Page 1


Erdélyi Ifjúsági Magazin

TARTALOM A diákok fele cigarettázik!

4

2012 érettségi vizsgasorozat

5

Tavaszi lendület az egészséges reggel(i)hez

6

Hófedte szórakozás

7

Tavasszal virágzik az UFF

9

Tudsz veszíteni ? – Teszt

11

Akarsz-e jófej gyerek lenni?

12

Horoszkóp

13

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .

HANGOLÓ Nem vagy egyedül

(Pláne SuliSokkal a kezedben, zsebedben, fejedben!) Rendszerű, hogy hangsúlyos események előtt tartanak egy főpróbát, és ezt az eljárást kívánják meghonosítani az érettségi vizsgasorozat esetében is. Míg korábban, egykori diákok tapasztalataiból kiindulva – legyenek azok történetesen az enyémek – csupán némely tantárgyból, az illetékes tanár „ügybuzgóságából” fakadóan szerveztek próbaérettségit, akár a játék szabályait is felrúgva, addig ma arról beszélnek, hogy kell-e megfigyelőkamera a főpróbázó lurkó feje fölé. Ha ténylegesen eddig nem is jutottak el a szervezők, addig mindenképp, hogy 2012 februárjában és márciusában már Hargita megyeszerte egységes próbaérettségit szerveztek a végzős középiskolások számára. Mint azt a főpróba előtt tudni lehetett, az egységes feladatokat a tanügyminisztérium által közzétett tételminták alapján állították ös�sze, abból a célból, hogy a diákok lássák, hogyan is néz ki egy ilyen tétel, mennyi időbe kerül azt kidolgozni, illetve egyáltalán mit tesz három órán át koncentrálni és teljesíteni. Na, ez a reális vizsgakörülmény, s hogy pontosan mit hoz, az majd az értékelés során/után derül ki. Minden bizonnyal nem kell majd messzire szaladni a télutó-tavaszelő eredményeivel, hiszen ismerve önmagunkat – legyen az diák vagy dolgozó – egy távoli határidő nem tud kellő képpen motiválni. Ebben a motivációban kíván egy kis segítséget nyújtani a SuliSokk Diákmagazin azzal, hogy összeszedtük a tavalyi érettségi mutatókat, illetve azzal, hogy tudatjuk, „vészesen” közeleg a határidő, amikor nem marad más hátra, minthogy mindenki elvonul, s a maga csendességében szépen átveszi mindazt, amiért négy évig koptatta az iskolapadot – ennél a pontnál reméljük, hogy valamivel tartalmasabb irományok is előkerülnek, mint az unalmas órák alatt született üzenet- és szerelemfecnik. Nem mintha utóbbiak nem lennének fontosak, azoknak is eljön az idejük: bizton állítható, hogy a majdani osztálytalálkozók alkalmával bárki többet adna értük, mint egy-egy lerövidített, kizsigerezett, felhasználóbaráttá butított román tartalomért. Pánikra azonban egyelőre semmi ok, erről tanúskodnak a SuliSokknak nyilatkozó végzősök is, aki viszont már az érettségi szó olvasatán beijed – legyen az csak a próbaérettségi szóösszetételben is – az megnyugodhat, ugyanis nincs egyedül, diáktársai is hasonló helyzetben vannak, hasonló nehézségek elé néznek, ugyanakkora felelősséggel tekintenek a középiskolai tanulmányok lezárása felé. No, így többen, ugy-e hogy könnyebb már?

Bálint István

IMPRESSZUM Főszerkesztő: Vass Orsolya, Bálint István • Tördelés: Székely Katalin • Korrektúra: Mircse Zsuzsánna További munkatársak: Zólya Imola, Nagy Andrea, Dobai Csaba, Zólya Zsófia, Bálint Előd, Dobai Gábor, Boros Avarka, Bálint Tamás, Szabó Flóra, Lőrincz Orsolya, Lőrincz Kincső Andrea, Somogyi Attila Kiadja: Udvarhelyi Fiatal Fórum, Magyar Ifjújági Szervezetek Szövetsége, Cím: 535600 Székelyudvarhely, Kossuth u. 20. szám Tel: 0266-213371 • e-mail: info@sulisokk.ro Nyomda: Pantex Impex Srl., Székelyudvarhely ISSN: 1842-6514

3


Erdélyi Ifjúsági Magazin

A diákok fele cigarettázik! Az UFF Szabályos (meg)előzés, dohányzásellenes és kábítószerfogyasztás-megelőző kampánya keretében egy kérdőíves felmérést végeztünk a székelyudvarhelyi magyar, végzős (XII. osztályos) diákok körében. A 452 kiosztott kérdőívből 389 értékelhető kérdőív került feldolgozásra, amely 87%-os válaszadási aránynak felel meg. A mintában résztvevők 18%-a 17 éves, 75%-a 18 éves, 7%-a pedig 19 éves volt. Az utóbbi évtizedekben a szociodemográfiai tényezők hatása jelentősen megváltozott, ami abban is megmutatkozik, hogy egyre zsengébb életkorban kerülnek kapcsolatba a fiatalok a cigarettával.

Jelen esetben a megkérdezett fiatalok csupán 12%-a nem próbálta még soha ki a dohányzást, 8%-a már 10 éves kora előtt rágyújtott az első szál cigarettára, 39%-a 10–15 éves korában, 41%-a pedig 15–20 éves korában gyújtott rá először.

A mintában résztvevő 17–19 éves korosztály dohányzási szokásait vizsgálva megállapítható, hogy a vizsgált minta 12%-a még soha nem dohányzott, 38% csak kipróbálta a dohányzást, de nem dohányzik rendszeresen. A fennmaradó 50% változó gyakorisággal dohányzik. Közülük 24% alkalmi jelleggel, 10% rendszeresen, naponta 1–2 szálat szív, 1% naponta kevesebb mint 10 szálat, 3% viszont naponta 10–20 szál közötti cigarettamennyiséget szív el. A dohányzáson túl az illegális kábítószerekkel való kapcsolatra is rákérdeztünk. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 80%-a nem próbált ki még semmilyen illegális drogot. A fennmaradó 20% a következőképpen oszlik meg: legtöbben a marihuánát (hasis, fű) próbálták ki, ezt követi több illegális drog, majd az ecstasy.

Az eredmények ugyanakkor arra serkentenek, hogy folytassuk dohányzásmegelőző kampányunkat, ezért a 2%-os támogatásokból befolyt összeget a székelyudvarhelyi diákok körében évről évre növekvő tendenciát mutató dohányzási szokások visszaszorítására fordítjuk. A befolyt összegből tájékoztató és felvilágosító programokat szervezünk (előadások, bemutatók), de olyan közösségi eseményeket is tervezünk, melynek alkalmával inkább a fiatalok bátorságára, vagányságára apellálunk, például nyilvános helyen le mernek-e mondani „napi adagjukról”. A felmérés részletes eredményei letölthetők az UFF honlapjáról (www.uff.ro).

4


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Főpróbáztak a végzősök Érettségi vizsgasorozat 2012. június–július tervezett menetrendje – a tanügyminisztérium honlapján kiközölt dokumentum szerint –

A SuliSokk Diákmagazin kiemelt fontosságúnak kezeli próbaérettségi időszakát, melyet nemcsak Székelyudvarhelyen, hanem egész Hargita megyében egységesen szerveztek meg. A vizsgákat február és március folyamán bonyolították le, lehetőleg minél reálisabb vizsgakörülmények között. A kiértékelések után már mindenki, tanár és diák egyaránt többet fog tudni, ám a konkrét záróvizsgákig még bővíthető a – vélhetően tavasszal még nem teljes – ismerethalmaz. De hogy pontosan meddig is? Azt csupán időintervallumban tudjuk mi megmondani, ugyanis minden egyéb a ti teljesítőképességeteken, utolsó száz métereteken, abrakolásotokon múlik, így ami tőlünk telik, azt most megtesszük: közöljük az idei érettségi menetrendjét, a tavalyi mutatókat, néhány bátorító véleményt.

Május 28–30.: beiratkozás a nyári szesszióra Június 1.: tanévzárás a XII–XIII. osztályos diákok számára Június 11–13.: román nyelvi szóbeli, kommunikációs készségek felmérése – A próba Június 13–15.: anyanyelvi szóbeli, kommunikációs készségek felmérése – B próba Június 18–22.: számítógépkezelői készségek felmérése – D próba Június 25–27.: idegen nyelvű szóbeli, „Nem igazán izgulok a próbaérettségi miatt, kommunikációs készségek felmérése – C próba és különösebben nem is készülök rá. Még nem Július 2.: román nyelv és irodalom írásbeli vagyok izgatott, illetve ideges sem, majd ha meglátom az eredményeket, akkor lehet, hogy vizsga – E/a próba egy kicsit az leszek. Amikor élesben fog menni Július 3.: anyanyelv és irodalom írásbeli az egész, akkor egyet tanulok rá.” Porsche Endre vizsga – E/b próba Július 4.: a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írásbeli vizsga – E/c próba Július 6.: a szaknak megfelelő választhatótantárgyból írásbeli vizsga – E/d próba Július 8.: eredmények kifüggesztése Július 9.: óvások benyújtása (8.00 és 12.00 óra között) Július 10–12.: az óvásra benyújtott dolgozatok újrajavítása Július 13.: a végleges eredmények kifüggesztése

„Én kifejezetten örülök, hogy lesz próbaérettségi, mert ha mást nem is, de azt megtudhatom, hogy mennyire vagyok felkészülve a vizsgákra. Nem vagyok az az idegeskedő, izgulós típus, de ennek ellenére úgy érzem, hogy egy kicsit fogok izgulni. Végül is elég kellemetlen lesz, ha nem sikerül az érettségi…” Dobai Gábor

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség által közzétett adatok szerint 2011 nyarán az udvarhelyszéki érettségi vizsgaközpontokban 31 és 94 százalék között volt az átmenési arány az elsődleges eredmények szerint, a megyei átlag pedig 64,03 százalék volt. Az óvások után mind a tanfelügyelőség, mind pedig a helyi sajtóorgánumok részéről csak a megyei átlagot közölték ki újra, amely néhány százalékpontot változott, azaz 67,41 százalékra nőtt. A kis százalékpontok az iskolaátlagokra is érvényesek, tehát az elsődlegesen kiközölt eredmények nem változtak számottevően. A mellékelt grafikonon az elsődleges eredményeket ábrázoljuk.

5


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Tavaszi lendület az egészséges reggel(i)hez

Nehezen ébredsz? Aggodalomra semmi ok! Nem kell, hogy azonnal asztalhoz ülj és tele tömd a hasad, elég, ha néhány trükkel beiktatod a hétköznapjaidba a reggeli étkezést.

Érdemes könnyen emészthető, hígabb ételekkel rávenni magad a reggelizésre, ilyen például a joghurt (aszalt) gyümölccsel, müzlivel, a tejes gyümölcsös turmixok és a kefir. De olyan falatokat sem kell kizárnod, amelyeket szeretsz. Kezdésnek egy túró rudi is jobb a semminél. Ha kevés időd van indulás előtt, akkor tarts magadnál vagy a padban egy müzliszeletet, esetleg cikkez fel néhány gyümölcsöt. De a lényeg az, hogy iktasd be a rendszerességet.

Ne így induljon a napod! A kávé nem helyettesíti a reggelit! Nem baj, ha iszol egyet, de enned is kell mellé valamit! Az üdítőknek általában magas a cukortartalma. Olvasd el a címkéjét, és ha ez a helyzet, húzd meg egy fél pohárnál a határt.

A Tavasz Ez egy esztendőben egyszer előforduló esemény, melyben rendre esteledik, hogyha őszelne, teszem fel nem esteledne egyszerre e helyre. Emberek elmeredve csermely mellett elhelyezve, kedve gerjed szeszelde mellett elrendezve. Gyerekek esztelen verdeséssel menetelve egy kereket kergetve s esszemennek csendesedve. Esteledve csendesen elszenderednek e remek teremtmények. Bálint Tamás, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégum, IX. osztály

6

Felejtsd el az energiaitalokat reggelire. Semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, nem erre találták ki őket. Ám ha tényleg lórúgás kell, hogy beinduljon a napod, kezd inkább zöld teával! Az kevés, ha délelőtt csak gyümölcsöt majszolsz. A kalóriaszükségletedet már reggel el kell kezdened kielégíteni, különben délutánra, estére nagyon megéhezel, és ennek később elhízás lehet a vége. Boros Avarka


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Hófedte szórakozás Egy egész éven át vártuk és készültünk a tizenhetedik alkalommal megrendezett Hóhányó Olimpiára. Gyülekezett a csapat, ölelések és viszontlátások öröme, majd „sok jó ember kis helyen is elfér” alapon felszorítottuk magunkat a traktorra – indulás. A hangulat a zord idő ellenére egy év multán sem változott. A nótaszó három óra elteltével is, bár már különböző szólamban, de ugyanúgy szólt. A megérkezés pillanatának ujjongása már sötétben hangzott el (lekésve a komédia részét), de amint sikerült biztonságban tudni csomagjainkat és beazonosítani alvóhelyünket, kezdődhetett a mindenki számára más hagyományt követő ismerkedés, a buli, amit majd emlegetünk egy éven át. Az egész estét betöltő mulatságon egy emberként táncolt és énekelt mindenki, ahogy az UFF apraja-nagyja is. A reggeli köddel és hófúvással együtt ébredt a Hargita. Kezdődtek a vetélkedők, viszont a „hóhányókat” nem mozdította ki az időjárás. Volt, aki a meleg kandalló mellett regenerálódott, vagy lécet, deszkát fogva hasznosabban töltötte a napot.

De lassan sötétedett, és ezzel kezdődött a második felvonás. Eredményhirdetés, majd újabb fergeteges buli: még több ember és jó kedv egy helyen. „És messze még a hajnal…” A hétvége utolsó, kellemetlenebb része az összepakolás. Ismerősök, elhagyott zoknik keresése/megtalálása, majd a hazaindulás, ki-ki a maga módján: négy- és két keréken, sílécen vagy a nélkül, de mindenki haza ért. Úgy gondolom, ideje elraktározni az emlékeket és várni a következő évi Hóhányó izgalmait. Zólya Imola Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, XII. o.

Közéleti Vándortábor, 1. állomás Péntek. Kezdés 17 óra. Érkezés 17 óra 10 perc – a pontosság a legfontosabb. Kezdünk. Egy csoport, egy képző, emberek különböző elvárásokkal, félelmekkel és hasonló célokkal, aminek köszönhetően hamar csapattá alakult ez a csoport. És hogy mégis mit csináltunk? Csapatban dolgoztunk, majd vezettünk, hagytuk magunkat fejleszteni, alakítani, alkalmazkodni, és ami a legfontosabb, együtt lenni és játszani. Elvárások? Félelmek? Melyek is lehetnek ezek egy képzés során, és mennyire lehet felülmúlni elvárásainkat? Ha engem kérdeztek, teljes mértékben, és az a legjobb érzés, mikor ez megtörténik. Szerencsére az egész csapat nyitott volt, és félelmek sem kínoztak a képzéssel kapcsolatban. Voltak köztünk középiskolások, egyetemisták, „megtért” egyetemisták, már komoly szaktudással rendelkező egyének, mérnökök. Mindenkinek közös célja: tapasztalatok, új információk szerzése, és talán ami a legfontosabb, új emberek megismerése. Témánk: civil szféra, önkéntesség, szervezetmenedzsment, HR-menedzsment. És hogy mi a

civil szféra, ki a civil, miért jó civilnek lenni, illetve mi az alapja? Talán a szeretet? – hallhattuk a kérdést. Talán. De ahogy ezt később megtudtuk, még van néhány„mellékes” dolog, ami szükséges hozzá. Az órák kellemes hangulatban teltek el (még a csak 3 óra alvás sem rettentett el senkit semmitől), néha félve, meglepődve, kíváncsian. Jártunk sivatagban, ahol a megmenekülésre sok esélyünk nem volt, aztán végül a jó vezetőknek köszönhetően a mocsáron átkeltünk, és nem kellett semmiféle égi erőt segítségül hívnunk ahhoz, hogy a víz felületén járhassunk. Harmadik nap, vasárnap dél, vége. Elmondható, hogy teljes mértékben eleget tett az elvárásainknak: új tapasztalat- és információszerzés? Megvolt. Új emberek megismerése? Megvolt – igaz, egy kicsit az éjszaka is hozzásegített. És ami a szervezés részéről elmondható: az ígéretek teljesítve. Ja, és említettem már, hogy ez még csak az első hétvége volt? Nagy Andrea, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, XII. o.

7


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Trónok harca Ezt hallgattuk: Magna Cum Laude: Vadászmezők – most ez a legjobb-legújabb. Caramel: Vízió – mert Michael Jackson Give in to me című dalát hozza. Anna and the barbies: Gombóc – mert az előadó és a dal címéhez képest nagyon hallgatható. Meatloaf: Rock And Roll Dreams Come Through – mert „nosztalgiarockozni” mindig kell. Cserháti Zsuzsa: Boldogság gyere haza! – mert boldogságból sosem elég.

Hogyan lopjunk magunknak egy könnyű délutánt? amerikai akció-vígjáték, 2011 Előrebocsátom, hogy nem sűrűn nézek vígjátékokat, kifejezetten jónak kell ígérkeznie ahhoz, hogy kellő lendülettel nekifogjak. És mi lehet biztató arra vonatkozóan, hogy nem csalódottan állunk fel a nyughelyünkről? Például egy 6–7-es értékelés az imdb.comon, ott ugyanis – eddigi tapasztalataim szerint – egy lazaestés vígjátéknak ez jó minősítés. Hasonló értéket kapott a 2011-ben bemutatott, Hogyan lopjunk felhőkarcolót című akció-komédia-krimi is, amit én még egy erős ponttal felturbózok. Nekem ugyanis Ben Stiller jelenléte megér egy plusz pontot: egyszerűen bírom a figurát. Ő ugyanis annak a kisemmizett szedett-vedett társaságnak az irányítója, akik megfogadják, visszaszerzik a nagyfőnökük által eltékozolt – befektetett és elbukott – társadalombiztosításukat, összekuporgatott kis vagyonukat. Az alapötlet nem újszerű, balek tolvajokat szinte már minden nemzet filmvászonra vitt, a legmaradandóbbat talán a dánok Olsen-bandája hozta/hozza még a ’70-es évekből. Persze jól esik mindezt mai göncbe bújtatva nézni, ahol a veszélyt napjaink ingadozó gazdasága, bizonytalan befektetései jelentik – ha ezt látom egy mozifilm esetében, nekem őszintén jól esik, biztatva magamat, hogy másutt se megy jobban, mint nálunk. A cél tehát az ex-főnök kisemmizése, melyet főhőseink véghez is visznek 99 százalékos hepienddel. Mondtam, hogy csak egy könnyű délutánt, estét lophatunk magunknak? Suttogó

Mennyire megalapozott filmkritika lehet az, amely álmatlan éjszakán nézett sorozat után születik? Egy mozgásszínházi előadáson megittam két kávét. Kettőt és este. Bevallom, nem a legértelmesebb tevékenység az éjszakai alvásképesség szempontjából. Míg villogó szemekkel kóvályogtam az ébrenlét és az alfaszint határvidékén, úgy döntöttem, filmet nézek. Hátha segít elaludni, mondok... Trónok harcát választottam, annak teljes első évadját megnéztem. Sikerült ez azért, mert kávéztam. Amúgy nem sikerülhetett volna… George R. R. Martin A tűz és jég dala című fantasyregényciklusának első kötete sorozat formájában. Két nagyhatalmú család vív halálos harcot Westeros Hét Királyságának irányításáért, a Vastrónért. Néhány mondatban annyit erről, hogy aránytalanul súlyozott harcjelenetek, túlzottan erőszakos látványelemek, a jóérzés határát súrolóan fröccsenő vér, egyértelműsített szexjelenetek, hogy tudjuk, miről van szó… Kissé komplikált hatalmi harc, túlragozott intrikák, több semmi. Mennyire megalapozott a filmkritikám, nem tudom, de a Trónok Harcát feledhető élménynek tartom. Belekotyogó

Pelenkás bajkeverő – régi, de jó • Francia-spanyol vígjáték, 2003 Igaz, nem egy romantikus esti nyálfröcskölő film, de fárasztó nap után tökéletesen felteszi az „i”-re a pontot. Ezért ha lehet, inkább egyedül vagy nagyobb társaságban előnyös megnézni, és nem édes kettesben. A story egyszerű és megszokott (na jó, nem a legmegszokottabb…), lényegében egy fél éves gyerek öngyilkossági kísérleteiről szól, melyek a legkülönlegesebb formában sem sikerülnek. Van benne minden: vándorló lelkek, cicababa anyuka, idegesítő anyós, aranyos kisbaba, szerelem, megcsalás, dúsgazdag apuka, szegény művész, családi szeretet satöbbi, satöbbi… gyakorlatilag csak a szuperhősök és a robotok hiányoznak belőle. Ráadásul letölteni sem muszáj, hiszen a Youtube-on is fent van, így ha suli, plusz óra vagy UFF-gyűlés után haza mész, bármikor, hirtelen felindulásból is megnézheted. Jót derültem rajta, s nem kellett gondolkozni a „megoldáson” sem. Jó szórakozást! BorsÓ

Ezt most mi néztük/hallgattuk, a követkőt viszont ti fogjátok, úgyhogy nézzetek, olvassatok, hallgassatok, és természetesen küldjétek be a sulisokk@gmail.com címre, vagy hozzátok be az UFF-irodába, hozzátok el UFF-gyűlésre.

8


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Tavasszal virágzik az UFF Programajánlóként ismét olvashattok néhány rendezvényünkről itt a Sulisokkban, és természetesen mindig friss infókkal várunk az UFFhonlapon – www.uff.ro. – Márciusban az 1848-as szabadságharcra és forradalomra emlékezve ismét megtartjuk a Szombatfalvi Református Templomban az ünnepi szavalóestet, melyre szeretettel várunk mindenkit alkalomhoz illő szavalattal vagy dallal. – Március végén összemérik tudásukat és ügyességüket a végzősök is, azaz március 30-án Mara Bulira kerül sor a Siculus Ifjúsági Házban. – Áprilisban egy kicsit a jövőbe tekintünk, ugyanis pályaválasztási programjaink kapcsán egyetemet látogatunk, élő könyvtárat szervezünk és képzést is tartunk. – Folyamatos programjaink nem maradnak ki a tavaszi időszakban sem, hiszen minden második pénteken Rendhagyó Tanórára hívunk a Face Tea House-ba, illetve szerdánként az UFF-gyűléseken számítunk rátok és ötleteitekre.

Kedves végzősök, Mara Buli-csapatok jelentkezését várjuk! Ha még emlékeztek arra, hogy mekkora buli volt a sulis gólyabálotok, majd a városi, akkor társuljatok hármasával és jelentkezzetek a Mara Bulira. A sok vizsgadrukk és izgalom levezetése érdekében gyertek és szórakozzatok még egy utolsót, iskolátokat képviselve a színpadon. Jelentkezési feltétel a 3 fős csapat megléte, melyben kötelező 1 lány és 1 fiú, természetesen XII. vagy XIII. osztályosok. A lényeg, hogy bátrak legyetek és bevállalósak. Jelentkezési határidő: március 19., UFF-iroda.

Közelednek a Diáknapok is, huszadjára

SZABADIDŐ: Tomcsa Sándor Színház

....................

2012. május 8–13. Májusban XX. Székelyudvarhelyi Diáknapok lesznek, erre vártunk egész évben. Most, hogy kerek születésnapot ünnepel a város legnagyobb ifjúsági rendezvénye, rengeteg újdonságra és izgalomra számíthattok, de mindez csak akkor jön össze, ha ti is beszálltok. A diákpolgármesteri címet 20. alkalommal osztjuk ki, ezért komoly verseny elé néznek a jelentkezők. Az UFF-irodában máris jelezhetitek, hogy harcba szállnátok a címért, a lényeg, hogy legyen diákpolgármester-jelölt, kampányfőnök és minimum 3 fős kampánystáb. A XX. Székelyudvarhelyi Diáknapok péntekén koncertezik az Intim Torna Illegál. Na, vágunk lyukat a kádba?

Március 27., 19 óra: Örömállam – Tamási Áron diákbérlet, nagyterem. Március 28., 19 óra: Örömállam – Fekete István diákbérlet, nagyterem.

Haáz Rezső Múzeum A pénz beszél… A magyar pénzverés története A Székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum állandó kiállítása. Megtekinthető keddtől péntekig 9.00 és 17.00 óra, valamint hétvégén 10.00 és 14.00 óra között.

9


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Közeleg a tavasz, de mi a divat? Javában zajlanak a divathetek szerte a világban, van ahol már lejárt, és van ahol még ez után jön. Sajnos most az őszi trendet mutatják be, ezért nem kerülhetnek elemzésre az ott bemutatott kollekciók, mert minket jelenleg az érint, hogy mindjárt itt a tavasz és van pár dolog, amit be kell szerezzünk még mielőtt beköszöntene. Ruhadarabok, melyek nem kellene kimaradjanak a tavaszi ruhatárunkból: – Az átmeneti kabát: kiérdemli azt, hogy első helyen említsem, a ballonkabátok nem csak a filmbeli nyomozókon mutatnak jól. – A blézer: hálás kis ruhadarab jól kombinálható; hordhatjuk feltűrt ujjal, kapucnisan, pasztellszínben vagy szegecsekkel, boyfriend szabásút vagy nőies válltömésest – Loafer: a cipők terén már ősszel is menő, tavaszra pasztellszínekben, magasított platformmal a legüdítőbb választás. – Romantikus stílusú, pasztellszínű, fehér virágos és csipkés harisnyák, cicanadrágok: hódítani fognak. Fő irányvonal a letisztult, nőies és kifinomult stílus. Színek terén tavas�szal biztos befutók lesznek a finom pasztellszínek, cukorka árnyalatok, de az élénk narancs, piros és sárga is abszolút hódít. A minták terén elég sokszínű a paletta, lesznek csíkok és pöt�työk főleg a kiegészítőknél, valamint az elnagyolt virágmotívumok, absztrakt formák élénk, néha már szemet bántó színös�szeállításban tűnnek fel. A fémes anyagok, az arany az éjszakai

10

élet meghatározó elemei lesznek, így a parti ruhád legyen elegáns, letisztult és csillogó. A férfias vonal sem tűnt el, a határozott szabású zakók és nadrágok nőies kiegészítőkkel hódítanak. Tavasszal, táskának a mostanában újra fénykorát élő clutch-darabokat válasszuk, amiket boríték- vagy laptáskaként is említhetnénk. Már nemcsak az alkalmi eseményekre hordják, ugyanis ez már a hétköznapokra is teret hódított magának, mert egy farmer-póló kombinációt szempillantás alatt nőiessé varázsolhat. Mindenképpen szerezzetek be legalább egy ilyen táskát, a tavasz érkezésével, ahogy lekerülnek a nagykabátok, remekül párosítható a szezon kedvenceivel. Lőrincz Orsolya Tamási Áron Gimnázium, X. o.


Erdélyi Ifjúsági Magazin

TUDSZ VESZÍTENI? Mindenkivel előfordul, hogy bizonyos napokon semmi sem sikerül. Te hogyan kezeled a csalódásokat és a kudarcokat? Tesztünkből megtudhatod. 1. Kimaradtál a suli kézilabdacsapatából. Mit gondolsz? A. Semmi gáz, megpróbálom a kosárlabdánál. B. Nem értem, miért nem vettek be. Pedig jó vagyok! C. Fogalmam sincs most mihez kezdek majd.

5. A fiúd haverjaival biliárdozol. Ezúttal nem vagy valami jó formában. Mit gondolsz közben? A. Jobb lett volna, ha inkább otthon maradok! B. Végigjátszom, bár nagyon bosszant, hogy bénázom. C. Őszintén nevetek.

2. Előfordul, hogy fogadást kötsz a barátnőddel? A. Nem, utálom a fogadásokat! B. Csak akkor, ha biztos vagyok a győzelemben. C. Persze, ez mindig jó buli!

6. A suliban vadonatúj ruhában jelensz meg. Sajnos az egyik fiú figyelmetlenségéből leönt kólával. Hogyan reagálsz? A. Rászólok, hogy legközelebb figyeljen jobban. B. Ha helyes srác, akkor semmit nem mondok neki. Ha nem, akkor viszont kap a fejére. C. Mindegy, bárkivel megeshet.

3. Egy osztálytársnőd lecsapja a kezedről az egyik fiút. Hogyan reagálsz? A. Ezt nem hagyom annyiban! B. Először nagyon dühös leszek, de idővel lerázom magamról az ügyet. C. Pechem volt…

7. Randira készülsz, és természetesen pont ekkor jelenik meg egy hatalmas pattanás az arcodon. Mit gondolsz? A. Megpróbálom pár nappal elhalasztani a randit. B. Nem tragédia, legalább ilyennek is megismer. C. Ideges leszek, de nem változtatok semmit.

4. Egy táncversenyen a második helyezést érted el. Még másnap is bosszankodsz, hogy nem győztél? A. Nem felejtem el könnyen. B. Nem, hiszen már úgysem tudom megváltoztatni. C. Elhatározom, hogy legközelebb én nyerek!

Pechem volt...

Pontozás: minden A válasz: 1 pont minden B válasz: 2 pont minden C válasz: 3 pont

Grrr Grrr...!

Mindegy, bárkivel megeshet.

7–11 pont: Mindent vagy semmit! Maximalista vagy, ezért nagyon bosszant, ha valami nem a terved szerint sikerül. Néha egészen kifakadsz magadból, ha csalódás ér. 12–16 pont: Ereszd ki a gőzt! Ha kudarcot vallasz, azonnal kitör belőled a harag. Ilyenkor addig veszekszel a környezeteddel, amíg le nem higgadsz. 17–21 pontig: Gond nélkül. Laza hozzáállásod segít, hogy elviseld a kudarcaidat is. Ha valami rosszul sül el, te akkor sem veszíted el a türelmedet, hanem optimistán várod a folytatást.

11


Erdélyi Ifjúsági Magazin

Naponta suli, tanfolyamok, felkészülés az érettségire. Hétvégén buli, haverok, de mindig ugyanaz, ugyanott, ugyanúgy. Igazából nem rossz, de lehetne tartalmasabb is a diákéleted.

Mit tehetnél? Légy aktív! A szabadidő leghasznosabb eltöltése a közösségi tevékenység. Lehet akár diáktanács, ifjúsági szervezet, közösségi vagy szociális civilcsoport. Minden lehetőség adott, ha nem felel meg egy sem az elvárásaidnak, szervezd át, reformáld meg, vagy alapíts egy újat.

De mi is az a civil szféra? Mivel foglalkozik? Kik vesznek részt benne? A civil szféra egy űrt pótol. A civil szervezetek foglakoznak mindazzal, amiben a profitorientált vállalati szféra nem érdekelt, illetve amit a nehézkesen alkalmazkodó állami vagy önkormányzati intézmények nem tudnak hatékonyan megoldani. Az élet minden területén vannak ilyen feladatok: a környezetvédelem, a szociális ellátás, az oktatás-nevelés, a kultúra, a sport vagy egyéb szabadidős tevékenységek stb. A civil szféra sokszínűsége lehetőséget biztosít, hogy azzal foglakozz, ami érdekel. Közben bevonhatod a barátaidat, új embereket ismerhetsz meg, jól érzed magad, hasznos közösségi munkát végzel, és ami a legfontosabb, gyakorlati tapasztalatokat szerzel. Ez utóbbi fontossága egyre inkább előtérbe kerül, mert az oktatási rendszer csak az elméleti tudásra összpontosít, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyetemet végzett fiatalok nem tudnak bekapcsolni egy fénymásolót vagy elküldeni egy faxot. Mindezek mellett számos kisebb-nagyobb eredményt tudsz elérni, amivel jobbá, szebbé, érdekesebbé

12

teheted hétköznapjaidat és a közösséged hasznos tagjává válsz. Nem kerülhetjük ki azt sem, hogy a közösségi munka néha elég hálátlan feladat és gyakran nem jár érte konkrét elismerés, sőt hátulról érdemtelen kritikák is érhetnek. Mindezzel együtt, amikor egy jól sikerült projekt végén este az ágyadra dőlsz, valami kellemes érzés jár át, és tudod, hogy jófej gyerek vagy, aki tett a közösségéért. Így köszönjük meg magunknak, amit mások elfelejtettek megtenni, és hisszük, hogy „minden jó tett nem nyeri el a méltó büntetését”. Mindeközben napról napra egyre több minden érdekel, egyre nyitottabbá, toleránsabbá válsz, és így nyílik számodra egyre nagyobbra a világ. Ezért javaslom tehát, hogy légy aktív: open your mind! Aktív Kópé


Erdélyi Ifjúsági Magazin

HOROSZKÓP KOS A tavasz eljövetelével a szerelmi életed is kivirágzik. Ezt az időszakot használd ki párod megtalálására. Lehet, hogy most találod meg a nagy Ő-t, aki sokáig elkísér életed során. Bátran szállj szembe az akadályokkal, mert semmi sem tarthat vissza. Ha úgy alakul, egy esetleges kisebb ő-t sem kell elküldened.

MÉRLEG Változások jönnek az életedben. Lehetnek ezek a változások negatívak és pozitívak egyaránt. Lehet, hogy új vagy talán rejtett képességeidre derül fény, amit más emberek is megcsodálnak. Vigyázz, hogy azért el ne vakíts teljesen másokat.

BIKA Kilábalsz a pénzügyi válságodból és jövedelmező időszakod következik. A barátaiddal is kibékülsz, és vidám időszak elé nézel. A nap felragyogásával az iskolai tanulmányid is javulnak. Ragadj meg minden nagy lehetőséget, ami kínálkozik.

SKORPIÓ Ne töprengj a jövőn, se a múlton. Törődj a jeleneddel, hallgass a belső hangodra és cselekedj jól. Ne törje le a kedvedet semmi, légy vidám mindig, még akkor is, amikor nehéz. Ha sugárzik belőled a vidámság, akár a környezetedet is felvidíthatod, megváltoztathatod.

IKREK A kreativitás készsége fog megszállni téged. Minden dologból a maximumot, a legjobbat, a legérdekesebbet fogod kihozni. E mellett nagy energia szabadul fel benned, aminek segítségével megvalósíthatod az elképzeléseidet.

NYILAS Romantikus időszakod következik. Szerelmeddel nagyon jól ki fogtok jönni és semmi sem állhat közétek. Használjátok ki a szép tavaszi időt és sétáljatok a természetben, így több időt tudtok együtt tölteni.

RÁK Engedd el magad, engedd el a problémákat, lazíts egy kicsit. Túl görcsös voltál eddig, itt az ideje, hogy pihenj. Fordíts egy kis időt magadra, engedd kibontakozni gondolataidat, kapcsolódj ki, beszélgess egy jót a legjobb barátoddal.

BAK Nagyon sok időt fogsz magadra fordítani. Szeretnél megszépülni, de talán belülről kéne, nem kívülről. A jó idő jövetelével többet fogsz sportolni, több időt fogsz a szabadban tölteni. Ne félj magadtól, vágj bele új kalandjaidba.

OROSZLÁN Vigyázz magadra és ne dőlj be minden csábításnak. Sok minden el akar téríteni célodtól, de te csak bízz és folytasd utad. Néha fáradt leszel, de ne csüggedj, pihenj egyet és tevékenykedj tovább. Munkád majd meghozza gyümölcsét.

VÍZÖNTŐ Lassacskán sikerül kikászálódni a depressziós hangulatból. Most már sokkal vidámabb vagy. Sőt, ahhoz is kedved támad, hogy végiggondold újabb „korszakalkotó” ötletedet. Az öngúny fegyverével azonban csínján bánj! Eszed helyett hagyd, hogy érzelmeid irányítsanak. Néha célravezetőbb.

SZŰZ Ez az időszak a Te időszakod. Jönnek a melegebb idők, jönnek a rendezvények. Használd ki a lehetőségeket és menj el, ahova csak tudsz, ahova szeretnél. Ismerkedj, barátkozz, beszélgess más emberekkel és hozz létre új kapcsolatokat.

HALAK Ez sajnos nem a Te napod, jobb lett volna, ha ma fel sem keltél volna. Ez van. De ne csüggedj, mindenkinek vannak rossz napjai, nem kell általános legyen az elkövetkező időszakra nézve. Azért ha teheted, feküdj ma le időben.

13


Erdélyi Ifjúsági Magazin

VICCEK Két szőke nő beszélget: - Képzeld, ma elvégeztem a terhességi tesztet... - Húú, és nagyon nehezek voltak a kérdések? ***** - Ha a főnök vissza nem vonja, amit ma délelőtt mondott, én elmegyek a vállalattól! - Miért, mit mondott? - Azt, hogy menjek el a vállalattól! ***** Szőke nő jön kifelé a nőgyógyásztól és ismételgeti: „Darázs, derék, homár, darázs, derék, homár...” Utána szól a nőgyógyász: - Nem, nem! Utoljára mondom: Méhnyak-rák! ***** - Hogy hívják a gyors indiánt? - ??? - Igyek Szem. ***** Férj az anyósának: - Anyósom, maga olyan szép, hogy elmehetne egy kínai festőhöz modellnek. - De kedves tőled! De miért éppen kínai festőhöz? - Mert azok szoktak mindig sárkányokat festeni. ***** - Mi a leggyakoribb oka annak, ha összeütközik két repülőgép? - ??? - Az, hogy EGY nem tud!

SKANDI

Az előző lapszám Agytekervény rejtvény helyes megfejtésének beküldői között egy UFF-os iskolatáskát sorsoltunk ki. A szerencsés nyertes Vári Anna, aki az annavari93@gmail.com e-mail címről küldte a helyes választ. A nyereményt az UFF-irodában lehet átvenni, hétköznapokon 9–15 óra között. Gratulálunk!

.............................................................................................................

Attól szép az élet...

Az élet szép! És az apró örömöktől az. Attól, hogy reggel felkelsz, kinézel az ablakon és látod, hogy a hosszú, borús tél után végre süt a nap. Attól, hogy találsz a zsebedben 10 lejt, amit már el is felejtettél. Attól, hogy egy hosszú nap után, hazafelé menet veszel magadnak egy csokis sütit. Ezek a szinte jelentéktelen dolgok teszik széppé a napjainkat. Kicsit unalmas szöveg már, de élj a mának! Tegyél meg mindent, ami eszedbe jut, ami jól esik. Ne érdekeljen, hogy ki mit mond rólad, mert csak magadnak élsz. Olyan jó végigbulizni a hétvégét, önfeledten kacagni vagy meginni a barátokkal valamit, csak úgy, minden ok nélkül. Nem kell várni valamilyen különös alkalomra, mert bármelyik átlagos nap lehet életed legszebb napja. Minden csak rajtad múlik. Tőled függ, hogy élvezed az életet, vagy hagyod, hogy a szürke hétköznapok téged is unalmassá tegyenek. Nyuszi

14

Sulisokk Diákmagazin – 2012. március  

A Sulisokk Diákmagazin az Udavrhelyi Fiatal Fórum kiadványa.

Sulisokk Diákmagazin – 2012. március  

A Sulisokk Diákmagazin az Udavrhelyi Fiatal Fórum kiadványa.

Advertisement