Page 1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ – ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2010-2011

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΚΙΜΩΝ ΘΕΡΜΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ HRISTINA GOGU ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΛΑΤΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ , ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΥ , ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ , ΚΥΠΡΟΥ


Η συνθετική μας προσέγγιση στην περιοχή μελέτης , αφορά σε αρχικό στάδιο τη διάταξη του οδικού δικτύου με βάση την ομαλή συνέχεια του υπάρχοντος δικτύου που περιβάλλει την περιοχή επέμβασης .

Στη συνέχεια διαταράσσουμε τον κάναβο που παράγεται , μετακινώντας τους κόμβους του δικτύου , για να δημιουργήσουμε γραμμικά κενά που εξυπηρετούν την κίνηση των πεζών παράλληλα με την κίνηση των αυτοκινήτων .

λογική ανακατάταξης κανάβου

παραγόμενη χάραξη

Τα κενά αυτά είναι στρατηγικά τοποθετημένα , με την αρχή τους στα όρια της περιοχής δημιουργώντας εισόδους που διοχετεύουν τον επισκέπτη στο κέντρο της


Επιλέγουμε να τοποθετήσουμε τις δύο σχολικές εγκαταστάσεις ( δημοτικό , γυμνάσιο _ λύκειο ) στην καρδιά της περιοχής περιβαλλόμενες από αμιγή κατοικία και σε απόσταση απ’ τις χρήσεις κέντρου πόλης και τους κεντρικούς δρόμους . Η πεζοδρόμηση , τοποθετημένη σε συνέχεια με τους ακάλυπτους χώρους των οικοδομικών τετραγώνων διευκολύνει την ασφαλή και ταχεία διέλευση του πεζού στο χώρο .

Τέλος η οργάνωση των κτηριακών όγκων σχετικά με την κάλυψη των οικοδομικών τετραγώνων γίνεται με την ιδέα του κρατήρα και με βάση την εποπτεία του κενού χώρου απ’ τους ορόφους προς το εσωτερικό κυρίως της περιοχής .


MASTER_PLAN

100m

350m


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΟΓΚΩΝ

100m

350m


ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΟΜΩΝ

100m

350m


ΧΡΗΣΕΙΣ

100m

350m


ΥΨΗ

100m

350m


ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


β

προταση μακροπροθεσμου σχεδιου αμοιγους κατοικιας , πολλων ιδιοκτησιων

α

προταση κτηριου φοιτιτικων εστιων


ενταξη στον πολεοδομικο ιστο

προταση κτηριου φοιτιτικων εστιων

α

η προταση φοιτητικων εστιων ακολουθει ενα μοντελο στο οποιο οι ιδιοκτησιες μπορουν να αποτελουν αυτονομες μοναδες ενταγμενες στο ογκομετρικό κοινο πλανο. η μορφολογικη πολυπλεξια οργανοτικα μπορει να προαγει την κοινονικοτητα , οι ροες κινησης δικτυωνονται απο το κοινο δικτυο διοχετεσης , με εσωτερικα ημιυπαιθρια κελυφη τα οποια στεγαζουνπεριβαλλουν τα 2 κοινα κλιμακοστασια , εναεριοι διαδρομοι σε καθε οροφο διοχετευουν τις επιμερους ροες ανα οροφο.


δημοσιο κλιμακοστασιο-αιθριο εσοτερικοι χοροι αιθρια - υπαιθρια

διαγραμμα οργανικων κινησεων

α


βασικο ογκομετρικο(ιδιοκτισιες-υψη) προγραμματισμος οικοδομικου ογκου -2060

διαγραμμα ιδιοκτισιών-ημιιδιοτικων χωρων κοινοχριστο αιθριο

κατασκευη διαφορετικών μοναδων ανα ιδιοκτησια ανεξαρτητων κατοικιων

πιθανη κατασταση οικοδομικου ογκου αμοιγους κατοικιας 2011-2030 κατοψη-αξονομετρικο

προταση μακροπροθεσμου σχεδιου αμοιγους κατοικιας , πολλων ιδιοκτησιων

β


β προκειται για ενα οικιστικο μοντελο , το οποιο μπορει συνεχως να εξελισεται με αλλεπαληλες εναποθεσεις ογκων , οι οπιοι χορικα μπλεκονται μεταξυ τουσ σαν ενα τρισδιαστο tetris. οι ιδιοκτισιες μπορει να μοιραζονται ενα κοινο αιθριο καθως επισις τα συνεχη δοματα που διμιουργουνται απο τα κενα της καθ υψους δομησης μπορει να ειναι ιδιοτικα για τιν εκαστοτε ιδιοκτισια ,κανοντας την κατασταση πιο βιοσιμη με πιθανη φυτευση.

πιθανη κατασταση οικοδομικου ογκου κατοικιας 2030-2060


β

διαγραμμα ογκομετρικης επικαληψης,οι διαφανεις ογκοι ειναι αυτοι που εχουν προγραματιστει συμφονα με τιν προταση , το μοντελο κατοικησης μπορει να λειτουργισει και συνχως να εξελισεται ακολουθοντας τις παραμετρους δομισης

urban planing project  
urban planing project  

exercise at university of thessaly

Advertisement