Page 1

INTERIÖR F

Ä

R

G

M

Ö

B

L

E

R

&

5 STYLINGKNEP som ökar försäljningen

REKOMMENDERA RÄTT BÅTBOTTENFÄRG MILANOS BÄSTA Stor mässrapport

”FÖR ATT VARA FORTSATT KONKURRENSKRAFTIG BEHÖVER MÅNGA ANPASSA SINA AFFÄRSMODELLER. ” Johan Davidson, Svensk Handel

HETT I SOMMAR ROTTING, BAMBU & TEXTILIER

HÖSTENS FÄRGER • BUTIKSDÖDEN – SNART EN VEKLIGHET? • KURVIGA MÖBLER BRANSCHORGANISATIONEN FÄRG, MÖBLER & INTERIÖR • NR 3/2018


ROCCO - EN MODULSOFFA MED STOR PERSONLIGHET Rocco är designad för att vara modern och tidlös. Med vår nya komfort Memory Foam får Rocco en stramare framtoning, men behåller den mjuka stödjande känslan. När vi designar våra soffor är vi noga med att alltid hålla kvalité, hållbarhet och en genuin passion för hantverket som våra ledord. Furninova är ett företag i ständig utveckling. Vårt mål är att alltid ge våra återförsäljare och slutkunder det lilla extra och oväntade som gör våra möbler till den bästa platsen i hemmet.

Färg, möbler, interiör-410x280-nr3.indd 1


www.furninova.se

VILL DU SE MER? Besök www.furninova.se för att uppleva fler av våra produkter och hitta närmsta återförsäljare via vår återförsäljarkarta. Du finner oss även på sociala medier.

2018-06-14 08:49


24

34

Se till att rekommendera rätt färger till de som ska bottenmåla sina båtar i sommar.

Spana in höstens sprakande färgpalett.

INNEHÅLL N R

3

24 Rekommendera rätt båtbottenfärg

Se till att båtbottenmålningen inte blir en giftig historia.

28 Bäst från Milano

FMI rapporterar från Milanomässan.

2 0 1 8

34 Höstens trendfärger

6 Ledare

Pantone presenterar höstens palett.

38 Butiksdöden – snart en verklighet?

Marie-Louise Sigemalm, vd för FMI, har ordet.

Vi har intervjuat Svensk Handels chefsekonom.

9 Nyheter

Em homes trendsatsning, Flügger Svanen- märker, H&M homes nya serviceknep, nya möbelmässan, e-handelns tillväxt, med mera.

17 Försäljningssuccé för 100-åring

Happy Homes Målarnas färg i Jönköping firade jubileum med att slå försäljningsrekord.

18 Runda, knubbiga & ovala Nu går vi ifrån de raka linjerna i möbler.

20 Årets utemöbler

40 Medlemsbesöket: Väddö Möbler

Skärgårdspärlan som säljer möbler bäst i solsken.

44 Medlemsfrågan

FMI-medlemmar om sina sommarsatsningar.

45 Juridik

46 Presentera rätt – sälj lätt

Stylingknep som ökar försäljningen.

50 Nästa nummer

Rotting, bambu & textilier lockar i år.

40

Vi besöker FMI-medlemmen Väddö Möbelaffär.

28

Stor rapport från möbelmässan i Milano.


EKORNES Stressless ® Dining

Äkta komfort genom hela middagen. Vi finns för er - sedan 1934


INTERIÖR F

Ä

R

G

M

Ö

B

L

E

R

&

BRANSCHORGANISATIONEN FÄRG, MÖBLER & INTERIÖRS TIDSKRIFT NR 3/2018

LEDARE Se över dina avtalsvillkor!

D

et är viktigt att ha bra avtalsvillkor med dina leverantörer när du köper in varor. På den juridiska rådgivningen har det visat sig att det många gånger finns en osäkerhet kring vilka avtalsvillkor som gäller mellan butiken och leverantören. Ofta beror det på att inköpen har skett från samma leverantör under många år utan att frågan om villkor någonsin kommit på tal. Det är först när det uppstår problem som frågan ställs på sin spets. Finns det inget avtal får frågan i första hand lösas enligt köplagens regler och eventuellt handelsbruk som kan ha utvecklats mellan parterna. Bra avtalsvillkor kan hålla kostnaderna nere i verksamheten, bland annat genom att minska risken för oförutsedda kostnader. Bra avtalsvillkor ökar möjligheterna att kunna förutse och påverka hur en viss fråga kommer att lösas. När det finns ett avtal att hänvisa till som reglerar frågan så behöver inte den goda affärsrelationen påverkas negativt, tvärtom kan det visa sig att parterna får upp ögonen för avtalsvillkoren och gör justeringar. Bra avtalsvillkor innebär att alla de frågor som är viktiga för dig och som avser dina berättigade intressen ska finnas reglerade i avtalet samt vilka påföljder som ska gälla, storleken på viten vid leveransförseningar, m.m. Ett berättigat intresse kan exempelvis vara att få varorna levererade i avtalad tid, att varorna överensstämmer med den kvalité som avtalats, etcetera. Eftersom butiken har ett åtagande mot sina kunder, konsumenterna, finns det all anledning att ägna lite extra tid åt avtalsvillkoren. När en butik ingår avtal med en leverantör så är det viktigt att ta hänsyn även till konsumentköplagens regler. Vill du ha hjälp med att granska dina nuvarande avtals- och leveransvillkor med dina leverantörer? För dig som är medlem i FMI hjälper vi dig att kostnadsfritt ge en analys av rättsläget samt ger dig råd i vilka klausuler du ska undvika eller omförhandla. Det kan exempelvis förekomma alltför långt gående force majeure-klausuler som inte avser typiska force majeure situationer eller att vitena vid leveransförseningar är alltför låga. Det kan också gälla begränsningar i dina möjligheter att göra gällande rättsliga påföljder eller att du blir bunden av tilläggstider som du inte accepterat, med mera. Under hösten kommer FMI att ta fram ett generellt leveransavtal som är väl balanserat mellan butik och leverantör. Avtalet kommer du som medlem i FMI att kunna använda som stöd i dina förhandlingar med alla dina leverantörer. Välkommen att höra av dig så hjälper vi dig som medlem, kostnadsfritt!

MARIE-LOUISE SIGEMALM VD, Branschorganisationen Färg, Möbler och Interiör (FMI)

6

Ansvarig utgivare Marie-Louise Sigemalm Publisher, Art Director Jessica Nyström jessica@dzign.se Chefredaktör Elin Liljero Eriksson elinliljero@me.com Annonsansvarig Emil Mehho 0765-55 79 53 emil@dzign.se Prenumerationspris Helår: 595 kr exkl. moms. Prenumerationspris för anställda i medlemsföretag: 245 kr exkl. moms. Postadress: Ringvägen 100 E, 9 tr, 118 60 Stockholm E-post: info@fmibranschen.se Tryck: Exakta Print, Malmö

INTERIÖR F

Ä

R

G

M

Ö

B

L

E

R

&

5 STYLINGKNEP som ökar försäljningen

REKOMMENDERA RÄTT BÅTBOTTENFÄRG MILANOS BÄSTA Stor mässrapport

”FÖR ATT VARA FORTSATT KONKURRENSKRAFTIG BEHÖVER MÅNGA ANPASSA SINA AFFÄRSMODELLER. ” Johan Davidson, Svensk Handel

HETT I SOMMAR ROTTING, BAMBU & TEXTILIER

HÖSTENS FÄRGER • BUTIKSDÖDEN – SNART EN VEKLIGHET? • KURVIGA MÖBLER BRANSCHORGANISATIONEN FÄRG, MÖBLER & INTERIÖR • NR 3/2018

Omslagsfoto: Tine K Home För riktigheten i signerade inlägg/artiklar svarar respektive författare. Eftertryck av text och bild förbjuden. För mer information om utgivning kontakta DZIGN AB: info@dzign.se www.dzign.se

Dzign your way!


www.spogagafa.com

TRÄDGÅRDSMÄSSAN COLOGNE, 02.–04.09.2018

LÅT DIG INSPIRERAS! Världens största trädgårdsmässa | Det senaste och största utbudet av grill & BBQ-produkter, utemöbler och inredningar | Inspirerande POS-lösningar | Trendshow av utemöbler i lounge miljöer | Senaste inom utomhuskök | Smart Gardening senaste teknik innovationer | Nya koncept för framtidens odling

Tel. +46 (0) 767145033 E-mail info@bramassor.se


OSCARSSONS MÖBEL DESIGN & TILLVERKNING I SMÅLAND

Nadja Bänk Se alla våra möbler på vår webb!

WEB: WWW.OSCARSSONSMOBEL.SE E-POST: INFO@OSCARSSONSMOBEL.SE TELEFON: 0491 224 04


Juryns motivering: ”Alexandra Nilasdotter skapar keramiska, omsorgsfullt utförda bruksföremål. Hon har en säker formkänsla och ett stort hantverkskunnande. Resultatet är ett funktionellt och mycket vackert formspråk.”

Juryns motivering:

Juryns motivering:

”I Troels Flensteds formgivning står material och färger för uttrycket. Genom att börja från grunden med materialen skapar han bruksföremål med en rik variation, där slumpen får medverka till resultatet.”

”Ragna Ragnarsdóttirs formuttryck är egensinnigt, personligt och humoristiskt. Hennes föremål känns mytiska och för tankarna till isländska sagor och till landets unika natur, samtidigt som de påminner om kinesisk estetik.

Nyheter

Juryns motivering: ”Subtilt, gracilt, estetiskt tillta-

lande med en egen tvist. Cecilia

Xinyu Zhangs skapar objekt med en självsäker grafisk skärpa, som i sig blir till konstverk i rummet.”

Juryns motivering: ”Elina Ulvios formspråk är sparsmakat och funktionellt och utstrålar en självklar elegans. Samtidigt visar hennes design ett tydligt släktskap med den finska modernistiska arkitekturen och designen.”

De kan vinna designpriset Formex Nova För åttonde året i rad delar inredningsmässan Formex ut sitt designpris, Formex Nova, till årets nordiska formgivare. Priset, som tilldelas den 21 augusti, är ett av Nordens största designpriser och instiftades för att främja nordisk design. De nominerade detta år är: Alexandra Nilasdotter från Sverige, Cecilia Xinyu Zhang från Norge, Elina Ulvio från Finland, Ragna Ragnarsdóttir från Island och Troels Flensted från Danmark.

9


Em home lanserar trendkollektion En brun lädersoffa som lika gärna skulle passa i en trendig New York-lägenhet, fina trämöbler och kvalitativa pallar, kuddar och tavlor ingår i Em homes nya trendkollektion som lanseras den 20 augusti. – Vi har lagt mycket omsorg på att ta fram trendiga produkter av hög kvalitet till denna kollektion. En personlig favorit är soffan New York i läder som bara blir finare och finare med åren, säger Jimmy Eklund, produktchef på Em home. De senaste åren har kedjan jobbat hårt för att skapa ett mer intressant och aktuellt sortiment, vilket det nya steget vittnar om. – Em home tar ett stort kliv framåt och vi kommer se ett lite annat uttryck än vi är vana vid, säger Jimmy Eklund.

Prisbelönt mönsterdesigner skapar exklusivt för Åhléns I samarbete med mönsterdesignern Petra Börner lanserar nu Åhléns en helt ny inredningskollektion. Exklusivt för Åhléns har Petra, som är från Sverige men är baserad i London, skapat två mönsterbilder, Kling och Oracle, där inspirationen kommer från växtriket.  – När jag skapade Kling och Oracle ville jag ge uttryck för ett energiskt och växande motiv, där böljande linjer möter mer grafiskt hårda former. Jag jobbade mycket med att mönsterbilden skulle kännas omslutande och att ingen del skulle vara mer iögonfallande. Detta avspeglas även i färgställningen som jag tycker känns stark, varm och välkomnande, säger Petra Börner. Den 70-talsinspirerade kollektionen består av en handtuftad matta, kuddar, bäddset, lampskärmar, kökshandduk, servetter, skissblock och två keramikvaser. De två mönsterbilderna skapade Petra Börner genom att jobba med papper i olika färger och strukturer, som skars ut för hand till ett kollage av blommor och växtlighet.

10


ÅTERHÄMTNING vikingbeds.se


H&M vill inreda ditt hem via mobilen I samband med Stockholm fashion tech talks i början av juni presenterade H&M en ny servicefunktion som de tagit fram i samarbete med Google och brittiska start up-bolaget Holome. Funktionen heter H&M home stylist och är en röststyrd stylist för smartphones som ska ge en personlig styling och produktförslag till ditt hem. I mobilen tar den även fram moodboard och ger inspiration till hur du kan inreda hemmet. För att maximera den personliga känslan är rösten mänsklig och inte från en robot.

Krislinje för hemmafixare i sommar Allt fler satsar på service för att nå sina kunder. Byggmax ligger inte på latsidan utan erbjuder nu i semestertider tjänsten Bygglinjen, dit man kan ringa om det krisar i hemmabyggandet. För sommaren är ju högsäsong för hemmafixarna, men det är inte alltid det går som planerat. – Vi vill erbjuda hemmasnickare landet runt en extra hand i sina byggprojekt. Ibland uppstår situationer i byggandet där det kan behövas lite hjälp på traven – då är våra proffs bara ett telefonsamtal bort, säger Mattias Ankarberg, vd för Byggmax Group.

Nyheter Ny vd & djärva mål hos Furninova Furninova är en av Europas ledande producenter av stoppmöbler, alla designade och utvecklade i Skandinavien och producerade för hand i egen fabrik i Polen. Nu blir Hans Karlsson ny vd för Furninova AB och ersätter därmed grundaren Benny Nilsson i rollen som efter 27 år istället blir koncernchef för Furnigroup i Bjärnum Holding AB. Furninova omsätter över 1 miljard svenska kronor och hoppas kunna öka till 1,5 miljarder till 2020.

Populärt mönster i ny kulör I slutet av maj lanserade prisbelönta Studio Engblad en ny limited editionkulör av det populära mönstret Miramar i så kallad oracanblå. Mönstret tillhör kollektionen Lounge Luxe som kom i januari i år. – Mönster som är älskade kan inte finnas i för många färgställningar och just nu ser vi stor efterfrågan på just den här typen av gråblå kulörer, säger Madeleine Sidemo, senior designer på Studio Engblad i ett pressmeddelande. Engblad & Co tilldelades Årets tapet 2018 i ELLE Decoration Swedish Design Awards för tapetkollektionen Atmospheres som var ett designsamarbete med Ilse Crawford.

12


Service som gör skillnad - nu och på lång sikt Sherwin-Williams – Your Coating Solutions Partner På Sherwin-Williams vet vi att det är lika viktigt med hög kvalitet på service som det är på våra produkter. Det är därför som våra experter ständigt arbetar för att du ska få bästa möjliga service. Detta innefattar allt från att ta fram skräddarsydda lösningar utifrån dina unika behov, att ge råd om hur du bäst kan nyttja de senaste innovationerna till att säkerställa att du får dina varor i tid. Läs mer på www.sherwin-williams.se

Kom och träffa oss och våra Syntemor och Återförsäljare

Sherwin-Williams Sweden AB Industrigatan 5 | SE-195 60 Arlandastad Tel 0381 261 00 | Fax 0381 261 99

C03:30

Your Coating Solutions Partner


Flügger Svanenmärker utomhusfärg Allt fler konsumenter och yrkesmålare blir mer angelägna om att använda sig av miljövänlig och hållbar målarfärg. Det märks i att efterfrågan på Svanenmärkta produkter, inte minst de som används vid byggen, har växt sig stark. Idag finns det mer än 4 000 Svanenmärkta byggnader i Skandinavien och mer än 7 000 nya kommer. Det har lett till att färgleverantören Flügger nu lanserar utomhusfärg och ett stort antal utomhusprodukter som är godkända för Svanenmärkt byggande. – Under de senaste åren har vi gjort en resa i vår produktutveckling, där vi kontinuerligt arbetar för att förbättra våra produkters miljöprofil. Vi är därför glada att vi nu kan möta kunder som har sökt produkter för Svanenmärkta byggnader, och därigenom vara med och bidra till att det byggs mer miljövänligt. Det gör vi nu med Wood Tex-serien, där alla produkter har godkänts för Svanenmärkt byggande, säger Jens Åkerström, teknisk supportchef i Flügger AB. Flügger har också vidareutvecklat sin utomhusserie Wood Tex, där man bland annat arbetat med en ny fungicidteknik som minskar miljöpåverkan samtidigt som den ger en bättre och långvarig effekt mot påväxt på behandlingsytan. – Vi är ständigt medvetna om att förena produktens funktion och miljöaspekten. Våra utomhusfärger måste bevara träet i generationer samtidigt som det är viktigt att miljöpåverkan är så minimal som möjligt. Wood Tex visar att dessa saker kan gå hand i hand, säger Jens Åkerström.  

Nyheter

Det här stör vi oss mest på i badrummet

Med hjälp av analysföretaget YouGov har badrumstillverkaren Villeroy & Boch Gustavsberg tagit reda på vad svenskarna mest irriterar sig på i badrummet. Här är våra topp fem i irritationsmoment: 1. Tom toalettrulle 2. Hår i duschen

3. Fläckar på spegeln

4. Dåliga förvaringsmöjligheter 5. Toalettsitsen är inte nerfälld

Ny vd för Umeå Färg & Tapet Med en omsättning på över 100 miljoner kronor är Umeå Färg & Tapet AB ett av Sveriges största företag i branschen. Bolaget inkluderar färgbutikerna Happy Homes Skellefteå och Happy Homes Umeå samt industriföretaget Syntema Norr. I juni tillträdde Mattias Åkesson, som jobbat i företaget i 20 år, som ny vd efter Mats Larsson. – Det händer mycket i vår bransch, och vi ska självklart hänga med i utvecklingen, men viktigast är att skapa långsiktiga relationer. Så får man nöjda kunder, vilket i sin tur skapar lönsamhet för företaget, säger Mattias Åkesson.

14

Foto: Villeroy & Boch Gustavsberg


ETT AV MARKNADENS BREDASTE SORTIMENT FRÃ…N ROSA FLAMINGOS TILL KOPPLINGSBARA PARTYSLINGOR 728-59

700-72

476-53

VI SES I MONTER

C 09:40 C 09:41

726-98

728-83

476-34

728-85

062-25

062-45

SWEDEN Star Trading AB www.startrading.com FINLAND OY Noortrade AB www.noortrade.fi NORWAY MS Belysning AS www.ms-belysning.no DENMARK EL-Design ApS www.eldesign.info ICELAND PFAFF pfaff@pfaff.is www.pfaff.is


Två nya inredningskollektioner från Rusta Rusta satsar stort på sitt inredningssortiment och har som vision att bli det självklara valet för konsumenter som vill förändra hemmet. I år presenterar de därför fler inredningsnyheter än någonsin. Under sensommaren kommer exempelvis två nya kollektioner; Nordic Nature, som andas avskalad nordisk design tillverkad av naturinspirerade materialval, såsom trä, fårskinn och munblåst glas, och den mer bohemiska och romantiska kollektionen Vintage glamour som blandar gammalt med nytt och präglas av materialmixar av sammet, glas och metall. – Det är extra roligt att vi med de här kollektionerna kan erbjuda våra kunder en sådan bredd i utbudet. Vare sig man föredrar den nordiska, avskalade stilen med naturliga och hållbara materialval eller en lyxig, romantisk stil med massor av vardagsglamour, säger Kristina Englesson, affärsområdeschef för heminredning på Rusta.

E-handeln ökar oväntat mycket Under det första kvartalet i år steg e-handeln mer än förväntat, visar E-barometern från Postnord, HUI och Svensk Digitalhandel. När det gäller detaljhandelsvaror steg den med 17 procent jämfört under samma period 2017. Detta kan förklaras på att föregående år hade en historiskt låg tillväxt, säger Carin Blom, Postnords detaljhandelsexpert till Market.se, men konstaterar också att ”jakten på tid blir allt viktigare”.

Så här såg e-handeln ut i de olika branscherna:

Ny möbelmässa i Göteborg Mellan 20-22 september arrangeras för första gången Möbelmässan Göteborg. Under torsdagen och fredagen välkomnas fackbesökare från butiker, e-handlare och inredare in till mässan, medan den öppnar upp till privatpersoner under lördagen. På premiärkvällen blir det mässparty för alla i branschen. Mässan arrangeras av Bra Mässor.

16

Livsmedel: 30 procent Sport och fritid: 26 procent Inredning och möbler: 25 procent Barnartiklar och leksaker: 20 procent Bygg: 14 procent Kläder och skor: 13 procent Hemelektronik: 12 procent Böcker och media: 6 procent Siffrorna visar tillväxten i procent första kvartalet 2018 jämfört med 2017.


Stefan Aronsson

vd för Happy Homes Målarnas färg i Jönköping

HAPPY HOMES-BUTIK FIRAR 100 ÅR Hundraåringen i Jönköping firades med gala, mässa och konsumentevent i dagarna tre. Något som gjorde att butiken slog försäljningsrekord. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

H

appy Homes är Sveriges äldsta färghandelskedja med över hundra butiker i landet. I Jönköping började resan på Storgatan för hundra år sedan då ett antal målarmästare gick ihop för att börja göra inköp gemensamt. Sedan 37 år är butiken belägen på Herkulesvägen i centrala Jönköping och har blivit en av stadens största färgbutiker som erbjuder försäljning till yrkesmålare, golvläggare, plattsättare och konsumentkunder. Stefan Aronsson, som tillträdde som vd för butiken för två år, sedan menar att den långa och stabila framgången beror på ett arbete med långsiktiga kundrelationer. – Vi har exempelvis en målerikund som funnits tio år längre än vi i Jönköping. Vi har ett väldigt bra och nära samarbete med våra kunder och deras medarbetare, bland annat genom att metod- och produktutbilda dem, säger han. Under större delen av butikens historia har den funnits i det som kallas gamla Jönköping. Och många har varit med länge. – Det som jag tycker är mest fantastiskt är att vi har medarbetare som varit med under lång tid och står för kunskap och erfarenhet som gör oss duktiga på den lokala marknaden, säger Stefan Aronsson.  

Men visst har det även funnits utmaningar genom åren. – Jag har inte varit med i mer än två år, men jag vet att det funnits olika typer av utmaningar beroende på vilken tidsepok som man tänker tillbaka på. Vi har gamla bilder på när vi körde ut färg med häst och vagn eller på cykel, idag har vi andra logistikutmaningar med köer i stadstrafiken. Men inga utmaningar har varit för stora för att besegras. Något som gjort att Happy Homes Målarnas färg nu firar 100 år som butik. Och det gör de med besked hela resterande året, men framför allt firades det under en utvald försommarhelg. – Vi firade i tre dagar. Fredagen var för våra proffskunder med mässa utanför butiken under dagen. Vi hade byggt upp ett mässtält på 250 kvadratmeter dit vi hade bjudit in ett antal av våra leverantörer och samarbetspartners för att visa sina nyheter och produkter. En servicebuss från Graco färgsprutor var med och vi hade en DJ som spelade i butiken. Runt 120 gäster åt lunch på fredagen, berättar Stefan Aronsson. Fredagen avslutades med en stor jubileumsgala i Munksjö Magasin i Jönköping med inbjudna proffskunder, trogna konsumentkun-

der, leverantörer, samarbetspartners, tidigare anställda och nuvarande medarbetare. Totalt beräknade man vara 137 personer. – Vi hade liveband som underhåll och konferencieren Mia Isaksson höll i kvällens program som bestod av tävlingar, tal och firande av tre anställda som fyllde jämt. Efter trerättersmiddag blev det dans fram till småtimmarna. Lördagen och söndagen var konsumentdagar med mängder av 100-årserbjudanden. – Vi hade mässtältet utanför på gården och en uppfylld butik inne. Vi bjöd på tårta, kaffe och glass till alla. Vi hade också hoppborg, arrangerade tipspromenad, gav ballonger och allt sådant som hör till ett kalas. Firandet bidrog till att Happy Homes Målarnas färg slog försäljningsrekord på lördagen och ytterligare en gång på söndagen. Något som bådar gott för framtiden. – Vi skall fortsätta utvecklas och aldrig stå still. Vi måste följa med våra kunder och hela tiden ligga i framkant i vilka produkter vi säljer och vilka verktyg och maskiner som skall användas för bästa slutresultat. Detta tillsammans med högst grad av service, engagemang och kunnande är något vi strävar efter, avslutar Stefan Aronsson. 17


3.

1.

2.

4.

5.

6.

RUNT, BULLIGT & KURVIGT Skarpa, raka linjer i all ära, men nu börjar allt mjukare former större plats i inredningsvärlden. Här är några exempel. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

9.

8. 10.

7.

1. Lampa, Ferm Living 2. Vas, Ittala. 3. Kudde, Lagerhaus. 4. Kamin, Globe, Vauni. 5. Vas, Hemtex. 6. Bord, Grythyttan. 7. Panton-stol, Vitra. 8. Puffar, Colette och Flora, MeliMeli. 9. Vas, House Doctor. 10. Bord, Cult Living.

18


Unexpected gatherings Stockholm, 21–24 August 2018

Formex

The leading Nordic interior design arena www.formex.se


1.

2.

3.

5.

LINDA ÅKESON, SORTIMENTSCHEF PÅ GRANIT:

6.

”ROTTING OCH BAMBU ÄR STORT I ÅR” 4.

Utomhussäsongen är i full gång och i år skjuter naturmaterial som bambu och rotting i höjden. Dessutom fortsätter vi att vilja inreda utomhus som om det vore inomhus med mycket textilier, ljusslingor och sköna dagbäddar. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

7.

8. 1. Parasoll, Mirlo. 2. Rottingstol, Granit. 3. Ljusslinga, Granit. 4. Pall, Ellos Home. 5. Lanterna, Bloomingville. 6. Vattenslang, Fiskars. 7. Rumsdelare, Ilva. 8. Solsäng, Tine K Home. 9. Stol, Grythyttan.

20


H Linda Åkeson, sortimentchef på Granit.

ögsommaren kom tidigt i år, och så även försäljningen av utemöbler. Och nu vill många möblera om utomhus för att få till en bra helhet. Det menar Linda Åkeson, som är sortimentchef på inredningskedjan Granit. – Hos våra kunder ser vi framförallt en lust att vilja inreda ute nästan på samma sätt som inomhus. Helheten och miljön är viktig. Vi ser också att man vill ha en bra grund med möbler som gärna får vara flexibla och kan användas på många olika sätt, säger hon. Att få till mysfaktorn är viktigt för många. – Man vill addera det extra lagret med textil, så som kuddar och mattor, men också lyktor och belysning. Odlingen är ju en central del av utomhusmiljön för våra kunder så växter och krukor i varierande storlekar och utseende är alltid populära, säger Linda Åkeson.

Vad är signifikant för årets trädgårdsmöbler, rent trendmässigt? – Naturmaterial, högt och lågt! Speciellt rotting och bambu. Generösa fåtöljer och mindre soffor, och har man en större yta så är dagbädden också en återkommande möbel. Vilken är er klassiker av utomhusmöbler som alltid går bra? – Vi har sedan vi startade för drygt 20 år sedan nästan varje år haft någon variant av hängstol i canvas, oftast en klassisk i svart, vitt och grått, men som vi även försöker förändra och uppdatera från år till år med olika färger, funktioner och detaljer. – Vi försöker tänka så flexibelt som möjligt med våra mindre utomhusmöbler, att de ska kunna gå att använda på många olika sätt om man exempelvis har en lite mindre yta, så hopfällbara bänkar och pallar i olika varianter är också klassiker hos oss.

9.

21


Missa inte!

7-9 november 2018 Messe C i Fredericia Hela möbelbranschen är samlad! samm

2 a tid , sam mässor ma p lats

NYHET

Mässa för hemmöbler Läs mer på www.mobelmessen.dk

Design, möbler och interiör

till hemmet

Läs mer på www.furniturelive.dk

Vi ses där! info@furniturelive.dk info@mobelmessen.dk 22

22 79 98 83


Marie Hemdal på Bra Mässor.

4 områden på Spoga + gafa

• Garden living (trädgårdsmöbler, dekoration, trädgårdsmaterial, sport & spel, camping & fritid).  • Garden creation & Care (växter & blommor, jordar, maskiner & tillbehör, trädgårdsutrustning, planering, belysning). • Garden bbq (grillar med mera).  • Garden unique (exklusiv utställning)

Höstens stora trädgårdsmässa Den 2-4 september är det åter igen dags för Spoga + gafa, världens största mässa för trädgårds- och fritidsbranschen som samlar runt 40 000 besökare från 114 olika länder. Vi tog kontakt med Marie Hemdal på Bra Mässor för att höra om höstens upplaga. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

Vad är det som gör Spoga + gafa så populär? – Det breda utbudet av utställare inom alla produktkategorier samlat under ett tak vid ett och samma tillfälle. Det är oslagbart och mycket kostnadseffektivt för både utställare och besökare att vara på plats och mötas. På 224 000 kvadratmeter uppdelat i tio hallar finns över 2 000 utställare och inköpare på plats från hela världen. Det är världens största trädgårdsmässa och här visar hela den globala marknaden de senaste trenderna, nyheterna för året och ger en mängd inspiration. På så sätt är det en fantastisk mässa. Tänk vilka värdefulla personliga kontakter som knyts! Det personliga mötet har blivit ännu viktigare i den digitala värld som råder nu, därför är mässan en oslagbar. På Spoga + gafa ges riktning hur branschen mår, inte minst genom de många viktiga affärer som görs. – Många utställare från hela världen har startat sin framgångshistoria på denna mässa. Bland utställare finns allt från de stora globala aktörerna till guldkornen och helt nya företag. Exempelvis finns det ett svensk företag som har ställt ut 45 gånger, vilket är helt fantastiskt.

Mässan är ett tydlig ”måste-delta”-event för alla som vill nå framgång i trädgårdsbranschen skulle jag vilja säga. Vad kan vi förvänta oss av höstens mässa? – Mer känslor, mer livsstil och fler teman. På flera områden kommer man att få ta del av nya trender och branschvisioner på ett kraftfullt, minnesvärt och känslomässigt tilltalande sätt. Flera områden på mässan som hade premiär förra året blev en succé och har därför utökats som exempelvis Smart Garden World, där tillverkare från hela världen visar sina smarta trädgårdsidéer och Outdoor Kitchen World, där unika och högkvalitativa utomhuskök för trädgård, pool och terrass presenteras.  – Det kommer att introduceras några helt nya områden som måste upplevas på plats med alla sinnen, som Smarta Trädgårdar som visar den senaste it-tekniken och trendspresentationen Furniture trend show. – Spoga +gafa är en mässa som står för styrka, kraftfullhet och dynamik. Det måste upplevas på plats, inte minst alla fantastiska utställare som gör en otrolig insatts för alla besökare. Från Sve-

rige har vi flera företag på plats som utställare, men också som besökare. Det är jätteroligt att vi visar Sveriges potential ut på den globala världsmarknaden. Den arrangeras av Kölnmässan, vad kan du säga om den? – Kölnmässans erfarenhet av att arrangera flera världsmässor inom många branscher i både Köln och hela världen gör att de är en arrangör som vet hur en mässa kan bidra till en branschtillväxt och utveckling. Det kan sin sak samt har ordning och reda. Staden Köln bidrar ju också till en härlig stämning att vara och bo i. Vad är bra att tänka på inför mässan? – Planera, förbered och avsätt minst två dagar för att besöka mässan. Då hinner du ta del av mässans bredd och djup, skapa värdefulla kontakter, uppdatera dig på de absolut senaste trenderna och få all inspiration som ger dig nya idéer. Måstena är området Outdoor Kitchen World2018,SmartGardeningWorld,POSGreen Solution Islands och framför allt alla fantastiska utställare. Ett tips är att spara både pengar och tid genom att boka entrébiljetterna online.  23


REKOMMENDERA RÄTT BÅTBOTTENFÄRG Äntligen är båtsäsongen igång! Men innan sjösättning behöver en del båtar bottenmålas för att motverka påväxt av bland annat havstulpaner och alger som gärna sätter sig fast på båtskrovet. Detta kan dock bli en giftig och olaglig historia om inte rätt färg används. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

24


Tänk på miljön!

2,4

Det allra bästa är att använda mekaniska metoder mot påväxten och att inte använda bekämpningsmedel i onödan. Om du väljer bekämpningsmedel – använd godkända medel, det vill säga de som har etikett på förpackningen med ett registreringsnummer samt information om hur medlet ska användas.

miljoner kronor

Så mycket betalade länsstyrelsen i Stockholm ut i bidrag förra året till båtklubbar som ville blästra bort giftig bottenfärg. Källa: Svt.

D

et är högsäsong för båtfantaster. Och med den tillkommer en del fix och förberedelser, bland annat att måla med båtbottenfärg, så kallad antifouling-färg, för att döda eller ”skrämma bort” organismer som försöker etablera sig på båtens yta. Men bekämpningen har ett högt pris. Båtbottenfärger har länge varit ett omdiskuterat ämne eftersom det, inte minst historiskt sett, inneburit att många farliga gifter förorenat vattnet. – Biocidinnehållande båtbottenfärger, alltså ”traditionella båtbottenfärger”, medför en direkt tillförsel av giftiga ämnen till kustnära ytvatten där det finns känsliga vattenlevande organismer. Färgrester från applicering och borttagning av färg förorenar även mark och sediment vid båtupptagningsplatser, säger Anneli Rudström på Kemikalieinspektionen. Inför våren 2018 har Kemikalieinspektionen publicerat listor över biocidinnehållande färger som är godkända för försäljning och användning på sin webbplats. Utöver dessa finns det många andra produkter som inte innehåller biocider och som är tillåtna att sälja och använda utan Kemikalieinspektionens godkännande. – Om du ska måla med biocidinnehållande båtbottenfärg (traditionell båtbottenfärg) ska du använda ett godkänt medel med rätt användningsområde. Ett godkänt bekämpningsmedel har en etikett på förpackningen med ett registreringsnummer och viktig infor-

Tänk på hälsan!

mation om hur och var medlet får användas, säger Anneli Rudström. Vad finns det för alternativ om man inte vill använda bottenfärg? – Det är önskvärt att begränsa användningen av biocidinnehållande båtbottenfärger så mycket som möjligt eftersom de kan påverka andra djur och växter än dem som man vill bekämpa. Alternativ till dessa kan vara fysikaliskt verkande färger som genom sin ytstruktur gör att påväxten inte får fäste, eller mekaniska metoder såsom högtrycksspolning på land över spolplatta med rening, borsttvätt i vattnet (automatisk eller för hand), båtlift, flytande skrovduk, pontoner med flera. Tänk på att om du målat med ytmjuk och/eller kemiskt verkande färg bör du avstå från borsttvätt som saknar uppsamling av slam under båten.   Vad bör färghandlarna tänka mer på inför båtsäsongen? – Det är jättebra om man är påläst om vilka regler som gäller för båtbottenfärger, eftersom det är de som möter båtägarna och antagligen får de flesta frågorna. Reglerna kan uppfattas som lite snåriga, men vi har information på Kemikalieinspektionens hemsida som vi hoppas kan fungera som stöd. Det är såklart också positivt om färghandlarna vill tipsa om alternativa metoder för att förhindra påväxt på båtbotten, exempelvis om man känner till någon fysikaliskt verkande produkt som fungerar bra eller att rekommendera till exempel epoxifärg som grund för att sedan använda mekaniska metoder.

Båtbottenfärger kan innehålla hälsofarliga ämnen, så som koppar, organiska lösningsmedel och allergiframkallande ämnen. Rekommendera därför ögonskydd, handskar, täckande klädsel och munskydd som skydd mot exponering och inandning av färg och slipdamm. Glöm inte heller att påminna om att slipdammet och färgresterna bör samlas upp och sopsorteras som farligt avfall på en miljöstation tillsammans med förpackningen.

3 alternativa metoder till båtbottenmålning

Det finns mer miljövänliga vägar att gå när det gäller att skydda sin båt från vattenlevande organismer. Det kan vara både genom fysikaliskt verkande färger eller mekaniska metoder. Men glöm inte att även fysikaliskt verkande båtbottenfärger innehåller i vissa fall skadliga ämnen som läcker ut i miljön, så se till att du säljer färg som inte är märkta som hälsoeller miljöfarliga. Om du vill rekommendera mekaniska metoder kan du tipsa om detta:

1. Högtrycksspolning på land

över spolplatta med rening.

2. Borsttvätt i vattnet (automa-

tisk eller för hand). Tänk på att om du målat med ytmjuk och/eller kemiskt verkande färg bör du avstå från borsttvätt som saknar uppsamling av slam under båten.

3. Andra metoder som båtlift,

flytande skrovduk, pontoner med flera.

Källa: Kemi.se

25


Båtbottenfärger godkända för 2018 På kemikalieinspektionens hemsida, Kemi.se, finns en tabell på alla godkända båtbottenfärger. Här är ett urval.

Aqualine VK Spray, reg nr 5029 Självpolerande kopparbaserad bottenfärg för drev, propeller och andra lättmetalldelar under vattenlinjen, på båtar med en egenvikt över 200 kilo och med en huvudsaklig förtöjningsplats på Östkusten eller Västkusten (från Örskär till norska gränsen). Bra täckförmåga och unik effekt mot beväxning under hela säsongen. Trilux Propeller, reg nr 5009 Bottenfärg för drev, propeller och trimplan. Målas på båtar med en egenvikt över 200 kilo och med en huvudsaklig förtöjningsplats på Östkusten eller Västkusten (från Örskär till norska gränsen). Cruiser One, reg nr 5001 Mot påväxt av vattenlevande organismer på båtar med en egenvikt över 200 kilo och med huvudsaklig förtöjningsplats på Östkusten eller Västkusten (från Örskär till norska gränsen). För bestrykning. Hempel Basic, reg nr 4183 Mjuk kopparbaserad bottenfärg för träbåtar med en egenvikt över 200 kilo. Kan även användas på glasfiber, stål och plywood. Speciellt lämplig mot skeppsmask. Får ej användas på aluminiumbåtar. För västkusten (från Trelleborg till norska gränsen) och för bestrykning. Biltema Antifouling, reg nr 4943 Mot påväxt av vattenlevande organismer på båtar med en egenvikt över 200 kilo och med huvudsaklig förtöjningsplats på Växtkusten (från Trelleborg till norska gränsen). Micron Superior, reg nr 5146 Högeffektiv polerande båtbottenfärg för de flesta båtar med en egenvikt över 200 kilo, ej aluminiumbåtar. Med huvudsaklig förtöjningsplats på Växtkusten (från Trelleborg till norska gränsen). Skyddar mot påväxt hela säsongen även i områden med kraftig beväxning. För bestrykning.

26

Bra att veta! Båtbottenfärger med kemiska eller biologiska ämnen som aktivt motverkar påväxt på båtskrov och övriga undervattensdelar behöver ha ett godkännande från Kemikalieinspektionen för att få importeras, säljas och användas i Sverige. Alla färger som Kemikalieinspektionen godkänt ska ha ett fyrsiffrigt registreringsnummer på förpackningen. I beslutet om godkännande av en båtbottenfärg finns ett antal villkor för användning av den aktuella färgen. Dessa villkor är framtagna med hjälp av en riskbedömning för hälso- och miljöeffekter av färgens användning enligt bruksanvisningen. Bland dessa villkor finns en behörighetsklass, som kan vara för yrkesmässig eller privat användning. Det finns inga godkända båtbottenfärger för fritidsbåtar med sin huvudsakliga förtöjningsplats i inlandsvatten, Bottenviken eller Bottenhavet norr om Örskär. I dessa vatten är det därför endast tillåtet att använda fysikaliskt verkande skydd mot påväxt eller mekaniska metoder. Det finns olika färger som är godkända för öst- och västkusten. Du hittar dem på Kemi.se. Källa: Kemikalieinspektionen


”En båt som inte är rätt målad är dubbelt miljöbelastande”

För att minska gifthalterna i dricksvattnet kräver Stockholms stad att alla fritidsbåtar som ligger i Mälaren ska ha giftfria båtbottnar år 2020.

Hej Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen Vad säger ni till era medlemmar angående båtbottenfärg? – Vi har en problematik med markföroreningar och bottenföroreningar i några av våra hamnar. De här färgerna läcker gift som förorenar botten och markmaterial. Därför ber vi våra medlemmar först att fundera på om det finns någon annan metod än att måla med båtbottenfärg. Om svaret är nej rekommenderar vi att använda en färg som är godkänd för området där båten har sin båtplats och att måla enligt färgtillverkarens föreskrifter. En båt som inte är rätt målad är dubbelt miljöbelastande, dels drar den bränsle där det växer havstulpaner och alger, dels läcker den ut gift. Är det många som inte tar detta på allvar?
 – Nu har det kommit regelverk. Kommunerna har infört en massa regler som gör att det väldigt

dyrt för en båtklubb att måla bottenfärg på sina båtar eftersom det kräver stora investeringar i form av bottentvättanläggningar med kemiskrening. Små båtklubbar i Stockholms innerstad, exempelvis, som inte äger sin mark själva kan aldrig investera en halv miljon på detta. Då måste medlemmarna göra på ett annat sätt. Är det många som hör av sig till er angående den här frågan?
 – Ja, det är det. Det man främst vill veta är vilka regelverk som gäller och vad man kan göra för att det inte ska bli så dyrt för båtklubben. Frågeställningen är komplex. Vi ser idag att det finns båtuppläggningsplatser med höga halter av gifter, men det är gifter som också kommer från tidigare bottenfärger som inte är tillåtna idag. Idag finns det några färgfabrikanter som har helt giftfria färger.

Finns efterfrågan att använda otillåtna bottenfärger? – Det finns en efterfrågan på det. Det finns båtägare som vill använda giftigare bottenfärger för att de tror att de är bättre. Jag har sett färghandlare som själva har köpt hem lager av otil�låten färg. Men de flesta bottenfärger som är tillåtna och finns på marknaden fungerar tillräckligt bra om man följer anvisningarna. Vad tycker ni att färghandlare ska rekommendera till dem som ska bottenmåla sin båt? – Om kunden frågar om en bottenfärg som innehåller biocider tycker jag att färghandlaren ska fråga om kunden inte ska pröva ett år med en alternativ metod och i stället lägga pengarna på nya tapeter då det gör en liten, men viktig skillnad för miljön i havet och samtidigt ökar trivseln hemma. 27


Årets upplaga lockade 434 500 besökare till mässhallarna i Rho.

Holländska Moooi visar pendeln Icon Eyes, Monster Chair Divina och bord Obon.

Höga ryggar och runda, omslutande former på stoppmöbler.

Återvunnen aluminium i Emecos klassiska Navy Chair med fågeldetalj i mässmontern.

28


Återvunnet industrispill i stolen 1 Inch Reclaimed, design Jasper Morrison för Emeco.

MÄSSMYLLER I MILANO

Vackra utställningar, konstfärdiga möbler, smarta former och kreativa möten står i centrum när Milanos möbelsalong öppnar portarna för årets designfest. AV CHARLOTTE BRUNDIN

E

n strålande försommar med svalor i luften och blommande körsbär välkomnade till Milanos designvecka. I centrum står I Salone, den internationella möbelmässan under det böljande glastaket i Rho, designuniversums viktigaste formevent. Årets upplaga är den 57:e i ordningen och lockade under sex mässdagar 434 500 besökare från 188 olika länder. En ökning med 26 procent jämfört med i fjol. Mässträngseln var med andra ord betydande och tendensen för producenter att överge alternativa utställningsarenor runt om i Milano håller i sig. I år visade färre företag i exempelvis Zona Tortona vilket förstärker vikten av mässan som mötes- och handelsplats. Men kvar i Tortona på Via Savona fanns dock

holländska Moooi som alltid bjuder en storslagen show. I år var temat Extinct Animals med sprakande färgstarka mönstrade tapeter och mattor inspirerad av just vintageillustrationer av exotiska djur. I Mooois vackra utställning dominerade mönster, reliefer och nät på möbler och belysning, allt övervakad av kreativa chefen Marcel Wanders. Mer avskalat och skulpturalt möter hos japanska Maruni, där brittiske designern Jasper Morrison presenterade sin variant av en stoppad fåtölj – helt i massivt trä. – Jag gillade idén att en trästol skulle kunna bli så bekväm som en stoppmöbel och gick länge med skissen i fickan, berättar han.

– Många stoppmöbler åldras inte så bra, de slits och är svåra att återvinna. Men en trästol blir bara bättre och bättre, den kan gå i arv och är miljömässigt enkel att återbruka. Producent av träfåtöljen Fugu är japanska Maruni, ett 90-årsjubilerande företag med hög kompetens inom tillverkning av trämöbler. Formen med mjukt rundad rygg och sits och armstöd tog nio månader att finslipa. Jasper Morrisons strävan efter hållbar, miljömässig formgivning märks även i hans samarbete med amerikanska Emeco. Ny är stolen 1 Inch Reclaimed, tillverkad i återvunnet industriell spillmaterial bestående av 75 procent polypropylene och 15 procent träfiber.

29


Svenskt i Milano Svenska utställare på mässan: Asko Appliances, Blå Station, Bolon, Hästens, Jonas Ihreborn, Karl Andersson & Söner, Kasthall, Lammhults, Offecct, String, Swedese. I utställningen Hemma – Stories of Home som arrangerades i området Brera deltog ett fyrtiotal svenska design- och möbelföretag, bland andra Asplund, Gemla, Nola, Carpe Diem Beds, Källemo, David Design och Tre Sekel. Utställningen arrangerades i samarbete med Visit Sweden, Svensk Form, TMF och Sveriges Arkitekter.

Marunis trästol Fugu, formgiven av Naoto Fukasawa.

Monica Försters prisade samarbete med bosniska Zanat fortsätter, här i stolen Sana.

En smart, lätt och stapelbar stol som finns i åtta färger. Emecos klassiker, stolen i återvunnet aluminium ursprungligen tillverkad för amerikanska ubåtsbesättningar, går att spåra i formen. Stiligt hantverk i trä visas hos bosniska Zanat som fortsätter det prisade samarbetet med svenska designern Monica Förster. Stolen Sana premiärvisas i montern med en mjukt rundad rygg, där det utsirade träet ser ut som vävd sammet. Zanats högklassiska trähantverk har också av Unesco klassats som världsarv. Sängtillverkaren Hästens är med sina 166 verksamhetsår troligen ett av de allra äldsta företagen på mässan. Hästens ställer ut för femte året, montern är stor och välbesökt. – För att bygga goda relationer är mässan viktig. Här träffar vi våra partners, återförsäljare, och bygger vidare på våra samarbeten, berättar vd Jan Ryde. Mässhallarna 16 och 20 är spelplatser för giganter som Vitra, Kartell, Moroso, Poltrona Frau, Magis, Dedon och GTV. Här är trängseln

30

stundtals svårforcerad. En catwalk för möbelvärlden där de namnstarka formgivarnas nyheter skapar trender som modifieras och matchas för den breda publiken och hamnar hos möbelkonsumenter världen över. Ett ständigt kretslopp av färg, form, mönster och material där Milanos aprilvecka varje år är det kreativa kugghjulet.

”Milanomässan är viktig för att bygga goda relationer.”

Mässmyllret befäster Milano som världens viktigaste designstad.


A-Grossisten AB / AG Home & Light interior since 1972 Box 16012 • S-250 16 HELSINGBORG Showroom: Stenbrovägen 26 • S-253 68 HELSINGBORG SWEDEN info@a-grossisten.se • Tel +46 (0)42 380 480 www.aghl.se

Interior since 1972

31


MILANOS FEM I TOPP Skulpturala former, blanka ytor, mönster och färg möter i nya möbler och inredningsdetaljer. Utifrån Milanomässan listar vi några tendenser i tiden. TEXT CHARLOTTE BRUNDIN

1 2 HANTVERK

AVSKÄRMAT

Snidat och utsirat, flätat och knutet – handens taktila alster går aldrig ur modet.

Skärmväggen är tillbaka. Nu vill vi skapa flexibel rumslighet i våra öppna planlösningar utan att stänga in.

Boxar Bronco, design Monica Förster för Zanat. Flätade underdelar för förvaring på sidobord Ami, design Jun Yasumoto för Yamakawa. Flätad rygg på utemöbel hos Roda.

Cartoni skärmvägg i laminerad kartong med gångjärn. Skandinavia Separat, skärmvägg i trä design Cecile Manz.

32


3

MÖNSTRAT Dekorerade och mönstrade ytor på bord dök upp redan i fjol, i år har mönstermodet tagit fart rejält. Soffbord Caryllon, design Cristina Celestino för GTV. Färgstarka mönster och blommor från Kartell.

4

5

STELBENT Smala benställningar i borstad eller mattlackad metall lyfter stoppade sitsar och ryggar på fåtöljer, soffor och stolar.

GENOMSIKT

Konstfärdiga objekt, färgat glas och speglar skapar blickfång och stilleben i Milanos designutställningar. Oiva Toikkas fåglar i Ledlampor hos Magis.

Trendriktig fåtölj i ljust orange och grön soffa hos Magis. 33


HÖSTENS

HETASTE FÄRGER

34


Det glöder, sprakar och djupdyks i rika färgtoner i höst. I alla fall om vi ska tro färgjätten Pantone som har analyserat kommande trender och sammanställt en lista på höstens färger. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON FOTO PANTONE, ISTOCK PHOTO

PANTONE 16_1255 Russet Orange Glödande varm som påminner om höstträden.

PANTONE 18-5025 Quetzal Green En djup och elegant blågrön nyans.

Pantone 18-0625 Martini Olive Slät, sofistikerad och en urban grön nyans som ger ett djup.

PANTONE 15-0850 Ceylon Yellow Välsmakande och kryddig gul som ger en exotisk touch.

PANTONE 19-1536 Red Pear Djupt röd nyans, lika läcker som delikat.

K

rispigt gul, glödande orange och djupaste blodröd. Vi går en djärv höst till mötes när en färgstark palett visar vägen. Förutom att ultraviolett, som Pantone tidigare i år utsåg till Color of the year 2018, träder klassiskt höstlika nyanser fram. – Vi kommer att se höstiga nyanser som framkallar känslan av löv på marken i skogen och en skymning som avslöjar en modern höstpalett av djupa och rika toner med inslag av färggranna överraskningar, skriver Leatrice Eiseman, VD för Pantone Color Institute i ett pressmeddelande. Det finns inget som är ”typiskt” längre, men det finns ett fortfarande behov av struktur och grund i vardagsmodet, menar Pantone. – Designers och konsumenter fortsätter att gå ifrån regelbundet återkommande trender och fokuserar istället på färger som uttrycker en själv, så vi ser väldigt icke-traditionella färger, säger Leatrice Eiseman. 35


PANTONE 15.3520 Crocus Petal En fin ljus nyans som ger en luftig och vårliknande känsla.

36

PANTONE 18-3838 Ultra Violet Fantasifulla och spännande nyans som visar vägen till framtiden.

PANTONE 12-0740 Limelight Skarp gulgrön som lockar till uppmärksamhet.

PANTONE 18-4048 Nebulas Blue Ögonblå nyans som påminner om skymningen och väcker drömmar till liv.

PANTONE 18-1549 Valiant Poppy Modig och utåtriktad röd nyans som förför.


”Vi kommer att se höstiga nyanser som framkallar känslan av löv på marken i skogen och en skymning som avslöjar en modern höstpalett av djupa och rika toner med inslag av färggranna överraskningar.”

37


3 potentiella affärsmodeller i framtiden I det stora detaljhandelskiftet pekar Svensk Handel ut tre affärsmodeller som kan öka i betydelse för framtiden.

1. Ta ett helhetsgrepp i nishen

Butiksdöden

2. Bli specialist och samverka med jättarna

snart en verklighet?

År 2025 kommer tusentals fysiska butiker ha försvunnit, priserna vara lägre och e-handeln ha allt större andel. Och förändringsprocessen dit kommer att gå betydligt snabbare än tidigare. Det förutspår Svensk Handel i rapporten Det stora detaljhandelsskiftet 2018. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

D

etaljhandeln har alltid genomgått förändringar, men det senaste årets utveckling visar att den digitala omställningen inom handeln accelererar. I Svensk Handels rapport Det stora detaljskiftet 2018 skriver man att omkring 5 000 butiker inom sällanköpsvaruhandeln har försvunnit på bara sex år och att konkurrensen från utlandet har eskalerat kraftigt. Detta gör att den lokala handlaren lätt kan hamna i lönsamhetsproblem då konsumenten enkelt kan klicka hem varor direkt från globala aktörer på nätet med produktion i lågkostnadsländer. Färg, Möbler & Interiör kontaktade Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel som utifrån rapporten Det stora detaljhandelskiftet 2018 bland annat drar dessa slutsatser när det gäller detaljhandelns utveckling: 38

• Utvecklingen av digitalisering och e-handel har gått snabbare än vi trodde för ett år sedan. • Den nya konkurrensen från utländska e-handelsaktörer är påtaglig. • Ökad e-handel pressar priser och marginaler i sällanköpsvaruhandeln. • Var tredje krona kan spenderas på nätet 2025. • Upp till 20 000 jobb inom e-handeln hamnar utomlands i stället för i Sverige. • Anställda totalt i detaljhandeln sjunker med mellan 19 000 och 41 000 personer till 2025. • Antalet butiker minskar med mellan 5 000 och 11 000 till 2025. När det gäller relationen till omvärlden är slutsatserna bland annat: • Prisnivåer sätts numer på en global marknad, medan kostnaderna är lokalt/nationellt bestämda. Svenska handlares villkor måste därför harmoni-

En potentiell lösning för butikerna är att frångå enbart traditionell försäljning och istället ta ett helhetsgrepp i sin nisch och erbjuda betydligt fler tjänster.

Företag som inte vill försöka hävda sig mot plattformar och nya aktörer kan samverka med dem. Fördelen är då att företaget kan fokusera på att bygga varumärket och skapa värde istället för att lägga interna resurser på att utveckla logistik, transporter och dylikt.

3. Satsa på extremerna

Priset får allt större betydelse. De företag som kan hålla lägst priser trots stenhård konkurrens kommer att vara attraktiva. Undantaget är premiumsegmentet som tycks klara sig bra och kan hålla sina marginaler. Att satsa mot en extrem (dyrt/ billigt) kan därför vara en bra strategi.

seras med omvärlden, till att börja med EU. • I längden ohållbart med högre arbetsgivaravgifter i Sverige än i konkurrerande länder. Moms-, frakt- och miljöregler behöver också harmoniseras. • Handlare måste få analysera och hantera data för att utveckla sitt affärserbjudande. • Handeln behöver bl.a. mer spetskompetens inom IT. Mer resurser till forskning och utveckling behövs.   Vilka utmaningar innebär detta för Sveriges butikshandlare? – De största utmaningarna finns för de fysiska butikerna inom sällanköpsvaruhandeln, det vill säga, all varuförsäljning som inte är livsmedel. Här påverkar både den påtagliga internationella e-handelskonkurrensen, och den inhemska e-handeln. De traditionella butikskedjorna och företagen behöver anpassa sitt


Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

butiksnät och bli mer synliga i digitala kanaler. Inom dagligvaruhandeln (livsmedel) är den stora utmaningen på e-handelsområdet att få till fungerande och tidsprecisa transporter.  Vilka fördelar och potential finns det? – Även om e-handeln stöper om detaljhandeln så kommer fortfarande den absoluta majoriteten av försäljningen att ske i fysisk butik enligt våra bedömningar. De fysiska butikerna kommer alltid ha fördelen av att kunna leverera en vara direkt samt ge det personliga möte och rådgivning som nätet har svårt att efterlikna. Företag som kompletterar sin butiksförsäljning med e-handel och använder den egna butiken som uthämtningsställe, kan både tänkas locka tidigare och nya kunder till sin butik. Vi ser också att vissa e-handlare efter en tid testar att även sälja i butik. Det finns exempel på e-handelsföretag som lyckats sälja utomlands på ett framgångsrikt sätt. Generellt sett måste dock svenska regelverk och skatter anpassas (se ovan) för att vi ska kunna bli konkurrenskraftiga i e-handelsexport. Vad kommer att vara viktigt för en butiksinnehavare för att kunna överleva och vara konkurrenskraftig i framtiden? – I rapporten listar vi fyra kategorier butiker där vi bedömer att omställningstrycket är lägre. Det gäller dagligvaruhandeln, de som har egen tillverkning/egna starka varumärken, specialister samt butiker inom lyxsegment. Omställningstrycket är desto högre inom följande kategorier: generiska produkter, mellansegment (prismässigt), mindre enskilda butiker, generalister samt tidigare geografiskt skyddade butiker. För att vara fortsatt konkurrenskraftig behöver många anpassa sina affärsmodeller. Hur ser prognosen ser ut när det gäller möbelhandeln specifikt? – Möbel- och heminredningsbranschen har i dag en e-handelsandel på cirka 5 procent. Erfarenheten visar att vid cirka 10-15 pro-

Vilka hotas mest av digitaliseringen? Branscher inom handel påverkas naturligtvis olika av den stora strukturomvanligen. Dessa hotas mindre Dagligvaruhandel Egen tillverkning och starka varumärken Specialister Lyxsegment Dessa hotas mer Generiska produkter Mellansegment Mindre butiker Generalister Tidigare geografiskt skyddade butiker (t.ex. landsbygd)

5000-11 000 färre butiker 2025 Svensk Handel förtutspår två scenarion år 2025. Scenario 1 prognostiserar en minskning med 5 000 butiker och 19 000 anställda och scenario 2̊ en minskning med 11 000 butiker och 41 000 anställda. Antagandena baseras på den historiska minskningstakten och överyttningen från butikshandel till e-handel. Uppskattningen är därför osäker. Det finns påtagliga risker att nedsidan blir värre om konjunkturen försämras eller att den ökande utlandshandeln pressar priserna ytterligare. Källa: Det stora detaljhandelskiftet 2018

20 000 cents e-handelsandel blir effekterna på ett befintligt butiksnät påtagliga och strukturomvandlingen tar då ytterligare fart. Till denna brytpunkt är det troligen ett antal år kvar. Med nuvarande e-handelstillväxttakt inom detta segment skulle brytpunkten hamna mot slutet av prognosperioden. Vi har dock inga specifika prognoser för olika delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln.

jobb flyttar utomlands

39


”VI SÄLJER SOM BÄST PÅ SOMMAREN” Det råder högsäsong hos Väddö möbelaffär som ligger i ett av Sveriges mest sommarstugetätaste områden. Tack vare det fina vädret började sommaren extra bra och nu tar möbelbutiken in extrapersonal för att klara sommaren. TEXT GABRIELLA MELLERGÅRDH FOTO RICKARD L ERIKSSON

A

llt började 1935, då möbeltillverkaren Algot Persson och hans vän sökte en plats att starta upp en egen verksamhet på. Cyklandes från Sala kom de till vackra Väddö, Roslagen största ö, och de hade kommit hem. Snart öppnade de Elmsta möbelfabrik och började tillverka kvalitetsmöbler till möbel-

40

handlarna i Stockholm. Några år senare valde vännerna att gå skilda vägar och Algot blev kvar här på Väddö. 1940 öppnade han Väddö möbelaffär och här har den funnits sedan dess, på 1600 kvadratmeter uppdelat i två hus. En huvudbutik med tre våningar och över gatan finns en utställningslokal på två våningar. Här växte sedan Algots barn, Ulla och Putte upp, och när FMI en varm junimorgon besöker buti-


Sedan sju år drivs Väddö möbelaffär av Camilla Söderman och Rosalie Nilsson, men Putte Persson, tidigare ägare och son till grundaren Algot Persson, kommer ofta förbi på en kopp kaffe.

”Vi går lite mot strömmen, vi har ingen näthandel och det är inget som ligger i framtidsplanerna de närmsta åren heller. Vi tror att man uppskattar det lokala på ett helt annat sätt idag.” ken möts vi av Putte, som tillsammans med sin syster drev butiken i drygt 40 år och idag är pensionär. Men har fortfarande goda relationer och ett stort hjärta för butiken. – Jag minns hur jag som liten fick avbryta skolan för att komma hit och hjälpa till att bära möbler. Det har varit mitt liv. Nu bor jag bara några meter härifrån så jag kommer ner då och då och tar en kopp kaffe, säger Putte Persson. I slutet av 80-talet började två femtonåriga tjejer, Camilla Söderman och Rosalie Nilsson, att praoa i möbelaffären. – Efter min första dag här kom jag hem till mina föräldrar och sa: ”jag går aldrig mer tillbaka”. Det var väl en chock för mig att det var så mycket att göra. Men jag kom tillbaka, säger Camilla och skrattar.

Camilla och Rosalie fick blodad tand, utvecklades, utmanades och, framför allt, trivdes. Och för sju år sedan tog de över butiken. – Genom alla dessa år har vi jobbat hårt och lärt oss otroligt mycket. Man utvecklas ständigt här, säger Camilla. – Ja, ingen dag är heller den andra lik. Ibland målar man fasader, andra dagar sitter man på kontoret eller hjälper kunder i butiken. Det är ett varierande jobb som gör att man aldrig tröttnar, säger Rosalie. I 78 år har Väddö möbelaffär lockat de permanenta ö-borna och semesterfirarna i hela Norrtäljeregionen. Det enormt stora utbudet, marknadsföringen och personliga servicen är några av anledningarna.

– Vi har alltid varit en fristående butik och väljer vilka möbler vi ska sälja. Vi vill ju nå alla och att ha en bredd och det är också en utmaning – att tillgodose alla. Men vi är lyhörda, nytänkande och försöker alltid se till det kunden efterfrågar och tror jag många av våra kunder vet om, vilket är en styrka, säger Camilla och tillägger: – Att tillhöra en kedja kan så klart vara en trygghet, men samtidigt blir man väldigt styrd av det och i vårt fall tycker vi att det skönt att kunna vara fria. Det har alltid passat oss bra Här på Väddö är de relativt konkurrensfria, men utanför hotar stora möbelkedjor i Stockholmsområdet, såsom Ikea, och naturligtvis även alla handlare på nätet. Men Väddö möbler har stått sig starka och lyfter fram den person-


Varierat och stort utbud är något Väddö möbelaffär satsar mycket på.

liga servicen som ett viktigt kort. – Vi går lite mot strömmen, vi har ingen näthandel och det är inget som ligger i framtidsplanerna under de närmsta åren heller, men blir vi tvungna så får vi ju göra det. Än så länge behöver vi inte det. Vi tror att man uppskattar det lokala på ett helt annat sätt idag, att det finns en butik som man kan gå in och titta i och personal att prata med. Vi har ett stort upptagningsområde där många har sina sommarstugor. Våra kunder har tid när de kommer hit, och vi har tid för dem, säger Camilla. Samtidigt är de medvetna om att det är en utmaning att nå den unga generationen, som antingen gärna köper sin första soffa på Ikea eller på nätet, men också de nyinflyttade, som blir allt fler i den växande regionen. – Det händer mycket i Norrtälje kommun, så vi jobbar mycket med marknadsföring för att alla nyinflyttade ska upptäcka oss. Vi jobbar också mycket för att ha ett uppdaterat sortiment och att visa på att vår personliga service håller, säger Camilla. En dag i veckan levererar Väddö möbelaffär en full bil med möbler till Stockholm, 42

Norrtälje, Östhammar och Uppsala. – Vi har fri hemtransport i hela vår region, vi kör med våra egna bilar och har egen personal, vilket gör att kunden kan ha full kontroll på sin möbel ända från beställning tills den har den hemma. Den kontrollen kan du inte ha på samma sätt oom du köper från nätet, säger Camilla. Förutom butiken har Väddö möbelaffär även offentliga uppdrag, där de exempelvis inreder allmänna ytor på äldreboenden. – Det är jätteroligt och blir ju något annat än vad vi gör här till vardags. Det är något vi vill utveckla och fokusera mer på under övriga säsonger på året, säger Camilla. Sommaren är en högsäsong för Väddö möbler, vilket gör att de tar in extra personal för att klara av den. – På våren och sommaren peakar vår försäljning, främst av trädgårdsmöbler. Det behöver bli fint väder för att försäljningen med utomhusmöbler ska komma igång och maj och juni i år har varit helt fantastisk. I sommar tar vi in fem-sex ytterligare till personalen, som i vanliga fall består av nio stycken, berättar Camilla.

Förutom en stor yta utanför butiken har man även ett stort tält med trädgårdsmöbler. – Vi vill att inte kunden ska behöva välja bland två trädgårdsgrupper utan tio. Det gör att det också blir en större spridning på vad kunden handlar. Vi säljer mycket hammockar, paviljonger, solsängar och utomhussoffgrupper, säger Camilla. Det blir inte många semesterdagar för Camilla och Rosalie i sommar, men det innebär inte att dagarna blir lite extra härliga. – Väddöbygden är en ort som exploderar nu på sommaren. Det händer saker hela tiden. Nästa helg går exempelvis ett lopp, från Grisslehamn till Norrtälje. En av de så kallade växlingsstationerna är här, så då kommer vi ställa ut möbler här och vår lokala Ica-handlare kommer bjuda på lite gott. I slutet av juli är det Elmstanatta, ett stort arrangemang som Väddöbygdens ideella förening står för varje år. Vi snittar upp mot 20 000 besökare här på Väddö den dagen. Då kommer vi bland annat att ha flera erbjudanden i butiken. Det närmar sig lunchruschen och Camilla och Rosalie gör sig redo, för mycket riktigt – nu trillar allt fler nyfikna kunder in.


” Vi har ett stort upptagningsområde där många har sina sommarstugor. Våra kunder har tid när de kommer hit, och vi har tid för dem.”

43


MEDLEMSFRÅGAN VAD KOMMER ER BUTIK SATSA PÅ I SOMMAR? Cecilia Wetterhall, Färgservice Happy Homes Linköping

Jonas Karlsson, Möbelmästarna Ronneby – Vi kommer att bygga en sängavdelning som kommer bli cirka 130 kvadratmeter stor. Det byggs nämligen en fastighet bredvid vår butik dit vi kommer att flytta vårt lager. På så sätt kommer vi att kunna frigöra dessa kvadratmetrar. I sängavdelningen kommer vi att inreda mysigt med heltäckningsmatta och lugna färger. Syftet med det är att skapa en lite lugnare känsla när man ska prova sig fram bland sängarna. Sängavdelningen kommer därför också vara avskild från resten av butiken, så att man inte behöver känna sig uttittad när man kan tar av sig skorna och till och med kan prova under täcke.

– I sommar lägger vi vår hela fokus och uppmärksamhet på våra kunder. Vi vill finnas med full styrka ute på golvet för att på så sätt både kunna inspirera och utbilda våra kunder så att de ska lyckas med sina sommarprojekt. Självklart erbjuder vi också bra kampanjer på säsongens varor. Vi har dessutom bjudit in några av våra leverantörer till utvalda dagar för att berätta mer om exempelvis linoljefärg, fönsterrenovering och fasadbehandlingar. Något annat vi kommer att fokusera på är att ge våra kunder extra mycket tid tillsammans med våra fasadexperter som åker ut och gör kostnadsfria analyser på hus. Likaså vill vi ge dem tid med våra färgsättare som hjälper till med färgsättning av fasad eller invändiga rekommendationer. Vi hoppas att det vackra vädret håller i sig och att vi får många härliga kundmöten.

”Vi satsar extra mycket på service så att kunderna ska lyckas med sina sommarprojekt.”


Vad är

rätt?

Juridik

FMI reder ut begreppen och hjälper medlemmar till juridisk hjälp när problem uppstår. Här är två ärenden hanterade av Allmänna reklamationsnämnden.

Tips!

Som medlem i FMI har du fri juridisk telefonrådgivning i köprätt, arbetsrätt och leverantörsfrågor.

Kunden kunde inte bevisa fel i soffan Kunden köpte en skinnsoffa för 17 995 kr samt hemleverans plus hopsättning för 995 kr. Kunden anmälde i allmänna reklamationsnämnden att soffan var nedsutten redan en vecka efter leveransen och cirka fyra månader efter leverans upptäckte kunden en reva ii skinnet under armstödet. Kunden ansåg att skadan i skinnet uppkommit när soffan avemballerades av personalen. Kunden begärde att få häva köpet av soffan. Säljaren motsatte sig kravet men erbjöd sig att mot betalning avhjälpa felet på armstödet. Skadan på armstödet har enligt säljarens bedömning orsakats av något vasst föremål. Revan har inte uppstått mitt på armstödets framsida. Skadan skulle ha uppmärksammats tidigare om den hade

funnits vid leveransen. Under de fyra månaderna var säljaren hemma hos kunden på grund av reklamationen av soffdynorna. Köparen dröjde drygt fyra månader med att reklamera felet, vilket är för sent. Säljaren erbjöd avhjälpande, av goodwill, till en kostnad om cirka 1 000 kr inklusive frakt och montering. Säljaren framhöll i nämnden att det inte var något fel på soffdynorna. Soffan hade kallskum i sitsen. Enligt säljaren var normalt att kallskum blir lite mjukare under de första månadernas användning, varefter det inte förändras nämnvärt under de följande åren. För att få en jämn komfort över hela soffan framhöll säljart man kunde alternera användningen av dynorna genom att flytta sig runt i soffan.

Allmänna reklamationsnämnden avslog kundens krav. De motiverade sitt beslut med att kunden inte hade bevisat att soffan var felaktig. När det gällde frågan om det är fel på stoppningen i soffan så framhöll nämnden att ord stod emot ord. Köparen hade inte skickat in någon bevisning för det påstådda felet. Nämnden ansåg därför inte att kunden hade bevisat att det var fel på stoppningen eller att soffan blivit nedsutten på ett sätt som utgjorde ett fel i köprättslig mening. Allmänna reklamationsnämnden konstaterade att parterna var överens om att det fanns en spricka eller reva i skinnet på eller under armstödet. Parterna var dock inte överens om hur eller när skadan hade uppkommit. Nämnden konstaterade i skälen för beslutet att köparen upptäckte felet först fyra månader efter leveransen. Mot bakgrund av felets art ansäg nämnden att det var en rimlig utgångspunkt att köparen borde ha kunnat upptäcka felet tidigare, om det hade funnits redan vid leveransen av soffan. Köparen hade inte skickat in någon bevisning för att det inte har varit möjligt för honom att upptäcka felet tidigare. Nämnden ansåg därför att felet fick anses ha uppkommit efter att köparen tog emot soffan och att säljaren därför inte ansvarade för felet. Köparens krav skulle enligt allmänna reklamationsnämndens bedömning därför avslås. (ARN 2017-07718)

45


Utnyttja luften! Avskalat säljer bättre.

46

Tips! En enhetlig färg eller repetition av identiska produkter attraherar kunden.


5

SÄTT ATT ÖKA SÄLJKRAFTEN MED RÄTT PRESENTATION Med vissa smarta drag i din styling kan du sälja mer i butik. Vi har tagit del av några knep som helt klart är värda att testa i sommar. TEXT GABRIELLA MELLERGÅRDH/BUTIKSINREDNING.SE

1 3

K

onsten att presentera varor på ett sätt som ökar säljkraften kallas visual merchandising, eller om du så vill – butikskommunikation. Kompetensen kan köpas in externt – men det finns fem enkla, handfasta råd för den som själv vill komponera exponeringen av produkter i sin butik.

LESS IS MORE. Undvik att tränga ihop produkterna, utnyttja luften. Det gäller särskilt om du vill skapa ett exklusivt intryck. Dyra varor minskar i värde om de måste trängas med varandra. Däremot kan billiga produkter visas i större volymer då det ger konsumenten en känsla av lågpris. ANVÄND PYRAMIDPRINCIPEN. Genom att placera en produkt i topp och andra i en fallande linje får du en naturlig fokuspunkt för betraktaren. Det är den högsta fokuspunkten som attraherar och fångar ögat mest. Dessutom är det också snyggt upplägg! UDDA ÄR BÄTTRE ÄN JÄMNT. Välj tre, fem eller sju varor – det asymmetriska arrangemanget rymmer en inbyggd visuell dynamik. Det gör att ögat hålls i rörelse och ser på varje detalj. Och på samma sätt får en perfekt symmetrisk uppställning ögat att missa mer. REPETITION GER GENOMSLAGSKRAFT. Identiska enheter eller en enhetlig färg i olika typer av produkter skapar kraft i kommunikationen.

5

TÄNK PÅ BAKGRUNDEN. Använd olika slags texturer för att komplettera eller skapa kontrast. Till exempel framträder blanka föremål som speglar och metall allra bäst mot en matt yta, en spegel kan glänsa som en juvel mot sammetsbakgrund medan den skulle försvinna i reflektioner mot en blank bakgrund. Likaså kan en detalj exempelvis i läder kompletteras av andra udda föremål i samma material.

2 4

Källa: Barbarawrightdesign.com

47


”För oss handlare på en lokal marknad behövs en gemensam röst och en stark remissinstans mot lagförslag, myndigheter och EU. Här fyller FMI en viktig del i att vara affärsneutral och kunna företräda hela branschen oavsett varumärke eller kedja. Att vi sedan tillsammans kan få fördelaktiga inköpsavtal är en värdefull hjälp och stöttning. En stark bransch är särskilt viktigt t ex nu när branschen förändras med webbhandel och regler för distanshandel.”

”Vi har valt FMI då de har ett förmånligt kortinlösenavtal. De är ett bra bollplank för de flesta branschrelaterade frågor. Vi har även fått juridisk rådgivning av dem. Vi är super nöjda.” Karin Nilsson, Färgboden Göteborgs Färg och Tapetkompani AB

Stefan Aronsson, Happy Homes, Jönköping

”Det är viktigt med ett starkt branschförbund (FMI) som myndigheter kan vända sig till. Dessa vänder sig inte till enskilda företag och kedjor. FMI kan då föra medlemsföretagens talan mot dessa. När det gäller lagar och regler runt tex miljö och kemikaliefrågor får vi hjälp av FMI så vi kan agera på rätt sätt. Vidare använder vi en del av dom kurser som finns, vi utnyttjar även det förmånliga kortinlösenavtalet. Vi får också bra hjälp i ARN fall.”

”Vi har mycket nytta av FMI. De hjälper oss exempelvis när vi kört fast i tunga reklamationsärenden och andra juridiska frågor. Det är bra att ha en organisation som FMI att vända sig till. De ser också till att vi får all den information vi behöver för att följa lagar och branschpraxis. De är starka på kemikalieområdet”

”Vi tycker det är viktigt att vara med i branschorganisationen FMI. Medlemskapet gör att vi kan utvecklas på ett positivt sätt med FMI´s kunskap och hjälp. Vi använder flera av FMI´s förmåner t.ex. kortinlösningsavtal, försäkringar och juridisk rådgivning. Vi tycker också att det är viktigt att vara med i ett branschförbund som värnar för vår bransch och framtid.”

Sven-Eric Andersson, MIO Möbelhuset Handen AB

Rickard Appelgren Färghuset i Helsingborg AB

Mats Gullborn, Stalands Möbler AB

"FMI för mig är ett branschförbund som ligger i framkant. Hanterar frågor i nutid och framtid. Mitt företag har genom att vara medlem sparat många kronor bla i ARN mål, då den juridiska kompetensen i förbundet är mycket hög och professionell. För framtiden tar FMI tag i frågor som lagar och komplexa bransch relaterade frågor, som varken jag som enskild handlare eller min egen organisation, EM home, har möjlighet att verka i. Då är storheten i ett branschförbund och dess starka kompetens mycket bra att vara medlem i." Björn Paulson, EM home Hässleholm


Gå med i branschorganisationen för Sveriges alla heminredningshandlare och spara pengar på lönsamma medlemsförmåner! Medlemsnyttan är vår drivkraft. Vårt branschkunnande och vår spetskompetens inom heminredningshandeln är vår styrka och gör oss unika. Som medlem i branchorganisationen Färg Möbler och Interiör (FMI) får du tillgång till lönsamma förmåner och rabatter på föreningens aktiviteter.

Kortinlösenavtal för fysisk butik och e-handel

Spara pengar med lägre avgifter! Ett av marknadens lägsta kortavgifter

Delbetalning & räntefria köp Öka din försäljning med förmånlig finansiering

Försäkringar

Låga premier med branschanpassade villkor och omfattande försäkringsskydd

Juridiskt stöd och rådgivning i den dagliga verksamheten Köprättsliga frågor, reklamationsfrågor, leverantörsfrågor, arbetsgivarfrågor, ARN, m.m

Miljö & kemikaliefrågor för heminredningshandeln FMI hjälper dig att följa kemikaliekraven

Arbetsmiljöfrågor Kompetenshöjande utbildningar till rabatterat pris Försäljningsstatistik Vi håller dig löpande uppdaterad på hur det går i branschen

Nya lagar & regler FMI håller dig uppdaterad på nya lagar och regler så att du kan fokusera på verksamheten

Rabatt på inkassotjänster Rabatt på hotell- och konferensrum inom Norden och Baltikum FMI:s branschtidning 6 nummer per år

Bli medlem redan idag!

Kontakta: Marie-Louise Sigemalm, VD, Branschorganisationen Färg Möbler och Interiör Telefon 08-640 66 38 eller e-post: marie-louise@fmibranschen.se


NÄSTA NUMMER

020418 Höstens viktigaste mässor Allt fler satsar på egenimport – för- & nackdelar Tips för att lyckas med din e-handel

Foto: Bloomingville

50


FHD 2.qxp_Layout 1 2015-05-22 15:55 Sida 1

”STABILA KASSASYSTEM ÄR MIN GRUND FÖR EN TRYGG FÖRSÄLJNING” Varje bransch har sina specifika behov och önskemål när det gäller kassor, kassasystem, butiksdata och affärssystem – vi har verktygen för just ditt företag. Vi lotsar dig vidare i din verksamhet, från behovsanalys till implementering och uppföljning. Vi ger dig kontinuitet, långsiktig service och support. Fackhandelsdata är också Casios svenska distributör av Casios olika kassaregister. Vi levererar via vårt återförsäljarnät: Välkommen! www.kassamaskin.se.

Borlänge, Falun, Gränna, Hofors, Karlskrona, Knivsta, Malmö, Partille, Skövde, Vänersborg

Fackhandelsdata Brahegatan 21, 563 32 Gränna 08-447 56 00 www.fhd.se www.kassamaskin.se Följ oss på Facebook!

t g i l s TÄNK HÅLLBART barn lt! e RENGÖR OCH SKYDDA FRÅN enk FLÄCKAR OCH SPILL! BESÖK OSS PÅ LEATHERMASTER.SE

www.leathermaster.se

51


Posttidning B

Returadress: Uppsala Mediebyrå/DZIGN Bolandsgatan 15 G, 753 23 Uppsala

Din kund. Vårt fokus.

Din partner i alla kanaler – oavsett betallösning. Läs mer på resursbank.se/foretag eller kontakta Bosse Lundgren på tel. 0736-61 20 35.

Färg Möbler & Interiör 2018 03  

Branschtidning

Färg Möbler & Interiör 2018 03  

Branschtidning

Advertisement