Färg & Möbler nr 5 2017

Page 1

FÄRG&MÖBLER

BRANSCHORGANISATIONENS TIDSKRIFT

NR 5/2017

! on i t u l o v e r g Fär

SÅ HAR VI ALDRIG ANVÄNT FÄRG FÖRUT! Vi listar årets kulöroch tapettrender

VARUMÄRKET I MORGON

Nycklarna till ett starkt företag i framtiden

MÖBELKEDJAN

som ändrar namn på en tredjedel av sina butiker

ALLT OM STOCKHOLM Furniture & Light Fair

10

TIPS SOM MAXAR JULHANDELN


NYHET!

Komfort från

Plus™-system Vill du ha perfekt stöd och komfort oavsett om du sitter upprätt eller lutar dig tillbaka? Det är inte alltid så lätt, men vårt unika Plus™-system klarar det såklart. Stödet för korsrygg och nacke regleras när du rör dig, vilket är extra bra om du exempelvis ska se på TV. Skulle filmen inte vara så bra som du trodde kan du aktivera sovfunktionen i nackstödet med ett enkelt grepp.


Med vårt nya och unika Stressless® LegComfort™-system tar vi komfortupplevelsen ett stort steg längre, oavsett om du väljer en fåtölj eller soffa. Efter en lång dag på jobbet eller efter träningen är det extra skönt att få sträcka både benen och resten av kroppen. Fotstödet är elegant dolt under sitsen och skjuts ut med ett lätt tryck. Längden kan justeras så att den passar alla. LegComfort™-systemet kombineras med våra Glide- och Plus™-system. De ger dig perfekt stöd för både korsrygg och nacke. Det finns alltså goda skäl till att vi kan säga att du får suverän komfort – från topp till tå.

topp till tå

www.ekornes.se


SALMA

ANNONS DESIGN

LENKA TEILMANN

4

SALMA Tillgänglig i 3 olika varianter med både Day & Night-kuddar.

FärgMöbler&Interiör_Furninova_Uppslag_2017.indd 1

BERMUDA Soffbord. Finns i svart, valnöt och såpad vit. Design: Woodpoint.

DENSY Finns i 160x230 cm och 200x300 cm. Färg, Grå, benvit, rosa, mörk grå och turkos.


ANNONS

VILL DU SE MER?

5

Besök furninova.se för mer produkter, kataloger, information och inspiration. Vi hoppas att du hittar en ny favorit i vår värld av möbler. Du hittar även oss på sociala medier.

2017-01-25 14:27


Snart dags för Stockholm Furniture & Light Fair. Läs mer på sidorna 30-36.

NR 5•2017

Innehåll

Läs mer om Årets kulör från Nordsjö på sidan 11.

8 Ledare

Marie-Louise Sigemalm, vd för FMI, har ordet.

11 Nyheter

Mio i Lund, nya färgstarka märket, konserver- ingsfri färg och IKEAs smarta satsning.

21

Nya profileringen

Därför väljer Möbelmästarna att låta alla kedjans butiker ha gemensamt namn.

22 Framtidens varumärke

Expertens svar på vad som gör ett varumärke konkurrenskraftigt i morgon.

24 Månadens medlemsbesök

Nästa års härliga kulör- och tapettrender.

42 Nordens största möbeltillverkare Vi kommer bakom kulissen på Ekornes.

49

10 tips som maximerar julhandeln

Experten ger sina smartaste råd.

47 118 år av design och tillverkning Vi besöker norska Talgø.

58 Vem blir Årets...

Möbelhandlare, färgfackhandlare och möbelleverantör? Dags att nominera!

Flytten till populära handelsområdet gav denna möbelbutik en nystart.

60 Statistik & juridik

30

66 Nästa nummer

Stockholm Furniture & Light Fair

Alla nyheter från möbelmässan som går av stapeln i februari.

Stormönstrat hos Farrow & Ball, se mer på sidan 39.

6

36 Färgstarkt- och mönsterrikt 2018

Så såg handeln ut i september.

Anna Axelsson om Möbelmästarnas nya profilering på sidan 21.

Matta kulörer hos Boråstapeter nästa år, läs mer på sidan 40.


StresslessÂŽ Leo


Ledare

BRANSCHORGANISATIONENS TIDSKRIFT

Ansvarig utgivare Marie-Louise Sigemalm Chefredaktör Elin Liljero Eriksson elinliljero@me.com

D

en 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) i kraft. GDPR är en EU-förordning och blir därmed gällande rätt direkt i Sverige och övriga medlemsstater inom EU, vilket medför att den nuvarande personuppgiftslagen (PuL) upphör att gälla. Dataskyddsförordningen berör alla företag, myndigheter och organisationer som behandlar personuppgifter i verksamheten, exempelvis uppgifter om personers namn, personnummer, e-postadresser, medlemsnummer, ip-adresser, foton eller andra uppgifter som går att hänföra till en fysisk person. Även om det finns en del likheter med PuL, så ställs alla företag, myndigheter och organisationer inför nya och betydligt tuffare krav än tidigare, främst genom att de som behandlar personuppgifterna har fått en särskild ansvarsskyldighet; det krävs nya rutiner och processer för att registerhanteringen ska vara säker och för att företagen ska kunna bevisa att hanteringen följer reglerna i förordningen. Syftet med EU:s nya dataskyddslagstiftning är att stärka den personliga integriteten för enskildas personuppgifter genom ökat skydd och kontroll över de egna personuppgifterna. Förordningen utgår ifrån att personuppgifterna ägs av den enskilde och att var och en har rätt att få reda på vilken information som finns lagrad, hur den används och i vilket syfte. Den enskilde som ägare kan exempelvis kräva att informationen tas bort. Som medlem i FMI kommer du att erbjudas utbildning i den nya dataskyddsförordningen. Nu är det inte långt kvar tills Stockholmsmässan öppnar upp för årets stora händelse, Möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair, i Älvsjö. Möbelmässan öppnar tisdagen den 6 februari och pågår fram till och med lördagen den 10 februari 2018. Kom till Victoriahallen så får du vara med när FMI korar Årets Möbelhandlare, Årets Färgfackhandlare och Årets Möbelleverantör! Prisutdelningarna sker onsdagen den 7 februari (Årets Möbelhandlare och Årets Färgfackhandlare) och fredagen den 9 februari 2018 (Årets Möbelleverantör). Lite längre fram i det här numret av tidningen kan du läsa mer om prisutdelningarna och var du lämnar din nominering. FMI ställer ut under hela möbelmässan i C-hallen, monter nummer, C 05:01, precis till vänster när du kommer in i hallen. Kom gärna och hälsa på oss!

MARIE-LOUISE SIGEMALM VD, Branschorganisationen Färg, Möbler och Interiör (FMI)

8

Annonser Carl Christer Carlson 0765-55 79 53 carlchrister.carlson@formatpublishing.se Prenumerationspris 495 kr exkl. moms. Prenumerationspris helår för anställda i medlemsföretag 195 kr exkl. moms Postadress: Ringvägen 100 E, 9 tr, 118 60 Stockholm E-post: info@fmibranschen.se Tryck: Exakta Print, Malmö Omslagsbild: Foto: Jonas Igerstedt Styling Dennis Valencia, för Alcro För riktigheten i signerade inlägg/artiklar svarar respektive författare. Eftertryck av text och bild förbjuden.

FÄRG&MÖBLER

EU:s nya dataskyddsförordning angår dig

Art Director Jessica Nyström jessica@dzign.se

BRANSCHORGANISATIONENS TIDSKRIFT

NR 5/2017

Färgrevolution!

SÅ HAR VI ALDRIG ANVÄNT FÄRG FÖRUT! Vi listar årets kulöroch tapettrender

VARUMÄRKET I MORGON

Nycklarna för ett starkt företag i framtiden

MÖBELKEDJAN

som ändrar namn på en tredjedel av sina butiker

ALLT OM STOCKHOLM Furniture & Light Fair

10

TIPS FÖR ATT MAXA JULHANDELN


När öppnar du? Som ägare av en butik kan man välja mellan att gå sin egen väg eller bli centralt styrd. Inget av alternativen lockade när vi 2013 köpte Em home. Vårt mål var en kedja med handlaren i centrum, med den stora organisationens muskler, utan en stor överbyggnad. Vi visste att det skulle bli tufft. Men det visade sig att varumärket Em home hade en tydlig plats i konsumenternas medvetande. Med gemensamma krafter och i samarbete med duktiga leverantörer tog vi fram en ny profil, attraktiva erbjudanden och en avancerad e-handelslösning utifrån handlarnas behov. Den nya kedjan var snabbare på fötter än vad vi ens vågat hoppas på. Under 2016 startade tre nya Em home-butiker i Stockholm, Göteborg och Eskilstuna.

I en tid då Sverige fram till 2025 ska bygga 700 000 nya lägenheter kommer marknaden att växa rejält. Em home har idag ett 40-tal butiker på attraktiva lägen runt om i Sverige och vi behöver bli fler. Vi söker dig som vill mer än att ägna dig åt mekanisk försäljning. Du är säljare i själ och hjärta. Kanske är du idag anställd inom handeln, kanske driver du redan en butik? Men kanske vill du arbeta under ett starkt varumärke, i en expansiv kedja, utan att bli toppstyrd. Intresserad av Em home? Mer information finns på em.com. Kontakta oss på info@em.com eller tel. 010-4992501. Din intresseanmälan behandlas konfidentiellt.

INTRESSERAD AV EM HOME? Ta kontakt med Michael Sturehed på 010-499 25 01 så hjälper vi dig vidare.


Foto: Johan Holmquist. Styling: Åshild Sævik ELLE mELLE

EVEREST

SÅ SOM ÅRSTIDERNA FÖRÄNDRAR BLADET, ÄR OCKSÅ MÖBLER FRÅN BRUNSTAD UNDER STÄNDIG FÖRÄNDRING. VI FÖLJER MED I TIDEN OCH ARBETAR FÖR ATT DU SKA FÅ EN STILREN KVALITETSMÖBEL . Precis som ett blad är din möbel unik. Som kund kan du själv styra både material, färg, armstöd och ben efter eget tycke. Tillsammans skapar vi uttryck som väcker kreativiteten samtidigt som det lugnar sinnena.

BRUNSTAD.SE

10


Den jordnära färgen Heart Wood kommer från Nordsjö.

Årets Kulör

2018 Heart Wood

Årets kulör 2018 I en skakig och hektisk tid längtar allt fler efter att förvandla sitt hem till ett slags retreat från omvärlden. Det var något kulörteamet på Nordsjös globala estetisk center tillsammans med en extern grupp av elva internationella trendexperter inom områden som mode, design och arkitektur tog fasta på när de utsåg den varma rosa nyansen Heart Wood till Årets kulör 2018.

– När livet går snabbare är det dags att trycka på paus, säger Per Nimér,

nordisk designchef på Nordsjö. Vårt hem behöver vara en plats där vi kan skruva ner ljudet, där vi kan vårda våra värden och ladda om. Kulör kan spela en viktig roll när det gäller att ta itu med balansen mellan utsidan och vårt inre lugn. I drömmen om att göra hemmet till en egen oas spelar färgen på väggarna stor roll. – Årets kulör 2018 fångar verkligen ögonblickets stämningsläge. Heart Wood och dess fyra komplementpaletter hjälper konsumenterna att skapa ett hem, vilket ger en känsla av säkerhet, trygghet och ett välkomnande hem för alla, säger Per Nimér. Läs mer om 2018 års färger på sidorna 36-41.

Nyheter Hälsovänliga och miljöanpassade väggfärger lockar allt fler.

Sveriges första konserveringsfria färger är här Nu lanseras Sveriges första konserveringsfria vägg- och takfärger. Det är Carapol som ligger bakom färgerna, som är till för den moderna målarens krav på hälso- och miljöanpassade produktegenskaper. Serien, som är helt fri från konserveringsmedel, heter Capafree. De första produkterna lanserades på den tyska marknaden våren 2016 och efter ett gott mottagande kommer de nu finnas tillgängliga för svenska målare. Produktserien innehåller en helmatt takfärg och en matt väggfärg. Färgerna utlovas ha alla de målningsegenskaper som yrkesmålaren förväntar sig från kvalitetsprodukter. Tillgängliga kulörer är S0500-N och 0502-Y.

11


På Formex presenteras vårens designtalanger, som Offee_sthlm, ett projekt baserat på materialforskning med naturliga produkter för naturen. Första produkten är den här växtkrukan.

Genom Apple Home-app kan du nu röststyra IKEAS smarta belysning.

En värld full av former Humor och glädje är ledorden för årets tema på Formex 17-20 januari. Som inspiration har man brittiske popkonstnären David Hockney, som i sina stillebens skapar lekfulla former och konstellationer. Man har därför valt att kalla inredningsmässans tema för A world of shapes. – De lätt dämpade pastellerna finns fortfarande kvar som inredningstrend, men de nya färgerna som sveper in är uppfriskande fläktar och i kombination med varandra är färgerna rena energikicken. Helt klart är att färg påverkar oss och i oroliga tider har vi behov av att pigga upp vår tillvaro. Och färg påverkar köplusten visar forskning, berättar Christina Olsson, projektchef för Formex.

En annan nyhet för kommande Formex, som arrangeras 22-25 augusti 2018, är att den nu tar steget ut i staden genom en sommarupplaga av Stockholm Design Week. – Vi vill stärka Stockholm som destination för design. En stark designvecka i augusti tror vi gynnar alla – branschen, en designintresserad allmänhet och Stockholm stad. Vi ser fram emot att bjuda in till en sommarvecka då hela staden ska sjuda av design.

Nyheter

Röststyr belysningen med en app I våras lanserade IKEA möjligheten att röststyra sin belysning med hjälp av andra produkter. Nu går det även att röststyra IKEAs smart belysning med Apple Home-app. – Våra utvecklare har jobbat hårt för att våra smarta belysningsprodukter ska fungera ihop med andra på marknaden, och vi har nu tagit nästa steg i arbetet med att addera funktionalitet till vårt

system, säger Björn Block, affärsledare för IKEA Home Smart i ett pressmeddelande. Han menar att det här bara är början för ett allt mer funktionellt och smartare hem. – Inom några år kommer kontinuerliga uppdateringar och nyhetslanseringar att göra det möjligt för allt fler att bygga ut sina smarta hemlösningar med olika funktioner i vårt heminredningserbjudande, säger Björn Block.

IKEA bäst i världen på hållbar bomull När Sustainable Cotton Ranking 2017 offentliggjordes i oktober hamnade IKEA överst bland de 75 största företagen i världen som

och bekämpningsmedel som möjligt. – Mer hållbar bomull är ett viktigt område som vi har arbetat

använder bomull i sina produkter. Bakom rapporten står bland annat

strategiskt med under många år. 2015 nådde vi milstolpen att 100

Världsnaturfonden. IKEA använder enbart bomull från mer hållbara

procent av vår bomull kom från mer hållbara källor. Att hamna överst

källor, något som de främst hämtar från länder som Indien, Turkiet,

i Sustainable Cottons globala ranking visar att vi är bra och det ska vi

Kina, Usa, Pakistan och Brasilien. De odlare som levererar bomull till

vara stolta över. Men nöjda blir vi inte för det finns alltid mer att göra,

IKEA använder mindre vatten och så liten mängd kemiska gödnings-

12

säger Theres Wirell, Sustainability leader för IKEA Sverige.


Det ska vara roligt att vara möbelhandlare! Vi är inte bara Mästare på Möbler, vi är även Mästare på att ha roligt! Möbelmästarna är en riksomspännande kedja med 32 butiker. Vi har funnit sedan 1986 och har vårt huvudkontor i Småland. Vi är en effektiv organisation med enbart sju anställda, vi gör allt ”InHouse”, inga flotta tjänstebilar, inga dyra lokaler. Istället är vi rustade med fantastiska medarbetare på kontoret och ute i kedjan som älskar att jobba med möbler och framför allt - att ha roligt.

Vill även du bli en Mästare? Har du vad som krävs?” Kontakta vår styrelse för mer information:

• Henric Blomsterberg Ordförande, VD, Möbelhandlare i Eslöv: henric.blomsterberg@blomsterbergs.se • Kurt Sköld Ledamot Senior Advisor, Möbelhandlare i Trollhättan: kurt@mmtrollhattan.se

Några av våra trogna samarbetspartners:

• Magnus Andersson Ledamot, Möbelhandlare i Töreboda: magnus@bra-mobler.se • Lars Widén Ledamot, Möbelhandlare i Tanums Hede: lars@alvesmobler.se • Anna Axelsson Ledamot, Kontorsansvarig Malmbäck: anna@mobelmastarna.se


Steel by Göhlin I samband med möbelmässan förra året presenterades det nya svenska möbelmärket Steel by Göhlin. Produktionen som görs i Gnosjö står Catrine Göhlin bakom och den stilrena designen är signerad arkitekten Pontus Lomar. Tidigare i år belönades Steel by Göhlin med silverplatsen i Svenska designpriset 2017 och sedan i höstas är NK återförsäljare. Pall Circus av Steel by Göhlin, ca 4 800 kr. Stol Chair no 1, outdoor, ca 3 500 kr.

Marikka Wingårdh, grundare av MAWG.

MAWG – nytt färgstarkt märke Vi ringde upp Marikka Wingårdh, dotter till stjärnarkitekten Gert Wingårdh, som ligger bakom det nya inredningsmärket MAWG.

Hur skulle du beskriva dina produkter? – Extremt upplyftande, färgstarka och som gör folk

”Jag har en extrem känsla för färg och har fått min pappas kritiska öga.”

glada. Produkterna skiner verkligen upp.

Du är uppvuxen med en arkitekt till pappa, hur har det präglat ditt kreativa intresse?

– Kreativiteten har alltid funnits hos mig i extrema drag. Jag växte upp på Wingårdhs arkitektkontor som då drevs av både mamma som är art director och pappa som är arkitekt. Det var många långa dagar på kontoret. Jag ritade, uppfann saker eller läste medan jag väntade på mina föräldrar. – När jag inte var på kontoret var jag på dagis hos nunnor. Där lärde jag mig ALLT om handarbete. Jag är duktig på att brodera, sticka och väva. Första tre åren i skolan var jag också väldigt lyckligt lottad då jag hade en underbart kreativ lärarinna som lät oss måla, spela teater, sjunga och skriva skrivstil.

14

– Jag har en extrem känsla för färg och jag har fått min pappas kritiska öga. Min pappa är den som har påverkat mig, och fortfarande gör, mest av alla människor omkring mig. Han har präglat min kreativitet i den bemärkelsen att när jag väl gör någonting så finns det någon form för högkvalitativ perfektionism i det, men ändå på ett ganska galet och utflippat sätt. Var hittar man dina produkter?

– I dagsläget på MAWG.se, men jag hoppas kunna sälja dem på Åhléns och NK och andra interiör- och köksbutiker i Sverige, Norge och Storbritannien. Conran Shop i London har fått prover och jag hoppas sälja där till våren. Visionen är att ha egna butiker.


Det ska vara roligt att vara möbelhandlare! Vi är inte barasom Mästare gör på Möbler, vi är även Service Mästare på att ha roligt! skillnad - nu och på lång sikt Möbelmästarna är en riksomspännande kedja med 32 butiker. Vi har funnit sedan 1986 och har vårt huvudkontor i Småland. Vi är en effektiv organisation med enbart sju anställda, vi gör allt ”InHouse”, inga flotta tjänstebilar, inga dyra lokaler. Istället är vi rustade med fantastiska medarbetare på kontoret Sherwin-Williams – Your Coating Solutions Partner och ute i kedjan som älskar att jobba med möbler och På Sherwin-Williams vet vi att det är lika viktigt med hög kvalitet framför allt - att ha roligt. på service som det är på våra produkter. Det är därför som våra experter ständigt arbetar för att du ska få bästa möjliga service. Detta innefattar allt från att ta fram skräddarsydda lösningar utifrån dina unika behov, att ge råd om hur du bäst kan nyttja de senaste innovationerna till att säkerställa att du får dina varor i tid. Läs mer på www.sherwin-williams.se

Vill även du bli en Mästare? Har du vad som krävs?” Kontakta vår styrelse för mer information:

• Henric Blomsterberg Ordförande, VD, Möbelhandlare i Eslöv: henric.blomsterberg@blomsterbergs.se • Kurt Sköld Ledamot Senior Advisor, Möbelhandlare i Trollhättan: kurt@mmtrollhattan.se

• Magnus Andersson Ledamot, Möbelhandlare i Töreboda: magnus@bra-mobler.se • Lars Widén Ledamot, Möbelhandlare i Tanums Hede: lars@alvesmobler.se • Anna Axelsson Ledamot, Kontorsansvarig Malmbäck: anna@mobelmastarna.se

Några av våra trogna samarbetspartners:

Sherwin-Williams Sweden AB Industrigatan 5 | SE-195 60 Arlandastad Tel 0381 261 00 | Fax 0381 261 99

Your Coating Solutions Partner


16%

”Jag vågar nästan lova att det kommer bli vansinniga volymer denna jul, så jag hoppas att ni förbereder er väl och inte minst kommunicerar med era kunder.”

Så mycket var e-handelns tillväxt under tredje kvartalet 2017. Mest ökade e-handeln inom bygghandelsbranschen, med 22 procent. *Källa: D-food index Q3 2017, Svensk Digital Handel

Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord i deras rapport om e-handel, som visar att 1/3 julklappar kommer köpas på nätet i år.

Mio öppnar 3 400 kvadratmeter i Lund Det går bra för Mio. Under de senaste åren har kedjan expanderat mycket, inte minst i Skåne. Och nu tar de nästa steg i området. Förutom i Malmö, Helsingborg, Ängelholm, Ystad och Löddeköpinge är det dags att öppna upp dörrarna till en ny, stor butik i Lund.

– Det var ett beslut som fattades för ett antal år sedan, säger Björn

Lindblad, vd för Mio. När vi gjorde vår analys av marknaden såg vi att vi behövde komma närmare kunderna. I Skåne upplever vi en stor potential med tanke på hur vi presterar där i relation till övriga riket. Vi gjorde vår kartläggning och bedömning att vi behövde stärka vår närvaro i Lund. Det är ett starkt och bra upptagningsområde. Att butiken ligger vid köpcentret Nova Lund är något man eftersträvat. – Här har vi full tillgänglighet och synlighet från parkeringen till Nova Lund. Vi dyker upp där det är mycket människor i rörelse, vilket gör att varumärket får en stor närvaro, säger Björn Lindblad och fortsätter: – Det är en black box-lösning med jättebra tillgänglighet och synlighet. Butiken är 3 400 kvadratmeter stor så det är verkligen hela Mios sortiment som vi tar ut i den här butiken. I oktober slogs dörrarna upp och redan första veckan slog försäljningen alla förväntningar. – Mot den plan som var lagd och det offensiva säljmålet vi hade dubblerade vi ändå resultatet. Jag besökte butiken häromdagen och på något sätt förstår man, när man kliver in i en sådan här butik, varför vi belönas med mycket handel och besök. Mios starka tillväxt de senaste åren förklarar Björn som, förutom långsiktiga, kloka beslut och genomföranden, att hemligheten Mio nu är avslöjad. – När vi började vår tillväxtresa 2012 var det ungefär fem procent av alla heminredningskunder som köpte sina möbler och inredning på Mio. Nu har vi en köparandel på nästan 14 procent. Det är helt fantastiskt! Jag ser

Björn Lindblad 16

det som att hemligheten Mio har blivit känd. Men för oss är det här bara början, det finns ju 86 procent kvar som inte har upptäckt oss än!


LYS UPP JULEN!

STAR TRADINGS PRODUKTER FÖRHÖJER JULKÄNSLAN Våra nya pappersstjärnor

Vår populära serie

FROZEN

LYSEKIL

232-90,232-91,232-92

257-01-257-11,257-31

NY

SL

861-10

HE

IM

T!

LIN

E

457-73,457-74,457-75,457-76

Finns med både batteri och trafo

608-61

MIRA

700-42,700-43

402-21,402-22

SWEDEN Star Trading AB www.startrading.se FINLAND OY Noortrade AB www.noortrade.fi NORWAY MS Belysning AS www.ms-belysning.no DENMARK EL-Design ApS www.eldesign.info ICELAND PFAFF pfaff@pfaff.is www.pfaff.is


Här, i Mood Stockholm, flyttar snart Svenssons i Lammhult in.

Svenssons flyttar in i Mood I början av 2018 öppnar Svenssons i Lammhult dörrarna till en helt ny butik i trendiga gallerian Mood Stockholm. Butiken är mindre än kedjans övriga butiker och kommer lyfta fram möbelklassiker som återspeglar Svenssons DNA. – Vi har länge tittat på en central butiksplacering i Stockholm och är väldigt glada att nu få möjligheten att etablera oss i Mood Stockholm i samband med att vi även firar 120 år på marknaden. Mood Stockholm är en perfekt destination för oss på grund av dess tillgängliga läge och spännande butiksmix. Vi ser fram emot att bli en del av det inredningskluster som vuxit fram i Mood-kvarteret, säger Christian Resell, vd Svenssons i Lammhult. I den nya butiken kommer även inredningstjänsten Studio Svenssons, som erbjuder skräddarsydd inredningshjälp, ligga i fokus. Läs mer om Svenssons nya butikskoncept i nästa nummer av Färg, Möbler och Interiör.

De flesta anser att den viktigaste inredningsdetaljen hemma är ljus, sedan soffa.

Mood ligger på Regeringsgatan i Stockholm.

3 av 10 köper ny heminredning varje månad En undersökning som bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach gjort hos sina drygt 1 300 av sina kunder visar att 36 procent köper inredningsprodukter varje säsong och 30 procent köper nya inventarier varje månad. Majoriteten, 43 procent, anser att den viktigaste inredningsdetaljen hemma är ljus och lampor i olika former. Därefter soffan, som 16 procent väljer, sju procent tycker tavlor, sex procent matsalsmöbler och 5 procent gardiner. Undersökningen visar också att nästan en tredjedel föredrar att inreda varmt och mysigt, 22 procent gillar att låta gammalt möta nytt medan 19 procent föredrar ett hem i modern och elegant stil.

18


INTERSTIL A SCANDINAVIAN COMPANY

OLIVIA TV-UNIT

OLIVIA SIDEBOARD

OLIVIA COFFEE TABLE

OLIVIA DINING TABLE

Besöksadress: Industrigatan 12 662 34 Åmål Sweden

E-mail: info@interstil.se Tel.: 0413-591420


OSCARSSONS MÖBEL DESIGN & TILLVERKNING I SMÅLAND

Nyhet!

Zeve Herrbetjänt Se alla våra nyheter i nya katalogen!

WEB: WWW.OSCARSSONSMOBEL.SE E-POST: INFO@OSCARSSONSMOBEL.SE TELEFON: 0491 224 04 20


”Med ett ansikte hjälper vi varandra framåt”

Möbelmästarna:

SATSAR PÅ

NY PROFILERING Möbelmästarna grundades 1986 och har idag 32 butiker. Cirka en tredjedel av dessa har fram tills nu hetat något annat än Möbelmästarna.

I maj 2018 kommer samtliga av Möbelmästarnas butiker ha samma namn. Något som påverkar en tredjedel av kedjans butiker. Varför, och hur ser man på de utmaningar det kan innebära? Vi frågade Anna Axelsson, kedjans sortiment- och marknadskordinator. AV ELIN LILJERO ERIKSSON Möbelmästarna tar nu ett krafttag i hur ni profilerar er, berätta! – Vi har precis börjat vår resa med att bygga varumärket Möbelmästarna, det är kul och vi är alla laddade! Vi syns bland annat i tv-reklam, profilerar oss i omtyckta tvprogram som exempelvis Sofias Änglar, samtidigt som vi satsar stort på DR-utskick med fem broschyrer samt vår ordinarie katalog, där upplagan är mellan 600 000 och en miljon exemplar. Snart ska alla butiker i kedjan byta namn till Möbelmästarna, varför då? – Marknaden är precis som livet, i ständig rörelse och att följa med i den rörelsen är en förutsättning för att finnas kvar och att utvecklas. Genom att profilera oss med ett ansikte hjälper vi varandra framåt. Det som är viktigt i vår profilering är att vi gör den så att den passar butikerna och deras kunder. Det är en styrka att kunna erbjuda gemensam marknadsföring och ett gemensamt sortiment, men väsentligt är att butikerna kan vässa sig ytterligare med att kunna erbjuda kunderna ett lokalt anpassat sortiment. Det betyder mycket för oss. På så sätt har Möbelmästarnas butiker som upplevs personliga och intressanta för kunderna. Också att behålla glädjen och lusten till att jobba – att tillsammans ta fram det bästa hos varandra. Hur många av era butiker kommer behöva byta namn? – Från i maj 2018 kommer alla butiker att ha bytt namn och många har redan gjort det, ungefär en tredjedel. Vilka utmaningar innebär den här satsningen,

exempelvis de som haft samma namn länge? – Alla förändringar har så klart någon utmaning i sig. Många av våra butiker har gamla anrika, inarbetade namn som betyder mycket känslomässigt för de som jobbar i butiken eller äger den. Det har vi stor respekt för. En del kunder skulle också kunna tro att butiken lagts ner, eller fått ny ägare. Men namnbytet kan också skapa nyfikenhet hos kunden: ”Här händer det något”, ”Undrar vad de har på gång?”, ”De satsar”. De butiker som anser att de har ett mycket viktigt namn kommer till en början behålla namnet som en undertext till ”Möbelmästarna”, exempelvis Bröderna Anderssons i Töreboda. Butikerna kommer även att heta stadens namn, såsom Möbelmästarna Uppsala. Innebär det att ni inte kommer ha fler än en butik i samma stad? – Nej, när det finns flera butiker i samma stad kommer de kunna förtydliga ytterligare genom at lägga till stadsdelen eller områdes namn, exempelvis Möbelmästarna, Göteborg Backaplan. Kommer era butiker ändras på annat sätt än namnet? – Under 2018 kommer vi att satsa på att göra butikerna mer intressanta för kunderna genom att alla butiker får möjlighet till professionell hjälp för att utveckla butikens kundvarv, heta ytor, skyltning, varuläggning med mera. – I vår kommer vi också söka en vd till kedjan, för att stärka vårt team ytterligare. Vi kommer implementera ett gemensamt affärssystem för kedjan under 2018, för att 2019 öppna en webshop. 21


. . . u d r a H framtidens varumärke? Åtta sekunder. Så kort tid har du på dig att innan kunden riskerar att tröttna och distraheras av något annat. Så vad blir viktigt för att ett varumärke ska vara konkurrenskraftigt och blomstra i framtiden? Vi lät experten berätta. AV ELIN LILJERO ERIKSSON

3 000 – 20 000 Så många kommersiella budskap exponeras vi för varje dag. Runt 3 000 budskap bedöms vår hjärna kunna hantera per dag, men upp till 17 000 budskap sållas bort helt.

A

lla exponeras vi varje dag för tusentals kommersiella budskap som tävlar om vår uppmärksamhet och köplust. Inte minst tack vare den teknologiska framfarten lever vi i en kraftfullt drivande, men också komplex värld. Något som innebär både tuffa utmaningar och oändliga möjligheter för varumärkena. Vad blir viktigt för att komma igenom bruset? Duger det att lita på sina säkra kort och hoppas att små justeringar ska räcka, eller gäller det att tänka på ett annat, nytt sätt? Och vilka nycklar blir i så fall viktigast för att ett varumärke ska kunna vara konkurrenskraftigt i framtiden? – Varumärkens stora utmaning idag är att förstå vilken roll de kan och ska spela i människors liv framöver, säger Lars Andersson som är planner i Sisyfosgruppen och PS Communication. Varumärken kommer i framtiden att se annorlunda ut eftersom kunder och konsumenter kommer att förvänta sig andra saker. Han menar att förändringens vindar innebär att vissa varumärken kanske kommer att spela en än större roll.

22

Källa: Yankelovich Research.

– Vi kommer säkert se olika kategorier där vissa varumärken blir lika viktiga för oss som olika samhällsinstitutioner. I dessa varumärken kommer vi vara beredda att investera känslor och tid. Andra kommer endast lösa relativt enkla problem för oss i vardagen och varför skulle jag då ge dem samma uppmärksamhet? Undersökningar visar att vår attentionspan, det vill säga mängden koncentrerad tid en person kan tillbringa på en uppgift utan att bli distraherad, är åtta sekunder. Naturligtvis innebär det inte att vi inte kan koncentrera oss på ett budskap eller uppgift länge än så, men det behöver vara tillräckligt intressant – eller så bör vi få betalt för det. Generellt sett innebär det att företag har åtta sekunder på sig att locka en ny kund – betydligt kortare än en genomsnittlig tv-reklam. – Det gör att det inte går att krångla till saker idag eller att förvänta sig att ens målgrupp ska vara schysst och vänta medan vi som berättare ”sätter stämningen”. Storytelling är ett begrepp som varit i fokus de senaste åren när det gäller smart marknadsföring, men Lars Andersson menar att man behöver tänka ett steg till.


TIPS!

Se din målgrupps behov

”Att IKEA säljer julgranar säger en del. Om du inte hjälper till att lösa din målgrupps problem så är du inte relevant längre.”

LARS ANDERSSON, planner i Sisyfosgruppen och PS Communication, menar att kreativitet och att kunna lösa kundens behov är avgörande nycklar för framtidens företag.

– I tider av förvirring har alla alltid återvänt till storytelling och hur det ska göra jobbet. Frågan är vilken typ av storytelling som är framtiden; de som vill prata storytelling med mig tappar min uppmärksamhet redan efter typ tre sekunder. Men det händer mycket. Titta på spelvärlden och tekniker som vitual reality som tvingar oss att förstå att det finns massor med nya sätt att berätta historier. Framtiden handlar inte bara om att tänka kreativt, utan också om att underlätta för kunderna. Sluta fokusera på vad man som varumärke vill kommunicera ut, istället hjälpa kunden att hitta en lösning på det som den är i behov av. Eller kanske inte visste att den var i behov av. Att exempelvis IKEA säljer julgranar i år säger en del om detta. – Om du inte hjälper till att lösa din målgrupps problem så är du inte relevant längre. För några är säkert julgransköpet en ritual och en fest, men för de flesta är det bara en krånglig sak innan den står i vardagsrummet och är vacker. Frågan är bara hur de ska lösa borttransporten två veckor senare?

Vilka är de viktigaste frågorna varumärkesledare bör ställa sig själva inför framtiden? – Jag tror den stora utmaningen för alla som ansvarar för varumärken idag är att balansera det korta och långa perspektivet. Alla har massor med idéer på hur man kan öka försäljningen men relativt få kan berätta hur de långsiktigt ska bygga varumärket och varför det är viktigt. Sedan måste all bra marknadsföring idag berätta hur man hjälper till att tjäna pengar och här finns det stora utmaningar för alla ansvariga. Hur ser du på butik kontra nätet de närmsta åren? – Vi handlar ju idag inte på nätet för att det är just på nätet, utan för att det är smidigt och prisvärt. Och just det är precis vad butiken måste upplevas som: smidig och prisvärd. Ett sätt där många är just nu är att försöka reda ut vad som är vad och skilja på försäljning och varumärkesbyggande. Det kanske inte är en dålig sak för Adidas om de kan använda sin fysiska butik som en plats att lojalisera mig till deras varumärke, medan jag beställer själva gymnastikskorna i mobilen på vägen ut?

23


Pär Andersson, David Axén och Gustav Carlsson äger Möbelmästarna Uppsala sedan drygt två år tillbaka.

Möbelmästarna Uppsalas ägare:

”Nu får vi många fler spontanbesök” 24


Med den vida utsikten och dagsljusinsläppet finns det stora möjligheter i Möbelmästarnas nya lokal.

NY KOSTYM Sedan mitten av oktober finns Möbelmästarna Uppsala, som tidigare hette Miljöbutiken, på en av Sveriges mest attraktiva handelsplatser: Boländerna.

Möbelmästarna Uppsala har fått drömläget mitt i köpstarka Boländerna. Sedan flytten i mitten av oktober har de både bytt namn och ökat i försäljning. Men nu väntar utmaningen att behålla nivån. Vi besökte dem i deras nya lokaler. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON FOTO RICKARD L ERIKSSON

D

et är svårt att undgå Möbelmästarna Uppsala när man kör in vid avfarten till Boländerna – det spirande handelsområdet som ligger i södra delen av staden. – Läget är helt perfekt. Jag har svårt att hitta en bättre plats i Uppsala för en möbelbutik, säger Gustav Carlsson, en av de tre delägarna till Möbelmästarna Uppsala. Och han har nog rätt. Området har nämligen klassats som en av Sverige största handelsområden, där undersökningarna visar att det är parkeringsmöjligheterna i kombination med butiksuppbudet som ligger bakom succén. – Alla cirkulerar här, och just den här platsen är kanske det bästa läget i Boländerna, säger Gustav. Det är fastighetsbolaget Castellum som äger den nya byggnaden på drygt 5 000 kvadratmeter som Möbel-

mästarna, tillsammans med bland annat sportkedjan Decathlon och två restauranger, nu flyttat in i. Möbelmästarna Uppsala har fått drömläget: ovanvåningen på 1 300 kvadratmeter. Vi åker upp för rulltrappan och möts direkt av det makalösa ljusinsläppet från den halvmåne av panoramafönster som ramar in butiken. Det är en fredagsförmiddag i november och den stora inflyttningsfesten har lagt sig något sedan Möbelmästarna Uppsala, som tidigare hette Miljöbutiken, flyttade hit för några veckor sedan. – Just inflyttningshelgen hade vi uppskattningsvis mellan 1 500-2 000 besökare här, säger Gustav som berättar att de satsade lite extra med speciella erbjudanden, bubbelvatten, snittar och besök av en clown. Namnbytet, som är ett nytt grepp Möbelmästarna tar i sin profilering, blev extra smidigt för Miljöbutiken som gjorde det i samband med flytten. – Vi har tillhört Möbelmästarna i drygt tio-tolv år

25


26


1 300 KVADRATMETER Så stor är Möbelmästarnas nya lokal i Uppsala. Att växa 500 kvadratmeter innebär både möjligheter och utmaningar, menar ägarna.

och det blev väldigt naturligt att ändra namnet när vi flyttade hit. Vi tycker det känns jättebra. Det är ett bra namn på en möbelaffär. Sedan är vi väldigt positiva till kedjan Möbelmästarna. Att vara del av en större kedja är något ägarna ser mycket positivt på. – Dels får vi hjälp med ett bra sortiment. I den här kedjan får vi köpa in annat som vi också gillar, vilket vi ser som en stor fördel. Vi har kedjans sortiment som bas och jobbar med det vi tycker att vi är bra på utöver det. Därför är Möbelmästarna en bra kedja att vara med i för oss. Sedan har vi en fantastisk sammanhållning och härliga människor i kedjan. Förutom att de nya lokalerna är runt 500 kvadratmeter större än de tidigare har man redan nu sett att besökarantalet ökar. – Vi har upptäckt att vi får många fler spontanbesök

nu, tidigare hade vi till 99 procent planerade besök. Att de ligger i ett handelsområde är en av anledningarna, menar Gustav. – Ingen har ju tid med någonting längre, så kan man göra flera ärenden samtidigt är det mycket värt. Jag tror mycket på närheten till handel och lätthet för kunder att komma hit. Att Em-möbler och IKEA ligger i närheten är inget han ser som en nackdel. – I det här fallet tror jag att det är bättre att det finns fler butiker. Den personliga servicen och expertisen tror han är vad som är styrkan hos Möbelmästarna Uppsala. – Vi är duktiga på att ta hand om våra kunder. Det har vi alltid varit, vi har varit tvungna att vara det då vi inte haft så många kunder, utan mer haft stamkunder och deras vänner och kontakter. Vi har kunnat ge mycket tid till dem som inte har hittat sin soffa just för

27


Den nya lokalen är 1 300 kvadratmeter stor.

att de inte fått hjälp med det. Nu väntar en utmaning för oss att bibehålla den nivån när vi märker att allt fler hittar hit. För att kvalitetssäkra nivån har de anställt en säljare, och fler anställningar kan tillkomma beroende på hur försäljningen går. Något som Möbelmästarna Uppsala satsat på sedan några år tillbaka är hembesök och personlig styling hos kunder. Stylisten Sara Lindgren Staeger, som också arbetar i butiken, åker då hem till kunden och hjälper den att inreda och göra inköp utifrån sina behov. I samarbete med tapet- och färghandeln Färgexperten i Uppsala kan butiken erbjuda en helhetslösning. – Jag märker att det finns ett jättestort behov av detta. Jag är ute minst en gång i veckan, säger Sara. Detta är i linje med hur Möbelmästarna Uppsala vill profilera sig. – Kunderna ska känna att de får ett personligt bemö-

28

Butiken har ett samarbete med närliggande Färgexperten för att kunna ge sina kunder en helhetslösning.

tande och hjälp. Ju mindre man är desto lättare är det, så vi jobbar för att behålla den känslan ju mer vi växer, säger Gustav. Vi möter upp delägarna Pär Andersson och David Axén vid entrén. Till skillnad från Gustav, som har jobbat i företaget i nästan tjugo år, har Pär och David kommit in när de alla tre blev ägare för runt två år sedan. Innan vi avrundar sätter de sig i soffan, som för tillfället är butikens storsäljare och som pryder Möbelmästarnas katalog. De berättar att flytten gett flera mervärden, inte minst i gnistan hos de anställda. – Det är helt klart en nytändning, säger de. Det är snart lunchtid och man märker att allt fler börjar komma in i butiken. – Just nu ska vi försöka landa här, men det är klart att vi har många framtidsplaner. Men först vill vi ha koll på där vi står just nu innan vi går till nästa nivå, avslutar de.

PERSONLIG STYLING Hos Möbelmästarna Uppsala finns stylisten Sara Lindgren Staeger som varje vecka

gör flera besök hemma hos kunder för att hjälpa dem med skräddarsydda inköp och att styla sina hem. En service som efterfrågas allt mer.


Svensk design när den är som skönast. w w w. v i k i n g b e d s . s e


Stockholm Furniture & Light Fair möblerar om Stockholm Furniture & Light Fair pågår under perioden 6-10/2018.

30


40 500

Så många besök lockade Stockholm Furniture & Light Fair förra gången. Antalet utländska besök ökade med drygt 6,5%, till närmare 10 700. Besökarna kom från ett 80-tal länder.

Snart är det dags för Sveriges stora mässa för skandinavisk design. En fantastisk mötesplats för inköpare, arkitekter, designer och journalister. I nya upplagan har man bland annat möblerat om, lagt fokus på kunskap och bjudit in en höjdare inom italiensk design. TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON

A

ndra veckan i februari öppnar Stockholmsmässan i Älvsjö åter igen upp dörrarna till Stockholm Furniture & Light Fair. Eventet utlovar fem späckade dagar fulla av matnyttiga och inspirerande utställningar och seminarier, intressanta utställare och möjlighet till nya möten och kontakter i branschen, inte minst på kvällstid då även Stockholm Design Week pågår inne i stan. Och i år väntar en hel del nyheter. Bland annat har man valt att möblera om på mässan. – Besökarna kommer att mötas av en delvis ny layout. För att skapa en helhet och ge Greenhouse en tydligare inramning flyttar vi vår avdelning för unga och oetablerade designer till ett och samma område i hall C, berättar Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair. Det nya Greenhouseområdet kommer bestå av 39 formgivare, 27 designskolor från 17 länder och en utställning samt ett café som utformas av formgivaren Nick Ross. – I Victoriahallen kommer Designbaren, tillsammans med Stockholm Design & Architecture Talks att bilda

en integrerad enhet. Uppdraget att gestalta det nya området har gått till Luca Nichetto, berättar Cecilia. Inför 2018 har även indelningen i hallarna renodlats yttligare och vi har adderat fler varumärken. – Vi är mycket stolta över kvaliteten på att ha så extra många starka varumärken på plats, säger Cecilia. I nya upplagan kommer man också satsa ytterligare på kunskap och kompetens, bland annat genom att Stockholm Design & Architecture Talks, mässans forum för kunskap och diskussioner, utökas från fyra till fem dagar. – Det nya området i Victoriahallen som består av Designbaren, som är en blandning av utställning och toppklassrestaurang och scenen för Stockholm Design & Architecture Talk, utformas av Luca Nichetto. Bakom menyn står kocken Lina Ahlin, som är kock på restaurangen Agrikultur i Stockholm, säger Cecilia. Som vanligt kommer en mängd varumärken och initierade personer i branschen att vara på plats. – En av mässans höjdpunkter är Guest of Honourinstallationen som denna gång gestaltas av den italienska formgivaren och arkitekten Paola Navone.

31


Feb 6–10, 2018 Stockholm Furniture & Light Fair has been reinventing design since 1951. Together with Stockholm Design Week we form the world’s leading event for Scandinavian design. Welcome! stockholmfurniturefair.com stockholmdesignweek.com

32


Kom till FMI:s monter! Vi finns på C05:01.

GUEST OF HONOUR Italienska designern, formgivaren och arkitektern Paola Navone är speciellt inbjuden.

Paola Navone beskrivs som ett undantag på den italienska designscenen, som i över trettio år haft en given plats i den annars så mansdominerade italienska designeliten. Hon ligger bland annat bakom varumärket Mondo, som hon skapade 1988 med Milanobaserade designern Giulio Cappellini. Idag är hon även inredare och konsult till möbeltilverkare. – Paola Navone är en av vår tids mest intressanta och enastående designer. Vi beundrar hennes kreativitet och eklektiska estetik, liksom den fantastiska bredden i hennes produktion. Det ska bli spännande att se hennes sofistikerade och samtidigt lekfulla uttryck gestaltat i en installation här på mässans entrétorg, säger Cecilia. – Stockholm Furniture & Light Fair är en perfekt plats att träffas på och dela med sig av idéer. Traditionerna möts och berikar varandra i en vacker blandning. Du kan fortfarande uppleva traditionen från de stora

mästarna blandat med den smittsamma energin från unga formgivare, säger Paola Navone. Trendutställningen skapas denna gång av Christian Halleröd design och har fått namnet EN-AW 6082. Christian Halleröd har ritat butiksinredningar, bland andra för Acne Studios och Byredo. I samarbete med Materialbiblioteket kommer Christian Halleröd designs trendutställning utforska teman som äkta, fejk och hantverk. – Det har blivit viktigare att få en upplevelse när man besöker en butik, eftersom själva köpmomentet går att göra på nätet. Det här kan vara en anledning till att många inom detaljhandeln är intresserade av att bredda sin syn på inredning och därmed även sneglar mot konstvärlden för en större kundupplevelse. I vår utställning på mässan vill vi visa på de här riktning-

33


4

seminarier du inte får missal

1 Jonas Bohlin, Åke Axelsson och Mats Theselius som berättar om sin utställning Inside och sin design med Sune Nordgren, tis 6/2 kl 14. 2 Assemble, ungt spännande arkitektkontor från London, ons 7/2 kl 16. 3 Färg & trend 2019, Pej-gruppen från Köpenhamn, tors 8/2 kl 16. 4 Fler butiker när e-handeln växer – trender inom retail: Carl Johansson från Handelns Utredningsinstitut, fre 9/2 kl 14.

Programmet uppdateras löpande. För senaste versionen, besök www.stockholmfurniturefair.com.

arna, EN-AW 6082 är en installation om material bestående av monumentala objekt som utforskar dessa teman. Namnet EN-AW 6082 anspelar också på materialreferenserna i utställningen, säger Christian Halleröd. De senaste åren har Stockholm Furniture & Light Fair vuxit starkt och i fjol kom hela 40 500 besökare, varav cirka 10 700 var från hitresande från andra länder. – Intresset för skandinavisk design, som är ett välkänt begrepp, med signum som bland annat funktion och hållbarhet, har stadigt ökat i omvärlden. Mässan har vuxit successivt från att ha varit en angelägenhet på den svenska marknaden till att bli internationell mötesplats, säger Cecilia. Som tidigare nämnt har man sedan 2002 även adderat Stockholm Design Week för att ge besökarna en helhetsupplevelse – på dagarna gör man affärer och nätverkar

34

på på mässan, på kvällarna upplever man spännande events på stan. Slutligen tipsar Cecilia Nyberg dig som möbel- och färghandlare att komma väl förberedd dessa dagar. – Läs på vilka företag som deltar på mässan och förboka möten är ett tips, säger hon. Hon vill också tillägga: – Vi hoppas att besökarna passar på att också få med sig mer kunskap – att de tar sig tid att lyssna på våra seminarier och att besöka alla hallarna, för att hitta nya företag och få inspiration. För att hinna med allt som händer på mässan och i stan rekommenderar hon att försöka besöka mässan och Stockholm i två dagar. – Då hinner du träffa branschkolleger, se alla nyheter, få inspiration och få mer kunskap på mässan och sedan kan du mingla nere på stan och se allt spännande som händer där.

BUTIKSINREDARE

står bakom årets Trendutställning. Christian Halleröd design, som bland annat designas butiker som Acne studios och Byredo, kommer ha en installation med namnet EN-AW 6082 och finns i Hall C.


Din kund. Vårt fokus.

Din partner i alla kanaler – oavsett betallösning. Läs mer på resursbank.se/foretag eller kontakta Bosse Lundgren på tel. 0736-61 20 35.


Färgstarkt & mönsterrikt 2018

Glöm vitt, stilrent och kalt. Nu vill vi boa in oss med kulörer och mönstrade tapeter. Klara, mörka och mustiga, men också dämpade och varmt ljusa. Och inte bara på väggarna.

TEXT ELIN LILJERO ERIKSSON FOTO JONAS IGERSTEDT STYLING DENNIS VALENCIA


”Nu kommer vi använda färg på andra ytor än väggar. På tak, till exempel.”

V

YVONNE KARLSSON, colour designer och certifierad färgsättare på Alcro.

i går mot nya tider. Det vita och krispiga byts ut mot mer kulört och färgstarkt. Och kanske vi kommer skåda något helt nytt på trendhimlen. – Det är en väldigt intressant tid vi lever i. Sedan strax innan millennieskiftet har vi haft ett slags retro revival, där vi blickat tillbaka och inspirerats av trender från förr. Idag ser vi exempelvis mycket 1920-tal med art déco och bohemiskt 1970-tal. Men någonstans börjar vi nu se att det kommer en ny formgivning, säger Yvonne Karlsson, colour designer och certifierad färgsättare på Alcro. Färger kommer att mixas på nya sätt och ta plats på nya områden, något vi redan sett komma hemma hos de mest trendkänsliga. – Vi är inne i en period där vi kommer använda färg ganska kreativt. Jag tror att det kommer att komma nya kombinationer av kulörer, men framför allt kommer vi att använda mycket mer färg på andra ytor än väggar. På tak, till exempel. Även på snickerier, lister och dörrar, och liknande. Det har redan blivit typiskt för idag och kommer bli mer framöver.

Att våra hem blir färgrikare är ett tecken i tiden, menar Yvonne. – Med internet fick vi en större värld, men också en mindre värld. Saker som händer långt, långt bort kommer väldigt nära oss, vilket kan föda en viss oro inom oss. När de tre stora områdena miljö, ekonomi och politik blir orosmoment ser vi omvärlden som lite mer skrämmande. Det gör att vi vill boa in oss mer och helt enkelt vill omge oss med starkare färger och större mönster. Rent historiskt är detta något vi sett ske i oroliga tider. Färg gör att det blir mer ombonat i hemmet, vilket skapar trygghet. Det vita och krispiga som hägrat i många år kommer att bli mindre intressant. – Vitt kan vara väldigt snyggt, stiligt och blir fint till minimalistiska inredningar. Men det är också ganska kravfyllt, förklarar Yvonne. Vilken ton skulle du beskriva att de nya färgerna är i? – Under den närmsta tiden tror jag att vi fortfarande behåller de väldigt lättillgängliga pastellerna. De är fortsatt ganska dämpade, vilka är lätta och användbara i vår


!

Alcros nya kollektion ad.18 innehåller tre nya kulörtrender för 2018: Lemon Crisp – den mer kreativa varianten av de öjusa och ljusgrå nyanser vi sett den senaste tiden.

Dark Wood – en elegant och lekfull färgskala inspirerande av renässansmålningar och italienskt 70-tal med bohemiska inslag.

Desert Sunset – inbjudande, glamourösa och varma kulörer som påminner om soluppgång, öken och kvällsljus.

miljö. De gråa nyanserna blir kvar. Jag tror vi kommer att se många mörka kulörer, såsom mörkt blått, grönt och rött, vilket signalerar att vi vill göra vårt hem till vår borg. Sedan kommer brunt tillbaka som en spinoff på de terrakottafärger vi har haft ett tag. Vilken kulör är den mest vågade som kommer? – Lila. De violetta tonerna ser vi mycket i exempelvis modevärlden och jag tror de kan komma till våra väggar, men vi får se hur många som vågar utveckla det. Hur inreder man till mörka kulörer? – Många kan vara rädda för att det blir för mörkt, men idag har vi så bra belysning. Använd det! Det blir både spännande och dynamiskt. Men glöm lågenergilampor, idag finns så mycket fin och bra utvecklad LED-belysning. Något annat som är snyggt är att inreda ett mörkt rum med detaljer som har glans i sig. Blanka metaller, exempelvis. Det tillför snygga skiftningar i rummet och ligger fortfarande starkt i tiden.

”Mörka kulörer, såsom mörkt blått, grönt och rött signalerar att vi vill göra vårt hem till vår borg.”

Tips att ge dem som vill börja testa färg, men inte riktigt vågar? – Först och främst är det lätt att man kan skrämmas lite av att gå från en väldigt vit färgskala till en färgrik. Det är en process och något man behöver vänja sig vid. Men när man vågar vara modig så blir man oftast som mest nöjd. – Hitta någon snäll pastell att börja med, i en hall till exempel. Pasteller är också kulörer. Att färgsätta taket tror jag att många vågar göra. Man behöver ju inte måla innertaket knallrött, utan exempelvis ljust aprikos. Om man tycker det är för vågat kan man börja med en dörr eller en möbel. – Oavsett om du vill vara trendkänslig eller inte så tycker jag att du ska fokusera på känslan in rummet i första hand. Vill du ha ett ombonat sovrum kanske du ska kika på de här mörkare kulörerna som finns nu, för de skapar en intimitet. Vill du ha energi när du kommer hem kanske du ska testa att måla din hall i härligt solgul?

TECKEN I TIDEN När omvärlden känns allt mer osäker vill vi gärna boa in oss med färger och mönster.


Tapeten Atacama.

Farrow & Ball

Maximalism, blommigt & botaniska tryck är i fokus

Tapeten Hegemone.

FOTO FARROW & BALL

Charlotte Cosby, head of creative på Farrow & Ball.

Tapeten Helleborus.

Vilka är de starkaste tapettrenderna nästa år? – Vi ser en stor trend för utomhusinspirerade tapeter, där organiska och blommiga tryck är väldigt populära men också inspiration från de nuvarande trenderna i texturen, maximalism och återupptäckandet av naturen. Hur skiljer de sig från tidigare? – Efter att den minimalistiska, skandinaviska stilen dominerat inredningstrenden de senaste åren har vi gått ett tydligt steg mot en expressiv trend av maximalism. Den här trenden uppmuntrar dig till att experimentera med en uppsjö av mönster och färg genom att kombinera livfullt sammet, eklektisk möbeldesign och botaniska tryck såsom i den nya Helleborus-tapeten. Vilka tapeter från Farrow & Ball tror du kommer bli stora nästa år? – Inför den nya kollektionen har vi experimenterat mycket och utforskat uttrycket av maximalism, vilket resulterat i vår största motivdesign någonsin. Helleborus är ett organiskt mönster som skapar en känsla av tillväxt och föryngring och förvandlar hemmet till en varm och underbar reträtt. – Hegemone är mindre stel och definierad än ett klassiskt blommönster. Varje färgstarkt kronblad blommar fritt i alla riktningar och ser nästan ut som om den har klippts av papper. – Atacama har ett lekfullt tropiskt tryck som fått sitt namn efter den blomstrande sydamerikanska öknen. Den invecklade botaniska designen kombinerar rika strukturer och känsliga mönster och inspirerades av ett ljust färgat tyg som ligger inbäddat i en gammal kvarn.

39


Boråstapeter

Kulörstarkt & lyxig loungestil väntar 2018

Deep Sea Dive är en ny serie med fem enfärgade tapeter med en matt, sammetslen yta i begränsad upplaga.

Vilka är de starkaste tapettrenderna för 2018? – Redan under 2017 har vi sett att lyx och elegans letar sig in i våra hem. Under 2018 blir trenden mer etablerad. Det är en sparsmakad och elegant lyxtrend, där subtila detaljer och väl valda material spelar huvudrollen, så som ett mjukt guldskimmer på en tapet. – Vi lever idag ett globalt liv där influenser från hela världen är en del av vår vardag. Färger, formspråk och olika länders designarv blandas i en härlig mix av mångfald. 2018 fortsätter vi blicka utåt för ny inspiration samtidigt som vi bejakar våra egna rötter och tradition. Här samsas historiska tapeter och nyskapande samtida mönster med inspiration från hela världen. – Vi ser också ett ökat intresse för blommor, växter och odling. Trädgårdsarkitekter och florister har blivit våra nya influencers och inreder inte längre med bara möbler utan också med växter. De blommiga mönstren syns allt mer inom mode och inredning och tar även plats på tapet. – Även om fondväggarna knappast kommer att försvinna i tapetvärlden, så ser vi en allt mer ökande trend i att tapetsera alla fyra väggar. Samma tapet i hela rummet skapar en lugn och ombonad känsla och kan ofta ge rummet känslan av mer rymd. Vilka typer av kulörer kommer vi se mer av? – Under 2018 tror vi starkt på en bred neutral färgskala som skapar lugn och harmoni i våra hem, men parallellt med detta får de, från förra året, mörka väggarna konkurrens av mer kulörstarka nyanser. 2018 är året då vi bjuder in mer färg i våra hem, oavsett om det är fråga om färgstarka accenter tillsammans med vackra vita väggar eller, för dem som är lite modigare, varför inte våga en pigg kulör på hela väggen? Vi tror fortsatt starkt på blå och gröna toner, gärna i sällskap med en mjuk rosa och varför inte en piggare gul?

40

Tapeten Fairytale, Sense of Silence.

Vilka tapeter förutspår ni hos hos Boråstapeter kommer bli mest populära 2018? – Blommor! Här finns plats för såväl tät vegetation som skir grönska, prunkande buketter som sirliga blomsterslingor. En blommig tapet är ju aldrig fel, men under 2018 kanske den är extra aktuell? – Den lyxiga loungestilen kommer att vara populär. Äntligen kommer tapeterna till alla sammetspuffar, skulpturala lampor och lyxiga metall- och skinnmöbler. Som vi har längtat! – I tapetvärlden kan vi heller aldrig släppa de vita väggarna, som fortfarande är högst aktuella i våra hem. Inte heller kan vi släppa vårt fantastiska tapetarv med alla de underbara historiska mönstren som ryms där.

Noomi Spange, designer för Boråstapeter.


IMM-COLOGNE.COM Midbec

”Tapeter tar plats på rummets alla väggar” Tapeten Palma 18129

Per Johnson, marknadschef på Midbec.

Vilka är de starkaste kommande tapettrenderna? – Tydligast är att tapeter får ta mer plats på rummets alla väggar. Mer färg och mer mönster är på väg in då vi har ett ökat behov att göra hemmet ombonat och hemtrevligt när oroliga tider finns i vår yttre omvärld. Trenden att inreda med materialimiterande tapeter som exempelvis kalk, sten och betong är fortfarande högt i ropet då det stämmer så väl med våra inredningsideal. Vem vill inte bo i ett New Yorkloft med kalkmålade väggar med stora industriella fönster och massa gröna växter? Vilka tapeter förutspår ni hos Midbec kommer bli populära 2018? – Vi satsar stort inför SS18 med två nya kollektioner från vårt eget designteam. Först ut är tapetkollektionen Palma, som är designad av den oerhört meriterade tapetdesignern Björn Nilsson. Palma är inspirerad av sydligare breddgrader med mönster av palmblad och spännande stenväggar i en varm och mustig färgskala och kommer landa riktigt väl hos den inredningsintresserade som eftersöker det mer kontinentala uttrycket. Därefter släpper vi Morgongåva, en blommig, botanisk och helt underbar tapetkollektion designad av blomsterdrottningen Hanna Wendelbo. Morgongåva kommer attrahera den som vill inreda i en klassisk, genuin stil med tapeter som kommer älskas över decennier.

DEN INTERNATIONELLA INREDNINGSMÄSSAN

15–21 januari 2018

BraMässor Sverige AB P.O. Box 22 307 104 22 Stockholm Tel: +46 (0) 76 714 50 33 marie.hemdal@bramassor.se


Utvecklingen står inte still, den sitter Ordet showroom gör mig alltid lätt deprimerad. Showrooms är helt enkelt sällan en plats du känner för att frivilligt besöka. Miljön är alltid densamma … med några små variationer. Kallt och kliniskt, ljus som i en obduktionssal. I en för övrigt död miljö tronar det som ska visas och helst säljas. Det kan vara kläder, bilar, glas eller … möbler. Så det är med ett tillkämpat leende jag säger ”Vad kul” när Ekornes sverigechef förklarar att vi under den sista dagen av vår vistelse i Norge ska besöka företagets showroom i Ålesund. Men när vi kliver in där inser jag att det finns showrooms … och så finns det Ekornes showroom. TEXT BORIS BENULIC FOTO ANDRZEJ MARKIEWICZ

42


Arve Ekornes, som tillhör grundarfamiljen, började som lärling på företaget och har lett utvecklingsavdelningen många år: – Med Stressless satte vi en ny standard för marknaden, och det gör vi fortfarande.

43


N

När jag vandrar mellan våningarna i Ekornes showär jag vandrar mellan våningarna i room i Ålesund funderar jag på vad man ska kalla showroomäri Ålesund ett showroom Ekornes som egentligen ett helt fundehus? rar jag på vad man ska kalla ett showShowbyggnad? Det är inte bara som göräratt roomstorleken som egentligen ettden helthär hus? platsen skiljer sig från andra showrooms, det är Showbyggnad? själva miljön. Det är inte bara storleken som gör Här har man inte byggt upp en ny fastighet attutan denutgått här platsen skiljer från andrafanns showrooms, det från något sig som redan och som ärfunnits själva miljön. länge i hamnkvarteren; en stor gammal tegelbyggnad somenlager torrfisk. Här har mansom inte använts byggt upp ny för fastighet utan Man harnågot försiktigt och respektfullt moderniutgått från som redan fanns och som funnits serat under överinseende av det norska Riksanlänge i hamnkvarteren; en stor gammal tegelbyggnad tikvarieämbetet, lukten från fisken fick man bort som använts lagerom för igen torrfisk. genom att som om och rengöra med torr-is. Man har de försiktigt och respektfullt Nu ger rena tegelväggarna och moderniserat det gamla virketöverinseende i taket enavombonad och inbjudande under det norska Riksantikvarieämbekänsla. soffor tet, luktenAlla frånfåtöljer, fisken fick manoch bortinredningsdetalgenom att om och jer bidrar förstås också till att man känner sig välom igen rengöra med torr-is. kommen och vill gå runt och upptäcka … eller Nu ger rena och och det gamla virket bara sittadener entegelväggarna stund, meditera koppla av. i taketPåennågot ombonad och inbjudande känsla. Alla fåtöljer, sätt förkroppsligar alltså byggnaden själva soffor och själ; inredningsdetaljer ocksåutgår till att Ekornes man tar något bidrar mycketförstås gammalt, från traditionen, moderniserar och utvecklar. man känner sig välkommen och vill gå runt och upptäcka … eller bara sitta ner en stund, meditera och Det är en sak till som slår mig under den långa koppla av. rundvandringen. Ett vanligt showroom präglas något sättstatiskt, förkroppsligar byggnaden avPåatt allt är fixt ochalltså färdigt – det är själva till Ekornes själ; en man tar något mycket gammalt, utgår för att visa slutprodukt. här får du en känsla och av att du kommer in frånMen traditionen, moderniserar utvecklar. i Det en miljö ständig och är endär sakdet tillpågår som slår mig förändring under rundvandutveckling. ringen. Ett vanligt showroom präglas av att allt är När vi går runt i den mycket stora men ändå statiskt, fixat färdigt – det är till för attslås visa på något sättoch hemtrevliga anläggningen jagen slutprodukt. Men här får du Arve en känsla av att komav hur mina följeslagare Ekornes ochduBerit Steffensen hela där tiden betrakta allt vi ser mer in i en miljö detverkar pågår ständig förändring och och – även om det är välkända ting för dem – utveckling. fundera på saker och föremål; hur ska det de ser När vi går runt i den mycket stora men ändå på och varit med och skapat kunna bli bättre? något hemtrevliga anläggningen slås– tradition jag av hur Detsätt är som det ska vara på Ekornes mina följeslagare Arve Ekornes och Berit Steffensen och förnyelse. Konstant. hela tiden verkar betrakta allt vi ser och – även om det Ekornes, tillhör ärArve välkända tingsom för dem – grundarfamiljen, fundera på saker arbetar och förenu som en viktig del i koncernens vidare affärsutmål; hur ska det de ser och varit med och skapat kunna veckling men har under många år lett Ekornes utblivecklingsarbete, bättre? och som i varje genuint familjeDet ärbörjade som det skasom vara på Ekornes och företag han lärling i början–påtradition 1980-talet. förnyelse. Konstant.

3

FÄ R G, M Ö B L E R & I N T E R I Ö R

|

#5, 2017

När vi diskuterar hur Stressless utvecklats Arve Ekornes, som tillhör grundarfamiljen, arbetar sedan introduktionen 1971 är det lätt att förstå nu filosofin som en viktig del fåtöljen i koncernens affärsutveckbakom som vidare egentligen blivit lingmarknadens men har under många år lett Ekornes utvecklingsriktmärke för bekvämlighet och komfort. arbete, och som i varje genuint familjeföretag började han som lärling i början på 1980-talet. ”När Stressless utvecklades utgick vi från vad När vi diskuterar hur Stressless utvecklats sedan människor egentligen gör när de sitter i en fåtölj. introduktionen 1971 är det lätt att förstå filosofin Och vad många egentligen gjorde vid den tiden bakom fåtöljen somavegentligen blivitslut marknadens riktvar att koppla efter dagens med att titta på TV. de fåtöljer fanns var inte anpasmärke för Men bekvämlighet ochsom komfort. det behovet” , berättar Arve. –sade Närefter Stressless utvecklades utgick vi från vad människor egentligen gör när de sitter i en fåtölj. Och vad Resultatet av ett långt och tålmodigt utveckmånga egentligen gjorde vid den tiden att nytänkoppla lingsarbete i kombination med ett var totalt av kande efter dagens titta anpassade på tv. Men de blevslut en med stolattsom sigfåtöljer efter mjukt stöd och somanvändaren. fanns var Den inte gav anpassade eftertilldetnacke behovet, ryggrad och liksom gled med i kroppens rörelser berättar Arve. när den som sattlångt där ändrade position. Resultatet av ett och tålmodigt utvecklingsarVisst blev det en relativt sett dyrare produkt beteäni konkurrenternas, kombination med men ett totalt nytänkande en vare sig nu eller blev senare stolverkar som anpassade sig efter användaren. Den gav mjukt någon jag talar med på Ekornes se priset stöd till ett nacke och ryggrad och liksom gled med i kropsom problem. pens rörelser när den som satt där ändrade position. ”Stressless en standard. somänsätter Visst blev dethar en satt relativt sett dyrare Den produkt konen ny standard kan också ta betalt”, förklarar kurrenternas, men vare sig nu eller senare verkar någon Arve. En ståndpunkt som utvecklingen visar är jagkorrekt. talar med på Ekornes se priset som ett problem. – Stressless har satt en standard. Den som sätter en kommer på betalt, något intressant – vilken ny Här standard kan man ocksåin ta förklarar Arve. En standardsom är det som ska sättas? ståndpunkt utvecklingen visar är korrekt. Man hör ofta marknadsförare och utvecklare Här kommer man in på något intressant – vilken ställa frågan: ”Vad vill marknaden ha?” standard är det som ska sättas? Man hör ofta marknadsförare och utvecklare ställaensigointressant frågan: ”Vadfråga vill marknaFörvisso är det inte – men tror att Ekornes framgångar beror på att man denjag ha?” ställt en ärmer fråga: fråga ”Hur–anpassar Förvisso detfundamental inte en ointressant men jag vi vår produkt efter människors behov?” Om tror att Ekornes framgångar beror på att man ställt en man ständigt låter sig vägledas av den frågeställmerningen fundamental fråga: ”Hur anpassar vi vår produkt – då kommer man också att få en proefter människors behov?” Om man ständigt låtersom sig duktutveckling i takt med de förändringar sker i våra levnadsvanor. Marknaden är ju egentvägledas av den frågeställningen – då kommer man ligen summan av människors behov. Man också att bara få en produktutveckling i takt med de förändbehöver inte göra komplicerade analyser eller ringar som sker i våra levnadsvanor. Marknaden är ju gissa, sia och spå om vad marknaden vill ha om egentligen summan av människors behov. Man man serbara de grundläggande behoven hos männibehöver inte göraattkomplicerade analyser eller gissa, sia skor … som sitta bekvämt. och spå om vad marknaden vill ha om man ser de

”När Stressless utvecklades utgick vi från vad människor egentligen gör när de sitter i en fåtölj. Och vad många egentligen gjorde den Överallt,vid precis överallt, i tiden var att den stora byggnaden har koppla avsmå efter det skapats miljöer dagens slut med som bjuder in besökaren att titta på TV. att slå sig ner. Men de fåtöljer som fanns var inte anpassade efter behovet.” ”När det Stressless utvecklades utgick vi från vad människor egentligen gör när de sitter i en fåtölj. Och vad många egentligen gjorde vid den tiden var att koppla av efter dagens slut ”… Ekornes med att tittaframpå tv. gångar på att Men deberor fåtöljer man som ställt fannsen varmer inte fundamental fråga: anpassade efter ’Hur anpassar vi det behovet.” vår produkt efter ”… Ekornes frammänniskors gångar Om beror på att behov?’ man man ställt en mer ständigt låter sig fundamental fråga: vägledas av den ’Hur anpassar vi vår frågeställningen – produkt efter mändå kommer manOm niskors behov?’ också att få enlåter man ständigt produktutveckling sig vägledas av den ifrågeställningen, takt med de då förändringar kommer man också att fåsker en produktutsom i våra veckling i takt med levnadsvanor.” de förändringar som sker i våra levnadsvanor.”


– Skulle vi inte kunna … Johannes Liivrand, country manager Sweden diskuterar med Arve Ekornes – om det är något man märker när man följer människor i företaget är det att de ständigt och förutsättningslöst hela tiden bollar idéer om hur allt ska kunna utvecklas, hur man ska kunna ta ett steg till.

grundläggande behoven hos människor … som att sitta bekvämt. En del av de saker vi i dag ser som självklara var Ekornes först med – som att producera sina fåtöljer i tre storlekar: small, medium och large. Och det är sådant som visar att man verkligen utgår från människors behov – att man ser det som egentligen är självklart – men som alla andra inte inser det självklara i förrän det introducerats. Arve låter mig provsitta olika Stressless-varianter – och det finns många – och uttala mig om dem. Han

verkar hela tiden mentalt notera mina reaktioner och omdömen, och stoppa in dem någonstans i sitt ständigt arbetande hjärnkontor för vidare bearbetning i framtiden. Det är lite fascinerande att möta en person vars livsuppgift verkar vara att vi ska sitta så avkopplande och bekvämt som möjligt – men som själv aldrig riktigt verkar koppla av. När vi diskuterar hur utvecklingsavdelningen fungerar beskriver han hur många som är verksamma där, och hur de rekryteras … men så stannar han mitt i en mening och säger: ”Men utvecklingsteamet är ju så

45


”Vi säljer inte soffor, vi säljer komfort.” ”Vi säljer inte soffor, En del av de saker vi i dag ser som självklara var framtidens soffa jag ser börja ta form när vi går Ekornes först med vi – som att producera sina fårunt på avdelningen. säljer komfort.” töljer i tre storlekar: small, medium och large. Och det är sådant som visar att man verkligen utgår från människors behov – att man ser det som egentligen är Till självklart men som allaockså andra mycket mer. teamet –hör egentligen de på inte inser det självklara i förrän det introducerats. marknad och produktion. Dit hör familjen … ja, även bygdens Arve låterfolk.” mig provsitta olika Stressless-varianter – Familjen detuttala inte mig minst viktiga inslaget i och det finnsverkar mångavara – och om dem. Han teamet. Alltifrån Arves tidiga diskussioner med fadern: verkar hela tiden mentalt notera mina reaktioner och–omdömen, och stoppa in dem någonstans i sitt Jag var den ende som vågade säga emot honom. ständigt hjärnkontor vidare bear- som Fadernarbetande var den legendariske Jensför Petter Ekornes betning i framtiden. Det är lite fascinerande att möta två gånger ledde koncernen, andra gången upp ur vad en person vars livsuppgift verkar vara att vi ska somsåverkade vara en och gravbekvämt i början på 1990-talet. sitta avkopplande som möjligt –Han var en person förkroppsligade föreningen av men som själv som aldrig riktigt verkar just koppla av. När vi familj diskuterar hur utvecklingsavdelningen företag, och bygd. När företaget hotades av konfungerar beskriver han hurfrivilligt många som verk- sina kurs begärde de anställda att fåärsänka samma där, och hur de rekryteras … men så stanlöner och samtidigt gick Jens Petter runt på bygden, nar han mitt i en mening och säger: ”Men från dörr till dörr och lånade pengar.mer. Till teautvecklingsteamet är ju så mycket kunde räddas sinom tid fick och alla sina metFöretaget hör egentligen ocksåoch dei på marknad produktion. Dit hör … ja, bygdens pengar tillbaka. När familjen Jens Petter av även kungen tilldelades folk. ” Kongelige Norske St. Olavs Orden” sa han att ”Den han bara ville ta emot den om han fick dela den med Familjen verkar vara det inte minst viktiga inslaföretagets anställda. get i teamet. Alltifrån Arves tidiga diskussioner Arves egen familj ochsom fem vågade barn ingår med fadern: ”Jag varmed denfru ende sägasjälvemot honom. ” klart i ”teamet”: ”Jag testar allt hemma”. Fadern den legendariske Jens Petter Ekornes När vi var kommer in på avdelningen för soffor och jag som två gånger ledde koncernen, andra gången får produktfilosofin förklarad för mig inser jag återigen upp ur vad som verkade vara en grav i början på att EkornesHan på var något alltidsom verkar ligga lite före 1990-talet. ensätt person förkroppslialla andra. gade just föreningen av företag, familj och bygd. NärFörst företaget hotades av det konkurs begärde de ankonstaterar Arve självklara: ställda få sänka sinakomfort. löner och sam– Vifrivilligt säljer inteattsoffor, vi säljer tidigt gick Jens Petter runt på bygden, från dörr Men sedan utvecklar han det resonemanget vidare till dörr och lånade pengar. och ställer frågan komfort Företaget kundevad räddas och iegentligen sinom tidär. fick alla var det att sitta bekvämt och anpassat framför sinaIgår pengar tillbaka. När Jens Petter av kungen tilldelades St. Olavs Orden” tv:n – men”Den i dagKongelige har våra Norske konsumtionsvanor av media saförändrats han att han ville ta den om han – i bara en familj kanemot det vara så att defick förvisso dela den med företagets anställda. sitter samlade, men en person betraktar tv:n, två tittar Arves egen familj med fru och fem barn ingår på film i ivarsin laptop”Jag ellertestar surfplatta och en sitter och självklart ”teamet”: allt hemma” . lyssnar på musik eller en ljudbok i sin mobiltelefon. NärOch vi kommer in påsamsas avdelningen soffor alla ska gärna i sammaför soffa, ochoch alla ska jag får produktfilosofin förklarad för mig insersoffa sitta komfortabelt – och det är denna framtidens jag återigen att Ekornes på något sätt alltid verjag ser börja ta form när vi går runt på avdelningen. kar ligga lite före alla andra. På soffavdelningen möter också Berit verkar Först konstaterar Arve detvisjälvklara: ”Visom säljer stå soffor, och begrunda som närmast är enutveckkonstnärlig inte vi säljervad komfort. ” Men sedan lar han det resonemanget vidare ochfåtölj, ställer frå-samt installation och komposition av soffa, bord gan vadinredningsdetaljer. komfort egentligen är. andra I När går jag var något det att sitta diskuterar bekvämt hennes och anpassat senare arbete som framför TV:n – men i dag har våra konsumtionsinteriörstylist jag att–det en mångfacetterad vanor av mediaförstår förändrats i enärfamilj kan det uppgift ochförvisso en mycket viktig sådan.men en pervara så att– de sitter samlade, är det TV:n, att intetvå bara följapåmed när det sonDels betraktar tittar filmi trenderna i varsin laptop eller surfplatta och en sitter och lyssnar på före gäller färger och material – det gäller också att ligga musik eller i sinsom mobiltelefon. trenden; atten se ljudbok och veta vad kommer att bli popuOch alla ska gärna samsas i samma soffa, och lärt i våra hem och offentliga miljöer. Det är i sig en alla ska sitta komfortabelt – och det är denna

5

FÄ R G, M Ö B L E R & I N T E R I Ö R

46

|

#5, 2017

På soffavdelningen möter vi också Berit som verkar stå och begrunda vad som närmast är en konstnärlig installation och komposition avnär inte alldeles enkel uppgift. Trender skiftar inte bara soffa, fåtölj, bord samt andra inredningsdetaljer. det gäller klädsel och färger på möbler – även sådant När jag något senare diskuterar hennes arbete som färg ellerförstår vilka tapeter vi har påmångväggarna som vilken interiörstylist jag att det är en ändrar sig – och det ändrar sig snabbt. facetterad uppgift – och en mycket viktig sådan. Dessutom gäller det att hålla i huvudet Ekornes är Dels är det att inte bara följa med i att trenderna närvärldskoncern det gäller färger ochinriktning materialoch – det en – smak, vadgäller som är i också växlar att ligga trenden; att se ochtillveta vad mode inteföre bara från kontinent kontinent som kommer att bli populärt i våra hem och ofutan till och med från land till land. fentliga miljöer. Det är i sig en inte alldeles enkel Som Berit påpekar gäller detbara därför uppgift. Trender skiftar inte när att detfärger gälleroch material kännetecknas av samma somsom själva klädsel och färger på möbler – ävensak sådant vilken färg eller vilka tapeter vi har på väggarna Stresslessfåtöljen; total flexibilitet. Kunden ska kunna ändrar sig och – och ändraroch sig den snabbt. få den färg detdet material utformning kunDessutom gäller det att hålla i huvudet att den vill ha. Kanske kan man uttrycka det som att ett av Ekornes är en världskoncern – smak, inriktning de dragen hos inte Stressless attkondu kan ocheviga vad och somtidlösa är i mode växlar bara är från få din fåtöljs och soffasutan utseende anpassat tinent till kontinent till och med efter från det landsom till land. inte är tidlöst utan gäller just då och där. Som Berit gäller att färger Men det sompåpekar fascinerar mig det mestdärför när Berit visar mig och material kännetecknas av samma sak som runt och berättar om företagets filosofi när det gäller själva Stressless-fåtöljen; total flexibilitet. Kunden design är attfåunder rundvandringen förändras ska kunna den färg och det material ochmin densyn på Stressless. Eftersom jag vid det här laget provsuttit utformning kunden vill ha. Kanske kan man ut- så trycka det som attavettfåtöljen av de eviga och tidlösa dramånga varianter och lärt mig uppskatta gen hos Stressless är att du kan få din fåtöljs komforten (jag har till och med vant mig vid detoch knäpsoffas utseende anpassat efter det som inte är tidpande ljudet från mina ryggkotor när de hamnar rätt) löst utan gäller just då och där. – men jag har faktiskt alltid sett Stresslessfåtöljen som en slags möbel – för migmest har när det varit solitär Men detenskild som fascinerar mig Beritenvisar ochden berättar om filosofi –mig denrunt står där står och detföretagets är ju gott nog mednär tanke dethur gäller design ärdetattärunder på avkopplande att sittarundvandringen i den. förändras min syn på Stressless. Eftersom jag vid Men Berits verk ger mig en blick för hur man kan det här laget provsuttit så många varianter av fåbygga rumsmiljö som ärkomforten lika avkopplande töljenen ochhellärt mig uppskatta (jag harsom fåtöljen sig. Istället förvid att det bli något som står för sig till och imed vant mig knäppande ljudet från mina ryggkotor när – menoch själv i vardagsrummet ser de jaghamnar nu att rätt) fåtöljerna jag har faktiskt alltid Stressless-fåtöljen som sofforna kan bli det mansett bygger hela rummet kring. en slags enskild möbel – för mig har det varit en Som sagt, en del showrooms är så mycket mer solitär – den står där den står och det är ju gott än ettmed showroom. Ochhur en del fåtöljer är sådet mycket nog tanke på avkopplande är attmer än en fåtölj. sitta i den. Men Berits verk ger mig en blick för hur man kan bygga en hel rumsmiljö som är lika avkopplande som fåtöljen i sig. Istället för att bli något som står för sig själv i vardagsrummet ser jag nu att fåtöljerna och sofforna kan bli det man bygger hela rummet kring.

”Vi säljer inte soffor, vi säljer komfort.”

Berit Steffensen ansvarar för design och styling och det är ett arbete som innebär att

man var måste hantera ”I går det att både trender och traditioner sitta bekvämt och på en mängd marknader anpassat framför över TV:n – hela menvärlden. i dag har våra konsumtionsvanor av media ”Igårförändrats var det att sitta – i bekvämt en familjoch kan anpasframför detsat vara så att tv:n, de men idag har våra konförvisso sitter sumtionsvanor samlade, men en av media förändrats. person betraktar I en familj kan det TV:n, två tittar på vara så att de förvisso filmsitter i varsin lap- men samlade, topen eller surfplatta person betraktar ochtv:n, en sitter och på film två tittar lyssnar på musik i varsin laptop eller eller en ljudbok i en surfplatta och och lyssnar sinsitter mobiltelefon.” på musik eller en ljudbok i sin mobiltelefon.”

”… Ekornes är en världskoncern – smak, inriktning och vad som är i mode växlar inte bara från kontinent till kontinent utan till och med från land till land.” Stressless YOU James aluminum.

Som sagt, en del showrooms är så mycket mer än ett showroom. Och en del fåtöljer är så mycket mer än en fåtölj. � ▶ BORIS BENULIC ◀

Stressless YOU James aluminum.


”… Ekornes är en världskoncern –smak, inriktning och vad som är i mode växlar inte bara från kontinent till kontinent utan till och med från land till land.”

47


Seasonal Decoration at its best 26. – 30. 1. 2018

Create the best product mix for 2018

MERRY BUSINESS!

info@messefrankfurt.se Tel. +46 7 90 79 68 94

Your ticket to the top suppliers of seasonal and festive decorations: christmasworld.messefrankfurt.com

65787-020_CW_allgemein_Faerg_Moenler_och_Interioer_175x115 • FOGRA 39 • CMYK • mr: 08.09.2017

DU: 30.10.2017

Schweden-gb

27 – 30/1 2018 Frankfurt am Main

HAVE A NICE for your Business

Välkommen till världens största mässa inom konstnärshobby- och hantverksmaterial. Upptäck alla affärsmöjligheter, inspireras av aktuella trender och upplev själv alla nya tekniker och material på en och samma plats. Välkommen att besöka världens största DIY mässa. Köp dina biljetter, med fri lokaltransport inkluderat, till rabatterat förköpspris på: creativeworld.messefrankfurt.com info@messefrankfurt.se Tel. +46 7 90 79 68 94

48

65775-013_CRW_allgemein_Faerg_Moenler_och_Interioer_175x115_SSP • FOGRA 39 • CMYK • jw: 13.09.2017

DU : 03.11.2017

Schweden


20%

av butikers totala försäljning sker vid jul.

10 tips som

maximerar julhandeln

Är du tillräckligt förberedd inför årets mest hektiska tid? Vi lät Oliver Mohseni, säljutbildare och grundare av Froda, ge sina skräddarstydda tips till dig för att maximera försäljningen runt jul.

S OLIVER MOHSENI, med grundare av lånebolaget Froda och har över tio års erfaremhet av försäljning och är en omtyckt säljutbildare.

nart är julhandeln här och vi börjar redan i november tänka på hur vi ska överraska våra nära och kära. Statistik visar att ungefär 20 procent av butikers totala försäljning sker runt jul och att julhandeln har ökat konstant de senaste tio åren. Hur förbereder man sig bäst som butiksägare inför den maxade högtiden? Oliver Mohseni är en av grundarna till framgångsrika lånebolaget Froda. Han har lång erfarenhet av försäljning och är en uppskattad säljutbildare. Här delar han med sig av sina tio bästa tips för att öka din försäljning. – Oavsett om du förbereder dig inför en särskild kampanj eller bara vill öka försäljningen före jul, så tror jag dessa tips ska vara framgångsrika för dig, säger Oliver.

1. Simulera kundupplevelsen Låtsas vara en kund som kommer in för första gången (eller be en vän). Vad är det första du ser? Var fastnar blicken? Här ska du se till att skylta med de varor som du vill sälja.

2. Presentkort ökar försäljningen – men kom ihåg rean! Kan du erbjuda ett presentkort? Presentkort är en räddning för den kund som vet ungefär vilken typ av present man vill ge men inte exakt vad som skulle passa. Det visar statistiken också som säger att hela 65 procent av alla gåvor som köptes 2016 faktiskt var presentkort. Presentkort är generellt sett en bra affär eftersom de garanterar ett framtida köp i just din butik. Men glöm inte att tydligt skriva att det inte gäller för rabatterade varor så du slipper bli besviken över för låga marginaler i januari.

3. Underlätta för kunden Det måste vara enkelt att handla. Se exempelvis till att produkterna i skyltfönstren är lätta för kunden att hitta inne i butiken. Priset ska också vara tydligt, ovisshet skapar inte köplust. Välkomna in kunderna i butiken och se också sedan till att vara tillgänglig om de behöver hjälp.

49


4. Gör plats för rabattkoder

8. Var försiktig med rabatter

Vilka varor är mest populära under årets övriga månader? De kommer troligtvis vara populära även inför julhandeln och självklart ska du se till att det finns plats för dem på hyllorna. Genom att exempelvis erbjuda en rabatt, gärna rabattkod/kupong om du säljer online, kan du se till att impopulära varor lämnar lagret till förmån för mer populära.

Tänk på att en stor rabatt kräver väldigt mycket mer försäljning för att vinsten ska bibehållas. Ett exempel: Om din marginal är 50 procent (det vill säga om inköpspriset motsvarar halva priset som kunden betalar) och du ger 30 procent rabatt så måste du sälja 150 procent mer för att behålla samma marginal. Om du istället ger 10 procent rabatt räcker det att du säljer 25 procent mer för att behålla marginalen.

5. Mersälj i kassan När kunden är redo att betala måste det vara tydligt hur. Ordna så att eventuell kö blir tydlig med start och slut. Använd köputrymmet för merförsäljning genom att placera lättköpta och billiga varor där. Passa på att prata med kunden när de betalar. Skapa en relation och välkomna tillbaka.

6. Välj en vara som sticker ut! Det kan vara en god idé att komplettera dina ”storsäljare” med ovanliga eller speciella varor som kunderna inte hittar någon annanstans. Varför då? Jo, för då hittar nya kunder din butik när de söker efter en väldigt specifik vara, och ofta åker andra populära storsäljare ner i korgen samtidigt. Genom att ha ett litet antal unika varor kan du på så sätt attrahera nya kunder, även för dina ”storsäljare”.

7. Kundkvällar ger en liten extra push Kundkvällar är ofta ett uppskattat och roligt sätt att kicka igång julsäsongen på. Ett förslag på tema kan vara att prata om en aktuell trend eller nyhet, kanske presentera en ny design samtidigt som du bjuder på förfriskningar och ge specialpriser på några utvalda varor (eller rabatt på hela sortimentet för den som är givmild). Du får fin kontakt med dina kunder och de får en anledning att komma utöver att handla: umgås med medföljande vänner, få inspiration och en trevlig kväll! Det kommer de att komma ihåg nästa gång de behöver någonting som du säljer.

50

9. Planering, budget och marknadsföring Gör en budget, ta en titt på tidigare års försäljning och se över vilka behov du kommer att ha över de kommande högtidshelgerna. Samtidigt som du behöver se till att du har tillräckligt av dina mest populära varor på hyllan, bör du akta dig för att ta in för mycket varor. Du vill ju inte ha ett lager fullt av varor efter att högsäsongen är slut, eller känna att du inte kan göra den där kampanjen som hade varit perfekt för att boosta din försäljning!

10. Digital närvaro Digital marknadsföring är ett effektivt sätt att driva trafik och ger valuta för pengarna om man gör det på rätt sätt. Börja testa med en liten budget och följ upp resultatet. Google Analytics är ett bra verktyg för att ha koll på din digitala marknadsföring. För att attrahera nya kunder är Google Adwords utmärkt. Glöm inte bort sociala medier som Facebook och Instagram där du även kan rikta din annonsering mot målgrupper, till exempel de som liknar de som redan besöker din hemsida idag, som bor på en viss plats, har ett visst yrke eller intresse mm. För att synas hos befintliga eller redan intresserade kunder kan en mailkampanj göra tricket. Bra anledningar för att kontakta befintliga kunder är till exempel att informera om produktnyheter, en ny trend eller erbjuda en liten gåva nästa gång de handlar.

”Tänk på att en stor rabatt kräver väldigt mycket mer försäljning för att vinsten ska bibehållas.”118

ĂĽr av design & mĂśbeltillverkning

52


På över ett sekel kan mycket hända i ett företag. Det gäller inte minst norska möbeltillverkaren Talgø som grundades år 1899 och som de senaste 30 åren levererat till Sveriges möbelhandel. Idag står koncernen på flera ben och möbelverksamheten präglas av ständig produktutveckling. TEXT ANDERS FAHLMAN FOTO ANDRZEJ MARKIEWICZ, TALGØ

Å

ret var 1899. Det var då Thore Talgø och hans hustru Thora startade Nordmöre Möbelfabrik. Till en början var verksamheten helt och hållet inriktad på beställningstillverkning av sovrumsmöblemang och sängar. Därefter har rodret efterhand övertagits av Talgø-söner och vd idag för koncernen är Terje Talgö – fjärde generationen efter Thore och Thora. Kännetecknande för företagsledarna och företaget som helhet har alltid varit entreprenörsandan. När Talgø satsar så satsar man stort. Dagens Talgø, som ända sedan starten haft säte i byn Todalen 15 mil från Trondheim, står på flera ben; byggmarknader, tillverkning av byggprodukter av olika slag och så förstås möbler för hela huse, såsom köksmöbler, sovrumsmöbler, badrumsinredning, garderober, utemöbler och mycket annat. Alla dessa produkter kan beskådas i en unik byggnad som helt enkelt måste vara Möbelskandinaviens häftigaste showroom. Det handlar om Gammelfabrikken – den första fabriken belägen vid den vackra och dramatiska fors som i begynnelsen gav elström till produktionen. Den grundligt renoverade fabriksbyggnaden ligger nära ett av Norges vackraste fjällområden, och dit bjuds svenska och norska kunder in för att få en överblick över det stora sortimentet exponerat på över 4 500 kvadratmeter i flera plan. – En stor fördel med Gammelfabrikken är att vi här kan blanda möblerna med koncernens övriga produkter som exempelvis byggvaror. Bygginköparna är ofta vana vid att gå i trista miljöer men här får de se dem exponerade på ett helt annat sätt. Deras reaktion blir ofta ett stort wow, berättar försäljningschefen Rune Moe. Ola Magne Nordvik är vd för möbeldelen av koncernen. Han berättar att dagens Talgø kännetecknas av

två kulturer. Dels en ”sågverkskultur där en 2-tumsbräda alltid är en 2-tumsbräda”. Och så finns det en levande och dynamisk möbelkultur. – Möbler är modevaror med en designmässig livscykel på cirka fyra år. Därför måste vi ha en omfattande produktutveckling för att varje år kunna ersätta 25 procent av sortimentet. Produktutvecklingen är oerhört viktig och den tar sin början bland annat genom att vi lyssnar på stämningar hos möbelkedjor, återförsäljare och från våra egna representanter. Vi håller oss up-todate på många olika sätt om vad som händer, bland annat genom att besöka mässor över hela världen, säger han. För någon månad sedan besökte Ola Magne den stora trädgårdsmöbelmässan i Köln där han bland annat träffade ett tiotal av företagets leverantörer som ställde ut. – Mässbesök är alltid mycket givande och så var även detta. Först och främst får man ett intryck av hur marknaden rör sig vad gäller exempelvis stilar och trender. Vad jag noterade i år var, och detta har vi redan upplevt under säsongen som varit, att marknaden går från rotting som länge haft en stor dominans och istället sprider sig i olika riktningar. – Det blir mer metall och trä och dessa båda material i kombination. Detta är en trend som vi även ser på marknaden för inomhusmöbler. Den stora rottingdominansen ser alltså ut att avta till förmån för produkter i andra material och med motsvarande funktioner och utföranden, säger Ola Magne som liksom så många andra inom företaget är född och uppvuxen i Todalen. Finns det något gemensamt kännetecken för möbelprodukter från Talgø? – Vi har så många olika produkter för så många olika kundgrupper, men i vår design har vi ett ”vrid” åt det nordiska och ett slags egen Talgø-touch. Vi har en gedigen erfarenhet av hur en möbel ska vara konstruerad för

53


ANNONS

54

54


OLA MAGNE NORDVIK, Tony Johansson och Rune Moe. TALGØ är kända främst för sin skandinaviska design, kvalitet och funktionalism.

att hålla länge eftersom vi själva designar, konstruerar och tillverkar prototyper till alla våra möbler och har så gjort i 118 år, säger han. Idag sker den huvudsakliga produktionen på fabriker Asien eller i Östeuropa. Design och produktutveckling bedrivs dock inhouse i Todalen av designer, konstruktörer och skickliga möbelsnickare som bygger prototyper. Där skiljer sig Talgø från många andra möbelföretag som kort och gott oftast bara importerar möbler. Många gånger prövar man sig fram i olika steg när Talgø utvecklar en ny möbel. – Ja, ibland går vi runt och tittar i butiker eller i kataloger. Kanske hittar vi en ”lucka” eller kommer på en möbelvariant som ingen annan tänkt på. Våra designer tänker sedan till och gör en skiss, berättar försäljningschefen Rune Moe. – Sedan åker vi ut och presenterar skisser för kunder för att höra deras reaktioner. Om det finns ett intresse så bygger vi en prototyp. Sedan lastar jag in prototypen i bilen och åker ut till kunden för att visa den i färdigt skick och får synpunkter. Vi jobbar allt mer på det sättet, säger han. Den svenska marknaden bearbetas av säljaren och marknadskoordinatorn Tony Johansson som med Falkenberg som bas besöker ett 70-tal försäljningsställen en eller flera gånger om året. För honom är besöken viktiga trots att de huvudsakliga inköpen idag oftast sker via centrala inköpskontor. Tony berättar att han och Talgø eftersträvar långsiktiga och ömsesidigt lönsamma rela-

tioner med sina kunder och att det i grunden handlar om förtroende. – Kunderna ska veta att vi erbjuder dem kommersiella och lönsamma produkter så att det skapas omsättning, att de får leveranser snabbt och att leveranserna är fria från fel. Det är också viktigt att de får ett bra stöd av mig och från vårt kundservice-kontor. Våra kunder ska helt enkelt vara trygga och veta att vi har en hög servicegrad och att vi står på deras sida, säger Tony. Det är inte något självändamål för Tony och Talgø att öka antalet försäljningsställen. Han säger att Talgø väljer kunder som är seriösa, duktiga och inställda på långsiktighet. – De har givetvis även valt oss men det viktigaste för oss är att det handlar om ett ömsesidigt förtroende och samarbete. Kunderna ska också kunna arbeta i lugn och ro med vårt sortiment på sina orter. Därför har vi sällan mer än en återförsäljare på en ort, utom i de största städerna, säger han. Företagets Sverigelansering ägde rum på Möbelmässan Älvsjö i februari 1987 och skedde på typiskt Talgø-vis med en enorm satsning – på vattensängar, och enbart vattensängar. Talgø hyrde en monter på 450 kvadratmeter, mässans största, och fyllde den med massor av vattensängar som då var något nytt och okänt i Sverige. – Det blev en dundersuccé från första stund. Svenska möbelhandlare strömmade in i montern, och köer bil-

55


dades hos Talgøs representanter. Alla ville provligga de fantastiska vattensängarna och de blev helt hänförda över denna nyhet och sängarnas liggkomfort. I vår försäljningsbudget hade vi som mål att omsätta 6 miljoner kronor första året. Det blev 12 miljoner. Succén fortsatte i fem-sex år och vi hade hela tiden den största marknadsandelen tills trenden med vattensängar till slut avtog, berättar Tony. – Vi var inte ensamma med vattensängar på mässan men vi var störst. Kunderna förstod att vattensängar var den nya stora grejen och vi fick verkligen en rivstart i Sverige. Hela 1987 och 1988 åkte vi runt och satte upp utställningar och utbildade personal i denna stora nyhet. Under dessa två år hade ingen av oss semester. Totalt sålde Talgø cirka 100 000 vattensängar och var marknadsledande, säger Rune och ler. I slutet av 1980-talet bröt Den stora furuvågen fram som skulle vara i lite mer än ett decennium tills den tog en ände med förskräckelse för Talgø och många andra möbelföretag. Alla skulle ha furumöbler. I sovrum, i vardagsrum, i kök. Överallt. Och alla företag sålde furumöbler, inte minst IKEA. – Talgø red stort på furuvågen. Vi producerade så mycket vi kunde och försäljningsframgångarna var enorma. Trenden blev så omfattande att det blev brist på limfogplattor och då köpte vi fabriken Landsem Laminat och blev på så vis självförsörjande. Efterhand köpte vi fler fabriker och företag och breddade verksamheten på flera sätt, säger Rune.

56

När Talgø fyllde hundra år hade företaget 585 anställda, omsättningen hade passerat 300 miljoner norska kronor och furumöblerna sålde som aldrig förr. Vad det var exakt som sedan hände är nog inte analyserat i detalj. Kanske berodde det på något som pressen skrev om inredning med furumöbler, eller var det rent av IKEA som tröttnat på prispressade furumöbler och började agera, eller kanske var det bara kunderna som fått nog, men i början av 2000-talet dök plötsligt furumarknaden nästan över en natt. Ingen ville ha furumöbler längre och en mångmiljardmarknad totalt i Skandinavien punkterades som en sufflé. För Talgø och flera av de stora konkurrentföretagen blev fallet tungt och konkursen var ett faktum. Men år 2002 togs nya tag. Talgø satsade på nytt, och dagens diversifierade möbel-, byggmarknads- och byggvarukoncern började sakta ta form. Idag ligger årsomsättningen på cirka 600 miljoner kronor och antalet anställda i Norge uppgår till omkring 210. När Tony och Rune tar emot små eller stora möbelkunder från Sverige i Gammelfabrikken på kanten av fjällvärlden kan det hända att de även kompletterar klädseln med vandringskängor och funktionella ytterkläder. Området har nämligen fantastiskt fina och uppskattade vandringsleder. Uppskattade hos kunderna är även måltiderna och övernattningarna i den pittoreska och renoverade gamla hyttan, en bit från Gammelfabrikken i riktning mot fjället, där skogsarbetarna brukade äta sin mat på den tiden när virket till Talgøs möbeltillverkning hämtades från de omgivande bergssluttningarna.

”Talgø red stort på furuvågen. Trenden blev så omfattande att det blev brist på limfogplattor.”Vem blir Årets… Möbelhandlare Färgfackhandlare & Möbelleverantör? Nu kan du vara med att rösta på Årets möbelhandlare, färgfackhandlare och möbelleverantör. Skicka din nominering till info@fmibraschen.se med en kort motivering. Prisutdelningarna sker i Victoriahallen under Stockholm Furniture & Light Fair Onsdag 7/2 klockan 15.30 utser vi: Årets Möbelhandlare Årets Färgfackhandlare Fredag 9/2 klockan 12.45 utser vi: Årets Möbelleverantör Vem vill du nominera? Maila din röst till info@fmibranschen.se. Ange ”Årets…” i ämnesraden. Senast 10 januari behöver vi din nominering.

58


NOMI // OLIVA

VÄLKOMMEN TILL VÅR UTSTÄLLNING I TIDAHOLM! Vårt showroom på 3500m² visar möbler, trädgårdsmöbler, interiör & textil. lampor, köksartiklar samt konstväxter.

KONTAKTA: Andreas Engdahl 0702 72 76 94 // Rickard Wiik 0706 56 08 87

www.martinsen.se

Brilliant sittkomfort!

Point

Carat www.abovemobel.se

Above Möbel AB • Hantverksgatan 13 • 282 31 Tyringe • 0451 370 20 • info@abovemobel.se 59


Juridik

Avgjort i ARN

Uppgörelsen med konsumenten inte oskälig Tapetseringen hos kunden var dåligt utförd. Kunden sände ett godkännande av kompensationen för det aktuella rummet till företaget och väntade sedan på att företaget skulle återkomma med ett förslag om hur felen i de övriga rummen skulle hanteras. Vid senare kontakt med företaget menade detta att saken var slutreglerad. Kunden beställde tapetsering av tre rum och en vägg i sin lägenhet av ett företag. När arbetet var färdigt upptäckte kunden att tapetseringen var dåligt utförd. Det fanns bulor och ojämnheter och tapeten var sönder på ett ställe. Kunden begärde att arbetet skulle göras om. Företaget vägrade varpå kunden i stället begärde att få tillbaka hälften av vad den hade betalat för arbetet. Företaget accepterade inte detta förslag, men erbjöd sig att betala tillbaka halva kostnaden för arbetet i ett av rummen. Kunden skickade ett godkännande av kompensationen för det aktuella rummet till företaget och väntade sedan på att företaget skulle återkomma med ett förslag om hur felen i de övriga rummen skulle hanteras. Vid senare kontakt med företaget menade detta att saken var slutreglerad. Kunden yrkade vid nämnden i första hand att kvarstående fel skulle avhjälpas och i andra hand att priset skulle sättas ned till hälften. Företaget bestred kravet. Vid den besiktning av arbetet man gjorde tillsammans med kunden visade det sig att den och företaget hade helt olika syn på arbetet. Eftersom man vill ha nöjda kunder frågade man kunden vad den krävde för att bli nöjd. Kunden krävde då återbetalning av halva kostnaden för arbetet. Företaget kom med ett motförslag om återbetalning av ett lägre belopp i ett för allt. Överenskommelsen godkändes i sin helhet av kunden.

Statistik

Av handlingarna i ärendet framgår att företaget och kunden kommit överens om att företaget skall återbetala ett visst belopp i ett för allt som kompensation. Något som tyder på att denna överenskommelse skulle vara oskälig enligt bestämmelserna i 36 § avtalslagen (1915:218) har inte framkommit. Kundens yrkande avslogs.

Möbelhandel Detaljhandel

25 20 15 10 5 0 -5 -10 SEPT OKT NOV DEC

JAN

FEB MAR APR MAJ JUNI JULI AUG SEPT 2017

Samtliga uppgifter är hämtade från HUI/SCB:s Detaljhandelsindex avseende september år 2017.

Möbelhandeln ökade i september Möbelhandelns försäljning mätt i löpande priser ökade med 6,8 procent i september 2017 jämfört med september 2016. Priserna i möbelhandeln ökade under samma period med 0,3 procent. Mätt i volym ökade försäljningen i möbelhandeln med 6,5 procent. I kalenderkorrigerade fasta priser ökade försäljningen med 7,0 procent under september 2017. I detaljhandeln som helhet ökade försäljningen med 4,2 procent mätt i löpande priser. Priserna i detaljhandeln ökade med 0,3 procent i september. I kalenderkorrigerade fasta priser ökade försäljningen i detaljhandeln med 4,6 procent.

60


ZIGGY


A-Grossisten AB / AG Home & Light interior since 1972 Box 16012 • S-250 16 HELSINGBORG Showroom: Stenbrovägen 26 • S-253 68 HELSINGBORG SWEDEN

62

info@a-grossisten.se • Tel +46 (0)42 380 480 www.aghl.se

Interior since 1972


VÄLKOMNA ATT BESÖKA OSS I MONTER C04:40 www.eglo.com

t g i l s TÄNK HÅLLBART barn lt! e RENGÖR OCH SKYDDA FRÅN enk FLÄCKAR OCH SPILL! BESÖK OSS PÅ LEATHERMASTER.SE

www.leathermaster.se


FHD 2.qxp_Layout 1 2015-05-22 15:55 Sida 1

”STABILA KASSASYSTEM ÄR MIN GRUND FÖR EN TRYGG FÖRSÄLJNING” Varje bransch har sina specifika behov och önskemål när det gäller kassor, kassasystem, butiksdata och affärssystem – vi har verktygen för just ditt företag. Vi lotsar dig vidare i din verksamhet, från behovsanalys till implementering och uppföljning. Vi ger dig kontinuitet, långsiktig service och support. Fackhandelsdata är också Casios svenska distributör av Casios olika kassaregister. Vi levererar via vårt återförsäljarnät: Välkommen! www.kassamaskin.se.

Borlänge, Falun, Gränna, Hofors, Karlskrona, Knivsta, Malmö, Partille, Skövde, Vänersborg

Fackhandelsdata Brahegatan 21, 563 32 Gränna 08-447 56 00 www.fhd.se www.kassamaskin.se Följ oss på Facebook!

64


Framgüngsrik e-handel kräver en optimal plattform Oavsett bransch, storlek eller mülgrupp finns det mÜjligheter att skapa tillväxt pü nätet. Asküs kan, med närmare tjugo ürs erfarenhet av branschen, erbjuda ett heltäckande utbud av produkter och tjänster sü du kan bedriva framgüngsrik e-handel. Slü oss en signal sü berättar vi mer om hur vi kan hjälpa ditt fÜretag till gränslÜsa framgüngar pü nätet! Tel: 0533-69 16 00

www.askas.se

Asküs I&R Huvudkontor Järnvägsgatan 11, Säffle

Karlstadkontor SĂśdra Klaragatan 1A, Karlstad

Coro-Flex är en tjockbyggande, elastisk plütfärg med rostskyddande och tätande egenskaper. Produkten kan appliceras direkt pü metallrena, lätt rostiga, fÜrzinkade eller mülade underlag. Coro-Flex ger varaktigt skydd üt plüttak, plütfasader plütinklädda skorstenar, ventilationshuvar, hängrännor och stuprÜr, fÜnsterbleck, vindskivor mm. Produkten är vattenburen och ger en sidenmatt, slät finish även vid pensel- och rollerapplicering.

CORO-FLEX

D

ELASTISK FĂ„RG FĂ–R PLĂ…TYTOR

VA

TE

T

TEKNISKA DATA Finish: Sidenmatt, 60°: ¹ 20% Torrhalt: Ca. 50 (vol)% beroende pü kulÜr

VOC-halt: Max15 g/l (gällande gränsvärde januari 2010: 140 g/l) Rekommenderad torrfilmstjocklek: 2 x 80 Âľm MaterialĂĽtgĂĽng: 200 g/m² per skikt vid rek torrfilmstjocklek (motsvarande: 5 m² / kg) Torktid (20° C / 50 % RH): Dammtorr: 1 timma Hanteringsbar: 2 timmar Ă–vermĂĽlningsbar: 6 timmar Appliceringsvillkor: 8-55° C / max 80% relativ luftfuktighet Appliceringsmetod: Pensel eller roller med lĂĽng ludd RengĂśring: Vatten

A

FĂ–RDELAR s Superelastisk (> 200% ) - fĂśljer underlagets rĂśrelser s Extrem vidhäftning - flagnar ej s Tjockbyggande - tätar läckage s Korrosionsskyddande - bevarar dina objekt s Grund- och toppfärg i ett - färre produkter s Vattenburen - ingen obehaglig lukt s UV- & väderbeständig - bestĂĽende funktion s Goda utflytningsegenskaper slät finish utan penselmärken

Slät penselfinish

N BAS E

R

ROSTSKYDDANDE & TĂ„TANDE

>200%

PlĂĽttak

PlĂĽtfasader

PlĂĽtdetaljer

Elastisk

Flagnar ej

Rostskyddande

Induf AB s FAX s INFO INDUF SE s www.induf.se 65


Nästa nummer

Nästa nr

01 2018

TEMA

t e h r a b ll å H SVENSSONS i Lammhults nya butikskoncept

STOR MÄSSRAPPORT!

66SV ENSK A H E M .SE

KVALITET. UTVALT AV SVENSKA HEM.

FURNITURE WITH DEDICATION HASLEV.COM

SATSA PÅ NÅGOT HÅLLBART Många har hittat till Svenska Hem på olika sätt. En del kommer från andra butikskedjor, är fristående handlare eller nystartade entreprenörer som söker en trygg organisation att växa i och med.

organisation som ger dig ett unikt sortiment, kedjans förmånliga avtal, bra rabatter och marknadsföring. Genom din tillväxt stärks också vi som kedja. Därför är din lönsamhet alltid det viktigaste för oss.

VARFÖR SVENSKA HEM? Vi arbetar med smarta samarbetsavtal vilket gör oss och våra medlemmar starka. Vi har ett noggrant utvalt sortiment där kvalité kommer i första hand. Vi satsar på starka varumärken som också har blivit något av vårt signum. Allt detta och mycket därtill gör oss till en stark och hållbar kedja.

VÄLKOMMEN Vårt huvudkontoret ligger i Jönköping vilket hanterar inköp, marknadsföring, IT, redovisning och lager för kedjans butiker. Kom förbi och hälsa på eller hör av dig så berättar vi mer!

DIN LÖNSAMHET I FOKUS Som ny Svenska Hem-butik blir du ansluten till en

Med vänliga hälsningar, Markus Chaib - VD 036-36 89 80, framtid@svenskahem.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.