3 minute read

Transportministeren er åben for at kompensere erhvervet for kørselsafgift

Transportminister Thomas Danielsen (V) lagde under besøg hos ITD ikke skjul på, at kørselsafgiften for lastbiler ikke er en blomst, der er groet i Venstres have. Men der er flertal for afgiften, så opgaven er at trække den i en mere positiv retning, lød det fra ministeren, som samtidig åbnede for at komme erhvervet i møde på andre områder.

Af Jan Thane

Der var et rødt flertal for kilometerafgiften, da Venstre gik med i regeringen, og det flertal er der stadig. Det var det klare budskab fra transportminister Thomas Danielsen (V), da han torsdag den 9. marts lagde vejen forbi ITD’s hovedkvarter i Padborg til en drøftelse af blandt andet den udskældte kilometerafgift for lastbiler.

Her gjorde ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, opmærksom på de store problemer, som afgiften medfører for branchen.

– Kørselsafgiften kommer på et historisk dårligt tidspunkt, hvor vognmændene er presset af inflation og historisk høje dieselpriser. Og vognmændene har jo ikke muligheden for at slippe for afgiften ved at skifte til el-lastbiler, sagde John A. Skovrup.

Minister forstod bekymringerne

Ministeren viste under besøget stor forståelse for branchens frustrationer, men gjorde det samtidig også klart, at afgiften kommer.

For der er nemlig et markant flertal i Folketinget, som bakker op om kørselsafgiften. Ud over SVM-regeringen består det af både RV, SF, EL og ALT, som også støttede afgiften under den tidligere S-regering.

I SVM-regeringens politiske aftale om kørselsafgiften er der justeret flere steder, f.eks. vil det blive dyrere at køre ind i byerne, end S-regeringen lagde op til.

– Vi har lagt så meget af afgiften som muligt over i miljøzonerne, så det er inde i byerne, man betaler den højeste pris, sagde ministeren og tilføjede, at man har holdt sig for øje, at det ikke skal medføre, at man bare laster om, når man skal ind til byerne.

Ifølge John A. Skovrup vil det dog stadig betyde en stigende omlastning til mindre biler, hvorfor han på mødet opfordrede til at lade alle varebiler og lastbiler omfatte af afgiften.

Kommer erhvervet i møde

På mødet erkendte ministeren behovet for at komme branchen i møde på andre områder, f.eks. ved at fremrykke muligheden for, at vognmændene kan køre med lastbiler, som er længere og tungere end i dag.

Det kræver en hurtigere ændring af reglerne for vægt- og dimension, end der p.t. er lagt op til.

Samtidig åbnede ministeren for at se på, om forsøget med DUO2-vogntog mellem Aarhus og Høje Taastrup kan udvides til at omfatte flere strækninger.

– Det vil være en økonomisk gevinst, som kan mærkes, sagde ministeren, som dog understregede, at der var et finansieringsspørgsmål, der skulle løses først.

Transportminister, Thomas Danielsen (V) får overrakt bødekataloget af Bestyrelsesformand i ITD, John A. Skovrup

Transportminister, Thomas Danielsen (V) får overrakt bødekataloget af Bestyrelsesformand i ITD, John A. Skovrup

Foto: Hyldager Fotografi

Fik overrakt bødekatalog

Mødet blev også brugt på at fortælle om det store problem med bøder i transportbranchen. For det er en udfordring, som John A. Skovrup ikke mener skal miste fokus, fordi der bliver talt meget om den grønne omstilling.

– Det enorme antal bøder i transportbranchen har været et kæmpe problem, længe før man talte om grøn omstilling. Vi overrakte derfor ministeren bødekataloget, som jeg håber, han vil gå hjem og kigge i. For der er store problemer derude, ikke mindst med parkeringsbøder på landets rastepladser, sagde John A. Skovrup, som takkede for, at ministeren tog sig tid til at komme forbi ITD i Padborg og lytte til branchen.