__MAIN_TEXT__

Page 1

J 2020 o 2021

JEF in de klas


Voorwoord. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 01 Wat is JEF in de klas?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 03 Programma voor:  Kleuteronderwijs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04   Lager onderwijs. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 06   Secundair onderwijs. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Vormingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Kortfilm in de klas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 JEF festival . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 JEF makers. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Toekomstmakers. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 De FilmClub. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Filmwijsheid: het JEF model . . . . . . . . . . . . . 28 JEF methodiek. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Boekingsinfo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 De missie van JEF. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Colofon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


1

Beste leerkracht, Samen willen we kinderen en jongeren filmwijs maken. We geloven immers dat een rugzak vol media- en filmwijsheid jonge mensen helpt om vastberaden hun plaats in te nemen in deze beeldgerichte en digitale wereld. Laat je leerlingen tal van goede films ontdekken en geniet samen met hen van een filmvertoning in de beste omstandigheden. Want naar de film gaan is niet alleen leuk, maar ook gezond! Dat blijkt uit recent onderzoek van het University College London. Je bent creatiever en productiever, en voelt je beter verbonden met de wereld om je heen. Wat doen wij? Sinds vorig schooljaar staan alle lesmappen gratis ter beschikking op onze website. We ontwikkelden een filmwijze waaier die je per mail kan aanvragen en we organiseren tal van evenementen. Samen met een team van programmatoren en leerkrachten maken we per schooljaar een boeiend programma: voor 2020-2021 selecteerden we dertig filmtitels, zes vormingen en achttien workshops en nagesprekken. We zijn enthousiast om dat programma hier aan jou te mogen voorstellen. Bij JEF zijn we er bovendien van overtuigd dat we elkaar kunnen blijven inspireren. We kijken er dus naar uit je te ontmoeten. Tot binnenkort! Kevin, Programmator JEF in de klas jefindeklas@jeugdfilm.be

Wil je in de toekomst als eerste op de hoogte zijn van ons nieuwe aanbod, schrijf je dan in op de nieuwsbrief via professionals.jeugdfilm.be


3

Wat is JEF in de klas? Onder de noemer JEF in de klas presenteren we alles wat JEF in huis heeft voor Vlaamse en Brusselse scholen.

Films met lesmateriaal

Jaarlijks selecteren we interessante films geschikt voor het onderwijs. Als leerkracht kan je via professionals.jeugdfilm.be bij de selectie van JEF in de klas op elke filmpagina een gratis lesmap downloaden. In de lesmap vind je de bijhorende introfilm, waarin een filmmaker of -kenner (het thema van) de film inleidt.

Nagesprek

Nodig een filmmaker of een kenner van (het thema van) de film uit in de filmzaal of in je klas. Wij zorgen voor een basis aan vragen voor de moderator.

Workshop

Een filmmaker/docent komt naar jouw klas en begeleidt de leerlingen in een actief en filmwijs proces. Aan de hand van verschillende actieve werkvormen gaan ze aan de slag met film en audiovisuele media.

Focus Franse Film

We nemen jaarlijks zes nieuwe Franstalige films op in ons schoolaanbod. Bij elke film is er, naast de reguliere lesmap, ook een Franstalige fiche toegevoegd voor de lessen Frans met linken naar het leerplan. Zowel de nieuwe films als het volledige archief vind je op focusfransefilm.be Verrijk het filmaanbod op jouw school met onze vormingen, kortfilms en projecten zoals De FilmClub. JEF werkt met een eigen methodiek. Lees meer op p. 29. JEF werkt samen met filmzalen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Ga naar de boekingsinfo op p. 31 voor meer info.


4

KLEUTERONDERWIJS

Choums odyssee 1STE + 2DE KO

Julien Bisaro e.a., Frankrijk, Nederlands gesproken, 39’

Terwijl de storm over het moeras raast, komt uiltje Choum uit het ei gekropen. Hij wordt meteen uit het nest geblazen. Met een extra ei op de rug, trippelt Choum het moerasbos in, vastbesloten om een moeder te vinden voor zichzelf en het ei. De film wordt voorafgegaan door twee andere kortfilms met vogels in de hoofdrol.

Een streepje meer 2DE KO

Diverse regisseurs, Diverse landen, Nederlands gesproken, 35’

De een heeft een streepje meer, de ander heeft er helemaal geen of valt op door zijn kleurtje. Dat betekent niet dat je geen bijzondere dingen kunt doen. In deze charmante kortfilmcompilatie maak je kennis met Penny, de witte kraai en een kleine draak.

Het varken, de vos en de molen 2DE + 3DE KO

Erick Oh, Verenigde Staten, geen dialoog, 50’

Boven op de berg woont een klein varkentje met zijn papa, maar rond de bergtop dreigt een zwarte wolk. Wanneer papa op pad gaat om die boosdoener te verjagen, is het varkentje verantwoordelijk voor het dorp. Dat is veel last op de schouders van één kleine big.

Workshop bij de film Max. 16 deelnemers, 1 dagdeel (min. 1 uur – max. 1,5 uur)

w Via speelse opdrachten ga je aan de slag met thema’s uit de film. w Je leeft je creatief uit met aquarel en animatie op de iPad. w Met de 2D stop-motiontechniek ontdek je de basisbeginselen van film.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


5

KLEUTERONDERWIJS

Workshop eerste filmstapjes

2DE + 3DE KO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 1 uur – max. 1,5 uur)

w Ontdek de magie van film. w Op een actieve, speelse en muzische manier ontdek je de basis van de audiovisuele taal.

Workshop ik dans film

2DE + 3DE KO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 1 uur – max. 1,5 uur)

w Ga aan de slag met de twee belangrijkste elementen van film: licht en beweging. w Geïnspireerd op de Serpentinedans gaan de kinderen dansen in witte kostuums waar zelfgemaakte gekleurde tekeningen op geprojecteerd worden. w Zwier, dans en speel met lichtpatronen.

Ridder Muis

3DE KO + 1STE GRAAD LO Tom Van Gestel, België, Nederlands gesproken, 45’

Muis is een dappere ridder, altijd klaar om te vechten. Maar in een wereld zonder oorlog verveelt ze zich vaak. Tot de koning haar een spannende opdracht geeft. Samen met haar beste vriendin Draak gooit ze zich in de strijd.

Solan & Ludwig: reis naar de maan

3DE KO + 1STE GRAAD LO

Rasmus A. Sivertsen, Noorwegen, Nederlands gesproken, 80’

50 jaar geleden zette de mens voor het eerst voet op de maan. Maar wat Solan en Ludwig doen, is minstens even straf: met de raket van hun vriend en uitvinder Reodor vertrekken ze op ruimtemissie! Met de stemmen van Martine Tanghe en Freek Braeckman.

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


6

LAGER ONDERWIJS

Pahuna

1STE GRAAD LO + 3DE LEERJAAR Paakhi A. Tyrewala, Nepal/India, Nederlandse voice-over en ondertitels, 88’

Pranay en zijn zusje Amrita wonen op de grens tussen Nepal en India. Wanneer hun dorp wordt aangevallen door soldaten, gaan de kinderen samen op de vlucht, terwijl mama en papa achterblijven in het dorp. Een onverwacht opgewekte film vol kinderlijke fantasie en onschuld.

Zussen

1STE GRAAD LO + 3DE LEERJAAR Silje Salomonsen en Arild Østin Ommundsen, Noorwegen, Nederlands gesproken, 85’

Vega is 9 en gaat samen met haar papa en kleine wildebras-zus Billie op trektocht door de Noorse wildernis. Niets dan plezier, tot papa in een bergspleet komt vast te zitten en zich heel hard pijn doet. De zussen moeten op zoek naar hulp, maar dat is niet zonder gevaar.

De beroemde bereninvasie van Sicilië

2DE + 3DE GRAAD LO

Lorenzo Mattotti, Frankrijk/Italië, Nederlands gesproken, 82’

De zoon van de berenkoning – en dus een echte berenprins – is verdwenen! Vermoedelijk werd hij meegenomen door … mensen! Wanneer beren en mensen dichter naar elkaar toe groeien, vinden de beren het steeds moeilijker om “nee” te zeggen tegen een luxueus mensenleven.

Pom, le poulain 2006

2DE + 3DE GRAAD LO KLASSIEKER

FOCUS FRANSE FILM

Olivier Ringer, België/Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 85’

Pom is een jong veulen dat samen met zijn moeder Mirabelle bij een groep houthakkers woont. Wanneer bij Mirabelle de stoppen doorslaan door het harde werk, beslist de chef om het paard te verkopen. Pom blijft eenzaam achter, tot de zachtaardige Julien zich over hem ontfermt.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


7

LAGER ONDERWIJS

Minuscule 2: het tropisch avontuur

1STE + 2DE GRAAD LO

Thomas Szabo, Hélène Giraud, Frankrijk, geen dialoog, 92’

Een kennismaking met een heleboel kleine, maar onverschrokken insecten. Ze hebben allemaal hun eigen talenten, maar het belangrijkste is samenwerken. Zeker wanneer een lieveheersbeestje vastzit in een pakket met bestemming … de Caraïben!

Workshop bij de film Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w De film combineert liveactionbeelden met geanimeerde insecten. Met een iPad, greenscreen en een stop-motionopstelling imiteren we hun techniek. De kinderen filmen een korte scène in de klas en animeren de figuren van Minuscule op het beeld. w Ieder groepje heeft aan het einde van de workshop een grappige video gemaakt.

Nagesprek met bruitage-artiest Rémi Decker Max. 100 deelnemers, 1 dagdeel (30 minuten)

w Insecten kunnen niet praten. In Minuscule 2 wordt dus ook met geen woord gesproken. Toch is de film een feest voor ogen én oren. Hoe hebben de filmmakers die microscopische geluidswereld gecreëerd? w Onder begeleiding van een echte bruitage-artiest werkt de hele filmzaal samen om enkele scènes opnieuw van klank te voorzien! w Rémi Decker is een virtuoze muzikant die zich sinds enkele jaren toelegt op het maken van livemuziek en live-bruitage bij films.

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


8

LAGER ONDERWIJS

Workshop schaduwanimatie

1STE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Geïnspireerd op Lotte Reiniger, pionier in animatiefilm, ga je aan de slag met schaduwen. w Je vangt schaduwen op papier en brengt ze tot leven via de stop-motiontechniek.

Workshop mini movie 1STE + 2DE + 3DE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Je ontdekt dat een scène uit talrijke shots bestaat. w Je bedenkt een kort verhaal en giet het in een storyboard. w Puzzel een scène in elkaar en draai je eigen minifilm met iPad.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


LAGER ONDERWIJS


10

LAGER ONDERWIJS

Ket & Doc

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO DOCUMENTAIRE Meerdere regisseurs, Nederlands gesproken, 75’

Dit unieke format biedt je elk jaar vijf nieuwe documentaires van eigen bodem. Je bekijkt de wereld telkens 15 minuten lang door de ogen van een kind. En hun verhalen zijn allemaal waargebeurd. De films zijn apart te boeken of in compilatie (naar keuze).

Fien, Jip & Fien

Fien (9) is nieuwsgierig, maar ook wel wat jaloers wanneer haar oudere broer Jip (11) voor het eerst verliefd wordt.

Bertha en de wolfram

Bertha levert een heroĂŻsch gevecht met haar ultieme vijand: wolfram! Hoewel ze van de aandoening niet kan winnen, gooit ze al haar energie en creativiteit in de strijd.

Circus zonder tent

In een brief aan haar klasgenoten vertelt Romy over de ups en downs van het leven als circusartiest en over de grote dromen die ze koestert.

Radio Felix

Op school wordt Felix vaak op de proef gesteld door zijn autisme. Om dat beter te begrijpen, presenteert hij zijn eigen radioprogramma: Radio Felix!

Papamagneet

Kwintens papa is zijn grote held, maar zijn werk vereist dat hij regelmatig lange tijd op zee is. Kwinten is het gewend, maar het missen went nooit.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


11

LAGER ONDERWIJS

Workshop documentaire

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Ontdek de typische stijlkenmerken van een documentaire. w Experimenteer met technieken, maak een voice-over en verfilm een korte scène. Zo ontdek je de kneepjes van het vak. w Indien de planning het toelaat, begeleidt Daphne Van Den Blink, de regisseur van Papamagneet, de workshop.

Nagesprek met de filmmakers Tijdens dit nagesprek ga je samen met de makers dieper in op hun film(s) en het maken van een documentaire. Afhankelijk van de timing, zijn alle makers beschikbaar voor een nagesprek. Ket & Doc is een project van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF.

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


12

LAGER ONDERWIJS

Workshop woord in beeld

2DE + 3DE GRAAD LO

Max. 16 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Geïnspireerd door de typografie Boem Paukeslag van Paul Van Ostaijen, animeer je letters en woorden. w Met behulp van iPads in een animatieopstelling ga je aan de slag met de stop-motiontechniek. w Je maakt een geanimeerd dada-gedicht.

Marona

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO Anca Damian, België/Frankrijk/Roemenië, Nederlands gesproken, 92’

In haar laatste momenten denkt Marona terug aan haar leven. Aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen van wie ze onvoorwaardelijk heeft gehouden. Het schitterende, grafische universum komt van de Belgische illustrator Brecht Evens.

Workshop sound tricks

2DE + 3DE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Ontdek het hele proces van bruitage of de postproductie van geluid. w Experimenteer met klanken van allerlei gewone materialen en instrumenten. w Bewerk en monteer de geluiden op bestaande filmfragmenten met iPads. Jij bepaalt de sfeer van de film!

Workshop time tricks 2DE + 3DE GRAAD LO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Je gaat aan de slag met iPads om beelden te manipuleren. Hou de tijd voor de gek met behulp van special effects: versnel, vertraag of rewind. w Met je langgerekte zweefsprongen en vliegensvlugge sprints lijk je wel een superheld. En dankzij de reverse-techniek krijg je zowaar echte toverkracht.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


13

LAGER ONDERWIJS

De club van lelijke kinderen

4DE LEERJAAR + 3DE GRAAD LO

Jonathan Elbers, Nederland, Nederlands gesproken, 91’

Wie niet voldoet aan het schoonheidsideaal van president Isimo, wordt opgepakt en opgesloten. Zo ook Paul en honderden andere ‘lelijke’ kinderen. Paul kan ontsnappen en samen met zijn vrienden bereidt hij een opstand voor. Binnen de kortste keren staat het land in rep en roer.

Workshop bij de film Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Maak net zoals president Isimo fake news met behulp van een greenscreen en verspreid jouw leugens. w Sluit je aan bij het online protest en maak een virale video.

Zu weit weg

4DE LEERJAAR + 3E GRAAD LO Sarah Winkenstette, Duitsland, Nederlands ondertiteld, 89’

Omdat een bruinkoolmijn het dorp opslokt, moeten Ben en zijn familie verhuizen naar een nabijgelegen stad. Ben ontmoet er Tariq, een Syrische vluchteling. De twee beginnen als concurrenten – op school en in de voetbalclub – maar komen er al snel achter dat ze meer gemeen hebben dan ze dachten.

Fourmi

4DE LEERJAAR + 3E GRAAD LO + 1STE MIDDELBAAR FOCUS FRANSE FILM Julien Rappeneau, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 105’

Théo, alias Fourmi (Mier), is de zoon van gescheiden ouders en een echt voetbaltalent. Wanneer een scout van een prestigieuze Engelse ploeg interesse toont, wil hij vooral zijn vader niet teleurstellen. Maar hij is te klein van gestalte en raakt niet door de selectie … Dan maar een leugentje om bestwil?

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


14

LAGER ONDERWIJS

Mijn bijzonder rare week met Tess

3DE GRAAD LO + 1STE MIDDELBAAR

Steven Wouterlood, Nederland, Nederlands gesproken, 84’

Sam brengt de zomervakantie door met zijn ouders, zijn grote broer en een heleboel toeristen. Toch heeft Sam de gave om zich ‘alleen te voelen’. Tot hij Tess ontmoet. Vrienden worden met Tess is leuk, maar haar gekke gedachten stellen hun relatie voortdurend op de proef.

Donne-moi des ailes

3DE GRAAD LO + 1STE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Nicolas Vanier, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 113’

Christian is een wetenschapper die wilde ganzen bestudeert. Voor zijn zoon, die gek is op videospelletjes, is een zomervakantie met zijn vader te midden van de natuur een nachtmerrie. Maar een onverwacht project waarbij een bedreigde ganzensoort gered moet worden, brengt hen dichter bij elkaar.

Workshop virtual reality

3DE GRAAD LO + 1STE + 2DE + 3DE GRAAD SO Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Ga aan de slag met virtual en augmented reality. w Je test verschillende VR-ervaringen. w Met een laagdrempelige tool op de iPad bouw je zelf een virtuele ruimte die je vult met digitale figuren.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


15

SECUNDAIR ONDERWIJS

Jojo rabbit

1STE + 2DE + 3DE GRAAD SO Taika Waititi, Verenigde Staten, Nederlands ondertiteld, 108’

Op zoek naar steun en gezelschap vindt Jojo een denkbeeldige vriend in Adolf Hitler. In Jojo’s fantasie gaat Adolf mee op avontuur en krijgt hij van zijn mentor belangrijke levenslessen. Zijn rare fantasie wordt pas duidelijk wanneer een Joods meisje bij hem onderduikt.

Meerdaagse workshop kortfilm maken

1STE + 2DE + 3DE GRAAD SO

min. 4 aansluitende dagdelen (2 dagen; 1 dagdeel telt min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Word een pro in het maken van films! Onder begeleiding van een filmmaker leer je de kneepjes van het vak. w Schrijf zelf een verhaal en maak een storyboard. w Je staat met je groepje in voor de regie, het acteren en de kwaliteit van beeld en geluid.

Psychobitch

2DE MIDDELBAAR + 2DE GRAAD SO EXCLUSIEVE AVANT-PREMIÈRES Martin Lund, Noorwegen, Nederlands ondertiteld, 111’

Frida is het buitenbeentje van de klas. Wanneer ze voor een klasopdracht gekoppeld wordt aan golden boy Marius, stelt ze zijn geduld op de proef. Maar hoe meer ze samenwerken, hoe meer vonkjes er heen en weer knetteren.

Mid90s

2DE MIDDELBAAR + 2DE GRAAD SO Jonah Hill, Verenigde Staten, Nederlands ondertiteld, 85’

De 13-jarige Stevie heeft het gehad thuis: zijn moeder heeft een drankprobleem, zijn oudere broer slaat hem verrot en hij heeft niemand om mee te praten. Wanneer hij een groep coole skaters ontmoet, vindt hij eindelijk een plek waar hij wél thuishoort.

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


16

SECUNDAIR ONDERWIJS

Cleo

2DE + 3DE GRAAD SO Eva Cools, België, Nederlands en Frans gesproken, 106’

De 17-jarige Cleo overleeft het verkeersongeval waarbij haar beide ouders om het leven komen. Haar bezorgde oma probeert Cleo een warm nest te bieden, maar de rebelse tiener laat zich niet intomen. Tot ze op een nacht Leos ontmoet, 12 jaar ouder, intrigerend, en met een luisterend oor.

Nagesprek met filmmaker Eva Cools Cleo is het indrukwekkende regiedebuut van de Vlaamse filmmaker Eva Cools. Tijdens dit nagesprek ga je samen met de leerlingen dieper in op de film en kan je vragen stellen aan de jonge regisseur.

Workshop framing in beeld

2DE + 3DE GRAAD SO

Max. 25 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Je ontdekt wat framing is en hoe onze blik wordt gekleurd en beïnvloed door de media. w Je leert creatief en kritisch omgaan met beelden die jouw blik bewust willen sturen.

Das schweigende Klassenzimmer 2DE + 3DE GRAAD SO

Lars Kraume, Duitsland, Nederlands ondertiteld, 111’

1956. De Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt zien beelden van de Hongaarse opstand. Ze overtuigen hun klas om een minuut stilte te houden. Dat gebaar zet het politieke establishment in rep en roer. Soms is stilte het luidste protest! Gebaseerd op een waar­ gebeurd verhaal.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


17

SECUNDAIR ONDERWIJS

Workshop media mash-up

2DE + 3DE GRAAD SO

Max. 25 deelnemers, 2 aansluitende dagdelen (1 hele dag; 1 dagdeel telt min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze)) of 4 aansluitende dagdelen (2 hele dagen; 1 dagdeel telt min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Je ontdekt wat propaganda is. w Met behulp van de mash-uptafel verander je beelden van betekenis door ze in een andere context te plaatsen. w Maak je eigen propagandafilm. Enkel bij 4 aansluitende dagdelen

Hors normes

2DE + 3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Eric Toledano en Olivier Nakache, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 114’

Bruno en Malik leiden jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van kinderen met autisme. De makers van Intouchables storten zich met hun feelgoodaanpak opnieuw op een stevig thema, met een ontroerende film als resultaat.

Les hirondelles de Kaboul

4DE MIDDELBAAR + 3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Eléa Gobbé-Mevellec en Zabou Breitman, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 80’

Zomer 1998. Kaboel ligt in puin en wordt geregeerd door de taliban. Moshen en Zunaira zijn jong en houden zielsveel van elkaar. Ondanks het geweld blijven ze geloven in een mooie toekomst. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Yasmina Khadra.

Les misérables

4DE MIDDELBAAR + 3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Ladj Ly, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 80’

In Montfermeil, een licht ontvlambare wijk in de Parijse voorsteden, is de rivaliteit tussen straatbendes overal voelbaar. Een politie-interventie dreigt te ontsporen, wanneer een jongen uit de buurt met een drone alles vastlegt op film.

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


18

SECUNDAIR ONDERWIJS

Luce

3DE GRAAD SO Julius Onah, Verenigde Staten, Nederlands ondertiteld, 109’

Tien jaar geleden adopteerden Amy en Peter Edgar hun zoon Luce uit Eritrea. De jongen ontpopt zich, ondanks zijn moeilijke kinderjaren, niet alleen als modelstudent, maar ook tot een talentvolle atleet. Maar dan doet zijn leerkracht een alarmerende ontdekking …

For Sama

3DE GRAAD SO DOCUMENTAIRE Waad Al-Kateab en Edward Watts, Verenigd Koninkrijk/Syrië, Nederlands ondertiteld, 100’

Een arts en journalist worden te midden van een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo gebombardeerd wordt, trouwen ze en krijgen ze een baby. Het jonge gezin worstelt met een dilemma: vluchten om de veiligheid van hun kind te waarborgen of blijven om in het verzet te helpen?

J’accuse

3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Roman Polanski, Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 132’

Twaalf jaar lang hield de ‘affaire Dreyfus’ de wereld in de ban van een schandaal vol juridische fouten, gerechtelijke dwalingen, corrupte vriendjespolitiek en antisemitisme. Een historische film, maar eentje die ons confronteert met heel actuele vormen van discriminatie.

Via professionals.jeugdfilm.be vind je op de filmpagina van elke titel in dit aanbod een gratis lesmap, extra filminfo, de trailer en beeldmateriaal.


19

SECUNDAIR ONDERWIJS

Skin

3DE GRAAD SO Guy Nattiv, Verenigde Staten, Nederlands ondertiteld, 118’

Widner groeide op in een omgeving vol haat en sloot zich destijds aan bij een bende neonazi's. Maar nu wil hij zijn leven beteren. Hij heeft namelijk een stormachtige, maar hechte relatie met Julie. En Widner wil bewijzen dat hij anders is dan de andere vriendjes die ze al gehad heeft.

La fille au bracelet

3DE GRAAD SO FOCUS FRANSE FILM Stéphane Demoustier, België/Frankrijk, Nederlands ondertiteld, 96’

Lisa, net afgestudeerd aan de middelbare school, draagt een enkelband in afwachting van haar proces. De beschuldiging: moord. Op haar beste vriendin nog wel. De rol van sociale media en de generatiekloof met Lisa’s welgestelde ouders vormen de rode draad in deze film over perceptie.

Je vindt alle info over hoe je de film kan boeken op p. 31


20


21


22

Vormingen In onze vormingen delen we graag onze jarenlange expertise. Laat je inspireren, en stimuleer daarna zelf filmwijsheid in jouw klas. Na elke vorming ontvang je een digitale inspiratiefiche met filmpjes en links naar alle gebruikte apps. Deze vormingen worden steeds aangepast op maat van de doelgroep en het beschikbare materiaal op school.

Virtual reality Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Via de app CoSpaces Edu word jij de architect van je eigen virtuele 3D-wereld. w Je leert de basiscodes toepassen en krijgt inspiratie om er in je eigen klas mee aan de slag te gaan. w Het gebruik van deze nieuwe technologie zal je leerlingen enthousiasmeren en hun 21ste eeuwse vaardigheden stimuleren.

Leren met beeld Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Werken met beelden biedt een meerwaarde in je klaspraktijk. Door het gebruik van (bewegende) beelden, geef je extra ondersteuning aan de informatie die je wil overbrengen. Dat sluit nauw aan bij de onze beeldgerichte communicatie. w Maak kennis met enkele tools en bedenk manieren om ze te gebruiken in je les.


23 Beeldvorming in de kijker Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Aan de mash-uptafel ontdek je hoe beelden eenvoudig manipuleerbaar zijn, maar ook hoe ze onze blik sturen. w Je gaat actief aan de slag met beeld, geluid en voice-over om beelden in een andere context te plaatsen. w Vervolgens sta je stil bij de lespraktijk: hoe kan je leerlingen kritisch leren kijken naar beelden? Hoe maak je hen bewust dat media de betekenis van beelden beïnvloeden?

Actief kortfilm kijken en bespreken Max. 40 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Krijg inzicht in de verhaalstructuur van een film en in de cinematografische finesse. w Je traint jezelf in actief kijken en krijgt inspiratie om films zowel inhoudelijk als artistiek te bespreken.

Animatiefilm maken Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Ontdek speelse en leerrijke werkvormen met animatiefilm die je vakoverschrijdend kan toepassen in de klas. w Experimenteer actief met gebruik van je eigen materiaal (smartphone of tablet) en/of met onze iPad’s.

Actiefilm maken Max. 20 deelnemers, 1 dagdeel (min. 2 uur – max. 3,5 uur (inclusief pauze))

w Oefen met de technieken om een actiefilm te maken. w Je experimenteert met special effects, camerastandpunten en filmische trucs. w Vervolgens breng je die kennis in de klaspraktijk.


24

Kortfilm in de klas Leerkrachten gebruiken steeds vaker kortfilms in de klas. Een laagdrempelige tool, want zowel de film als de bespreking passen perfect binnen een lesuur. JEF bundelt kortfilms voor verschillende leeftijden en voorziet telkens een lesfiche. We kiezen daarbij graag voor Vlaamse producties. w Een film aankopen op het kortfilmkanaal kost 4 euro. Na de aankoop kan je de film downloaden en onbeperkt bekijken. w De bijhorende lesfiche kan je gratis downloaden. w Je vindt alle kortfilms via kortfilmkanaal.jeugdfilm.be

JEF festival Elk jaar krijgen we tijdens de krokusvakantie een heleboel jonge filmfans over de vloer in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven … Want JEF festival is hét festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment, boordevol premières, nieuwe films, audiovisuele installaties en exclusieve events voor en door kinderen en jongeren. w Kom ook met je klas naar JEF festival in de week vóór de krokusvakantie. w Alle info vind je op jeffestival.be!


25

JEF makers JEF inspireert en stimuleert kinderen en jongeren (6-14 jaar) die zelf films willen maken en experimenteren met audiovisuele media. w Stuur met je klas filmpjes in voor de JEF makers-selectie! Wie weet wordt jullie film dan vertoond op groot scherm tijdens JEF festival. w Ontdek het werk van jonge filmmakers op jefmakers.be en bekijk tutorials op het YouTube-kanaal. Ideaal om peer teaching te implementeren in de klas.

Toekomstmakers Actief burgerschap is belangrijker dan ooit. JEF wil de volwassenen van morgen aanzetten om hun eigen toekomst te bedenken. Tien scholen gaan van september 2020 tot maart 2021 met hun 5de en 6de leerjaar aan de slag met een online leerplatform. Via de ontwikkelingsdoelstellingen ontdekken leerlingen wat zij willen veranderen in de wereld. Daarna komt JEF naar de school met een mobiele filmstudio. Tijdens een workshop van ĂŠĂŠn dag breng je een overtuigende boodschap in beeld. Leerkrachten krijgen simultaan een vorming over filmwijs werken in de klas. Als feestelijke afsluiter van het project organiseren we een groot toonmoment op JEF festival 2021. w Interesse of vragen rond dit project? Mail naar nina@jeugdfilm.be


26


27

OFFICIAL

đ&#x;‘Œ

Filmfans in de klas of kijk je zelf graag film? YES! Start De FilmClub op school!

De FilmClub is een ontmoetingsplek waar jonge filmfans, buiten de lestijd, THAT’S RIGHT samen film kijken. Geniet van een zorgvuldig gekozen filmaanbod en tal van leuke extra’s. Ben je leerkracht, directielid, ouder, leerling ‌ of heb je gewoon interesse om als vrijwilliger De FilmClub te begeleiden? CHILL Start De FilmClub voor kleuters, kinderen (9+) en/of jongeren (12+/15+)! Meer info en inschrijven via defilmclub.be

đ&#x;‘Œ

OFFICIAL

www. defilmclub đ&#x;“˝ .be

EEN PROJECTVAN


28

Filmwijsheid: het JEF model Film is een kunstvorm en een medium om ideeĂŤn creatief vorm te geven. Omdat film verschillende expressievormen combineert (taal, beeld, geluid) kan het je blik leiden en verruimen. Het model filmwijsheid gaat dieper in op de creatieve, culturele en kritische doelstellingen die je kan stimuleren met audiovisuele media. Ontdek meer op professionals.jeugdfilm.be/nl/blog

h

tec

creatief

re

l n

W

el pro ev e

re

delen

aa te imen

exper

l

dt

bee

cultu

s

analyseren

o m

en

pr

ce

ak

al

film

h

ver

sc

k

ha

nie

n re

n

iti

FIL

refl ec te

kr

kijken

M

ID

IJ

E SH


29

JEF methodiek Vanuit jarenlange expertise en onderzoek timmerde JEF aan een eigen methodiek, die we implementeren doorheen heel ons aanbod. Deze methodiek focust zich op het leerproces, dat vertrekt vanuit de authentieke leeromgeving van de deelnemer en maker. De actieve betrokkenheid van de deelnemers en het plezier tijdens dit proces zijn voor JEF cruciaal. Ontdek meer op professionals.jeugdfilm.be/nl/blog

focus

e ke ve nh eid

H

p le

ME T

s ntie ete exploratie mp n co tief e tia ini

de e v a lne e co n d e m e r nt e x m ak er t

k

ti ac k ro bet

jze

en

nt g e ieke vin g

lee rp s ce ro

er zi

e th au r o m lee

d an ktij rv a l tuu pr ure cul ult l-c iaa soc

e bred

e

wi

O

EK I D

op me ruim erde r te vo e fil or m ei g


30


31

Boekingsinfo Film bekijken op locatie

Je kiest een film uit het aanbod van JEF in de klas en gaat die met de leerlingen bekijken in een bioscoop, CC of GC in je regio. Maak je keuze uit een van de locaties die je vindt in het overzicht bij ‘Over JEF’ op professionals.jeugdfilm.be Je kan zelf contact opnemen met de locatie of je kan de filmvertoning aanvragen via de boekingstool op onze website. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een introfilm waarbij een filmmaker of filmkenner het publiek de film in loodst.

Film bekijken op school

Je boekt een film uit het aanbod van JEF in de klas via onze boekingstool. Je maakt gebruik van je eigen dvd of JEF stuurt jou een dvd op, zodat je de vertoning op school kan starten.

Lesmateriaal

Leerkrachten kunnen bij elke film gratis een lesmap met filmwijze info en opdrachten downloaden. Je vindt de lesmap op de betreffende filmpagina via professionals.jeugdfilm.be Hier vind je ook wanneer de lesmap online komt.

Workshops, nagesprekken en vormingen

Wij komen naar jou met onze workshops, nagesprekken en vormingen. Je kan deze activiteiten boeken via de boekingstool.

Boekingstool en prijzen

Films, workshops, nagesprekken en vormingen boek je via onze boekingstool. Op elke webpagina van ons aanbod vind je een link naar deze tool via de ‘BOEK’-knop. Meer info en prijzen vind je op de FAQ-pagina bij boekingstool.jeugdfilm.be


32

Wat doet JEF? JEF doet nog meer dan wat in deze brochure te lezen is. Een divers aanbod rond jeugdfilm verruimt de blik van kinderen en jongeren. Dit geeft hen kansen om zelf te bepalen in welke wereld ze willen leven. JEF maakt daarom jeugdfilm beschikbaar voor vertoners, zichtbaar en toegankelijk voor een breed en divers publiek in onderwijs en vrije tijd. JEF is door haar actieve rol in netwerkorganisaties het aanspreekpunt rond jeugdfilm voor beleidsmakers en de (inter)nationale filmsector. Bij JEF vinden kinderen en jongeren een plek om samen film te creëren, te beleven en kritisch te bekijken. JEF zet doorheen de werking 'voor en door jongeren' centraal.

→ JEF is een gids

Waar kan ik welke jeugdfilms zien? Wat is er nog meer te beleven rond film? (B2C) Welke jeugdfilms zijn er beschikbaar? En welke titels passen het best in ons programma? Hoe kan ik deze best vertonen? Hoe bereik ik een jong en divers publiek? Wat kan ik nog meer aanbieden rond film? (B2B)

→ JEF presenteert jeugdfilm als beleving

JEF is meer dan film. We organiseren jaarlijks een festival. We nodigen je uit op exclusieve filmpremières. We hebben een uitgebreid aanbod van installaties, workshops, masterclasses, lesmateriaal,...

→ JEF maakt kinderen en jongeren filmwijs

Bij JEF vinden kinderen en jongeren een plek om samen film te maken, te beleven en kritisch te bekijken.

→ JEF is er voor en door kinderen en jongeren

We creëren groeikansen voor kinderen en jongeren. Ze kunnen deelnemen aan festivaljury’s, ervaringen uitwisselen als jonge filmmaker, films programmeren of als vrijwilliger mee evenementen op poten zetten.


Colofon Programmatieteam JEF in de klas Anja Horckmans, Hilde De Pessemier, Ilse Van Baelen, Lieve Vankeirsbulck, Nicole De Messemaeker, Stienus Keersmaeker, Veerle Boesmans

Redacteurs voor lesmappen en introfilms Angelique Hoogstoel, Annemie Buytaert, Bram Lagast, Britt Raes, Charlie Dewulf, Charlotte Lara De Cort, Daphne van den Blink, Dirk Van de Veire, Els Decaluwé, Femke Vanbelle, Filiep Stellamans, Frank Gryspeerdt, Hadewych Becuwe, Hans De Beuckelaer, Lucas Vanhooreweghe, Maarten De Sutter, Manon Billiet, Meltse Van Coillie, Michaël Borghgraef, Nana Vandepoel, Pieter Blondeel, Sandra Verkaart, Sarah Verplancke, Seppe Vanhaecke, Yvan Houtteman

Redacteurs voor Focus Franse Film Daniel Leroy, Giedo Custers, Isabelle Delnooz, Jozefien Dezutter, Julie Lippens, Leen Carton, Leila Ouahab, Maarten Braert, Martine Vandenneste, Melanie Vandercruyssen, Pascale Fierens, Valeria Catalano

Workshopbegeleiders Astrid Chamberland, Elke Van Oost, Hans De Beuckelaer, Harm Dens, Jaan Stevens, Jonas Vandermeersch, Josse De Maesschalk, Jules Comes, Kato De Boeck, Liesbeth De Mey, Lucas Dewulf, Maï Calon, Meltse Van Coillie, Michiel Geluykens, Pieter Frère, Sandra Verkaart, Tim Lammers

JEF team Alice Goezu, Bregt Van Wijnendaele, Charis Van der Zeyp, Daphné De Weirt, Elfi De Vos, Gert Hermans, Harm Dens, Iris Verhoeven, Ivan Van Asch, Kaat Verhelst, Karo Guetens, Kevin De Ridder, Laura De Bruyn, Liza Brandt, Maarten Van Overveldt, Marjolein Fransen, Nina Van Belle, Sofie Mercier, Tine Robberecht

JEF bestuur Andy Demeulenaere, Bart Gaublomme, Christine Vanleeuw, Hannes Vanhaverbeke, Jan Staes, Katelijne Morreel, Lieve Vankeirsbulck, Mieke Vanderhaeghen, Steven Duyver, Tom Van de Velde, Wout Vandersteene

Grafische vormgeving brochure: Ronny & Johny

Drukwerk brochure: Zwartopwit

Meer info over JEF in de klas? professionals.jeugdfilm.be jefindeklas@jeugdfilm.be www.facebook.com/groups/jefindeklas


Profile for JEF (jeugdfilm)

JEF in de klas brochure 2020-2021  

Wil je graag een fysiek exemplaar? Bestel het hier: https://forms.gle/oJaJXEHpqx9hCn2h8

JEF in de klas brochure 2020-2021  

Wil je graag een fysiek exemplaar? Bestel het hier: https://forms.gle/oJaJXEHpqx9hCn2h8

Profile for jeugdfilm
Advertisement