Page 1

/2018

01

digitale avtrykk

FOR ALLE


Innhold /2018

01

01/2018 Utgis av Jacobsen Dental AS Adm. dir: Bjørn Myhre Besøksadresse: Jacobsen Dental AS, Alfaset 1. Industrivei 4, Oslo Postadresse: Jacobsen Dental AS, Postboks 97 Alnabru, 0614 Oslo E-post: firmapost@jacobsen-dental.no Web: www.jacobsen-dental.no Telefon/faks:

Oslo T 22 79 20 20 F 22 79 20 21 Bergen

T 22 79 20 20 F 22 79 20 71 Trykk:

Nr1trykk Grefslie

Godt nytt digitalt jubileumsår! Velkommen til «nye» NullHull. Vi har siden oktober økt frekvensen på våre utsendelser av nyheter og tilbud, og du mottar nå gode tilbud på både forbruksvarer og utstyr hver måned. Samtidig legger vi om profilen på kundemagasinet NullHull, og går i dybden på et nytt tema for hver utgivelse. Bladet du har i hånden er i sin helhet viet digitale avtrykk, med fokus på CEREC, som har produsert digitale avtrykk for tannleger siden 1985. I skrivende stund er det levert mer enn 41 000 CERECsystemer verden over. CEREC er det eneste system som gir deg full frihet til å velge mellom å sende avtrykk til tekniker, egen freser eller, aller helst, den kombinasjon av disse valgene som passer deg best. Innholdet i magasinet kommer nærmere inn på dette samt de mange bruksområder som CEREC kan tilby. God lesning, og ta gjerne kontakt for ytterligere informasjon.

4

Kender du det?

8

Bilder fra CEREC-kurs

10

Ny hverdag med CEREC Ortho

14

eyeCAD-connect

16

CEREC er ikke en gutteting!

18

Frihet til å velge

20

Da Esben fikk nytt smil

24

CEREC + Orthopos 3D = sant

28

Digitale avtrykk

NYE NAVN

Jacobsen Dental AS ble stiftet sommeren 1968 av herrene Jacobsen, Jacobsen og Jacobsen. Vi kommer tilbake til historien i et senere nummer nærmere sommeren, men ber deg allerede nå sette av datoen 8. juni, da vil vi feire oss selv sammen med gode kunder samtidig som vi avvikler årets CEREC-dag, med spennende faglig innhold for både eksisterende brukere og de som ennå sitter på gjerdet.

Henriette Kleppan – Grafisk Designer / Markedskoordinator Vår nye grafiske designer har mange års bakgrunn i magasinbransjen og startet sin karriere hos oss med å redesigne både logo og vår grafiske profil! Henriette er 38 år, fra Nøtterøy, og bor med samboer og to barn på 4 og 7 år, på Risløkka i Oslo. Hun har ingen tidligere erfaring fra bransjen annet enn tannlegeskrekk, så andelen bilder i bladet med blod vil nok gå betraktelig ned. Velkommen!

2017 ble et relativt godt år for Jacobsen Dental, og takket være verdens beste produkter, medarbeidere og ikke minst kunder, ser vi lyst på framtiden og de neste 50 år. Vi tar forbehold om eventuelle prisendringer og skrivefeil.

Alle priser er inklusive mva.

Bjørn Frode Røyr – Produktspesialist Røntgen & Digital Bjørn Frode Røyr er ansatt som produktspesialist røntgen og digital fra 1. desember 2017. Bjørn Frode er 45 år, gift, og firebarnsfamilien bor i Porsgrunn. Bjørn Frode er utdannet tanntekniker og har lang fartstid i bransjen. Han har arbeidet med implantater i Nobel Biocare og vært produktspesialist røntgen i Sirona før han begynte som salgssjef utstyr for Plandent. I tiden med Sirona hadde han et nært samarbeid med oss i Jacobsen Dental, så vi kan nesten ønske «velkommen tilbake».

Adm. dir. Bjørn Myhre

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

3


Kender du det? Forleden landede en e-post i min private indbakke. «Spar 25% på alle digitalkameraer. Bestil inden 20. december og få leveret inden jul» var det glade budskab. Af Kristian Sandrini, Commercial Manager Equipment Nordics, Dentsply Sirona Nu bor jeg i Tyskland og med tysk grundighed – også ved postvæsenet – så ved jeg jo at dette er absolut muligt. I Danmark havde det aldrig fungeret. Men jeg står ikke lige og mangler et digitalkamera – heller ikke som gave til en af mine kære, så jeg slettede blot den modtagne e-post og spekulerede på hvorfor jeg betaler 25% for meget til hverdag. Dentsply Sirona er, som verdens største producent af dentale produkter – lige fra endonåle over implantater til units og 3D røntgen også producent af verdens mest udbredte CAD/ CAM-system CEREC. Mere end 41.000 CEREC-systemer er leveret ud af fabrikken i Bensheim. Fælles for CEREC uanset generation er, at der ikke er nogle skjulte bindinger som årlige licensomkostninger eller lignende. Det bringer mig i øvrigt tilbage til føromtalte annonce fra webshoppen som ville sælge mig et digitalkamera. For det var jo ikke 25% billigere. Det resterende beløb skulle jo tilbagebetales over de næste 6 måneder så det var kun initial-anskaffelsen der var reduceret. Lad os lege med tanken om at jeg havde købt et digitalkamera i den føromtalte webshop og dermed havde sagt ja til tilbuddet om at spare 25%. Forestil dig nu at jeg, for at tage et billede med mit kamera, skulle betale et årligt gebyr til producenten. Ikke til web-shoppen, for de 25% var en del af finansieringen. Heller ikke for at få

billedet fremkaldt på papir hos et fotolaboratorie, for det er jo en tjenesteydelse man betaler for, men et årligt gebyr til producenten blot for at kunne tage et billede. Altså bruge kameraet. Trykke på knappen(!) Hvis jeg ikke betalte det årlige gebyr, ville jeg slet ikke kunne tage et billede. Mit digitalkamera ville være en død klump elektronik. Var det virkelig det jeg ønskede? Forestil dig den samme verden hvor du køber et TV i stedet. Men for at kunne se noget på dit TV må du nu betale et gebyr til TV producenten for at få et billede på skærmen. Ikke TV-licensen som betales til den statslige TVunderholdningsudbyder, ikke til Netflix, HBO eller lignende for programindholdet og gode film. Nej, et gebyr til producenten af dit nye TV for overhovedet at kunne se noget på det. Var det virkelig det du ønskede? Velkommen tilbage i den virkelige verden hvor CEREC står for gebyrfrie aftryk og frihed til at vælge mellem produktion af protetik hos et dentallaboratorie eller at producere på klinikken. Eller begge dele. Uden at skulle betale Dentsply Sirona for at benytte din digitalscanner. Sådan som det skal være. Det du køber er dit. Punktum. Uden skjulte gebyrer. CEREC Connect som benytter den nyeste Omnicam teknologi er en digital aftryksscanner. Der er ingen udgifter til skjulte gebyrer for at benytte scanneren. Den nyeste software hentes automatisk fra Dentsply Sironas server og er dermed altid opdateret. Du kan vælge at sende til det dentallaboratorie du ønsker – enten via Sirona Connect portalen (der i øvrigt lever op til de nye EU regler om datasikkerhed som træder i kraft i maj 2018) eller som en STL via e-post eller en cloud-service.

«Vi ændrede faget for mere end 30 år siden og gør det stadig.»

4

Ny vin på gamle flasker – og lidt om konkurrence Dentsply Sirona har siden 1985 leveret digitalt aftryk til tandlæger. Teknologien har udviklet sig siden men

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

principperne er stadig de samme. Tag et digitalt aftryk af situationen i patientens mund og brug aftrykket til at producere protetikken. Da Dentsply Sirona i 1985 lancerede CEREC ændrede det måden vi tænker aftryk og konstruktion af protetik på. Måske gik det ikke op for alle dengang, at dette ville ændre tandlæge- og dentalteknikerfaget for altid. Men det gjorde det. Vejen til, hvor vi er med digitalt aftryk i dag, har været præget af konstant udvikling, båret af en eneste producent. Dentsply Sirona. Ingen anden har været i stand til at drive den teknologiske udvikling på dette område i en tid hvor den digitale modning fandt sted i overalt i vores samfund. Det er derfor med undren jeg læser annoncetekster fra andre producenter med slogans som f.eks. «Let’s change dentistry together» for det har vi jo gjort. Vi ændrede faget for mere end 30 år siden og gør det stadig.

CEREC er i dag meget andet end digitalt aftryk, inlays/ onlays og kroner. CEREC dækker hele protetikspektret enten chair-side eller blot som digitalt aftryk og er samtidigt indgangen til ortodonti, guidet implantologi, søvnapnø skinner m.m. For et år siden mødte jeg på den finske messe en tandlæge som netop havde besøgt en anden producent af et chair-side CAD/CAM-system. Der havde han fået at vide, at man med CEREC ikke kunne lave facader. Heldigvis stod Marko Ahonen, en finsk CEREC bruger ved siden af, og han kunne på blot 2 min. forklare og designe en facade og efterfølgende fræse denne på kort tid. Den skeptiske finske tandlæge var forbløffet og havde fået noget at tænke over. Dagen efter købte han alligevel et konkurrerende system fordi det var billigere – på trods af, at han var var blevet fortalt usandheder af samme sælger. Jeg mødte ham på den finske messe igen i år. Denne gang stod han igen hos føromtalte producent og beklagede de dårlige initialforslag systemet gav ham. Jeg nikkede høfligt (og overbærende) god morgen og gik videre. For sådan er det. Jo flere udbydere af en vare, jo mere konkurrence. Og i salgsøjemed ender konkurrencen ofte på pris fremfor kvalitet og stabilitet. For det er besnærende initialt at spare 1525% - men i sidste ende skal det indkøbte fungere i dagligdagen. Hver gang. Kun derved betaler en investering sig. Stilstand i produktionen koster penge og giver utilfredse kunder hvad enten der er tale om industriel produktion eller en tandklinik.

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

Jamen kan det virkelig svare sig Digitalt aftryk er ikke en lille investering. Det er en betragtelig investering som må vurderes nøje og formålet med investeringen må være klar. Er formålet at slippe for aftryksmateriale på klinikken er digitalt aftryk en dyrekøbt løsning. Er formålet at det må man ha’ for alle andre køber det, er det også en dyrekøbt «me-too» tilfredsstillelse. Er formålet at give patienten en bedre oplevelse og mindre ubehag er digitalt aftryk en stor investering i patienttilfredshed. Er formålet at få bedre og mere konsistente aftryk som basis for protetikken er investeringen stadig stor men har klinisk værdi (husk blot at det hele begynder med præparationens kvalitet). Med andre ord, der kan købes meget aftryksmateriale for det en digitalt intra-oral scanner koster. Men hvad nu, kan man spørge sig selv. Skriver han nu, at man ikke skal anskaffe en scanner. Ja og nej. Det afhænger af formålet – og lad os være ærlige. Uanset producent er det meget svært at godtgøre return on investment indenfor levetiden på en intra-oral scanner. For som tidligere nævnt kan der købes uendeligt meget aftryksmateriale for de samme penge. Det er naturligvis lettere at få return on investment på et CEREC system som ikke har årlige licensgebyrer, men det er ikke en indtjeningsaccelererende investering for man erstatter jo blot det gamle aftryk med et digitalt. Der er mere tale om ændring af arbejdsrutiner på klinikken. Vælger men derimod at koble en fræser på klinikkens scanner åbner der sig helt nye muligheder og med ganske få kroner og onlays (i stedet for store kompositopbygninger) pr. måned er investeringen i hus. En chair-side løsning udelukker ikke muligheden for et godt samarbejde med et eller flere dentallaboratorier. Man kan stadig sende de arbejder man ikke selv ønsker at producere til et laboratorie og mange laboratorier tilbyder også en designservice, hvor de baseret på dit digitale aftryk designer konstruktionen og sender den digitalt tilbage til dig, så du selv kan fræse. ➤

5


KJØP 5 PAKKER OG FÅ 1 GRATIS!

Sikkerhed, enkelhed og lidt af det hyggelige Men hvilken fræser skal man så vælge? Igen er det vigtigt at vælge rigtigt. At vælge et system hvor der er én ansvarlig partner skaber sikkerhed for at alle komponenter er på samme høje udviklingsniveau. Det skaber også sikkerhed for at man kun skal henvende sig et sted såfremt man har spørgsmål eller hvis et problem skulle opstå. Systemer sammensat af komponenter fra forskellige producenter betyder at din forhandler skal mægle mellem scanner-, software- og fræserproducent for at finde løsningen på et problem.

Celtra Duo er er et materiale til bruk på klinikken med CEREC Den inneholder en sterkere glasskeramikk laget av zirkoniumforsterket lithiumsilikat. Dette gir høy fleksibilitet og estetikk gjennom sin kameleoneffekt.

kr 1.149,-

«Husk blot, at med CEREC har du frihed til at vælge.» Dentsply Sirona tilbyder som den eneste producent i verden et enkelt og komplet workflow fra scanning, design, fræsning og afsluttende brænding. Med CEREC Omnicam scannes den orale kavitet, i CEREC softwaren designer du protetikken hvorefter denne fræses lige så enkelt som det er, at trykke «PRINT» på din PC. Samtidigt sendes al information om det fræste arbejde til CEREC SpeedFire ovnen som på blot 10-12 minutter kan sintre en Zirconia krone, krystallisere e.max eller glansbrænde f.eks. Celtra Duo. Et CEREC system begrænser dig ikke i materialevalg. Du kan benytte alle førende materialer. Men det er jo kun CEREC. Integrationen med 3D røntgen fra Dentsply Sirona samt styrken i at have en totalleverandør af løsninger der løser kliniske behov fra rod til krone hvad enten det handler om 3D visualisering af rodkanaler, implantatplanlægning eller direkte adgang til Atlantis, giver din klinik stærke kort på hånden. Som en dansker bosat i Tyskland ved jeg hvor meget traditioner og tilknytningen til det man kommer fra betyder. Derfor har jeg i december også set dansk julekalender med mine børn. Det gør vi hvert år. Denne jul var det anderledes – for historien var slet ikke dansk men norsk. Snøfall gik lige i hjertet på hele familien og vi følger med spænding Selmas søgen efter sin bedstefar. Det at Snøfall ikke er dansk betyder ikke så meget for vi holder fast i traditionen og relationen. Og det er det, der virkelig betyder noget. Jacobsen Dental har mere end 30 års erfaring med at håndtere produkter fra Dentsply Sirona. I mere end 30 år har Jacobsen Dental solgt og serviceret CEREC i Norge. Det er ikke bare en tradition. Det er en relation på tværs af generationer og en erfaring, et produktkendskab, som ingen i branchen kan måle sig med.

6

Celtra Duo

CEREC Zirkonia Styrken av fullkontur zirkonium

Så når du står og overvejer din investering i digitalt aftryk, hvad enten du vil producere selv eller ej, så stil dig selv følgende spørgsmål: • Vil jeg investere i noget som ikke har return on investment indenfor produktets levetid? • Vil jeg betale en årlig afgift til producenten af mit TV for at kunne tænde det? …og hvorfor skulle jeg så gøre det for en intra-oral scanner • Vil jeg have adgang til markedets bedste service og know-how • Vil mine patienter værdsætte en krone på timen Jeg håber at svarene på ovenstående spørgsmål leder dig i den rigtige retning. Husk blot, at med CEREC har du frihed til at vælge. ■

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

CEREC Zirkonia er en prefarget translusent zirkonium oksid tilgjengelig i 10 fargenyanser basert på VITA Classic Shade Guide. Materialet freses i en forstørret form og sintres til riktig størrelse i den nye CEREC SpeedFire sintringsovn. Fresing i større format gir høyere nøyaktighet på det ferdige produkt. Sintringsprosessen tar kun 10-15 minutter for kroner og 25 minutter for broer. Den påfølgende glansingen gir restaureringen en høyglans overflate. Blokkene er tilgjengelig i to størrelser (mono L og medi S).


IPS e.max ZirCAD for CEREC NYHET!

CEREC-kurs Vi tilbyr CEREC kurs for nye

brukere og for de som har hatt CEREC en stund og ønsker å utvide sin horisont. Kursledere er Sirona-sertifiserte og arbeider med digitale avtrykk daglig. Her ser vi Cecilie Terjesen og Jan Kirkedam instruere ­ferske CEREC-brukere. Er du ­interessert i kurs, ta kontakt med Edham på telefon: 22 79 20 20

IPS e.max er alt du trenger til alle typer helkeramiske løsninger for CEREC

Redusert tykkelse på preparasjon på grunn av sterkere materiale.

8

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no


Tannlege Reidar Fjeldheim er Norges mest profilerte bruker av CEREC Ortho.

Reidar Fjeldheim har tatt et og annet digitalt avtrykk gjennom årenes løp.

Ny hverdag med CEREC Ortho Hos Kilentannlegen i Sandefjord sitter Reidar Fjeldheim med sin foretrukne software, CEREC Ortho. Med den til hjelp får han fornøyde pasienter og en langt bedre arbeidshverdag enn han ellers ville hatt. Tekst og foto: Erik Valebrokk

N

år jeg skanner med CEREC tar den et bilde, så tar den et overlappbilde, så et overlappbilde til og så videre, sånn at den stitcher bilder. Det var litt sånn som da de første digitalkameraene kom. Du kunne stitche bilder med en sånn litt «frekk» funksjon, nesten uten forvrengning, sier Reidar Fjeldheim og ler. – Men likevel, i en tannbue blir den forvrengninga så stor at avstandene bak i kjeven får for stor unøyaktighet. Det er ikke mye som skal til. Hvis du har noe som skal passe med 40 mikro, men har en diskrepans på 0,8, da får du rett og slett ikke på broen. Det er en utfordring med alle digitale scannere. Det har ikke så mye med selve hardwaren å gjøre,

10

det har å gjøre med algoritmene i det programmet som ligger i bunn. Det er ikke prosessorkraften som er viktig, men at dette er pakket inn sånn at vi kan bruke det på kontoret. – Hvis du er på et stort tannteknisk laboratorium der de gjør store utfresinger, ser du at de kraftige CAD-maskinene bruker noe sånt som 45 minutter på å beregne fresebanen for en stor jobb, så dette har litt å gjøre med at det skal være brukervennlig til chairsideapplikasjoner. Det er forskjellen på CEREC-softwaren og CEREC Ortho, hvordan du gjør skanningen og hvordan disse bildene er stitchet sammen. I en CEREC Ortho-skann får du en mer homogen sammensetning i bildene som gjør at avstandene bak i

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

kjeven er tilnærmet neglisjerbare. Det vil si at du har akkurat samme nøyaktighet, kanskje til og med litt større, med et skann hvis du gjør det som maskinen vil, enn du har med et konvensjonelt gummiavtrykk, forklarer han. – Hvis jeg ønsker å lage en partiell protese, altså et delgebiss, hadde jeg ikke kunnet gjøre det med ordinær CEREC. Vi får det bare ikke til. Det gjør vi med CEREC Ortho. Reidar Fjeldheim er CEREC-veteran. Han tok sin tannlegeeksamen i 1998 og har jobbet med digitale avtrykk siden 2001. Etter litt alfatesting for noen år siden har han gått over til CEREC Ortho og har nå jobbet med den nye softwaren i to-tre år. Tannreguleringssystemet Invisalign er et annet viktig anvendelsesområde for CEREC Ortho. Det er kanskje i denne sammenhengen Fjeldheim bruker det aller mest. – Det ble vel lansert i 1999 og ble utviklet av en gruppe forskere på Hebrew University i Jerusalem i samarbeid med noen fra et av de store universitetene i California. I dag er det et av verdens største dentalselskap, ferdig snakka. Det her er ikke noen pølsebu. I USA er det visstnok et sted mellom 25 og 30 prosent av all tannregulering som gjøres på denne måten. Navnet Invisalign er altså sammensatt av to ord: «Align», som i dette tilfellet betyr å rette ut tenner, og «invis» som står for invisible. Da får du «invisible alignments» eller altså Invisalign. I korte trekk går det ut på at i stedet for å sette på skinner av rustfritt stål foran på tennene har du spesielle plastskinner laget i et spesielt materiale som skiftes ut med en ny hver uke. Tennene flyttes altså i riktig retning litt etter litt, og ➤

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

«Når folk kommer og etterspør usynlig tannregulering, spør de etter Invisalign. I den delen av bransjen er de Beyoncé. Det er de som ruler.»

11


Men du bruker CEREC Ortho til mer enn Invisalign?

Reidar Fjeldheim er CEREC-veteran. Han tok sin tannlegeeksamen i 1998 og har jobbet med digitale avtrykk siden 2001. Etter litt alfatesting for noen år siden har han gått over til CEREC Ortho og har nå jobbet med den nye softwaren i to-tre år.

skinnen kan tas av når som helst, om pasienten skal spise, drikke et glass vin eller en kaffekopp. Som Reidar Fjeldheim sier det er noe av attraksjonen med Invisalign at du slipper å endre livet ditt. – Arbeidsgangen i dette er at pasienten kommer til en undersøkelse og at vi tar en prat for å kartlegge hva vedkommende vil oppnå. Ni av ti sier at de vil at tennene ikke skal se ut som de er kastet inn i munnen på dem. Da gjør vi en basisundersøkelse og ser at det ikke er noe underliggende patologi, at det ikke er noen kjeveleddslidelser, at de ikke har noen muskulære problemer, tannbyller og tanncyster og sånne ting. Og tannkjøttproblemer, ikke minst. – Disse tingene må alltid være på plass først. Hvis det er tilfredsstillende, gjør vi et skann. Deretter sender jeg skannet via en server til Invisalign, så har jeg i teorien modellene neste dag, eller senere samme dag. De setter alltid opp et initielt forslag. Det er jo et svært tannteknisk laboratorium, et kontorlandskapet som ser ut som en stor CAD-bedrift, der de ser hvor mye du kan flytte en tann.

Det varierer vel fra pasient til pasient hvor mange forskjellige skinner som trengs?

– Ja, hun her fikk 29, sier han og viser en pasientprofil. – Tidligere gikk pasienten med en skinne i to uker, men nå er det stort sett en, på grunn av bedre materialer og mer kunnskap. Man blir jo ikke ferdigforsket innenfor dette heller. Jeg tror jeg ble sertifisert i 2003 eller 2004, men bare på

12

materialsiden ser jeg store endringer. Det er ikke mer enn et par år siden at man gikk ned fra to uker per skinne til en uke. Men det er sånt man må kunne si noe om på medisinfaglig eller tannlegefaglig grunnlag, og da må det forskes. Da tar det noen år.

Får pasientene med seg samtlige skinner eller må de tilbake til deg regelmessig?

– Hvis de kommer langt borte fra er det ofte mer praktisk for dem, men av og til er det slik at vi må file av mellomrommene for at tennene skal få plass til å bevege seg. Det kan skje på et eller annet stadium i behandlingen. Før pleide jeg å sende med dem så de hadde for seks uker, men husk at de fleste som er gjennom denne behandlingen er voksne og bruker sine egne penger. De samarbeider. Med barn er det annerledes. Det kan være greit i hvert fall i den første tida og se at skinnene brukes riktig, at pasientene ikke får problemer med tannkjøttet og slikt. – Det tannteknologiske laboratoriet jeg bruker ligger i Tønsberg, men når vi skal ha noe gjort i Kina sender jeg bare det digitale avtrykket dit, fortsetter han. - Der gjør de en STLkonvertering, og da har du det med en gang. Fjeldheim bekrefter at merkevaren Invisalign er ekstremt sterk. – Da de kom på banen var de alene, men nå ser jeg massevis av copy cats. Men når folk kommer og etterspør usynlig tannregulering, spør de etter Invisalign. I den delen av bransjen er de Beyoncé. Det er de som ruler.

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

– Vi bruker det veldig mye til avtagbar protetikk, bortsett fra totalt tannløse. Rett og slett fordi det er veldig vanskelig å skanne bare bløtvev med noen grad av troverdighet. Det er ingen som har fått det til, heller ikke blant konkurrentene. Men der det er resttenner finner vi referansepunkter, og det er det vi trenger for å få det til. Har du én tann kjenner softwaren det igjen med en gang. – Vi snakker om den harde og den bløte ganen. I den harde ganen er det et tynt bindevevslag som er festet rett ned på beinet. Lenger bak kommer du til et bløtt område, og det vevet er dynamisk. Det flytter på seg, i motsetning til vevet i den harde ganen. Når du da for eksempel skal lage en protese får du ikke noen referansepunkter i det dynamiske vevet. Det er ekstremt vanskelig å gjenskape. Det jeg forstår at det jobbes mest med nå er en kombinasjon med tredimensjonal røntgen og analyse av bløtvevstrukturen, men det er ikke sikkert de får det til. Selve kjevestrukturen får vi skanna, men for en protese må vi ha med mer. Reidar Fjeldheim finner en annen pasientprofil på skjermen sin. – Her er en vi har laget en partiell protese på, sier han og forklarer videre: - Måten de gjør det på ved et tannteknisk laboratorium er at de printer seg en ID som konverteres til STL. Noen forskere fant ut at man måtte ha et programspråk for å beskrive overflatestrukturer i tre dimensjoner. Det er et gammelt system, og det ble standarden. Det brukes til alt innenfor CAD-design i industrien – til skipspropeller og mye annet – og gjør at programvarene kan snakke med hverandre. Noe av kritikken tidligere er at alle produsentene i vår bransje har hatt sitt eget filsystem. Sånn er det fremdeles, men nå kan du konvertere alle filene til STL. Da spiller det ingen rolle hva slags programvare de som sitter i Kina og skal lage protesen min har. De tar STL-fila de har fått fra meg og printer en modell, så lager de protesen basert på den. – Om det er frest eller hva, spiller ingen rolle. Det som er greit med printing er at det følger opp den standarden. Når vi lager store broer for eksempel skanner jeg og sender til laboratoriet, så lager de et design på det midlertidig som printer jeg ut her. Det hender at det er større arbeider enn jeg klarer å slipe på CERECen. Da lager de et design der i løpet av en times tid, så bruker jeg kanskje en time på å printe den ut. Da får du en veldig god midlertid løsning, avslutter Reidar Fjeldheim. Til syvende og sist er det pasientens velvære dette handler om. Med CEREC og CEREC Ortho går alt mye raskere enn med silikonavtrykk og gipsmodeller og midlertidige løsninger, og det gir utvilsomt mer behagelige tannreguleringsløsninger. Om du bruker softwaren og skanneren til kosmetiske inngrep eller mer omfattende prosedyrer vil pasienten få en helt annen opplevelse enn tidligere. ■

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

«Per dags dato er det levert mer enn 41.000 CEREC-systemer verden over.»

13


Under Nordental 2017 demonstrerte Jan Kirkedam eyeCADconnect for alle som ville se. Blant dem var Melita Bruziene, Anne Caroline Retterholt og Rune Refsnes.

FRA KR.

29.880,Introduksjonspris

BRILLEFIN NYVINNING – her er eyeCADconnect CEREC-teknologien er i seg selv et fantastisk hjelpemiddel for tannlege og ikke minst pasient. Nå er den naturlige forlengelsen kommet i form av VR-brillen eyeCADconnect. Tekst og foto: Erik Valebrokk

H

erregud, det var stilig! Tannlege Anne Caroline Retterholt fra Tvedestrand klarer ikke styre begeistringen når hun tester eyeCADconnect på Nordental på Lillestrøm. – Du, det var dritkult, skikkelig stilig. Det kommer jo til å bli det nye, sier hun entusiastisk til tannlege Jan Kirkedam som står på Jacobsen Dentals stand og demonstrerer villig vekk. eyeCADconnect går kort forklart ut på at du får PC-skjermen med brukergrensesnittet fra CEREC inn i brilleglassene. Et par virtual reality-briller har trådløs forbindelse til PCen slik at brukeren helt og fullt kan konsentrere seg om selve skanningen og ikke trenger å

14

bevege blikket mellom pasient og skjerm. Den ergonomiske gevinsten bør også tas med i betraktningen. – Jeg har alltid skjermen bak meg når jeg jobber, forteller tannlege Rune Refsnes fra Molde som også er innom og tester eyeCADconnect. – Jeg har lært meg til ikke å se på skjermen mens jeg jobber, men jeg må jo snu meg iblant. Dette vil kunne være til stor hjelp, synes han. – eyeCADconnect er en naturlig utvikling med tanke på multitasking, mener Jan Kirkedam. – Flere skjermer gir bedre ergonomi ved at man bringer arbeidsbordet og PCen inn i arbeidsfeltet. Det ser ut til å være et godt og overbevisende argument

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

for mange. – Det skal veldig lite til før man blir distrahert, at man ser bort og mister grepet. Med disse brillene blir det mye lettere å jobbe, synes tannlege Melita Bruziene fra Sandefjord som også er innom standen til Jacobsen Dental. Noen uker etter årsmøtet Nordental slår vi av en ny prat med Jan Kirkedam som kan fortelle at alle som testet eyeCADconnect ble ekstremt overrasket over hvor tett de kom på brukergrensesnittet. – Ja, alle syntes det var ekstremt kult. Tror du eyeCADconnect er enklere for nyutdannede tannleger å forholde seg til enn CEREC slik vi kjenner det fra før? – eyeCADconnect er trolig enklere å kjenne seg igjen i for de som har virtual reality-briller, folk som driver mye med spill og slikt kan i neste versjon av brillene få assosiasjoner til PlayStation VR eller Nintendo Wii. Brillene har et videokamera som registrerer handbevegelser foran brillen, og da vil man kunne ha direkte kontakt med softwaren basert på håndbevegelser. Er terskelen lav eller høy for eldre eller etablerte tannleger hva angår eyeCAD-connect kontra «vanlig» CEREC? – Jeg tror nok at brukere som er vant til vanlig brukergrensesnitt vil bli der, avslutter Kirkedam. – Dog er det nok som ellers at noen er tidlig ute i dette markedet også. ■

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

Epson videobrille med eyeCADconnect software

Lar deg skanne uten å ta øynene fra pasienten.

• Epson Moverio BT-300 og BT-350 • Touchpad • EyeCADconnect software og app

Perfekte avtrykk med pasienten i fokus: • EyeCADconnect er intelligent software til Epson Moverio ­videobriller. • EyeCADconnect med interaktiv touchpad gjør arbeidet mer effektivt.

15


«Jeg er ikke flink med data i det hele tatt, men CEREC gjør hverdagen min mye enklere og morsommere.» SILJE HOVE

Melita Bruziene

C E r ikke en gutteting! R E C Silje Hove

Tannlegene Melita Bruziene og Silje Hove er helt samstemte: CEREC handler ikke om tekniske duppeditter for menn, men er et arbeidsverktøy og hjelpemiddel for alle. Tekst og foto: Erik Valebrokk

Det burde egentlig være unødvendig å understreke at noe så åpenbart positivt som digital skanning er et hjelpemiddel for begge kjønn, men angivelig er kvinner mer skeptiske til slikt enn menn. Tilbakemeldinger fra selgerne hos Jacobsen Dental tyder iallfall på det, og med det som utgangspunkt har Null Hull villet undersøke saken nærmere. Er det hold i en slik påstand? – Overhodet ikke, sier Melita Bruziene når vi konfronterer henne på hjemmebane i ­Sandefjord, der hun åpnet sin egen klinikk 1. mars i fjor. – Jeg har aldri tenkt på CEREC som en gutteting.

16

Melita innrømmer at hun riktignok ble overrasket over all datateknikken hun måtte forholde seg til da hun åpnet klinikken Melita Dental, men det har ikke noe med kjønn å gjøre. – Nei, jeg tror nok like mange menn som kvinner vil irritere seg over alt du må forholde deg til under installasjonen av utstyr, ler hun. Når det gjelder å bruke en digital skanner og bruke og forstå softwaren til CEREC er det annerledes. – Du må bare lære deg å bruke det, og det tar jo ikke spesielt lang tid heller. For meg er CEREC et verktøy som veldig mye annet, tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

forteller Melita som opprinnelig er fra Litauen der også tok sin tannlegeutdannelse. Hun flyttet så til Sandefjord, men før hun åpnet sin egen klinikk der jobbet hun først i Skien og Porsgrunn. I stedet for å kjøpe seg inn i en annen klinikk ville hun etter 15 år som tannlege starte sin egen praksis, og da handlet det om å investere pengene i godt utstyr. – Da ble det selvsagt CEREC, sier hun fornøyd. Silje Hove sitter i en helt annen del av landet, i den vesle bygda Årdalstangen i Sogn og Fjordane, der hun nettopp har åpnet klinikk i nye lokaler – et tilbygg til huset. Når det gjelder CEREC har hun de helt samme erfaringene som Melita Bruziene. – Haha, CEREC er da ingen gutteting, ler hun. – Jeg er ikke flink med data i det hele tatt, men CEREC gjør hverdagen min mye enklere og morsommere. Det er jo et fantastisk hjelpemiddel! Både for pasientenes vedkommende med alt de slipper av ubehag og upraktiske ting, og for meg. Jobben er gjort på litt over en time, og da er vi ferdige, sier Silje om de tilfellene der pasienten trenger en krone. Å gå til innkjøp av CEREC handlet ikke en gang om å overstige en terskel, forteller hun. – Jeg har ingen sekretær eller assistent å lønne, så jeg var ikke det minste redd for investeringen. Det regnestykket går definitivt i min favør. Du trenger bare å lage fire kroner i måneden, så er leasingen betalt. Resten er ren inntjening. – Og det er jo så gøy, fortsetter hun. – Det er de behandlingene jeg blir minst sliten av og tjener mest penger på og til og med får de mest fornøyde pasientene av. CEREC gjør hverdagen min så mye enklere. Silje forteller om pasienter som er veldig glade for å få så effektiv behandling og slippe ubehagelige avtrykk. Det er tidsbesparende og praktisk for pasienten å slippe flere besøk. Hun erkjenner at CEREC har flere muligheter enn hun har satt seg inn i, og at det også er begrenset hvor store arbeider hun kan utføre selv. – Jeg har laget noen få broer, men det tar lang tid, og tannteknikere er mye bedre på estetikken enn det jeg er. Men det er utrolig praktisk å ha muligheten! Egentlig er det bare operatøren som setter begrensninger for maskinen. For meg går det i kroner og onlays. Til tvilerne i bransjen, om de er kvinnelige eller mannlige tannleger, har hun dette å si: – Få CEREC demonstrert på en messe eller noe, så ser du hvordan alt går av seg selv. Det er såre enkelt! ■ www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

Melita og Silje er begge sjeleglade for CEREC og bruker den daglig.

17


DIGITALE AVTRYKK frihet til å velge

DIGITALE AVTRYKK frihet til å velge

CEREC fullt system fra kr 16.844,- per mnd

CEREC Omnicam Connect nå kr 250.000,-*

Kjøp fullt system nå og få med Speedfire-ovn på kjøpet. Verdi kr 143.000,-

Ta digitalt avtrykk på din klinikk og send direkte til din lokale tanntekniker.

Lag ny tann på timen ...

... eller skann og send avtrykk til din lokale tanntekniker. *Lisens og supportavgift tilkommer. Årlig kostnad er 34.400 NOK, denne løper kun over 5 år.

18

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

19


«All verdens digitale løsninger truer ikke teknikerens posisjon.»

Esben Vidala ble ny med CEREC og er strålende fornøyd.

Da Esben fikk nytt smil CEREC hjalp Esben Vidala til et nytt smil, men jobben kunne ikke vært gjort uten en «ekte» tanntekniker. Sten E. Simonsen er likevel klar på to ting: CEREC gjør jobben hans enklere, og resultatet blir bedre. Tekst og foto: Erik Valebrokk

D

ette er jeg skikkelig fornøyd med! Esben Vidala ligger i pasientstolen til Jan Kirkedam hos A1 Tannlegen og studerer den nye fronten sin i et lite håndspeil. En åtteledds bro er satt på plass etter at Esben har vært til gjentatte prøvinger og justeringer. Årsaken til at Esben gikk for en helt ny bro er en død tann, samt at han hadde flere gamle kroner og en gammel bro som trengte utskiftning. Riktignok måtte han til Arendal flere ganger for å få en midlertidig bro og foreta noen justeringer underveis, men prosedyren i dag er uendelig mye enklere, raskere og ikke minst mer behagelig for en pasient enn den ville vært for noen år siden. Takket være digitale avtrykk oppdaget man tidlig de endringene som trengtes underveis slik at tidsskjemaet aldri sto i fare. Med digital skanning laget tannlegen en 3D-modell

20

av tennene til Esben, og med den som utgangspunkt var det opp til tannteknikeren å lage den nye broen. Mange teknikere er eller har vært skeptiske til CEREC og digitale avtrykk, og det faktum at tannlegen selv kan frese ut en ferdig tann og på den måten true deres arbeidsmengde. Tanntekniker Sten E. Simonsen er imidlertid blant dem som ikke frykter en digital hverdag, tvert imot. – Min personlige erfaring er at de tannlegene som har digitalisert klinikken øker bestillingene av arbeider, enten de har egen freser eller ikke. Det kan virke på meg som om terskelen for å lage tekniske løsninger går ned kontra kompositt og den slags behandling, og det gleder et teknikerhjerte! I tillegg får tannlegene opp øynene for at det faktisk er en krevende jobb vi gjør, sier Sten E. Simonsen. Det er tannlege Jan Kirkedam som har tatt avtrykket tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

av Esben (slik han også ville gjort det med silikon eller alginat) og festet den nye broen, men det er Simonsen som har laget den. At en tannlege kan frese en enkelt tann eller to er så sin sak. Til større arbeider er tannteknikeren fremdeles uunnværlig, og all verdens digitale løsninger truer ikke teknikerens posisjon. Hva tror du skepsisen blant mange tannteknikere til digitale avtrykk skyldes? – Det er ingen tvil om at det er en overgang å jobbe med digitale kontra konvensjonelle avtrykk, men når du har drevet med det en stund vil du helst bare drive digitalt. Skepsisen til å analysere et avtrykk på en todimensjonal skjerm er nok spesielt stor for dem som ikke har jobbet så mye med datamaskiner, men det å se på en skjerm kontra i lupe på en modell er så mye bedre. I tillegg til struktur har du både lys og farger å orientere deg etter. Nå konstruerer vi direkte på avtrykket og ikke som tidligere på en modell som var en mer eller mindre god kopi av avtrykket. Mange feilkilder er fjernet, og akkurat der har vi en annen del av skepsisen til digitale avtrykk: Nøyaktigheten. Selv om nøyaktigheten har vært hevdet av produsenten å være veldig bra har nok skepsisen vært stor. Det er kanskje forståelig for en yrkesgruppe som er vant til å ta og føle på ting som en håndverker er. – Og til de som ennå ikke er overbevist, det er supernøyaktig, sier Sten entusiastisk. Du lager nye tenner og broer med både digitale avtrykk og vanlige avstøpninger. Kan du si noe om forskjellene på å jobbe med de to? – Her er det mye. Det at vi kan se avtrykket mens pasienten fremdeles sitter i tannlegestolen er jo starten. Vi kan også lage en digital mock-up og plassere det i et bilde av pasienten via «smiledesign». Kommunikasjonsmulighetene er enorme, og hurtigheten er uslåelig. – Det digitale avtrykket inneholder informasjon som et konvensjonelt avtrykk ikke gjør. Farger kan avsløre om det ligger saliva eller blod på prepgrensen, og jeg må nevne de supre fordelene av å ha digital bittregistrering. Her tas alle bevegelser som måtte finnes i pilarer og resttannsett med slik at faren for høye kroner og broer reduseres kraftig. I en gipsmodell får man ikke satt sammen kjevene ➤ www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

Tanntekniker Sten E. Simonsen og tannlege Jan Kirkedam diskuterer de siste justeringene som ble gjort til Esben Vidalas nye smil.

Esben er synlig imponert over det fine arbeidet tannteknikeren har gjort.

21


NYHET!

Best. Nr.

IV686282

Før og etter Esben ser på sine nye tenner før de settes inn, og blir gratulert av tanntekniker Sten etter at jobben er gjort.

IPS e.max ZirCAD LT starter kit for CEREC riktig på grunn av den manglende mobiliteten. Selv om vi tidligere har kompensert for dette ved å slipe inn gipsmodellene ved å analysere gamle slipefasetter fra bittslitasjene og slik at man får kontakt på disse, blir de digitale bittene mye mer nøyaktige og forutsigbare. I mange tilfeller klarer tannlegen seg uten tanntekniker når han eller hun har egen freser, men behovet for større arbeider seg ikke ut til å bli mindre av den grunn. Du blir ikke arbeidsledig med det første? – Min oppriktige mening er at det i all hovedsak er fyllingsterapi som blir erstattet med freste kroner på klinikk. I noen tilfeller blir selvfølgelig også vanlig kroneterapi laget i klinikk med stor grad av vellykkethet, for eksempel ved akutte tilfeller der tannleger med slikt utstyr har en kjempefordel i forhold til pasient og økonomi. Hvordan kan tannleger og tannteknikere best samarbeide i en tid der digitale avtrykk er regelen og ikke unntaket? – Med de mulighetene som ligger i det visuelle i et 3D-program kan man kommunisere på en måte som inntil nylig ikke var mulig. I Sironas software er det til og med innebygd en Skype-funksjon som gjør at tannlege 22

og tekniker kan diskutere hvert enkelt tilfelle der og da. Kan du si noe om hvordan dere jobbet med fronten til Esben? Det ble litt frem og tilbake, men jeg antar at de digitale avtrykkene likevel var til god hjelp? – Ja, her ble det tidlig klart da vi så på de digitale avtrykkene at det måtte noen justeringer til på prepararasjonene for å kunne komme dit vi ønsket. Vi gjorde en virtuell mock-up, og ut fra den freste vi en midlertidig bro. Da kunne vi instruere tannlegen enkelt om hvor endringene måtte være. Det er slik i den digitale verden at ting kan gjøres fort, men samtidig er det viktig å bruke teknikken på en måte som gir forutsigbarhet til alle i behandlingsteamet. Likevel – eller kanskje nettopp derfor – sparte vi både tid og ressurser ved å gjøre det på denne måten. Tilsynelatende gikk det i Esbens tilfelle helt på skinner, og et par uker senere smiler han like bredt. – Det er jo alltids litt tilvenning som skal til fordi det er en annen følelse, men jeg er veldig fornøyd. Jeg har ikke hatt noen smerter eller noen andre problemer, så dette ble bra. Bare se på bildene. Esbens nye smil ble skikkelig fint! ■ tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

Introduksjonstilbud

kun kr. 3 990,-

(normalpris kr. 6 495,-) NB! Kun 1 stk. pr. kunde

Innhold:

C17 A1: 2 stk C17 A2: 2 stk. C17 A3: 2 stk. B45 A2: 1 stk. CAD Crystall. Glaze Paste Fluo 1X3 g. Ivoclean: 1X5 g. SpeedCEM Plus: 1X9 g. OptaGate Small: 1 stk. OptaGate Regular: 1 stk. IPS Natural Die Material Shade Guide: 1 stk. NB: Husk Crystall Glaze Paste må være fluoriserende da det ikke er fluoresence i Zirkonia IV674676 E.MAX Cad Crystall Glaze Paste m/fluor sprøyte 3g.

5 stk per pk:

IV686192 IV686193 IV686194 IV686195 IV686196 IV686197 IV686198 IV686199

C17 BL C17 A1 C17 A2 C17 A3 C17 B1 C17 B2 C17 C2 C17 D2

3 stk per pk: IV686200 IV686201 IV686202 IV686203 IV686204 IV686205 IV686206 IV686207

B45 BL B45 A1 B45 A2 B45 A3 B45 B1 B45 B2 B45 C2 B45 D2


Sicat air:

Med Orthophos SL 3D 11x10 kan du i tillegg foreta luftveisanalyser og få produsert skinner for søvnapne!

Sicat Funktion:

Kirurgisk guide:

Lag din egen kirurgiske implantat-guide – Tilpasset det implantatsystemet DU bruker!

Guidet rotspissamputasjon og endoguide!

Nytt perspektiv på kjeveleddsdiagnostikk!

Lag din egen endoguide og finn kanalene umiddelbart! Lag din egen guide og foreta rotspissamputasjoner med kirurgisk presisjon!

CEREC + Orthophos 3D = Sant Har du begge disse fantastiske maskinene, står muligheten i kø, det er (nesten) bare fantasien som setter grenser! Og det som er det aller beste, er at du fortsatt kan velge; Frese selv på din CEREC, eller sende til tanntekniker eller SICAT og få den produsert der!

Bilder fra CEREC Finland/Marko Ahonen

24

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

25


Det funker bare! Jørn Jaavall og hans mange­årige pasient Bjarne Grønli.

Også tannpleier Hanne Jaavall bidro til at Bjarne fikk ny tann på timen.

CEREC reddet dagen

Dentsply Sirona Hub

NETTVERKSBASERT ARBEIDSFLYT FULL DATASIKKERHET BACKUP FOR DIN PRAKSIS

Reklamen lover «ny tann på timen», og det var nettopp slik det ble for Bjarne Grønli da han oppdaget en sprekk i fortanna under morgenstellet. Tekst og foto: Erik Valebrokk «I dag kom Bjarne Grønli til klinikken med frakturert fortann! To timer senere takket være Jørn og teamet vårt satt han smilende og fornøyd klar til å møte dagen.» Slik lød statusoppdateringen på Privattannlegenes Facebook-side 11. oktober, ledsaget av et bilde av to blide herrer: Tannlege Jørn Jaavall og pasient Bjarne Grønli. En slik gladhistorie kunne ikke vi i Null Hull-redaksjonen la gå fra oss. Vi tok turen til Fredrikstad for å møte de to herrene. En «frisk» vintermorgen i desember tropper vi opp i Privattannlegenes lokaler i sentrum av «plankebyen». Her sitter allerede en strålende opplagt Bjarne og venter, mens Jørn fullfører en annen CEREC-prosedyre. Jørn Jaavall har vært tannlege i 50 år og har brukt CEREC i 24 av dem. Digitale avtrykk tilhører hverdagen, og han synes det er et utmerket arbeidsverktøy. Men… – Med alle de digitale løsningene som finnes i dag er det ikke alltid like lett for en mann oppe i åra å følge med, sier den 76 år gamle tannlegen. – Derfor er jeg glad vi er et team her på kontoret. Det er god hjelp å få fra alle rundt meg, og det er også helt nødvendig. Mange av de andre her er på årlige kurs ute i verden, og det gjør dem bedre egnet enn meg til å løse problemer som kan oppstå. Det er det med data at det er supert når alt virker som det skal, men det gjør det jo ikke alltid, medgir han. Det var uansett ikke noe problem å hjelpe Bjarne da han skulle pusse tenner og oppdaget en sprekk der han så seg selv i speilet. – Jeg bare ringte til klinikken, så var ikke det noen sak, forteller den 86 år gamle pasienten. – Det var bare å komme rett ned. Jørn slipte og slipte til det bare var en liten tapp igjen, så tok han et digitalt avtrykk og fikk laget en ny krone. Smakk, så var den på plass, og den sitter ennå, flirer han og tar tak i fortanna med den nye kronen. Jørn er nøye med å understreke fordelene ved all kompetansen som er samlet hos Privattannlegene og at han føler at han jobber i et team. Selv utfører han den den designtekniske biten av prosedyren, men søker 26

­gjerne hjelp til det estetiske. – Du kan si jeg designer alt selv, men jeg søker hjelp til selve utfresingen, forteller han om å fremstille sine egne kroner. – Da vi laget ny krone til Bjarne hadde vi – som alltid – utfordringen med å finne ut av lysbrytningsforhold og farge slik at det ser naturlig ut. Der kommer tannpleieren vår inn i bildet, sier Jørn uten å nevne før senere under intervjuet at tannpleieren er hans datter Hanne som også jobber på klinikken. Hun glazer og sørger for at den nye kronen passer til resten av tannraden, og Bjarne er strålende fornøyd med hvordan resultatet er blitt. – Du, hvor lenge har jeg egentlig vært pasient hos deg? spør Bjarne sin gamle tannlege. – Siden 1976. – Du forstår, jeg hadde tilløp til pyrea og trengte en ny tannlege, sier Bjarne henvendt til Null Hulls utsendte. – Etter litt frem og tilbake endte jeg her, og det har jo vært vellykket. Jeg føler heldigvis at jeg har alle tennene i behold, smiler han med en perlerad av rette og pene tenner, siste CEREC-tilskudd inkludert. – Det er liksom ikke bare å gå til tannlegen når jeg kommer hit. Jeg føler at jeg besøker en jeg kjenner veldig godt. Vi er ikke omgangsvenner privat, men vi har mange felles interesser og mye å snakke om. Da snakker vi gjerne om naturen og alt som vokser og gror. Det er ikke første gang Jørn har brukt et digitalt kamera på Bjarne heller. Han fikk sin første CEREC-krone midt på 90-tallet, og det har blitt flere siden den gang. Selv om begge er oppe i åra er både Bjarne og Jørn tilsynelatende spreke og i full vigør. Riktignok er ikke Bjarne yrkesaktiv lenger, men i en alder av 86 ville ikke det vært så naturlig. Den ti år yngre Jørn Jaavall har derimot ingen umiddelbare planer om å pensjonere seg. – Nei, jeg gleder meg til å komme på jobben hver dag, sier den spreke 76-åringen som daglig kjører 168 kilometer tur-retur Ørje for å komme til klinikken. – Men jeg tar en dag av gangen. I min alder kan du jo ikke helt vite, men jeg har ikke tenkt å gi meg, smiler han. ■ tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

• Datasikkerhet • • Det funker bare • • Plug and play installering • • Synkroniserer pasientdata mellom alle skannere og datamaskiner • • CEREC-kasus er lett tilgjengelig, selv om skanneren er slått av eller i bruk på klinikken •

The HUB

For ytterligere informasjon, kontakt Edham på telefon 22 79 20 20


Digitale avtrykk

med CEREC

CEREC-guide. Plassering av implantat i 3D-røntgenbilde for produksjon av kirurgisk guide. Design og fremstilling på klinikk.

Hva kan vi egentlig gjøre, produsere eller lage basert på digitale avtrykk? Finnes det noen begrensninger? Kanskje gjør det ikke det, iallfall ikke om man er villig til å strekke seg litt i hverdagen. Tekst og foto: JAN KIRKEDAM

L

a oss starte med å se på to tilnærminger, den ene hvor man har tenkt bare å ta avtrykk, den andre hvor man tenker seg å kunne produsere «delene» på klinikken mens pasienten venter. Fyllinger/inlay/onlay i et hvilket som helst materiale er mulig å produsere ved hjelp av digitale avtrykk med CEREC.

Når disse avtrykkene kommer til labben blir det bare bestemt produksjonsløsning basert på hvilket materiale vi som tannleger ønsker. De fleste digitale laboratorier freser i flere materialer, hvorav kjeramer av ulike sammensetninger er det mest vanlige. Dersom man ønsker metaller som titan, krom kobolt eller lignende blir det ofte sendt til større sentre for fresing, sentre som kan være nasjonale eller internasjonale. Det som ikke lar seg frese/laserintre/printe kan fortsatt støpes ved å frese konstruksjonen i et ubrennbart materiale for så å støpe det. Denne teknikken brukes også for enkelte presskjeramer. Single kroner og broer følger også dette mønsteret. Med en gang man beveger seg til konstruksjoner over

Fasader. Skannet med Omnicam i Sirona Connect. Lab-arbeider Sten Simonsen, Prodental i Arendal.

Bitthev etter erosjonsskader.

Skannet med Omnicam i Sirona Connect. Lab-arbeid Sten Simonsen, Prodental i Arendal. Kompositt mockup. Produksjon på lab av arbeider med virtuelle bittrelasjoner. 28

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

flere ledd vil digitale skann være følsomme for hvordan man skanner. Jo lengre spenn, jo mer følsomt. Det finnes ingen digitale avtrykksteknikker som ikke er følsomme for dette, dog er noen mindre følsomme enn andre. Når vi så beveger oss over til implantatretinerte konstruksjoner vil man raskt oppleve at presisjonen er av enda større betydning, (mangel av mobile rothinner). Som brukere vil vi oppleve at produsentene prøver å unngå at vi ikke gjør digitale avtrykk for større implantatkonstruksjoner som skal skruretineres. Dette er en følge av at produsentene ikke har testet utstyret for denne type konstruksjoner. Dog vet vi at denne type produksjon allerede skjer på digitaliserte analogavtrykk på labbene. Alle «datasystemer» har en form for en «work around» for å gjøre denne type avtrykk intraoralt. Det er nå mulig for laboratoriene å bestille modeller for implantatkonstruksjoner med replika ferdig montert i modellene. Dette gjør det enklere for oss å få konstruksjoner på denne type plattformer enn før. Tidligere har man måttet bruke monolytiske materialer som følge av mangel på digitale modeller, nå er det fullt tilgjengelig med flewww.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

re fremgangsmåter med henhold til lagvis oppbygging av porselen og lignende. Hva gjør vi med partielle proteser? Det er sjeldent noe valg i de programmene vi bruker for å definere dette. Her må man være litt oppfinnsom, bare definere det som hva som helst, skanne og sende til labben. Skriv i ordreseddelen hva du vil ha, og deretter redefinerer tannteknikeren dette i sitt software. Samtidig som tannteknikeren sender de digitale CEREC-avtrykkene for printing av modeller designes skjelletet digitalt for så å ofte lasersintres et annet sted. Til slutt ender alle deler opp hos tanntekniker hvor tenner og akryl blir satt på. De digitale avtrykkskameraene som skal brukes til dette er avhengige av god dybdeskarphet (focal depth), samt å ha god evne til å skanne bløtvev. Her fungerer CEREC-kameraet godt. Dog skal man merke seg at det er vanskelig, eller umulig, å skanne bløtvev som beveger seg. Fulle proteser er en av utfordringene, men det er nå utviklet protokoller for denne typen arbeider også. Igjen kommer vi kun til bevegelig gingiva/mucosa, men det klarer seg. 29


Når vi så kommer til hva vi kan produsere ved stolen er ikke begrensningene så mange, men vi blir ofte stoppet av oss selv. Hvor mye vil vi egentlig investere? Dersom vi tar utgangspunkt i verdens mest solgte løsning, CEREC for «chairside»-produksjon, er det enkleste å se på hvilke materialer vi vil jobbe med. Om vi starter med glasskeramikk/feltspat er vi begrenset til single restaureringer, flere av gangen men bare ettledds konstruksjoner. Her er ingen begrensning på utbredelsen på tannen. Inlay/onlay/fasader eller kroner. Materialene lar seg etterbehandle med polering eller brenning i ovn med påføring av glans og eventuelt tilleggskarakteristika/stains. Vil man ta i bruk forsterket glasskeramikk (litium disilikat), eventuelt med litt «ispedd» zirconiumdioksyd, snakker vi E-max/Suprinity/Celtra Duo og vil få tilgang til et større spekter av type arbeider. Her kan vi få emner/blokker som kan gi restaureringer opp i treledds broer. Noen av blokkene er også prefabrikkert for å kunne lage implantatkomponenter. Dette gir mulighet for å lage individuelle distanser og fullkontur skruretinerte kroner. For å benytte denne type materialer fullt ut er det en forutsetning at man har en porselensbrenneovn som tilfredsstiller materialets behov. Zirconiumdioksyd er også introdusert som chairsideløsning for broer opp til tre ledd, single kroner og implantatkomponenter. Her forutsettes også en brenneovn. Dette materialet krever en spesiell sintringsprosess, men ved hjelp av en moderne brenneovn kan vi sintre et ledd på cirka 20 minutter. Dersom det er flere ledd tar det litt lengre tid. Vi har også tilgang på polymermaterialer. Med disse kan vi lage fra enkle restaureringer helt opp i fireledds broer. Innenfor polymerkategorien har vi også tilgang på store blokker som kan brukes til kirurgiske guider for implantatoperasjoner. For å komme litt tilbake til digitale avtrykk med CEREC og muligheter for produksjon «ute» i verden er det fantastisk mange løsninger vi tidligere ikke tenkte på som nå er mulig å benytte seg av. Markedskreftene i dentalbransjen vil gjerne ha den almenpraktiserende til å foreta kjeveortopediske behandlinger, kanskje enkle i første rekke, men også mer avanserte. Det florerer av alignere der ute. Vi snakker Invisalign, MTM, Ideal Smile-aligner, Clear Correct, og det er mer på vei. Felles for de fleste er at man gjør et fullt skann av overkjeve og underkjeve med bittregistrering. Via en portal på CEREC-maskinen kan man velge hvor man vil sende arbeidet. CEREC er åpen for alle leverandører. Mottaker gjør analyse og kommer tilbake med en virtuell fremstilling av behandlingsplanen, og for oss er det bare å kontrollere og bekrefte. Kort tid etter kommer nødvendige aligners og fremdriftsplan for eventuelle attachments og interdental beslipning, så er du i gang. Det er like enkelt å få computerfremstilte retainers etter endt behandling. Å fikle med dette selv er nå en saga blott. Er man mer avansert finnes også leverandører som leverer individuelt tilpassede og planlagte brackets for lingualapperatur også, type Incognito. Mulighetene innenfor kjeveortopedi er ufattelig mange. 30

Implantat.

Skannet med Omnicam Connect, lab-arbeid ved Sten Simonsen, Prodental i Arendal. Individuell abutment og sementert krone.

Innlegg

Revisjon av gammel amalgamfylling. Erstattet med feltspat porselensinnlegg. Fremstilt på klinikk med CEREC Omnicam.

Modellproduksjon, enten til protetisk kontroll eller fremstilling, kommer nesten tilbake over natta fra en rekke internasjonale leverandører. Det samme gjelder studiemodeller, om det er nødvendig. Det enkleste er eksport av 3D-filer til å generere 3D-pdf. 3D-pdf kan brukes til å illustrere enkelt til pasient eller annen instans. Vi kjenner alle standardformater som .doc og .xls fra Microsofts tekstbehandler og regneark eller bildeformater som .jpg .tif og så videre. I vår nye verden i 3D heter formatet .STL. CEREC eksporterer dette formatet og i prinsippet kan man nå gå på «super’n» og kjøpe en 3D-printer som skriver ut det man skanner. Denne utviklingen stopper ikke, og særlig ikke når man har valgt et system som er så åpent som CEREC. De senere årene har fagfeltet obstruktiv søvnapné blitt mer av vår hverdag. Selv leverandører av søvnapnéskinner (SAS) som ikke har digital produksjon av skinner tar imot digitale avtrykk. Disse firmaene printer modeller og gjør analog produksjon, mens de øvrige printer skinner direkte etter design. Kan det bli enklere? Så hva gjenstår? Det gjelder å velge et system som har mulighet for å bygges ut ettersom ønskene kommer. Velger man CEREC er alt klart, og man trenger ikke vente på utviklingen. Alt man kan tenke seg er allerede på plass og finnes i et software. ■

Partiell protese. Digitale avtrykk

med Omnicam i Sirona Connect. Digital design, lasersintring av chrom cobolt. Tilpasning på printede digitale modeller.

Kroner Invisalign

Skannet med Omnicam i CEREC Ortho software. tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

skannet med Omnicam i Sirona Connect. Translusente arbeider av Sten Simonsen, Prodental i Arendal. Farget og glanset på klinikk. www.jacobsen-dental.no

/

tlf: 22 79 20 20

31


DIN CEREC OMNICAM HAR MANGE MULIGHETER

I tillegg til å lage restaureringer (på timen eller via tanntekniker),

kan din CEREC Omnicam lage alt dette: Aligners (f.eks. Invisalign) Søvnapne-skinner Retensjonsbuer Avtagbar protetikk Linguale apparaturer Kirurgiske guider Eksportfiler til STL Individuelle distanser (f.eks. Atlantis)

32

tlf: 22 79 20 20

/

www.jacobsen-dental.no

Null hull CEREC 1 2018  
Null hull CEREC 1 2018