Page 1


S’acosta la primavera, de vegades anem tan depressa que se’ns escapa allò que passa al nostre entorn. Si ens aturem i observem la natura, veurem que tot es renova, el cicle torna començar. Podem aprofitar-ho per renovar també la nostra energia, què ens carrega les piles? I als nostres fills i filles? La primavera ens convida a fer neteja d’experiències passades, a tancar temes pendents en la vida a reflexionar sobre l’aprenentatge de tot allò que hem viscut. Ens convida a iniciar nous projectes o recordar els propòsits d’any nou, pensats fa ja tres mesos. Us proposem un repte de set dies, per obrir els ulls a la primavera particular de cadascú: DIA 1 Fes una llista de 5 coses de la teva vida que ara mateix agraeixes. DIA 2 Sense queixes. Passa un dia sencer sense ni una simple queixa. DIA 3 Expressa gratitud a almenys una persona important de la teva vida. DIA 4 Passa mitja hora fent allò que et fa més feliç. DIA 5 Activa’t! Surt i fer una mica d’exercici! DIA 6 Mira’t al mirall i motiva’t, que tu ho vals! DIA 7 Regala somriures!

Us deixem amb aquest número del Míster Llapis, esperem que en gaudiu!


LA MONTSE SOLÉ ES JUBILA!!!

La Montse Solé es va jubilar a principis de març. L’alumnat de 6è, li vam fet una entrevista per acomiadar-la i desitjar-li molta sort en aquesta nova etapa que comença. - Quants anys fa que treballes a l’escola? Fa 37 anys i mig! I abans, mentre era estudiant, ja havia fet classes de repàs a l’estiu i també les pràctiques de magisteri. Imagineu si en fa d’anys que sóc per aquí! - Vas treballat en una altra escola abans? Vaig estar treballant durant un curs a una escola de Les Planes de Vallvidrera. - Ens pots explicar alguna anècdota dels teus primers anys com a mestra? Quina? Un curs, a l’escola, vam decidir posar nom de personatge de còmic a les aules. Una classe es va posar el nom dels Astèrix. Al cap de poc de saber-se el nom, una mare va venir tota esverada a preguntar si podíem canviar-lo perquè no li agradava gens que el seu fill anés a la classe dels... Histèrics!! - Què recordes dels teus primers anys? Tinc molts records dels primers anys perquè van ser molt importants. Jo era molt jove, acabava de casar-me i era el primer hivern a Sant Feliu. Tot era molt nou: el fred, la tranquil·litat del poble tan diferent de Barcelona, el tarannà dels nens i nenes de Sant Feliu i de les seves famílies, l’organització de l’escola i els nous companys i companyes mestres... Recordo molt bé els pares i mares d’aquella època i el suport que rebia d’ells. També recordo que en aquell moment ser mestra era tenir una dimensió pública i rellevant en el poble. - Te’n recordes de la primera classe? Sí, me’n recordo força! Era un curs de 2n. Ens dèiem la classe dels estels, els que es fan volar quan fa vent. Durant tot el curs vam estar construint-ne i quan va ser l’hora de provar-los al camp de futbol, per més que corríem i ho intentàvem, els estels no es van aixecar ni un pam del terra! Quina frustració! Allà em vaig adonar que em quedava molt per aprendre!


- Segur que hi ha algun curs o any que recordes especialment... ens pots explicar quin? Recordo un grup del qual vaig ser tutora durant dos cursos que va ser molt especial. Era un grup molt nombrós que donava molta feina però era ben avingut, molt creatiu i col·laborador, amb moltes ganes d’aprendre. Amb aquell grup d’alumnes vam participar en la cantata “El crit de la terra” sobre com cal cuidar el nostre planeta. Guardo un dibuix de tots els nens i nenes d’aquell curs enfilats damunt d’una àliga. - Durant uns anys has estat la directora del centre, però què t’ha agradat més, ser directora o mestra? Per quins motius? Ser mestra és molt diferent de ser directora. És com comparar un ou amb una castanya. Tots dos són arrodonits però de colors molt diferents. La feina de mestra no s’acaba mai, quan surts de l’escola has de corregir, preparar les classes, fer cursos de formació, penses molt en els alumnes i com pots fer-ho millor però es concreta amb una relació molt propera amb els nens i nenes que omple molt. En canvi, fent de directora no hi ha tanta proximitat amb un grup concret d’alumnes. Has de procurar tenir al cap tota l’escola, has de resoldre problemes que venen de totes bandes i tens molta feina en qüestions organitzatives. Però d’altra banda, pots contribuir més a iniciar nous projectes i proposar noves maneres de fer que ajudin a millorar. No sabria dir-te què prefereixo. Tant una feina com l’altra tenen aspectes molt interessants. - Quins van ser els teus moments preferits a l’escola? Els meus moments preferits han estat aquells en què hi ha hagut un bon ambient i un clima d’entusiasme compartit. També m’han semblat enriquidors alguns moments difícils de canvi que m’han donat una nova perspectiva: passar de fer de mestra de matemàtiques a fer de mestra de música i després passar a fer de directora i últimament tornar a fer de mestra. També m’ha agradat molt engegar nous projectes: de competències socials, cantates, sardanes, el pla educatiu d’entorn... - T’han agradat els teus últims alumnes? I tant! Crec que els recordaré tant com als primers! - Com resumiries tota la teva experiència en aquesta escola? Aprenentatge, perseverança, esforç, amistat, dificultats, estimació, encerts, errors, adaptació, il·lusió compartida, convivència... Crec que no puc resumir-ho perquè hi ha molt de la meva vida i de la vida de molta altra gent. - Quina és l’assignatura que més t’ha agradat ensenyar als teus alumnes? Durant una època van ser les matemàtiques però una altra època va ser la música, també en algun moment m’ha agradat molt fer plàstica, història o llengua. - Quan eres petita... volies ser mestra o tenies algun altre somni? Quan era petita jugava molt a mestres amb els meus germans. Com que era la gran, els ensenyava cançons i assajàvem obres de teatre. Però no pensava fer de mestra perquè veia que calia tenir molta paciència i em semblava que jo no en tenia gaire. De fet, somiava ser ballarina o tenir una gran botiga de disfresses.


- Per acabar, què ens voldries explicar a la revista de l’escola?

Gran part de la meva vida ha estat lligada a aquesta escola. Una escola és una suma de dedicació de molts mestres, alumnes, pares i mares. També tenen importància els monitors, entrenadors i voluntaris. Aquesta multiplicació d’esforços i il·lusions al llarg del temps és el que fa una bona escola. En una bona escola, a més a més d’aprendre totes les matèries del currículum s’hi aprèn, sobretot, a viure i conviure. Els fruits més importants de l’escola es valoren amb el temps, per això, quan em trobo amb exalumnes de l’escola que ja són pares d’actuals alumnes, que recorden amb afecte i agraïment el temps que hi van passar, és quan m’adono que es va fer i es continua fent una bona feina!

- Que et vagi molt bé la nova etapa de la teva vida. Ens acomiadem! Doncs moltíssimes gràcies. Viviu i ajudeu a viure. Moltíssima sort!


El dimecres, dia 21 de febrer, els nens i nenes d’ educació infantil vam anar a passar el dia a Can Ribas. Ens vam endinsar en el món dels contes tradicionals tot gaudint de l’entorn natural.

Per una estona tots vam ser Caputxetes Vermelles tot passejant pel bosc però.... sense trobar-nos amb el llop!!! Ohhhhh.....


Guiats pels 7 nans vĂ rem jugar a la xarranca.

Ens vam ficar a la pell dels 3 porquets i els vam ajudar a construir la caseta de maons.


A 1r fem de científics

1.-Els nens i nenes de primer hem après una mica de la vida de Marie Curie i hem volgut fer un experiment com ella feia.

2.- Hem descobert que barrejant vinagre i bicarbonat es pot produir un gas. Amb aquest gas hem inflat un globus!!!

4.- Nosaltres hem descobert com és una bombeta i com es fa un circuit elèctric. I hem fet llum!!!

3.- També hem après coses de la vida de Thomas A. Edison. Ell va inventar la bombeta.

5.- Un altre científic de qui hem après coses ha estat Albert Einstein. A ell, de petit, el tenia intrigat l’electricitat. 6.- Fabricant amb paper de seda unes ales de papallona i amb un globus, hem descobert què és l’electricitat estàtica.


LA TERRA ES MOU Els nens i nenes de 2n B hem investigat sobre el nostre planeta i hem esbrinat que la Terra és mou sobre si mateix, moviment que s'anomena ROTACIÓ. Per tal de comprovar aquest fet, hem realitzat una activitat pràctica al pati i la qual us explicarem a continuació.

Vam sortir al pati a les 12 del migdia i vam buscar un lloc ampli per poder tenir bastant espai. Ens fixàrem en la posició del Sol i una companya es va col·locar en front a ell, per tal de que es projectés la seva ombra. Marcàrem la trajectòria de l’ombra i registràrem al terra, l’hora a la que ho vam fer.

Tornàrem a classe i, una hora més tard, sortírem. La companya es va ficar al mateix lloc d’abans, per tal que es tornés a projectar la seva ombra. I què va passar? Doncs una hora després, la seva ombra s’havia mogut i ja no coincidia amb la trajectòria de l’ombra d’abans. D’aquesta manera, vam comprovar que la Terra no està quieta, sinó que es mou sobre ella mateixa, donant lloc als dies i les nits.


Al mes de setembre es van plantar enciams, all tendres i pastanagues. Al cap de quatre mesos, ja Ês hora de collir!!! La propera collita serà pèsols, faves i patates.


4th, 5th and 6th Grade students went to

the THEATRE... We saw

EXCALIBUR, and we loved it!

We participated in different ways: 

Singing Songs



Coming up on stage



Asking questions to the actors




Hem fet tota mena d’activitats sobre aquesta espasa llegend’aria, hem arrodonit la feina fent la descripció dels personatges.


ENTREVISTA A UN MOSSO D'ESQUADRA En Llorenç és mosso d'esquadra i pare de la nostra escola. Aquest trimestre ha vingut a l'escola per explicar-nos quina és la seva feina i també li hem preguntat un munt de dubtes que teníem sobre ser investigadors i sobre el cos dels mossos d'esquadra. 1. Hi ha molts policies allà on treballes ? A caldes només hi ha 49 agents son pocs persones com a tots els llocs. 2. Els policies locals resolen casos? No normalment els passen als mossos perquè hi ha molts pocs policies i no podrien cobrir tants casos. 3. A Sant Feliu teniu gossos policies? Sí, per als casos que s'ha de trobar alguna cosa com or, droga, joies... Els gossos estan entrenats per a fer només una sola feina, els que busquen joies, fan només aquesta feina. 4. Quins objectes portes i com vas vestit? Ens ha explicat que els detectius sobretot porten bolígraf, també càmera do fotos o mòbil, però jo no soc detectiu i porto armilla antibales i uniforme de mosso. 5. Fas servir moltes armes? No, però quan se senten amenaçats la treuen, però no disparen. 6. Què és el que fas servir més a la teva feina? El Llorenç ens va dir que el que fan servir més és el bolígraf i l’ordinador 7. Que sents sent mosso? Per mi es una sensació molt bonica pel fet d’ajudar la gent. 8. Els policies què fan a part de resoldre casos? Controlar els accidents de cotxes, buscar els criminals etc. 9. Si t’apunten amb una pistola, què fas? Reaccionaria el meu instint. 10. Has sospitat d’algú? Moltes vegades. 11. Com analitzeu la sang? En els laboratoris. 12. De quin departament de policia ets? 13. Estàs de servei tot el dia? No, però si hi ha alguna malifeta l’he de solucionar. 14. Coneixes algun detectiu de Sant Feliu? No conec a cap detectiu de Sant Feliu. 15. Tens molts casos? Sí, alguns. 16. Has hagut de viatjar per culpa d’un cas? No 17. Poses multes? Sí, a qui s´ho mereix. 18. Has detingut algú? Sí, a molta gent. 19. Quants mossos poden estar investigant? Ara mateix poden estar investigant entre 8.000 i 10.000 persones a Espanya.


20 Si els culpables porten guants com sabeu qui ho ha fet? Si els lladres porten guants es poden identificar per l'empremta de l'orella. Aquesta empremta és única en cada una de les persones. 21. Hi ha molts policies allà on treballes ? A caldes només hi ha 49 agents son pocs però és com a tots els llocs. 22. Com interrogueu als lladres? Preguntant, però a vegades no contesten o no diuen la veritat. Després hem d'anar investigant les proves per trobar més informació. 23. Com vas arribar a ser mosso? Va anar a un psicòleg i li van fer una sèrie de preguntes. Ex: Has estat algun cop a la presó? Etc. També va fer un examen i unes proves. 24. De quin departament de policia ets? Treballa en un petit departament de policia local a Caldes de Montbui. La seva feina és rebre informació del seu voltant. Per després investigar. 25. Volies ser mosso des de petit? No, volia ser pilot, però no tenia prou diners així que va ser mosso. I ara li agrada molt el seu ofici. 26. Què feu quan una persona s’ha desmaiat pel carrer? Trucar al 112. 27. Què feu quan els menors d’edat veuen alcohol? Normalment no passa però una mica de Fanta o Coca-cola no passa res però si en beuen sobretot treure-li l'ampolla d'alcohol. 28. Si un nen comet un crim final, on el portarien? No s'ho imagina. 29. Si desapareix un nen/nena, què faríeu? Buscar-lo immediatament. Els nens són prioritaris. 30. Si un nen està jugant amb un noi gran i el noi deixa el nen sol, a qui multaries? Al noi o al pare? El noi gran és el culpable. 31. Quan xoca un cotxe amb un altre cotxe, on porteu el cotxe? Al mecànic o a la deixalleria. 32. Com us entreneu dels atemptats que passen al món? Uns investigadors per les xarxes socials poden saber més o menys els atemptats del món. 33. Com vigileu els terroristes? Per FACEBOOK , TWITER, INSTAGRAM, WATSSAP...etc... 34. Mai t'han felicitat per fer la teva feina? Ens han dit que si, es molt millor quant un te confiança d’ell mateix, ho fa tot millor.


El Mr Clean ens ajuda a mantenir l’escola neta! Hola! Sóc el Mr Clean, un superheroi que li agrada mantenir l’escola neta. El Cacapower li agrada molt embrutar l’escola.

M’ajudeu a mantenir neta l’escola i evitar que el Cacapower l’embruti?

Recordeu que els lavabos són de tots. Els lavabos han d’estar nets, hem de tirar de la cadena només un cop, agafar el paper necessari, i sobretot rentar-nos les mans abans de sortir del

Hem estrenat uns lavabos nous aquest curs, sabeu que l’escola es va construir al 1974? Tenim lavabos nous després de 44 anys!


Hem vist que el pati està força brut. Al pati sortim a divertir-nos i a passar-ho bé, però cal fer-ho amb respecte. Hi ha contenidors i papereres per llençar les deixalles. Cada brossa va al seu lloc.

Recordeu que a tota l’escola hi ha papereres de diferents colors: Paper, envasos, orgànic, i rebuig.

És important reciclar perquè reciclar és cuidar la natura i l’entorn, produir menys deixalles, i reduir la contaminació. Per cada tona de paper que reciclem evitem la tala de 13 arbres. Si reciclem envasos, evitem la pluja àcida i la contaminació de rius, també evitem l’extracció de petroli. Si reciclem l’orgànica, evitem l’ús de fertilitzants químics.


REPTES A CINQUÈ Aquest trimestre hem iniciat el projecte “ supera el repte”. Cada setmana als alumnes i les alumnes de cinquè se'ns proposa un repte que hem de superar cooperant amb les companyes i companys. A continuació us explicarem alguns dels reptes que hem dut a terme:

EL REPTE DELS GLOBUS Aquest repte consistia en inflar un globus sense bufarlo amb la boca i amb els següents ingredients: bicarbonat, aigua, sal i, per últim, vinagre. Aquests els havíem d'incorporar a dins d'una ampolla d'aigua bastant petita. Abans de fer l'experiment, vam haver de fer unes quantes proves i aquestes havien de reaccionar. La que reaccionava més era la que completaria l'experiment. A nosaltres, ens va agradar molt. L'experiment va ser divertit i entretingut. En total érem 6 grups de 4 persones, a 2 grups els hi va sortir malament l'experiment, se'ls va trencar el globus.

EL REPTE DEL LLENÇOL Aquest repte consistia en girar un llençol que vam posar a pla a terra, amb 12 persones a sobre i sense que ningú toqués el terra. Era molt difícil, nomes un grup ho va aconseguir. Els grups tenien uns noms molt originals: com les finestres i la paret. Havíem de treballar molt en equip,tothom tenia moltes idees algunes de més bones i d'altres menys, però només una era la que resolia l’enigma. Jana G i Mercè


Aquest repte consistia en llençar un ou des d'un primer pis a baix i que no es trenqués. Havíem de construir un invent per protegir l'ou. Entre les dues classes vam aconseguir salvar 9 ous i en van “morir” 3. Ens van donar material per a fer l'invent : globus, bosses de plàstic, cartró, etc .... Tothom va fer invents diferents i creatius, alguns tenien més protecció i altres menys. Quasi tots van posar un paracaigudes i globus. Fins i tot vam posar noms a l'ou: Athenes-Avatar-Lucky, Mafiós, Jimmy, Jeremy... i nom als invents: el Paraca-ou!! Elena i Arlet

EL REPTE DE LES EMPREMTES DIGITALS El nostre repte era de descobrir si les empremtes eren iguals o úniques. La nostra resposta va ser que les empremtes són úniques. Hi ha diferents tipus formes en les empremtes com per exemple: arcs, bagues, remolins, doble baga... Cap dels nostres dits té el mateix dibuix. Nosaltres també vam comparar totes les empremtes dels nostres companys de classe i cap no era igual. Jana N i Marc

EL REPTE DE MATES Aquest repte consistia en completar problemes de mates d'una manera cooperativa amb grups de 4 tot seguint les següents passes: 1r.Havies de fer el problema de mates sol.( 5 minuts ) 2n Comparties els resultats amb la parella ( 5 minuts ) 3r. Ho posaves en comú amb el grup. Quan tots quatre ens posàvem d'acord, li havíem d' ensenyar al mestre, i si algú del grup ho tenia diferent, ens havíem de posar d'acord i resoldre el problema correctament.


Els racons i ambients són espais on els i les alumnes treballen individualment o en petit grup. Poden escollir diferents propostes de llengua catalana, de llengua castellana, de matemàtiques o d’art.

Són els mateixos alumnes els que han de decidir quina proposta fan, com la porten a terme i ells mateixos s’han d’autoavaluar a partir de les rúbriques que tenim a l’aula.


Zometool:

ConstruĂŻm Kapla

Prou sucre:

Multilink:

Mr llapis 57  

Revista escolar

Mr llapis 57  

Revista escolar

Advertisement