Page 1

OGLASNA PRILOGA

Marec 2013

Gradnja in bivanje

Prihodnost gradnje v lesu je logična Kozolec je rezultat razvoja ljudskega stavbarstva v lesu skozi nekaj stoletij, ko je bila lesena gradnja tudi v Sloveniji dobro razvita. Na to gradnjo smo vmes malce pozabili, danes pa se les vrača. Ne v kozolce, v hiše.


U V O D N I K

Gradite, dokler še lahko Trenutne razmere v Evropski uniji niso rožnate, še posebno tiste države, ki so na evropskem zemljevidu najbolj južno, se svetijo rdeče. Alarm! Države so na robu bankrota, evropske inštitucije so začele vanje prečrpavati nova sredstva, vendar pa si navadni državljan teh rdeče obarvanih dežel od tega denarja ne more obetati kaj dosti. Poglejmo na Ciper. Ljudje panično dvigajo svoje prihranke, a kaj možno je, da bo del tega v preteklosti prisluženega denarja ostal v bankah, saj ga bodo Ciprčani z dvigom stotaka na dan le težko prelili k sebi v nogavico. Pravijo, da podobna usoda čaka tudi Slovenijo. Zato rešite prihranke, dokler še imate dostop do njih. Seveda, ko imamo enkrat denar varno v nogavici, se pojavi vprašanje, kaj z njim storiti. Ker berete prilogo o gradnji in bivanju, vam torej predlagamo: GRADITE, da boste lahko mirno BIVALI! Kar vsepovprek graditi nove hiše sicer ni najboljša ideja, če je vaš bivanjski problem že rešen, denar raje naložite kam drugam. Za tiste, ki vam je uspelo prihraniti kupček denarcev, z njimi pa še niste kaj dosti ustvarili, je trenutno odličen čas za gradnjo hiše. Na naslednjih straneh boste lahko prebrali, da vam v Lumarju pasivno (!) hišo zgradijo že za dobrega tisočaka na kvadratni meter (z upoštevano subvencijo Eko sklada). Malce manj tehnološko nabito hišo tako lahko zgradite (no, v teh časih raje recimo, da hišo kupimo) že za precej manj. Pa tudi če ne bo pasivna, bo energetsko zelo varčna, tako da tudi stroški za prihodnost ne bodo astronomski, še zlasti, če si za ogrevanje in hlajenje omislite kakšno od tehnologij za izkoriščanje obnovljivih virov energije. Lahko pa si kupite nov luksuzni avto. Cena je podobna.

Dušan Matičič, urednik priloge Gradnja in bivanje

GRADNJA in BIVANJE 1


Kako v teh casih do sluzbe ˇ

ˇ

Preberite, kako je pet naših sogovornikov iskalo službo in jo tudi našlo

ŽE V PRODAJI! Revija za upRavljanje osebnega pRemoŽenja

Št 3 • maRec 2013 • cena 4,90 euR

Kako v teh časih

do službe

ISSN 1580-7517

Mihi, Maši, Ljubiši, Anji in Tilnu je uspelo

34

Juhu, bogati Rusi so tu. Višja je cena, raje kupijo!

42

22

54

Testirali smo Zaradi vstopa »vzhodne« in Hrvaške v EU vlagatelji že služijo »zahodne« izdelke

EKSKLUZIVNO: Kontejnerski posel s sanjskimi donosi ali le nateg?

IZ VSEBINE:

Ekskluzivno preverjamo: Prinaša kontejnerski posel sanjske donose ali gre le za nateg? / Testirali smo »vzhodne« in »zahodne« izdelke. Kateri so resnično boljši? / Kje najugodneje postopno varčevati? / Zapravljivi ruski turisti – priložnost za podjetne / Kako smo se pogajali za nižje nepremičninske provizije / 6 nasvetov, če se lotite sprememb na nepremičnini / Otroški zvezdniki: Za snemalni dan 100 evrov zaslužka in več / Zaradi vstopa Hrvaške v EU vlagatelji že služijo

080 15 80 I narocnine@finance.si I www.mojefinance.si


K A Z A L O

4 Stranki ne moreš prodati vsega

6–7 Spodbude Eko sklada v letu 2013

8 Marles, vreden zaupanja

12 Hitre rešitve ne zagotavljajo kakovosti in trajnosti

14–15 Prihodnost gradnje v lesu je logična oglasna PRILOGA

Marec 2013

Gradnja in bivanje Gradnja in bivanje je oglasna priloga časnika Finance. Urednik priloge: Dušan Matičič dusan.maticic@finance.si Tel.: 01/30 91 509 Računalniški prelom: Miro Pintar Lektoriranje: Julija Klančišar

22–23 Energetske in potresne sanacije ter nadgradnje objektov

34–35 Ali tudi vi vsako leto barvate?

42 Zdravo ogrevanje in hlajenje

44–45 LED-tehnologija v domačih svetilih

48 Zavetje za ptice je lahko lep okras vrta

Fotografija na naslovnici: Thinkstock Urednik oglasnega uredništva: Branko Žnidaršič

GRADNJA in BIVANJE 3


Stranki ne moreš prodati vsega

Podjetje Lumar je bil prvi slovenski proizvajalec, ki je že pred šestimi leti razmišljal o pasivni gradnji ročajo, da hišo gradijo s partnerjem, ki ima znanje, izkušnje in reference. »V Lumarju smo prejeli že več kot 15 domačih in tujih certifikatov ter nagrad, ki potrjujejo naša prizadevanja in filozofijo razvoja nizkoenergijskih ter pasivnih montažnih objektov. Še vedno smo edini evropski proizvajalec, ki ima pasivno tehnologijo certificirano pri nemškem Inštitutu Passivhaus, ob tem pa še evropsko tehnično soglasje (ETA) za pasivni sistem,« dodaja Lukić.

Vse Lumarjeve hiše so vsaj nizkoenergijske

Medtem ko so se jim drugi še posmehovali, so razvili lastno pasivno tehnologijo Lumar Pasiv. To so nato uspešno certificirali pri svetovno priznanem Inštitutu Passivhaus v nemškem Darmstadtu, kjer so kot prvi certificirali pasivno hišo. Večletne izkušnje, znanje, optimizacija in standardizacija pasivne tehnologije ter prek 50 postavljenih pasivnih montažnih objektov uvrščajo podjetje na prvo mesto med ponudniki pasivne gradnje. » Danes lahko kupcem ponudimo vrhunsko pasivno hišo z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno, hkrati pa vse znanje prenesemo tudi na druge hiše Lumar,« pravi Marko Lukić, direktor Lumarja.

Prihodnost je pasivna

Lukić je še vedno prepričan, da bodo pasivne hiše v prihodnosti postale standarden način gradnje, ki bo investitorjem zagotavljala ohranjanje oziroma zvišanje vrednosti njihove naložbe. Nepremičnine z visokimi stroški ogrevanja bodo vrednost še naprej izgubljale, varčni objekti pa jo bodo pridobivali. »In v tem je prihodnost. V preteklosti so se kupci za nakup odločali le po kriteriju cene in manj glede na stroške v celotnem življenjskem ciklu, kar je pri nakupu hiše napačno,« poudarja Lukić. Lumarjeve pasivne hiše porabijo za ogrevanje približno 60 evrov na leto, ljudje pa za ogrevanje svojih stanovanj večjo vsoto plačajo na mesec. »V času, ko smo k varčevanju zaradi vse višjih stroškov energentov skoraj prisiljeni, so naše hiše posebno zanimive, saj so dolgoročno stroškovno obvladljive. Rast zanimanja za 4 GRADNJA in BIVANJE

V Lumarju kupcem ponujajo več tipskih pasivnih hiš, najbolj priljubljena pa je hiša Primus, ki so jih zgradili že več kot 40. gradnjo pasivnih hiš potrjuje tudi to, da smo v podjetju Lumar prodali že več kot 50 pasivnih montažnih objektov,« še dodaja direktor Lumarja. V Lumarju imajo pripravljen tudi odgovor na nove izzive, saj že ponujajo tudi plusenergijske in aktivne hiše.

S certifikati in nagradami potrjen zanesljiv partner

Zdajšnja kriza je pokazala, da vsega kupcem ni več mogoče prodati, zato je v vzponu kakovostna gradnja. »Ponudbe kakovostnih pasivnih objektov na slovenskem trgu še ni veliko, saj nas je malo proizvajalcev, ki imamo certificirane tehnologije ali detajle gradnje pasivnih hiš. Še manj pa je takšnih z večletnimi izkušnjami. Zato naj ljudje pri nakupu nizkoenergijske ali pasivne hiše in pred končno odločitvijo preverijo tudi to, saj so standardizirani in certificirani projektni detajli, nadzirani in certificirani proizvodni procesi ter kakovostna montaža pomembni dejavniki varnosti gradnje in garancije,« razlaga Lukić. V zadnjih letih se je Lumar uveljavil kot najbolj inovativno podjetje na področju montažne gradnje. Kupcem ponujajo vrhunsko tehnologijo, ki zagotavlja kakovostno in prijetno bivalno ugodje ob minimalnih stroških v celotnem življenjskem ciklu. Kakovost, inovativne tehnološke rešitve in razvoj v Lumarju redno preverjajo in nadgrajujejo s certifikati. Ti kupcem spo-

Prednosti podjetja Lumar so hiše s kakovostno izvedenimi detajli, vrhunsko tehnologijo konstrukcijskih sistemov in energetske učinkovitosti, ki zagotavljajo, da je vsaka njihova hiša vsaj nizkoenergijska. »Večletne izkušnje in znanje nam omogočajo, da lahko strokovno svetujemo in spremljamo kupce skozi celoten postopek gradnje njihove sanjske hiše. Zaradi standardizirane in optimizirane tehnologije lahko ponujamo vrhunske hiše z vgrajenimi inovativnimi in kakovostnimi komponentami ter detajli ob odličnem razmerju med kakovostjo in ceno,« pravi Lukić. Po zaslugi standardizacije proizvodnje lahko torej pasivno hišo Primus 137 s certificirano tehnologijo ponudijo že za 1.250 evrov na kvadratni meter pri ponudbi na ključ, z upoštevanjem subvencije Eko sklada in popustom podjetja pa je končna cena še malce pod 1.100 evrov. Tako lahko danes kupci v Lumarju dobijo pasivno hišo že za ceno, ki velja za dobro nizkoenergijsko hišo.

Primus je zmagovalec med pasivnimi hišami v Sloveniji

V Lumarju kupcem ponujajo več tipskih pasivnih hiš, najbolj priljubljena pa je hiša Primus, ki so jih zgradili že več kot 40. »Gre za največkrat zgrajeno pasivno hišo v Sloveniji, ki ob certificirani tehnologiji ponuja tudi izredno tlorisno razporeditev in funkcionalnost. Razvili smo tudi nove tlorisne zasnove hiše Primus v izvedbi z mansardo in ložo. Z optimiziranjem smo razvili hišo, ki ponuja odlično razporeditev prostorov in je ob tem še izjemno energetsko učinkovita,« pravi Lukić. Tako je tudi večina pasivnih hiš, ki so jih postavili v Lumarju, tipskih. Vendar pa Lukić opaža vse večjo pogostost individualnih idejnih zasnov in gradenj pasivnih hiš.


Za okoljske naložbe občanov in podjetij bo Eko sklad tudi letos namen

Spodbude Eko sklada v letu 20 Tudi letos Eko sklad občanom in pravnim osebam dodeljuje ugodna posojila za različne okoljske naložbe, nepovratne finančne spodbude občanom za naložbe v večjo energetsko učinkovitost in rabo obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah ter v električna baterijska vozila kakor tudi nepovratne finančne pomoči pravnim osebam za električna baterijska vozila ter vozila za javni potniški promet na stisnjen zemeljski plin ali bioplin. V primerjavi s prejšnjim letom pa ni razpisal nepovratnih sredstev za nizkoenergijsko gradnjo ali prenovo stavb v lasti občin za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti.

Tudi letos Eko sklad občanom in pravnim osebam dodeljuje ugodna posojila za različne okoljske naložbe, nepovratne finančne spodbude občanom za naložbe v večjo energetsko učinkovitost in rabo obnovljivih virov energije.

Lani prek 14.500 vlog

V letu 2012 so prejeli več kot 14.500 vlog občanov za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za naložbe v stanovanjskih stavbah, kar je preseglo 10.050 načrtovanih vlog občanov. Le za ukrepe večje energetske učinkovitosti v prometu so dobili manj vlog, kot so jih pričakovali. Dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud je sicer povzročilo zmanjšanje zanimanja za ugodna posojila Eko sklada pri občanih, vendar kljub temu v letu 2012 zaznavajo tudi rast kreditiranja okoljskih naložb občanov v primerjavi z letom poprej. Večina občanov je namreč pri finančno zahtevnejših naložbah, katerih priznani stroški so višji od deset tisoč evrov, izkoristila možnost pridobitve nepovratne finančne spodbude in posojila Eko sklada. Sicer pa se pri posameznih naložbah pod navedeno vrednostjo posojilo Eko sklada in nepovratna sredstva izključujejo. Kljub gospodarski krizi in posledično slabšemu finančnemu položaju gospodarskih družb je ostal obseg kreditiranja okoljskih naložb pri gospodarskih družbah in drugih pravnih osebah ter samostojnih podjetnikih in zasebnikih v letu 2012 primerljiv s prejšnjimi leti, pri čemer pa so bila posojila večinoma usmerjena v financiranje naložb, ki zmanjšujejo izpuste toplogrednih plinov. Na javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov iz leta 2012, ki je veljal do 31. januarja 2013, je prispelo rekordnih 85 vlog. 6 GRADNJA in BIVANJE

ZA OBČANE TUDI POSOJILO IN NEPOVRATNA SREDSTVA HKRATI Eko sklad v primerih, ko priznani stroški naložbe občana presegajo deset tisoč evrov, omogoča tako pridobitev nepovratne finančne spodbude kot tudi najem ugodnega posojila. Pri tem skupni znesek nepovratne finančne spodbude in posojila ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe.

Nepovratne okoljske spodbude

Eko sklad bo letos kot nepovratna sredstva za naložbe v stanovanjskih stavbah zagotovil 20 milijonov evrov, kot nepovratna sredstva za naložbe v okolju prijazna vozila pa 0,8 milijona evrov. Javni poziv 18SUB-OB13 namenja občanom 15,5 milijona evrov za izvedbo različnih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v eno- ali dvostanovanjskih stavbah oziroma posameznih stanovanjih. Za izvedbo nekaterih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije pri obnovi tri- ali večstanovanjskih stavb pa velja javni poziv z oznako 19SUB-OB13, v okviru katerega je razpisanih 4,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. Višina spodbude je pri večini ukrepov, za katere je mogoče dodeliti nepovratna sredstva za naložbe v stanovanjskih stavbah, omejena na 25 odstotkov priznanih stroškov, hkrati pa je za vsak posamezen ukrep določena omejitev višine spodbude v absolutnem

znesku. Za socialno šibke upravičence spodbuda po javnem pozivu 19SUB-OB13 znaša sto odstotkov priznanih stroškov naložbe.

Nepovratne spodbude za prevozna sredstva

Javni poziv 20SUB-EVOB13 občanom namenja 200 tisoč evrov za nova in predelana baterijska električna vozila za cestni promet, javni poziv z oznako 21SUB-EVPO13 pa za iste naložbe omogoča nepovratno finančno pomoč pravnim osebam in podjetnikom posameznikom v skupni vrednosti 300 tisoč evrov. Tretji javni poziv, ki ima oznako 22SUB-AVPO13 in je namenjen večji energetski učinkovitosti v prometu, namenja skupaj 300 tisoč evrov nepovratnih sredstev podjetjem ali podjetnikom, izvajalcem gospodarskih javnih služb ali koncesionarjem, ki izvajajo javno službo dejavnosti javnega linijskega prevoza potnikov v notranjem cestnem prometu ali javnem mestnem potniškem prometu in


s namenil znatne nepovratne spodbude in ugodna okoljska posojila stavitev naprav za pridobivanje električInformacije ne energije iz obnovljivih virov energije,

u 2013

bodo kupili nove serijsko proizvedene avtobuse za prevoz potnikov z več kot devet sedeži, ki kot pogonsko gorivo uporabljajo stisnjen zemeljski plin ali bioplin. Vsi navedeni javni pozivi za dodeljevanje nepovratnih sredstev bodo predvidoma odprti do konca leta 2013. Naložba, za katero želi občan pridobiti nepovratna sredstva, pred oddajo vloge ne sme biti izvedena oziroma naložba pravne osebe ne sme biti začeta.

Kreditiranje okoljskih naložb za občane

Za občane je v letu 2013 odprt javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb z oznako 49OB13, ki ponuja pet milijonov evrov ugodnih posojil za financiranje različnih okoljskih naložb, kot so vgradnja sodobnih naprav in sistemov za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne tople vode, vgradnja solarnih sistemov, toplotnih črpalk, po-

zamenjava zunanjega stavbnega pohištva, toplotna izolacija zunanjega ovoja stavbe pri obnovi stanovanjske stavbe, gradnja nizkoenergijskih in pasivnih hiš, nakup gospodinjskih aparatov energijskega razreda A+ ali višjega ter nakup vozil na električni ali hibridni pogon. Občani lahko najamejo posojilo še za zamenjavo azbestne strešne kritine, nakup hišnih kompostnikov, ki so namenjeni predelavi biološko razgradljivih odpadkov iz gospodinjstva, pa tudi za priključitev na javno kanalizacijsko omrežje, vgradnjo malih čistilnih naprav za komunalne odpadne vode ali namestitev zbiralnikov deževnice in naprav za čiščenje pitne vode.

Kreditiranje okoljskih naložb za pravne osebe

Za pravne osebe, samostojne podjetnike in zasebnike pa je od 1. februarja do konca novembra 2013 odprt javni poziv z oznako 50PO13, na podlagi katerega je na voljo 24 milijonov evrov ugodnih kreditnih sredstev. Posojila pravnim osebam so namenje-

Potencialni posojilojemalci ali osebe, upravičene do pridobitve nepovratne finančne spodbude, lahko vse informacije o posameznih javnih pozivih pridobijo v času uradnih ur po telefonu ali na sedežu Eko sklada. Sicer pa je več informacij o vseh javnih pozivih Eko sklada z dokumentacijo za prijavo na voljo tudi na spletni strani www.ekosklad.si.

na za različne naložbe v varstvo okolja, med katere sodijo tiste v zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in drugo zmanjšanje onesnaževanja zraka, gospodarjenje z odpadki, varstvo voda, odvajanje odpadnih voda ali oskrbo s pitno vodo in začetne naložbe v okoljske tehnologije. Eko sklad občanom in pravnim osebam ponuja posojila po obrestni meri trimesečni EURIBOR + 1,5 %, pri čemer je ob dodelitvi posojila pravnim osebam treba upoštevati omejitve, določene s predpisi o dodeljevanju državnih pomoči.

Kakovostno pohištvo po naročilu!

Mizarstvo

Svetujemo, projektiramo, izdelujemo in montiramo pohištvo za poslovne in bivalne prostore.

Telefon: 02 870 6610 E-pošta: mizarstvo@zipcenter.si

Kakovost, zanesljivost, kreativnost! ZIP Center je del skupine

Usposobljeni smo za obdelavo iverala, mediapana, furnirjev, kerroka ter masivnega lesa, skratka vseh materialov, ki se pojavljajo na tržišču. Nenehno se izpopolnjujemo v vseh segmentih proizvodnje. Pohvalimo se lahko s certifikatoma ISO 9001 in ISO 14001 ki še potrjujeta našo kvaliteto.

GRADNJA in BIVANJE 7


Marles, vreden zaupanja Lesena montažna gradnja oziroma gradnja objektov z leseno okvirno konstrukcijo je hitra, natančna, vremensko neodvisna, požarno in potresno varna, predvsem pa energetsko izjemno varčna ter okolju in človeku prijazna. Ob vseh teh prednostih je v najrazvitejših državah že splošno priznana kot prava rešitev za trajno in zdravo bivanje. V podjetju Marles hiše, d. o. o., v razvoj hiš vključujejo razvojne smernice in novosti na področju materialov kot tudi elemente ekologije in energetske varčnosti. Pomembno vodilo pa je posameznik, pravi Bogdan Božac, direktor podjetja: »Želimo, da je vsaka hiša plod individualne želje, s čimer kupcu omogočamo njegovo optimalno zadovoljstvo. V svoji strateški usmeritvi se nenehno trudimo za inovacije in izboljšave ter spremljamo novosti s področja montažne lesene gradnje, trende in okoljske usmeritve.«

Trend sta les in pasivna hiša

Novi trendi so v trajnostni gradnji visokoučinkovitih in pasivnih objektov z višjo dodano vrednostjo, povečuje pa se tudi delež montažne lesene gradnje na splošno. Zaradi pomanjkanja časa se vse več kupcev odloča za gradnjo na ključ, pri čemer v Marlesu kupcem ponujajo celostne rešitve. Tipskih zasnov hiš praktično ni več, saj lahko kupci skupaj z arhitekti oblikujejo hišo po svoji želji. Kot razlaga Božac, pa opažajo vedno več zanimanja za gradnjo v pasivnem in ekosistemu, pri katerih je toplotna izolacija v celoti narejena iz naravnih materialov, kot so lesnovlaknene plošče ali celulozna vlakna, kar zagotavlja izvrstno toplotno izolativnost objekta. To pomeni tudi, da se Marlesove hiše poleti ne pregrevajo, obenem pa so difuzijsko odprte. Na sejmu Dom so predstavili tudi novost na področju zvočne izolativnosti notranjih sten in stropov. S to tehnologijo v stropu zagotavljajo odlično dušenje udarnega zvoka.

Les postaja gradivo prihodnosti

Razvoj montažne gradnje bo, skladno z direktivami EU, šel v smeri zagotavljanja še večje toplotne učinkovitosti, s še večjim deležem uporabe lesa in drugih naravnih materialov, ne le v konstrukciji, ampak tudi v fasadnih elementih, izolaciji in stavbnem 8 GRADNJA in BIVANJE

Luksuzne vile ob jezeru Iles Borromees, ki jih je zgradil Marles. pohištvu. V Marlesu so razvili sistem, kjer so vgrajeni izključno ekološki materiali. Les je glavni konstrukcijski material, v obliki lesnih vlaken in lesnovlaknenih plošč pa lahko tudi glavni izolacijski material. Les, tradicionalni gradbeni material, tako vse bolj postaja surovina prihodnosti. K temu je pripomogel tudi razpis Eko sklada, ki spodbuja gradnjo energetsko učinkovitih objektov iz naravnih materialov.

Varnost in kakovost sta najpomembnejši

Marles ima vse najpomembnejše certifikate za montažno gradnjo v Sloveniji in Evropi, s čimer potrjuje vrhunsko kakovost svojih proizvodov in zmožnost gradnje energetsko učinkovitih in pasivnih objektov ne samo v Sloveniji, ampak po vsej Evropi. V Marlesu dokazujejo kakovost in varnost objektov z znakom CE oziroma evropskim tehničnim soglasjem, ki so ga skladno z Direktivo o gradbenih proizvodih EU pridobili kot prvi med slovenskimi proizvajalci montažnih hiš. Še vedno pa so edini proizvajalec, ki je evropsko tehnično soglasje pridobil od pooblaščenega inštituta v tujini. Marles je pridobil tudi dva certifikata za nizkoenergijsko in pasivno hišo: certifikat Inštituta Passivhaus iz Nemčije in švicarski certifikat MINERGIE. Poleg

omenjenih pa imajo tudi številne nacionalne znake kakovosti, kot sta nemški U in avstrijski UA. »Seveda pa je pomembno, ali se proizvajalec tudi pri dejanski izvedbi drži postopkov in materialov, na podlagi katerih je pridobil certifikat. Žal prihaja na tem področju, predvsem pri manjših proizvajalcih, do pogostih kršitev. Zato kupci včasih ne vedo, da se za na videz ugodno ponudbo in ceno skrivata neprimerljiva kakovost in izvedba, ki na daljše obdobje ne odtehtata navidezno ugodnejše cene, čeprav ima ponudnik ustrezen certifikat,« opozarja Božac.

Pomen kakovostnega izvajalca

Ob upoštevanju prednosti lesa je treba posebno pozornost nameniti izbiri izvajalca lesenega objekta, ki naj svoje delo opravlja po vnaprej pripravljenih in računalniško narejenih tovarniških načrtih ter ob tem dosledno upošteva standarde industrijske proizvodnje. Pomembna je tudi standardizacija proizvodnje, pri kateri ni odmikov od vnaprej določenih materialov in delovnih procesov. Pomembno pa je tudi, da se nekateri ključni deli gradnje objekta (vgradnja stavbnega pohištva, izdelava fasade) opravijo v proizvodnji, saj to zmanjša izpostavljenost objekta vremenskim razmeram na gradbišču in vpliv človeškega dejavnika, ki je na gradbišču bistveno bolj tvegan kot v proizvodnji.


Marlesovih top

10 hiš na ključ že od 850 EUR na m2

Zaradi izredno velikega zanimanja za akcijo Marlesovih Top 10 hiš na ključ v lanskem letu smo se odločili, da jo letos ponovimo. Tokrat smo TOP 10 hišam po najugodnejših cenah dodali še dve ekskluzivni hiši (Kubus in Altea), ki sta z moderno in inovativno obliko prilagojeni arhitekturnim trendom in načelom trajnostne, visoko učinkovite nizkoenergijske gradnje. Nakup hiše še nikoli ni bil tako preprost, udoben in ugoden. Gradnja z Marlesom na ključ je ugodnejša, kot da gradite sami. Za več informacij o akciji nas pokličite na telefon 02 429 45 00, obiščite v Marlesovem salonu v Ljubljani ali vzorčnih hišah v Mariboru. Marlesov svetovalec vam bo pomagal izbrati vašo sanjsko marlesko. Podrobnosti o ponudbah si lahko ogledate tudi na naši spletni strani www.10his.si. Za vas smo pripravili tudi posebno ponudbo Marlesove subvencije, s katero lahko uveljavite dodatni popust do višine 6.250 EUR. Za kupce Marlesove hiše smo pripravili tudi nagradno igro, v kateri bomo trem kupcem povrnili vrednost njihovega stavbnega pohištva do višine 8.000 EUR z DDV.

OKNA Marles! Les je naravni material, ki ugodno vpliva na človekovo počutje, zato dajemo prednost LESENIM OKNOM. NENEHEN RAZVOJ in VRHUNSKA TEHNOLOGIJA nam omogočata izdelavo oken za preproste in tudi za najzahtevnejše projekte. Naša ponudba obsega različne preseke lesa, različne oblike in različne karakteristike, od klasičnih, energetsko varčnih do pasivnih oken, pa tudi številne dodatke, kot so police, okenski križi, senčila, vhodna vrata in drugo. Poleg PROIZVODNJE OKEN ponujamo tudi kakovostne STORITVE, kot so svetovanje, izmere na objektih, dostave, demontaže in montaže oken, odvoz starih oken, zaključna dela itd.

47%

M

do

POPUSTA

. r ..

es in EkoSkla a rl

m omogočata Va

les okna M ar ka

Izkoristite ponudbo izjemnih PLAČILNIH POGOJEV – BREZOBRESTNI KREDIT!

d

na

Naši vodili sta KAKOVOST in ZADOVOLJSTVO kupcev z dolgotrajnim nemotenim delovanjem naših izdelkov. To dokazujemo z GARANCIJO, z ustreznimi CERTIFIKATI in s široko razpredeno servisno mrežo.

STROŠKI NAM, OKNA VAM Marles d.d. | Limbuška c. 2 | 2341 Limbuš | tel.: 02 429 45 00 | faks: 02 429 46 40 | E-mail: info@marles.com SALON IDEJ MARLES | Dunajska 151 | 1000 Ljubljana | tel.: 08 205 28 51 | faks: 08 205 28 52 | www.marles.com

hise-in-psp_oglas_203x271.indd 1

27.3.2013 9:49:37


Inovativni prestiž vhodnih vrat V podjetju Pirnar vsako leto predstavijo toliko inovacij, kot jih imajo večji evropski tekmeci v nekaj letih. Ne le novih modelov, ampak doslej neznanih rešitev, ki poenostavijo življenje.

Ni veliko slovenskih podjetij, ki bi jih po vsej Evropi cenili zaradi inovativnosti. Še manj je tistih, ki postavljajo svetovne trende. Podjetje Pirnar je eno takih. In to na področju, kjer inovacij morda ne pričakujemo – pri prestižnih hišnih vhodih.

Vedno inovativni

Vsako leto predstavijo toliko inovacij, kot jih imajo večji evropski tekmeci v nekaj letih. Ne le novih modelov, ampak doslej

neznanih rešitev, ki poenostavijo življenje. V minulih letih jim je uspelo narediti najbolje izolirana aluminijasta vrata na svetu, večnivojsko zasnovo vrat, osupljivo raven vhod s popolnoma poravnanimi vrati, stekli, okvirji in potezalom, štirislojno zasteklitev, štirikratno tesnjenje vrat in kopico drugih inovacij. Tudi na januarskem sejmu BAU v Münchnu, najpomembnejšem arhitekturnem in gradbenem sejmu v Evropi, so postregli z mnogimi novostmi. Novinarji in obiskovalci so se trli ob čudovito elegantnih vratih, pokritih z matiranim in svetlečim steklom v različnih temnih vzorcih. Občudovali so nove načine preoblikovanja površine vrat, ki je spominjala na živahno vrenje potoka čez kamne. Drugje

je del vrat vzvaloval kot velik vodni val, a z nepričakovanim lesnim vzorcem.

Skriti čitalnik prstnih odtisov

Tehnološko presenečenje pa je obljubljal novi čitalnik prstnih odtisov vrhunskega proizvajalca, razvit posebej za podjetje Pirnar. Gre za manjše, tanjše in elegantnejše tipalo kot doslej. Pri Pirnarju so ga vdelali, kjer je bilo prej nemogoče. Najprej v ožje in elegantnejše cevi vratnih potezal z vgrajeno osvetlitvijo. Drugje so čitalnik skrili v odprtino za prste ugreznjenega vratnega potezala. Najbolj nenavadna ideja pa je bila nevidni čitalnik. Majhna kovinska ploščica je skrivala gumb, ki se je mehko podal pod pritiskom. Ko si ga potisnil globoko v vrata, je čitalnik odčital prstni odtis in odklenil vrata. Inovacije se včasih skrivajo, kjer jih najmanj pričakujemo. A jih opazimo in cenimo, ker nam lajšajo življenje. Pri Pirnarju jim to uspeva vsako leto zapored. Preprosto zato, ker vsakokrat želijo premagati samega sebe.

ekospodbude

zmanjšajte stroške stroške za energijo zmanjšajte za energijo za občane in podjetja za različne naložbeza v zmanjševanje občane večjev zmanjševanje naložbe obremenjevanja okolja za in podjetja za različne naložbe občanov v učinkovito rabo naložbe energije obremenjevanja okolja za večje možnost hkratne pridobitverabo subvencije in kredita občanov v učinkovito energije

ugodni krediti ugodni krediti

možnost hkratne pridobitve subvencije in kredita nepovratne finančne nepovratne finančne občanom za različne ukrepe spodbude učinkovite rabe energije in rabe energije v občanom zaobnovljivih različne virov ukrepe spodbude

občanom za nakup energijsko učinkovitih stanovanjskih učinkovite stavbah rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v podjetjem za ukrepe vozil z električnim ali hibridnim pogonom stanovanjskih stavbah občanom za nakup energijsko učinkovitih učinkovite rabe energije v prometu vozil z električnim ali hibridnim pogonom podjetjem za ukrepe

učinkovite rabe v prometuali na telefonski številki 01 / 241 48 20 Več informacij naenergije www.ekosklad.si Več informacij na www.ekosklad.si ali na telefonski številki 01 / 241 48 20

10 GRADNJA in BIVANJE

Oglas_EGES2013_05strani_201302051 1

6.2.2013 10:10:09


Blagovna znamka AJM je sinonim za kakovost V pomladnem času se pogosto lotevamo različnih prenov svojega doma, kamor sodi tudi menjava oken in vrat. Pri tem je zelo pomembno, kakšna okna in vrata izberemo, saj lahko s premišljeno izbiro stavbnega pohištva prihranimo veliko energije, potrebne za ogrevanje. Prav tako pa je pomembno, da se stavbno pohištvo zlije s celostno podobo našega doma in ga tako še polepša.

Več kot 20-letna tradicija

Podjetje AJM okna, vrata, senčila, d. o. o., ki ima sedež v Kozjaku nad Pesnico pri Mariboru, je naš vodilni proizvajalec stavbnega pohištva in se ponaša že z več kot 20-letno tradicijo. Svetujejo, da bodite pri izbiri novih oken in vrat pozorni, da so ta iz kakovostnih materialov, da imajo vgrajeno okovje, ki omogoča večfunkcijsko odpiranje, in senčila, ki učinkovito ščitijo pred zunanjimi vplivi. Njihov proizvodni program obsega PVC, ALU in lesena okna ter vrata, senčila, police, kljuke, prezračevalne in varnostne

sisteme, sisteme za čiščenje in vzdrževanje stavbnega pohištva in druge dodatke. Njihova blagovna znamka je danes sinonim za kakovost in visoko stopnjo tehnološke dovršenosti, ki jo v proizvodnem procesu nenehno nadgrajujejo in na trgu predstavljajo z inovativnimi rešitvami.

AJM ZERO SASH

Osrednja novost, s katero so se že v začetku leta predstavili na mednarodnem sejmu BAU v Münchnu in prvič v Sloveniji na sejmu Dom, je okno AJM ZERO SASH. To je revolucionarno novo okno, ki ga odlikuje izjemen dizajn, saj sta krilo in okvir na notranji strani popolnoma poravnana. Okensko krilo je v celoti izdelano iz stekla in združuje zahteve po prvovrstnem videzu, dolgi življenjski dobi in kakovosti. Zanimanje za okno je na obeh sejmih preseglo vsa njihova pričakovanja.

AJM je Trusted brand

Podjetje AJM je nosilec številnih priznanj,

nagrad in certifikatov, ki jih je prejelo v minulih letih. Že drugo leto zapored pa se lahko ponaša s priznanjem Trusted brand oziroma zaupanja vredna blagovna znamka, kar vnovič dokazuje, da je blagovna znamka AJM sinonim za kakovost in zaupanje. Priznanje se podeljuje na podlagi obsežne mednarodne ankete, ki je bila izvedena med slovenskimi bralci revije Reader's digest, in ti so zaupanje spet izkazali blagovni znamki AJM in ji podelili laskavi naziv Trusted brand 2013. Gre torej za priznanje kupcev, eno redkih, ki ga ni mogoče kupiti ali na kakršenkoli način vplivati na njegovo pridobitev. Omenjeno priznanje ter tudi vse druge nagrade in certifikati potrjujejo, da so njihovi izdelki najvišje kakovosti, v vseh fazah svojega življenjskega cikla prijazni do okolja, in da na področju varčnosti z energijo trenutno ponujajo daleč najboljše rešitve.

GRADNJA in BIVANJE 11


Opečna industrija na slovenskem trgu ponuja klasične in toplotnoizolacijske glinene zidake ter sistemske rešitve za gradnjo celotne hiše. To pomeni: zidno opeko za gradnjo nosilnih in nenosilnih zidov, elemente za medetažne stropne konstrukcije, strešne kritine, glinene fasadne elemente, agregat za opečne tlake in proizvode za zunanjo ureditev. Skozi čas se surovina za izdelavo opeke ni bistveno spreminjala. Z izboljšanjem receptur in tehnologije proizvodnje so proizvajalci pri opečnih zidakih dosegli odlične toplotnoizolacijske vrednosti, ob tem pa ohranili visoko raven mehanske odpornosti (požarna odpornost, potresna varnost, zvočna izolacija).

Opečne zgradbe ohranjajo vrednost

Lokalni vir surovine in proizvodnje na slovenskem trgu je za investitorje v različnih segmentih (individualni objekti, šole, vrtci in drugi javni objekti) pomemben dodaten razlog za zaupanje. Ne nazadnje se je skozi zgodovino pokazalo, da so objekti, grajeni iz opeke, ena izmed boljših možnih rešitev, ki zagotavlja kakovost bivanja, dolgo življenjsko dobo brez visokih stroškov vzdrževanja in ohranja investicijsko vrednost oziroma jo lahko z leti še zvišuje, kar za investitorja pomeni, da je to varna naložba v prihodnost.

Stereotip, ki ne drži

Za klasično opečno gradnjo v javnosti velja prepričanje, da ni tako energetsko učinkovita kot lesena ali drugačna montažna izvedba. A to je stereotip, ki ne drži. Z novimi generacijami opeke lahko postavimo energetsko učinkovito hišo, ki je tudi trajna. Široka paleta toplotnoizolacijskih zidakov in pripadajoče sistemske rešitve toplotnih mostov ponujajo veliko možnosti za sestavo konstrukcije objekta. To pomeni, da lahko z opeko zadostimo vsaki zahtevi in želji investitorja po energetsko učinkoviti gradnji. Pomembno pri tem je, da dela zaupamo strokovnim izvajalcem, ki kakovostno vgradijo sistemske rešitve, ki jih ponujajo proizvajalci. Opečna gradnja z masivnimi zidovi zago12 GRADNJA in BIVANJE

Opečna gradnja

Hitre rešitve ne zagotavljajo kakovosti in trajnosti

tavlja trajno konstrukcijsko rešitev, ob tem pa daje neomejene možnosti izpolnjevanja kriterijev energetske učinkovitosti. To je bistvena prednost opečne masivne gradnje pred montažnimi sistemi, kjer izolacijski materiali sestavljajo pretežni delež konstrukcije. Dejstvo je, da z opečnimi zidovi ohranjamo udobno bivalno klimo v vseh letnih časih in različnih razmerah (uravnavanje vlage v prostoru, odlične akumulacijske lastnosti opečnih sten, naravni materiali).

Suha gradnja tudi z opeko

Z osredotočanjem zgolj na podatke o porabi energije in hitrosti gradnje so se zanemarili številni argumenti, ki so za končnega uporabnika zelo pomembni. »Hitre rešitve« niso zagotovilo za kakovost in trajnost. A tudi gradnja z opeko se

je v zadnjem desetletju po zaslugi tehnološko dovršenih izdelkov in novih tehnologij vgrajevanja opeke zelo izpopolnila, tako da je mogoča suha gradnja, pri čemer se je zelo pospešila izvedba del. Po zaslugi lepljenja tako hitrost gradnje z opeko intenzivno sledi montažni izvedbi, hkrati pa zagotavlja izredno visoko raven kakovosti gotove zidne konstrukcije v vseh pogledih (ravno zidovje, odlične mehanske lastnosti, natančna izvedba in idealna podlaga za finalno obdelavo ter morebitno pritrjevanje raznih elementov na zid). Dela se lahko izvajajo po korakih skladno s finančno zmogljivostjo investitorja. Praksa kaže tudi na to, da so objekti, grajeni z opeko, finančno ugodnejši. Želje investitorjev in prilagoditve individualnim zahtevam se lahko upoštevajo v vseh fazah izvedbe projekta kot tudi v času uporabe objekta. Opečna gradnja uspešno sledi smernicam modernega arhitekturnega oblikovanja in se odlično prilagaja različnim oblikovnim rešitvam. V kombinaciji z opečnimi fasadnimi sistemi ustvarja trajne arhitekturne rešitve.

Ne samo energetsko učinkoviti, ampak tudi trajni

Številni klasično narejeni objekti iz opeke v zadnjem obdobju dosegajo in celo presegajo stroge zahteve glede energetske učinkovitosti, kar je razvidno iz podatkov Eko sklada, ki tako gradnjo tudi subvencionira. Gradbeni izvajalci se tudi pogosto izobražujejo in seznanjajo s sistemskimi rešitvami za energetsko učinkovito gradnjo iz opeke. Pozitivne izkušnje iz prakse in zadovoljstvo investitorjev, ki že bivajo v energetsko učinkovitih hišah iz opeke, nam to potrjujejo. Poleg tega je pri klasični opečni gradnji pri postopku sanacije oziroma odstranitve objekta možno vgrajene materiale reciklirati in jih ponovno uporabiti. Objekti iz opeke tudi odlično botrujejo vremenskim ujmam in podnebnim spremembam, opečna hiša pa po 30 letih uporabe še vedno ohranja svojo vrednost.


Lesni vzorci se poslavljajo

Podjetje PVC Nagode s stavbnim pohištvom iz PVC in aluminija sledi sodobnim oblikovnim in tehnološkim smernicam vložki glede na povrnjena sredstva,« pravi Marko Petkovšek, vodja prodaje v podjetju PVC Nagode. In glede na to, da vsak raje dvakrat premisli, kam in kako bo vložil svoj denar, je zadeva kar realna. V vzponu je torej nizkoenergijska gradnja s primernimi finančnimi vložki, tudi ob dejstvu, da mogoče zanjo ne bo toliko državne spodbude.

Podjetje PVC Nagode iz Postojne na trgu nastopa s celotno paleto stavbnega pohištva iz PVC in segmentom stavbnega pohištva iz aluminija, ki obsega polkna in vrata. Kot pravijo, pa je trenutno najbolj trendovska kombinacija okna iz PVC z zunanjo oblogo iz aluminija (sistem klip). V podjetju prisegajo na PVC in aluminijasto stavbno pohištvo, ki ga odlikujejo enostavno vzdrževanje, velika izbira barv, lažje servisiranje, nižja cena, neobčutljivost za vlago in natančna strojna proizvodnja. Ukvarjajo se s proizvodnjo in prodajo stavbnega pohištva, k celotni storitvi pa seveda sodi tudi lastna montaža brez podizvajalcev. Pohvalijo se z natančnostjo, doslednim spoštovanjem rokov izdelave, dosegljivostjo in odzivnostjo pri prodaji in poprodaji. V podjetju ob tem prodajajo in montirajo še senčila raznih vrst, police, komarnike, opravljajo suhomontažna dela in podobno.

Smernice prihajajo s severa

Sodobne smernice v tem delu Evrope narekujeta avstrijski in nemški trg. Kot razlagajo v podjetju, ta severnjaški trend prispe v naše kraje s približno enoletno zamudo. »Zahteva po energetski učinkovitosti se seveda ohranja, zaradi splošne gospodarske krize pa ni več toliko zanimanja za pasivno gradnjo, ki je še vedno povezana s prevelikimi

»Zato pa je opazen premik na oblikovni ravni,« ugotavlja Petkovšek, saj je tradicionalne lesne oziroma rjave vzorce precej izpodrinil spekter sivih barv v kombinaciji z belimi fasadami. »Po letošnjem utripu sejma Dom pa lahko predvidevam, da se bo del investitorjev odločil tudi za belo barvo, ki je bila zadnji dve leti nekako v upadu. Tudi tukaj rahel vpliv pripisujem ceni, saj je znano, da je bela barva vedno osnovna in najcenejša, seveda ob enakih karakteristikah izdelka,« razlaga Petkovšek.

Postojna Tržaška c. 87a 05 700 05 55 Ljubljana Ukmarjeva c. 2 01 600 37 10 info@pvcnagode.si www.pvcnagode.si

Rehau Geneo®

Predani projektu, zavezani stranki Gradite ali obnavljate? Potrebujete idejo ali rešitev za vaša okna in vrata? V Postojni dobite vse na enem mestu. PVC in ALU stavbno pohištvo, senčila, police in strokovno montažo. Kakovostna okna in vrata so vaša varnost, varčnost in udobje.

GRADNJA in BIVANJE 13 pvcnagode_stik_192x135_180213.in1 1

2/18/13 8:19:06 PM


[INTERVJU] Rupert Gole, lastnik arhitekturnega studia Esplanada in

Prihodnost gradnje v Les je obnovljiv material, ki ga je ustvarila narava. Hkrati je tudi prvi material, ki ga je človek poleg kamna uporabil za gradnjo bivališč ter izdelavo orožja in orodja. Kasneje je naša radovednost in želja po raziskovanju pripeljala v naše okolje umetne materiale, nad katerimi smo se navduševali. Ob tem navdušenju pa smo pozabili, da so vplivi na okolje skozi procese izdelave in uporabe umetnih materialov za okolje zelo obremenilni.

Kot pravi Rupert Gole, lastnik arhitekturnega studia Esplanada in župan občine Šentrupert, bi bilo dobro, če bi lahko čas zavrteli nazaj, vlagali več napora v poglabljanje znanja na področju obdelave lesa in ne toliko v razvoj novih materialov. Z njim smo se pogovarjali o uporabi in potencialih lesa, predvsem v gradnji.

„ Zakaj se les spet vrača? Les je ob pravilni uporabi zelo trajen material, predvsem pa popolnoma naraven in na poti od drevesa do izdelka ne povzroča velikih bremen za okolje. Les se tako spet vrača, saj smo spoznali, da so naravna gradiva za naše okolje najbolj sprejemljiva. Les je tudi odličen toplotni izolator, kar gre v prid energetski učinkovitosti lesenih stavb. Pri obdelavi lesa pa nastaja lesni odpad, ki je cenovno ugoden energent za proizvodnjo toplote in elektrike. Menim, da smo po vseh »izletih« na področja umetnih materialov spoznali, da je narava sama največji mojster. „ V tradiciji lesene gradnje v Slove-

niji je kozolec najbolj stereotipen. Imamo tudi tradicijo gradnje bivalnih lesenih objektov? Kozolec je rezultat razvoja ljudskega stavbarstva v lesu skozi nekaj stoletij. Na to tradicijo smo lahko zares ponosni. V Šentrupertu smo postavili prvi muzej kozolcev na prostem na svetu, ker si ta dediščina zasluži takšno pozornost. Tradicija gradnje kozolcev je preživela 14 GRADNJA in BIVANJE

V državi, ki je tretja po poraščenosti z gozdom v Evropi in ima prek 60 odstotkov ozemlja pokritega s kakovostnimi gozdovi, v katerih raste prek 70 drevesnih vrst, je prihodnost gradnje v lesu in uporaba lesnega odpada v energetske namene popolnoma logična odločitev. Tako pravi Rupert Gole, arhitekt in župan občine Šentrupert. drugo vojno in se nadaljevala v 50. in 60. letih. Po tem pa so vedno pogosteje lesene stebre nadomestili betonski. Tudi tradicija gradnje lesenih hiš je bila močna, saj je na grafikah iz časa izdelave franciscejskih katastrov videti izjemno veliko lesenih objektov. V preteklosti je bila gozdno-lesna veriga vzpostavljena. Na podeželju je delovalo veliko tesarskih

skupin, ki so bile usposobljene za izdelavo čebelnjakov, kašč, skednjev, kozolcev in seveda tudi hiš. Poraščenost Slovenije z gozdovi pa se je od takrat samo povečevala, saj so se kmetijska zemljišča zaraščala, delež gradnje v lesu pa se je zmanjševal. Danes torej razpolagamo z ogromno količino gradiva, ki ga je treba le umno izkoristiti.


anada in župan občine Šentrupert

e v lesu je logična ena od možnosti. Vsekakor moramo tudi arhitekti nenehno slediti razvijajočim se tehnologijam lesene montažne gradnje, ker le tako lahko ustvarjamo vrhunske objekte.

Bostjan Pucelj

„ Kako gledate na pojav pasivne hi-

„ Je ponovni zagon lesene gradnje prinesel premike tudi pri arhitektih? Kot arhitekt zadnjih pet let opažam več zanimanja za gradnjo v lesu, tako v javnem sektorju kot tudi v zasebnem, predvsem pri individualnih hišah. Menim, da je pri trenutno razviti tehnologiji sodobna lesena hiša lahko vrhunski, nizkoenergijski in trajnostno naravnan objekt. Lesena montažna gradnja ne omejuje arhitekta z modularnimi zahtevami ali čim podobnim, kot smo bili morda vajeni pri armiranobetonski gradnji zaradi standardnih dimenzij opažev. Večkrat sem pri kupcih opazil napačno razumevanje, kaj lesena montažna gradnja sploh pomeni. Veliko jih je imelo v mislih stereotipne brunarice, ki pa so le

še, ki je najpogosteje lesena? Pasivna hiša je ena izmed možnosti, vendar bi sam raje izbral nizkoenergijsko zasnovo. Uporaba lesa v konstrukciji zagotavlja energijsko učinkovitost v obeh primerih, saj je les dober izolator in takšna konstrukcija ni problematična glede toplotnih mostov, kot sta jeklena ali armiranobetonska. Poznamo lestvico energijskih razredov, ki umešča objekt glede na porabo energije. Če v nizkoenergijski enostanovanjski hiši v vsem letu porabimo le za 200 evrov energije, je to popolnoma sprejemljivo. Naložba, ki bi bila usmerjena v nično porabo energije, bi nas stala več, kot bi bil skupni prihranek. V tem je pravzaprav bistvo cele zgodbe. Vedno znova se pojavlja tudi vprašanje o prisilnem prezračevanju enodružinske stanovanjske hiše. Poznamo goreče zagovornike in goreče nasprotnike. Sam ne sodim niti med ene niti med druge. A v naši načrtovani družinski hiši prisilnega prezračevanja ne bo.

„ Tehnologija torej ni vse ... Pri odločanju je treba uporabiti ZKP (zdravo kmečko pamet). Sodobna tehnologija omogoča marsikaj. Hišo lahko napolnimo z vso mogočo tehnologijo, vendar se pojavi ključno vprašanje o razmerju med vrednostjo naložbe, bivalnim ugodjem in dejanskim prihrankom na daljše obdobje. Prijatelj si je za družinsko hišo zgradil brunarico, ki jo ogreva s kaminom na drva in toplotno črpalko. Pravi, da ima odlično bivalno ugodje, energije pa porabi za približno 300 evrov na leto. Bolj opremljena hiša, predvsem s strojnimi inštalacijami za prezračevanje, bi verjetno stala več, kot pa je strošek 15-letne porabe energije. Prava smer je torej najugodnejše raz-

Les je ob pravilni uporabi zelo trajen material, predvsem pa popolnoma naraven in na poti od drevesa do izdelka ne povzroča velikih bremen za okolje! merje med naložbo, bivalnim ugodjem in prihranki.

„ Kakšne pa so možnosti lesene gra-

dnje pri javnih objektih? Pri javnih objektih se je resno začelo razmišljati o lesu pravzaprav samo v vrtcih, kjer imamo v Sloveniji že nekaj odličnih primerov. Vsaj dve ugledni podjetji v Sloveniji, ki ponujata leseno montažno gradnjo, sta to področje popolnoma osvojili in se lahko pohvalita z odličnimi referencami. Veliko možnosti pa se ponuja pri drugih javnih objektih, kot so šole, domovi za starejše, zdravstveni domovi in podobnih objektih ter tudi pri energetskih sanacijah z oplaščenjem stavb za zagotavljanje dodate toplotne izolacije, kjer je priložnost za rabo lesa res velika. Smiselno bi bilo, da bi denimo za področje gradnje medgeneracijskih centrov tudi na ravni ministrstva pripravili ustrezne napotke, da bi poleg uredbe o zelenem javnem naročanju tudi z dodatnimi priporočili investitorje ozavestili in umerili v takšno gradnjo.

„ Zakaj bi pravzaprav gradili lesene objekte, ne pa betonskih, kovinskih ...? Preposto zato, ker v naših gozdovih rastejo drevesa, ki jih je ustvarila narava. Čakajo, da jim dodamo čim več dodane vrednosti in v celotnem procesu ustvarimo delovna mesta, ki bodo na podlagi naravne strateške surovine omogočala višji standard prebivalstva. Slovenija nima nafte, nima rudnikov kovin, ima sicer proizvodnjo cementa, ki pa je v tuji lasti. Izbira je popolnoma logična, od vseh možnosti za okolje pa najmanj obremenjujoča. Treba je predelati le vsaGRADNJA in BIVANJE 15


V preteklosti je bila gozdno-lesna veriga vzpostavljena. Na podeželju je delovalo veliko tesarskih skupin, ki so bile usposobljene za izdelavo čebelnjakov, kašč, skednjev, kozolcev in seveda tudi hiš. Večina lepljenega konstrukcijskega lesa za lesene montažne objekte pride iz sosednje Avstrije, z zagonom lesne industrije v Sloveniji pa bi lahko tega proizvajali v Sloveniji. koletni letni prirastek v naših gozdovih, pa bomo lahko gradili, ogrevali, svetili in poganjali stroje.

„ Ali lahko lesnopredelovalna sre-

dišča oživijo gozdno-lesno verigo? Naraščajoča naklonjenost rabi lesa je zagotovo priložnost za vzpostavljanje lesnopredelovalnih centrov v Sloveniji skladno s sprejetim državnim akcijskim načrtom

16 GRADNJA in BIVANJE

Les je lep. Če te priložnosti ne bomo izkoristili sami, jo bodo tujci. Deloma se je to že zgodilo, saj večina lepljenega konstrukcijskega lesa za lesene montažne vrtce pride iz sosednje Avstrije. Ker bo vedno pomembneje tudi krajšanje logističnih poti lesa zaradi naraščanja cen fosilnih goriv, nam gre tudi to v prid. V Šentrupertu smo to težnjo zaznali že pred leti, saj je ideja o vzpostavitvi lesnopredelovalnega centra stara že vsaj tri leta. Verjamemo, da bo naš primer postal dobra praksa, in si želimo čim več posnemovalcev. Znanje za gradnjo objektov in mizarske izdelke imamo, prav tako surovino, tako za lastne potrebe kot izvoz.

„ Ima torej les v Sloveniji svetlo prihodnost? V državi, ki je tretja po poraščenosti z gozdom v Evropi in ima prek 60 odstotkov ozemlja pokritega s kakovostnimi gozdovi, v katerih raste prek 70 drevesnih vrst, je prihodnost gradnje v lesu in uporaba lesnega odpada v energetske namene popolnoma logična odločitev. „ Kje pa so lahko ovire?

Tam, kjer običajno v naši državi tudi so: kjer odpove zdrava kmečka pamet in prevladuje samo še politična logika in logika raznih lobijev, ki jim je prav malo mar, kaj je logično in kaj ne. Pomembni so le zaslužki posameznikov. Upam, da pri lesu ne bo prevladala ta zgodba in bomo slovenskemu lesu dali mesto, ki mu pripada.


Razvoj lesa kot konstrukcijskega materiala

Po zaslugi razvoja tehnologije obdelave in predelave lesa je danes lesena gradnja postala neverjetno napredna Najstarejši les za gradnjo je bil masivni les – od brun za enostavne mostove ali stavbe do tesanega oziroma žaganega lesa za stropne in strešne konstrukcije. Ker pa ima les poleg težav z deformiranjem zaradi vlage tudi bistveno različne lastnosti v dveh pravokotnih smereh (ortotropija), so že v začetku prejšnjega stoletja razmišljali, kako bi se temu izognili.

X-Lam oziroma križno lepljen les je eden od razlogov za renesanso lesene gradnje.

Razžagan in zlepljen

Prvi novi proizvod je bil lepljeni lamelirani les (glued laminated timber = glulam, Brettschichtholz = BSH). Les je razžagan na lamele (največja debelina 45 milimetrov), ki so med seboj zlepljene tako, da so vlakna vzporedna. S tem so zmanjšali predvsem zvijanje, hkrati pa se je izboljšala kakovost, saj so napake, kot so grče, na tankih lamelah vidne in jih lahko izžagamo. Elementi niso bili več omejeni niti z dimenzijami niti z obliko, saj je tanke lamele možno ukriviti in v ukrivljenem stanju zlepiti v poljubne oblike. Lepljeni lamelirani nosilci so še vedno eden najbolj uporabljanih proizvodov v gradbeništvu – zaradi izredne raznolikosti oblik so zelo estetski in pogosto uporabljeni za vidne strešne konstrukcije velikih razponov. Nekoliko spremenjena različica lepljenih lameliranih nosilcev je lepljeni slojnat les (laminated veneer lumber = LVL), zlepljen

iz furnirjev. Pri tem so plasti lesa seveda tanjše, zato elementi iz slojnatega lesa vsebujejo več lepila in imajo tudi ustrezno večjo trdnost. Pri nas se ne uporabljajo veliko, ker nimamo proizvajalca.

Prepletanje plasti za večjo nosilnost

Z izdelavo lepljenih lameliranih nosilcev pa se proizvajalci vseeno niso izognili ortotropiji lesa, saj so imeli nosilci v smeri pravokotno na vlakna veliko manjšo trdnost kot v smeri vlaken. Elementi so bili predvsem linijski (nosilci), saj bi imele plošče v smeri, pravokotni na vlakna, premajhno nosilnost. To pomanjkljivost so proizvajalci lepljenih ploskovnih elementov odpravili z elementi, imenovanimi X-Lam ali CROSS-LAM, z izmenično zlepljenimi pravokotnimi plastmi, tako

da so trdnostne lastnosti v obeh smereh enake. Prečno lepljenim ploščam so se v zadnjem času pridružile še plošče brez lepila, te so spojene z mehanskimi spojnimi sredstvi, ki so lahko kovinska ali lesena. Obstaja več variant teh izdelkov – plasti so lahko položene samo v dveh pravokotnih smereh, lahko pa so vmes tudi plasti pod kotom 45 stopinj. Med inovativnimi materiali se pojavlja tudi tako imenovani modificirani les, pri katerem s termično obdelavo bistveno zmanjšajo odzivanje lesa na vpliv vlage, je pa tudi bolj odporen proti škodljivcem. Ker je postopek precej zapleten, je material dražji in se za zdaj v gradbenih konstrukcijah še ne uporablja pogosto. GRADNJA in BIVANJE 17


Okno M Sore je več kot pogled Energija, ekološka zavest, nizkoenergijska in pasivna gradnja, udobnost in varčevanje so pojmi, ki so vtkani v tehnologijo in izdelke M Sore M Sora je vodilni proizvajalec stavbnega pohištva v Sloveniji, znan po lesenih oknih in oknih iz kombinacije aluminija in lesa (alu-les). So med redkimi podjetji, ki jih kriza v gradbeništvu ni močno prizadela, saj dosegajo stalno desetodstotno letno rast.

Sodobno podjetje na evropski ravni

Razlog za to je preprost: so v vseh pogledih zelo dinamično podjetje, kjer različni oddelki odlično sodelujejo med seboj. V M Sori so dokazali, da se s trdim in premišljenim delom da kljubovati razmeram na trgu, in so se v zadnjih letih iz obrobnega izdelovalca oken razvili v sodobnega proizvajalca, ki konkurira najboljšim evropskim podjetjem v panogi.

Najnovejši izdelek iz programa podjetja M Sora je okno UDOBJE 3QL.

Pasivna okna

Sproti se odzivajo na zahteve trga in sledijo tehnološkim novostim. Prodaja in razvoj gresta z roko v roki, posledice pa so vidne v pestri ponudbi izdelkov. Usmerjenost v odličnost in inovativne rešitve poskušajo vpeljati na vse ravni podjetja. Zaposlujejo visokoizobražene kadre in imajo najsodobnejšo tehnologijo za izdelavo lesenih oken v Sloveniji.

Pri pasivnih in nizkoenergijskih oknih ima podjetje M Sora svoj lastni patent za izolacijo EKO S. To je lesena izolacija, ki nadomešča umetne in okolju manj prijazne izolacijske materiale, kot so stirodur in drugi. Patent je bil opažen tudi v Bruslju in od tod evropska podpora, ki je namenjena pospeševanju proizvodnje in trženja tega izdelka. Podjetje je pridobilo tudi certifikat PHI za leseno okno in okno alu-les. Najnovejši izdelek iz njihovega programa je okno UDOBJE 3QL.

Težnjam na trgu zlahka sledijo

Okna alu-les

Energija, ekološka zavest, nizkoenergijska in pasivna gradnja, udobnost in varčevanje, vse to so pojmi, ki so jih v M Sori že pred časom vtkali v svojo tehnologijo in izdelke. Zato zlahka sledijo težnjam na trgu. Pasivna okna, okna aIu-les in steklene stene so tri glavne veje njihove ponudbe. 18 GRADNJA in BIVANJE

Segment oken alu-les je v Sloveniji in tudi vsej Evropi v vzponu. To so lesena okna, ki imajo z zunanje strani aluminijasto masko. Obstojnost in dvobarvnost pa sta glavna razloga za nakup tega izdelka. Prav v tem segmentu ima M Sora najširšo paleto izdelkov med vsemi slovenskimi proizvajalci stavbnega pohištva.

Steklene stene

Steklene stene zelo velikih formatov, drsne stene z različnimi shemami odpiranja, stekleni vogali, spoji stekla do stekla pa so izdelki, ki pritegnejo arhitekte in ljubitelje sodobne arhitekture. Drsne stene s povsem stekleno zunanjo stranjo (ne potrebuje vzdrževanja), znotraj pa les v tankoslojnih lazurah, zagotavljajo zares visoko kulturo bivanja. Ponudba v tem segmentu je zelo raznolika, skoraj vedno pa zahteva projektno delo.

Vedno pogosteje v tujino

Stranke M Sore so po večini individualni investitorji oziroma graditelji hiš, saj ponujajo izdelke višjega cenovnega razreda. Podjetje pa se zaveda, da se je treba dokazovati tudi v tujini, zato vse več naporov usmerja tudi v izvoz svojih izdelkov.


En sam pogled v notranjost pove celotno zgodbo

En sam pogled tehnoloških v notranjostpostopkih pove celotno zgodbo o izpopolnjenih ter trudu oinizpopolnjenih tehnoloških postopkih ter trudu uspehu ljudi, ki jim je uspela edinstvena ekoinovacija. in uspehu ljudi, naravna ki jim je izolacija uspela edinstvena ekoinovacija. Okolju prijazna zagotavlja odlicno Okolju prijazna naravna izolacija zagotavlja odlicno toplotno izolativnost in navdušuje s prihrankom energije. toplotno izolativnost in navdušuje s prihrankom energije.

najsodobnejša tehnologija najsodobnejša v Sloveniji

tehnologija v Sloveniji

ekoinovacija okolju prijazna ekoinovacija toplotna izolacija

okolju prijazna toplotna izolacija

moderno okno vrhunske kakovosti modernoW/m2K okno Uw=0,82

vrhunske kakovosti Uw=0,82 W/m2K

PRODAJNI SALON

M SORA d.d.

Letališka cesta 32b, 1000 Ljubljana T: 01 54 41 310 / F: 01 54 41 271 / E: salon@m-sora.si

Trg svobode 2, 4226 Žiri M SORA d.d. www.m-sora.si

PRODAJNI SALON Industrijska 13, 4226 Žiri T: 04 50 50 232 / F: 04 51 04 455 / E: prodaja@m-sora.si

Letališka cesta 32b, 1000 Ljubljana T: 01 54 41 310 / F: 01 54 41 271 / E: salon@m-sora.si Industrijska 13, 4226 Žiri T: 04 50 50 232 / F: 04 51 04 455 / E: prodaja@m-sora.si

Oglas_koncni 3

Trg svobode 2, 4226 Žiri www.m-sora.si

2/25/13 12:53 PM


Rihter, znan po individualnosti Montažne hiše so v zadnjem obdobju bliskovito napredovale in postale sinonim za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo. Z razvojem tehnologije so na trg prišli novi izolacijski materiali z večjo toplotno izolativnostjo in vse bolj napredni sistemi strojnih in elektroinštalacij. Standard pasivne gradnje je uvedel nova merila, ki bistveno presegajo splošne standarde in pravilnike. Bistvo pasivne hiše je, pravijo v podjetju Rihter, da s pomočjo notranjih virov in sončne energije pozimi zagotovi skoraj vso potrebno energijo za ogrevanje, v vročih poletnih dneh pa s pomočjo senčenja in nočnega pohlajevanja zagotavlja znosno temperaturo. Pasivna hiša je tako kombinacija gradnje, ki zagotavlja zelo visoke bivanjske standarde.

Vsaka hiša je unikat

Podjetje Rihter deluje že več kot 23 let, s strokovnostjo, prizadevnim delom in izjemno predanostjo pa so se s časom prebili v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. Ker je konkurenca med njimi v Sloveniji zelo velika, se zavedajo, da se je treba za vsakega kupca posebej potruditi. Predvsem je pomembno, da si za kupca vzamejo čas, mu znajo svetovati in se prilagoditi njegovim željam, kar je njihova največja prednost pred konkurenco. Rihter je znan po individualnosti, zato je vsaka hiša, ki jo zgradijo, nekaj posebnega, pravzaprav je unikat. Strankam lahko ponudijo celotno storitev od projektiranja, pridobitve gradbenega dovoljenja, izdelave temeljne plošče ali kleti do gradnje objekta na ključ. Predvsem faza projektiranja in pridobitve gradbenega dovoljenja je dolg in zapleten postopek, zato strankam s tem prihranijo nemalo časa in skrbi.

Ključna pa je kakovost

Pri nizkoenergijski in pasivni gradnji je ključna kakovostna izvedba. Hiša mora biti zgrajena brez toplotnih mostov, s pravilno vgradnjo stavbnega pohištva in odlično izolativnostjo zunanjega ovoja. »Po končani gradnji se lahko vsak kupec naše hiše sam prepriča o kakovosti, saj ob njegovi navzočnosti opravimo preizkus zrakotesnosti in termografijo zunanjega ovoja stavbe. Na koncu so stranke zadovoljne, zato z veseljem pokažejo svojo hišo in zaupajo dobre izkušnje novim potencialnim kupcem,« pravijo v Rihterju. 20 GRADNJA in BIVANJE

Dan odprtih vrat Kdor se želi sam prepričati o kakovosti gradnje Rihter hiš, se lahko udeleži dneva odprtih vrat 13. aprila med 9. in 17. uro v Rihterjevi nizkoenergijski hiši v Ljubljani (Cesta na Brdo 128). Tam si boste lahko ogledali hišo v gradnji, ki še ni popolnoma dokončana. Tako boste lahko videli pomembne detajle, ki so pri nizkoenergijski in pasivni hiši še kako pomembni in jih v podjetju Rihter ne skrivajo. Strokovnjaki iz podjetja Rihter pa bodo z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja. V podjetju skrbno spremljajo novosti na področju gradnje in jih skozi lasten razvoj premišljeno uvajajo v nove projekte. A kot so poudarili, prostora za napake ni, zato vsako noviteto skrbno preverijo. Podjetje Rihter je tehnično zelo razvojno naravnano, zato v hiše vgrajujejo le najbolj dovršene sisteme gradnje ter najbolj napredne strojne in elektroinštalacije, ne glede na arhitekturno zasnovo hiše.

Pasivna hiša

V podjetju Rihter aktivno spremljajo in soustvarjajo razvoj na področju pasivne gradnje, ki je v zadnjih letih zelo napredovala. Kot poudarjajo, mora biti pasivna hiša dobro zasnovana, zato se v projekt vključijo že v fazi načrtovanja in ga prila-

gajajo individualnim željam strank. Tako se izognejo kasnejšim spremembam, pasivna hiša pa je zgrajena kakovostno, brez toplotnih mostov. Razvili in certificirali so sistem Rihter pasiv, s katerim bodo v nekaj prihodnjih letih lahko kupcem doma in v tujini zagotavljali najboljšo kakovost pasivne gradnje. Poleg zunanjega ovoja zelo intenzivno razvijajo predvsem sistem strojnih in elektroinštalacij, ki bistveno pripomorejo k dodatni energetski varčnosti in bivalnemu ugodju. Arhitektom pa je z vsemi tehničnimi rešitvami omogočeno ustvarjalno delo.

Certifikati so pomembni za kupca in graditelja

Certifikati so dodatna kontrola in potrdilo neodvisnih strokovnih ustanov, da ima izvajalec rešene vse ključne detajle, ki so za kakovostno montažno gradnjo še posebno pomembni. V podjetju Rihter so poleg Lumarja edini v Sloveniji, ki so za konstrukcijski sistem pridobili certifikat Inštituta Passivhaus iz Darmstadta v Nemčiji, ki potrjuje, da konstrukcijski sitem Rihter Pasiv izpolnjuje vse pogoje za pasivno gradnjo. Poleg tega so pridobili tudi znak CE, ki je najpomembnejši znak kakovosti v montažni gradnji in je zakonsko obvezen za vse proizvajalce montažne gradnje v EU.


DOBRODOŠLI V SVET NARAVNEGA BIVANJA Dan odprtih vrat

Ker je hiša še v gradnji, si boste lahko ogledali detajle kakovostne izvedbe nizkoenergijske hiše. Tako se boste lahko prepričali o izolativnosti zunanjega ovoja, pravilni vgradnji stavbnega pohištva ter zrakotesnosti ovoja. Prikazan pa bo tudi postopek izdelave fasade. Tam bo tudi naš predstavnik za strojne inštalacije, ki vam bo svetoval tudi o najcenejših in najboljših načinih ogrevanja. Pri predstavniku banke Sparkasse pa se boste lahko pozanimali o najugodnejših načinih financiranja.

V soboto 13. 4. 2013 od 09:00 do 17:00 v naši hiši 200 v Ljubljani (Cesta na Brdo)

Parkiranje urejeno pred gostilno Konex Club. Vsak obiskovalec dneva odprtih vrat pa prejme brezplačno kavo in rogljiček.

RIHTER d.o.o. Loke 40, 333 Ljubno ob Savinji Več informacij na spletnih straneh :

T/+386 3 839 04 30 F/+386 3 839 04 31

www.rihter.si

info@rihter.si prodaja@rihter.si

www.pasiv.si


Energetske in potresne sanaci V razvitih državah bi morali energetsko sanirati prek 70 odstotkov stavbnega fonda, če bi želeli učinkovito vplivati na zmanjšanje porabe energije za ogrevanje stavb pozimi in hlajenje poleti. Tudi v Sloveniji ni nič drugače. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so že objavili razpis za pridobitev nepovratnih sredstev v skupnem znesku 57,5 milijona evrov, večinoma iz kohezijskih skladov EU, ki bo odprt do porabe sredstev oziroma do konca leta 2014. V Sloveniji se tako zgledujemo po evropskih, večinoma nepotresnih državah, s tem pa zanemarjamo skrb za našo potresno varnost. Slovenija je potresno ogrožena država, kjer bi morali pri dokazovanju izpolnjevanja bistvenih zahtev glede nosilnosti in stabilnosti pri gradnji novih in sanaciji starih objektov zadostiti tudi potresni varnosti. Pri sanaciji objekta pa bi morali tudi računsko izkazati njegovo potresno ogroženost in v okviru danih možnosti zagotoviti njegovo zadostno potresno odpornost.

Možnosti energetske in potresne sanacije ter nadgradnje starih objektov s pomočjo križno lepljenih (Xlam) lesenih masivnih plošč konstrukcijskih sestavih v naravni velikosti (v merilu 1: 1). Preizkušenih je bilo 17 različnih tipov nadgrajenih konstrukcij in dva različna primera protipotresno utrjene konstrukcije.

V Sloveniji je veliko stavb potresno ogroženih

Vlaganja v energetsko sanacijo brez predhodne potresne analize in proučitve možnosti, ali bi lahko s pravilnim pristopom k energetski sanaciji vplivali tudi na povečanje potresne odpornosti stavbe, so tako z ekonomskega vidika nepremišljena in neupravičena. Veliko je objektov, kjer bi lahko s posebnimi, a enostavnimi konstrukcijskimi ukrepi na zunanjem ovoju stavbe (kjer je največ odprtin in malo nosilnih večinoma zidanih sklopov med odprtinami) dosegli tudi izboljšanje potresne odpornosti celotne stavbe. Hkrati pri mnogih objektih obstaja možnost, da s premišljeno nadgradnjo in izbiro konstrukcijskega sistema pozitivno vplivamo na celotno potresno odpornost nadgrajene stavbe. Tako smo v podjetju CBD, d. o. o., razvili metodo, s katero lahko učinkovito saniramo in hkrati nadgradimo obstoječi objekt.

Raziskava o uporabi elementov Xlam za sanacijo

Zagotavljanje potresne odpornosti stavbe je ena izmed najpomembnejših in hkrati tudi najzahtevnejših nalog statika pri dokazovanju stabilnosti in nosilnosti objekta na potresnem območju. V okviru razvoja 22 GRADNJA in BIVANJE

Nadgradnja objektov z lahkimi montažnimi sistemi

Eksperimentalni program preizkusov je trajal več kot mesec dni, opravljenih je bilo skupaj okoli 200 preizkusov na 28 različnih konstrukcijskih sestavih v naravni velikosti (v merilu 1: 1). potresne odpornosti lesenih konstrukcij smo v podjetju CBD, d. o. o., na Inštitutu za potresno inženirstvo in inženirsko seizmologijo (IZIIS) v Skopju v Makedoniji končali enega najbolj obširnih raziskovalnih projektov na področju potresne odpornosti inovativnih lesenih sistemov iz elementov Xlam na potresni mizi, nadgradenj starih objektov z lahkimi montažnimi sistemi in ojačitev klasično grajenih objektov s križno lepljenimi (Xlam) lesenimi masivnimi ploščami kot zunanji ovoj (Xlam jacket) ali kot notranja obloga (Xlam inbox) nosilne konstrukcije objekta. Eksperimentalni program preizkusov je trajal več kot mesec dni, opravljenih je bilo skupaj okoli 200 preizkusov na 28 različnih

Raziskovali smo različne lahke montažne sisteme nadgradnje klasičnih armiranobetonskih okvirnih konstrukcij in armiranobetonskih konstrukcij z opečnimi polnili. Raziskovalni poudarek je bil predvsem na interakciji potresnega odziva med staro in nadgrajeno konstrukcijo zaradi različnih mas in togosti, kjer so bile v okviru preizkusov variacije z nadgradnjo v jekleni konstrukciji. Ta je bila enkrat zavetrovana z jeklenimi diagonalami in drugič z momentno odpornim jeklenim okvirjem v primerjavi s tremi različnimi sistemi lesenih nadgradenj. V enem primeru je bil preizkušen sistem iz lesenih okvirnih sten, zavetrovan z obložno ploščo OSB, kar uporablja večina proizvajalcev lesenih objektov v Sloveniji in tujini, drugi sistem je bila nadgradnja iz križno lepljenjih (Xlam) lesenih masivnih elementov in tretji nadgradnja iz steklenih sten z lesenimi okvirji. Najboljši rezultati vzajemnega vpliva med staro in nadgrajeno konstrukcijo so se pokazali pri lahki, a razmeroma togi konstrukciji, kjer je masa zgornjega objekta čim bolj enakomerno razporejena in pritrjena na zgornjo etažo stare konstrukcije, hkrati pa


nacije ter nadgradnje objektov

tehnika drugačna) lahko po sistemu nameščanja novega ovoja konstrukcije v obliki Xlam jacketa saniramo stari objekt tako z energetskega kakor tudi potresnega vidika.

ima sistem veliko togost. Tako je bil rezultat najbolj ugoden pri leseni masivni gradnji iz križno lepljenih lesenih masivnih plošč.

Xlam jacket kot možnost za potresno in energetsko sanacijo

Preizkusi so potrdili, da lahko po sistemu »Xlam jacket« uspešno saniramo in oja-

čimo v potresih že poškodovane klasične objekte, zgrajene po sistemu armiranobetonskih okvirjev z zidanimi polnili, ali tiste, ki bi jih lahko močno poškodovali potresi v prihodnosti. S pravilno pritrditvijo križno lepljenih (Xlam) plošč v ključne točke starega armiranobetonskega okvirja (lahko tudi zidanega, le da je potem pritrdilna

Zgolj energetska sanacija objektov, ki ne izkazujejo ustrezne potresne odpornosti, namreč ni ekonomsko upravičeno vlaganje, zato je treba pri energetskih sanacijah stavb preveriti tudi njihovo potresno odpornost in jih, če ugotovimo neustrezno vodoravno nosilnost, ustrezno utrditi. Tako se lahko »Xlam jacketi« uporabijo kot ojačilni elementi za staro konstrukcijo in tudi kot osnovni elementi za vgradnjo novega stavbnega pohištva (okna, balkonska vrata) ali pritrditev dodatne izolacije s fasado. Vse elemente je možno predizdelati v proizvodnem procesu, na obstoječo konstrukcijo pa se elementi zgolj pravilno pritrdijo. Sistem je v kombinaciji z nadgradnjo objekta lahko predvsem zanimiv s stališča optimalne energetske in potresne sanacije stavb v mestnih jedrih.

Dr. Bruno Dujič, CBD, d. o. o., direktor in vodja razvoja

GRADNJA in BIVANJE 23


Energetske prenove javnih ustanov Kadar govorimo o javnih stavbah, imamo v mislih širok nabor objektov v državni lasti in tudi objektov v lasti lokalnih skupnosti. Sem sodijo bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za ostarele, univerzitetni objekti kot tudi srednje šole in dijaški domovi, pa še šole, vrtci, uradi in drugo. Hitro postane jasno, da gre za objekte s specifičnimi režimi obratovanja in posebnimi uporabniki.

ki vrtcev, šol, dijaških domov, bolnišnic, domov za ostarele in ne nazadnje tudi uradov so v večini primerov težko mobilni, predvsem pa zelo številni. Zaradi tega je požar v takih stavbah toliko bolj problematičen in je uporaba negorljivih izolacijskih materialov praktično nujna.

Energetsko učinkovite javne stavbe?

Med številnimi ukrepi za izboljševanje energetske učinkovitosti in zmanjševanje porabe energije je prav toplotna izolacija ovoja stavbe med najučinkovitejšimi. Tudi po strokovno tehničnih kriterijih je to eden od prvih potrebnih korakov pri izvedbi energetske sanacije. Za toplotno izolacijo je značilno tudi to, da je ukrep enkraten oziroma da ob kakovostni izvedbi ne zahteva rednih vzdrževalnih del. Objekti z izoliranim ovojem – tla, stene, streha – zagotavljajo dolgoročno energetsko učinkovitost. Zato je pomembno, kakšno izolacijo vgradimo, kako jo vgradimo in kolikšna je njena debelina. Zagotavljanje kakovostne sanacije v javnih stavbah predvideva tudi zakonodaja.

Izolacija javnih stavb mora biti izvedena s kakovostnimi materiali.

STE VEDELI? Energetska sanacija stavb je družbena prioriteta, saj z letno porabo tudi prek 200 kilovatnih ur na kvadratni meter močno zaostajamo že za zahtevami trenutno veljavnega PURES 2 (2010), ki predvideva porabo okrog 40 kilovatnih ur na kvadratni meter. Če vemo, da se bodo zahteve v prihodnosti še zaostrile, je razhajanje še večje.

Toplotna izolativnost

Zahteve toplotne izolativnosti stavb opredeljujeta Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2) in njemu pripadajoča Tehnična smernica TSG-1-004, sprejeta v letu 2010. Pravilnik določa minimalne tehnične zahteve za posamezne konstrukcijske sklope in sisteme ter omejuje rabo energije z zagotavljanjem obveznega deleža obnovljivih virov energije. Kar se toplotne izolacije tiče, so izhodišče maksimalne toplotne prevodnosti gradbenih konstrukcij.

Požarna varnost

Požarna varnost je prav tako dejavnik, ki ga lahko s primerno izbiro izolacijskega materiala bistveno izboljšamo, in je v javnih stavbah, zaradi narave njihovih uporabnikov, izjemnega pomena. Požar je, ne glede na vzrok nastanka, stalno grozeča nevarnost, ki ima lahko katastrofalne posledice tako za ljudi kot za imetje. Upravljanje požarne varnosti javnih stavb ima posebno vlogo zaradi velikega števila uporabnikov objektov kot tudi zaradi njihovih specifičnih potreb in zmožnosti. Uporabni24 GRADNJA in BIVANJE

Kar se rabe energije tiče, so javne stavbe obravnavane posebej. Ker naj bi bile zgled energijske učinkovitosti, so zahteve za javne stavbe pri energiji za ogrevanje še približno deset odstotkov strožje kakor pri bivalnih in poslovnih zgradbah.

Izoliranje stavb je najpreprostejši in hkrati najučinkovitejši ukrep za varčevanje z energijo! Po izračunih zmanjša porabo energije tudi za do 36 odstotkov. (Vir: GI ZRMK)

Prečevanju prehajanja hrupa (cestni promet, letalski promet, dež) iz okolice v stavbo in prehajanja zvoka med prostori znotraj stavbe je namenjena zvočna izolacija. Vlaknasta struktura mineralnih voln to prav gotovo zagotavlja.

Temu pogledu sledi tudi nova zakonodaja (TSG, 2010, 2012). Treba je vedeti, da pri energetskih prenovah nova tehnična smernica predvideva, da morajo imeti tisti objekti, ki jih med sanacijo ne moremo izprazniti, negorljivo izolacijo. Uporaba negorljivih materialov, recimo za izolacijo na javnih stavbah, bo povečala požarno varnost in s tem dvignila kakovost bivanja v takšnih objektih ter nepremičnini dolgoročno ohranjala vrednost. Natančne zahteve smernice so sicer kompleksne narave, zahtevajo precej znanja in so stvar projektiranja. Na splošno pa lahko trdimo, da je temelj požarne varnosti v stavbah vgradnja negorljivih gradbenih materialov, torej tudi izolacij. Tako projektanti kot tudi investitorji in izvajalci se morajo zavedati tveganj, povezanih s požarno varnostjo v javnih stavbah, in to dosledno upoštevati pri naročanju in izdelavi projektov za novogradnje ali prenove javnih stavb.

Zvočna izolativnost

Zvok je sestavni del našega bivanja, ko pa preseže določeno jakost, postane moteč in ga imenujemo hrup. Vpliva lahko na zbranost in delovno sposobnost uporabnikov stavbe ter dolgoročno tudi na njihovo zdravje. Zaradi tega je treba omejiti ali preprečiti prehajanje zvoka med okolico in notranjostjo stavbe ali pa med prostori v stavbi.

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega Programa velikih zavezancev za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih.


Ko koristi presežejo stro{ke!

VARNOST IN VAR^NOST Z ROKO V ROKI! Oblecite svojo hi{o v negorljivo fasadno izolacijo iz kamene volne Knauf Insulation in prihranite! FASAdA, izolirana s kameno volno Knauf Insulation, nudi: ■ visoko toplotno izolativnost, ■ izbolj{ano požarno varnost; kamena volna bistveno upo~asni {irjenje požara, ■ paropropustnost, ki hi{i omogo~a dihanje, ■ visoko zvo~no izolativnost, ■ mehansko odpornost in trajnost, ■ visoke energijske in finan~ne prihranke. Ve~ na

www.knaufinsulation.si

PriPoro^amo ^ Sanacije in novogradnje

Novogradnje

FKD-S (PTP-035)

FKL (FPPL)

Knauf Insulation, d.o.o., Škofja Loka svetovanje≤knaufinsulation.com tehni~no svetovanje: 04 5114 105


Senčila poskrbijo za hlad, toploto in estetiko Namestitev zunanjih senčil na okna je v času nizkoenergijske gradnje skoraj nuja, predvsem pa je to dobra naložba v prihodnost zaradi velikih prihrankov energije. Prav zunanje žaluzije so zaradi svoje vsestranske uporabnosti senčilo z veliko prihodnostjo.

S spreminjanjem naklona lamel žaluzij lahko uravnavamo osvetljenost prostora, zunanje žaluzije pa omogočajo tudi dobro zatemnitev. Ob tem pa ščitijo steklene površine pred pregrevanjem, zato imajo notranji prostori v poletni vročini bistveno nižjo temperaturo. Skozi lamele, ki so nameščene pod pravim kotom in na primerni oddaljenosti od stekla, do okna preidejo le trije do 15 odstotkov toplotne energije sončnih žarkov. Zunanje žaluzije so zaradi svoje vsestranske uporabnosti primerne za poslovne in javne objekte, zasebne hiše in stanovanja ter za vse druge stavbe z večjimi steklenimi površinami. Prav tako so zelo priročne za vertikalno zapiranje balkonov in montažo v balkonske lože.

Vsak objekt potrebuje senčenje

Pri novogradnjah in tudi prenovah objektov se senčila običajno predvidijo že v načrtovanju; to nam zagotavlja, da lahko vsa senčila vgradimo podometno. S tem dosežemo lepši zunanji videz in prihranimo okensko svetlobo, saj so žaluzije ali zunanji roloji v dvignjenem položaju vgrajeni nad steklom, in kot pač situacija dopušča, skriti pod fasado. Senčila je seveda v prenovljene objekte možno vgraditi tudi po končani prenovi. Kot pravi Sandra Bogataj iz podjetja Senčila Bled, senčilo ohrani vso funkcionalnost, razlika je le v tem, da so kasete, v katere se zvije rolo, ali zgornji nosilci z masko, pod katero se v dvignjenem položaju zloži zunanja žaluzija, vidni. Če profil nad oknom ni povišan in ne dovoljuje pritrditve senčila nad okno, pa je treba nekoliko poseči tudi v svetlo mero okna, a gre zgolj za nekaj centimetrov, to pa ob velikih steklenih površinah v hišah skoraj ne povzroča svetlobne izgube.

Nadzor nad energijo sonca

Poleg estetske vrednosti imajo zunanja senčila velik pomen tudi za prihranke energije. Toplotna energija sončnih žarkov, ki so jim 26 GRADNJA in BIVANJE

V podjetju Senčila Bled za nadzor nad prehodom sončne energije v stavbo priporočajo zunanje žaluzije ATON, ki omogočajo zaščito pred pregrevanjem in hkratno izkoriščanje sončne energije. v poletnem času zgradbe izpostavljene skozi ves dan, povzroča intenzivno segrevanje. Toplota, ki se akumulira v stavbi, iz stavbe ne more preiti niti skozi steklene površine niti skozi dobro izolirane stene, zato se v notranjosti vzpostavi učinek tople grede. S senčili lahko vdor sončnih žarkov v prostor precej preprečimo. Posebno uspešno to dosežemo z zunanjimi senčili, ki v veliki meri prestrežejo sončne žarke, še preden ti dosežejo steklo in prodrejo v zgradbo. Kot razlaga Sandra Bogataj, z izbiro ustreznega sistema in pravilno uporabo zunanjih senčil zmanjšamo porabo energije za ogrevanje pozimi, še bolj pa zmanjšamo porabo energije za hlajenje poleti, zmanjšamo pa tudi porabo energije za umetno osvetljevanje prostorov.

Kontrolirano izkoriščanje sončne energije z zunanjimi žaluzijami ATON

V podjetju Senčila Bled za nadzor nad prehodom sončne energije v stavbo priporočajo zunanje žaluzije ATON, ki omogočajo zaščito pred pregrevanjem in hkratno izkoriščanje

sončne energije. Še zlasti priporočajo zunanje žaluzije ATON Z 90, ki imajo veliko prednosti: - zaradi posebne oblike lamel z dvojnim površinskim ojačitvenim in stranskim zaokroženim robom premera štiri milimetre so žaluzije močnejše, - gumijasto tesnilo na zunanjem robu lamel omogoča boljše tesnjenje med posameznimi lamelami v zaprtem položaju in preprečuje ustvarjanje neprijetnega kovinskega zvoka med njimi, - oblika lamel z manjšimi odprtinami za dvižni trak in s tesnilom na zunanji strani lamel omogoča boljšo zatemnitev prostora, - žaluzije se zlagajo v manjši in simetrični paket.

Na terasi razpnimo tendo

Tenda senči teraso in hkrati preprečuje vdor toplote in sončnih žarkov v notranjost prostora. Uporabimo jo lahko tudi v zimskih vrtovih, ki so brez senčenja praktično neprimerni za bivanje. S tem prihranimo ogromno energije, ki bi je sicer porabili za ohlajanje s klimatsko napravo, poleg tega pa je ambient prijaznejši za bivanje. Kakovostno tendo, ki nam bo dolgo in dobro služila, ponuja švicarski proizvajalec tend STOBAG z dolgo tradicijo ter švicarsko kakovostjo in natančnostjo. Kot poudarja sogovornica, je pri izbiri senčila predvsem pomembno, da se prilagodimo dani situaciji. Zato imajo v podjetju Senčila Bled na voljo širok program od klasičnih balkonskih tend s škarjasto zložljivimi rokami do zahtevnejših kasetnih tend, ki so idealna rešitev za vse situacije, kjer nad tendo ni nadstreška in je prostor izpostavljen vremenskim vplivom. Terasna markiza AIROMATIC je ena od izbir za zimske vrtove. Montaža je zaradi različnih pritrditvenih mehanizmov zelo enostavna tudi pri kompleksnejših podkonstrukcijah, plin v vodilih pa omogoča stalno napetost platna. Senčilo je primerno za manjše do srednje površine, za večje terase pa so priporočljive Terrada ali tenda Miranda in vse njene različice.


Modra naložba v zeleno energijo

Cene energentov se iz leta v leto višajo, z naložbo v obnovljive vire energije pa lahko stroške v gospodinjstvu znižamo tudi za do 80 odstotkov Tako lahko že samo z zamenjavo stare kurilne naprave na kurilno olje s kurilno napravo na biomaso, energent, ki je vedno bolj priljubljen, letni strošek ogrevanja znižamo najmanj za polovico. S solarnimi sistemi za ogrevanje vode pa lahko s pomočjo izkoriščanja energije sonca pokrijemo 60 odstotkov potreb in več po topli sanitarni vodi.

Ekoskupina

V podjetju Ekoskupina, d. o. o., Koper smo kupcem na voljo pri celotnem postopku izbire, projektiranja, prodaje in strokovne vgradnje kurilnih naprav ter solarnih sistemov. Kupcem svetujemo in poma-

S solarnimi sistemi za ogrevanje vode lahko pokrijemo 60 odstotkov potreb in več po topli sanitarni vodi. gamo tudi pri urejanju subvencij in posojil Eko sklada. V podjetju Ekoskupina ponujamo kakovostne proizvode priznanih evropskih proizvajalcev z garancijo od dveh do desetih let. Tako so v naši ponudbi solarni sistemi proizvajalca SUNERGSO LAR, kotli na pelete in drva

THERMOFLUX moči od 25 do 100 kilovatov, etažne kaminske peči na pelete in drva ELLEDI-STUFE in drugi proizvodi. Po konkurenčnih cenah lahko uredite vse na enem mestu, birokratske zadeve pa prepustite nam ter si prihranite čas in skrbi.

V Ekoskupini ponujajo tudi etažne kaminske peči na pelete in drva ELLEDI-STUFE.

Toplozračna kaminska peč na palete

CRISTAL - EKO 8 kW

EKOSKUPINA d.o.o., Koper PE Vanganelska cesta 8, 6000 Koper Tel.: 05 936 60 60, GSM: 064 199 906

Z DDV-jem že od

Na izbiro 3 barve: Pčrna Pbež Pbordo rdeča

1.800,00 EUR

Z montažo in DDV-jem že od

3.000,00 EUR

z upoštevano subvencijo

Sistem s prisilno cirkulacijo za sanitarno vodo, za 4 uporabnike

KFE 200/2/S Z montažo in DDV-jem samo

1.100,00 EUR trgovina@ekoskupina.si www.ekoskupina.si

SUBVENCIJA EKO SKLADA DO 25% Ekološki kotel na palete in drva

PELLING - ECO 25 kW GRADNJA in BIVANJE 27


Pasivna in nizkoenergijska gradnja s sistemom ytong in multipor Dva izraza, ki sta se zakoreninila v glavah Slovencev – pasivna in nizkoenergijska gradnja – sta postavila nekaj novih mejnikov v razumevanju stanovanjske gradnje. Vendar sodobna tehnologija gradbenih materialov omogoča še manjšo rabo energije brez zahtevnih ogrevalnih in prezračevalnih tehnologij.

cije preprečuje pregrevanje podstrešnih prostorov. Poleg tega je izvedba stropa YTONG izredno enostavna in omogoča hitro gradnjo, površine pa so izredno ravne in enostavne za nadaljnjo obdelavo.

Je pasivno nujno?

V želji po zmanjševanju rabe energije v stavbah, predvsem za ogrevanje, se je pojavilo nekaj mejnikov pri energijski učinkovitosti stavbe. »Energijsko učinkovita« stavba naj bi za ogrevanje porabila manj kot 50 kilovatnih ur na enoto uporabne površine na leto, pri »nizkoenergijski« stavbi se ta vrednost spusti pod 25 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto, pri obeh je predvideno naravno prezračevanje. »Pasivna hiša« pa naj bi za ogrevanje porabila manj kot 15 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto, vendar z obveznim prisilnim prezračevanjem z rekuperacijo in opravljenim testom zrakotesnosti. Vprašajmo se, ali so zahtevne strojne inštalacije res nujne ali pa lahko le s toplotno izolacijo ovoja stavbe zmanjšamo energetske izgube na primerno nizko raven.

Kako se določi raba energije za ogrevanje

Končni rezultat rabe energije za ogrevanje stavbe dobimo, če od vseh energetskih izgub odštejemo energetske dobitke. Največji delež imajo transmisijske izgube skozi ovoj stavbe. Manjši delež imajo izgube zaradi prezračevanja, ki so odvisne od zasedenosti prostorov. Energetski dobitki so lahko posledica sončnega sevanja skozi zasteklene površine (orientacija, naklon in velikost steklenih površin) ali notranjih virov toplote (ljudje, naprave …).

Primerjajmo stavbo s človekom

Ko nas zebe, se oblečemo ali z gibanjem trošimo energijo. Enako je s stavbami. Ovoj stavbe lahko toplotno izoliramo ali pa vanjo dovajamo čedalje več energije. Energetske izgube skozi ovoj stavbe so odvisne od toplotne prehodnosti, površine ovoja stavbe in temperaturne razlike med ogrevanimi prostori in zunanjostjo. Na toplotno prehodnost lahko vplivamo z izbiro materiala in debeline posameznih slojev v elementih 28 GRADNJA in BIVANJE

Čeprav je bilo mogoče tudi z običajnimi zidaki YTONG graditi energijsko učinkovite stavbe, prinašata sistema YTONG in MULTIPOR zmagovito kombinacijo. ovoja stavbe, na površino ovoja stavbe lahko vplivamo z gradnjo manjših in kompaktnejših stavb (razmerje med površino ovoja stavbe in ogrevanim volumnom), na temperaturno razliko pa lahko vplivamo z gradnjo v toplejšem podnebju. Podnebja ne moremo spremeniti, velikosti hiše se ne odpovemo, torej nam pri ostane le ovoj stavbe.

Sistema YTONG in MULTIPOR na ovoju stavbe

Čeprav je bilo mogoče tudi z običajnimi zidaki YTONG graditi energijsko učinkovite stavbe, prinašata sistema YTONG in MULTIPOR zmagovito kombinacijo pri energijsko učinkoviti gradnji.

YTONG in MULTIPOR – zunanje stene

Če združimo sistem YTONG za nosilne zunanje zidove in sistem MULTIPOR kot toplotnoizolacijski material dobimo kakovostne nosilne zunanje zidove z izredno nizko vrednostjo toplotne prehodnosti, ki so hkrati požarno varni in paroprepustni. Toplotnoizolacijska fasada, izdelana z MULTIPORJEM, je kompaktna, masivna in ne odmeva, ko potrkamo nanjo. Je tudi estetska (ni valovita) in trajna, saj se ne iztroši.

YTONG in MULTIPOR – stropovi in strehe

Strop YTONG je monolitna srednje težka nosilna strešna konstrukcija, ki v kombinaciji s toplotno izolacijo MULTIPOR pozimi daje zelo dobo toplotno zaščito in paroprepustnost, v poletnem času pa masa konstruk-

Pri strehah ima, poleg toplotne izolativnosti, velik pomen tudi toplotna stabilnost strešne konstrukcije in s tem povezan fazni zamik preboja toplote. Z dodano toplotno izolacijo MULTIPOR v debelini 20 centimetrov znaša toplotna prehodnost tako izdelane konstrukcije le 0,17 vata na kvadratni meter kelvin, kar je idealno za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo.

YTONG v nizkoenergijskih in pasivnih stavbah

Z izdelki YTONG in MULTIPOR je mogoče izdelati elemente ovoja stavbe z izredno majhnimi energetskimi izgubami in zrakotesnim celotnim ovojem stavbe. Tako izdelan ovoj stavbe skupaj s kakovostnim stavbnim pohištvom močno prekaša vse doslej veljavne standarde in priporočila stroke. Zaradi zelo majhnih potreb po energiji za ogrevanje stavbe se lahko odpovemo zahtevnim, dragim in higiensko oporečnim centralnim prezračevalnim sistemom. Kljub naravnemu prezračevanju je še vedno mogoče doseči rabo energije za ogrevanje, manjšo od 15 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto.

Toplota hoče ven

Ne glede na to, kakšen naziv damo naši energijsko učinkoviti hiši, toplota vedno išče najkrajšo pot na prosto. Naloga ovoja stavbe je preprečiti toploti prehajanje iz ogrevanih prostorov v okolje, saj je izgubljeno toploto treba nadomestiti. Če je izgubljene toplote malo, jo lahko pokrijemo že z notranjimi viri ali sončnimi dobitki. Toplotna zaščita pa ni edini pogoj za izdelavo sodobne energijsko učinkovite stavbe. Poleg toplotne zaščite morajo biti zagotovljene tudi naslednje lastnosti: nosilnost, paroprepustnost, požarna varnost in trajnost stavbe. In vse te lastnosti so združene v enem samem materialu – porobetonu oziroma v nosilnih elementih YTONG in toplotnoizolacijskih ploščah MULTIPOR.

Tadej Gruden, univ. dipl. inž. grad.


Ste že našli svojo sanjsko hišo?

hiša perota, projekt: arhinex, d.o.o.

Poiščite jo na www.ytonghisa.si

Izbirate lahko med več kot 50 Ytong hišami. 080 18 22


Vhodna vrata za vse okuse Dizajn vrat nam pove, kdo živi za njimi: klasik, minimalist, drznež, posebnež... Široka paleta modelov, ki jih ponujajo pri Pirnarju, vključuje unikatnost, posebnost, domišljijo in še več.

Smernice na področju vhodnih vrat

Podjetje Pirnar je z inovativnim pristopom, najnovejšimi materiali in sodobnim proizvodnim procesom že nekaj let vodilni »trendsetter« na področju aluminijastih vhodnih vrat. Njihovim novostim, še posebno izdelkom iz linij MULTILEVEL in PURE, poskušajo slediti tako slovenski kot evropski tekmeci. Zlasti izčiščena linija PURE je med zahtevnimi evropskimi kupci popoln uspeh.

Dolgoročna naložba

Pri izbiri vhodnih vrat ne smemo varčevati. Relativno majhna razlika v ceni med PVC-, lesenimi in aluminijastimi vrati ne odtehta večje kakovosti, ki jo dobimo z nakupom slednjih. Nizka cena vhodnih vrat pogosto pomeni, da izdelek ponuja nekaj manj in da je na dražjih vratih nekaj narejeno drugače. Prav tisto »nekaj drugače« je razlika med slabimi in dobrimi vrati. Zato je pomembno, da se o vhodnih vratih ustrezno poučimo in primerjamo različne ponudbe na trgu, pri čemer ne smemo med seboj primerjati recimo lesenih in aluminijastih, saj je to podobno, kot bi primerjali jabolka in hruške. »Še najbolje je, da si za pridobivanje informacij vzamete dovolj časa, obiščete več ponudnikov in predstavnikom v njihovih salonih postavljate čim več vprašanj. Šele ko boste primerjali odgovore na ista vprašanja, boste opazili, kateri ponudniki so v svojih predstavitvah bolj suvereni kot drugi. Takim zaupajte vhod v svoj dom,« svetujejo v podjetju Pirnar. vrata dosegajo faktor izolativnosti že od 0,73 vata na kvadratni meter kelvin.

»V ospredju so varnost, trajnost, tehnična dovršenost, dizajn, energetska učinkovitost in sodobna oprema, kot so elektronsko zaklepanje in odklepanje, LED-osvetlitev, odpiranje na prstni odtis in podobno. Vse te smernice lahko upoštevajo le

Energetska učinkovitost

Kako izbrati? V podjetju Pirnar svetujejo, naj se pri izbiri vhodnih vrat najprej odločimo za material, ki nam je všeč. Razlike med lesenimi, PVC- in aluminijastimi vhodnimi vrati so namreč precejšnje tako na področju dizajna kot tudi zvočne in toplotne izolativnosti ter varnosti. Pri aluminijastih vhodnih vratih so oblikovne možnosti praktično neomejene, aluminij pa izmed vseh materialov zagotavlja največjo trajnost in varnost, saj aluminijasta vrata vključujejo večtočkovno varnostno zapiranje in masivna nasadila. Dizajn aluminijastih vrat se lahko oblikovno in barvno prilagodi kakršnikoli podobi hiše. Za kupčevo odločitev se pomembni tudi naslednji elementi: masiven termično ločen profil za boljšo statično stabilnost, nastavljivi prijemniki ključavnice, tri- ali večtesnilni sistem, tudi do štirislojna stekla, obojestransko prekrivno krilo za dobro izolativnost ter možnost nastavitve vrat na nasadilih. Več pojasnil o naštetih možnostih boste dobili v prodajnem salonu Pirnar, kjer je na ogled več kot 35 različnih vhodnih vrat. 30 GRADNJA in BIVANJE

aluminijasta vhodna vrata, ki so vrhunsko zaščitena s trajnimi barvnimi nanosi, s čimer se lesena ali PVC-vrata ne morejo kosati. Aluminij je material, ki zdrži več generacij, obenem pa ponuja neomejene možnosti v oblikovanju,« pojasnjuje Ado Rupnik, svetovalec iz podjetja Pirnar.

Po meri uporabnika

Sicer pa velja, da zgolj želje kupca določajo, kakšen bo izdelek. V podjetju Pirnar lahko izdelajo skorajda karkoli, kar si stranka zaželi, pri čemer praktično ne poznajo ovir ne pri dizajnu ne pri dimenzijah, posebno pozornost pa namenjajo energetski učinkovitosti, kjer vrata podjetja Pirnar dosegajo ene izmed najvišjih vrednosti toplotne izolativnosti tudi med evropskimi konkurenti. Na nemškem inštitutu IFT Rosenheim so potrdili, da Pirnarjeva

»Vhodna vrata so element, ki ga največkrat odpremo ter ob tem spuščamo iz prostora topel zrak in vanj dovajamo hladnega. To pomeni, da zelo vplivajo na energetsko učinkovitost hiše. Subvencije Eko sklada kupce pogosto spodbudijo, da se laže odločijo za kakovostnejše izdelke tudi, ko gre za vhodna vrata. Večtesnilni sistemi namreč zagotavljajo visoko raven protivetrne zaščite, do 140 milimetrov debela izolacija pa odlično toplotno izolativnost. Glede na to, da Eko sklad zahteva za pasivno gradnjo toplotno izolativnost 0,8 vata na kvadratni meter kelvin, so vrata Pirnar med redkimi izdelki na trgu, s katerimi stranka pri pridobivanju subvencij nima nikakršnih težav,« opozarja Ado Rupnik.

Varnost

Varnost je pomemben dejavnik pri izbiri vhodnih vrat za individualno hišo, še bolj pa v stanovanjih, kjer so vhodna vrata edini možni vhod in morajo prav zato toliko bolj upoštevati vse protivlomne zahteve. Aluminijasta vrata Pirnar več kot izpolnjujejo kriterije varnosti, saj zagotavljajo tritočkovno zapiranje z masivnimi kavlji (po želji stranke tudi pet- ali večtočkovno), imajo masivna nasadila s pritrditvijo v profilu ter varnostne zatiče v nasadilih. Poleg tega lahko varnostno zaščito še povečamo z vgradnjo čitalnika prstnih odtisov, ki je v vratih komaj opazen. Dodamo lahko še daljinsko odpiranje ali odpiranje z obeski s čipom in magnetna stikala za kontrolo odpiranja in podobno.


O b č u d Ova n j e  s e   z a č n e   p r i   v h o d u

Pirnar je vhod, ki osupne. Tudi najbolj zahtevne. Kar 14 cm debela vrata se odpirajo kot peresce. Spadajo med najbolje toplotno izolirana na svetu. Vsak Pirnar je unikat iz najboljših materialov, izvirnih, čudovitih in prefinjenih oblik. Izdelan je ročno, brez kompromisov, z največjo natančnostjo. Noben vhod ne vzbuja lastniku toliko ponosa in samozavesti. Dotaknite se ga. Pobožajte brezhibno obdelane površine in elegantno kljuko. Odprite svoja vrata v salonu Pirnar, v Spodnjih Gameljnah 36, pri Ljubljani. Za obisk se naročite na 01 777 39 00.

član skupine Vila Bravum

č u d o v i t o .  d r z n o .  brez kompromisov.

ultimum 3d multilevel & pure

premium

basico

Dovršeni liniji vrat za najzahtevnejše.

Odličnost serijsko.

Še dostopnejša kakovost.

Pirnar Roman, s. p.

Spodnje Gameljne 36, si-1211 Ljubljana–Šmartno


[INTERVJU] Jana Svoljšak, univ. dipl. inž., dolgoletna svetovalka v Belinki Belles

Najprej izberimo kakovosten les, nato sledi zaščita Na obstojnost lesa vplivajo številni dejavniki. Les, ki je izpostavljen vremenskim vplivom (vlagi in soncu), lahko brez primerne zaščite hitro začne propadati. Pri njegovi obstojnosti pa imajo eno od glavnih vlog tudi škodljivci (insekti, glive modrivke in trohnivke). O zaščiti lesa smo se pogovarjali z Jano Svoljšak, univ. dipl. inž., dolgoletno svetovalko v Belinki Belles, ki pravi, da moramo izbrati kakovosten, suh les in ga zaščiti s primernimi premazi glede na razmere, katerim bo izpostavljen.

„ Kakšno zaščito priporočate za različne lesene elemente v objektu in okoli njega? Sistem zaščite izberemo glede na okolje, v katerem bo les, in glede na naša pričakovanja. Premazi na površini lesa naredijo zaščitni film. Če izberemo lazurni sistem, je struktura lesa še vidna, s premazovanjem s pokrivnimi barvami pa ga popolnoma prekrijemo. Kadar se les nahaja zunaj ali v vlažnem prostoru, ga je treba najprej preventivno zaščititi pred napadom škodljivcev z impregnacijo z biocidi. Po osušitvi na površino nanesemo še lazuro ali drug premaz, ki les ščiti pred vlago in drugimi vplivi ter ga dekorativno obarva. V suhem prostoru impregnacija lesa ni potrebna, saj se v takšnih razmerah lesni škodljivci običajno ne razvijejo. Seveda pa je bistveno tudi, kateri element bomo premazovali. Za parket potrebujemo parketni lak, za pohištvo pohištvenega. Za preostali les v prostorih (lesene obloge, poličke, manj zahtevno pohištvo, vrata in okna) pa lahko izberemo lazure. Za vremenu izpostavljen les po impregniranju uporabimo premaz, ki daje lesu zaščito pred škodljivimi UV-žarki. „ Kaj pa naravna zaščita lesa z olji? V zadnjih letih je po teh sredstvih vedno več povpraševanja. Belinka ponuja tri različna olja – olje za les v stiku z živili, olje za les z dodanimi voski za oljenje lesa v notranjosti, za vrtno pohištvo, vrtne garniture in zunanje lesene pohodne površine pa priporočamo olje Belinka za les zunaj. „ Kakšna je obstojnost teh olj v primerjavi s klasičnimi premazi? Pri oljih gre za popolnoma drug način zaščite. Olje se vpije v les in s tem površino naredi 32 GRADNJA in BIVANJE

titi enako kot pri prvem premazovanju. Kadar pri brušenju opazimo lesne škodljivce, jih je treba pred nanašanjem površinskih premazov uničiti.

Trajnost lesa ni odvisna samo od kakovostne zaščite. Pomembno je, da izberemo kakovosten, dobro osušen in pravilno vgrajen les. Tako pravi Jana Svoljšak, univ. dipl. inž., dolgoletna svetovalka v Belinki Belles. vodoodbojno, tekstura in naravna barva lesa pa sta po oljenju poudarjeni. Površina je prepustna za vodno paro in ima naraven otip, saj olje na lesu načeloma ne naredi zaščitnega filma (razen zelo tankega, če olje vsebuje tudi dodatek voskov). Vedeti moramo, da je trajanje zaščite pri oljenih lesenih površinah bistveno krajše; če pri klasičnih premazih govorimo o nekajletni zaščiti, moramo pri oljenem lesu zaščito obnavljati pogosteje. Ljudje se za olja ne odločajo zaradi njihove dolgotrajne zaščite. Gre za sodobnega, ozaveščenega uporabnika, ki želi predvsem naravno zaščito lesa. Les želijo ohraniti takšen, kot je, in so pripravljeni za to narediti nekaj več.

„ Kako obnavljamo premazan les? Kadar premaze obnavljamo pravočasno, je obnavljanje enostavno. Če so površine predhodno premazane z lazurami, te rahlo obrusimo, odstranimo prašne delce in nanesemo osvežitveni premaz. Če pa smo z obnavljanjem zamudili in je premaz že popolnoma iztrošen ali se celo lušči, je treba površine izdatneje obrusiti in jih v največ primerih zašči-

vršina še vpija olje.

Oljene površine obrusimo s finim brusnim papirjem, odstranimo ves prah in nanje nanesemo olje. Oljimo toliko časa, dokler po-

„ Kako velika težava za lesene elemente v domu so insekti in drugi škodljivci? Velikokrat mislimo, da lesa, ki je na videz zdrav, ni treba zaščititi pred škodljivci. Vendar je to zmotno. Zaradi velikega onesnaženja okolja, sečnje lesa v nepravem času in njegovega neprimernega sušenja lahko kupimo les, v katerem so že lesni škodljivci. S pravilno in kakovostno zaščito lesa lahko preprečimo, da se v lesu ne bodo razvijali naprej. Les, ki bo izpostavljen vremenskim vplivom, je treba vedno impregnirati s sredstvi, ki ga preventivno zaščitijo pred škodljivci (recimo Belles, Impregnant ali Belbor fix za ostrešja). Nemalokrat na svetovalni telefon pokličejo nesrečni ljudje, ki nekaj let po vselitvi v nov dom ugotovijo, da se iz tramov nezaščitenega ostrešja že sipa lesni prah in da so v njem lesni insekti. V Belinki imamo tudi sredstva za uničevanje lesnih škodljivcev (Fentin in Belocid), a vendarle je bolje, ceneje in manj stresno les pravilno zaščititi že ob vgradnji kakor ga kasneje sanirati. „ Kaj bi še povedali uporabnikom lesa? Trajnost lesa ni odvisna samo od kakovostne zaščite. Pomembno je, da izberemo kakovosten, dobro osušen in pravilno vgrajen les. Pri premazovanju pa moramo upoštevati navodila na embalaži. Vse, ki bi želeli izvedeti več o Belinkinih izdelkih, vabim, naj pogledajo na našo spletno stran (www.belinka.si). Če tam ne bodo dobili želenega odgovora, pa naj pokličejo na brezplačno telefonsko številko naše svetovalne službe 080 10 88.


www.belinka.si

BIO

Olja za les.

Bio_olja_Granja in bivanje_203x271_5.indd 1

3/25/13 3:36 PM


Ponujamo vam najučinkovitejšo dolgotrajno in ekološko protikoro

Ali tudi vi vsako leto barvate? Škoda, ki jo korozija povzroči vsako leto, dosega od 4,2 do 4,5 odstotka nacionalnega prihodka. To je le neposredna škoda korozije, medtem ko so posredni stroški, ki nastanejo zaradi zastojev v proizvodnji ali izgube tekočih materialov v cevovodih in rezervoarjih, še mnogo višji. Tega pojava najpogosteje ne moremo preprečiti, lahko pa ga močno upočasnimo oziroma zmanjšamo, in sicer z optimalno tehnologijo antikorozijske zaščite.

Vroče cinkanje krepko pred lakiranjem in barvanjem

SISTEM DUPLEX – VROČE CINKANA PREVLEKA S PREMAZOM Zadnja novost, ki jo imenujemo sistem Duplex, je barvanje cinkove prevleke. S tem poleg estetskega videza še dodatno povečamo korozijsko obstojnost. Postopek nanašanja premaza je izredno kakovosten, saj upošteva optimalno pripravo podlage s peskanjem, imenovanim »sweeping«.

Protikorozijska zaščita z vročim cinkanjem ima v primerjavi z barvanjem veliko prednosti, tako glede ekonomičnosti in trajanja kot tudi glede odpornosti proti mehanskim poškodbam.

lakiranjem razmeroma draga in občutno manj obstojna.

Raziskave so pokazale, da vroče cinkanje ni le protikorozijska zaščita z najdaljšo tradicijo, temveč je tudi najbolj kakovostna in v primerjavi s preostalimi postopki ekonomsko najbolj upravičena. V zadnjem času doživlja velik vzpon, saj je antikorozijska zaščita z

Vroče cinkanje ima pri nas že 120-letno tradicijo. Že desetletja vroče cinkanje z najmodernejšo tehnologijo izvajamo v Pocinkovalnici, d. o. o., ki izpolnjuje vse evropske okoljevarstvene kriterije in ima zmogljivost pocinkanja 50 tisoč ton na leto.

STORITVE PREVOZA VROČE CINKANIH ELEMENTOV

Naš logistični park ponuja tudi prevoze oziroma dostavo pocinkanih elementov. Pošiljko na želeni lokaciji prevzamemo, pocinkamo in v nekaj dneh pripeljemo nazaj. Za storitve prevoza se obrnite na našo službo logistike.

34 GRADNJA in BIVANJE

Stoletna zaščita

Zaradi zmanjševanja količine žveplovega dioksida v zraku se močno zmanjšuje tudi korozija cinkove prevleke. Meritve v evropskih državah kažejo, da se je korozija cinkove prevleke od leta 1978 do danes zmanjšala kar za štirikrat, s tem pa sta se sorazmerno povečali ekonomska upravičenost in trajnost prevleke z vročim cinkanjem. Že leta 1992 je povprečna korozija cinkove prevleke na Švedskem znašala 0,7, na Norveškem pa 1,4 mikrometra na leto. To pomeni, da je pre-

vleka debeline 100 mikrometrov že takrat zagotavljala stoletno in še daljšo zaščito pred rjo. Zaradi dodatnega znižanja koncentracij žveplovega dioksida v zraku pa se je ta doba do danes še dodatno podaljšala.

CENOVNO UGODEN POSTOPEK S primerjavo stroškov vročega cinkanja in zaščite z lakiranjem na materialu debeline 12 milimetrov ugotovimo, da je že pri izdelavi elementa vroče cinkanje za tretjino cenejše od lakiranja. Ta razlika se s časom še povečuje. V obdobju sto let je vroče cinkanje kar polovico cenejše od lakiranja, saj je v stroške slednjega treba vključiti potrebne sanacije premaza.


otikorozijsko zaščito

te?

Glavne prednosti antikorozijske zaščite z vročim cinkanjem - Izredno dolga doba trajanja. - Zelo dobra korozijska odpornost v različnih klimatskih razmerah (mestna, industrijska, podeželska, obmorska klima). - Mnogo cenejši postopek antikorozijske zaščite od lakiranja. - Ekonomičen proces, ki omogoča zaščito velike količine jeklenih proizvodov v kratkem času. - Okolju prijazen proces z majhno porabo ogljikovega dioksida v primerjavi z lakiranjem, ki mnogo bolj obremenjuje okolje.

Tehnologija vročega cinkanja

Pocinkovalnica, d. o. o., opravlja storitve vročega cinkanja po standardu SIST EN ISO 1461 – Prevleke, nanesene z vročim cinkanjem na proizvode iz jekla in železa.

Vroče cinkamo vse jeklene konstrukcije in elemente, ki so dimenzijsko primerni našim kadem in tehnološko pripravljeni za postopek vročega cinkanja. Pri pripravi elementov za vroče cinkanje je treba upoštevati standard EN ISO 14713 – Zaščita jeklenih in železnih proizvodov pred korozijo oziroma navodila za pripravo elementov, ki jih Pocinkovalnica, d. o. o., objavlja na svojih spletnih straneh (www. pocinkovalnica.si).

- Temelji na majhni porabi energije in majhni količini odpadkov. - Odpadki pri vročem cinkanju se reciklirajo, zato ta postopek v gradnji konstrukcij in zgradb zmanjšuje potrebe po vloženi energiji, kar je v skladu z načeli trajnostne gradnje. - Cinkova prevleka ima izredne mehanske lastnosti in odlično odpornost proti mehanski obrabi. - Cinkovo prevleko je možno naknadno pobarvati – sistem Duplex. Tehnološki postopek vročega cinkanja zajema štiri faze: • nalaganje elementov, • kemijsko čiščenje in aktiviranje površine elementa, • potapljanje v talino cinka, • razlaganje, čiščenje in embaliranje. Pocinkovalnica, d. o. o., posluje skladno s standardi in direktivami: EN ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 in OHSAS 18001:2007, DASt-Richtlinie 022.

01 IS O 9 0 0 01 IS O 14 18 0 01 AS OHSea bur itaus ver

GRADNJA in BIVANJE 35


Korozijo lahko zgolj upočasnimo Korozija oziroma razdiralni napad na kovino je neizogiben naravni proces, ki temelji na kemičnih in elektrokemičnih reakcijah zaradi nestabilnosti v nekem okolju. Korozija vpliva na integriteto površine, življenjsko dobo posameznih elementov, vgrajenih v različne konstrukcije, kot so elementi v stanovanjskih objektih, vozilih in podobno. Proces korozije je nepovraten. Ne moremo je preprečiti, lahko jo le upočasnimo.

Najpogostejše težave s korozijo

V vsakodnevnem življenju se srečujemo predvsem z atmosfersko korozijo, pravi Milan Bertoncelj, inšpektor po kriterijih organizacije Frosio iz podjetja Teknos. »Pogoja za pojav korozije sta dva: zrak oziroma kisik in vlaga oziroma voda. Z naraščajočo relativno zračno vlago pri nižji temperaturi (temperatura rosišča) prihaja do kondenzacije vlage na površini. Največkrat je to tanka, očesu nevidna plast, ki s časom vpliva na staranje materiala, kovine. Pomemben dejavnik je tudi onesnaženost okolja, agresivne atmosfere, ki imajo škodljiv vpliv na jekleno površino. Najslabše razmere pa so, kot vsi vemo, ob morju.«

Teknos

Teknos je podjetje z znano skandinavsko miselnostjo, kakovostjo in zanesljivostjo. Področja protikorozijske zaščite, kjer je najbolj močno in ima dolgo tradicijo, so: - energetika: nuklearne, vetrne, hidro- in termoelektrarne; - naftne ploščadi na morju; - naftni rezervoarji, cevovodi, rafinerije; - železnice: lokomotive, potniški in tovorni vagoni, infrastruktura; - jeklene konstrukcije; - predori (zaščita betonskih oblog); - zaščita betonskih podov (samorazlivni epoksi, PUR- in uretanizirani premazi). Postopkov za odpravo korozije je več, razlaga Bertoncelj. »Začnejo se že pri izbiri jekla, načrtovanju (kako postaviti profile v neki zgradbi), varjenju (kakovost zvarov), izbiri postopka priprave in čiščenja površine pred zaščito s premaznimi sredstvi, seveda ob izbiri primernega sistema protikorozijske zaščite glede na okolje, kjer stoji objekt.«

Kakovostna zaščita je sistemska

To pomeni, da sistem vključuje osnovo, medslojno in končno zaščito, načrtovano glede na okolje in druge zahteve. Osnovni premaz zagotavlja dober oprijem na površino, daje podlago za naslednje premaze ter zagotavlja protikorozijsko zaščito v času medpremaznega intervala in v celotni dobi trajanja sistema. Medslojni premaz je tisti med osnovnim in pokrivnim premazom, namenjen pa je izboljšanju kakovosti protikorozijske zaščite s povečanjem debeline sistema. Pokrivni premaz je zadnji sloj; zagotavlja zaščito pred vplivi okolja, daje sistemu nianso in ima estetsko komponento. Poleg omenjene sistemske zaščite obstajajo tudi premazi s posebno funkcijo glede na zahteve objektov s posebnimi nameni: za rezervoarje za pitno vodo, objekte živilske industrije, protipožarne sisteme (intumescentni premazi), objekte, ki so vkopani v zemljo, in podobno.

PAINT WITH PRIDE! Smo hčerinsko podjetje skandinavske družbe TEKNOS, ki se s svojo dolgoletno tradicijo v razvoju okolju prijaznih lakirnih sistemov uvršča v sam vrh. Naša filozofija je enostavna: s kakovostnimi premaznimi sistemi zagotavljati dolgotrajno in ekološko naravnano zaščito kovine in lesa. To dokazujejo tudi evropski certifikati.

Naši premazni sistemi so močno uveljavljeni tudi v lesni industriji. Naši kupci izbirajo med vodnimi, akrilnimi, poliuretanskimi in poliestrskimi laki. Poleg tega pa v TEKNOS-u ponujamo tudi druge premaze, voske, olja in dodatke, ki se uporabljajo za lesena okna, vrata, obloge, vrtno in stavbno pohištvo, stopnice, parket, balkone in igrala.

Ponujamo široko paleto premazov in sistemske zaščite za kovinsko industrijo: enokomponentne alkidne temeljne in pokrivne premaze, epoksi in poliuretanske premaze, protipožarno zaščito, ognjeodporne barve, prašne barve in kombinirane premaze (2 v 1).

Zaupa nam že več slovenskih vodilnih izdelovalcev kovinskih konstrukcij, kmetijske mehanizacije, strojegradnje, energetike in zimske mehanizacije ter proizvajalcev hiš, lesenih oken, vrat in notranjega pohištva.

36 GRADNJA in BIVANJE

Teknos, d. o. o., Kidričeva c. 94, 4220 Škofja Loka Tel.: +386 4 236 58 78, Faks: +386 4 236 58 79, GSM: +386 51 632 861 E-pošta: info@teknos.si, http:// www.teknos.si


V čem s e pa vaša hiš a počuti najbolj e?

www.jub.eu

?

Zakaj vgraditi toplotnoizolacijski sistem JUBIZOL Finančni prihranek

Neizoliran ali slabo izoliran bivalni objekt na različne načine izgublja velike količine toplotne energije. Fasadni obod lahko predstavlja 20 do 40 odstotkov izgube energije. Prihranek ne nastaja samo pozimi, temveč tudi v poletnem obdobju pri hlajenju objektov. Z vgradnjo toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL in zadostno debelino izolacijskega materiala bomo porabo energije za ogrevanje znižali do 40 odstotkov.

Izboljšanje bivalnih pogojev

Nezadostna in pomanjkljiva toplotna izolacija je vzrok slabih bivalnih pogojev tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Slaba toplotna izolacija objekta dovoljuje izmenjavo toplote in tako bistveno vpliva tudi na kakovost bivalnih pogojev. JUBIZOL fasadni toplotnoizolacijski sistem izpolnjuje zahteve po zadostni in učinkoviti toplotni izolaciji in zagotavlja odlične bivalne pogoje. Z vsemi proizvodi zagotavljamo visoko raven ekološke osveščenosti.

Garancijski pogoji

Z večletnimi raziskavami, s postopki pospešenega staranja in termičnimi šoki v mikroklimatskih komorah, smo za JUBIZOL sisteme potrdili bistveno večjo časovno obstojnost in daljšo življenjsko dobo tudi v najbolj zahtevnih pogojih uporabe. JUB zagotavlja minimalno 10-letno garancijo ter dolgoročno in premišljeno naložbo v JUBIZOL toplotnoizolacijski sistem.

Estetski videz objekta

JUBIZOL toplotnoizolacijski sistemi zagotavljajo vrhunske estetske rešitve objekta. Zaključni ometi omogočajo videz fasade v zaribani ali glajeni strukturi ter različne zrnavosti. JUBIZOL sistemi prav tako omogočajo izbor velikega števila odtenkov in najvišjo obstojnost. V JUB Design studiu izdelujemo barvne študije JUBIZOL sistemov - kreativne rešitve za estetski videz objekta. JUBIZOL toplotnoizolacijski sistemi zagotavljajo vrhunski estetski videz in barvitost.

Izdelano v Sloveniji

JUBIZOL toplotnoizolacijski sistem je v celoti izdelan v Sloveniji in tudi vse komponente so proizvedene lokalno.


Daikin z novimi izkoristki za vse produkte

Skladno z direktivo EU smo v podjetju Daikin letos začeli navajati celoletne izkoristke pri toplotnih črpalkah in klimatskih napravah. Stare oznake, kot sta COP in EER, prinašajo zgolj informacijo o izkoristku pri določeni zunanji temperaturi okolice, kar se v najboljšem primeru zgodi v treh odstotkih celoletne sezone. S celoletnimi izkoristki oziroma energijskimi koeficienti učinkovitosti pa dobijo uporabniki informacijo o dejanskem izkoristku za celotno sezono. Celoletni izkoristek za ogrevanje (SCOP) in hlajenje (SEER) vam tako ponuja informacijo o dejanski učinkovitosti vaše naprave. Za informacije o novih izdelkih in svežih katalogih ter za izračun porabe vaše toplotne črpalke se obrnite na uvoznika na elektronski naslov: info@e2e.si ali pokličite na telefonsko številko: (02) 620 98 04.

Toplotne črpalke in rekuperatorji toplote Rekuperatorji toplote so namenjeni prenosu toplote s toplega izrabljenega na hladen svež zrak, tako da pri zračenju objekta ne izgubljamo dragocene energije. V pasivnih hišah, ki morajo biti zrakotesne, pa kombinacija toplotne črpalke in rekuperatorja toplote nadomešča ogrevalni kotel.

Kje je razlika?

Toplotne črpalke so naprave za segrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta prek centralnega sistema, rekuperatorji toplote pa so centralne prezračevalne naprave, katerih namen je, da pri prezračevanju čim več toplote izrabljenega zraka prenesejo na hladen svež zrak, preden ta vstopi v prostor. Za energetsko učinkovito hišo sta potrebna tako rekuperator, ki skrbi za energetsko varčno in učinkovito prezračevanje, kot tudi toplotna črpalka, ki zagotavlja varčno in okolju prijazno ogrevanje. Pred odločitvijo za rekuperator toplote pa se je treba zavedati, da tak sistem zahteva dvo-

Švedski kamini

zrak/voda zemlja/voda voda/voda

tel. 02/6209804

Švedska kvaliteta 5 let garancije Vgrajeno preko 1500 sistemov V Sloveniji na tržišču že 20 let

38 GRADNJA in BIVANJE

Rekuperatorji se razlikujejo po tem, ali je rekuperacija pasivna ali aktivna. Aktivni rekuperator se od pasivnega razlikuje po tem, da ima vgrajeno toplotno črpalko zrak/zrak, ki izhodni zrak še dodatno ohladi in s tako pridobljeno toploto svež vhodni zrak še dodatno ogreje. S tem se učinkovitost rekuperacije bistveno poveča. Poleg centralnih rekuperatorjev obstajajo tudi manjši za decentralizirano prezračevanje. Ti se nameščajo na zunanje stene večjih glavnih prostorov in skrbijo za lokalno prezračevanje. Na voljo so tudi različni hibridni rekuperatorji in prezračevalne toplotne črpalke za centralno ali pa decentralizirano prezračevanje, segrevanje sanitarne vode ter podporo ogrevanju. Načrtovanje kakovostnega in učinkovitega prezračevalnega sistema ter izbira ustreznega rekuperatorja je zahteven postopek, kjer je treba upoštevati veliko dejavnikov, kot so velikost prostorov, namen uporabe posameznega prostora, ustreznost pozicij ventilov za sesanje in vpihovanje zraka, število oseb v stanovanju in podobno.

ŠVEDSKE TOPLOTNE ČRPALKE

info@e2e.si

Aktivna in pasivna rekuperacija

Na izbiro vpliva veliko dejavnikov

Mali Osolnik 17, 1311 Turjak www.knut.si Ÿ www.nibe.si 01 788 99 16 Ÿ info@knut.si

Uvoznik in distributer za opremo Daikin

cevni kanalski prezračevalni razvod do vsakega prostora v stanovanju, saj po eni cevi poteka vpihavanje svežega zraka, po drugi pa sesanje izrabljenega zraka.

Pri dimenzioniranju rekuperatorja pa je treba upoštevati hitrost gibanja zraka po stanovanju, pa tudi dejavnike, kot so nadmorska višina objekta, temperatura vstopnega in izstopnega zraka, relativna vlažnost, dovoljeni padci tlaka skozi rekuperator, želeni izkoristek in podobno.


Kazalniki sezonske učinkovitosti klimatskih naprav za hlajenje in ogrevanje Sezonska učinkovitost je nov način ocenjevanja klimatskih naprav za ogrevanje in hlajenje na podlagi njihove energetske učinkovitosti v obdobju vsega leta. Kazalnik za razmerje sezonske energetske učinkovitosti pri hlajenju (SEER) in sezonski koeficient učinkovitosti pri ogrevanju (SCOP) kažeta sezonsko učinkovitost klimatskih naprav do 12 kilovatov hladilne moči.

Klimatske naprave v enojni ali multi split izvedbi

Izdelki Mitsubishi Electric so zasnovani tako, da povečujejo sezonsko učinkovitost. Najbolj prodajane klimatske naprave so tiste v enojni izvedbi, kjer na eno zunanjo napravo povežemo eno notranjo enoto. Za kakovostnejšo klimatizacijo celotne hiše ali poslovnih prostorov pa priporočamo naprave v multi split izvedbi. Notranje enote lahko izbiramo med različnimi tipi naprav. Montaža je preprosta, na eno zunanjo enoto lahko povežemo do osem različnih notranjih enot. Uporabimo lahko stensko, talno, stropno, vgradno ali kasetno namestitev notranje enote.

V kombinaciji s prezračevanjem in rekuperacijo toplote

Ker pa se v zaprtih prostorih zrak s časom slabša, je treba vanje dovajati svež zrak. V tradicionalnih sistemih prisilnega prezračevanja je treba zunanji zrak ogrevati ali hladiti, da ne bi prišlo do spremembe hidro-termičnega udobja v prostoru, kar zahteva veliko porabo energije. Rekuperator toplote LOSSNAY, ki termično energijo izhodnega zraka prenaša na doveden svež zrak, je lahko vgrajen avtonomno ali v kombinaciji s sistemom klimatizacije. V primerjavi s tradicionalnimi sistemi prisilnega prezračevanja

so izgube manjše in s tem tudi potreba po hlajenju oziroma gretju. To omogoča uporabo grelnega oziroma klimatskega sistema manjše moči, kar zmanjša vrednost naložbe za sistem ogrevanja oziroma hlajenja. Toka odpadnega zraka na izhodu in čistega zraka na vhodu se v sistemu LOSSNAY križata, ne da bi se fizično mešala. Sistem LOSSNAY avtonomno obnavlja zrak s pravo mero vlažnosti, obnavljanje zraka pa poteka pri sobni temperaturi. Obodno (by-pass) omrežje v sistemu LOSSNAY omogoča hlajenje brez stroškov (free-cooling) v prehodnih sezonah.

KLIMATSKI IN PREZRAÈEVALNI SISTEMI Udobje in varèevanje energije 12 mesecev na leto

Rekuperatrorji toplote LOSSNAY omogoèajo prenos energije iz izhodnega na vhodni zrak z do 30 % prihranka energije na letni ravni v primerjavi s tradicionalnimi sistemi prisilnega prezraèevanja. Enojni in Multi split sistemi z možnostjo prikljuèitve do 8 notranjih enot. Najsodobnejša tehnologija DC inverter zagotavlja razpon moèi od 2,5 kW do 14 kW nominalne moèi (hlajenje), ob izjemno visokih izkoristkih. PRIMER SISTEMA

MXZ sistemi z 2, 3, 4, 5 in 6 enotami (primer MXZ-4D83VA in MXZ-8B160YA)

MSZ-FH

MSZ-EF

MSZ-FH

MSZ-SF MSZ-EF

MFZ-KA PLA-BA

PAC-AK31BC PAC-AK52BC

SEZ-KD

SEZ-KD SLZ-KA MSDD-50AR-E

SLZ-KA MLZ-KA

MXZ-8B160YA

MXZ-4D83VA

VITANEST d.o.o., Industrijska cesta 9, NOVA GORICA www.vitanest.si, vitanest@vitanest.si GRADNJA in BIVANJE 39


Ogrevanje s toplotnimi črpalkami je zanimiva in stroškovno ugodna alternativa konve

S toplotno črpalko do nizkih stroškov o

Primerno je za hišo s stanovanjsko površino od 120 do 250 kvadratnih metrov, kjer praviloma ob običajni izolaciji (10 do 14 centimetrov) in povprečnem stavbenem pohištvu (dvoslojna zasteklitev) zadostujejo grelne moči med šest in 18 kilovatov. V odvisnosti od okolja se vedno najde rešitev za zunanji vir toplote. Najboljši vir je voda; narediti je treba ustrezne vrtine, iz katerih je možno črpati (in vračati) od 1,5 do štiri kubične metre vode primerne kakovosti na uro. Če to ni možno, je kot vir primerna tudi zemlja, seveda ob ustrezni sestavi zemlje in če imamo na voljo primerno veliko površino. Prav vsaka hiša pa lahko kot zunanji vir uporabi tudi zrak.

TČ voda/voda AQUAGOR – visoko grelno število skozi vso sezono

TČ voda/voda sodi med najučinkovitejše ogrevalne sisteme. Ključni razlog za veliko učinkovitost se skriva v zajemanju energije v podtalnici. Podtalnica velja za zanesljiv vir toplote z zelo konstan-

tno temperaturo (sedem do 13 stopinj Celzija), kar za TČ pomeni delovanje v ugodnem temperaturnem območju skozi celotno ogrevalno sezono. Grelno število (COP) znaša pri tem tipu črpalke več kot pet, kar pomeni, da za en kilovat vložene energije, ki ga TČ porabi za pogon kompresorja, dobimo več kot pet kilovatov grelne moči oziroma toplote. Zaradi velike grelne moči (toplote) skozi vso ogrevalno sezono ne glede na temperaturo okolice je primerna za monovalentno delovanje, kar pomeni, da TČ sama pokriva toplotne izgube objekta brez potrebe po dodatnem viru ogrevanja. Naslednja prednost TČ voda/voda je možnost pasivnega hlajenja v vročih poletnih mesecih, kar je učinkovito nadomestilo za klimatske naprave. Priporočamo jo tam, kjer je na voljo zadostna količina podtalne vode ustrezne temperature in kakovosti. Izvedbo sesalne in povratne vrtine je smiselno prepustiti izkušenim vrtalcem. Za izvedbo vodnjaških vrtin je treba pridobiti tudi ustrezna dovoljenja.

TČ zemlja/voda TERRAGOR – zemeljski kolektor ali geosonda

TČ zemlja/voda prav tako sodi med izredno učinkovite ogrevalne sisteme. Po zaslugi naravnih zakonitosti dosega visoko grelno število (COP med štiri in pet) in veliko grelno moč skozi vso ogrevalno sezono. Zemljina namreč skozi poletje akumulira veliko količino toplote sonca in dežja, kar v začetnih mesecih ogrevalne sezone (oktober, november in december) pomeni ugodno temperaturo vira zajema toplote, posledično pa seveda visok COP. Primerna je za monovalentno delovanje, kar pomeni, da zaradi velike grelne moči skozi vso ogrevalno sezono ne potrebuje dodatnega vira ogrevanja. Prav tako kot pri TČ voda/voda tudi TČ zemlja/voda ponuja možnost pasivnega hlajenja v vročih poletnih mesecih. Toploto zemljine lahko izkoriščamo prek zemeljskega kolektorja ali zemeljskih geosond. Za izvedbo zemeljskega kolektorja ni treba pridobiti dovoljenj. Potrebna je le zadostna površina zemlje. Če zadostna površina zemlje ni

TOPLOTNE ČRPALKE GORENJE. UDOBJE TOPLEGA DOMA. Ogrevanje s toplotnimi črpalkami Gorenje je zanesljivo in ekonomično, saj z njimi vaš račun za ogrevanje znižate kar za 60 do 75%. Toplotne črpalke AEROGOR, TERRAGOR in AQUAGOR, testirane po najvišjih evropskih standardih, zagotavljajo odlično energijsko učinkovitost. Naložba se vam tako povrne že v sedmih letih, s subvencijo Ekosklada, na katerega so uvrščene vse toplotne črpalke Gorenje, pa še dodatno prihranite do 2000 € pri investiciji.

www.gorenje.si

40 GRADNJA in BIVANJE


kov ogrevanja

na voljo, se lahko odločimo za geosondo, vendar pa je za to treba pridobiti ustrezno dovoljenje.

TČ zrak/voda AEROGOR – enostavna vgradnja

TČ zrak/voda je zadnja leta najbolj tržno zanimiv tip TČ. Njena glavna prednost je, da za montažo tega sistema ni treba pridobiti nobenih dovoljenj in izvesti nobenih posegov v okolico (izkop vrtine ali večje površine zemlje). Torej, dostopna je vsakomur. Grelno število TČ zrak/voda se giblje med tri in štiri, odvisno od temperature okolice (zraka). TČ zrak/voda dosega veliko grelno moč za pokrivanje toplotnih izgub stavbe vse tam do temperature 10 stopinj Celzija pod ničlo. Deluje sicer do 20 stopinj Celzija pod ničlo, vendar zaradi nizkih temperatur vira toplote (zraka) ne dosega dovolj grelne moči (toplote), zato navadno potrebujemo dodaten vir ogrevanja, s katerim dogrevamo v teh kritičnih razmerah. Navadno je tako mrzlih dni v letu zelo malo, govorimo o približno 10 do 15 dneh, ko se temperature v našem podnebju spustijo krepko pod ničlo. V dobro izoliranih objektih se dogaja, da vklopov dodatnega vira ogrevanja sploh ni. Regulacija TČ Gorenje omogoča delovanje v različnih režimih (dnevnih, nočnih, nizko- ali visokotarifnih), kar pomeni, da TČ tudi v zimskih mesecih izkorišča najugodnejše temperaturne razmere. TČ zrak/voda omogoča tudi aktivno hlajenje.

Biomasa

Naravi prijazno, ugodno in udobno ogrevanje Les kot najstarejši energetski vir na svetu nam je na voljo pred našim pragom. Raba ekološko prijaznega vira energije iz domačega okolja prinaša številne pozitivne socialno-ekonomske in okoljske rezultate, od stroškovne prednosti do zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, večje energetske neodvisnosti in povečanja zanimanja za upravljanje gozdov. Hkrati se ob naraščanju cen fosilnih goriv v ljudeh vse bolj prebuja tudi zavest, da energetski viri niso več poceni, predvsem pa, da niso na voljo v neomejenih količinah.

Kotli Fröling

Avstrijsko podjetje Fröling je proizvajalec najsodobnejših kotlov na lesno biomaso s 40-letno tradicijo, ki ga v Sloveniji že vrsto let zastopa podjetje Biomasa, d. o. o., iz Luč. V široki paleti različnih možnih rešitev ogrevanja na lesno biomaso lahko izbirate med kotli na polena, sekance in pelete, na voljo pa je tudi na sejmu Energetika 2012 nagrajeni kombinirani kotel na polena in pelete z dvema ločenima kuriščema.

tel na pelete Fröling P1, ki ga odlikuje izjemno kompaktna zgradba zelo majhnih dimenzij, saj zavzame le 0,38 kvadratnega metra prostora. Idealen je za enostavno postavitev in vključitev v nizkotemperaturni režim ogrevanja hiše ali stanovanja, z izjemno majhno porabo električne energije, majhnimi izpusti in velikim izkoristkom za majhno porabo pelet. Deluje popolnoma avtomatsko s samodejnim doziranjem pelet, vžigom in tudi čiščenjem pepela – vse po željah in nastavitvah uporabnika.

Kompaktni kotel

S sodobnimi kotli na lesno biomaso je tudi ogrevanje na pelete postalo enostavno. Za vse brez lastnega lesa tako zanimiv način ogrevanja omogoča ko-

6.767 EUR

, Ze od atne pa se do 2000 EUR dod o. subvencije je na volj

Učinkovite tudi v sistemu z radiatorskim ogrevanjem

. Imam hiso 150 m a z i m b a r o Na leto p ogrev vanje 660 EUR. l tu d i Prej sem placeva o. po 1.600 EUR letn

PELETI P1

2

V dnevni sobi samo ratur a ur at ro, er mpe empe nasttavim te za ostallo poskrbi kotel na pelete P 1.

Helikopter I 2013

V Gorenju smo posebej za objekte, v katerih so že nameščeni radiatorski sistemi ogrevanja, razvili dodatno družino visokotemperaturnih TČ sistema voda/voda (AQUAGOR) in zemlja/voda (TERRAGOR). Visokotemperaturne TČ so tako z maksimalno temperaturo 62 stopinj Celzija ustrezne tudi za vse sisteme s konvencionalnim radiatorskim tokokrogom. V poštev pridejo pri starejših objektih s slabšo izolacijo, kjer bi bil strošek dodatne izolacije previsok, objektih, kjer ni mogoče ali smotrno vgraditi predimenzioniranih radiatorjev, prav tako pa tudi pri obnovi objektov, ki so pod spomeniškim varstvom oziroma zaradi različnih drugih razlogov ne morejo biti ustrezno izolacijsko sanirani.

Kotel na pelete Fröling P4 s tedenskim zalogovnikom za pelete

KONCNO ico cun imam raevanju. pri ogr

z avtomatskim doziranjem

kance in pele na, se te po le a n tl i o k

383 041 383

6 8 40 8 03 83

Primerjava glede na porabo 1500l kurilnega olja. Subvencija Eko sklada je na voljo do porabe sredstev

iva konvencionalnemu ogrevanju

info@biomasa.si ww w.biom asa. si

GRADNJA in BIVANJE 41


Zdravo ogrevanje in hlajenje Sodobna arhitektura poleti zahteva hlajenje prostorov, pozimi pa učinkovito ogrevanje Naš dom je naš prostor za druženje, ustvarjanje in rast. Daje nam varno zavetje, v katerega se umaknemo, kadar potrebujemo zasebnost, in v katerega se vedno znova radi vračamo. Zato je kakovost bivanja, ki nam jo ponuja, bistvena, saj se le takrat v njem lahko počutimo udobno, varno in resnično doma. Izbira sistema ogrevanja je zato ključnega pomena za zagotavljanje udobja bivanja in možnost dolgoročne neodvisne izbire energenta glede na razmere na trgu. Formula udobja v sodobmi hiši je enostavna: Zunaj mraz – znotraj prijetno toplo. Zunaj vroče – znotraj prijetno hladno.

Ogrevana tla dodajo drugo dimenzijo bivanja

V prostorih, ki s tlemi mejijo na neogrevane prostore ali zemljino, je talno ogrevanje priporočljivo predvsem zaradi prijetnega občutka ob stiku s primerno ogretimi tlemi. To veselje poznajo vsi starši majhnih otrok ob pogledu na brezskrbno igro malčkov, ki se prekopicavajo in plazijo po tleh. Tla dobijo drugo dimenzijo bivanja, saj niso več samo pohodna površina, namenjena komunikaciji, temveč nov uporaben prostor, na katerem se nemalokrat zabava vsa družina. Talno in stensko ogrevanje delujeta po načelu sevalne toplote, za katero smo ljudje najbolj dojemljivi. To je dolgovalovno sevanje toplote, ki prodira v notranjost telesa in ga greje od znotraj ter tako pozitivno vpliva na naše zdravlje in počutje. Na enak način nas ogreva sonce. Človek nezavedno izmenjuje toploto z okolico. Če ga obdajajo hladne obodne površine, se ta izmenjava kaže kot občutek hladu kljub višji temperaturi zraka v prostoru. Pri stenskem in talnem ogrevanju so obodne površine ogrete, zato je že pri nižji temperaturi zraka doseženo nežno udobje bivanja. Blagodejni 42 GRADNJA in BIVANJE

V prostorih, ki s tlemi mejijo na neogrevane prostore ali zemljino, je talno ogrevanje priporočljivo predvsem zaradi prijetnega občutka ob stiku s primerno ogretimi tlemi. To veselje poznajo vsi starši majhnih otrok ob pogledu na brezskrbno igro malčkov, ki se prekopicavajo in plazijo po tleh. vpliv velikopovršinskega ogrevanja je zelo zaželen v kopalnicah in prostorih za sprostitev, kjer že z blago ogrevanimi tlemi in obodnimi površinami uživamo v objemu toplote.

Zdravje nam bo hvaležno

Hlajenje s hladnim zrakom zahteva veliko izmenjavo zraka v prostoru, kar lahko hitro občutimo kot prepih, še posebno v neposredni bližini naprave. Velikopovršinski sistem stropnega hlajenja, skozi katerega se pretaka voda, zagotavlja brezšumno in blago hlajenje na želeno temperaturo. Na delovnem mestu velikopovršinsko ogrevanje in hlajenje zaradi dobrega počutja zaposlenih dviguje storilnost in

motivacijo. Ob manjšem številu bolniških odsotnosti zaradi alergij in podobnih obolenj se znatno poveča uspešnost posameznika in podjetja. S talnim ogrevanjem poskrbimo za prijetno toploto v predelu nog, kjer nas ob daljšem sedenju najhitreje zazebe. Medtem je glava v hladnejšem temperaturnem območju, kar omogoča boljšo koncentracijo in bistre misli. Za javne objekte so značilne velike površine in višine, pri katerih lahko s talnim ogrevanjem porazdelimo toploto enakomerno po celotni površini v območju zadrževanja ljudi. Najlepše pa je, da v prostoru nimamo grelno-hladilnih teles, s tem nimamo stroškov vzdrževanja in naše gibanje v prostoru je neomejeno.


Namesto kompresorja naravni vlek

Mala biološka čistilna naprava BIOROCK deluje brez elektrike

Biorock je prva biočistilna naprava, ki deluje brez elektrike in povsem samodejno, kljub temu pa je voda, ki jo izpustimo v okolje, primerno čista.

Biorock je prva biočistilna naprava, ki deluje brez elektrike in povsem samodejno, kljub temu pa je voda, ki jo izpustimo v okolje, primerno čista. Postopek združuje predčiščenje in aerobno biološko filtriranje. Na izstopni strani izteka tako čista voda, da jo lahko brez pomislekov izpustimo nazaj v okolje, potok, reko ali jezero. Čistost iztočne vode ustreza najvišjim zahtevam standardov in normativov.

Vzdrževanje in prednosti

S čistilno napravo Biorock boste dolgoročno prihranili. Vsi njeni deli so praktično nepokvarljivi, zato ne potrebuje servisiranja. Nima kompresorja in ne porablja elektrike. Odvoz gošče iz primarnega rezervoarja se opravi po treh do petih let uporabe. Delovanje je popolnoma tiho. Ob posebnih pogojih je možna

nadgradnja stare greznice, kakovost očiščene vode je vrhunska, polno delovanja doseže v 24 urah, ima nizek ogljični odtis ter je odlična za vikende oziroma objekte z občasnimi obremenitvami. Pridružite se več kot 50 tisoč zadovoljnim uporabnikom v več kot 70 državah po vsem svetu.

Stopnja čiščenja od 96 do 99 odstotkov

Bioreaktorska enota deluje popolnoma samodejno, postopek čiščenja pa se izvede s samoregulacijo. Zrak se dovaja po načelu naravnega vleka. Naprava nima nobenih gibljivih delov, za popolno aktiviranje po prvem zagonu potrebuje 24 ur, čistilna sposobnost pa se ne zmanjša kljub daljšim obdobjem brez dotoka odplak. Stroški delovanja in vzdrževanja so zelo nizki, zanesljivost delovanja pa na visoki ravni. V komplet so vključeni vsi deli, vgradnja pa je enostavna. Naprava deluje neslišno in izpolnjuje zahteve standarda EN 12566-3 ter ima nemški atest DIBt. Testirana pa je bila tudi na inštitutu PIA v Nemčiji. GRADNJA in BIVANJE 43


Popravilo stare in izdelava nove hidroizolacije na ravnih strehah

STREFLEX

Na vseh bitumenskih hidroizolacijah ravnih streh se zaradi vplivov okolja s časom pojavijo poškodbe v obliki razpok in poroznosti. Zaradi teh poškodb hidroizolacija postane vodopropustna in ne opravlja več svoje funkcije. Tako voda zateka skozi streho v notranjost prostorov in povzroča škodo na objektu. Zaradi tega je treba nastalo situacijo kar najhitreje sanirati.

V ta namen v podjetju Tahting ponujamo visokokakovosten bitumenski hidroizolacijski proizvod STREFLEX, s katerim lahko sami izredno hitro, kakovostno in cenovno ugodno sanirate vse vrste bitumenskih hidroizolacij na ravnih strehah, nadstreških in terasah z minimalnim naklonom tri stopinje. STREFLEX je visoko fleksibilna enokomponentna polimerna bitumenska zmes, s katero se izredno učinkovito zapolnijo vse razpoke in zaprejo pore na bitumenski hidroizolaciji ravne strehe, s čimer se dolgoročno onemogoči vdor vode v površino in zagotovi popolna hidroizolativnost površine. STREFLEX je popolnoma odporen proti UV-žarkom in vsem drugim vremenskim vplivom. Delo s STREFLEXOM je izredno enostavno in zahteva minimalno uporabo orodij. STREFLEX je izredno primeren tudi za izdelavo nove brezšivne hidroizolacije na ravnih strehah z minimalnim naklonom tri stopinje. V naši zeleni liniji okolju prijaznih bitumenskih proizvodov pa v podjetju Tahting ponujamo tudi proizvod HIZOBIT 1K PRO, ki je namenjen za izdelavo in popravilo hidroizolacij na temeljih.

Tehnologija

Pri ustvarjanju prijetnega domačega vzdušja so pogosto najpomembnejše najmanjše podrobnosti. Na trgu so na voljo številne in raznolike svetlobne rešitve, ki nam omogočajo, da s prefinjenimi svetlobnimi učinki in barvami v izbranem prostoru naredimo prijetno okolje. Tako vse bolj v ospredje prihaja tehnologija LED, ki z varčevanjem z električno energijo in daljšo življenjsko dobo ponuja tudi vse več možnosti, od barv svetlobe do oblik sijalk in posledično širokega nabora slogov in dizajnov svetilk.

Dolga življenjska doba in varčevanje

Tako kot je nekoč žarnica na žarilno nitko zamenjala svečo, tehnologija LED počasi, a vztrajno nadomešča varčne in fluorescentne sijalke. Življenjska doba kakovostnih LED-svetil je izjemno dolga, saj znaša okoli 20 tisoč, pa tudi do 50 tisoč ur, kar je enako 20 (oziroma 50) letom ob povprečni uporabi tri ure na dan, omogočajo pa približno 13 tisoč vklopov oziroma izklopov. Tako nam za vzdrževanje ali zamenjavo sijalke še dolgo ne bo treba skrbeti. Tehnologija LED-osvetlitve v svetilih je tudi izjemno varčna, saj lahko v primerjavi z običajnimi svetlobnimi rešitvami, kot so navadne žarnice na žarilno nitko ali halogenske žarnice, prihranimo do 80 odstotkov električne energije. Tako vsakodnevno prispevamo tudi k varovanju okolja.

Kako deluje LED

LED oziroma svetleča dioda je posebna vrsta diode, izdelana iz polprevodnih materialov, ki električno energijo spreminja neposredno v svetlobo. Valovna dolžina Vurnikova 3, 1000 Ljubljana, tel. 01/ 300 92 80, faks 01/ 300 92 88, podpora@tahting.si, www.tahting.si Vurnikova 3, 1000 Ljubljana, tel. 01/ 300 92 80, faks 01/ 300 92 88, podpora@tahting.si, www.tahting.si oziroma barva oddane svetlobe je odvisna od skrbno izbrane kombinacije različnih OBNOVA ASFALTNIH IN ZAŠČITA BETONSKIH POVRŠIN materialov. Tako lahko LED-dioda odje, da se poškodbe na površinah, ki jih je povzročila zima, sanirajo in se na ta način prepreči nadaljnje povečevanje daja rdečo, rumeno, zeleno, turkizno ali Pomembno Pomembno je, da se poškodbe na površinah, ki jih je povzročila zima, sanirajo in se na ta način prepreči nadaljnje povečevanje poškodb na asfaltnih površinah. poškodb naZasfaltnih površinah. modro barvo. ASPHALTTON-om, FUGOLIT-FLEX-om in CAM-PHALT-om lahko sami izredno hitro, enostavno, kakovostno, dolgoročno in ce-

OBNOVA ASFALTNIH IN ZAŠČITA BETONSKIH POVRŠIN

Z ASPHALTTON-om, FUGOLIT-FLEX-om in CAM-PHALT-om lahko sami izredno hitro, enostavno, kakovostno, dolgoročno in cenovno ugodno sanirate poškodovane površine. novno ugodno sanirate– obnovitveni poškodovane ASPHALTTON premaz površine. za zapo- FUGOLIT-FLEX – hladna zalivna masa za raz- CAM-PHALT – hladni asfalt za krpanje večjih Največjo razliko med kakovostnimi in poke na asfaltu in ro por starih in lukenj in dokrFUGOLIT-FLEX – hladna zalivna masa za razASPHALTTONhrapavih – obnovitveni premaz za zapoCAM-PHALT – hladni asfalt za krpanje večjih kakovostnimi svetlobnimi viri LED manj betonu ter med asfalpanje robnih pokeasfaltom na asfaltu in ro por starihtnih in površin in in betopasov.lukenj Pakiranin dokrlahko že na oko opazimo pri beli svetlobi. nom. ter Pakiran je v za zaščito pohoje v 25-kg betonu med hrapavih asfalpanjevre- robnih Kakovostno enakomerno belo svetlobo 5-kg inin12-kg hočah inpasov. zadostu- Pakiran asfaltom betotnih površin dnih in in povoznih bokih, poraba je betonskih povrje pri debelini v svelobnih virih je mogoče ustvariti z nom. Pakiran je v za zaščito pohoje v 25-kg vreodvisna od volušin. Pakiran je v nanosa 3 cm za 2 enakomernim premazom fosforja prek 5-kgmna in 12-kg dnih in povoznih čah . in zadosturazpoke.ho30-kg hobokih cca. 1 m bokih, poraba je betonskih povrje pri debelini in zadostuje za LED-diod, saj z debelino fosforjevega Vsi proizvodi so brez topil in so okolju prijazni. Pri aplikaciji proizvodov priporočamo uporabo odvisna od volušin. Pakiran jecca.v 30 m2. nanosa 3 cm za premaza določimo barvno temperaturo orodij iz našega prodajnega programa. 2 mna razpoke. 30-kg hobokih cca. 1 m . NOVO ASPHALTTON in FUGOLIT-FLEX vam dostavimo na dom po pošti brez stroškov poštnine s plačibele svetlobe. Če je premaz fosforja neein zadostuje za lom po povzetju. O možnosti dostave CAM-PHALTA nas pokličite. nakomeren, je posledično neenakomerna Vsi proizvodi topil 550. in soSpletna okoljustran: prijazni. Pri aplikaciji priporočamo uporabo cca. 30 m2. STARO Tel.: 01/ 300so 92 brez 80, 041/707 www.tahting.si. E-mail:proizvodov podpora@tahting.si orodij iz našega prodajnega programa. tudi bela svetloba. NOVO ASPHALTTON in FUGOLIT-FLEX vam dostavimo na dom po pošti brez stroškov poštnine s plačilom po povzetju. O možnosti dostave CAM-PHALTA nas pokličite. 44 GRADNJA in BIVANJE STARO Tel.: 01/ 300 92 80, 041/707 550. Spletna stran: www.tahting.si. E-mail: podpora@tahting.si


gija LED v domačih svetilih

šestimi vati moči po svetilnosti primerljiva s klasično 32-vatno žarnico.

Brez živega srebra, UV in IR

Poleg daljše življenjske dobe in prihranka električne energije je dobra plat LED-sijalk tudi v tem, da ne sevajo ultravijoličnega niti infrardečega spektra, kar pomeni, da v prostor ne sevajo toplote, prav tako pa ne vsebujejo živega srebra.

Popestritev doma

Številni proizvajalci že ponujajo tudi retro kolekcije, kjer so LED-sijalke na videz zelo podobne klasičnim oblikam, bučki in svečki, s čimer se njihova podoba, kljub novi tehnologiji, lepo sklada s slogom, kakršnega smo bili vajeni.

Vse širši nabor dekorativnih LED-svetilk – pri nekaterih proizvajalcih lahko izbiramo celo med 16 tisoč barvami na eni sami svetilki – nam omogoča tako rekoč neomejen izbor razpoloženjske osvetlitve.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu

Pri žarnicah na žarilno nitko smo bili pozorni na moč žarnice (v vatih), s prihodom varčnih sijalk pa velja preveriti tudi barvno temperaturo in indeks barvnega videza. Slednji sega od 0 do 100. Naravna dnevna svetloba ima indeks barvnega videza 100. Torej, bolj ko se indeks barvnega videza približa vrednosti 100, bolj realne barve vidimo na predmetih. Na embalaži sijalk je navadno navedena trimestna številka: prvo število v zaporedju označuje indeks barvnega videza (na skali od ena do devet), drugi dve števili pa barvno temperaturo. Tako oznaka 827 pomeni, da znaša indeks barvnega videza 80, barvna temperatura pa je 2.700 kelvinov, kar je primerljivo z barvo klasične žarnice na žarilno nitko, oznaka 830 oziroma tri tisoč kelvinov pomeni toplo belo svetlobo, oznaka 840 oziroma štiri tisoč kelvinov pomeni hladno belo svetlobo, 865 oziroma 6.500 kelvinov pa hladno dnevno svetlobo, kakršna je primerna za industrijo, skladišča, hladilnice, ne pa toliko za dom. Pri nakupu LED-sijalk imamo poleg omenjenih parametrov na voljo tudi podatek o svetlobnem toku, ki je izražen v lumnih

(lm) in nam pove, koliko svetlobe svetilo oddaja v prostor. Klasična 100-vatna žarnica z žarilno nitko, recimo, ima svetlobni tok približno 1.200 lumnov, torej 12 lumnov na en vat. Na embalaži LED-sijalk najdete še podatek, koliko vatov porabi sijalka v primerjavi s klasično žarnico. Oznaka 6W– –32W denimo pomeni, da je LED-sijalka s

Pri oblikovanju svetilk in opremljanju prostorov pa se industrija razsvetljave in tudi oblikovalci notranjih prostorov vse bolj zavedajo dodane vrednosti tehnologije LED – z njo namreč lahko ustvarimo večbarvno svetlobo. Vse širši nabor dekorativnih LED-svetilk – pri nekaterih proizvajalcih lahko izbiramo celo med 16 tisoč barvami na eni sami svetilki – nam omogoča tako rekoč neomejen izbor razpoloženjske osvetlitve. Tehnologija na tem področju premika meje in omejitev skoraj ni več. Dom si tako lahko oblikujemo po svoje – tudi že samo s svetlobo.

Svetila za vaš dom

philips.si GRADNJA in BIVANJE 45


Vzdrževanje travne ruše na vrtovih Vsakdo si želi, da bi na njegovem vrtu rasla temnozelena, kompaktna, trpežna in hkrati mehka travna ruša. A pot do nje je samo ena: pravilno vzdrževana trava z močnimi globokimi koreninami v stabilni podlagi. Korektna konstrukcija podlage omogoča stabilnost in ustrezen vodnozračni režim. Pravilno vzdrževanje pa optimalno rast in prenašanje vse večjih obremenitev in klimatskih stresov (vročina, suša, veter...). V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov za zeleno trato, ki jih je pripravil Martin Vilar iz podjetja Vilar.

Košnja

Najpogostejše opravilo na vrtu je košnja. Kosilni element mora biti oster, kar zagotavlja čisto rez. Nikoli ne pokosimo več kot tretjine zelenega dela travnih bilk, obvezno pa je odstranjevanje pokošene mase. Ko temperature presežejo 28 stopinj Celzija, obvezno dvignemo višino reza, pred prvim jesenskim dežjem pa jo spet spustimo. Pozno jeseni kosimo, dokler trava raste.

Gnojenje

Z odstranjevanjem pokošene mase odstranjujemo hranila, ki jih je nato treba nadomestiti. Gnojimo večkrat z manjšimi odmerki, še preden se pojavi potreba po hranilih. Druga možnost je, da uporabimo gnojila s nadzorovanim sproščanjem hranil, kjer letno zadostuje tri- do štirikratno gnojenje. Gnojimo po košnji

in po gnojenju zalijemo, da preprečimo morebitne ožige. Ko nastopi vročina, prenehamo gnojiti. Novost je poznojesensko gnojenje, ko nadzemni deli trave ne rastejo več, korenine pa hranila še vedno sprejemajo, zato jim omogočimo kopičenje rezervnih snovi za uspešnejšo prezimitev in hitrejši začetek rasti spomladi.

Namakanje

Spremenjene klimatske razmere in s tem pogosta ter daljša sušna obdobja zahtevajo na vrtu ustrezno namakanje. Vendar je treba pri tem paziti, saj prav z nepravilnim namakanjem lahko naredimo največjo škodo. Prepogosto zalivanje z majhno količino vode neposredno zmanjša koreninsko maso, posledično se pojavijo nezaželene vrste trav in se zmanjša odpornost proti stresu. Delovanje namakalnega sistema moramo dobro poznati (letno testiranje) in ga naravnati tako, da je zalivanje enakomerno in izdatno. Za eno zalivanje porabimo toliko vode, da premočimo 15 do 20 centimetrov globoko, to je približno 20 litrov na kvadratni meter (eno uro po zalivanju preverimo z lopato). Če naravnih padavin ni, zalivamo glede na najvišje dnevne temperature: do 20 stopinj Celzija zalijemo vsakih 14 dni,

med 20 in 25 stopinj Celzija zalijemo vsakih deset dni, nad 25 stopinj Celzija zalijemo vsakih sedem dni. V sončnem in vetrovnem vremenu namakamo pogosteje, vendar ne več kot dvakrat na teden. Zalivamo pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, najbolje po košnji. Letno naj ne bi porabili več kot 250 litrov vode na kvadratni meter travne površine.

Zbitost tal in rast korenin

Nenehne obremenitve travne ruše s hojo, igranjem, košnjo in zalivanjem zbijajo vrhnjo plast rastnega sloja. Tla izgubijo prepustnost za vodo in zrak, upočasni se pronicanje odvečne vode in začne primanjkovati kisika. To najprej ustavi rast korenin in takoj zatem celotno rast. Enako učinkujejo neprepereli ostanki organske mase (polst-filc) v debelini več kot pet milimetrov. Ukrepi, ki preprečijo zbitost tal: luknjanje (aeriranje): posebni stroji luknjači z votlimi tulci izmečejo čepe in naredijo šest do 10 centimetrov globoke luknje (400 lukenj na kvadratni meter). Čepe odstranimo in luknje zapolnimo s kremenčevim peskom; zračenje (vertikutiranje): z vertikutiranjem (stroj s pokončnimi noži) izmečemo vse nepreperele ostanke organske mase (polst-filc). Izmetani material odstranimo; peskanje: po trati potrosimo kremenčev pesek ali mešanico (top dresing). To zmanjšuje zbitost in ustvarjanje polsti-filca. Hkrati povečuje zračnost, odcednost in odpornost proti obremenitvam. Porabimo štiri do osem litrov mešanice na kvadratni meter po zračenju ali luknjanju. Vse mehanske ukrepe moramo izvajati, ko trava bujno raste (spomladi in jeseni), da se lahko mehanske poškodbe takoj popravijo.

Varstvo

Najboljše varstvo pred pleveli, boleznimi in škodljivci je gosta, pravilno vzdrževana travna ruša z globokimi koreninami. Priporočamo preventivno škropljenje proti snežni plesni in zatiranje širokolistnih plevelov po potrebi. 46 GRADNJA in BIVANJE


»Plavalni trenažer«

Bazen Endless Pool je zasnovan tako, da ga lahko prinesemo v skoraj vsak prostor in ga v prostoru sestavimo.

Zaplavajte na mestu

Kaj pravite na plavanje v lastnem domu? Ne govorimo o plavanju v utesnjenih bazenih, kjer se je treba obračati na vsakih nekaj metrov, temveč o tistem pravem, rekreativnem plavanju, ki velja za eno najbolj učinkovitih rekreacij. Za pravo plavanje ne potrebujete velikega bazena, temveč le kakovosten plavalni bazen s protitočno napravo. Morda ste že slišali za tako imenovane »swim spaje«, večje masažne bazene s protitočno napravo. Ti že omogočajo plavanje proti toku, vendar se ne morejo primerjati z namenskimi plavalnimi bazeni, kjer so novost na slovenskem trgu plavalni bazeni Endless Pools.

Namenski bazeni za plavalce

Plavalni bazeni Endless Pools so namenski bazeni, ki so jih razvili z namenom, da plavalcu omogočajo najboljše plavanje na mestu. Od klasičnih bazenov s protitočnimi napravami se razlikujejo po kakovosti ustvarjenega toka za plavanje. Pri bazenih Endless Pools je ta mnogo širši, globlji in predvsem bolj miren, tako da omogoča plavanje, ki je po občutku skoraj enako plavanju v olimpijskem bazenu. Poleg možnosti plavanja pa lahko v bazen Endless Pools vgradimo tudi tekaško stezo in druge pripomočke za rekreacijo v vodi. Ta je predvsem priporočljiva, kadar ne želimo preveč obremenjevati sklepov in hrbtenice, kar je še posebno pripravno za terapije in rehabilitacije.

Plavalni bazeni Endless Pools so primerni za vse, ki radi plavajo, še zlasti pa so namenjeni dobrim amaterskim in profesionalnim plavalcem. Služijo kot zelo dober pripomoček za trening, saj se lahko med plavanjem v talnih in stranskih ogledalih gledamo, vidimo napake in jih kar med plavanjem že popravimo. Plavanje brez potrebe po obračanju pa omogoča, da enak gib ponavljamo tako dolgo, dokler se nam ne vtisne v spomin.

Plavamo lahko tudi v hiši

Bazen Endless Pool je zasnovan tako, da ga lahko prinesemo v skoraj vsak prostor in ga v prostoru sestavimo. Tako nam omogoča, da ga postavimo v klet, zimski vrt, garažo ali drug prostor in tako kar najbolje izkoristimo prosto površino. Obenem pa so plavalni bazeni Endless Pools zelo enostavni za vzdrževanje. Majhna količina vode v bazenu zagotavlja minimalno potrebo po vzdrževanju, prav zato pa so tudi stroški vzdrževanja in ogrevanja nižji. Tako nam vzdrževanje vzame le pet do deset minut na teden za preverjanje kakovosti vode in po potrebi dodajanje sredstva za vzdrževanje.

GRADNJA in BIVANJE 47


Zavetje za ptice je lahko lep okras vrta

Gnezdilnice so lahko tudi prava paša za oči, na sliki so ptičje hiše, ki jih izdelujejo v Restavratorstvu Bertoncelj iz Strahinja.

Ptičja gnezdilnica oziroma valilnica na eni strani daje zavetje pticam, ki v tem času skrbijo za svoj naraščaj, po drugi strani pa si z njeno postavitvijo zagotovite ptičjo družbo, ki vas bo razveseljevala s svojim petjem, na vašem vrtu pa bo trn v peti marsikateremu škodljivcu. Poleg tega je umetelno izdelana unikatna gnezdilnica lahko lep okrasni element na vrtu ali dvorišču. Letos ste za postavitev ptičjih gnezdilnic že skoraj prepozni. Če zelo pohitite, boste morda še imeli srečo, da se bodo vanje naselile ptice, ki iščejo varno zavetje za vzrejanje svojega naraščaja. Če jih ne bo zdaj, se bodo pa zagotovo naselile jeseni ali pozimi. Ptice namreč začnejo vasovati konec januarja in večina jih prostor za gnezdenje začne iskati že tedaj ali celo prej. Zato naslednjo sezono valilnice postavite že novembra ali decembra, najpozneje pa v začetku januarja. Sicer pa valilnice niso uporabne le v času gnezdenja. Nekatere ptice jih uporabljajo skozi vse leto, predvsem kot prostor za zaščito pred slabim vremenom.

Izdelajte jih sami

Gnezdilnice nadomeščajo naravna dupla, ki so zaradi intenzivne sečnje starih dreves vse redkejša. Največ veselja boste imeli z njimi, če jih boste izdelali sami. Najbolj primeren material je les, ki ga na zunanji strani prebarvate s premazi za zaščito lesa, streho, ki naj bo poševna in naj gleda čez rob gnezdilnice, pa prekrijete s strešno lepenko. V dno zvrtajte tri luknje premera približno pet do sedem milimetrov, ki bodo služile za zračenje in odtekanje vode, ki bi kljub vsemu morda le pritekla v notranjost. 48 GRADNJA in BIVANJE

Palčka pred vhodom bolj koristi mačkam kot ptičem

Notranjosti gnezdilnice nikakor ne smete prebarvati. Grob material namreč mladičem olajša izhod iz gnezdilnice. Tudi palčka pred vhodno odprtino ni potrebna, saj lahko naredi več škode kot koristi. Ptic ne boste videli sedeti na njej, zna pa biti priročen pripomoček domači mački, ki s ptiči zagotovo ni najboljša prijateljica. Prave velikosti mora biti tudi vhodna odprtina – ne sme biti premajhna, da lahko ptice vstopijo v valilnico, pa tudi ne prevelika, da ne vstopijo večje ptice ali celo mačke. Za sinice in poljske vrabce je recimo primerna odprtina premera 28 milimetrov, za malega detla in vrabca pa 32 milimetrov.

Odprtina naj gleda na vzhod ali jug

Gnezdilnico na drevo pritrdimo z močno žico, tako da se ne premika. Žico je treba vsako leto popustiti, da ne poškoduje drevesa. Gnezdilnico lahko na drevo tudi obesimo. Namestimo jo tako, da vhodna odprtina ni izpo-

stavljena direktnemu dežju in tudi ne soncu. Odprtina naj bo obrnjena proti vzhodu ali jugu, nikakor ne na zahod ali sever. Gnezdilnice za manjše ptice pevke naj bodo nameščene približno tri metre od tal, za večje vrste pa jih namestimo višje.

Vsako jesen jo očistite

Gnezdilnico je treba vsako jesen očistiti in odstraniti staro gnezdo. Sicer bo naslednjo sezono ostala prazna, saj ptice gnezdilnic s starimi gnezdi, v katerih so mnogokrat zajedalci, ne zasedejo. Najbolj primeren čas za čiščenje je novembra.

Unikatna je lahko tudi kupljena

Če niste ravno tehničen tip ali pa nimate časa, lahko ustrezno gnezdilnico tudi kupite. Izbira je zelo velika, začne se pri enostavnih izdelkih, kakršnega bi izdelali tudi sami, konča pa pri zares umetelno narejenih unikatnih gnezdilnicah, ki ne bodo le zavetišče za ptice, ampak lep okrasni element na vrtu.


1,90 €

4

Slovenija na kokainu:

VE ELICE KA SKODi neka raka terim oblikam Orožje prot

UTRUJENI, POGOSTO BOLNI,

IZGORELI? Kje so vzroki in

kje rešitve?

a »Manija, zajeban

e« sestra depresij

VED JAKOVA IZPO

Slovenijanu na kokai

I DEBELOST PR OTROKU KAKO JO O? ČIMnčko PREPRErana v: doje

rl pot v domove Beli prah si je utna mesta. Kokain že lov de na in in druž a bogatih. dolgo ni več drog

plus:

Preh ro živilo? kdaj uvajati kate

BELI PRAH, ki ni vecˇ droga bogatih, si je utrl pot v domove in na delovna mesta

C 2013 ŠT. 1 | MARE NCE.SI MEDICINA.FINA

erna za vse? jo boljši spomin Objemi: prinaša avja: zakaj sta taj či in hoja prim zdr Z gibanjem do

NOVO!

Med drugim preberite: Kava zmanjšuje smrtnost zaradi raka / Izgorelost: Koliko napora sploh še prenesete / K]\YcjgfaĄf]Zgd]rfa hj]hj]Ąala7Nk]cYcgj/ LYbĄaĄmYfreYfbñYln]_Yfb]rYhgfgnal]njYcYfY\gbcY`/ Pohodništvo: Zdravje si dY`cglm\ahja`g\al]/=ha\]eabY\]Z]dgkla2<]d]òĄ]re]jfghj]`jYfb]fa`k]hgn]Ąmb] / LYZm2MjafkcYafcgflaf]f[Yh]klankYcgĄ]ljlgò]fkcg/FYhglcarYr\jYnghj]`jYfg\gb]fĄcgn / Spregovorimo o neplodnosti: Zanositev ni samoumeven pojav / EYfaĄfY\]hj]kabY2BYcgnYarhgn]\gZgbmrZgd]rfabg

Na voljo v trafikah in bolje založenih prodajalnah casopisov. ˇ 080 15 80 I narocnine@finance.si I www.medicina.finance.si


EKSKLUZIVNE UGODNOSTI

pri naročnini na vodilno slovensko revijo za upravljanje osebnega premoženja Moje finance

Informacije in naročila: 080 15 80 I www.finance.si/mf-narocam

Gib 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you