen får in den. Jag rekommenderar starkt HEMA! ■ 23


JÄRVSÖRÅDET

VILL ATT JÄRVSÖ SKA BLI EN ATTRAKTIV PLATS ATT BO PÅ Järvsörådet är något som många unga kanske inte har hört talas om, just därför vill Järvsö­ rådet nu nå ut och engagera unga. Text: Smilla Frangi Foto: Privat

J

ag har träffat Lotta Israelsson från Järvsörådet. Hon berättar om vad Järvsörådet gör och hur vi unga kan gå ut och engagera oss i bygden. Vad är Järvsörådet och vad gör ni? – Järvsörådet är ett råd för alla som bor i Järvsö. Det finns Destination Järvsö som är mer till för turister och näringslivet, medan Järvsörådet är till för oss som bor här och vi diskuterar frågor som vad vi behöver och vad vi vill. Hur det är uppbyggt – I Järvsörådet finns det någonting som heter idéforum. Alla som bor och är i skrivna i Järvsö har rätt att rösta om de 21 ledamöter som sitter i idéforumet. Där diskuterar man om vad som ska göras för 24

att Järvsö ska bli en ännu bättre plats att leva på. I dagsläget har man tio arbetsgrupper som verkar kring olika ämnen och som har hand om olika intressen. Om man har något man vill få gjort kan man komma och säga det. Då kan man bilda en grupp så att man kan förverkliga det. Bland de 21 så röstar man fram fem stycken som sitter i styrelsen. Det är ideellt arbete och de arbetar för att de vill att Järvsö ska bli ett attraktivt ställe att bo på. Hur når ni ut? – Järvsörådet vill att folk ska komma och berätta vad de tycker är viktigt, därför har de bygdecaféet. Det ska vara första torsdagen varje månad kl 18.00 på Järvsö bygdegård. Dit får alla komma och samtala om vad som händer runt i Järvsö, men även för att lära känna varandra. Sedan

finns också byaträffar runt om i Järvsö och då kommer Järvsörådet gärna ut i byarna och pratar. En gång om året finns det även en sockenstämma där man pratar om vad som pågår och sedan röstar man om vilka som ska fortsätta och så vidare. Sedan samverkar Järvsörådet mycket med olika föreningar i Ljusdals kommun som Destination Järvsö och hela Sverige ska leva. Åka lift med en ortsbo Ljusdals kommun behöver fler boende. Ju fler som är skrivna här, desto mer pengar får vi i kommunkassan. Vi behöver vara ett visst antal människor och då ser man turismen som en möjlighet att locka hit folk. – Man börjar komma hit som turist, som jag en gång i tiden. Jag började komma hit som turist och sedan tyckte jag


att det var så mysigt så då köpte jag ett eget turistboende, och sedan bestämde jag mig för att flytta upp. Vi vill nå ut till så många som möjligt säger Lotta. Hur tänker ni om ungdomar? – Vi vill ha ert engagemang. Vi vill att alla oavsett ålder ska engagera sig i Järvsö för att det ska bli så bra som möjligt. Det vi vill göra är att nå ut till er så att ni berättar vad ni vill göra, så kan vi göra det tillsammans. Det är inte så att vi ­kommer att göra saker åt er utan vi vill ha ert engagemang och så hjälps vi åt. Det finns ju bygdemedel där man kan söka pengar om man har en bra idé. Har ni bra idéer så kan ni komma till oss och om vi då tycker att det är en bra tanke så kan vi söka bygdemedel. Syftet ska då vara att många ska få vinning av det, så söker vi pengar tillsammans. Vi vill inte ha en önske­lista utan vi vill att ni är med i ­processen. Styrelsen har möte var tredje till fjärde vecka. Sedan har idéforum också möten och vi skulle jättegärna vilja att ni k­ ommer dit och representerar ung­ domarna eller tidningen. – Det är intressant för oss att veta vad

Lotta Israelsson från Järvsörådet.

ni tycker och vad ska vi göra för att nå ut till er. Vi kanske ska använda Snapchat eller något annat för att nå ut till er? – Det kan även vara saker nu i samband med Coronakrisen. Vi har gått ut på hemsidan och på facebook med att vi söker volontärer. Man kan åka och handla till någon som tillhör riskgruppen. Framtidskväll – Vi skulle ha haft en framtidskväll/ samtalskväll, men den blev framflyttat. En sådan gång hade det varit suveränt om det hade varit några ungdomar som

Dalarnas industrihus önskar alla en

TREVLIG SOMMAR!

ville komma. En sådan kväll pratar man till exempel om hur man vill man att ­Järvsö ska se ut om 15 år, med utbildning, kommunikation med mera. Jag tror det var någon gång på 80-talet som man tog fram en visionstavla där man satte upp vad man ville att Järvsö skulle vara några år framöver. Om man tittar på den tavlan idag så stod det bland annat att man ville ha Järvzoo. Det stod även något om skidbacken. Det fanns inte då men det finns idag. Vi vill sätta upp nya sådana bilder och då är det ju superbra om vi får med ungdomarnas tankar, avslutar Lotta. ■


TACK FÖR OSS!

Vi i klassen vill verkligen tacka för denna otroliga upplevelse som vi fått genom tidningen Järvsö Ungdom. Inte bara det att vi har tjänat ihop runt 200 000 kronor till vår klasskassa, utan vi har också lärt oss så mycket under de tre åren vi har arbetat med tidningsprojektet, men nu tar det slut. Text: Julia Markusson

A

Allt började med en idé om att vi i klassen skulle kunna starta en tidning. Till en början var vi en okunnig tidningsgrupp på några få elever som satte igång med projektet. Nu är nästan hela klassen involverad och vi har fått rutin och kunskap om hur allt går till! Vi har fått en stor inblick i journalist­ yrket och vad som krävs för att producera en tidning. Det har varit en fantastiskt rolig och intressant upplevelse för oss, men också tuff ibland. Det tar tid att planera och skriva alla reportage, intervjua människor, sälja annonser, dela ut tidningar, vara aktiv på sociala medier och så vidare. Men jag tror nog inte att det var någon av oss i klassen som hade föreställt sig att Järvsö Ungdom skulle vara lätt som en plätt. Tidspress är något vi ofta har tampats med. En av våra tidningar gjorde vi endast på 11 dagar, vilket är ganska imponerande enligt oss! Annonsförsäljningen brukar några av oss i klassen göra, då vi ägnar många timmar till att besöka kommunens företagare vilket varit en utmaning. Vi har dock alltid lyckats prestera bra tidningar med hjälp av er läsare, våra annonsörer, JO-förlaget, vår klass och de lärare samt föräldrar som ställt upp för oss. Hela denna procedur har till största delen varit underbar då vi har fått möjlig26

heten att utveckla våra kunskaper inom att skriva reportage, handskas med företag då vi själva har gått runt och genomfört annonsförsäljning, lärt oss att intervjua och på så vis fått en bredare erfarenhet gällande planering, att sammanställa texter och att prata med folk. Många av oss har tyckt att det har varit väldigt läskigt med ett sådant stort ansvar att prata med företagare och föra en intervju på ett proffsigt sätt. Att vi vågat detta har bidragit till att vi i klassen också på så vis kan vara stolta över vad vi har åstadkommit och kommer att kunna bära med oss våra erfarenheter härifrån livet ut. Varje gång man ser sina tidningar i handen på andra människor, eller själv bläddrar igenom dem får man en lyckad känsla. Omgivningens reaktioner är väldigt roligt att se, framförallt när de verkar positiva. Järvsö Ungdom har blivit en av oss vilket gör att man lägger ner mycket tid och engagemang på den. Vi i klassen har fått en starkare gemenskap tack vare tidningen, som vi alltid kommer att bära med oss. Tidningen blir som en stämpel för vår klass innan vi skiljs åt nu i 9.an. Vi kommer alltid att kunna se tillbaka på denna tid och minnas alla stunder. Vår första utdelning, release-partyt, sam­ arbetet i klassen och de roliga upplevelserna som när vi fick en privat flygtur av Ljusdals Flygklubb och åka Zipline

i Orbaden för att skriva reportagen. Vi kommer att minnas den uppskattning vi fick, och utvecklingen av Järvsö Ungdom som bara blev bättre och bättre och alla de minnesstunder som vi lagt ner på just tidningen. Genom Järvsö Ungdom har vi i klassen skapat band med företagare och personer vi intervjuat och frågat om annonsering. Vi har fått en inblick i arbetslivet och vi har själva känt oss som ett eget slags företag. Det är helt ofattbart att vi har kunnat nå ut med vår lilla tidning till så många människor och dessutom fått bra kritik och beröm från väldigt många personer. Tillsammans med summorna från kakförsäljning och andra former av försäljning som vi i klassen har stått för, har vi sammanlagt samlat ihop runt 200 000 kronor till klasskassan. Detta skulle inte kunna vara möjligt om det inte vore för tidningen! Pengarna vi har samlat ihop ska gå till vår klassresa. Tanken var att vi skulle ­flyga till Berlin, där vi sedan skulle bo tillsammans under fyra dagar i juni. I ­Berlin tänkte vi hitta på massor med roliga saker såsom en guidad tur i staden, lekar i form av gokart, paintball, laser­ game och så vidare. Vi tänkte även besöka Tropical Island och koncentrationslägret Sachsenhausen, samt lyxa till det lite


genom att äta en fin avslutningsmiddag sista dagen. Med vår budget var det även planerat att vi skulle klimatkompensera med 5 000 kr. Vi tänkte även hitta på något utöver just den resan med mentorer och övriga klasskamrater som inte haft möjlighet att följa med. Vi vet dock inte om allt detta blir av med tanke på pandemin och spridningen av Covid-19. Sannolikheten är väldigt liten, men vi håller alla tummar. Plan B är att vi istället hittar på något på hemmaplan, eller om vi planerar en resan till något annat resmål. Exakt vad som händer vet ingen för tillfället. Vi ska i alla fall försöka att göra ett minnesvärt avslut! Tack till alla er annonsörer som hjälpt oss med att samla in en stor summa pengar till klasskassan. Tack för att ni har bidragit och gjort reklam i vår tidning och bemött oss bra! Företag som annonserat Anders-Pers Fikabod, Besab AB, ­Dalarnas Industrihus, Destination Järvsö, Ericssons Bokhandel, HP Rör och ­Värme, Hr Motor, Ica Supermarket Järvsö, Inas och Olas AB, Järvsö Industriplast, Järvsö Lanthandel, Järvsö Sjukgymnastik, Järvsö­backen, Järvsöbaden, Ljus och

Ljudteknik, Ljusdals Bildelar AB, Ljusdals Bilgalleri, Hyrbilar MABI i Ljusdal och i Hudiksvall, Länsförsäkringar Gävle­ borg (Ljusdal), Mäklarringen Järvsö, Mobile Broke, Närljus, Orbaden Spa och Resort, Tapkran HB, Unitis, Flersträngat AB, JO Förlaget, JPPH Järvsö AB, Järven Restaurang, JBP, Järvsö Fastighetskonsult AB, Hälsinglands Sparbank, Ljusdals Grillen, Magasin Mix, Rosehills blommor AB, Röda korset, Stenegård Järvsö, Järvzoo, Järvsö Garn och Handarbeten, Matbolaget Järvsö AB, Frendo J­ ärvsö, TT-motor, Dome Adrenaline Zone, ­Sibylla Järvsö, Järvsö Jakt och Fritid, P.O. radio Ljusdal, Elbutiken Ljusdal, Upplev Järvsö, Må bra butiken i Järvsö, Järn­huset Järvsö, Bergshotellet och Restaurang Gamla Stan. Tack till alla som ställt upp och varit med i reportagen. Det har verkligen varit en ära att få lära känna och få intervjua er. Vilken upplevelse vi fått som journalister! Vi vill verkligen tacka er alla som hjälpt till och bidragit till vårt innehåll i tidningarna och samarbetat med oss. Vi vill tacka JO Förlaget för en obeskrivlig insats i vårt jobb. Johan Olsson, Katharina Olsson och Anders Andersson har verkligen bidragit i detta projekt.

De på JO Förlaget har bland annat gjort en egen hemsida till oss, layoutat våra tidningar och rättat våra stavfel. De har fixat redaktionsmöten och planeringar till oss, och verkligen hjälpt till med dessa tidningar. Johan Olsson lärde oss i princip allt från annonsförsäljning till reportageskrivning, hur vi skulle bära oss åt under tidens gång och arbeta för att nå bästa resultat. Ju fler nummer av Järvsö Ungdom vi gjort, desto mer självständiga har vi blivit, men vi skulle aldrig kunna gjort detta utan er. Tack! Ett stort tack till alla föräldrar som ställt upp och skjutsat oss till alla brevlådor vid utdelningarna av tidningarna och tack till Florian Tallosi och våra andra lärare på skolan som har gett oss en viss lektionstid för detta projekt. Framförallt tack till er läsare som uppskattat Järvsö Ungdom! Det har verkligen varit jätteroligt att få underhålla er med våra reportage, framförallt när de har blivit så omtyckta! När vi nu går ut nian splittras klassen och tidningen kommer inte längre ges ut. Fast vem vet? Järvsö Ungdom kanske tas upp igen av någon annan klass? Nu tackar VI för oss. Det har varit en ära! Tack och adjö. ■

Vi gör skillnad

Välkommen till anrika Järvsöbaden Samma familj har drivit Järvsöbaden sedan start 1905. Från gästgiveri, kuranläggning till att idag vara ett modernt turist och konferenshotell med traditioner. Spaavdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, ångbastu, stor jacuzzi, kallbad med rinnande vatten från vår egna källa, relaxavdelning. Här finns utomhuspool, golfbana, boulebana, biljard samt cykeluthyrning. Våra måltider serveras i matsal uppdukat med vita linnedukar, blommor och ljus. På menyn serveras grönsaker, frukt och bär från egna trädgården samt hembakat bröd.

Tillsammans gör vi skillnad Vår vinst går till tillbaka för att skapa ett livskraftigt samhälle att leva och bo i. Sedan år 2000 har över 85 miljoner kronor gått tillbaka till föreningar, kultur-, idrottoch näringsliv på de orter där vi verkar. Som kund hos oss gör du det möjligt!

Frukost vardagar 7.30-9.30, lör-sön 8.00-10.00 Lunch 11.30-14.00. Middag från 18.00, bordsbokning. Turistvägen 4, 827 51 JÄRVSÖ Tel: 0651-404 00 info@jarvsobaden.se För mer info www.jarvsobaden.se

27


Skapa upplevelser tillsammans! Kultur • Trädgård • Mat • Barn • Butiker • Välmående • Världsarvscentrum

Foto: Lisa Björner, Emrik Jansson

Med anledning av Covid-19 besök www.stenegard.com för aktuella och eventuellt ändrade öppettider.

Öppet alla dagar 6 juni - 30 augusti • www.stenegard.com • 0651-34 00 21


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.