FMI Färg 2015 nr1

Page 1

FÄRG

BRANSCHORGANISATIONENS TIDSKRIFT

NR 1/2015

STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR 2015 • Trendutställningar • Stockholm Design Talks • Årets nyheter VÅRENS TAPETER – urban natur HISTORISKA KULÖRER återskapas med traditionella och nya metoder NY FÄRGTEKNIK MED BUBBLOR

44 SIDOR LÄSNING


Fler trygga och lönsamma affärer Handelsbanken Finans är glada över att vara FMI:s nya officiella samarbetspartner. Vi hjälper din butik att tryggt och enkelt ta betalt, i butiken, på nätet och via mobilen.

handelsbanken.se/finans

Välkommen att träffa oss vid FMI:s monter på mässan Stockholm Furniture & Light Fair 3–7 februari. Vi ses!


Innehåll NR 1•2015

4 Möt FMI

Marie-Louise Sigemalm, vd FMI

6 Produktnyheter

Chefredaktörens krönika och nyheter inom möbler och inredning

8 Stockholm Furniture & Light Fair 2015

Nyheter på årets mässa

14

Historiska kulörer

– återskapas med traditionella och nya produkter

18 Vårens tapeter

22 Juridik 26

Vi frågar kedjeledarna

30

Årets kulör 2015

Fem kedjeledare om det gångna året

34 Ny färgteknik

– färg med bubblor

36 Utställarlista Stockholm Furniture & Light Fair 2015 42

Nästa nummer

Urban natur är trenden

3


Ledare Nya förmåner för dig som är medlem i FMI

F

MI strävar efter att ge dig som medlem marknadens bästa förmåner. Nu har du som medlem i FMI möjlighet att teckna ett av marknadens bästa kortinlösenavtal. Jag vågar nog till och med sträcka mig så långt som att påstå att är marknadens idag lägsta avgifter för kortinlösen. Och inte nog med detta! 2015 blir våra medlemsförsäkringar ännu förmånligare genom sänkta premier, utökat försäkringsskydd för utomhusvaror och sänkta självrisker på ansvarsförsäkringen – och – för dig som ännu inte bytt till FMI:s försäkringar (företags- och fastighetsförsäkringar, transportförsäkring, personförsäkringar) så väntar ett förmånligt erbjudande vid nyteckning. Bara genom att välja vår attraktiva företagsförsäkring har du oftast redan tjänat in till serviceavgiften till FMI. När vi nu också erbjuder ett av marknadens lägsta kortinlösenavtal blir medlemskapet ännu mer intressant och lönsamt. Lägg sedan till våra övriga förmåner som fri juridisk telefonrådgivning i köprättsliga frågor, leverantörsfrågor och vårt förebyggande kemikaliearbete för att du som handlare ska vara säker på att du inte kommer att sälja varor som innehåller farliga eller förbjudna kemiska ämnen. Det finns också ekonomiska fördelar med att gå våra kompetenshöjande halv- eller heldagsutbildningar. Utbildningarna erbjuds till rabatterade medlemspriser och leder till att butikspersonalen får ökad förmåga att lösa olika typer av kundärenden på ett effektivt och korrekt sätt. Genom att till exempel låta butikspersonalen gå på våra reklamationsutbildningar kan du hålla nere kostnaderna för reklamationsärenden samtidigt som kunderna/konsumenterna erbjuds en hög servicegrad. Vi ses på Möbelmässan i Stockholm! FMI står precis till vänster i Cederhallen efter ingången. Kom till vår monter så får du veta mer om fördelarna med att vara medlem i FMI. Du har också möjlighet att träffa våra samarbetspartners för att diskutera kortavtal och försäkringar. På återseende!

Vi hjälper dig Vill du veta mer? Ring oss på telefonnummer 08-640 66 37 eller gå in på vår hemsida: www.fmibranschen.se • Medlemsservice • Juridik • Miljö- och kemikaliefrågor • Företags- och personförsäkringar till låg premie för dig och dina anställda • Branschtidningen ”Färg Möbler & Interiör” • Skräddarsydda branschutbildningar • Kortavtal, betalterminaler • Rabatterade hotell, mötes- och konferensrum • Medlemsrabatt på brandavskiljande skåp samt kassaskåp lämpliga för kontanthantering • Rabatterade inkassotjänster • Rabatterad licensavgift hos STIM – musik i butiken

BRANSCHORGANISATIONENS TIDSKRIFT

NR 1/2015

Ansvarig utgivare Marie-Louise Sigemalm Chefredaktör Mia Masnic 0709-517856, mia.masnic@formatmedia.se Art Director Jessica Nyström jessica.nystrom@formatmedia.se Annonser Christer Carlsson 0765-55 79 53 christer.carlson@formatmedia.se Skribenter Camilla Julner, Mia Masnic Fotograf Camilla Julner Prenumerationspris 495 kr exkl. moms. Prenumerationspris helår för anställda i medlemsföretag 195 kr exkl. moms Postadress Ringvägen 100 E, 9 tr, 118 60 Stockholm E-post: info@fmibranschen.se Tryck: Printfabriken

MARIE-LOUISE SIGEMALM VD, Branschorganisationen Färg, Möbler och Interiör (FMI)

4

Omslagsbild: Intrade För riktigheten i signerade inlägg/artiklar svarar respektive författare.


150 år med kunden i fokus

Sherwin-Williams – Your Coating Solutions Partner På Sherwin-Williams har vi levererat ytbehandlingslösningar till industrin i nästan 150 år. Vi strävar kontinuerligt efter att leverera optimala produkter och tjänster som bygger på de senaste innovationerna. Genom gedigen erfarenhet och genom att vara lyhörd för marknadens behov, kan vi erbjuda dig skräddarsydda lösningar och kvalificerad teknisk support som ger mervärde för din verksamhet. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta din lokala representant eller besöka vår hemsida www.sherwin-williams.eu

Sherwin-Williams Sweden AB Box 2016 | 195 02 Märsta | Tel 0381-261 00 | Fax 0381-261 99 www.sherwin-williams.eu

5


Krönika

Miljömärkt träskydd

Genom att imitera den naturliga fossileringsprocessen har OrganoWood skapat ett miljömärkt träskydd som varken innehåller tungmetaller eller starka kemikalier till skillnad från de flesta traditionella träskyddsmetoderna. I stället för att döda svamparna och mikroorganismerna med gifter, skapas en fysisk barriär i träet som hindrar

V

svampar från att äta virket. Metoden ger samtidigt virket flamskyddande egenskaper. Dessutom åldras träet naturligt vackert.

älkommen till årets första nummer av Färg, Möbler & Interiör! Välkommen till årets första nummer av Färg, Möbler & Interiör! Nytt år betyder nya trender, nya produkter och inte minst nya mässor. Först ut är årets främsta mässa inom inredning- och design, Stockholm Furniture & Light Fair 2015. Vi har kikat på årets stora nyheter på mässan och presenterar dessa längre fram i tidningen. I år bjuder möbelmässan på en rad förändringar som förhoppningsvis kommer att uppfattas som positiva av både utställare och besökare. Mer om det på sidorna 8-12. Vi passade också på att prata med ett antal kedjeledare om det gångna året, företagens framgångar och utmaningar, samt vad de har för planer inför det kommande året. De tycks alla vara överens om att vinden verkligen har vänt och väntar sig ett mycket bra år för möbel- och färgbranschen. Mer om detta på sidorna 26-29. Vi har också tagit en titt på vårens stora tapettrender där vi ser mycket djur- och växtmönster, men också mycket stadsinspiration. Dessa två trender samsas under den kommande säsongen tillsammans med mer klassiska tapeter som känns rätt även i vår. Läs mer på sidorna 18-21. Flügger blickar bakåt i historien i sin nya kollektion, och har tagit fram en stilhistorisk färgkarta och byggnadsvårdsanpassade produkter som bygger broar mellan känsliga och moderna miljöer. Mer om det på sidorna 14-16. 
 Till sist önskar vi dig inspirerande läsning och ett bra kommande år! MIA MASNIC CHEFREDAKTÖR

– Efter över 10 års forskning så känns det otroligt stort att våra produkter nu blir tillgängliga för en bred marknad. Tack vare samarbetet med Welin & Co så kommer konsumenter över hela Sverige få möjligheten att använda våra produkter, säger Mårten Hellberg, VD på OrganoWood. Träskyddssystemet består av två produkter. Träskydd 01 – flam& rötskydd samt Träskydd 02 – fukt- & vattenskydd. Det känns fantastiskt kul att få vara med och erbjuda marknaden ett bra och miljöklassat alternativ för att skydda trä utomhus. Vi har med nyfikenhet följt OrganoWoods framfart på marknaden när det gäller det färdigbehandlade virket som säljs i bygghandeln, säger Björn Törnquist, VD på Welin & Co.

Grönare köksliv

Under våren 2015 lanserar Duka en ny serie väldesignade och funktionella köksprodukter i hållbart stengods. De är formgivna av Dukas designer Karin Steen och har ett stilrent utseende med sitt delvis glaserade och delvis oglaserade yttre. Serien består av saltgömma med lock, redskapskruka, slevställ, kryddstickor och örtkruka med fat i tre storlekar. Produkterna är färgsatta med milda och tidlösa färger som vitt, mullvad och ljust grön och passar i de flesta kök. Serien finns i handeln från Mars 2015 och säljs via City Gross butiker.

6


Nytt webbverktyg för godare sömn

”Bygg din säng” är sängtillverkaren Hildings webbverktyg som gör det möjligt att själv bygga ihop sin unika säng. Användaren väljer storlek, modell, färg, ben och bäddmadrass. Under processens gång ser man även priset. På hilding.nu under fliken ”Bygg din säng” går man enkelt steg för steg mot sitt sängval. Vid varje val finns den viktigaste texten som tydlig och enkel information gällande skillnaderna. När man slutligen är nöjd med sitt val och har byggt färdigt sängen visas en bild, färdig att skriva ut och ta med till sängbutiken för att sedan smidigt kunna lägga in en beställning.

Produktnyheter Moduler för sovrummet

Sovrummet har blivit det rum i huset som fungerar som ens personliga tillflykt. Det är här du har möjlighet att dra dig undan, få lugn och ro och tillfälle till kontemplation. I sovrummet har du tid för dig själv, det är här du kan avnjuta en rofylld stund, läsa en bok och få din skönhetssömn. Montana Bedroom gör det möjligt att skapa en trygg inramning som hjälpa dig att koppla av efter en lång dag fylld med intryck. Montanas moduler kan användas som bas för en säng så att ytan utnyttjas optimalt med förvaring i lådor och bakom luckor. Sänggavlar i flera storlekar finns i alla Montanas färger och kan utrustas med sängbord, hyllor och lampor. Montana Wardrobe gör det lättare att överblicka garderoben. Ingen mer stress för att du inte hittar favoritskjortan. Allt har sin väldefinierade plats bakom luckor och i lådor. Modulkonceptet består av flera moduler som kan kombineras på en mängd olika sätt.

Stjärnbilder från Josef Frank

Josef Frank skapade under sin tid på Svenskt Tenn ett stort antal textilmönster.

är hämtade från det gamla Babylon. Upptill hittar man Fiskarna, Vat-

De vackra originalen med Franks egna anteckningar och instruktioner förvaras i

tumannen, Skorpionen, Vågen, Skytten och Väduren. Undertill åter-

Svenskt Tenns arkiv i väntan på att tiden är rätt för ett mönster att tas i produk-

finns Lejonet, Oxen, Kräftan, Jungfrun, Tvillingarna och Stenbocken.

tion. Nu är det tid för Zodiaken.

Zodiaken är formgiven 1936.

– I Zodiaken strålar alla stjärnbilder mot betraktaren i klarblå formationer.

Mönstret trycks på textil med beteckningen 315 Lin, den kvalitet

Mönstret kompletterar vårt övriga textilutbud på ett bra sätt både färg- och stil-

som används till gardiner och kuddar samt möbler som inte är utsätts

mässigt, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

för hårt slitage. 1 450 kronor per meter.

I mönstrets mitt syns Vintergatans många beslöjade stjärnhopar. Stjärntecknen

7


8


Stockholm Furniture & Light Fair 2015 Den 3-7 februari är det dags för Stockholm Furniture & Light Fair 2015, den årliga möbel- och belysningsmässan i Älvsjö i Stockholm. I år kan utställare och besökare förvänta sig en rad förändringar och nyheter på mässan, inte minst i den nya C-hallen. Den generella ambitionen har varit att fortsätta utveckla mässan i takt med de förändringar som sker i branschen. Färg, Möbler & Interiör presenterar årets främsta nyheter, utställningar och seminarier. AV MIA MASNIC

Å

rets Stockholm Furniture & Light Fair bjuder på en rad nyheter. Den största förändringen kommer att märkas i den nya halluppdelningen. Dels har alla hallar fått nya namn utifrån träslag (se bild på nya halllayouten) och dels sker en omfördelning av innehåll i de olika hallarna. I år kan besökare också vänta sig fler utställare och en större utställningsyta än förra året. – Som mässarrangör är det vårt uppdrag att vara lyhörda och spegla branschens utveckling. Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra mötesplatsen för både utställare och besökare. Den som i år besöker oss kommer därför att lägga märke till en del förändringar, bland annat en helt ny hall-layout för både A, B och C-hallen, berättar Cecilia Nyberg,projektchef på Stockholm Furniture & Light Fair. – Vi har samlat utställare med primärt produkter för hemmiljö i C-hallen, som nu döpts till Cedar. Här kommer det att finnas en ny avdelning som vi valt att kalla Modern Mix, med företag som primärt jobbar mot hemmiljön, men som också riktar en del av sitt sortiment mot den offentliga miljön och därför förutom handlare även vill nå arkitekter och inredare. Vi ser att det har blivit en allt större trend att företagen breddar sitt sortiment och sin målgrupp.

Nya utställningar & nytt kunskapsområde I Cederhallen kommer det också att finnas en ny trendutställning där det väljs produkter från de utställande företagen på mässan, och som berör både den privata och offentliga miljön. Hallen har ett kunskapsområde där årets seminarier, och uställningen Materials & CSR hålls. Här finns också utställningen Materials & CSR, som är producerad av Materialbiblioteket. Temat är hållbarhet och CSR och utställningen kommer att presentera olika material och tillverkningsmetoder. – Den absolut vanligaste frågan vi får är den om vilka material som är miljövänliga. Tanken med utställningen är att besökaren ska inspireras till att lära sig se komplexiteten kring att tänka miljösmart och att kunna argumentera för de material som han eller hon valt att använda. Det finns ju egentligen inga miljövänliga material, men det är var och ens ansvar som designer eller produktutvecklare att tänka miljövänligt och att minimera miljöskada så mycket som möjligt, säger Björn Florman, Materialbiblioteket.

Årets seminarier Under mässan kommer moderatorer, föreläsare och paneldeltagare från hela världen till Stockholm Design Talks, mässans forum för kunskap och diskussioner

9


Finlands största möbler/inredning/designmässa

9–13.9.2015 Messukeskus Mässcentrum Helsingfors

Enligt årets tema Bryta loss, Habitare drar sig från allt gammalt. Hundratals utställare, fascinerande program och flera specialutställningar. Hitta unga finländska designers och upplev nya internationella trender på ahead!-området. habitare.fi ÖPPET FÖR ALLMÄNHETEN: TOR KL. 10–18, FRE KL. 10–19, LÖR–SÖN KL. 10–18. BILJETT 18/11 € FACKDAG: ONS KL. 10–18. INTRÄDE BARA GENOM REGISTRERING.

ÄKTA MÖTEN. GENUINA UPPLEVELSER. EN SMAKBIT AV FRAMTIDEN.


Stockholm Design Talks har i år temat kreativitet.

inom design. Temat för årets Stockholm Design Talks är Tales of Creativity. – Begrepp som inredning, möbler och design innehåller i sig en bild av och ett löfte om kreativitet. Det är det löftet som till stor del driver branschen framåt. Stockholm Design Talks belyser temat kreativitet från flera olika vinklar inom inredningsdesign, produktdesign och utbildning med mera. Vi får också höra några stora kreatörer berätta om hur de jobbar, säger Cecilia Nyberg. Den 4-5 februari är programmet anpassat till arkitekter och inredare, den 6 februari är det mer riktat till handeln och den 7 februari till allmänheten. Gert Wingårdh, Wingårdhs, Tina Norden, Conran, Werner Aisslinger, Studio Aisslinger och Eero Koivisto, Claesson Koivisto Rune är några av talarna som deltar. Moderatorer är bland andra Guy Dittrich, specialist inom hotell och design och Hanna Nova Beatrice, designskribent och chefredaktör på Residence. Missa inte att förhandsregistrera dig på www.stockholmfurniturefair.com och få 30 kronor i rabatt på biljettkostnaden samt slipp eventuella köer på mässan.

Trendutställning 2015/16 – gränser suddas ut Stockholm Furniture & Light Fair har bjudit in fyra kreatörer att i mässans Trendutställning 2015/16 gestalta ett rum som man hittar både i hemmet och i offentlig miljö; hotellobbyn, lunchrummet, hemmakontoret och sovrummet. Utställningen är placerad i Cedarhallen. – Den traditionella gränsen mellan hem och offentlig miljö suddas ut mer och mer. I vår trendutställning

vill vi ge inspiration och tips och visa hur detta kan se ut, berättar Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair. Uppdraget att gestalta mässans Trendutställning 2015/16 har denna gång gått till formgivare Johanna Asshoff, Sverige; färgexpert Dagny Thurmann-Hoelseth, Norge; trendexpert Stefan Nilsson, Sverige och inredningsstylist Lene Ostenfeldt, Danmark.

Lunchrummet – långsam rörelse 
 Johanna Asshoffs lunchrum är ljust och enkelt med stora rena ytor som skapar ett tydligt rum och ger plats åt de små detaljerna. I utformningen använder hon sig huvudsakligen av naturmaterial och gröna växter och vackra former omfamnar den som kommer till rummet. – I en tid när tempot runt omkring oss ökar, när våra liv snurrar runt och vi befinner oss i en utveckling som går snabbare än någonsin, behöver vi hämta energi och lugn. Lunchen är den korta stund på dagen som ger oss tillfälle att komma ner i varv, sitta ner och prata med vänner och kollegor. Jag vill att lunchrummet ska andas energi och ljus och samtidigt vara en plats som inspirerar, ger kraft och tid för kontemplation. Johanna Asshoff är utbildad inredningsarkitekt och formgivare vid Carl Malmstens skola och driver sedan 2008 Asshoff & Brogård designstudio som är baserad i Stockholm.

Sovrummet – skandinavisk maximalism

Färgexperten Dagny Thurmann-Hoelseths sovrum gestaltas i skandinavisk maximalism. Stilen präglas av ett mildare och ledigare regelverk än den skandinaviska

11


Stockholm Furniture & Light Fair 2015 Floor Plan esign et & D Mark t c a r Cont

LDER

e renc Confe

A

er Upp el lev

9

8

EAST ENTRANCE

es azin Mag 1

se nhou Gree 7

rket t Ma trac Con

IRCH

B

sign & De

3

6

R EDA

n der Mo ix M

C

5

Stockholm Design Talks

ure rnit e Fu m o H

1

Guest of Honour – Lounge by Ilse Crawford

2

Inside Scandinavian Design

3

Twelve – Established Nordic Designers

4

Trends Exhibition 15/16

5

Design Bar

6

Installation by The Materials Library

7

Ung Svensk Form

Guest Exhibitions 8

Designboom Mart

9

34 Textility Designs by SE

ting igh eL Hom

Meeting Point

4

MAIN ENTRANCE

Contract Market & Design

Contract Market & Design

Home Design

HALL ALDER

HALL BIRCH

HALL CEDAR

Greenhouse

DESIGN – Furniture, Lighting, Textiles OFFICE – Furniture, Lighting, Textiles

DESIGN – Furniture, Textiles

MODERN MIX – Furniture, Lighting, Textiles HOME – Furniture, Textiles HOME – Lighting

– Independent designers & Design Schools

BATHROOM & KITCHEN

minimalismen. Här finns en större spännvidd i användning av färger. Det är en mix av olika uttryck, dyrt och billigt med fokus på det skandinaviska – både på klassiker och på ny modern design. – Jag vill visa flexibiliteten i skandinavisk design och den mer maximalistiska synen på inredning, färgbruk och komposition. Detta är nu på väg att få en starkare roll på marknaden, men är inte på långa vägar lika känt som den skandinaviska minimalismen. Jag vill också utforska hotellens önskan om att bli mer personliga, samtidigt som många hem strävar efter ”hotellooken” i sovrummet. Dagny Thurmann-Hoelseth, baserad i Olso är färgexpert och arbetar bland annat med färg- och trendanalyser och konceptutveckling för olika varumärken.

Hemmakontoret – den nya enkelheten I tider av flexibla arbetstider och skiftande arbetsmiljöer skapar trendexperten Stefan Nilsson ett hemmakontor med fokus på avkoppling, skönhet men också effektivitet. En av de viktigaste trenderna för 2015 handlar om ”reducerat” och ”den nya enkelheten”. – Det trendigaste man kan göra är att arbeta två timmar för att sedan ägna resten av dagen åt att läsa en god bok, dricka te och samla energi. Men då behöver de två timmarnas arbete vara effektivt och fokuserat, säger Stefan Nilsson. I miljön visas konkreta idéer för hur vi snabbt kan

12

Exhibitions/Activities by Stockholm Furniture & Light Fair

2

SEMINARS & STAGE – Stockholm Design Talks

växla mellan det privata och det offentliga. Det handlar om förvaring och lösningar för att få undan eller kunna få fram saker. Allt i en miljö ska fungera både för att koppla av och för att koppla upp. Stefan Nilsson är design- och trendexpert och grundare av designarenan Designgalleriet som etablerades i Stockholm år 2008.

Hotellobbyn – lyx och överdåd
 Lene Ostenfeldts hotellobby är i ett avspänt ställe där man kan slappna av, vänta, läsa, arbeta, njuta av en drink eller en kopp kaffe, bara vara själv eller umgås med andra – och möta nya människor. – I min gestaltning vill jag lyfta våra skandinaviska rötter till en ny internationell nivå. Rummet ska andas lyx och överdåd och ge en varm och skön känsla. Under några år nu har den vita färgen härskat och en minimalistisk inredning var populär, men jag vill arbeta med en fingertoppskänsligt utvald färgskala. Mer färg är på intågande och jag hoppas kunna inspirera till mer mod i inredningen, menar Lene Ostenfeldt.

I takt med den teknologiska revolutionen där allt är tekniskt möjligt spelar känslan i ett hem eller på en offentlig plats en viktig roll. En snygg dekor räcker inte, inredningen har lyckats först när vi känner oss bekväma och kan interagera på ett naturligt sätt med varandra. Lene Ostenfeldt har sin bas i Holbæk och är verksam bland annat som interiörstylist, konceptutvecklare, designjournalist och författare.


Flexibla betalningslösningar för möbelhandeln k anal oavset t

Att göra det enkelt för kunden att handla hos dig är inte svårt Trygg faktura, räntefri delbetalning eller lojalitetsskapande kort? Erbjud flera smidiga betalsätt som fungerar på samma sätt online och i fysisk butik. Då ökar kundens valfrihet vid köpet. En sådan kund handlar gärna mer, igen och igen. Genom samarbetet mellan Branschorganisationen Färg, Möbler & Interiör och Resurs Bank kan du erbjuda just detta. Du kan även krydda kundens upplevelse med exempelvis försäkringar för ökad köptrygghet eller appen Loyo, en lojalitetsskapande kundklubb i mobilen.

Kontakta Resurs Banks kontaktperson Bosse Lundgren redan idag, 042-38 20 35. Du kan även läsa mer på www.resursbank.se/foretag

Med möbelkortet kan kunden handla räntefritt i upp till 24 månader. Kunden ansöker i butik och får svar direkt. Delbetalningsalternativ väljs därefter i lugn och ro hemma.

www.resursbank.se

Representativt exempel för delbetalning 12 månader: Vid ett kreditbelopp/köp om 10 000 kr är rörliga årsräntan 0 %. Administrationsavgiften är 35 kr/månad och uppläggningsavgiften är 295 kr. Kreditkostnaden är 715 kr vilket ger den effektiva räntan 12,86 %. Ordinarie delbetalningsbelopp per månad** är 869 kr och ger ett totalt belopp att betala 10 715 kr. *Exemplet baseras på ett köp den 15:e dagen i en kalendermånad och är beräknat 2015-01-10. Exemplet förutsätter att räntan och avgifterna är oförändrade under hela kreditperioden. Andra sätt att utnyttja krediten kan leda till såväl en högre som lägre effektiv ränta. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer. **Avrundning tillämpas till närmsta högre krona. Månaden efter val av delbetalning tillkommer uppläggningsavgift till ordinarie delbetalningsbelopp. Uppläggningsavgiften är inkluderad i angiven Kreditkostnad och Totalt belopp att betala. 13


14


Historiska kulörer

återskapas med traditionella och nya produkter Till vänster: I historiskt kän-

sliga miljöer är det viktigt att välja rätt material och kulör.

Ovan: Archaia bygger en bro

mellan traditionella och moderna behandlingar.

Flügger har tagit fram en ny kollektion som bygger broar mellan traditionella och moderna behandlingar. AV CAMILLA JULNER

I

ett unikt samarbete mellan Flügger och den danska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, Nationalmuseetets Bevaring i Köpenhamn, har Flügger tagit fram en stilhistorisk färgkarta och byggnadsvårdspassade produkter som bygger en brygga mellan historiskt känsliga miljöer och nutid. Kollektionen heter Archaia och bygger på de fall man behöver arbeta med originalkulör- och traditionella färger, då de föreskrivs i kulturminnesmärkta miljöer. Interiörer kanske inte alltid har samma krav på materialen och man vill ändå anpassa intrycket av slutfinishen och kulörvalen. Nu behöver man inte välja gammaldags färgprodukter som kan vara dyra och svårapplicerade.

Archaia bygger en bro mellan traditionella och moderna behandlingar. Färgerna i Archaia är traditionella (linolje-, och kalkfärg för utomhusbruk och limfärg för väggar och tak, linoljefärg för snickeri inomhus) och är utvecklade för framförallt arkitekter, rådgivare, målare och ägare till kulturminnesbyggnader. Här finns också en kompostitionsfärg, som är en vattenlöslig emulsionsfärg som är baserad på alkydolja och akrylat, som framförallt är framtagen för privatkonsumenter. Den är mycket uppskattad och ger en supermatt pudrig yta, kulörerna är mättade och har ett djup. Kompositions-

15


färgen fungerar både som slutfinish, och som brygga mellan linoljefärg, kalk och limfärg, på ett redan målat underlag. Målet är att skapa säkerhet, enkelhet och ett likvärde i de olika behandlingarna. Förhoppningen är att fler byggnader ska bevaras med hållbara och lönsamma lösningar. Flügger vill med satsningen på Archaia säkerställa tillgängligheten både till de traditionella och moderna produkterna och kunna ge god service, med professionell rådgivning och värdering av byggnadens skick. Sist men inte minst vill man sprida intresset för god byggpraxis och stilhistorisk färgsättning. – För oss är det en hjärtefråga att sprida fack- och expertkunskap säger Line Bregnhöi, konservator på Nationalmuseets Bevaring i Köpenhamn, som har varit med att utveckla den stilhistoriska färgkartan tillsammans med Flügger, som har 200 års erfarenhet av måleri. Tiden och utvecklingen har kommit ikapp, och nu är trenden att man vill återställa byggnader till sitt ursprung.

16

Tidigare var det tradition att handtesta och blanda historiska färger för att kunna säkerställa bästa resultat. Flügger kan nu som de första säkerställa originalkulörer i de fyra historiska perioderna. Det är den danska tideräkningen som är satta på färgstickan och för den svenska marknaden kan man anpassa något, genom att lägga på ett par år, för de tidigaste perioderna. Kulörval i södra och norra Sverige skiljer sig något också, om man ska var verkligt noga.

Till vänster: De vackra kulörerna med den su-

permatta finishen gör sig bra i en modern miljö, här Seacliff. Ovan: Med hjälp av den

stilhistoriska färgkartan kan man välja bland 35 olika kulörer, inte bara i serien Archaia, utan i alla Flüggers

Färgstickan innehåller 35 kulörer, som finns att få i alla Flüggers produkter, inte bara i Archaia. – Numera är konsumenterna väldigt medvetna, både i fråga om produkter och slutfinish. Det senaste året har efterfrågan på matta ytor ökat enormt. det spelar ingen roll om det är så praktiskt i alla utrymmen, alla gånger. Huvudsaken tycks vara att ytan är matt, säger Bea i Flüggers butik på Östermalm i Stockholm.

produkter. Nedan: Färgerna i Archaia

är traditionella linolje-, och kalkfärger för utomhusbruk och limfärg för väggar och tak och linoljefärg för snickeri inomhus, samt en kompostitionsfärg.


att du kan sälja mer om du erbjuder delbetalning.

Så här fungerar det. 1 Ring och anslut dig till vår delbetalningstjänst. 2 Kunden handlar och delar upp kostnaden. 3 Du får betalt direkt utan dolda avgifter.

Allt fler efterfrågar delbetalning som ett sätt att fördela kostnaden vid större köp. Många tar idag för givet att det erbjuds. Genom att ansluta dig till vår delbetalningstjänst ökar du försäljningen samtidigt som vi på re:member står för risken och den administrativa hanteringen. Du säljer som vanligt och får betalt direkt oavsett hur dina kunder väljer att delbetala. Nöjda kunder och mer försäljning. Läs mer på rememberdelbetalning.se och ring 0771- 45 00 55 för att ansluta dig.


1

2

Vürens tapeter – urban natur

3

4


5

2. Flocktapet i ozelotmönster hos Osborne & Little/Cadoro agenturer. 3. Designerkollektionen Nature Calling, har ritats av den svenska designduon Team Hawaii, med fintecknade detaljer av natur och smådjur, för Photowall, här Darwin on a plate. 4. Fina retrobilar i kollektionen, Everybody bonjour från Midbec. 5. Skymningen med siluetten av Manhattan, höljd i lätta dimslöjor, inspirerade Karolina Kroon till ett av motiven i New York Stories, för Sandbergs. Tapeten är väl lämpad för fonväggar.

New York, Köpenhamn och Shanghai, vad har dessa städer gemensamt? Jo deras arkitektur, natur och växtlighet har inspirerat formgivare till vårens konstnärliga och poetiska tapetkollektioner. Här kommer ett urval att botanisera i. AV CAMILLA JULNER

P

hotowalls designerkollektionen Nature Calling har ritats av den svenska designduon Team Hawaii. Den har en romantisk retrocharm som är något utöver det vanliga. De tunna fint tecknade djurmotiven är utsökta i sin allvarliga och lite humoristiska stil och kommer säkert både bli storsäljare och kopierade. De har också stora paneler som finns både i självhäftande och vanliga tapeter. Motivet Snail trail, en närstudie i djurliv där i det växande gräset finns mängder av småfåglar, fjärilar, insekter och en och annan snigel. Ett mer lekfullt och fritt förhållningssätt har Botanic Garden, från tapetkol-

lektionen Fiona, Flüggers egna tapeter. Det är den botaniska trädgården Botaniske Have i Köpenhamn som har inspirerat Helene Blanche, formgivaren bakom kollektionen. Helenes mönstervärld är en nytolkning av naturens välbekanta siluetter med fokus på det handmålade uttrycket. Hennes måleriarbete i olika material ger ett dynamiskt och nyskapande uttryck, tack vare mönsterkänslan och tekniken med material som kol, bäck och akvarell. På ett lekfullt sätt gestaltar hon botanik, fjärilar och blommor. Engelska Designers Guild och Sanderson har bägge hittat sin inspiration i de prunkande blåregnen,

19


6

7

8

eller wisteria. Designers Guild har sedan flera säsonger producerat hela paneler med tonade färger, så kallade dipdye. Nu har de kompletterat den målade känslan med en blommande fris som inramning. Sanderson har med sitt mönster wisteria en känsla av handtryckt blocktryck i friska vårfärger. Den urbana naturen återfinns i Sandbergs New York Stories, där man har lyckats fånga en del av själen i New York. Formgivarna Sissa Sundling och Karolina Kroon reste till drömmarnas stad för att inspireras och tolka stadens mönster. Stadens ständiga brus och ström av kultur, mode, musik, konst och mat, berättar något för oss. Det blev en berättelse i elva mönster, där även

20

en av Sveriges mest etablerade konstnär, Carl Hammoud, har medverkat med ett mönster som speglar arkitekturen på Manhattan. Designsamarbetet gav ett oväntat möte med mönstret Madison. – Det är en signaturbild av en skådeplats, där varje fönster skulle kunna dölja en alldaglig scen tonsatt av knastrande jazzvinyler samtidigt som de återspeglas i varandra i ett myller av vertikala och horisontella linjer. Likt en labyrint av glas och betong, berättar Carl Hammoud. Här finns en bred kollektion med raka gatumönster och blommiga medaljonger, småblommigt, de vilda djuren i storstadsdjungeln, och Central park med sitt

6. Ett mer lekfullt och fritt förhållningssätt till naturen har Botanic Garden, tapetkollektionen från Fiona. 7. Från engelska Sanderson kommer både tapeter och tyger i en soft gråskala, Fabienne, Florrie och Bramley checks. 8. En återhållen botanik, nästan grafisk i tapeten Wisteria, från Sanderson.


10 11

9

9. Ljust blågrå bottenfärg med underbara karpar i jubileumskollektionen A shade wilder, Koromo, Intrade. 10 - 11. Färgsprakande flamingos, och stora stiliserade Monsterablad, som vi kommer att få se mycket av i vår, även de A shade wilder, från Intrade. 11. En återhållen botanik, nästan grafisk i tapeten Wisteria, från Sanderson.

lugn. Den klassiska Sandbergstapet Raphael finns för första gången i non woven kvalité i nya fräscha färgställningar. En digialtryckt fondvägg finns med ett nyskapande motiv av New Yorks siluett i en flödig akvarell.

Exotiska växter och djur – 2015 är det djungelmönstade året Stora växter som ofta sågs i inredningar på 1970talet har åter tagit sin plats i våra hem. Naturligtvis även i tapetvärlden, som i Intrades, 25 års jubileumskollektion. Monsterablad i retrokänsla och djungel i fantasimönstrade Madagaskar, får sällskap av kinesiska karpar och flamingos. Kollektionen A shade wilder är

verkligen vild och galen med mycket humor, som kombineras med vackra Art Deco mönster. Till detta kompletterar de nu med en samling accessoarer i form av kuddar, tavlor, skulpturer och mer. PIP 3, är en ny och uppdaterad kollektion i samma färgintensiva härliga känsla som tidigare, men även där finns hela paneler för fondväggar. Den flockade ozelotmönstrade tapeten från Osborne & Little passar fint i sällskapet av vilda djur. Så det är bara att släppa ut djuret inom dig! Barntapeter i härliga pigga korallfärger mixat med pasteller och retrobilar som bägge heter Everybody bonjour, kommer från Midbec.

21


Statistik

Försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade i november

”Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,5 procent mellan oktober 2014 och november 2014. ”

16

Färghandel Detaljhandel

12 8 4 0 -4 -8 -12 NOV DEC JAN FEB

MAR APR MAJ JUNI JULI AUG SEPT OKT NOV 2014

Samtliga uppgifter är hämtade från HUI/SCB:s Detaljhandelsindex avseende

Försäljningsvolymen ökade med 4,5 procent i november jämfört med motsvarande månad 2013. Dagligvaruhandeln ökade med 1,5 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 7,1 procent. Uppgifterna är kalenderkorrigerade. Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 1,9 procent mellan november 2013 och november 2014. Dagligvaruhandeln ökade med 0,1 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,3 procent. Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,5 procent mellan oktober 2014 och november 2014. Under den senaste tremånadersperioden (september-november) ökade försäljningsvolymen med 1,4 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (juni-augusti). Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongrensade.

Färgfackhandeln ökade i november Färgfackhandelns försäljning i november 2014 ökade jämfört med november 2013. Utvecklingen i löpande priser var 3,0 procent. Utvecklingen är starkare än för detaljhandeln som helhet, där försäljningen ökade med 1,9 procent. Priserna i färgfackhandeln ökade i november med 2,4 procent. Mätt i volym ökade därmed försäljningen i färgfackhandeln med 0,5 procent i fasta priser. Efter kalenderjusteringar ökade försäljningen i färgfackhandeln med 4,5 procent under november 2014. Detaljhandeln som helhet ökade försäljningen med 1,9 procent mätt i löpande priser. Efter prisjusteringar ökade detaljhandelsförsäljningen med 2,0 procent. Då hänsyn tas till kalenderskillnader ökade försäljningen i detaljhandeln med 4,5 procent.

november år 2014.

20

Möbelhandel Detaljhandel

16 12 8 4 0 -4 -8 NOV DEC JAN FEB

MAR APR MAJ JUNI JULI AUG SEPT OKT NOV 2014

Samtliga uppgifter är hämtade från HUI/SCB:s Detaljhandelsindex avseende november år 2014.

22

Ökning för möbelhandeln i november Möbelhandelns försäljning ökade i november 2014 med 4,0 procent mätt i löpande priser jämfört med november föregående år. Priserna i möbelhandeln var oförändrade i november. Mätt i volym ökade därmed försäljningen i möbelhandeln med 4,0 procent i fasta priser. Efter kalenderjusteringar ökade försäljningen i möbelhandeln med 4,4 procent under november 2014. Detaljhandeln som helhet ökade försäljningen med 1,9 procent mätt i löpande priser. Efter prisjusteringar ökade detaljhandelsförsäljningen med 2,0 procent. Då hänsyn tas till kalenderskillnader ökade försäljningen i detaljhandeln med 4,5 procent.


Kampanjerbjudanden och nyheter

FÄRGEN SOM STOPPAR MÖGEL 100% NÖJDA KUNDER

• Reflekterar värme, spar energi • Stoppar mögel och bakterier • Brandklassad • Bästa totalekonomin • Färgskiktet andas • Trä, puts, metall och målade ytor • För känsliga miljöer, luktfri/låg VOC • Banbrytande ”grön” nanoteknologi

Rekommenderas av

FÖNSTERFILM FÖR NORDISKT KLIMAT Lönsam och säljande produkt

Lågprisgaranti på fönsterfilm. Över 50 st olika mönster!

Crossborder International AB Tel 08-590 77 660 www.crossborderinternational.com

DU BORDE ABSOLUT VARA MED! FINNS ÖVER 14 000 ANLEDNINGAR.

tapetväljaren.se är en helt fristående

S

JE L Ä S

tjänst där över 400 000 besökare letar och hittar tapeter. Där söker, sparar, delar och skriver de ut sina favorittapeter. Med över 14 000 tapeter är tapetväljaren.se den största oberoende tapetsöktjänsten i FRI ATT DISPONERA

HANDELSFASTIGHET SÄLJES F.d Europa Möbler Ängelholm/Varalöv FASTIGHET MED UTMÄRKT LÄGE i korsningen vid E6:an mellan Helsingborg, Ängelholm, Åstorp och Höganäs. 2200 m2 Lokalyta. Fastigheten är lämplig för möbler, inredning, färg, kök, kakel/klinker, golv, outlet, lager samt övrig detalj och sällanköpshandel. Fastigheten har de senaste åren genomgått omfattande renoveringar såsom ny ventilationsanläggning med återvinning och kyla via nya värmepumpar med ytjordvärme. Nya glaspartier, tilläggsisolerat innertak samt nyrenoverade personalutrymmen. Fastigheten är ledig för köpare att nyttja eller hyra ut. Pris 11,0 miljoner

Kontakt för mer information: Marcus Svensson, 0708-170242 marcus@roomforliving.se

Sverige. När du är registrerad återförsäljare hittas du tillsammans med de tapeter som du har i ditt sortiment. Besökarna kan även lägga upp dig som sin favoritbutik. Och det vill väl alla, vara sina kunders favoritbutik, det är klart du ska var med!

www.tapetvaljaren.se/aterforsaljare


Juridik

Avgjort i ARN

Kunden fick häva lackskadat bord Kunden yrkade i allmänna reklamationsnämnden att få häva köpet av ett matbord med sex stolar som hon köpte den 17 september 2012. Kunden uppgav följande i allmänna reklamationsnämnden: Hon hade haft problem med matbordet fyra gånger och fått det utbytt på grund av avskavd lack på ytan. Skadorna hade uppkommit vid leverans eller kort tid efter hemleverans och att det var samma fel vid alla tillfällen samt att det aldrig hade varit problem med att byta det defekta bordet. Enligt kunden så hade säljaren i mejlkonversation med henne poängterat att kvaliteten var låg på bordet men att säljaren bytt leverantör och utlovat förbättrad kvalitet, vilket påstående säljaren bestred i nämnden. Orsaken till att de bytte leverantör var enligt säljaren att infästningarna på stolarna var dåliga samt att emballaget i många fall var bristfälligt runt matborden vilket orsakade lackskadorna. Enligt säljaren var det i de fallen fråga om fraktskador. Enligt kunden så byttes det senaste bordet ut i september 2013 och det hade nu samma problem som de tidigare borden, men säljaren hävdade med stöd av de bilder som kunden tagit på bordet att det var skadat till följd av yttre påverkan och inte på grund av fraktskada. Säljaren motsatte sig därför kundens krav på hävning. ARNs beslut: Allmänna reklamationsnämnden bedömde ärendet utifrån konsumentköplagens regler om fel i varan. Nämndens utredning visade att bordet var lackskadat. Det var också utrett att nya bord hade levererats vid fyra tillfällen och att det var fråga om lackskador vid samtliga utbyten. Nämnden ansåg vid en sammantagen bedömning att det särskilt med hänsyn till att liknande fel åter uppstått även på det senaste levererade bordet att det var visat att det förelegat ett ursprungligt fel på bordet. Med hänsyn till de olägenheter felet medfört och att kunden tidigare fått bord med liknande fel ansåg nämnden att felet var så väsentligt att kunden hade rätt att häva köpet. Eftersom borden byttes ut vid flera tillfällen ansåg nämnden att något nyttoavdrag inte skulle göras. Allmänna reklamationsnämnden rekommenderade säljaren att låta kunden få häva köpet och få tillbaka vad kunden hade betalat mot att kunden lämnade tillbaka varorna. (ARN 2014-04612)

Nya lagar 2015

Ny lag om sprängämnesprekursorer Den 2 september 2014 trädde en ny lag om sprängämnesprekursorer i kraft. Lagen innehåller bestämmelser om kemiska ämnen som finns tillgängliga på marknaden och som tillsammans med andra ämnen kan användas för tillverkning av sprängämnen. Lagen innehåller kompletterande bestämmelser till EU-förordningen på området. Syftet är att motverka olaglig tillverkning av sprängämnen genom att begränsa allmänhetens tillgång till vissa kemikalier.

Trängselskatt för utländska fordon De nya bestämmelserna innebär att trängselskatt ska betalas även för fordon som inte är registrerade i Sverige och det införs även ett användningsförbud för en bilägare som betalar in trängselskatten för sent. Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2015.

Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering Bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen från den 1 januari 2015. Detta innebär att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att man inte har vidtagit skäliga åtgärder för tillgänglighet. Det här förbudet mot diskriminering ska gälla inom i stort sett samtliga samhällsområden.

Höjd skatt på avfall Skatten på avfall höjs från 435 till 500 kronor per ton avfall och träder i kraft den 1 januari 2015.

Höjd fordonsskatt Fordonsskatten i det koldioxidbaserade systemet höjs för flertalet personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2015. 24


Den nya lagen träder i kraft den 1 mars 2015 och syftet är att säkerställa att reglerna på vägtrafikområdet följs, vilket är viktigt för både trafiksäkerheten samt för att skapa en sund konkurrens inom yrkestrafiken. Den nya lagen ger rätt för en polisman eller tulltjänsteman att ta hand om viss egendom som tillhör fordonet eller lasten för att se till att fordonet inte flyttas.

Effektivare sanktioner för överträdelser av regler för cabotagetransporter Ändringen innebär att en överträdelse av EU-bestämmelserna om cabotagetransporter på väg ska leda till en sanktionsavgift och inte till böter som fallet är i dag. Syftet med EU-bestämmelserna är att skapa en god inre marknad för godstransporter och bidra till en rättvis och effektiv konkurrens inom godstransportbranschen. Ändringen träder i kraft den 1 januari 2015.

Juridik

Bättre möjligheter att hindra fordons fortsatta färd vid överträdelser

Höjd beloppsgräns för att få använda förenklad faktura Beloppsgränsen för att få använda en förenklad faktura höjs från 2 000 kronor till 4 000 kronor. De nya reglerna träder ikraft den 1 januari 2015.

Ersättning för höga sjuklönekostnader Ändringen träder i kraft den 1 januari 2015 och innebär att man inför en ny ersättning för en arbetsgivare som har höga sjuklönekostnader vilket ska ersätta det nuvarande högkostnadsskyddet för sjuklönekostnader. En arbetsgivare blir då kompenserad för den sjuklönekostnad som överstiger en viss andel av arbetsgivarens totala lönekostnad. Syftet är att minska den börda som sjuklönekostnaderna kan utgöra, särskilt för små företag med höga sjuklönekostnader.

Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el En skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el införs från den 1 januari 2015, detta för att underlätta för det växande intresset att investera i produktion av el från förnybara energikällor för egen förbrukning.

Förbättringar av husavdragets fakturamodell För att bland annat minska risken för fusk så ändras fakturamodellen för RUT- och ROT-avdrag från den 1 januari 2015. Ett företag som utfört ett arbete och som begär utbetalning från Skatteverket behöver lämna fler uppgifter än tidigare. Nytt är att utförare av tjänster enbart kommer kunna lämna in en begäran om utbetalning elektroniskt. Skatteverket kommer till skillnad från tidigare bara att kunna betala ut till utförarens konto och inte till något annat konto eller genom utbetalningsavi. De här ändringarna tillämpas på arbete som köparen har betalat efter den 31 mars 2015.

25


Vi frågar

kedjeledarna Vad tyckte de stora kedjorna om det gångna året, vad förväntar de sig inför 2015 och hur ser de på utvecklingen i branschen? Vi pratade med fem kedjeledare som delade med sig av sina tankar inför året. AV MIA MASNIC

Björn Lindblad, vd, Mio Vilka har varit era framgångar och utmaningar under 2014? – Våra framgångar är att vi har levt vår vision; att inspirera och förnya så många hem som möjligt. Vi öppnade 4 nya butiker under året samt lanserade vår e-handel i december 2013. Vi spänner bågen och målsättningen är att prestera starkare än branschen varje år och det ser riktigt bra ut även 2014 för sjätte året i rad vilket vi är oerhört stolta över.. Vi är också stolta över att vi i mätningen från GFK nu är marknadsledande påsoffor. När vi lanserade e-handeln 2013 drog vi igång med målet att få fler än 10 000 order under första året vilket vi nått och passerat. Det var ett tufft mål som vi lyckades slå. Vi lyckas också med att driva fler besökare, vilket är en viktig förutsättning för vår fortsatta tillväxt. Såväl webb som butik redovisar tvåsiffriga ökningstal. Under 2014 har det varit en utmaning att försöka ta sig igenom det digitala bruset och driva fler besökare, men det tror jag har varit en generell trend i branschen och i svensk detaljhandel. Våra framgångsfaktorer är att vi har ett starkare sortiment, tydligare kommunikation och modernare butiker med högre tillgänglighet. Vad har ni för planer inför 2015? – Att fortsätta med vår tillväxtvision. Vi vill stärka vårt kunderbju-

26

dande och nå ut med Mio till fler svenskar och fortsätta utveckla vårt kunderbjudande och få flera besökare till våra butiker. 90 procent av alla svenskar handlar fortfarande inte hos oss, så vi brukar säga att vi är en oupptäckt skatt för svenska konsumenter. Vi vill också öka tillgängligheten för Mio hos våra kunder och kommer att öppna fler butiker. Vi vill fokusera på våra kärnområden och ta ytterligare marknadsandelar på sovrum, vardagsrum och matplats, sedan ser vi ytterligare stort potential framåt inom exempelvis belysning, mattor, market och textil. Hur tror ni att branschen kommer att utvecklas under den kommande tiden? – Vi är positiva och tror på en fortsatt stark bransch under 2015. Vi hoppas att bostadsbyggandet ska ta fart och generera mer möbelkonsumtion. Det finns förstås även orosmoment och saker man inte kan påverka, vi ser en generell osäkerhet i världen. Men vi är positiva, inte minst i och med att vi ser mycket potential i att nå fler människor. Till våren kommer vi att släppa en vårkatalog i en rekordupplaga på minst 1, 2 miljoner exemplar. Vårt entreprenörskap är vår styrka och det skall vi fortsätta utveckla ännu mera framåt.


Fredrik Hansson vd, Colorama Stefan Aronsson vd, Happy Homes Vilka har varit era framgångar och utmaningar under 2014? – Happy Homes-kedjans butiker har haft en bra försäljning under 2014 även om det varit stora variationer emellan månaderna. Vi har haft många framgångar under året som gått. Bland annat att kedjans kundklubb ”My Happy Home” som tredubblat antalet medlemmar, vilket är otroligt kul. Utvecklingen med tjänsteförsäljning i butikerna har tagit fart och är nu en betydande del i väldigt många Happy Homes butiker. Sedan har vi också glädjande siffror i varumärket Happy Homes som ökat med 47 % under 2014 jämfört med 2013. – Våra stora utmaningar har varit att arbeta med förbättringar av butikernas lönsamhet och bistå i det lokala förändringsarbetet. Främst i Stockholm där vi har haft svårt att få lönsamhetsutveckling. Samt att vi under föregående år blev en helt handlarägd kedja, vilket gav oss en del internt arbete med att sätta kedjans affärsmodell för framtiden. Vad har ni för planer inför 2015? – Vi har flera stora projekt för att fortsätta vår utvecklingsresa. Bland annat med att utveckla vår varuförsörjning och arbeta med att ytterligare marknadsanpassa vårt kunderbjudande och butikssortiment. Marknadsmässigt pågår flera roliga projekt som ska bli spännande att få presentera och följa. Vi kommer också att arbeta med att ansluta fler färg, tapet och golvbutiker till Happy Homes-kedjan på orter där vi idag inte finns representerade. Hur tror ni att branschen kommer att utvecklas under den kommande tiden? – Vi är optimistiska för framtiden där vi satsar med fokus på tillväxt. Även om det pågår en konsolideringsprocess inom färgbranschen där de butiker som inte utvecklas tillräckligt fort försvinner eller blir uppköpta. Därför är det viktigt att arbeta med att ha ett ännu bättre kunderbjudande och bli ännu bättre på kundservicen för både proffs- och konsumentkunderna.

Vilka har varit era framgångar och utmaningar under 2014? – Det har varit ett spännande år. Vi har bland annat sjösatt en 5-årsplan som idag är väl förankrad bland våra 165 delägare. Planen innehåller gemensamma mål för de kommande fem åren. Det har varit ett arbetsamt och utmanande år, men nu vet alla inom kedjan åt vilket håll Colorama ska gå. Vi har även haft en stor satsning på vårt egna Coloramavarumärke, med allt från egna penslar till golv och kakel. Det har fått ett otroligt genomslag i alla våra butiker vilket känns väldigt roligt. Kedjan har ökat över 4 procent i volym under 2014 vilket jag tror vi är ganska ensamma om i branschen. Med allt detta i ryggen går vi väldigt stärkta in i 2015. Vad har ni för planer inför 2015? – Nu är det dags att lansera mycket det vi förankrat under 2014. Det innebär bland annat lansering av Coloramas e-handel där hela vårt utbud kommer att finnas inom kort. Vi satsar också mycket på att knyta proffsen till oss ännu mer. Vi kommer även att lansera en del nya tjänster. Tanken är att man som kund hos oss inte bara ska köpa halvfabrikat utan ska kunna få hjälp med hela projektet där hemma eller på arbetsplatsen. Vi har också ett väldigt positivt inflöde av nya butiker och vi kommer att bli fler redan under det första kvartalet i år. Vårt mål att bli rikstäckande börjar ta form ordentligt. Det går väldigt bra och det är fler som vill vara med på ”Colorama-tåget”. Hur tror ni att branschen kommer att utvecklas under den kommande tiden? – Jag tror att det överlag kommer att bli färre butiker i hela landet eftersom det blir allt svårare att driva en lönsam färgfackhandel alternativt att hitta yngre handlare som kan ta över. Butikerna blir färre men större. Produkten är alltid bäraren men tjänsteinslaget kommer nog att bli ännu viktigare framöver. Det tror jag är ett krav från kunder idag, eftersom fler och fler inte har tid eller kunskap att hålla på att måla och tapetsera på egen hand. Konkurrensen på nätet kommer också att öka. Jag tror även på fler multikanaler, att den fysiska och digitala handeln flyter ihop. Kunden vill kunna shoppa dygnet runt, men samtidigt behövs de fysiska butikerna, man vill kunna prata med en person och få råd och även se produkten på plats. Så jag tror att de fysiska butikerna har en given plats även i framtiden.


Markus Chaib VD, Svenska Hem Vilka har varit era framgångar och utmaningar under 2014? – Vi har haft en stor framgång med vårt sortimentarbete och hittat en linje för vad vi ska stå för. Försäljningen av våra unika produkter har ökat, vilket såklart känns jätteroligt. Under augusti-september lanserade vi också vår e-handel som vi är väldigt nöjda med. Där hoppas vi på ett ännu bättre utfall försäljningsmässigt framöver. Utmaningarna har varit att få kunder att välja Svenska Hem. Det lyckas vi med tack vare våra styrkor: vår kunskap och vår kvalitet. Att vi ligger rätt i sortimentet är vår fortsatta styrka. Vår position på marknaden, i det lite högre segmentet, har gjort att vi har undvikit att hamna i ett priskrig. Att vi trots det också haft en försäljningsökning känns väldigt roligt. Vad har ni för planer inför 2015? – Nästa år blir fullt med härliga utmaningar. Vi jobbar vidare mycket med vårt interna arbete. Vår stora utmaning är att profilera kedjan ut mot marknaden lite hårdare än vi gör idag. Det interna arbetet handlar också om att ta fram en handlingsplan för hur vi tar oss vidare och når vårt gemensamma mål att bli så lönsamma som möjligt. Nu är vi också med inom e-handeln och kommer framöver att marknadsföra oss på lite nya sätt, med en ny typ av marknadsföringskanal. Hur tror ni att branschen utvecklas framöver? – Jag instämmer med HUIs prognos, att vi kommer att se en fortsatt positiv utveckling även nästa år. För stunden är det ganska skakigt ute i världen och även här hemma, och det är oundvikligt att det påverkar vår handel. Men jag tror starkt på att vi kommer att kunna öka de där 3,5 procenten som HUI räknar med, och även lite till. Jag tror också på en ökning inom e-handeln. Vi vill absolut ta ytterligare andelar i branschen under nästa år.

28

Peter Torstensson vd och ny ägare, Bromölla Möbelaffär Vilka har varit era framgångar och utmaningar under 2014? – Vi hade haft ett par svåra år bakom oss, så inför 2014 fanns en stor osäkerhet. Det positiva är att vi inte tappat i försäljning, men vi har inte heller haft någon försäljningsökning. Vi har dock ett stabilare läge nu. Inredning ligger högt på listan hos många och även småhusmarknaden har stabiliserats och känns bättre överlag. Vad har ni för planer inför 2015? – Bromölla har sedan 1979 ägts av en konsumentförening, men från och med 31 december 2014 tar jag över som ägare. Jag har tilltro på marknaden framöver. Mina tankar inför framtiden är att med ett unikt sortiment, bra service och härlig personal driva BM vidare som ett privatägt företag, med korta och effektiva beslutsvägar. Vi kommer att utveckla butikerna hela tiden för att kunden som besöker oss ska hitta den inspiration de behöver för att handla och bli mycket nöjd med sina köp. Vi skall möta den allt mer moderna kundkretsen både i affären och på internet, utan att släppa det vi i Bromölla Möbelaffär alltid stått för: trygghet. Den stora utmaningen för oss är att locka kunder till butiken. Vi jobbar stenhårt vidare med marknadsföring, vår webbshop och sociala medier, för att attrahera kunder som idag är lite svårare att nå. Sättet vi tar åt oss reklam har ändrats en hel del och där gäller det att hänga med. Hur tror ni att branschen kommer att utvecklas under den kommande tiden? – Jag tror att det kommer att utvecklas positivt. Det sägs att trenden pekar uppåt men jag tror att det handlar mycket om nya aktörer i form av nätförsäljning och större kedjor som etablerar sig i storstäderna. Vi har inte sett någon ökning här hos oss eller hos de traditionella möbelaffärerna som är som vi. Men jag känner trots det en tillförsikt inför framtiden.


ETT AV EUROPAS BREDASTE SORTIMENT

Möt oss i monter

AV JUL- OCH DEKORATIONSBELYSNING C08:41 Northern Light Fair

30 YEARS ESTABLISHED 1985

Julgranar

Ljuskällor

LED Candles

Party & Solcell

SWEDEN Star Trading AB, Box 94, Star Street 1, SE-512 50 Svenljunga Tel: +46-(0)325-12 000, info@startrading.com, www.startrading.com FINLAND OY Noortrade AB, Hallimestarinkatu 2. FI-20780 Kaarina/St. Karins, Puh./Tel. 02-51 22 500, info@noortrade.fi, www.noortrade.fi NORWAY MS Belysning AS, Heiavn 4, NO-1900 Fetsund, Tlf. 63 88 85 00, post@ms-belysning.no, www.ms-belysning.no DENMARK EL-Design ApS, Skovvej 9, DK-413029 Viby Sj, Tlf: +45 23 20 49 65, el-design@mail.tele.dk, www.eldesign.info ICELAND PFAFF, Grensásvegur 13, IS-108 Reykjavík, Sími 414 0400, pfaff@pfaff.is, www.pfaff.is


PROFESSIONELL MÖBELVÅRD

Noppningssäsongen är här - 2 sätt att slippa noppor: Vi på ERNST P. tillverkar pålitliga rengörings- och underhållsprodukter för trä, läder och textil. Vi använder bara råvaror av högsta kvalitet som vi vet är bra för dessa material. Att sälja möbelvårdsartiklar som minskar antalet reklamationer är lönsam merförsäljning för möbelhandlaren, samtidigt som professionalismen mot kund förstärks. Hjälp era kunder använda rätt produkter för möbelvård! www.ernstp.se info@ernstp.se 031-703 07 70

Colourlock Universalprotcetor GRÖN Minskar risken för noppning och statisk elektricitet. Innehåller även UV filter mot solblekning och antioxidanter mot främmande fett. Art nummer 720340

Noppborttagare Metod nummer två för de som redan har noppor Art nummer 122-901

100 år av erfarenhet 1915-2015 Våra möbelvårdsprodukter är garanterat fria från SVHCämnen och ämnen på REACH kandidatlista


Årets Kulör

N

ordsjö har tagit fram Årets Kulör 2015: Copper Orange. Det är en kulör som kombinerar lugnet i rosa med värmen i rött och orange. Varje år presenterar Nordsjö fem nyckeltrender i sin bok Colour Futures. Här samlar experter inom färg och design sina åsikter kring nästkommande års trender och kulörer. Influenser från mode, teknik, arkitektur, populärkultur och nya sociala och ekonomiska inriktningar har mynnat ut i fem trender och kulörpaletter. – Colour Futures är ett omfattande arbete av kreativa experter från olika delar av världen. Deras åsikter i samarbete med våra designers överförs till nyckeltrender och kulörpaletter. Vi går nu mot en varmare palett som ersätter den svala blå och gröna som regerat de senaste åren, säger Per Nimér, Designchef på Nordsjö.

2015

– Årets Kulör 2015 speglar och kompletterar de stora trenderna vi ser under nästa år. Den är storslagen i all sin enkelhet. Genom att matcha Copper Orange med andra toner av orange eller med metalliska färger som guld får man en trendig look. Den gör sig också bra med naturliga toner och passar såväl med ljusa som mörka träslag, säger Per Nimér. Colour Futures bygger på fem nyckeltrender inom kulör- och inredningsdesign. Tillsammans bildar de ett huvudtema som i år döpts till ”Everyday+”. Nyckeltrenderna 2015 handlar om att hitta den underbara i det normala; magin i vardagen. – Vi lever i en tid som kräver mer omtanke för våra medmänniskor men också för vår miljö. Hållbarhet är idag ett krav snarare än en preferens och vi strävar efter äkthet och engagemang. Allt detta speglar sig i Colour Futures nyckeltrender, säger Per Nimér.

Copper Orange

Copper Orange är en varm och harmonisk kulör. Den är ljusare och mer informell än rött, rikare och mer romantisk än orange och har värmen och lugnet av rosa. Copper Orange är lätt att matcha och kombinera med andra kulörer och material. I kombination med ljust rosa, neutrala lertoner, en glimt av klargult, krispigt vit, trä och koppar, lyser den som allra klarast.

31


Ny färgteknik med

bubblor

Titandioxid till färg är en bristvara, och därför dyr. Nu har forskare vid SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, kommit på ett sätt att ersätta titandioxiden med luftbubblor. De har fått fram en färg som täcker bra och som sprider ljus lika effektivt som titandioxid. AV AGNETA OLOFSSON

T

itandioxid utvinns i Kina och USA men men på senare år har priset på titandioxid ökat snabbt och det har varit allvarliga försörjningsbrister. Utvinningen innebär dessutom en hälso- och säkerhetsrisk och produktionen är energikrävande.

Det är bakgrunden till att SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tillsammans med forskare i fyra andra länder, försökt hitta ett sätt att ersätta titandioxiden i färg. Utmaningen är att få fram en färg som sprider ljus och täcker lika bra som titandioxid. Nu har de fått lovande resultat med luftbubblor i färgen. Bubblorna reflekterar och sprider ljus.


Principen för hur den nya färgen fungerar.

Efter några dygn är färgen slitstark och tvättbar

ljus

Färglagret t un na bindemedel s ut

luftbubbla

15m

reflektion och ljusspridning

rv

att

n et

Färg appliceras

torkar

60m

Bindemedlet stabiliserar skummet Illustration: Gradén grafik

Bubblorna tillverkas vid applikation av färgen genom en unik färgformulering i kombination med konventionella applikationsmetoder. – Resultatet ska inte påverkas av vem som målar. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Karin Persson, senior projektledare vid SP. För att bubblorna ska stabiliseras krävs ett speciellt bindemedel. Forskarna har utvecklat ett vattenbaserat bindemedel med en ny typ av tensid som stabiliserar bubblorna och förbättrar slitstyrkan. Dessutom har forskarna valt ut ett antal fyllmedel, fillers, som hjälper till att skapa vithet och opacitet, täckning. De har lyckats få fram en vit färg som täcker bra efter två strykningar. Färgen har viss struktur, den

är varken högblank eller helmatt. När det gäller slitstyrka efter torkning lyckades forskarna med de mål de satt upp för tvättbara färger. – Vi överträffade andra liknande färger, lågkostnadsprodukter som bygger på mycket fillers, säger Karin Persson. Enligt henne bör principen gå att använda med andra kulörer, genom att man tillsätter pigment. – Men vi har inte kommit till den komplexitetsgraden ännu. Hittills har vi bara fått fram vitt, säger hon. Produkten, som är avsedd för innerväggar och -tak, kommer att ligga i linje med liknande produkter prismässigt när den lanseras på marknaden.

33


FMI Välkommen till

”Vi uppskattar den juridiska rådgivningen vi får hos FMI. De håller oss uppdaterade i viktiga branschfrågor som vi inte själva har tid att sätta oss in i. Vi får alltid bra service och spar tid.” Cecilia Gimmersta Stove, ägare till Björklund & Wingqvist AB

FMI är branschorganisationen för dig som säljer varor och tjänster inom heminredning. Vi hjälper butiker att bli lönsammare, tryggare och mer attraktiva.

”Vi har mycket nytta av FMI. De hjälper oss exempelvis när vi kört fast i tunga reklamationsärenden och andra juridiska frågor. Det är bra att ha en organisation som FMI att vända sig till. De ser också till att vi får all den information vi behöver för att följa lagar och branschpraxis. De är starka på kemikalieområdet”. Sven-Eric Andersson, ägare till Mio Möbelhuset i Handen AB

”Vi är med i FMI för vi tycker det är viktigt med en organisation som sköter kontakten med myndigheter när man själv inte hinner sätta sig in i viktiga lagar och beslut, till exempel de allt hårdare miljökraven.” Marie Stenmark, Byske Möbler AB, i Byske. 34

Medlemsnyttan är vår drivkraft. Vi arbetar ständigt med att förbättra för våra medlemsföretag. Vårt branschkunnande och vår spetskompetens inom heminredningshandel är vår styrka och gör oss unika. Vi kan branschen och vet vilka frågor som är viktiga för medlemsföretagen. Vi bedriver en aktiv omvärldsbevakning och agerar snabbt i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vi sköter kontakter med myndigheter och bevakar miljö- och kemikaliefrågorna åt våra medlemsföretag.

Läs mer på www.fmibranschen.se


Medlemsförmåner Som medlem i FMI har du många förmåner. Vill du veta meta mer? Kontakta Marie-Louise Sigemalm, VD, e-post: marie-louise@fmibranschen.se

”För oss är det en självklarhet att vara med. Branschorganisationen är den sammanhållande länken i arbetet med olika branschfrågor. Affärsförsäkringen är den bästa. Den är anpassad för vår bransch.” Olle Heigard ägare till Nordiska Galleriet AB

Juridik • Fri juridisk telefonrådgivning i köprättsliga frågor, leverantörs- och reklamationsfrågor, arbetsrätt • Rådgivning i tillsynsärenden, miljö- och kemikalieinspektioner, allmänna reklamationsnämnden • Omvärldsbevakning och information om ny relevant lagstiftning • Tillgång till advokat vid domstolstvister till rabatterad taxa.

Miljö- och kemikaliefrågor • Aktiv miljö- och kemikaliebevakning för att du som medlem ska kunna erbjuda dina kunder säkra varor och att du som företagare ska klara miljö- och kemikaliekraven enligt den europeiska kemikalielagstiftningen och nationella regler • Håller dig löpande informerad om produktvarningar för konsumentvaror

Försäkringar • Vi erbjuder branschanpassade företagsförsäkringar, fastighetsförsäkringar, transportförsäkringar samt personförsäkringar till låga premier och omfattande försäkringsskydd. Kontakta FMI för detaljerad information. Begär gärna en offert!

Kortavtal & Betalterminaler m.m. • Förmånligt kortinlösenavtal • Medlemsrabatt på betalterminaler • Konsumentkreditavtal och andra finansiella tjänster via samarbetspartners.

Skräddarsydda branschutbildningar • Kompetenshöjande hel- och halvdagsutbildningar till medlemspris • Kortutbildningar i konsumenträtt och reklamationsfrågor för butikspersonal till låg kostnad

Branschtidningen ”Färg Möbler& Interiör” • Som medlem i FMI får du vår branschtidning 5 gånger per år. Du har också möjlighet att teckna personalprenumerationer till förmånligt pris

Försäljningsstatistik och konjunkturrapporter • Du får löpande den allra senaste försäljningsstatistiken samt konjunkturrapporter fyra gånger per år från HUI Research.

Hotell, mötes- och konferensrum

”Vi har valt att vara med i FMI för att få hjälp och stöd när vi hamnar i situationer som vi inte vet hur vi ska hantera. Det kan var allt från enkla frågor till att bestrida juridiska tvister. I de ärenden vi har behövt hjälp har vi alltid bemötts med vänlighet, snabbhet och professionalitet. Det känns väldigt bra att ha en stark organisation att stödja sig mot!” Hanna Pehrsson Evensen, VD Färgkällan AB i Göteborg

• Förmånliga medlemsrabatter när du bokar hotell- och konferensrum hos Clarion Hotel/ Nordic Choice i Sverige, Norge, Danmark, Baltikum

Brandavskiljande skåp • Rabatt på brandavskiljande skåp

Inkassotjänster • Medlemsrabatt på inkassotjänster

STIM – musik i butiken • Rabatterad licensavgift när du spelar musik i din butik/varuhus

”Det går lätt och snabbt att få hjälp. Vi har haft stor nytta av den juridiska rådgivningen och de branschanpassade utbildningarna. FMI tar också hand om kemikaliefrågorna så att vi alltid är uppdaterade på den senaste lagstiftningen.” Per-Åke Hall, ägare till Borlänge Färghus AB 35


Utställare på

Stockholm Furniture & Light Fair Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

Arkitekten AG:10 &Tradition B01:15

Arkitektur AG:05 4Concept C14:48 Armaturfabriken Atena A.G.A.R VH02:19 Art Future Design School A2 B01:11 Aalto University, School of Art and Design, Dept. of Design

VH02:08

Artek OY AB

Artex AB ABA-Skol A43:52 ABC Reoler A/S

A20:28

Artglobe Scandinavia AB

Above Möbel AB

C06:31

Artilux NMF UAB

C08:54 VH04:21 B05:20 A41:28 AG:14 C06:49

Artwood C10:29 Abstracta B06:21 Academy of Fine Arts in Warsaw, Faculty of Design Acht & Acht GmbH

VH04:10 A41:52

Ackurat Industriplast AB

AG:35

Acren Poland Sp. z.o.o

A44:21

ASPECTA/IdéTrading AB

Aspen A44:20 Asplund AB

B01:10

Astrid AB

A05:25

Astro Lighting Adea A10:25 aeris GmbH A-form AS

A41:50 VH02:14

A43:28

AVP By Imasoto

A03:44 B09:25

Back App

A27:40

A-Grossisten AB

C06:29

Baltic Furniture

C07:25

AH Belysning AB

C06:41

Balzar Beskow

A11:10

AiMMP Portuguese Association of Wood and Furniture Industries AG:57

Bargi AB

C08:21

AJ Offentlig Interiör

A29:40

Baseco A43:22

AJ Produkter AB

A43:50

Basic Collection

B08:32

BAUX A04:14 AKABA B09:30 Akustikmiljö i Falkenberg AB

A35:02

Beckmans Designhögskola

VH02:49

BEdesign B02:14 Alantas C18:40 Albin i Hyssna AB Alexander Lervik Alexandra Goncalves

A22:10

Belid AB

B12:11f

Bellalite AB

VH03:18

Amiga AB

C12:45

BERGO Lampskärmar

Ancona Grupa D.O.O.

A22:24

Biaro AB

Aneta Belysning / Scanlamps Anki Gneib Anlita arkitekt

AG:37 C05:41 B12:11e AG:11

A07:41

Bellus C14:39

Bent Hansen A/S Almedahls B10:11

Andersson AB

C04:10, A06:25

Björg Form & Arkitektur AB

B06:01 C03:18 AG:24 A25:40

Blika A20:42 Blond Belysning AB Blå Station Boknäs

A06:19 B02:10 C08:28, C08:30

Anna Kraitz

B12:11m

Anttiina Oy

C06:38

Boleros LTD

Applicata Aps

B12:22

Bolon A10:21

Arash Eskafi Architonic AG

36

VH04:23 EH:05

C18:40

BordBirger AB

C05:11

Borås Cotton

B14:11


Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

Brdr. Krüger

Designboom Mart

B06:01

AG:39

Designlight C10:51 Brizley A31:10 Deskstore & Friends Brokis B04:36

A03:14

Bruno Mathsson Internationaln

A20:20

Desyt AB

A29:01

Brunstad AS

C04:30

Dickson - Sunbrella

A20:46

Bryndís Bolladóttir

A03:40

Dienne C03:08

Bröderna Anderssons

C04:11

DinBox Sverige AB

Bröderna Jörgensen

A37:01

Dingflux by Asia Pia´scik

Dis Design & Inredning i Stockholm Bsweden A05:12

AG:11A VH02:21 A03:39

DISAJN BG:03 Burhéns C08:39

D-JUST A35:04 Burhéns C08:39 Butong, Creative Concrete Design

A11:40

Domitalia A11:28

by Lassen

A05:28

Dooria AB

By Rydéns

C04:41

Drapilux A35:28

Byarums Bruk

B05:15

Dreamsilk BG:15

Byggkeramikrådet AB CADI Design

AG:90 A44:11

Dress your lamp Duelco A/S

DuPont Sverige AB Calabaz A03:22 Camilla Aggestrup Camira Fabrics

VH04:11 A20:02

AG:26

C09:53 AG:76 A15:03

Durable Scandinavia AB

A22:40

Duracell Lighting

C04:46

DURALAMP a brand of TargettiPoulsen Industries Cane-Line A06:24

C06:59

Duravit A42:10 CAPDELL B10:10

Duri AG:71 Capellagården VHÖ:11 E Stjerna Capsbury C03:15 Carl Hansen & Son

B09:20

C05:10

EBB & FLOW

C03:20

Edsbyn Kontorsmöbler

A35:10

Carl Malmsten Furniture Studies

VH01:44

Carl Malmsten Furniture Studies

VHÖ:08

EFG European Furniture Group AB

A37:20

Carlo Casagrande & Co Oyj Möbelkomponenter

A42:14

Ege/Ege Carpets

A25:10

Carpet Concept

A33:20

EGLO C04:42

CASØ Furniture

C06:20

Elfa International AB

A42:29

Catherine Aitken

VH02:39

ELKO AB

C07:46

Centro kakel och klinker AB

A42:11

Elliros C04:50

Chat-Board® by Focus Products A/S

A06:12

Elmo Sweden AB

B07:11

Elsie D

C07:34

Classic Collection

C07:10

Elvang Denmark

A20:28

Colebrook Bosson Saunders

A41:19

Enea B09:23

Chudy and Grase - Time to Design

Come to Sweden AB Contour Design Sverige AB Copenhagen Bath

AG:01

BG:33

Engelbrechts AS

AG:54

Englund Gruppen Sverige AB

B03:38

Enterprise Lithuania

C18:40

A44:13

Erelita Furniture Cosentino A42:16 Création Baumann Cristian Reyes Studio Cube Design A/S

A29:10 VH02:23 A38:10

A04:11

C16:31

Ergonoma AG:07 Erik Jörgensen Möbelfabrik A/S

A06:18

Ermatiko C15:29

Ernst P AB D&J C15:20

C16:51

Estiluz B10:30 Dalform A20:04 Eurimex AB Dalili VH02:11 Euro Bad Danerka A40:29

AG:73 A41:14

David design

B01:13

EuroContact AB

Delius GmbH

A33:40

EuroStyle AG:30

A05:42

Evabox C18:40 DENCON A40:10 Design Karikoski

A04:03

Expormim B09:32

37


Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

Fabryka Materaców Relaks Sp. z o.o.

C17:29

Greenworks A10:42

Fabula Living

A03:19

Grotvikform AG:79

Grythyttan Stålmöbler Farstrup A10:44

A05:02

FIM UMBRELLAS

B02:12

Guardian Furniture Care

C16:53

Finn Clausen Arkivsystemer AS

A42:28

GUBI A/S

A05:20

Flos Sverige AB

A18:20

Gudbrandsdalens A27:01

FMI, Färg, Möbler Interiör Svenska AB

C05:01

Gulled B08:11

Gärsnäs AB Fogia B02:13 Götessons Industri AB FOLKFORM B12:11b

A11:20 A40:18

Folkuniversitetet Hantverkscentrum i Tibro

VHÖ:05

Hagagruppen AB

Folkuniversitetets Art College

VHÖ:04

HAGS A18:01

Fora Form AS

B07:21

FORM - magasin för arkitektur och design Form 12

Hajom Skjutdörrar

A42:24

AG:09

HALO TECH DESIGN

C08:66

B12:25

Handarbetets Vänner

VHÖ:17

Hans K FORM2 A37:13 Forss & Zetterlund Four Design

C05:29

VH01:18 A33:10

C04:31

Hansgrohe AB

A42:12

Haslev Møbelsnedkeri A/S

C07:39

HAY B08:11 Frama B03:04 FRAME Magazine

AG:05A

HC Wang Design Inc.

HDK Högskolan för Design & Konsthantverk Fraster A36:40 FREDERICIA Furniture Frej Wichmann

A06:20 VH02:12

HDK vid Steneby, Göteborgs Universitet Helland Möbler A/S

VH02:10 VH03:48 VH02:50 A27:29

Fri Form AB

A29:03

Hem B09:21

Friends & Founders

B05:13

Hemljus AB

C10:50

Herman Miller/Ergonomic Office EO AB Frontus C18:40

B05:21

Herstal A/S Frost A14:01

C04:10

Fumi H

VH03:28

Hiipakka C10:30

Hillerstorp Swedenn Furnx A05:04 Gabriel A/S

A25:11

Himmelfabriken AB

Himolla Polstermöbel GmbH Gancedo B10:26

C16:38 AG:19 C08:31

Gandia Blasco

B10:28

Hjertén Design AB

C07:20

Gartorps AB

A43:20

Hjort Knudsen A/S

C13:34

Gaston y Daniela

B09:34

Holmris Office

A07:10

Homeline/Famos A18:28 Gelia C07:46 Gemlook Oü

C03:46

Genelec Oy

AG:60

Horreds Möbel AB

A16:20

House Deco

B12:02

Getama Danmark A/S

A07:28

Howe A11:25

Ginger & Jagger

B04:38

HRD Carpets

HT Collection Givarps B12:24 Glamox Luxo Glen Baghurst Glimakra Of Sweden

A06:14 VH02:25 A41:20

Hyllteknik A39:28 Høie of Scandinavia / Recticel

Ida Näslund GLOBAL A25:42 Globen Lighting

C07:41

IDP s.r.l

Gnosjö Konstsmide AB

C12:40

IFDM - Il Foglio del Mobile

Ifö Electric Golvabia A42:50 C15:41

C15:47

Humanscale A37:28

Höpke Möbelstoff-Handels Gmbh Glimpt B12:11a

Grafu Baldai

C03:21

IMEXgolvprodukter

Inergo AB Graypants B12:25

C05:08 A43:18 VH01:38 C08:28 AG:06 A20:40 A25:29 A20:41

Grebbestads Folkhögskola

VHÖ:09

Infiniti by OMP Group

Green Furniture Sweden

B01:26

Innermost A16:11

38

A36:21


Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

Inno B05:21 Konstfack - Möbeldesign & Inredningsarkitektur

VH01:32

Inno Interiör Svenska/Avarte

B05:21

Konstfack Textil

VH01:22

Innvik Sellgren A/S

A31:46

Konsthantverk Tyringe AB

A07:25

Inoff inred AB

A18:14

Konst-ig AB

BG:09A

INR Sverige

A44:20

KriskaDECOR B10:20

KRISTENSEN & KRISTENSEN A/S Inredia AG:22 Institutionen för design vid Linnéuniversitetet Inter Agenturer AB

VH03:03 C16:41

C06:39

Kulljus C06:51 Kunsthøgskolen i Oslo, KHiO

VH04:04

Kurage A10:01 Interface B09:11 Interior Cluster Sweden ABn

AG:68

Kvadrat B05:11

Interior Design Collection

A31:29

Kvist Industries

BG:20

Interstil AB

C15:31

Kyuhyung Cho

VH01:30

Kährs A10:28 Interstuhl A31:28 IO Kids Design

B12:35

Källemo A18:16

IoU Design

C18:50

La Chance

Ire Möbel AB

B07:15

Lammhults B06:11

A10:13

Lampefeber AS Isku A25:25

A22:28

Italian Lighting / Compolux / CompoArredo

AG:07A

Lanab Design

Jacaranda Carpets + Rugs

A04:21

Lange Production

A18:11

Jafo AB

A44:18

Lastein Interiør

C03:22

Japan Creative

B11:23

Leaningtd

Jeltec AB

A44:28

Leather Master Scandinavia AB

Jenny Nordberg

B12:11k

A35:20

A03:10, A10:13 C14:51

Lectra AG:85

LedLab AB JENSENplus A31:01

A15:40

Jess Design

A29:02

Leds C-4 S.A

JI Jonas Ihreborn

A03:20

Lekolar A40:11

Johanna Paulsson

VH01:10

Lema s.p.a

Lepo Product Oy Johanson A20:18

A31:29 A16:14 A31:10

John Astbury

B12:11o

LG Interiør AS

Juan Cappa

VH03:24

LGT Logistics AB

BG:30

Lifestyle Publishing

BG:09

Järnforsens Stoppmöbler

A18:03, C07:29

C10:21

KAB Seating Ltd / Holmek Consulting AB

A36:46

Liggestolen.dk BG:24

Kakelspecialisten Projekt

A44:10

LightsOn C09:51

Lightwork Design Kanaori VH04:19

BG:29

Karl Andersson & Söner AB

A15:14

Lina AG:61

Karlskrona Lampfabrik AB

C03:45

Lina Nordqvist Design

B12:11g

LINAK A33:28 Kateha A04:01 Lindblads Ljus & Armatur Katwood C18:40

C13:45

Kauno baldai

C16:40

Lindhs of Sweden

A11:44

Kera Interior

C04:44

Linie Design A/S

C05:40

Linköpings Universitet - Slöjd, hantverk och formgivning Keystone A25:02 KFF design KHiB, Kunst- og designhøgskolen i Bergen

A03:12 VH01:42

Lino Baldai

VHÖ:07 C16:34

Lintex B05:22

Liquenlav VH02:18 Kiddyrama C18:40 Kilroy Indbo A/S

C06:11

Litsofa UAB

C14:29

Ljuskultur AG:08 Kinnamark A35:44 LK Hjelle Möbelfabrikk AS Kinnarps A27:20

A25:18

Lomakka B01:34 Kinnasand B05:09 Kleppe Möbelfabrikk A/S

C04:38

Lorenzo Polo

VH04:29

Kondator AB

A38:50

Louis Poulsen

Konradssons Kakel AB

A43:10

Luceplan A04:10

A07:18

39


Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

Lumination of Sweden AB

A04:05

Møbeldesign KADK

Lundbergs Möbler AB

B12:21

Möbelform AB

C04:21

Lundqvist Inredningar

A29:28

N. Eilersen A/S

A16:12

Luxaflex

A40:20

NakNak B05:04

NC Nordic Care AB Luxy A40:28

VH01:19

A29:20

Lyktan Bankeryds Belysning

C03:11

Nestor Campos

VH03:15

MA/U STUDIO

B11:25

NEUTRA Furniture Collection by VS

B11:14

Made By Hand

A03:24

New Line AB

C04:39

Nevotex A15:23 MAGIS B08:11 Magnus Olesen A/S Makers With Agendas

A15:11

Next Level Design

A39:10

B11:15

Nicsam BG:17 Nielsen Design Möbler

C05:32

Malmbergs Elektriska AB

C14:41

Nikari OY

B05:21

Malmstolen AB

A38:18

Nila/Akustfiber

A37:29

Malin Bobeck Design

VH02:31

Noas Sweden Manade AG:73

A14:03

Nola A20:19 Marbodal A41:18 Markslöjd

C12:41, C13:41

nomess Copenhagen

B05:23

Nonuform A41:11 Mars B12:11h

Nordgröna A31:40 Marset B09:38 Nordic Design Synergy Martela A31:18

A10:11

Martin Ericsson

A16:01

Nordic Green Design

A10:42

Martinsen AS

C13:31

Nordic Gym AB

C14:50

Nordlux AS Massproductions A04:18

C14:44

Norell Möbel AB Mater A04:12

A22:21

Materia AB

A29:18

Normann Copenhagen

Mavis Möbler AB

C07:31

NORR11 B12:23

maxdesign Italia

B11:21

NORRSKEN design

C07:49

Maze Interior

A05:21

North Carpet AB

C15:21

Medienos Era UAB

C05:39

Northern Lighting

A06:15

Megaman Sverige AB

C09:49

Novel Cabinet Makers

B10:03

Novia University of Applied Sciences Menu B01:17 Mia Cullin

B12:11c

A05:10

VH04:16

NTK Europe AB

B03:38 C16:44

Milla Design

A04:28

Nurmela Interior, Comea Sliding Doors

Minus tio

A05:14

Nyckelviksskolan VHÖ:13

Nyhlin Design Mitab B10:21

C04:49

Nässjöakademin VHÖ:02 Mobel A22:20 O C Oscarson Mobliberica A27:11 Modern Interiör & inredningsnyheter.se

BG:08

Object Carpet

AG:80 A03:21

Objekto A15:01 Mo-design BG:10 Modular Lighting Instruments

A04:10

Odd Molly International AB

Oelschläger Metalltechnik GmbH modulyss® A25:29 Molto Luce by Cardi

A03:29

OFFECCT AB

Officeline Montana A22:18 Morgana AB

A40:19 A20:28, A20:23

AG:56 B03:11 A39:20

Ogeborg A10:10

Okko Design Morus C05:36 Mosaique

AG:15

Olof Nilson Möbelverkstad AB

B07:38 C03:06

Omann A36:10 Moustache A03:10 MSDS Studio MUNK collective

VH03:19 B12:31

ONGO Active Sitting

A40:50

OPE B10:25

Oseroff Agentur För Form Munna B04:38

C05:51

OSRAM C07:46 Muuto B02:11

40


Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

OX DENMARQ

A20:28

Röshults B02:12

P. Rotola-Pukkila OY

C05:21

SA Möbler AB

A31:20

Padvaiskas & Ko

C18:48

Salli Systems

A31:03

Pagunette A/S

A35:28

Sandeng AG:12

Sara Woodcraft Sweden Pahlfer B10:38 PAROC AB

AG:22

Sara Ödman Design

C18:45 VH04:25

Sarkop A38:28 pCon.planner AG:31 Pedrali S.p.A

A11:18

Sarpsborg Metall AB

Saum & Viebahn Penclic AG:34 People People

B12:11i

Savo Office Seating

Saxo Living A/S Pergo AG:61B Say O Per-Sommer AG:70 Petite Friture

A07:15

A38:20 A20:28 A41:12 C03:28 A37:10

B12:11d

Scandinavian Business Seating

Pettersen & Hein

VH01:28

Scandiwall, Scandinavian Art Wall

Philips Consumer Lighting

C09:41

Scherlin Form

Planoform Agencies AB

A16:14

School of Architecture at Lund University

School of Industrial Design, LTH Plaza BG:02A B11:25

A04:28

Scandianis Stainless Custom Designs

Petra Lilja

Please wait to be seated

A37:42

Score, Seats to suit!

Secto Design PLYCOLLECTION B06:38

AG:12 A04:02 VH04:28 VH02:03 A04:40 A05:18

Sellex A39:21 POIAT B08:38 Polytuft of Sweden AB

C07:11

Shepherd of Sweden

POM Stockholm AB

C15:54

Shuang Liang

Sibast Furniture Porus AG:55 PP Møbler APS

B02:17

Sika-Design A/S

PR Home

C07:40

Silje Nesdal

Silkflower Import Prettypegs BG:12 Sintuva UAB Prinskronan C07:18 Project Baltia magazine

AG:08A

C03:48 VH03:11 B08:34 A06:40 VH03:10 C12:57, C12:51 C16:39

Sitbest C05:20

SITS C04:20 prostoria B07:25 PURLINE/IdéTrading AB

A41:29

SKAFAB Stålmöbler AB

Pusku Pusku

C03:55

Skagerak B11:13

A37:11

Puzero design

A22:44

Skandiform A27:18

Quiet Solutions AB

A36:28

Skandilock A03:28

Skeie Seating AS Ragnars A25:20

A38:29

Skinnwille Home Collection Ralko C18:40

C14:21

Randers+Radius A/S Raphael Fournier Rappgo AB

A39:19 VH01:20 A05:42

Skipper B10:24 Skovby Möbelfabrik A/S

C05:31

Skulpturfabriken B01:34

Skultuna AG:25 Raun A11:11 Rave Mööbel OU

C12:20

Sköna hem

Red Edition

B03:32

BG:05

S-Line Office AB

A27:10

BG:02

Slot Sweden

C18:49

Rezas Oriental & Modern Rugs

C17:31

SMD Design

A03:18

RGE function meetsform

C14:31

Snedkarens Efterårsudstillning/34 Textility Designs

Residence & Elle Decoration

SnickarPer AB Rodeo A22:01 Rom & Tonik

B05:38

Sporrong & van der Meyden AB

AG:50 A42:24 C08:38

StableTable AG:32 Romo B08:23 Stabörd & Co Roomstore B10:01 Star Trading Rowico C10:31 RUM / Rum Hemma / Nya RUM

AG:06A, BG:04

AG:53 C08:41

Steneby VHÖ:14

41


Företagsnamn Monternummer

Företagsnamn Monternummer

Stoddard A03:21 Trä- och Möbelföretagen, TMF

AG:38

Stolab A10:18 Träakademien / Mittuniversitetet

VHÖ:06

Stouby A11:11 TTC - Tibro Training Centre

AG:22

Strehög AB

C05:30

Turku University of Applied Sciences

String A04:20 UAB Interjero Elementai Studio Amanda & Matilda Style Station Garden AB

VH03:22 C14:28 B01:24

BG:13

UAB Laiptu Karalyste

C18:40

Unison AB

C08:48

Summit BG:01 Universo Positivo Sundays Design AS

VH02:01

B14:15

VAD A39:11

Waldmann Ljusteknik AB Sundlings B03:22

AG:78

Sunsa AB

C16:23

Vallentuna Skärmatelje

C03:40

Support Design AB

B02:38

Valoa by Aurora

A10:04

Suzanne Heimdal

A04:21

Vandra Rugs

Svanefors Textil AB

A43:18

Watt & Veke AB

C03:43

Svea Contract Furniture

A36:20

Veli Line Denmark

C12:52

Sweden Art Furniture AB

C04:51

Ventura C08:60

Swedese Möbler AB

A15:20

Vescom A10:02

Svedholm Design AB

B01:30

Westal AB

Swedstyle AB

A36:18

Westanqvarn AB Snickeri

Svenheim Kontormöbler

A42:20

Vestre A39:18

Svenska Skolmöbelfabriken

B10:38

Westroth AB

Via Cph Svensson A20:10

AG:33

C10:53 AG:18 C06:21 B09:15

Sävar Snickerifabrik AB

A25:44

VIA Design, VIA University College

Tapwell AB

A43:14

Viccarbe B09:27

Tartu Art College Textile + Furniture

VH04:12

VH03:40

Vifa AG:04

Vilax AB Taumona C18:40

A16:40

Vildeta UAB Teixidors B10:22

A40:52

Wilkhahn A35:21 Telax.se BG:39 Tenica Home AB Tente AB

C17:21

VITA C03:19

AG:20

Vitra International AG

B03:21

AG:16

Vitra Sweden

B03:21

Texa Design AB

C03:29

Vivero OY

A33:11

Texla Industri AB

A33:29

VividWorks AG:17

Tessaro s.a.s.

Textilhögskolan i borås

VH01:40

Wood in House and KorkRugs

C03:04 A41:50

THG Home & Interior

C12:29

WorkMotions AB

Thogra Consult AB

A44:11

Woud A22:23

VSI Upés Korys Thors-Design A41:10

C18:40

www.mattplattor.se AG:12A Tingest B03:02 TMT Design AB

A37:01

Vårt Nya Hem

BG:07

Wästberg A11:21

Tobex AB

AG:29

Tom Dixon

B08:11

Växbo Lin

Tonning & Stryn AS

B10:32

YOIN - Design & Craft

VH03:20

Torkelson Möbel AB

C10:33

Yuki Yoshikawa

VH03:17

Trade and Investment Pro. Section of the Embassy of Poland

AG:82

B01:02

Zero A06:10

C18:34

Zesty Interiör AB

B09:22

Trapiche & Co AB

A03:31

Zijlstra BV

C12:21

TRE SEKEL

B10:05

Zilenzio AB

A25:28

TreCe AB

A15:10

Zweed B11:10

Trade Point A/S

Triin Maripuu

VH03:13

Åkeson C03:34

Troeds AB

C07:38

Örsholmsstaken C03:47

Tronhill Office Chairs

A37:46

Örsjö Belysning AB

42

A07:11LADY balance SILENCE

GOOD LIFE

MINDFUL

VÄGG: LADY BALANCE 1624 LÄTTHET FONDVÄGG: LADY BALANCE 1434 ELEGANT

CLARITY

Nya LADY Balance förenar vackra matta väggar och bra inomhusmiljö. Tillsammans med harmoniska kulörnyanser skapas en unik atmosfär som ger dig vackra rum där det är härligt att vara. VÄGG: LADY BALANCE 6325 BALANS

Foto: Margaret M. de Lange

Alla LADY väggfärger och takfärg har LADY TÄCKGARANTI som garanterar att färgen täcker det gamla underlaget på två strykningar*.

LADY BALANCE ger vackra matta väggar som skapar en balanserad, mjuk och lugn atmosfär. LADY Balance luktar minimalt och är godkänd av Eurofins Indoor Air Comfort GOLD.

TIPS & INSPIRATION får du både på jotun.se/lady och lady.inspirasjonsblogg.jotun.no.

7163 MINTY BREEZE MATT LADY BALANCE

6325 BALANS MATT LADY BALANCE

VÄGG BAKOM SKÅP: LADY BALANCE 7555 SOFT MINT VÄGG TILL HÖGER: LADY BALANCE 7163 MINTY BREEZE Kulörproverna och kulörerna på bilderna kan avvika från originalkulörerna. *Se ytterligare information om garantin i produkternas tekniska datablad.

God smak förtjänar det bästa