Page 1

Tema: Jord Skog Jakt Fritid

Jämtlands

gratistidning Nr 8 2021

Mångsysslarna i Sunnestbyn

sid 4

sid 8

sid 22

sid 20

sid 28

Jessica gillar Konservera fisk Jakt- och skytte- Unga följer spralliga hundar på flera vis dag för barn med på harjakt

ANNONSÖRER, HÄR NÅR ERA ANNONSER LÄNETS HUSHÅLL


2

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jämtlands

gratistidning

är samhällsinformation och utkommer en gång i månaden. Denna utgåva har en upplaga på 55 000 exemplar. Tidningen delas ut av PostNord till hushåll i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund och ligger i Svepet. Om du säger nej till reklam på postlådan kan du hämta tidningen hos många butiker. Lista finns på vår webb. Tidningen finns även som PDF: www.jamtlandsgratistidning.se Vid fel i distributionen, ring 073-091 42 74

Redaktör och ansvarig utgivare: Karin Johansson red@jamtlandsgratistidning.se Redaktion 072-550 66 02 Kundtjänst 072-550 66 01 Prenumerationer på JT: 063-14 58 32 Pobeda Publications AB Odensalagatan 39 C kv 831 47 Östersund

Layout och prepress: Robert Bolinder Tryck: Bold Printing Mitt Vi förbehåller oss rätten att redigera insänt material. Annonsera i Jämtlands Gratistidning Med en annons i Jämtlands Gratistidning kan du nå 100.000 potentiella läsare.

Vår utgivningsplan med datum och aktuella teman hittar du på www.jamtlandsgratistidning.se/utgivningsplan Kontakta oss så berättar vi mer. Adrian Persson 070-650 26 10 Haldo Aronsson 073-091 42 74 Tony Helmersson 073-024 68 08 Ari Timonen 073-029 01 36 annonsera@jamtlandsgratistidning.se

Redaktörens rader

Vad är vatten som går att dricka värt? Jag bor i en by som sällan får regn under högsommaren. Vi ser hur det regnar i grannbyar och på andra sidan sjön, men inte här. På asfaltsvägen syns ibland en skarp linje mellan vått och torrt. När vi flyttade hit trodde jag att vi hade problem med för mycket vatten, eftersom gårdsplanen svämmade över när det regnade. Vi grusade planen och grävde stenkistor för att leda bort vattnet. Jag förstod inte att vårt 25 meter långa ladugårdstak, det stora logtaket och byvägen är hårdgjorda ytor som samlade och koncentrerade vatten från stora ytor till en enda punkt. Jag förstod inte heller att dessa få skurar var det vatten jag fick, som skulle räcka till växterna hela odlingssäsongen och dessutom återfylla min brunn för att kompensera för det som jag pumpat ur. En hållbar odlare måste lära sig att skörda regnvatten. Vattenbristen på Gotland grundades med utdikningen av våtmarker på 1800-talet. Nu rinner regnvatten rätt ut i havet. Situationen förvärras av turister som inte förstår varför de måste spara på vatten, på en ö? Cementa pumpar ut grundvatten för att kunna bryta sten och brytningen kan potentiellt orsaka att gotlänningarnas dricksvattenreserver svämmas över av saltvatten. Torka, översvämningar, dricksvattenbrist, jordskred och slukhål hänger ihop med vad människor gjort tidigare i historien och högre upp i terrängen. Vi behöver lära oss vattenbruk på nytt.

Rikard Andersson gillar att skapa med motorsåg. Foto: Jiraporn Andersson I somras blev Rikard Andersson på Bygden i Strömsund ”upptäckt” av omgivningen som motorsågskonstnär. Tidigare drev han Rosa kiosken och nu jobbar han som kock på centralköket. – Den här uppmärksamheten är ny för mig och lite svår att ta in. Jag gillar att köra motorsåg och har gjort figurer i många år, men aldrig tänkt att nån annan skulle tycka att det är roligt. Nu har jag många förfrågningar om alla möjliga motiv, men de kan få vänta länge. Jag har inte tillräckligt med grovt timmer, och det ska helst ha torkat i flera år. Rikard använder gärna asp, ibland gran, och carvingsågar från Stihl. Virket ska vara friskt och helst ha en diameter över 60 centimeter. Han snidar många björnar, men det har också blivit fiskar, harar, mumintroll, en totempåle och en grävmaskin. När han är nöjd bränner han skulpturen i bruna nyanser med gasol. Den som vill kan följa honom via fb.com/rikardsmotorsagskonst

KARIN JOHANSSON RED@JAMTLANDSGRATISTIDNING.SE

Skärmdump ur ”Watershed 2.0” TEDx-föredrag (18 minuter) via youtube Brock Dolman vid Water Institute i Kalifornien visar lösningar för regenerativt vattenbruk. Han har myntat grundregeln: ”Slow it! Spread it! Sink it!” - bromsa, sprid och infiltrera vattnet lokalt, och pratar om hur människor måste samarbeta för att återställa balansen inom sitt nederbördsområde.

Efterlysning

Skicka tips, förklaringar, skiss, foto, förslag eller idéer till: red@jamtlandsgratistidning.se Senast 12 september vill vi ha ditt bidrag.

Låt oss hålla din trädgård i topptrim Hela säsongen – eller punktinsatser

RUT på n faktura

Beskära träd

Klippa häcken

Kratta, rensa & röja

063-660 55 80 • jamtland@veteranpoolen.se


HÖSTNYHETER! B.Young firar 30 år!

Oslagbart låga priser under hösten på några storsäljare. Först ut är Belena lättvadderad väst. Finns i flera färger till oslagbart lågt pris!

249:Normalpris 699:-

TRETORN GUMMISTÖVLAR

Passande för jakt och vandring

1199:Hajk 999:Tornevik 1295:-

Pinewood Fritidsbyxa

Pinewood Fritidsbyxa Junior

499:-

599:- Ord 900:-

Sarek

Säsongsavslutning

30-70% rabatt

KOLMAX Superlätt barnstövel

HAGLÖFS RYGGSÄCK

med urtagbar innersocka. Finns i flera färger i strl 22-32. Använd utan innersocka på sommaren och med innersocka när det är kallare.

Tight i 3 storlekar flera färger

799:Medium 899:Large 999:-

350:-

Small

på utvalt sortiment, bl a shorts, sommarklänningar och kjolar.

RETROLOPPIS PÅ KROKOMSPORTEN 28-29 AUG KL 10-15

Ett stort tack till alla er som väljer att handla hos oss i stället för på nätet!

Krokomsporten • 0640-68 17 14 www.sportringenkrokom.se Mån-fre 10-19, lör 10-16, sön 12-16

Kom och träffa oss på Torsta 2 oktober kl 11 -15

New Holland T5

New Holland T6

Snart vinter igen!

Snöslungor, snöredskap, sandspridare

New Holland T4 och T5-85

Kampanjpris!

Slandrom 205 Frösön • 063-371 48 • www.rolandislandrom.nu


4

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Husdjur

Jessica gillar spralliga hundar Ett fint hus med bra läge i en trevlig by var det som avgjorde att Backe fick nya invånare och en ny kennel på samma gång. Jessica Andreasson föder upp hundar av rasen chinese crested dog och Siw Andreasson har tibetansk spaniel. När Jessica och hennes mamma Siw Andreasson kände att huset i Hjortkvarn, mitt emellan Norrköping och Örebro, hade blivit alldeles för stort att bo kvar i själva bestämde de sig för att flytta. Sökandet efter hus som var till försäljning resulterade till slut i en flytt på 70 mil norrut, till Backe. – Vi trivs jättebra här, säger Jessica och Siw och fortsätter: – Folk har verkligen välkomnat oss hit, alla är så trevliga! Med på flytten var även flertalet hundar eftersom Jessica och Siw tillsammans driver Hundtassens Kennel. Kenneln registrerades 2013 och har genom åren haft 13 kullar, varav 9 kullar av rasen chinese crested dog. Det finns två varianter av rasen:

”Powderpuff ” (pälsad) och ”hairless” (naken). – Mina nakna hundar är mycket håriga, det beror på vilken linje man avlar på, berättar Jessica och tillägger: – ”True hairless” har bara ytterst lite päls på huvud, tassar och svans. Siw har den andra rasen i kenneln, tibetansk spaniel. Fyra valpkullar har det blivit hittills. – Jag valde chinese crested dog eftersom jag är allergisk, däremot klarar jag inte av min mammas hund lika bra. Sedan vi flyttade ihop är jag lite förkyld konstant men det är det värt, säger Jessica. – Hon valde en ”tibbe” själv först och tyvärr så passade de inte ihop så jag fick överta den, berättar Siw. – Jag upptäckte att ”tibbar” inte är något för mig. De är mycket envisa, ”kineser” passar mig mycket bättre, förklarar Jessica och fortsätter: – Chinese crested dog är mycket spralliga och glada med mycket energi. De kan hänga med på precis allt som du hittar

på; fjällvandring, agility, viltspår. Allt beror på temperament. Det som behöver tänkas på är att de måste de ha kläder på sig vintertid. Det finns dock ingen garanti att alla med allergi kan ha en chinese crested dog även om det fungerar för Jessica och hennes allergi. – Om du är allergisk mot proteinet som finns i huden spelar det ingen roll vilken ras det än är. Men är du allergisk mot pälsen får du betydligt mindre kvalster från en nakenhund än en hund med mycket päls, berättar Jessica. I våras, efter flytten till Backe, kom blivande hundägare från Piteå i norr till Göteborg i söder för att hämta sina valpar. Sedan dess har de ägnat sig åt renovering och fixande med huset och upptäcktsfärder i närområdet. IDA SUNDIN

Jessica Andreasson med två av sina chinese crested dogs. Foto: Ida Sundin

HYPRO 755 HB

HYPRO 300

Processorn som ger fler skogsbrukare möjligheten att äga och använda en stark och konkurrenskraftig avverkningsmaskin! Komplett utrustad med eget variabelt lastkännande hydraulsystem och har även vidvinkelaxel för kraftuttagsdrift.

En rationell, smidig, trepunktsburen gallringsprocessor som trots sin litenhet och ringa vikt på 800 kg utför ett snabbt och effektivt arbete! Med eget hydraulsystem, lastkännande ventil för mjukare köregenskaper och matarhjulsmotor i bottenrullen.

TEL. 0479 220 59 • WWW.HYPRO.SE


Bli en del av samtalet igen

På Hörjämt jobbar vi med hörselhjälpmedel från de ledande tillverkarna för både vardag och arbetsliv.

072-201 43 73 info@horjamt.se www.horjamt.se

Det här vill vi

Med rätt politik går det att vända utvecklingen och få bukt med alla de allvarliga problem som drabbat vårt land. Många av de skador på det svenska samhället som den destruktiva vänsterliberala politiken lett till kommer att ta mycket lång tid att reparera. Samtidigt är det vår övertygelse att vi kan vända utvecklingen. Också i Svenska kyrkan. Värna den lutherska läran Kyrkan ska vara öppen i mötet med främlingar men alltid utgå från klassisk kristen tro och inte tillfälliga politiska trender.

Skydda kulturarvet Vi måste bättre ta hand om gamla kyrkomiljöer, kyrkoskatter och klenoder som alltmer angrips och plundras.

Starkt församlingsarbete Församlingarna ska vara en diakonal kraft för de som lider nöd, alltifrån fattigpensionärer till kvinnor i hedersförtryck.

Sammanhållande kraft Kyrkan ska stå stadigt i rollen som den sammanhållande kraft, kulturbärare och förvaltare den är.


6

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Fritid

Frank tipsar om rullskidåkning Frank Sjölande kommer rullande fram på rullskidor, stabilt stakande med fokuserad blick, längs sträckan med nylagd asfalt. – Det är lite för varmt idag, hjulen suger fast, berättar Frank efter sitt pass för dagen. Frank som är född och uppvuxen i Rossön bor sedan 1975 i Piteå med familj. Under uppväxten åkte han mycket längdskidor, något han sedan alltid haft med sig. När familjen besöker Franks hemtrakter tar han bilen till skidstadion i Backe för att åka rullskidor i riktning mot Junsele längs väg 346. Ibland följer dottern Emma (som varit på elitnivå inom längdskidor) med. Ofta vänder han vid korsningen där det går att ta av mot Ramsele, vilket ger ett pass på cirka en mil. Han tycker att rullskidor är en ypperlig motionsform. – Dels är det kul och sedan har jag problem med att springa så rullskidor är bra – det är en allsidig träning. Bra träning för armar, rygg, mage, ja allt! Du får

ju en del träning för benen också och balansen framförallt. Frank väljer klassiska rullskidor och har inga planer på att införskaffa skejtrullskidor. Han har det mesta i utrustningsväg, inga ben- eller armbågsskydd dock. – Peppar, peppar jag har aldrig ramlat. Det går inte att åka och samtidigt kolla på naturen, då kan det ta tvärstopp om det dyker upp småsten, skrattar Frank och tillägger: – Jag har hjälm, reflexväst som är ett måste, pjäxor, stavar, skidhandskar och så rullskidorna förstås. Det här rullskidorna kommer från Rossöns Sport, jag brukar införskaffa utrustning där och stötta byn som jag kommer ifrån. Förutom utrustning finns en del att tänka på som trafikant på rullskidor. För den som vill börja utöva träningsformen eller prova på har Frank några tips. – Håll till där det inte är trafik och gärna på någon skolgård där det finns lite sten, för att testa balansen till att börja med. – Sedan kan man diskutera

Frank Sjölander har en bra träningssträcka i Backe. om man ska köra på höger eller vänster sida. Jag är på höger sida jämt, då känner jag att jag flyter med i trafiken, istället för att jag ska åka emot den. På vintern är det längdskidor

Nyöppning! Besök oss ovanpå Hallströms för att njuta av god mat. Öppet 9-14, lunch 11-13.

Lunch • Fika • Catering Näldenv 23, Nälden 0640-77 56 36 www.ica.se

som gäller för Frank och fördelen med att ha stått på rullskidor under sommaren är tydlig. – Det är som att du har åkt längdskidor hela sommaren, det känns ingen skillnad när du stäl-

ler dig på ett par längdskidor, avslutar Frank innan han packar in rullskidorna i bilen och åker tillbaka till Rossön. IDA SUNDIN


VI SÖKER KONST INFÖR HÖSTENS KONSTAUKTION KONTAKTA OSS IDAG! 072-058 55 37

063-12 35 56 info@jabab.se

info@jabab.se Tjalmargatan 6

Hungrig eller fikasugen?

Café Tegelplan Färskt bröd & fika direkt från Frösöbageriet

Välkommen till Bilbolagets café

Hemmagjorda

Lunchpajer och pizzor, eller varför inte prova våra hamburgare med bröd från vårt egna bageri.

Öppettider Mån-Fre 6.45-17 • Lör 10-14 Fagerbacken 53 • Östersund 063-14 94 52

Beställ din sommartårta hos oss!

Vi har sallad för ”Take Away”

Rymlig lokal med parkeringsplatser direkt utanför! Öppettider

Mån-Fre 7-16 • Lör 10-16 • Sön 11-15 Norra Torlandsg. 18 A • Östersund 070-250 81 55


8

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Fyll skafferiet

Konserverad fisk på flera vis Karin Nyrönen i Bispgården fick en burk konserverad fisk av en vän, och blev inspirerad att göra det själv. Konserver är ett bra sätt att förvara mat utan kyl eller frys. Nu lär hon andra att konservera. – Vi har konserverat abborre, sik, röding, öring, det mesta går. Strömming är det enda som inte fungerat. Mört går också bra, i autoklav blir benen så mjuka att man inte känner dem, berättar Karin. Utrustning för att göra helkonserver köpte hon och maken Paavo i Finland. Från början satte de lock på plåtburkarna för hand, men det är tungt så nu har de en automatisk maskin. – När man kokar burkarna i autoklav blir det vakuum i dem. Helkonserv håller i många år. Vi har nyligen öppnat burkar från 2011, och det var inget fel på dem. Vi konserverar köttfärs också. Det är enkelt att ha med när man ska campa, man kan ta på macka, göra sås eller soppa, och det blir aldrig dåligt.

Karin Nyrönen fiskar ofta och gärna. En del av fångsten konserverar hon.

Det går att konservera fisk i vanliga glasburkar, men hållbarheten är kortare.

Numera lär hon också ut hur man konserverar i vanliga glasburkar. Det är enklare och kräver inte någon särskild utrustning. Hållbarheten blir kortare, men

grovsalt, fiskbitar och ketchup eller tomatpuré, sätter på lock, ställer in burkarna i kall ugn, och bakar dem i fyra timmar. Burkarna får stå i ugnen tills de har

kan vara ett år. Glasburkar och lock diskas noga och steriliseras i kokande vatten eller i ugn. – Jag lägger i en matsked rapsolja, peppar, ett kryddmått

svalnat, och då är de klara att äta eller ställa in i skafferiet.

MÄRKA VIRKE Är du sugen på att slippa det dagliga sölet med att få virket märkt och istället få tid för en extra sväng med skotern? ...alltså vi menar skotarn! Surfa in på logscom.com och läs mer om våra virkesmärkningssystem eller ring och boka upp ditt egna system hos Stigs Maskin, ju förr desto mer hinner du köra! LOGSCOM AB | logscom.com 0941-100 41 Återförsäljare: 0642-442 20 info@stigsmaskin.se


HELHETSKONCEPTET Vårt helhetskoncept innebär att vi hjälper dig med allt, stort som smått, i samband med ditt flytt- eller dö dödsbo.

Markarbeten Vi erbjuder alla företag, elbolag och vindkraftbolag, privatpersoner/fastighets­ ägare i Krokom, Jämtland, Härjedalen och Västernorrland, alla typer av markarbeten. • Schaktarbeten • Stolpsättning makadam m.m. • Husdränering och vägunderhåll • Fiberplöjning • Entreprenadarbeten • Transport/förmedling • Snöröjning • Kabelgrävningar av grus, sand, singel, • Dikning

Aspåsnäset 143, Krokom 070-546 74 84

Exempel på våra tjänster är: • Flytt, frakt och magasinering av bohag • Försäljning av lösöre • Köp av bohag Just nu vill vi gärna trycka • Värdering inför bodelning och av enstaka lite extra på att vi fixar objektflyttning av allt från bohag • Tömning av bostad till hela företag. • Flyttstädning med städgaranti • Hantering och sortering av Sverige! sopor Dessutom över hela • Kontakt med mäklare, jurist och hantverkare efter behov Kontakta oss för mer info eller bokning. • Styling av bostad inför försäljning • Gräsklippning och skottning • Slutbesiktning och återlämning av nycklar

063-12 35 56 info@jabab.se

Fabriksförsäljning impregnerad trall

www@jabab.se Tjalmargatan 6

När du satsar på kvalitet

Lockne 105, Brunflo Lagerrensning Ring och boka avhämtning

Griplastare T2000ex

28x120 Trall NTR AB Pris från

17,75 kr/lm 34x70 Trall NTR AB impregnerad Pris från 6,00 kr/lm

Kampanjen gäller så långt partiet räcker! Jamtwood Consulting AB är det lilla företaget med lång erfarenhet av produktion och försäljning av trävaror i olika former, speciellt träbaserade produkter med inriktning byggvaror.

Patric Pettersson • Jamtwood Consulting AB patric@jamtwood.se • 076-107 60 39

BISON

Återförsäljare Edhs ATV · Järpbyn 1413, Järpen Tel: 0647-400 80 · www.edhsatv.se

Vagnar, maskiner och tillbehör till fyrhjuling, skog och traktor www.kranman.com


Höstnytt! 100-tals nyheter har just kommit in i butiken!

PÅSLAKANSET 2-DELS Sorterade mönster Nina Royal – 100% bomull

199.-

KUDDFODRAL 45 x 45 cm. Lord – Rick - Henri

PLÄD ROOMIE 130x170 cm Finns i linne och svart

99.-

KUDDFODRAL ROOMIE 40 x 60 cm. Även 48 x 48 cm. Finns i linne och svart.

299.-

119.-

PÅSLAKANSET 2-DELS Abaco Leaf, Nina Royal, 100% bomull

199.-

KINGSIZEPÅSLAKAN 3-DELS Abaco Leaf, Nina Royal, 100% bomull

KUDDFODRAL JAGUAR 45 x 45 cm Grå – Rost

349.-

99.-

HANDDUK Pop. 50 x 70 cm Sorterade färger

39.-

BADHANDDUK Pop. 65 x 130 cm Sorterade färger

79.-

GARDINKAPPA ÖLJETT 50x250 cm Belle – Vit/Peach PLÄD MANNE 130 x 170 cm Finns i brun, ljusgrå och mörkgrå

TOFFLOR COZY Finns i stl 36-37, 38-39, 40-41. Beige

149.-

349.-

149.-

KUDDFODRAL 48 x 48 cm. Kamala Sorterade mönster

69.-

GARDINLÄNGD 2-PACK 2x120x240 cm/Öljett Belle – Vit/Peach

349.-

KUDDFODRAL 45 x 45 cm. Monroe – Multi

69.-

ÖLJETTKAPPA SUNFLOWER 50 x 250 cm. Finns i guld och röd.

199.-

GARDINLÄNGD 2-PACK 2x120x240 cm/Öljett. Finns i guld och röd.

499.-

GARDINKAPPA MULTIBAND 55 x 250 CM – Keyla Finns i svart och havre

149.-

MULTIBANDSLÄNGD 2-PACK 2X145X245 CM – Keyla Finns i svart och havre

399.-

GARDINKAPPA MULTIBAND 45 x 250 cm. Monroe – Multi

149.-

MULTIBANDSLÄNGD 2-PACK 2x140x240 cm. Monroe – Multi

349.-

GRILLVANTE SCALES 15 x 30 cm. Finns i Linne, mörkgrå, röd, guld.

79.-

Finns även som Grytlapp

49.-

Kökshandduk

59.-

GARDINKAPPA MULTIBAND 55 x 250 cm Ciara – Rusty Rose

149.-

GARDINKAPPA MULTIBAND 45x250 cm. Angelina – Rosa

149.-

MULTIBANDSLÄNGD 2-PACK 2 x 145 x 245 cm Ciara – Rusty Rose

399.-

MULTIBANDSLÄNGD 2-PACK 2x140x250 cm Angelina – Rosa

349.-

MULTIBANDSLÄNGD 2-PACK 2x140x300 cm Angelina – Rosa

399.-


SKÅLSET 8-DELAR 30 cm. Roterande

KRYDDKVARN Höjd 16 cm Höjd 21 cm Trä – Vit Trä – Vit

249.-

FAT/BRICKA LILLY 28 cm. Akaciaträ

149.-

BRICKA TARRAZZO 30 x 30 cm. Vit/svart

249.-

SKÄRBRÄDA/FAT 31 x 26 cm. Akaciaträ

SKÅLSET 7-DELAR 32 cm. Med ställning

149.-

249.-

BRICKA TARRAZZO 15 x 30 cm. Vit/svart

SKÅLSET 5-DELAR 29 cm

199.-

199.-

79.-

BURK MED LOCK 700 ml – Glas/svart Form Living

49.-

BURK MED LOCK 700 ml – Glas/guld Form Living

49.-

FAT 34 CM Tål maskindisk & micro. Blad – vit

149.-

79.-

FAT 42 CM Tål maskindisk & micro. Blad – vit

99.-

STEKPANNA 24 CM Manhattan Senso Kitchen

KASTRULL 1.5 l med lock Manhattan Senso Kitchen

199.-

199.-

GRYTA 3.0 l med lock Manhattan Senso Kitchen

249.-

OSTSET 5-DELAR 4 st Ostknivar samt ställ Trä – Akacia

BURK MED LOCK 500 ml – Glas/guld Form Living

149.-

39.-

LJUSSTAKE Höjd 17 cm Svart, guld

ALLKNIV Längd 15 cm Senso Kitchen

SANTUKOKNIV Längd 31 cm Senso Kitchen

LJUSLYKTA Höjd 18 cm Svart, guld

79.-

KASTRULL 2.3 l med lock Manhattan Senso Kitchen

229.-

GRYTA 5.0 l med lock Manhattan Senso Kitchen

119.-

DEKORATION STAIRS 22x12x35 cm Svart/guld

DEKORATION STAIRS 13x8x23 cm Svart/guld

DEKORATION AKROBAT 20x13x8 cm Svart/silver

DEKORATION AKROBAT 16x13x8 cm Svart/silver

119.-

99.-

LJUSLYKTA 2-PACK Diameter 15 cm Svart, guld

99.-

99.-

299.-

99.-

99.-

249.-

179.-

STEKPANNA 28 CM Manhattan Senso Kitchen

39.-

BRÖDKNIV Längd 33 cm Senso Kitchen

STEKPANNA 20 CM Manhattan Senso Kitchen

149.-

BURK MED LOCK 500 ml – Glas/svart Form Living

KOCKKNIV Längd 33 cm Senso Kitchen

119.-

VÄGGKLOCKA SOLFJÄDER Diameter 42 cm Svart, guld.

119.-

149.-

GRYTUNDERLÄGG Diameter 20 cm Metall – svart

KAFFEPRESS 1 LITER Glas – Rfr Stål Senso Kitchen

39.-

199.-

GRYTUNDERLÄGG 24 x 24 cm Metall – svart

49.-

VÄGGDEKORATION 35 x 70 cm Metall – svart

GRYTUNDERLÄGG 50 x 25 cm Metall – svart

299.-

79.-

MUGG STONE Tål maskindisk & micro. Vit, grå och mörkblå.

29.-

SKÅL STONE Tål maskindisk & micro. Vit, grå och mörkblå.

39.-

LYKTSET 2-DEL Höjd 30/35 cm. Grön/guld

199.-

LYKTSET 2-DEL Höjd 30/35 cm. Svart/silver

199.-

LYKTSET 2-DEL Höjd 30/35 cm. Grön/Krackelerat

199.-

LJUSLYKTA HÄNGANDE Diameter 16 cm Svart, guld Servis White Grace Tål maskindisk & micro. Tallrik flat 27 cm. Assiett 19 cm. Skål 13 cm. Mugg 49 cl. Pris från

29.-/del

Servis Green Pearl Tål maskindisk & micro. Tallrik flat 26 cm. Assiett 20,5 cm. Skål 18,5 cm. Mugg 34 cl. Pris från

39.-/del

Servis Amelia Vit Tål maskindisk & micro. Tallrik flat 27 cm. Assiett 21 cm. Skål 16 cm. Mugg 41 cl. Pris från

149.-

29.-/del

TRÄLÅDA 28x20x18 cm. Trä/Natur

99.-

33x25x20 cm. Trä/Natur TRÄLÅDA 28x20x18 cm. Trä/Grå

99.-

33x25x20 cm. Trä/Grå

119.-

38x30x22 cm. Trä/Grå

149.-

119.-

38x30x22 cm. Trä/Natur

149.-

VAS-SET 3-DELAR Längd 30 cm. Svart

149.-

MUGG 44 CL, ASSIETT 19 CM, SKÅL 14 CM Tål maskindisk & micro. Finns i vit/guld och svart/guld.

49.-/st

Hagv 35 Östersund • 063–554 13 13 www.expovaruhus.se Mån-fre 10–18 • Lör 10–16 • Sön 12–16


12

Nr 8 2021

Jord och skog

Irina satsar på skogssporter För några år sedan fick Irina Stepanova följa med och kvista vindfällen med yxa, och blev totalt biten. Nu jobbar hon extra på helger för att kunna satsa på skogssporter, och drömmer om att bilda en idrottsförening i länet. – Mitt närmaste mål är att kunna köpa en motorsåg. Dessutom behöver jag hitta någon som kan svetsa och bygga ställning, säger Irina. Hon beskriver sig som stadsunge, uppvuxen i storstan. Tidigare spelade hon amerikansk fotboll, men kroppen tog stryk av tacklingar, så hon ville hitta något annat. Några youtubeklipp med Timbersports-stjärnan Ferry Svan avgjorde saken: – Inom 48 timmar var jag anmäld till ett nybörjarläger i Orsa, som är navet i timbersports-Sverige, säger Irina. Stihl Timbersports är en internationell extremsport som startade 1985 i USA och kom till Sverige 2008. Timbersports

består av sex grenar: tre med yxa, två med motorsåg och en med handsåg, som simulerar fällning och kapning av grova träd. – Min favoritgren är Single Buck. Man har en två meter lång handsåg och ska såga igenom en stock på så kort tid som möjligt. Jag har grundstyrka från fotbollen och är rätt seg i kroppen, det gör att jag har lite övertag. Medan man sågar ska man gå ner lågt mot marken, och det har jag också med från fotbollen, den tekniska delen, säger Irina. Stihl Timbersports är ett registrerat varumärke, vilket medför många begränsningar. – Så fort coronarestriktionerna släpper ska jag åka till Storbritannien. Där finns skogssporter även som en idrottsrörelse, British Lumberjack Sports Association, med delvis andra regler. Jag vill vara med på en brittisk tävling eller ett träningsläger och lära mig hur de gör. – Jag har ambitionen att bilda en idrottsförening för skogssporter här i Jämtland, och för-

hoppningsvis ett förbund, för att öppna sporten för fler. Skogen ligger nära hjärtat hos många i länet och vi har potential att bli lika stora som USA och Kanada, säger Irina. Nyligen fick hon heltidsjobb på äldreboendet i Rötviken och i månadsskiftet flyttar hon till Valsjöbyn. – Det är en dröm att få bo i Valsjöbyn, och nu får jag en kvart till jobbet istället för en timme. I Stockholm där jag bodde förut kunde jag spendera fyra timmar i köer varje dag, så det är stor skillnad, konstaterar Irina. KARIN JOHANSSON

I skogssporter ingår olika grenar med yxa, motorsåg och hanadsåg.

Vi kan och vi tror på vårt Jämtland Ludvig & Co är Jämtland och Härjedalens största förmedlare av skogs- och jordbruksfastigheter. Vi hjälper dig också med deklaration, värdering, generationsskifte och skogsekonomisk rådgivning. Östersund 063-15 71 66 Strömsund 063-15 71 60 Sveg 0680-71 41 45 Hede 0680 71 41 47

ludvig.se

Jämtlands

gratistidning


maskiner

DIN MASKINPARTNER I SÖDRA NORRLAND

John Deere X106 Årets sista kvar- ÅKGRÄSKLIPPARE varande åkgräsklippare till kanonspris!

Butik Service reservdelar

Många erbjudanden och fantastisk finansiering

BOKA EN MASKINDEMO IDAG!

Vi ser till att du får demoköra valfri maskin, antingen hemma hos er, hos oss eller hos en referenskund nära dig. Ta kontakt med oss idag.

Slå till och gör ett kap på en äkta John Deere-klippare. Bara hos X-maskiner. VI REAR UT de allra sista maskierna i lager så missa inte detta.

Passa på, sen är det slut.

22.900:-

Inkl. moms.

John Deere X167R - med uppsamlare mm.

Nu: 45.900:- inkl moms Rek pris: 59.600:-

- kraftfull motor och kraftiga strålkastare

John Deere Z335 - kör snabbare och kommer åt bättre

Rek pris: 55.000:-

Rek pris: 55.000:-

John Deere X127

Nu: 39.900:- inkl moms

Nu: 32.900:- inkl moms

slaglager:klippare och betesputsar

Kvarvarande maskiner i

slagklippare Holländska Perfect har tillverkat skördemaskiner sedan år 1959 med fokus kring det lilla extra. och betesputsar. Dessa maskiner lämpar sig för dig som kör lite mer och vill ha

Perfect KP 240

- slagklippare Fantastisk arbetsmaskin för traktorer upp till 120 hk. 0,9 kg slagor som hanterar sly och träd upp till 6 cm. Sidoförskjutning standard.

Perfect LB 275V

Ord pris. ........116.000:-

Ord pris. ........45.000:-

- rotorklippare Svårslagen betesput som ger frisk återväxt. stor gräsklippare som klarar kraftig sly upp till 4 cm. Pris nu: .... 35.900:-

Perfect KR 270

- slagklippare Kör frontmonterad eller bakmonterad. Mekanisk sidoförskjutning. Pris nu: .... 75.000:-

Ord pris. ........93.000:-

Perfect KP240 - arbetsbredd 2400 mm Pris nu: .... 43.900:-

Ord pris. ........62.100:-

e Sami kättingröjar CM1700 - NYHET!

En kättingröjare framtagen för röjning av buskar, grenar och annan vegetation från vägrenar och diken. Utformad för att monteras på en jordbrukstraktors bakre trepunktskoppling. Hydrauliska sidoförskjutningen gör att man kan arbeta på båda sidor av diket och även klippa trädgrenar med klipparen vertikalt.

• • • • • •

Perfect ZW 240

- multiklippare Kör bakom eller vid sidan av traktorn 90° upp eller 70° ner. Perfekt vid dikesrenar. Pris nu: .... 75.000:-

Perfect KT 300 - slagklippare En av de kraftigaste och effektivaste på marknaden. För större arealer och de tuffaste jobben.

Pris nu: .... 79.900:-

Ord pris. ........105.600:-

Bonnet slag-/släntklippare

Produkter som ger oerhört mycket för pengarna. Passar perfekt för dig med lite mindre gård som klipper och röjer på egen mark. Betesputsar som är utrsutade med hammarslagor som är enkla att byta ut. Kan även utrustas med Y-slagor.

Arbetsområde min/max: 3000/4500 mm Effektbehov kW/hk: 70/100 Bredd på klipphuvud: 1700 mm Kättinghuvud: 2 st 13 mm Vikt: 1000 kg Arbetsvinkel: Horisontellt -20-35°, vert. 90°

EFGC 145 - 145 cm

- bakmonterad slagklippare. Monterad och klar.

EFGC 195 - 195 cm

- bakmonterad slagklippare. Monterad och klar.

Nu: 15.900:- exkl. moms Nu: 20.900:- exkl. moms

Pris fr: ........114.900:- exkl. moms

BCR 140 & 180 - 140/180 cm - släntklippare. Monterade och klara. BCR 140: 26.900:- exkl. moms BCR 180: 32.500:- exkl. moms

X-MASKINER.SE • INFO@X-MASKINER.SE Hudiksvall, Rönningev. 5: 0650-161 00 • Östersund, Odenskogsv. 35H: 063-363 93 Sundsvall, Johannedalsv. 67: 060-52 56 56 Örnsköldsvik, Gerdal 145: 0660-710 45


14

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jord och skog

Torgnys arbete förs vidare Torgny Östling arbetade för bönders rätt till jord och skog och för hållbar matproduktion. Nu ges hans bok ut postumt, så att den kan användas för folkbildning, i studiecirklar och på folkhögskolor och universitet. Torgny Östling drev tillsammans med sin familj ett jord- och skogsbruk i Marsätt, Gällö. Han var också ordförande i föreningen NOrdBruk och blev känd som debattör i frågor kring jordoch skogsbruk, matsuveränitet, agroekologi, nationell självförsörjning, land-grabbing och internationell solidaritet. Han avled oväntat vid skogsarbete i vintras, just när han hade färdigställt sitt bokmanus på svenska. – Det har varit väldigt givande att vara med i NOrdBruks styrelse och diskutera med Torgny. Vi har möten varje vecka, säger Eva Jonsson som ägnat några dagar åt att redigera och färdigställa boken för tryck. Eva var skogsägare och grönsaksodlare när hon lärde

känna Torgny för drygt tio år sedan. Nu har hon ingen gård längre, och mer ork och tid för opinionsarbete. Många forskare har identifierat problem, men Torgny fokuserade på bakgrund och lösningar. I höstas gav han ut en engelskspråkig utgåva under titeln ”Back to basics! - A step forward”. – Vi vill få ut budskapen till fler. Torgny beskriver hur jordbruk kan fungera. Det är inte rättvist som det är nu, varken för samer, fiskare eller andra naturbrukare. Jord- och skogsbrukare får inte betalt för sina varor, och människor som kommer hit och arbetar får inte skälig lön, konstaterar Eva. NOrdBruk använder begrepp som inte är så kända i Sverige. Matsuveränitet handlar om nationers rätt och möjligheter att odla sin egen basmat och försörja sin egen befolkning. Kapitalliberaliseringsdirektivet som riksdagen antog 1992 innebar att mark, vattenkraft och gruvor släpptes fritt för spekulation. Det för med sig stigande markpriser,

Torgny Östling och Maximilian Isendahl i filmen ”Jorden vi ärver - en global kamp i jämtländskt perspektiv”. Filmen ligger på youtube och jordatfolket.nu. lägre skatteintäkter och att unga och lokalbor inte har råd att köpa bostäder eller mark att bruka. Maximilian Isendahl är student vid lantbruksuniversitetet SLU i Alnarp i Skåne och blev medveten om problemen för tre år sedan. – När jag hittade NOrdBruk och La Via Campesina bjöd jag in Torgny att hålla föreläsning på SLU. Vi blev goda vänner och pratade i telefon var och varannan dag. Jag lärde mig mycket av honom, säger Maximilian.

Maximilian och hans vänner startade en studiecirkel och en förening, Jord åt folket, som driver en tidning, en poddradio och är aktiv i sociala medier. De säljer också Torgnys bok. – 2019 var jag hos Torgny och gjorde en intervjufilm. Jord åt folket är en stödorganisation för NOrdBruk. För att var fullvärdig medlem i NOrdBruk måste man vara aktiv brukare, och det är inte vi, vi är studenter, förklarar Maximilian. KARIN JOHANSSON

Global organisation för småbrukare NOrdbruk är medlem i den globala organisationen för småbrukare, La Via Campesina som har 250 miljoner medlemmar. Rörelsen protesterar mot globalisering och handelsavtal som ger stora organisationer möjlighet att roffa åt sig naturresurser och bryter mot mänskliga rättigheter.

Vi sätter värde på din skog! Svante Sköld 070 349 51 02 Södra Jämtland & Härjedalen

Roger Göransson 070 349 51 05 Södra Jämtland & Härjedalen

Gustaf Rådman 070 541 14 90 Medelpad, Härjedalen, centrala & östra Jämtland.

Pär Lennartsson 070 191 90 93

Dan Björklund 070 349 51 28

Anders Sahlin 070-349 51 10

Västra Jämtland

Centrala & norra Jämtland

Norra, centrala och östra Jämtland

Vi erbjuder fullservice inom skog. Funderar du på att avverka? Kontakta någon av våra köpare!

rodinstra.se


sca.com/skog

Träsmak i baken? Vandringsstigar

Fiskevatten

Sommaren är en underbar årstid att njuta av skogen. Varför inte passa på att besöka Märlingsberget i sydöstra Jämtland? Här hittar du en av SCAs fem mångfaldsparker.

Foto@Håkan Blomqvist

För dig som äger egen skog finns våra virkesköpare alltid till hands om du vill ha svar på dina skogliga funderingar. Läs mer om våra mångfaldsparker eller hitta din lokala virkesköpare på sca.com/skog.

Shoppa tryggt och enkelt – här hittar du det mesta du behöver inför hösten!

”One Stop Shopping”, dvs. parkera i vårt garage, ta hissen till gallerian och uträtta alla dina ärenden under ett och samma tak! facebook.com/ mittpunkten

instagram @mittpunkten

Lindows Interiör & Design

mittpunkten.net

CLAS OHLSON | COOP | CUBUS | ELGIGANTEN PHONEHOUSE | ESPRESSO HOUSE | GINA TRICOT GLITTER | HC RIPAN | HÄLSOKRAFT | JACK & JONES | KICKS | KRONANS APOTEK | MQ MARQET MSTORE | SCORETT | SPECSAVERS OPTIK | STADIUM | SYSTEMBOLAGET | UR & PENN | VERO MODA


16

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jord och skog

Från höskörd till fibergrävning I år fyller Maskinring Z 30 år. Under åren har verksamheten skiftat tyngdpunkt från lantbruk till entreprenad. För verksamhetschefen Mikael Holmström är det en utmaning att kommunicera bredden i allt som medlemmarna kan utföra åt olika slags kunder. – Det blir ungefär: ”Behöver du nån som kör en maskin av nåt slag, från gräsklippare till grävare – så ring oss!”, säger han. Idén att lantbrukare kan köpa maskintjänster av varandra, istället för att alla ska äga varsin maskin, hämtades från Tyskland i början av 1990-talet. Sedan dess har jordbruket förändrats. Många små gårdar har lagts ner. Lantbruken har blivit färre, har mer egna resurser, och samarbetar i högre grad direkt med varandra. – Sett till omsättning så kommer 10-20 procent från lantbruket i dag. Största affärsområdena är fastighetsförvaltning och entreprenad: grävning för fiber, el, fjärrvärme, dränering, snöröjning, takbyten, rivningar... och

kunderna är fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, företag och offentliga organisationer, säger Mikael Holmström. Maskinring Z, eller MRZ som de kallar sig på webben, är en ekonomisk förening med cirka 170 medlemmar i länet. Affärsidén är nu som då att förmedla tjänster. Föreningen har marginellt vinstkrav och ska framför allt skapa nytta för medlemmarna. – Tjänar vi pengar så använder vi vinsten bland annat till utbildning för medlemmarna eller andra förmåner, som att förhandla fram bra rabattavtal. Jag har en bakgrund i företagsstödjande verksamhet och har exempelvis hållit varumärkesutbildningar för medlemmarna, säger Mikael. På kontoret jobbar även verksamhetsledaren Lena Kristoffersson och administratören och ekonomen Heléne Blom. Personalen kan ibland få vara bollplank i diverse företagarfrågor som inte direkt har med maskiner att göra. Föreningen ger ett nätverk, det finns någon att fråga.

Mikael Holmström är verksamhetschef vid Maskinring Z.

Johan Eriksson vid Backfors Mark & Entreprenad AB gräver fiber i Hallen för MRZ. Foto: Mikael Holmström

Under pandemin har intresset från privatpersoner ökat för att få hjälp med huset. Mikael tror att det är för att många jobbar hemifrån och ”ser” mer. De vill dränera grunden, ta ner träd och bygga ny altan. Framöver tror Mikael att kommunerna, närmare bestämt vittrande avloppssystem, kommer att ge mycket arbete. – Vi svarar på många upphandlingar. Med våra samlade resurser kan vi skriva avtal som är större än vad enskilda med-

lemmar kan hantera själva, och dela upp arbetet på fler medlemsföretag. Ett sådant exempel är fiberutbyggnad. Vi gör schaktning och samarbetar med andra företag som gör de arbeten våra medlemmar inte kan. En viktig framtidsfråga är att hjälpa medlemmar att rusta sig för ökade krav i samhället. – Det handlar om att ha rätt certifieringar, utbildningar och miljöklassade maskiner för att kunna få uppdrag. Nu kommer

också krav på att bränsle och oljor ska vara miljöklassade. Där har föreningen tittat på hur vi kan hitta bra finansieringslösningar. Många företagare behöver göra investeringar för framtiden och det är inga billiga grejer. Men nu närmast gäller det att hitta på ett lämpligt 30-årsfirande, för det är inte gjort än. KARIN JOHANSSON

i samarbete med

Det är CJ Motorteknik som representerar följande märken i Norrland: Vid frågor och funderingar ang nya och beg maskiner, service och reservdelar hör ni av er till oss.

CJ Motorteknik AB

063-10 48 60 Mer info www.cjmotorteknik.se Åsbacksvägen 6 • 063-10 48 60

Maskiner och redskap från Ariens, Echo, Bonnet, Weibang samt släp fån Tiki, Vezeko, Debon och 3s aluminiumsläp. Välkommen!

FREDRIK HOLMBERG AB Långgatan 26 Föllinge • 0645-100 20


Din Fastighetsmäklare i Jämtland med specialistkompetens inom jord och skog

Funderar du på att sälja? Det är nu stor efterfrågan på jord- och skogsfastigheter i Jämtland. Vi har en gedigen kunskap om hur man hittar vägen till en lyckad fastighetsaffär. Vi hjälper dig gärna. Välkommen.

Sofia Palmkvist | Skogsmästare, Reg. fastighetsmäklare, Telefon: 070-290 60 16, sofia.palmkvist@areal.se Thomas Persson | Skogsmästare, Reg. fastighetsmäklare, Telefon: 070-290 60 58, thomas.persson@areal.se

Areal | Östersund, Ringvägen 2

Areal | Strömsund, Ramselevägen 10

Modern avloppsrening Ecobox är en helsvensk produktportfölj med robusta och kemikaliefria minireningsverk. Produkterna ersätter såväl markbäddar som infiltra­ tioner och är utvecklade för maximal rening och minimalt underhåll. Avloppsrening ska vara enkelt och pålitligt. Dags att byta avlopp? Ecobox minireningsverk – en robust, miljövänlig och kretsloppsanpassad lösning, framtagen för svenska förhållanden.

Svensktillverkad i Övertorneå Robust byggd för vårt nordiska klimat Fri från kemikalier Inbyggd bakterierening

Ecobox passar villaägare, fritidsboenden och gemensamhetsanläggningar som ska göra om eller nyanlägga sitt avlopp och vill ha en hållbar lösning med hög rening. Produktportföljen är särskilt väl anpassad för fritidshus med en säsongsbetonad användning. Ecobox har sedan 2010 levererat mycket uppskattade produkter som renar allt avloppsvatten från ett hushåll (WC och BDT). Idag levererar vi även en motsvarande produktportfölj för BDT­ avlopp. För dig som har en separat toalettlösning, exempelvis mull­ eller förbränningstoalett men behöver ha en lösning för bad­, disk­ och tvättvatten. Ecobox ersätter trekammarbrunnar, infiltrationer och markbäddar som alla har begränsad livslängd. När du har installerat en Ecobox har du en produkt som håller lika länge som dina avloppsledningar.

Få hjälp med helheten!

En installation på fastigheten tar två till tre dagar i anspråk. Hela processen med ansökan och tillstånd från kommunen tar en till tre månader från början till slut och våra återförsäljare hjälper självklart till med hela processen.

Kontakta oss för mer information och kostnadsfri rådgivning.

Svensktillverkat och helt utan kemikalier.

Jonas Norlin | 070­829 04 33 | info@modernaavlopp.se | www.modernaavlopp.se


18

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jord och skog

Vem bestämmer om samägd skog? Erica Jonsson Ogilwie intervjuar skogsägare för att höra vem som egentligen tar besluten när flera personer äger skog tillsammans, och hur allas kompetens kan tas tillvara. Idag har samägande av en fastighet blivit allt vanligare bland skogsägare. Samtidigt innebär samägandet en del utmaningar där ålder, utbildning, boendeort och kön kan variera mellan delägare. Dessutom kan olika syn på skogens olika värden och olika beroende av skogen som inkomstkälla vara bidragande orsaker till att det uppstår oenigheter eller missförstånd. – Jag började alltmera intressera mig för hur det gemensamma ägandet fungerar och hur det skulle kunna utvecklas till att bli ännu bättre, berättar Erica Jonsson Ogilwie. Tidigare arbetade hon som virkesuppköpare och träffade ofta på skogsägare som ägde skog i olika gemensamma konstellationer. Idag arbetar hon

med skogsfrågor på Torstas avdelning för landsbygdsutveckling Erica Jonsson Ogilwie arbetade fram ett förslag till en förstudie under rubriken Gemensamt skogsbruk och i mitten av januari i år kom Tillväxverkets beslut om projektstöd till förstudien. Projektet planeras att pågå fram till slutet av oktober i år men redan nu har flera resultat noterats och som senare kan komma att läggas till grund för en större kompetenshöjande studie. – Efter att ha gjort bara ett axplock av intervjuer har jag lagt märke till även hur det oftast är männen som tillåts ha mera ansvar än kvinnorna. En del kvinnor har svarat att de inte ens har fått frågan. Men det är inte bara ansvar mellan kvinnor eller män, utan det är flera faktorer som spelar roll så som förväntad kompetens och intresse. Att äga skog tillsammans behöver inte bli fyllt med konflikter. Det gäller att hitta ett arbetssätt som involverar hela ägargruppen. Flera lämnar dessutom ifrån sig den ekonomiska redovisningen, trots

att kunskapen kan finnas inom ägargruppen. Samägandet som skogsägare finns inte enbart inom familjer där vissa även kan ha fått sitt delägarskap som arv, utan det har på senare tid utvecklats där samägande kan omfatta många olika konstellationer. Den nu beviljade förstudien tydliggör främst olika mönster som finns inom ägargrupperna och hur dessa ska kunna utvecklas till det bättre i framtiden. – Att vara skogsägare handlar om mycket mera än enbart skötsel av skogen. Det är ett kompetenskrävande företag som kräver kunskap inom många områden. Förstudiens målsättning är närmast att hitta en struktur där allas förmågor inom den gemensamma ägargruppen kan tas tillvara och samtidigt visa hur skogsägandet kan utvecklas i både stort och smått.

THÉRÈSE JUEL

Erica Jonsson Ogilwie vid Torsta Lantbruksutveckling leder en studie kring Gemensamt skogsägande.

E T T A K TIV T SKOGSBRUK FÖR EN LE VA NDE L A NDSBYG D

Fria Skog är din fristående skogspartner

VI HJÄLPER DIG FÖRNYA DEN! Ring oss eller någon av våra kollegor:

LINN LUND Virkesköpare 0693-180 35

BENGT-ARNE BERGWALL Virkesköpare 0693-180 24

LARS EKLUND Virkesköpare 0693-180 29

Gallring Avverkning Planläggning Värdering Skogsvård Skogsbilvägar För info kontakta: Jonas 0647-61 10 94 • Bertil 0640-68 30 93 • Tobias 0647-61 10 95 • Erik 070-365 94 11 För info kontakta: Jonas 0647-61 10 94 • Bertil 0640-68 30 93 • Tobias 0647-61 10 95 • Erik 070-365 94 11

www.galloskog.se

www.friaskog.se • 0647–61 10 90


Vi önskar alla en trevlig höst allströ från med jakt, bär- och svamporra plockning Timber, i skog och mark! t lokala ternativet!

kas av norrländsk ren träråvara. Spånet är mavskilt och har en bra uppsugningsförmåga Hos Fyrås Trä hittar du byggtimmer, gör detslanor, lätt att mocka. Spånet säljs pallvis med stolpar och stockar av fyrastra.se • 0644-64 21 30 ar á 20-21 kg. fura! Fyrås 100, Hammerdal norrländsk

isuppgift och beställning: Göran Mattsson 2-700 10 08, e-post: spanbalar@norrskog.se

atimber.se

Stallströ från Norra Timber, det lokala alternativet!

Tillverkas av norrländsk ren träråvara. Spånet är dammavskilt och har en bra uppsugningsförmåga vilket gör det lätt att mocka. Spånet säljs pallvis med 21 balar á 20-21 kg. För prisuppgift och beställning: Göran Mattsson tel: 072-700 10 08, e-post: spanbalar@norrskog.se Lördag & söndag, 11 & 12 september, kl. 11-16 Öppna gårdar runt om i Jämtlands Iän med mat, möten och aktiviteter för alla sinnen och åldrar. Smaka lokalproducerad mat, uppleva gårdsnära aktiviteter, handla jämtländska råvaror och hantverk under ett eller flera gårdsbesök!

Välkomm på höste en finaste fe ns st

norratimber.se / span

www.skordefestjh.se

Stor expertis inom slangtillverkning och hydraulik för • Lantbruk • Skogsbruk • Entreprenad • Industri Bracke Forest AB tillverkar skogsmaskinsaggregat för skogsplantering. Med våra maskiner prepareras skogsmarken för manuell plantering. Syftet med markberedning är att plantorna ska få en så bra start i livet som möjligt. Företaget tillverkar även planteringsmaskiner med vilka både markberedning och plantering utförs. Vi levererar maskiner över hela världen från Sibirien till Syd Amerika.

brackeforest.com

Delar av vårt sortiment/våra tjänster: • Hydraulik • Elverk/generatorer • Hydraulslang • Kompressorer • Hydraulservice • Kompressorer • Kopplingar • Pumpar/Dränkpumpar/ • Hydraulpumpar Slampumpar

Joachim Hillmo 070-267 05 53 joachim.hillmo @hillmo.se

• Markvibratorer • Stampar • Paddor • Kapmaskiner • Damm/slamhantering

Lars Ericsson Magnus Löfhaugen Tomas Brykt Svenne Strandberg Micke Ringnér 070-267 99 21 070-646 05 53 070-916 05 53 070-979 05 53 070-259 05 53 lars.ericsson magnus.lofhaugen tomas.brykt svenne.strandberg mikael.ringner @hillmo.se @hillmo.se @hillmo.se @hillmo.se @hillmo.se


20

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jord och skog

Mångsysslarna i Sunnestbyn Lars Svenssons charolaisdjur njuter av solen på fäbodbete. På andra sidan stängslet är Lars i färd med att avtäcka en bergtäkt. Där har han en jordfabrik – och vindruvor. I familjeföretaget ingår även en mängd tjänster som utförs med lastbilar, hjullastare och traktorer, samt ett hyvleri. – Bor man så här så får man syssla med allt, säger han. Sunnestbyn ligger ungefär en mil från Gällö. Lars Svensson är mångsysslare, liksom många företagare på landsbygden. Han slutade med mjölkkor och skaffade köttdjur kring 1990-1991. Sunnestbyns Charolais består i dag av 55 dikor och ungefär lika många kalvar. Dessutom finns ett tiotal kvigor, som Lars nog inte ska behålla. – Jag hoppas att bonusdottern Julia ska ta över, och då får det inte vara för stort. Hon har mer pli på dem än jag, och ser till att rapportera djur åt alla håll, det är mycket pappersjobb, konstaterar Lars. Datorer och administration gillar han inte, så det sköter sambon Ulla Kristoffersson. Två anställda, Tord och bonussonen Fredrik, kör lastbil. Lars räknar att de är fem anställda men verksamheterna sysselsätter fler, i ett nätverk av samarbeten och underentreprenader.

Bergtäkten som öppnades 2008 är basen i entreprenadverksamheten och ger grus för sandning och vägbyggen. Han lejer för sprängning och krossning två gånger om året, så det behövs stora ytor för att lagra olika sortiment. Just nu pågår ett arbete för att avtäcka mer berg. – Vi har tillstånd till 2041, och

Lars Svensson satsar på en ny bergtäkt.

Korna går ute året om, och sommarhagen är på 76 hektar

Det behövs stora ytor för att lagra grus i olika fraktioner.

Gunnar Eriksson kör Göran Erikssons dumper.

ska spränga in mot en ny bergrygg nu. En grävare och en dumper flyttar jordmassor, och Lars planerar med hjullastaren. Massorna sorteras i två fraktioner: stubbar och rötter går till jordfabriken, och resten ska användas för att täcka den gamla täkten. Men inte än, det finns annat material som ska in först. – Gällösågen är en stor kund och jag tar städbark i retur när jag kör grus till dem, säger Lars. Städbark är det som blir kvar på grusplanerna där sågen lagrar timmer. Ren bark går till fjärrvärme, men det som innehåller

inte rädd för att prova nya idéer. Han var en av pionjärerna som provodlade industrihampa i länet några år kring 2000. – Hampa är en härlig växt, fältet blev som en grön vägg. Någon räknade ut att en garderob skulle bli sju kilo lättare om man gjorde den av hampa istället för av sågspån. Vi körde ett lass till Brunflo, men hörde aldrig om de gjorde något med det. De ville ha bitar på 2-3 centimeter, men fibern lossnar när man hackar stjälken så det såg ut som träull. De kanske eldade upp det, funderar Lars. Slutsatsen blev att hampa är

grus vill inte värmeverket ha in i pannan. Så Lars lägger det i bergtäkten. – Jag har tillstånd att köra in 1500 kubikmeter per år. Det tas prover på materialet så att det inte finns några föroreningar som inte ska vara där. Lars pekar mot en soldränkt, ljus klippvägg ovanför barkberget. – Där uppe har jag 8 vindruvsplantor! Det är labrusca-druvor av olika sorter: Spulga, Sukribe och Zilga, nyplanterade i år och redan gula i bladen efter sommarens torka. Går det så går det. Lars är

en lättodlad växt som är besvärlig att skörda, och det fanns få köpare. 2013 köpte han Revsunds Trä, som på senare år främst förädlar virke, exempelvis reglar, list och palltillverkning. Med rådande råvarubrist är träförädling inte en så bra affär. – Sågat virke kostar dubbelt så mycket per kubik nu och jag har svårt att få tag i den kvalitet jag vill ha. Min mentor Pelle vill trappa ner, så vi fokuserar nu på bergtäkten och entreprenaden, säger Lars. KARIN JOHANSSON

STÖRRE SKOG KÖPES Ca 100-900 ha extra bra betalt före den 15/12 pga Danska skatteregler för ersättningsfastighet. Ring Arvid Danmark. (Talar svenska)

DK 0045-43 61 36 86

Värdefullare skog med förädlade plantor

AVANCERAD TRÄDFÄLLNING • Sektionsfällning av träd • Bortforsling av ris/stamdelar • Stubbfräsning • Stormsäkring av din tomt skogsplantor.se

Kontakta oss för en kostnadsfri offert!

070-638 07 35 jamtlandstradfallare.se

Nu med RUTavdrag!


TRÄDFÄLLNING Bengt Mob: 070-511 66 57 info@tradotomt.com Öd 376, 834 98 Brunflo

Renoverar: Dieselpumpar God Jul ochoch spridare Bygger även om pumpar för högre effekt

Gott Nytt År önskar Kamremsbyten med mera….

Erfarenhet sen 1968

G s

Dieselservice

Fugelsta / Östersund 070-690 46 46

SERVICE & RESERVDELAR

BMW • NISSAN • SUBARU

• Plåtverkstad • Hyrbilar • Vindrutebyten • AC-arbeten • Hjulinställning

Aukt. verkstad – din trygghet! www.ivarsbilservice.se Hoting • 0671-109 30

Klippning/Beskärning av Häckar, Buskar och Fruktträd

Skogsröjning

MJK Skogsvård AB • Matti Korhonen 073-805 18 86 • matti@mjkskog.com

Trädfällning • Stubbfräsning • Skogstjänster Tomtstädning • Trädgårdstjänster L. Falk Trädgård- och Gärdsgårds Entreprenad Tel 070-260 56 90 www.hackklippning.com

Nyttja RUT-avdraget!

50% av arbetskostnaden i avdrag

Skogspraktikern skogspraktikern.se • 070-288 37 54

Ulrik skapar bästa värde för dig Genom att planera för rätt åtgärder i rätt tid, skapar Ulrik bästa förutsättningar för din skog att växa och utvecklas som du vill. Ring Ulrik Hansson 070-343 63 15


22

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jakt och fritid

Välbesökt jakt – och skyttedag för barn

Barnen fick hälsa på maskoten Räven.

Räven tittade in hos Lisa Jacobson i Gällö skogs tält.

Initiativtagaren Andreas Göransson.

Drygt 70 unga provade olika typer av skytte vid Rävanäsets skjutbana i Hammarstrand. Några vann möjligheten att få följa med på björnspaning och tjäderjakt senare i höst.

och Andreas konstaterar nöjt att ordningsreglerna efterlevdes. – Det är alltid instruktörer med, och barnen måste ha sina föräldrar med sig. De får ett papper med säkerhetsgenomgång. Det har funkat jättebra, och barnen tycker att det är väldigt kul. På ett par timmar hinner de skjuta mycket. Vi har sex stationer med skytte: salongsgevär och luftgevär, pistol, älgbana, skjuta på ballonger, ligga och skjuta typ skidskytte, samt olika fallmål, och så var Jägareförbundet där med sin skjutsimulator, berättar Andreas. Arrangörerna har formulerat målet: ”Att skapa en rolig återkommande aktivitetsdag inom jakt, skytte, foto och vildmark

– Vi öppnar dörrar för dem som inte har egna möjligheter att få följa med och jaga, säger Andreas Göransson som är initiativtagare. Arrangemanget heter ”Barnens stora jakt- och skyttedag” och riktar sig till barn i åldrarna 6-15 år som bor i Ragunda kommun. Värd är Böle Hoo Hammarens viltvårdsområde som samarbetar med många organisationer, däribland Ragunda Skyttegille, Ragunda Pistolklubb, Bispgårdens Pistolklubb, Jägareförbun-

det, brukshundsklubben, Norra Skog, Gällö Skog och Sollefteå gymnasium. – Rävanäsets skjutbana är en perfekt plats, där finns paviljong och kök så man kan fika, och många skjutbås. I fjol när vi körde på höstlovet kom närmare 100 barn, och med föräldrar och funktionärer blev det närmare 300 personer. Men det är kallt att stå ute och skjuta i november och det är risk för snö. Därför lade vi det i slutet av sommarlovet i år. Nu regnade det och krockade med många andra arrangemang, så vi hade cirka 70 barn i år. Förutom skytte hölls uppvisningar och olika tävlingar som barnen kunde delta i. På en skjutbana är det viktigt med säkerhet,

William Backman fick prova att skota virke via simulator som Naturbruksprogrammet vid Sollefteå gymnasium hade i sin monter. med stort fokus på barn och ungdomar. Barnen får prova olika typer av skytte samt få kunskap om djur, jakt och viltvård.” Och besökarna var nöjda: – Jag tyckte att dagen var toppen med att få testa på att skjuta och det bästa var att få ”lasta tim-

mer”, säger William Backman Arrangemanget har en grupp på Facebook där det så småningom kommer information om nästa år. TEXT: KARIN JOHANSSON FOTO: ANDREAS GÖRANSSON

Naturstig med björntema Andreas Göransson har satt naturstigen med frågor och fakta om djur och natur från förra årets skyttedag och satt längs Trollstigen, som är en lagom promenad för barnfamiljer. – Trollstigen är en fin promenad som går från slalombackens topp vidare till den magnifika Hammarstrandsskylten. Det är flackt nästan hela vägen och väldigt fin utsikt ut över Ragundadalen. Man kan ta bilen ända upp till toppen av slalombacken och utgå från parkeringen. Det är roligt att frågorna kan återanvändas och vi kan sprida kunskap om vår natur och dess invånare. Jag kan verkligen rekommendera att gå Trollstigen, det är en trevlig familjeaktivitet.


PRESENTERAR

Dunderjakt Dunder jakt lördag 4 september hembygdsgården, strömsund

Välkommen till en heldag med jakttema

kl. 10–17: Marknad: jaktutrustning och lokal mat

Fri entré

Aktiviteter • MR-target skytte • Utställning av jakttroféer • Testa din hund på en permobjörn • hunduppvisning • knivslipning – ta med och få dina knivar slipade • för barnen • Fällfångst, snaror • Dunderbingo: Gissa bajset, viltspår • Skjuta luftgevär

Filmvisningar • Fjällveterinären, Anna pamuk • Så känner du igenom din hund • Så toppladdar du din hund • Akutsjukvård hund • Storjägarn från Täxan Jens Eriksson jagar björn i Kanada.

kl. 13.00

kl. 14.00

Karl hedin

Patriks combo

kl. 18–01: Musik- och pubkväll

50 kr

(entrén går oavkortat till IFK Strömsund)

Musik med

jonhenric andersson & Per holmgren DEEJAY: Johan norrman

Bernes krögartält är öppet

kl 10–01

Sponsorer: Team Sportia, Däcknor, Ollanders Vulk, Jorm Lego, Abrahamssons bygg, Svanbergs däck, Lanthandlarna, Gärde gods och gårdsbutik, Elektra i Jämtland AB, Attacus Stomsystem, ICA Simonsons, Coop.

Information på grund av coronavirus IFK Strömsund har gjort riskreducerande åtgärder enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Som besökare uppmanas du att hålla en armlängds avstånd och stanna hemma om du är det minsta sjuk.


74 792:-

32 590:-

13 995:-

3 303 kr/mån

1 468 kr/mån

660 kr/mån

25%

SVANEN MÄRKTA

Carpe Diem Sandö kontinentalsäng

Hjälmaren kontinentalsäng

Jensen Ambassadör kontinentalsäng

180x200 cm. Inklusive bäddmadrass Luxury med naturlatex, ull och bomull i stoppningen. Sandös obeskrivliga komfort skapas av ett fulländat fjäderdjup tillsammans med den patenterade Carpe Diem Contour Pocket. Rek. pris: 87 990 kr. Flera färger och storlekar finns.

160/180x200 cm. inkl. bäddmadrass och metallben 19 cm. Finns i 6 färger. Färg Ljusgrå i storlek 160/180x200 cm. Ord. pris: 19 995 kr. 120x200 cm 9 495 kr Ord. pris: 13 995 kr. 140x200 cm 10 795 kr. Ord. pris: 15 995 kr. Köp till huvudgavel 160/180 cm bred från 2 517 kr Ord. pris: 4 195 kr

160/180x200 cm. Kontinentalsäng inkl. Bäddmadrass Softline II. Säng med hög följsamhet och komfort Zonindelad i 5 zoner med väldigt bra djup. Mellandelen har hel kassett utan skarv. Finns i flera färger och storlekar. Rek. pris: 43 541 kr.

24 668:STOR SÄLJARE

32 590:-

17 995:-

1 124 kr/mån

1 468 kr/mån

834 kr/mån

25% VÅR

NG SÄ

T SÅLDA ES M

2020

Ekens Essens kontinentalsäng

Sund Aurora kontinentalsäng

Viking Oden Ställbart paket

160/180x200 cm. Säng från Ekens med väldigt hög komfort och god kvalitet. Zonindelning i 5 zoner för att få bästa möjliga stöd. Hel kassett utan skarv Inkl. bäddmadrass Softex Trens eller Quilt. Köp till gavel från 2 456 kr. Rek. pris: 32 890 kr.

160/180x200 cm inkl. bäddmadrass och ben. Zonindelad hel kassett i mellandelen. Flera färger och storlekar finns. Rek. pris: 25 995 kr. Köp till gavel 180 cm för 2 495 kr. 120x200 cm. Nu 14 995 kr. 140x200 cm. Nu 16 995 kr.

160/180x200 cm. Två motordrivna ställbara sängar från småländska Viking Beds med bäddmadrass Viking Pulse Latex och ben Atlas, svartkrom. Finns även som enkelsäng och i flera färger. Rek. pris: 45 560 kr. Köp till gavel från 2 995 kr.

9 995:-

8 995:-

486 kr/mån

5 995:-

443 kr/mån

312 kr/mån

ALLTID LÅGT PRIS

L ID ALLT IS! ÅGT PR ÅG LÅ

L ID ALLT IS! ÅGT PR ÅG LÅ

L ID ALLT IS! ÅGT PR ÅG LÅ

Sund Nova Kontinentalpaket

Jylland ställbar säng

Roxen ramresår

Kontinentalsängspaket Nova. Inkl. bäddmadrass, ben. 5-zonad pocketresår och hel kassett i mellandelen. Finns även i 120x200 8 495 kr och 140x200 9 495 kr. Köp till gavel 995 kr.

80/90x200 cm. Ställbar säng inkl. bäddmadrass och ben. 5-zonad pocketresår för bra komfort. Finns även i: 105x200 cm 11 995 kr. 120x200 cm 13 495 kr. 140x200 cm 14 995 kr

80/90x200 cm, Prisvärd ramsäng med 5-zonad pocketresår. Inklusive bäddmadrass och ben. Mjuk och härlig komfort. Flera färger. 105x200 cm 6 795 kr. 120x200 cm 7 495 kr.

Tempur Topper

Microfiberkudde

7 cm 2-side. Nu med 30% rabatt Tempur bäddmadrass med följsam känsla.

Skön kudde i microfiber 50x60 cm Rek. pris: 399 kr

90x200 Nu 4 617 kr. 6 595 kr 105x200 Nu 5 247 kr. Rek. pris: 7 495 kr 120x200 Nu 6 087 kr. Rek. pris: 8 695 kr 140x200 Nu 7 137 kr. Rek. pris: 10 195 kr 160x200 Nu 8 953 kr. Rek. pris: 12 790 kr 180x200 Nu 9 233 kr. Rek. pris: 13 190 kr

Outlast duntäcke och dunkudde

50%

199 kr

NU

25%

Duntäckena och dunkuddarna i Outlast-serien har en unik värmereglerande förmåga som ger bästa möjliga sovklimat. Outlast® teknologin är utvecklad av Nasa och hjälper kroppen att hålla den optimala Kudde Outlast medium kroppstemperaturen 50x60 cm. Rek. pris: 1 395 kr genom natten.

NU

1 046 kr

Täcke Outlast medel Rek. pris: 3 695 kr

NU

2 771 kr

TILLBEHÖR

Påslakan 2-delsset, Grebbestad

Sängbord Meja

Påslakanset Nottingham

100% Bomullssatin. Finns i Marin och Grå. Rek. pris: 599 kr

34x34x68 cm. Vit eller Svart/Ek

150x210cm/50x60cm. Bäddset av lyocell. Tyget transporterar fukt, andas och känns mjuk. Vit, sand och marin. Rek. pris: 899 kr

NU MER AV A ALLT

199 kr

ALLTIDIS! PR LÅGT

NU

599 kr

NU

Påslakanset In The Jungle 100% Bomullssatin 150x210 / 50x60 cm. 2 färger Grön eller Marin. Rek. pris: 599 kr

499 kr

NU

VÄLKOMMEN TILL BUTIKEN ELLER BESÖK OSS PÅ WWW.SOVKONCEPT.SE Handla nu, betala i din egen takt.

*Gäller räntefri delbetalning i upp till 24 månader. Uppläggningskostnad och aviavgifter ingår. Effektiv ränta är vid 24 mån och 10 000 kr, 12,07%. Mer information i butiken eller på www.sovkoncept.se

HEMLEVERANS | MONTERING

ÅTERVINNING | LÅNESLÄP

299 kr Vi reserverar oss för slutförsäljning Kampanjen gäller dock längst till 2021.08.08

Östersund Minnesgärdsgränd 1B | 063-10 38 71 Måndag-fredag 10-18, lördag 10-15, söndag 11-15 Nedanför Willys | www.sovkoncept.se


Vi firar 1-årsjubileum!

Vi vill tacka alla våra kunder för ett fantastiskt år trots en pågående pandemi. Detta vill vi självklart fira med ett specialerbjudande:

150 g hamburgare inkl. strips och dryck

59:(Erbjudandet gäller 24 aug tom 30 sep)

Välkommen hälsar Kerstin & Jocke med personal

Störvägen 20 , Östersund verksmogrillen.se 063-300 50 • info@verksmogrillen.se Helgfria vardagar 10.00–18.00 Lördagar 10.00–15.00

3 0

Å R S

J u b il e u m !

FREDAG 3/9 - LÖRDAG 4/9 I Svenstavik ÄLGSTRÅKET - MAT OCH DRYCK RADIOSTYRDA BILAR

SMÅSTJÄRNORNA

VÄXTHUSLOTTERI

VM - ÄLGSKÅNKSKASTNING

KNALLAR

PADDLA SUP MED SM -VINNARE

HOPPBORG

ALLSÅNG TÄVLINGAR

OCH MYCKET MER!


26

Jämtlands

gratistidning

Nr 8 2021

Jakt och fritid

Fjällorna drog fisk i Stordigerlemmen Fjällornas fiskeläger i Bispgården för damer 65+ blev en succé. Några fiskade från båt, andra från land, och alla fick fisk – men framför allt fick de umgås.

bor. Vi får inbjudan via mejl när det arrangeras nåt, som laxfiske i Mörrum. När vi ordnade tjejfiske i Ammerån kom det två från Umeå, berättar Susanne. – Man får nya kompisar överallt i Fjällorna om man vill, och det är alltid väldigt trevligt och lättsamt när vi träffas, det känns som att har vi känt varandra länge, säger Katarina. Katarina är också en engagerad ungdomsledare som samarbetar med skolor i bygden och lär ut kast, mete, pimpling och flugfiske. Just det här lägret riktade sig som sagt till kvinnor som fyllt 65 år. Storfiskarn Gittan är 80 år och hon får alltid mest fisk. Sylvia kom med husbil och papegoja och knöt frivoliteter (spets) när hon inte fiskade. När vädret var för tjurigt samlades de i vedboden och pratade om stort och smått. – Stordigerlemmen är en sjö som ligger på gränsen mellan Fors och Ragunda, och där hyr Digerlemmarnas fiskevårdsområde ut flera stugor. Vi var vid Sönnasjön och där finns ett hus med

– Ja, de här dagarna gav mersmak och fyllde på mitt glädjekonto. Så kul att lära känna alla. Allt var så fint ordnat. Jättegod mat. Härligt fiske. Fiskar som röktes smakade gudomligt, säger deltagaren Sylvia Krapf. Fjällorna är Sportfiskarnas rikstäckande damavdelning och startades 2003 av Sivan Jansson för att välkomna fler kvinnor att börja fiska med alla slags handredskap. Katarina Brorsson som är lokalansvarig i Ragunda fick hjälp av Karin Nyrönen och Susanne Lindström att arrangera lägret i Stordigerlemmen. Övriga deltagare kom den här gången från exempelvis Uddevalla, Eskilstuna och Stockholm. – Fjällorna har lokalavdelningar i hela landet och är man medlem så får man vara med i alla aktiviteter, oavsett var man

Nöjda deltagare: Astrid Liström, Inger Eriksson, Birgitta Ryhage, Gittan (Birgitta) Lågas, Sylvia Krapf och Kerstin Holmström. Foto: Susanne Lindström två lägenheter, gasplatta och kyl, ett vindskydd med grillplats, 3-4 båtar, grillkåta med eldstad och vedeldad bastu vid sjön. Vatten får man hämta i en källa en bit därifrån, berättar Susanne. Fjällornas lokalavdelning i Ra-

gunda ordnar ungefär fyra aktiviteter per år och samarbetar även med lokalavdelningen i Edsele. Idéer är det inte brist på, Susanne pratar om abborrfiske i en tjärn och Katarina om angling – men vädret kan vara en begränsning.

Eller som Katarina uttrycker det: – Det är svårt att fiska när det stormar. KARIN JOHANSSON

Härkila Moosehunter 2.0 Härkilas Moosehunter serie i ny tappning. Jacka

6495 kr

Framtidssäkrad hundsändare

Tracker Artemis 4G IoT Byxa

4995 kr Känga

3495 kr

Ryggsäck

2495 kr

Ammunition från Norma, Sako, Hornady och många fler i lager.

Skiftesvägen 5 K, Östersund • 063-10 28 00 Mån-fre 10.00-18.00 • Lörd och sönd stängt www.interjakt.com

Eka Swedblade G4 Nytt från Eka, isärtagbar Swingblade för bättre hygien vid rengöring.

895 kr

FÖRST MED IOT 4G

Som kund hos oss får du: • Support dygnet runt när det krånglar • Låneband när du har problem • Manualer både för Tracker Artemis och Tracker Hunter • Handla direkt från vår webshop

BERGSLAGENS JAKT • Åke Handler 070-315 77 13 • www.bergslagensjakt.se


Har du eller ditt företag behov av städhjälp? Flyttstädning | Hemstädning | Kontorsstädnign | Hemstädning | Företagsstädning | Trappstädning | Golvvård | Fönsterputsning

Besök vår hemsida för mer information: www.galaxystad.se 070-4034779 | 076-7129370

RUT-AVDRAG PÅ ARBETSKOSTNADEN

Grilltider

87 85

Vi har många goda produkter för en lyckad grillkväll Kryddad karré | Alspånsrökta grillskivor av karré | Grillkorv | Tjock Grillkorv Jalapeñogrillare | Bratwurstgrillare | Chorizogrillare | Ost & Bacongrillare

år

1934 - 2021

Närproducerat | Hög kvalitet | Alspånsrökta produkter | Svenskt nöt- & griskött Inga stabiliseringsmedel | Inga smakförstärkare | Inga rest- biprodukter

Bohagsflytt Magasinering

1934- 2019

Njut av av tunnbröd tunnbröd Njut till höstens höstens till höjdpunkter höjdpunkter

Nyttja RUT-avdraget! jamtflytt.se • 063-355 00

Swedish Wild Meat AB Slakteriet i Nagasjön är tills vidare stängt. Hänvisning till Nils-Arne Nilsén, Renålandet, 070-530 37 75 eller Hammerdals slakteri, 0644-300 70.

Trevlig höst!

Älg och nöthudar köpes som vanligt! OBS! Söker ombud för hudar.

070-237 70 70 0644-103 05 • www.tunnbrod.com

För övrig information ring oss på 070-288 14 40

Du vill väl synas i länets största lokaltidning?

Tema: Hus&Hem, Torvalla, Förnybar energi

Tema: Jakt, jord och skog

gratistidning

Jämtlands

Nr 8 2020

Hösten är i antågande och vi börjar förbereda oss för mer inomhusaktiviteter. Under temat ”Hus&Hem” kan du berätta om dina erbjudanden och tjänster och kanske om ditt företag gjort något extra för att corona-anpassa och underlätta för dina kunder. I det här numret fokuserar vi också på affärsområdet Torvalla samt det högaktuella ämnet ”Förnybar energi”.

Stina och Roger satsar

på gården

sid 16

sid 6 Kom nära naturen Gallring sid 14 och sid 24 Slyröjning och i en kajak Bölebor specialsortiment nyodlin g i Nyby en ny brobyggde

Boka din annons senast fredag 10 september Utgivning onsdag 22 september

sid 4

ANNONSÖRER, HÄR NÅR

ERA ANNONSER LÄNETS

HUSHÅLL

Vi hjälper dig med din marknadsföring! Adrian Persson 070-650 26 10 adrian@pobeda.se

Haldo Aronsson 073-091 42 74 haldo@jamtlandstidning.se

Tony Helmersson 073-024 68 08 tony@pobeda.se

Ari Timonen 073-029 01 36 ari.timonen@jamtlandstidning.se

jamtlandsgratistidning.se


28

Nr 8 2021

Jämtlands

gratistidning

Jakt och fritid

Unga följer mentorer på harjakt Varje höst tar medlemmar i föreningarna JämtlandHärjedalens Stövarklubb och HareBra med sig ungdomar som läser jägarexamen ut på harjakt. Denna höst blir det tolfte året. HareBra är en förening för pensionärer som jagar hare två gånger i veckan, under perioden första september till sista februari. De flesta hundförarna är entusiastiska medlemmar i JämtlandHärjedalens Stövarklubb, som vill medverka till att föra traditionen harjakt med stövare vidare till ungdomarna. Inför varje höst tar HareBras ordförande, Rune Jönsson, kontakt med Jämtlands gymnasium, Torsta och Dille Naturbruksgymnasium samt Krokoms högstadieklasser där de läser jägarexamen. Man kommer överens om vilka datum som passar respektive skola. Normalt jagar vi tisdagar och torsdagar, men vi anpassar oss efter vilka dagar som passar skolorna, så det kan bli en extra dag i veckan med elever. Ungdomarna erbjuds praktisk jakt ute i skog och mark med erfarna jägare. De får bland annat lära sig att ta ur haren. Själv är jag pensionerad gymnasielärare och håller i den teoretiska biten vid återsamlingen runt elden, alla skall få lära sig allt om harens artmonografi. Antalet ungdomar som är ute med HareBra är 70–100 stycken per säsong. Det här konceptet att låta ungdomarna följa med på praktisk småviltjakt är unikt, det finns bara i Jämtland-Härjedalens

Simon Ulfsgård lyssnar på hunddrevet och hoppas att haren kommer förbi hans pass i Lillholmsjö. Stövarklubb med HareBra. Alla ungdomar med intresse av jakt är mycket trevliga att ha att göra med. Det är en fröjd att få dela med sig av det vi gubbar och gummor har lärt oss under våra år i skogen. Jakten för oss är ett kulturarv som vi måste föra vidare till de som visar intresse för vår hobby. Idag pratar vi om skogsbad och om att må bra i kropp och själ, krama träd, lyssna på vindens sus i trädkronorna och så vidare. Det gäller för oss att låta ungdomarna upptäcka skogen, myrarna, utsikten och de fyra årstiderna. Ja, listan kan göras lång. Nu stundar en härlig årstid. Jakten har alltid betytt mycket för folket i glesbygda Jämtland Härjedalen. TEXT OCH FOTO: ROLF PELLVING

Linn Zwahlen, Rickard Hillbertz, Ulf Moe och sittande Peter Eriksson med Pellitas Aija i Kälabuan.

My Engholm tränar anläggningsövning med torrklickning (utan ammunition), för att lära sig spänsten i avtryckaren, med Curt Holmgren och Emma Ström i Olden.

Samuel Kastberg med en hare på 5 kilo.

Aktiv stövarklubb i länet Jämtland-Härjedalens Stövarklubb arrangerar utbildningar för jaktprovsdomare, utställningar och dressyrkurser samt jaktprov med klubbmästerskap, och tävlar i distriktsmästerskap mot Västernorrlands och Gävleborgs klubbar om platser i SM. Nio stövarraser brukar vara representerade i uttagningarna. Vanligast är hamilton-, schiller och finsk stövare.

Vid sommarens stövarutställning på hembygdsgården i Strömsund sågs även en amerikansk jaktras, Treeing Walker Coonhound, som i hemlandet spårar tvättbjörn, pungråtta, björn och

puma. Exteriördomaren Sarah Häggkvist bedömde 66 hundar under dagen. Hon motiverar alltid sitt utlåtande om varje hunds prissättning, vilket uppskattas mycket av den kunniga publiken. Martin Magnusson är en mästare på att kalla ihop hundägare och fick dagen att flyta friktionsfritt. Utställning ger ett kvitto på om en hund är lämplig för avel, det vill säga är rastypisk, har bra bruksdelar och ett gott lynne.

Mats Helmersson med luzernerstövaren Såntorpets Chiva. Foto: Rolf Pellving

Marita Lindholm med hamiltonstövaren Kallbrännans Bella. Foto: Rolf Pellving


HELHETSKONCEPTET Testa vårt helhetskoncept. Det innebär att vi hjälper dig med allt, stort som smått, i samband med ditt flytt- eller dödsbo. Till exempel:

Välkommen till Lits Djurservice!

Flytt, frakt och magasinering av bohag, Försäljning av lösöre, Köp av bohag, Värdering inför bodelning och av enstaka objekt, Tömning av bostad, Flyttstädning med städgaranti, Hantering och sortering av sopor, Kontakt med mäklare, jurist och hantverkare efter behov, Styling av bostad inför försäljning, Gräsklippning och skottning, Slutbesiktning och återlämning av nycklar. Kontakta oss för mer information eller bokning.

Ett företag med fyra verksamhetsgrenar: • Lantbruk med köttproduktion • Kadaverhämtning i Jämtland, Härjedalen, Västernorrland, • Slakteriverksamhet norra Hälsingland och södra Västerbotten. • Djurtransporter Lits Djurservice AB ägs och drivs av bröderna Patrik och Magnus Andersson, med tio anställda.

063-12 35 56 info@jabab.se

www@jabab.se Tjalmargatan 6

www.litsdjurservice.se Patrik Andersson, 070-675 97 90 Magnus Andersson, 070-334 54 63

Originalmålningar och Fine Art Prints Akvareller i original Konsttryck på akvarellpapper Omtyckta akvarellkurser Beställningsuppdrag Utställningar Kontakta mig om du vill göra ett besök i min ateljé!

MARIE ANDERSSON ART GALLERY

Östersund • 070-277 66 06 marieanderssonart.com • makvarell@gmail.com

Stuga/gård i västra Jämtland önskas köpa Även ostädat renoveringsobjekt. Pris upp till 1 miljon.

Vi vill att kyrkan ska bli ännu grönare, starkare och mer hållbar. En kyrka som ger kraft åt varje människa.

Kontakta Jonas 073-180 50 00 (Nås fram till 19.30)

Rösta på Centerpartiet i kyrkovalet den 19 september! Jamtlandstidning&Stromsund.indd 1

2021-08-13 10:46:07


30

Jämtlands

gratistidning

Nr 8 2021

Tävling Hitta vilka annonser i tidningen dessa klipp kommer ifrån och du kan vinna:

Namn: Adress: Telefon:

1:a pris. Ostpåse Skärvångens mejeri, värde 400 2:a pris. Presentkort ICA 300 kr 3:e pris. Två trisslotter

Bli en del av samtalet igen

Ulrik skapar bästa

Senast 12 september vill vi ha svaren Skriv företagens namn/sidnr i tidningen på talongen och skicka den till: TÄVLING (Viktigt att bidragen märks med TÄVLING) Jämtlands Gratistidning Odensalagatan 39 D 831 47 Östersund

Genom att planera för rätt åtgärder i rätt tid, ska skog att växa och utvecklas som du vill. Ring Ulrik Hansson 070-343 63 15

Företag 1 finns på sidan:

Företag 2 finns på sidan:

Postadress huvudkontor: Box 47133, 100 74 Stockholm. Telefon: 08-­37 04 44, 0708-­84 88 89 Kontor i Jämtland: Box 29, 830 60 Föllinge. Telefon: 0645-­56 50 00, 0708-­84 88 89 E-­‐post: info@westergarden.se Hemsida: www.westergarden.se

Eller skriv ner i ett mail och skicka till: tavling@jamtlandsgratistidning.se.

maskiner Vi kan och vi tror

VI HJÄLPER DIG FÖRNYA DEN! på vårt Jämtland

D NORRLAN MASKINPARTNER I SÖDRA DIN EN MASKINDEMO IDAG! ✅ Klippa häcken Företag 5 finns på sidan: Företag 6 finns påBOKA sidan: på

Företag 4 finns072-201 på sidan: 43 73

På Hörjämt jobbar vi med hörselhjälpmedel från de ledande tillverkarna för både vardag och arbetsliv.

RUT n faktura

info@horjamt.se www.horjamt.se

Beskära träd

ser till Kratta, rensa &Vi röja hos oss eller hos en referenskund nära dig. Ta kontakt med oss idag.

att du får demoköra valfri maskin, antingen hemma hos er,

John Deere X106 Ring oss eller någon Årets sista kvarIPPARE av våra kollegor: - ÅKGRÄSKL Vi säljer re klippa åkgräs e varand – både små och stora fastigheter – villor – fritidshus – skogs-/jordbruksfastigheter till kanonspris!

1:a Pris. Ostpåse Skärvångens Mejeri Värde 400 kr Gun Jönsson , Östersund 2:a Pris. Presentkort ICA 300 kr. Torvald Svensson , Hammerdal

reservdelar

Hela säsongen – eller punktinsatser Många erbjudanden och fantastisk finansiering

-¯+,!2%.¬+!.¬+/--!¬+/34.!$3&2)¬6¯2$%2).'

VINNARE I NR. 6 2021

Låt oss hålla din trädgård Butik i topptrim Service

0RODUKTION¬WWWGOLDENAPPLESE

Registrerad fastighetsmäklare Sam Westergård – i branschen sedan 1979

Företag 3 finns på sidan:

063-660 55 80 • jamtland@veteranpoolen.se

Slå till och gör ett kap på en äkta John Deere-klippare. Bara hos X-maskiner. VI REAR UT de allra sista maskierna i lager så missa inte detta.

22.900:-

Ludvig & Co är Jämtland och Härjedalens största förmedlare av skogs- och jordbruksfastigheter.

Inkl. moms.

RING MÄKLAREN SOM GÄRNA DEN värdering, ”EXTRA MILEN” Vi hjälper digKÖR också med deklaration, på, sen är det slut. Passa generationsskifte och skogsekonomisk rådgivning.

John Deere X167R

Östersund 063-15 71 66 Strömsund 063-15 71 60 Sveg 0680-71 41 45 Tel 0708-84 88 89 Hede 0680 71 41 47

3:e Pris. Två Trisslotter. Britt Sundqvist , Sigtuna

Företag 7 finns på sidan: 0645-25 53 10 Sam Westergård Tel 0708-84 88 89 • 0645-56 50 00 sam@westergarden.se • www.westergarden.se

- med uppsamlare mm.

Nu: 45.900:- inkl moms Rek pris: 59.600:-

och kommer åt bättre - kör snabbare Företag 9 finns på sidan:

Nu: 39.900:- inkl moms

Nu: 32.900:- inkl moms

pris: 55.000:LINNRekLUND Virkesköpare W E S T E R GÅ R D E N ludvig.se MÄKLARE AB 0693-180 35

Bracke Forest AB tillverkar skogsmaskinsaggregat för skogsplantering. Med våra maskiner prepareras skogsmarken för manuell plantering. Syftet med markberedning är att plantorna ska få en så bra start i livet som möjligt. Företaget tillverkar även planteringsmaskiner med vilka både markberedning och plantering utförs. Vi levererar maskiner över hela världen från Sibirien till Syd Amerika.

John Deere Z335

X127

Deere Företag 8 finns påJohn sidan: motor och kraftiga strålkastare - kraftfull

Box 29, 830 60 Föllinge

Rek pris: 55.000:- LARS EKLUND BENGT-ARNE BERGWALL Virkesköpare Virkesköpare 0693-180 24 0693-180 29

ppare och betesputsar slagkli lager:

Perfect ZW 240

- multiklippare Kör bakom eller vid sidan av traktorn 90° upp eller 70° ner. Perfekt vid dikesrenar. Pris nu: .... 75.000:-

Kvarvarande maskiner i

slagklippare Holländska Perfect har tillverkat skördemaskiner sedan år 1959 med fokus kring det lilla extra. och betesputsar. Dessa maskiner lämpar sig för dig som kör lite mer och vill ha

Perfect LB 275V

- rotorklippare Svårslagen betesput som ger frisk återväxt. stor gräsklippare som klarar kraftig sly upp till 4 cm. Pris nu: .... 35.900:-

Länets lokalaste tidning 70 kr/mån! Prova på 3 mån 149 kr

Perfect KP 240

Ord pris. ........116.000:-

Ord pris. ........45.000:-

Perfect KR 270

- slagklippare Fantastisk arbetsmaskin för traktorer upp till 120 hk. 0,9 kg slagor som hanterar sly och träd upp till 6 cm. Sidoförskjutning standard.

- slagklippare Kör frontmonterad eller bakmonterad. Mekanisk sidoförskjutning.

Perfect KT 300

Pris nu: .... 75.000:-

www.galloskog.se

- slagklippare En av de kraftigaste och effektivaste på marknaden. För större arealer och de tuffaste jobben.

Ord pris. ........93.000:-

med autogiro

Perfect KP240 - arbetsbredd 2400 mm Pris nu: .... 43.900:-

Ord pris. ........62.100:-

Torsdagar brevlådan are00i- NYHE kättingröjCM17 Sami T! Bonnet slag-/släntklippare och tisdagar digitalt! Pris nu: .... 79.900:-

Ord pris. ........105.600:-

En kättingröjare framtagen för röjning av buskar, grenar och annan vegetation från vägrenar och diken. Utformad för att monteras på en jordbrukstraktors bakre trepunktskoppling. Hydrauliska sidoförskjutningen gör att man kan arbeta på båda sidor av diket och även klippa trädgrenar med klipparen vertikalt.

• • • • • •

Produkter som ger oerhört mycket för pengarna. Passar perfekt för dig med lite mindre gård som klipper och röjer på egen mark. Betesputsar som är utrsutade med hammarslagor som är enkla att byta ut. Kan även utrustas med Y-slagor.

Arbetsområde min/max: 3000/4500 mm Effektbehov kW/hk: 70/100 Bredd på klipphuvud: 1700 mm Kättinghuvud: 2 st 13 mm Vikt: 1000 kg Arbetsvinkel: Horisontellt -20-35°, vert. 90°

Papperstidning + e-tidning 800 kr/helår

450 kr/halvårEFGC 195 - 195 cm

EFGC 145 - 145 cm

- bakmonterad slagklippare. Monterad och klar.

- bakmonterad slagklippare. Monterad och klar.

Freepik.com

brackeforest.com

BCR 140 & 180 - 140/180 cm - släntklippare. Monterade och klara. BCR 140: 26.900:- exkl. moms BCR 180: 32.500:- exkl. moms

medexkl.autogiro. 70 kr/mån Löpande pren. Nu: 15.900:moms Nu: 20.900:- exkl. moms

macrovector:

Enbart e-tidning

Pris fr: ........114.900:- exkl. moms

X-MASKINER.SE • INFO@X-MASKINER.SE

500 kr/helår

250 kr/halvår Hudiksvall, Rönningev. 5: 0650-161 00 • Östersund, Odenskogsv. 35H: 063-363 93

Sundsvall, Johannedalsv. 67: 060-52 56 56 Örnsköldsvik, Gerdal 145: 0660-710 45

Jag vill prova Jämtlands Tidning i tre månader för 149 kr

macrovector: Freepik.com

149 kr (Enbart papperstidningen)

Skicka portofritt!

Fyll i talongen, klipp ur och lägg i kuvert och adressera till: Jämtlands Tidning, Svarspost 20660362, 831 20 Östersund. Namn* Adress* 

1

nummer och Nyårs Stort Jul- r alla en God Jul Vi önska Nytt År 7 januari. och ett Gott i brevlådan den

NYHETER

ktioner Nya restrikrisen förvärrar rna för kroga

NYHETER

Jämtlan Tidningen

är politiskt

obunden

men engagerad

i länets

!

utveckling

kommer

NING

ERPRIS

22 DECEMBER

25 kr

Kulturskolan fortsätter i Strömsund

v. 52

A-POSTTID

2020 LÖSNUMM

Han vill bygga buddistiskt n tempel i Bispgårde

Tidningen är politiskt

obunden men engagerad

i länets utveckling!

5 NOVEMBER 2020

LÖSNUMMERPRIS

NYHETER

NYHETER

300 miljoner extra till vägar - länet fick 8 miljoner

i vägg

Hemlig motta i Östersund gning till pappe ger vård rslösa

1

25 kr

v. 45

A-POSTTIDNING

Tidningen är politiskt

obunden men engagerad

i länets utveckling!

3 SEPTEMBER 2020

LÖSNUMMERPRIS

Tidningen

15 kr

A-POSTTIDNING

v. 36

är politiskt

obunden

men engagerad

i länets

utveckling!

NYHETER

Husbilsäga i campingföre struntar vid Storsj rbud ön

jul orlunda

En ann 463236

R BEG SONBILA NYA OCHORT-PER HELMINA TRANSP UND-VIL r Utkomme STRÖMS

Länets

ltidning.

enda loka

Transparens imun Krokoms kom

Fd elever missnöjda med SFI i Krokom

sid 6 och 16-17

torsdag. 463236 1 955664

NYA OCH BEG SONBILAR TRANSPORT-PER HELMINA STRÖMSUND-VIL

1

955664 463236

Födelsedag* (År, mån, dag) Tel*  E-post 

jamtlandstidning.se

NYA OCH BEG TRANSPORT-PERS STRÖMSUND-VIL ONBILAR HELMINA

sid 26

20 AUGUSTI 2020

LÖSNUMMERPRIS

15 kr

A-POSTTIDNING

Vindkraftprotester i Backe/Rossön

15 kr

A-POSTTID NING

17 SEPTEMBER 2020 LÖSNUMMERPRIS 15 kr

WWF säljer skogsmark i länet för stöd till rovdjur

Ilskna turis ter svär över Fäbodväg en

sid 3

Jämtland förlorar tillväxtstöd

sid 3

Huså herrg renoveras ård mycket att göraSpöktågen Över hundra

Nu ha bärplocr thailändska karna ko mmit n.

NYA OCH BEG TRAN SPO STRÖMS RT-PERS UND-VILH ONBILAR ELMINA enda

lokaltidn

ing. Utko

1 955664 463236

sid 30

alen

NYA OCH BEG TRANSPORT-PER STRÖMSUND-VIL SONBILAR HELMINA

Länets enda lokaltidn

sid 4

ing. Utkommer

mmer tisda

tisdag och torsdag.

Nu skördar äppelodlarna i östra Härjedalen För sju år sedan planterade vi drygt 40 äppelsorter, berättar Sara Wallin. Nu skördar hon och Mikael bokstavligen frukterna. Det är inte bara äppleträd utan vi har även några päronträd, ett par plommonträd, lite körsbär och några björnbärsbuskar. sid 4

1 955664 463236

NYA OCH BEG TRANSPORT-PERSONBILAR STRÖMSUND-VILHELMINA

Länets enda lokaltidning. Utkommer tisdag och torsdag.

g och torsd

ag.

sid 5

Rekordmånga sid 3 besökare vid Dammåns fisktrappa under sommaren sid 8

i skogen i Härjed

järnvägsvagnar sid På står tillsynes övergivna 5 ett stickspår står ett stort antal mellan Ytterhogdal buskar och träd godsvagnar står och Överhogdal. börjat ta över mer eller mindre området. bortglömda. Sakta men säkert har

Ett hundratal I snitt plockar thailändsk de 70-80 a bärplockare har kommit kilo blåbär till Bispgårde om dagen.

463236

v. 38

sid 3 Boende i Undersåker kräver bättre bro

Sjuksköterskeuppror på sjukhuset

sid 3

Kokosboll fabriken snystartar Arvesund i

Länets

A-POSTTIDNING

v. 32

sid 7

1 955664

1

NYHETER

v. 34

Tidningen är politiskt obunden men engagerad i länets utveckling!

sid 4

sid 12

tisdag och

i länets utveckling!

2020 LÖSNUMM

stänger för gott

Bin och bakning är vardagen för Mikael och Sara med bilarna på 45:an Wallin. I det röda honungsproduktion susandes förbi, har de inrett lilla huset mitt i Ytterhogdal, en bageridel, en microbutik och ett rum avsett för

obunden men engagerad

sid 3

Ny klimatsm konferens- art anläggning i Gåxsjö

sid 2

Bin och baknin Mikael och Sarag vardag för i Ytterhogdal

för tomten

Varje 30 års jubileum. till rar han att dela ut paket o. I år fi för från Brunfl med skägg är Thomas tomteluva e tomtar päls och en fars mest uppbokad i alla åldrar. mormors sfulla barn En av länetshan på sig sin tar förväntan julafton glada och ett hundratal

Satsning på luftburet bredband i Ragunda

sid 2

1 NYHETER

Unga ingenjörer lockades till länet av Jämtland Calling

1

Tidningen är politiskt

ERPRIS

18-åriga Ellinor misstänkt för brott - bar polismössa på Halloween

NYHETER

Myhrbodarna fick högsta betyg av Rättviks kommun

Jämtlands Tidnin g Jämtlands Tidning ds Tidni ng 6 AUGUSTI

sid 2

Justitie- har ministern er på inga plan i länet fängelse kring Protesterrsiellt kontrove från remissvarmun Åre Kom s Strömsund e skolor bättr

1 955664

* Obligatoriska uppgifter. Samtliga priser inkl 6% moms.

Föräldrar kritiserar nytt förslag till skolskjutsar i Åre

NYHETER

Mat med taxi till förskola i tre år skolköket låg vägg

g Jämtlands Tidnin Jämtlands Tidning Jämtlan

sid 2

Postadress* 

NYHETER

NYHETER NYHETER

g ds Tidnin Nästa tidning


Ett naturligt alternativ för Även t människor och djur el.rådg ivnin g

Borrning, energi och vattenbrunnar

Homeopati Ögondiagnostik Hårmineralanalys

063-51 55 20 • www.ancis.se

Levererar och monterar Nibe värmepumpar Kakuåsen, Hammerdal Tim 070-683 63 25 info@tinbak.se

HOMEOPATI

Registrerad fastighetsmäklare Sam Westergård – i branschen sedan 1979

-¯+,!2%.¬+!.¬+/--!¬+/34.!$3&2)¬6¯2$%2).'

Vi säljer

– både små och stora fastigheter – villor – fritidshus – skogs-/jordbruksfastigheter

RING MÄKLAREN SOM GÄRNA KÖR DEN ”EXTRA MILEN”

Tel 0708-84 88 89 0645-25 53 10

Sam Westergård Tel 0708-84 88 89 • 0645-56 50 00 sam@westergarden.se • www.westergarden.se

W E S T E R GÅ R D E N MÄKLARE AB

Pussel

med lokala motiv!

Fri frakt!

Se fler pussel med svenska motiv på sverigepussel.se

Box 29, 830 60 Föllinge

Se fler böcker och beställ på jengel.se

Berättelser av och om människor i Jämtland Härjedalen

0RODUKTION¬WWWGOLDENAPPLESE

Postadress huvudkontor: Box 47133, 100 74 Stockholm. Telefon: 08-­37 04 44, 0708-­84 88 89 Kontor i Jämtland: Box 29, 830 60 Föllinge. Telefon: 0645-­56 50 00, 0708-­84 88 89 E-­‐post: info@westergarden.se Hemsida: www.westergarden.se


Norton Antivirus Gamer-edition - På köpet!

16GB RAM

GTX 1650 Ti

8GB RAM

8 999 kr

-3000kr

Ord. pris: 11 999 kr

256GB SSD

5 999 kr

-1000kr

Ord. pris: 6 999 kr

-29%

256GB SSD

5 990 kr

Ord. pris: 7 499 kr

1,4 KG

Lenovo IdeaPad Gaming 3 - Speldator

HP 255 G7 - Företagsdator

ASUS Vivobook R438JA-EB516T

15,6” Kraftfull speldator med GTX 1650Ti-grafikkort för dig som vill spela eller arbeta med krävande uppgifter.

15,6-tums laptop från HP för hem och kontor. Installerad med Windows 10 Professional.

14-tums snygg hem och arbetsdator utrustad med kraftfull Intel Core i5-processor.

HÅLLBART OCH EKONOMISKT - BEGAGNADE DATORER MED 2 ÅRS GARANTI Hemservice

50%

RUT-avdrag

128GB SSD

256GB SSD

1 999 kr

-34%

Halva priset på arbetskostna den!

4 499 kr

-1000KR

Ord. pris: 5 499 kr

Ord. pris: 2 999 kr

HP EliteDesk 800 G1 - Grade B

Vi hjälper dig med din IT i hemmet

Lenovo ThinkPad T450 - 14”

Liten och smidig begagnad företagsdator från HP installerad med Windows 10 Pro.

Har du problem med dator, skrivare eller dålig WiFi-täckning i huset eller lägenheten?

En prisvärd begagnad dator från Lenovo i använt skick. Denna dator har synliga märken

Vi löser dina IT-problem hemma hos dig!

VI LAGAR DIN DATOR, TELEFON OCH SURFPLATTA

749 kr

-25%

fr. 599 kr

fr. 299 kr

Ord. pris: 999 kr

Sommarstädning av din dator

Skärm och Glasbyte iPhone

Batteribyte iPhone

• Genomgång av hårdvara och mjukvara. • Rensning av virus och onödiga filer. • Fysisk rengöring från damm och smuts.

Trött på sprickor i skärmen på din iPhone? Lugn, vi löser det.

Håller ditt batteri inte lika bra längre? Då kan det vara dags att byta till ett nytt!

Rabattsatser gäller endast lagerförda varor. Vi reserverar oss för pris- & produktförändringar samt tryckfel. Erbjudanden gäller endast t.o.m. 2021-09-09 med reservation för slutförsäljning.

Storgatan 32

Vardag:

9 – 18

 063 – 13 00 01

Lördag: 10 – 15

 ostersund@alina.se

Söndag: Stängt

www.alina.se

Profile for Jämtlands Tidningar

Jämtlands Gratistidning nr 8 2021  

Jord, skog, jakt och fritid. Rikard skapar med motorsåg, Karin konserverar fisk, Irina satsar på skogssporter, Maximilian har gjort en fi...

Jämtlands Gratistidning nr 8 2021  

Jord, skog, jakt och fritid. Rikard skapar med motorsåg, Karin konserverar fisk, Irina satsar på skogssporter, Maximilian har gjort en fi...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded