Page 1

Plus

ljEtO 2012.

BROj 22

FENOMEN

WIMBLEDON MNOGO VIŠE OD TENISA

Kako miriše uspjeh? OlfAkTOrNA urEDSkA pOlITIkA Style&Profile

lea lazari∆ calvert Bankovna menadžerica i dizajnerica kaftana

LJEPOTA LIJEPI BEZ NOŽA LJETNI MIRISI ZA NJU I NJEGA SPORT POČINJE NOGOMETNO LUDILO PUTOVANJE LONDON GRAND CANYON


sadržaj

Afterwork&Retreat 26 Hi-tech

Ovoga ljeta u modi su solarno napajani gadgeti. Izaberite nešto iz našeg ‘ekološkog’ izloga

30 Ljepota

Razvojem medicine i tehnologije, briga za što mlađi izgled postaje pravi izazov

44 Fenomen

21&25 06 Cool Places

Ljetujte u najljepšem hrvatskom hotelu, odmarajte u luksuznom stilu, otputujte u ‘centar’ svijeta

Lifestyle 14 À la carte

Nova šefica kuhinje hotela Esplanade pripremila je za nas dva odlična i osvježavajuća jela

08 Travel&Culture

16 Vinoteka

11 Filmovi

18 Profil

Dok traje Olimpijada u Londonu, ne zaboravite uživate i u kulturnim događanjima

Odabrali smo za vas nove naslove u našim kinima! Dolazi novi Batman, tu su i dobri crtići i komedije

12 Knjige

Dugo, toplo ljeto je pred nama. Predlažemo literaturu za čitanje pod suncobranom

40

Sport: počinje opće ludilo – Europsko nogometno prvenstvo 2012.

Style: Ljeto u znaku sporta

48 Locomotion

Završava era u kojoj je posjedovanje automobila statusni simbol

50 Zdravlje

Medicinski turizam u Hrvatskoj još uvijek je na početku razvoja. No nije sve tako crno...

54 Fotoreportaža

‘Otputujte’ s nama u jedan od najljepših kanjona svijeta – Grand Canyon

Prosecco – pjenušavo vino koje simbolizira talijanski stil života

Ryan Kavanaugh najmoćniji je holivudski producent mlađe generacije. Osigurao je financiranje 120 filmova

22 Style&Profile

Lea Lazarić Calvert rođena je Zagrepčanka s adresom u Londonu i uspješnom karijerom u svjetskoj banci

33

PIXSELL

Minutes

Wimbledon – najzvučniji teniski turnir u svijetu usko ro otvara vrata najboljima iz bijelog sporta

Slatki miris uspjeha: parfemi koji garantiraju poslovni prosperitet

in&out 2012./ljeto

3

in&out covErStory: LEa Lazarić caLvErt, izvršna dirEktorica u ubS-u 31-godišnja Zagrepčanka s vizitkom globalnog bankarskog diva i adresom u Londonu poslove sklapa širom svijeta. Osim što je uspješna menadžerica, nedavno je postala i majka, a još uvijek ima vremena i za svoju drugu ljubav – dizajniranje kaftana ( str. 22 do 24)


IN&OUTPREPORUKE

Može sve! Atraktivno izgleda, štedljiv je, a ‘glumi’ i mobitel

LEPRŠAVA KOLEKCIJA

Elegantan i ultramoderan

U

atraktivnom prostoru zagrebačkoga kluba Kvart – stara tvornica Zagrepčanka nedavno je prikazana nova kolekcija popularnoga španjolskog brenda Mango. Kolekcijom dominiraju pastelne boje, pletiva, prozračni materijali te indigo i žuti tonovi. Naglasak je stavljen na spajanje etničkih elemenata sa sportskim detaljima kako bi se dobio jedinstven, a opet urban izgled..

t-Sinus A 602 touch moderan je fiksni telefon koji uz izrazito atraktivan dizajn krasi i niz praktičnih mogućnosti. Riječ je o telefonu kojim se upravlja na dodir, a zvati i javiti se na pozive moguće je preko slušalice i preko tijela samog telefona. Usto omogućuje razgovore preko fiksne, ali i mobilne mreže. Može se spojiti s do četiri mobilna telefona. Uređaj je i iznimno štedljiv – troši puno manje električne energije od ostalih modela, a jedno punjenje omogućava čak deset sati razgovora. Može se nabaviti u svim T-Centrima po cijeni od 549 kn.

PRVE DNEVNE POSLOVNE NOVINE U HRVATSKOJ

Spoj slobode i vozačkog užitka Hibridni dizel i distinktivna pojava udruženi su u jednom automobilu koji pruža originalnu viziju all road svijeta i mnogo vozačkog užitka: novi 508 RXH – poručuju iz Peugeota. Jedinstveni nivo opremljenosti u skladu je s pozicioniranjem ovog automobila u segment luksuznih vozila i njegovom tehnologijom. Pokreće ga 2.0 HDi FAP Hyrid4, prvi hibridni dizelski motor na svijetu. Nakon premijere u Frankfurtu prodaja je upravo počela i na našem tržištu.

Izdavač: 24sata d.o.o. Oreškovićeva 6H/1 10000 Zagreb Telefon: 01/6326-000 E-mail: redakcija@poslovni.hr Glavni urednik: Darko Markušić Styria international: direktori za RH: Boris Trupčević, Mario Vrgoč Uprava: Boris Trupčević, Radovan Klaić, Sandra Lončar prokuristi: Renato Ivanuš, Ivana Krajinović Urednica priloga: Lidija Šeatović Tiskara: Tiskara Vjesnik, Slavonska avenija 4, Zagreb

4

in&out ljeto/2012.

Prodaja oglasa: direktorica: Petra Ivičević-Bakulić, voditeljica prodaje: Jasna Bibić telefon: 01/6326-016 Suradnici: Josipa Ban, Ana Crnković, Marija Crnjak, Goran Čop, Mara Han, Vid Jeraj, Katarina Lisek, Ozren Podnar, Igor Saračević, Stjepan Škramić, Lucija Špaleta, Majda Žujo Grafička priprema: Redpoint: Predrag Vučinić, Lidija Stanko Fotografije: Pixsell, Fotolia, EPA Lektura: Iva Udiković In&Out je izdanje Poslovnog dnevnika


Poslovni prostori Bundek

Prodaja / zakup: Centar Bundek d.o.o., Nova Ves 17, Zagreb; tel. 0800 300 900 • www.centar-bundek.hr


(minutes)

pOTVRDA KVALITETE Maistrin boutique hotel Monte Mulini otvoren prije tri godine u Rovinju uvršten je u ponudu LHW-a (The Leading Hotels of the World) i tako postao dio jedne od najvećih svjetskih organizacija u luksuznom hotelijerstvu. Smješten na atraktivnoj lokaciji, uza samu obalu, okružen bujnim mediteranskim raslinjem i nenametljivo uklopljen u prirodni ambijent stoljetne parkšume Zlatni rt, svojom atraktivnom arhitekturom koju potpisuje poznati arhitektonski studio Wimberly Allison Tong & Goo, kvalitetnom ponudom i profesionalnim odnosom prema klijenteli tako je dobio još jednu potvrdu statusa iznimnog hotela u Hrvatskoj i široj regiji.

Cool

Pierre Boursot, predsjednik Uprave Splitske

places Bilo da idete na put, birate smještaj ili ostaje kod kuće, činite to sa stilom...

LAKOĆA UŽIVANJA Želite li uživati u hladovini svojega vrta ili terase, odnedavno to možete učiniti u pravom luksuznom stilu. Naime, na našem tržištu pojavio se namještaj za vanjsku upotrebu španjolskog brenda Gandia Blasco. Dizajn vrtnih stolica, ležaljki, klupa, suncobrana i ljuljački potpisuju prestižni profesionalci kao što su Jean Marie Massaud, Patricia Urquiola, Marie Mees, Marisa Gallen, Sandra Figuerola i mnogi drugi. Kolekcije su prepoznatljive po izvedi (izvedba konstrukcije i okvira od prirodnog aluminija i polietilena) i bijeloj boji koja dodatno pridonosi nježnosti i egzotici svakoga komada. Namještaj možete nabaviti u dućanima Stipić Interarta.

6

in&out ljeto/2012.


(minutes) ZAMJENA MJESTA Mnogi se slažu da će “gostovanje” najboljega svjetskog restorana kopenhaške Nome u londonskom hotelu Clardige’s za vrijeme Olimpijskih igara biti gastronomski događaj godine. Za ovu priliku britanska jela (s britanskim namirnicama) pripremat će jedan od suvlasnika restorana i proslavljeni chef Rene Redzepi, a obrok od pet slijedova stajat će dodatnih 195 funti uz ulaznicu u sam restoran koja će stajati 200 funti. Možda će se to nekome činiti previše, no mjesta ima samo za 3400 gostiju, a na listi čekanja već sada ih ima 10.000.

chEf RENE REdZEpi

NA puT, NA puT... Koncept “Tovar” nastao je istraživanjem autohtonih hrvatskih turističkih kvaliteta i atrakcija za potrebe kustoske koncepcije Croatian Tourism i predstavljanja mladih dizajnera na Milanskom sajmu s izložbom Croatian Holiday 2012. U suradnji s tvrtkom Galko naša mlada produkt-dizajnerica Maja Mesić izradila je prvi prototip torbe Tovar, koja nije samo torba, već spoj karakteristika. Praktična, izdržljiva, otporna, korisna... sinergija odgovora na situacije koje korisnik prolazi. Na duhovit, funkcionalan i smislen način zamijenila je uloge čovjeka i magarca, tj. tovara, koji se godinama iskorištavao za rad na polju i nošenje tereta, te odala priznanje životinji koja je pomagala ljudima u radu i stvaranju.

in&out 2012./ljeto

7


(minutes)

travel&Culture destinacija TeksT: Mara Han FoTograFije: epa, pixsell, FOTOlia

A

n Excellent Choice, Indeed”, rekli bi tvrdokorni Velomišćani s Otoka za odluku da se Olimpijske igre smjeste baš u njihov grad, a svi se mi preostali, žitelji kojekakvih kontinenata (koje pak naši otočani po staromlečanskom nazivaju “terraferma” – “čvrsto tlo”) oduševljeno slažemo s odlukom da jedra najveće sportske manifestacije suvremenog doba treba razviti baš Britanija i baš London. Kraljičin dijamantni jubilej i pedeset godina na tronu proslavili su se prvoga tjedna lipnja. Jedina nakon mitske Victorije s tako dugim vladalačkim stažom, kraljica Elizabeth izazvala je poplavu nacionalne i ine euforije, proslava, zastava i prigodnih suvenira, no i podsjetila na prošlu slavu zemlje koja je najdoslovnije moguće “vladala morima” i carstva koje je na vrhuncu svoje moći bilo sposobno istodobno voditi dva svjetska rata. (NE)OKRUNJENA PRIJESTOLNICA SVIJETA

Prijestolnica zemlje koja je dobar dio prošlog stoljeća provela oplakujući prošlost odavna se otrgla nacionalnoj “depresiji” koja je najveću velesilu modernog doba svela na skromne geografske gabarite. London je u posljednjih 40-ak godina stjecao i stekao titulu neokrunjene prijestolnice svijeta, dijelom kao savez i specifični amalgam neponovljive arome, a dijelom tek kao mehanički zbroj svih rasa i kultura planeta. Dakle, i domicilne države i one “neukih rođaka iz sjevernih kolonija” (čitaj SAD-a), i onih europskih (koje u slučaju Londona uključuju ne samo one najdominantije već i kulture balkanskih država, Poljske, Ukrajine i Rusije), Bliskog i Dalekog istoka, Afrike, Latinske Amerike (Australija i Novi Zeland su naravno još “bliski rođaci” pa ih se posebno i ne spominje). Uza sve to, London, najveći među velikima, u svojoj specifičnoj “aromi” ne posjeduje i uglavnom ne priznaje arhitektonski gigantizam, urbanističku grandioznost, tendecioznost i prenaglašenu teatralnost (kao Pariz, Moskva ili Budimpešta), pa se i sasvim obično stvorenje iznimno ugodno osjeća na njegovim ulicama i trgovima ne razmišljajući kako se zateklo “na pogrešnome

with or without the games

Lo n

‘OuT OF FOkus’ ... naziv je izložbe najkreativnijih svjetskih radova iz fotografije koju možete razgledati u galeriji saatchi

nOVa piraMiDa 72 metra visoki London Bridge Tower potpisuje renzo Piana

8

in&out ljeto/2012.


(minutes) novi svod Zrakastu, bijelu voltu, koja pokriva čak 7500 m2 King’s Cross Stationa, kreirao je John McAslan

o ndon mjestu u pogrešno vrijeme i sa sasvim pogrešnim društvenim statusom”. Zato uglavnom i jest i “najvoljeniji među velikima”. (Bit ću fer i dodati ono što kontinentalni stanovnici starih megapolisa govore o Londonu, a nije bez povijesne i urbanističke osnove – da je zapravo slučajno srasla nakupina sela i seoskih župa pa se zato seljačići u njemu i osjećaju nekako, kao doma!)

nova šoping meka Unutar atrija St.Martin’s Courtyarda nalazi se niz šarmantnih butika, restorana...

NAJVOLJENIJI MEĐU VELIKIMA

No nešto malo prigodne grandioznosti izvan sportskih arena ipak će dočekati posjetitelja londonske Olimpijade, poput 72 kata visokog London Bridge Towera – nove piramide koju potpisuje Renzo Piana, te proširena i restaurirana King’s Cross Stationa koji je John McAslan opremio novim zapadnim atrijem i zrakastom, bijelom voltom koja pokriva čak 7500 četvornih metara. Olimpijski “hodo-

in&out 2012./ljeto

9


‘the best of british’ ... naziv je koncerta kojim će Duran Duran otvoriti Olimpijske igre u Hyde Parku

Svi znamo kako je čovjek „vodeno biće“. Također nam je poznato kako bez vode nema života, a u današnjim uvjetima brzog i stresnog načina života zaboravljamo koliko je nužna za održanje zdravlja, normalno funkcioniranje svih organa i naš životni potencijal. Voda čini otprilike 60-65% ukupne mase našeg organizma i upravo o njoj uvelike ovisi i naše zdravlje. Voda je sastavni dio svake tjelesne stanice i igra vrlo važnu ulogu pri transportu kisika i hranjivih tvari kroz organizam. Svakodnevno, organizam gubi tekućinu jer se ona neprestano izlučuje kroz dišni, probavni i mokraćni sustav te putem kože. Zato ju je potrebno nadoknađivati. Prirodnost i kvaliteta glavne su odlike novih prirodnih voda: prirodne izvorske vode „Kala“ i gazirane prirodne mineralne vode „Kalnička“. Izvor Apatovec skriven je u gustim šumama, okružen pitomim, zelenim brežuljcima Kalnika, zaštićen od svih vanjskih utjecaja i onečišćenja. A stablo javora koje je izabrano za zaštitni znak, simbol je života, dugovječnosti i netaknute prirode šumovitog Kalnika. Kala i Kalnička bogate su kalcijem i magnezijem što im daje okus svježine i zdravlja. 1L gazirane vode bogate natrijem i hidrogenkarbonatima kao što je Kalnička mineralna voda pozitivno utječe na snižavanje razine kolesterola u krvi. Prirodna izvorska voda Kala i prirodna mineralna voda Kalnička idealno su rješenje za osvježenje organizma tijekom cijelog dana.

10

in&out ljeto/2012.

leavesden Novi ‘studio’ sadrži 14.000 m2 setova sa snimanja filmova o Harry Poteru (slika dolje)

časnici” neće naravno svi stići vlakom, no većina će koristiti metro i usput ugrabiti šarmantnu sportsku relikviju. Gradske su vlasti, naime, otisnule novi plan metroa i zamijenile tradicionalna imena svih 361 stanice slavnog “Tubea” imenima legendi svjetskog sporta. “The Best of British” naziv je koncerta kojim će se 27. srpnja u Hyde Parku otvoriti Olimpijske igre, a Olimpijski je odbor odbio i Jaggera i McCartneya i odlučio se za Duran Duran! Mlađa publika na webu uglavnom rogobori protiv “starih simulanata iz osamdesetih”, a Tylor i Le Bon odgovaraju kako su simbol razdoblja koje je naglo nakon punka i pobune donijelo boje, dok je njihova je glazba sublimirala sve mogućnosti, perspektive i glamur tačerizma. TAJNI RESTORANI

British Museum, Tate Gallery, Museum of Natural History, Victoria and Albert Museum, Barbican Center, uza sve srednjovjekovne i kraljevske znamenitosti, već su sasvim dovoljni za prepunjeni tjedni raspored, a da nismo ni dotakli izvedbene i glazbenu umjetnost jer su kraj srpnja i rani kolovoz ipak malo izvan sezone. Što ne znači da predstava, koncerata, izložbi i malo drukčijih umjetničkih projekata neće biti na pretek jer riječ je o globalnoj prijestolnici umjetnosti, mode i dizajna. Potragu za najnovijim, a ne sasvim “off” ili “underground” projektima treba započeti na istoku Londona, području između Shoreditcha i sjedišta Olimpijade Stratforda gdje se obnavljaju deseci starih, propalih tradicionalnih tvornica. I upravo u svoje prostore smještaju tek rođeni Tech City, “inkubator” za buduću londonsku Silicijsku dolinu. Do 22. srpnja drukčiji, novi, ali ipak “top” i “glam” postav/event u galeriji Saatchi – “Out of Focus”, najkreativniji svjetski radovi s područja fotografije, gdje je zamjetna tendencija slaganja “slojeva” fotografija za postizanje trodimenzionalnog efekta tradicionalno dvodimenzionalnog medija. Sjeveroistok grada, Leavesden, mjesto je javnosti otvoreno početkom travnja, sa 14.000 četvornih metara filmskih studija, preciznije setova sa snimanja znamenite sage o Harryju Potteru, dakle zamak Hogwarts i njegova Velika dvorana, Albusov kabinet, Ministarstvo magije te stotine kostima, rekvizita i naravno suvenira uz koje “novac magično nestaje iz lisnice”. Nova šoping-destinacija nalazi se u Covent Gardenu, u unutrašnjosti atrija St.Martin’s Courtyarda, s nizom šarmantnih butika i neodoljivih hramova posvećenih ljepoti i opuštanju. Potpuna opuštanja, po ukusu i sklonostima naravno, nude slavni londonski klubovi, a među omiljenijima su The Last Tuesday Society, Aquarium, Electricity Showrooms ili Milk&Honey (svi s web-adresama i izborom tematskih glazbenih tuluma). I naravno, uza sve kuhinje svijeta, najskuplje, najrazvikanije i najslavnije restorane najnoviji hit londonske gastronomije su takozvani tajni restorani – večere organizirane u privatnim stanovima, čija se adresa objavljuje u posljednji tren, od kojih je dio namijenjen turistima i najnormalnije se plaća (također na webu, na adresi secretrestaurant). S Olimpijadom ili bez nje, “whatever”, London je prijestolnica planeta, “pupak svijeta” i neizbježna referencija za sve ostale velike urbanitete. S Olimpijadom ili bez nje, nije ga moguće izbjeći ili zanijekati. I bilo kakav (besmisleni) pokušaj te vrste nužno bi bio tek “pathetic”.


(minutes) Film

Priredio: IGOR SARAČEVIĆ/VLM

SAMOĆA PRIMARNIH BROJEVA

treća sreća Novi Batman ambiciozniji je i tematski i produkcijski

R: Saverio Costanzo GL: Alba Rohrwacher, Luca Marinelli Priča: Pratimo sudbinu dvoje usamljenih mladih ljudi, Alice (Rohrwacher) i Mattije (Marinelli), u razdoblju od 25 godina. Njih se dvoje upoznaju u gimnaziji i otkrivaju da im je zajedničko da su u djetinjstvu pretrpjeli traume koje su ih zauvijek obilježile. Tijekom godina njihovi će se životni putovi razilaziti kako bi se neizbježno ponovo spajali, no okolnosti se s vremenom dramatično mijenjaju... Ukratko: Među rijetkim europskim filmovima koji su najavljeni na ljetnom kinorepertoaru najzanimljivija je ova adaptacija bestselera mladoga talijanskog autora Paola Giordana, koji je uz redatelja Costanza i scenarist filma. Vrlo dobre interpretacije dvoje glavnih glumaca glavni su adut ove sjetne drame. U kinima od: 14. lipnja

Spektakl

koji ne smijete propustiti VITEZ TAME: POVRATAK R: Christopher Nolan GL: Christian Bale, Tom Hardy, Michael Caine, Anne Hathaway U kinima od: 26. srpnja

R

edatelj i scenarist Christopher Nolan u posljednjih se pet godina ustoličio kao jedan od vodećih suvremenih holivudskih autora s filmovima “Vitez tame” i “Početak” dokazavši rijetku vještinu kreiranja prilično ozbiljnih filmova koji vrlo uspješno komuniciraju s najširim krugovima publike. Ta su dva filma u svjetskim kinima ukupno zaradila gotovo 1,8 milijardi dolara stvorivši Nolanu poziciju kreativne autonomije kakvu u Hollywoodu imaju rijetki filmaši. Ovoga ljeta u kina stiže Nolanov treći i, kako je sam istakao, posljednji film o Batmanu, “Vitez tame: Povratak”. Otkako se prije sedam godina prihvatio obnove tog serijala, koji se u drugoj polovici devedesetih srozao u parodiju, Nolan

MERIDA HRABRA

R: Mark Andrews i Brenda Chapman Priča: U drevnoj Škotskoj, srčana kraljevna Merida suprotstavi se jednom starom običaju i tako svoju zemlju izloži velikoj opasnosti. Kako bi ispravila učinjeno, morat će skupiti svu hrabrost i uz pomoć svoje streličarske vještine pokušati poništiti strašno prokletstvo... Ukratko: Nakon pomalo razočaravajućeg filma “Auti 2” najpouzdaniji holivudski brend, studio Pixar, za ovu je godinu pripremio ovu nekonvencionalnu pustolovinu. “Merida Hrabra” prvi je Pixarov film sa ženskim glavnim likom, a novost u odnosu na njihova prijašnja ostvarenja je i bajkovito povijesni okvir u kojem se odvija priča. Ako standardi kompanije nisu

ROCK ZAUVIJEK

je postavio nove standarde filmskih adaptacija stripovskih predložaka, a na temelju dostupnih informacija o novom filmu može se očekivati da će biti još ambiciozniji, i tematski i produkcijski. Priča “Povratka” odvija se osam godina nakon zbivanja u prethodnom filmu, kada je u završnici Batman, odnosno Bruce Wayne, preuzeo odgovornost za zlodjela popularnoga javnog tužitelja Harveyja Denta kako bi sačuvao njegovu reputaciju borca za pravdu. Wayne (Christian Bale) nakon dugog izbivanja vraća se u Gotham gdje se pojavljuje opaki kriminalac Bane (Tom Hardy), koji želi uništiti grad. “Vitez tame: Povratak” realiziran je s budžetom od 250 milijuna dolara, na lokacijama u Indiji, Velikoj Britaniji i SAD-u, a posebno je zanimljiv podatak da će više od 60 minuta filma činiti materijal snimljen tehnologijom IMAX, što će dodatno pridonijeti njegovoj spektakularnosti. Nema sumnje, ovo je film koji se ne propušta. odjednom pali, valja očekivati da će ovo biti jedan od vrhunaca ljetnoga kinorepertoara. U kinima od: 9. kolovoza

PROMETEJ

R: Ridley Scott GL: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron Priča: Godine 2093. znanstvenica Elizabeth Shaw (Rapace) u jednoj spilji otkriva drevne crteže koji pokazuju da su u pradavna vremena Zemlju posjetili izvanzemaljci, koji su došli s Mjeseca u dalekom solarnom sustavu. Korporacija Weyland šalje na to odredište svemirski brod s posadom od 17 članova, koja se na naizgled pustom Mjesecu susreće s velikim misterijama... U kinima od: 7. lipnja

R: Adam Shankman GL: Tom Cruise, Julianne Hough, Diego Boneta Priča: Los Angeles, 1987. godine. Rock-zvijezda Stacee Jaxx (Cruise) pristaje održati koncert u klubu Bourbon Room kako bi se skupio novac da se spriječi zatvaranje kluba, a njegov dolazak unijet će komplikacije u romansu mladog zaposlenika kluba Drewa (Boneta) i njegove djevojke Sherrie (Hough)... Ukratko: Na temelju foršpana nije lako zaključiti što se može očekivati od adaptacije popularnoga brodvejskog mjuzikla, utemeljenog na rock-hitovima 1980-ih, ali može se pretpostaviti da će nastup Toma Cruisea izazvati vrlo oprečne reakcije. Veće uloge u filmu imaju Catherine Zeta Jones, Alec Baldwin te komičar Russell Brand. Jedno je sigurno: na ljetnom repertoaru neće biti ništa ni približno slično ovom filmu. U kinima od: 21. lipnja

LARIN IZBOR: IZGUBLJENI PRINC

R: Tomislav Rukavina GL: Doris Pinčić, Ivan Herceg, Filip Juričić Priča: Prema dostupnim informacijama, priča filma odvija se nekoliko godina nakon zbivanja u vrlo popularnoj domaćoj TV “sapunici”: u životima Lare i Jakova događa se spektakularni obrat i postaju svjesni da su bili žrtve velike obmane. Tko je tajanstveni moćnik koji iz sjene upravlja svime? Ukratko: Filmsko izdanje serije “Larin izbor” iz produkcijskog je aspekta možda najzanimljiviji projekt hrvatske kinematografije u novije doba, a ovakve interakcije televizije i kina nisu baš česte ni u svjetskim okvirima. Budući da se izravno nastavlja na seriju, film očito nije namijenjen “neupućenoj” publici, a bit će zanimljivo pratiti hoće li se uspjeh s malih ekrana ponoviti i u kinima. U kinima od: 21. lipnja

in&out ljeto/2012.

11


(minutes)

Što čitati kroz dugo, toplo ljeto... TeksT: Marija crnjak

Nabavite nekoliko teniskih loptica, trebat će vam. Na popisu će se još naći i žarulje punog spektra, spužvasti valjak, multipraktik, neke nove namirnice, ali mnogo više sasvim besplatnih stvari i aktivnosti koje traže samo malo truda i vremena, tvrdi dr. Frank Lipman, američki stručnjak za integrativnu medicinu u svojoj knjizi “Potrošeni”, upravo objavljenoj u izdanju Planetopije. Dr. Lipman je osmislio šestotjedni program smanjivanja ukupnog opterećenja tijela (i duše) te svima onima koji se budu pridržavali barem većine preporuka obećaje da će se preporoditi, bez želje na povratak starim navikama. U svojevrsnoj kombinaciji zakona joge, ayurvede, kineske medicine, makrobiotike dana je važnost na pojave koje shvaćamo zdravo za gotovo, poput disanja, funkcioniranja naše probave, svjesnosti onoga što nas okružuje. Istina je da je ovo jedan u nizu priručnika za samopomoć kojima je tržište preplavljeno, no ovaj se možda izdvaja od mnogih po tome što ne otkriva neke velike pameti i svemire, već nas vraća vlastitoj prirodi, i gotovo da je provediv. ZBOGOM KAVI

Ovo posljednje ovisi dakako o tome koliko ste jaki voljom jer odmah, za početak, morat ćete izbaciti kavu! Zvuči nevjerojatno, ali autor tvrdi da zbog toga nećete pasti pod stol u uredu. Osim kave iz vašeg života izlaze malo po malo šećer, mlijeko, gluten (čitaj kruh i tjestenina na koju ste navikli), a morat ćete također zaboraviti na televiziju, računalo i mobitel nakon deset uvečer i umjesto večernjeg surfanja opuštat ćete se u “položaju mrtvaca”, masirati vlastite lopatice te stopala teniskim lopticama, disati. Lipmanov program obuhvaća i druženje s prijateljima, obvezne dodire, opraštanje sebi i drugima jer nitko nije savršen, uvodi usporavanje, javljanje na telefon tek nakon trećeg ili četvrtog zvona, nekoliko dubokih udaha i izdaha prije ručka, svjež zrak i mnogo svjesnog disanja. Ako ćete se upustiti u Lipmanovu avanturu (koja jamči i podmlađivanje), izbacit ćete budilicu jer ćete se buditi bez nje čili i odmorni, ali i dobar dio kemikalija iz vaše kupaonice koje su sve samo ne korisne za tijelo. Puno više vremena počet ćete provoditi na podu, u prirodi, osjetit ćete dodir tla pod svojim stopalima i dodir zraka na koži.

naša preporuka je da se izborite za što više godišnjeg odmora i probate savjete dr. Lipmana kako biste smanjili opterećenje tijela i duše... i preporodili se, bez želje da se vratite starim navikama

SAMO JOŠ JEDAN PRODAJNI KANAL?

Iako su za kvalitetnu prehranu te pouzdane i učinkovite dodatke prehrani svakako važni izvori, pomalo iritira Lipmanovo promoviranje pojedinih proizvođača, odnosno prodajnih linkova navodeći čitatelja da knjigu doživi kao još jedan kanal prodaje koji je tek toliko popraćen kojim savjetom. Kao

12

in&out ljeto/2012.

Dr. Frank Lipman POTROŠENI PlaneToPija, 2012.

da na svijetu ne postoji više nego jedan brend koji može ispuniti zahtjeve za kvalitetu. Opet, tržište jest preplavljeno koječim da bi potrošači, pogotovo kad su u pitanju namirnice i predmeti za koje prvi put čuju, uistinu mogli imati problem s odabirom. Također se Lipman sasvim uspješno izvukao iz zamke “još jednog TV shopa” nudeći svojim istrošenim “pacijentima” pregršt besplatnih alata kojima bi se trebala ukloniti iscrpljenost, od disanja i podizanja svjesnosti o vlastitom tijelu do smijanja i druženja s prijateljima (doduše, ne uz kavu ili pivo). Doktorova žena, Janice Lipman zaslužna je za mini kuharicu na kraju knjige u kojoj se nalazi popis namirnica koje bi se trebale naći na jelovnici-


Recenzije

Pročitao: VID JERAJ/VLM

Jo Nesbø ŠIŠMIŠ,

Profil, 2012. Da nakon prve naznake raspleta u novom valu skandinavskih krimića slijedi još jedan malo slojevitiji zaplet, u vidu daljnjih stotinjak stranica štiva prije kraja, poznato je već i vrapcu na grani. Glavni je junak serijala detektiv Harry Hole otputovao na drugi kraj svijeta, iz osla u Australiju, zbog ubojstva prpošne starlete. A kako se tamo snalazi nakon što počinju ispadati kosturi iz ormara jednog ubojice krajnje neobična potpisa i zadovoljenja želje za spektaklukom, piše Nesbo. i baš poput “Ubojstava u Midsommeru” te postmoderne turističke razglednice o (engleskoj!) provinciji, Australiju upoznajemo preko njezinih prostitutki, štajgi i makroa, dilera, policajaca, konobarica i njezinih crnaca, Aboridžina. Pravi “pulp noir”.

Juraj Bubalo 100 DANA AZIJE, strogi šef? Nemojte više nikome dopustiti da vas izbaci iz ritma sretnog života pa ni svom nadređenom – osobito ako vas ‘ugnjetava’

ma iscrpljenih, kao i onih koje bi trebalo ograničavati ili potpuno izbaciti. Također je Janice sastavila niz jednostavnih i izvedivih recepata koje ne bi bilo loše uvesti u rutinu, a pokazuju da je život moguć bez šećera, glutena, konzervansa i ostalih blokatora energije. OPROSTITE NAM, MI SMO IPAK ‘MADE IN USA’

Zahtjevniji će doduše imati zamjerki, pogotovo na “smoothije”, energetska i vrlo ukusna pića koje autor predlaže za doručak, ali bez jasna razloga zašto se pripravljaju od zamrznutog voća s kockicama leda! Ako se slijede neke preporuke prirodne prehrane koju autori promoviraju, ledeni doručak nikako se ne uklapa u priču, osim u Americi u kojoj se i zimi većina pića poslužuje s gomilama leda. Budući da Lipman dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, mnogi njegovi savjeti obraćaju se američkom načinu života, koji Europljani pa ni hrvatski građani nisu baš u potpunosti (još) preuzeli, barem se time volimo tješiti. Činjenica je međutim da smo statistikama o pretilosti i zdravstvenim tegobama sve bliže američkim prosjecima, zbog čega ne treba ismijavati neke Lipmanove akcije progona kukuruza, šećera, sjedenja ili sumanutog vježbanja iz naše svakodnevice. Još jedan detalj nesporno pokazuje da je riječ o prekaljenom Amerikancu. Na Lipmanovu crnom popisu našli su se šećer, kava, mlijeko, gluten... svi su oni čista kamilica po toksičnosti u usporedbi s cigaretama, no ipak se u “Potrošenima” duhanski proizvodi uopće ne spominju. E sad, ili je autor plaćenik duhanske industrije, što je ipak malo vjerojatno, ili su Amerikanci u tolikoj mjeri uspjeli sotonizirati pušenje da je ono jednostavno ispalo iz konkurencije.

StANek, 2012.

Nakon što nas je upoznao s opojnim mirisima indije, putopisac Bubalo u svojoj drugoj knjizi pisanoj pitoresknim mainstreamom, posjećuje Jugoistočnu Aziju. to je prizorište pisane riječi i filma koja je i formirala tu hodajuću biblioteku pop-kulture, egzotike i indofilije koji u društvu svoje partnerice razmjenjuje replike poput Don Quijotea i Sancha Panse. S čitateljem razmjenjuje dojmove o ljepoti ljudi i prirode isprativši kroz filtre svoje povijesti i mnoge poredbe sa zavičajem, Hrvatske kao osobite i unikatne, ali i nigdjezemske destinacije. Zdrav humor i humanizam odvajkada su bile odlike ove književne vrste, a uspješne konotacije s dnevnikom ceste i stvarnosnom prozom posramile bi i poneku afirmiranu književnu veličinu.

Bosiljka Brajčić ANA, NE KARENJINA,

VUkoVić & rUNJić, 2012. Veteranka tiska, novinarka i urednica kulturnih rubrika tanjuga, Dela, Svijeta i fokusa Bosiljka Brajčić napisala je dvadeset kratkih priča o najvećoj privatizaciji u recentnoj povijesti: onoj o tranziciji SSSr-a u zemlju novih superbogataša koji od devedesetih pumpaju trampolin socijalne nejednakosti. iz svjetonazora radne izbjeglice koja je jedan rat zamijenila njegovom mirnodopskom simulacijom u svome pismu priziva modele što iz domene novinarstva i ruske književnosti, ali s ulice i iz svakodnevice. Slika “ljudi jučerašnjice” kojima mjeru uzimaju “ljudi sutrašnjice” pomoći će upoznavanju Moskve više od kakvog vodiča lonely Planeta. Na tragu rachmanovih “imperfekcionista”.

in&out ljeto/2012.

13


(À la carte) korak po korak od volontiranja da najviše pozicije – cijeli radni vijek ana je vjerna esplanadi

ostvareni san Mlada i simpatična Ana Grgić odnedavno je šefica kuhinje prestižnoga zagrebačkog hotela Regent Esplanade. Svjesna je da se od nje puno očekuje, no sigurna je da će izazove, ne samo ispuniti nego i nadmašiti...

tekst: majda žujo fotografije: marko lukunić/pxl

Što je zajedničko Davidu Beckhamu, princu Albertu od Monaka, Bonu Voxu, Shakiri, Stingu, Joseu Carrerasu, Bobu Geldofu, talijanskom predsjedniku Giorgiju Napolitanu i mnogim drugim svjetskim “facama”? Svi su oni

barem jedanput posjetili zagrebački hotel Regent Esplanade gdje se za njihove okusne pupoljke pobrinula mlada Ana Grgić, nova šefica kuhinje tog zagrebačkog simbola. Hotel Regent Esplanade prepoznat je kao vrhunski hotel s dugogodišnjom tradicijom i od njega se mnogo očekuje baš u svakom pogledu, pa tako i u onom gastronomskom, a Ana svoj cijeli radni vijek radi upravo u tom hotelu. Iako još mlada, ova je 31-godišnjakinja u 13 godina u Espla-

14

in&out ljeto/2012.

nadi stekla bogato kulinarsko iskustvo. Prošla je sve stepenice, od volontiranja na samim počecima, suradnje s poznatim chefovima – Ivicom Štrumlom, Marcom Fontanelleom i Jeffreyem J. Vellom pa do vrha – pozicije “chef de cuisine“ luksuznog Zinfandel’sa i šarmantnog Le Bistroa te Esplanade cateringa. “Upijala sam znanje od nekoliko vrhunskih chefova, a moram priznati da sam najviše naučila od Jeffreya Velle, europskog chefa godine. On je doista


‘Zabranjeno voće’ Iako je uvriježeno mišljenje da vrhunski gastronomski stručnjaci ne bi nikada pojeli nekvalitetan obrok, i oni katkad posrnu za nezdravim. “Cijenim domaće organski uzgojene namirnice, voće, povrće i svježu ribu. No kao gotovo svaka mlada djevojka katkad posrnem i uživam u fast food hrani. Jednostavno ne mogu odoljeti sočnom hamburgeru ili prženim krumpirićima mada poslije imam grižnju savjesti. Ali i zabranjene stvari su dio uživanja u životu, a kako nemam problema s težinom, mogu se povremeno upustiti u takav izlet”, priznaje simpatična Ana.

RIŽOTO

Krema od patlidžana i listići parmezana Riža 200 g Luk 1 kom Češnjak 2g Bijelo vino 10 ml Temeljac od povrća ½ l, odnosno po potrebi Maslac 20 g Parmezan 25 g Usitniti luk, češnjak i pržiti na maslinovom ulju, dodati rižu i zaliti bijelim vinom. Pustiti da iskuha. Postepeno dodavati temeljac (odnosno juhu od povrća) dok se riža ne skuha. Kad je riža gotova, umiješati maslac i ribani parmezan da rižoto bude kremast. Krema od patlidžana Patlidžan 2 kom Maslinovo ulje 10 ml Češnjak 2g Sol i papar Patlidžan prerezati na pola i začiniti ga s ostalim sastojcima. Posložiti ga na pleh i peći u zagrijanoj pećnici (175 C) 25 min., odnosno dok ne omekša. Kad je mekan, sa žlicom odvojiti meso od kore. Ručnim mikserom napraviti finu kremu, ako je potrebno dodati još maslinovog ulja. Servirati kao što je prikazano na slici ili jednostavno kremu pomiješati s rižom.

precizan i pedantan, pravi perfekcionist, ali je ujedno i maštovit u uporabi namirnica, začina te u načinu pripreme jela. Svaki chef je drukčiji i poseban, a od svakog sam ponešto naučila i dodala dio sebe. Smatram da se ne smije kopirati, već usavršavati i davati jelima svoj potpis. Svaki chef mora biti prepoznatljiv, baš kao, primjerice slikar ili kipar. Dobar chef mora imati i umjetničku crtu te razvijen ukus za lijepo i fino – jer svako jelo ne samo da mora biti ukusno već svojim oblikom i bojama mora izgledati lijepo i privlačno na tanjuru”, smatra dodajući da je svjesna da se od nje mnogo očekuje, ali sa zadovoljstvom prihvaća taj izazov. “To je uistinu velika stvar. Kad sam bila djevojčica, činilo mi se da o tome mogu samo sanjati – a danas mi se san ostvario. Od mene se mnogo očekuje, što je i razumljivo, a ja nastojim dati sve od sebe kako bih, ne samo zadovoljila nego i nadmašila očekivanja gostiju”, kaže, a njezina je želja dokazati da i žene mogu biti šefice kuhinje vrhunskih hotela i restorana te da to mjesto nije rezervirano samo za muškarce. Isto tako Ana bi

voljela dokazati i da, iako je hotel Esplanade ekskluzivan i skup, nije nedostižan građanima. “Želimo otvoriti vrata svima. I upravo stoga prvo što sam napravila bilo je prilagođavanje cijena tržištu. Već se osjeti povećanje broja gostiju i zbog toga sam jako sretna.” Kako većina građana još nije spremna na velike promjene i novitete u ponudi hrane, nova šefica nastoji osmisliti kombinaciju koja će se svidjeti svakome – klasična jela na moderan način. “Volim pratiti što se zbiva na svjetskoj gastronomskoj sceni i to ukomponirati u svoje kreacije. Pomalo eksperimentiram i s molekularnom kuhinjom. To je doista zabavno, no ipak manje prisutno na jelovniku”, ističe dodajući kako uskoro kreće sa svojim drugim samostalnim “a la carte” jelovnicima u Le Bistrou i Zinfandel’su. Iza Ane stoji tim od 20-ak kuhara i još toliko konobara koji svi imaju jedan cilj, a to je da gostu pruže jedinstven doživljaj. “Svaka karika u lancu je važna. Ponosna sam na svoju ekipu. U njih imam puno povjerenje da će posao odraditi vrhunski čak i ako ja nisam u hotelu.

ŠKOLJKE SV. JAKOVA I ŠPAROGE Pečene školjke, kuhane šparoge, kandirane naranče Školjke sv. Jakova 250 g Maslinovo ulje 5 ml Korica limuna 2g Šparoge 100 g Naranče jedna Lovor Ružmarin Šećer Sol i papar Naribati koricu limuna i pomiješati s maslinovim uljem te s dobivenom smjesom pomiješati meso školjki. Tako marinirane školjke prepeći kratko na maslinovom ulju te na kraju po želji dodati malo soli i papra. Oprane vrhove šparoga kuhati u slanoj vodi tri minute. Naranču oguliti te svaku krišku odvojiti od kožice, tako pripremljene filete prokuhati 1-2 min u vodi koja je prethodno prokuhana uz dodatak šećera, lovora i ružmarina. Školjke, šparoge i filete naranči posložiti na tanjur i po želji dodati maslinovo ulje.

Dobar chef mora imati i umjetničku crtu te razvijen ukus za lijepo i fino – jer svako jelo ne samo da mora biti ukusno već i izgledati lijepo i privlačno na tanjuru in&out ljeto/2012.

15

Jako je važno da sam ja smirena, jer su onda i kolege oko mene opušteniji i mogu se u potpunosti koncentrirani na posao”, priča Ana prisjećajući se kako je jednom prilikom po neke namirnice morala otputovati u Njemačku. Ana u svojim jelovnicima voli koristiti namirnice koje može pronaći svježe na tržnici u određenoj sezoni, pa tako za svaku sezonu radi i novi “a la carte” jelovnik. Na proljetnom jelovniku našle su se šparoge i jagode, koje su doslovno bile domaće, jer su posadili jedno manje polje jagoda na terasi Oleander što je bila atrakcija i za goste. Svakodnevno kreira i promotivne jelovnike koji su dostupni u restoranima tjedan do dva. “Tako smo prije koji tjedan odlučili probati sa žabama i puževima u Le Bistrou, i to se pokazalo izvrsnim, pa smo promociju produžili na tri tjedna. Ipak, svakom Esplanadinu gostu bez razmišljanja bih preporučila da proba štrukle koje u svakoj prilici planu u trenu. Vrlo dobro se prodaju zamrznute štrukle pod našim brendom Gourmet Esplanade”, Preporučuje i svježu ribu, dalmatinski pršut ili paški sir.


(vinoteka)

Prosecco Simbol talijanskog stila života ... pjenušavo je vino koje ima identitet i neosporno dražesnu privlačnost, bilo kao odličan osvježavajući aperitiv, bilo uz niz lakših proljetno-ljetnih jela i kao vrhunsko osvježenje za velike vrućine

copyright C Consorzio Tutela Conegliano Valdobbiadene Docg

OSVJEŽAVAJUĆI APERITIV

VRHUNSkI LJETNI APERITIV – VENEZIANO ili A-SPRITZ

Prapian, Col de L’Utia Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry Millesimato Docg Col de L’Utia naziv je najvišeg brežuljka u ovoj zoni, a Utia znači zaklon/utočište. Etiketa odlično oslikava stil samog vina u boci: bijele, cvjetne arome, arome svijetlog voća poput krušaka, breskve. Lepršavog, laganog tijela, tipično, gotovo bezbojan. Prijat će kao osvježavajući aperitiv, ali i uz lagana rižota (sa šparogama ili rukolom npr.), tjestenine bez bijelih umaka ili s njima, finu ribu, školjke, škampe i kozice, bijela mesa... Mpc. 72,50 kn Vivat fina vina

Od prošlog ljeta i u nas se prati europski trend uživanja u atraktivnom ljetnom osvježenju zvanom Veneziano. Evo recepta: 2 dl gorkastog aperitiva Poli ili više slatkastog aperola, polovica iscijeđene naranče, 1 dl Extra Dry prošeka ili drugoga pjenušavog vina, najbolje brut, velike kocke leda i kriška naranče za dekoraciju. Ako se dodaje više likera aper, može se razblažiti po želji i sodom ili mineralnom vodom.

16

in&out ljeto/2012.

PREPORUkA

Nađete li se u zoni Prosecco Superiore, obavezno posjetite tratorije: Ristorante Belvedere da Tullio Via Alla Chiesa, 27A – Arfanta – 31020 Tarzo, Treviso Telefon: 0438/587093 www.datullio.it Osteria dai Mazzeri Via Pallade, 18 – 31051 Follina, Treviso Telefon: 0438/971255 www.osteriadaimazzeri.com Locanda da Lino Via Roma, 19 – Solighetto – 31053 Pieve di Soligo, Treviso Telefon: 0438/82150 www.locandadalino.it


prosecco zona Bogatstvo turističkih sadržaja, tratorija i vinskih cesta usred vinograda

TeksT i FoTograFije: Boris ivančić, vlasnik vinoteke vivat fina vina

Svake se godine trećeg vikenda u svibnju održava najvažnije događanje u kojem glavnu ulogu ima prosecco – Vino in Villa. U veličanstvenom, povijesnom zadnju dvorca Santo Salvatore di Susegana u istoimenome mjestu neposredno uz gradić Conegliano okupe se svi najvažniji proizvođači prosecca da bi prezentirali najnoviju berbu, svaki sa po tri reprezentativna uzorka iz svoje proizvodnje. Kuhari, restorateri i proizvođači kušaju i raspravljaju o novim mogućnostima slaganja prosecca s novim jelima. Ujedno je to prilika da proizvođači i njihovo strukovno udruženje pozove posjetitelje iz različitih krajeva svijeta, novinare, profesionalce s tržišta da prokrstare živopisnim i bogatim vinorodnim područjem u kojem nastoje jedan od globalno prepoznatljivih simbola talijanskog stila života – pjenušavo vino prosecco, osvježavajući i zarazno dopadljiv aperitiv i piće za druženje. Treba na početku spomenuti kako talijanski prosecco nije nimalo sličan našem prošeku, vrlo slatkom, gustom vinu zlatne boje koje povezujemo s Damlacijom. način proizvodnje

Prosecco je pjenušavo vino koje nastaje tzv. metodom charmat (najnovija je tendencija da se metoda proizvodnje prosecca naziva “talijanskom metodom”, pa čak i “metodom Conegliano Valdobbiadene”), u kojoj se za razliku od šampanjske, klasične metode gdje se bitno odvija u samoj boci, sekundarna fermentacija i stvaranje mjehurića i tlaka odvija u velikim čeličnim tankovima. Većina se prosecca proizvodi kao cjenjeniji “spumante” kod kojeg je tlak u boci viši od 3 bara, a kod tradicionalnije verzije “polupjenušavog vina, frizzante”, zatvaranog tradicionalnim čepom “tapo spago”, tlak mora biti niži od 3 bara. Kod prosecca nema višemjesečnog ili višegodišnjeg odležavanja u dubokim, tamnim podrumima, pa tako ne treba očekivati niti usporediti ga sa znatno drukčijim stilom i okusom šampanjca ili drugih pjenušaca klasične metode. Karakterizira ga svježina, voćne i cvjetne arome, čistoća i lakoća. Bijelo cvijeće, katkad medne note, breskva, jabuka, kruška najčešće su asocijativne arome. Sekundarne arome kvasaca, prepečenca ovdje su nepoželjne, a i nemoguće, alkohol je vrlo često limitiran na 11,5 do 12 posto. Tercijalne arome razvijene dugotrajnim zrenjem treba zaboraviti jer ga je preporučljivo konzumirati dok je mlad i lepršav, najbolje do godinu dana od puštanja u promet. Boja tipičnog, mladog prosecca jedva da je zamjetna, gotovo je potpuno nevidljiva ili

in&out 2012./ljeto

vrlo blijeda. Grožđe za prosecco je lokalna galera koje prema regulama proizvodnje u Docg Proseccu mora biti minimalno 85%. Ostatak mogu činiti druge lokalne sorte, uglavnom pinoti, ali i pinot crni ili chardonnay. Posljednjih je godina došlo do velike ekspanzije zone Docg Prosecca, koja se sada prostire od poznatoga prosecco-grada Valdobbiadene na zapadu pa sve do Trsta i slovenske granice na sjeveroistoku. Tom promjenom, međutim, ustanovljena je nova Docg (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) zona “Superiore Prosecca” područja Conegliano – Valdobbiadene (dopušteno je na etiketi označiti jedno od tih imena gradova ili oba zajedno), koje posebnim pravilima proizvodnje u vinogradu i podrumu jamči “superiornu” kvalitetu označenu dodatnom markicom na grlu svake boce proizvedene u toj zoni. što strmije to bolje

Unutar zone Docg “cru”, odnosno srce čini minijaturno područje Cartizze, u kojem su i inače vinogradi prošeka daleko najstrmiji, a time se smatraju i najkvalitetnijima (vinogradi na terasama obrađuju se iskljičivo ručno) pa prosecco Cartizze postiže i najvišu cijenu i ugled. Međutim, od svih tipova prosecca Cartizze (gotovo uvijek Dry) ne igra neku veću ulogu u izvozu, već svoj prestižni status uživa samo domicilno. Prosecco se proizvodi u tri tipa: kao Brut, većinom cijenjen u izvozu; kao nešto manje suh – Extra Dry (doslovno prevođenje zavodi u krivo zaključivanje), daleko najpopularniji tip, domicilno, ali i u svijetu te, kao još nešto slađi Dry (često Cartizze). Područje Docg Conegliano Valdobbiadene, 50 km od Venecije na jugu i na oko 100 km od Dolomita na sjeveru, sadrži 20.000 hektara vinograda, a prinos i prešanje strogo su ograničeni i regulirani radi očuvanja i jamstva kvalitete. Tek 160 proizvođača prosecca surađuje sa 3000 vlasnika vinograda od kojih otkupljuju grožđe, slično kao i u Champagni. Gotovo da nema proizvođača čija proizvodnja prelazi milijun boca, brojni su oni od 200 do 500.000 boca godišnje, pa se u zoni Docg proizvede svega 80 milijuna boca. Usporedbe radi, to je 20 milijuna manje nego što npr. španjolski Freixenet sam proizvede klasičnom metodom u godini dana u vinorodnom području Penedes jugozapadno od Barcelone.

svoj prestižni status duguje relativno malim količinama proizvodnje u svjetskim razmjerima

17


(profil)

‘KOCKANJE’ ILI TALENT ZA BIZNIS? Ryan Kavanaugh najmoćniji je holivudski producent mlađe generacije. U proteklih je sedam godina ovaj 37-godišnji biznismen, široj javnosti gotovo nepoznat, osigurao financiranje za više od 120 filmova

18

in&out ljeto/2012.


TeksT: Igor SaračevIć FoTograFije: pxl, arhIva pD

“Američka pita: Okupljanje”, “21 Jump Street”, “Gavran – Smrt iz priče”, “S njim i na kraj svijeta”, “Snjeguljica”… Ako pratite hrvatski kinorepertoar, navedeni niz mogao bi vam se učiniti kao nasumično nabrajanje onoga što se trenutačno prikazuje, no navedeni filmovi imaju zajedničku crtu – ključnu ulogu u njihovu nastanku imao je Ryan Kavanaugh, zasigurno najmoćniji holivudski producent mlađe generacije. U proteklih je sedam godina Kavanaugh, preko svoje kompanije Relativity Media, osigurao djelomično ili potpuno financiranje za više od 120 filmova, među kojima su hitovi kao što su “Hancock” s Willom Smithom, mjuzikl “Mamma Mia!”, “Salt” s Angelinom Jolie i “Dozvola za male Fockere”. Relativity Media strateški je partner za financiranje projekata dva velika holivudska studija Sony Pictures i Universal; s posljednjim, primjerice, ima sedmogodišnji ugovor koji istječe 2015. godine, a kojim je predviđeno da će osigurati sredstva u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara. Na temelju spomenutih brojki ne iznenađuje da je Kavanaugh na cijeni u Hollywoodu, gdje novca nikad nije dosta, pa je netko tko ima pristup takvim iznosima zasut projektima. Treba, međutim, istaknuti i da nisu rijetka mišljenja kako je njegov stil poslovanja u osnovi opsjenarski i da neće još dugo moći zadržati takav tempo pumpanja novca u snimanje filmova. Suvremeni Hollywood, naime, funkcionira prema načelu da veliki studiji vrlo rijetko financiraju filmove vlastitim sredstvima te za velik dio projekata traže vanjsko financiranje. Tako smanjuju svoj profitni potencijal, ali i rizik. Takvo se razmišljanje katkad može pokazati jako pogrešnim (za to ne može biti boljeg primjera od toga da je studio 20th Century Fox potražio sufinanciranje na dva najkomercijalnija filma svih vremena – “Titanicu” i “Avataru”, ostavši u oba slučaja bez stotina milijuna dolara profita), ali češće se pokaže ispravnim. Kavanaugh pak najčešće pribavlja novac za projekte koje glavni holivudski studiji iz ovog ili onog razloga smatraju problematičnim pa se posljednjih godina znao “opeći” sudjelovanjem u vrlo skupim projekti-

ma kao što su mjuzikl “Devet”, horor “Wolfman” ili SF vestern “Kauboji i izvanzemaljci”, koji su ozbiljno podbacili na kinoblagajnama. uvIJEK NA PRAvOME MJESTu

No takvi neuspjesi zasad još ne predstavljaju nerješiv problem za ovoga energičnog poduzetnika koji je u karijeri vrlo konkretno iskusio što znači biti na dnu. Sin uspješnog poduzetnika Jacka Kavanaugha, Ryan je već nakon završenog studija krajem 1990-ih imao priliku za ozbiljan početak osnovavši investicijsko-brokersku kompaniju koja je uskoro privukla i neke klijente iz filmske industrije. Brzo je počeo zarađivati milijune dolara, ali ekspresnom brzinom došao je i pad. Već u jesen 2001. godine kompanija je potpuno krahirala, a Kavanaugh je izgubio sav novac koji je dotad zaradio te je godinu dana nakon toga živio razmjerno skromno. Od iskustva s propalom tvrtkom ostale su mu dobre veze u financijskom i filmskom svijetu, koje će iskoristiti za novi početak. Moglo bi se reći da je Kavanaughu sudbina namijenila da bude čovjek na pravome mjestu. U prvoj polovici prošlog desetljeća, nakon velike burzovne krize, američki investicijski fondovi našli su se u situaciji da raspolažu kapitalom koji nemaju kamo usmjeriti, a filmski su se studiji sve više suočavali sa zahtjevima svojih korporacijskih vlasnika za racionalizacijom poslovanja, odnosno rezanjem potrošnje. Kako je sam Kavanaugh jedanput opisao, vidio je s jedne strane ekipu koja treba investirati novac, a s druge strane ekipu

Profit ostvaruje otprilike 30 posto produciranih filmova. Svi veliki studiji funkcioniraju s računicom da će jedan ili dva velika hita svojom zaradom pokriti promašaje

kojoj trebaju ozbiljni investitori. Godinu dana proveo je prikupljajući sve moguće podatke o filmskoj industriji, na koju mnogi investitori gledaju s nepovjerenjem, kako bi mogao razraditi pristup kojim bi pokazao da je ulaganje u tu granu isplativo. Način poslovanja filmske industrije, pogotovo američke, bitno je drukčiji od većine djelatnosti. U načelu, profit ostvaruje otprilike 30 posto produciranih filmova, i svi veliki studiji funkcioniraju tako da računaju da će jedan ili dva istinski velika hita svojom zaradom pokriti sve promašaje – netko će reći da je takvo poslovanje u biti kockanje, ali ne može se osporiti da to šteti velikim studijima. Kavanaugh je sebi zacrtao cilj da razvije model kojim bi povećao postotak uspješnosti ulaganja. Razradio je sustav računanja vjerojatnosti na temelju velikog broja faktora – budžeta, žanra, datuma početka prikazivanja, ostvarenog prihoda sličnih naslova u kinima i na medijima kućne zabave itd. Ako kalkulacija pokaže vjerojatnost profitabilnosti od najmanje 70%, projekt dobiva zeleno svjetlo za financiranje. vRIJEDAN uČENIK

Godine 2004. osnovao je kompaniju Relativity Media, s početnom investicijom od 300.000 dolara, koju je pribavio bankovnim zajmom, u kojem je kao hipoteku stavio svoju kuću. Prvi veliki posao u kojem je njegova kompanija posredovala bilo je stvaranje investicijskog paketa od 528 milijuna dolara pod imenom Virtual Studios, preko kojeg je financirano desetak filmova, uglavnom

TreNUTNI reperToar

U hrvatskim kinima možete gledati filmove koje ‘potpisuje’ kavanaugh: “američka pita: okupljanje” (gore lijevo), “s njim i na kraj svijeta” (gore desno) i snjeguljica (lijevo)

in&out lipanj/2011.

19


(profil) u produkciji studija Warner Bros. No rezultati nisu bili dobri – samo jedan film postao je istinski hit, “300 – Bitka kod Termopila”, a to nije bilo dovoljno da pokrije goleme gubitke koje su generirali prije svega spektakl “Posejdon” i vestern “Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda”. No 2005. godine Kavanaugh povlači pravi potez te uspješno nagovara šefove velikoga njujorškog investicijskog fonda Elliott Associates na razmjerno malu investiciju u portfelj projekata u kojima je Relativity Media bila partner. Rezultati nisu bili posebno uspješni, ali čelnici fonda bili su zadovoljni Kavanaughovim pristupom pa su 2008. godine odlučili postati jedini investitor Relativity Medije za potrebe kompanijinog novog ugovora sa studijem Universal, a uskoro su odlučili i ulagati izravno u Kavanaughovu tvrtku. Kavanaugh je dotad već pribavio goleme iznose za financiranje filmova, ali uloga posrednika nije zadovoljavala njegove ambicije. Od samih početaka djelovanja Relativity Medije tražio je da na filmovima dobije i producentski potpis pa je na špicama navođen kao izvršni producent. U to doba još nije previše znao o samom procesu stvaranja filmova, no potrudio se da puno vremena provodi na snimanjima i uči kako bi mogao doći u poziciju da ima potpunu kontrolu nad projektima. Godine 2009. od svojih partnera u studiju Universal otkupio je etiketu Rogue Pictures, specijaliziranu za žanrovske eksploatacijske filmove, a sljedeće godine kupio je manju distributersku tvrtku Overture Films te je infrastrukture tih dviju kompanija iskoristio i pretvorio svoju Relativity Mediju u pravi producentski-distribucijski entitet.

NAJVEĆI HITOVI

Jedan od istinskih hitova bio je film “300 – Bitka kod Termopila” (gore lijevo). Dobar utržak imali su i: “Mamma mia” (gore desno), “Hancock” (lijevo) i “Salt” s popularnom Angelinom Jolie u glavnoj ulozi (desno)

KAVANAUGH PrIVATNO

Na privatnom planu Kavanaugh je prilično živopisan. Druži se s mnogim poznatim osobama – prošloga su ljeta na njegovu vjenčanju na Capriju među uzvanicima bili Leonardo DiCaprio, Bradley Cooper i Gerard Butler. Svi mu priznaju da puno radi, ali godinama je bio poznat i po tulumarenju, kao i po rastrošnosti; priča se da je prije nekoliko godina nakon večere u jednom restoranu ostavio napojnicu od 20.000 dolara. U travnju prošle godine Los Angeles Times objavio je tekst o problemima koje je Kavanaugh mjesecima izazivao stanovnicima četvrti u kojoj se nalaze uredi Relativity Medije čestim korištenjem helikoptera, kojim sam upravlja. Naime, kako bi izbjegao prometne gužve Los Angelesa, odlučio je koristiti zračnu vezu, a “baza” mu je bila na krovu Kavanaugha jednog hotela, koji je inače predvise često može đen za slijetanja helikoptera samo vidjeti u društvu za hitne slučajeve. Nakon što su se prelijepih djevostanovnici pobunili zbog uznemirajaka, glumica, vanja, Kavanaugh je prestao slijetati manekenki... na to mjesto tvrdeći da nije znao da za to nema pravu dozvolu. S druge strane poznat je i po svome dobrotvornom radu – aktivno sudjeluje u djelatnosti više od 30 dobrotvornih ustanova u Los Angelesu, kojima daje znatna novčana sredstva. “Mislim da sam najsretniji na svijetu pa nastojim za sve dobro što mi se dogodi nešto dati zauzvrat”, izjavio je u jednom intervjuu.

seca u kina su stigla dva filma o meteoru koji prijeti Zemlji, “Žestoki udar” i “Armagedon”), ali ovo je bila ipak specifična situacija s obzirom na Kavanaughov odnos s Universalom. Čini se da će Kavanaugh izgubiti ovu utrku – Relativityjeva “Snjeguljica” u svjetskoj je distribuciji zaradila 160 milijuna pa kako je u snimanje i promociju uloženo više od 100 milijuna dolara, upitno je hoće li film uopće iskazati profit, dok svi pokazatelji govore da će Universalova “Snjeguljica i lovac” postići znatno veći rezultat. No ne treba sumnjati da će Kavanaugh iz ove situacije znati izvući prave pouke. PRAGMATIČNOST

Štoviše, u posljednjih je godinu dana počeo širiti svoje djelovanje izvan SADa. U kolovozu prošle godine objavio je udruživanje Relativity Medije s kineskom kompanijom SkyLand Film & Television Cultural Development Ltd. radi osvajanja najmnogoljudnje zemlje svijet. Nedavno je sklopio ugovor za koprodukciju dva filma s francuskom da rade na projektima nove interpre- kompanijom EuropaCorp., na čijem tacije bajke o Snjeguljici. Pojava da se je čelu poznati redatelj i producent u isto vrijeme snimaju dva vrlo slična Luc Besson, a najavio je i plan da kupi projekta u Hollywoodu nije posebna većinski udio u njemačkoj kompaniji novost (na primjer, prije petnaestak Senator Entertainment, u kojoj ima godina u razmaku od samo dva mje- manjinski udio. Također se ovih dana piše da je na pragu da osigura novu financijsku injekciju u Relativity Mediju, u iznosu od 250 milijuna dolara, za potrebe novih strateških ulaganja. U jednom je intervjuu izjavio da bi, kada bi morao birati bi li NAJVEĆI ponovno producirao film tipa PrOmAšAJI “Ubojstva Jesseja Jamesa od Filmovi koji nisu opravkukavice Roberta Forda” (vrlo dali uložena financijska sredstva bili su mjuzikl hvaljeni vestern s Bradom Pi“Devet” (slika gore) i ttom koji je propao u kinima) “Posejdon” (slika ili “Paula Blarta: Policajca iz dolje) šoping-centra” (prizemna komedija koja je u SAD-u bila velik hit), “izabrao ‘Paula Blarta’ svaki put”. To očigledno nije pristup koji će svijetu donijeti mnogo vrijednih filmova, ali s poslovne strane teško da mu se može išta prigovoriti.

‘IZGUBLJENA’ BITKA

Nakon ne baš sjajnog početka s filmovima kao što su akcijska fantazija “Put ratnika” ili “Lov na vještice” s Nicolasom Cageom, Relativity je u proljeće prošle godine zabilježio prvi veliki hit s fantastičnim trilerom “Savršena formula”, koji je snimljen s budžetom od 27 milijuna dolara, a u svjetskim je kinima ostvario bruto zaradu veću od 160 milijuna dolara. No prva polovica 2011. godine donijela je vrlo bizarnu situaciju u kojoj se Kavanaugh našao u izravnom nadmetanju sa svojim strateškim partnerima iz Universala. Naime, i Relativity i Universal objavili su

20

in&out ljeto/2012.


(style) Aleksandar Wang net-a-porter.com

Košulja haljina Y-3

vErsus

CELINE

www.adidas.com

Ljetna elegancija

Giuseppe Zanotti

Illesteva

net-a-porter.com

net-a-porter.com

FOTOGraFiJe : PXL, EPA, ARHIVA PD

PriPremila: AnA CRnKOVIĆ

sPortMaX

TagHeuer ‘Formula’ 1

vErsus

LaCostE

Ljeto je idealno godišnje doba da “odjenete” novi sportski šik inspiriran nizom sportskih događanja koja su pred nama. Krojevi su pročišćeni, jednostavni kakvi su i inače kada je riječ o sportskoj odjeći. Materijali su sintetički, gumirani, plastificirani. Jaknice nalikuju gornjim dijelovima trenirki, haljine na dresove tenisačica, dok hlače dodatnom bočnom linijom ističu vitku liniju. Alexandar Wang bio je jedan od najhrabrijih uvodeći luksuzni sportski look na modne piste, a dizajnerska mašta osobito se razigrala na detaljima kao što su istaknuti zipovi (kod Versusa crno na lila), svjetlucave boje, naočale kakve nose ronioci, šilterice ili kapuljače, retrotenisice.

www.tagheuer.com

in&out 2012./ljeto

21


(minutes)

STYLEPROFILE

'Kada radite s muškarcima koji su svi alfa i omega, morate se znati suprotstaviti

22

in&out ljeto/2012.


(minutes)

Plivati s

morskim psima Lea Lazarić Calvert rođena je Zagrepčanka s londonskom adresom. Osim uspješne karijere u jednoj od najvećih svjetskih banaka, pronalazi vremena i za svoju drugu ljubav – dizajniranje kaftana

TeksT: LuCija ŠpaLeta FoTograFije: RObeRt anić/pXL

K

ad je sa 21 godinom i diplomom ugledne Londonske škole ekonomije dobila posao u UBS-u, jedna od osoba koja je bila ključna u njezinu zapošljavanju upozorila ju je: “Znaš, Lea, u ovom je poslu jako važno znati govoriti, no još je važnije znati slušati. Slušaj što tvoji klijenti žele i onda ćeš im pružiti najbolji servis.” Taj je dragulj od savjeta Lea Lazarić Calvert poslušala i slušala sljedećih deset godina koncentrirano što njezini klijenti zapravo govore kako bi se polako i sigurno popela do mjesta izvršne direktorice za private equity fondove pokrivajući istočnu Europu, Njemačku, Veliku Britaniju i Brazil. “Nije lako biti mlada osoba kojoj će sa 22 godine sjesti preko puta čovjek koji je zaradio milijune ili milijarde. Rade se veliki dealovi što, kad si mlad, zna biti pomalo uznemirujuće. Sada gledam pomalo preplašene diplomce koji se zapošljavaju u našoj banci, ali je važno da im kažete, kao što su i meni iskusniji govorili, da je O. K. nešto ne znati, da je u redu postaviti pitanje. Ali važno je biti stručan u svoj profesiji i onda će ti ljudi početi vjerovati i doživljavati te ozbiljno.” Tako će jednostavno 31-godišnja Zagrepčanka s vizitkom globalnoga bankarskog diva, adresom u Londonu, stancijom kod Grožnjana koju uređuje sa suprugom i tisućama milja koje je kao frequent flayer prikupila putujući svijetom sa sastanaka u New Yorku do Sao Paola opisati svoj karijerni put. Kao što je naučila pozorno slušati klijente svoje banke, tako jednako koncentrirano sluša novinarska pitanja.

in&out 2012./ljeto

Elokventna, pristojna i zainteresirana sugovornica, s lakoćom razgovara o knjigama koje obožava (njezin je favorit bestseler Andrewa Rosa Sorkina “Too Big To Fail”), svjetskim destinacijama (potpuno razumljivo jer od malena živi na raznim stranama svijeta), cipelama i torbama, užarenom ritmu Londona u kojem živi i koji obožava, školovanju, ambiciji i snovima, ali kad govori o poslu njezine su rečenice suzdržane. Napokon, u logu pokraj moćnih crvenih slova švicarske banke u kojoj radi stoje tri mala ključa simbolizirajući povjerenje, sigurnost i diskreciju. Lea kaže kako puno radi s ljudima i pokušava dati najbolji servis, ali upravo to što kvalitetna usluga u Hrvatskoj nije razvijena prilično razočarava. “Rastužim se kad vidim da se to ovdje ne razumije. Možda bi ovdje bilo puno više i investitora i kapitala kad bi bio razvijen service economy.” FORMuLa uSpjeHa Druga je važna osoba u karijeri bio njezin tadašnji šef u UBS-u, koji ju odlučio financijski podržati njezin MBA. “Ukazao mi je povjerenje i investirao u mene.” Provjerite li korporativne vijesti tih godina, uočit ćete da su to bile godine kad se banka u kojoj radi počela rješavati svojih zaposlenika, pa je stoga još zanimljiviji detalj iz životopisa što su Lei oprostili i kratki jednogodišnji izlet kad je nakon MBA-a na prestižnom francuskom Inseadu otišla raditi u L’Oreal. Lea se nije zaljubila u svijet kozmetike i gospođe Bettencourt pa se vratila bankarstvu koje obožava, no ova kratka epizoda pouzdan je znak da u uglednoj banci njezine dionice dobro stoje. “Ako marljivo radite, svoj posao ozbiljno shvaćate i kad te sreća malo poprati, a uvijek

23


(minutes)

STYLEPROFILE

te treba malo popratiti, na kraju sve ide rekojima je uživala, od Nizozemskih Antila u Karipskolativno jednostavno”, LJETNI SAT GEOGRAFIJE me moru preko Jereza u Španjolskoj, indijske Goe objašnjava formulu LEE LAZARIĆ do mediteranskih bisera. “Htjela sam da modeli uspjeha. nose ime plaža koje volim ili onih o kojima su mi “Učila sam u živogovorili moji prijatelji.” Lea je najprije počela krojiti Zanimanje za kaftan, taj pomalo dekadentni i jedtu od raznih ljudi, a i kaftane za sebe, onda za prijateljice, a sad se nostavni odjevnim predmet, rodila se u Iranu gdje htjela bih cijelog života posao razvio i njezini se lijepi komadi koje možete je živjela kao dijete. “Odrastala sam u različitim nastaviti učiti”, kaže i provjeriti na web-stranici www.lealazaric.com mogu zemljama, od Irana, Austrije, Brazila, Velike Britadodaje kako je dobre nabaviti u nekoliko trgovina u Hrvatskoj. “Osnovna nije, bila u doticaju s raznim kulturama, posebno temelje dobila od roje ideja samo želja da se žena osjeća lijepo i ugodarapskom, u kojoj se žene drukčije, pa rekla bih, no kad ide na plažu, da bude izrađen od najfinijeg ditelja. “Oni su kod čak i luksuznije odijevaju.” Njezini su čarobni kaftani izrađeni od najfinije i rukom izvezene svile, a pro- materijala, ali da ne košta tisuće kuna, nego da mene razvili disciplinu može biti dostupan ženama i pristupačan.” Jednu naći ćete ih kao Antiqua, Bora Bora, Ibiza i Lamu, i sklonost prema radu. je od svojih kreacija jednom odjenula na vjenčanje, Curaçao i Bali, Hvar i Mykonos… Lea je nazvala Naučili su me da se ne a kaže da kritike ostalih uzvanika nisu bile loše. modele svojih kolekcija po omiljenim plažama na bojim rada, uvijek su mi govorili da se moram truditi da budem Modele svojih krebolja. I da ne očekuacija kaftana Lea jem da će mi itko išta je nazvala prema dati.” Iako od lekcije iz omiljenim plažama radne etike koja glasi na kojima je uživada sve u životu moraš la, od Nizozemsih zaraditi i da ti nitko Antila do mediteništa neće darovati vjerojatno nema bolje poranskih bisera pudbine za rad u londonskom Cityju, ipak ne možete zanemariti to okruženje za morske pse i ostale hladnokrv- cijskim institutima nisu naklonjene ženama, ži, ali u klubove izlazi sve manje. Ostavlja vrine vrste s ubojitim instinktom. ali čini se da nema problema prihvatiti stalnu jeme za prijatelje, ali raspored je gust. Vježba u S Leom komentiram članak koji je tog i žestoku kompetitivnost koju posao name- teretani u blizini ureda tako da može uletjeti i dana izašao u jednim dnevnim novinama, koji će. “Morate se stalno boriti da idete dalje, ali izletjeti. “Efficiency je važna”, reći će šarmantno citirajući knjigu “Liquidated” antropologinje financijski svijet mi se sviđa i kanim ostati u koristeći u razgovoru poneku englesku riječ, Karen Ho, koja je i sama radila na Wall Stree- njemu.” najčešće onu za koju postoji riječ u hrvatskom, tu, tvrdi da je idealni bankar muževni, vitalni, Kad je počela raditi kao broker, na poslu je ali u Hrvatskoj, kao primjerice efficiency baš heteroseksualni bijelac, koji zna da ga eksploa- morala biti u 6.30. Danas iz Nothing Hilla u malo znači. tiraju. Lea se samo djelomično slaže: “Radite s kojem stanuje svakog jutra dvadesetak minuta Nakon posla bježi kući suprugu i dvomjemuškarcima koji su svi alfa mužjaci i morate se juri na posao u ured u robusnoj zgradi UBS-a sečnom sinu. Kad se ne bavi financijskim trannaučiti suprotstaviti. Morate prihvatiti jednu na Liverpool Streetu, u podzemnoj željeznici sakcijama i obitelji, prepušta se jednoj drugoj vrstu agresivnosti koja možda nije imanentna pročita obvezni FT, na poslu je prije osam, izlazi strasti. Lea je, naime, žena koja danju obožava ženama. Kad pogledate trading floor, primjeću- često nakon deset ili 12 sati rada. Pitam je opu- brojke, a navečer izvezenu svilu i već nekoliko jete homogenu masu, imate osjećaj da je riječ šta li se u barovima u Cityju koje je jedan čla- godina izrađuje kaftane. Prošle je godine svoo vojsci, i ta se homogenost teško mijenja. Sam nak u britanskom Guardianu opisao kao hek- ju kolekciju predstavila na reviji u Zagrebu i posao selekcija kadrova u bankarstvu je rigoro- tičnu scenu u kojoj “nitko ne zna tvoje ime niti osvojila naklonost dama koje zan, pa je jasno da se ljudi pecaju i love iz istog koliko si izgubio”. Nasmijala se, ima naravno vole lijepo, ugodno bazena. Banke sporo mijenjaju regrutacijske krug prijatelja s kojima se i nepretenciozno. navike iako mislim da je uvijek puno bolje kad druOnako kako u jednoj sobi imate desetero ljudi se vjerojatno njeNajnoviju kolekciju koji ne dolaze svi iz istog zini klijenti osjekaftana iz ‘radionice’ miljea. Oni imaju drukčićaju sigurno kad Lee Lazarić možete ja iskustva, drukčije oko upravlja njihonaći na stranici i možda mogu timu dati vim kapitalom, www.lealazaric.com novo rješenje koje zadani tako se i svaka mindset nije mogao proižena može zvesti.” osjećati sigurno (i jako, STALNA BORBA jako dobro) u Lea čvrsto definiranu bakarsvilenim kafsku kulturu prihvaća mirno, tanima Lee priznaje da piramide u finanLazarić.


calvin klein

louis vuitton

frankie morello

(style)

Y-3 www.adidas.com

Marc by Marc Jacobs mrporter.com

Y-3 www.adidas.com

Polo Ralph Lauren mrporter.com

Sportsko ljeto pripremila: AnA crnković fotografije : PXL, ePA, ArhivA Pd

Europsko nogometno prvenstvo je upravo počelo. Slijede veliki teniski turniri, Olimpijske igre... u svakom slučaju pravo je vrijeme da oživite sportski duh u sebi. Prozračne majice neutralnih boja koje ćete odlično kombinirati s bermudama i tenisicama. Idete li na posao biciklom, što je postao pravi svjetski trend, ruksak će odlično zamijeniti poslovnu torbu. Za one modno osviještene koji zrače samopouzdanjem i ne boje se eksperimentirati odijelo koje moraju nositi i za vrijeme ljetnih žega mogu “osvježiti” kapom kao što je to na svojoj reviji za proljeće/ljeto predložio zločesti dečko svjetske modne scene Frankie Morello. Just do it!

Balenciaga mrporter.com

in&out 2012./ljeto

25


(Hi-tECH) TeksT: Stjepan Škramić FoTograFije: arhiva pD

Ovog su ljeta u modi solarno napajani gadgeti, uređaji kojima energiju šalje priroda, a nas čine ekološki osviještenima. Ne može bolje...

a g o k e Jarko crvene glave i mliječno bijele noge – siguran znak da nam je sunce stiglo i da je ljeto pred vratima. Neki će od nas na Havaje, neki od vas na Jadran, a neki u gradski bazen, no svima bi nam jedna stvar trebala biti zajednička: briga

za prirodu. U tom raspoloženju pogledajmo koji će gadgeti biti “in” ovoga ljeta, bez obzira šetamo li se s njima u društvu šefa JP Morgana ili pred susjedovim roštiljem. Najkraće rečeno: ovoga ljeta u modi su solarno napajani gadgeti, uređaji kojima energiju šalje majka priroda, u struju pretvaraju high-tech dodaci, a nas čini ekološki osviještenima. Sve ih možete vrlo lako naručiti online pa nema potrebe očajavati ako ih ne pronađete u lokalnom dućanu.

atraktivna kOSiLiCa kad smo već kod vikendica, Husqvarna je složila zgodnu napravu i nazvala je automower so-

lar Hybrid. riječ je, dakle, o kosilici trave koja se djelomično napaja energijom sunca. izvrsno za travu, dobro za ekosavjest, još bolje za planet. Ta high-tech kosilica dolazi s ugrađenim velikim solarnim panelom, a kad se napuni, može pokositi 2000 četvornih metara, što znači da je dobra i za nogometni stadion, a ne samo za dvorište. Budući da je jako atraktivna, kosilica ima PiN i alarm protiv krađe. Što je šašavo s obzirom koju brzinu postiže, ali neka, čovjek se osjeća sigurnije. izvrsna stvar: kad osjeti da će se isprazniti, vrati se do stanice za punjenje. (http://www.husqvarna.com/us/products/robotic-mowers/automower-solar-hybrid/)

Sunčani StOL Vraćamo se u kategoriju “nešto radi”. Znate onaj osjećaj kad se

lijepo pripremite za vikendicu, sve spakirate i na odredištu otkrijete da ste zaboravili punjač za laptop? Da se to ne bi više događalo, tu je “sunčani stol”, sun Table. stolčina je to koja se ne dići izgledom, no njegova je cijela gornja ploha prekrivena solarnim panelima tako da daje dovoljno izmjenične struje i za kakav poveći uređaj. ispod njega je akumulator od 156 vatsati koji se napuni za tri sata. Nije jeftin, 3600 dolara, ali lakše je u njega uključiti laptop i televizor nego se iz Zagorja vraćati u Zagreb po punjač. (http://suntable.net/)

26

in&out ljeto/2012.


i t e g d a KRIJESNICA Evo gadgeta koji spada u (raširenu)

kategoriju “ništa ne radi, al’ me silno veseli”. Petal solar light u slobodnom je prijevodu “biljka koja danju skuplja svijetlo, a noću svijetli”. Osim što reduciraju emisije stakleničkih plinova, biljke su tako, barem one elektroničke, postale i statusni simbol naše brige za planet. Dosta je lijepo dizajnirana, cijena je zanemariva i fino se uklapa u svaki prostor, a i u vrt. Ne zalijevati. (http://www.mohzy.com/world/en/)

KAZIĆ NA SUNCE “Rukus solar-powered

Bluetooth sound system” poduži je opis onoga što bismo nazvali “kazić na sunce”. Ako volite glazbu, i to ne samo preko slušalica s malenoga MP3 svirača, Rukus je prava stvar. Osim solarnog napajanja posjeduje i bežični prijenos podataka pa glazbu možete do njega dopremiti Bluetoothom. Zaslon koristi tehnologiju E-ink, što znači da troši vrlo malo energije, a glazba trešti. Koliko mu baterija traje? Recimo to ovako: izdržat će cijelu turneju Deep Purplea. Budući da im prosječna pjesma traje 15 minuta, to je dosta dugo. (http://www.etoncorp. com/product_card/?p_ProductDbId=1837766)

RADI I U SJENI Nije tajna da je vaš autor ljubitelj ebook

readera zvanog Kindle, gadgeta koji zapravo nema konkurenciju kod pravih ljubitelja čitanja. Osim po izvrsnoj kvaliteti slike poznat je i po tome da možete baciti punjač jer se njegova baterija puni “svake prijestupne”. No i on se može poboljšati, da ne kažemo ekologizirati. SolarFocus Solar Kindle (da, ime je malo tupavo) solarni je dodatak koji će Kindleu dati snage za tri mjeseca čitanja, a dizajniran je kao korice knjige. Taj dodatak može pogoniti i svjetlo za čitanje ili preko mikro USB-a napajati energijom Kindle 4 ili Kindle Touch. Lijep, funkcionalan i ekološki dodatak. (Inače, radi i u sjeni.) (http://www.solarmio.com/en/SolarKindleLightedCover.aspx)

in&out ljeto/2012.

27

ZA LAGANO TIPKANJE Za Apple fanat... obožavatelje,

preporučujemo Logitech Solar Folio case. Napravica je to koja omogućava lagodno tipkanje na iPadu, odnosno, da budemo precizniji, to je dodatna tipkovnica za Appleov tablet. Logitech tvrdi da ta Bluetooth tipkovnica nakon punjenja “do daske” ima snage za dvije godine tipkanja. Budući da imamo dosta iskustva s Logitechom, vjerujemo toj tvrdnji. Osim tipkovnice taj dodatak automatski budi iPad kad ga otvorite i služi kao lijep stalak. Dobar dizajn, dobar funkcionalnost, snage napretek. (http://www.logitech. com/en-gb/tablet-accessories/keyboards/devices/9780)


(minutes) Glazba

Priredio: VID JeraJ/VLm

Human Woman, ‘Human Woman’,

HFN Music, 2012. Iako nisu bend za mazohističke partijanere kojima atmosferu rade uvezene mađarske prostitutke, islandski “electro” dvojac Human Woman bez problema bi skucali “chill” set za pamćenje u Papayi ili Monviju. Nije da znaju pjevati, no žanrovska britkost njihovih podloga daje nam misliti o nasljednicima jednih Chemical Brothers. Gísli Galdur i Jón Atli (alias Sexy Lazer) elementi su ovog dvojca koje je spojila karijera stvaranja “atmosferice” u zemlji poznatoj i inače po sjajnoj alternativnoj rock-sceni. Dok je Galdurov senzibilitet više umjetnički, Atli je “mood manager” noćne scene u Reykjaviku, a na turneji s bendom GusGus bio je zadužen upravo za raspoloženje. Singlom “Desilusional” u siječnju su predstavili nastupni album imena istog kao i bend otkrivši očite repove k mutacijama raverskog Madchestera. Novi singl “Love Games” ima svega taman toliko koliko treba na studentskim čajankama koje služe kao uvertira za tulume.

Samosvjesni hitmejkeri

Temper Trap, ‘Temper Trap’,

LiberatioN Music, 2012. Više od 10 i pol milijuna preslušavanja spota “Sweet Disposition” iz 2009. godine u suradnji s Amazonom i iTunes predstavlja nam australski rock-bend Temper Trap. Vokal Dougyja Mandagija za čitavu je lagu viši od Radioheada i kroz videospot s instrumentima koji u “slow motionu” lebde zrakom koketira s “flashbackovima” na adolescenciju kao prostor nepovratno izgubljene slobode. Album je producirao Tony Hoffer, suradnik Becka na “Guero” i “Midnite Vultures”, čovjek čiji su prsti otisnuti i u Air i The Thrills. Rezultat je album koji će dobro odigrati ulogu laganice na plesnim podijima, ali ne bi trebao izgubiti na uvjerljivosti uz akustične gitare s klupice u parku. Na nastupnom singlu “Rabbit Hole” pokušalo se ostvariti korak prema momentu klasičnog rocka iz rukopisa Smashing Poumpkins iako je u svom kosturu riječ o indie-inačici Erasure.

28

in&out ljeto/2012.

Electric Guest, ‘monDo’,

DowNtowN/across tHe uNiverse, 2012.

N

ova uspostava snaga na karti svijeta instalirala je niz anglosaksonskih izvođača, čiji se kratki refreni mogu bez problema pamtiti i pjevušiti i u Kini ili Brazilu. Dok jedna Lady GaGa kao da je ispala iz torbe Kasandri, Elli ili Senni M, frontmen Electric Guesta parira muževnijoj verziji Marka Grubnića. Vokal Ase Tacconea koketira s nemutiranošću, a i pjesme su mu slojevitije kao da je ping-pong loptica namijenjena Velikoj Britaniji. Što još reći zna li se da je njihov indie-pop-funk potpisao vješti majstor zarazne plesnjave Danger Mouse. Za sve skeptike koji misle da je izbrejkani “Holes” preambiciozan start, YouTubeovi

materijali nude živu obradu Wham, dok “This Head I Hold” i “Troubleman” upućuju na samosvijest pravih hitmejkera. Zemlja je, čini se, izišla iz krize, a ako narod nije neopterećen, evo jednog izvođača koji samo što nije prasnuo u smijeh. Uz već spomenute devijacije vokala “American Daydream” kao da je nasljednica “Jenny” s debitantskog EP-a u kojoj se naglašava narcisoidnost Scissor Sistersa. A Scissori su ipak Ameri koji su potukli britansku ljestvicu albuma.


(ljepota)

Vječno mladi Većina nas poživjet će puno dulje od naših predaka, pa tako i briga za bolji (mlađi) izgled postaje sve veći izazov

TeksT: Majda Žujo FoTograFije: fotolia

“Da sam znao da ću živjeti ovako dugo, bolje bih se brinuo o sebi”, izgovorio je Eubie Blake, američki glazbenik, koji je imao sreću da poživi sto godina. I doista, mnogi tek u dubokoj starosti počnu razmišljati kako su mogli napraviti više za svoje zdravlje i ljepotu dok su bili mlađi. Većina od nas poživjet će puno dulje od naših predaka, pa tako i briga za što dulje bolji izgled postaje sve veći izazov. Ipak, dobra je vijest da se razvojem tehnologija svakoga mjeseca javljaju novi uređaji i proizvodi pored kojih klasični “face lifting” izgleda vrlo staromodno, a novi tretmani u kozmetici

30

in&out ljeto/2012.

učinkovitiji su od svojih prethodnika. Tako čišćenje lica kisikom navodno jedino dubinski čisti kožu, vitaminski tretmani lica pomlađuju ga, a najnovija serija lasera popravlja oštećena tkiva, poput ožiljaka i akni. Iako nije novitet, sve veći hit je i pomlađivanje krvnom plazmom. Te i mnoge druge metode sve su više dostupne i u Hrvatskoj, a jeftinije su od bilo koje estetske operacije. “Stalno je u porastu potražnja ne samo za estetskokorektivnim zahvatima već i za rješavanjem zdravstvenih problema poput laserskog liječenja akni ili uklanjanje vena”, kaže nam doktor Dinko Kaliterna, osnivač Poliklinike Poliderma. Smatra da su ljudi postali svjesni da je dobar izgled presudan u dobivanju posla, bez obzira na druge kvalitete, te nerijetko dižu kredite da bi

dobili posao, pogotovo u Americi. “Za tretmane se odlučuju pretežno žene, a u posljednje se vrijeme bilježi i porast muške klijentele. Uglavnom je riječ o osobama u dobi između 20 i 60 godina iako se sve češće susrećem s klijentim koji su stariji od sedamdeset godina”, ističe Kaliterna, u čijoj su poliklinici dostupni svi najnoviji estetskokorektivni neoperativni zahvati, od lasera, radiovalova, punjača, preko pomlađivanja krvlju do brojnih drugih tehnologija, odnosno tretmana. BEZ NOŽA

“Trendovi u svijetu ukazuju da ljudi sve više traže neinvazivne tretmane po mogućnosti bez oporavka ili da neki tretman obave u pauzi između ručka. Zahvaljujući razvoju tehnologije i pri-


Brojne su mogućnosti, za one malo dubljeg, ali i za one plićeg džepa koji drže do svog izgleda, a ne žele se podvrgavati kirurškim zahvatima. Dermatolozi savjetuju počnete li s tretmanima u kasnim tridesetima velike su šanse da ćete zadržati dobar izgled puno dulje i bez odlaska pod nož

mjene posebnih pripravaka to je moguće”, dodaje. Tako, priča, ako želite ukloniti ožiljke od akni, većina klijenata može sutra otići na posao te s malo pudera prikriti tragove zahvata, a prije nekoliko godina za tako nešto oporavak bi trajao najmanje sedam do deset dana. “Sve veći broj kirurga bazira svoj posao na neinvazivnim zahvatima jer se rezultati koji daju neinvazivni tretman mogu mjeriti s rezultatima operacija s tim da nema komplikacija, anestezija, uz minimalni oporavak ako bude uopće potreban”, ističe Kaliterna. Teško je nabrojiti sve tretmane koji se traže, ali su uklanjanje dlaka, ožiljaka, strija, madeža, pigmentacije, kapilara ili vena najtraženiji. U posljednje je vrijeme izraženo zanimanje i za korekcijom podočnjaka, vrećica ispod očiju, podizanja kapaka, korekciju usana i oblikovanje lica, a u tome je najpopularniji takozvani PRP tretman pomlađivanja vlastitom krvlju. “Užasno me smeta kada ovu metodu zovu vampirski ‘face lift’ ili sličnim besmislenim nazivima. Naziv dolazi od skraćenice PRP (plasma rich platetelet), a koriste se trombociti, stanice odgovorne za zgrušavanje krvi s faktorima rasta. Ideja metode je izvaditi vlastitu krv i odijeliti je na tekući dio, plazmu, i stanični dio. Nakon obrade krv se ubrizgava”, objašnjava dodajući kako se ta metoda u kirurgiji koristi više od dvadeset godina. Koliko je učinkovita govori to da se koristi za zacjeljivanje rana, stvaranje novoga kolagena, ubrzavanja metabolizma, pomlađivanja kože, stvaranja novih krvnih žila uz brojne druge poželjne efekte u svrhu pomlađivanja. Tretman traje 45 minuta od vađenja i pripreme krvi do samog tretmana. VAMPIRSKI FACE LIFT

“Danas PRP metoda bilježi sve veći interes, i u estetskoj primjeni i u liječenju brojnih stanja poput rasta kose, smanjivanja strija, cijeljenje rana... Svaki dan sve je više primjera primjene PRP metode. Danas gotovo nema profesionalnog sportaša koji nije koristio ovu metodu u svrhu oporavka nakon ozljeda”, ističe Kaleterna, a kaže da je kombinacija PRP metode s matičnim stanicama još efikasnija. “Matične stanice, ovisno o tome kamo se ubrizgaju, pretvaraju se u tu vrstu tkiva. Kod pomlađivanja stvara novi kolagen čime znatno smanjuje bore, ožiljke, strije,... Najvažnije je poticanje rasta masnih stanica koje se gube starenjem u licu i tako nadoknađuje vo-

lumen što je glavni cilj pomlađivanja”, poručuje dodajući kako je to jedna od najboljih metoda za pomlađivanje područja oko očiju pogotovo bora i tamnih podočnjaka, a ujedno je i jedina metoda za nadoknadu volumena u području obrva i čela. “Rezultati su za 50 posto bolji nego da koristim samo laser, a oporavak je skraćen nakon tretmana od 60 do 80 posto”, tvrdi. Za PRP tretman pacijent bi trebao izdvojiti četiri do šest tisuća kuna, ovisno o količini plazme (četiri ili osam ml), što je velika ušteda u odnosu na punjače poput hijaluronske kiseline koji stoje od deset do dvadeset tisuća kuna. Osim PRP tretmana vrlo je traženo i zatezanje kože i oblikovanje tijela, pogotovo nakon poroda. S obzirom na početak ljeta i skidanja u oskudnije krpice najtraženiji su tretmani uklanjanje celulita, smanjivanje trbuha i oblikovanje tijela, a sve se više traže zamjene za liposukciju. MEZOTERAPIJA BEZ IGLE

“Velika je novost uređaj Med2contour, koji je prava zamjena za liposukciju jer daje trajne rezultate te odmah nakon prvog tretmana smanji obujam za oko 2,5 centimetra. Ljudi znaju na kraju tretmana pasti za dva do četiri konfekcijska broja i smanjiti obujam do 12 centimetara”, kaže Kaliterna, a cijena jednog tretmana kreće se od 500 do 1600 kuna, ovisno o području primjene. Vrlo je popularna i mezoterapija, metoda kojom se zateže koža, pomlađuje njezin izgled i stimulira proizvodnja kolagena. Bazira se na ubrizgavanju aktivnih tvari koje potiču cirkulaciju i izmjenu tvari te tako oslobađaju zarobljenu vodu i proizvode metabolizma, pospješuju rastapanje masnih naslaga i potiču učvršćivanje vezivnog tkiva i upravo ona sve češće zamjenjuje estetsku kirurgiju. I u nas je ta metoda sve popularnija, a sve se više primjenjuje najnovija varijanta mezoterapije, takozvana no needle mezoterapija koja je ugodnija od klasične i ne zahtijeva vrijeme oporavka. Metoda koristi električnu energiju kako bi se kroz kožu ubacio sastojak fosfatidilkolin koji izaziva razbijanje masnih stanica. To je poseban oblik mezoterapije bez igle koji je mnogo ugodniji za klijenta za razliku od klasične mezoterapije iglom gdje nakon tretmana ostaje 80-ak bolnih i dugotrajnih modrica pri čemu je svaki ubod jako neugodan.

in&out 2012./ljeto

31

Zbog svog sastava to je najdjelotvorniji oblik mezoterapije. “U našem salonu koristimo dva inovativna tretmana - uklanjanje celulita putem posebnog šećernog gela Pandhys u sinergiji s masažnom tehnikom. Šećerni gel ima efekt prirodne mezoterapije i vakum-masaže. Za uklanjanje celulita u sebi sadrži dva posto kofeina koji dodatno pospješuje uklanjanje štetnih tvari iz organizma”, objašnjava Tamara Krajač, vlasnica salona Palmaris. Osim toga, šećernim gelom bez kofeina u salonu rade i njegu lica koja posebnim pokretima istovremno ima i lifting i drenažni učinak. “Tretman sa šećernim gelom zbog svojeg sastava dubinski hidratizira i regenerira kožu”, kaže Krajač napominjući kako je takvu masažu uputno primjenjivati i nakon

UREĐAJ KOJI LIJEČI STRES “Veliki hit je i uređaj protiv stresa koji koristi infracrvenu energiju, kristal ametitis i negativne ione. Taj uređaj je razvila NASA za potrebe astronauta da se ne razbole tijekom boravka u svemiru. Uređaj dokazano smanjuje stres jer snižava kortizol hormona stresa te postoje brojni znanstveni radovi o tome”, ističe Kaliterna napominjući kako pored toga ima brojne druge učinke: potiče detoksikaciju tijela, potiče mršavljenje, uklanja glavobolje, jača cirkulaciju i drenažu, smanjuje upale i bolove te je posebno pogodan kod bololva u leđima i vratu.

estetskih zahvata na licu zbog izuzetno blagih pokreta te zbog jakog regenerirajućeg djelovanja šećernog gela.“Ova dva tretmana su idealne za osobe sve životne dobi te su posebno zanimljivi ljudima koji su pobornici prirodne kozmetike i prirodnog načina uljepšavanja”, ističe dodajući kako je cijena i jednog i drugog tretmana oko 100 kuna, a traje oko 30 minuta. Da bi se vidio rezultat potrebno je tri do šest tretmana. Najnovija serija lasera također popravlja tkiva lica, osobito ožiljke od akni, vidljive kapilare i proširene pore. Takav tretman u Britaniji stoji oko 200 eura a uskoro će biti dostupan i šire. Tu su i razni vitaminski tretmani za pomlađivanje i čišćenje lica koji koriste sondu koja uz pomoć struje širi vitamine A, C i E direktno na kožu, no u Hrvatskoj još nisu dostupni.


IZABERITE SVOJ POKLON PROIZVOD Prilikom kupovine bilo kojeg Dietpharm proizvoda, zatražite svoju Dietpharm 4+1 poklon karticu!

...jer tijelo prepoznaje najbolje! Samo u ljekarnama i specijaliziranim prodavonicama. www.dietpharm.hr savjetovaliste.dietpharm@atlanticgrupa.com Obrtnička 37, 10 437 Bestovje tel: 01/ 33 26 733

- Prilikom kupovine bilo kojeg Dietpharm proizvoda, zatražite svoju Dietpharm poklon karticu. - Kartica je važeća 3 mjeseca od datuma prve kupovine! - Sve proizvode potrebno je kupiti u istoj ljekarni. Svaku kupovinu, ljekarna će ovjeriti pečatom i potpisom. - Obavezno čuvajte račune kao dokaz kupovine!

- Nakon kupovine 4.-og proizvoda, popunjenu karticu s priloženim računima predajte ljekarni u kojoj ste ostvarili kupovinu i izaberite jedan od ponuđenih gratis proizvoda: Magnezij 375 šumeće tablete, Centravit® ENERGY tablete á 30, BIO-C 500® tablete, Ginko omega kapsule. - Poklon proizvode možete odmah preuzeti u ljekarni u kojoj je ostvarena kupovina.


(parfemi)

odabir i nanošenje mirisa jedan je od većih užitaka svakodnevnice

SLATKIV MIRIS USPJEHA TeksT: KATARInA LISEK/VLM FoTograFije: EPA, foToLIA, PxL

olite li se kretati u oblaku finog mirisa? U uredu, restoranu, kazalištu, muzejima ili trgovinama miješaju se brojni mirisi, a među njima, naravno, i oni najrazličitijih parfema. Mnogi se ljudi vole identificirati i očitovati po mirisima – a to nam pomaže i u pamćenju – pa su brojna sjećanja povezana upravo s mirisima… Nije bez razloga o tome pisao i Proust, koji je svoju “Potragu za izgubljenim vremenom” temeljio na sjećanjima uz okuse, npr. uz kolačić Madelaine, ali

mirisi su se već odavno uvukli u sobu za poslovne sastanke. i stoga nije čudno da je jedno od važnijih pitanja u industriji ljepote (i među teoretičarima kulture življenja) treba li u poslovnom okruženju miris biti jednostavan, ali suptilan ili pak unikatan i zapamtljiv? in&out 2012./ljeto

33


i uz mirise. I stoga nije čudno da je jedno od važnijih pitanja u industriji ljepote i među teoretičarima kulture življenja trebaju li nas mirisi okruživati i zasipati prostore u kojima se krećemo, ili moraju ostati samo naše zadovoljstvo, toliko diskretni da ih drugi mogu osjetiti tek u naznakama. I dok npr. u mediteranskim kulturama, a naročito francuskoj, vole jasno izražene hedonističke, erotizirane estetske stavove, znamo da mnogi – češće u anglosaksonskoj kulturi – ne odobravaju kada npr. iza žene ostaju lebdjeti mirisni oblaci njezina omiljena parfema. Zastupnici krajnje suzdržana korištenja toaletnih voda navode brojne dokaze za svoju tezu, a najčešći su oni poslovne i medicinske prirode. Tako npr. operni pjevači nikada navodno na posao ne nose mirise kako ne bi utjecali na vlastito neometano disanje, ali i na disanje partnera – što je ključni preduvjet za savršeno pjevanje. Dakle, ništa od Chancea za Carmen ili od Eau Sauvage za Don Giovannija.

Mon Parum Cheri od Camille Goutal zovu još i ‘power heels eau de parfem’

Nešto suptilnijim, ali snažnim autoritetom odiše Romantina iz kolekcije Juliette has a Gun

NEPOŽELJNI U UREDIMA?

U našem vremenu opsjednutom političkom korektnošću mirisi polako postaju nepoželjni na brojnim službenim mjestima. Kako izvještava podlistak o luksuzu Financial Timesa “How to Spend It”, nakon ulaska u novi milenij u brojnim kanadskim i američkim gradovima – u bolnicama, knjižnicama, na sudovima, u učionicama i autobusima – zabranjeno je koristiti bilo kakve mirise. Tako je npr. u lipnju prošle godine u Waterfordu u Connecticutu donesena odluka da, ako želite ući u gradsku vijećnicu, ne smijete biti pafirmirani. Na prvi pogled, rekli biste, O. K. jer mirisi su ionako subjektivna stvar – nekome Passion može biti Poison, pa i sama pomisao na to da ste prisiljeni provesti u zatvorenom prostoru s mirisnim “overdoseom” izaziva osjećaj gušenja. No što točno kvalificira i razlikuje agresivni miris od onog mirisa koji ćemo proglasiti “nepodobnim”, odnosno preagresivnim za javnost. Unatoč hitrim američkim zabranama tzv. Multiple Chemical Sensitivity – sindrom na koji se pozivaju zagovornici zabrane, a sastoji se od reakcija organizma na bilo kakav agens u okolišu, uključivši mirise – još je kontroverzan i zapravo medicinski stručnjaci s obje strane Atlantika odbijaju priznati njegovo postojanje. Ipak, oni koji se pozivaju na alergije, izazvane i najmanjim mirisom u zraku, tvrde da dobivaju glavobolje, mučninu, astmu, iritacije na koži, svrbež u očima i nosu, suze itd. Trebaju li možda i mirisi nositi zdravstvena upozorenja? Međunarodna organizacija za mirise The International Fragrance Association (IFRA) prilično je zabrinuta ovakvim razvojem događaja i pomalo orvelovskim zabranjivanjem korištenja mirisa. U suradnji s Istraživačkim institutom za sastojke mirisa u tijeku je testiranje mirisnih materijala koji nose alergenski potencijal. Do sada je neslavni IFRINOV popis

34

Mon Parum Cheri odabir je žene koja se osjeća sigurno s vlastitom seksualnošću

Sensuous Nude je drven, mošusan , topao i predodređen za osvajanje

Margaret Thatcher za svoj kabinet najviše je voljela Femme by Rochas

skupio 186 zabranjenih ili restriktivnih sastojaka, od moguće palete od tri tisuće, od kojih su mnogi poput npr. ružinoga ketona potpuno prirodnog porijekla. Iako dva posto svjetske populacije trpi kožne alergijske reakcije na određene mirise, ni jedna znanstvena studija do sada nije dokazala da inhaliranje mirisa dovodi do alergijske reakcije. “Ima anegdotalnih svjedočenja koji govore o nekim sastojcima mirisa koji izazivaju senzorne efekte, ali kliničke pretrage uvijek bi pokazale da to nema veze s alergijskom reakcijom”, kaže Stephen Weller, glasnogovornik IFRE. I nedavno istraživanje dermatologa Axela Schnucha, profesora na sveučilištu u Gottingenu, dokazalo je da udahnuti alergeni mogu izazvati reakciju samo kod već snažno senizibiliziranih ljudi, i to jedino ako je riječ o količini mirisa znatno iznad one koja se pojavljuje u svakodnevici.Iako znanost tek treba potvrditi opravdanost zabrana, kakve su in&out 2012./ljeto

se već dogodile u Detroitu, Waterfordu i Novoj Scotiji, krajnje diskretno nanošenje mirisa svakako je nova, brzorastuća etiketa korištenja parfema, smatra James Craven, koji se bavi sortiranjem mirisa u parfimeriji Les Senteurs u Portman Villageu. U kasnim osamdesetima pojavili su se verzije mirisa eau de parfum, jače od toaletnih voda, a slabije od čistih parfema. Jedan pritisak na sprej i žena bi bila sigurna da će cijeli dan odisati svojim omiljenim mirisom. Muškarci su pak počeli koristiti toaletne vode nakon brijanja umjesto visokoalkoholiziranih tonika koje također imaju znatno snažniji miris. I tako se nakon brijanja više ne koristi tekućina koja samo proizvodi škakljanje i žmarce na muškoj koži, već doista prave mirise, koji muškarcima dopuštaju da svoju osobnost predstave


(parfemi) pačulija i hrastove mahovine koji izvrsno pristaju uz besprijekorno krojena crna i mornarsko plava odijela. Margaret Thatcher npr. za svoj premijerski kabinet najviše je voljela Femme by Rochas – najbeskompromisniju kombinaciju citrusa, drveta i mošusa koju možete zamisliti od 1944. do danas. Rochasov legendarni miris bio je također inspiracija za Mon Parfum Cheri od Camille Goutal, tzv. power heels eau de parfum, čije nevino ime skriva tamnu i zavodljivu mirisnu težinu. Mon Parfum Cheri odabir je za žene koje se osjećaju ugodno i sigurno s vlastitom seksualnošću.

Mirisi za poslovno odlučivanje i atmosferu povjerenja

Ženama nekonvencionalni cvjetni mirisi odgovaraju znatno bolje od djevojačkih agresivno cvjetnih tonova. Tako npr. mirisi jasmina i narančinog cvijeta u Gelsomino Nobile od Acqua di Parma širi oko sebe entuzijazam, ali i mir, što je dobro za poslovno odlučivanje. Već je dugo prihvaćeno da mirisi citrusa i lavande stimuliraju koncentraciju i pojačavaju efikasnost. Nedavna studija profesorice menadžmenta Katie Liljenquist sa sveučilišta Brigham Young u Utahu pokazala je da je sprejanje ureda mirisom citrusa u zaposlenika pojačalo radnu disciplinu, a u igrama povjerenja u njih probudilo više fer ponašanja i velikodušnosti nego u kolega koji su svoje radno vrijeme provodili u prostorijama bez mirisa. Za ovu je svrhu odličan npr. Carthusijin Mediterraneo, koji spaja oštrinu limuna i živahnost zelenog čaja te stvara atmosferu povjerenja

mirisnom porukom. “Nema ničeg goreg nego muškarac ili žena nad kojima dominira njihov parfem”, smatra Craven i dodaje da takvi ljudi odaju dojam “kao da su previše trudili”, a to pak odaje nesigurnost. Jedini socijalno prihvatljiv način nošenja parfema za Cravena je onaj maksimalno diskretan – miris je tako potisnut da ga jasno osjeća samo osobna koja ga nosi.

OVdJE SAM!

Tako purističkom i strogom shvaćanju luksuza predstavnici parfemske industrije oštro se suprotstavljaju. “Moram se nasmijati na tu ideju da je miris toliko intimna stvar, da ga jedino sami možete osjetiti. A zašto bi se ljudi onda uopće parfimirali?” pita se Karyn Khoury, potpredsjednica Odjela razvoja mirisa u Estee Lauder, koja je i sama sudjelovala u stvaranju legendarnih mirisa poput Beautifula i Aramisa za muškarce. Tako je Karynin novi ženski miris Sensuous Nude drven, mošusan, topao i predodređen da osvaja. “Istinska svrha mirisa je da stvori auru oko osobe, kreira njezinu prisutnost i stav”, tvrdi Khoury. “Nosim parfem kako bih rekla: ‘Ovdje sam!’” slaže se i Camille Goutal, parfimer kod Annick Goutal. “Mislim da mi nošenje mirisa koji volim, u koji imam povjerenja, donosi određenu prednost, naročito na financijskim sastancima na kojima se osjećam nesigurnom.” Ipak, Goutal priznaje da dok je seksualna tenzija i blaga provokativnost dio “French way” poslovnog ponašanja, sama nikad ne bi stavila agresivan miris za poslovni sastanak u Japanu ili sjeveroistočnoj Aziji. Ne bi to učinio ni Vincent Jeanniard, operativni direktor mirisa u Christian Dioru. “Uopće se ne parfimiram kada razgovaram s azijskim kolegama. Naročito na snažnije mirise gledaju

kao na formu zagađenja – intruzivnu i nepristojnu.” Čak i Khoury nevoljko priznaje da je uzdržavanje od jakih mirisa ubrzano postaje konvencijom i u Americi. “Moramo paziti i održavati finu liniju između senzualnog i previše očevidnog privlačenja pažnje. Rekla bih da je pravi problem u tome što su ljudi zaboravili kako adaptirati karakter i intenzitet mirisa društvenom kontekstu tako da ja na ovu temu ne gledam kao na dilemu – nositi ili ne nositi miris – već koji miris nositi, za koji se parfem odlučiti u određenoj prilici?” I zato, ako se miris već i uvukao u sobu za poslovne sastanke, pitanje je kakav treba biti, naročito nakon što je miris viskija i cigara već odavno protjeran, također u borbi za zdravlje i političku korektnost. Treba li u poslovnom okruženju miris biti jednostavan, ali suptilan ili pak unikatan i zapamtljiv? Parfemi, baš kao i moda, otkrivaju vitalne informacije o osobi, o karakteru, stilu, ali i potencijalnim namjerama. Parfimeri će se brzo složiti da kao što ni žene ni muškarci na važan poslovni sastanak neće obući poderane traperice niska struka, tako je sigurno da neće staviti ni neki mladenački voćni miris koji bi ih mogao predstaviti kao tinejdžere. Pa kako to onda miriše uspjeh, koja mješavina nosi tu čarobnu kombinaciju? Craven smatra da “uspješni” mirisu odišu sigurnošću i bogatstvom, a da pritom ne pretendiraju da “potope” sve druge mirise oko sebe. Najčešće su s citrus notom, nakon koje slijede miris drveta i mahovine, što odaje toplinu, a u pozadini se osjeća mošus koji je sladak, pudrast i animalan. “Bogat, skup i autoritativan, takav miris evocira baršunaste zavjese, fine fotelje iz kućnih biblioteka, daje vam osjećaj odraslosti i ukorijenjenosti.” Za žene su to mirisi klasične ruže,

in&out 2012./ljeto

VLASTITI UŽITAK

Nešto suptilnijim, ali još snažnim autoritetom odiše Romantina, miris iz kolekcije Juliette has a Gun s pomirdbenim tonovima vanilije, svježe ruže i pačulija. Energizirajući citrus i fini miris sandalovine dominira Patchouli Imperialom, novim mirisom La Collection Privee by Christian Dior – i osobnim Jenniardovim favoritom – temperiran je s tračkom ruže i kao takav pristaje i ženama i muškarcima. “Ovakvi elegantni i složeni mirisi njihovim nositeljima donose intelektualni sjaj i sigurnost, ali to ne znači da buket prekrasnog cvijeća ne može intrigirati, naravno, ako ne miriše previše snažno i odmah prepoznatljivo”, tvrdi Craven zagovarajući floralne note naročito kod muških mirisa koji često i predvidljivo jednoliko mirišu na svježi sapun. Diorov stručnjak Jeanniard vjeruje da je upravo taj floralni “touch” karta uspjeha Žene paru mirisu Dior Homme, urbanom i pudrastom, s dodi- fem trebaju rom irisa i ćilibara, koji drži nanositi na u svojem ormaru. “Upravo taj dodir femininog zapravo vrat i oko pokazuje maštovitost, mo- ramena, a gućnost kreativnog mišljenja i odlučnost da se preuzme muškarci rizik. Uvijek bih imao više na zapepovjerenja i radije bih slušao takvog čovjeka nego nekog šća i ispod s klasičnim mačo-mirisom”, košulje – kaže Jeanniard. Unutar ove kažu olfaktorne uredske i poslovne politike Craven je uvjeren da stručnjaci u odabiru mirisa vaša težnja za potvrdom poslovnog okruženja ipak uvijek mora doći tek nakon što ste u odabiru svojeg parfema zadovoljili vlastiti užitak u mirisu. Jer ako doista volite svoj parfem, onda ujutro ne možete dočekati trenutak da ga nanesete, a zatim se cijelog dana osjećate sigurni i sretni i “plovite” s njim sigurno kroz sve probleme koji vas čekaju.

35


Promo

Laserska korekcija vida za novu kvalitetu života

O

sobe koje su laserom korigirale vid tvrde da im je ta kratka i bezbolna operacija promijenila život. Zahvaljujući njoj, mogli su odbaciti naočale i leće – oftalmološka pomagala koja nam posebno smetaju ljeti. LASIK - suvremena metoda skidanja dioptrije “Laserskoj operaciji može pristupiti velik broj osoba koje imaju poteškoće s vidom. Laserskom se korekcijom vida odstranjuju kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Osobe koje se žele podvrgnuti operaciji trebaju imati navršenih osamnaest godina te zdrave oči, tj. ne smiju imati oboljenja mrežnice, ožiljke na rožnici, glaukom i druge očne bolesti”, ističe dr. sc. Nadežda Bilić iz Poliklinike Bilić Vision u Zagrebu. Ta oftalmologinja, iza koje je devetogodišnje iskustvo u laserskoj korekciji vida, otkriva da ope-

skog skidanja dioptrije, u svijetu je operirano više od 35 milijuna ljudi.

raciji pristupaju ljudi različitih dobi i zanimanja. Zajedničko im je u prvom redu da žele podignuti kvalitetu života. Skidanje dioptrije uz pomoć excimer lasera primjenjuje se više od dvadeset godina, a LASIK-om, suvremenom metodom laser-

Brz oporavak uz sjajne rezultate U Poliklinici Bilić Vision tjedno se operiraju deseci pacijenata, a dr. Bilić ističe da je za oporavak potrebno osigurati nekoliko dana. Točne upute kako se pripremiti za operaciju pacijent dobiva već tijekom pregleda. Nakon operacije pacijent mirno može otići kući, a ostatak života čak 90% operiranih nema problema s dioptrijom. U Poliklinici Bilić Vision nedavno je vid korigirala i Vlatka Pokos. Za operaciju ima samo riječi hvale – u voditeljskim angažmanima više neće muku mučiti s iščitavanjem sitnih slova, a punim će plućima uživati i u nadolazećem ljetu.


(+parfemi)

Ljetni mirisi za nju Vruće ljetne noći i isto takvi dani samo što nisu zavladali. Prepustite se svježoj infuziji cvjetnih i/ili voćnih mirisa, ovisno o tome što vi ili vaš odabranik više voli....

4.

1.

5.

3. 1. Citrusno-cvjetni koktel začinjen vanilijom odličan je izbor za one koji se spremaju u noćnu avanturu. Armani Code Luna, EdP 50 ml 495 kn 2. Cvjetne note kremastog irisa, mošus i pačuli podsjećaju na Mediteran i navještaju dolazak ljeta. Dolce&Gabbana Light Blue Dreaming in Portofino, EdT 50 ml 569 kn 3. Sinergija nota hrastove mahovine, labdanuma, pačulija i bergamonta – novi osvježavajući Dior Miss Dior Eau Fraiche, EdT 50 ml 509 kn 4. Za pravo ljetno osvježenje uz sjećanje na neka stara vremena poslužit će nova “zelena” varijanta poznatog nam mirisa. Chloé L’Eau de Chloé, EdT 50 ml 549 kn 5. Kombinaciju intenzivno cvjetno-drvenastih mirisa koji odišu svježinom i ženstvenošću pronaći ćete u Armanijevu novom mirisu. Acqua di Gioia Essenza, EdP ml 570 kn 6. Nezaboravan trag crvene maline savršeno nadopunjuju senzualni kašmir i prozračne note ljubičice. Avon Eternal Magic Enchanted EdT 125 kn 7. Nakon parfemske vodice Givenchy je za ljubiteljice ovog mirisa pripremio i nešto laganiju, ljetnu varijantu. Givenchy Eaudemoiselle Eau Fraiche, EdT 50 ml 410 kn 8. Neobična kombinacija bijelog suncokreta i hibiskusa uz bogatu aromu cedrovine i sandalovine jamči vječnu ženstvenost. Lacoste Pour Femme, EdP 50 ml 499 kn 9. Očaravajuća kombinacija trešnjinog cvijeta i slatke vanilije u novom atraktivnom proljetnom ruhu. Nina Ricci Nina Fantasy, EdT 50 ml 404 kn 10. Kombinacija irisa, jasmina i bijelog mošusa uz dodatak naranče... Probajte pudrastu inačicu omiljenog mirisa legendarne Coco. Chanel No. 19 Poudre, EdP 50 ml 600 kn

2.

7. 6.

10.

9.

8.

in&out lipanj/2011.

37


(+parfemi)

Ljetni mirisi za njega

3.

1. 2.

Lagan, svjež miris vječnog romantika ili seksi, muževan sportaš? Izrazite svoju muževnost uz pomoć mirisnih noviteta dostupnih na našem tržištu 1. Prisutan je trag kolonjske vode, esencija sicilijanskoga bergamota i slasna oštrina grejpa. Nova svježa parfemska voda Armani Acqua di Giò Essenza, EdP 40 ml 480 kn 2. Osvježavajuće top-note citrusa u kombinaciji s ružičastim paprom, ambrom i pačulijem kreiraju novi drvenasto vodeni miris. Dolce&Gabbana light blue Living Stromboli, EdT 40 ml 405 kn 3. Znati što si i u što vjeruješ te imati hrabrost da svoja uvjerenja nosiš na sebi profil je odvažna muškarca za kojeg je kreiran novi miris Diesel Only the brave, EdT 50 ml 375 kn 4. Svjež “prasak” sicilijanskoga limuna zajedno s tanzanijskim đumbirom. Novi Christian Dior Homme Sport, EdT 50 ml 479 kn 5. Laganiji i svježiji od svojih prethodnika, treći miris iz muške linije The One kreiran je za aktivne i dinamične muškarce. Dolce&Gabbana The One sport, EdT 100 ml 654 kn 6. Zaštitne note citrusa i mente uz dodatak putenog ambroksa, elegentnog vetivera i zavodljivog tamjana. Armani Code Sport Athlete, EdT 75 ml 465 kn 7. U srcu zelene i cvjetne note bosiljka i lista ljubičice sa začinjenim bijelim paprom iz Madagaskara. Moćan i “eksplozivan” YSL L’Homme Cologne Gingembre, EdT 60 ml 370 kn 8. Energetirajući spicy crni papar u kombinaciji sa seksi drvenastim mošusom. Chanel Allure Homme Sport Eau Extréme, EdT 50 ml 472 kn 9. Prava energetska “bomba” sastavljena od oštra ružičastog papra i svježega grejpa eksplodira trenutačno. Viktor&Rolf Spicebomb, EdT 50 ml 499 kn 10. Note džina i votke koje sadrži odražavaju stil njujorške partijanerske elite. Želite li tako mirisati, isprobajte novi Carolina Herrera 212 VIP Men, EdP 50 ml 536 kn

6. 5.

4. 7.

10.

9.

8.

in&out ljeto/2012.

39


veseli šušur Maskote EURA 2012., folklor, dobrodošlica na svakom koraku u gradovima domaćina

40

in&out 2012./ljeto


(nogomet)

Zaboravimo sve

Počinje Euro 2012. Svi oni koje (ni)je ‘ubila’ svjetska ekonomska kriza doživjet će kolektivnu amneziju. Počinje najvažniji događaj kontinenta najvažnije sporedne stvari na svijetu i nema te ekstaze koja se može usporediti s božanstvima travnatih arena

TeksT: Goran Čop/VLM FoTograFije: Epa, pXL

V

eseli šušur i kreativni žamor okupirali su zagrebačku zračnu luku Pleso tog 16. travnja 2007. godine. Sudarali su se prvaci političke scene s aktivnim i umirovljenim nogometnim asevima, direktori najmasivnijih domaćih kompanija s najumnijim glavama Hrvatskoga olimpijskog odbora, mažoretkinje su veselo lupkale čizmicama na tonove lakonotnih budnica, a hostese izgledale kao “milijun dolara”... Silan pobjednički mentalitet bio je osovljen na najčvršće garancije svakojakih brbljavaca da će se krema najpopularnijeg sporta današnjice okupiti na obalama jadranskog i panonskog mora u rano ljeto pet godina poslije. A kad ono – šok i nevjerica,

in&out 2012./ljeto

41


netko je u zapanjena lica podunavskih naivčina bacio pun lavor studene vode. Mala kazaljka na Patek Phillipeu tada nedodirljivog predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera nije protrčala ni dva puna kruga, a u velškom Cardiffu naša hrvatsko-ugarska nagodba novog doba nije prigrlila privrženost baš ni jednog od dvanaest apostola Europske nogometne federacije (Uefe) na čelu sa svježe izabranim prvim čovjekom, slavnim francuskim nogometašem Michelom Platinijem. Teško povjerovati, ali nije pomoglo ni rubno psihotraumatsko urlanje “Uefa, Uefa,..” u izvedbi alfe i omege Zdravka Mamića na kraju isporuke naše natječajne dokumentacije. Sanader je, još dok su mu obrazi bridjeli od teške šamarčine Uefinih glasača, naumio jednom za svagda iz nogometa najuriti bugojanskog opsjenara Vlatka Markovića, ali je prikočio kad je doznao da nogometna eksjuristička supervlada iz Nyona gadno kažnjava nacionalne nogometne saveze gdje politika vedri, oblači i kadrovira. U zrakoplovu za Zagreb nije bilo kandidata ni za rezanje svih onih gotovo ratnih rezervi kulena i pršuta predviđenih za slavlje, a nije isključeno da netko ne bi u letjelici i janjca okrenuo i tokajcem zalijevao. autsajderi

Dok je tužna blues-karavana lipsala na jugoistok kontinenta, u Cardiffu su se opako opustili pobjednici tih vrlo čudnih izbora za organizaciju Europskoga nogometnog prvenstva 2012. godine. Zinula je nogometna Europa kad je Platini iz goleme kuverte izvukao cjeduljčinu s imenima Poljske i Ukrajine, jer su te zemlje otvoreno slovile kao izraziti autsajderi i koreografija izborima u kojima se glavna nagrada čuvala za Hrvatsku/Mađarsku, odnosno Italiju. Nikad dovoljno oprezni i diplomatični Vlatko Marković odmah je aludirao na izvjesna nečasna posla, ali još brže sam sebe demantirao pa je ostalo visjeti u zraku na što je zapravo mislio i dokle su sezale njegove slutnje. U konspiracijskim analizama udomaćila se varijanta da su prebogati ukrajinski oligarsi braća Surkis (Grigorij je predsjednik Ukrajinskog saveza, a Igor šef kijevskog Dinama) i gazda donjeckog Šahtara Rinat Ahmetov aranžirali male znakove pažnje glasačima, a pod ljupkim mašnama nisu bile samo značke, zastavice, šestinski kišobrančići i licitarska srca. No i tu legendu pomalo izjeda vrijeme jer je Euro 2012. zakucao na vrata. Još kad bi samo bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko iz sivila tamnice prestala slati svakojake poruke s implicitnim ukazivanjem na teške korupcijske pothvate tijekom dobivanja i organiziranja Europskoga nogometnog prvenstva. I tako, unatoč svemu i svačemu, nastao je projekt “Creating History Together – Razem Tworzymy Przyslošæ – Tvorymo Istoryu razom”. Poljaci i Ukrajinci su se odvažno bacili u

42

‘creating history together’ Iako su slovili za autsajdere, Poljska i Ukrajina dobile su organizaciju EURA 2012

avanturu stoljeća i zajedničko ispisivanje novih stranica povijesti. Ono što je zadesilo svijet s apokaliptičnim zbivanjima na Wall Streetu i osjetnim smanjivanjem kalorija u obrocima u lounge-barovima londoskog Citya 2008. više je nego udvostručilo goleme izazove pred zemljama s nestabilnim ekonomijama i gomilom društveno socijalnih relikata iz razdoblja prije obaranja Berlinskog zida. Kad se sagledaju svi troškovi, računa se da će poljski i ukrajinski građani ovu megalomansku pustolovinu platiti između sedam i devet milijardi eura, ispada da možemo komotno na Kamenitim vratima zapaliti svijeću u znak zahvalnosti što nam je Platinijeva družina onog dana u Cardiffu pokazala palac dolje. Naravno, gradovi domaćini in&out 2012./ljeto

su općenito restaurirani, stadioni izgrađeni ili postojeći modernizirani, aerodromi osuvremenjeni, ceste i pruge proširene i civilizirane. To će ostati kad šesnaest najboljih reprezentacija Staroga kontinenta napusti Poljsku i Ukrajinu, međutim oni koji pušu na hladno nakostriješeno čekaju da se državama dogodi nešto slično poput Grčkoj, u čijem recentnom debaklu velik doprinos imaju i nezamislivi dugovi koji su ostali nakon organizacije Olimpijskih igara 2004. godine. paprene cijene

Možda domaćini ipak nekako uspiju izbjeći takav scenarij uvaže li bijesne poruke koje im je u nedavnoj viziti uputio sam Platini. Rudlavi


(nogomet) INDUSTRIJA NOVCA

dobro društvo Vlasnici kafića trljaju ruke jer se promet za vrijeme prikazivanja tekmi ustostručuje

marKetiNG Jumbo plakati prisutni su u svim većim gradovima domaćina Europskog nogometnog prvenstva

“galski pijetao” je pomahnitao kad je od touroperatora čuo da su u pojedinim sredinama cijene smještaja, hrane i ugostiteljskih usluga uopće udeseterostručene! Doručak i noćenje u pristojnom hotelu donedavno su stajali 60 eura, a sada ravno 600, boršč više nije 15 već 140 eura, pivo će biti preskupo čak i Šveđanima i Englezima, pa se korak po korak među navijačima stvara jak revolt i sve glasnije razmišlja o bojkotu, a to Uefa hoće-neće mora spriječiti jer prazne tribine ne dolaze u obzir. Problema ionako ima napretek jer zbog navodnog premlaćivanja navedene utamničene “plinske princeze” Timošenko gomila europskih državnika otkazuje letove za Kijev, a i sve glasnije udruge civilnog društva na dnevnoj bazi izvode prosvjednič-

Uefa je i nadalje nedodirljiva, neukrotiva i neuništiva industrija novca. Samo po fakturi ovog prvenstva Platinijevi su rizničari već ukalkulirali 1,3 milijarde eura – 62% su prihodi prodaje TV i radijskih prava, 22% su sponzorski novci, a svega 9% je incasso od ulaznica. Sve reprezentacije koje su osigurale nastup na završnom turniru u Poljskoj i Ukrajini već su zaradile osam milijuna eura, svaka pobjeda će biti honorirana s dodatnih milijun, plasman u četvrtfinale s dva milijuna, polufinale dodatnih tri, finalist će dobiti 4,5, a novi europski prvak 7,5 milijuna eura. Maksimalna teoretska zarada savezu pobjedniku je 23,5 milijuna eura. Izbornik hrvatske selekcije Slaven Bilić, njegovi učenici i suradnici će asimetrično podijeliti 40% zarađenog novca, dok će 60% ući u blagajnu Rusanove ulice.

sa štitom il’ bez štita Hoće li se Bilić od hrvatske reprezentacije oprostiti velikim rezultatom?

ke performanse kako bi ukazale na pripremu potpuno opremljenih kampova za djelatnice u najstarijem zanatu. Kasni i isporuka zozulica, maloga ukrajinskog puhačkog instrumenta, čiji dublji ton ne bi trebao biti onako iritantan poput vuvuzela u Južnoj Africi prije dvije godine. U Poljskoj je pak ovih dana najvrelija tema nedostatak oko osam tisuća policijskih specijalaca, koji bi trebali održavati red i mir, jer jakoj domaćoj huliganskoj sceni već cure sline. Šampionat se otvara utakmicom Poljska – Grčka 8. lipnja (na dan izlaska ovog broja) na travnjaku prekrasnog stadiona (kapaciteta 60.000) u Varšavi i u sljedećih trideset dvoboja trajat će potraga za novim vladarima nogometne Europe. Uz Varšavu izabrane vrste i njihove in&out 2012./ljeto

simpatizere ugošćuju Poznanj (42.000 sjedalica), Gdanjsk (42), Wroclav (39), te u Ukrajini Lavov (38), Harkiv (44), Donjeck (52) i Kijev u kojima će se igrati veliko finale (70). Nakon razularene eksplozije svih mogućih troškova za putnike namjernike cijene ulaznica za utakmice više i ne izgledaju tako papreno. Ulaz za predstave u prvoj grupnoj fazi bit će moguć za 30, 70 i 120 eura, četvrtfinale 40-80-150, polufinale 45-150-270, dok će finale biti uživo vidljivo iza 50, odnosno 330 i 600 eura. Ako koga žulja gužva u lisnici, mogao bi biti zainteresiran za ulaznice iz “prestige” klase – platinum propusnica s foteljom u raskošnoj loži te prikladnim jelovnikom i biranim pićima uz intrigantan osmijeh atraktivne domaćice stoji 1950 eura po meču, a gold propusnica s tek nešto slabije izraženim luksuzom može se nabaviti po 1000 eura. navijačka strast

Kada igraju momci u dresovima s pepita uzorkom, proda se 700% više piva nego inače, sokova 420%, grickalica 360%

Hrvati nikad u povijesti nisu bili manje zainteresirani za odlazak na veliku nogometnu smotru. One koje nije ubila očigledno je da je kriza bacila na koljena pa se otprilike dva tjedna prije početka Eura prodalo tek nešto više od dvije tisuće kompleta posredstvom Hrvatskoga nogometnog saveza, ali će tribine nesumnjivo ipak biti kockasto uniformirane jer se čeka najezda dijasporskih snaga iz nedalekog susjedstva. Nema sumnje da će s početkom prvenstva buknuti plamen navijačke strasti, prodati stari djedov sat i mnogi u zadnji tren pinklec na rame i put pod noge. Priča se da će mnogi tifosi naše repke bazni logor podignuti u Berlinu. Bilićeva četa ide na Irsku 10. lipnja u Poznanju, četiri dana poslije na istom travnjaku igramo s Talijanima, a 18. lipnja na zelenom tepihu PGE Arene u Gdanjsku igramo s braniteljima naslova, Španjolcima, za prvo mjesto u skupini i lakši put u četvrtfinalu. Plasmanu nogometne reprezentacije na završni turnir u uredima predsjednika uprava velikih trgovačkih lanaca obilato se nazdravlja. Postoji izvjestan poslovni grafikon. Kad igraju momci u dresovima s pepita uzorkom, proda se 700% više piva i radlera nego inače, sokova 420%, grickalice imaju 360% prodajnog rasta, catering procvjeta.

43


(fenomen)

JaGOde Sa ŠLaGOM svake godine pojede se 28 tona jagoda i 7000 litara šlaga

KRaLJeVSKa LOŽa Danas je naklon obavezan samo ako je u loži kraljica ili princ (Charles)

tuRniR nad tuRniRiMa ... ili kako ga mnogi zovu ‘svečanost masovne potrošnje’

Wimbledon mnogo više od tenisa 44

in&out 2012./ljeto


henManOV bReŽuLJaK Mjesto je gdje stotine ljubitelja bijelog sporta prati mečeve

POMiČni KROV kada je izgrađen 2009. godine, izazvao je veliku senzaciju

Čim čovjek kroči u wimbledonski teniski kompleks, ostaje zapanjen njegovom grandioznošću. Riječ je o mikrokozmosu koji dijele tenis, stari anglosaksonski običaji i klasne razlike TeksT: OzRen POdnaR/VLM FoTograFije: ePa

Ovo posljednje opaža se čim se prođe kroz vrata broj jedan. Stotine ljubitelja bijelog sporta tiskaju se pred divovskim ekranom na Henmanovu brežuljku, lokalitetu nazvanom prema zadnjem velikom engleskom tenisaču, Timu Henmanu. Iako se pred ekranom okupljaju većinom ljudi bez ulaznice za tribine, njihova lica odražavaju oduševljenje kao u djece koja šeću Disneylandom. Tu su cijele obitelji koje upijaju iskustva da bi ih prepričavale unucima. Pred središnjim terenom (Centre Court), gdje se igraju najvažniji mečevi turnira, nalaze se prostorije za sastanke, opuštanje i restorani za ljude s ulaznicama. Iako se cijena jedne ulaznice za središnji teren kreće od 400 do 1100 kuna, ovisno o danu, ni u ovim kriznim godinama ni jedna ne ostaje neprodana. Luksuz u zoni pred središnjim terenom pada u sjenu u usporedbi s raskoši zone namijenjene članovima All England Cluba, institucije koja organizira turnir u Wimbledonu. Punim imenom All England Lawn Tennis And Croquet Club, ovaj 144 godine stari privatni klub okuplja pripadnike jet-seta zaljubljene u tenis. Njegovi članovi – njih 350 punopravnih i 100 pridruženih – imaju pravo igrati na vimbledonskim terenima, od kojih su neki otvoreni cijele godine, i kupiti po dvije ulaznice za svaki dan

turnira. Izuzetno je teško domoći se članstva jer je molitelj obvezan priložiti preporuke od četiri aktualna člana, od kojih dvojicu mora poznavati najmanje dvije godine. Dakle, zatvoreno društvo za elitu. Pokroviteljica kluba je kraljica Elizabeta, a predsjednik mu je princ Edward, vojvoda od Kenta.

i standard. Najmanje zahtjevni i najslabije potkoženi uputit će se prema Food Courtu gdje se služe besplatne kobasice na masnoj kartonskoj podlozi; u prostranom kompleksu središnjeg terena na maniju su otmjena jela. Osim po travi, obveznoj bijeloj odjeći za natjecatelje, jagodama sa šlagom i šampanjcu, Wimbledon je čuven i po civiliziranim redovima. Nitko poput Engleza ne zna mirno i krotko čekati u redu, bila kiša ili sunce. Narod stoji u redu i za ulaznice za Henmanov brežuljak gdje masa fanova plićeg džepa gleda mečeve na ekranu od prvog do zadnjeg dana. Najduži je red uoči muškog finala, koje se igra 14. dana turnira, a najjeftinija ulaznica za “brežuljak” stoji 130 kuna, devet puta manje nego za sjedalo na tribini središnjeg terena.

Ujedinjeni jagodama

Restoran u All England Clubu izravno je nadzemnim prolazom povezan sa središnjim terenom pa obični smrtnici mogu vidjeti članove kako se šeću s jednoga kraja na drugi u cipelama od skupog antilopa, kojemu ne može nauditi ni engleska kiša. Upečatljiva je spoznaja da se pripadnici raznih skupina koje pohode turnir u Wimbledonu međusobno ne miješaju – svatko poštuje svoje mjesto određeno društvenom klasom i platežnom moći. Jedino što ujedinjuje sve posjetitelje su jagode sa šlagom; i u zoni za osobito važne goste i na Henmanovu brežuljku porcija stoji jednako, nešto manje od 30 kuna. Svake se godine za vrijeme turnira pojede 28 tona jagoda i 7000 litara šlaga. Wimbledon je svečanost masovne potrošnje, na koju su organizatori s pravom ponosni. Prema Guardianu, prošle je sezone posluženo 337.000 jela ne računajući 190.000 sendviča i 32.000 porcije ribica s pomfritom – 223 porcije na sat. Hrana je zalivena sa 200.000 čaša osvježavajućih napitaka, 100.000 krigli piva i 25.000 boca šampanjaca. Svaki sloj posjetitelja naći će nešto za svoj ukus

gdje sU britanski asovi?

Osim po travi, obveznoj bijeloj odjeći za natjecanje i šampanjcu, Wimbledon je čuven i po civiliziranim redovima in&out 2012./ljeto

45

Cijena ulaznica i hrane za mnoge je posjetitelje manji dio troška, jer ih mami sva sila privlačnih proizvoda. Dućan u sklopu središnjeg terena nudi kupcima širok raspon zavodljivih stvarčica koje imaju veze s turnirom. Za jednu loptu s kojom se igralo na turniru valja izdvojiti funtu, za kompletno muško tenisko odijelo kakvo nosi Roger Federer 1800 funti. Po istoj se cijeni možete odjenuti i kao glavni sudac. Prošlog je turnira prodano 18.000 privjesaka za ključeve u obliku žute lopte, 13.000 ručnika i 8000 ručnih traka znojnica. Prije dvije godine turnir je donio zaradu od 31 milijun funti, što znači da je već pokriven trošak od 80 milijuna fun-


(fenomen)

125

Dosad održanih prvenstava Wimbledona. Prvo je održano 1877., a ovo koje počinje u ponedjeljak 25. lipnja bit će 126.

10

Broj godina u kojima se turnir nije održao: od 1915. do 1918. te od 1940. do 1945. zbog svjetskih ratova

rekOrD Češka Amerikanka Martina Navratilova zgrnula je 20 wimbledonskih trofeja

ti, koliko je 2009. stajao pomični krov na središnjem terenu. Od inauguracije krov se pretvorio u jednu od zvijezda turnira. Kad se mehanizam pokrene i kad krov prekrije cijeli teren, čuju se uzdasi divljenja i odjekne pljesak. Zaslužen, jer zahvaljujući krovu kiša – još jedna tradicija – više ne ometa glavni program turnira. Zarada od turnira počela je ozbiljno rasti u ranim devedesetima pa se utrostručila između 1990. i 1994., slučajno u vrijeme proboja Gorana Ivaniševića u svjetsku elitu. Zarada od Wimbledona ne pokriva samo prohtjeve organizatora i sudionika, već i brojnih drugih institucija, primjerice britanskog Lawn Tennis Associationa (LTA, Savez za tenis na travi). A ta je institucija najbolnija točka britanskog tenisa.

16,06 200 Nagradni fond u milijunima funti narastao je za 1,46 milijuna u odnosu na 2011.

Najzvučniji teniski turnir svijeta i jedini travnati Grand Slam okružen je sjajem, zanimljivostima i tradicijom

Broj gledatelja koji su platili ulaznice da vide prvo finale. Igrali su domaći igrači Spencer Gore i William Marshall, a Gore je pobijedio sa 6:1, 6:2 i 6:4.

7

Toliko su puta turnir osvojili muški rekorderi Pete Sampras (SAD) i William Renshaw (UK).

9

Broj pojedinačnih naslova najuspješnije tenisačice Martine Navratilove.

20

Navratilova i Billy Jean King skupile su po 20 trofeja svaka, računajući i parove.

TrenuTak slave Prošle godine svjetskom ‘reketu’ br. 1, Novaku Đokoviću uspjelo je osvojiti turnir

Tradicija je (uglavnom) sveta

Ujedinjeno Kraljevstvo, a osobito Engleska, mjesto je gdje se jako štuje tradicija. Prvenstvo u Wimbledonu jedini je turnir u kojemu se zahtijeva da natjecatelji oba spola budu odjeveni isključivo u bijelo. Turnir uvijek počinje šest tjedana prije prvog ponedjeljka u kolovozu i traje 14 dana. Tradicija određuje da se ne igra na Middle Sunday (nedjelju u sredini), koja ove godine pada na 1. srpnja. Povremeno vremenske neprilike izazovu puno odgoda u prvom tjednu pa se zbog nadoknade ipak igra i te nedjelje. Oslovljavanje natjecatelja također je podlijegalo tradiciji. Do 2009. žene se oslovljavalo s Miss ili Mrs kad su organizatori bez službenog objašnjenja izbacili te oznake i zamijenili ih imenima tenisačica. Neslužbeno, promjena je uvedena da se ukloni razlika između oslovljavanja muškaraca i žena. Još jedna tradicija koja je srušena bilo je ukidanje obveznog naklona kraljevskoj loži od 2003.

slab ‘urod’

Veliki se iznosi svake godine slijevaju u LTA na ime razvoja tenisa u Velikoj Britaniji, s fantastično skromnim rezultatima. Konkretno, od 1994. je LTA od

46

in&out 2012./ljeto


223

Mečevi koje je dobio Francuz Jean Borotra.

326

Broj pobjeda koje je ostvarila Navratilova, Čehinja s američkim državljanstvom.

110

Toliko godina Slazenger opskrbljuje turnir lopticama. Ta je britanska tvrtka jedna od 13 koje sponzoriraju Wimbledon.

17

Godine koje je imao Boris Becker 1985., najmlađi muški osvajač Wimbledona.

15

Dob najmlađe pobjednice u ženskoj konkurenciji, Britanke Lottie Dod.

Wimbledona primio 476 milijuna funti (550 milijuna eura), a u tom je razdoblju britanski tenis svojim snagama proizveo samo jednog tenisača koji se probio u svjetski top 50 – Tima Henmana. Škot Andy Murray (25) nije isključivo britanski produkt; formirao se djelomično u Barceloni gdje je od 15. godine trenirao u školi Emilia Sancheza, bivšega svjetskog broja jedan. Takav nerazmjer između bogatstva kojim je britanski tenis obasut i siromaštva rezultata izvor je nebrojenih izljeva ironije lokalnog tiska i samih navijača. Svake se godine ponavlja tužna činjenica da je zadnji put jedan Britanac – Fred Perry – osvojio Wimbledon daleke 1936. godine.

10.39 8 Vrijeme kojim je završio najkasnije odigrani meč na središnjem terenu između Andyja Murraya i Stanislasa Wawrinke 2009.

Toliko je milimetara visoka trava na svih 19 terena na kojima se odigrava turnir.

Goranov jedinstven pothvat

Goran Ivanišević nije samo jedini hrvatski vimbledonski pobjednik, već i jedini tenisač koji je osvojio turnir s “wildcardom”, pozivnicom za zaslužne, ali u tom trenutku preslabo plasirane tenisače na ATP ljestvici. Goran je taj podvig ostvario 2001. nakon što je triput poražen u finalima - 1992. od Andrea Agasija, a 1994. i 1998. od Petea Samprasa. Ivanišević je prethodno poražen i u dva finala parova u Roland Garrosu pa su njegovi poklonici strahovali da nikad neće osvojiti neki Grand Slam. Ipak, domogao se najprestižnije titule svladavši Australca Patricka Raftera sa 3:2 u setovima.

englez ili škot?

Srećom, Murray je dovoljno dobar da zadovolji minimum apetita britanskih ljubitelja tenisa. Dok se Henman svojedobno popeo do broja četiri na ATP ljestvici, Murray je čak bio broj dva. Na turnirima iz serije Grand Slam zabilježio je izvrsne rezultate – triput je igrao u finalu (dvaput u Melbournu, jednom u Flushing Meadowsu) i četiri puta u polufinalu, od čega triput u Wimbledonu.

U nedostatku vrhunskoga Engleza domaći su navijači sretni što imaju barem Murraya. Podrška njemu ne splašnjava ni nakon najava vladajuće Škotske nacionalističke stranke (SNP) da će 2014. održati referendum za odcjepljenje od Ujedinjenoga Kraljevstva. Dogodi li se to, buduće krnje Ujedinjeno Kraljev-

stvo past će još niže na ljestvici svjetskih teniskih nacija, a za Murrayem će Englezi žaliti samo malo manje nego za nalazištima nafte pokraj škotske obale. A najveća će ironija za Engleze biti bude li 190 centimetara visok Škot osvojio najprestižniji turnir nakon raspada britanske unije.

in&out 2012./ljeto

47


(locomotion)

4 KotAÄŒA ili (SAmo?) 2 noGE 48

in&out 2012./ljeto


Završava era u kojoj je posjedovanje automobila značilo automatski ulazak u prostore mitske slobode, nesputanosti i neograničenoga kretanja TeksT: Mara Han

Z

FoTograFije: fotolia

na se, iako je njihovo postojanje teško znanstveno dokazivo, da u Hrvatskoj, u uskom priobalnom pojasu, obitava teško vidljiva, tiha i skrivena vrsta. Izvan svojih tradicionalnih, lažnih habitata i prikrivene egzistencije, ukazuju se samo znalcima tijekom nekoliko najtoplijih mjeseci u godini. Riječ je o skupini specifičnih turističkih djelatnika, tihih, tajnovitih ljudi koji ne postoje na mreži, nema ih u vodičima i brošurama, za njih ne znaju ni najiskusniji turistički vodiči ni najuglednije agencije. Usmena predaja, topla preporuka dobrog prijatelja, telefonski broj ili tajnovita mapa našvrljana na komadu zamrljanog papira jedini su načini da se do njih stigne. Oni imaju vrlo specifičnu prilagodbu koja im omogućuje preživljavanje – dio svojega životnog prostora, od lipnja do rujna za novac ustupaju turistima. Zapravo ne pravim, živim ljudima, nego limenim kantama u kojima su turisti doputovali i na mjestu odabranog odredišta sanjanoga godišnjeg odmora ili tek pred partencu broda koji ih do tog mjesta odvozi shvatili da kanta negdje mora stajati, parkirati se, mirovati podulje razdoblje. Jer im tjedan, dva ili tri uopće neće trebati. Zapravo su ti ljudi mudro shvatili bit i tragičnu istinu postmoderne, ere koja je uslijedila nakon napuknuća i oštećenja nastalih u velikom, obožavanom mitu modernog doba. “Jedini dobar auto je nov auto”, stvarno je izrekao Veliki Stvoritelj tog doba, američki automobilski magnat Henry Ford, ali mu je Aldous Huxley u slavnom djelu “Vrli, novi svijet” (jednoj od posljednjih negativnih utopija 20. stoljeća) pripisao niz “Fordovih zapovijedi”, novoga Svetog pisma suvremenog doba. Završava era u kojoj je posjedovanje automobila značilo automatski ulazak u prostore mitske slobode, nesputanosti i neograničenoga kretanja. Završava era u kojoj je inicijacija u svijet odraslih značila samo polaganje vozačkog ispita. Polako se globalno shvaća ono što naši specifični “turistički radnici”, vlasnici divljih placeva i parkinga, već odavno znaju. Vrijedi li osobni automobil svih svojih troškova s obzirom na to da taj predmet (uz naplatu, naravno) miruje i ne radi više od 90 posto vremena? psolutno ne, tvrde mlade generacije Europljana, a statistika potkrepljuje njihov stav. U kategorijama ljudi starih između 18 i 30 godina posjednika vozačkih dozvola tek je 5% u ukupnoj populaciji vozača, a posljednjih godina broj izdanih dozvola novim vozačima smanjio se za debelu četvrtinu. Automobil za mlade više nije mit, još je manje statusni simbol, za njih su sinonimi putovanja low cost letovi, koristi se javni prijevoz, bicikli ili taksiji (ušteda na benzinu koju potrošiš na tulumarenje, tj. alkohol itd.). Status se postiže na društvenim mrežama, kupnja smartphonea smatra se presudnijom za ostvarivanje samostalnosti i autonomije od vozačke dozvole. Kako kaže ekonomski analitičar Tim Hartford: “Posljednjih je godina rast poreza i cijena benzina bio obrnuto proporcionalan padu cijena tehnoloških gadgeta.” Automobili neće nestati, naravno, ali upravo su mlade, umrežene generacije stvorile nove, ekonomičnije načine njegova korištenja, a nove su tehnologije omogućile nastanak rastućeg fenomena “Car Sharinga”. I generacija 40-togodišnjaka sve češće koristi takav tip usluge, su-

stav koji je u Europi zapravo stvoren iz prijeke potrebe odmah nakon završetka Drugoga svjetskog rata, no novi mu je zamah dala prirodna katastrofa – erupcija vulkana na Islandu 2010. godine. Recesija, ekologija, cijene nafte, porezi i cestarine pripomogli su jačanju tog trenda. Nove tehnologije donose i nove sustave navigacije i planiranja najboljega mogućeg puta od točke A do točke B – kombinirajući vlakove, pješačenje, bicikle, javni prijevoz – već razvijen i popularan u Austriji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Belgiji i Švedskoj. Švedska također promovira svjesno i savjesno korištenje automobila medijskim projektom – videozapisima svjedočenja svojih građana o temi “koju ste najgluplju (čitaj “idiotsko najkraću”) destinaciju uspjeli prevaliti automobilom”. Rezultati, naravno, posramljuju same “grešnike na ispovijedi”. Čak i Amerikanci, odani, tvrdokorni sljedbenici nauka Henryja Forda i stanovnici zemlje u kojoj je sasvim normalno i uobičajeno da pločnik završi odjednom, nestane i pretvori se u otvorenu cestu za automobile, razmišljaju o smislu očaranosti automobilima. Sati očaja u jutarnjim i poslijepodnevnim prometnim gužvama, u kojima prometna blokada izvlači sve najgore i najniže ljudske strasti iz vozača (kopanje nosa s oba kažiprsta tek je najbenignija od njih), prekinuti satima preplaćenoga “carsittinga”, tj. parkiranja. “Car talk” jedna od najpopularnijih američkih radijskih emisija govori baš o tome, a načinje i stari simbol slobode i vjetra u kosi koje automobil donosi. Automobil je zatvor, citiraju tako riječi pisca Willa Selfa, novi električni automobili tek su zamjenski statusni simbol, neka vrsta Porschea novog doba. Sloboda? S obzirom na sustave nadzornih kamera na svim važnijim gradskim prometnicama, sustave “pametne vožnje” u kojima vas sam automobil navodi na “ekonomične, racionalne radnje” i konačno sustav GPS-a, koji ljudsko biće tretira kao totalnog maloumnika... Gdje je tu uopće sloboda?! konačno, propituju se podvrste umjetničkih žanrova koje je upravo automobil neizravno stvorio, i to osobito kultni crnjaci koji i ne moraju nužno pripadati žanru filma ceste. Sjećate li se prometne nesreće Jacka Nicholsona i Jessice Lange u filmu “Poštar uvijek zvoni dva puta” ili završetka filma “Thelma & Louise”, pitaju se Amerikanci. Odgovor glasi: katastrofalno loše ili na samom dnu Grand Canyona... Britanski je Guardian – analizirajući troškove kupnje i održavanja automobila, utjecaj na okoliš, stanje prometa – citirao kultni hit Talking Headsa “On the Road to Nowhere”, a Njujorčanin Lorin Stein tvrdi da je za analizu mobilnog statusa suvremenog svijeta sasvim dovoljno preslušavanje američkih country pjesama – počele su s vlakovima, prešle na kamione u šezdesetima i sedamdesetima, potom krenule na zrakoplove, ali su se danas vratile usamljenom lutalici – pješaku! Mi Hrvati ostajemo valjda posljednji na braniku drevnog, automobilskog carstva, samo mi pilici svojoj ljubljenoj legalno i javno tepamo pridružujući plehnatom predmetu status živog bića, zovući ga legalno i javno limenim ljubimcem. Jest da najviše volimo da nam u vožnji zavija cajka na mukama, ali s druge strane valjda samo još mi slušamo Willieja Nelsona i njegovo mijaukanje “On the Road Again”. Također smo, što isto treba priznati, doznakama našeg ZAMP-a jedini preostali hranitelji sirote Bonnie Tyler, čiji hitovi izvan konteksta malo nabrijanije vožnje zapravo nikada i nisu imali nikakav smisao ni svrhu.

U kategorijama ljudi starih između 18 i 30 godina posjednika vozačkih dozvola tek je 5% u ukupnoj populaciji vozača

A

I

IN&OuT 2012./ljeto

49


Medicina à l Zdravstveni turizam u Hrvatskoj polagano se razvija. Na tržištu se mogu naći perjanice koje će u budućnosti poslužiti kao primjer novim igračima i ulagačima

TeksT: MARijA CRNjAK FoTograFije: pixSEll, ARhivA pD

M

edicinski turizam u Hrvatskoj još je na početku razvoja, zasad ne postoji veća suradnja zdravstvenih ustanova s turističkim tvrtkama, kao ni dovoljan broj specijaliziranih agencija koje bi sastavljale kvalitetne programe. Početni resursi postoje, no treba ih dodatno razviti te dobro umrežiti. A pogodnosti razvoja medicinskog turizma broj-

50

iN&out 2012./ljeto

ne su i riješile bi mnoge kronične boljke hrvatskog turizma. Zdravstveni turizam produžuje sezonu, privlači nove skupine gostiju posebno populaciju 65+ koja je sve brojnija i ima vremena za putovanje, razvija ujedno medicinski ali i osiguravateljski sektor. Dobra je vijest da svijest o svemu tome pomalo raste, stoga se očekuje da za procvat ove perspektivne niše u Hrvatskoj treba proteći još samo koja godina, no na tržištu se već mogu naći perjanice medicinskog turizma koje će u budućnosti poslužiti kao primjer novim igračima na tržištu.


(zdravlje)

à la carte AKROMION -

Stižu Rusi

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion na tržištu je već četiri godine i predstavlja najveću privatnu ortopedsku bolnicu u Hrvatskoj. Bolnica se nalazi u neposrednoj blizini Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je poduzetničkom liječničkom timu iznajmila svoj objekt, nakon čega je uslijedila potpuna rekonstrukcija objekta. U bolnici se godišnje obavi 1300 operacija, po čemu se Akromion nalazi na trećemu mjestu po broju ortopedskih operacija u Hrvatskoj, a po vrsti i spektru različitih operacijskih zahvata u samom je vrhu u Hrvatskoj te u jugoistočnoj Europi. Osnivač profesor Nikola Čičak, osnivač i medicinski direktor Akromiona, ističe da znatan broj pacijenata stiže iz inozemstva. “Imamo tri skupine pacijenata koji na dolaze izvana, prvi su iz zemalja bivše Jugoslavije, drugi su brojni strani državljani koji rade u Hrvatskoj, diplomati, koji nam ukazuju povjerenje, te treća skupina, pravi turisti koji naše usluge spajaju s turističkim boravkom”, kaže Nikola Čičak, koji uskoro očekuje veći iskorak prema ruskom tržištu. Ruse će u Akromion dovesti novi vlasnici hotela Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama, zagrebački ACM i ruski ulagači, tvrtka Alex Grand te ruski poduzetnik Sergej Surov.

EstEtsKA KIRuRgIjA gluMIčIć & DžEpINA

Nakon estetske nema obilaska Plitvica, već ravno u toplice S obzirom da je poznati hrvatski estetski kirurg dr. Siniša Glumičić godinama radio u Sloveniji i Austriji, najveći dio pacijenata zagrebačke Estetske kirurgije Glumičić & Džepina čine upravo građani tih dviju zemalja, slijede Nijemci te Nizozemci, a Glumičić upravo pregovara s agencijama o značajnijem proboju na tržišta Francuske i Rusije. Iako se i po strukturi svojih pacijenata svakako ubraja u jednog od najjačih igrača i na polju medicinskog turizma, Glumičić upozorava da turistički aspekt u toj medicinskoj grani ima vrlo ograničen doseg. “Agencije koje nam nude suradnju često nisu svjesne toga da naši pacijenti nakon zahvata ne mogu šetati po Plitvicama jer moraju prvo biti pod našom kontrolom, potom mirovati bar nekoliko dana, ovisno o kojem se zahvatu radi. Drugo su stomatološke usluge, nakon kojih pacijenti uglavnom odmah mogu uživati u takvoj turističkoj ponudi. Stoga je za naše poslovanje mnogo perspektivnija suradnja s toplicama koje upravo omogućuju rehabilitaciju i stalnu medicinsku skrb”, napominje Glumičić koji upravo pokreće projekt suradnje sa slovenskim termama Šmarješke toplice te Dolenjske toplice, upravo zbog njihove široke turističke ponude i sadržaja za rekreaciju kao što su sportski tereni te golf igrališta.

iN&out 2012./ljeto

51


(zdravlje) TERME JEZERČICA

BOLNICA SV. KATARINA

Nakon velike investicije proboj na tržište Iako se njihova ponuda više temelji na preventivi nego na kurativi, Terme Jezerčica iz Donje Stubice planiraju zauzeti velik udio u segmentu zdravstvenog turizma. Upravo dovršena velika investicija u nove sadržaje i proširenje postojećih poslužit će kao odskočna daska u planiranom rastu, ističe Dubravka Lekić, vlasnica Termi Jezerčica. U investiciji vrijednoj 30 milijuna kuna otvoren je novi vodeni park i prošireni wellness i spa centar, a uskoro se planira ulazak u novih 18 milijuna investicije u dogradnju još 50 soba u postojećem hotelu. Nove hotelske sobe trebale bi biti dovršene iduće godine, čime će se ponuda Termi Jezerčica zaokružiti na više od sto hotelskih soba. “Sad imamo sve potrebne resurse da se okrenemo privlačenju gostiju s inozemnih tržišta i stoga smo upravo krenuli u široku akciju kojom planiramo ostvariti taj cilj. Planiramo se stoga povezati s brojnim udrugama, agencijama, zdravstvenim ustanovama te osiguravateljima. Ovog smo tjedna upravo potpisali suradnju s Poliklinikom Sunce”, ističe Lekić. Terme Jezerčica svoje su tržišne aktivnosti usmjerile na privlačenje umirovljeničke populacije, što se smatra jednim od najperspektivnijih segmenata turizma, pogotovo kad su u pitanju najbliža inozemna tržišta, slovensko, austrijsko, talijansko te njemačko. Osim umirovljenika svoj put u Zagorje trebali bi prema planovima pronaći i sportaši, svoje pripreme zasad će u Jezerčici imati drugoligaška nogometna reprezentacija Hrvatske, a Lekić smatra da bi svojim novim resursima Jezerčica mogla privući i prvoligaše te ih “oteti” Slovencima.

THALASSOTHERAPIA Opatija

Stara dama puna cijele godine Kvarner ima najdulju tradiciju lječilišnog turizma u Hrvatskoj, a u tom segmentu prednjači Opatija te svakako Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i liječenje bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija. Osnovana je 1957. godine kao Institut za talasoterapiju, a danas je vodeći centar za kardiološku rehabilitaciju na ovim prostorima i jedan od najvećih laboratorija za funkcionalnu neinvazivnu kardiološku dijagnostiku. Smještajni kapacitet liječilišnog hotela Villa Dubrava, koji posluje u sklopu tvrtke, ima kapacitet 36 soba, no Thalassotherapia se može pohvaliti najvećim opatijskim wellness centrom sa 2500 četvornih metara. Thalasso wellness centar Opatija djeluje kao

52

in&out 2012./ljeto

Jedan od budućih lidera u medicinskom turizmu Prošlo je tek nešto više od godine dana od otvaranja Specijalne bolnice Sveta Katarina u Zaboku tako da se ovaj tim stručnjaka tek mora probiti na tržištu. No sudeći prema poslovnom konceptu svojeg osnivača, Sunce koncerna, koji za nekoliko godina planira završiti veliku investiciju “Stubaki”, Sv. Katarina trebala bi u budućnosti biti lider u medicinskom turizmu u Hrvatskoj. Prema najavama investitora Sunce koncerna, čiji je suvlasnik Jako Andabak, Stubaki u sklopu kojih će se graditi bolnica, hoteli, ekoselo te popratni sportski i zabavni sadržaji bit će najveći zdravstveno-turistički kompleks u regiji. U predstojećem razdoblju cilj je stručno i znanstveno dokazivanje unutar struke, ali i među pacijentima, pojašnjava ravnateljica Nevenka Kovač. “Bolnica se tek priprema za zauzimanje udjela u zdravstvenom turizmu te izlaskom na vanjska tržišta jer tek trebamo dobiti sve popratne sadržaje, smještajne kapacitete te dodatne zabavne sadržaje koji spadaju u turističku ponudu. Za sada privlačimo prve pacijente te ostvarujemo brojne kontakte i suradnje na stručnim poljima jer ćemo biti i znanstveno-nastavna baza”, kaže Nevenka Kovač. Sv. Katarina za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ima 6 specijalističko-konzilijarnih ambulanti, radiološku dijagnostiku, 5 operacijskih dvorana, jedinicu postoperacijskog nadzora sa 4 kreveta, ortopedski odjel sa 14 kreveta i dnevnu bolnicu za potrebe jednodnevne kirurgije sa 5 kreveta.

medicinski wellness centar, a osim klasičnih tretmana nudi medicinske programe, za osteoporozu, bolna leđa, reumatizam za sportaše, za mršavljenje, za menadžere te preventivne preglede. Zahvaljujući upravo tome što posluje u okviru niše zdravstvenog turizma, visokom popunjenošću Thalassotherapia i Villa Dubrava znatno odskaču od prosjeka klasičnoga odmorišnog segmenta hotelijerskog sektora u Hrvatskoj, koji jedva dostiže 50 posto. Zanimljivo, dok ostatak pune stranci, Opatiju u najvećoj mjeri pune domaći gosti. “Poslujemo cijele godine i imamo godišnju popunjenost oko 75 posto kapaciteta. Većina naših gostiju dolazi iz Hrvatske, ali posjećuju nas i stranci, najčešće Talijani i Austrijanci, potom Rusi i Norvežani. Udio turista koji dolaze zbog wellnessa je 30 posto, dok se za preostalih 70 posto motiv dolaska bazira na zdravstvenom turizmu, tj. dolasku zbog rehabilitacije, fizikalne ili kardiološke”, pojasnila je Sandra Martinčić, rukovoditeljica komercijalnih poslova.


TERME SELCE

Gosti pacijenti iz 70 zemalja svijeta Zbog dugogodišnje tradicije u zdravstvenom turizmu, čiji su pioniri u Hrvatskoj, Terme Selce mogu se pohvaliti da pacijente primaju iz cijelog svijeta. Na popisu je sedamdesetak zemalja, uključujući i prekooceanske, a širok publicitet mogu zahvaliti dugogodišnjom prisutnošću na svim relevantnim kongresima, suradnjom s brojnim inozemnim partnerima te usmenoj predaji koja je u tom poslu presudna, kaže dr. Vlasta Brozičević, suvlasnica Termi Selce. Ustanova je široj javnosti najpoznatija kao odredište mnogih sportaša koji se u Selcu vraćaju u formu, no tijekom više od dva desetljeća postojanja terme su razvile četiri osnovne grane djelatnosti: polikliniku s dijagnostičkom djelatnošću, centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, centar za sport i medicinu te medicinski wellness. Osim na liječenje u Selce se dolazi podmladiti ili jednostavno odmoriti od života, što zvuči kao idealan godišnji odmor. “Ovog nam tjedna baš dolazi jedan gospodin iz New Orleansa na pet tjedana revitalizacije. Kad privučete takvoga gosta iz tako daleke destinacije, onda znate da radite dobar posao iako se

sami iznenadimo kad nam se najave gosti iz Kostarike ili Venezuele recimo”, kaže dr. Brozičević. Obitelj Brozičević zdravstvenim turizmom počela se baviti još za vrijeme Jugoslavije 1985., a Terme Selce otvorili su 1991. ne izgubivši svoje vjerne goste čak ni za rata. Budući da nemaju vlastite kapacitete, terme surađuju s lokalnim hotelima te ugostiteljskim objektima, kao što je hotel Marina s četiri zvjezdice u kojem odsjeda većina pacijenata Termi Selce, a inicijalne dogo-

“Presretna sam, oduševljena, napokon savršeno vidim! Zahvat je bio posve bezbolan, a oporavak munjevit. Hvala doktorici Bilić i cijelom timu Poliklinike. Život je sada lakši!” Vlatka Pokos

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE. Ksaverska cesta 45, Zagreb, tel. 01 4678 444, www.bilicvision.hr

in&out 2012./ljeto

53


GRAND CANYO Smješten u polupustinjskom ravnjaku u sjeverozapadnom dijelu Arizone, Grand Canyon tj. područje nacionalnog parka prostire se na gotovo pet tisuća četvornih kilometara. Velika rupa, rekli bi neki. Rupa koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim... tekst: Majda Žujo FotograFije: Majda Žujo, epa, fotolia

J

ednom davno, dok na Zemlji nije bilo ljudi, postojala su dva boga: Tochapa – bog dobrote, i Hokomata – bog zla. Tochapa je imao kćer imena Pu-keh-eh, za koju je vjerovao da će postati majka svih živih bića. No Hokomata se tome žestoko opirao pa je zato na svijet poslao poplavu. Tochapa tada posiječe veliko stablo, izdubi deblo te u njega smjesti Pu-keh-eh

54

in&out 2012./ljeto


ND YON

(fotoreporta탑a)

Ljepota koja ostavlja bez daha

rafting ... na rijeci Colorado posebna je atrakcija za posjetitelje Grand Canyona

in&out 2012./ljeto

55


(fotoreportaža) suveniri Turistička ponuda izuzetno je bogata, posebno u atraktivnijim dijelovima rezervata

desert tower 21 metar visoki kameni toranj sagrađen 1932. godine po uzoru na stare indijanske građevine

village Seoce ‘usječeno’ u stjenjak pored kojeg se nalaze najpoznatiji vidikovci

56

in&out 2012./ljeto


kako bi bila sigurna kada voda poplavi zemlju. Kada se voda povukla, nastali su vrhovi planina, stvorile se rijeke i izbrazdale zemlju, a jedna od njih stvorila je veliku pukotinu od koje je nastao veliki kanjon. Pu-keh-eh je doplutala rijekom na svome panju, a sišavši s njega vidje prazan svijet. U to se Zemlja osušila, veliko zlatno sunce zasjalo je na istoku, zagrijalo je zemlju i od toga Pu-keh-eh zače. Rodi dječaka, a nakon njega zače i od slapa te rodi djevojčicu. Tih dvoje smrtnika sjedine se i tako nastadoše svi ljudi na zemlji. Obratio im se i bog Tochopa s porukom da zauvijek žive u miru u svojem kanjonu dobre zemlje i čiste vode gdje će uvijek biti izobilja za sve... Indijanska je to verzija Noine arke i nastanka svijeta, ali i jedna od legendi kako je nastao spektakularni Grand Canyon, jedno od sedam svjetskih čuda prirode kojem se i danas dive milijuni posjetitelja. fascinantna ‘rupa’

colorAdo river Žila kucavica rezervata koja se u ravnjak ‘usjekla’ tek prije pet, šest milijuna godina

in&out 2012./ljeto

Park godišnje posjeti više od četiri milijuna posjetitelja, gotovo polovica onih koji posjete Arizonu

Smješten u polupustinjskom ravnjaku u sjeverozapadnom dijelu Arizone, američke savezne države koja nosi i nadimak “Država Velikoga kanjona”, Grand Canyon (područje nacionalnog parka) prostire se na gotovo pet tisuća četvornih kilometara. Kanjon je širok od 180 do 29 kilometara, a dubok i više od 1800 metara. Velika rupa, rekli bi neki. Rupa koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim, a nalazi se i na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Ipak, o Grand Canyonu postoji i ona malo drukčija, manje romantična priča o nastanku, a započela je prije dvije milijarde godina koliko su stari najstariji slojevi stijena izloženi na dnu kanjona. U prvoj fazi nastanka izdignuo se ravnjak Colorado, a zatim se u njega usjekla i rijeka Colorado. Danas taj ravnjak zauzima veliku površinu jugozapadnog dijela SAD-a, a prostire se na području čak četiri savezne države: Arizone, Utaha, Colorada i New Mexica. Rijeka Colorado se u ravnjak usjekla “tek” prije pet ili šest milijuna godina, a njoj su bile izložene i stijene na stranama kanjona. Slojevi različitih stijena smeđih, narančastih i zelenkastih nijansi, koje se danas vide u kanjonu, stari su od nekoliko stotina milijuna do više od milijardu godina. Rijeka Colorado usijecala je stijene, no urezivale su ih i njezine pritoke koje su između južnog i sjevernog oboda kanjona napravile čitav mozaik manjih kanjona, vrhova i klanaca od kojih jednostavno zastaje dah. Indijanska

57


(fotoreportaža) plemena na ovome području žive već tisućama, a kanjon koji je 1919. proglašen nacionalnim parkom graniči s čak tri indijanska rezervata, a okružuju ga i druga zaštićena područja. Nakon godina tlačenja tijekom kojih se Indijancima bespravno oduzimala zemlja, danas su rezervati koji graniče s parkom na neki način uključeni u njegov život, ponajprije kroz dodatnu turističku ponudu u atraktivnim dijelovima rezervata. Tu su Havasupai (“ljudi plavozelene vode”), Hualapai (“ljudi visokog bora”) te Navajo ili Diné (“Narod”), kako sami sebe nazivaju. Oni su na padinama kanjona gradili svoje nastambe i “puebla”, mala naselja na strmim liticama, dok su Havasupai jedino pleme čije se glavno naselje – Supai – nalazi na dnu kanjona. turistička ‘intervencija’

Da bi očuvali svoj jezik i tradiciju indijanskih plemena, ulažu velike napore, no ni oni nisu u potpunosti izolirani od tekovina modernog života, pa i borbe za egzistenciju u suvremenom svijetu. Zato se pleme Hualapai uglavnom oslanja na velike turističke infrastrukture na svojoj zemlji. Tako su (uz investitore iz Las Vegasa) uložili u izgradnju Grand Canyon Skywalka – šetnice u obliku potkove sa staklenim dnom, učvršćene na rubu i dugačke 21 metar, ispod koje se pruža ponor više od 1200 metara. Na taj se način nastoji privući što više turista u udaljeniji, zapadni dio kanjona. Iako ovaj projekt nije prošao bez kontroverzi među članovima plemena, nezaposlenost u rezervatima ipak je dovela do toga da su šansu morali pružiti turizmu koji ipak otvara mogućnosti za razvoj. Danas park godišnje posjeti više od četiri milijuna posjetitelja, što je gotovo polovica turista koji posjete Arizonu, a najviše njih park posjećuje s južne strane (South Rim), dok se nemali broj njih park odlučuje istražiti pješačenjem do njegova dna. U ponudi ima svega: od kampiranja, planinarenja, preko raftinga, vožnje autobusom, vlakom ili spuštanjem do dna na mulama pa do preleta helikopterom i avionom. A koliko je posjećen ovaj park govori i podatak da je ljeti aerodrom Nacionalni park Grand Canyon jedan od najprometnijih u Arizoni. Cijena ulaznice u park stoji 25 dolara za osobni automobil (i osobe koje su u njemu), dok je individualni posjet pješice, biciklom ili motorom 12 dolara.

Nezaposlenost u rezervatima dovela je do toga da se šansa pruža turizmu koji otvara mogućnost za razvoj

58

Na Nebu Pogled s vrha stjenjaka oduzima dah; kanjon je dubok i više od 1800 metara

havasi poiNt S jednog od najposjećenijih vidikovaca pruža se fascinantan pogled na rezervat

havasi slap Havasupai su pleme Indijanaca čije ime u prijevodu znači ‘ljudi plavozelene vode’

skywalk Nedavno izgrađena šetnica u obliku potkove sa staklenim dnom ispod koje se pruža ponor od 1200 metara


Plus

ljEtO 2012.

BROj 22

FENOMEN

WIMBLEDON MNOGO VIŠE OD TENISA

Kako miriše uspjeh? OlfAkTOrNA urEDSkA pOlITIkA Style&Profile

lea lazari∆ calvert Bankovna menadžerica i dizajnerica kaftana

LJEPOTA LIJEPI BEZ NOŽA LJETNI MIRISI ZA NJU I NJEGA SPORT POČINJE NOGOMETNO LUDILO PUTOVANJE LONDON GRAND CANYON

in&out,listalica,22  

in,out,listalica,22