Page 1

20

Escola Jaume Balmes

Nยบ 34 JUNY 2012


Enigmes

EDITORIAL LIP DUB Estem acabant un curs de pel—lícula. El cinema ha estat present en moltes de les activitats que hem realitzat. És per això, que hem volgut arrodonir-lo amb un projecte molt divertit i interessant. Hem fet un Lip dub!!!! Un lip dub és un petit vídeo musical que hem elaborat mitjançant una gravació única que ens transportarà per tots els espais de la nostra escola i en el qual hi col—laborarem totes les persones que donem vida al centre: alumnes, mestres, pares i mares... Això ho hem fet filmant una successió continua, sense talls, on l’alumnat i el professorat

SI EL GALL DE LA MARTA PON UN OU AL JARDÍ DE LA CARLA, DE QUI ÉS L’OU?

cantem un tros d’una cançó i ens anem substituint uns als altres, continuant fins el final i recorrent tota l’escola.

SOLUCIÓ:

ELS GALLS NO PONEN OUS!

La cançó escollida és la versió “Sigues fort” d’en Peret sobre el tema musical “Life is life” del grup Opus. Hem tingut molta feina en la preparació prèvia, pensant idees, organitzant espais, mirant que sigui participatiu i al gust dels nens i nenes. Hem fet reunions de delegats, assemblees de classe i hem vist altres lip dub, a fi que surti un treball fet amb

DE QUÈ S’HA D’OMPLIR UNA AMPOLLA PERQUE PESI MENYS QUE BUIDA?

l’aportació de tothom.

SOLUCIÓ:

poguessin sorgir i perquè tots sabéssim què havíem de fer, quan ho havíem de fer i

DE FORATS

Un cop pensat i preparat, hem fet un assaig previ per detectar errors o dificultats que com ho havíem de fer. Penseu que havia d’anar tot molt sincronitzat i que el Lip dub hagut d’aprendre la cançó. Estem orgullosos del resultat. Hem constatat que tots junts som forts i podem fer bons projectes col—lectius.

ATENCIÓ !!!!!!!!

UN CAMIONER VA EN CONTRADIRECCIÓ PER UN CARRER DE SENTIT ÚNIC. EL VEU UN POLICIA PERÒ NO L’INTENTA DETENIR. PER QUÈ? SOLUCIÓ:

Si voleu veure el resultat final, cerqueu en aquest enllaç:

http://jbalmesinfantil.blogspot.com.es o directament des de la Web de l ’Escola. Volem agrair especialment al David Casas, al Marcelo Remeseiro, al Francesc Montero, al Pep Grau i a tots els pares/mares que hi van participar el seu ajut sobretot en els aspectes tècnics i de muntatge. També volem agrair als alumnes de sisè que han format part de la comissió la seva dedicació i entusiasme.

2

EL CAMIONER VA CAMINANT

no permet rectificar o aturar la filmació. Hem hagut d’anar tots a la una!! A més, hem

AVÍS PER A LES FAMÍLIES!! El dia 26 de juny de 10 a 13h podreu venir a comentar l’informe del 3r trimestre amb el tutor/a del vostre fill/a a la mateixa aula.

19


Els tallers al parvulari!

P3

Com cada curs els nens i nenes d’ educació infantil realitzem tallers. Es tracta de diferents propostes artístiques i lúdiques on els infants s’ajuden entre ells i es relacionen amb els diferents companys de les altres classes. Els nenes i nenes de P3, P4 i P5 participen conjuntament de les activitats proposades.

Aquí teniu una mostra de les diferents activitats realitzades. ELS JOCS DE CUCANYA!

MOSSEGAR LA POMA

CURSA DE SACS

ESTIRAR LA CORDA 18

3

JOC DE LES CADIRES


VITRALLS DE COLORS

GAUDEIX PINTANT LA MANDALA!

P4

DECORACIÓ DE PRIMAVERA

TALLER DE TITELLES

P5

Els llibres de mandales generalment obren camins cap a la reflexió sobre el mon i sobre un mateix. N'hi ha de diferents orígens i són ideals per a la meditació. Pintar una mandala ens pot informar, entre altres coses, dels nostres estats d'ànim i de les nostres inquietuds. Ens hem d'autoconèixer molt bé per a llegir una mandala correctament i entendre què som i què ens manca. Mai hem d'anar a buscar en la mandala només la vessant estètica; el què ens importa és el que ens suggereix a nosaltres mateixos la figura i el perquè ho pintem. La mandala representa funcions tant meditatives com relaxants. 4

17


Els petits científics!

CICLE INICIAL

Ara que ja ha arribat la calor, i que l’estiu ens acompanya, res millor que gaudir de l’aigua i de les seves possibilitats. Per això us proposem aprendre a fer bombolles de sabó gegants, atenció que aquí us deixem les instruccions.

Bombolles de sabó gegants Ingredients per la barreja: 10 litres d’aigua 1/2 kilo de sucre 25 grams de cola d’empaperar 1/4 de litre de rentavaixelles Preparació: s’aboquen 9 litres d’aigua (tèbia) en un gibrell gran. En el litre que queda es barreja el sucre. Es barregen tots els ingredients fins obtenir una massa opaca que es deixa reposar fins l’endemà. Fabricació d’estris: cal fer un cèrcol amb filferro i embolicar amb gases, també pots utilitzar embuts, raquetes o cercles de plàstic. Un altre mètode molt efectiu és el que mostra la imatge.

pals

bena

bombolla 16

5


ELS ALUMNES DE 4t TREBALLEM EL CÒMIC

RELLOTGE ANALEMÀTIC Aquest taller consisteix en l’elaboració d’un rellotge de sol horitzontal, força exacte. Per a fer-lo, en primer lloc, hem hagut de dibuixar una circumferència al terra del pati de l'escola, on hi hem marcat les hores. A continuació, hem senyalitzat diferents períodes de l'any dins la circumferència, on s'hi haurà de situar la persona que vulgui saber l'hora. Aquesta persona farà de gnòmon (agulla que projecta l'ombra) i la seva ombra indicarà l'hora. Finalment, cal esmentar, que durant tot el procés hem tingut en compte que l'eix del rellotge estigui orientat en direcció nord – sud.

SORTIDA PEL POBLE Els alumnes de l'escola FEDAC Sant Feliu i nosaltres, els nens i nenes de l'escola Jaume Balmes, hem treballat junts durant un matí. Ens hem dividit en tres grups barrejant alumnes de les dues escoles i hem fet una roda d'activitats a diferents espais del poble. Hem treballat el dibuix al natural tot dibuixant la torre del rellotge, hem visitat l'Hostal del Sol i hem observat el seu rellotge de sol. Allà també hem treballat l'auca del rellotge de sol i els seus rodolins. Hem visitat el museu del rellotge on hem pogut veure rellotges antics, rellotges de sorra, cucuts, engranatges, rellotges digitals, on hem après moltes coses. Aquesta sortida ha estat molt divertida i ens ha agradat molt poder treballar amb els nens i nenes de l'altra escola.

TALLER “TIME LAPSE” SOBRE EL PAS DEL TEMPS Per fer aquest taller hem utilitzat 6 portàtils, 6 càmeres web i un programa especial per fer la tècnica “Time Lapse”. Hem col—locat les càmeres web per diferents llocs de l'escola. Les càmeres han estat fent fotografies cada 20 segons durant 24 hores. El resultat ha estat impressionant i divertit: hem observat el moviment dels núvols, dels cotxes, de les persones, de les ombres, dels nens del menjador i de nosaltres mateixos. Hem vist passar tot un dia en 3 minuts! Si voleu veure el resultat, mireu la web de l’escola, al bloc de Cicle Superior.

Fent tots aquests tallers ens ho hem passar molt bé i hem après un munt de coses. Us animem a que ho proveu!! 6

15


CICLE MITJÀ, SORTIDA AL SKATTING DE BARCELONA Aquest trimestre, els alumnes de cicle mitjà hem anat a Barcelona a patinar sobre gel.

EL PAS DEL TEMPS - CICLE SUPERIOR A Sant Feliu de Codines, l'alumnat de Cicle Superior, hem treballar el pas del temps dins de les Jornades Mediambientals que van tenir lloc els dies 26 i 27 d'abril. Us explicarem què hem fet i com ho hem fet:

Hem treballat els lliscaments, però sobretot

l’equilibri. Després de caure algunes vegades... hem aconseguit aguantar-nos drets. Hem gaudit molt de l’activitat, i el clima de companyerisme,

solidaritat

entre companys ha estat genial!!

ELS ENGRANATGES

dia

molt

estat molt fresquets. Ui quin fred!

Canvi de temperatura, sortim al

Finalment, hem fet un tren d'engranatges utilitzant unes peces de plàstic que ja teníem a l'escola i hem estat investigant com funcionaven. Ens ha costat una mica que les rodes que hem elaborat nosaltres engranessin correctament, però tot i així “ens ho hem passar pipa”!

carrer

i

tot

fent

una

passejada ens hem aturat a contemplar l’Arc de Triomf.

RELLOTGE DE SORRA

Després

de

dinar

i

carregar les piles al parc de

la

Ciutadella,

hem

anat a visitar el Mamut!!!!

14

un

calorós, però a dins hem

Hem aprofitat per investigar el que hi ha dins d'un rellotge i ens hem adonat que s'hi trobaven unes peces anomenades engranatges rectes, les quals eren de diferents mides. A continuació, hem realitzat un taller que consisteix en construir rodes dentades amb cartró i unir-les per tal que, si en giressis una (la motriu), l'altra (la conduïda) l'acompanyaria, però giraria en sentit contrari a la primera.

També hem fet un taller de rellotges de sorra que ens va sortir bastant bé, però en comptes de sorra ho hem fet amb sal ja que sinó costava que baixés. Perquè quedés més divertit hem pintat la sal de colors diferents. Ho hem fet amb uns guixos de colors fregats contra la sal.

Era

7


ACTIVITATS INTERCENTRES PLA CATALÀ DE L’ESPORT Aquest trimestre l’escola ha participat en el Cirkàlia col.laborant amb els altres centres educatius del poble i amb l’Ajuntament de Sant Feliu. Diferents dinamitzadors de l’ escola (alumnes de 5è i 6è) i monitors de l’escola van fer possible l’èxit de la jornada organitzant tallers de construcció de malabars, tallers d’equilibris, tallers de màgia, … MOLTES GRÀCIES GR CIES A TOTS!!!!

Quan va arribar el dia 23 d’abril vam anar a Educació Infantil per tal de fer la representació als nens i nenes de P3, P4 i P5. Tot i els nervis de fer d’actors i d’actrius, tot va sortir molt bé i a més a més el públic va ser fantàstic: fantàstic va escoltar d’allò millor i ens va aplaudir molt!!

La Caputxeta Vermella!

Hansel i Gretel!!

PRIMERA TROBADA D’ESCOLES DE BÀSQUET L’Escola ha participat en la primera trobada d’escoles de bàsquet de Sant Feliu. Els dos equips de l’escola van jugar amb equips de diferents poblacions, i els dinamitzadors van col·laborar organitzant unes zones de joc on tots els participants van poder gaudir.

El dia 4 de juny ho vem anar a gravar a la ràdio, sí, sí, a Ona Codinenca!! Si ens voleu escoltar ho podeu fer a www.onacodinenca.cat.

8

13


Contes en família Pels voltants de Sant Jordi vam convidar a les famílies d’Educació infantil i Cicle inicial a venir a l’escola per explicar contes als nostres alumnes. Els Com per Les

nens i nenes de 3r vam treballar el teatre a la classe de català. que ens va agradar molt, vam decidir preparar quatre obres de teatre representar als nens i nenes d’educació infantil. obres que vam preparar van ser quatre contes molt coneguts:

La Bella Dorment,

El Gat amb Botes!

del moment de l’hora del conte entre famílies i infants, transportat a l’aula. Estem molt contents de la participació i la resposta que hi va haver. Els nens i nenes s’ho van passar molt bé i es van sentir molt orgullosos d’aquestes col—laboracions. Dins l’aula es va crear un clima molt especial i

Hansel i Gretel, La Caputxeta Vermella

Van ser molts els familiars que es van engrescar i vam poder viure la màgia

acollidor.

i

el Gat amb Botes.

La Bella Dorment..

- Com ho vam preparar? Doncs: • Primer vam llegir els contes i vam triar els personatges. • Després vam estudiar el text tot aprenent a vocalitzar i a fer l’entonació adequada. • A continuació vam assajar amb els companys per saber com actuar davant d’un públic tot interpretant el nostre personatge. • Finalment entre tots vam fer els decorats i les disfresses. 12

Moltes gràcies a les famílies col·laboradores! 9


CERTAMEN LITERARI Conte guanyador en el Certamen literari Hi havia una vegada Títol: En blanc Autor: Jofre Camps Curs: 5è

Però què passa aquííí? És una broma tot això? Cau una ampolleta d’aigua juntament amb..., ho heu encertat: un full en blanc amb una altra lletra. Una altra A.

Us ha passat alguna vegada quedar-vos en blanc quan aneu a escriure una història? Heu tingut mai pànic al full en blanc? Sí, allò d'haver d'enfrontar-vos a una pàgina sense res de res i tenir poc temps per a omplir-la? Doncs el que ara us explicaré va de fulls en blanc, però una mica diferents.

De cop recordo que avui és l’aniversari de la meva mare. I entro a compra-li unes flors. Només tinc 5 minuts, però almenys li hauré regalat alguna cosa. Sort que portava els diners que m’havien donat com a paga.

Ara fa pocs dies tornava del cole i de sobte em va venir al cap que faltaven dos dies per al concurs literari, per un instant em va passar pel cap de presentar-hi alguna cosa. Vaig arribar a casa i vaig escriure ràpidament una història. El vaig poder presentar al concurs.

Té canvi de 50 euros?

L'endemà quan tornava del cole, vaig caure que era la gala d'entrega de premis del concurs: Ostres, ja faig tard! Si corro encara hi seré a temps! Arribo a casa i pico el timbre, no contesta ningú? Veig que la porta està ajustada, que estrany. L’obro i entro, i no ve ni el gos, i mira que aquest sempre ve a rebre’t.

Sí, em diu la dona. I amb el canvi, a que no sabeu què hi havia? Què creieu que vaig trobar dins el bitllet? Això mateix, un aaaltre full blanc. Lletra: N. Em començo a pessigar, no fos que estigués somiant. Ai, ai! No, no. Estic ben despert. Sento la bocina d’una bicicleta, em giro i és el carter. M’aparto quan veig que estic caminant pel mig del carrer, enlloc de passar per la vorera. Mai no camino pel mig del carrer, però entre la pressa per no fer tard i el misteri dels fulls en blanc ni me’n vaig adonar. Al passar pel meu costat al carter li cau una carta.

Ja dins de casa: Holaaa! Hi ha alguuú? Ningú va contestar. Passo a la sala i sobre la meva cadira hi veig un full en blanc. El giro. Hi havia escrit en un dels marges una lletra H. Busco el telèfon per trucar els meus pares, a veure on s’havien ficat i em trobo un altre full en blanc, bé no del tot, darrera hi havia un petita lletra A. Els meus pares no contesten els seus mòbils. Potser han agafat el cotxe i han anat a fer un volt. Miro al garatge i el cotxe hi és. Amb un full en blanc al parabrisa. No m’ho puc creure! Un altre full misteriós! El giro i darrera hi ha el mateix que als altres fulls: una lletra. Aquesta vegada una S. Miro l’hora, encara tinc 12 minuts per l’entrega de premis, anava molt just de temps. Començo a córrer carrer amunt quan, en passar sota un balcó, em cau un paper tot arrugat al cap. Mira que hi ha gent bruta! Llançar la brossa al carrer, i des del balcó! Que no saben que els dimecres recullen el papeeeer? Però veig que és un paper net, la curiositat em pot i l’obro. Completament en blanc, clar, i amb una sola lletra, ara la G. Mentre buscava una paperera per posar el paper al seu lloc, i quan vaig per llençar-lo veig que dins hi ha un altre full com els altres, però aquest amb una U. Passo per davant de l’Ajuntament i m’atura una senyora que repartia fulls, de propaganda d’alguna cosa suposo però no tinc temps per aturar-me, o sigui que li agafo el full d’una revolada i segueixo amunt. La cara d’aquella senyora em sonava molt, però no tenia temps per pensar de què o d’on. Quèè? La senyora m’havia donat un fullet que era un full en blanc, amb una sola lletra! Que fort! La U. Això començava a fer una miqueta de por. Quina set que m’havia agafat de tant córrer. M’aturo a la màquina de refrescos i hi poso un euro. 10

Carter, esperi, se li ha caigut això!!! No em va ni sentir, i ja era lluny quan vaig veure que el que li acabava de caure no era un sobre sinó un full, un altre full!. Amb una Y aquesta vegada. Només 2 minuts per començar la gala, no arribo, no arribo. Esbufego fins a la porta del Centre Cívic, ensopego amb els cordons, com cada dia que em poso aquelles sabates. Sota el peu un paper, un altre? L’obro i veig una A (la tercera ja). Baixo amb pressa i veig la pissarra on hi posen les activitats que hi ha avui: Gala d’entrega de premis del concurs literari a les 18:15. Un minut, només falta un minut! Just llavors apareix el meu millor amic, feia tard com jo. Passa, passa! Es posa a riure tan fort que la gent es gira i ens fa xxxtt! Però què fas amb aquest full penjat a l’esquena? -Em va preguntar. Llavors vaig fer un sospir i em vaig adonar del misteri dels fulls amb lletres. Tot encaixava ja, si ajuntem totes les lletres surt aquesta frase: has guanyat. Em vaig quedar bocabadat, en blanc, sorprès però molt content, mai m’havia tocat cap premi. Sento com diuen el meu nom, pujo a l’escenari i des d’allà veig la noia que repartia propaganda, la florista, el carter (que al final resulta que era un amic del meu pare) i el meu amic. M’havia penjat ell el full a l’esquena?

11

míster llapis 34  

Revista del tercer trimestre.