__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

C 2021 R 2022

JEF in de klas


Voorwoord. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 01 Wat is JEF in de klas?. . . . . . . . . . . . . . . . . . 02 Programma voor: Kleuteronderwijs. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04 Lager onderwijs. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 08 Secundair onderwijs. . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Vormingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 Kortfilm in de klas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 De FilmClub. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 JEF festival . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 JEF makers. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 Toekomstmakers. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Filmwijsheid: het JEF model . . . . . . . . . . . . 28 JEF methodiek. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Boekingsinfo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 De missie van JEF. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Colofon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


01

Beste leerkracht, We leven in uitdagende tijden. Ook kinderen en jongeren ervaren heel intens wat er gebeurt. Met JEF willen we hun verbeeldingskracht blijven prikkelen en tonen dat ze een onmiskenbare impact hebben op de wereld. Als ons nieuw scholenprogramma ergens van getuigt, dan is het wel van de weerbaarheid van kinderen en jongeren. We zien zelfverzekerde en strijdvaardige personages die steun vinden bij elkaar en optimistisch vooruit kijken. JEF wil kinderen en jongeren stimuleren om hun eigen toekomst vorm te geven en jou de tools geven om hen daarbij te helpen. We hopen je met ons nieuw aanbod voor schooljaar 2021-2022 opnieuw te verrassen. Grasduin even in de diversiteit aan genres en thema’s. Van elke film in dit programma bieden we op onze website een gratis lesmap aan, met daarin een waaier aan activiteiten voor in de klas. We hernemen ook verschillende films, workshops en nagesprekken van het afgelopen schooljaar omdat veel scholen door de pandemie nog niet de kans kregen om deze te boeken. We kijken ernaar uit om samen met jou opnieuw jeugdfilm te beleven en verder te werken aan het cultureel bewustzijn van kinderen en jongeren in deze audiovisuele maatschappij. Warme groeten, Kevin Filmprogrammator jefindeklas@jeugdfilm.be

Wil je in de toekomst als eerste op de hoogte zijn van ons nieuwe aanbod? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief via professionals.jeugdfilm.be


02

Wat is JEF in de klas? Onder de noemer JEF in de klas presenteren we alles wat JEF in huis heeft voor Vlaamse en Brusselse scholen. Films met lesmateriaal

Jaarlijks selecteren we interessante films geschikt voor het onderwijs. Als leerkracht kan je via professionals.jeugdfilm.be/film bij de selectie van JEF in de klas op elke filmpagina een gratis lesmap downloaden. In de lesmap vind je de bijhorende introfilm, waarin een filmmaker of -kenner (het thema van) de film inleidt.

Nagesprek

Nodig een filmmaker of een kenner van (het thema van) de film uit in de filmzaal of in je klas. Wij zorgen voor een basis aan vragen voor de moderator.

Workshop

Een filmmaker/docent komt naar jouw klas en begeleidt de leerlingen in een actief en filmwijs proces. Aan de hand van verschillende actieve werkvormen gaan ze aan de slag met film en audiovisuele media.

Focus Franse Film

We nemen elk jaar nieuwe Franstalige films op in ons schoolaanbod. Bij elke film is er, naast de reguliere lesmap, ook een Franstalige fiche toegevoegd voor de lessen Frans met linken naar het leerplan. Zowel de nieuwe films als het volledige archief vind je op focusfransefilm.be

Online

JEF experimenteert en innoveert het aanbod. We verkennen de online mogelijkheden van filmeducatie, en ontwikkelden online workshops en nagesprekken voor in de klas. Verrijk het filmaanbod op jouw school met onze vormingen, kortfilms en projecten zoals Toekomstmakers en De FilmClub.


03 Op zoek naar meer films? Op onze website vind je het volledige filmaanbod van JEF. Je kan er verder zoeken volgens leeftijd en thema’s. Ook de films van vorig schooljaar zijn nog steeds beschikbaar voor vertoningen. JEF werkt met een eigen methodiek. Lees meer op p. 29. JEF werkt samen met filmzalen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Ga naar de boekingsinfo op p. 31 voor meer info.

Foto: Ket & Doc schoolpremiére met Kristel Verbeke, JEF festival 2020


4

KLEUTERONDERWIJS Dropje

1STE + 2DE KO Meikeminne Clinckspoor, Nederland, Nederlands gesproken, 40’

Dropje is geen jongen, geen meisje, geen knuffel….. het is gewoon Dropje! Ze beleeft wonderlijke avonturen met kinderen die op langskomen in de ‘Alleswinkel’. Van bij het aanstekelijke intro muziekje weet je meteen: met Dropje wordt het een vrolijke boel! Compilatie van de tv-serie voor kleuters.

De Krekel 1979

1STE + 2DE KO KLASSIEKER Zdenek Miller, Tsjechië, geen dialoog, 40’

De krekel neemt zijn viool overal mee naartoe. Hij kan er de spin mee betoveren, of de kleine dieren in slaap wiegen. Tot er een kever opduikt die met zijn grote tuba iedereen weer wakker blaast. Zdenek Miler (o.a. Het Molletje) maakte deze naïef-schattige filmpjes zonder dialoog, maar met veel muziek!

Wolfy

1STE + 2DE KO Verschillende regisseurs, Noorwegen, Frankrijk, Nederlands gesproken, 48’

Een compilatie kortfilms, volledig gewijd aan wolven, groot of klein. In vier korte verhalen zien we de schattige Wolfy en zijn vrienden aan het werk in alle seizoenen, terwijl ze spelen op een ijsschots, een verjaardagstaart bakken, of meereizen met de trekvogels. Ook twee andere filmpjes zetten wolven in de spotlights.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


De slak en de walvis en andere avonturiers

2DE + 3DE KO Daniel Snaddon, Verenigd Koninkrijk, Nederlands gesproken, 50’

Een slak wil de wereld ontdekken. Samen met de walvis wordt het een spannende reis. Dan gaat het vreselijk mis ... ze spoelen aan op een strand. Maar ook wie klein is, kan een held zijn! Bij deze animatiefilm worden drie leuke kortfilms vertoond, Nederlands gesproken of zonder dialogen.

Het varken, de vos en de molen

2DE + 3DE KO HERNEMING Erick Oh, Verenigde Staten, geen dialoog, 50’

Boven op de berg woont een klein varkentje met zijn papa, maar rond de bergtop dreigt een zwarte wolk. Wanneer papa op pad gaat om die boosdoener te verjagen, is het varkentje verantwoordelijk voor het dorp. Dat is veel last op de schouders van één kleine big.

+ Workshop bij de film

Workshop Eerste filmstapjes

2DE + 3DE KO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 1 uur - max. 1,5 uur)

• Ontdek de magie van film. • Op een actieve, speelse en muzische manier ontdek je de basis van de audiovisuele taal.

Workshop Ik dans film

2DE + 3DE KO Max. 16 deelnemers, 1 dagdeel (min. 1 uur - max. 1,5 uur)

• Ga aan de slag met de twee belangrijkste elementen van film: licht en beweging. • Geïnspireerd op de eerste dansfilm ooit gemaakt, de Serpentine dans van Loïe Fuller, gaan de kinderen dansen in witte kostuums waar zelfgemaakte gekleurde tekeningen op geprojecteerd worden. Zwier, dans en speel met lichtpatronen.

Je vindt alle info over hoe je de film kan aanvragen op p. 31

KLEUTERONDERWIJS

05


KLEUTERONDERWIJS

6 Hallo wereld!

3DE KO + 1STE LEERJAAR Anne-Lise Koehler en Éric Serre, Frankrijk, Nederlands gesproken, 61’

Wie ben ik? Hoe kan ik ademen? En wat ik eet ik graag? Allerlei dieren worden geboren, leven en overleven langs de rivier. We leren hen kennen in deze fantasierijke combinatie van papier-maché en stopmotion animatie. De uil, de ijsvogel, de snoek en de salamander, allemaal samen juichen ze: “Hallo wereld!”

+ Workshop bij de film

3DE KO

Max. 16 deelnemers, 1 dagdeel (min. 1 uur - max. 1,5 uur)

• Spelenderwijs ontdek je hoe deze prachtige stopmotion film werd gemaakt. • Je gaat zelf aan de slag met krantenpapier om een dier te maken en experimenteert met stop-motion animatie. • Tot slot spreek je zelf een filmfragment in via voiceover om jouw creaties tot leven te brengen.

Farfelu

3DE KO + 1STE LEERJAAR Verschillende regisseurs, verschillende landen, geen dialoog, 50’

Farfelu betekent zoveel als gek, bizar, extravagant. En dat is precies wat je (live!) te zien krijgt in dit filmconcert. Boven een uitgekiende selectie van originele animatiefilmpjes toetert, schatert, ratelt en rammelt multi-instrumentalist Rémi Decker erop los. Het resultaat is een combinatie van knotsgekke animatiefilmpjes, een muzikale duizendpoot en heel veel kabaal.

Mijn moeder is een gorilla

3DE KO + 1STE GRAAD LO Linda Hambäck, Zweden, Nederlands gesproken, 76’

Weesmeisje Jonna droomt van een moeder. Op een dag klopt er een gorilla aan die haar wil adopteren. De twee hebben het samen onvoorstelbaar naar hun zin. Maar de arm der wet houdt hen in de gaten. Een grappige, ontroerende tekenfilm van een van de makers van Gordon & Paddy.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


KLEUTERONDERWIJS

7

Foto: Masterclass filmtricks, JEF festival 2020


08

LAGER ONDERWIJS Wiplala 2014

1STE GRAAD LO KLASSIEKER Tim Oliehoek, Nederland, Nederlands gesproken, 90’

Wiplala woont bij Johannes thuis in de kast, achter de pot pindakaas. Hij is niet groter dan een vinger en komt uit het land van de Wiplala’s, waar iedereen kan toveren. Special effects brengen de kleine Wiplala (uit het boek van Annie M.G. Schmidt) schitterend tot leven in een heerlijke speelfilm.

+ Workshop bij de film 1STE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• De leerlingen spelen met kikker- en vogelperspectief. Ze bootsen een korte scène uit de film na. • Ze acteren voor een greenscreen en ontdekken de special effects uit deze film.

Workshop Schaduwanimatie

1STE GRAAD LO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Geïnspireerd op Lotte Reiniger, pionier in animatiefilm, ga je aan de slag met schaduwen. • Je vangt schaduwen op papier en brengt ze tot leven via de stop-motiontechniek.

Minuscule 2: het tropisch avontuur

1STE + 2DE GRAAD LO HERNEMING Thomas Szabo, Hélène Giraud, Frankrijk, geen dialoog, 92’

Een kennismaking met een heleboel kleine, maar onverschrokken insecten. Ze hebben allemaal hun eigen talenten, maar het belangrijkste is samenwerken. Zeker wanneer een lieveheersbeestje vastzit in een pakket met bestemming ... de Caraïben!

+ Workshop bij de film + Nagesprek met bruitage-artiest Rémi Decker

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


09 DIY filmworkshop Stop-motion: box en online coaching

2DE + 3DE KO + 1STE + 2DE + 3DE GRAAD LO ONLINE Max. 25 deelnemers, 2 lesuren

• De leerlingen gaan aan de slag met filmwijze opdrachten via instructievideo’s. Al het nodige materiaal wordt op school geleverd. Daarnaast is er een workshopbegeleider op een afgesproken tijdstip online aanwezig voor coaching en vragen. • Stapsgewijs ontdekken de leerlingen de basistechnieken van stop-motion. • De leerlingen gaan aan de slag met de animatie frames, iPads en animatiefiguren.

2DE GRAAD LO + 5DE LEERJAAR Dennis Bots, Nederland, Nederlands gesproken, 95’

Engel is een verlegen meisje. Ze zit graag thuis met haar mega pientere ouders, haar lieve kat en haar gekke oom. Op een dag doet ze een heel bijzondere vondst: een zilveren klokje dat al haar wensen laat uitkomen. Plots is ze het meest populaire meisje van de school. Maar wordt ze daar ook echt gelukkig van?

Wolfwalkers

2DE + 3DE GRAAD LO Tomm Moore en Ross Stewart, diverse landen, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld, 103’

Wanneer Robyn met haar vader naar Ierland reist om er op wolven te jagen, ontmoet ze Mebh, een bijzonder meisje met rode haren. Samen dwalen ze door woeste, magische wouden. Een instant klassieker vol fantasie, vriendschap en wilde natuurkrachten. Van de makers van o.a. Song of the sea.

+ Workshop bij de film 2DE + 3DE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Via tekenanimatie verander je jezelf in een wolf. • Met een VR-bril kan je kijken door de ogen van dieren • Je leert animeren met een x-sheet en maakt hiermee een korte stop-motion animatie in de stijl van Wolfwalkers. Je vindt alle info over hoe je de film kan aanvragen op p. 31

LAGER ONDERWIJS

Engel


10 Calamity

2DE + 3DE GRAAD LO Rémi Chayé, Frankrijk, Nederlands gesproken, 82’

In 1863 trekt Martha Jane met haar familie over de Amerikaanse prairie. Het eigenwijze meisje kibbelt vaak met de andere reizigers. Wanneer ze ten onrechte van diefstal wordt beschuldigd, gaat ze er vandoor. Het begin van een groot avontuur, waarin ze haar grenzeloze girl power bewijst!

Op de vlucht

2DE + 3DE GRAAD LO Johanne Helgenland, Noorwegen, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld, 90’

Wanneer hun ouders tijdens WO II worden gearresteerd, ontdekken Gerda en Otto in de kelder twee joodse kinderen, verborgen in een kast. Kunnen broer en zus hun nieuwe vrienden veilig over de grens naar Zweden brengen? Een verhaal over angst, vriendschap, moed en vertrouwen.

Workshop Mini movie

1STE + 2DE + 3DE GRAAD LO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Je ontdekt dat een scène uit talrijke shots bestaat. • Je bedenkt een kort verhaal en giet het in een storyboard. • Puzzel een scène in elkaar en draai je eigen minifilm met iPad.

Workshop Woord in beeld

2DE + 3DE GRAAD LO Max. 16 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Geïnspireerd door de typografie Boem Paukeslag van Paul Van Ostaijen, animeer je letters en woorden. • Met behulp van iPads in een animatieopstelling ga je aan de slag met de stop-motiontechniek. • Je maakt een geanimeerd dada-gedicht.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


11 Workshop Sound tricks

2DE + 3DE GRAAD LO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Ontdek het hele proces van bruitage of de postproductie van geluid. • Experimenteer met klanken van allerlei gewone materialen en instrumenten. • Bewerk en monteer de geluiden op bestaande filmfragmenten met iPads. Jij bepaalt de sfeer van de film!

Workshop Time tricks

2DE + 3DE GRAAD LO

• Je gaat aan de slag met iPads om beelden te manipuleren. Hou de tijd voor de gek met behulp van special effects: versnel, vertraag of rewind. • Met je langgerekte zweefsprongen en vliegensvlugge sprints lijk je wel een superheld. En dankzij de reverse-techniek krijg je zowaar echte toverkracht.

The Kid

2DE + 3DE GRAAD LO + 1STE GRAAD SO KLASSIEKER Charlie Chaplin, Verenigde Staten, geen dialoog, 53’

Precies 100 jaar geleden kwam een koddige man met grote schoenen en bolhoed het bioscoopscherm opgewaggeld. Charlie Chaplin werd een van de grootste filmartiesten aller tijden. In The Kid maakte het publiek voor het eerst kennis met 'de zwerver' die zich ontfermt over een achtergelaten baby.

Je vindt alle info over hoe je de film kan aanvragen op p. 31

LAGER ONDERWIJS

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))


12 De club van lelijke kinderen

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO HERNEMING Jonathan Elbers, Nederland, Nederlands gesproken, 91’

Wie niet voldoet aan het schoonheidsideaal van president Isimo, wordt opgepakt en opgesloten. Zo ook Paul en honderden andere ‘lelijke’ kinderen. Paul kan ontsnappen en samen met zijn vrienden bereidt hij een opstand voor. Binnen de kortste keren staat het land in rep en roer.

+ Workshop bij de film + Nagesprek met acteur Narek Awanesyan ONLINE + DIY filmworkshop bij De club van lelijke kinderen: box en online coaching ONLINE

Pinocchio

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO Matteo Garrone, diverse landen, Nederlands ondertiteld, 125’

Het beroemde verhaal van de pop die een jongetje wordt en zijn vader Gepetto die er alles aan doet om hem te beschermen. Pinocchio mag dan wel uit magisch hout gesneden zijn, z'n jongenshart is te nieuwsgierig om zomaar aan banden gelegd te worden. Een sprookjesachtige verfilming van het klassieke kinderboek van Carlo Collodi.

SpaceBoy

3DE GRAAD LO Olivier Pairoux, België, Nederlands ondertiteld, 97’

Jim heeft een passie voor ruimtevaart. Samen met zijn nieuwe klasgenoot Emma werkt hij aan een groot wetenschappelijk project. Intussen gaat Jims vader volledig op in zijn eigen ruimteproject. Hoe meer papa worstelt met problemen, hoe meer Jim zich vastbijt in zijn eigen droom: een hete luchtballon bouwen!

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


13 L’aventure des Marguerite

3DE GRAAD LO + 1STE MIDDELBAAR FOCUS FRANSE FILM Pierre Coré, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 89’

Margot en Marguerite hebben dezelfde problemen. Het enige verschil: de ene leeft in 1942, de andere in 2020. Ondanks de jaren die hen van elkaar scheiden, begint voor hen een avontuur dat hen heen en weer slingert tussen tijd en ruimte, tussen de oorlog en de wereld vandaag.

Mijn vader is een saucisse

3DE GRAAD LO + 1STE GRAAD SO

Zoe is beste maatjes met haar vader. Wanneer papa besluit om zijn baan als bankier op te geven en acteur te worden, zit het er thuis bovenarms op. Enkel Zoë blijft geloven in papa’s droom. Een rasechte vaderdochter-buddy film, en bovenal een gevoelige Belgische tragikomedie.

+ Nagesprek met regisseur Anouk Fortunier

De komedie Mijn vader is een saucisse is het langspeelfilmdebuut van regisseur Anouk Fortunier. Ze vertelt graag over het productieproces en de thema’s van de film.

Workshop Virtual reality

3DE GRAAD LO + 1STE + 2DE + 3DE GRAAD SO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Ga aan de slag met virtual en augmented reality. • Je test verschillende VR-ervaringen. • Met een laagdrempelige tool op de iPad bouw je zelf een virtuele ruimte die je vult met digitale figuren.

Donne-moi des ailes

3DE GRAAD LO + 1STE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM

HERNEMING

Nicolas Vanier, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 113’

Christian is een wetenschapper die wilde ganzen bestudeert. Voor zijn zoon, die gek is op videospelletjes, is een zomervakantie met zijn vader te midden van de natuur een nachtmerrie. Maar een onverwacht project waarbij een bedreigde ganzensoort gered moet worden, brengt hen dichter bij elkaar. Je vindt alle info over hoe je de film kan aanvragen op p. 31

LAGER ONDERWIJS

Anouk Fortunier, België, Nederlands gesproken, 80’


14

SECUNDAIR ONDERWIJS Go youth! 1STE GRAAD SO + 3DE MIDDELBAAR Carlos Armella, Mexico, Nederlands ondertiteld, 107’

Een verliefde jongen, een agressieve pestkop, een tiener met een liefje dat zwanger is, en een jongen die niet meer praat. Allemaal vechten ze fanatiek voor hun dromen en verlangens. Een Mexicaanse coming-of-age komedie over optimistische jongeren in een verstikkende, absurde samenleving.

The personal history of David Copperfield

1STE + 2DE GRAAD SO Armando Iannucci, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Nederlands ondertiteld, 119’

Nadat hij door zijn stiefvader uit huis wordt gezet, werkt David Copperfield zich vanuit de armoede regelrecht naar het succes … en weer terug. Onderweg houdt hij trots het hoofd rechtop, in vooren tegenspoed. Een verhaal uit het fotogenieke Victoriaanse Engeland, naar het beroemde boek van Charles Dickens.

Gagarine

2DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Fanny Liatard & Jérémy Trouilh, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 95’

De 16-jarige Youri woont in Gagarine, een wijk in de Parijse voorsteden. Het is zijn grote droom om astronaut te worden. Wanneer Youri op een dag verneemt dat hun wijk gesloopt zal worden, komt hij samen met zijn vrienden in opstand. Deze film won de jongerenprijs op Film Fest Gent 2020.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


15 Workshop Kortfilm maken

1STE + 2DE + 3DE GRAAD SO Min. 4 aansluitende dagdelen (2 dagen; 1 dagdeel telt min. 2 uur max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Word een pro in het maken van films! Onder begeleiding van een filmmaker leer je de kneepjes van het vak. • Schrijf zelf een verhaal en maak een storyboard. • Je staat met je groepje in voor de regie, het acteren en de kwaliteit van beeld en geluid.

Slalom

2DE + 3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM

Lyz, 15 jaar oud, wordt toegelaten tot de prestigieuze skischool van ex-kampioen Fred. Hier worden toekomstige kampioenen opgeleid! Lyz wordt vast een ster! Maar terwijl Fred haar fysiek en mentaal onder druk zet, worden er grenzen overschreden. Kan Lyz ontsnappen aan de tirannie van haar mentor?

Rocks

2DE + 3DE GRAAD SO Sarah Gavron, Verenigd Koninkrijk, Nederlands ondertiteld, 93’

SECUNDAIR ONDERWIJS

Shola denkt niet aan later, ze is te druk met het hier en nu: haar moeder is er vandoor en zij moet voor haar broertje zorgen. Maar ze is niet alleen, ze heeft nog altijd haar vriendinnen! Dit portret van een groep tienermeisjes werd ontwikkeld in nauw overleg met de actrices. Rocks is hard van buiten, maar zacht van binnen.

LAGER ONDERWIJS

Charlène Favier, België, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 92’

Je vindt alle info over hoe je de film kan aanvragen op p. 31


16 I am Greta

2DE + 3DE GRAAD SO DOCUMENTAIRE Nathan Grossman, Zweden, Nederlands ondertiteld, 97’

In januari 2019 trokken Belgische scholieren naar Brussel om actie te voeren. De ‘klimaatspijbelaars’ steunden de Zweedse Greta Thunberg, boegbeeld van de Youth for climate beweging. De film schetst een portret van het onzekere meisje dat ze was en van de onverzettelijke activiste die ze is geworden.

+ Nagesprek met Youth For Climate Youth for Climate is een actiegroep, geïnspireerd door Greta Thunberg, die een ambitieus klimaatbeleid eist. Laat de leerlingen in gesprek gaan met een van de Youth for Climate-woordvoerders: Anuna De Wever, Bram Michielsen of Jada Kennedy.

Été 85

2DE + 3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM François Ozon, Frankrijk, België, Nederlands ondertiteld, 100’

De 16-jarige Alexis is net verhuisd naar een havenstadje in Normandië. Veel vrienden heeft hij nog niet. Tot hij op een stormachtige dag van de verdrinkingsdood gered wordt door bad boy David, zijn gedroomde love interest. Het wordt een wilde tijd vol boottochtjes, feestjes en ritjes op de motor. Maar houdt de droom langer stand dan deze magische zomer van 1985? Een bewerking van het boek Dance on My Grave van Aidan Chambers.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


17 Petite fille

2DE + 3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM

DOCUMENTAIRE

Sébastien Lifshitz, Frankrijk, Frans, 85’

Sacha is een zevenjarig meisje geboren in het lichaam van een jongen. Deze documentaire toont de strijd van het transseksuele kind en haar familie, en hun eis dat de school Sacha’s identiteit zou erkennen. Sacha’s moeder is niet enkel dapper, maar zit ook boordevol liefde voor haar kind.

+ Nagesprek met Senne Misplon

Words on bathroom walls

2DE + 3DE GRAAD SO Thor Freudenthal, Verenigde Staten, Nederlands ondertiteld, 111’

Adam lijkt een doodgewone tiener, maar lijdt aan schizofrenie. Soms ziet of hoort hij dingen die er niet zijn, en dat zorgt voor enorme stress. Liefst houdt hij zijn problemen voor iedereen verborgen. Behalve voor zijn slimme klasgenote Maya, op wie hij smoorverliefd wordt. Zij is ervan overtuigd dat Adam zijn problemen kan bedwingen.

LAGER ONDERWIJS

Als expert én trans man, brengt Senne Misplon een unieke combinatie van ervaring en kennis om jong en oud te sensibiliseren over gender- en seksuele diversiteit. Hij vindt het belangrijk om vanuit empathie en dialoog de vele vragen of onduidelijkheden die er nog bestaan omtrent het trans thema uitklaren.

Cleo

2DE + 3DE GRAAD SO HERNEMING

De 17-jarige Cleo overleeft het verkeersongeval waarbij haar beide ouders om het leven komen. Haar bezorgde oma probeert Cleo een warm nest te bieden, maar de rebelse tiener laat zich niet intomen. Tot ze op een nacht Leos ontmoet, 12 jaar ouder, intrigerend, en met een luisterend oor.

+ Nagesprek met regisseur Eva Cools

Je vindt alle info over hoe je de film kan aanvragen op p. 31

SECUNDAIR ONDERWIJS

Eva Cools, België, Nederlands en Frans gesproken, 106’


18 Workshop Framing in beeld

2DE + 3DE GRAAD SO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Je ontdekt wat framing is en hoe onze blik wordt gekleurd en beïnvloed door de media. • Je leert creatief en kritisch omgaan met beelden die jouw blik bewust willen sturen.

Workshop Media mash-up

2DE + 3DE GRAAD SO Max. 25 deelnemers, 2 aansluitende dagdelen (1 hele dag; 1 dagdeel telt min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze)) of 4 aansluitende dagdelen (2 hele dagen; 1 dagdeel telt min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Je ontdekt wat propaganda is. • Met behulp van de mash-uptafel verander je beelden van betekenis door ze in een andere context te plaatsen. • Maak je eigen propagandafilm. Enkel bij vier aansluitende dagdelen

Corpus christi

4DE MIDDELBAAR + 3DE GRAAD SO Jan Komasa, Polen, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 116’

Daniel, die een straf uitzit in een gesloten jeugdinstelling, heeft een religieuze roeping. Maar moordenaars kunnen nooit priester worden. Wanneer hij na zijn vrijlating op het platteland belandt, doet er zich een buitenkans voor: in een dorpje wordt hij ten onrechte als nieuwe priester ontvangen, en zijn parochianen zijn dol op hem.

Sweat

3DE GRAAD SO Magnus von Horn, Zweden, Polen, Nederlands ondertiteld, 106’

Sylwia is een fitnesscoach die op sociale media duizenden volgers inspireert met haar positieve imago. Maar wanneer een Instagram-post viraal gaat waarin ze vertelt over haar eenzaamheid, reageert de buitenwereld geschokt. Intussen ontpopt een van haar fanatieke volgers zich tot een echte stalker.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap en introfilm.


SECUNDAIR ONDERWIJS

19

Foto: Workshop Virtual Reality, 2019


20

Foto: Vorming op Dag van de leerkracht 2020, in samenwerking met Film Fest Gent & Onderwijscentrum Gent © Jeroen Willems


21

Vormingen In onze vormingen delen we graag onze jarenlange expertise. Laat je inspireren, en stimuleer daarna zelf filmwijsheid in jouw klas. Na elke vorming ontvang je een digitale inspiratiefiche met filmpjes en links naar alle gebruikte apps. Deze vormingen worden steeds aangepast op maat van de doelgroep en het beschikbare materiaal op school.

Virtual reality Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

Via de app CoSpaces Edu word jij de architect van je eigen virtuele 3Dwereld. Je krijgt inspiratie om er in je eigen klas mee aan de slag te gaan.

Leren met beeld Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

Werken met beelden biedt een meerwaarde in je klaspraktijk. Maak kennis met enkele tools en bedenk manieren om ze te gebruiken in je les.

Beeldvorming in de kijker Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

Hoe kan je leerlingen kritisch leren kijken naar beelden? Aan de mash-uptafel ontdek je hoe beelden eenvoudig manipuleerbaar zijn, maar ook hoe ze onze blik sturen.

Animatiefilm maken Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

Ontdek speelse en leerrijke werkvormen met animatiefilm die je vakoverschrijdend kan toepassen in de klas.

Actiefilm maken Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

Oefen technieken om een actiefilm te maken. Je experimenteert met special effects, camerastandpunten en filmische trucs.

Actief kortfilm kijken en bespreken Max. 40 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

Je traint jezelf in actief kijken, ontdekt de bouwstenen van film en krijgt inspiratie om films zowel inhoudelijk als artistiek te bespreken.


22

Kortfilm in de klas Leerkrachten gebruiken steeds vaker kortfilms in de klas. JEF bundelt kortfilms voor verschillende leeftijden en voorziet telkens een lesfiche. Zowel de film als de bespreking passen perfect binnen een lesuur. We kiezen daarbij graag voor Vlaamse producties. Een film aankopen op het kortfilmkanaal kost 4 euro. Na de aankoop kan je de film onbeperkt bekijken met je leerlingen. De bijhorende lesfiche kan je gratis downloaden op onze website. Je vindt alle kortfilms via kortfilmkanaal.jeugdfilm.be.

Meisjesjongensmix

3DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO Lara Aerts, Nederland, Nederlands gesproken, 7'

Wen Long is geen jongen, maar ook geen meisje … ze is intersekse en dus een mix van beide.

Stephanie

3DE GRAAD LO + 1STE GRAAD SO Leonardo Van Dijl, België, Nederlands gesproken, 15'

Wanneer de 11-jarige turnster Stephanie een gouden medaille wint, neemt haar leven een nieuwe wending.

Wildflowers – the children of never

1STE + 2DE GRAAD SO Ammen Ogedengbe, België, Nederlands ondertiteld, 25'

Tijdens een saaie zomervakantie probeert Willow, haar weg te vinden in een speciaal internaat.

Mosaic

1STE + 2DE GRAAD SO Imge Özbilge, België, geen dialoog, 15'

In de oudste stad van het Midden-Oosten leven drie jongeren een een vredig leventje tot er plots een mysterieuze schaduw opduikt.

Versailles

2DE+ 3DE GRAAD SO Hyun Lories, België, Nederlands en Frans gesproken, 19'

Sanaa keert terug naar Versailles, de wijk waar ze opgroeide, in een poging om de band met haar zus Rana te herstellen.


23 Ket & Doc

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO

DOCUMENTAIRE

Dit unieke format biedt elk jaar vijf nieuwe documentaires van eigen bodem. Je bekijkt de wereld telkens 15 minuten lang door de ogen van een kind. En hun verhalen zijn allemaal waargebeurd. Ket & Doc is een project van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Mail naar boekingen@jeugdfilm.be om de film gratis in de klas te bekijken. Combineer de vertoning met een verdiepende workshop en/of nagesprek.

Boos Frederike Migom, België, Nederlands gesproken, 15'

Sommige kinderen worden vaak boos. Zo boos dat het thuis of op school niet meer houdbaar is. Veel mensen noemen hen strout of onhandelbaar, maar is dat wel zo?

Hertenkoorts Griet Goelen en Louise Van Assche, België, Nederlands ondertiteld, 15'

In Texas (USA) staat Emily, een getalenteerde cheerleader van acht, voor een grote uitdaging. Ze is het jongste kind in een rasechte jagersfamilie en de enige van wie er nog geen hertenkop in de woonkamer ophangt.

Jules & ik Anne Ballon, België, Nederlands gesproken, 15'

Roos heeft een zus die Jules heet en die vroeger haar broer was. Dat is soms raar, al zal ze dat nooit luidop zeggen. Ze ziet dat het leven van Jules niet eenvoudig is en probeert een goede zus te zijn.


24 Thom & Stoffel Sébastien Segers en Zaïde Bil, België, Nederlands gesproken, 15'

Thoms beste vriend is Stoffel, een oude shetlandpony. Overal waar Thom gaat, sjokt Stoffel achter hem aan. Thom wordt bijna 10 jaar oud en groeit volop. Thom nog wel op Stoffel blijven rijden, nu zijn benen zo lang zijn geworden?

Yaren en de zon Joren Slaets en Renate Raman, België, Nederlands gesproken, 15'

Yaren gaat naar een kamp voor kinderen die allemaal een belangrijk persoon in hun leven hebben verloren. Op kamp ontmoet ze de enthousiaste Kato. Het begin van een bijzondere zomer en vriendschap.

+ Workshop Documentaire

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze))

• Ontdek de typische stijlkenmerken van een documentaire. • Experimenteer met technieken, maak een voice-over en verfilm een korte scène. Zo ontdek je de kneepjes van het vak.

+ Nagesprek met de filmmakers

ONLINE

Tijdens dit online nagesprek in de klas ga je samen met de makers dieper in op de thema’s van hun film(s) en het maken van een documentaire. Afhankelijk van de timing, zijn alle makers beschikbaar voor een nagesprek.


25

OFFICIAL

👌

Filmfans in de klas of kijk je zelf graag film? YES! Start De FilmClub op school!

De FilmClub is een ontmoetingsplek waar jonge filmfans, buiten de lestijd, THAT’S RIGHT samen film kijken. Geniet van een zorgvuldig gekozen filmaanbod en tal van leuke extra’s. Ben je leerkracht, directielid, ouder, leerling … of heb je gewoon interesse om als vrijwilliger De FilmClub te begeleiden? CHILL Start De FilmClub voor kleuters, kinderen (9+) en/of jongeren (12+/15+)! Meer info en inschrijven via defilmclub.be

👌

OFFICIAL

www. defilmclub 📽 .be

EEN PROJECTVAN


26

JEF festival Elk jaar krijgen we tijdens de krokusvakantie een heleboel jonge filmfans over de vloer in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven, ... Want JEF festival is hét festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment, boordevol premières, nieuwe films, audiovisuele installaties en exclusieve events voor en door kinderen en jongeren. • Kom ook met je klas naar JEF festival in de week vóór de krokusvakantie. • Alle info vind je op jeffestival.be • Inschrijven kan via boekingen@jeugdfilm.be

JEF makers JEF inspireert en stimuleert kinderen en jongeren (6-14 jaar) die zelf films willen maken en experimenteren met audiovisuele media. • Stuur met je klas filmpjes in voor de JEF makers selectie! Wie weet wordt jullie film dan vertoond op groot scherm tijdens JEF festival. • Ontdek het werk van jonge filmmakers op jefmakers.be en bekijk tutorials op het YouTube-kanaal. Ideaal om peer teaching te implementeren in de klas.


27

Toekomstmakers Actief burgerschap is belangrijker dan ooit. Met Toekomstmakers stimuleer je jouw leerlingen van het 5de en 6de leerjaar om hun eigen toekomst vorm te geven in een video. Aan de hand van een online leerplatform ontdekken ze wat toekomstmakers eigenlijk zijn. Ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, fake news, propaganda en vooral hun eigen toekomstdromen komen aan bod. Vervolgens komen we met een mobiele filmstudio bij jou op school voor een workshop van één dag. Als deelnemende leerkracht krijg jij samen met je collega’s een vorming rond actief burgerschap en media. Praktisch • Doelgroep: 5de en 6de leerjaar basisonderwijs • Duurtijd: 6 lesuren via het online platform, 1 dag workshop en 2u vorming • Aantal deelnemers: max. 25 leerlingen per klas Vragen of interesse om deel te nemen? Mail naar meerdanfilm@jeugdfilm.be.


28

Filmwijsheid: het JEF model Film is een kunstvorm en een medium om ideeën creatief vorm te geven. Omdat film verschillende expressievormen combineert (taal, beeld, geluid) kan het je blik leiden en verruimen. Het model filmwijsheid gaat dieper in op de creatieve, culturele en kritische doelstellingen die je kan stimuleren met audiovisuele media. Ontdek meer op professionals.jeugdfilm.be/nl/blog

h

pro ev e

tec

creatief

re

l n

W

el

re

delen

aa te imen

exper

l

dt

bee

cultu

s

analyseren

o m

en

pr

ce

ak

al

film

h

ver

sc

k

ha

nie

n re

n

iti

FIL

refl ec te

kr

kijken

M

ID

IJ

E SH


29

JEF methodiek Vanuit jarenlange expertise en onderzoek timmerde JEF aan een eigen methodiek, die we implementeren doorheen heel ons aanbod. Deze methodiek focust zich op het leerproces, dat vertrekt vanuit de authentieke leeromgeving van de deelnemer en maker. De actieve betrokkenheid van de deelnemers en het plezier tijdens dit proces zijn voor JEF cruciaal. Ontdek meer op professionals.jeugdfilm.be/nl/blog

focus

e ke ve nh eid

H

p le

ME T

s ntie ete exploratie mp n co tief e tia ini

de e v a lne e co n d e m e r nt e x m ak er t

k

ti ac k ro bet

jze

en

nt g e ieke vin g

lee rp s ce ro

er zi

e th au r o m lee

d an tij r v ak l tuu pr ure cul ult l-c iaa soc

e bred

e

wi

O

EK I D

op me ruim erde r te vo e fil or m ei g


30

Foto: Schoolpremière, JEF festival 2020


31

Boekingsinfo Film bekijken op locatie

Je kiest een film uit het aanbod van JEF in de klas en gaat die met de leerlingen bekijken in een bioscoop, CC of GC in je regio. Maak je keuze uit een van de locaties die je vindt in het overzicht bij ‘Over JEF’ op professionals.jeugdfilm.be Je kan zelf contact opnemen met de locatie of je kan de filmvertoning aanvragen via de boekingstool op onze website. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een introfilm waarbij een filmmaker of filmkenner het publiek de film in loodst.

Film bekijken op school

Je boekt een film uit het aanbod van JEF in de klas via onze boekingstool. Je maakt gebruik van je eigen dvd of JEF stuurt jou een dvd op, zodat je de vertoning op school kan starten.

Lesmateriaal

Leerkrachten kunnen bij elke film gratis een lesmap met filmwijze info en opdrachten downloaden. Je vindt de lesmap op de betreffende filmpagina via professionals.jeugdfilm.be Hier vind je ook wanneer de lesmap online komt.

Workshops, nagesprekken en vormingen

Wij komen naar jou met onze workshops, nagesprekken en vormingen. Je kan deze activiteiten boeken via de boekingstool.

Boekingstool en prijzen

Films, workshops, nagesprekken en vormingen boek je via onze boekingstool. Op elke webpagina van ons aanbod vind je een link naar deze tool via de ‘BOEK’-knop. Meer info en prijzen vind je op de FAQ-pagina bij boekingstool.jeugdfilm.be


32

Wat doet JEF? Een divers aanbod rond jeugdfilm verruimt de blik van kinderen en jongeren. Dit geeft hen kansen om zelf te bepalen in welke wereld ze willen leven. JEF maakt daarom jeugdfilm beschikbaar voor vertoners, zichtbaar en toegankelijk voor een breed en divers publiek in onderwijs en vrije tijd. JEF is door haar actieve rol in netwerkorganisaties het aanspreekpunt rond jeugdfilm voor beleidsmakers en de (inter)nationale filmsector. Bij JEF vinden kinderen en jongeren een plek om samen film te creëren, te beleven en kritisch te bekijken. JEF zet doorheen de werking 'voor en door jongeren' centraal.

→ JEF is een gids

Waar kan ik welke jeugdfilms zien? Wat is er nog meer te beleven rond film? Welke jeugdfilms zijn er beschikbaar? En welke titels passen het best in ons programma? Hoe kan ik deze best vertonen? Hoe bereik ik een jong en divers publiek? Wat kan ik nog meer aanbieden rond film?

→ JEF presenteert jeugdfilm als beleving

JEF is meer dan film. We organiseren jaarlijks een festival. We nodigen je uit op exclusieve filmpremières. We hebben een uitgebreid aanbod van installaties, workshops, masterclasses, lesmateriaal,...

→ JEF maakt kinderen en jongeren filmwijs

Bij JEF vinden kinderen en jongeren een plek om samen film te maken, te beleven en kritisch te bekijken.

→ JEF is er voor en door kinderen en jongeren

We creëren groeikansen voor kinderen en jongeren. Ze kunnen deelnemen aan festivaljury’s, ervaringen uitwisselen als jonge filmmaker, films programmeren of als vrijwilliger mee evenementen op poten zetten.


Colofon Programmatieteam JEF in de klas Hilde De Pessemier, Ilse Van Baelen, Lieve Vankeirsbulck, Nicole De Messemaeker, Stienus Keersmaeker, Veerle Boesmans

Redacteurs lesmappen Alba Voorn, An Craenhals, Angelique Hoogstoel, Annemie Buytaert, Britt Raes, Daphne van den Blink, Dirk Van De Veire, Eline De Cock, Elle-Mieke Miseur, Els Decaluwe, Femke Vanbelle, Filiep Stellamans, Frank Gryspeerdt, Gerlinde Rodeyns, Hadewych Becuwe, Hans De Beuckelaer, Harm Dens, Heleen De Grande, Jaan Stevens, Josse De Maesschalck, Jules Comes, Julie Daems, Laurence Vergeylen, Loes Welkenhuysen, Lore Sommereyns, Louise Corty, Luka Franck, Lukas Vanhooreweghe, Maarten De Sutter, Manon Billiet, Marieke Voet, Mathilde Vaes, Meltse Van Coillie, Michaël Borghgraef, Nana Vandepoel, Ralph Durlinger, Sanne De Muynck, Sarah Verplancke, Sarah Van Meirvenne, Seppe Vanhaecke, Silke Rochtus, Sofie Steenhaut, Vincent Vanderper, Wiebe Copman, Willem Hostens, Yvan Houtteman

Redacteurs Focus Franse Film Daniel Leroy, Giedo Custers, Isabelle Delnooz, Jozefien De Zutter, Julie Lippens, Leen Carton, Maarten Braert, Martine Van Den Neste, Melanie Vandercruyssen, Pascale Fierens

Workshopbegeleiders Astrid Chamberland, Cedric De Lathauwer, Céline Timmerman, Charlotte Van Noten, Daphne van den Blink, Elle-Mieke Miseur, Hans De Beukelaer, Harm Dens, Jaan Stevens, Josse De Maesschalck, Jules Comes, Kato De Boeck, Liesbeth De Mey, Lore Sommereyns, Maï Calon, Meltse Van Coillie, Michiel Geluykens, Pieter Frère, Sibran Exelans, Tim Lammers, Viktor Vandamme

JEF team Alice Goezu, Bregt Van Wijnendaele, Daphné De Weirt, Elfi De Vos, Florette Hoogstad, Gaëtane Arijs, Gert Hermans, Iris Verhoeven, Ivan Van Asch, Kaat Verhelst, Karo Guetens, Kevin De Ridder, Laura De Bruyn, Liza Brandt, Lukas De Block, Maarten Van Overveldt, Marjolein Fransen, Nina Van Belle, Sofie Mercier, Tine Robberecht

JEF bestuur Andy Demeulenaere, Bart Gaublomme, Christine Vanleeuw, Hannes Vanhaverbeke, Jan Staes, Katelijne Morreel, Lieve Vankeirsbulck, Mieke Vanderhaeghen, Steven Duyver, Tom Van de Velde, Wout Vandersteene

Vormgeving brochure: Ronny & Johny

Meer info over JEF in de klas? professionals.jeugdfilm.be jefindeklas@jeugdfilm.be


Profile for JEF (jeugdfilm)

JEF in de klas brochure 2021 - 2022  

Advertisement
Advertisement
Advertisement