Prässi 16

Page 1

PRÄSSI VEME OY:N ASIAKASLEHTI NRO 16

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

1


TOIMITUSJOHTAJAN TERVEISET

asiakkaat ovat löytäneet Vemen mahdollisuudet, kilpailukyvyn ja tuotannon laadun. Kiitos kuuluu niin vanhoille kuin uusille asiakkaille. Ylpeinä voimme todeta että hiilineutraalisuuden tavoitteluprojektissa onnistuimme ja se jatkuu edelleen. Olemme saaneet siitä paljon kiitoksia. Yhtä lailla meneillään oleva energiansäästöprojekti toimii ja olemme jo huomanneet sen selkeästi kulutuksissamme. Investointivuotena 2023 jää historiaan yhtenä Vemen historian suurimmista. Hankimme muun muassa Amadan särmäyspuristimen teränvaihtoautomatiikalla sekä saman firman lippulaivan eli 12 kilowatin Regius laserleikkurin automaattisella levyvarastolla. Näin särmäysja laserleikkauskapasiteettimme lisääntyivät huomattavasti. Noin 2500 neliömetrin laajennushankkeemme on lupavaiheessa. Odotamme maailman tapahtumien hiukan rauhoittuvan, minkä jälkeen alamme tehdä lisää tuotantotilaa.

Uuden teknologian vuosi

Vielä on erikseen huomioitava, että pitkäaikaiset työntekijämme Tuija Seitala-Saarinen ja Taru Karlund saatettiin kuluneena vuonna ansaitulle eläkkeelle. Kiitos heille yli 40 vuotta kestäneistä työurista ja ajasta Veme Oy:ssä.

Edellisestä Prässi-lehdestä tulee kuluneeksi melkein kaksi vuotta. Tänä aikana maailmantilanteet ovat muuttuneet monelta osin.

Nyt reippain mielin kevääseen 2024 ja nyt olemme valmiit tuleviin, hyviin ja parempiin aikoihin maailmassa.

Vemellä teimme hienoja ratkaisuja tuonakin aikana ja koronapandemia sen paremmin kuin sotakaan eivät ole päässeet meitä liiemmälti haittaamaan. Molemmat ovat toki todella surkeita asioita. Tämän päälle vielä roimat kustannusten nousut ja nyt liittojen uhkaamat ja toteutuneet lakkoilut tekevät oman osansa.

Lasse Aaltonen toimitusjohtaja

Asiakkaamme ovat palkinneet ja palkitsevat meitä edelleen uusilla tuotetilauksilla. Myös uudet

Prässi 16

2

Veme Oy:n asiakaslehti Nro 16, 1/2024 Toimituskunta: Lasse Aaltonen, Tommi Seesto, Joni Friman Summit Media Oy: Janne Ketola, Esko Heikkinen, Laura Ketola Paino: T. Nieminen Oy, Painola

VEME OY:N ASIAKASLEHTI


UUTTA TEKNOLOGIAA

Uusi Amada HG1003ATC särmäyskone Amada-teknologian toisen sukupolven laite ja sen HG ATC -mallisarja on kehitetty monimutkaisten kappaleiden ja kokonaisuuksien särmäämiseen. Uusi laite minimoi asetusajat. HT-ATC -sarjassa työkalunvaihto tapahtuu automaatilla, joka säästää aikaa ja vaivaa, kun työntekijän ei tarvitse itse suorittaa vaihtoa. Koneen käyttäjän ei myöskään tarvitse tehdä ohjelmointia, sillä laite on etäohjelmoitava. Ohjelmat voidaan oman ohjelmiston avulla tehdä etukäteen.

Nämä seikat nopeuttavat särmäysprosessia moninkertaisesti, erityisesti pienissä sarjoissa ja monimutkaisemmissa särmäyksissä. Laitteen vakiovarusteina ovat mm. automaattinen bombeeraus, käsipyörä, AMNC 3i -multimediaohjaus, automaattinen Akas laserturvalaite, työkalunavigaattori, X-Delta-X takavasteet, liukuva jalkapoljin, Digipro- ja BI-Skulmanmittausjärjestelmät, patentoitu AMTS 3 -työkalujärjestelmä sekä LED työvalot.

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

3


UUTTA TEKNOLOGIAA

Monin tavoin kohti hiilineutraaliutta Veme tekee tiukasti omaa osuuttaan, kun Suomessa ja maailmalla pyritään kohti hiilineutraaliutta. Jopa arkisen huomaamattomat teot palvelevat tätä tavoitetta. Esimerkiksi koko tehtaan valaistuksen automatisointi ja lamppujen vaihto LED-valaisimiin säästää sekä sähköä että valaisimia, kun valot eivät jää vahingossa päälle. Samaa sarjaa on kaikkien kopiokoneiden uusiminen Canonin moderneihin ja energiaa säästäviin malleihin. Yrityksessä on koko ajan päällä energiansäästäprojekti, jossa energian käyttöä pyritään vähintään tehostamaan. Yhtenä tämän hankkeen toimenpiteenä jokaiselle yrityksen työntekijälle on jaettu energiansäästöohjeet. Tuotannossa toimitaan nykyisin Hiltin uusilla akkukonelaitteilla. Kaikki koneet on uusittu moderneiksi ja myös hankinnan taustalla olevat sopimukset on uusittu. Laitteiden tekniikkakin on uudistunut, mutta kyseessä on myös energiansäästöprojekti. Uudet laitteet ovat entisiä tehokkaampia, vaikka niiden virrankulutus on vähäisempää.

4

VEME OY:N ASIAKASLEHTI


UUTTA TEKNOLOGIAA

Uusi REGIUS AJ laserleikkuri Maksimaalisesti varusteltu REGIUS AJ on Amadan tuoteperheen nopein kuitulaser, joka sisältää monia moderneja tekniikoita, kuten yhtiön oma uusi Laser Integration järjestelmä sekä Amadan alkuperäinen Variable Beam Control -tekniikka. Lisäksi uusi AMNC 3i Plus -ohjaus sisältää helpon käytettävyyden ratkaisuja. Amada Regius AJ:n kaikissa kolmessa pääakselissa on lineaarimoottorit, mikä merkitsee ylivertaista tarkkuutta ja erittäin nopeaa paikoitusnopeutta (340 m/min). Lineaarimoottoreita tukee Amadan älykäs leikkuupään hallintajärjestelmä. Tämä innovaatio tekee reaaliaikaisia päätöksiä leikkuupään korkeuden hallintaan. Esimerkiksi kappaleessa, jossa on kaksi lähekkäin olevaa aukkoa, älykäs leikkuupää ei nouse ylös vaan jää hyvin lähelle levyn pintaa ja nopeutta näin ollen läpimenoaikaa. Se yhdessä lineaarimoottoreiden kanssa tarkoittaa erittäin nopeaa aukosta aukkoon siirtymistä. Laitteessa on vakiona mm. Auto Collimation unit, Variable Beam Controller, Clean Fast Cut (CFC), takaisinheijastuksen esto, Amada AMNC 3i Plus -ohjaus, suuttimenvaihtoautomaatti, Dust Airblow, WACS II, lävistys- ja leikkuuvalvonta, Oil Shot, Z-akselin sensori, Active Cut, paineilmaleikkuu, Deep Marking, ECO Cut leikkuuparametrit, hukkapalakuljetin ja Solution Pack for Blank. Uudistettu AMNC 3i Plus -ohjaus sisältää uusia käyttöä helpottavia toimintoja ja V-Remote mahdollistaa koneen työjonojen ja lokitietojen seuraamisen etäyhteydellä. Laser Integration System (LIS) i-Nozzle Checker tarkistaa ja korjaa säteen keskityksen automaattisesti, tarkistaa suuttimen kunnon ennen vaihtoa ja sen jälkeen, tarkistaa

säteen laadun ja muokkaa sen optimaaliseksi. i-Optics Sensor tarkistaa linssin suojalasin kunnon ja i-Process Monitor tarkkailee sädettä ja leikkuuarvoja jatkuvasti leikkauksen aikana. i-Camera Assisted System kuvaa jo ajettua rankaa. Operaattorin on mahdollista sijoittaa levityskuva ohjauspäätteeltä suoraan rangalle ja leikata se. Mainittujen automaattisten ratkaisujen avulla laite pyrkii palautumaan törmäyksestä ja jatkamaan leikkuuta ilman operaattoria. Älykäs leikkuupää optimoi siirtymiset ilman ylimääräisiä nostoja. Laite on helppokäyttöinen, kun materiaalien leikkaus ohuesta paksuun tapahtuu ilman linssin vaihtoja. Asetukset on helppo valita ja laiteessa on koko sivun mitalta aukeava ovi ja ovet myös päädyssä. Tuotantoa nopeuttaa ja helpottaa edelleen viivakoodilla toimiva ohjelman valinta VPSS 3i ohjelmistosta. Production Designer tarkoittaa 2D- ja 3D-kuvien nopeaa ja tarkkaa käsittelyä. BlankCAM merkitsee täysin automatisoituja leikkuuratoja ja nestausta. V-Factorylla käyttöä seurataan reaaliaikaisesti. Kaikki tämä merkitsee pitkäaikaista ja vakaata leikkuuta automaatioajossa. Laitteessa on automaattinen 16-paikkainen suuttimen vaihto, automaattinen lävistyksen valvonta sekä automaattinen leikkuun valvonta AS LUL 3015 ja AS LUL II 4020 ovat automaattisia tornivarastoja syöttö- ja purkulaitteella. Tornin varastojärjestelmällä on modulaarinen kokoonpano, mikä antaa käyttäjälle mahdollisuuden räätälöidä kuormalavojen määrä sekä raaka-aineelle että pinoamiseen.

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

5


UUTTA TEKNOLOGIAA

Cobottihitsaus Uusi Hanwha HCR-5A cobottimme, hitsausvirtalähteenä Fronius 500i. Cobolttihitsaus parantaa laadun tasaisuutta tuomalla lisää tehoa ja helppokäyttöisyyttä hitsauspuolelle.

Jatkuvaa uudistamista ja uudistumista Moderni tehokas tuotanto edellyttää jatkuvaa kehitysja parannuskohteiden mietintää. Yksi Vemen menneen vuoden uudistuksia on levyvarasto, mikä levyjen uudelleenjärjestelyn ohella merkitsi myös koodattua hakujärjestelmää. Nyt levyt ovat helposti ja turvallisesti saatavilla ja niiden etsimiseen ei kulu turhaa hukka-aikaa.

6

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

Monenlaista turvallisuutta

saa viestistään myös kuittauksen. Vanhoista paperilomakkeista Tehdasympäristössä luopuminen antaa työntekijöille paloturvallisuutta ei voi unohtaa. helpon välineen aktiiviseen Kun Vemen paloilmoitinlaitteisto työturvallisuuden kehittämiseen. uusittiin, kokonaan uutena LähiTapiolan toimittama Falconyasiana saatiin osoitteellinen järjestelmä on Vemelle paitsi ilmaisinjärjestelmä. Käytännössä työturvallisuusasia, myös siisteyden kyse on keskusyksikössä ja järjestyksen parantamista. sijaitsevasta uudesta laitteesta, joka LähiTapiola toimitti Vemelle on ketjutettu. Se pystyy näyttämään myös uuden defibrillaattorin eli mahdollisen palon tarkan paikan sydäniskukoneen. ”Deffalla” tai ja tehostaa siten sammutuspaikan sydäniskurilla sydänpysähdyksen nopeaa löytymistä. saaneelle elvytettävälle annetaan hoitava tasavirtasähköisku. Laite Työturvallisuutta on myös läheltä on ”viisas”, sillä se tunnistaa piti -tilanteista raportointi. Sitä rytmihäiriön luotettavasti ja varten Vemeen hankittiin Lean neuvoo laitteen käyttäjäänsä 6S/5S -ideologiaan pohjaava toimimaan oikein ja turvallisesti. mobiilijärjestelmä, jonka kautta Työturvallisuusasia jos mikä, kuka tahansa voi helposti lähettää sillä sydänpysähdyksen tullen tiedon tapahtuneesta. Lähettäjä avunsaannin nopeus on avainasia.


UUTTA TEKNOLOGIAA

Uusi vaakataivutin Vemen uusi Stierli Bender 120 CNC vaakataivutin on erinomainen lisä erilaiseen metallin oikaisuun ja taivuttamiseen. Laitteessa on kaksi ohjattua akselia ja 200 erilaista ohjelmaa. Konetta ohjataan joko jalkapolkimella tai kauko-ohjaimella. Työteho on peräti 120 kN. Taivutuskoneen umpinainen pöytä vähentää onnettomuusriskiä ja sekä työkappaleet että -kalut vahingoittuvat harvemmin. Koneessa on kiinteä työkalujen säilytyshylly ja niiden pikakiinnitys merkitsee nopeaa ja turvallista vaihtoa. Kokonaisuuden viimeistelee vankka rakenne ja helppokäyttöinen kosketusnäyttö.

G•WEIKE Laserhitsauskone tuo tehoa ja helppoutta Laserhitsauskoneemme edustaa viimeisintä hitsaustekniikkaa. Perinteiseen valmistushitsausmenetelmään verrattuna laserhitsaus on tehokkaampaa ja helpompaa. Laserhitsaus on myös joustavaa ja taloudellista. Se soveltuu erityyppisille, -paksuisille ja -muotoisille materiaaleille. Hitsisauma on lähes huomaamaton ja kestävä, eikä sauma vaadi jälkikäsittelyä. Laserhitsauksen etuja ovat dramaattisen alhainen lämmöntuotto sekä minimaalisen pieni lämmön vaikutusalue. Laserilla voi hitsata yhteen eri vahvuuksia ja eri materiaaleja. Muodonmuutoksia ei synny ja osien jälkikäsittelyn kuten hionnan tai kiillotuksen tarve on erittäin pieni. Tehokkuus lisääntyy, kun osia ei tarvitse oikaista tai työstää. Laserhitsauksen lämmöntuotanto on pienempi kuin MIG-/MAG- tai TIG-hitsauksessa. Nopeus on kuitenkin suurempi. Laserilla voi hitsata mm terästä, ruostumatonta terästä ja alumiinia.

Uudistuksia neuvottelutiloissa

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

7


HARVIA

Vemellä reagoidaan nopeasti. Muutostarpeisiimme ja uusiin toivomuksiimme on suhtauduttu loistavasti.

erityisesti ketterää ja joustavaa tekemistä sekä mutkattoman avointa viestintää. - Vemellä reagoidaan nopeasti. Muutostarpeisiimme ja uusiin toivomuksiimme on suhtauduttu loistavasti.

Harvia on liikevaihdolla mitattuna yksi maailman johtavista sauna- ja spa-markkinoilla toimivista yhtiöistä. Yhtiön tuotemerkit ja tuotevalikoima ovat markkinalla hyvin tunnettuja ja yhtiön kokonaisvaltainen tuotevalikoima pyrkii vastaamaan kansainvälisen sauna- ja spa-markkinan tarpeisiin, sekä alan ammattilaisille että kuluttajille. Harvian liikevaihto vuonna 2022 oli 172,4 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa työskentelee noin 600 alan ammattilaista Suomessa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Romaniassa, Kiinassa ja Hongkongissa, Itävallassa, Italiassa, Virossa ja Ruotsissa. Muuramessa Harvian pääkonttorin yhteydessä sijaitsee myös yhtiön suurin saunojen ja saunakomponenttien tuotantolaitos. Yhteistyötä sauna- ja spa-markkinoiden ykkösen kanssa Muuramessa pääkonttoriaan pitävä pörssiyhtiö Harvia valmistaa kaikkea, mitä sauna- ja spa-maailma tarvitsee – saunoista ja kiukaista ohjauskeskuksiin, höyrynkehittimiin ja kylmäaltaisiin. Ostojohtaja Matti Kivimäki puhuu Veme Oy:stä lämpimin sanoin. - Meillä on hyvä ja vankka yhteistyö metallialihankintatuotteissa. Yhteistyötä on tehty aktiivisesti noin neljä vuotta. Kivimäen mukaan Veme on Harvialle merkittävä kumppani ja alihankkija Suomessa. Hän korostaa

8

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

Matti Kivimäki

Kivimäen mukaan Veme on Harvialle merkittävä kumppani ja alihankkija Suomessa. Hän korostaa erityisesti ketterää ja joustavaa tekemistä sekä mutkattoman avointa viestintää.


UUTISIA

Apulannalle oma Sisu-istutusputki Bändifanitus ei aina ole vain musiikin kuuntelua, festareita tai fanipaidan pitämistä. Pitkään kotimaisessa musiikissa vaikuttanut Apulanta järjesti faneilleen erilaisen tapaamisen. Sen yhteydessä istutettiin nimittäin 3 600 koivuntainta 2,2 hehtaarin metsäalalle. Yhtyeen nokkamies Toni Wirtanen selvitti, että bändi haluaa fanitoiminnaltaan myös ”korkeampia tarkoitusperiä”. Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan loppuelämän onnellisuuteen tähtäävän ihmisen tulee istuttaa puu. Apulanta teki sen aika komeasti. Istutushommat hoidettiin Vemen nimenomaan tähän tapahtumaan valmistetuilla Sisu-istutusputkilla. Putken väri on luonnollisesti musta ja lisävarusteena on yhtyeen logo.

Eläkkeelle siirtyneitä Vemessä arvostetaan pitkiä työsuhteita. Mainioista esimerkeistä käyvät vuoden 2023 aikana eläkkeelle siirtyneet Taru Karlund ja Tuija Seitala-Saarinen. Talouspäällikkö Tuijan työura kesti 42 vuotta 4 kuukautta ja tuotannonohjauksen ja tilauskäsittelyn Tarun peräti 45 vuotta 3 kuukautta.

Taru Karlund

Tuija Seitala-Saarinen

Toivotamme Tuijalle ja Tarulle virkeitä eläkevuosia!

Vemeläiset reissulla:

Euroblach messuilla

Italiassa Villa Scarpa

Veme lahjoitti palapelejä Päiväkotilapset olivat haltioissaan uusista palapeleistä!

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

9


TURUN PANIMO OY

Takaisin Kouluun! Mika Lattu, osakas ja ravintolapäällikkö, istahtaa Koulun penkille kahvikupin kanssa ja kertoo: - Nyt kun tänään on 18 tammikuuta niin siitä on tasan 26 vuotta kun ovet avattiin, 18.1.1998, eli hyvässä aikuisiässä tässä ollaan. Kyllä meillä käy vielä samaa porukkaa jotka kävi jo 90-luvun lopussa ja on myös tullut uutta tilalle, niin meidän kävijöiden keski-ikä on siinä 40-paikkeilla. Viikonloppuisin kävijät vähän nuortuu mutta tämä on sellainen hyvä sekoitus. Panimoravintola Koulu on seurustelupaikka ja tiloja löytyy kaikenlaiseen toimintaan aina 10 hengen porukasta monen sadan hengen tilaisuuksiin. Tilaisuuksia on esim. aina pienistä kokouksista isoihin häihin. Kesäisin käytössä on myös iso terassi. Koulun pitkä menestys seisoo neljällä jalalla joista kolme on ollut samoja alusta asti: Maisteri (tumma lager), Lehtori (vaalea lager) ja Boris Orlov (pilsener). Neljäs jalka ovat kausituotteet, joita on 3-4 vaihtuvaa tuotetta, sesongin mukaan. Koulun makumaailma onkin valtava, omien tuotteiden lisäksi löytyy esimerkiksi satoja single malt viskejä, siidereitä ja alkoholittomia juotavia. Ruokapuolella myös kasvismenuun on panostettu ja se on nykyään hyvin suosittu. - Ajat ja maut muuttuvat, mutta hyvään suuntaan. Lounaallakin menee nykään hyvin paljon kasvisruokia. Parhaat asiat pysyvät kuitenkin samoina, kuten omat olutreseptimme, ne ovat pysyneet samoina alusta saakka.

Koulussa järjestetään myös olutkoulutuksia. - Se on noin tunnin mittainen panimokierros jonka jälkeen maistellaan neljää olutta. Koulutusta järjestetään kaiken kokoisille porukoille mutta noin 10-15 henkeä on oikein passeli ryhmäkoko. Aiemmin Mika vastasi panimotoiminnasta itse mutta nyt olutmestarina on nuorempi Johan Koivisto. - Johan on oikein innostunut, hän tykkää välillä kokeilla myös uusia juttuja. Niitä tarjoillaan esimerkiksi kausituotteina. Mika toivottaakin Vemeläiset ja kaikki lehden lukijat takaisin kouluun, esimerkiksi olutkoulutukseen, syömään tai vaikka palaveria pitämään. Tervetuloa!

Mika Lattu antamassa kotiläksyjä mukaan.

Suomessa valmistetut taimenistutusputket ja vakat

Kysy lisää! 10

info@sisuputki.fi

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

Jälleenmyyjämme


MUKANA YHTEISTYÖSSÄ

Parempaa alihankintakoneistusta

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

11


TIE

EN

AR

SA

IN PAP

VI

KAU

HT OR

TI

IE

TUR

RA

KA TU

NT

GI

N PU

NT IE

IN

E

EU

RA UM AN

KO LAN TIE

Veme Oy

UNT

IE

U KA

N

DE

UU

Papinsaarentie 1, 23800 Laitila Vaihde:(02) 85 921 Tilaukset s-posti: tilaukset@veme.fi Hankinta s-posti: ostot@veme.fi Laatu s-posti: quality@veme.fi etunimi.sukunimi@veme.fi Tykkää meistä www.veme.fi Facebookissa!

Sisuputki

Financial Manager

CEO Lasse Aaltonen puh. 050 5720 471

Susanna Luoto puh. 044 769 2255

Automotive Manager

Procurement Manager

Jyrki Koskela puh. 050 435 7788

Contact Center Krista Arvonen puh. (02) 859 21

12

#sisuputki

Quality Management Tommi Seesto puh. 044 0110 101

HR Manager

Production Manager Tatu Grönros puh. 050 3817 614

R&D Designer

Sales Manager Joni Friman puh. 0400 525 506

Production Developer

Laura Grönros puh. 040 830 8999

Janne Okslahti puh. 050 465 5302

Supervisor

Supervisor

Supervisor

Supervisor

Hanna Suvinen puh. 040 144 7344

Joni Vuorinen puh. 044 502 3198

Adrian Sava puh. 044 901 7036

Pekka Virta puh. 040 672 4898

Pekka Ahonen puh. 044 781 5444

VEME OY:N ASIAKASLEHTI

Pauli Raitio puh. 045 6750 310


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.