Page 1

p o t e n

Side 4 Formanden har ordet Side 9 Side 9 hunden Side 11 DcHs mening om hundeloven Side 16 Formandens beretning Side 25 Platformstræning Side 31 Årsplan 2013 Bagsiden Telefonliste

DCH Give Årgang 2013 Nr. 1


DcH Give

Bestyrelsen: Formand:

Susanne Kjær Blichersvej 42 7330 Brande

Tlf.: 3057 2237 formand@dch-give.dk

Næstformand:

Jimmi Paulin Æblehaven 5 7323 Give

Tlf.: 2266 4084 nformand@dch-give.dk

Kasserer:

Susanne Rødtness Tlf.: 2097 2125 kasserer@dch-give.dk

Sekretær:

Ellen Rasmussen Gødsbølvej 2 7323 Give

Mater.forvalter:

Anne K. Christiansen Tlf.: 4217 6221 H.C. Andersensvej 12 materiel@dch-give.dk 7330 Brande

Tlf.: 2030 8310 sekretaer@dch-give.dk

27. november 2012

WWW.DCH-GIVE.DK © DcH Give 2012

2


DcH Give

Indholdsfortegnelse: Bestyrelsen Indhold Formanden har ordet Trænerfordeling Side 9 hunden DcH’s mening om hundeloven Arealfordeling af træningsbanerne Formandens beretning Tre træningsaftener i Hedensted Trænerudvalget har ordet Platformstræning Aktivitetsudvalget har ordet Årsplan 2012 Udvalgene Telefonliste — instruktører

side side side side side side side side side side side side side side side

2 3 4 8 9 12 15 16 22 24 25 29 31 34 36

Bestil veste med DcH’s logo - kontakt Anna Karina Hjerrild (Hundeartikler)

3


DcH Give

Formanden har ordet Rigtig hjertelig velkommen tilbage, efter vinterpausen, til alle hunde og deres hundefører. Et særligt velkommen skal lyde til de ny hundefører, der er startet på vores hvalpe- og K hold, samt de nye medlemmer der er startet op på andre hold. Inden længe kan vi se tilbage på vinteren og frem mod foråret og de lyse aftner. Heldigvis har træningen i år ikke været plaget af vinter og sne på samme måde som de to foregående år, men det bliver dejligt, når vi igen har så lyse aftner, at vi kan gå over på aftentræning. Sidste lørdagstræning er d. 6. april, og så starter vi op med aftentræning d. 8. og 9. april. Se træningsplanen inde i Poten. Lørdag d. 30. marts holder vi påskeferie. Foråret vil som sædvanlig byde på nogle tilbagevendende begivenheder. Jeg skal her nævne en af dem: Søndag d. 28. april afvikler vi agilitykonkurrence på vores træningsplads. På sådan en dag kommer der hundefører fra hele vores kreds for at dyste om placeringerne, og vi plejer også selv at have hundefører, der stiller op til vores lokale konkurrencer. Sæt et kryds i kalender og brug en time – eller måske mere – på at se, hvordan sådan en konkurrence afvikles. Det er sjovt at se hundene arbejde, og der er altid mulighed for en hyggelig hundesnak. Og så er det en oplagt mulighed for socialisering af de unge hunde.

4


DcH Give

Når lørdagstræningen slutter, er det tid til afslutningskonkurrencen for hvalpe- og K-holdene. Det er en helt uformel konkurrence, hvor vi tager det hele på en afslappet måde. Hundeførerne får en snak med ”dommerne” om deres træningsresultater og om det, der kan være godt at være opmærksom på. Vi betragter det mere som en del af træningen end som en egentlig konkurrence. Ved afslutningen inden jul var der nogle hundefører, der ikke fik deres diplomer og pokaler. Vi beholder diplomer og pokaler i endnu et par uger, med hvis det ikke er afhentet inden midt i april, bliver det smidt ud. Jeg vil slutte med at ønske alle en rigtig go´ forårs trænings sæson. Med venlige hilsner Susanne

5


DcH Give

HUSK DCH GIVE også er på FACEBOOK! Facebook er en god mulighed for at dele tanker, ideer og erfaringer samt gode grin og historier om vores dejlige hunde. Husk derfor at næste gang du logger på Facebook, så søg på ”Dch give”.

6


DcH Give

POTEN Udgivelsesdatoer: 3. juni 2013 9. september 2013 2. december 2013 Deadline for at indsende noget til POTEN: 27. maj 2013 2. september 2013 25. november 2013 Alt indsendt vil blive set med glæde. Man kan indsende eller komme med idéer via: 1. 2. 3. 4.

Sende en mail til poten@dch-give.dk Aflever noget i klubhuset (helst til Randi Pedersen) Ring til 60704098; så skriver jeg. Vores Facebook gruppe: søg på gruppen ”Dch give” og bliv medlem i dag.

Husk, det er kun fantasien, der sætter grænser. Skriv om stort og småt. Alt kan bruges. Det kunne måske være en sjov oplevelse i klubben, der hjemme eller evt. på en ferie, man gerne vil dele med sine klubkammerater, og gerne krydret med nogle billeder. Kærlig hilsen redaktør Daniel Baltzer Holm Hansen.

7


DcH Give

Trænerfordeling 2013 April–Juni Mandag kl. 19.00 Træner

Klasse B

Susanne Kjær

R. A. L. F

Klaus Hjerrild

Klasse C

Kent V. Kristensen

Agility konkurrencehold

Susanne Rødtness

Hjælpetræner

Elisa Krogh

Tirsdag kl. 19.00 Intensiv

Ellen Rasmmusen

Agility begynder

Jimmi Paulin

Agility øvet/let øvet

Tina Paulin

Agility konkurrencehold

Susanne Rødtness

Kursushold

Erik Pedersen

Familiehold + Rally-L

Randi S. Pedersen

Hvalpe

Marlene Christensen

Hvalpefortsættere

Karl Rasmussen

8

Poul Rasmussen

Winnie Pedersen


DcH Give

SIDE 9 HUNDEN - skrevet af Henriette Hauritz Jørgensen

Trine er en dansk-svensk gårdhund, som er 2 ½ år gammel. Når vejret bliver forårsagtigt igen, træner jeg Trine på familiehunde-holdet. Her er lidt om Trines historie: Vi fik Trine i februar 2011 efter længe at have talt om, at det kunne være sjovt med en hund mere, både for os og for Luka. Pludselig en dag var hun der, på Dyrenes Beskyttelses internat i Brande havde de fået et kuld hvalpe ind, og vi var heldige, at der stadig var et par stykker tilbage, da vi ringede derud. Så vi tog ud til Mosegårdens hundepension og troede, at vi skulle have en lille hanhund med os hjem. Vi havde nemlig fået at vide, at der kun var hanhunde tilbage. Men det var altså ikke rigtigt. Der var kun en enkelt tæve tilbage, og da hun først havde lagt sig til at sove på mit skød, var vi solgt. Hun skulle hedde Trine. Trine kom hjem, og det gik rigtigt godt til at begynde med, men efter noget tid, kunne vi se, at hendes opvækst havde givet hende nogle problemer, som desværre gør, at hun er bange for fremmede mennesker og børn især. Vi har senere fået at vide, at hun kom fra et sted, hvor man havde haft hundene til at gå i en krybekælder under køkkengulvet og den eneste kontakt hun har haft med mennesker, indtil hun og de andre blev fjernet, var at blive sparket ned ad trappen tilbage i kælderen.

9


DcH Give Heldigvis er hun glad og tryg herhjemme sammen med os og Luka. Og jeg ville ønske, at I kunne se, hvordan hun slår kolbøtter i sofaen eller hopper en meter op i luften – baglæns – for at fortælle os at hun trænger til at komme ud i haven. Eller hvordan hun kan ligge i solen på sin pude en hel eftermiddag og bare nyde det.

Men på trods af det hele, er vi glade for vores lille hund. Hun er hurtig til at lære, når der ikke er alt for mange forstyrrende elementer og i øjeblikket bruger hun ”gi’ pote”-tricket hver gang hun kan – for det kunne jo være, der faldt en godbid af.

- tak til Henriette for en spændende og positiv beretning om en dejlig hund. Vil du også havde din hund i Poten, så kontakt mig via e-mail: poten@dchgive.dk eller via telefon: 6070 4098.

10


DcH Give

DCHs mening om hundeloven Følgende taget fra en pressemeddelelse fra DcH vedr. hundeloven:

Hundelov er skyld i uskyldige hundes død Danmarks civile Hundeførerforening kræver ændringer i hundeloven der i sin nuværende form er medvirkende til, at uskyldige hunde aflives. Danmarks civile Hundeførerforening (DcH), én af Danmarks største foreninger for hundeejere, er meget bekymret over, at den nuværende hundelov kan ramme helt almindelige hunde med krav om aflivning. Derfor mener DcH, at hundeloven bør laves om. Der er behov for en revision hurtigst muligt, siger forretningsfører Hans Tonsborg. Hvad er skambidning? Som en forening af og for ansvarlige hundeejere vil Danmarks civile Hundeførerforening bestemt ikke forsvare aggressive hunde, der uprovokeret overfalder hunde og mennesker. Men vi mener, at der skal indføjes en klar definition af ordet

11


DcH Give

”skambidning”. For har en hund ikke lov til at handle i selvforsvar, når den bliver overfaldet? Kan det være rigtigt, at det altid er den hund, der eksempelvis skal behandles af en dyrlæge, der er ”uskyldig” - også selv om det er den overfaldende hund? Har en hund ikke lov til at reagere naturligt og instinktivt ved at forsvare sig, hvis den bliver angrebet, spørger Hans Tonsborg. Må kunne forsvare sig selv Hundelovens nuværende formulering om skambidning medfører en aflivning af hunden, der har skambidt. Da teksten blev skrevet, valgte politikerne at overhøre DcH og andre hundeeksperters indvendinger. Nu kan vi se, at nogle af konsekvenser er, at loven ikke kun rammer de aggressive og selvsikre hunde, men også hunde, der er usikre på, hvad en potentiel aggressiv hund, der kommer farende, kan finde på. Hunde er ikke mennesker, men de bør dog have en vis ret til at forsvare sig selv instinktivt, hvis de bliver angrebet, fastslår Hans Tonsborg, forretningsfører i DcH. Krav om fagkyndige Danmarks civile Hundeførerforening mener, at det skal være et krav, at politiet bruger fagkyndige personer i alle sager, hvor aflivning af hunden kan komme på tale som redegjort for i Udvalget for Hunde – sammen med

12


DcH Give

andre hundeforeninger, dyreværnsforeninger og dyrlæger – allerede da den nu gældende lov var under tilblivelse. Det blev desværre overhørt, men vi holder fast i vores synspunkt. Det er jo ganske normalt, at politiet bruger fagkyndige inden for andre områder som for eksempel ildebrand, færdselsuheld og arbejdsskader – så hvorfor ikke også, når det drejer sig om hunde? Uskyldig hund aflivet Danmarks civile Hundeførerforening har selv haft et medlem, hvis hund blev dømt til aflivning. Sidste år fik han medhold ved domstolen i, at det var forkert, at polititet forlangte, at hans hund skulle aflives. Domstolen fandt det bevist, at hans hund havde forsvaret sig mod en løs hund, der var uden for kontrol og synsvidde af sin ejer. Vores medlem havde fuld kontrol over sin hund, som sad ved ejerens venstre side, parat til en eftersøgningsopgave. Domstolen fandt, at vores medlems hund blot havde reageret instinktivt ved at forsvare sig, da den blev forskrækket af den bagfrakommende løse hund. Desværre var hunden allerede blevet aflivet, da dommen blev afsagt. Skal alle gå med mundkurv? Danmarks civile Hundeførerforening er bange for kon-

13


DcH Give

sekvenserne, hvis loven anvendes som tilfældet med den omtalte schæferhund Thor. Så kan alle hundeejere med hunde af alle racer og størrelser være nødt til at lade hunden bære mundkurv for ikke at risikere, at hunden kræves aflivet, når den forsvarer sig, hvis den skulle blive overfaldet, slår Hans Tonsborg fast. Forretningsfører Hans Tonsborg Telefon: 7565 6537 / 3023 6537 tonsborg@dch-danmark.dk

14


DcH Give

RALF

Agility Konkurrence Klasse C

Arealfordeling af træningsbanerne April-Juni 2013 Mandag Klasse B

Susanne R

Jimmi

Agility Begyndere

Ellen og Poul

Intensiv

Kent og Elisa

Klaus

Marlene

Hvalpe forsættere Hvalpe

 

Susanne K

Tirsdag Karl

Agility let øvet/ øvet Kursus

Familieholdet Rally - L

Tina

Erik og Winnie

Randi

15


DcH Give

Formandens beretning for 2012 Medlemmer I 2012 nåede vi op på 141 medlemmer. Det er tredje år i træk, hvor vi oplever en medlemstilbagegang. I år er det en tilbagegang på 18 medlemmer. Men faktisk er jeg tilfreds med, at vi nåede dette antal. Første halvår af 2012 fik vi ikke ret mange nye medlemmer, og i bestyrelsen frygtede vi, at vi ville ende ud med et endnu dårligere resultat. At medlemstallet ikke blev meget mindre skyldes, at vi fra august havde en stor tilgang af nye hundefører med hvalpe og unghunde. Det gav os så den udfordring, at vi måtte oprette flere hold, end vi egentlig havde trænere til. Heldigvis var der nogle trænere der trådte til for at tage et ekstra hold og takket være deres indsats, kunne vi tilbyde alle de nye hundefører, der henvendte sig, træning og dermed ende på 141 medlemmer i 2012. Jeg vil gerne sig tak til trænerne, for deres velvillighed til at hjælpe med til at få træningsplanen til at gå op. Trænersituationen Med udgangen af 2012 har vi 18 trænere i DcH Give. Men da 6 af vores trænere holder pause med udgangen af 2012, er vores situation således, at vi starter op med 12 trænere på træningsplanen i januar 2013. Det er naturligvis en udfordring, at få en træningsplan til at gå op, når der ikke er flere trænere at fordele opgaverne på. Principielt er det bestyrelsens holdning, at trænerne ikke skal træne mere end et hold, da det kan være en stor belastning at have flere hold. Vi risikerer, at vores trænere kører trætte i opgaverne og helt vælger at holde som træner eller at de ønsker at få en pause som træner. Bestyrelsens udfordring vil derfor være at beslutte, om vi bliver nød til at reducere det antal hold, vi tilbyder træning på i DcH Give. Med

16


DcH Give

mindre træner-situationen ændrer sig inden for en nær fremtid. Imidlertid har alle trænere i det foregående år lagt et stort og engageret arbejde i træningen af de mange hunde, vi har i klubben, og igen i år vil jeg vil gerne sige tak til alle trænere, træneraspiranter og hjælpetrænere for den super indsats i gør for hundene, deres førerer og for DcH Give.

DM 2012 Hele det forgangne år har, for mange medlemmers vedkommende, været præget af arbejdet med DcH´s Danmarks Mesterskaber. Som bekendt var det i 2012 DcH Grindsted / Billund og DcH Give, der var værter ved mesterskaberne. Det har været et kæmpearbejde at få dette store arrangement stablet på benene. Det har krævet oceaner af timer og mange søvnløse nætter at sikre, at alle detaljerne var på plads. Mange mennesker har været involveret. I alt havde vi 130 personer på hjælperlisten. Og når DM gik så godt, som det gjorde, så skyldes det, at alle de personer der fik en opgave tildelt, varetog opgaven med et stort engagement og pligtfølelse. Det har været fantastisk at arbejde sammen med jer alle, både jer der er medlemmer i Give, men også med medlemmerne fra Grindsted / Billund. Jeg personligt, og hele Bestyrelsen, havde selvfølgelig også gjort os mange overvejelser, inden vi sagde ja til at afvikle disse mesterskaber. Vi var helt på det rene med, at det ville blive en meget stor arbejdes opgave. Men fordelene var større end den forventede arbejdsbyrde. Så vi startede med at sætte 3 klare mål for dette DM: For det første, og som det mest vigtige, ville vi lave et DM der ville blive husket fremover, for det andet ville vi benytte lejligheden til at komme i medierne og dermed

17


DcH Give

promovere os selv, og for det tredje ville vi gerne ende ud med et økonomisk afkast. Jeg vil starte med det første: Når arbejdet med planlægningen og afviklingen af DM blev så stort, så skyldes det også, at succesen ligger gemt i, at alle detaljer er forudset og taget højde for. Der er brugt rigtig meget energi på planlægningen ned i alle detaljer, og jeg vil her fremhæve det fremragende samarbejde vi havde i styrergruppen omkring denne planlægning. Dernæst er man i sådan et projekt afhængige af, at de personer der påtager sig ansvarsopgaver forpligter sig på opgaven og tager del i det fælles ansvar. Og jeg må sige, at det har været en stor oplevelse at se alle kny på med godt humør og stort engagement. Resultatet udeblev heller ikke. Vi har fået så meget ros og positiv respons på alt omkring afviklingen af DM, at det er, med et citat fra en tidligere statsminister ”svært at bevare pessimismen”. Smilet har nærmest ikke forladt mit ansigt endnu! Det første mål blev, helt ud og over alle forventning, nået! Det andet mål nåede vi også. Vi var flere gang i de lokale aviser. Ikke kun Give Avis og Vejle Amts Folkeblad, men også Herning Folkeblad, Jyske Veskysten og lokal bladet i Grindsted. Det lykkes sandelig også at komme med i TV Syd. Jeg har fået mange tilkendegivelser, fra mennesker der normalt ikke beskæftiger sig med hund, at de har noteret sig, at vi var værter ved DM. At vi blev så synlige i de lokale medier skyldes ikke mindst, at vi i DcH Give har en meget aktive presseansvarlig. Det tredje mål var, at vi også kunne tjene lidt penge på afviklingen af DM. Også her havde vi et meget tilfredsstillende resultat. I meget runde tal tjente DcH Give ca. 40.000 kr. på at afvikle DM.

18


DcH Give

Alt i alt kan vi gøre status og konkludere, at det var et stort arbejde, en stor tilfredsstillelse og en fantastisk oplevelse at være med til at gøre DM 2012 til en kæmpe succes. Jeg vil gerne benytte lejligheden, til at takke alle de personer der har lagt et stort arbejde i forberedelsen og afviklingen af DM 2012. Økonomi Som året før er der i 2012 ikke investeret i nyanskaffelser til klubben. Dette skyldes, at vi allerede fra årets start kunne se, at vi ikke fik den ønskede medlemstilgang og dermed ikke den forventede indtægt. Derfor overvejer vi også nøje, hvordan vi disponerer økonomisk. Og derfor har vi i år valgt, at sende indkaldelsen til Generalforsamlingen samt andet materiale ud via Conventus. Vi ved godt, at mange gerne vil have bla. Poten sendt ved årets afslutning, men ved at sende via Conventus sparede vi ca. 2000,00 kr. i porto. Vi har dog gjort en meget stor investering. Vi har nemlig indkøbt en skibscontainer til opbevaring at træningsredskaber med mere. Som bekendt, har vi gennem det seneste halvandet år, været ramt af gentagne indbrud. Det har vi taget konsekvensen af og anskaffet containeren, der gerne skal gøre det mere sikkert at opbevare vores træningsudstyr, indkøb i forbindelse med konkurrencer, øl/vand til klubaftner, toiletpapir, kaffe osv. Aktiviteter Vi har selvfølgelig også afholdt de sædvanlige, samt nogle nye, arrangementer i løbet af året:  Dyrlæge + konsulent arrangement for nye (og gamle) hundeførere.  Introduktion for nye HF.

19


DcH Give

   

Sommerafslutning for hele familien med sjov og hygge. En ”hunde-sjov-dag” med Mariette som instruktør. Aktivitetsdag – tak til de, der gav en hånd med. Afslutningsfest – igen tak til aktivitetsudvalget for et godt arrangement.

Konkurrencer I år har vi ikke afholdt de konkurrencer, vi normalt afholder. Dette var en beslutning vi tog, for på den måde at spare kræfterne til DM. Men vi har dog afholdt følgende konkurrencer:  Kredskonkurrence i agility i samarbejde med Grindsted / Billund  C-hundedag Vi kan med stolthed konstatere, at det som sædvanligt lykkedes at afvikle disse konkurrencer på en rigtig god måde. Tak til konkurrenceudvalget for nogle veltilrettelagte og gode konkurrencer. Også tak til de mange hjælpere, som har fået det praktiske til at fungere på dagen. Som belønning for et stort træningsarbejde og for deltagelse i rigtig mange konkurrencer lykkedes det 2 af vores hundefører at kvalificere sig til DM. Susanne Rødtness og Maria Bjørn kvalificerede sig inden for disciplinen agility. Det er altid flot alene at kvalificere sig til et DM, men igen i år kan vi med stolthed ønske Susanne Rødtness tillykke med en podieplads. Susanne endte på en flot 2. plads til dette års DM. Tillykke til jer begge (eller vel nærmest alle 4)! I det kommende år vil vi igen afholde de konkurrencer, vi plejer at afholde. Derud over har arbejdet med afviklingen af DM, givet

20


DcH Give

os så meget blod på tanden, at vi har sagt ja til at afholde Jysk Mesterskaber til oktober 2013. Tak Afslutningsvis vil jeg gerne sige tak til en masse mennesker, som gør det muligt at drive klubben. Tak skal lyde til:  Først og fremmest Bestyrelsen for et fantastisk samarbejde  Lodsejerne for velvilligt udlån af jord  Trænerene for den gode træning  Udvalgsmedlemmer for gode arrangementer og jeres indsats i øvrigt.  Og alle andre, som har hjulpet til med at få klubben til at fungere

21


DcH Give

Tre traeningsaftener i Hedensted -skrevet af Susanne Rødtness

Vi er en del fra DcH Give, der har leget en Hal i Hedensted her i de kolde måneder. Vi har været derude tre gange siden nytår. Halen indeholder det hele; Agility - Rally bane og samtidig er det et super sted at træne lydighed mm.

Der er blevet trænet i to timer. Så var hundene også trætte. Det har været selvtræning, hvor alle hjælper alle. Den sidste gang trænede

22


DcH Give

vi i fem kvarter, og derefter var der straffet med masser af prĂŚmier samt kaffe og kage. Vild sjovt og super hyggeligt. :)

23


DcH Give

Trænerudvalget har ordet Kons tuering: Formand > Gi e.  Sekretær > Ellen  Kursusadministrator > Susanne R.   

         Gi e               Ellen                            Susanne R.    Koordinering:  Sørge for afløsning ved akut a ud fra en træner > Ellen.    Kurser:  Kurser vedr. træneraspiranter = Ellen.  Kredskursus = Ellen og Gi e.  Alle andre kurser = Susanne R.    På vegne af trænerudvalget   Susanne R. 

24


DcH Give

Platformstræning - skrevet af Randi S. Pedersen - (billeder (side 29 og 31) taget fra www.altomhund.dk)

Lørdag den 23. februar var jeg på et spændende seminar om platformstræning, som blev afholdt af Mary Wright fra Sverige. Jeg syntes, at seminaret var inspirerende, og jeg vil derfor gerne prøve at dele ud af noget af det, Mary havde at fortælle om denne træningsteknik. Hvor kommer ideen fra? Mary pointerede at man i cirkusser, i mange år, har brugt skamler til elefanter, søløver osv. som de skal stå på med forbenene så de vidste, hvor de skulle være, når det var showtime, og så de havde et udgangspunk for øvelserne. Denne opdagelse kan man udnytte indenfor hundetræning. De fleste kender nok til ”Spandøvelsen”, som bygger på præcis det samme som platformstræning bort set fra at en platform giver flere muligheder. Som Mary sagde, er platformstræning en kombination af fri shaping og target. Derfor startede hun også seminaret med at opsumerer de fire nøglepunkter inden for klikkertræningen, så det vil jeg også lige gøre. De fire punkter er belønnings kvalitet; altså hvor god en belønning, man træner med, hvor gerne hunden vil have belønningen. Belønning frekvens; hvor ofte man belønner hunden. Timing; hvor præcist man får belønnet sin hund idet øjeblik den gør det ønskede. Kriterier; er de krav man stiller tilpasse? Tommelfinger regelen er, at hunden skal have en succesrate på 4 ud af 5 forsøg før man stiller højere kriterier. Hvis man som hundefører formår at have styr på de fire punkter, vil man hurtigt se gode resultater med sin hundetræning, og det behøves ikke have

25


DcH Give

noget med en klikker at gøre. Det vigtigste er principperne, selve rose lyden eller ordet er irrelevant. Hvordan kommer man i gang ? Selve platformen kan bygges af en palle og et stykke gulvtæppe. Den skal være efter hundens størrelse og højde og efter formålet. Hvis hunden ikke er vant til fri shaping, skal hunden først lærer at lærer, som hun kaldte det. Man skal belønne sin hund, for at forsøge at gøre det, man ønsker. Så i starten ønsker man slet ikke noget, man belønner den bare for at være kreativ og forsøge. Når hunden har fundet ud af, at den roligt kan forsøge sig frem, fordi den ikke får skæld ud men derimod ros, kan man stille platformen ned foran den, og hunden vil naturligt forsøge at stille sig op på den for at se om det udløser en guf. Og så snart den opdager, at det gør det, så bliver det rigtig sjovt at træde op på den igen og igen. Man smider en godbid et stykke bag ved platformen, mens man selv står foran platformen. Når hunden har ædt godbidden, vil den løbe tilbage til sin fører og stille sig foran sin fører som den plejer, og det vil så sige på platformen. Det er svært at forklarer, men det fungerer godt i praktisk. Det så jeg selv på seminariet, hvor en labrador, en Jack Russell terrier og en border collie prøvede det. Ingen af de tre hunde havde prøvet platformstræning før, og alle fik de lært at løbe op og stå fuldstændig lige på platformen i løbet af 5-10 min. Det er vigtigt at platformen er gemt væk så snart man ikke bruger den, så hunden

26


DcH Give

glæder sig til den dukker op igen. Efter at have trænet den på én platform kan man prøve med to tre og fire, det ser festligt ud når en hund nærmest hopper fra den ene platform til den anden, super sjov træning for både hund og fører. Hvad kan det bruges til? Når hunden er helt vild efter at stå på platformen, fordi den har fundet ud af, at det er det den får guffer for, kan man begynde at udnytte det. Fx kan man lære hunden at bakke ved at lokke den ned af platformen med en pote – vente – også vil hunden tage poten op på plat formen igen og det roses den for. Så gør man det med to – tre og fire poter og til sidst kan man trække hunden ned fra platformen og så langt foran den, at den bakker et langt stykke for at stå på platformen igen. Det ser rigtig blæret ud vil jeg bare lige hilse at sige! Og når man er nået der til, er der kun tilbage at putte en kommando på og wupti, så har hunden lært at bakke fuldstændig lige tilbage. Platformstræning er også god til at lærer hunden at stå sit og dæk på lang afstand af hundeføreren, og i det hele taget til afstandstræning. Træning med flere platforme kan virke som fremadsendelse og dirigeringsøvelse. Det, at hunden mærker, at den træder ned af en platform når, den flytter sig af sin position, hjælper den til at forstå, at den skal blive i position. Derfor kan den også bruges til at indøve pladspositionen, og bliv kommandoerne. Apropos ”bliv” kan platformen også bruges som et pause sted for stressede hunde og til at få ro på øvelser-

27


DcH Give

ne. Til træning af pladspositionen bruger man en mere kvadratisk platform, hvor hundeføreren står midt på den, så der kun lige er plads til, at hunden flytter sig tæt rundt om hundeføreren. Mary vidste os en video af hendes hund, der både forlæns og baglæns danser rundt og rundt om hende på den platform, og man er ikke i tvivl om at den form for træning både er en super kontakt øvelse og en god træning til rally og lydighed. Platformen kan bruges til alt muligt. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Men platformstræningen er ikke løsningen på alt træning, sagde Mary, det er en teknik som i nogle tilfælde kan være en effektiv indlæringsmetode og i alle andre tilfælde bare er super kontakt og motorik træning. 

28


DcH Give

Aktivitetsudvalget har ordet Vi vil i aktivitetsudvalget gerne gøre jer specielt opmærksom på den 4.maj, hvor der i år er aktivitetsdag, sæt kryds i kalenderen! Dernæst skal det siges, at vi er i gang med at undersøge, hvad der kan lade sig gøre at lave af spændende arrangementer i denne kommende forårs og sommer sæson. Vi vil meget gerne udnytte, hvad vi har af gode talenter og eller kontakter i klubben, og derfor vil vi gerne opfordre til at man går til aktivitetsudvalget, hvis man kender nogle hundefolk, en hunde ekspert eller entusiast af den ene eller anden art, som ville kunne afholde en form for arrangement. Det er også nok i kender nogen som kender nogen  . Med venlig hilsen Aktivitetsudvalget

29


DcH Give

30


DcH Give

1. halvår   Januar                09. Informa onsa en for nye HF  12. Træningsstart 12. Nye hundefører starter  21. Bestyrelsesmøde  26. Generalforsamling kl. 13.00  30. Bestyrelsesmøde (kons tuering)  Februar             Bestyrelsesmøde. Ak vitetsudv. + kan neudv.  2. deltager  16. Dyrlæge‐ og problemløsningsa en  25  Kredsgeneralforsamling  Marts                     4.  Kredsrådsmøde  9. Deadline Poten  6  Trænermøde  12.  Bestyrelsesmøde. Trænerudvalget deltager  16  Landsmøde  16.  Poten udkommer  17. Venskabskonkurrence i Skive  30. Påskeferie. Der er frivillig træning  April                      3. Informa onsa en for nye hundefører  6. Sidste lørdagstræning  6. Afslutning hvalpe og kursus hunde  8. A entræning starter, Nye HF hvalpe og kursus 

31


DcH Give

11. Bestyrelsesmøde. Konkurrenceudvalget deltager  15. Cirkus på Dyrskuepladsen  22. Dyrlæge‐ og problemløsningsa en  28. Agility konkurrence i Give  Maj                          4. Ak vitetesdag  14. Formandsmøde  23. Trænermøde  27. Deadline Poten  Juni                     3. Poten udkommer  9. Konkurrence, lydighed: C, B, A  Uge 25 Afslutning kursus/hvalpe  Uge 25 Sidste træning før sommerferie  Uge 26 Pladsen beny es  l Give Open Air                            Bestyrelsesmøde. Udvalg e er behov                         2. halvår  August                 12. Træningsstart e er sommerferie  11. Konkurrence: C‐hundedag: Give, Landsdækkende  15. Introduk on nye HF  15. Trænerudvalgsmøde  Uge 34 Nye HF starter: Kursus og hvalpe  29. Trænermøde 

32


DcH Give

September        2. Deadline Poten  4. Bestyrelsesmøde (konk, kant. ak v. udv. deltager)  9. Poten udkommer  9. Dyrlæge‐ og problemløsningsa en  29. Venskabskonkurrence i Give  21. DM Odense/Nordfyn  22. DM Odense/Nordfyn  Uge 38 A entrænning slu er  28. Lørdagstræning starter

Oktober             3.. Trænerudvalgsmøde  6.  Kredskursus  13. JM i Give  23. Trænermøde  29. Bestyrelsesmøde (Udvalg e er behov)  November       9. Afslutningskonkurrence og ‐fest  14.  Bestyrelse + udvalg (årsplan)  20. Bestyrelsesmøde (årsplan, gen.fors.)  25. Deadline Poten  December         2. Poten udkommer 

33


DcH Give

Trænerudvalg: Susanne Rødtness Ellen Rasmussen Gitte Bøgeskov

Tlf.: Tlf.: Tlf.:

2097 2125 traener@dch-give.dk 2030 8310 2273 0355

Tlf.: Tlf.: Tlf.:

2533 3773 aktivitet@dch-give.dk 3091 5223 5127 5003

Aktivitetsudvalg: Betina Sørensen Randi Pedersen Tommy Brodersen

Konkurrenceudvalg: Susanne Kjær (DCH) Erik Pedersen (DCH) Karl Rasmussen (DCH) Elisa Krogh (DCH) Susanne Rødtness (Ag) Susanne Rødtness (Ag) Maria (Ag) Janne Kristensen (Ag)

Tlf.: Tlf.: Tlf.: Tlf.: Tlf.: Tlf.: Tlf.: Tlf.:

3057 2237 konkurrence@dch-give.dk 2968 6721 2339 2691 2297 6961 7573 8480 2097 2125 2076 0043 2231 3772

DGI-kontakt Susanne Kjær (DCH) Tlf.: Susanne Rødtness (Ag) Tlf.:

3057 2237 7573 8480

34


DcH Give

Fanebærer: Jimmi Paulin Tlf.: Johnny Nikolajsen (supp) Tlf.:

7573 3400 2113 0525

Kantineudvalg: Yrsa Jessing Janne Kristensen Jytte Frederiksen

Tlf.: Tlf.: Tlf.:

7573 1579 2231 3772 7573 0482

Holdet passer kantinen og sørger for, at der er frisk kaffe & te på kanden. Desuden sælges øl, 10 kr. og ½ l. sodavand, 10 kr.

Rengøring: Yrsa Jessing Lis Christensen

Tlf.: Tlf.:

7573 1579 7573 0203

Bladudvalg: Daniel Baltzer Holm Hansen Tlf.: 6070 4098

poten@dch-give.dk

Pressekontakt: Svend Aage Bach

Tlf.: Tlf.:

7573 1125 4015 1125

Hjemmeside udvalg: Per Kokkendorff

Tlf.:

7670 1745

Tlf.: Tlf.:

7573 3251 2030 8926

Friluftsrådet Kent Kristensen

35

websiden@dch-give.dk


Trænere:

Ellen Rasmussen Jimmi Paulin Karl Rasmussen Kent Kristensen Randi S. Pedersen Susanne Kjær Susanne Rødtness Tina Paulin Erik Pedersen Marlene Christensen Klaus Hjerrild Elisa Krogh

Passive trænere: Sarah Von Knotsenborg Chanette Nikolajsen Anna K. Christiansen Gitte Bøgeskov Maria Bjørn

20308310 22664084 23392691 20308926 30915223 30572237 20972125 75733400 29686721 31310921 26314002 22976961

23702345 26791163 42176221 22730355 20760043

Hjælpetræner : Poul Rasmussen 22162250 Winnie Pedersen 40951403

Poten nr 5  

Medlemsblad for DcH Give

Poten nr 5  

Medlemsblad for DcH Give