Page 1

vind ik leuk! Creatieve formats voor je Facebook-pagina


Liever online? Je vindt dit boekje ook in een online versie met klikbare links, op www.jaja.be

Creatieve Partner Op zoek naar een creatieve contentpartner voor je websites, magazines en social media? Bel of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met JaJa-coรถrdinator stefaan.roelens@jaja.be, +32 9 267 64 60. Bekijk ons werk op www.jaja.be

Lage resolutie Mogen we begrip vragen voor de soms povere technische kwaliteit van de foto's in deze brochure? De beelden zijn van Facebook-pagina's geplukt en hebben dus maar een lage resolutie.


39 × inspiratie De Facebook-pagina van je bedrijf blijft alleen scoren als je met sterke content uitpakt. Maar welke creatieve formats werken en welke niet? Dit boekje geeft inspiratie in 39 tips. Vind ik leuk! JaJa – www.jaja.be

3


KLM

2 uur geleden

Where do we fly? B a n g k o k (we’ll reveal a letter each 1111 likes) UPDATE: Well done!

Vind ik leuk · Reageren · Delen


1 where do we fly? KLM post elke week in een vaste rubriek een luchtfoto van een stad, ergens ter wereld. Per 500, 1000 of 1500 likes lossen ze een letter als tip om de stad te raden. Ze vragen steeds meer likes in ruil voor een letter.

Tip Vaste rubrieken creëren herkenning bij je volgers. Ze leveren daarom gemiddeld meer likes, reacties en shares op. Trigger je fans om mee te spelen en leg de lat telkens nét iets hoger.

Nog voorbeelden ING: ‘Welk spreekwoord of gezegde zoeken we?’ Fans raden elke week welk financieel spreekwoord is uitgebeeld.

Hoe? Zoek het niet te ver: de beste reeksen sluiten nauw aan bij de merkwereld. Maar hou het wel creatief!

AS Adventure: ‘Zetten we hier onze tent op voor de nacht?’ Op een rots? Hangend aan een berg? Uiteraard met bijbehorende spannende beelden.

5


Watt Watchers by Electrabel 21 uur geleden

“Een open haard is de meest milieuvriendelijke manier om zich te verwarmen.” Wat denken jullie, Watt Watchers? JUIST of FOUT?

Vind ik leuk · Reageren · Delen


2 waar of niet waar? Electrabel presenteert interessante weetjes over energie in vraagvorm. Waar of niet waar?

Tip Ook gewone weetjes over je producten kun je in een rubriek gieten. Ook al scoren ze niet als echte toppers, ze zien er leuk uit, zijn snel gemaakt en bieden relevante informatie.

Varianten Maak een fotoreeks waarbij je 24 uur of 7 dagen lang een persoon of een product volgt. Post elke maand een cijfer met een zinnetje commentaar. Aantrekkelijk beeldmateriaal blijft belangrijk, want reeksen met enkel tekst (een huisdichter of een huiscolumnist) scoren niet op Facebook.

7


Thuisbezorgd.nl ‫ ׀‬Online eten bestellen 8 juni 2012

Onze bezorgers maken flink wat kilometers, gisteren stonden ze op het centrale plein in Krakau! Maar inmiddels zijn ze alweer op pad en goed op weg naar Oekraïne. Een film update uit Krakau volgt!

Vind ik leuk · Reageren · Delen


3 volg onze pizza-scooter naar Oekraïne! Tijdens het EK voetbal van 2012 stuurde Thuisbezorgd.nl pizza naar het Nederlandse elftal. Elke dag verscheen op Facebook een update van de thuisbezorger op weg naar Oekraïne en Polen.

Tip Doen! Wie laat er het vaakst eten thuisbezorgen? Mannen met echte mannenpassies, denkt Thuis­ bezorgd.nl. Bedenk een reeks die recht in het hart van je doelgroep scoort.

Niet doen! Vermijd ver-van-mijn-bed-posts. BASF post elke vrijdag een ‘Learning friday’-filmpje, dat toont hoe chemie ons dagelijkse leven beter maakt. Scoren wel: filmpjes over vaatwastabletten en biologisch afbreekbare plastic. Scoort minder: een filmpje over olie- en gasvoorraaden.

9


Unilever

19 november 2012

Today is World Toilet Day! It’s about raising awareness of 2.6bn people around the world who live without access to proper sanitation. Like and share this post to help spread the word!

Vind ik leuk · Reageren · Delen


4 elf keer anders naar de world toilet day Wil je meerdere keren dezelfde boodschap brengen? Varieer dan in formats!

Tip Doen! Unilever post in de aanloop naar de World Toilet Day elf berichten, telkens in een ander format. Een vraag, een foto met tekst in, een info­grafiek, een quiz, een link naar een livestream, een video, een uitnodiging om de petitie te tekenen, beelden van het evenement, en een bedankingspost achteraf.

Niet doen! Voor elke fan van hun pagina schenkt Pampers een tetanusvaccin aan pasgeborenen. De oproep om te delen scoorde enorm bij de eerste post, maar veel minder bij de volgende posts. Herhalen zonder nieuwe invalshoek werkt niet.

11


Nutella

16 november 2012

This is what we call “spreedy breakfast”. What’s your idea?

Vind ik leuk · Reageren · Delen


5 van Tasty tutorials tot facebook-workhops Nutella geeft je tips om je ontbijt op te leuken.

Tip Tasty tutorials Wat kun je doen met toast, Nutella en een portie creativiteit? Een kattengezichtje in vier stappen? Een vlinder of een tangram? Nutella post beeldrecepten met alle instructies in één afbeelding.

Quotes Giet inspirerende quotes in een afbeelding en een nieuwe reeks is geboren. Klef (Burt’s Bees) of gewaagd (AXE)? Hangt af van je merkwereld. Facebook-workshop Decoreren, naaien, knutselen: geef complexe instructies in de vorm van een workshop. Vier of vijf posts, op een tiental minuten van elkaar ­gepost.

13


KLM

31 augustus 2012

tudum…tudum…tudumtudum…*scary tune*

Vind ik leuk · Reageren · Delen


6 creatief met beeld Vliegtuigen krijgen op de KLM-pagina een menselijk of een dierlijk kantje. Grappig en niet duur, ideaal dus voor Facebook.

Tip Facebook drijft op visuele prikkels. Post creatieve, grappige en verrassende content die je fans willen delen met hun Facebook-vrienden. Hoe? Kies echte of bewerkte beelden die je kunt linken aan je merkwereld. Voeg er een snuifje humor aan toe in een regel tekst bovenaan. Of nog beter: schrijf je tekst in de afbeelding zelf. Onderzoek wijst immers uit dat tekst in het beeld vaker gelezen wordt dan tekst buiten het beeld.

Nog voorbeelden Douwe Egberts experimenteert met ‘Latte Xmas’, een barista-koffie met melkpatroon in de vorm van een kerstboom. ANWB toont dat de wegen in de knoop liggen. Letterlijk.

15


7 paginabreed posten Paginabrede beelden vallen meer op.

AXE

10 januari

The NEW AXE Apollo has landed! Drop a like if you’re GETTIN IT! - Rocky &

Vind ik leuk · Reageren · Delen


Tip Lanceer je een nieuw product, of heb je wekenlang afgeteld naar een evenement? Geef die beelden extra aandacht op Facebook door ze paginabreed te posten. Hoe? Ga met je muis in de rechterbovenkant van een nieuwe post staan. Klik op het sterretje om de beelden aan te duiden als ‘hoogtepunt’.

Vastmaken Als je op het potloodje klikt, kun je posts ook ‘vastmaken aan bovenkant’. Dan blijven ze 7 dagen lang als hoogste bericht op je pagina staan. Als je de post daarna niet opnieuw vastmaakt, schuift hij gewoon verder op in de tijdlijn.

Law with AXE

17


BNP Paribas Fortis België 26 december 2012

Vier je oudejaarsavond gezellig samen met je vrienden op restaurant? Met onze gratis app ‘Bill4Friends’ hou je op je iPhone makkelijk de uitgaven bij en mail je nadien de rekening naar je vrienden.

Vind ik leuk · Reageren · Delen


8 wat zijn leuke beelden? Kies beelden die iets vertellen!

Tip Duidelijke focus. Ga voor verrassende, dynamische en grappige beelden, die niet te ver gezocht zijn en die een duidelijke focus hebben. Post je beelden van mensen, hou dan rekening met reacties à la ‘wat een lekker ding zeg ;))’.

Vermijd abstractie. Vermijd weinigzeggende stockfoto’s en abstracte beelden. Ook mooie, poëtische foto’s, zoals een vliegtuig in een regenboog, doen het vaak minder goed dan verwacht.

19


Thuisbezorgd.nl ‫ ׀‬Online eten bestellen 17 mei 2012

Ook tijdens Hemelvaart zijn wij open! Vandaag zijn de meeste van de meer dan 3500 aangesloten bezorgrestaurants gewoon geopend. Ook Thuisbezorgd.nl is uiteraard geopend, onze klantenservice is beschikbaar van 10:00–23:00 uur. Bestel daarom je eten ook tijdens Hemelvaart gemakkelijk en snel op Thuisbezorgd.nl! Vind ik leuk · Reageren · Delen


9 waarom tekst alleen niet werkt De doodsteek voor je pagina: te veel tekst.

Tip Snelscan-medium. Beelden trekken veel sneller de aandacht dan woorden. Ideaal dus voor een snelscanmedium als Facebook. Post nooit (nooit!) tekst ­zonder beeld.

Blablabla

Edgerank. Facebook werkt met een interne filter, Edgerank, die automatisch relevante context selecteert voor fans. En Edgerank vindt tekstposts niet interessant. Je verhoogt de kans dat fans je bericht te zien krijgen door beeld, video of een link toe te voegen aan je post. Beeld werkt beter dan video, zo blijkt uit ons onderzoek.

Blablabla BlablablaBlablabla Blablabla

Blablabla

21

Blablabla

BlablablaBlablabla


Thuisbezorgd.nl ‫ ׀‬Online eten bestellen 18 november 2012

Vanavond geen viise køken? Bestel eten via www.thuisbezorgd.nl :)

Vind ik leuk · Reageren · Delen


10 krt & krchtg Hoe minder tekst, hoe beter.

Tip 3 seconden. Zorg voor korte knallers die meteen de aandacht trekken van je fans. Fans beslissen op minder dan 3 seconden of ze even willen stilstaan bij je bericht. Maak het ze gemakkelijk!

Meer weergeven? Vermijd in elk geval dat je fans moeten klikken op ‘Meer weergeven’ om de volledige tekst te zien, want dat doen ze toch niet.

Hoe kort dan? Berichten van minder dan 80 tekens genereren 23% meer interactie, zo blijkt uit onderzoek van LinchpinSEO.

23


Pampers Belgi毛 25 oktober 2012

Waarmee moet je kindje altijd lachen?

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


1 pampers is meer dan pampers De Pampers-pagina doet ouders gloeien van trots, meer dan dat ze de luiers aanbeveelt.

Tip Merkwereld Schep op Facebook een virtuele merkwereld op basis van je merkvoordelen. Onderzoek hoe je fans je product beleven. Welke voordelen ga je uitspelen en welke emoties horen daarbij? Plaats posts waarmee jouw fans kunnen scoren bij hun Facebook-vrienden.

Nog voorbeelden AXE gaat niet alleen over deo, maar ook over platte humor, scoren bij vrouwen en lol maken onder maten. Nutella is niet alleen boterhampasta, maar wel stevig ontbijten, relaxerende ochtendrituelen en vlot en vrolijk opstaan.

25


AXE

12 december 2012

We're arm wrestling for AXE! Which AXE Hair product do YOU think is BEST? -Rocky with AXE

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


12 plak er een gezicht op Rocky en Law, de aangevers van AXE.

Tip Toogmaten Alle posts van AXE zijn ondertekend en af en toe komen de Facebook-stemmen van AXE (noem ze gerust toogmaten) volop in beeld. Kies een rol Welk soort Facebook-stem personaliseert je bedrijf? Een vriend, helper, sidekick, collega? Fans gaan liever in dialoog met een persoon dan met een merk. Maak je merk menselijk, geef je pagina een persoonlijke touch en wees niet bang om te posten onder je eigen naam.

Zot van A Waarom maak je je grootste fans geen Facebookstem van je bedrijf voor een week, zoals op de pagina van ‘Zot van A’? Goed voor een reeks persoonlijke en authentieke posts. En wie is er enthousiaster over je merk dan je grootste fans?

27


Volkswagen Belgium 7 december 2012

Wat voor muziek of welke groep beluister jij het liefst in je auto? (Behalve de Beatles, natuurlijk.)

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


13 curieuzeneuzen en ­vraagstaarten Vragen staat vrij!

Tip Stout Stel vragen waar je community over wil praten, en waarop je fans ook een beetje creatief of stout kunnen antwoorden.

Nog voorbeelden Pampers: hoe oud was jij toen je je eerste kindje kreeg? ANWB: wat zijn jouw vakantieplannen?

De w’s. Doen het goed: wat, hoe, waar, wanneer, wie. Doet het minder goed: waarom.

ING: wat zijn jouw goede voornemens? Douwe Egberts: bij wie wil jij nog eens op de koffie?

29


Douwe Egberts

19 december 2012

En jij?

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


14 ‘wij houden van koffie omdat …’ Jij geeft de voorzet; je fans koppen hem binnen.

Tip Invulzinnen Vraag fans om een leegte in een zin in te vullen, of om een onderschrift te bedenken bij een foto. Waarom? Posts met invulzinnen krijgen 4 x meer reacties dan posts zonder invulzinnen. De opdracht ‘bedenk een onderschrift’ genereert zelfs 5,5 x meer reacties dan een doorsnee bericht.

Nog voorbeelden VW: ‘In een Volkswagen voel ik mij …’ Watt Watchers: ‘In de winter geeft … me de meeste energie.’ BNP Paribas Fortis: ‘In 2013 ga ik voor het eerst…’ Quick: ‘Vervang een woord uit een filmtitel door “Burger”’.

31


ING Nederland 1 februari 2012

Eens of oneens?

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


15 provoceer je fans Zo lok je discussie uit.

Tip Tikje controverse Lanceer een controversiële stelling en laat je fans reageren.

Nog voorbeelden ‘Studeren wordt straks onbetaalbaar.’ ‘Ik wil later vooral rijk worden.’

Wat als? … de discussie te heftig wordt? Hoera, leven in de brouwerij! Bovendien: een post heeft een beperkte levensduur. Felle discussies gaan snel over.

‘Studenten zwemmen in het geld.’

33


ING Nederland

8 november 2012

De Mobiel Bankieren App is vandaag 1 jaar geworden! Er zijn al 1 miljoen tevreden gebruikers. Om dat te vieren ligt er vandaag op de ING-kantoren iets lekkers voor jou klaar (op=op)

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


16 op = op Een beetje druk kan geen kwaad.

Tip Nu of nooit ‘Eenmalig’, ‘enkel vandaag’, ‘op=op’, ‘nu of nooit’… Zet gerust wat druk op de ketel.

Nog voorbeelden AS Adventure: ‘Zondag is Bongo-dag! Doe vandaag mee en win een van de 5 Bongo’s!’

Waarom? Activeer je fans door een korte deadline te stellen.

ING: ‘Oververhit? Haal een gratis flesje water bij het dichtsbijzijnde ING-kantoor (op = op).’

35


Watt Watchers by Electrabel 2 februari 2012

Alle lichten uit, pyama aan en tanden gepoetst. En nu, je bed in! Of toch bijna… Heb je er al eens aan gedacht om 's nachts je verwarming wat lager te zetten? 17 graden is meer dan genoeg. Heb je het toch koud? Dan kan een extra deken wonderen doen. Slaap lekker, Watt Watchers! Like als jullie de verwarming 's nachts lager zetten.

Vind ik leuk · Reageren · Delen


17 geef je fans een zetje Zeg je fans wat ze moeten doen.

Tip Bevel Wil je dat je fans een bericht liken of delen? Beveel het hen dan gewoon! Speel in op de emoties van je fans en op alledaagse dingen uit hun leefwereld.

Nog voorbeelden ‘De gemiddelde Nederlander reist 14 km naar zijn werk. Like als jij bovengemiddeld bent!’ ‘Vaderdag! Like als jij je vader een ­kam­pioen vindt!’

Waarom? Je berichten krijgen 3 x meer likes als je het vraagt of beveelt; 3,3 x meer reacties en 7 x meer shares. Bovendien: hoe meer interactie, hoe groter de kans dat fans je berichten te zien krijgen. Voor Edgerank, de automatische filter van Facebook, wegen shares zwaarder door dan reacties, en reacties zwaarder dan likes. Moedig je fans dus aan om posts te delen.

37


KLM

17 april 2012

KLM crew suggested these 4 products for on board sales. But only one will end up in our KLM store. YOU have the final say! Choose your favourite 1, 2, 3 or 4. #update: Cool … It seems you like the KLM iPhone cover the most. We will take this item into production and as of July 2012 you can order it. Thank you all for voting!

Vind ik leuk · Reageren · Delen


18 welk hebbeding zou jij willen? KLM laat de fans kiezen welk accessoire ze aan boord willen kopen.

Tip Interactie Naast visualisering is interactie de tweede grote succestactiek van Facebook. Beloon je fans, vraag hun mening, engageer ze. Laat ze mee beslissen over je product, want zij zullen het gebruiken.

Nog voorbeelden Douwe Egberts houdt een ‘ice coffee contest’ en vraagt de fans om recepten. Lay’s laat fans een nieuwe chipssmaak voorstellen. KLM liet fans kiezen tussen 5 soorten verpakkingen voor broodjes, en toont in een app hoe ze de ‘Bright Ideas’ van de fans realiseerden.

39


Volkswagen Belgium 9 januari 2013

Sleutelhangers, broodroosters, koffietassen en kledij … Het lijstje van Volkswagengadgets is al erg lang! Bezit jij VW-gadgets?

Vind ik leuk · Reageren · Delen


19 steek de vraag in de staart Activeer op het einde.

Tip Trigger op het einde Eindig je bericht met een trigger voor de fans: een vraag, een bevel, een uitroep, een positieve afsluiter of een smiley.

Aparte regel Om je vraag extra in de verf te zetten, kun je ze op een aparte regel zetten.

Eind goed‌ Berichten die eindigen met een vraag, krijgen dubbel zoveel respons als berichten met een vraag midden in het bericht.

????

?

? ? ? ??? ? ?

???? 41


ANWB heeft een vraag gesteld. 18 januari 2013

Samen beter de winter door. Wat heb jij de afgelopen dagen gedaan voor een ander?

De autoruiten krabben van een ander

+13

Stoep schoonvegen van de buren

+35

Iemand geholpen met z'n kapotte accu

+4

Een lekkere pan snert gemaakt voor de buurt

+2

Iemand geholpen die onderuit gleed

+3

Vind ik leuk · Reageren · Delen


20 mini-marktonderzoek Post af en toe een poll.

Tip Poll Leer je fans kennen met een poll. ANWB: ‘Hoe vaak heb je de pechverhelping vorig jaar nodig gehad?’ Maar ook: ‘Wanneer zit jij het vaakst op Facebook?’, ‘Wat is je lievelingssmaak?’, ‘Waarvoor surf je naar onze site?’ Stel vragen en leer eruit!

Beperk het aantal mogelijkheden, want je riskeert vervormde resultaten te krijgen als fans je poll moeten uitrollen om alle antwoorden te zien. Er bestaan specifieke apps voor polls, maar met de basisversie kun je ook al heel wat.

Makkelijk Een poll maken is eenvoudig. In het kadertje van de statusupdate klik je op ‘aanbieding, evenement + …’, daarna klik je op ‘vraag’. Je kunt er ook de keuzemogelijkheden invullen en aangeven of fans zelf nog antwoorden mogen ­toevoegen.

43


AS Adventure

20 december 2012

Like & Win: Ga je nog op skireis? Dan moet je vandaag absoluut meedoen om deze trendy Tecnica Rainbow Moonboots te winnen! Hoe kan je deze moonboots WINNEN? Doe hier mee: http://tiny.cc/like-win-as Geef je vrienden ook een kans & SHARE deze post!

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


21 geef eens iets weg Wedstrijden zijn het middel bij uitstek om fans te winnen.

Tip Aparte app In principe moet je voor wedstrijden een aparte app maken. Het is verboden om fans te laten deelnemen via likes, shares of reacties. Ook mag je de winnaars niet in een post bekendmaken, anders riskeer je dat Facebook je pagina offline haalt. Als je de wedstrijd toch op je wall wilt houden, schrap dan in elk geval de woorden ‘win’ en ‘wedstrijd’ uit je post.

Nog voorbeelden ‘Maak zelf je radiospot.’ ‘We nemen jullie mee naar het voetbalstadion. Win tickets!’ ‘Stuur ons je tips voor duurzaam leven en word onze featured fan!’

Stop je wedstrijd in een leuk jasje, zoals een adventskalender in aanloop naar Kerstmis, en link de wedstrijd duidelijk aan je merkwereld.

45


Thuisbezorgd.nl ‫ ׀‬Online eten bestellen 6 november 2012

Wordt het Oba-MI of Romn-MI vanavond?

Vind ik leuk · Reageren · Delen


22 ‘wat eten we vanavond? oba-mi of romn-mi?’ Verkiezingstijd, ook bij Thuisbezorgd.nl.

Tip Actueel Link je product of je merkwereld op een creatieve manier aan de actualiteit. Onverwacht Verkiezingsdagen, het einde van de wereld voor de Maya’s: heel wat actualiteit kun je al een eind op voorhand zien aankomen. Toch heb je het meest succes als je onverwachte actualiteit op een leuke manier en met beeld aan je organisatie kunt koppelen.

Nog voorbeelden ‘KLM’s next top model.’ Thuisbezorgd.nl: ‘De wereld vergaat. Maak het jezelf gemakkelijk voor je laatste avondmaal.’

47


KLM

31 oktober 2012

Don't be scared, we won't bite during the flight.

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


23 ‘don’t be scared, we won’t bite during the flight!’ Halloween bij KLM

Tip Feestdagen en jaarverloop Haal inspiratie uit het jaarverloop van je ­community. Kerstmis, Pasen, Valentijn liggen voor de hand. Zoek ook bijzondere dagen die specifiek voor jouw community belangrijk zijn.

Nog voorbeelden ANWB: ‘Dag Sinterklaasje, daaag’, met een beeld van een routeplanner per stoomboot. Of gewoon: ‘We wensen jou, je familie en vrienden graag een fijn kerstfeest toe. Bedankt om ons zo talrijk te blijven volgen!’

49


Douwe Egberts 7 december 2012

Wow, 50.000 likes! Bedankt!

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


24 ‘wow, 50.000 likes! Bedankt!’ Douwe Egberts viert een mijlpaal in Facebook-taal.

Tip Hiephiep Vier verjaardagen, mijlpalen, uitzonderlijke prestaties van mensen gelinkt aan je merkwereld. Hiep hiep hoera!

Nog voorbeelden Club Brugge: ‘Gelukkige verjaardag Carlos!’

51


ING Nederland 16 oktober 2012

Op veler verzoek, vanaf nu beschikbaar voor iOS en Android: je betaalopdracht inplannen met de ING Mobiel Bankieren App! Vind jij dit ook zo handig?

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


25 ‘nieuw aan onze app!’ Zet je eigen verwezenlijkingen in de spotlights.

Tip Productnieuws Post positief productnieuws, leuke nieuwtjes, serviceberichten, nieuws uit je organisatie.

Nog voorbeelden Watt Watchers: ‘Electrabel verlaagt haar prijzen aanzienlijk!’

Geef er een Facebook-draai aan: stel een vraag, of gewoon: ‘Like als je dit handig vindt!’

Volkswagen: ‘Hier is hij dan: de Jetta Hybrid! Overweeg jij om ooit een hybrid te kopen?’

53


BNP Paribas Fortis Belgi毛 17 januari 2013

Wat is jouw volgende vakantiebestemming? Nog niets beslist? Laat je inspireren op het vakantiesalon, we schenken je alvast een gratis toegangsticket. http://bit.ly/Wa1ZOD

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


26 gratis ticket Wij bieden je korting, profiteer ervan.

Tip Ledenvoordeel Vertel je fans welke korting ze van je krijgen en zet je events – groot of klein – in de verf. Geef je fans speciale kortingscodes. Ledenvoordelen, wie zou die niet liken?

Nog voorbeelden ANWB ‘Meer dan pechhulp alleen. Tank ook met ledenvoordeel!’ Douwe Egberts: ‘Geen zin om naar buiten te gaan? Ook vanuit je luie stoel krijg je korting op de Winter Efteling!’

55


Niko

28 november 2012

Date unknown

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


27 back to the sixties Een tikje nostalgie werkt altijd.

Tip Retro is in! Duik in je archief en toon je fans beelden uit de jaren stilletjes. Fans nemen initiatief De foto’s uit de oude doos op de Volkswagenpagina zijn niet gepost door iemand van Volkswagen, maar wel door een superfan. Da’s top.

Nog voorbeelden KLM postte een hele reeks oude foto’s. Knappe stewards uit de jaren '50, strak in het pak. Yummie! Vodafone post een foto van een oerdegelijke blauwe Nokia 3310: ‘Wie heeft hier nog mee ­gebeld?’

57


Oxfam Novib

22 januari 2012

Het gezamenlijke netto jaarinkomen van de rijkste honderd mensen in de wereld bedraagt 240 miljard dollar. Dit is maar liefst vier keer het bedrag dat nodig is om de armoede in de wereld te be毛indigen. De explosie van rijkdom vergroot de ongelijkheid in de wereld en vormt een obstakel om armoede te be毛indigen. Like to dislike!

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


28 ga je voor fun of voor engagement? ‘Like to dislike’: samen maken we de wereld beter.

Tip Basiskeuze Kies een duidelijke basistoon voor je pagina. AXE en Thuisbezorgd.nl gaan voor humor, Pampers en Aveve kiezen voor een feelgood-pagina en de ondertoon bij Burt’s Bees en bij Oxfam is geëngageerd. Je keuze hangt natuurlijk ook af van je merkwereld en je productargumenten.

Wees positief Thuisbezorgd.nl haalt een slechte score met een gefronst voorhoofd (‘jouw beurt om te koken vandaag?’) Negatieve emoties op Facebook werken veel minder goed dan positieve. Wat (helaas) dan wel weer goed werkt: een vijandbeeld.

Meer lagen Natuurlijk mag je nog grappig uit de hoek komen als je voor een geëngageerde basistoon kiest! Geef je pagina meer kracht met de andere twee lagen, maar hou ze secundair.

59


5

8

3

0

7 5 4


29 5 à 7 per week Hoeveel keer doe jij het per week?

Tip Aantal posts per week Mik op vijf à zeven posts per week en maximum twee posts per dag. Post je te weinig, dan bouw je geen band op met je community. Post je te veel, dan vinden mensen al snel dat je spamt.

Evenwicht Zorg voor een evenwicht tussen verschillende formats en boodschappen. Post bijvoorbeeld elke week 2 reeksen (waarvan één met spel­ element), 2 creatieve beeldberichten, 1 nieuwtje uit je bedrijf en 1 vraag.

6 3

7

8

9

61


Thuisbezorgd.nl ‫ ׀‬Online eten bestellen 3 maart 2013

Laatste dag van het weekend …

Vind ik leuk · Reageren · Delen


30 posten op zondag? Zoek een goed moment om te posten.

Tip Na de uren Post wanneer je fans online zijn. Vooral ‘s avonds en in het weekend dus. Snel voorbij Hoe ouder je post, hoe minder kans dat fans je bericht te zien krijgen. Facebook heeft geen geheugen: voorbij is voorbij.

Programmeren Je kunt posts programmeren met apps zoals HootSuite en TweetDeck of gewoon een tijdstip toevoegen in je berichtkader. In sommige gevallen is het nodig om ‘s avonds en in het weekend de fanposts op te volgen voor klantenservice. Maar er zijn ook heel wat bedrijven die, zoals Mobistar, aangeven dat ze posts beantwoorden van maandag tot en met vrijdag, van 8 tot 20u.

63


Douwe Egberts

19 december 2012

Deze kerst drink je samen je koffie. http://bit.ly/kortingmokken

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


31 check de website! Binnentrekken en doorlinken.

Tip Hoe dieper informeren? Op je site kun je meer en diepgaandere info kwijt dan op Facebook. Hoe verwijs je het beste naar je site in een post? Trek de aandacht van je fan in een eerste zin en post daarna de link. Eventueel kun je er nog een vraag of een ‘like als’ aan toevoegen.

Korte of lange link? Een combinatie zoals bij Douwe Egberts is ideaal: de link is kort, maar fans zien in één oog­ opslag wat de link te bieden heeft. Verkorte links zijn vaak te cryptisch om veel fans te verleiden. Stop een duidelijk trefwoord in je korte link, via tinyURL.com of bitly.com.

65


Lokaal bedrijf of lokale 足bezienswaardigheid

Bedrijf, organisatie of instelling

Merk of product

Artiest, band of bekende persoon

Amusement

Doel of onderwerp


32 kinepolis Gent of kinepolis? Kinepolis Gent is een lokaal bedrijf, Kinepolis is een bedrijf. Per soort pagina krijg je bepaalde invulvelden.

Tip Lokaal bedrijf? Een lokaal bedrijf kan het adres en de openingsuren invoeren en aangeven of er parkeergelegenheid in de buurt is. Per categorie krijg je specifieke opties: zo kan een restaurant aangeven of je er al dan niet moet reserveren.

Bedrijf, organisatie of instelling? Een bedrijfspagina biedt ruimte aan visie en omschrijving en is beter geschikt voor bedrijven met meerdere vestigingen.

67


33 pak uit met je pagina Maak creatief gebruik van de verschillende Facebook-onderdelen: omslagfoto, intro, mijlpalen.

Douwe Egberts

60.027 personen vinden dit leuk 路


Tip Omslagfoto Kies een beeld met een krachtige emotie. Je coverfoto mag volgens de regels van Facebook niet verwijzen naar promoties, geen contact­ gegevens bevatten en mag niet aanzetten tot actie of tot likes. Verander je omslagfoto geregeld.

Mijlpalen Schrijf het verhaal van je bedrijf door mijl­palen aan te geven: oprichting, nieuwe producten, een verhuis, … Klik rechtsboven bij een status­ update en kies voor ‘mijlpaal’. Vergeet de foto’s niet!

Intro Schrijf een aantrekkelijke intro, zoals bij Douwe Egberts: ‘Vind ons leuk voor je dagelijkse portie digitale cafeïne!’

2.548 praten hierover

Vind ik leuk

Berichten

69


34 belgi毛 / belgique? Veritas kiest voor een tweetalige pagina; BNP Paribas Fortis heeft een Nederlandstalige en een Franstalige pagina.

Official

FIAT - Official

9.690 personen vinden dit leuk 路


Tip Verschillende talen op 1 pagina? Wil je liever je fans samenhouden op één pagina? Ook als je kiest voor een tweetalige pagina, kun je ervoor zorgen dat fans elk bericht niet dubbel te zien krijgen.

Page Belgium 33 praten hierover

Hoe? Ga naar je administratiepanel, pagina bewerken, toestemmingen beheren. Vink ‘privacy­beperking bericht’ aan en sla de wijzigingen op. In het kader van je statusupdates kun je nu een doelgroep of doeltaal selecteren per bericht, door te klikken op het vizier of op de wereldbol.

Vind ik leuk

Berichten

71


35 ing voor studenten ING brengt financieel nieuws op maat van jongeren en studenten.

ING Jongeren en 6.073 personen vinden dit leuk 路


Tip Aparte pagina Hoe ruim is je community? Wil je je pagina toespitsen op een beperkte doelgroep, maak dan een afzonderlijke Facebook-pagina.

Interesse of leeftijdsgroep BNP Paribas Fortis heeft een aparte pagina voor tennisfans, ‘We Are Tennis’. ING Nederland heeft een pagina ‘Jongeren en studenten’. Heel veel merken hebben een aparte Facebook-pagina voor mensen die bij het bedrijf willen werken. Vermijd te veel identieke posts op de verschillende pagina’s. Maak een contentplan op maat van je specifieke doelgroep.

Studenten

151 praten hierover

Vind ik leuk

Berichten

73


Mobistar BelgiÍ Internet on mobile – herladen

Vind ik leuk


36 voor elk wat apps Via een app op de Mobistarpagina kun je je kaart herladen. Gemakkelijk, snel en uniek.

Tip Stevige basis Praktische apps vormen een stevige basis voor je Facebook-pagina. De Energy Manager van Watt Watchers helpt je bijvoorbeeld om energie te besparen: nuttig en relevant. Plus: de app leidt de fans – zonder dat ze het merken – naar de website. Veel pagina’s hebben ook een app voor de community guidelines, zoals de Nutiquette van Nutella. Online support Via de app ‘online support’ van Belgacom kom je terecht op een specifeke pagina (van ‘Eva Belgacom’) waar je veelgestelde vragen vindt en zelf je eigen vraag kan stellen. Een goeie poging om negatieve berichten op hun wall te vermijden.

Nog voorbeelden KLM heeft een ‘Trip planner’, waarmee je makkelijk een reisje plant met vrienden. ANWB verzamelt vakantietips. Vodafone heeft een app voor jobs. Je kunt alle Starbucks in de VS vinden via de locatie-app. BNP Paribas Fortis somt alle touchpoints op waar fans op dat specifieke uur bij terechtkunnen. Verder nog veel wedstrijden, apps voor evenementen, social maps en acties voor het goede doel.

75


KLM

Vind-ik-leuks

Alles weergeven

Delta Reisbureau

Vind ik leuk

Air France Reizen/Vrije tijd

Vind ik leuk

Alitalia Reizen/Vrije tijd

Vind ik leuk

SKYTEAM Reizen/Vrije tijd

Vind ik leuk

KLM Open Reizen/Vrije tijd

Vind ik leuk


37 en wie vind jij leuk? Laat je netwerk zien met vind-ik-leuks.

Tip Emotioneel verwant Kies op basis van je product en je merkwereld enkele emotioneel verwante pagina’s.

Nog voorbeelden Douwe Egberts vindt Pickwick, Senseo en de Efteling leuk.

Waarom? De likes onderbouwen je merkpersoonlijkheid. Door jou gesponsorde events of goede doelen liggen voor de hand, maar in theorie kun je ook heel andere pagina’s liken. Je verwijst uiteraard ook naar naar de andere Facebook-pagina’s van je bedrijf.

Unilever vindt Save the Children, Oxfam en ­Unicef leuk.

77


Watt Watchers by Electrabel 6 februari 2013

Plannen om te renoveren of te verbouwen? Maak kans op twee van de 1000 tickets voor Batibouw en ontdek er de laatste nieuwigheden op gebied van energie besparen. Klik hier om deel te nemen: http://on.fb.me/RK75Tj

Vind ik leuk 路 Reageren 路 Delen


38 slim converseren Wanneer en hoe meng je je in de conversatie?

Tip Personaliseer Bij Vodafone en ING reageren de mensen van online support altijd onder hun eigen naam (^Linda, ^Marlies, ^Perry). Dat maakt je pagina menselijk. Een fictief personage, zoals Watt Watchers van Electrabel, kan ook, maar vermijd kunstmatige figuren zoals Eva Belgacom, die nergens op reageert.

Reageer niet op alles Spreek duidelijk af op welke posts je niet reageert en publiceer die afspraken in een app op Facebook. Je hoeft niet te reageren op vernederende of grove berichten. Als je dat in je guide­ lines zet, mag je die posts ook wissen van je wall.

Reageer Geef je fans de mogelijkheid om te posten op je wall en volg die posts op. Liefst 95 % van de bedrijven reageert niet op klantenposts, en dat is een gemiste kans om te tonen dat je geeft om je fans. Spreek je fans aan, toon begrip, help ze waar je kan, bedank ze voor hun reactie, reageer op een persoonlijke manier. Vraag mensen om een privébericht te sturen als je telefoon­ nummers, bankrekeningnummers of boekingsnummers opvraagt.

79


39 online en offline Wie Maes heet, of zijn familienaam op Facebook verandert in Maes, en genoeg vrienden warm maakt, kan een vat winnen.

Maes

106.471 personen vinden dit leuk


Tip Link naar echte wereld Lanceer een offline event of actie via een Facebook-app waarin fans kunnen deelnemen aan de actie of het event. Niet blindelings Vermijd om gewone reclamecampagnes blindelings op Facebook te gooien. De ING-campagne met Rob Vanoudenhoven gooide in elk geval geen hoge ogen.

路 27.188 praten hierover

Vind ik leuk

Nog een voorbeeld Vodafone maakte van The Voice van Nederland een mobiel-internetfeest. KLM versierde een vliegtuig met Delfts blauwe tegeltjes met de portretten van Facebook-fans.

Berichten

81


bezorg ons jouw tips! Heb je zelf goeie tips voor creatieve formats op Facebook? Post ze op onze JaJa-facebookpagina of mail ze naar JaJa-medewerker hans.faelens@jaja.be.

Dit boekje in online versie Wil je dit boekje in een bladermodule met klikbare links lezen? Je vindt het op www.jaja.be. Da’s handig!


www.jaja.be

Vind ik leuk!  

Welke creatieve formats werken op facebook en welke niet? Een gloednieuw JaJa-boekje geeft inspiratie in 39 tips.

Vind ik leuk!  

Welke creatieve formats werken op facebook en welke niet? Een gloednieuw JaJa-boekje geeft inspiratie in 39 tips.

Advertisement