Husfakta 1-2022

Page 1

#1-2022 SYD

MAGNOLIA BOSTAD OCH ARKITEMA SATSAR I KUNGÄLV

NYA BOSTADSPROJEKT Tomträtt – så funkar det

I många kommuner finns bostäder som står på mark som husägaren själv inte äger.

Pejla partiernas position

Med bara lite mer än åtta månader kvar till riksdagsvalet har vi spanat in vad riksdagspartierna vill.

Anbudsprocessen

Trots skärpta regler och mer kontroll riskerar seriösa företag att missa jobb när andra pressar priserna.


Trivsel i tvättstugan - ett framgångskoncept Med vår hjälp kan du förändra den gemensamma tvättstugan till en trivsam tvättstuga i toppklass. Vi har alla kvalitetsprodukter som krävs; professionella tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, torkrumsutrustning, manglar och tillbehör. Med specialistkompetens och engagerad service gör vi den gemensamma tvättstugan mer ekonomisk, hållbar och trivsam. Hos Brf Steglitsen, som vann vår jubileumstävling, kan du se hur vi med enkla och smarta lösningar förvandlade en traditionell tvättstuga till en drömtvättstuga.

Nu kan du få specialisthjälp på plats. Vi kommer till er gemensamma tvättstuga, rekommenderar vilken utrustning som behövs och hjälper er till rätt lösning. Boka kostnadsfri rådgivning på www.podab.se eller ring 031-752 01 55. För att du ska känna dig extra trygg har vi Supernöjd Kundgaranti på våra produkter. Är du inte supernöjd får du helt enkelt pengarna tillbaka. Drömtvättstugan finns i verkligheten. Skanna koden för att se hur drömmen blev sann eller besök www.podab.se/drom2

Specialister på professionell tvättstugeutrustning sedan 1945


Foto: Janno Vaan.

HUSFAKTA.COM TIDNINGEN ÄGS AV AnnonsVerk1 AB Borrvägen 88 827 94 Ljusdal ANSVARIG UTGIVARE Johan Olsson johan@joforlaget.se CHEFREDAKTÖR Henrik Fitinghoff henrik@joforlaget.se ANNONSER Göran Cavallin 070-640 93 58 cavallin@annonsverk1.se JOURNALISTER Johanna Lundeberg Christina Bild Tomas Carlsson

Välkommen till

HusFakta Bygg & Fastighet

D

u har precis öppnat upp det första numret av en ny tidning som riktar sig till bygg- och fastighetsbranschen. Vi tycker naturligtvis att detta är oerhört spännande och ser fram emot att leverera en fysisk papperstidning med fokus på kvalitetsinnehåll till dig som läsare. Och just detta sammanfattar kanske hela anledningen till att HusFakta kom till. Vi tror nämligen på papperstidningen som medium och vi tror att kvalitetsinnehåll är helt av­ görande för att det ska fungera. Visst läser du mycket på diverse olika digitala plattformar, och visst kommer även vi att erbjuda det. Men känslan av att öppna en papperstidning, hur bilderna ser ut och hur texten faller på sidorna, går inte att ersätta digitalt anser vi. Så navet i HusFakta är den fysiska tidning som du nu håller i handen. Och en nyfödd tidning liknar på många sätt ett nyfött barn. Den har med sig en uppsättning gener - förutbestämda egenskaper - men den kommer att växa och mogna utifrån de intryck och erfarenheter den gör genom livet. Mycket av mognaden handlar om mötet med dig som läsare och vad du tycker är bra eller dåligt, så var inte blyg när det kommer till att berätta vad du tycker.

Om vi kort ska nämna det som är på allas läppar just nu så är det naturligtvis elpriserna. Inte för att detta drabbar de allra flesta fastighetsägare på kort sikt, men på lång sikt verkar Henrik ­Fitinghoff, de flesta överens om att vi chef­redaktör. kommer att se en ökning även på fasta priser. Det i sin tur kommer att leda till hyreshöjningar, vilket innebär att lösningar som innebär mindre energiåtgång, alternativt energiproduktion blir mer attraktiva. Antalet ansökningar om att producera el via solcellsanläggningar har tydligen tre­dubblats på bara ett år. Och detta skapar inte bara en mer attraktiv elräkning, utan gör också fastigheten mer attraktiv för miljö­medvetna hyresgäster. Huruvida elen var för billig eller inte i Sverige tänker jag inte uttala mig om. Men en ny verklighet kommer definitivt att påverka hur vi bygger framöver, även om mycket av miljötänket finns med redan idag. Och vi ser fram emot att få vara med och spegla detta och allt annat som händer i bygg och fastighetsbranschen!

GRAFISK FORMGIVNING JO Förlaget AB www.joforlaget.se info@joforlaget.se UTGIVNING 2022 Nr 1 syd Vecka 9 Nr 2 nord Vecka 15 Nr 3 syd Vecka 36 Nr 4 nord Vecka 42 OMSLAGSFOTO Arkitema. TRYCK V-Tab Vimmerby AB.

HusFakta Bygg & Fastighet når 28.000 utvalda viktiga företag. 100% av de företag inom branschen som har anställd personal. Urvalet inkluderar: Byggentreprenörer, arkitekter, bygg­ konsulter. Fastighetsbolag, privata och allmännyttiga, bostadsrättsföreningar, fastighetsförvaltare. De som bygger nytt, renoverar, underhåller och äger större delen av landets fastighetsbestånd. Två editioner: Syd cirka 14.000 exemplar. Nord cirka 14.000 exemplar. Vår produkt klimatkompenseras genom bidrag till Vi-skogen.

FÖR EJ BESTÄLLT MATERIAL text och ­bilder ansvaras ej. Vid eventuell beskattning av vinster i ­tidningens pristävlingar svarar pris­tagaren själv för denna kostnad. Denna tidnings ut­låning i förvärvssyfte samt eftertryck av text och bilder förbjudes.

HUSFAKTA

3


22

50

10

Innehåll #1-2022 3 Ledare 6 Satsar i Kungälv

Två nya bostadsprojekt ska förnya och utveckla centrala Kungälv och nya stadsdelen Gärdet..

8 Byter kyla mot värme

En kontorsbyggnad kopplas ihop med ett bostadshus för att minska toppeffektbehovet.

10 Nytt boendekoncept

Små lägenheter, stora gemensamma utrymmen och många delnings­ tjänster.

12 Överhettad byggbransch

Företag som följer regelverken riskerar att missa jobb när andra anbudsgivare pressar priserna. En ny ID-standard ska göra fusket svårare.

16 Massor av mässor

Förkovra och förlusta dig på någon av årets alla mässor. 4

HUSFAKTA

18

18 Dags för Nordbygg

Nu räknar vi ner till en ny upplaga av Nordbygg i april.

20 Tomträtter - så fungerar det

36

34 Koldioxidsnålt byggande

För att nå globala klimatmål ­måste bland annat nya och befintliga ­byggnaders miljöpåverkan minskas.

Man har rätt att nyttja tomten och för detta betala en årlig avgift till ­kommunen, en så kallad tomträtts­ avgäld.

36 Park som peppar

22 Mer liv i Gråbo centrum

40 Nytt liv i Fixfabriken

28 Riksdagsvalet 2022

42 Nyheter

I fem olika etapper har det skapats fler bostäder, affärslokaler och ytor för liv och rörelse. Vi har pejlat in vad de nuvarande riksdagspartierna vill i frågor som rör bygg och fastighet.

32 Årets miljöinitiativ

Återanvändning av regnvatten och omsorg om pollinatörer är några av HSB Skånes miljösatsningar för 2022.

Östergötlands första Pep Park är ut­ formad tillsammans med hyresgäster för att maximera rörelseglädjen. Nu är det full fart med säljstarter, byggstarter, inflyttning och en ny elbilspool.

48 Nytt energisystem

En minskad energiförbrukning med 30 procent.

50 Gästkrönika

Jeanet Corvinius, ordförande i ­Byggcheferna.


Bekymmersfritt hissägande Nyinstallation, service & modernisering av hissar för alla miljöer

Svenskproducerade hissar från Småland sedan 1994 Hissar konstruerade för att kunna återanvändas & moderniseras Tillgänglighetsanpassat som standard ALT Hiss är ett fristående och ägerlett företag som erbjuder ett brett sortiment av hissar och rulltrappor för alla typer av miljöer och byggnader – från bostäder och kontor till sjukhus och industrier. Vi är unika som enda rikstäckande hissföretag med egen konstruktion och tillverkning. Det innebär att vi kan leverera kundanpassade helhetslösningar där vi tar ansvar för hissen hela vägen. Kvalitet och miljö är viktigt för oss, vilket har resulterat i hållbara och energibesparande produkter med låg miljöpåverkan – våra hissar är dessutom byggda för återanvändas istället för att bytas ut. Våra hissar är också uppbyggda kring helt öppna system och levereras med serviceinstrument som är upplåsta under hela hissens livslängd, vilket gör att vi inte låser in dig i dyra lösningar. Välkommen till oss på ALT Hiss! Våra servicetekniker ansvarar för förebyggande underhåll på över 10 000 hissar av olika fabrikat.

alt.se | 0472-390 700

Öppna system för lägsta driftkostnad Service dygnet runt – året runt Rikstäckande – vi finns i hela landet

säger Se vad våraaltkhisuns.dseer/cases om oss på


Kongahälla torg.

Satsar i Kungälv

Bostadsprojekt ska förnya och utveckla Två nya bostadsprojekt ska förnya och utveckla centrala Kungälv och nya stadsdelen Gärdet.

Kvarteret Liljedal.

AV: CHRISTINA BILD FOTO: ARKITEMA

K

ungälvs kommun har gjort sitt val. Det blir arkitektbyrån ­Arkitemas och Magnolia Bostads förslag för Kongahälla torg och Kvarteret Liljedal i nya stadsdelen Gärdet som ska bli verklighet. Detaljplaneprocessen för Kvarteret Liljedal är klar, och här ska två huskroppar på som mest sex våningar uppföras, med två trädgårdsliknande gårdar för odling och mötesplatser. – Att göra det attraktivt att använda ytorna nästan dygnet runt skapar gemenskap och gemenskap skapar trygghet. Det är en viktig komponent i den sociala hållbarheten, säger Mattias Wingård, uppdragsansvarig arkitekt på Arkitema. För Kongahälla torg är detaljplanen inte

6

HUSFAKTA

spikad men planen är att kvarteret i centrala Kungälv ska få tre huskroppar varav ett 16-våningshus. Fastigheten får takterrasser och stora ljusinsläpp på gatuplan. Konceptet

bygger på att människor ska mötas i kvarteret och att främja klimatsmarta beteenden, som cykeltransporter och odling på gemensamma ytor.


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Så funkar det Så funkar det Energiglas

Befintligt innerglas

Energiglas

Befintligt innerglas

Dekorlist

Så funkar det

Dekorlist

Energiglas

Torkmedel

Befintligt innerglas

Butylfogmassa Torkmedel Butylfogmassa Dekorlist

Distansram Distansram

BYT INTE FÖNSTER! BYT INTE FÖNSTER! – Det–finns en miljövänligare lösning Det finns en miljövänligare lösning

BYT INTE FÖNSTER!

Torkmedel

Kiselsilikonfogmassa

Butylfogmassa

Kiselsilikonfogmassa

Dekorlist Dekorlist

Kortfakta för vår Kortfakta för vår platsbyggda isolerruta platsbyggda isolerruta Distansram

(DåKiselsilikonfogmassa vi går från 2- till 3-glasfönster)

(Då vi går från 2- till 3-glasfönster) Dekorlist

Fastigheters energiförbrukning påverkar vår miljö på ett Fastigheters energiförbrukning påverkar vår miljö på ett Energiförbrukningen minskas med sätt som inte är hållbart i längden. Detta är något som ✓ Energiförbrukningen minskas med20% 20% sätt som inte är hållbart i längden. Detta är något som Kortfakta för✓vår – Det fastighetsbolaget finns enHyresbostäder miljövänligare lösning platsbyggda isolerruta fastighetsbolaget i Norrköping tagit fasta på Hyresbostäder i Norrköping tagit fasta på ✓ Buller minskas med 50% ✓ Buller minskas med 50% (Då vi går från 2- till 3-glasfönster) och det har gett resultat! 2015 fick de utmärkelsen “Årets och det har gett resultat! 2015 fick de utmärkelsen “Årets Fastigheters energiförbrukning påverkar vår miljö på ett ✓ Kallras elemineras ✓ Kallras elemineras energiutmanare“. Ett prisEtt som delas ut tillsom etttillSABO-företag pris som delas ut ett SABO-företag ✓ Energiförbrukningen minskas med 20% sätt som energiutmanare“. inte är hållbart i längden. Detta är något som agerat föredömligt inom området energieffektivisering. som agerat föredömligt inom området energieffektivisering. fastighetsbolaget Hyresbostäder i Norrköping tagit fasta på ✓ Inomhuskomforten förbättras ✓ 50% Inomhuskomforten förbättras ✓ Buller minskas med och det har gett resultat! 2015 fick de utmärkelsen “Årets Platsbyggda – Förtill atten bidra till enutveckling hållbar utveckling Platsbyggda – För att bidra hållbar energiutmanare“. Ett pris som delas ut till ett SABO-företag isolerglas måste vi minska den totala energi- isolerglas en braen bra måste vi minska den totala energisom agerat föredömligt lösning användningen ochinom här ärområdet Grundels energieffektivisering.

lösning användningen och här är Grundels isolerglas en del av vår framgång, Det är inte bara Platsbyggda – För att bidra till enav hållbar isolerglas en del vår utveckling framgång, Det är inte bara säger Niklas Sjöholm, hos isolerglas en braen god investering måste minska den totalaprojektledare energi- projektledare sägerviNiklas Sjöholm, hos en god investering prisbelönta i lösning Norrköping. användningen och här är Hyresbostäder Grundels rent ekonomiskt att prisbelönta Hyresbostäder i Norrköping. rent ekonomiskt att isolerglas en del av vår framgång, Det är inte bara sätta in isolerglas sätta inutan isolerglas säger Niklas Dåligt Sjöholm,isolerade projektledare hos 2-glasfönster en god investering det är även Dåligt isolerade 2-glasfönster prisbelönta Hyresbostäder i Norrköping. utan det är en stor energitjuv rent ekonomiskt att är även

en smidig och

✓ Monteras insidan ✓ Kallras elemineras ✓ Monteras på på insidan ✓ Inomhuskomforten förbättras ✓ Enkelt. minuter per ruta att ✓ Enkelt. TarTar 30 30 minuter per ruta att

installera ✓ Monteras på insidaninstallera

✓per Ingen fasadpåverkan, inga ✓ Enkelt. Tar 30 minuter ruta att ✓ Ingen fasadpåverkan, inga installera byggställningar

byggställningar

✓ Ingen fasadpåverkan, ✓inga Payofftiden för energibesparingen är byggställningar✓ Payofftiden för energibesparingen är

är en stor energitjuv sätta in isolerglas en smidig ochlösning. Mer än en tredjedel av en fastighets uppoftast under 10 år enkel Dåligt isolerade 2-glasfönster Niklas Sjöholm, utan det är även lösning. Mer än en tredjedel av en fastighets uppoftast under 10 år enkel projektledare, Hyresbostäder. värmning går förlorad via fönstret, då Installationen är Niklas Sjöholm, är en stor energitjuv ✓ Payofftiden för energibesparingen är en smidig och värmning går förlorad via fönstret, då

Installationen är

projektledare, Hyresbostäder.

✓ 75% lägre kostnad än att byta fönster

man har Genom attlösning. isolera snabb och tar cirka Mer än en tredjedel av 2-glasfönster. en fastighets uppoftast under 10 år enkel Niklas Sjöholm, ✓ 75% lägre kostnad än att byta fönster man hargår 2-glasfönster. Genom isolera snabb tar cirka dessa med isolerglas kan 30 min per glas och kan göras året runt. projektledare, Hyresbostäder. värmning förlorad viaplatsbyggda fönstret, då att Installationen är och ✓attÖver 000 installationer har gjorts ✓ 75% lägre kostnad än byta 450 fönster dessa platsbyggda isolerglas du mer änGenom halvera förlust på man harmed 2-glasfönster. attdenna isolera kan fastigheten påverkas minimalt. per glasi och kan göras året runt. snabboch och30 tarmin cirkaBoende ✓ Över 450 000 installationer har gjorts dessa med platsbyggda isolerglas kan 30 min per glas och kan göras året runt. så sätt spara uppåt 20 % av den totala behöver bara flytta påminimalt. blommor och du mer än halvera denna förlust och på BoendeDe i fastigheten påverkas ✓ Över 450 000 installationer har gjorts ✓ 10-års garanti mot damm och fukt du mer än halvera denna förlust och på Boende i fastigheten påverkas minimalt. energiförbrukningen. gardiner. så sätt spara uppåt 20 % av den totala De behöver bara flytta på blommor och så sätt spara uppåt 20 % av den totala De behöver bara flytta på blommor och ✓ 10-års garanti mot damm och fukt energiförbrukningen. ✓ 10-års garanti mot damm och fukt Isolerruta är patenterad och gardiner. ✓ Grundels energiförbrukningen. gardiner. Grundels isolerglas är bra för miljön. Att återbetalningstiden för investeringen

SP-testad ✓ är Grundels Isolerruta är patenterad och ✓ att Grundels patenterad och är kort naturligtvis viktigt men bidra Isolerruta När du väljer Grundels isolerglas väljer Grundels isolerglas är bra miljön. Grundels isolerglas ärför bra för miljön. Att återbetalningstiden förär investeringen Att återbetalningstiden för investeringen SP-testad till ett hållbart samhälle är ännu viktigare. SP-testad du ett hållbart alternativ. Detärinnebär kort är är naturligtvis viktigt men attviktigt bidra men att bidra När Grundels isolerglas väljer väljer kort är naturligtvis ✓ SundaHus-certifierad Närdu duväljer väljer Grundels isolerglas till ett hållbart samhälle är ännu viktigare. attalternativ. energi sparas och därav minskar du ett hållbart Det innebär till ett hållbart samhälle är ännu viktigare. ✓ SundaHus-certifierad du ett hållbart alternativ. Det innebär – Den bästa kilowattimmen är den vi inte ✓ SundaHus-certifierad att energi sparas och däravkoldioxidutsläpp. minskar fastighetens Dessutom att energi sparas och därav minskar – Den bästa kilowattimmen den vi inteavslutar Niklas Sjöholm. behöverär använda, fastighetens koldioxidutsläpp. Dessutom uppstår inget byggskräp eftersom – Den bästa Läs mer på: www.grundels.se behöver använda, avslutarkilowattimmen Niklas Sjöholm. är den vi inte fastighetens koldioxidutsläpp. uppstår inget byggskräp eftersom Dessutom befintliga fönster sitter kvar.

befintliga sitter kvar. eftersom uppstår fönster inget byggskräp

befintliga fönster sitter kvar.

Läs mer på: www.grundels.se

behöver använda, avslutar Niklas Sjöholm.

Läs mer på: www.grundels.se Körkarlsvägen 4, 653 30 43 Karlstad 1, 652 Flygfältsvägen 1, 652 30 KarlstadFlygfältsvägen

Telefon: 054-18 054-18 05 Telefon: 05 01 01 Telefon: 054-18 05 01 E-post: info@grundels.se E-post: info@grundels.se Flygfältsvägen 1, 652 30 Karlstad E-post: info@grundels.se

Telefon: 054-18 05 01 E-post: info@grundels.se


Chalmers med Riksbyggens Brf Viva i bakgrunden, numera sammankopplade för att utbyta värme och kyla.

Byter kyla mot värme Minskar toppeffektbehovet

En kontorsbyggnad på Chalmers i Göteborg kopplas ihop med ett närliggande bostadshus för att utbyta värme och kyla och framför allt minska toppeffektbehovet. Ett projekt som ger stora förhoppningar för framtida energilösningar. AV: CHRISTINA BILD FOTO: RIKSBYGGEN

G

enom att utnyttja skillnaden i värme- och kylbehov mellan två närliggande byggnader kan synergier uppstå, så att fastigheterna tillgodoser sina egna behov utan att behöva belasta stadsnätet. Det har man redan ­konstaterat på Chalmers campus i Göteborg som har ett eget lokalt energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Under projektparaplyet IRIS Smart Cities tas nu energibytessystemet till nästa nivå, när två olika fastighetsägare och typer av fastig­ heter kopplas samman; en kontorsbyggnad på Chalmers och den närliggande bostadsrättsföreningen Brf Viva. Brf Viva invigdes 2019 med höga hållbarhetsambitioner och det nya energiutbytessystemet är en av flera bidrag till ett flexibelt energisystem med smart styrning. Viva har till exempel även installerat begagnade batterier från elbussar som lagrar energi från solceller på taken. – För oss på Chalmersfastigheter är det

8

HUSFAKTA

intressant att se hur det här kommer att fungera och hur mycket värme och kyla man kan föra över mellan husen. Kommer det bra med kyla så behöver vi ju inte köra våra värme­pumpar. Att koppla Brf Viva till Chalmers­området bidrar också till att utöka den testbäddsverksamhet för innovativa energi­lösningar som vi har här på campus ­sedan tidigare, i förhoppning om att de så småningom ska kunna skalas upp och implementeras i andra områden, säger Bengt Bergsten, energistrateg på Chalmersfastigheter. Projektet innebär att 200 meter rör läggs mellan bostadsrättsföreningens bergvärmeborrhål och Chalmers Teknikpark. Ur borrhålen kan Teknikparkens kylsystem hämta kallt vatten, vilket besparar byggnadens egna värmepumpar. När vattnet cirkulerar i byggnaden för att kyla inomhustemperaturen, drar det åt sig värme. Vattnets temperatur stiger då några grader innan det skickas tillbaka upp till Vivas borrhål.

Det räcker att vattnet från Teknikparken håller 10-15 grader för det ska upplevas som varmt i borrhålen, och tack vare att dessa värms upp behöver bergvärmesystemets värmepumpar inte jobba lika hårt för att värma vattnet till bostädernas radiatorer och varmvattenkranar. Kontorens överskottsvärme förs med andra ord över till bostadshuset och återladdar bergvärmehålen, i stället för att gå förlorad i ett energiintensivt kylsystem. Båda byggnaderna sparar el eftersom värmepumparna behöver arbeta mindre för att värma och kyla vatten. – Om lösningen fungerar som vi tror, skulle den kunna minska kontorshusets kylbehov och öka effektiviteten i bostadshusets bergvärmesystem, och på så vis minska både mängd inköpt fjärrvärme och el från respektive nät, men framför allt minska toppeffektbehovet, vari den största klimatnyttan ligger, säger Peter Selberg från Johanneberg Science Park som koordinerat projektet.

FAKTA

IRIS Smart Cities är ett femårigt projekt där Göteborg är en av tre så kallade Lighthousestäder som utvecklar och testar nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet och IKT. Totalt samverkar 43 aktörer från 9 länder. I Göteborg koordinerar Johanneberg Science Park projektet på uppdrag av Göteborgs Stad. Övriga projektpartners är Riksbyggen, ­Akademiska Hus, Chalmers, HSB, Trivector och Tyréns.


Steg som gör skillnad.

ST I L R E N A E N T R É L Ö S N I N G A R S E D A N 1944 När du väljer en entrématta från Kåbe-Mattan får du mycket på köpet – renare golv, minskade underhållskostnader och en mer trivsam miljö för dina besökare. Kåbe Originalmatta är dessutom 100 % återvinningsbar – vårt sätt att bidra till en mer hållbar värld. Upptäck våra entrémattor och tillbehör på kabe-mattan.se.


Nytt boendekoncept Ikano och Fojab i co-living-projekt Små lägenheter, stora gemensamma utrymmen och många delningstjänster. Ikanos Flexhem i Malmö utmanar den ­traditionella bilden av ett boende. AV: CHRISTINA BILD FOTO: FOJAB

I

början av året påbörjas projekteringen av Ikano Bostads Flexhem i stadsdelen Elinegård i Malmö – ett unikt boende med fokus på hållbarhet och delningsekonomi. Konceptet bygger på små lägen­ heter, mellan 21 och 55 kvadratmeter, med eget badrum och kök/kokvrå, i kombination med stora gemensamma ytor och delade servicefunktioner. Lägenheterna ska erbjudas som både hyresoch bostadsrätter och riktar sig inte till någon speciell åldersgrupp.

10

HUSFAKTA

– En stor del av vårt sociala liv sker i ­ emmen. Samtidigt är det dyrt att bo. Vi har h tagit fram en boendeform för dem som inte vill lägga alla pengarna på en stor l­ägenhet, men ändå slippa tumma på det sociala ­umgänget. Det är en utmaning att bygga smått i Sverige eftersom många regler är anpassade för det traditionella boendet, säger Stefan Johansson, ansvarig arkitekt på Fojab som står bakom gestaltningen. Byggnadens kärna utgörs av ett ”mobilitetshus” för bil- och cykelpool, kommersiella

lokaler, återbruksrum och gemensamma lokaler. Mobilitetshuset omges på tre sidor av bostäder medan den fjärde får en fasad av klättrande grönska. De gemensamma ytorna finns framför allt vid entréerna, där lobbyn blir husets vardagsrum och även tvättstugan återfinns. På taket finns solceller, stora, välutrustade kök och en generös takterrass med växthus och plats för att umgås, odla och leka, tillsammans med utrymmen som boende kan boka. – Det är ett kvadratsmart boende där vi försöker hålla nere både boendekostnad och påverkan på klimatet genom yteffektiva, lite mindre bostäder, smarta delningslösningar, medvetna materialval och flera gemensamma ytor. Gemenskap är en viktig del i ­konceptet och det blir ett mer hållbart sätt att leva och bo på, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.


Martinson stomsystem i limträ och KL-trä är utvecklat i nära samarbet med Sveriges byggherrar, arkitekter och entreprenörer. Läs mer om våra projekt och inspireras på martinsons.se

Systemet gör dig fri. Flexibilitet är nyckelordet. Martinsons stomsystem i limträ och KL-trä är utvecklade för att erbjuda både frihet i utformning och möjlighet till riktigt smarta lösningar. Det kan handla om alltifrån höga flerbostadshus och kontorshus, till stora påbyggnader där den låga vikten hos våra stomsystem skapar möjligheter som andra material inte är i närheten av. Som sagt, systemet gör dig fri. Det gillar vi.


Överhettad byggbransch Anbud under prispress orättvist Trots skärpta regler och mera kontroll innebär vår nuvarande rusch i byggbranschen att företag som följer regelverken riske­ rar att missa jobb när andra anbudsgivare pressar priserna. Byggnads i Skåne stämmer nu ett företag på 25 miljoner för att de betalt för låga löner. En ny ID-standard ska göra fusket ännu svårare. TEXT: TOMAS CARLSSON

S

vensk byggbransch är inne i en stor högkonjunktur med dubblade omsättningar och arbetskraftbrist. Det innebär ofta att resurser från andra länder behövs och att projekten konkurrensutsätts mer än vanligt. Branschen skiljer sig

12

HUSFAKTA

också från annan industri genom att leverantörskedjorna hela tiden växlar för varje nytt projekt, i stället för att jobba långsiktigt med samma leverantörer. Kunderna tittar då ofta i hög grad på prislappen i anbuden, i stället för att säkerställa att innehållet är det rätta.

Trots ett tydligt regel­verk, och kontroller, pratas det i branschen om ständiga prisbilder i anbuden som omöjligt går att göra vinst på om man inte tummar på löner, arbetstider, arbetsmiljö, kvalitet, utbildningar och så vidare. Efter flera års efterforskningar för att få fram bevis, stämmer nu Byggnads ett polskt företag på 25 miljoner kronor för att ha Jonas Sjöberg, brutit mot kollektivavtalets ordförande i Byggnads regler om arbetstid, löner Skåne. och ersättningar. – Det är ett sådant företag som ger låga pris­er på anbuden. De konkurrerar genom att


Foto: GregorBister.

inte betala pensioner, semesterersättningar, traktamenten och upp till 10 000 kronor mindre i månaden, trots mer arbetstid, säger Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåne, och menar att det vimlar av den typen av före­tag, och att de jobbar åt de stora uppdragsgivarna. – Vi har många gästarbetare som kommer hit och jobbar som satan i tre veckor och sen åker hem en vecka. Även om de får fel betalning enligt våra regler är det bättre än i hemlandet, ofta mycket bättre, säger Jonas Sjöberg. Det finns ett numera ökänt företag i byggbranschen som ofta fått vara sinnebilden för prispressande fusk ­genom ett sammelsurium av oseriösa under­entreprenörer. Massor av ställningar har rasat och föranlett utredning hos Arbetsmiljö­verket, Skatteverket har krävt dem på miljon­belopp i uteblivna skatte­ intäkter för polsk arbetskraft och företaget har också tvingats byta namn. De har också uteslutits ur olika sammanhang. Libergs, Sveriges största företag för

Även om de får fel betalning ­enligt våra regler är det bättre än i hemlandet, ofta mycket bättre. byggnads­ställningar, har naturligtvis precis som andra sett hur den typen av företag tar hem anbud med lockpriser. – Jag har sett anbud som ligger 20 procent under oss och när jag räknar baklänges på dem så skulle företag tjäna typ en krona i timmen om de skulle följa Byggnads ramavtal alternativt hängavtal, säger Jacob Carlgren, KMA-chef hos Libergs. Han pekar på svårig­ heterna med att kolla upp om alla krav i ett anbud följs. Det finns inget vettigt sätt att undersöka om Jacob Carlgren, personalen har rätt utbild- KMA-chef hos ningsnivå, det går inte att Libergs.

ringa till något Skatteverk i exempelvis Polen eller säkert veta att arbetstidsreglerna följs. För att slippa betala skatt i Sverige får en person vara här högst 183 dagar om året och jobba. – Sen ska de hem och roteras med annan arbetskraft här, men jag kan sätta min högra arm på att den rotationen inte alltid sköts och då blir det ett skattebrott i grund och botten, säger Jacob Carlgren. Det svenska systemet för personal­kontroll, kallat ID06, är endast ett ID-kort som möjliggör digitala personalliggare. Det kom 2006 som ett sätt att koppla arbetstagare till arbetsgivare, samt också att göra det möjligt för Skatteverket att göra kontroller. Det har gjort svartjobb svårare, men inte omöjligt. HUSFAKTA

13


Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Reimphoto.

Vid årskiftet förbättrades ID06-korten så att de från sommaren ska klara av att hantera även biometrisk avläsning. Det betyder att användaren måste komplettera avläsningen

kontrollerande via digitala loggar för närvaro på byggen. Skattemyndigheten kan kontrollera att rätt skatt betalas och fackföreningar kan kolla att kollektivavtal följs.

Vi har tagit en del stryk förr om åren, men många av de före­tagen som strunta­de i regel­ verken har fångats upp och s­ toppats. med fingerläsare, ansiktsigenkänning, eller ögonavkännare. Då försvinner möjligheten att det cirkulerar extrakort för att kringgå arbetstids­reglerna. Fel person kan inte komma in på bygget med någon annans ID-kort. Finland valde en annan väg än Sverige när deras ID-kort 2012 också blev ett skattekort. Varje arbetstagare måste ha en personbeteckning i befolkningssystemet hos dem och kan då få ett personligt skattenummer som syns på ID-kortet alla på ett bygge måste bära synligt. Systemet kan i princip vara själv­ 14

HUSFAKTA

Jens Sjöberg, VD på byggnadsställnings­ företaget Xervon, har klara idéer om hur man ytter­ligare kan minska fusket vid anbuden. – Kontrollsystemen bör vara så enkla att det inte går att göra fel. ID06 är ett system där man inte använder hela potentialen. Jag tycker vi skulle gått samma väg som Finland Jens Sjöberg, och haft ett skattekort för VD på Xervon.

att kunna arbeta här. Är ID06 en förutsättning för att jobba här så skapas också automatiskt en k­ ontrollfunktion, så det blir tydligt hur många timmar en individ arbetat, säger han. Han menar att kontrollapparaten bör ligga på företagen som ska kontrolleras och att det ska vara transparent hur många timmar en viss gdpr-avkodad individ arbetat. – Har företaget 90 personer i Sverige som jobbat si och så många timmar så vet man hur mycket det bör inbringa i skatt, förklarar Jens Sjöberg. Xervon säkerställer att underleverantörer som plockas in är kollektivanslutna och att alla har ID06-kort. Sjöberg upplever att saker successivt har förändrats till det bättre genom de åtgärder som gjorts, men att det fortfarande kan göras ytterligare förbättringar – Vi har tagit en del stryk förr om åren, men många av de företagen som struntade i regelverken har fångats upp och stoppats. Det spelar ingen roll vilken organisation som agerar, det viktiga är att de oseriösa ­aktörerna hindras från att fortsätta, säger Jens Sjöberg.


Enreduce Control AB018-12 39 50 Fax: 018-15 18 62 Enreduce Energy Control AB Box 459, 75 106 Uppsala Energy www.enreduce.se Telefon: www.enreduce.se • info@enreduce.se Regionskontor: Flöjebergsgatan 6, 431 35 Mölndal Telefon: 031-703 41 80 Mobil:070-341 81 46 Uppsala 018 - 12 39 50 • Stockholm 08 - 87 12 40 • Göteborg 031 - 703 41 80


Massor av mässor

för bygg- och fastighetsbranschen

Foto: Jotily.

VA-MÄSSAN

NORDBYGG

29–31 mars

26–29 april

Hur ser framtidens VA-frågor ut? Vilka innova­ tioner inom vattenförsörjning och avlopp behövs och vilka perspektiv behöver du ha koll på? Dessa frågor, och många fler, får du svar på under tre dagar. Plats: Elmia, elmia.se

En av Skandinaviens största fackmässor för bygg- och fastighetsbranschen med 900 utställare. Dessutom arrangeras seminarier och aktiviteter baserade på aktuella teman. Här får du koll på trender, branschspecifika nyheter och vilka affärer som är i ropet. Mässan arrangeras vartannat år, och nytt för 2022 är en särskild nätverksträff för kvinnor i branschen. Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö, stockholmsmassan.se

FASTIGHETSMÄSSAN SYD OCH ELMÄSSAN SYD

LLB EXPO

14–15 september

4–6 oktober

På Fastighetsmässan Syd möts beslutsfattare och leverantörer inom drift, förvaltning, underhåll, energi, miljö, säkerhet och automation. Knyt kontakter och skapa nya affärer! Parallellt arrangeras också ­Elmässan med fokus på nyheter inom installation, belysning och fiber. Så passa på att utöka dina ­kunskaper och kontakter även inom det här området. Plats: Malmömässan, malmomassan.se

En mässa för dig som är verksam inom ljud, ljus, video, scen, AV och konferensteknik. Här tar du del av nya, tekniska lösningar, får inspiration till hur konferenslokaler ska utformas samt lär dig hur du skapar framgångsrika möten, såväl fysiska som digitala. Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö, stockholmsmassan.se

BO & BYGG

ELMÄSSAN

13–16 oktober

19–20 oktober

Mässan är öppen för allmänheten och vänder sig till dig som är på väg att skaffa nytt hem eller vill förändra ditt nuvarande. En mässa för dig som ska renovera, bygga om eller bygga nytt. Här finns produkter för hela hemmet samt rådgivning, inspiration och ­öppna föredrag. Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö, stockholmsmassan.se

16

HUSFAKTA

Här hittar du det nyaste inom installation, belysning och fiber. Träffa installatörer, elektriker, ljusdesigner och arkitekter. Nätverka och ställ frågor. Plats: Kistamässan, kistamassan.se


Förkovra och förlusta dig på någon av årets alla mässor! Hämta ny kunskap och låt dig inspireras. Här är mässorna inom bygg- och fastighetsbranschen att ha koll på under året. På mässornas hemsidor hittar du information om öppettider och aktuella program. Vissa av mässorna har flyttats från tidig vår till höst på grund av covid-19, men de kan komma att flyttas igen. Håll också koll på om någon av mässorna i stället kommer att arrangeras digitalt och om covidbevis krävs för att delta. TEXT: JOHANNA LUNDEBERG

BOMÄSSAN

FASTIGHETSFOKUS VVS

Flera dagar

Flera dagar

Bomässan är en mötesplats för branschen och för dem som ska renovera eller bygga nytt. Under mässdagarna finns allt för hem och trädgård under samma tak. För öppettider och besöksinformation, se bomassa.se. Sandviken 25–27 mars Mariestad 2–4 september Karlstad 23–25 september Jönköping 7–9 oktober Halmstad 21–23 oktober

Vänersborg 8–10 april Västerås 16–18 september Norrköping 30 september–2 oktober Lidköping 14–16 oktober Eskilstuna 28–30 oktober

Mötesplatsen för dig som är installatör, fastighetsägare eller fastighetsförvaltare och intresserad av energi, miljö och ekonomi kopplat till VVS-installationer i fastigheter. Här hittar du de senaste produkterna och lösningarna från marknadens ledande tillverkare samt flera intressanta föredrag. Mässan arrangeras på flera orter, för program och besöksinformation, se fastighetsfokusvvs.se. Göteborg 13 oktober Malmö 20 oktober

Växjö 18 oktober Umeå 25 oktober

FASTIGHET 2022

STYRELSEMÄSSAN

Flera dagar

Flera dagar

Mässan vänder sig till styrelsen i bostadsrättsföreningar samt ägare och förvaltare av flerbostadshus. Utställarna är företag verksamma inom förvaltning, underhåll, utveckling och skötsel av fastigheter. Besöksinformation, som öppettider och lokal, se marknadsrespons.se. Askersund 7 december Avesta 18 oktober Bollnäs 9 november Borlänge 1 september Borås 2 mars Eksjö 21 april Enköping 31 augusti Eskilstuna 10 mars Falun 16 mars Gävle 6 september Göteborg 3 mars Halmstad 5 april Haninge 30 augusti Haparanda 5 maj Helsingborg 3 november Hisingen 29 september Huddinge 23 mars Jönköping 11 maj Kalmar 15 september Karlshamn 1 mars Karlskoga 7 september Karlskrona 5 oktober Karlstad 26 oktober Katrineholm 21 september

Kristianstad 1 december Kristinehamn 8 december Kungsbacka 28 mars Köping 8 mars Landskrona 7 april Lidingö 6 december Lidköping 19 april Linköping 17 november Ljungby 13 september Luleå 12 oktober Lund 14 september Malmö 31 mars Mora 23 augusti Motala 26 april Norrköping 20 oktober Norrtälje 28 april Nyköping 16 november Oskarshamn 2 mars Partille 2 november Sandviken 15 mars Skellefteå 13 oktober Skövde 23 november Solna 12 maj Stenungsund 30 mars

Stockholm 27 april Stockholm 10 november Stockholm 22 september Sundsvall 25 augusti Säffle 22 augusti Södertälje 19 oktober Trelleborg 3 mars Trollhättan 28 september Uddevalla 25 oktober Umeå 4 maj Upplands Väsby 9 mars Uppsala 24 mars Varberg 29 mars Vänersborg 20 april Värnamo 20 april Västerås 19 april Växjö 6 oktober Ystad 6 april Ängelholm 30 november Örebro 17 mars Örnsköldsvik 3 maj Östersund 24 augusti Stockholm 27 april

Här möts bostadsrättsföreningar och leverantörer. Mässan arrangeras på flera orter av Svenska Bolån. Dessutom ordnas en digital mässa. Här finns möjlighet både att knyta kontakter och att lyssna på intressanta föredrag. Stockholm 6–7 april Göteborg 20 oktober Malmö 12 maj Uppsala 17 november Helsingborg 28 april Lund 18 mars Gävle 5 maj Umeå 14 oktober Norrköping 21 april Västerås 6 oktober Sundsvall 4 maj Örebro 10 november Online 9–10 november

GRUNDLÄGGNINGSDAGEN 16 mars 2023

Grundläggningsdagen arrangeras årligen av Svenska geotekniska föreningen och vänder sig till dig som är entreprenör eller beställare inom grundläggningsområdet. Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö, stockholmsmassan.se

HUSFAKTA

17


Peter Söderberg och Lina Hann hälsar alla nya och gamla besökare och utställare välkomna till ­Nordbygg 2022. Foto: Sara Söderström.

Foto: Bosse Lind.

Dags för Nordbygg igen Ett fullmatat seminarieprogram Restriktionerna har äntligen släppt och nu kan vi på allvar börja räkna ner till en ny upplaga av Nordbygg i april. Årets viktigaste byggmöte är tillbaka och på Stockholmsmässan pågår arbetet just nu intensivt med att slutföra allt inför årets genomförande som är det första på fyra år. TEXT: KARIN LARÉN HALLSTRÖM

P

eter Söderberg, projektledare för Nordbygg ser verkligen fram emot att ses på riktigt. – Det kommer att bli en härlig återträff med gamla kollegor i branschen och säkert även många nya ansikten som till­ kommit under dessa år, säger han.

FLERA SCENER

Nordbygg 2022 bjuder på flera scener med fullmatade program: Energismart-scenen, Innerklimatarenan samt Nordbygg Talks Live på den stora scenen. – På scenerna blir det heldagsprogram med föreläsningar och seminarier hela veckan, prisutdelningar och självklart massor av nyheter hos de drygt 830 utställarna, fortsätter Peter Söderberg. 18

HUSFAKTA

Dessutom blir det extra fokus på tech och branschens framtida utveckling tack vare en helt ny avdelning som heter Innovations­ arenan som får ett eget utrymme på Nordbygg. – Innovation och utveckling har alltid stått i centrum på Nordbygg. Många utställare sparar sina lanseringar just till Nordbygg. Därför känns det naturligt med en satsning som släpper fram startups och där vi pratar framtidsidéer och ny forskning som kan ­skapa nytta i samhällsbyggnadsbranschen, säger Peter Söderberg.

INNEHÅLL FÖR ARKITEKTER

Arkitekter och andra föreskrivare har alltid mycket att hämta på Nordbygg. I år finns ett speciellt program för arkitekter och

arkitekturstudenter som bland annat bjuds på guidade turer, materialutställningar och föreläsningar om material. I samarbete med Sveriges arkitekter presenteras under veckan föredragsserien Arkitektens ögon på, där framstående arkitekter presenterar favorit­ projekt med materialval som utgångspunkt.

BRANSCHSAMARBETE

Nordbygg tar fram programmet för scenerna i nära samarbete med arrangörsgruppen. Det består av Byggmaterialindustrierna, Energi- och miljötekniska föreningen, Glasbranschföreningen, Svensk Byggtjänst, Svensk Ventilation samt VVS Fabrikanterna. – Det nära samarbetet med arrangörsgruppen gör att Nordbygg verkligen har örat mot marken och samlar upp de viktigaste och mest aktuella frågorna för respektive delbransch, säger Lina Hann, tillträdande projektledare för Nordbygg. Redan nu kan du som besökare säkra din plats på mässan då besöksregistreringen redan nu är öppen. Inspiration, nya produkter, intressanta seminarier och givande möten är bara en del av det Nordbygg kommer att erbjuda den 26-29 april.


Köksfläktar Enkelt & Elegant

Behöver inte bytas eller underhållas - förväntad livslängd upp till 10 år.

Plasmex® filter, framtidens recirkulationsfilter för köksfläktar.

Modell Super Silent GT.

Thermex VoiceLink Metz Maxi, nu även med röststyrning.

Typhoon, Elegant köksfläkt med induktionshäll.

Modell Airgrip.

Winemex, vinkylar i olika storlekar.

Modell Bretagne.

Se hela vårt sortiment på www.thermex.se THERMEX — ANNO 1958 I mer än 60 år har THERMEX visat vägen till ett bättre inneklimat. Vår kunskap om ventilation och frisk luft i bostaden hjälper dig att skapa en behaglig inomhusmiljö. Vi designar och utvecklar köksfläktar som vi levererar till privata hem och byggindustrin i hela norden. THERMEX har tekniska lösningar som passar till alla typer av ventilationssystem. Besök oss på Nordbygg, monter A43:48

THERMEX SCANDINAVIA AB

Tel: 031 - 340 82 00 www.thermex.se . info@thermex.se

Köksfläktar Enkelt & Elegant


I Stockholm är tomträtterna i innerstaden dyrast. Avgiften sträcker sig från 220 kronor per kvadratmeter och år på till exempel Essinge­öarna.

Tomträtt I många kommuner finns bostäder som står på mark som ­husägaren själv inte äger. Om marken – fastigheten – i ­stället ägs av en kommun så kan bostadsrättsföreningen eller små­ husägaren ha en tomträtt. Det innebär att man har rätt att nyttja tomten och för detta betala en årlig avgift till kommunen, en så kallad tomträttsavgäld. TEXT: JOHANNA LUNDEBERG

V

id millennieskiftet stod så mycket som 30 000 småhus i Stockholms stad på en tomträtt. I dag hanterar staden totalt något mindre än 11 000 tomträtter, och i den siffran omfattas småhus (cirka 4 000), flerbostadshus (cirka 4 000) och kommersiella fastigheter (drygt 2 000). Antalet har legat ganska stabilt de ­senaste åren, även om det händer att framför allt småhusägare köper loss tomten – och det sker några friköp varje år. – Vi nyupplåter fortfarande tomträtter 20 HUSFAKTA

för flerbostadshus, men däremot inte längre för småhus. Eftersom vi också ofta ­tillåter att framför allt småhusägare friköper tomt­ en l­igger vi kvar på ungefär samma antal tomträtter totalt, säger Daniel Roos, chef för Exploateringskontorets mark- och värderingsavdelning i Stockholms stad. För småhus är friköpspriset 50 procent av marknadsvärdet, medan det för flerbostadshus än så länge är 100 procent av värdet. Men det finns ett förslag på att det ska sänkas till 85 procent.

Den som har en tomträtt betalar en årlig avgift för den, en tomträttsavgäld. Avgälden varierar, bland annat beroende på var tomten ligger, eftersom det taxerade markvärdet ligger till grund för avgiften. Tomträttslagstiftningen säger att avgälden ska vara ”en skälig ränta på markens värde”. – För våra kommersiella tomträtter så bygger avgälderna på den lagstiftningen, och där tar vi fram ett markvärde som sedan multiplice­ras med en ränta, som för när­ varande är tre procent. Men för bostads­ rätter och småhus regleras avgiften också av politiska beslut och ligger en bit under den marknadsmässiga avgäld som staden skulle kunna ta ut, säger Daniel Roos. I Stockholm är tomträtterna i innerstaden dyrast, och avgiften sträcker sig från 220 kronor per kvadratmeter och år – till exempel Långholmen, Reimersholme och Essinge­ öarna – och upp till 350 kronor per kvadrat­ meter för en del tomträtter på Östermalm. Avgiften räknas upp stegvis under en 10- eller


Så funkar det 20-årsperiod. Sedan fattar staden åter beslut om nya avgifter som under nästa period räknas upp enligt samma princip. – Eftersom vi höjer vart tionde år blir höjningarna då relativt kraftiga. Men det kan man koppla till värdeutvecklingen både för marken och för själva bostadsrätterna. Den utvecklingen har varit väldigt kraftig, och bostadsrätterna har då ökat i värde precis som föreningens alla tillgångar. En tomträtt kan förklaras som ett slags hyra av tomten runt omkring bostaden, men den ska inte förväxlas med ett arrende. Ett arrende innebär att du hyr marken och att ägaren har möjlighet att säga upp dig när avtalet löper ut, utan någon ytterligare förklaring. En tomträtt är en säkrare form av hyresupplåtelse, eftersom den regleras i jordabalken, och tänkt att löpa vidare år efter år. – Generellt ska det gå att likställa en tomträtt med en äganderätt, såtillvida att du har i stort sett samma rättigheter som fastighetsägaren och att marken upplåts på obestämd

tid. Tomträtten kan ju enbart sägas upp om fastighetsägarna eller staden har andra planer och vill att fastigheten används på annat sätt, förklarar Daniel Roos. – Till exempel skulle det kunna vara om

Eftersom vi höjer vart tionde år blir höj­ ningarna då relativt kraftiga. tomträtten omfattar en lågt exploaterad industri och staden i stället vill bygga flerbostadshus på platsen. Sådana planer skulle eventuellt kunna göra det möjligt att säga upp tomträtten. Tomträttsavtalet reglerar också vad man får använda marken till. Om avtalet säger att

marken får användas till ett flerbostadshus så får man använda tomten på det vis som är brukligt för en sådan tomt, till exempel sätta upp staket, plantera buskar och anlägga rabatter på tomten. Däremot är det inte tillåtet att använda tomten till annan verksamhet. – Om du skulle vilja bygga en bilverkstad på tomten för ett flerbostadshus så har du inte rätt att göra det, eftersom avtalet säger att du bara får använda tomten för bostäder. Då måste du först be markägaren om tillstånd för det, säger Daniel Roos. Även den som vill göra en ombyggnad som kräver bygglov måste först ha fastighetsägarens godkännande. Ägaren av tomträtten är också ansvarig för det som sker på tomten. Om något går sönder eller behöver saneras är det alltså bostadsrättsföreningen eller småhusägaren som ska åtgärda det, inte markägaren. – En tomträtt är till stor del likställd med att du äger fastigheten. Du har i princip samma rättigheter men också samma skyldigheter, säger Daniel Roos. HUSFAKTA

21


Mer liv i Gråbo centrum Fler bostäder, affärslokaler och ytor för liv och rörelse När Lerums kommun bestämde att Gråbo centrum skulle ­förtätas hamnade uppdraget hos Tornstaden, som i fem olika etapper skapat fler bostäder, affärslokaler och ytor för liv och rörelse. TEXT: HENRIK FITINGHOFF FOTO: TORNSTADEN PROJEKTUTVECKLING AB

A

tt Sveriges storstäder blir större och skapar ”ringar på vattnet” i form av ökat intresse för att bo på pendlingsavstånd är något vi numera är vana vid. Små byar och tätorter runt urbana centrum omvandlas till villaområden, förorter och sovstäder, vilket i sin tur höjer attraktionsvärdet för både gamla och nya fastigheter. Idag handlar mycket om pendlingsavstånd och vilken infrastruktur som finns i området. Under pandemin minskade resandet och människor började också se sig om efter bostäder ännu längre från stadens centrum. Många insåg att de sannolikt kunde arbeta 22 HUSFAKTA

hemifrån flera dagar i veckan och därför kunde tänka sig längre restid de dagar de pendlade, samtidigt som de letade efter en lugnare boendemiljö som var mer ”ute på landet”. Gråbo är både en levande tätort och en sovstad till Göteborg och det har länge funnits ett stort tryck på bostäder i området. I takt med att antalet invånare växt har också behovet av affärsytor gjort detsamma. Men att samhällets stora skola mitt i centrum skulle brinna ner ingick inte i några planer. Kvar blev en stor grusplan, och kommunledningen började fundera vad de ville göra. Till slut bestämdes det att kommunen skulle satsa ordentligt, genom att bygga

två olika skolor som var betydligt större än elevunderlaget, och samtidigt förtäta centrum genom att bygga bostäder. Utförare blev Tornstaden som sedan dess byggt 249 bostadsrätter, hyresrätter samt radhus i fem etapper mitt i centrum. Den sista etappen, som påbörjades så sent som förra året, var 39 radhus som alla är sålda. I bottenvåningen på flerfamiljshusen ligger också flera affärslokaler, tänkta för allt från gym till restauranger. – Det var lite osäkert när vi satte igång, så vi började försiktigt med en etapp med bostadsrätter och det gick jättebra, säger Therese Kilenstam som är vd för Tornstaden Projektutveckling AB. – Det var tufft av Lerums kommun att fatta besluten att bygga två nya skolor och ett nytt bostadsområde utan att egentligen veta att det skulle finnas underlag. De ska ha en stor eloge för det, fortsätter hon. Idag är skolorna fulla, liksom hyresrätter, bostadsrätter samt radhus, och just tillkomsten av hyresrätter har frigjort många villor i Gråbo, då äldre par som velat bo kvar i


Therese Kilenstam, vd för ­Tornstaden Projektutveckling AB.

Tack vare blandningen av hyresrätter, bostadsrätter och radhus skapas också ett flöde av boende. Många har idag flyttat från hyresrätt till ­bostadsrätt och vidare till radhusen. Andra har flyttat från sina villor och in i en hyresrätt, vilket också skapar ett större flöde av människor i Gråbo. HUSFAKTA 23


Sista etappen kallas Mjörnbo Allé och består av 39 radhus, som alla såldes direkt när förhandsbokningen släpptes.

området men kanske inte orkat med en stor trädgård, har kunnat flytta in i en modern lägenhet, samtidigt som barnfamiljer från framför allt Göteborg fått möjlighet att köpa sitt drömhus. Tornstaden, som är ett Göteborgsbaserat byggföretag, beskriver sig själva som ”en modern byggmästare”. De erbjuder med andra ord en helhetslösning, från idé till färdiga projekt, och förvaltar också fastigheter. Sedan hösten 2015 finns de också i Stockholm och sedan våren 2018 i Malmö. Projektet i Gråbo, som kallas Mjörnbo Allé, ligger alltså helt i linje med Tornstadens profil och kompetens. Gråbo har mer än fördubblat antalet invånare räknat från 1970-2020, och med den nya förtätningen av centrum har det ökat med ytterligare 15-20 procent. Även om Gråbo föddes som ett stationssamhälle år 1900 längs den nyöppnade Västgötabanan, stannar inga tåg här längre. Detta kanske kommer att ändra sig nu när bostadsorten växer så det knakar. Med ledorden trygghet, attraktivitet och rumslighet har Tornstaden planerat och utformat Mjörnbo Allé. Samtliga nya gator i området kantas av separata gångbanor och på vissa platser även cykelbanor och en ridbana. Syftet är att skapa attraktiva gaturum med fokus på hållbarhet och trygghet, där det är trevligt att vistas såväl på dagen som på kvällen. – Vi har jobbat mycket med trygghet, när det gäller både ljus, gångvägar och själva utformningen av området, säger Therese Kilenstam och fortsätter. 24 HUSFAKTA

Det har funnits många tankar kring att skapa en levande gatumiljö, som både är trygg och inbjudande, något de boende visat stor uppskattning för.

– Vid ett möte med de boende berättade en kvinna att hon jobbade natt och gick hem genom området och alltid kände sig trygg. Sånt är väldigt viktigt och det känns bra att vi fått vara med och skapa en sådan miljö. Något annat som är tänkt att locka köpare och hyresgäster är den satsning som Lerums kommun gjort på förnybar energi. Hela kommunen är miljödiplomerad och de etiska och miljömässiga krav som ställs i upphandlingar gör att kommunen ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Kommunen har också som mål att Gråbo ska bli Sveriges första hållbara tätort. Lerums kommun har valt att låta Gråbo bli ett slags pilotprojekt för deras hållbarhetsarbete, för att tankar och lösningar sedan ska kunna överföras till kommunens andra orter.

– För vår del handlar hållbarhet dels om att vi sätter upp solceller, använder fjärrvärme med värmeåtervinning och andra konkreta åtgärder i materialval och tekniker, men också att vi finns där i många år och tar ett långsiktigt ansvar, säger Therese Kilenstam. Även de som köpt radhus har haft möjlighet att göra ”gröna val”. Dels har ladduttag för elbil funnits som tillval när andra saker som tapeter och golv väljs, och det har funnits ett solcellspaket för installation på taket att köpa till. Det ligger verkligen i tiden att bygga med långsiktig hållbarhet som målsättning, något som både är nödvändigt och säljande. För de som flyttar in innebär det också en framtidssäkrad investering, där de kommer att ha en bra och förutsägbar boendekostnad.


År e ts v ik ti g a s te b y g g m ö te Missa inte årets viktigaste byggmöte 26-29 april. Vi kommer snacka om hur vi kan bygga smartare, mer hållbart och med mer innovation. gg.se Registrera din biljett på nordby

r se.

Alla du vill träffa och allt du behöveModulbyggnader SEDAN 1963 FLEXIBILITET OCH KVALITET

P

amil Modulsystem startades 1963 och är ett av Sveriges äldsta modulföretag. – Från starten har flexibilitet varit ett ledord, säger Pamils VD Claes Bengtsson. Det gäller än i dag och mottot ”Sveriges flexiblaste kontor” genomsyrar hela verksamheten. Pamil hyr utöver kontor även ut moduler för skolor, förskolor, vård, personal­ utrymmen samt boende och levererar moduler i hela landet. En specialitet för Pamil Modul­ system är att företaget även erbjuder moduler för placering inomhus. Indoor­modulerna är ljudisolerade för att skapa en bra arbetsplats när de placeras inuti exempelvis en industribyggnad eller en lagerlokal På Pamil menar man att det finns flera fördelar med att hyra moduler i stället för att bygga permanent. En är att man inte låser upp sig i en stor investering och låser inte heller upp tomtmark som vid permanentbyggnation. Dessutom kan man placera kontoret på ”rätt ställe”, exempelvis i anslutning till produktionen. – Hyreskostnaden för ett modulkontor är oftast cirka fem procent av personalkostnaden för de som arbetar där då lokalerna är väldigt

Pamil Modulsystem AB Stenbrovägen 52 253 68 Helsingborg

042-29 30 55 042-29 25 40

yteffektiva. Även här kommer ledordet flexibilitet upp. – I en snabbt föränderlig värld kan behoven ändras snabbt och då är det enklare att göra förändringar med moduler, konstaterar Claes Bengtsson EGEN TILLVERKNING Pamil tillverkar själv sina moduler vid företagets anläggning i Helsingborg. – Det ger oss möjlighet att anpassa modulerna och hitta lösningar som passar varje enskild kund. Kyla, värme och ventilation uppfyller alla energikrav och nytt är att modulerna även kan levereras med solceller. Klimatsystemen i modulerna använder luft­/ vatten­värmepumpar, vilket gör att varje rum i en modulbyggnad kan styra sitt eget klimat. Pamil hjälper kunderna med hela processen från projektering, bygglovshandlingar och byggnation till montage och service. Leveranstiden är sex till åtta veckor från beställning och montaget kan ta några få dagar upp till ett par veckor, beroende på antal moduler och graden av anpassningar på plats.

info@pamil.se www.pamil.se


Partiernas position

för bygg- och fastighetsbranschen Med bara lite mer än åtta månader kvar till riksdags­valet 11 september har HusFakta pejlat in vad de nuvarande ­riksdagspartierna vill i frågor som rör områdena bygg och fastighet. SAMMANSTÄLLNING: TOMAS CARLSSON

VÄNSTERPARTIET Momodou Malcolm Jallow, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson Vad gäller fastighetsavgiften för småhus vill vi avskaffa de avgiftslättnader som i dag finns för nybyggda hus. Detta ska gälla för nybyggda hus med ett värdeår från det att regeländringen träder i kraft. Förslaget ska med andra ord inte gälla retroaktivt.

1

Byggbranschen är en av flera branscher med stor arbetskraftsbrist. Bristen på arbetskraft inom byggsektorn hotar bostadsbyggandet. Om vi ska kunna bygga de bostäder som behövs måste fler välja att utbilda sig till byggnadsarbetare. För att åstadkomma det krävs tre åtgärder: För det första måste vi få fler ungdomar att välja gymnasieskolans yrkesprogram: Höj kvaliteten på utbildningarna, återinför möjligheten till högskole­ behörighet fullt ut och avsätt statliga medel för informationskampanjer i grundskolan i syfte att få fler unga att välja yrkesprogram med inriktning mot byggbranschen. För det andra måste vi få fler kvinnor att välja att jobba i byggbranschen: Ge Diskrimineringsombudsmannen (DO) ett särskilt uppdrag att, tillsammans med parterna, se över och förändra attityder och värderingar inom byggbranschen i syfte att motverka diskriminering av kvinnor. För det tredje måste vi skapa fler vägar in i byggbranschen – inte bara via gymnasieskolan och högskolan: Bygg ut yrkesvux, arbetsmarknadsutbildning och Yrkeshögskolan med inriktning på byggbranschen. Det ska vara enkelt att byta yrke mitt i livet. Byggbranschen har under lång tid haft stora problem med lönedumpning och osund konkurrens. Nuvarande regelverk för dels arbetskraftsinvandring från tredje land, dels utstationering av arbetskraft från EU har bidragit till detta. Arbetstagare från andra länder kommer hit och tvingas arbeta

2

28 HUSFAKTA

för mycket lägre löner och till betydligt sämre villkor än sina svenska kollegor. Vänsterpartiet vill sätta stopp för det. Vi vill reglera arbetskraftsinvandringen och stärka fackens möjligheter att kräva svenska löner och villkor fullt ut för alla som jobbar i Sverige. Kort sagt: Gärna arbetskraftsinvandring, men med svenska löner och villkor. Vänsterpartiets budget präglas av en hög ambition att ställa om till ett modernt grönt samhälle och just bygg-, fastighets- och energi­ sektorn spelar en mycket stor roll i samhällets totala omställning. Vi anser att både stat och kommun måste ta ett betydligt större ansvar än idag vad gäller för att driva på och öka takten i omställningsprocessen, både vad gäller nybyggnation av bostäder och renovering och energieffektivisering av befintligt bestånd. I vår budget avsätter vi medel för stöd till båda dessa delar. Vi vill dessutom att de stöd som beviljas mycket tydligare än vad som är fallet idag ska knytas till klimatmålen och att högre krav på klimatsmarta bostäder ska ställas när stöd faktiskt beviljas. Med klimatsmarta investeringsstöd kan samhället på ett tydligt sätt stimulera en hållbar utveckling inom bygg- och fastighetsbranscherna. Vi tror även att ett ökat byggandet av flerbostadshus i trä kan bidra till en grönare utveckling och vi har därför föreslagit ett särskild stöd för detta ändamål. Vidare har vi också förslag som syftar till att stödja kommunerna i deras arbete med att ta fram klimatneutrala byggplaner, och att olika aktörer ska få stöd till projekt som bidrar till att skapa klimatsmarta stadsdelar. Från riksdagen bör man också se över hur lagstiftningen på ytterligare sätt än idag kan gynna ett klimatsmart byggande.

3

Vårt viktigaste fokus är att minska bostadsbristen och utrota hemlösheten. Ett rikt land som Sverige ska inte behöva ha invånare som saknar ett eget hem. Vi tror på den svenska modellen med en generell bostadspolitik, och vi menar kort och gott att det enda sättet att minska bostadslösheten är att fortsätta bygga mycket. Vi är övertygade om att hyresrätter med rimliga hyror är grundbulten för att komma tillrätta med dagens problem. Hyresrätten är den enda upplåtelseform som alla invånare de facto kan efterfråga, även dom som saknar stora ekonomiska resurser/sparkapital. Och bygger vi mycket kommer samhällsnyttan vara stor i alla led. Ingen i samhället vinner på segregation och hemlöshet. Staten bör ta ett stort ansvar för att se till att byggan­det är fortsatt högt, och t.ex. investeringsstöden för byggande av hyresrätter är en viktig del av detta. När skattemedel används för att stödja byggande av hyresrätter gynnar det alla i samhället, till skillnad mot andra bidrag som berör bygg- och fastighetsbranscherna - såsom Rot och ränteavdragen – vilka bara gynnar ett begränsat urval av invånarna och deras enskilda bostäder. Vänsterpartiet är starka motståndare till den nedmontering av den statliga bostadspolitiken som än en gång tar över nu när den blå-bruna budgeten vann majoritet i riksdagen, med påföljden att såväl investeringsstöden för anordnande av hyresrätter som stödet för renovering och energieffektivisering med i princip omedelbar verkan tas bort.

3


1

Hur vill ert parti påverka fastighetsavgift/boendeavgift under nästa mandatperiod?

2

Hur ställer sig ert parti till frågor som rör arbetsbrist, utbildningar och arbetskraftsinvandring för bygg­branschen ­under den kommande mandat­ perioden?

3

Hur vill ert parti stimulera grön/hållbar utveckling inom bygg- och fastighetsbranscherna nu och i framtiden?

4

Vilka andra frågor som berör byggoch fastighetsbranscherna vill ert parti fokusera på under kommande mandatperiod?

Vi har frågat kring de mest heta och aktuella diskussions­ämnena just nu, ­exempelvis fastighets­avgifter, håll­ barhet och arbetskraftsinvandring. När vi frågade om andra viktiga ­frågor inom områdena var det ­flera som ville ­fokusera på kraftigt ökat bostads­ byggande, samt regelförenklingar.

Foto: Marcus Lindstrom.

FRÅGOR

SOCIALDEMOKRATERNA Johan Löfstrand, riksdagsledamot och gruppledare i civilutskottet För oss är det viktigt att det finns en blandning av och bostäder som människor har råd med. Därför fortsätter vi att statsa på investeringsstöd för små klimatsmarta hyresrätter som leder till att fler bostäder byggs med billigare hyror. Vi vill också göra det enklare för unga att hitta ett eget boende, och har till exempel påbörjat ett arbete med att se över hur startlån kan förenkla för förstagångsköpare. Vi har inga planer på att ändra fastighetsavgiften.

1

Utbildning, fortbildning och omställning är viktigt. Strukturomvandlingen går allt fortare och möjligheterna att vidareutbilda sig, yrkesväxla och utveckla sin kompetens under ett helt yrkesliv är av stor vikt. Den nya LAS-uppgörelsen med omställningsstudiestöd ska genomföras fullt ut. Ett nytt studiestöd införs tillsammans med fler utbildningsplatser som gör det väsentligt enklare att utbilda sig mitt i livet för att stärka ställningen på arbetsmarknaden. Alla ska kunna få omställningsstöd när anställningen är på väg att upphöra.

2

Vi vill att fler lockas till utbildningarna som berör byggsektorn. Vi ser det också som viktigt att företag erbjuder lärlingsplats­er så att de som utbildar sig till olika yrken inom byggbranschen kan fullfölja sin utbildning. När det gäller arbetskraftsinvandringen så ska den bara ske inom bristyrken, det ska vara tillsvidareanställningar på heltid och omfattas av kollektivavtal. Vi vill inte att någon utnyttjas på svensk arbetsmarknad och konkurrerar ut svenska löntagare genom dåliga anställnings- och lönevillkor. Vi tar också krafttag mot fusk och kriminalitet i arbetslivet, med mer samverkan mellan myndigheter och fler kontroller. De som vill göra rätt för sig ska premieras. Mer ska kunna byggas hållbart. Regeringen har infört klimatdeklarationer så att byggherrar vid byggen deklarerar den klimatpåverkan som uppförandet av byggnaden medför. Det är ytterst viktigt att vi får en livscykelanalys på det som byggs. I budgeten hade regeringen ett förslag som nu inte

3

blir verklighet. Vi tror att ett sådant stöd behövs. Det skulle inneburit statliga pengar för att bidra till att fler hyreslägenheter ska kunna renoveras och deras utsläpp, elförbrukning och klimatpåverkan ska kunna minska. Vi vill att en halv miljon bostäder byggs till 2030. Vi vill att en hög byggtakt sker i hela landet, med blandade bostäder så att man oavsett var man bor kan hitta en bostad som passar sitt liv. Det är viktigt för att bygga bort segregation och otrygghet. Ett högt bostadsbyggande är också ­viktigt för den personliga utvecklingen hos människor och utvecklar hela landet. Ingen kommun ska kunna smita från ansvaret att bygga bostäder så att fler hittar den bostad som passar deras liv. Vi ser också att utvecklingen av industriellt byggande kan leda till en fortsatt hög byggtakt till rimliga priser.

3

MILJÖPARTIET Emma Hult, talesperson för HBTQ-frågor samt bostads- och idrottspolitik Miljöpartiet vill att beskattningen ska bli mer rättvis. I dagsläget gynnar beskattningen de som redan har mycket, medan de som har lite kapital missgynnas. Därför vill Miljöpartiet öka progressiviteten i hela skattesystemet och särskilt i de delar som rör kapital. Vi vill därför införa ett golv och höja taket för den kommunala fastighetsavgiften.

1

Kompetensbristen är ett av de största hindren för företag i Sverige att utvecklas, expandera och behålla konkurrenskraft. Arbetskraftsinvandringen och kompetent arbetskraft som vill komma hit och bygga Sverige, är en viktig del för att vi ska klara av att bygga i den takt vi behöver. Men det ska ske med schyssta villkor och utan fusk. Miljöpartiet har varit med och infört flera kontrollsystem de senaste åren för att skärpa tillsynen. Vi har till exempel infört krav på arbetsgivare att varje månad redovisa arbetsgivaravgifter och system

2

med personalliggare, så att myndigheter ska kunna kontrollera vilka som arbetar på en arbetsplats. Vi måste också stärka upp den inhemska kompetensen. Fler behöver läsa gymnasial yrkesutbildning för att vi ska kunna säkra ny arbetskraft i byggbranschen. Den gröna omställningen av samhället innebär förändringar också i byggbranschen och det är viktigt att människor kan utveckla sin kompetens också senare i livet. Miljöpartiet har därför länge verkat för det vi kallat omställningstid, ekonomiska möjligheter att vidareutbilda sig mitt i livet.

Miljöpartiet vill se ett stöd till energieffektivisering, och det ingick också i höstens budgetproposition när vi satt i regering, men ströks av M, KD och SD i och med att deras budget gick igenom. Vi vill också utveckla och utöka investeringsstödet, som har varit viktigt för att öka takten på byggandet av nya, klimatsmarta bostäder.

Miljöpartiet vill se en omställning i branschen och har i regeringen drivit igenom att nya byggnader ska klimatdeklareras. Miljöpartiet menar att det är mycket angeläget att gränsvärden för klimatdeklarationer kommer på plats så snart som möjligt för att öka effekten av deklarationerna. Vi vill också ställa energikrav på befintliga fastigheter.

Vi vill införa ett startlån för unga, bospar, stimulera nya upplåtelseformer så som till exempel byggemenskaper och kollektiva boendelösningar, förenkla så att fler kontor kan omvandlas till bostäder och ge statliga lånegarantier till byggande i delar av landet där bostadsmarknaden är svagare.

3

3

HUSFAKTA 29


CENTERPARTIET Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson och riksdagsledamot Vi vill inte återinföra fastighetsskatt i någon form. Men det behövs en skattereform som ser över bostadsbeskattning och avdrag för till ­exempel räntor. Centerpartiet ser inte skattehöjningar på det ägda boendet som en del av detta.

1

Det saknas redan utbildad och behörig arbet­skraft inom byggsektorn. Vi vill lyfta goda exempel på yrkesintroduktion i form av lärlingsutbildningar av nyanlända parallellt med SFI som bedrivs i några kommuner av bransch och gymnasium i samarbete. Byggandet är en av de branscher som gynnas av den möjlighet till arbetskraftsinvandring vi vill bibehålla. Vi ser mycket allvarligt på arbetsmarknadskriminalitet och för­ ordar bättre kontroller av ID06 på byggarbetsplats­

2

er. Serietillverkande hus och industriella processer bidrar också till att öka effektiviteten och ger en bättre arbetsmiljö på byggen. Energideklarationer och kommande klimat­ deklarationer för byggnader är ett verkningsfullt medel, förutsatt att de är utmanande och följs upp. Vi förordar klimatneutralt byggande i trä och vill förenkla för återbruk av byggmaterial. Centerpartiet har i vår budget avsatt medel för hushållen att göra skatteavdrag för energieffektivisering och egenproducerad el i sin fastighet.

3

Vi strävar efter långsiktigt hållbara ekonomiska villkor för bygg- och fastighetsbranschen. Vi anser att det ska vara möjligt att bygga hyres­

3

rätter utan bidrag och subventioner. Vi strävar efter en friare hyressättning i nyproduktion och ökad marknadsanpassning av hyror i det befintliga beståndet, eftersom vi menar att dagens system hämmar byggandet, verkar återhållande på renoveringsåtgärder, skapar inlåsningseffekter och försvårar för de som ännu inte fått tag på en bostad. Vi verkar för bild­ andet av en ny social bostadssektor tillgänglig för de som är strukturellt hemlösa, har låga inkomster, lever i trångboddhet och är beroende av illegal andrahandsuthyrning.

LIBERALERNA Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson Fastighetsavgiften utgör en stor utgift för många fastighets- och husägare. Vi har inga förslag om att ändra den. Den gamla fastighetsskatten ska absolut inte återinföras. Eventuella framtida förändringar inom dagens system ska ske på ett sätt som inte drabbar hushållens köpkraft.

1

Det måste vara enkelt för företagare i Sverige få tag i rätt kompetens. Ibland beror bristen på att rätt kompetens saknas i landet, därför vill vi göra det enklare att arbetskraftsinvandra. Vi vill även stoppa kompetensutvisningar. Arbetsbrist kan också uppstå på grund av missmatchning mellan utbildning och arbetsmarknad en matchning som Liberalerna vill förbättra genom att bygga ut yrkeshögskolan och starta en ny yrkesskola för den som saknar gymnasieexamen och snabbt vill komma ut i arbetslivet.

2

För att bygg- och fastighetsbranschen ska kunna ställa om till att bli mer hållbar krävs att politik och näringsliv samverkar. Inom bygg- och fastighetsbranschen har både stål, betong och arbets­maskiner stor klimatpåverkan – industrier som alla är på god väg att ställa om. Liberaler­ na ser positivt på de satsningar som finns på fossilfritt stål. Vi vill även göra det mer lönsamt för cementindustrin att reducera sina utsläpp genom koldioxidinfångning, så kallad CCS. Arbetsmaskin­ er behöver, där det är möjligt, i högre utsträckning elektrifieras även med detta behöver det offentliga hjälpa till. Liberalerna vill också se till att öka b ­ yggandet i trä och andra mer miljövänliga material – detta genom att stödja forskning och utveckling inom området men även genom att stötta demonstrationsanläggningar. Vi vill även under­lätta typgodkännande av fastigheter och industriellt byggande av exempelvis modulhus,

även detta kommer bidra med minskade utsläpp genom förkortade bygg­ processer.

Vi måste främja en hushållning med resurser och premiera materialval utefter dess hållbarhetsprestanda och avtryck. Det finns också anledning att bevaka på vilket sätt transporter kan reduceras under byggnation. De landvinningar som gjorts genom ett utökat industriellt byggande visar hur ett helhetstänk som planeras för byggnationen sparar både pengar och onödiga inslag.

effektiva­re plan­processer. Vi vill se ett ökat byggan­ de av småhus och införa en planerings­ stimulans så att utbudet av byggbar mark för småhus ökar. Vi vill sänka trösklarna in på den ägda bostadsmarknaden så att fler kan äga sitt boende, bland annat genom att se över kreditrestriktionerna, stimulera ungas bosparande och införa hyrköp.

3

Det är för komplice­ rat och dyrt att bygga i Sverige. Liberalernas bostads- och byggnadspolitik går ut på att fler ska få råd att köpa vad som byggs och att det ska bli mer lönsamt att bygga. Vi vill förenkla byggprocesser och låta marknaden få påverka prisbildning mer. Två steg i rätt riktning är att tillåta fri hyressättning vid nyproduktion och låta läge och kvalitet i bostäder få ett större genomslag vid prissättningen. Tack vare Liberalerna är dessa frågor redan utredda och vi har tydliga lagförslag som kan införas redan i början av nästa mandatperiod.

3

KRISTDEMOKRATERNA Larry Söder, bostadspolitisk talesperson Kristdemokraterna var drivande i arbetet med att avskaffa fastighetsskatten 2008. I stället infördes en fastighetsavgift. För oss är det viktigt att fastighetsavgiften inte höjs under nästa mandat­ period, den ska inte fungera som en fastighetsskatt i förklädnad.

1

Det är ett stort problem med arbetskraftsbrist inom byggbranschen. Det finns många arbetstillfällen men kompetensen saknas. Vi menar att det behövs fler lärlingsplatser och arbetskraftsinvandring. Yrkesutbildningarnas status behöver också stärkas för att fler ungdomar ska välja dem.

2

30 HUSFAKTA

3

Det behöver bli enklare att bygga och fler måste få möjlighet att äga sitt boende. Vi vill se regelförenklingar för byggsektorn och

3


Foto: Brzozowska.

MODERATERNA David Josefsson, bostadspolitisk talesperson Vi är emot en återinförd fastighetsskatt och vi är oroade för att det nu höjs röster för att återinföra fastighetsskatten, framförallt bland social­demokrater och miljöpartister. Vi anser inte heller att dagens fastighetsavgift bör förändras.

1

För att motverka brist på arbetskraft behöver fler utbilda sig och fler behöver ta de jobb som finns. I vår budget ökar vi kraftigt resurserna för yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen. Sam­ tidigt behöver fler gå de utbildningar som finns och som efterfrågas på arbetsmarknaden – det finns en stor outnyttjad potential bland alla arbetslösa. Vi vill höja kraven och förväntningarna bland annat genom en utbildningsplikt för nyanlända. Samtidigt behöver arbetslinjen stärkas: skatten på arbete ska sänkas och vi vill genomföra en stor bidragsreform som kommer till rätta med problemet att bidrag kan staplas på varandra till den nivå som gör att arbete inte lönar sig. Vi sänker också anställningskostnaderna för företag som anställer personer som varit arbetslösa en längre tid. Vi vill därutöver införa en tvåårig yrkesskola på gymnasienivå för att fler unga ska slutföra en gymnasieutbildning och kunna möta efterfrågan på arbetskraft.

2

Vad gäller arbetskraftsinvandring vill vi mot­verka fusk och kriminalitet. Vi vill införa ett lönekrav på minst 85 procent av medianlönen, dock med undan­tag för bland annat säsongsanställningar. Vi vill också införa försörjningskrav för anhöriga. Vi vill samtidigt införa en 30-dagarsgaranti för handläggning av kompletta ansökningar, idag är handläggningstiderna alldeles för långa. För oss är det viktigt att minska byggandets klimatavtryck. Det finns många fördelar ur både ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv med att återvinna mer och fler material. Vi vill till exempel underlätta regelverket för att flytta hela hus till nya platser för att de ska få nytt liv. Vidare bör nya projekt också i större utsträckning designas så att det är möjligt att enkelt bygga om när behoven förändras, för att på så vis minska antalet rivningar och därmed behovet av nyproduktion men också utsläppen förenade med renoveringar och ombyggnad. Det material som används ska vara så miljö­vänligt som möjligt. Moderaterna tror att både trä, betong och andra material kommer att behövas som byggmaterial i framtiden. Det är därför viktigt att genom en god incitamentsstruktur bidra till utveck-

3

lingen av mer klimat­ smarta versioner av samtliga ­material. En förutsättning för det är att inget material i sig premieras via standarder, lagstiftningar eller upphandlingar utan att dess samlade egenskaper tillåts vara avgörande. På så vis möjliggörs ett konkurrens­kraftigt och klimatsmart byggande. Regeringens saktfärdiga agerande kring svensk cementproduktion är extremt oroande där vi nu ­riskerar att bli beroende av importerad cement med betydligt större klimatavtryck än den svenska. Underskottet på småhus är stort och flera undersökningar visar att de flesta svenskarna helst skulle vilja bo just i ett småhus, men det är inte det som framförallt byggs. I slutet av november kom den statligt ägda banken SBAB med en rapport som i stället visar att det byggs för många hyres­rätter i Sverige, särskilt i relation till bostadsrätter och småhus. Vi vill därför särskilt fokusera på regelförenklingar med syfte att möjliggöra ett ökat byggande av småhus.

3

SVERIGEDEMOKRATERNA Mikael Eskilandersson, civilpolitisk talesperson Vi ställer oss negativa till ett eventuellt återinförande av fastighetsskatten, vilket har diskuterats från socialdemokratiskt håll. Vi är generellt negativa till boendeavgifter och har som förslag att fastighetsavgiften för studentbostäder ska sänkas, samt att taket på fastighetsavgiften för småhus avseende pensionärer och utsatta grupper ska sänkas från fyra procent till tre procent av inkomsten.

1

Vi vill se en kraftigt begränsad arbetskrafts­ invandring och införa myndighetsprövning där syftet är att säkerställa att jobben i Sverige i första hand tillsätts av människor som bor i Sverige. Vi ska inte ha ett stort inflöde av arbetskrafts­ invandring till tjänster som kan tillsättas av personer som redan befinner sig här. Vi är positiva till att gymnasieutbildningar i högre grad anpassas efter arbetsmarknadsmässiga behov och vill se tvååriga yrkesprogram på gymnasiet för att elever ska

2

kunna välja att snabbare komma ut i arbetslivet. Dessutom vill vi införa ett nytt lärlingssystem. Utöver detta är det viktigt med åtgärder för att säkerställa god arbetsmiljö och stävja fusk och utnyttjande. Vi ser positivt på möjligheten att bygga mer i trä, samt möjligheten till användande av återanvända material och utvecklandet av CO2-fri cementtillverkning. Här finns bland annat möjligheter till medfinansiering genom industriklivet. Vi har föreslagit att regeringen bör ge lämplig myndighet uppdraget att skapa riktlinjer för klimatcertifiering kopplat till gränsvärden, som informativ utgångspunkt för frivilliga sådan på marknaden. Vi ställer oss även positiva till att utreda nya metoder för att effektivisera energiförbrukningen i bostäder.

3

Centralt viktiga frågor är för oss: att öka bostadsbyggandet i enlighet med behoven där fler olika upplåtelseformer samt finansieringsmöjlig-

3

heter för bostadsköp inte minst för unga personer, behöver möjliggöras. Fördelaktigt bosparande, särskilda bolån för unga samt skrota det andra amorteringskravet är konkreta förslag från oss. Viktigt är även att regler och processer för planering och byggnation ytterligare anpassas och förenklas. Byggnation måste möjliggöras på fler platser i hela Sverige genom att strandskyddet reformeras, att riksintresseområdena minskas till antal och omfattning samt att avvägningar i skyddade områden görs där nödvändig byggnation ges bättre företräde än idag. Ett exempel är de industriexpanderande områdena i norra Sverige. Trygghetsfrågan är även viktig, och att nödvändiga åtgärder för att säkra boende- och vistelsemiljö sätts in i utsatta områden.

HUSFAKTA

31


Foto: Willowpix.

Bin och regnvatten Årets miljöinitiativ

Återanvändning av regnvatten och omsorg om pollinatörer är några av HSB Skånes miljösatsningar för 2022. AV: CHRISTINA BILD

N

u påbörjas arbetet med att förverkliga resultatet av HSB Skånes medarbetartävling Årets miljöinitiativ. De två vinnande bidragen, som kom från HSB Skånes kommunikatör Malin Bengtsson, handlar om att dels gynna pollinatörerna, dels ta tillvara dagvattnet kring företagets egna fastigheter på ett bättre sätt. Dagvattenprojektet innebär åtgärder för att minska vattenförbrukningen genom att använda regnvatten för bevattning, men också minska risken för översvämning genom att se över hur ytor kan optimeras för att ta hand om stora regnmängder. För att förverkliga Malin Bengtssons andra

förslag ska HSB Skåne initialt skapa bättre förutsättningar för pollinatörer vid hyres­ fastigheten Solbrinken i Bjärnum. Målet är att det ska finnas en färdig äng under 2022. – På gården till Solbrinken finns en backe, Ekbacken, där tänker jag mig en liten slingrig stig som omgärdas av mer fri­ växande vegetation. Jag har också funderingar på att plantera vårlökar i den backen. Det blir ett avslappnande inslag för våra hyresgäster och kan förhoppningsvis bidra till hållbarhet även för dem, säger Lena Yüceakin, förvaltare på HSB Skåne i ett pressmeddelande.

SPECIAL ÄR STANDARD. Entrépartier i EK och invändiga glaspartier. Se referensbilder på www.nibema.se

32 HUSFAKTA

Foto: Antagain.


Signera kontrakten var ni än är! Digital signering – snabbt, säkert och smidigt till en låg kostnad. – Skickas direkt från Itkett och parterna kan befinna sig på olika platser vid undertecknandet. – Upp till fyra olika parter kan anges för att signera samma signeringsärende. – Juridiskt säker signering med BankID. När ett avtal är signerat av samtliga parter kan det inte ändras. – Enskilda hyresavtal, bilagor eller hela ärenden kan signeras samtidigt. KAMPANJ: Fem kontrakt/ärenden för signering ingår utan extra kostnad t o m 31 mars 2022. Därefter är det enkelt att köpa till fler (inget bäst-före-datum på dessa).

Läs mer och prova Itkett 14 dagar kostnadsfritt! www.itkett.se

Alltid med Itkett:

P Säker inloggning på valfri dator P Ingen installation av program behövs P Alla nödvändiga avtal och mallar ingår P Juridiskt säkrade dokument P Er egen logotyp P Fri support P Funktionerna ärendehantering och påminnelse ingår

Alla hyreskontrakt ni behöver till ett fast årspris


Foto: Eloi_Omella.

Koldioxidsnålt byggande Ny studie från IVL Miljöinstitutet En ny studie från IVL Miljöinstitutet visar att forskning kring koldioxid­snålt byggande främst fokuserar på utvecklade ­regioner och förnybar energi – och att näringslivet främst anger ekonomi som hinder för utvecklingen. AV: CHRISTINA BILD

F

ör att nå globala klimatmål måste bland annat nya och befintliga byggnaders miljöpåverkan minskas radikalt. Forskare vid IVL Miljö­ institutet har screenat drygt 900 vetenskap­ liga artiklar för att bättre förstå huruvida olika lösningar för att minska byggnaders klimatpåverkan kommer till praktisk användning eller inte. Resultatet visar att forskningen fokuserar mer på vad som främjar utvecklingen av byggnader med lägre klimatpåverkan än på vad som hindrar den. – Det finns mycket forskningsresultat kring förnybar energi i Europa medan flera

34 HUSFAKTA

andra typer av lösningar, som byggmaterial med låg klimatpåverkan, beteenderelatera­ de åtgärder, digitalisering eller lösningar kopplade till utveckling av cirkulär ekonomi är utforskade i mycket lägre grad, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Som i så många andra fall är det pengar som styr. – Trots att det många gånger finns en positiv inställning och en vilja att använda lösningar som minskar byggnaders klimatpåverkan så hindras de ofta av ekonomiska skäl. I konsumentledet verkar man mer redo

att stödja starkare åtgärder från statens sida medan man från näringslivets håll anger en rad organisatoriska faktorer som gör att koldioxid­snålt byggande inte ses som en optimal lösning, säger Érika Mata. Studien visar att utvecklade länder påverkas av allmänhetens uppfattning. Åtgärder som kan påverka livskvaliteten, som inomhustemperatur, ekonomi och krav på beteende­föreningar är känsliga. I andra ­länder bromsas utvecklingen främst av ­tekniska och ekonomiska begränsningar. Något som däremot förenar alla länder är att informativa och ekonomiska åtgärder, särskilt statligt stöd, ger en positiv effekt på införandet av koldioxidsnåla bygglösningar. – För att komma framåt i arbetet med att minska klimatpåverkan från byggsektorn globalt behövs det kraftfulla styrmedel som omfattar flera typer och aspekter av lösningar och som också riktar sig till olika målgrupp­ er, säger Érika Mata.


SVENSK DESIGN MED TRADITIONER

HISS

SVERIGES BREDASTE SORTIMENT AV KÖKSFLÄKTAR

www.tovenco.se

ELSK ÅP

Vill du veta vad som är ännu bättre än återbruk? Vi är specialister på att förvandla trista ytor i t.ex. cykelrum, korridorer, miljörum, garage och tvättstugor, till oväntade positiva upplevelser på ett resurseffektivt sätt och tycker att ögonen ska ha roligt. Och extra roligt är det när vi kan bidra till att förlänga livet på något som annars skulle ha bytts ut, t.ex. hisskorgen och elskåpet ovan. Vi kallar det för fortsattbruk och är tämligen svårslaget ur miljösynpunkt. Att synlig omtanke dessutom ofta leder till en känsla av ökad trygghet låter väl också bra?

FA S T I G H E T E N S M E S T Y T L I G A VÄ N W W W. H I S S D E S I G N . S E

MOVE UP OMFLYTTNINGSRENOVERINGAR

TOTALRENOVERINGAR

Leverans

Vi vill göra det lätt för dig som är kund hos oss att hålla ditt fastighetsbestånd i toppskick. Därför har vi utvecklat en process för effektiva renoveringar. Processen tar dig från start till mål, oavsett om det handlar om omflyttningsrenovering eller totalrenovering.

Beställning Smart urval

Offert och villkor

rot@ahlsell.se Tel. 031-83 49 65 www.ahlsell.se

Uppföljning

Spikat och klart


My Hagström, Valter Tuominen Sjöholm och Freya Lekander testar den nya lekparken som knyter samman ett gammalt och ett nytt bostadsområde i Skärblacka.

Park som peppar

När hyresgästerna får bestämma Generation Pep är en organisation som vill hjälpa till att aktivera framför allt unga, som idag blir alltmer stillasittande. Hyres­ bostäder i Norrköping har nu invigt Östergötlands första Pep Park, utformad tillsammans med hyresgäster samt barn och unga själva för att maximera rörelseglädjen! TEXT: HENRIK FITINGHOFF

D

et är ett känt faktum att unga idag blir allt mer stillasittande. Det skapar en rad negativa konsekvenser, både för individen och samhället. Förmågan att fokusera sjunker och den generella hälsan försämras. Generation Pep startades av kronprinsessparet 2016 och har sedan dess arbetat i olika projekt och initia­tiv för att öka barns fysiska aktivitet och se till att de äter bättre, något som ofta hänger ihop. Ett av deras samarbetsinitiativ är så kallade Pep Parks som är tänkt att på ett lekfullt sätt aktivera barn, ungdomar och vuxna. Pilot-

36 HUSFAKTA

projektet invigdes i Huvudsta, Solna hösten 2019, och två till har byggts under samarbetet mellan Solna Stad, Fabege samt Generation Pep. Och nu har alltså ytterligare en Pep Park byggts i Skärblacka i Östergötland. Men att det skulle bli en Pep Park fanns inte med i tankarna från början. I stället handlade det om att ett stort klätternät skulle plockas ned för att ge utrymme för en nybyggnation. Klätternätet var mycket populärt och Hyresbostäder ville ersätta det med någon slags lekpark. – Eftersom vi vill att våra boende ska vara engagerade i sin närmiljö så frågade vi

dem vad de tyckte. Samtidigt gick frågan till Parkskolans elever, som genast satte igång att ­producera olika förslag, berättar Jacob Jaldeland - projektledare marknad på Hyresbostäder. Eleverna skapade sedan bilder av sin ”Drömpark” i ämnena bild och teknik, där de också skulle ha med saker som belysning, papperskorgar och annat. Men framför allt så skulle den vara säker och trygg för alla. Stadsdelsutvecklare Anna Kanervo har i mångt och mycket fungerat som länk mellan Hyresbostäder, boende och elever, och haft den grannlaga uppgiften att försöka ta in alla tips och förslag och få ihop det. – Sedan var det en ur skolpersonalen som tipsade oss om att vi kunde bli certifierade som Pep Park från Generation Pep, vilket vi genast satte igång med, säger Jacob Jaldeland. Tanken var att parken skulle hamna mellan det gamla och det nya området. De boende berättade också att det fanns en pulkabacke som de gärna ville behålla, och så fick det bli.


Lekparken ska inspirera till lek och rörelse för både barn och vuxna, och samtidigt utgå från befintlig miljö samt naturmaterial.

HUSFAKTA 37


Kevin Nilsson och Valter Tuominen Sjöholm testar livet som DJ:s i lekparken och hoppas på många danssugna.

– Det här visar också hur viktigt det är att ha en dialog med boende när något sånt här ska göras, för vi kände inte alls till pulkabacken, säger Jacob Jaldeland. Något som heller inte fanns med i den ursprungliga planen var en mountainbike-bana, men efter att i princip alla elever ritat in en sådan så bestämdes det att den skulle komma med. Eleverna byggde också modeller av sina förslag på lekpark i tekniken. – Vi tyckte modellerna var så bra så vi använde dem som underlag i upphandlingen, berättar Jacob Jaldeland.

få ett friskare liv, och ett av deras samarbets­ initiativ är just Pep Parks där framför allt fastighetsägare och kommuner går in som intressenter. – Vi tog fram konceptet Pep Park för att inspirera fler att skapa aktivitetsytor för att främja rörelseglädje hos barn och unga. Idag vet vi att bara en bråkdel av barn och unga rör sig i den utsträckning de behöver, att då bygga fler ytor som inbjuder till lek och rörelse är något vi ser som otroligt positivt, säger Carolina Klüft. För fastighetsägare handlar det både om

Och det är det som är så häftigt, att vi ­tillsammans med boende och elever har ­kommit fram till något som verkligen ­kommer att bli nyttjat Carolina Klüft har varit engagerad i Genera­tion Pep sedan starten 2016, först som projektledare och från 2019 som verksamhets­chef. Syftet med organisationen är att engagera hela samhället för att barn ska 38 HUSFAKTA

att få friskare och gladare hyresgäster, men också minska klotter och skadegörelse på fastigheter. Hyresbostäder i Skärblacka hade som krav att parken skulle använda så mycket som möjligt av den naturliga miljön som

fanns i området och återvinna olika naturliga material. Tillsammans med de boendes och elevernas tankar och förslag har det skapat en mycket attraktiv aktivitetsyta. – Och det är det som är så häftigt, att vi tillsammans med boende och elever har k­ ommit fram till något som verkligen ­kommer att bli nyttjat, säger Jacob Jaldeland och fortsätter. – Det visar också hur otroligt viktigt delaktighet är. Även skolan har uppskattat initiativet från Hyresbostäder och resultatet som det gett. – Unga elever som blir lyssnade på och får vara delaktiga i ett projekt som detta får dem att växa och känna engagemang. Det är ­viktigt inför framtiden, säger Anna Ljungemyr som är rektor på Parkskolan i Skärblacka. Aktivitetsparken är uppförd av Green Öster­götland. Företaget arbetar med offentliga miljöer i Syd- och Mellansverige och har som målsättning att göra just tillgängliga och funktionella grönytor och parker. Parken invigdes genom en pressträff i december 2021, men den mer officiella invigningen kommer att ske i vår när det är lite varmare ute. Då kommer också namnet som de boende tagit fram att offentliggöras, nämligen Blackas Pepp och Hopp.


R I N G OS S PÅ 03 1 – 4 3 5 0 9 0 E LLE R G Å I N PÅ W W W. M I LLE TE C H . S E

Bra priser och snabba leveranser Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Takljuskupol 3-glas Rundad eller pyramid. Vi har de flesta storlekar i lager.

Terrassbrunn

För avvattning av takterrasser och innergårdar. Tapprör 400 eller 600 mm.

Hudbesvär? Behandla din kropp med MicroSilk™ både på in- och utsidan.

Uppstignings-/ inspektionslucka • Låsningsbara från in- eller utsidan. • Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Åskledarfäste Takledningshållare för horisontaltak.

Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031 – 43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se

Ge din hud en äkta skönhetsbehandling, samtidigt som du njuter av en avslappnande stund inne i ditt badkar eller ute i ditt spabad. MicroSilk™ är en vattenterapi som gör att mikrobubblor strömmar ut ur badets munstycken. Bubblorna innesluter din kropp i ett lugnande och skummande moln av syre, och att syre är bra för vår hud det vet vi ju redan. Inte minst ur ett återfuktande perspektiv. Den ökade syrenivån ger bättre cirkulation, den får huden att ”andas” och cellerna att förnyas. MicroSilk™ ger ny energi både till din in- och utsida. Marquis spabad och Interforms badkar med MicroSilk™ hittar du på nordiskakvalitetspooler.com PARTNER TILL

Pleasure now – and for a lifetime


Nytt liv i Fixfabriken Säljstarter, byggstarter och inflyttning Området vid Fixfabriken i Majorna börjar ta form. Nu är det full fart med säljstarter, byggstarter, inflyttning och en ny elbilspool. AV: CHRISTINA BILD FOTO: HSB GÖTEBORG

D

et händer mycket i den ”nya” stadsdelen runt gamla Fixfabriken i Majorna i Göteborg. Nyligen säljstartade HSB Brf Spanjoletten, vars namn har lånats från det fönsterbeslag som områdets nav, Fixfabriken, tillverkade i decennier. Spanjoletten erbjuder 141 bostäder, från stadsradhus till tak-, etageoch studiolägenheter och (förstås) tämligen vanliga dito. De flesta av lägenheterna har minst en balkong eller uteplats, studiolägenheterna har fem meters takhöjd med fönster från golv till tak och flera av planlösningarna är i två våningar. Fixfabrikens gamla kontor förblir en central del i det nya området men omvandlas till bostäder, gemensamhetslokal och förhoppningsvis ett kafé med uteservering. När renoveringen är klar ska områdets signum,

40 HUSFAKTA

Fix-skylten, åter ta plats på taket i nytill­ verkad form. Logotypen kommer också återfinnas på HSBs porthandtag för att förstärka historiekopplingen.

PRIO PÅ GEMENSAMMA YTOR

Fabriken har inspirerat till både arkitektur och materialval i lägenhetshusen, vilket kan anas i oktagonala fönster, entrépartier av ek och fönsterbänkar och trappor i kalksten. Men framför allt återspeglas historien i teglet; fasader­nas gulvita och röda handslagna tegel, marktegel ute och inne, tegelmurar och tegeldetaljer i utemiljöerna. – Utvändigt var teglet självskrivet med tanke på områdets historia. Vi räddar faktiskt mycket av det som funnits sedan tidigare, berättar Jenny Andersson Höfvner, arkitekt på Bornstein Lyckefors som ligger bakom gestaltningen av Spanjoletten. Gemensamma ytor har varit högt prioriterat vilket resulterat i tre gröna ytor; innergården, Espangnolettplatsen och takterrassen med utsikt över Göteborgs hamninlopp, liksom en stor lokal med flera funktioner, bland annat bokningsbara arbetsplatser. Med faciliteter som stöldsäkra cykel­ parkeringar, cykelservicerum och tillgång till bilpool via Move About, som etablerades i

januari 2022, är tanken att man ska kunna leva bilfritt i området. – Som ett naturligt led i all vår nyproduktion genomför vi projekt med en hög hållbarhetsambition. Gäller allt från utformning, materialval till kommunikation. Det känns då som ett mycket bra val att erbjuda alternativet med bilpool till våra kunder, vilket ger en bra positiv påverkan på miljön och möjliggör ett effektivt transportalternativ utan att behöva äga egen bil, säger Lars Carlsson, Fastighetsutvecklare, Fastighets AB Balder och Christer Thomassen, Projektledare nyproduktion, HSB Göteborg. Granne med Spanjoletten etableras också 350 lägenheter i regi Tuve Bygg och ­Magnolia Bostad. Kvarteret Linnefabriken och Kvarte­ ret Linneförrådet satsar på certifiering med Miljöbyggnad Silver, vilket bland annat innebär lång energianvändning, effektiv ventilation och miljömedvetna materialval. Linnefabriken omfattar ett till fyra rum och kök och Linneförrådet även femrummare. Längst upp finns vindslägenheter med takkupor. Även här har arkitekturen inspirerats av industri­historien och husen har olika höjd med utblick mot parken och torget. Försäljningen är i gång och inflyttning planerad till 2024.


Rena Rörsystem Sparar Pengar! Energi Renovering samtidig Energi Effektivisering Dricksvatten-, varmvatten-, värme-, ventilations- & kylsystem Bättre teknisk funktion, lägre drift- underhålls- & energikostnader

Intresserade av att: Få design utb? Få installerat? Installera? Bli samarbetspartner? Få mer info?

Bauer Watertechnology Systems AB www.bauer-wt-systems.se Tel: 08-580 380 66 / 67 Mob: 0708-999 725 E: info@bauer-wt-systems.se

Ta inga risker

Då och då behöver ett tak ses om. Som fastighetsägare ansvarar du för att taket är säkert att vistas på. Upptäck vårt kompletta sortiment av taksäkerhetsprodukter på perwikstrand.se


Koll på skadeinsekter Baggar, bockar, malar och termiter. Insektsfaunan är stor och en och annan kan orsaka stor förödelse på framför allt trä, textil och papper, något som inte minst är ett ständigt hot mot museer och arkiv. Riksantikvarieämbetet, Svensk Byggtjänst och PRE-MAL, de svenska museernas, bibliotekens och arkivens skadedjursgrupp, har därför tagit fram ett hjälpmedel för att identifiera skade­ insekter: ”Insektsnyckeln – våra vanligaste skadeinsekter”. Insektsnyckeln består av en karbin­hake med ett förstoringsglas och en samling kort där 41 vanliga skadeinsekter presenteras med bild och en kort information. På kortens baksidor finns en QR-kod till raa.se/insektsnyckeln, där man hittar mer information om respektive insekt.

Återbruk från Kina till Västerbotten Man kan köpa det mesta på auktion. Till exempel en två våningar hög trä­paviljong som tidigare stått vid Volvo Ocean Races målgång i Cardiff, Shenzhen och Kapstaden. – För att verksamheten ska gå ihop behöver vi fler boenden, och en förutsättning är att vi kan ta emot gästerna på ett bra sätt. Därför har vi köpt in den här paviljongen via en auktionssajt, säger Annika Rydman, vd för Granö Beckasin. Granö Beckasin är en turistdestination med ekoprofil, mest känd för att man kan övernatta i ”fågelnästen” uppe i träden. Anläggningen ligger vid Umeälven, ganska precis mitt mellan Umeå och Lycksele. Tanken är att den återbrukade paviljongen ska rymma reception, restaurang, kök, konferens- och utställningsdelar och kontor.

Kontorshus i Ferdinand Bobergs anda Helt nya byggnader i Stockholms absoluta innerstad – och det dessutom med cirka 8 000 uthyrningsbara kvadratmeter – tillhör inte vanligheterna. Men, om arkitektfirman Fojab och fastighetsägaren Castellums planer blir verklighet, är det precis vad som kommer att ske i kvarteret Hälsobrunnsgatan/Torsgatan, ett stenkast från Sabbatsberg. Längs Torsgatan 22–30 färdigställdes 1906 Stockholm Vattens och Stockholm Gasverks huvudkontor. Den massiva byggnaden, ritad av Ferdinand Boberg, har nyligen renoverats till moderna kontorslokaler i regi av just Fojab och Castellum. Nu är tanken att Boberg-huset på Torsgatan ska utvecklas mot Hälsobrunnsgatan via tre sexvåningshus och en indragen takvåning. De övre våningarna är tänkta för kontor medan bottenvåningarna ska locka allmänheten med butiker och restauranger. Kvarterets nav blir innergårdarna som kopplas samman via pelargångar och passager. Tack vare fler öppningar in i och mellan husen ska flödet mellan gatorna förstärkas. Hälsobrunnsgatan ska också breddas med en ny trottoar och få en mer stadsmässig karaktär. – Något liknande finns inte i Stockholm

idag. Utformningen är ambitiös och vi kommer att arbeta aktivt med att få in rätt innehåll när det gäller restauranger och butiker, så att kvarteret blir ett besöksmål i sig, säger Per Wilhelmsson, projektutvecklare på Castellum i ett pressmeddelande. Arkitekturen på de nya byggnaderna hämtar inspiration från platsens historia i material, fasadrytm, våningshöjd och fönsterformer, samtidigt som de speglar sin tid. – Det är ovanligt att det finns så mycket yta att arbeta med i centrala Stockholm och ambitionsnivån från Castellum är hög. Husen, innergårdarna och gatumiljön kommer att ge nytt liv åt en idag ganska förbisedd plats, säger Sergio Barba, arkitekt på Fojab. Om planerna går i lås räknar Castellum med inflyttning 2025.

Lyckos expanderar i Mälardalen Helsingborgsbaserade Lyckos har sedan starten 2017 enbart varit verksamma i södra Sverige men satsar nu på en bredare marknad, framför allt inom Mälardalen. Med byggstart 2024 ska bostadsutvecklaren uppföra 28 radhus och 57 bostadsrättslägenheter i Södra Gunsta, öster om Uppsala. Uppsala kommun planerar för närmare 1 500 bostäder i området, ett centrum med livsmedelsaffär, butiker och verksamhetslokaler samt nya förskolor och en ny grundskola. – Med naturen runt knuten kommer det att finnas stora möjligheter till ett rikt friluftsliv. Utbyggnaden av Södra Gunsta passar väl in i den trend som vi har sett under de senaste två åren, att många söker sig till mer småskaliga bostadsområden och orter där den upplevda tryggheten är större, där närheten till naturen lockar och där det finns utbyggd kollektivtrafik till en närliggande större stad, säger Lyckos vd Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Lyckos fokuserar på några få bostadstyper och mycket begränsade tillvalsmöjligheter, vilket ger en effektiv produktion med korta ledtider. – Det förenklar processen, är kostnadsbesparande för alla parter och har visat sig vara attraktivt för många kommuner, säger Anders Larsson. Lyckos ingår i den svenska familjeägda koncernen Midroc Europe, som i januari bytte namn till Granitor.

Professionell tvättstugeutrustning Dags att uppdatera tvättstugan med rätt produkter? Specialisthjälp och fri rådgivning idag. Ring oss på 031-752 01 55. PODAB_Husfakta_åttondelssida_2201_190x30.indd 1

42 HUSFAKTA

2022-01-21 09:51:03


I över 70 år har det familjeägda bolaget Dörr & Portbolaget levererat svensk kvalitet

Dörr & Portbolaget i Vittaryd AB

info@portbolaget.com

www.portbolaget.com

Tel: 0372-701 20

Marknadens största utbud av sockellister i metall! Guld

Titan

Silver

Koppar

Olive Sverige AB Företagsvägen 9 954 33 Gammelstad

Svart/vit

070-629 28 49 www.olivesverige.se info@olivesverige.se

Heda Hybridbjälklag håller ljudet där det hör hemma. Vad gör en bostad till ett hem? Vad livets mest privata plats ska fyllas med är naturligtvis högst individuellt. Trots det kan valet av möblering, inredning och design behöva paras ihop med Renoveringen. Ett av alla ljud som gör att mer än nio av tio svenskar inte vill höra sina grannar. Heda Hybridbjälklag har utvecklas tillsammans med experter inom akustik för att hålla oönskade ljud ute - och byggkostnader nere. Ljudklass B kan uppnås med mindre än 370 mm bygghöjd tack vare samverkan mellan bärande träreglar och ett betongskikt. Att bygga tyst är en konst. Välkommen till vernissage på heda.se/ljudkonst

Renoveringen Konstnär: 551,9 Hz


Beijer vässar logistiken med Logeco Byggprojekt ställer alltid stora logistiska krav på leverantörer, speditörer och beställare. Väntetider, mottagningskontroller, svinn, täckning av gods, förvaring och avfallshantering är bara några exempel på svårberäknade och resurskrävande utmaningar som dyker upp. Bygghandelskedjan Beijer har sedan tidigare utvecklat en modell för att säkerställa kvalitet och effektivitet under hela materialflödet, från projektering till logistikoptimering och byggplatslogistik. En modell som nu vidareutvecklas och effektiviseras tack vare ett nytt samarbete med bygglogistikföretaget Logeco. Genom att Beijer och deras kunder får tillgång till Logecos tjänster och leveransplaneringsverktyget LogiPlan, möjliggörs gemensam planering, hantering och uppföljning av leveranser och resurser på byggarbetsplatsen. Verktyget ger också ett effektivare informationsflöde och underlättar för insamling av CO2-data till projektets klimatdeklaration.

Nybygge i skidbacken Lagom till julen 2022 ska 47 nya bostadsrätter stå klara i Kläppens bästa backläge, intill Hotell Kurbits och Tranan­torget. Lägenheterna, med ski-in/ ski-out runt knuten, har öppen planlösning och den som önskar kan köpa bostaden med både möbler och övrig inredning. Brf Tranantorget uppförs av Fiskarheden Fastigheter, som är en del av Sveriges största privata sågverk och liksom Kläppen Ski Resort ett familjeföretag verksamt i Malung-Sälens kommun.

Köper andelar i solcellspark HSB Mölndal köper andelar i HSBs solcellspark utanför Strängnäs. – Det är en investering som gör skillnad. Andelarna motsvarar 90 procent av elförbrukningen för HSB Mölndals hyresfastigheter. Det känns riktigt bra att bidra till omställningen till förnybar energi och skapa nytta för medlemmar, klimat och miljö, säger David Blücher, vd HSB Mölndal. Den 35 hektar stora solcellsparken invigdes i september 2020. Anläggningen var till nyligen Sveriges största, med en total installerad effekt på 14 megawatt, vilket motsvarar årlig elanvändning för cirka 5 000 lägenheter. I ett initialt skede erbjöds enbart bostadsrättsföreningar i HSB Södermanland att köpa andelar i parken. 44 HUSFAKTA

Akademiska Hus investerar i solceller Statliga Akademiska hus satsar stort på solenergi. Vid Lunds universitet installeras just nu flera anläggningar, bland annat bolagets största hittills med en yta av 2 500 kvadratmeter som ska ge en årlig kapacitet på 450 000 kilowattimmar. Investeringskostnaden för de nio nya anläggningarna i Lund landar på cirka 14 miljoner kronor och planen är att de ska tas i drift till sommaren. Tillsammans med befintliga anläggningar på området kommer den årliga solels­ produktionen uppgå till drygt två miljoner kilowat­timmar per år. Energin ska användas på campus för ventilation, pumpar, belysning och andra fastighetsinstallationer och motsvarar genomsnittsförbrukningen för 100 normalstora villor. – Den rekordstora satsningen som Akademiska Hus nu gör innebär att vi har installerat solceller på i princip alla tak som är lämpade för solceller inom vårt fastighetsbestånd i Lund. Med fler solceller säkras en

elproduktion och elanvändning som sker nära varandra, vilket minskar överföringsförluster i elnäten, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus. Även Uppsala har fått nya tillskott av solenergi. Akademiska Hus har investerat 15,5 miljoner kronor i totalt sju solcellsanläggningar omfattande 4 200 kvadratmeter. Solcellerna finns främst på tak till byggnader där Uppsala universitet är verksamma men också gymnasieskolor och det egna kontoret i Uppsala. Solcellstaken i Uppsala producerar 700 000 kilowattimmar årligen.

Nya grannar till sanatoriet i Örebro I Adolfsberg, mellan centrala Örebro och det enorma köpcentrumområdet Marieberg, uppför Eyra Bostad 51 bostadsrätter för Brf Sanatorieparken. Adolfsberg är sedan tidigare ett område med mestadels enfamiljshus, där de nya lägenheterna tros bli ett attraktivt alternativ. De fyra femvåningshusen i olika nyanser av ljusgrönt började byggas i fjol och inflyttning beräknas ske från sommaren 2022. Föreningens lägenheter, från ett till fem rum och kök, har alla 2,70 meter i takhöjd och inglasade balkonger, alternativt uteplatser. Arkitektoniskt har den närliggande sanatoriebyggnaden, uppförd 1912, delvis fått styra Clarus Arkitekters gestaltning. – Det är inget ”modernt hus”. Du ska lik-

som känna igen och tänka på hur man byggde förr, säger Eyra Bostads projektledare Anna Cedermark i ett uttalande. Områdets huvudbyggnad, gamla Adolfsbergs sanatorium, är idag omvandlat till 24 hyreslägenheter som ägs och förvaltas av KBB Fastigheter.

93 nya bostadsrätter i Uppsala HSB:s expansion i Uppsalaområdet Norra Luthagen går nu in i sin tredje och sista etapp. Med Brf Normann ska 93 nya lägenheter adderas till området, fördelade på allt från ett till fem rum och kök mellan 32 och 122 kvadratmeter. – Med sitt både centrala och naturnära läge blir Brf Normann ett boende med det bästa från två världar, säger Göran Jaxeus, vd HSB Uppsala, i ett pressmeddelande. Lägenheterna, som är inflyttningsklara vintern 2023/2024, har smarta förvaringslösningar som garderober med skjutdörrar och klädkammare och minst en balkong – i vissa fall två. Vissa lägenheter har badrum med separat tvättstugedel och dressingroom i anslutning till sovrum. Några bostäder är också

konstruerade för att kunna addera ett rum genom tillvalsväggar, om familjen växer eller man behöver ett extra arbetsrum. Den som köper en lägenhet som är större än 50 kvadrat garanteras möjlighet att hyra p-plats i husets garage eller på den skyddade innergården. 2016 etablerade HSB Brf Bröndbo, omfattande 54 lägenheter och 2018 Brf Börjetull, med 61 lägenheter, i Norra Luthagen. Visningarna av Brf Normann är nu i full gång.


Hotell på hjul! Toalettlösningar för alla nödsituationer

Överallt där människor handlar, leker, äter, promenerar, jobbar, väntar eller reser – och ser ut att vara fullt upptagna med det de gör – kan det plötsligt uppstå en fråga som kräver ett snabbt svar: Var finns närmaste toalett? Vill du ge dina besökare möjlighet att snabbt och enkelt hitta en fräsch toalett? Då kan någon av TOAB:s toalettlösningar vara precis det du behöver. Oavsett var och vilka förutsättningar som finns på platsen, så har vi en toalettlösning som gör dig till dagens hjälte. Ja, de kanske inte vet att det är just din förtjänst, men de kommer säkert att glatt fortsätta handla, leka, äta, promenera, jobba, vänta eller resa. Och det kanske är precis vad du vill att de ska göra.

Hyr Husvagn hos KABE Rental

Det prisvärda alternativet för ett bekvämt och praktiskt boende över hela Sverige.

036-39 37 25

kaberental.se

TOAB Miljö AB c/o Unexa AB, Nya Tingstadsgatan 1, 422 44 Hisings Backa Tel: 031-776 95 30, E-post: info@toab.se

www.toab.se Annons Kabe Rental 92x135 mm_HusFakta.indd 1

2022-01-31 13:35:09

Unika läckageskydd för moderna Föreb y v a t tensk gg vitvaror. ador med Tollc o

.

Nu lanserar vi marknadens enda vitvaruunderlägg som är anpassade för moderna kylar och frysar, som är djupare och har en framskjuten och tjockare dörrdesign. Om du använder ett vanligt underlägg finns risk att vatten rinner in under underlägget när dörren öppnas. Det kan leda till en vattenskada. KONTAKTA OSS SÅ BERÄTTAR VI MER.

TOLLCO AB Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta. Tel +46 18 34 90 10. info@tollco.se tollco.se

HUSFAKTA 45


Utbredd okunskap om solel Genom projektet Arctic Solar arbetar kommunägda Piteå Science Park för att få fler företag att investera i solel i norra Sverige. Nu har de, i samarbete med metodbyrån Sigmar, gjort en kartläggning för att ta reda på vilka fördelar och hinder små och medelstora företag ser för att investera i solceller. Solenergi är än så länge relativt outvecklat i Norrland, inte minst för att många är tveksamma till hur systemet ska fungera under den mörka årstiden och med mycket snö. Forskning som PiteEnergi har gjort tillsammans med Luleå tekniska universitet och det norska forskningsinstitutet Norrut visar dock att snö och kyla ökar produktionseffektiviteten. Undersökningen visar att engagemang för att bidra till en grön omställning var förespråkarnas tydligaste drivkraft, tätt följd av ekonomiska aspekter. Kortsiktigt ser företag en kostnadsbesparing eller en mer förutsägbar månadskostnad och på längre sikt möjligheter att sälja överskottsel och minska sitt beroende av energibolagen. Utmaningarna handlar framför allt om upplevda låga kunskapsnivåer hos både köpare, leverantörer, återförsäljare och montörer, att det är svårt att jämföra olika leverantörers offerter då det inte finns någon jämförelsestandard och att det är svårt att få referens-case.

Malmö skriver miljökontrakt Den 21 december signerades Klimatkontrakt Malmö, ett verktyg för att underlätta samarbete mellan Malmö stad, näringsliv, akademi och Malmöbor, och ta vara på idéer och initiativ för att nå målet, ”ett hållbart Malmö 2030”. En definition som enligt stadens pressmeddelande betyder att Malmös geografiska utsläpp ska ha minskat med 70 procent och de konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser vara på god väg till en hållbar nivå. – Världens städer har en nyckelroll när det kommer till att begränsa den globala uppvärmningen. I Malmö vet vi att vi behöver jobba tillsammans för att ligga i framkant i klimatomställningen. Därför är jag glad för det stora intresset, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö i pressmeddelandet. Sysav, MKB, VASYD, Skanska, Martin &

Servera, CMP, RISE, Wihlborgs, Malmö FF, Stena Recycling, Stena Fastigheter, Rosengårds Fastighet, Enjay, Granitor Properties, E.ON, Carl F och Altitude Meetings har skrivit under kontraktet. Samtliga har också skrivit under individuella avtal som redogör för deras fortsatta åtaganden gällande klimatarbetet. Tidningen Aktuell Hållbarhet utsåg Malmö till Sveriges miljöbästa kommun 2021. Det är fjärde gången Malmö vunnit priset.

Köksfokus för VVS-branschen De senaste decennierna har såväl utformning som hur vi använder våra kök förändrats radikalt: från en liten matlagningsplats till ett stort, öppet rum med mycket teknik och maskiner. Och med tekniken följer el och vatten. Idag står kök för 35 procent av alla vattenskador, och mer än hälften av dessa orsakas av kyl, frys, diskmaskin, ismaskin, kaffemaskin med mera. Ibland orsakar produkterna läckaget, andra gånger anslutningarna. Och den lilla plastbaljan under diskmaskinen hjälper inte långt när olyckan är framme. Cirka 90 procent av alla maskiner som orsakat vattenskador har haft vattentäta skikt, visar statistik från Vattenskaderapporten, som baseras på drygt 32 000 inrapporterade försäkringsskador. Enligt organisationen Säker Vatten har skadeläget fått branschorganisationer, försäkringsbolag och tillverkare att gemensamt se över hur skador kan förebyggas.

– Totalt ingår ett 50-tal aktörer i projektet, som ska pågå till 2024, säger Pierre Lundborg, projektledare för samverkansprojektet som initierats av Länsförsäkringars forskningsfond. Pierre Lundborg menar att byggreglerna inte har hängt med i utvecklingen. – Om man jämför med vatteninstallationer generellt och byggnation av våtrum, så har det hänt massor där, men i köket finns inte alls samma regelverk trots att antalet vatteninstallationer ökat. Diskmaskiner och tvättmaskiner faller lite mellan installatörerna och ganska ofta installeras de av privatpersoner. Här finns en tydlig skillnad mot till exempel VVS där en installatör är involverad, eller el där en elektriker ansvarar för installationen. Samtidigt finns det inget regelverk att förhålla sig till och det finns heller inget krav på dem som installerar i köket. Projektet har många frågor att reda ut, konstaterar Pierre Lundborg.

Så blir Växjös nya sjukhus

Stapelbara cykelgarage

Den 2 mars förväntas Region Krono­ bergs fullmäktige ta ett formellt investeringsbeslut om att bygga ett nytt akutsjukhus i Växjö. Arkitema & Link Arkitektur, i samarbete med Arkitektbolaget, har valts ut för gestaltningen, medan bygget ska utföras av Skanska. Bedömningsgruppen motiverar det vinnande arkitektförslaget med bland annat ”Teamet har visat ett starkt engagemang för att driva på utvecklingen att bygga med lågt klimatavtryck och liten energianvändning. Av de tre förslagen visar detta förslag mest elasticitet, det vill säga god möjlighet att bygga ut sjukhuset i framtiden”.

Med tillväxtpotential på både höjden och bredden – Doomans nya modulsystem för cykelförvaring bygger på ett flexibelt och kompakt system med låsbara boxar. En lösning som enligt företaget tycks intressera såväl kommuner och parkeringsbolag som fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Förvaringssystemet ska släppas på marknaden under första kvartalet 2022. – En viktig del när vi tog fram det här garaget var att vi verkligen förhörde oss om de önskemål och förutsättningar som de olika intressenterna hade. Det är faktorer som till exempel att kunna utnyttja ytor maximalt på såväl höjd som bredd, men också att kunna erbjuda anpassade lås- och bokningslösningar

46 HUSFAKTA

där det är angeläget, till exempel för parkeringsbolag, säger Robert Kjellman på Dooman Teknik. Dooman Teknik grundades 1971 och arbetar med dörrautomatik, hjälpmedel och bostadsanpassning liksom förvaringslösningar för cyklar, permobiler och liknande.


Nya vattenvägar i Botkyrka Med två nya dagvattenparker ska Botkyrka söder om Stockholm dels få renare dricksvatten, dels erbjuda naturnära upplevelser för kommunens invånare. Genom projektet leds dagvatten från Albyhöjden och Fittja Gård till dammar i Lottalund och Fittja äng. Där renas vattnet från tungmetaller, närsalter och organiskt material innan det rinner ut i Albysjön och vidare till dricksvattentäkten, Mälaren. – Vattnet renas bland annat med hjälp av dammar där det får sedimentera. Sedan leds vattnet in i våtmarker där växter tar upp det som inte försvunnit i sedimenteringen. Resulta­tet är ett rent och ekologiskt sätt att skapa bra dagvattenrening, säger Jan-Olof Nilsson, sektionschef och ansvarig för uppdraget på Norconsult, som varit involverade i många delar av projektet. Tanken är att dagvattenparkerna ska vara en levande miljö för boende i området där de

kan umgås på lekytor, utegym och grillplatser som sköts av kommunen. Tack vare ett flertal broar och bryggor kan människor också följa vattnets väg genom dammar, våtmarker, regnbäddar och forsande strömmar. – Man har också tagit vara på bortgrävd jord och skapat ett kuperat område som kan användas som pulkabackar på vintern, säger Jimmy Hagman, landskapsingenjör på Norconsult. Första etappen ska vara klar i början av året och del två redan sommaren 2022.

Trädgårdsavfall blir biokol blir fjärrvärme Återvinningsföretaget Renova och Göteborg Energi gör en gemensam satsning på biokol genom en produktionsanläggning i Tagene norr om Göteborg. Biokolet ska tillverkas av lokalt trädgårdsavfall och överskottsvärmen bidra till Göteborg Energis fjärrvärme. Biokolprocessen innebär att växtavfall och restprodukter från lant- och skogsbruk hettas upp till en hög temperatur i en syrefattig miljö, så att det inte sker en förbränning, så kallad pyrolys. Kolet i biokolet, som växterna samlat upp via fotosyntesen, återförs alltså inte till atmosfären. En viktig resurs för biokol är ris från trädgårdsavfall, som ofta inte lämpar sig för att återvinna som flis eller biogas. Analyser från Göteborgs Stad och Klimatklivet visar att biokol tillhör de åtgärder som ger mest klimatvinst per krona. – Att lagra undan kol från atmosfären är ett av våra viktigaste verktyg för att nå klimatmålen. Det känns riktigt bra att det första projektet, en kolsänka genom biokol, nu blir verklighet, säger Alf Engqvist, vd på Göteborg Energi. Biokolet i Tagene förväntas binda cirka 6 000 ton koldioxid årligen. Projektet startar efter årsskiftet och anläggningen planeras att vara i drift våren/sommaren 2023.

Solhybrider = energi­ optimering

Ljusa idéer och återbruk på universitet Före jul avslutades upprustningen av Regnbågsallén vid Luleå Universitet, som pågått sedan 2020. Tanken är att gång- och cykelstråket, som sträcker sig genom hela universitetsområdet, ska fungera som en levande utomhusmiljö året om, där man inte bara passerar, utan också stannar till. En kaféyta har tillkommit liksom flera nya sittplatser för studier och umgänge. Perenner och grupper av träd har planterats längs hela allén och vid sittplatserna finns växtlighet som grönskar både vår och höst. Akademiska Hus har satsat 120 miljoner kronor på arbeten under och ovan mark, som bland annat omfattar ny ljussättning, skräddarsydd för ett universitetsområde i norr. Med varmt och kallt ljus i samklang

skapas effekter som efterliknar både stjärnhimmel och norrsken. Eftersom belysningen är riktad nedåt minskar risken för bländning och man kan se natthimlen trots att stråket är upplyst. Regnbågsallén har också fått nya cykelparkeringar med skärmtak och konst av Johannes Helldén. Konstverket Sediment består av sexton stora, laserskurna plåtar som berättar en historia; från Jordens innandöme, genom sediment och grundvatten, via biosfären och planetens yta, ut i stratosfären, månen, solsystemet, Vintergatan och till universums utkant. För den uppmärksamme blir en gång- eller cykeltur genom Regnbågsallén också en resa mellan Jordens innersta och universums yttersta gräns.

Våren 2023 ska fastighetsbolaget Wallenstams första projekt med solhybrider stå klart för inflyttning – Kvarteret Skogsvaktaren, som består av 128 lägenheter med 69 solhybrider på taket. Skogsvaktaren har en energilösning där kalla solpaneler kopplas till en bergvärmepump för bästa energioptimering. Systemet bygger på att solhybriden kyls ner med kall vätska från bergvärmepumpen. Den kalla vätskan värms upp genom värmen från solhybriden och skickas tillbaka ner i borrhålet för att värma upp och återladda det. Borrhålen fungerar dessutom som säsongslager, den värme som inte nyttjas under sommaren lagras och används under vintern. Konceptlösningen gör att verkningsgraden ökar, vilket också genererar mer el jämfört med en vanlig solpanel. – Solhybriden jobbar även när solen inte lyser och producerar energi dygnet runt, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam. HUSFAKTA 47


Drifttekniker Niklas Johansson och driftchef Robert Schwartze inspekterar Hotell Hedens energisystem.

Nytt energisystem Sensorer minskar elförbrukningen En minskad energiförbrukning med 30 procent. Fastighets­ bolaget Higab har höga förväntningar på sitt nya energi­system som nu premiärtestas på Hotell Heden nära Liseberg. AV: CHRISTINA BILD FOTO: HIGAB

F

astighetsbolaget Higab, som äger och förvaltar många av Göteborgs kulturbyggnader, har utvecklat ett nytt energisystem och nya arbetsmetoder för att minska sin energiförbrukning. Systemet har specialanpassats för Higabs ­unika fastighetsbestånd, bestående av såväl äldre byggnadsminnen som moderna hus som Idrottshögskolan. – Vi kommer att samla in sensordata som temperatur, fukt och koldioxid. Det sker trådlöst för att undvika kabeldragning

48 HUSFAKTA

genom väggar – vilket passar många av våra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Datan behandlas i vårt system för att sedan styra och kontrollera inomhusklimatet, säger Robert Schwartze, driftchef på Higab. Sensordatan sparas i en driftdatabas som kan kommunicera med andra databaser, till exempel Kretslopp och Vatten och Göteborg Energi, för att smidigt kunna minska toppeffekter i fjärrvärme- och elnät. Datan bearbetas även i en digital tvilling. Inomhusklimatet kommer att styras via en algoritm som kan göra många beräkningar och justeringar per dygn. – I nuläget sitter våra drifttekniker många timmar framför datorn för att kontrollera hur våra hus mår. Nu kan arbetet i stället skötas automatiskt via vår digitala plattform som direkt upptäcker minsta avvikelse och gör egna justeringar, säger Robert ­Schwartze. Hotell Heden blir det första hus där det nya energisystemet införs. – Om testet faller väl ut kan det bli aktuellt att byta energisystem i 150 hus.

Higabs energisystem.

Det betyder att vi skulle kunna minska vår totala energianvändning med cirka 30 procent över tid. Genom att vi har utformat ett eget energisystem kan också kostnaden för styranläggningar gå ned i pris, då det blir mycket enklare att bygga nya anläggningar i våra hus, säger Robert Schwartze.


Kvalitetsprodukter

Stort urval

Snabba leveranser

Garantier 2 till 10 år

Färg för industriellt underhåll

Vi har många bra och nyttiga produkter för dig Här kommer några få exempel på vårt stora sortiment

Anslagslister

Anslagstavlor

Cykelställ

Entrétavlor

Postboxar

Tidningshållare

Piskställ

Snäppramar

Papperskorgar

VI SES PÅ NORDBYGG

Foto: Scanrail.

26-29 APRIL 2022

husfakta.com

Mail info@entreprodukter.se

Telefon 070-625 95 33

Mycket bra priser

Svensk generalagent

Fastighetsägare, Förvaltare, BRF-föreningar, mm.

Se hela vårt sortiment med bilder, information och priser på

www.entreprodukter.se

Dygnet runt info@entreprodukter.se

08:00 - 18:00 070-625 95 33

Europas modernaste listmåleri finns i Leksand! I ny stor och ljus produktionshall med smart LED-belysning och ett hållbart system för processluft och inomhusklimat, har vi nu installerat den nya målerilinjen. Den har mycket god kapacitet för ytbehandling av furu- och MDF-lister. Med mer än 60 års erfarenhet av att måla ytbehandlade lister, har vi tillsammans med marknadsledande maskintillverkare utvecklat en helt unik ytbehandlingslinje anpassad till miljövänliga vattenbaserade färgsystem. Denna investering ger oss och er nya möjligheter för framtiden!

Standardprofil • Specialprofiler • Allmogelister • Egen design SEBE-LISTEN – KVALITÉ FRÅN DALARNA!

Telefon: 0247-125 00, 127 40 | sebe@une.se | www.uneprodukter.se


Håller vi i branschen måttet? Gästkrönika

TEXT: JEANET CORVINIUS, ORDFÖRANDE I BYGGCHEFERNA

S

amhällsbyggnad är en ingenjörsbransch. Vi arbetar med stora och påtagliga projekt. Vi projekterar, konstruerar och bygger. Vi mäter, analyserar och agerar. Det som mäts blir synligt och därigenom möjligt att påverka. Därför behöver vi mäta också det abstrakta vi vill skapa eller förändra. Och även om det är svårt kan vi inte väja för det när det handlar om sådant som påverkar något så viktigt som vår branschs utveckling, framtid och attraktionskraft. Machokultur är en sådan svår men nödvändig angelägenhet att mäta. I en machokultur trivs inte modet att tänka fritt och vara den man är. Här blir människor räddare, osäkrare, mer kontrollerade och mindre innovativa. Och samarbetsförmågan sjunker. Machokulturen maximerar varken arbetsglädje eller produktivitet. Den hindrar oss från att arbeta på ett hållbart och säkert sätt. Den hindrar oss från att attrahera de skarpaste hjärnorna och de yrkesskickligaste händerna.

HÅLLBARHETSARBETE I TOPP

Machokulturen är också ett problem om vi ska nå våra ökande krav på social hållbarhet. Social hållbarhet handlar om inkluderande och jämlika företagskulturer. Där mänskliga 50 HUSFAKTA

rättigheter och grundläggande mänskliga behov tillgodoses för alla. Machokultur är en kultur som motverkar allt detta genom till exempel intolerans för olikheter på grund av etnicitet, sexuell läggning och kön. Hållbarhetsarbete är en topprioritering för alla aktörer. Trenden nu är att kraven på företagens hållbarhetsredovisning och ansvar för en hållbar leverantörskedja blir allt tuffare. I den mansdominerade samhällsbyggnads­ sektorn är machokulturen den bakomliggande orsaken till de många sociala utmaningar som finns. 2022 kommer företagen behöva bevisa att de arbetar såväl för klimatneutralitet som för schyssta villkor för människan.

SVEVIA FÖRST UT

Även om machokulturen ökat något under pandemiperioden 2020 – 2021, vilket Byggchefernas senaste machoindex visar, tror jag vi är betydligt närmare en förändring nu än tidigare. En orsak till min optimism är de ökande kraven på social hållbarhet. En annan är att vi under 2021 sett flera företag göra viktiga insatser för att bryta med machokulturen. Jag tänker på Svevia som blev branschens första företag att ta hjälp av Byggchefernas machoindex för att mäta och redovisa sitt arbete mot machokultur bland sina 2000

medarbetare. I vår redovisas Svevias macho­ index i företagets hållbarhetsrapport. Ett annat fint exempel är TL Bygg som tagit fram ett initiativ kallat Sila Snacket, en satsning mot rå jargong och kränkningar. Det har även Årets Byggchef Jack Len berättat att han infört på Ramirent i Malmö. Sila Snacket handlar om något så enkelt som att underlätta för människor att visa vad de tycker med en logga tryckt på en t-shirt eller hjälm. Briljant!

BRYTER MACHOKULTUREN

Märket Sila Snacket fungerar genom att du står upp för något, ”jag har fått nog av den här jargongen”. Och Sila Snacket gör succé, flera företag och organisationer har hört av sig och är intresserade, inte bara från bygg­ branschen. Jag tror att det är precis så här vi kan få saker att hända i vår bransch. Ett gott ledarskap handlar om att förstärka och betona det positiva; pekpinnar och repressalier hör inte hemma i ett modernt arbetsliv. Men också att utmana och ta tag i jobbiga ämnen, liksom att mäta och följa upp. I Byggcheferna har vi bestämt oss: vi tänker inte låta det svåra och obekväma stå i vägen för det vi menar behöver förändras. 2022 bryter vi i branschen på allvar med macho­ kulturen.


BIOMEDICUM, KAROLINSKA INSTITUTET, SOLNA ANSVARIGA ARKITEKTER: LISA LANDGÅRD & LOTTE S∅BORG, C.F. M∅LLER ARCHITECTS Denna moderna forskningsanläggning har utformats så att den främjar samverkan mellan olika discipliner. I atrium finns inbjudande planteringar där man kan slå sig ner för en kaffe eller en pratstund. Golvet – och även bänkarna – är gjorda av en ljus terrazzo som genom sin uppbyggnad dämpar ljudet till angränsande salar. Läs mer på terrazzo.se

» Vi hjälper våra kunder att förverkliga sina idéer och visioner med ett av världens mest intressanta material – terrazzo!


Posttidning B Returadress

AnnonsVerk1 AB Borrvägen 88 827 94 Ljusdal