40_Aars_Jubilæum

Page 1

ISABELLA 1957-1997

Dette er historien om en virksomhed, der for fyrre år siden startede med en god idé.

Det er et usædvanligt eventyr, for hovedpersonen er ikke gået så gruelig meget ondt igennem. Faktisk begyndte det hele godt, og det er gået bedre lige siden.

Søren Odgaard syede sit første telt hjemme i kælderen, og som enhver ægte entusiast var han overbevist om, at mange andre måtte være lige så interesserede i ferie og friluftsliv.

Som det vil fremgå af de følgende sider, viste det sig, at han absolut ikke var alene om interessen. Søren Odgaard var på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt, med den rigtige vare. Nemlig telte, der gjorde det muligt for alle naturelskere, at opfylde drømmen om ferie og oplevelser.

Vi har samlet nogle af indtrykkene fra de fyrre år i dette album med feriebilleder, der forhåbentlig vil vække glade minder hos mange læsere…

“Mange kunne have gjort det bedre. Alle kunne have gjort det anderledes.

Men sådan har jeg nu gjort det. Og hvis jeg ikke havde gjort det, var det måske aldrig blevet gjort.”

Grundlæggeren, Søren Odgaard ved sit skrivebord på Isabellahøj.

3 SIDE

EN MAND, ET TELT OG EN FOLKEBEVÆGELSE

Hele vejen har Søren Odgaard taget ét skridt ad gangen. Men altid et foran de fleste andre.

Jydsk Camping Industri startede forsigtigt.

I april 1957 begyndte Søren Odgaard at leje telte ud til campinglivets pionerer. Det var en glimrende lejlighed for begge parter til at afprøve, om campinglivet var noget eller ej. Pionererne på campingpladserne fik afprøvet de nye ferieglæder, og Søren Odgaard fik undersøgt, om markedet var der.

Det var det, og produktionen blev sat i værk.

I 1960 flyttede man til den nedlagte Vandel-banes stationsbygning på Grejsdalsvej - virksomhedens første egentlige fabriksbygning, som allerede året efter blev afløst af den første bygning på den nuværende adresse, der af Vejle Kommune blev døbt Isabellahøj. Et navn, som rummer hele grundlaget for den succes, der allerede nu var synlig. Isabella-teltet var en af den unge virksomheds første og største succeser. Og Bellahøj-udstillingen i København var stedet, hvor Jydsk Camping Industri hentede mange af sine første kunder.

Isabellas navnetræk er hentet fra en tysk bilmodel.

Meget passende, da produktet transporteres i bil.

Der er tilføjet en kongelig krone, som en hilsen til

den spanske dronning Isabella. Også meget passende, da hun var berømt for at sende folk ud at rejse - bl.a. Columbus.

Udviklingen i virksomheden har været præget af vækst, men vækst der er foregået med ét skridt ad gangen. Og med ét skridt ad gangen bevares jordforbindelsen, selvom det somme tider er gået hastigt fremad. For selvom man kun tager ét skridt ad gangen, kan man stadig være foran.

Det har Isabella kunnet konstatere år efter år, når den nye sæson starter, og Isabella kan se sine nyheder fra året før kopieret hos konkurrenterne. Én detalje er dog aldrig blevet kopieret.

De berømte glughuller, der gør det muligt at udpege Isabella telte på ethvert feriefoto fra næsten en hvilken som helst campingplads. Flere har forsøgt at efterligne det, men der findes stadig kun én maskine i verden, der kan sy dem teltene.

Det runde glughul i forteltet ses overalt på de europæiske campingpladser - og et enkelt blik ud over parken af fortelte viser, at Isabella er foran de fleste.

5 SIDE

DE GLADE TRESSERE KOMMER UD AT REJSE

Når Folkevognen en sommerdag i starten af tresserne stod med bagagerummet på vid gab, var hele familien i fuld gang med at pakke telt, soveposer, luftmadrasser og ferieforventninger. Og så skal campingbordet og klapstolene anbringes, så de er til at få fat i, når vi holder kaffe- og spisepauser undervejs. For der er langt til Lidoen i Italien. Nogle få år senere starter familien den lyseblå Opel Rekord, får campingvognen på slæb, og turen går samme vej. Gad vide hvordan vi klarer bakkerne nede omkring Kassel?

Og man kunne jo også køre til Holland eller Frankrig? Eller følge med naboen, der hvert år sværger til campingferie i Sverige.

Isabella har fulgt campisterne fra første færd. Fra dengang en campingplads ikke var stort andet end en mark med en enkelt vandhane. Men bevægelsen voksede sig stor i tresserne, og Isabella har fulgt med hele vejen frem til nutidens nomader, der kan campere hvor som helst og når som helst.

I al beskedenhed vil man godt tilskrive en del af succesen, at man har været dygtige hos Isabella. Men først og fremmest har man igennem fyrre år opretholdt en tæt kontakt til markedet. Gennem kunder og forhandlere hentes inspiration til design, konstruktion og materialer, så Isabella har kunnet leve op til campisternes ønsker og behov.

Det begyndte med spidstelte og blev siden udvidet med fortelte til det stadigt stigende antal campingvogne, der efterhånden befolkede campingpladserne. 1973 besluttede man at koncentrere kræfterne om at producere fortelte. Markedet udviklede sig tydeligvis i den retning - så meget, at Isabella havde besvær med at følge med efterspørgslen.

7 SIDE

ET HJEM ER ET HJEM

- BÅDE UDE OG HJEMME

Olympia Acryl er blevet en klassiker. Et Isabella fortelt, der fungerede lige godt fra Sverige til Sicilien. Under nordlige himmelstrøg er det lunt og lukket, og sydpå kan hele fronten afmonteres til en luftig veranda. Det giver campisten frit boligvalg overalt i Europa, og som andre gode ideer er det såre enkelt tænkt, men svært at realisere. Det kræver en 6 meter lang lynlås, som enhver i branchen vidste var umulig at sy i. Indtil Isabella gjorde det.

Isabella har lagt adskillige års erfaring ind i konstruktion af Penta, teltet med fem kanter og ingen hjørner. Stangkonstruktionen er unik for Isabella og Penta; en meget stabil og meget enkel konstruktion, hvis største fordel ikke er til at få øje

på - støttestangen i midten af teltet mangler nemlig. Derfor gør Penta fastliggerens drøm til virkelighed. Et telt, der kan rumme en hel sæson på pladsen - og modstå selv det danske klima fra april til oktober.

Ved siden af Olympia Acryl og

Penta står Ambassador - Isabellas og Europas mest solgte fortelt. Forklaringen på Ambassadors succes er såre enkel: Som en rigtig ambassadør kan Ambassador slå sig ned hvor som helst og tilpasse sig situationen. Der findes nemlig ikke bare én Ambassador indretning - der findes præsis den, man ønsker. Front og gavle er aftagelige og nedfældbare.

9 SIDE

Island er ikke det mest indlysende feriemål for campister, men Isabella har været der. Temmelig længe endda. Da Isabella lancerede vinterteltet havde det været sat på hårde prøver i det ugæstfri islandske klima.

Professor P.V. Globs Bahrain-ekspedition til den Persiske Bugt 1963.

De lokale ørkensheiker, der har en naturlig interesse i telte, var meget imponerede. Men ifølge arabisk skik kom der ingen rosende ord af den grund - så ville professor Glob nemlig være nødt til at forære dem teltene.

Så sheikernes tjenere spurgte diskret professor Globs tjenere om det fantastiske telt. Og svaret var “Isabella”.

OG HEDE I BAHRAIN? 11 SIDE
HAGLVEJR I TROMSØ

ISABELLA KOMMER EUROPA RUNDT PÅ EGEN HÅND

Isabella har fra starten valgt at holde sig i tæt kontakt med kunderne - uanset nationalitet.

I anledning af jubilæet har vi samlet en kvalitet i Norsk Isabella. Også i Norge har Isabella store forventninger at leve op til hos kunderne.

TYSKLAND

I begyndelsen af halvfjerdserne havde Isabella en hemmelig beundrer. På messer i Tyskland kunne man efter lukketid møde en tysk campingsælger, der listede omkring på Isabella standen og beundrede teltene

fra denne ukendte danske producent. I dag sidder Knut Grewe som leder af det tyske datterselskab og er helt åbenlyst stolt af at repræsentere Isabella i Tyskland.

Siden starten 1990 har det tyske datterselskab kunnet notere en kraftig salgsfremgang. Der er også i Tyskland kunder, der sætter pris på kvalitet.

HOLLAND

Ligesom Søren Odgaard startede Henk Reineman efter ansættelsen hos Isabella også i det små. Helt præcist på 4,5 x 3 meter hjemme i familiens soveværelse. Ti år senere rykker man ind i Isabellas nyerhvervede ejendom, hvorfra man nu sender Isabella ud til et par hundrede salgssteder i Holland. Fra datterselskabet i Holland er der ikke langt til Vejle - også her føler man sig hjemme hos Isabella. Og når man møder hollændere på camping i Europa, kan man være sikker på at møde Isabella.

I andre europæiske lande hvor campinglivet også er populært, men Isabella ikke har egne salgsselskaber, sker salg og distribution via importører. Eksempelvis i Belgien, Frankrig, Italien, Portugal, Schweiz og Østrig.

ENGLAND

Englænderne har som bekendt altid beklaget, at Europa er så isoleret fra England. Alligevel har Isabella kunnet trænge igennem på det engelske marked. begyndelsen ganske vist med specielle versioner af de kendte modeller, men efterhånden ligner Isabella sig selv også i England. Patricia Woodward har været med hele vejen fra den første import i 1973. Så hun kan med en vis vægt tale om et godt samarbejde, hvor nøgleordet er tillid - Isabella er til at stole på.

SVERIGE

Isabellas ældste venner i Europa findes i Sverige. Siden midten af tresserne har KAMA Fritid AB repræsenteret Isabella på det svenske marked. Dermed være også sagt, at Isabella forlængst er blevet et etableret navn i Sverige.

Så meget, at stort set hvert andet fortelt på svenske campingpladser kommer fra Isabella. KAMA er leverandør af alt til campisterne - telte og udstyrog efter næsten 30 år med Isabella på programmet, er det vel overflødigt at nævne, at samarbejdet fungerer perfekt...

13 SIDE

DET ER PÅ ISABELLAHØJ I VEJLE AT TINGENE SKER

STABILITET OG KONTINUITET

Organisationen på Europas største teltfabrik voksede i takt med udvidelserne såvel i fabrikkerne, som i selskaberne.

Gennem årene er der kommet mange nye ansigter til.

Imidlertid har stabilitet været fremherskende overalt i virksomheden, hvilket måske allerbedst kommer til udtryk via de mange jubilæer huset.

3 af de “ældre drenge”: Robert W. Hansen - økonomi og ordførende direktør. Niels Wind - eksportchef. Carsten Dyg, direktør - salg og marketing.

Alle tre har mere end 25 år på bagen og skaber derved både tryghed og stabilitet under den kontinuerlige ekspansion på Europas største teltfabrik.

Der afholdes stribevis af jubilæer for medarbejdere, der har været med i både 10 og 25 år. De fleste har Isabella selv oplært. Og man har den tradition, at begivenheden markeres bl.a. med plantning af et egetræ, der navngives efter jubilaren, så Isabella med tiden har fået en park med solide rødder i fortiden.

15 SIDE
Søren Odgaard forrest

HVOR ER DER PLADS?

Jydsk Camping Udlejning kunne i 1957 tilbyde: “Ferie for alle! Tag på ferie, når De vil, og bo, hvor De vil - for 1 krone i døgnet.”

Og for en gangs skyld var det en reklame, der holdt, hvad den lovede. I 1957 kostede det 1 krone pr. person pr. telt - og så var der gratis hø hos lejrchefen. Ferie var faktisk blevet for alle, og fra starten af tresserne viste antallet af campister, at der var tale om en “folkebevægelse”. Folkevognen blev pakket med Isabellas “Autotelt”, og mens de første charterturister fløj sydpå, valgte andre at slå teltet op på de mere lokale “sydhavsøer”. De mest eventyrlystne tog på ferie i det, der dengang blot hed “udlandet”. Det varede nogle år, før vi blev så rejsevante og stedkendte, at rejsemålene blev præciseret til Sydfrankrig, Norditalien, Spanien osv. I 1967 anslog man, at en halv million danskere kunne kaldes campister. Og til glæde for Isabella kunne man tilføje, at ca. 35.000 danskere agtede at investere ca. 100 millioner kroner i

campingudstyr. Det får formanden for DCU, E. Herløv Jørgensen, til for første gang at kalde camping en folkebevægelse.

Men omtrent samtidig opstod også et nyt begreb, der rokkede lidt ved “bevægelsen”. Nemlig de store standtelte, der blev danskernes nye alternativ til sommerhuset. Sammen med et stigende salg af campingvogne og dertil hørende fortelte fik campingpladserne en ny type beboere: Fastliggerne, der år efter år, fra april til november, camperer samme sted.

En anden side af folkebevægelsen afspejles i den kendsgerning, at hele campingbranchen fik sin egen

Brancheforening. I 1977 var Søren Odgaard blandt initiativtagerne - og blev siden foreningens første formand.

17 SIDE

RESPEKT FOR HINANDEN

Respekt er den røde tråd, når to Isabella medarbejdere tager sig tid til at fortælle om Isabella som arbejdsplads.

Sonja og Jonna, med hhv. 28 og 1 år på bagen, er enige om, at man har det godt hos Isabella. Der er et godt miljø, og der er tid til godt humør og en hyggelig omgangstone.

Det kan godt være, at der en gang imellem diskuteres, så teltdugen blafrer, men det foregår i en tone af gensidig respekt. For virksomheden, produkterne og kollegerne.

Og respekten begynder fra den første dag på det nye job. Jonna startede næsten 30 år efter Sonja, og har fra starten oplevet, at der bliver taget hånd om de nye medarbejdere. Det gælder ikke blot oplæring i faget, men også på det menneskelige: At nye folk falder til og føler sig godt tilpas.

Det er et arbejde, der har fået ry for at være hårdt, men interessant for alle.

Det er mere afvekslende, og hvis det kniber, finder man nye opgaver til medarbejderne. For på trods af mekanik og teknik er teltsyning stadig et håndværk, hvor dygtighed og erfaring tæller.

At få arbejdspladsen til at fungere på den måde, er ikke noget, man har lært på handelshøjskolen eller management-kurser. På produktionsdirektørens kontor siger man i al beskedenhed blot følgende om ledelsesprincipperne: “Vi forsøger at opføre os ordentligt.”

Noget kunne tyde på, at det lykkes. Der må jo være en grund til, at pensionerede medarbejdere stadig kommer på besøg…

19 SIDE

VI HAR VÆRET FORELSKET I ISABELLA I MANGE ÅR

Alfred Pedersen har været Isabella forhandler i mere end tyve år, og han er stolt af det. Stolt fordi et Isabella fortelt i design og materialer er gennemført kvalitet. Det passer godt på virksomhedens oprindelige slogan: Elegant og gennemsolidt. Men først og fremmest fordi hele virksomheden er gennemsyret af soliditet og kvalitet.

Det drejer sig i al sin enkelhed om begreber som ærlighed, troværdighed og respekt for de varer, man leverer. I det daglige samarbejde betyder det, at Isabella viser alle opmærksomhed.

Alfred Pedersen fremhæver specielt de menneskelige kvaliteter i virksomheden. Ærlighed

og respekt er nøgleordene i et samarbejde, som han hellere kalder et venskab end en forretnings-

I sidste ende betyder det jo, at man kan sælge et Isabella telt og være sikker på, at kunden har fået et

Isabellas format viser sig i de små ting. At man har tid til at kæle tid til at tage

af små forbedringer med

21

DER VAR JO DENGANG, LYNLÅSEN SAD FAST

Gennem årene har vi her på Isabellahøj modtaget utallige sjove historier om campisternes oplevelser.

Men de mange breve holdt gode ideer og forslag Store og små imellem hinanden.

Det er vi glade for. Bl.a. fordi der kan være tale om detaljer, som brugerne erfarer behovet når vejrforhold eller andet inspirerer hertil.

Isabellas udviklingsafdeling gennemarbejder herefter forslagene, og nogle af dem gøres efterproduktionsmulige.

Vi vil gerne her benytte lejligheden til at opfordre campiom fortsat at oplyse os om forbedringer af Isabella fortelte, stor hjælp til altid at være på udviklingen.

På forhånd tak.

23 SIDE

RECEPT PÅ FREMGANG: HÅNDVÆRKSMÆSSIG KUNNEN OG OMHYGGELIG KONTROL

Omhyggelig kontrol med kvaliteten i den daglige produktion er forklaringen på Isabellas mangeårige succes. Produktionsdirektør Ivan Odgaard styrer og sikrer, at man kan stole på Isabella, og produktionen har igennem 40 år vist talrige eksempler på kvaliteter og detaljer, som Isabella er alene om.

Når man har et Isabella-tag over hovedet har man ikke bare et solidt stof, men et gedigent tag, der modstår selv det værste ferievejr. Stænger, tagrender, græskanter, lynlåse, vinduer og glughuller tilbyder campisterne den tryghed, som mange års erfaring kan sikre. Konstruktion og materialer er gennemtestet og “godkendt” af årtiers tusinder af campister.

Kvaliteten grundlægges allerede i tilskæringen, hvor den første omhyggelige kontrol fanger eventuelle fejl i stoffet. Både tilskæring og kontrol er manuel, fordi håndværkerens vågne øje er mere pålideligt end maskinerne.

På systuen overtager de erfarne syersker det videre forløb. Et Isabella fortelt sys i etaper: Fronten, gavlene og taget sys færdige, kontrolleres igen, og det hele samles til det komplette telt. Hver dag tages telte ud til prøveopstilling. Hele herligheden gås efter i sømmene, og medarbejderne får et indblik i og forståelse for betydningen af kvaliteten i det daglige arbejde.

Selv om teltene gang på gang kontrolleres med et kritisk blik, ligger den vigtigste kvalitetssikkerhed i hænderne på syerskerne. Det kræver nemlig lang erfaring og solid håndværksmæssig kunnen at sy et telt. Med indtil flere årtiers erfaring på bagen har syerskerne bogstavelig talt kvaliteten i fingerspidserne. Det gælder ikke mindst syning af lynlåsene - en krævende og meget vanskelig opgave, der er en sag for specialister.

Mange af de kvalitetsbevidste medarbejdere har vi selv oplært. Og dagligt glæder vi os over loyalitet fra ansatte med stor anciennitet.

25 SIDE
27 SIDE 1957 1997 1957 1997 1957 1997

VI ER IKKE ALENE

Isabella produkternes høje kvalitet, design og produktkombinationer er hovedårsagen til den store markedsandel.

Ivan Odgaard, den ene af grundlæggeren Søren Odgaards 2 sønner, som er i firmaet, er ansvarlig for fastlagte kvalitetsnormer, finish og leveringstider på de mange tusind telte, der årligt forlader produktionshallerne.

Hertil kommer kontrollen af råvarerne, som indkøbes hos de bedste og mest anerkendte leverandører af bl.a. stofferne.

Forskellen er markant, når man sammenligner systuen for en halv snes år siden til nu, hvor 12.000 m2 repræsenterer produktions- og lagerhallerne på Isabella-fabrikken.

Men også denne ressourcekrævende del af ekspansionen har organisationen formået at kapere.

campion production aps

VI HAR FULGT ISABELLA I 2 ÅRTIER

“Igennem næsten 2 årtier har vi fulgt Isabella på nærmeste hold.

Isabellas idé om fortelte “af i morgen” har været drivkraften bag den nytænkning og udvikling, som hele tiden har været kendetegnende for firmaet. Sammen med et team af engagerede medarbejdere, er det lykkedes at skabe en position, der bliver lagt mærke til såvel indenfor som udenfor landets grænser.

Vi føler os overbevist om, at den korpsånd, der i dag hersker hos Isabella, danner et godt grundlag for fremtiden, og vi ønsker held og lykke for årene, der kommer.

Hjertelig tillykke med jubilæet.”

OPTI-LYSTA A/S

Ole Østrup adm. dir.

29 SIDE

STADIG FULD FART I PRODUKTIONEN

“Produktionen af Borgward Isabella automobiler sluttede for flere år siden. Dog kører produktionen af “førstedamen” med navnet “Isabella forteltet” stadig i fuld fart fremad. Opkaldt efter det berømte bilmærke og nærmer sig nu et nyt årti.

Godt gået, hr. Odgaard sen. og D’herrer Odgaard jun., med at overleve i et stadigt ekspanderende marked, som mod forventning på ingen måde udelukker hård og kvælende konkurrence.

Kun optimal hengivenhed til ens arbejde, baseret på originalitet og udholdenhed plus en god portion fornuft, kan garantere den grundlæggende succes denne branche.

Ten Cate er ikke overrasket over jeres succes, som har resulteret i 40-års jubilæet. I modsætning til de fleste, vokser jeres “førstedame” stadig på markedet skønhed og tiltrækning.

Vi fra Ten Cate har som leverandør det privilegium at være i en position hvor vi gennem en lang række år har kunnet observere jeres fremgang i camping industrien, som på ingen måde er let.

Vi håber, for jer og jeres medarbejdere, at det må lykkes at følge denne vej i mange år fremover.”

TEN CATE

WORLDS BEST TENTCLOTH

32 ÅRS SAMARBEJDE

“32 års samarbejde mellem 40 årige Isabella og Sattler.

Efter at Sattler i lang tid kun solgte indenlands, h.h.v. i nogle tilgrænsende lande, blev også eksportaktiviteter til den skandinaviske region startet i året 1960. I 1964 blev den første kontakt med Jydsk Camping Industri A/S taget gennem Sattlers salgskontor for den skandinaviske region - en forretningsforbindelse, som har holdt til i dag.

Gennem sit enormt målrettede arbejde ved et overfyldt teltfabrikationsmarked i Danmark, er det lykkedes hr. Odgaard og hans medarbejdere at opbygge Isabella til den mest succesrige fabrik for fortelte til caravans. Kendetegnet var dengangsom det også er nu - at Isabella har tilbudt produkter i topklasse på markedet, og derfor naturligt traf sammen med Sattler.

Allerede dengang intensiverede Isabella sin eksportindsats på det europæiske marked. Specielt til England, Sverige og Norge blev indsatsen særligt forceret.

Gennem det intense samarbejde mellem Isabella og Sattler omkring den tekniske udvikling, såsom dessinfastlæggelse af de anvendte tekstiler håber vi hos Sattler, også at have ydet et afgørende bidrag til Isabellas mangeårige succes.

Vi er sikre på, at Isabellas bestræbelser på til stadighed at kunne tilbyde det bedste produkt på markedet, også fremtiden vil fastholde Isabellas førende position.

Vi ønsker Isabella tillykke med 40 års jubilæet. Held og lykke i fremtiden.”

SATTLER

TEXTILWERKE OHG

GRAZ THONDORF

31 SIDE

ISABELLA 1997

I 1978 stiftedes Isabella Fonden af grundlæggeren

Søren Odgaard. Fonden har til formål at støtte og gavne frilufts- og campinglivet, samt at støtte tidligere og nuværende medarbejdere hos J.C.I.

Seneste bidrag fra fonden blev specielt til glæde for de små campister, idet der i 1996 blev uddelt 10 større KOMPAN legeanlæg med rutschebaner etc. til campingpladser i Danmark.

Gennem årene er der ydet støtte til mange medarbejdere, direkte eller i form af deltagelse i juleshow, teater, studierejser, weekendophold samt firmaets kunstfond m.v.

LIDT HISTORIE - fortalt af Søren Odgaard

I 1970 blev der etableret datterselskab i England, i 1982 i Holland, i 1985 i Norge og i 1990 i Tyskland

Bestyrelse i 1997 i Jydsk Camping Industri A/S

- ISABELLA:

Søren Odgaard, formand

Ivan Odgaard, Lars Erik Odgaard, Anna Odgaard, Robert W. Hansen og Mogens Thyssen.

Direktionen i Jydsk Camping Industri A S: Robert W. Hansen, ordførende, Carsten Dyg, Ivan Odgaard og Peder Odgaard.

Bestyrelse Isabella Fonden i 1997: Advokat Mogens Thyssen, Tømrermester Erik Jensen, Carsten Dyg, Robert W. Hansen, Anna Odgaard og Søren Odgaard, formand. For det gode samarbejde gennem de mange år udtaler bestyrelserne en dybtfølt tak til medarbejdere i datterselskaber og forhandlere, samt medarbejdere i Vejle og Odense, ligesom vore leverandører og brugere af Isabella produkter bedes modtage vor oprigtige tak.

JydskIndustriCamping A/S

Campion Production ApS, Vejle IsabellaCampingInternational Ltd., Eng- land Isabella Nederland B.V., Holland Norsk Isabella A/S, Norge Isabella DeutschlandVorzelteGmbH, Tyskland

“Egentlig begyndte det hele med lidt bilhandel. I 1946 solgte jeg min toprenoverede Ford 1930. Bilen havde jeg byttet mig til for min elskede Nimbus motorcykel. Det skete altsammen i bestræbelsen på at starte egen virksomhed - nemlig Vestergades Materielhandel.

Bilhandlen indbragte mig et beløb der tillige med et lån på kr. 8.000 i Den Danske Bank (mod 2 gode og solide kautionister) - udgjorde driftskapitalen i det nyoprettede firma. Samarbejdet har begge parter stor glæde af, og jeg har i mere end 20 år været medlem af lokalrådet.

Så foråret 1957 (den 1. april) solgte jeg - til stor overraskelse for nogen - forretningen i Vestergade. Det blev starten til en hel ny branche - campingbranchen, som dengang ikke var nogen branche overhovedet, men i stedet et hidtil ukendt begreb.

Det første år gik med at sælge nogle indkøbte småtelte, samt udlejning af telte og campinggrej. Faktisk viste der sig stor interesse for mine ideer.

Og ganske mange købte det lejede, efter at have stiftet bekendtskab med det frie lejrliv. Allerede året efter entrerede jeg med en sadelmager. Hos ham fik jeg syet et større antal telte af egen konstruktion og design. Alligevel havde vi svært med at følge med efterspørgslen, og rask gik det fremad.

Aktiviteterne, som hidtil havde foregået fra

kælderen i privatboligen, blev så voldsomme, at jeg i 1959 købte den nedlagte Vandelbanes administrationsbygning i Grejsdalen. Her blev installeret 6 indkøbte brugte symaskiner, og syersker ansattes.

Villateltene, som var en nyskabelse blandt telte, gav ekstra “vind i sejlene”. Og allerede i 1961 indviedes en større udstillingshal og produktion på Nørremarken, det nuværende Isabellahøj.

Branchen gennemgik i 60-erne en voldsom udvikling. Campingvogne kom nu på mode, og en hal til disse kom til. Hurtigt viste det sig, at FORTELTE til campingvognene skulle blive “levebrødet” for Jydsk Camping Industri, idet denne produktion passede som “fod i hose” ind i teltproduktionen.

I slutningen af 60-erne opførtes den første rigtige store produktionshal med tilhørende cafeteria og køkken.

Fra 1973 specialiseredes produktionen til fortelte samt andet udstyr til campingvogne.

Gennem årene har løbende knopskydninger fundet sted. Stort set hvert andet år. Men på trods af dette fremtræder fabrikken i jubilæumsåret som en yderst rationel enhed. I 1994 erhvervedes TL Fabrikken i Odense. Hermed er kapaciteten øget betydelig, og Isabella står særdeles godt rustet til fremtidens fortsat øgede krav”.

Søren Odgaard

SIDE 33

Peder Odgaard er om ikke født til jobbet, så hvert fald flasket op med telte. Job er måske heller ikke det rigtige ord. Livsstil dækker bedre, for i Isabellas udviklingsafdeling lever fire medarbejdere med i campinglivet døgnet rundt og året rundt.

Man skal have bygningsteknikerens sans for produktionsteknik og praktiske løsninger. Man skal have indretningsarkitektens flair for design og farver. Og man skal have campinglivet helt inde på rygmarven, så man kender campistens liv med teltene.

Forårsklargøringen af campingudstyret omfatter også de små vigtige detaljer, der holder teltet på plads: Gummiringen, der tøjrer teltet til pløkkerne. Man bliver enig med sig selv om, at de lige netop kan holde én sæson mere. Og så viser det sig, at det kan de lige netop ikke. Isabella har naturligvis igennem alle årene leveret de vitale reservedele til teltene, når gummiringen opgav ævred. Men det ligner Isabella dårligt at finde sig den slags, så udviklingsafdelingen blev sat på opgaven.

FREMTIDEN ER BEGYNDT

- og har kunnet erstatte de skrøbelige gummiringe på samtlige Isabella-telte både før og siden.

Specialværktøjet “Hercules” er en anden Isabella-opfindelse, der har givet masser af campister den hjælpende hånd, de mangler, når teltstængerne skal spændes op. Det er med den som med gummiringene: En meget enkel løsning, der gør livet lettere for campisterne.

Fremtidens fortelte skal løse nye opgaver.

Ikke bare skaffe tag over hovedet og komfortable omgivelser på ferien. Miljødebatten har sat fokus på forbrug af energi og ressourcer, så inden længe ser vi måske meget mindre biler - og hvordan ser campingvognen så ud? Og forteltene?

Materialet blev fundet på dækket af en trawleren polyesteromspundet gummisnor, der kan surre fiskegrej fast, må vel også kunne holde et telt på plads. Det færdige resultat blev præsenteret i 1989

nene med fortelte, og de kender også campingh h M

Isabella.

35 SIDE

Jydsk Camping Industri A/S

ISABELLA

Isabellahøj 3

DK-7100 Vejle

Tlf. +45 75 82 07 55. Fax +45 75 82 06 93

Internet: www.isabella.net

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.