Affärsplats Solna 2014 04

Page 1

affärsplats SOLNA ETT LOKALT AFFÄRSMAGASIN • NR 4 2014

EN SÄKER FRAMTID – vi träffar

framgångsbolaget Tempest Security ULRIKSDAL SKA LOCKA FÖRETAGEN:

”En aktiv och hållbar stadsdel”

Ambitiösa mål på Audi Järva Krog

HÄLSOFÖRETAGET EXPANDERAR

Extratidning om Arenastaden!

– möt Metropolitan Rehab


Just nu tar ett av Nordens modernaste handels- och kontorshus form i nya Hagastaden på Torsplan, klassat som ”Outstanding” enligt världens hårdaste miljöcertifiering BREEAM. Vill du veta mer om hur ditt företag kan utvecklas i en outstanding miljö? Välkommen att kontakta oss på NCC Property Development, mejla outstanding@ncc.se eller ring 08-585 530 22.

ncc.se/torsplan


INNEHÅLL

nummer 04, 2014

04 4. Ledare 7. Nyheter Starta Eget dagen & Solna stadsmiljöpris

8. När teknologi möter hjärta Nyöppnade Metropolitan Rehab

12. Ambitiösa mål Vi besöker Audi Järva Krog

17. Specialtidning Arenastaden Kontor, bostäder och service – allt om nya stadsdelen

34. Ulriksdal ska locka företagen En aktiv och hållbar stadsdel

36. Nätverkande med golftema Höstens första AffärsVerkstad

38. Med säker framtid Det går bra för Tempest Security

42. Nästa nummer

Aff ärsplats 3


LEDARE

Företag på framfart

E

fter en lång och skön sommar har nu höstsäsongen tagit full fart. I Solna går det bra för många företag, och kommunen har också en stark tillväxt av unga företagare. För att inspirera och uppmuntra dessa företagare, och även blivande sådana, arrangerade Solna stad i slutet av september Starta Företag dagen. På plats under dagen fanns bland andra Prins Daniel och Prins Daniels Fellowship och entreprenörsprogram. Mer om eventet kan du läsa bland våra nyheter på sida 7. Entreprenören Anastasia Georgiadou går det också bra för. Anastasia har drivit företaget Svensk Personlig Assistans i många år, och expanderar i höst med det nya bolaget Metropolitan Rehab, som fokuserar på att hjälpa människor som drabbats av skada, sjukdom eller har en funktionsnedsättning. Anastasia har genom åren fått ett flertal priser för sitt företagande. För Affärsplats Solna berättar hon om sina drivkrafter och sin strategi. Bläddra fram till sidorna 8-10 för att läsa mer. Vi har också träffat företaget Tempest Security, som på bara några år kommit mycket långt, och är i år för andra gången nominerade till Årets bevakningsföretag. Men de har också planer på att växa ännu mer. Läs intervjun med ägare och vd Andrew Spry på sidorna 38-40. I Arenastaden byggs det fortfarande för fullt, och stadsdelen har nu lockat till sig fler storföretag, som SEB och TeliaSonera. Nästa höst ska det stora shoppingcentret Mall of Scandinavia stå klart, där en rad unika konceptbutiker kommer att etableras. Ett exempel är Disney, som i och med denna etablering öppnar sin första butik i Sverige. Visionen är Arenastaden ska bli en levande stadsdel med både kontor och bostäder samt service och naturområden. Mer om dessa planer kan du läsa i vår extratidning, på sidorna 17-34. Önskar dig trevlig läsning och en härlig höst!

MIA MASNIC Chefredaktör

4

Aff ärsplats

affärsplats SOLNA CHEFREDAKTÖR Mia Masnic 070-951 78 56 mia.masnic@formatmedia.se ANSVARIG UTGIVARE Christer Carlson 076-555 79 53 christer.carlson@formatmedia.se SKRIBENTER Håkan Söderberg, Mia Masnic ART DIRECTOR Jessica Nyström FOTOGRAFER Rickard L Eriksson, Dino Mujkanovic OMSLAGSFOTO Rickard L Eriksson ANNONS Christer Carlson 076-555 79 53 christer.carlson@formatmedia.se TRYCK Printall DISTRIBUTION Till samtliga företag i Solna stad Publika platser i Solna. UTGIVARE Format Publishing Birger Jarlsgtan 18 114 34 Stockholm

PARTNERS


TÄNK DIG ETT KONTOR. MEN MED POOL OCH GYM.

Var tror du dina medarbetare jobbar bäst: i ett vanligt kontor med anonyma korridorer och trista mötesrum? Eller i en toppmodern anläggning som erbjuder öppna och ljusa ytor och exceptionell inredningsstandard? För att inte tala om gym, pool, café, prisbelönt mat, parkeringsgarage, biltvätt och generösa konferensmöjligheter. Läs mer om Solna Gate och vårt unika servicekoncept på www.solnagate.se.


êê ê

êêêêê

êê

ê

êêêê ê

ê

DAGKONFERENSER PÅ REGISSÖRSVILLAN

Hos oss anordnar du din dagskonferens i en lummig filmhistorisk miljö. Och du är i gott sällskap. Berömdheter som Selma Lagerlöf och Ingmar Bergman har konfererat kring sina filmprojekt här. Regissörsvillans konferenslokaler Ateljén och Laboratoriet har en väl bevarad 1920-talscharm men är moderna och fullt tekniskt utrustade för upp till 40p. Lokalerna ligger separerade från varandra, perfekt för det avskilda mötet!

VÅR RESTAURANG REGISSÖRSVILLAN

Prestigelöst, gott, roligt och hög kvalitet. Det traditionella, klassiska möter det nya påhittiga. Här finns något för alla– bara att Ni kanske inte visste det innan. Vi lägger stor vikt vid måltiden för att ge dig en njutbar helhetsupplevelse i smak, doft, färg, form – allt serverat med personlig service i vår trivsamma restaurang, eller på torget under kastanjen. Varmt välkomna till oss!

www.regissorsvillan.se Regissörsvillan Restaurang & Konferens | Ingmar Bergmans torg 1 | 169 40 Solna | Tel: 08-444 66 60 | info@regissorsvillan.se


NYHETER

Aula Medica får Solna stadsmiljöpris   Solnas stadsmiljöpris gick i år till Aula Medica vid Karolinska Institutet. Aulan hade redan lovordats för sin utformning och utsågs tidigare i år även till Årets Bygge i Sverige. – Aula Medica är en magnifik byggnad som genom sitt formspråk tar plats i stadsbilden. Aulans form, färger och uttryck skapar en helt ny byggnadsstil som vi inte är vana att se. Den yttre sidan är spektakulär och husets inre är harmoniskt och skapar ro i själen. Aulan är verkligen en värdig vinnare av 2014 års stadsmiljöpris, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren. Aulan innehåller en hörsal med 1 000 sittplatser, 100 konferensplatser och kontorsarbetsplatser. Den används för föreläsningar, vetenskapliga symposier, större tillställningar och konferensverksamhet. Omkring 90 personer arbetar i byggnaden. Aulabyggnaden lutar sig ut över Solnavägen och är därmed väl synlig i gaturummet vid entrén till Solna från Stockholm. De nedre våningsplanen är klädda med tegel medan fasaderna i övrigt består av glas. Byggherre är Akademiska Hus och aulan är ritad av Wingårdh Arkitektkontor.

Hasti Asadi & Hedieh Asadi

Nya tunnelbanelinjen blir gul   Det är nu bestämt att den nya tunnelbanelinjen som kommer att gå från Odenplan till Arenastaden får en gul färg på kartan. Det bestämde stockholmarna i en omröstning där över 16 000 förslag på färg skickades in. Färgen gul fick 70 procent av rösterna. Den nya tunnelbanelinjen från Odenplan till Arenastaden ska börja byggas 2016 och beräknas stå färdig 2022.

Heldag för nya företagare   I ingen annan del av Storstockholm är tillväxten av unga företagare så stark som i Solna. Den 25 september arrangerade Solna stad för första gången Starta Företag dagen, en heldag för nya och inte minst unga, blivande företagare. Syftet var att inspirera och uppmuntra fler att utveckla nya affärsidéer och starta företag. Under dagen erbjöds gratis rådgivning från experter och inspirerande seminarier på olika platser i Solna. På plats fanns bland annat Prins Daniel och Prins Daniels Fellowship och entreprenörsprogram som gästade Solna gymnasium. Här hölls också föreläsningar och rundabordssamtal med elever och några av Sveriges vassaste entreprenörer: Spotifys grundare Martin Lorentzon, Lina Gebäck från Linas Matkasse och Sandro Catenacci från Nobis Hotel. Bland inspiratörerna fanns även Hasti Asadi och Hedieh Asadi, grundare av företaget Deodoc och vinnare av Årets unga affärsidé i Solna 2013. Under dagen kunde de deltagande även få gratis rådgivning av expertrådgivare från Start-Up Stockholm, Almi Företagspartner, Nyföretagarcentrum, Nordea, PwC, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Företagarna Solna.

Vreten byter namn till Solna strand   Tunnelbanestation Vreten har bytt namn till Solna strand. Anledningen till namnbytet var främst att göra det enklare för alla som besöker området att orientera sig. – Stationen ligger i ett område som sedan början av 2000-talet benämns Solna strand. Tillsammans med SL och fastighetsägare i området ändrar vi nu även namnet på tunnelbanestation och busshållplatser, berättar Solna stad. Aff ärsplats 7


METROPOLITAN REHAB

NÄR TEKNOLOGI MÖTER HJÄRTA Den 19 september invigde Metropolitan Rehab officiellt sina nya lokaler i centrala Sundbyberg, vid gränsen till Solna. Ett företag med ambitionen att ge ett värdigt liv till de som drabbats av skada, sjukdom eller har en funktionsnedsättning. Ägare är Anastasia Georgiadou, 51, och en gång Årets företagare i Solna.

Av Håkan Söderberg Foto Rickard L Eriksson

Vision ”Vi vill skapa en unik, personlig rehabilitering där hjärtat klappar för individens möjligheter till ett värdigt och värdefullt liv efter en skada, sjukdom eller funktionsnedsättning. Vi har en mångfaldig människosyn med respekt för etniskt ursprung, religion, könstillhörighet samt sexuell läggning. Metropolitan Rehab är en verksamhet med en personlig prägel där man känner sig välkommen och känner att man utvecklas.”

8

Aff ärsplats


METROPOLITAN REHAB

E

gentligen är det krisen i Grekland som medverkat till den nya satsningen. – Jag har länge haft planer på att öppna något liknande i Grekland men när krisen kom var det bara att inse att det inte skulle funka. Då började vi fundera om vi inte kunde göra det här istället och nu är vi där, säger Anastasia Georgiadou. Hon driver företaget tillsammans George Antonopoulos, sjukgymnast med specialistkompetens inom neurologi och ortopedi samt doktorsexamen inom både ortopedi och biomekanik. Han började som sjukgymnast i Anastasias företag Svensk Personlig Assistans. De senaste åren har han arbetat och utbildat sig i England men nu har han återförenats med Anastasia igen. Han tror att kombinationen av konventionell sjukgymnastik och utnyttjade av den absolut bästa teknologin kommer att göra att Metropolitan sticker ut. – Vi använder mycket teknologi idag och jag tror vi blir först i Sverige med robotik (läran om robotar och vetenskapen och om mekaniska automatiserade anordningar, red. anm.) som kom-

mer att betyda mycket inte minst för cp-skadade. Inom fem år ska vi vara där, säger han. METROPOLITAN REHAB består idag av två team; ett primärvårdsteam och ett neuroteam. Teamen har fyra sjukgymnaster och tre arbetsterapeuter samt en logoped, kurator och dietist. Just nu söker företaget fler sjukgymnaster eller fysioterapeuter, som det kallas. – Det är samma sak men i botten finns en önskan att komma bort från sjukbegreppet och se möjligheterna, säger Anastasia. De nya ska helst vara flerspråkiga och dessutom kvinnor. – Det är en medveten strategi. Det finns bara en kvinna i basteamet och många av våra kunder har svårt att låta sig behandlas av män. Det måste vi respektera, säger Anastasia. Det flerspråkiga och därmed mångfalden ingår också i den medvetna strategin. Här finns personal som talar finska, rumänska, polska, spanska italienska, turkiska och svenska. Metropolitan Rehab som har tjuvstartat några månader innan den officiella invigningen har redan cirka 1000 patienter i månaden men Anasta-

sia tror att det kommer att blir fler och fler. Det handlar om att nå ut med information. Att ett besök här bara kostar 100 kronor som vid vanliga sjukbesök och att företaget ingår i högkostnadsskyddet. Och inte minst att kravet på remiss faktiskt är borta. – Många känner inte till att man inte längre behöver remiss för att söka hjälp med sin rehabilitering. Man kan i princip komma direkt till oss och beställa tid, säger George. Däremot kan läkare skriva ut remiss till Metropolitan för människor som inte har möjlighet att komma ut. – Vi åker hem till folk och hjälper dem med behandling när de är så rörelsehindrade att de inte kan komma hit. NÄR MAN KOMMER in i lokalerna möts man av ett café, där man kan fika eller ta någon lättare matbit. The Mätt är det något märkliga namnet. – Vi letade lokaler i över ett år och när vi till slut fastnade för de här var de egentligen för stora. Till slut bestämde vi oss för att öppna ett café vid ingången. Vi hade lite olika namnförslag bland annat The Met, men det var upptaget så

Aff ärsplats 9


METROPOLITAN REHAB

då fick det bli den här svenska varianten, säger Anastasia med ett leende. – Många av våra kunder fikar här men alla är välkomna. Det är ju extra roligt när det kommer in folk utifrån. Vi har en starkt ekologisk inriktning vilket är vi stolta över, säger hon. EN ANNAN FÖRDEL med se stora lokalerna är att många är rörelsehindrade, en del sitter i rullstol. Då är det skönt med lite rymd tror Anastasia. Hennes företag Svensk Personlig Assistans har också flyttat in i de nya lokalerna. Tidigare hade de sitt kontor på Solnavägen vid Råsunda. År 2010, i ett av Affärsplats Solnas allra första nummer, intervjuade jag Anastasia om den satsningen. En av hennes önskemål då var att starta nya företag i branschen och nu är hon ytterligare ett steg på den vägen. Eller två, eftersom hon är caféägare också. Anastasia Georgiadou är omtalad för att var en kvinna som ofta tänker utanför boxen. Hon anställer gärna äldre människor och har även an-

10

Aff ärsplats

ställt chefer som varit gravida. Hon uttrycker ofta att det är väldigt roligt att vara företagare och tycker att det gnälls lite för mycket. Anastasia har också fått en hel del priser för sitt företagande. 2006 tog hon emot Årets kompetenspris för mångfaldsarbete vid Kompetensgalan (nuvarande Chefgalan) och 2007 blev hon Årets entreprenör i Solna. 2011 UPPMÄRKSAMMADES Anastasia Georgiadous bidrag till svenskt näringslivs utveckling då hon fick ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framgångsrikt entreprenörskap. – Jag måste erkänna att jag tycker att det är ganska roligt med priser. Näringslivsmedaljen visste jag inte ens vad det var för något, men jag förstår nu att jag hamnat i fint sällskap och det betyder förstås en del för mig, sade Anastasia när jag intervjuade henne 2010. Nu återstår att se vilka medaljer och utmär-

kelser som väntar för arbetet med Metropolitan Rehab. Ändå började allt egentligen med att hon bara ville hjälpa sin handikappade bror. Hon var butiksbiträde i Tensta men fick ägna mycket tid åt sin bror och mamma. Mamman fick ett, som det då hette, hemvårdsbidrag för honom men det drogs in över en natt. Anastasia började forska i det. Det visade sig att det inte dragits in över en natt, någon form av information hade gått ut men mamman och många andra i hennes situation kunde inte svenska och hade ingen koll på det svenska regelverket. – Då jag började själv hjälpa både min egen och andras familjer. Så småningom slutade hon sitt jobb och gjorde fritiden till jobb istället. Inte för att hon egentligen ville driva företag. Snarare tvärtom. Hon ville vara ledig mer och spendera tid tillsammans med sin dåvarande man och barn. Men nu är hon där. Och hon älskar att driva företag.


Vi står för hälsan!

MASSAGE & NAPRAPATI SATSA PÅ DIN PERSONAL OCH LÅT JOYLIFE ÖKA ER LÖNSAMHET! Massage & Naprapati på jobbet kan utnyttjas av alla på företaget. Personalen kan genom massage & naprapati återställa eller bevara sin hälsosamma nivå, individer med stressymptom och smärta fångas upp i ett tidigt stadie och de sjukskrivna får hjälp med återgång till arbetet genom behandlingar som stöttar den fysiska och psykiska hälsan. Hur fungerar det? Ni får en egen massör/naprapat som kommer till er arbetsplats eller behandlar på vår klinik. Behandlingen består oftast av klassisk massage på bänk eller naprapatbehandling. Vi arbetar mest med rygg, nacke och axlar så att kroppen får möjlighet att vila och återhämta sig.

Exempelkostnad: Massage inklusive allt en halv dag per vecka kostar ca 2 500 kr. Massage och naprapati är avdragsgillt för företaget och som anställd slipper du förmånsbeskattning. Erbjudande: Låt oss komma förbi före årsskiftet så får ni testa en kostnadsfri behandling. Om Joylife: Vi driver idag 4 egna kliniker och öppnar nu ytterliggare en i Solna på Dalvägen 8 Kontakt: Läs mer om oss på www. joylife.se eller ring oss på telefon 070-6000 600 eller mail till peter@joylife.se


AU D I J Ä R VA K R O G

AMBITIÖSA MÅL Audi Järva Krog ligger granne med Scandic Järva krog, som ligger ”där köerna börjar” som en hotellchef en gång uttryckte saken. Den som kommer norrifrån på E4 eller E18 och ska in till Stockholm vet vad hon menar. Men faktum är att det också är viss kö till Audi. Cirka 2 500 bilar om året säljs här. Av Håkan Söderberg Foto Dino Mujkanovic

2014

har varit ett riktigt bra bilår, konstaterar Izabelle Bengtsson, säljare och elbilsansvarig på Audi Järva Krog. – Vi märker i och för sig att det varit lite sämre tider. Många företag byter ut sina bilar var tredje år men den här gången har de skjutit fram det hela ett år. 2010 var ett bra år för oss och nu blir 2014 minst lika bra, säger Izabelle Bengtsson. Kanske kan man med viss förvåning konstatera att bilförsäljningen går så bra. Förutom konjunkturen ligger klimat- och miljöfrågan högt på agendan i samhället och bilen pekas ofta ut som en miljöbov. Det tycks inte påverka konsumenterna. Izabelle Bengtsson menar att det inte är någon motsättning i det. Hon är starkt engagerad i miljöfrågan och anser att hela Audi, faktiskt hela Volkswagen-koncernen där Audi ingår, sätter miljön i fokus. – Om någon sagt till mig för några år sedan att en A3 bara skulle dra 120 gram koldioxid per kilometer så skulle jag inte ha trott dem, men nu är vi där, säger hon. Audi har också ambitiösa mål om hur mycket koldioxid man får släppa ut 2020. För att nå dit samarbetar man med ett energiföretag.

12

Aff ärsplats


AU D I J Ä R VA K R O G

Aff ärsplats 13


AU D I J Ä R VA K R O G

– Om våra bilköpare har en elbil, men laddar den med kolkraft från Polen, då är inte mycket vunnet. Det företag vi samarbetar med är stora på vindkraft. Det handlar om att vi faktiskt också ska utbilda våra kunder och vi vet att Audiägare är miljömedvetna, säger hon. NÄR VI ÄR på plats kommer Miquel Montana och Jaron Jones, nya basketspelare i Solna Vikings, från Spanien respektive USA och hämtar ut sin nya, stripade Audi. Audi Järva Krog är en av Solna Vikings guldsponsorer. – Vi är glada att vi har möjlighet att driva sponsring lokalt och det här samarbetet tycker vi är jättekul. Audiägare är sportiga och hälso-

14

Aff ärsplats

medvetna så det passar vår profil, säger hon. I Stockholm finns fem lokala Audihandlare och de har möjlighet att sluta lokala avtal. Som många känner till är Audi Sverige huvudsponsor till det alpina landslaget. – Vi är som sagt glada för avtalet med Solna Vikings och vi håller också på att titta på annan lokal sponsring. Vi ligger lite avsides här och kunderna kommer ju i stort sett alltid till oss. Därför är vi glada om vi också kan vara med och bidra till det lokala samhället, säger Izabelle Bengtsson. Scandic Järva krog har ett 40-tal anställda med serviceverkstaden.

Fakta Audi Järva Krog Antal anställda: Cirka 40 Öppnade i Solna: 2011 då man tog över Jaguar. Övriga Audi i Stockholmsområdet: Audi Center Smista, Audi Danderyd, Hammarby Sjöstad, Audi Södertälje, Audi Service Östermlam, Svenskt huvudkontor: I Södertälje


VI FIRAR

5

ÅRS JUBILEUM I

SOLNA

ANNONS DÄRFÖR FIRAR VI MED ATT ÄNDRA PRISET PÅ ÅRSKORTET

395 KR/MÅNAD

BEGRÄNSAT ANTAL. ÅRSKORT 2009-ÅRS PRISER!

15

GRUPP- STYRKA- OCH CIRKELTRÄNING. PERSONLIG TRÄNING OCH YOGA. BARNPASSNING.

balancetraining.se


Quick Office Arenastaden Snabbt, smidigt, enkelt och effektivt! ERBJUDA

NDE!

Prova en Drop-Dow nplats kostnads fritt – året ut 20 14

Möbler, internet, utskrifter, kaffe och konferens ingår i våra Kontorspaket! Hyr färdigmöblerade kontorsrum från 1 arbetsplats och uppåt. Klart att flytta in samma dag. Vi spar tid åt dig, så att du kan lägga den på att skapa nya affärsmöjligheter. Quick Office driver även konferensanläggningen på Dalvägen 8! Hörsal för 120 personer – Konferensrum för 4 – 40 personer. Boka bolagstämman, konferensen, kickoff eller kundevent hos oss.


• SEB flyttar in • Rätt läge för framgång • Ett grönt samarbetsprojekt • Skandinaviens största shoppingcenter

ARENASTADEN

STADSDELEN LOCKAR STORFÖRETAGEN


ARENASTADEN

FOKUS ARENASTADEN

I

Arenastaden byggs 3 000 nya bostäder, 15 000 nya arbetsplatser, hotell och norra Europas största köpcentrum: Mall of Scandinavia. Och förstås nya nationalarenan som redan är på plats: Friends Arena, som är Skandinaviens största multifunktionsarena med plats för 50 000 sittande åskådare. Dessutom byggs infrastrukturen ut. Tvärbanan har förlängts till Solna station i Arenastaden, flera pendeltåg i timmen åker till Arlanda flygplats, samtidigt som det blir nya av- och påfarter från E4 och E18. Det byggs även två nya broar, en vägbro och en gångbro, över spårområdet. Tidigare i år blev det också klart att Arenastaden får en helt ny tunnelbana. Totalt kommer närmare 20 miljarder att investeras i Arenastaden med den nya nationalarenan, ny infrastruktur, bostäder, kontor, köpcentrum och hotell. Det gör Arenastadsprojektet till ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt. Stadsdelen utvecklas av tre bolag som ägs gemensamt av Solna Stad, Jernhusen, Svenska Fotbollförbundet, Peab och Fabege. Visionen är att skapa en levande stadsdel, som lever i stort sett dygnet runt. En rad stora aktörer och företag har valt att etablera sig i området. De senaste tillskotten är SEB och TeliaSonera, med 3 500 respektive 4 500 medarbetare som kommer att arbeta i Arenastaden. De blir grannar med bland andra Svenska Spel, Vattenfall, Apoteket, Nordisk Film, Addidas, Nike och Egmont. När stadsdelen är klar kommer 35 000 personer att arbeta i området. I den här specialtidningen kan du läsa mer om vad som är på gång i Arenastaden, och vilka möjligheter du som företagare, boende eller besökare kan vänta dig i framtiden. Trevlig läsning, Affärsplats Solna

18

Aff ärsplats

Arenastaden i siffror: • 30 000 arbetsplatser, varav 13 000 arbetar här redan idag • Över 450 000 kvm • Pendeltåg: 7 min från Centralen (4 min från Odenplan med pendeltåg från 2017 med nya sträckningen) • Tvärbana • 10 busslinjer • Tunnelbana (2022) • 3 000 bostäder


Din konferens i filmhistorisk miljÜ? Välkommen till Portvaktsstugan i Filmstaden!


NYTTJA ÅRETS NYTTJA ÅRETS FRISKVÅRDSBIDRAG! FRI SKVÅRDSBIDRAG! Boka din kostnadsfria provträning redan idag! Boka din kostnadsfria provträning redan idag! Låt oss hjälpa dig att komma igång med höstens träning! Vi hjälper dig att bli piggare, både påhjälpa jobbetdig och vardag. Nyttja Låt oss atti din komma igång medditt friskvårdsbidrag hoshjälper oss redan idag! höstens träning! Vi dig att bli piggare, både på jobbet och i din vardag. Nyttja ditt Det här ingår i ditt hos medlemskap hosidag! Actic: friskvårdsbidrag oss redan • Träning med instruktör som visar hur du tränar effektivt och säkert. Det här ingår i ditt medlemskap hos Actic: N • Personligt utformat träningsprogram Träning med instruktör som visar hur du Nu kan YHET! d som äreffektivt lätt att följa som garanterat tränar och och säkert. autogir u betala me d o ger resultat. friskvå Noch få ut d it • Personligt utformat träningsprogram t E T vH Nu karndskY ! it d to dire • Löpande uppföljning ochsom nyttgaranterat program som är lätt att följa och autogir u betala mket! d o när är dags att lyfta träningen ger det resultat. friskvå och få ut d itt rdskvit to dire till en ny nivå. kt! • Löpande uppföljning och nytt program när det är dags att lyfta träningen Kom in så visar vi hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål. till en ny nivå. Vi ligger mitt i Solna Business Park!

Kom in så visar vi hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål. Vi ligger mitt i Solna Business Park!

STYRKETRÄNING

GRUPPTRÄNING

ATC

PERSONLIG TRÄNARE

LIFESTYLE

KONDITIONSTRÄNING

STYRKETRÄNING

GRUPPTRÄNING

ATC

PERSONLIG TRÄNARE

LIFESTYLE

KONDITIONSTRÄNING

Actic Solna · Svetsarvägen 9B · 08-564 865 95 · actic.se · actic.se – facebook.com/acticsverige


ARENASTADEN

FRÅN INDUSTRIOMRÅDE TILL HÅLLBAR STADSDEL

Från ett nedgånget och förorenat industriområde till en ny, modern stadsdel. Vid Solna station växer nya Arenastaden fram. Om mindre än ett år öppnar Mall of Scandinavia, som väntas bli Skandinaviens största shoppingcenter och locka till sig mängder av besökare dagligen. Av Mia Masnic

V

isionen har varit att skapa en levande stadsdel, med en mix av både kontor och bostäder, butiker och grönområden. Hösten 2005 ritades de allra första skisserna på Arenastaden. Sten Hultquist, projektchef på Råsta Projektutveckling AB, har varit med från starten. Bolaget ägs av Fabege, Peab och Solna stad och har som uppgift att utveckla stadsdelen samt bygga och finansiera infrastrukturen i området. – Det har varit en fantastisk resa. Vi började i stort sett med ett tomt papper, när vi behövde hitta en bra plats för den nya nationalarenan. Det var oerhört viktigt att hitta ett bra läge med goda kommunikationer och där hade Arenastaden utmärkta förutsättningar. Det är roligt att se vilken succé det nu faktiskt har blivit, berättar han. DET BÄSTA BEVISET på att stadsdelen blivit en framgång är de många företag och boenden som flyttar hit, menar han. – Kollektivtrafiken i Arenastaden har för många företag varit en avgörande faktor när de valt att etablera sig här. De får dessutom nya, fräscha och moderna kontor med hög miljöstandard, vilket är värdefullt för många företag i dag, som har miljömedvetenhet högt på agendan.

BOSTÄDERNA HAR VARIT minst lika eftertraktade, berättar Sten Hultquist. De som flyttar in är i första hand 80- och 90-talister. – Vi tror att stadsdelen lockar unga just eftersom det kommer att vara ett levande område, med citypuls. Att det skulle bli ett pulserande område var målet från start. – Vi ville skapa en levande, attraktiv och hållbar stadsdel, som lever alla dagar dygnet runt. Arenastaden är en blandstad med både arena och shoppingcenter, kontor och bostäder. Det är den mixen som gör stadsdelen unikt. Det i kombination med det centrala läget är vad som har lockat hit så många, både företagen och de boende. I och med Mall of Scandinavia som öppnar nästa höst får alltså stadsdelen också all den service som de boende och företagen i området kan tänkas behöva. ATT BYGGA HÅLLBART tycker Sten Hultquist också att man lyckats med. – Dels började vi med en sanering av hela området, som var kraftigt förorenat eftersom det tidigare var ett industriområde. Det var en stor miljögärning. Vi följer också trenden med att bygga täta stadsdelar, vilket blir hållbart ur miljösynpunkt. Man sprider inte ut resurserna och

avstånden är små, vilket gör att människor lätt kan ta sig fram genom att gå eller cykla. Även kollektivtrafiken är en viktig del i hållbarhetstänket. Tanken är ju att de flesta ska åka kollektivt, och majoriteten av de som flyttar hit nu tillhör den yngre generationen, där många inte har bil. FRAMÖVER VÄNTAR en del utbyggnationer av kontoren i de centrala delarna av Arenastaden. Det kvarstår även ett bostadsområde nedanför Friends Arena vid Råstasjön, där man planerar att bygga 700 bostäder, och ett område vid Dalvägen. Det gäller också att hitta ett bra läge för uppgångar till den kommande tunnelbanestationen i Arenastaden. – Än så länge är det oklart var de kommer att placeras, men Tunnelbaneprojektet jobbar med en lokaliseringsutredning som redovisas senare i höst. Nästa år ska även alla väganslutningar och all den infrastruktur som Råsta Projektutveckling ansvarar för vara klart. Och Sten Hultquist är nöjd över projektets utveckling. – Många har försökt skapa liknande blandstäder men det är få som har lyckats. Därför är vi väldigt stolta över Arenastaden.

Aff ärsplats 21


Föreställ dig ett kontor. Fast inte så trist.

Tänk dig ett mötesrum. Men inte så beige.

Var tror du dina medarbetare jobbar bäst: i ett vanligt kontor med anonyma korridorer och trista mötesrum? Eller i en toppmodern anläggning som erbjuder öppna och ljusa ytor och exceptionell inredningsstandard? För att inte tala om gym, pool, café, prisbelönt mat, parkeringsgarage, biltvätt och generösa konferensmöjligheter. Läs mer om Solna Gate och vårt unika servicekoncept på www.solnagate.se.


ARENASTADEN

RÄTT LÄGE FÖR FRAMGÅNG

Visionen för Arenastaden är att det ska bli en levande och modern stadsdel. För det finns alla de rätta förutsättningarna, från läget till kommunikationerna, menar fastighetsbolaget Fabege, som äger större delen av de kommersiella fastigheterna i området.

E

n levande stadsdel. Det är Fabeges ambition för Arenastaden, där bolaget äger 90 procent av alla kommersiella fastigheter. Stadsdelens alla kontor, bostäder, butiker, grönområden och framtida kommunikationer ger de rätta förutsättningarna för att visionen ska uppnås, menar fastighetsbolaget. Anna-Lena Carlstedt, affärsutvecklare på Fabege, berättar: – Stadsdelens geografiska placering är exceptionellt bra. Arenastaden ligger strategiskt placerat vid pendeltågsstationen Solna station. Tvärbanan har sin slutstation här, citybanan kommer att stå färdig senast 2017, och till 2022 får stadsdelen även en tunnelbanestation. Området har också omedelbar närhet till E4 och E18, med Arlanda och Bromma flygplats lättillgängligt. Fabege förväntar sig också att det stora antalet dagliga besökare som väntas komma till Mall of Scandinavia samt till Friends Arena, ska bidra till att förverkliga visionen om en levande stadsdel. FLERA STORA FÖRETAG har redan etablerat sig i Arenastaden, och ett antal nya väntas flytta

Av Mia Masnic in under de kommande par åren, som SEB och TeliaSonera, med 4500 respektive 3500 medarbetare i Arenastaden. Dessa etableringar är betydelsefulla för stadsdelen. – De här stora aktörerna har noga utrett området, sett framtidsmöjligheterna och inser att det kommer att bli en fantastisk stadsdel. Då vågar man satsa. Det tror jag självklart lockar även andra företag, berättar Anna-Lena Carlstedt.

bra skyltläge, menar hon. – Med tanke på alla människor som kommer att röra sig i området är det en perfekt plats för företag som vill synas. I Arenastaden får man även en fastighetsägare som tänker långsiktigt och satsar mycket. Eftersom Fabege har ett så stort bestånd i området finns också större flexibilitet och fler möjligheter för hyresgästerna, om de exempelvis vill expandera, avslutar Anna-Lena Carlstedt.

UTÖVER DE STORA bolagen finns förstås även många mindre företag i området. I dagsläget finns inga stora vakanser. Bolagets nya fastigheter i stadsdelen kännetecknas av hög miljöstandard, och det pågår ett arbete med att miljöklassificera även de befintliga fastigheterna. De nya fastigheterna har en hyresnivå på cirka 2 600-2 800 kronor per kvadratmeter. – Hyrorna är lägre än i Stockholms innerstad men högre än i exempelvis andra områden i Solna. Men samtidigt anser vi att våra hyresgäster får så mycket mer här jämfört med andra områden, säger Anna-Lena Carlstedt. Förutom det exceptionella läget och kommunikationerna, får hyresgästerna också ett oerhört

Aff ärsplats 23


ARENASTADEN

ETT GRÖNT SAMARBETSPROJEKT

Vattenfalls nya kontor i Arenastaden är unikt på många sätt. Bakom den miljöcertifierade byggnaden ligger ett stort engagemang från både fastighetsägare, arkitektbyrå och slutkund.

M

itt i den växande Arenastaden i Solna ligger Vattenfalls nya, gröna byggnad. Projektet stod klart för invigning i september förra året. Fastigheten har certifierats med EU-märkningen GreenBuilding, Miljöbyggnad nivå Guld, samt belönats med utmärkelsen European Green Building Annual Award. Bakom den står fastighetsbolaget Fabege, med ett eget kontor

24

Aff ärsplats

Av Mia Masnic Foto Archus & Fabege alldeles intill den miljöklassade byggnaden som sträcker sig över 56 000 kvm. – Det har varit ett väldigt lyckat, grönt samarbetsprojekt, där både hyresgäst och hyresvärd från starten haft en hög ambition vad gäller miljö och energi, berättar Mia Häggström, miljöchef på Fabege och som varit med som beställare och samordnare under hela resans gång. Det nya huvudkontoret består av fyra sammanbundna hus i olika höjd. Arkitekturen är

skulptural och den tunga stommen i betong lättas upp med ljusa och glasklädda fasader. Slutresultatet ger ett modernt och lätt intryck. Miljötänket har funnits med i alla led. – För att lyckas bygga ett hus med så pass låg energiförbrukning var det viktigt att sätta miljön i fokus i alla steg. Vi har även haft kontinuerliga möten med Vattenfall, som har varit en otrolig engagerad kund. Deras höga ambitioner gör att helheten blir ännu bättre.


HELHETEN HON NÄMNER består av allt från unika, miljövänliga lösningar i konstruktionen, till verksamheten i huset. Vattenfall har 400 cyklande anställda och lösningar som uttag för elbilar. De har också haft en hög ambition vad gäller sin inredning. Till exempel har de valt bort textil med flamskyddsmedel och ersatt det med ullmaterial, samt arbetat med Svanenmärkta lösningar för arbetsplatsen. – De jobbar även tillsammans med oss för att minska sin elförbrukning, berättar Mia. Energibehovet för det nya kontoret är mindre än hälften av Boverkets byggregler. Den energi som sparas varje år motsvarar den totala ener gianvändningen för fler än hundra svenska villor och energiförbrukning ligger under 50 kilowattimmar per kvm och år. Det är strax över kravet för passivhus, men prognosen för byggnaden är 36 kilowattimmar per kvadratmeterUarda5 är miljöcertifierat i guldklassen, det högsta betyget inom miljöbyggnad. Materialet som använts i både bygge och inredning är miljösäkert och har granskats i miljödatabasen Byggvarubedömningen. HÖGST UPP I den glänsande byggnaden finns sedumtak, med vegetation som minskar dagvattenbelastningen och buller samt tar upp och binder luftföroreningar. Detta bidrar till stadsklimatet samtidigt som det isolerar, och därmed sparar energi. På taket finns även solceller och solfångare som förser fastigheten med el och värme. Utöver fria energier från solen tas fri bergkyla upp på sommaren via borrhål under byggnaden. Arkitektbyrån Archus tog sig an uppgiften att rita en hållbar fastighet. De viktiga aspekterna i en miljöbyggnad är inomhusmiljö, energi och materialval. Byggnaden är behovsanpassad, vilket innebär att exempelvis ventilationen stängs av efter kontorstid, men om några jobbar längre finns det möjlighet att förlänga drifttiden. Vid entrén har man skapat en slags utställning där det även finns en skärm där alla ska kunna följa hur husets energiåtgång ser ut.

Aff ärsplats 25

ARENASTADEN

För att lyckas bygga ett hus med så pass låg energiförbrukning var det viktigt att sätta miljön i fokus i alla steg.


ARENASTADEN

Energieffektivisering är trots allt klimatsmart och något man direkt kan se i resultaträkningen.

Mia tror att miljövänliga hus kommer att vara en självklarhet framöver. – I dagsläget är miljöcertifieringen ett bra system, för både kunder och investerare, för att alla ska kunna förstå och jämföra miljöbyggnader. Framöver får vi se hur behovet ser ut avseende certifieringar. Men jag tror absolut att vi kommer att bygga allt mer energismart och miljömedvetet. Fabege har ett uttalat mål att vi ska miljöklassa all nyproduktion och alla större ombyggnationer. HÄR I STOCKHOLMSREGIONEN har branschen kommit längre än i övriga landet – än så länge. Stora delar av nyproduktionen av kommersiella byggnader i Stockholm sker med någon form av miljöcertifiering. Men det kommer säkert att sprida sig. Vi bygger ju hus för framtiden. De kommer att överleva oss och bli vårt arv. Det ska man ha i åtanke, berättar Mia och fortsätter. – Den stora utmaningen för branschen är inte just nyproduktion utan att få ordning på de befintliga fastigheterna, som utgör cirka 99 procent av Sveriges fastighetsbestånd. Samtidigt berättar hon att det är något som Fabege arbetar aktivt med. – I vår befintliga fastighetsportfölj befinner vi oss femtio procent under den genomsnittliga energiförbrukningen i Sverige, på värmesidan. Jag kan tycka att det är märkligt att genomsnittet ligger så högt. Energieffektivisering är trots allt klimatsmart och något man direkt kan se i resultaträkningen. På så sätt tycker jag det är märkligt och även tråkigt att inte fler jobbar med de parametrarna. Det här området utvecklas också hela tiden, vilket är väldigt spännande. FLER LIKNANDE nybyggnationer är på gång hos Fabege. – Allt som vi producerar just nu här i Arenastaden ska miljöcertifieras och alla byggnader kommer att hålla en väldigt hög miljö- och energistandard. Uarda 5 var startskottet, och blev en arbetsmetodik hos oss. Sedan har vi fortsatt enligt den linjen. Det var en spännande och väldigt lärorik resa.

26

Aff ärsplats


d e n h ä r b e r ä t t e l s e n byg g e r på e n v e r k l i g h ä n d e l s e . b i l d e n ä r e n r e ko n s t r u k t i o n .

Rune, 69, missade andra halvlek. Nu kan han se fram emot höstsäsongen istället. Tack vare en hjärtstartare.

Kalmar FF hade hemmamatch på Guldfågeln Arena, sista matchen för säsongen. Rune älskar fotboll och är en trogen supporter. Plötsligt i början av andra halvlek blev han trött och föll ihop, utan förvarning. En av publikvärdarna på arenan såg vad som hände och kunde genast sätta in hjärt-lungräddning. En annan publikvärd larmade 112 och hämtade en hjärtstartare. Det räddade livet på Rune. Visserligen missade han andra halvlek, men nu kan han se fram emot höstsäsongen istället. Guldfågeln Arena är en hjärtsäker zon Sveriges nationalarena i Solna, Friends Arena, är också en hjärtsäker zon. Och de är inte ensamma i Solna,

många företag har förstått att det är lika självklart att ha hjärtstartare som brandsläckare. Gör som Friends Arena, låt oss hjärtsäkra din arbetsplats Med enkla medel kan vi hjälpa er att skapa en trygg miljö för era medarbetare och kunder. Allt som krävs är hjärtstartare och certifierad utbildning i hjärt-lungräddning. Vill ni veta mer? Kontakta oss. Ring 08-28 70 50 eller besök hlr-konsulten.se Vi tänker hjärtsäkra Solna. Vill du vara med?

t i l l s a m m a n s r ä d d a r v i l i v . h j ä r t s ä k r a s v e r i g e ä r e t t i n i t i at i v f r å n h j ä r t - l u n g f o n d e n i s a m a r b e t e m e d b l i wa l i v f ö r s ä k r i n g o c h a fa f ö r s ä k r i n g .


På 2Home hotel har vi lång erfarenhet av att se till att långväga gäster bor bekvämt i våra rymliga studios. Alla studios är bekvämt möblerade och fullt utrustade för självhushåll. Vi kan erbjuda olika typer av priser på våra studios som tex månadshyra. Är ni i behov av prisvärt och bekvämt boende så kontakta oss för mer information! Råsundavägen 175, SE-169 36 Solna Telefon 08 705 71 00 • Fax 08 735 78 28 • E-post info@2homehotel.se

S! ! TTI IS AATT GGRR

ENN IKIKE Å U T T R SS Å ! I BI BUME ER ARR! NNS S MMM SKKA NNOO NNUU NDDS ANN NDD AAN A A U N R HH U A K R !! NNNN T T T K PAPA ENEN DE E E E T T T T ININ DFFAFA Å E ET MMMM NA A A F I P PÅ KOO MMN SK K AR V VI ÄL LK VVÄ L Ä Ä H H S E ER L OCOC JUDUD B BJ

splan isplan

tools 32

IvanMelin, Melin,butikschef butikschefTOOLS TOOLSStockholm StockholmCity City Ivan

HOS BUTIKER HOS OSS OSS MÖTER MÖTER DU 2000 RÅDGIVARE, ÖVER 200 BUTIKER OCH OCH NORDENS NORDENS LÄNGSTA LAGERHYLLA Det byggarbetare,hantverkare hantverkare Detgör göross osstill tillnorra norraEuropas Europas ledande ledande leverantör av produkter och tjänster för byggarbetare, och Telefon 010 010454 45482 8250. 50. ochindustriarbetare. industriarbetare. Besök Besök oss oss ii butiken butiken på Hudiksvallsgatan 4 vid Vanadisplan! Telefon


ARENASTADEN

SEB FLYTTAR IN I STADSDELEN Fabege har tecknat ett 20-årigt avtal med SEB om att hyra i Arenastaden, Solna. Företaget kommer att samla stora delar av sin verksamhet i Stockholm och skapar 4 500 arbetsplatser i nya kontorsbyggnader i anslutning till Mall of Scandinavia.

M

oderna kontor med högt ställda miljö- och energikrav, ett bra kommunikationsläge och ett brett serviceutbud för medarbetarna var några av de krav som ställdes i upphandlingen. SEB:s kontor kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM och avtalet som tecknats är ett Grönt hyresavtal, vilket innebär ett fördjupat samarbete kring miljöfrågor och minskad klimatpåverkan. – Med Arenastaden har vi nu hittat en riktigt

bra långsiktig lösning vad gäller vår lokalisering i Stockholm där vi nu samlar merparten av verksamheten. Kombinationen av läge och service i en modern och levande stadsdel skapar en stimulerande arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Jan Erik Back, VD samt ekonomi- och finansdirektör i SEB. DEN SAMMANLAGDA projektkostnaden uppgår till cirka 2,3Mdkr. Hyresvärdet är 157 Mkr per år exklusive tillägg. SEB:s nya kontorsbyggnader beräknas vara färdigställda och tas i bruk

i två etapper, varav den första i maj 2017, som motsvarar cirka 60 procent, och resterande del i maj 2018. – Vi är stolta över att Fabege får förtroendet att skapa framtidens kontor för SEB, säger Christian Hermelin, VD Fabege. – Att de väljer Arenastaden visar att vi har lyckats i vår ambition med att skapa en attraktiv plats och attrahera ytterligare ett av Sveriges största företag till området, avslutar han.

Aff ärsplats 29


väm t Bek kerhe sä

Vi installerar bekväm säkerhet och är en av de största och äldsta lås- och säkerhetsfirmorna i Stockholmsområdet med fem butiker som erbjuder kompletta lösningar inom lås, larm, passersystem, kameraövervakning och tjänster runt dessa. Stockholm Strandbergsgatan 53 Tel: 08-13 29 00

Stockholm Rådmansgatan 54 Tel: 08-673 33 33

Solna Centralvägen 7 Tel: 08-734 06 70

Skärholmen Bredholmsgatan 22 Tel: 08-710 06 70

Södertälje Dalgatan 21 A Tel: 08-550 102 20

www.axlas.se


ARENASTADEN

Mall of Scandinavia

SKANDINAVIENS STÖRSTA

I september nästa år beräknas det stå färdigt: Skandinaviens största shoppingcenter. Då får Solna två stora köpcentrum, som dock har samma ägare: Unibail-Rodamco.

S

hoppingcentret har ambitionen att erbjuda den ultimata kombinationen av internationella och skandinaviska handelsaktörer. Enligt Unibail-Rodamco har förutsättningarna för flaggskeppsbutiker och innovativa butikskoncept aldrig varit bättre. Här vill man skapa en shoppingdestination och en unik retailmix där nya aktörer ges en möjlighet att etablera sig på den nordiska marknaden. – Med Mall of Scandinavia har vi fått chansen att utveckla en ny anläggning med bästa möjliga förutsättningar avseende bland annat läget och

infrastruktur, perfekt integrerat i staden med kontor, bostäder, hotell och Friends Arena. Kunden kommer att mötas av fantastisk arkitektur och design. Spännande miljöer ska skapas i skandinavisk design med internationell touch, säger Per Ronnevik, director of development and investments Nordic, på Unibail-Rodamco. PLATSEN DÄR Mall of Scandinavia uppförs räknas till en av de mest intressanta i norra Europa; ett unikt läge några minuter från Stockholm city. Shoppingcentret har också mycket bra förutsättningar vad gäller kollektiva transportmedel,

med anslutning till tåg, bussar, pendeltåg, tunnelbana och Tvärbanan1. Här finns 4,000 parkeringsplatser och snabba påfarter till både E4 och E18. Friends Arena ligger alldeles intill, såväl som hållplatser för buss, tvärbana och pendeltåg. MALL OF SCANDINAVIA ska att bli ett landmärke, menar Unibail-Rodamco. Inte bara för Stockholmsregionen utan för hela Skandinavien. Nöjen, inspiration, shopping och service kommer att finnas tillgängligt både dag- och kvällstid. Med inspiration från de fyra elementen; vatten, vind, eld och jord har Wingårdh Arkitektkontor

Aff ärsplats 31


ARENASTADEN

Ju längre fram i processen vi kommer desto fler väldigt intressanta koncept väljer Mall of Scandinavia. Vi ser också att många av dem som väljer att etablera sig här satsar lite extra. skapat en innovativ miljö som förenar internationell atmosfär med klassisk skandinavisk design. SHOPPINGCENTRET består av totalt sju våningsplan. Parkeringsmöjligheter på flera plan skapar ett naturligt flöde från flera håll, och beräknas göra alla våningsplan livfulla och intressanta för besökaren. Organiskt formade stråk skapar en inspirerande shoppingupplevelse. BLAND FÖRETAG som hittills valt att etablera sig i Mall of Scandinavia finns SF Bio, som gör sin största satsning någonsin och skapar Nordens första kommersiella IMAX-biograf. Det kommer att finnas totalt 15 salonger, varav en är IMAXutrustad, men även VIP-lounger, restaurang och bar för en ökad helhetsupplevelse. Åhléns lanserar sitt nya citykoncept med Åhléns Wellness,

32

Aff ärsplats

Café Å Lait och sitt nya barnkoncept. Bland modemärken finns Michael Kors, Gant, Hugo Boss, Odd Molly och inte minst världens största modegrupp Inditex. Disney har också valt att öppna sin första butik i Sverige, med sitt prisbelönta butikskoncept. Även Starbucks storsatsar och öppnar stort koncept som sträcker sig över två våningsplan. – Ju längre fram i processen vi kommer desto fler väldigt intressanta koncept väljer Mall of Scandinavia. Vi ser också att många av dem som väljer att etablera sig här satsar lite extra. Många har exempelvis valt att öppna sina första eller största butiker här och flera kommer att sjösätta helt nya koncept, berättar Lars-Åke Tollemark, VD, Unibail-Rodamco Nordic.

Fakta Mall of Scandinavia i siffror: 250 butiker 100,000 m2 uthyrningsbar yta 4 000 parkeringsplatser 7 minuter från Stockholm city


humlegarden.se • 08-678 92 00

Hyr i Hagastaden Första parkett till framtiden

Illustration: WSP

S:t Erikgsg. 117 Fyra ljusa våningsplan mitt i nya Hagastaden

NÄRLUNCHA! Du är inte långt från en fräsch sallad, dagens lunch eller takeaway. Välkommen förbi.

Hyr flexibla kontorslokaler med historia i väggarna och framtiden som granne. I Bilpalatset erbjuder vi möjligheten att hyra moderna kontor, delbara från 500 till hela 8 000 kvm i fyra plan.

BUTIKER: MÅN–FRE 10–20 | LÖR 10–18 | SÖN 11–18 ICA KVANTUM: MÅN–FRE 9–21 | LÖR –SÖN 9 –20 HEMKÖP: MÅN–FRE 8–21 | LÖR –SÖN 9–21 WWW.SOLNACENTRUM.SE

Läs mer på humlegarden.se eller kontakta Lennart Öberg på 070-678 01 89. Välkommen!

Insta

SC_annons_82x240_NÄRLUNCHA.indd 1

2014-06-18 14:34


Enklare än man kan tro.

Snabba leveranser DIREKT FRÅN LAGER

Linus hjälper dig möblera! Linus Söderberg Vretenvägen 2, 171 54 Solna Tel. 08-635 05 50 linus.soderberg@nkv.se

www.nkv.se


ULRIKSDAL

ULRIKSDAL VÄXER I den nya stadsdelen Ulriksdal öppnade nyligen Ulriksdalsskolan. Nu står det också klart att Johnson & Johnson flyttar sitt kontor till området.

S

trax norr om Arenastaden växer nya stadsdelen Ulriksdal fram. Det som förr var bland annat en kapplöpningsbana, är nu på god väg att bli en livlig stadsdel med både bostäder och kontor. Peab Fastighetsutveckling står för utvecklingen av området och här ska byggas totalt 1 500 bostäder och 9 000 arbetsplatser. I stadsdelen öppnade i år även Ulriksdalsskolan, den första grundskolan som byggts i Solna på 40 år. Projektet Ulriksdal började med bostäder, men nu är även arbete med de kommersiella fastigheterna i gång, för att skapa en komplett och levande stadsdel. I våras blev det klart att läkemedelsföretaget Johnson & Johnson väljer att flytta sin verksamhet till Ulriksdal och blir därmed det första stora bolaget att flytta in. Kontoret byggs på torget i anslutning till pendeltågsstationen Ulriksdal. – Johnson & Johnson hade länge letat efter ett nytt läge för sin verksamhet. De har haft sitt kontor i Rotebro i 50 år, men företaget växte och genomförde också en stor omorganisering vilket gjorde att de behövde flytta. De tyckte att Ulriksdal hade ett utmärkt läge, med närhet till både

Stockholms innerstad och Arlanda flygplats. Den direkta anslutningen till pendeltågsuppgången var också viktig, med tanke på att de har ett stort antal internationella besökare och många anställda, berättar Stefan Liljebris, Regionchef Stockholm på Peab. AMBITIONEN är också att lyfta Ulriksdal som en aktiv stadsdel. Här finns många möjligheter till ett hälsosamt liv, för både de boende och de som arbetar i området, berättar Stefan Liljebris. En av anledningarna är den täta bebyggelsen, med gångavstånd till både shopping och service men även natur och friluftsområden, exempelvis Ulriksdals slott med slottsträdgård och naturreservat. Dessa aspekter var viktiga även för Johnson & Johnson, där hälsa ligger högt på agendan. – De hade från början en tydlig kravprofil där bland annat hållbarhet och hälsa var viktiga. Exempelvis kommer kontoret att ha ett gym och även en restaurang som serverar hälsosam mat, berättar Stefan Liljebris. Att Ulriksdal har nära till aktiviteter som golf och ridning, men också ett rikt kulturutbud, sågs alltså som en fördel. – Hälsoperspektivet genomsyrar hela Johnson

& Johnsons verksamhet och de var från början intresserade av att samarbete med oss för att lyfta de hälsoaktiviteterna som är möjliga i stadsdelen. INTILL DEN blivande kontorsfastigheten byggs även ett hotell som ägs av kedjan ESS Hotell och som kommer att ha ett unikt koncept och tema. Peab tror att hotellet också kommer att lyfta området och förhoppningsvis även locka fler företag som har många nationella och internationella besökare. Runt torgområdet planeras ytterligare kommersiella fastigheter, så väl som byggrätter ut mot E4, som Peab tror kommer att efterfrågas. – E4:an är en av Sveriges mest trafikerade vägar där cirka 120 000 fordon passerar varje dag. Så dessa hyresgäster får mycket bra skyltläge och exponering. Det finns konkreta planer för dessa fastigheter som vi kan anpassa och komma igång med så fort vi skrivit hyresavtal, säger Stefan Liljebris. – Det är ett spännande område som vi tror mycket på. Stockholm växer ju norrut längst med E4, och med tanke på Arenastadens positiva utveckling är ju Ulriksdal nästa logiska område, avslutar han.

Aff ärsplats 35


PA R T N E R

NÄTVERKANDE MED GOLFTEMA Den 2 september var det dags för höstens första AffärsVerkstad. Denna gång var det Wåhlins fastigheter som bjöd in till Ulriksdals golf, där medlemmar kunde nätverka och sedan även spela en runda golf. Håkan Söderberg var på plats. Av Håkan Söderberg

E

tt 80-tal företagare har som vanligt samlats i den tidiga morgonen. Det är den andra september och det är Solna Vikings AffärsVerkstad som träffas. I nio säsonger, tio gånger om året, har företagare träffats för att generera affärer. – Det finns inget enklare och billigare sätt att skapa affärsrelationer. Affärsverkstaden är fantastisk, säger Leif Hellgren, ägare och vd på företaget Safebox. Den här gången är det Wåhlins fastigheter som bjuder in till Ulriksdals golf. Först frukostmöte, sedan kan hugade medlemmar lira en runda golf i Viking Open, en årlig tradition. Viking Line erbjuder också en årlig tradition då AffärsVerkstaden en gång om året ger sig ut till sjöss. Annars växlar värdskapet och ett antal nya värdar dyker upp varje år. PÅ DE ALLRA flesta träffar finns Leif Hellgren med. Han har varit med i många år men minns inte exakt när han gick in. Att gå med har han dock aldrig ångrat. – Det här är ett oslagbart sätt att knyta kontakter på och skapa affärer, mycket bättre och billigare än reklamblad och annat, säger han. Han har genomfört många affärer genom åren tack vare nätverkandet. – Jag håller nu på att diskutera med en bank som inte hade varit möjligt

36

Aff ärsplats

om jag inte varit med här. Ricoh har vi som kund tack vare AffärsVerkstaden och många andra affärer har startat här. Leif Hellgren tror också på kontinuitet. – Jag försöker vara med varje gång, så man får bättre relationer. Jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är att komma hit och få, det handlar också om att ge. Det är upp till dig själv om det ska gå bra. Det är som i det vanliga livet, säger han. I GRUNDEN ÄR AffärsVerkstaden ett affärsnätverk med och för sponsorer och partners till Solna Vikings. Men på mötena handlar det inte om basket utan om att under verkstadens tak träffas för att generera affärer, köpa tjänster, sälja och dra nytta av varandras nätverk och kontakter. Outröttlig värd för Affärsverkstaden är Solna Vikings klubbdirektör Jan Marklund (också krönikör i Affärsplats Solna). Han håller i alla trådar, driver poängtävlingen, fördelar ordet på frukostmöten, följer upp med mejl ut till alla mötesdeltagare och så vidare. Ständigt under parollen: Stockholms hetaste nätverk. DEN 8 OKTOBER är det dags igen. Då är Swedbank värd som nyligen flyttat in i sitt nya huvudkontor i Arenastaden.


PA R T N E R

Jag försöker att vara med varje gång, så man får bättre relationer. Jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är att komma hit och få, det handlar också om att ge.

Aff ärsplats 37


TEMPEST SECURITY

EN SÄKER FRAMTID Av Håkan Söderberg Foto Dino Mujkanovic

PwC har i en rapport om branschen visat att det finns utrymme för medelstora företag med en omsättning runt 200300 miljoner, det är dit vi vill komma. 38

Aff ärsplats


TEMPEST SECURITY

Andrew Spry, 41, inledde sin bana som extraknäckande dörrvakt vid sidan av studierna. Idag är han huvudägare och vd för bevakningsbolaget Tempest Group med cirka 300 anställda. Och med en mycket god lönsamhet. – Vi siktar på att växa och bli större, vår framtid är ljus, säger han.

T

empest Group, som består av flera bolag, bland annat Tempest Services och Tempest Security, är på god väg. – Från början tänkte vi nog vara ett mer heltäckande företag som skötte all service, växel, reception, säkerhet och så vidare. Nu är det säkerhetsbiten som har blivit huvudsaken även om vi också har kvar en del av det andra i servicebolaget, säger Andrew Spry. Men det är alltså säkerhetsbranschen som växer. – För vår del har bevakningsdelen växt med

50-85 procent varje år och vi ser ingen direkt avstanning i den utvecklingen, säger han. Tempest fortsätter att expandera organiskt men också via förvärv. Senast fusionerade man med Probus Säkerhet och därmed blev gruppen en koncern med cirka 300 anställda och 70 miljoner i omsättning. MEN SIKTET ÄR inställt på att bli ännu större. – PwC har visat i en rapport om branschen att det bakom jättarna finns ett utrymme för medelstora företag med en omsättning runt 200-300 miljoner och det är dit vi vill komma, säger han.

För andra året i följd är bolaget Tempest Security nominerat till Årets bevakningsföretag. Svaret kommer någon gång i november. Växande företag brukar kunna få lite problem med rekryteringen, men det är inget större problem för Tempest Security, enligt Andrew Spry. – Vi har ett bra rykte. De anställda vet att vi är ett bra företag, snacket går fort i den här branschen, säger han. Vägen till framgång har dock inte varit helt självklar och inte att han skulle satsa på att bygga företag heller. – Jag studerade på Stockholms universitet där

Aff ärsplats 39


TEMPEST SECURITY

Vi har en klar värdegrund som genomsyrar hela företaget. Den konstanta strävan efter att skapa ett bra, tillförlitligt och omtyckt bolag. Långsiktighet, kundnöjdhet, kostnadseffektivitet och medarbetartrivsel är mål som inte bara ledningen utan alla anställda hos oss ska dela. Tempest Groups egen filosofi

jag extraknäckte som dörrvakt. Jag har jobbat inom bankvärlden och sedan i IT-branschen. Men när IT-kraschen kom förlorade jag jobbet och jag visste verkligen inte riktigt vad jag skulle ta mig till. Men då startade jag ett bevakningsföretag på egen hand. Första försöket blev inte sådär jättelyckat, men sedan 2009 då Tempest Group bildades har det rullat på – Jag är än i dag störst enskild ägare, men har ingen egen majoritet, säger han. Solna och västerort har varit en mörk fläck för bolaget men nu händer det saker. – Solna är ett spännande område där det händer så mycket nu, säger Andrew Spry. TEMPEST GROUP ÄR också sponsorer till Solna Vikings. Hur kommer det sig? – AffärsVerkstaden som Vikings driver är intressant för oss. Jag har varit med i många affärsnätverk och där har det oftast funnits mest en-

40

Aff ärsplats

eller fåmansföretag. Det är naturligtvis bra det också men inte så bra för oss. I AffärsVerkstaden finns också representanter för större företag och då blir det mer intressant för oss.

Solna är ett spännande område just nu. – Ärligt talat så hör kanske inte basket till det som ligger mig allra närmast om hjärtat. Men klubben är också fantastisk med fin ungdomsverksamhet. Det är också en lagom nivå på den tycker jag. Går man in och sponsrar de stora klubbarna blir man omtyckt av många men det riskerar också att det blir negativt i relationen till de som håller på andra klubbar. Med Solna Vikings känns det inte så, säger Andrew Spry.

Fakta Tempest Group Tempest Group består bland annat bolagen Tempest Services och Tempest Security. Tempest Services grundades 2004 och har haft en stadig utveckling sedan dess. Under andra hälften av 2008 togs beslutet att expandera verksamheten och inkludera bevakning i tjänsteutbudet. Av den anledningen förstärktes ledningen i bolaget och i början på 2009 grundades bevakningsföretaget Tempest Security. Under de närmaste åren väntar företaget en stark tillväxt.


267 kvm kontorsyta i attraktiva Filmstaden Ljus och fin lokal med tunnelbanan runt knuten. För mer information och visning kontakta Maria Palmén på tel 020-400 900

Löpande bokföring Kund- och leverantörsreskontra

Lösningar inom IT. Vi gör skillnad!

Bokslut Moms- och skattedeklarationer Budgetering Bolagsfrågor Lönehantering

• Videokonferens i Full HD • Skrivare och mjukvaror för smartare hantering av dokument

Personaladministrativa tjänster Deklarationer

Ekonomi & Personaltjänster - För det lilla företaget

Lankrito AB

www.lankrito.se

Tel: 0730- 949 310

www.itonordic.se


affärsplats SOLNA NYA ULRIKSDAL

• Bostäder • Ny skola • Kontor & Service

42

Aff ärsplats

Nästa nummer 28 nov


Världens vassaste hjärnor Vill du arbeta med några av de vassaste hjärnorna i världen? På Karolinska Institutet finns världsledande forskare inom allt från cancer och neurovetenskap till folkhälsa och vårdvetenskap. Vill du samarbeta eller har du själv en idé inom medicin och hälsa? Kontakta Innovationskontoret på Karolinska Institutet så berättar vi mer. ki.se/innovationoffice innovationoffice@ki.se 08-524 890 00 Innovationskontoret - Kostnadsfri idérådgivning och näringslivssamverkan


ULRIKSDAL EN STADSDEL FÖR AKTIVARE LIV

Parkeringshus I bruk våren 2016

ESS Hotell Tillträder våren 2016

Johnson & Johnson Tillträder våren 2016

Lediga lokaler

Ulriksdals Torg

Kv Distansen med Kolonnvägen i förgrunden.

Etablera ditt företag i Ulriksdal Ledig yta om 3600 kvm - flytta in redan 2016. Kontoret på Kolonnvägen 14 fylls med teknik, idéer och kunnande om nya sätt att arbeta och interagera. » » » » » » »

3 600 kvm kontorslokaler i tre plan. yteffektivitet med öppen planlösning 12 kvm/arbetsplats Uppfyller internationella miljöcertifieringskrav enligt BreeaM. Granne med bl a. hotell, gym, restauranger, caf´ér och parkeringshus. Omedelbar närhet till Ulriksdals pendeltågsstation. nära till Ulriksdals golfbana och rekreationsområden. Möjlig inflyttning våren 2016.

InTresseraD av aTT Hyra? Kontakta Hans Malmros 0733 49 87 16 hans.malmros@cbre.com

I nya stadsdelen Ulriksdal har ditt företag möjlighet att tillsammans med Peab Fastighetsutveckling påverka både innehåll och funktioner stadsdelsutvecklingen.

Ulriksdal.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.