__MAIN_TEXT__

Page 1

BALLUFF

03

BRADY

05

HMS

08

STEUTE

14

BMF 243 - liten givare med

ISO 7010-kompatibla

Hur du ansluter robotceller

Typ RC 2580 magnetiska

integrerat fäste

säkerhetsskyltar för tuffa

till industriella nätverk.

sensorer: extremt robusta

miljöer

och kompakta. . .

nummer 1, Februari | 2013

TILLVERKNING SVERIGE

EPLAN

2 000 Festo enhetsmakron utvecklade för EPLAN-användare

Seco Tools

Seco utökar Turbo 10-serien med fler hörnfräsar

TILLVERKNING SVERIGE | 1

Baumer

CleverLevel-serien: Allsidig nivåvakt ersätter gaffelgivaren

| www.magazine-tillverkning-sverige.com


Första utgåvan

INNEHÅLL 4.- Baumer. CleverLevel-serien: Allsidig nivåvakt ersätter gaffelgivaren. 5.-Brady ISO 7010-kompatibla säkerhetsskyltar för tuffa miljöer. 6.-Eplan 2 000 Festo enhetsmakron utvecklade för EPLAN-användare. 7.-Pepperl+Fuchs Manöverpanel för maskinstyrning i riskfyllda områden. 8.-HMS Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk. 12.-Seco Tools Seco utökar Turbo 10-serien med fler hörnfräsar. 13.-NORD Distribuerade frekvensomriktare som är lättanvända: Konfiguration och diagnos av NORD:s SK 200E-serie via en systembuss. 14.- STEUTE Typ RC 2580 magnetiska sensorer: extremt robusta och kompakta magnetiska sensorer. 15.-MAYR Nya applikationsbegränsningar för momentbegränsande kopplingar. TILLVERKNING SVERIGE Upphovsrätt ©2013 magazine-tillverkning-sverige.com editor@magazine-tillverkning-sverige.com


BMF 243 - liten givare med integrerat fäste Binära och magnetfältskänsliga elektroniska cylindergivare i BMF-serien från Balluff imponerar med exakta givarsvar utan hopp, enkel hantering och universell användning. Med BMF 243 har sensorspecialisten nu avrundat sin produktserie med magnetfältssensorer för användning i kritiska utrymmen.

Med miniatyrsensorer från Ballyduffs BMF-serie kan konstruktörer implementera ytterst dynamiska tillämpningskoncept inom pneumatik, som bara kan genomföras med lättviktskomponenter som kräver lite utrymme. Idealt utgör kompaktsensor BMF 243 ett komplement till två andra miniatyrsensorer från Ballyduff: BMF 103 och BMF 303. Nu kan användaren fritt välja mellan två monteringskoncept, integrerat fäste eller montering med ett vinkelfäste i C-spår.

Den nya kompaktsensorn BMF 243 ger höga prestandareserver för cylindrar med såväl svaga som starka magneter och övertygar med hög upprepad precision och liten hysteres. Tack vare sitt lilla format på 3,8 x 24 mm 3,0, är den det ideala valet för i synnerhet små gripare och cylindrar med C-spår.

BMF-sensorer undersöker individuella positioner, t.ex. pneumatiska cylindrars slutpositioner, slitagefritt och exakt och känner av den permanenta magnet som är monterad på kolvstången genom den icke-magnetiska cylinderväggen. Så snart kolven närmar sig, växlar utsignalen till det andra tillståndet.

TILLVERKNING SVERIGE | 3

Fästet är redan integrerat i sensorn. Därmed behövs ingen ytterligare fastsättningsbygel: eftersom den enkelt kan infogas i spåret från ovansidan, kan den med lätthet monteras överallt där spårets insättningspunkt är tilltäppt eller täckt av exempelvis svetsstänk eller smuts. Den passar perfekt in i cylinderns spår utan att skjuta ut. Omkopplingspunkten justeras på några sekunder med hjälp av en skruvmejsel. BMF 243 levereras med en kabelhållare som garanterar optimal dragavlastning och säker kabeldragning.

Mer information


Manöverpanel för maskinstyrning i riskfyllda områden Manöverpanelen TERMEX TX1107 från Pepperl+Fuchs stöder maskinstyrning i riskfyllda områden enligt zon 1 och 21 (ATEX och IECEx). Den kan användas för visning på begränsad yta där ingen arbetsstation behövs samt för processvisualisering där utrymmet är begränsat. Den nya generationen manöverpaneler är främst konstruerade för att användas inom kemisk industri, inom maskinkonstruktionssektorn men också inom livsmedelsindustrin. Den kompakta manöverpanelen är utrustad med en högupplöst TFT-skärm i färg (800 x 400) med en 17,8 cm (7 tum) diagonal och justerbar bakgrundsbelysning med pekfunktion som tillval. Anpassad tilldelning av tangentbordet kan utföras individuellt vid fabriken. Enheten är konstruerad för panelmontering. Ett hölje i rostfritt stål för

4|

febru ari 13

TX1107 är utrustad med operativsystemet Windows 7. Den används vanligtvis tillsammans med en PLC. En omfattande, integrerad installation kan också utföras på avstånd via nätet. Både ett Ethernet- och ett USB-gränssnitt är installerade. Dessutom är två modulfack tillgängliga TTY-gränssnitt (exi och exe) tillgängliga från början, via vilka t.ex. en handburen streckkodsläsare kan anslutas. Inga externa batterier eller strömförsörjning behövs.

Mer information

Utöver visning av processbilder, kan processer styras aktivt med manöverpanelen TERMEX TX1107. Driftsidor kan enkelt skapas med planeringsprogramvaran TERMEXpro. TERMEXpro är ett verktyg för att utveckla program som använder standardiserade datatyper enligt DIN EN 61131-3. Det innehåller en PLC-simulator och gör det möjligt att skapa projekt på upp till 32 språk. Projektets språkresurser kan exporteras och importeras igen till projektet efter extern konvertering.


ISO 7010-kompatibla säkerhetsskyltar för tuffa miljöer EN ISO 7010 är den nya europeiska normen för säkerhetsskyltar, vilken förväntas godkännas av alla EU-medlemsstater under 2013. Brady Corporation, världsledande leverantör av kompletta lösningar för att märka och skydda lokaler, produkter och människor, erbjuder nu ett komplett utbud av material, toppskikt och bläck för produktion av ISO-7010 skyltar som förblir synliga även i de tuffaste miljöer. ISO-7010-normen omfattar nya säkerhetsskyltar som täcker alla farliga situationer och ämnen som yrkesfolk och allmänhet kan stöta på. Syftet med den nya ISO 7010-normen är att införa ett globalt säkerhetsspråk bestående av en rad symboler, skyltformer och färger som främjar omedelbar igenkänning oberoende av land och kultur. Skyltar som rör förebyggande av olyckor, brandskydd, information om hälsofara och nödutrymning har granskats och anpassats.

Länder som redan har accepterat ISO 7010 som en nationell norm omfattar Österrike, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Slovakien, Slovenien, Sverige och Storbritannien. Norge och Schweiz, båda icke-EU-länder har också anammat normen. CEN / Cenelec, Europeiska kommittén för elektroteknisk standardisering, har godkänt ISO 7010 som den nya normen, vilket innebär att CEN / Cenelec:s medlemmar är skyldiga att införa den nya standarden. Dessa länder, utöver de länder som redan har infört ISO 7010, omfattar Kroatien, Tjeckien, Makedonien, Frankrike, Grekland, Ungern, Island, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien och Turkiet. över alla EN ISO 7010 säkerhetsskyltar!

Mer information

TILLVERKNING SVERIGE | 5

“På Brady Corporation vill vi göra vad vi kan för att möta det underliggande målet som består i att öka säkerheten med den nya ISO-normen”, säger Dominique Roosen, European Product Compliance Manager på Brady Corporation. “I våra laboratorier och fälttester ser vi till att våra säkerhetsskyltar förblir synliga även i tuffa industriella miljöer. Brady utvecklar material, toppskikt och bläck som står emot alla kemikalier och lösningsmedel, extrema temperaturer eller långvarig UV-exponering. Vårt nya

sortiment av säkerhetsskyltar säkerställer att den som investerar i ökad säkerhet får säkerhetsskyltar som sitter kvar och förblir synbara och därigenom bidrar till att olyckor förhindras. För att skapa ISO 7010-säkerhetsskyltar så erbjuder Brady ett fullständigt produktsortiment av skylt- och etikettskrivare, såsom PowerMark, GlobalMark och BBP31, tillsammans med programvaran MarkWare. Dessutom erbjuds även ett komplett utbud av färdiga skyltar som uppfyller ISO 7010-normen.


Distribuerade frekvensomriktare som är lättanvända: konfiguration och diagnos av NORD:s SK 200E-serie via en systembuss SK 200E-frekvensomriktare från NORD DRIVESYSTEMS är utrustade med en egenutvecklad systembuss som möjliggör användarvänliga och kostnadseffektiv kabeldragning på området. Anslutning till en fältbuss eller ett Industrial Ethernet-system via en bussmodul som agerar som gateway, kan systembussen koppla upp till fyra frekvensomriktare i en grupp. Därmed är fyra drivenheter anslutna till ett kommunikationssystem med högre nivå vid en enda punk. All data är därmed tillgänglig vid varje diagnosgränssnitt, dvs. användaren får tillgång till all parameterdata från varje enhet som är ansluten till systembussen via RS232-interface vid både frekvensomriktaren och teknologienheter.

febru ari 13

Dessutom tillhandahåller NORD en gratis, användarvänlig NORD CON-mjukvara för laptops. Programmet har överskådligt användargränssnitt, olika skriv- och arkiveringsalternativ och en oscilloscope-funktion som ger möjligheten till optimering av drivsystem. Via diagram, kan alla köregenskaper spelas in och analyseras. Resultatet ger användaren möjlighet att optimera

Ethernet-standards som POWERLINK och EtherNet/ IP. Ett brett utbud av möjligheter är också

eller lyftanordningsfunktioner. Frekvensomriktaren sparar alla parametrar som kan ändras via en Parameterbox eller NORD CON mjukvara i en plug-in EEPROM-modul. Modulen kan enkelt bytas, vilket ger användaren möjlighet att snabbt överföra parameteruppsättningar mellan olika enheter för att möjliggöra snabb driftsättning.

användaren kan programmera enkla drivfunktioner direkt vid frekvensomriktaren via DIP-switchar.

Hemsidan www.sk200e.de ger information om omriktarens modellserie och användningsområden.

PROFINET, DeviceNet, CAN-open, och EtherCAT. NORD utvecklar ytterligare modeller för Industrial

6|

Manöverdon som PotiAdapter, SimpleBok och ParameterBox låter användaren få tillgång till omriktarna via RS232/RS485-gränssnitt.

Mer information


Seco utökar Turbo 10-serien med fler hörnfräsar

Fagersta, februari 2013 - Seco presenterar en betydande utökning av den framgångsrika Turbo 10-serien med hörn- och spårfräsar. Utökningen innebär att vändskärsprogrammet förbättras med nya geometrier och radier, liksom att fräsprogrammet utökas med nya spiralfräsar. Serien

0,4 till 3,1 mm (0,016 till 0,122 tum). Dessutom introduceras nya geometrier av slipade vändskär som kan erbjuda förbättrad prestanda för särskilt krävande material, t.ex. aluminium, rostfritt stål, titanlegeringar och andra svårbearbetade legeringar.

och vändskär. Invändiga kylkanaler bidrar till en hög produktivitet och ger en förbättrad spånavgång. som gör att de kan användas till arbeten inom spårfräsning, hörnfräsning, rampning, planfräsning,

Mer information om Turbo 10-serien och de nya tilläggen hittar du på: http://www.secotools.com/en/Global/Products/ Milling/Square-sholder-milling/Turbo-10/

Det nya Turbo 10-sortimentet med spiralfräsar ger tillverkaren den perfekta lösningen för spiralfräsapplikationer som kräver stabilitet, TILLVERKNING SVERIGE | 7

tillgängliga i diametrar från 20 till 54 mm (0,75 till 2,00 tum) och inkluderar alternativ för Weldon, Seco Weldon, Combimaster-huvuden, Seco-Capto och dornmontering. Alla fräsar i Turbo 10-serien har precisionsbearbetade skärlägen som motverkar kast samt ger förbättrad stabilitet och verktygslivslängd genom att skapa optimal kontakt mellan skärläge

Mer information


Hur du ansluter robotceller till industriella nätverk SVIA i Sverige använder Anybus X-gateways för att ansluta sina DeviceNet-baserade robotceller till alla nätverk som deras kunder använder. Seende robotar Svensk Industriautomation (SVIA) är en snabbväxande automationsföretag i Jönköping, som utvecklar robotsystem för kunder i de nordiska länderna, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och USA.

8|

febru ari 13

Systemen sätts samman till robotceller och kan kommunicera med andra system i till exempel en fabrik. Kärnan i robotcellen är SVIA:s egen visionsystem som heter PickVision, och som spårar exakt hur ett visst objekt placeras på ett transportband och därigenom gör det möjligt för en robot att plocka upp föremålet. Enkelt uttryckt kan man säga att SVIA möjliggör robotar att se. Denna revolutionerande teknik har blivit mycket populär på automationsmarknaden vilket har gjort att SVIA har fördubblat sin omsättning under de senaste åren.

»Vår styrka ligger i enkelheten,» säger Anders Mandorsson, designer och projektledare på SVIA. »Det är mycket lätt att tala om för roboten vad den ska välja från transportbandet, och sedan är du redo att sätta igång.» Med hjälp av PickVision programvara kan användaren ta en bild av objektet som ska plockas från bandet. Programvaran observerar automatiskt formen på objektet och varje gång denna form dyker upp i kameran, kan roboten avgöra hur objektet ska plockas upp. Ansluta DeviceNet och PROFIBUS behöver SVIA:s robotceller kommunicera med någon form industriellt nätverk för hela anläggningen och denna typ av kommunikation är inte alltid bekymmersfri. »För ett par år sedan byggde vi en robotcell åt en kund som lovade mig tillgång till deras PROFIBUSsystem, men efter ett tag blev det klart att vårt system var bara som en separat nod i deras nätverk. Det är då vi hittade Anybus X-gateways från HMS. Vi försökte installera ett i våra kabinett vilket hanterade omvandlingen mellan vårt DeviceNet system och kundens PROFIBUS-system på ett mycket elegant


sätt, »säger Anders Mandorsson. Sedan dess har SVIA använt Anybus X-gateway i många robotceller som levereras till kunder över hela världen. Återigen är nyckeln enkelhet . »DeviceNet är den standard som vi använder i de övergången till andra nätverk själva, installerar vi helt enkelt en X-gateway från HMS. Det är billigare, men framför allt är det enklare för kunden, eftersom han får en tydlig segregering mellan vårt system och det egna fabriksnätverket,» säger Anders Mandorsson. Så här fungerar det SVIA: s robotceller brukar komma tillsammans med robotar från ABB som fungerar på ett DeviceNetnätverk. Robotarna kan enkelt kommunicera med andra DeviceNet-nätverk, men om de ska anslutas till ett annat nätverk, till exempel ett PROFIBUS-nätverk (med en PLC från Siemens) eller en EtherCAT-nätverk (med en PLC från Beckhoff) behövs en »översättare». Anybus X-gateway hanterar omvandlingen mellan de två nätverken genom en inbyggd programvara som omstrukturerar telegram från den ena sidan och göra på några minuter med hjälp av Anybus programvara programmering behövs. Flexibilitet anpassas för att tillgodose olika kundapplikationer som montering, packning, borrning och svarvning. Genom Anybus X-gateways kan SVIA också vara

En Anybus X-gateway hanterar konvertering mellan robotkabinettets DeviceNet-system och slutkundens PROFIBUS-nätverk.

till. »Ska jag vara ärlig tänker vi inte så mycket på nätverk längre,» säger Anders Mandorsson. »När vi skapar ett robotsystem, beställer vi helt enkelt en X-gateway som konverterar till kundens industriella nätverk - vi koppla in den och det fungerar”.

... vilket gör det möjligt för roboten att exakt veta vad den ska välja och hur det ska plockas upp.

Mer information

TILLVERKNING SVERIGE | 9

Anders Mandorsson


2 000 Festo enhetsmakron utvecklade för EPLAN-användare Festo och EPLAN är samarbetspartners som båda

här: elektriska tillämpningar, och öppen för alla

inom elektro- och tryckluftsteknik. Ett datapaket som utvecklats av Festo speciellt för EPLAN-användare med över 2 000 smarta enhetsmakron ger nu extra kraft åt mekatroniken i CPX-terminalen. Användare av EPLAN-plattformen kan använda det här för att enkelt och snabbt skapa översiktsritningar, el- och tryckluftsscheman och PLC-översikter.

installationsstandarder. Kunder drar fördel av enkel hantering: ut från styrskåpet till anläggningen, och nätverkselen och pneumatiken - vilket minskar installationsarbetet.

innehåller elektro- och hydroteknisk kopplingslogik, inklusive funktionsmallar. Den slutliga typkoden utgör själva länken. Typkoden består av två IDkoder, en för den elektriska sektionen och en för tryckluftssektionen. Designern kan använda ID-koden för att välja den lämpligaste placera den via dra och släpp i dokumentationen för elektro- eller hydrotekniken. Användare av EPLAN Electric P8 och EPLAN Fluid kan använda det här för att enkelt och snabbt skapa översiktsritningar i 2D, el- och tryckluftsscheman och PLC-översikter. Alla data kan laddas ned från Festos webbplats kostnadsfritt (www.festo.de/EPLAN).

10 |

febru ari 13

Mångsidighet för alla tillämpningsområden Festos verktyg används kombineras med logikbaserad dokumentation i EPLAN. Tack vare en individuell kombination av olika funktioner kan tillämpningen - en omfattande mängd tillämpningar garanteras. Festo CPX-terminal passar perfekt

Gemensamt mål: användarnytta Under några år har Festo och EPLAN arbetat tillsammans för att utveckla lösningar med målsättningen att förenkla tekniken för sina gemensamma kunder. Festos mekatroniska komponenter kan t.ex. enkelt konstrueras och dokumenteras tack vare den direkta kopplingen mellan EPLAN Fluid och Festos produktkatalog. Dessutom har dotterbolaget Festo Didactic under några år distribuerat programvaran EPLAN Education för industristiftelser och för ytterligare utbildning av användarna. Om Festo Festo är ett multinationellt och oberoende familjeägt företag med huvudkontor i Esslingen am Neckar. Företaget tillhandahåller automatiserad elektro- och tryckluftsteknik för 300 000 kunder inom över 200 olika industrigrenar. Dess produkter och tjänster 15 500 anställda i 59 nationella företag globalt genererade Festo 2011 intäkter på 2,1 miljarder euro, av vilka 8,5 % årligen investeras i forskning och utveckling. Som utbildningsföretag investerar Festo 1,5 % av sina intäkter i utbildning och träning. Utbildning ges inte bara för anställda: Festo Didactic GmbH tillhandahåller även industriella utbildningsoch träningsprogram i automationsteknik för kunder, studenter och lärlingar.


“Det kan vara så enkelt som att lägga till en maskin som är likadan som den de har nu, eller att visa oss en produkt som de vill tillverka och fråga; Hur gör vi för att producera denna?”, säger Lohrman. lla projekt görs nu i EPLAN Utöver den kund i bilindustrin som krävde EPLAN-dokumentation, så intog AMT en konservativ attityd till att implementera EPLAN. Projekten testades för att bevisa sina projekt i EPLAN. “Nu har vi nått en punkt där vad som än släpps så gör vi det i Eplan. säger Lohrman. Genom att byta till EPLAN så har det blivit möjligt att skapa noggrann och välstrukturerad dokumentation mycket snabbare än det var möjligt tidigare. Automatiserat är de mest tidskrävande uppdragen För ett uppdrag som tidigare kan ha tagit två veckor med AutoCAD, så är de största besparingarna med EPLAN omkringt 23-28 arbetstimmar – uppnåddes i fyra områden. 1) Märkning och trådnumrering brukade vara en manuell uppgift. Nu är den automatiserad tillsammans med framtagandet av de aktuella märkningsetiketterna, trådnumreringen samt terminaletiketter. AMT: sekniker använder de inbyggda funktionerna i EPLAN för att förbereda skrivarna genom att skicka över ett Excel-ark med all data... 4-5 timmar insparade.

Arkiv med makron förtsätter att expandera “Automatiserad numrering är en stor sak för oss”, säger Lohrman. “Jag kan gå till listan med delar och så är jag förberedd.” Fördelarna med att arkivera och återanvända standardinnehåll växer med mängden innehållsobjekt lagrade som makron: idag över 300 processer och över 500 komponenter. “Ritningar är arkiverade och kan enkelt hittas. Jag kan plocka fram en komplett uppsättning ritningar på bara några minuter – Jag behöver inte gå tillbaka till pappersarkiv. Medan det stora antalet av våra maskiner är kundanpassade, så är det några vi repeterar med mindre justeringar. Med EPLAN så kan vi dra upp ritningarna, göra mindre justeringar snabbt och enkelt, och spotta ut en uppsättning planer till densamma.” AMT-teknikerna använder även en annan källa för data till delar: EPLAN Data Portal. De använder denna för att ladda ner komponentdatamängder som exempelvis Allen Bradley, WAGO och annan information. “Data Portal är lätt att använda”, säger Lohrman. “Det är en stor tidsbesparing att inte behöva gå igenom alla dokumentationssidor för att ta reda på mått. Om jag vill ha en ny del så går jag alltid till Data Portal först.”

2)Felfria terminaldiagram samt BOM:ar genereras automatiskt... fem timmar insparade.

Tekniken blir mer integrerad För AMT så har EPLAN:s support möjliggjort en smidig övergång. “Vi får ett snabbt svar när vi gör en förfrågan – vanligtvis på dagen. (En EPLANsupporttekniker) kan gå online och se min skärm, han kan se problemet vilket gör problemlösningen så mycket lättare.”

3)Standardkretsar arkiveras och återanvänds från projekt till projekt... 8-12 timmar insparade.

AMT:s vidare satsning på EPLAN kommer troligen att omfatta en närmare integration av el- och

4)Flödes-scheman har integrerats i det öve rgripande projektet, vilket eliminerar fel vid namngivning och missade komponenter... sex timmar insparade.

EPLAN Fluid.

För stora projekt blir besparingarna proportionellt större.

På det sättet kan två discipliner arbeta sida vid sida för att snabba på projekten samt optimera slutresultatet. Andra steg att ta i framtiden kan kommat att omfatta införandet av EEC One – nya EPLAN Engineering Center One, för att börja konstruera maskiner mekanotroniskt i funktionella enheter.

T I L L V E R K N I N G S V E R I G E | 11

Mer information


Produktsid a (SIL3-kompatibel) eller stoppkategori 0 (SIL3-kompatibel) enligt EN 60204-1. Eftersom spänningsförsörjningen blockeras utan att styr- eller kraftelektronik stängs av, förblir enheterna i standby-läge och är redo att starta på utan ny initiering sedan säkerhetskretsen har slutits. Förutom en hög tillgänglighet har omriktarnas säkerhetsteknologi

Omriktarserien SK 200E säkerhetsteknologi för tillämpningar upp till SIL3

kontaktorkomponenter behövs och eftersom säkerhetsfunktionerna behov av regelbundet underhåll eller byte av elektromekaniska kontakter.

Operatörens säkerhet på verkstadsgolvet är alltid av största vikt. När en säkerhetskrets bryts för att en säkerhetskontakt på dörr eller ljusridå har öppnats, måste all risk för olyckor genom roterande maskindelar omöjliggöras. Å andra sidan är det viktigt med en hög tillgänglighet till maskinerna Ekonomisk effektivitet som kräver snabba omstarter efter säkerhetsrelaterade driftstopp. Distribuerade frekvensomriktare SK 200E från NORD DRIVESYSTEMS är optimerade för kostnadseffektiva driftlösningar och har som, beroende på anslutningssanordning, möjliggör säkra driftstopp i högriskanordningar som uppfyller kategori 4 eller prestandanivå e enligt EN 13849-1.

12 |

febru ari 13

Konventionella frekvensomriktare i denna prestandaklass förhindrar att motorerna startar om genom att koppla från spänningsförsörjningen eller styrspänningen på 24 V. Som kontrast har modellerna SK 21xE pulsspärr samt digitalingångar för funktionerna »Spärra spänning» och »Snabbstopp». Dessa aktiverar stoppkategori 1 (kontrollerad motorbromsning i enlighet med SIL1), följt av säker avstängning av vridmoment

Mer information

sanna styrka där avvikelser från den horisontella eller vertikala axeln ska bestämmas med hög upplösning och stor precision: T.ex. i vindkraftsstationer, solvärmekraftverk, olje- och gasframställningsanläggningar och inom medicinsk teknik bestrålningsanläggningar). Balluff BSI lutningssensorer baserar sig på en kapacitansmätningsprincip och är utrustade med en vätskebaserad mätcell. Sensorerna består av fyra kondensatorer fyllda Beroende på sensorns lutning täcker mediumets “horisont” kondensatorerna på olika sätt, vilket ändrar kapacitansen – mätt för lutningsvinkeln. Den analoga utsignalen från 4 – 20 mA skalas linjärt över vinkelintervallet 360°C.

De nya BSI vätskebaserade lutningssensorerna från sensorspecialisten Balluff upptäcker beröringsfritt absoluta avvikelser från den horisontella axeln över 360°. Med en extremt hög precision på 0,1°C, en upplösning på 0,01° och en temperaturdrift på bara 0,01 %/10K, är de förstahandsvalet när lutningsvinklarna i komplexa applikationer måste rotationsrörelserna måste spåras oavbrutet. BSI lutningssensorer utmärks av ett kompakt och robust IP67-klassat metallhölje, och kan enkelt installeras i system med begränsade utrymmen. Med ett utökat temperaturomfång på -40°C till +85°C är sensorerna praktiskt taget förutbestämda för användning utomhus. De mycket exakta och avancerade sensorerna visar emellertid sin

Typ RC 2580 magnetiska sensorer: extremt robusta och kompakta magnetiska sensorer Som ett alternative till elektromagnetiska givare, så ökar användningen av kontaktfria sensorer inom maskin- och anläggningsteknik. Steute har redan ett stort utbud av sensorer som fungerar enligt olika principer och utvidgar nu produktspannet


Produktsid a ytterligare genom att inkludera typ RC 2580 magnetiska sensorer. De nya sensorerna är mycket kompakta och, tack vare deras rektangulära design, så är de lätta att integrera i existerande maskinkonstruktioner. Stålinkapslingen är rostfri och det förseglade konceptet medger skyddsklasser upp till IP 69K. RC 2580-serien klarar även högtryckstvätt. Värt att nämna är det breda temperaturspannet som börjar på -40 ºC. Med sådana funktioner är RC 2580-serien också lämpad att användas vid ogynnsamma förhållanden, t.ex. offshoretillämpningar på fartyg, tillämpningar i hamnar eller hygien-sensitiva områden inom livsmedelsindustrin. Det stora avkänningsområdet gör sensorenheten extremt mångsidig. Det potentiella användningsområdet för denna magnetiska sensorserie vidgas genom Ex RC 2580. Denna serie Ex-zonerna 1 och 21 i enlighet med ATEX riktlinjer, vilket inom t.ex. den kemiska industrin, olja- & gasindustrin samt bulkgodsutrustning.

Den nya och förbättrade beläggningen SQ171E är till och med tunnare och ger skydd mot korrosion med längre hållbarhet än den tidigare versionen. Beläggningen skyddar lager och komponenter inom tillämpningar som innefattar materialhantering, jordbruksmaskiner, kemisk industri och läkemedelsindustri, men också kompressorer och pumpar.Beläggningen SQ171E kan användas till standardeller speciallager samt för alla metalldelar som utsätts för våta eller korrosiva miljöer. Även bearbetade ytor som lagerbanor kan behandlas med SQ171E. Beläggningen skyddar mot vatten, kondensation och milda alkaliska eller sura rengöringsmedel. I jämförelse med obehandlade komponenter, har delar som behandlats med SQ171E en ett ytterligare alternativ för ett beläggningen också med ett silikonbaserat tätningslager. Tack vare beläggningens minskade behandlade och obehandlade delar helt utbytbara. I enlighet med DIN 50979:2008, får beläggningen en hållbarhet på minst 96 timmar vid en tjocklek (vitrost) eller vanlig korrosion (rödrost). Beläggningen SQ171E har testats med neutralt saltspray i enlighet med DIN EN ISO 9227 NSS. Passiveringen innehåller inte sexvärt krom Cr (VI) och är därför anpassat till RoHSdirektivet. Jämfört med rostfritt stål är SQ171E-beläggningen mer kostnadseffektiv men ger ändå ett bättre skydd mot korrosion.

För lager och metalldelar som är direkt utsatta för fuktiga eller korrosiva miljöer, erbjuder NKE AUSTRIA GmbH en särskild galvanisk beläggning som ger kostnadseffektivt skydd mot korrosion.

”Det gick väldigt smidigt att geno mföra pilotprojektet”, tillägger Dave Amps, försäljningschef för automation vid Routeco, som är återförsäljare för både ProSoft Technology och Rockwell Automation i Storbritannien.

Ön Guernsey börjar med trådlös vattenförsörjning med ProSoft Technologys RadioLinx Ön Guernsey är en brittisk kronbesittning, lokaliserad i den engelska kanalen, cirka 48 km från Frankrikes nordkust och 113 km från Englands sydkust. Guernsey Water har utvecklat ett kommunikationsnätverk för att integrera 40 anläggningar till ett enda nätverk.

“Med stöd från experter vid det stöd som behövdes från studie till fältvalidering och drift. På Routeco visste vi att vi kunde lita på produkternas höga kvalitet Technology, ett företag vi har samarbetat med i över 20 år.”

Mer information

T I L L V E R K N I N G S V E R I G E | 13

Ny specialbeläggning från NKE: Kostnadseffektivt skydd mot korrosion för lager och komponenter

Dessa sträcker från pumpstationer och vattenreningsverk till mark och kontorsbyggnader. ProSoft Technologys lösning, baserad på standard IEEE 802.11n, visade sig vara en pålitlig lösning som är enkel att integrera och dessutom kostnadseffektiv.Fördelarna med trådlöshet blev tydliga inom kort, eftersom det går mycket fortare att installera ett par radioenheter än en ny telefonlinje, vilket också kräver ytterligare tekniskt arbete, t.ex. ledningsgravar osv. Detta är mycket viktigt för en tillä mpning på en sådan här plats (en ö) där förmågan att vara självförsörjande är nödvändig för överlevnaden och undviker stora utgifter! “Tekniken var ny för såväl Boulting Group som Guernsey Water”, minns Jonathan Green, automationschef vid Boulting Integrated Systems, ”men installationen var en succé. Det har inte bara blivit möjligt att skapa en länk på kort tid, utan denna länk är dessutom mer driftsäker och med bättre prestanda än tidigare kommunikationslösningar.”


Produktsid a ES/EM 98 Extreme-serien: normlägesgivare nu även med

(urkopplande) separerande momentbegränsande koppling, så att i händelse av överbelastning kan rotationsenergin, som är samlad i urkopplade massor, dämpas fritt.

Med ES/EM 98 Extreme series, har steute utvecklat nya lägesgivare med metallhölje samt normerade mått i enlighet med DIN EN 50041, lämplig för applikationer i extrema miljöer. Beroende på användarnas preferenser samt valt skyddsklasserna IP66, IP67 och IP69K. Ett brett temperaturspann från -40 °C till +90 °C ökar ytterligare potentialen hos dessa nya lägesgivare I Extreme-serien. Användarna kan välja från ett stort urval ställdon; och tillgängliga givaroptioner omfattar en ny kontaktvariant med tre kontakter utformade som långsam eller snabbkontakt med en positiv NC-kontaktbrytning. användning i explosiva zoner kan användas i gas-Ex-zonerna 1 och 2, samt damm-Ex-zonerna 21 och 22. Utöver detta har de, naturligtvis, alla funktioner som känns igen från ES/EM 98-serien. De kan användas i våta utrymmen, likväl som I tillämpningar som utsätter givaren för höga nivåer av slitage och påfrestning.

Nya applikationsbegränsningar för momentbegränsande kopplingar Applikationer för provbänkar ställer högsta krav på momentbegränsande kopplingar, som snabbt överbelastar de marknaden. Därför har Mayr® Power Transmission utvecklat nya momentbegränsande kopplingar som uppfyller kraven, och som är lämpliga för varvtal upp till 16000 varv per minut. Som internationell marknadsledare har Mayr® Power Transmission erbjudit det största utbudet av lasthållande, lastseparerande, moment och kraftbegränsande, friktionslåsande, positivt låsande, magnetiska, reglerbara och omkopplingsbara momentbegränsande kopplingar i decennier. Trots detta stora utbud märker företaget av ett konstant behov från olika branscher på nya, applikationsoptimerade momentbegränsande kopplingar, eftersom standardtypserierna på marknaden inte klarar av att på bästa möjliga sätt uppfylla de ökande kraven.

14 |

febru ari 13

Provbänkstekniken är ett av dessa applikationsområden. Här måste momentbegränsande kopplingar i första hand lämpa sig för extremt höga varvtal. Dessutom måste de kunna överföra vridmomentet på ett kastfritt och vridstyvt sätt. Skyddet av högkvalitetssystemen måste kunna garanteras i händelse av funktionsstörningar. När man har att göra med höga varvtal är det enda lämpliga alternativet en restmomentfri

Mer information

Med typserierna EAS®-HSC och EAS®-HSE har Mayr® Power Transmission utvecklat nya momentbegränsande kopplingar som är anpassade till provbänksteknikens extrema krav. Båda konstruktionsserierna baserar sig på beprövade och testade grundkonstruktioner, som har bevisat sitt värde i decennier. Grundförutsättningen för användningen av en momentbegränsande koppling i högvarvtaliga applikationer, är bl.a. enskilda komponenter med hög balanskvalitet, för att kunna uppnå smidigaste gång på kardanaxeln när komponenterna kombineras. När varvtalen ökar ger obalanser upphov till avsevärda centrifugalkrafter och vibrationer. Detta ökar påfrestningen på hela provbänkskonstruktionen, och leder till ojämn gång och felaktiga testresultat på mätutrustningen. Därför hade optimeringen av massobalansen högsta prioritet vid utvecklingen av de nya högvarvskopplingarna. I jämförelse med de momentbegränsande kopplingarna marknaden, erbjuder de nya provbänkskopplingarna, EAS®HSC och EAS®-HSE, en mängd tekniska funktioner. Vid första anblicken märks den extremt kompakta designen av kopplingarna. Högprestandan minskar de roterande massorna och har en positiv effekt på gångjämnhet och maskindynamik. Momentbegränsande kopplingar består av många enskilda komponenter som inte får ändra sina positioner när de är monterade i en koppling, men även vid överbelastning. Detta garanteras genom särskilda designegenskaper. Dessutom är kopplingen balanserad fullt


Produktsid a installerad till en balanskvalitet på G2,5 vid referensvarvtalet 3000 rpm. För att garantera att den helt installerade momentbegränsande kopplingen, som är inställd på respektive vridmoment och balanserad, även ger den fordrade balanskvaliteten efter integrering i kundsystemet, är fogspelet mellan kundens axel och kopplingshålet minskat till ett minimum. Kopplingshålen är utförda med kvalitet 6 i standardserien. Dessutom garanterar den friktionslåsande axelhubbkopplingen kastfri överföring av vridmoment. Yttre motkrafter som påverkar ett högkvalitets kopplingslager, och påverkar därför inte urkopplingsmekanismen. Den exakta momentbegränsningen förblir intakt.

Därför måste det kunna garanteras att startpositionen ställs in på nytt efter återinkoppling. Det är skälet till att de nya provbänkskopplingarna kopplas ur, med synkron återinkoppling. På EAS®-HSC överförs vridmomentet vid normal drift via kulor som samtidigt kopplas in i spår. Brickfjädrar förspänner kulorna via en ring. Fjäderkraften är proportionell mot det överförbara vridmomentet. Denna princip förblir också kastfri i händelse av spårslitage. Mayr® Power Transmission använder brickfjädrar med fallande karakteristisk kurva i sina momentbegränsande kopplingar. Det betyder att vridmomentet överförs på ett vridstyvt sätt tills det förinställda urkopplingsvärdet har uppnåtts. I händelse av överbelastning minskar fjäderns förspänningskraft och kopplingen kopplas ur precist. Efter urkopplingen ser en speciell urkopplingsmekanism till att kopplingen förblir urkopplad. Kardanaxeln kan fritt minska

Vid blockering av kardanaxeln kopplas den momentbegränsande kopplingen ur omedelbart.

VVid överbelastning får inte heller de enskilda komponenternas positioner i förhållande till varandra förändras. Vid urkoppling av kopplingen roteras ingången och utgången i relation till varandra.

Det betyder att kopplingens enskilda komponenter alltid har samma vinkelposition i förhållande till varandra under drift, och balanskvaliteten bibehålls. Den speciella urkopplingsmekanismen möjliggör enkel och snabb återinkoppling utan större kraftförluster. På EAS®-HSE överför enskilda överbelastningselement ridmomentet via positiv

Elementen kopplas inte in på nytt automatiskt. De förblir separerade tills de kopplas in på nytt manuellt eller via en anordning. Positionen för synkron återinkoppling, för att bibehålla balanskvaliteten, är tydligt markerad på kopplingen. De nya provbänkskopplingarna fastsättning av element på kundsidan, eller med vridstyva enkelförbundna eller dubbelförbundna skivpackskopplingar. Utöver den klassiska kopplingen med två axlar, erbjuder Mayr® Power Transmission standardmått. Det möjliggör extremt kompakta helhetsutföranden. EAS®-HSC-typserien täcker ett nominellt vridmomentintervall på 5 till 1000 Nm med fem konstruktionsstorlekar. Beroende på storleken tillåts 6000 till 12000 rpm. För EAS®-HSE-typserien har tre storlekar för vridmomentvärden på 500 till 5700 Nm konstruerats fyra ytterligare storlekar. Den kompletta typserien kommer att täcka vridmomentvärden på 300 till 25000 Nm och varvtal upp till 16000 rpm. På grund av sin karakteristik är inte de nya momentbegränsande kopplingarna EAS®-HSC och EAS®-HSE enbart lämpliga som provbänkar, utan även den idealiska lösningen för alla andra höghastighets drivaxlar.

Mer information

T I L L V E R K N I N G S V E R I G E | 15

Ingångs- till utgångssidan på EAS-High Speed accelereras ytterst snabbt. Det högkvalitativa kopplingslagret har utformats för att absorbera dessa accelerationer.

det inga inkopplingseffekter, som kan påverka kardanaxeln negativt, i synnerhet på mätutrustningen för vridmomentet. Överföringsenheten för vridmomentet har konstruerats så att återinkoppling endast är möjlig vid urkopplingspositionen.

låsning. I händelse av överbelastning kopplas dessa överbelastningselement ur, och separerar ingången och utgången nästan restmomentfritt med omkopplare Hög frånslagen och upprepad noggrannhet. Rörelseenergin för de roterande massorna, som är samlad i systemet, kan dämpas fritt.


CleverLevel-serien: Allsidig nivåvakt ersätter gaffelgivaren Baumers nya CleverLevel LBFS/LFFS-serie tillför helt nya funktioner till nivåvakten och är därmed mer än bara ett alternativ till den traditionella vibrationsgaffelsteknologin. CleverLevel kan användas i nästan alla förekommande medier som vätske- och granulat, men även elektrostatisk media. Utförandet gör att givaren ej påverkas av kladdiga/självhäftande substanser som vanligtvis orsakar felsignaler inom äldre teknologier, för användaren betyder detta högre tillförlitlighet och utökat användningsområde. Baumer använder sig av teknik baserad på frekvensavvikelse i CleverLevel. Metoden utnyttjar det faktum att varje material har en unik dielektrisk konstant, tack vare detta kan nivåvakten avgöra

16 |

febru ari 13

exempelvis skum. Tekniken innebär helt nya möjligheter och användningsoråden för nivåvakten, användandet av den samtidigt kostnadseffektiv. Produkten fungerar ihop med 90 procent av alla

Mer information

typiska medier utan att ytterligare inställningar behöver göras. För att förtydliga nivåvaktens status är givaren försedd med LED-lampa, denna avger vid indikering ett starkt blått ljussken som har en tydlig 360 graders synlighet. CleverLevel kan på ett enkelt sätt upptäcka och rapportera fyllnadsnivåer i tankar eller rör med en hög precision. Med svarstider om mindre än 10 ms kan problem snabbt upptäckas och exempelvis torrkörning av pumpar eller överskridande nivåer kan snabbt avhjälpas. Fördelen med att kunna programmera enheten utefter eget behov gör att användaren enkelt kan skilja ut önskvärda nivåer i skiktade medier. Till exempel kan samma enhet nu användas för att skilja ut vatten och olja eller att upptäcka livsmedelsprodukter. för att upfylla de vanligast förekommande krav och behov från framförallt industri- och hygiensektorn.


EPLAN snabbar på genomförandet av projekt för lindningsutrustning med upp till 30% Advanced Machine & Tool, AMT, i Fort Wayne, Indiana, såg stora produktivitetsförbättringar med hjälp av EPLAN-lösningar och har bytt från AutoCAD Electrical till EPLAN. Tidskrävande produktutvecklingssteg som märkning, trådnumrering och standardisering av maskinkonstruktion, inklusive arkivering och återanvändning av återkommande innehåll, har förenklats och snabbats upp. Corporation (AMT) i Fort Wayne, Indiana, att satsa på EPLAN för tre år sedan hade ett ovanligt ursprung.

AMT:s ingenjörer, som arbetade med AutoCAD Electrical, tyckte inte att de saknade någonting förrän en stor kund i bilindustrin påpekade att de ville ha EPLAN-baserade elektriska ritningar till de maskiner som man beställde för att kunna skynda på produktionen av dokumentation samt förbättra noggrannheten.

EPLAN-plattformen. Idag är ingenjörerna glada över att företaget bytte. “Jag trodde vi satt säkert med vårt gamla CAD-system, men jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till det idag”, säger elingenjören Mark Lohrman. Bygger maskiner som tillverkar motorer AMT är speciliserade inom tillverkning av utrustning för att linda och vira samt andra maskiner som används vid tillverkningen av elektriska motorer, generatorer och annan utrustning för bilindustrin samt annan industri, ofta för OEM-kunder. Den tekniska fasen att genomföra en order kan ta så lite som tre dagar eller så mycket som 60 veckor för de mest krävande projekten, men en typisk order omfattar en kund som vill ha en enda maskin för att tillverka en ny motor eller för att öka eller strömlinjeforma sin nuvarande produktion.

Mer information

T I L L V E R K N I N G S V E R I G E | 17

eftersom de upptäcker att deras existerande CAD-mjukvara inte räcker till för deras nuvarande eller framtida behov.

var ett bättre alternativ. Efter beslut om att så var fallet började AMT en gradvis process med att byta


18 |

febru ari 13

Tata Steel lanserar högpresterande falsad skena på InnoTrans

Tata Steel lanserade sin nya högpresterande falsade skena på InnoTrans i Berlin. Denna skena är utformad för att minska livscykelkostnader genom sin höga slitstyrka och sin förmåga att svets-lagas med Tata Steels patenterade svetsprocess.

Skenan har en stålmikrostruktur som är speciellt framtagen för att ge hög slitstyrka och utöver detta så medger den att sidoslitaget upprepade gånger återställs med hjälp av Tata Steels patenterade lågförvärmda svetsprocess.

Spårvagnsnät runt om i världen står under ökat tryck att sänka livscykelkostnaderna för sin infrastruktur. Deras spårvägar, som löper genom stadens centrala gator, har vanligen många snäva kurvor, vilket resulterar i betydande kostnader eftersom rälsen i dessa kurvor snabbt blir slitna och behöver bytas ut.

Dessa fördelar är mycket bra för spårvagnsnät som vill förlänga livslängden på rälsen och på så sätt minska livscykelkostnaderna.

Som svar på denna utmaning har Tata Steel utvecklat en högpresterande falsad skena. Detta metallurgiskt konstruerade räl möter helt och fullt kundens krav på en produkt med längre livslängd, vilken är resistent mot det höga slitaget, både vertikalt och i sida, som uppstår i snäva kurvor. Med en hårdhet på 330-360HB, förlänger denna högpresterande skena första användningsfasen med en faktor tre.

Den lågförvärmda svetsrepara tionsprocess som företaget har utvecklat är räls, vilket ytterligare förlänger rälsens livslängd och minskar livscykelkostnader. Svetsprocessen kräver en låg förvärmning av 60°C - 80°C för att undvika skador på de polymerer som omger den inbäddade skenan. Dessutom säkerställer den låga förvärmningen utvecklingen av en hård stålmikrostruktur som är motståndskraftig mot sprickbildning och därmed ger robusta, sprickfria svetslagningar.


skena med denna process har utvärderats av universitetet i Cambridge. Resultaten av deras omfattande tester bekräftar principerna för svetsprocessen och motståndskraften hos de svetsjobb som gjorts på högpresterande falsad skena. Tata Steels patenterade svetsrestaureringsprocess används nu framgångsrikt för att återställa falsade skenor i spårvagnsnätverk i hela Europa. Företaget erbjuder även rådgivning och konsulttjänster till spårvagnsbolag över ett brett spektrum av spårsvetsning och metallurgiska frågor. Tata Steels falsade räls är installerade på de prestigefyllda transportsystem över hela världen. Nya projekt som betjänas av Tata Steel omfattar spårvagnsnät i Frankrike, Tyskland, Schweiz, Belgien, Storbritannien, Nederländerna, Italien, Portugal, Dubai och Marocko. Tata Steel erbjuder kunderna ett brett utbud av produceras med branschstandarder samt skenor med konsekventa metallurgiska och mekaniska snäva dimensionstoleranser, och järnvägskvalitet säkerställs genom rigorös oförstörande provning. Bolaget delar sitt kunnande med kunder för att hjälpa till att maximera spårvägsmiljön, minska livscykelkostnader, och minimera klimatpåverkan från spårvagnsnätet.

T I L L V E R K N I N G S V E R I G E | 19

Mer information


Ändra dina drivsystem! Vattenrenings- och vattendistributionsföretaget SEMEA har uppnått full återbetalning på sina investeringar över 14 månader genom att ersätta en pumpinstallation med en lösning som utvecklats av LEROY-SOMER och FLOWSERVE. Med små variationer i varvtal hade applikationen, till en början vid fast varvtal, dåliga förutsättningar att ge energibesparingar. Detta är ett bra exempel på att i många fall kan ett byte av drivsystemet ge ekonomiska fördelar. SEMEA sysselsätter 45 personer, och hanterar vattenreningen och vattendistributionen i Angoulêmes storstadsregion (16 kommuner - 110 000 invånare). Företaget ville byta ut ett system som bestod av två elmotorer och en pump, vilket användes för att försörja vattentornet i Ruelle on Touvre (4000 m3). Av den anledningen vände sig SEMEA till Leroy-Somer och pumptillverkaren FLOWSERVE som föreslog en undersökning av en mer energibesparande lösning. Didier HEISSAT, försäljningschef på FLOWSERVE i Nantes förklarar ”Med LEROY-SOMER genomförde vi först en analys. Vi ville vara säkra på att vi kunde optimera det hydrauliska resultatet i enlighet med pumpegenskaperna. Hur varje hydraulisk installation fungerar beror på pumpen, ventilerna och tryckförlusterna i rörledningarna. Du behöver en karakteristisk kurva för pumpen

Mer information 20 | Ma g azine First Edition

energieffektiviteten. För SEMEAs del hade vi verklig potential även om den inledningsvis inte verkade så stor. I enlighet med resultaten bestämde vi oss för att integrera en ny och effektivare pump. Vi valde en 300LNN600modell som är en del av vårt ekodesigninitiativ, och som använder en horisontaldelningsteknik. Den har en kapacitet på 500 till 1100 m3/h. Vi med pumpkapacitet och nät”. ”LEROY-SOMER ersatte de två motorerna med en enda PLSRPM 315 permanentmagnetmotor med 350 KW märkeffekt och 1500 rpm. Vi beslutade oss också för att styra den med en POWERDRIVE MDS 470T frekvensomriktare för att bäst hantera är ett resultat av våra utförda analyser och simuleringar. Samtidigt utfördes fullständiga tester tillsammans med FLOWSERVE för att förklarar Pierre-Emmanuel Sarre, divisionschef för LEROY-SOMER Motors & Drives. ”LEROY-SOMER har utvecklat permanentmagnetmotorteknik i många år. Därför kan vi idag erbjuda ett stort urval lösningar från 0,75 KW till 600 KW med motorvarvtal från 375 till 5500 rpm”, avslutar Pierre-Emmanuel Sarre.


iX TxA SoftControl

Revolutionary outside Evolutionary inside

Revolutionary är när ett intuitivt och grafiskt gränssnitt

förenklar för användaren, vilket stärker ditt varumärke. Evolutionary är när sofistikerad styrning gör att du kan skapa mindre och smartare lösningar snabbare än någonsin. Med iX TxA SoftControl får du det bästa av två världar; Beijer Electronics HMI-lösning iX med inbyggd CoDeSys softcontrol.

Läs mer på www.beijer.se

Touchpanelerna finns i 4, 7 och 10 tum, med hög prestanda, senaste skärmteknologin och kompakta format.


Profile for Induportals Media Publishing

Tillverkning | 01 - Februari 2013  

Sverige är en svenskspråkig teknisk portal för ingenjörer. De presenterar de senaste produkt- och företagsnyheterna för den industriella mar...

Tillverkning | 01 - Februari 2013  

Sverige är en svenskspråkig teknisk portal för ingenjörer. De presenterar de senaste produkt- och företagsnyheterna för den industriella mar...