Tillverkning | 28 - Augusti 2023

Page 1

Tillverkning

FUNCTIONAL SAFETY OVER ETHERCAT MED IXXAT SAFE T100/FSOE

GROOVE LONG (GL) MED DORMER

AVSTICKNINGS- OCH SPÅRSVARVNINGSSORTIMENT

CASE CONSTRUCTION EQUIPMENT LANSERAR NYA ELSPAKAR FÖR C-SERIENS VÄGHYVLAR 34 VARFÖR
STRATEGISKT SAMARBETE
PERFEKTA MEDICINEN FÖR PERMEDICA 16
MAGAZINE 28 | AUGUSTI 2023
PRAMET
10
ETT
ÄR DEN
INDUSTRIELLA MARKNADEN
26
INDUSTRIELLA MARKNADEN MAGAZINE 28 | Tillverkning | Augusti 2023 CASE CONSTRUCTION EQUIPMENT 8 BRADY 14 SECO TOOLS 16 SECO TOOLS 18 PEPPERL +FUCHS FACTORY AUTOMATION 20 HMS INDUSTRIAL NETWORKS 22 HMS INDUSTRIAL NETWORKS 32 AGGREKO 24 CASE CONSTRUCTION EQUIPMENT 34 HMS INDUSTRIAL NETWORKS 25 CASE CONSTRUCTION EQUIPMENT 37 HMS INDUSTRIAL NETWORKS 26 HMS INDUSTRIAL NETWORKS 28 HMS INDUSTRIAL NETWORKS 30 www.tillverkning-sverige.com DORMER PRAMET 4 CNH INDUSTRIAL 6 DORMER PRAMET 10 WACHENDORFF 12

Skicka dina pressmeddelanden till: editor@ipmediaonline.com

För att ta emot Tillverknings nyhetsbrev, var god prenumerera online på: www.tillverkning-sverige.com

Tillverkning är en svensk tidskrift för tekniker och ingenjörer, utgiven av INDUPORTALS MEDIA PUBLISHING. Den innehåller de senaste produkt- och företagsnyheterna för industrin. Tillverkning redigerar sina artiklar med största försiktighet, men som alla tidskrifter har de rätt att ändra eller förkorta materialet. Vårt team ansvarar inte för innehållet i detta medium eller hur det kan användas.

https://induportals-media-publishing.com

INDUPORTALS MEDIA PUBLISHING Our magazines are published on ISSUU.

DORMER PRAMET BYGGER EN NY FABRIKSHALL

Dormer Pramet expanderar tillverkningsanläggningen i Šumperk, Tjeckien, med en ny fabrikshall på 4 500 kvm som beräknas stå färdig 2024.

Den globala skärverktygstillverkaren tillkännagav sina byggplaner 2022, och började därefter förberedande arbeten av byggplatsen.

Sandviks VD Stefan Widing besökte byggplatsen i november 2022, och tog första spadtaget tillsammans med Nadine Crauwels, VD på Sandvik Machining Solutions och Eduardo Martin, VD på Dormer Pramet.

Nu har byggarbetet av den nya fabrikshallen kommit igång. Dormer Pramets produktion av vändskärsverktyg kommer att öka avsevärt, och första leveransen från den nya fabrikshallen beräknas till slutet av 2024.

De senaste visualiseringarna av den nya fabrikshallen har publicerats, där den kan ses strax intill den existerande anläggningen. När den väl står färdig kommer fabrikshallen att husera företagets press- och sintringsavdelningar. Omlokaliseringen till den nya hallen kommer att frigöra utrymmen i de nuvarande anläggningarna.

Genom en kombination av ny teknik och investeringar i ytterligare maskiner i de existerande anläggningarna, kommer expansionen att medföra en ökning av produktionskapaciteten med mer än 50 %.

Detta kommer att stödja Dormer Pramets planerade försäljningstillväxt under de kommande åren, och hjälpa

28 | Tillverkning | Augusti 2023 4 MER INFORMATION FÖRETAG
Den senaste renderingen av den nya fabrikshallen i Šumperk.

kunder runt om i världen att få tillgång till ett brett utbud av vändskärsverktyg för olika industrier.

För ytterligare information, besök https://www. dormerpramet.com/Latest-visuals-of-the-new-Hallrevealed

Video 1 - Outside view: https://youtu.be/VAnR2miZ86c

Video 2 - Inside view: https://youtu.be/8gruH8Nv6tQ

Live webcam: https://dormerpramet.panomax.com/ sumperk

28 | Tillverkning | Augusti 2023 5 MER INFORMATION

CNH INDUSTRIALS NYA CESENAFABRIK OFFICIELLT INVIGD

Den nya fabriken kommer tack vare stora investeringar att bli strategisk för produktion av kompakta entreprenadmaskiner, även elektriska modeller. Invigningen följer efter ytterligare ett öppnande i San Piero i Bagno, måndag den 26 juni.

En ny CNH Industrial-anläggning, avsedd till produktion av minigrävare upp till 2 ton, inklusive elektriska modeller och minibandlastare, invigdes idag i Cesena. Vid invigningsceremonin deltog Vincenzo Colla, ansvarig för ekonomisk utveckling av regionen Emilia-Romagna, Enzo Lattuca, borgmästare i Cesena och president för provinsen Forlì-Cesena samt Stefano Pampalone, CNH Industrial Constructions vd och Federico Bullo, chef för Construction Europe på CNH.

Vid invigningen offentliggjorde Stefano Pampalone en donation värd 500 000 euro till civilskydd, som en bekräftelse av företagets engagemang för Cesena-området och dess närhet till de samhällen som drabbats av den senaste översvämningen.

Tack vare förvärvet av Sampierana Spa i slutet av 2021, och de efterföljande investeringarna som CNH Industrial gjort i fabriken i Cesena som invigdes i veckan, kommer man att kunna hantera ökningen av produktionsvolymerna på ett bättre sätt och stötta och vaka över den historiska platsen i San Piero i Bagno, som med sina 14 000 m2 inrymmer de administrativa kontoren, designhubben och ett FoU-center, specialiserat på elektrifiering och tillverkning av kompakta maskiner.

En anläggning av excellens som från och med igår har också en ny matsal, invigdes av CNH Industrials ledning under närvaro av vice borgmästare i Bagno di Romagna, Enrico Spighi.

CNH:s industriella kapacitet med stark förankring i regionen, har nu fler än 400 anställda fördelade mellan San Piero i Bagno och Cesena, varav 60 % är under 35 år. Här ståtas också med design och utveckling av produkter som alltid har varit en referenspunkt i sektorn, uppskattade internationellt och

28 | Tillverkning | Augusti 2023 6 MER INFORMATION ANLÄGGNINGSARBETE - OFF-HIGHWAY

exporterade över hela världen under varumärkena CASE Construction Equipment, New Holland Construction och Eurocomach.

”Dagens invigning representerar en viktig investering för vår region och har ett starkt symbolvärde för detta område, som är redo att starta om och konkurrera på den globala marknaden. Den nya anläggningen, ett Center of Excellence för kompakta entreprenadmaskiner, är ett bevis på kvaliteten på vår skickliga personalstyrka, tillsammans med visionen om ett stort multinationellt företag med solida rötter i det lokala området, som alltid blickar framåt”, sa Vincenzo Colla.

"Tack vare kompetensen, innovationsgraden, passionen och engagemanget hos människor i Cesena och San Piero i Bagno, fortsätter vi vår strategi för internationell utveckling och förstärkning av anläggningssegmentet på nyckelmarknader", sa Pampalone. "Vårt beslut att starta verksamheten i denna svåra tid för regionen, markerar vårt företags åtagande att stötta återgången till affärsverksamhet i området och hjälpa de samhällen som drabbats av översvämningarna.”

Federico Bullo sa: "När CNH Industrial förvärvade industrianläggningen i slutet av 2021 var det med avsikten att få den att växa ytterligare genom att investera i teknik, forskning och utveckling och framför allt investera i människor. Den senaste invigningen av matsalen i San

Piero och den i Cesena idag är ett påtagligt bevis på det engagemanget."

Morgonen avslutades med en rundtur i den nya fabriken och en presentation av maskinerna, inklusive den nya helelektriska minigrävaren på 1,5 ton som fortsätter CNH Industrials elektrifieringsstrategi för anläggningsmaskiner, och som snart kommer att få sällskap av den större 2,5 tons modellen. De två modellerna kommer att täcka de två viktigaste segmenten på marknaden, med sikte på hållbarhet och minskad miljöpåverkan.

https://media.cnhindustrial.com/EMEA

28 | Tillverkning | Augusti 2023 7 MER INFORMATION

CASE SLUTFÖR STRANDSTÄDNINGSPROJEKT

CASE Construction Equipment har spelat en viktig roll i det innovativa Beach Care-projektet, ett miljövänligt initiativ för kustsanering som direkt involverar fler än 400 studenter och delar ut utbildningskit till över 10 000 skolbarn i Italien, Frankrike, Spanien och Storbritannien.

Projektet, som resulterade i städning och ekologiskt underhåll av stränder över hela Europa, var centrerat kring utbildning och att öka medvetenheten. Det involverade samarbeten mellan ledande akademiska och vetenskapliga institutioner, inklusive italienska Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), franska Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) och Spaniens Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC).

Med start 2020, efter en italiensk tv-dokumentär La Natura che parla (Nature Speaks), blev den första stranden att drog nytta av projektet Rovigliano, i Kampanien, Italien, belägen vid mynningen av Sarnofloden. Projektet utökades sedan 2021 med Carini Beach på Sicilien, där 2 ton av främst plastavfall städades bort och Foce Varano i Apulien, där 2,5 ton avfall samlades in.

Vidare till Cote d’Azur i Frankrike där projektet involverade ekologisk förvaltning av Banquette of Posidonia Oceanica, en sjögräsart som är livsviktig för det marina ekosystemet. Ytterligare platser utvecklades i Tarragona i Spanien och projektet var en del av Posidonia Green Festival i Barcelona. Många av de ursprungliga platserna var stadsstränder medan sista platsen att dra nytta av projektets arbete var en flodmynning vid Thorney Bay Beach, på Canvey Island i Storbritannien. I samarbete med moderbolaget CNH Industrial levererade CASE Construction Equipment en rad maskiner, inklusive en 621G hjullastare och en TV370B kompakt bandlastare, till projekten. Maskinerna användes för att samla in och lasta ut plastavfall ur sanden på stränderna, för att förhindra att detta spolades med ut i havet.

28 | Tillverkning | Augusti 2023 8 MER INFORMATION ANLÄGGNINGSARBETE - OFF-HIGHWAY

Plasten analyserades senare av CNR och CNRS, innan den återvanns till pedagogiska leksaker, vilket bidrog till en cirkulär avfallsekonomi.

“På CNH Industrial är hållbarhet alltid en del i allt vi gör”, säger Daniela Ropolo, Head of Sustainable Development Initiatives. ”Genom detta viktiga internationella projekt främjar vi skyddandet av miljön över generationer. Inverkan blir större och större för varje land vi besöker”.

Sammantaget har Beach Care Project involverat tusentals skolbarn över hela Europa. Runt 400 studenter har deltagit i själva städprojekten, medan 10 000 skolbarn försetts med utbildningsmaterial för att lära sig mer om strandens ekosystem.

“CASE och våra partners städar stränderna för att ge dem tillbaka till samhället och fullborda ledande akademiskt arbete, utbildning och främja ansvarsfulla värderingar bland yngre generationer samt intresse och engagemang för att värna om och ta hand om miljön”, säger Federico Bullo, chef för Europa inom Construction Equipment på CNH Industrial.

“Sedan 2021 har över 10 000 barn lärt sig om strandens ekosystem, när Beach Care Project lanserades i skolor, genom utbildningsmaterial och dedikerade lektioner.”

Barry Campagna, ordförande för Canvey Bay Watch, en av de lokala organisationerna bakom projektet i Storbritannien tillägger: “När stranden är ren visar folk den mer omsorg och respekt. Våra ansträngningar får människor att uppskatta den marina miljön ännu mer. Det ger också andra möjligheter för lokala barn att lära sig om den positiva ekologiska påverkan som de kan göra. CASE:s maskiner gör verkligen vårt arbete enklare.”

https://www.youtube.com/watch?v=uy6UIkrci4o

https://www.casece.com/

28 | Tillverkning | Augusti 2023 9 MER INFORMATION

GROOVE LONG (GL) MED DORMER PRAMET AVSTICKNINGSOCH SPÅRSVARVNINGSSORTIMENT

Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela tiden.

GL-serien är avsedd för avstickning och spårsvarvning i stål och rostfritt stål i CNC-maskiner, automatsvarvar och flerspindliga svarvar. Hållarprogrammet täcker ett brett fält av maskintyper. Från 12mm fyrkantiga hållare för automatsvarvar till 25 mm skaft för CNC-maskiner. Hållarna finns i en rad längder för att kunna ge så hög styvhet som möjligt. Avstickningsbladen har ett användarvänligt inspänningssystem som förenklar bytet av vändskär. De små hållarna har lättåtkomliga spännskruvar, som är vinklade i 30° för att spara tid vid riggning.

GL spånbrytare har upp till 60% djupare kapacitet och finns i fyra huvudgeometrier.

• Förstavalet för avstickning är PM-spånbrytaren, som är anpassad för djupa ingrepp och ger låg skärkraft.

• PR-spånbrytaren passar till medelhöga och höga matningar vid en rad olika förhållanden. Den har en stark skäregg som motstår urflisning vid spårsvarvning med intermittenta skär och är idealisk vid avstickning av stänger.

• Spånbrytarna GM och MM används vid längd- och kopiersvarvning. I synnerhet MM-spånbrytaren är perfekt för kopiersvarvning tack vare dess låga skärkrafter som bidrar till längre livslängd.

Alla vändskär finns i bredder från 2 till 6 mm.

För mer information om fördelarna med GL-serien kan du gå in på: https://www.dormerpramet.com/godeeper eller kontakta din närmaste återförsäljare.

Du kan även se på Dormer Pramets youtube-kanal för att få veta mer och se GL-serien i aktion: https://youtube.com/ playlist?list=PLe2jnD_leic502OtzNSAMzUYIQPNIoFDr

Video (GODEEPER): https://www.youtube.com/embed/3HGtpKXWoVY

28 | Tillverkning | Augusti 2023 10 MER INFORMATION METALLBEARBETNING
28 | Tillverkning | Augusti 2023 11

NFC SOM KONFIGURATIONSGRÄNSSNITT ISTÄLLET FÖR

KABLAR OCH ADAPTERBOXAR - ENKELT OCH SMART

Under utvecklingen av en maskin kommer det en tid då de enskilda sensorerna behöver finjusteras. Osäkerhet uppstår ofta om antalet pulser som krävs för optimal tillämpning. Ansträngning och frustration är därför oundvikliga. Att välja rätt adaptrar, verktyg och parametreringsboxar för sensorjustering går vanligtvis inte så smidigt som förväntat.

Problemen fortsätter när den nödvändiga kabeln inte är tillgänglig. Utan rätt kabel kan den inställda konfigurationen inte ändras eller anpassas. För att underlätta denna utvecklingsfas har Wachendorff Automation GmbH & Co.KG utvecklat en intelligent och enkel lösning. Istället för att förlita sig på de vanliga adapterkablarna och parametriseringsboxarna, beslutade företaget att använda NFC – Near Field Communication –som konfigurationsgränssnitt vid utvecklingen av den nya inkrementella kodaren.

Wachendorff är ett medelstort, ägarledd företag med huvudkontor i Geisenheim nära Frankfurt am Main, Tyskland. Företaget, som är specialiserat på utveckling och produktion av kodare “Made in Germany”, har utvecklat världens första inkrementella encoder som kan konfigureras individuellt med en smartphone. De individuella egenskaperna kan skapas och sparas i en smartphone-applikation. Dessa inställningar kan nu laddas upp till kodaren via NFC. NFC är en kraftlös och kontaktlös överföringsteknik. WDGNserien har utrustats med ett NFC-chip för att överföra denna etablerade kommunikationsteknik till kodaren.

En pålitlig och hög pulsfrekvens genereras av den specialutvecklade kodarsensorteknologin. Samtidigt är den så flexibel att valfri pulshastighet ner till en puls per varv kan ställas in. Enheterna är baserade på patenterad magnetisk sensorteknologi med hög noggrannhet och upplösning. Mycket noggranna mätningar kan realiseras i ett litet installationsutrymme med upp till 16384 pulser per varv och en kompakt design från 36 mm.

Den flexibla parameterinställningen via appen gör att kunden själv kan konfigurera enheten på plats. Detta ger större flexibilitet vid maskinutveckling och driftsättning. Olika regulatorer eller frekvensomformare kan testas variabelt. Utbytet av enheterna på maskinen är möjligt på ett mycket flexibelt sätt. Detta minskar lagringsoch transportkostnaderna eftersom mindre lager krävs. Felbeställning reduceras till ett minimum. Olika kodarkonfigurationer kan lagras direkt i applikationen.

Den generiska programvaran, speciellt utvecklad av Wachendorff, kan användas oavsett sensortyp. Funktionalitet kan anpassas till andra sensor- och ställdonssystem, som att aktivera funktioner eller utbyta data.

28 | Tillverkning | Augusti 2023 12 MER INFORMATION MEKANISKA DRIVSYSTEM

Flutter-mjukvaran, som är kompatibel med både Apple och Android, användes som grund för appens teknik.

NFC-tekniken har framgångsrikt anpassats för tuffa industriella förhållanden. Givarserien, med typiska diametrar på 36 mm och 58 mm, består av axelgivare och hålaxelgivare. Beroende på produkttyp är en axelbelastning på upp till 300N möjlig. Omvänd polaritet och kortslutningsskydd tillhandahålls för hela spänningsområdet från DC 4,75V till DC 32V. Alla vanliga monteringsalternativ i branschen är tillgängliga. Givarna kan levereras med M12-kontakt eller kabeluttag, i både radiell och axiell version. Det robusta höljet i rostfritt stål ger IP67 och IP69K skydd, beroende på typ, och IP65 eller upp till IP67 vid axelingången. Hög motståndskraft mot vibrationer och stötar är tillgänglig, samt ett driftstemperaturområde på -40°C till 85°C, vilket gör dem väl lämpade att använda i mycket tuffa industriella miljöer. Den nya legeringen som används för locket ger bättre avskärmning mot magnetiska påverkan och gör produktionen ännu mer miljövänlig.

Dataöverföringssäkerhet är också garanterad. Konfigurering av kodaren är endast möjlig med rätt lösenord. Kodarens kommunikation är krypterad och de olika nivåerna av åtkomsträttigheter skyddas av PIN-koder

för slutanvändaren. Det finns flera minnen i kodaren. Den aktuella konfigurationen lagras i mikrokontrollerns interna minne och i NFC-minnet.

Om värdena är giltiga kan konfigurationen i NFC-minnet skrivas över med den önskade och kommer att överföras till internminnet efter en strömåterställning. Om data i NFC-minnet är ogiltigt, återställs det till de senaste giltiga värdena i internminnet. Genom att använda NFC-minnet kan konfigurationsdata läsas och skickas även när enheten är avstängd. Detta är viktigt för enkel och säker driftsättning. All data skyddas och krypteras med PIN-koden, även när enheten är avstängd.

Jämfört med Bluetooth och WLAN har NFC kortare räckvidd och kommunicerar i närområdet. Det längre räckvidden för WLAN och Bluetooth gör dem mer mottagliga för störningar och potentiellt lättare att attackera. Båda är aktiva radiostandarder där överföring endast kan ske när ström är pålagd. Med NFC kan parameterkonfiguration utföras direkt på maskinen, vilket säkerställer begränsad åtkomst. Eftersom NFC-modulen kommunicerar passivt finns det inga störningar under drift. NFC tillåter trådlös och spänningsfri parametrering direkt på maskinen, vilket gör den säkrare och mindre komplicerad att använda.

Antenndesignen har testats med flera funktionella prototyper. För ytterligare testning och optimering skapades och upphandlades flera antennkonstruktioner i produktionskvantiteter. Dessa testades för mottagningskvalitet, avstånd mellan smartphone och antenn och robusthet i kommunikationen. Det bästa möjliga förhållandet mellan räckvidd och utrymmesbehov för antennen identifierades.

Den utvecklade lösningen ger tillräckligt med minne för nuvarande behov och tillräckliga reserver för framtida expansion. Antennlayouten har optimerats för att passa på ett 20 mm x 17 mm kretskort samtidigt som det ger tillförlitlig överföring över det maximala avståndet.

Detta kort är anslutet till sensorkortet via en bandkabel och speciella låskontakter. Denna låsning är nödvändig för hög mekanisk robusthet.

WDGN är ett optimalt och enkelt alternativ för kunder där den annars utbredda kommunikationsstandarden IO-Link inte är lämplig.

Den nyutvecklade WDGN-serien finns i två versioner. Basversionen har standardkanalerna för en inkrementell kodare (A, B, N) och de inverterade kanalerna. Den avancerade versionen är mer avancerad. Här kan fyra kanaler konfigureras oberoende av varandra.

Den nya tekniken sparar enkelt kostnader och tid och ökar hållbarheten.

“Syftet med vår WDGN-serie är att erbjuda våra kunder nya alternativ för deras kodarkonfiguration”, säger Robert Wachendorff.

https://www.wachendorff-automation.com/

28 | Tillverkning | Augusti 2023 13 MER INFORMATION

BÄRBART HAR PRECIS BLIVIT KRAFTFULLARE

Brady Corporations nya bärbara etikettskrivare M610, M611 och M710 erbjuder den hastighet, mångsidighet och hållbarhet som behövs för att få alla etikettjobb gjorda rätt, när som helst och var som helst.

För att maximalt stödja användarna erbjuder de nya bärbara skrivarna från Brady otaliga alternativ för att designa vilken etikett som helst – via det inbyggda tangentbordet, via PC och via smartphone. Dessa designer kan tryckas på det bredaste utbudet av etikettmaterial, storlekar och färger, lämpliga för alla identifieringsjobb. Alla tre skrivarna känner också omedelbart igen varje laddat material. De autokalibrerar och varnar när en etikettdesign behöver en annan etikettstorlek.

Arbeta på det sätt ditt arbete kräver Med hjälp av Bradys nya avancerade, bärbara skrivarsortiment kan användarna bestämma hur etiketter ska skapas.

Skrivarna har etikettdesignguider installerade som kan användas med det inbyggda tangentbordet, tillgängligt i alla tangentbordslayouter.

Alternativt kan etiketter designas med Brady Workstation på PC, lagras på skrivaren eller skickas till skrivaren vid behov via Wi-Fi.

De nya skrivarnas främsta funktion är kanske att de alla kan användas med användarens smartphone, förutsatt att Bradys kostnadsfria mobilapp Express Labels är installerad. Appen gör etikettdesign extremt enkel, praktisk och snabb för nästan alla etiketter med alla nyare smartphonemodeller.

Beroende på jobbets behov kan användare ladda förbrukningsmaterial med utstansade etiketter eller rullar med kontinuerligt etikettmaterial som kan klippas automatiskt efter utskriften. För stora utskriftsjobb erbjuder Brady även kompatibla bulkrullar som maximerar de

28 | Tillverkning | Augusti 2023 14 MER INFORMATION MÄRKNING AV MATERIAL

bärbara skrivarnas snabba utskriftshastigheter på upp till 76 mm per sekund.

Skapa förstklassiga etiketter var som helst Brady erbjuder tusentals alternativ för skrivaretiketter, inklusive allmänt identifieringsmaterial och högt specialiserade lösningar utformade för maximal tillförlitlighet i specifika sammanhang. Med det bredaste urvalet av etikettmaterial, storlekar och färger kommer användare ha friheten att tydligt och tillförlitligt identifiera nästan vad som helst med hjälp av en enda etikettskrivare.

M610, M611 och M710 är alla designade för användning både i fält och på hektiska arbetsplatser. De är tuffa och robusta och kan motstå mer än en och annan stöt. Alla modeller har en falltålighet på 1,8 meter och stöttålighet av militär kvalitet, och de inkluderar ett uppladdningsbart LI-ION-batteri som gör att användarna kan skriva ut hela dagen, upp till cirka 4500 etiketter per laddning.

En förhöjd etiketteringsupplevelse Vilken som helst av de nya bärbara etikettskrivarna från Brady öppnar en ekosfär av sömlös identifiering som skapar en förstklassig etiketteringsupplevelse.

Tusentals autentiska Brady-etikettmaterial detekteras automatiskt av skrivaren, av Brady Workstation på en användares dator och av mobilappen Express Labels på en smartphone. Skrivaren kommer automatiskt att anpassa

sina inställningar, och Brady Workstation-programvaran och mobilappen Express Labels för etikettdesign kommer omedelbart att ta hänsyn till det specifika laddade materialet, så att användarna utan bekymmer kan ta identifiering till det yttersta.

Enkel kommunikation mellan etikettmaterial, etikettskrivare och programvara för etikettdesign resulterar i etiketter som blir rätt från början, obefintliga etikettförluster och snabb identifiering på kontoret och i fält. Det möjliggör också felfri utskrift av anpassade, helt personliga etikettrullar som kan förtryckas i förväg med en logotyp eller annan information.

M610, M611 och M710 som är tillgängliga via Bradys världsomspännande nätverk av erfarna distributörer, är redo att förändra etiketteringsupplevelsen för företag i många branscher, var som helst i världen.

www.bradyeurope.com/portableprinters

28 | Tillverkning | Augusti 2023 15 MER INFORMATION

VARFÖR ETT STRATEGISKT SAMARBETE ÄR DEN PERFEKTA MEDICINEN FÖR PERMEDICA

Verksamheten har vuxit så snabbt för Permedica, den italienska tillverkaren av medicinska implantat, att den knappt kan hålla jämna steg med efterfrågan. I samarbete med Seco Tools, och en ny strategi för CNC-avdelningen, har produktiviteten börjat öka rejält.

Den globala marknaden för medicinska implantat ökar. En uppskattning visar att den genomsnittliga årliga tillväxttakten (CAGR; Compound Annual Growth Rate) mellan 2022 och 2030 kommer att vara 5,4 %, vilket ökar det totala värdet från 95,1 miljarder dollar till 145,6 miljarder dollar.

Under det senaste decenniet har denna ständigt uppåtgående trend fått den italienska implantattillverkaren Permedica att gå från att vara ett välrenommerat namn på den inhemska marknaden till att bli en internationell verksamhet. Företaget har nu dotterbolag i Schweiz, Tyskland, Indien, Österrike, Sydkorea, Australien och Frankrike, med pågående expansionplaner till Storbritannien och USA. Export utgör idag 60 % av den årliga omsättningen på 35 miljoner euro.

Extrema utmaningar för produktiviteten Permedicas snabba tillväxt har skapat vad företagets försäljningschef Federico Perego kallar för ”extrema utmaningar” för produktiviteten.

”Många distributörer, partner och kirurger älskar våra produkter för deras design och kvalitet, så de efterfrågar ständigt mer. Tyvärr kan vi inte hålla jämna steg med den aktuella efterfrågan, och hur CAGR:en ökar inom vår sektor, säger Federico, som också är son till Permedicas grundare och VD Marco Perego.

Inledningsvis försökte ledningen åtgärda detta genom att öka resurserna.

”Vi försökte lösa problemen internt genom att investera i fler personer på vårt företag och effektivisera utbildningsprocessen, för att förbättra tillverkningsmetoden”, säger Federico.

”Men det var ett mångfacetterat problem, vilket kännetecknar vår komplexa driftstruktur. Och vår

28 | Tillverkning | Augusti 2023 16 MER INFORMATION METALLBEARBETNING
Under det senaste decenniet har expansionen av sektorn för medicinska implantat fått Permedicas verksamhet att växa snabbt, och företaget finns nu i 25 länder, med 40 internationella distributörer.

verksamhets familjära natur gör det viktigt för oss att lösa problem eftersom vi varken har tid eller resurser att göra allt.”

En vändpunkt för produktiviteten

Vändpunkten kom 2022 när en av företagets distributörer föreslog ett möte med Seco. Det inledde en förbättringsresa och ett partnerskap som fortsätter att leverera än idag.

Efter en första bedömning av fabriken av South Europe

Cluster Manager Steven Bell, Permedica och Seco Tools Italien kom man överens om att starta ett pilotprojekt för att åtgärda en så kallad flaskhals i produktiviteten inom Permedicas CNC-avdelning, som orsakade problem i leveranskedjan för höftledsprodukter.

”En av våra maskiner kunde inte köras nattetid på grund av programmeringen och de typer av verktyg vi använde. Materialet överhettades, vilket stoppade maskinen och alltså betydde att den inte kunde programmeras till att köras automatiskt under natten”, förklarar Federico.

”Tack vare att Steven var så tydlig och praktisk i sin bedömning av problemet, och eftersom han hade ett team och ett strukturerat förslag för att hantera problemet, fick de mitt förtroende att genomföra pilotprojektetdirekt. Steven och Seco var alltid mycket direkta i förhållande till problemet och att föreslå en bättre lösning. De lovade inget som de inte kunde hålla, och de försökte inte bara sälja verktyg till oss. Istället hjälpte de oss att lösa det som var viktigt för Permedica.”

Matteo Foglietta, Manufacturing Transformation Manager i det italienska teamet från Seco Tools som arbetar med Permedica, tillägger: ”Vi kunde lösa spånproblem som var en stor utmaning för nattskiftet.

Permedica har alltså inte bara fått högre produktivitet i fråga om kortare arbetscykler, utan även ökad kapacitet för maskinen under natten i det obemannade skiftet.

Det är också tack vare den globala kompetensen från vår innovationshubb som vi kan erbjuda kunden, via den lokala och tekniska expertisen här i Italien.”

Federico Perego uppskattar att den här initiala framgången har bidragit till att öka Permedicas produktivitet med mer än 40 %. Nu pågår ytterligare initiativ, inklusive installation av verktygsautomater för att hjälpa till med lagerhantering.

”Hittills är vi mycket nöjda”, säger Federico. ”Det finns fortfarande pussel att lösa, men jag hoppas att vi kan fortsätta med den här fantastiska starten och uppnå viktiga saker tillsammans, för det finns mycket komplexitet i vår verksamhet, och vi behöver många resurser för att hantera den. Permedica reagerar på den hjälp som Seco tillhandahåller genom att lägga fler beställningar på verktyg, så det är en relation som båda parter vinner på.”

Han tillägger: ”Det här är bara är början på ett samarbete som vi skapar tillsammans, då vår avsikt är att utöka vår verksamhet så mycket som möjligt – det finns enorm potential för oss. Och för Seco är den medicinska sektorn där vi är verksamma ett av de strategiska områden där de vill växa. Jag tror att alla förutsättningar finns för ett långsiktigt partnersamarbete.”

https://www.secotools.com

28 | Tillverkning | Augusti 2023 17 MER INFORMATION
Permedica Produkter för höftskålar.
Nära samarbete mellan Federico Perego, Permedica och Matteo Foglietta, Seco Tools

SECO DRIVER TILLVERKNINGEN FRAMÅT MED SMART

PROGRAMVARA OCH ANVÄNDBAR

INFORMATION

Smart programvara banar väg för optimerad produktion och förbättrat beslutsfattande i en framtid som är snabb, kostnadseffektiv och hållbar. Digital teknik och smart programvara har redan förändrat bearbetningsindustrin med oöverträffad tillgång till användbara data för bättre resultat på kortare tid.

Med en mängd data som genereras från produktionsprocesser av alla slag måste verkstäder förstå hur de kan använda dessa data till sina fördelar. Nu kan progressiva tillverkare gå mot ännu större fördelar med programvara som uppfyller löftena från Industri 4.0.

Snabb åtkomst till produktdata

De senaste åren har visat bearbetningsindustrin att hållbar kontroll av kostnader är nyckeln till stabilitet och överlevnad, även i turbulenta ekonomiska tider. Samtidigt insåg branschen att det behövdes snabbare sätt att utveckla nya tekniker och verktyg som kan reagera på förändrade omständigheter. Smart programvara är nyckeln till att göra den här utvecklingen responsiv och effektiv. I vissa situationer kan tillverkare optimera bearbetnings- och produktionsprocesser med upp till fyrtio procent, vilket eliminerar vissa av de repetitiva manuella processerna.

Icke-digitaliserade processer tvingar produktionspersonalen att söka efter produktinformation manuellt, vilket slösar tid och kanske inte ger korrekta resultat. Med appen Seco Assistant kan produktionspersonalen enkelt skanna ett produktpaket eller verktyg, vilket är ett exempel på hur rutinuppgifter på verkstadsgolvet kan minskas. På så sätt kan de snabbt få relevant produktinformation eller beräkna skärdata och jämföra skärgeometrier och sorter från olika leverantörer.

28 | Tillverkning | Augusti 2023 18 MER INFORMATION METALLBEARBETNING

Smart lagerhållning

Det är inte ovanligt att trettio till sextio procentav verktygslagret är okontrollerat och far runt på verkstadsgolvet eller ansamlas av maskiner i onödigt stora mängder. Smart programvara, som lagerhanteringssystemet, kan hjälpa till att hantera det här problemet på ett mer kostnadseffektivt och säkert sätt.

Utöver fysisk flexibilitet är dess främsta fördel övervakningen av hur verktyg och utrustning används, samt ett ökat ansvarstagande hos personalen. Detta gör att lagerhanteringssystemen hjälper till att minska förberedelsetid som går till spillo på grund av felplacerade artiklar, och de håller reda på värdefulla verktyg och uppdragskritiska artiklar.

Mindre mänsklig inblandning i CAMprogrammeringen

I framtiden kommer smarta bearbetningstekniker troligen att tillåta identifiering av funktioner i komponenter, bygga snabb CAM-programmering och tillhandahålla NC-koder till maskiner, vilket sparar upp till åttio procent av tiden i teknikförberedelseområdet. Men på grund av den höga komplexiteten hos vissa komponenter, som turbinblad och strukturella delar, kommer mänsklig

intelligens och teknisk expertis fortfarande behövas. Tekniska tjänster från Seco kan hjälpa till med optimering

av nya eller befintliga komplexa bearbetningsprocesser och identifiering av luckor i CAM-programmeringen.

”I ett fabriksnätverk kan smart programvara eliminera onödiga material- och verktygslager, vilket kan sänka lagerkostnaderna med upp till tjugo procent”, säger Janardhan N., Engineering Services Solution Manager på Seco Tools. ”Med processer som är optimerade för effektivitet tack vare teknik som tar bort repetitiva manuella processer från produktionslinjen kan arbetsproduktiviteten stiga upp till trettio procent och driftstopp för maskinen minska med upp till femtio procent.”

www.secotools.com

28 | Tillverkning | Augusti 2023 19 MER INFORMATION

INNOVATIV TEKNOLOGI REVOLUTIONERAR 3D-MÄTNING

Kombinationen av Pulse Ranging Technology (PRT) och MEMS-teknik möjliggör högupplösta 3D-punktmoln.

Från industriell automation och autonoma fordon till vårdrobotar - att bemästra framtidens utmaningar kräver kraftfulla 3D-sensorer som fångar omgivningen snabbt, heltäckande och med millimeterprecision. En teknisk innovation från Pepperl+Fuchs, i samarbete med Fraunhofer Institute for Silicon Technology ISIT, möjliggör maximal precision och prestanda - samtidigt som den förblir mycket kostnadseffektiv.

För första gången kombineras nu högpresterande avståndsmätningsteknik med MEMS-teknik. Detta utgör grunden för den nya R3000 3D LiDAR/MEMS-sensorn, som kommer att presenteras som en produktstudie på Hannovermässan 2023.

Kombinerar fördelarna från två tekniker 3D-mätningen baseras på Pulse Ranging Technology (PRT), en skalbar avståndsmätningsmetod utvecklad av Pepperl+Fuchs, som kan anpassas till ett brett spektrum av krav. Baserat på över 250 000 utsända laserpulser per sekund mäts avstånd från några centimeter upp till flera hundra meter med millimeter noggrannhet utan störning från omgivningsljus eller annan påverkan från omgivande miljö.

PRT levererar snabba, exakta och pålitliga mätresultat. För att nå den tredje dimensionen kombinerar Pepperl+Fuchs för första gången PRT med ett mikro-elektromekaniskt system från Fraunhofer ISIT, som en del av produktstudien R3000: En liten, ekonomisk och mekaniskt robust MEMSspegel integreras i sensorn.

Genom rörelsen av det piezoelektriskt drivna elementet avleds den utsända laserstrålen i två axlar med 40° x 30°. Till skillnad från konventionella 3D-sensorer skapas inget pixelnät under mätningsprocessen. I stället använder R3000 en speciell liten ljuspunkt och sömlös skanning för att producera ultrahögupplösta 3D-punktmoln med exceptionella detaljer.

28 | Tillverkning | Augusti 2023 20 MER INFORMATION MÄTNING
R3000 3-D LiDAR/MEMS-sensorn.

Intuitiv drift tack vare intelligent användarvägledning För att göra kommunikationen mellan människa och maskin så enkel som möjligt är R3000 utrustad med ytterligare funktioner. Sensorn skapar inte bara ett 3D-punktmoln, utan också en överlagrad bild med intensitet, som kan visualisera scenen och därför underlätta programmering och drift. Dessutom kan varje mätpunkt visas med en synlig laserstråle. Den synkrona laserprojektorn tillåter att R3000 justeras exakt och utan extra verktyg, vilket säkerställer enkel idrifttagning. Detta möjliggör också interaktion mellan exempelvis användare och tjänsterobot.

Kraftfull 3D-mätning för framtidens automatisering Med sin innovativa teknologi kommer R3000 LiDAR/MEMSsensorn att gå i bräschen för en revolution att lösa komplexa automationsuppgifter. Exakta 3D-bilder av okända miljöer är avgörande för nästa generations autonoma körning – från förarlösa transportsystem inom industrin till automatiserad transport av patienter på ålderdoms- och vårdhem.

Kombinationen av PRT och MEMS gör att komplexa, dynamiska scener fångas i detalj i realtid. Detta skapar en omfattande databas för helt nya utvärderingar med hjälp av artificiell intelligens (AI)-verktyg. Den kompakta R3000 kommer att göra kostnadseffektiva 3D-mätningar med hög precision tillgängliga för ett stort antal applikationer.

I kombination med avancerade algoritmer driver sensorn utvecklingen inom området autonoma fordon och servicerobotik avsevärt framåt – inte bara inom tillverkningsindustrin, sjukhus eller vårdhem, utan inom livets alla områden.

www.pepperl-fuchs.com

28 | Tillverkning | Augusti 2023 21 MER INFORMATION
Med rörelsen från den integrerade MEMS-spegelen böjs laserstrålen i två axlar. Tack vare precis scanning skapas ultrahögupplösta 3D-punktmoln. Den kompakta och kostnadseffektiva R3000 möjliggör högpresterande 3D-mätning.

FORTSATT TILLVÄXT FÖR INDUSTRIELLT ETHERNET

OCH TRÅDLÖSA NÄTVERK - MARKNADSANDELAR FÖR

INDUSTRIELLA NÄTVERK 2023 ENLIGT HMS NETWORKS

HMS Networks gör varje år en analys av den industriella nätverksmarknaden för att få en uppskattning över nya anslutna noder inom fabriksautomation. Årets studie visar att den industriella nätverksmarknaden väntas växa med 7 % 2023.

Industriellt Ethernet uppvisar fortfarande den högsta tillväxten och står nu för 68 % av alla nyinstallerade noder (66 % förra året). Fältbussar sjunker till 24 % (27) medan trådlöst växer till en marknadsandel på 8 % (7% förra året). PROFINET och EtherNet/IP delar förstaplatsen i nätverksrankingen med 18 % marknadsandel följt av den starka utmanaren EtherCAT nu på 12%.

Varje år presenterar HMS Networks sin analys av den industriella globala nätverksmarknaden, med fokus på nyinstallerade noder inom fabriksautomation. Som en oberoende leverantör av lösningar inom Industriell ICT (Informations- och kommunikationsteknik), har HMS en betydande inblick i den industriella nätverksmarknaden. 2023-års studie inkluderar uppskattade marknadsandelar och tillväxttakt för Fieldbus-lösningar, industriellt Ethernet och trådlös teknik. I 2023-års studie konstaterar HMS att den industriella nätverksmarknaden fortsätter att växa och att den sammanlagda marknadstillväxten under 2023 förväntas bli +7 %, vilket bekräftar den fortsatta betydelsen av nätverksanslutning i fabriker.

Industriellt Ethernet växer stadigt

Med en tillväxt på 10 % fortsätter Industriellt Ethernet att ta marknadsandelar. Industriellt Ethernet står nu för 68 % av den globala marknaden för nyinstallerade noder inom fabriksautomation (jämfört med 66 % förra året).

28 | Tillverkning | Augusti 2023 22 MER INFORMATION FÖRETAG

Striden mellan PROFINET och EtherNet/IP fortsätter, och de leder nätverksrankningen med 18 % marknadsandel vardera, men EtherCAT fortsätter också att växa starkt och är nu på en tredje plats med 12 % marknadsandel.

Fieldbus minskar igen

Förra årets tillväxt för fältbussar visade sig vara tillfällig, eftersom antalet nya fältbuss-installationer minskar med -5 % under 2023. PROFIBUS leder fältbuss-rankingen med 6% marknadsandel - men marginalen är liten, Modbus-RTU ligger strax under på 5%.

Tillsammans står Fieldbus-segmentet för 24 % (27) av marknaden 2023. Även om antalet nya fältbuss-noder minskar kommer många enheter, maskiner och fabriker fortfarande att förlita sig på välfungerande och beprövade Fieldbus-lösningar i många år framöver.

Trådlöst växer snabbast

Den trådlösa tillväxten accelererar till +22% 2023, då fler trådlösa nätverkslösningar införs i fabriksautomation. Typiska användningsområden är kabelersättning, trådlös maskinåtkomst och uppkopplingar till mobila industrienheter.

Industriella nätverk är nyckeln till produktivitet och hållbarhet inom tillverkningsindustri

“Solida industriella nätverksanslutningar är nyckeln till att uppnå den driftstid som krävs för att nå produktivitets- och hållbarhetsmål inom fabriksautomation”, säger Magnus Jansson, produkt- och marknadstchef på HMS Networks, inom affärsenheten Anybus. ”Kvalitet, säkerhet och möjligheten att få insikter genom enhets- och maskindata, är viktiga drivkrafter som vi ser för den fortsatta expansionen av industriella nätverk.”

Regionala nätverksvariationer EtherNet/IP, PROFINET och EtherCAT är dominerande i Europa och Mellanöstern, där även PROFIBUS och ModbusTCP klättrar stadigt uppåt. Den amerikanska marknaden domineras av EtherNet/IP, EtherCAT utvecklas starkt och tar marknadsandelar. PROFINET leder en fragmenterad asiatisk marknad, följt av EtherNet/IP och starka utmanare som CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS och Modbus (RTU/TCP).

Studiens omfattning

Studien innehåller HMS:s uppskattning för 2023, baserat på antalet nya installerade noder inom fabriksautomation. En nod definieras som en maskin eller enhet ansluten till ett industrifältnätverk. Siffrorna representerar HMS samlade lägesbild, baserat på inblickar från kollegor i branschen, vår egen försäljningsstatistik och samt helhetsbild av marknaden.

https://www.hms-networks.com/

28 | Tillverkning | Augusti 2023 23 MER INFORMATION

AGGREKO INVESTERAR 150 MILJONER PUND I SIN

EUROPEISKA FLOTTA UNDER 2022-23

Efter tillkännagivandet av One Europe-strategin i slutet av förra året har Aggreko, en global leverantör av modulär kraft, temperaturkontroll och energilösningar, bekräftat en investering på 150 miljoner pund i sin europeiska flotta i år.

Merparten av investeringen kretsar kring verksamhetens pågående Greener Upgradesportfölj som består av nya pannor, steg-Vgeneratorer, batterier och kylare.

Greener Upgrades är Aggrekos sätt att hjälpa företag att välja de mest effektiva och hållbara lösningarna för att möta sina nettonollambitioner. Det är en portfölj av nyare teknologier och lösningar som sänker koldioxidutsläpp, NOx och ger bränslebesparingar.

Den nya flottan är tillgänglig från Aggrekos depåer över hela Europa och har strategiskt placerats ut för att täcka lokala utmaningar och ge flexibilitet i försörjningskedjorna. I regionerna inkluderas Benelux, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.

Aggreko har samarbeten, konsulterar och levererar till olika branscher över hela världen, exempelvis datacenter, tillverkningsindustri, petrokemi och anläggningsindustri. Enligt branschexperter har beslutsfattare inom dessa sektorer allt svårare att balansera hållbarhet med lönsamhet. Greener Upgrades är utformad för att förenkla beslutsprocessen så att företag kan göra små förändringar som ger stor skillnad. Det kan vara allt från att ersätta en 200 kVA generator för en mindre med batteri till mycket

större decentraliserade energiprojekt som använder load on demand-konfigurationer för att förbättra effektiviteten.

Aine Finlayson, Director of Product Management and Manufacturing, kommenterar: “Greener Upgrades har varit ett ordentligt steg framåt för våra kunder och företag i Storbritannien, men det finns fortfarande så mycket mer att uppnå tillsammans. Vi har sett en fundamental förändring av karaktären på våra inkommande förfrågningar på sistone, med fler människor som vill minimera sina risker, minska löpande kostnader och samtidigt uppfylla hållbarhetsmålen. Vår verksamhetsmodell är strukturerad för att självfallet svara upp till dessa utmaningar, men viktigast av allt – det fortsätter att vara enkelt för energibeslutsfattare att fatta rätt beslut i en tid av extrem komplexitet”.

https://www.aggreko.com/en-gb/solutions/greenerupgrades

28 | Tillverkning | Augusti 2023 24 MER INFORMATION FÖRETAG

HMS NETWORKS PRESENTERAR NYA EWON

FJÄRRLÖSNINGAR DÄR HÅRDVARA MÖTER MJUKVARA

HMS Networks utökar nu sitt erbjudande av lösningar för fjärranslutning genom att presentera de nyligen förvärvade mjukvarulösningarna WEBfactory i4connected och i4scada under varumärket Ewon®

Det nya erbjudandet ger maskinbyggare och deras kunder en komplett IIoT-lösning som samlar in data från maskiner och presenterar dem i ett lättanvänt webbgränssnitt.

Ewon-erbjudandet från HMS Networks är världens mest använda lösningar för fjärranslutning. Den möjliggör säker fjärråtkomst, datainsamling och effektivt underhåll av maskiner.

Med de nya i4-webbsidorna kommer maskinbyggare och deras kunder att kunna visualisera data från uppkopplade maskiner i ett webbgränssnitt som kan användas för att ta bättre beslut, få bättre överblick  och förbättra service – samtidigt som man minimerar riskerna för kostsamma maskin- och systemavbrott.

Så fungerar det

Så snart en Ewon-gateway – Flexy eller Netbiter – har installerats på en maskin, kan Ewon i4connecteds programvara börja jobba. i4connected samlar in data från Ewon-gateways och presenterar den för användaren i ett lättförståeligt grafiskt användargränssnitt.

Komplexa industriella processer visas på ett enkelt sätt, som gör det möjligt för användaren att säkert ansluta och hämta data från anläggningar, byggnader, maskiner, utrustning och sensorer. I i4connected kan data visualiseras och analyseras i realtid, vilket hjälper användaren att fatta datadrivna beslut och utföra underhåll. Dessutom kan fabriksägare och systemintegratörer med Ewon i4scada dra nytta av en helt webbaserad SCADA-programvara som förbättrar effektiviteten i industriella processer på plats i realtid. i4scada möjliggör datadrivna beslut för bättre produktivitet och kostnadsoptimering.

“Vi kombinerar nu våra Ewon-gateways Flexy och Netbiter med den senaste i4connected programvaran. Maskinbyggare och deras kunder kommer enkelt att kunna visualisera värdefulla data från sina maskiner för att förbättra drifteffektiviteten och minska kostnaderna. HMS står för “Hardware Meets Software” och den här integrationen är ett perfekt exempel på detta”, säger Alexander Hess, General Manager för HMS Networks affärsområde Ewon.

https://www.hms-networks.com/products-solutions/ewonby-hms-networks

28 | Tillverkning | Augusti 2023 25 MER INFORMATION INDUSTRIELL KOMMUNIKATION

FUNCTIONAL SAFETY OVER ETHERCAT MED IXXAT SAFE T100/FSOE

HMS Networks släpper nu en ny version av Ixxat SafeT100-modulen som låter användare implementera säker I/O för FSoE - Functional Safety over EtherCAT. Den tidigare versionen var tillgänglig för PROFIsafe och CIP Safety medan den nya versionen stödjer Functional Safety over EtherCAT enligt ETG 5100 V1.2.0.

Ixxat Safe T100 är en säkerhetslösning som tillåter att enhetstillverkare och maskintillverkare implementerar konfigurerbara, säkra I/Os i applikationer upp till SIL 3 och PLe Cat.4. Ixxat Safe T100 är utformad för att fungera med Anybus CompactCom, även den från HMS Networks.

Medan Anybus CompactCom hanterar den vanliga ickesäkra kommunikationen med EtherCAT-nätverket hanterar Safe T100 den säkra kommunikationen, i detta fall över FSoE.

Tack vare implementeringen av det safety och applikationslagret i Ixxat Safe T100, får enhetstillverkare och maskinbyggare ett enkelt sätt att lägga till funktionell säkerhetskapacitet i sin utrustning. En typisk applikation för Ixxat Safe T100 är en nödstoppsfunktion för automationsutrustning som t.ex drivenheter, robotar eller processkontrollenheter.

Förcertifierad och överensstämmelsetestad lösning

Ixxat Safe T100 är förcertifierad av TÜV Rheinland, och FSoEstandarden ETG 5100 V1.2.0 har bekräftats i ETG:s testlabb. Detta gör att användare kan dra nytta av avsevärt kortare utvecklingstid, minskade kostnader och risk vid realisering av säkra enheter och system.

Eftersom Ixxat SafeT100 fungerar tillsammans med Anybus CompactCom kan slutanvändaren dra nytta av en enhet eller maskin som ger både säkra och osäkra funktioner via ett enda kommunikationsinterface. Detta förenklar konfiguration och projektering av det övergripande industriella automationssystemet.

Tekniska egenskaper

Ixxat Safe T100-modulen har tre tvåkanalsingångar som kan upptäcka externa kabelfel, samt en tvåkanalsutgång. Ingångarna och utgångarna arbetar alla med 24 V-signaler.

Alla service- och processdatagränssnitt som krävs för FSoE i EtherCAT-lagret är tillgängliga i Anybus CompactCom-

28 | Tillverkning | Augusti 2023 26 MER INFORMATION INDUSTRIELL KOMMUNIKATION

modulen, exemplevis styrning av nätverket och statusLED, eller överföring av säker konfigurationsdata. Som en extra säkerhetsfunktion är gränssnittet mellan Anybus CompactCom-modulen och Ixxat Safe T100/FSoE galvaniskt isolerad. Exempel på andra interna säkerhetsfunktioner är integrerad temperaturövervakning och avstängning till säkerhetsläge samt kanalgranulär felsignalering och felhantering.

Ett skalbart koncept för FSoE, PROFIsafe och CIP Safety

Den interna kommunikationen mellan Anybus CompactCom och Ixxat Safe T100 görs enligt “black-channel”-principen. Tack vare denna rena separation mellan säkra och icke-säkra kommunikationslager är det möjligt för kunder att stödja alla de tre stora säkerhetsprotokollen - FSoE, PROFIsafe och CIP Safety - med bara en hårdvarudesign, vilket ger en ökad skalbarhet och effektivitet till lösningen.

Skräddarsydd implementering eller OEM-lösningar

Tack vare de omfattande implementeringsriktlinjerna och användardokumentationen kan Safe T100-modulen implementeras av enhetstillverkare och maskintillverkare själva. Men HMS erbjuder även supporttjänster för implementering, samt porterings- och certifiering.

För specifika krav gällande t.ex. formfaktor, pluggar eller antal I/O, kan HMS utveckla kundspecifika versioner av Ixxat Safe T100.

Mer Ixxat Safe

För applikationer där det inte är möjligt att integrera Safe T100 - t.ex. på grund av begränsat utrymme för säkra omkodare, eller när befintlig säkerhetshårdvara begränsar designflexibiliteten erbjuder HMS även protokollstackar för Functional Safety over EtherCAT (FSoE), CIP Safety over EtherNet/IP och CIP Safety over Sercos, alla förcertifierade av TÜV.

www.ixxat.com/safe

28 | Tillverkning | Augusti 2023 27 MER INFORMATION

NÄTVERKSANSLUTNING I AUTOMATISERADE CONTAINERHAMNAR

BTG i Holland behövde en lösning för att få sitt positioneringsmätsystem att skicka realtidsdata över olika industriella nätverk. När de hittade Anybus från HMS Networks blev det början på ett långt partnerskap.

Internationell sjöfart är beroende av högpresterande kranar för att flytta containerlast snabbt och säkert från fartyg till land. BTG är specialiserat på att utveckla, tillverka och installera positioneringsmätningssystem för automatiserade containerhamnar. Deras sensorer gör det möjligt för kranar att flytta last från fartyg till autonoma fordon (AGVer). För det krävs en nätverkslösning som är både komplex och krävande.

Kranarna och de autonoma fordonen använder ofta olika industriella nätverk, men behöver samtidigt kunna överföra realtidsdata i tuffa miljöer. Det är där Anybus kommer in. Anybus tar hand om nätverkskommunikationen och BTG kan fortsätta att fokusera på positionsmätningssystemen. Tillsammans bidrar de till att öka effektiviteten i automatiserade containerhamnar.

Om BTG

BTG är ett holländskt företag specialiserat på positionsmätningssystem som används i alla slags kranar och fordon i automatiserade containerterminaler. BTG har över 25 års erfarenhet och är finns i stora automatiserade containerhamnar runt om i världen.

En av BTG:s huvudprodukter är mätsystemet IRM400serien. Det är designat för att kunna kontrollera svängningar, snedställningar och lutningar för att ge exakt positionskontroll för kranen och dess dyrbara last. IRM400serien kan konfigureras för många olika typer och storlekar av kranar. Systemet består av en infraröd sändare och en mottagarenhet. Sändaren är monterad på kranen medan mottagaren sitter vinkelrätt ovanför sändaren. Systemet

28 | Tillverkning | Augusti 2023 28 MER INFORMATION INDUSTRIELL KOMMUNIKATION

mäter konstant lastens svängningsvinkel under lyftet i alla riktningar.

För att klara av dynamisk kontroll av laster på flera ton som färdas i tre dimensioner i höga hastigheter krävs att data samlas in från flera källor i realtid och bearbetas omedelbart så att den exakta positionen och hastigheten alltid är känd och vid behov kan justeras.

”Vi har stor erfarenhet och kunskap inom positionsmätningssystem i tuffa industrimiljöer, men vi är inte experter på industriella nätverk”, säger Daan Potters, operativ chef på BTG. ”Därför vände vi oss till HMS och Anybuslösningarna”.

Nätverkskrav

BTG krävde en nätverksteknik som kunde integreras in i IRM-sensorn, för att sensorn ska kunna kommunicera över PROFIBUS-, PROFINET- och CANopen-nätverk. Eftersom BTG är ett globalt företag och olika nätverk är dominerande i olika delar av världen behövde BTG också möjligheten att enkelt täcka fler nätverk i framtiden. Nätverkslösningen behövde också vara kompatibel med äldre utrustning, tillräckligt tålig för att hantera marina miljöer och tillräckligt snabb för att hantera datakommunikation i realtid.

Anybus CompactCom

Valfritt nätverk

Anybus från HMS Networks är ett varumärke som specialiserat sig på att ansluta industriella enheter till alla större industriella nätverk. Det finns en CompactComprodukt för integration till alla större Fieldbus eller industriella Ethernet-nätverk, inklusive PROFIBUS-, PROFINET- och CANopen-nätverk.

Integrerad design

CompactCom är integrerad i den kundens produkt, i detta exempel i sensorns mottagare. Integrerad design ger flera fördelar. Det är enkelt att installera och minskar därför tiden att få ut nya produkter på marknaden. Det är även möjligt att återanvända äldre utrustning, vilket gör det möjligt för BTG att eftermontera ny elektronisk styrning till befintliga kranar. CompactCom finns även i IP67-klassad kapsling, vilket säkerställer att utrustningen kan hantera de svåra förhållanden som finns i marina miljöer.

Realtidskommunikation

Anybus CompactCom är ett högpresterande system som klarar överföring av data även i de mesta krävande synkroniserade rörelseapplikationerna - upp till 1448 byte processdata i varje riktning.

»Vi valde CompactCom B40, och vi är glada att vi gjorde det”, avslutar Daan Potters. “CompactCom

Anybus CompactCom B40 löste vår nätverkskommunikation och stödjer realtidskommunikation, vilket är nödvändigt i positionsmätningssystem. HMS gav också utmärkt support för att hjälpa oss att implementera CompactCom B40 så snabbt som möjligt.”

www.btg-positioning-systems.com

www.anybus.com

28 | Tillverkning | Augusti 2023 29 MER INFORMATION
BTG:s IRM system för mätning genom sensorer består av en sändare och en mottagare. Anybus CompactCom B40 integrerades i mottagaren.

ANSLUT ROBOTTILLBEHÖR TILL VALFRITT INDUSTRIELLT NÄTVERK

Robotar behöver tillbehör för att fungera effektivt. Men hur ansluter man enklast dessa till olika fabriknätverk? Det enklaste sättet är att använda HMS Networks färdiga Anybus-produkter, vilket robottillbehörstillverkaren RSP upptäckte.

RSP är specialiserade på att utveckla, tillverka och installera efterfrågade robottillbehör. När RSP började utveckla ett nytt sortiment av verktygsväxlare var ett krav att kunna tillhandahålla en verktygsväxlare som kan kommunicera på valfritt fabriksnätverk. Men att utveckla den nätverksteknik som krävdes är en komplicerad uppgift, utanför RSP:s expertis.

Lyckligtvis hittade RSP HMS:s Anybus-lösningar. HMS hjälpte till att integrera ett Anybus kommunikationsgränssnitt som möjliggjorde för verktygsväxlaren att ansluta alla större nätverk så att RSP kunde fortsätta fokusera på att göra tillbehör till robotar.

Robot System Products

Robot System Products (RSP) är specialister på att tillverka tillbehör till robotar, som används i fabriker över hela världen.

”Vår styrka ligger i den specialistkunskap som vi samlat på oss från att ha arbetat med industriell robotteknik i snart 20 år”, säger Henrik Hofström, marknadschef på RSP.

”Specialkunskaperna gör det möjligt för oss att tillverka robusta, mångsidiga industrirobottillbehör som hjälper våra kunder att förbättra robotens flexibilitet och öka produktiviteten”.

Ett av RSP:s största produktområden är verktygsväxlare. En verktygsväxlare ihopkopplad med en robot gör det snabbt och säkert att byta verktyg.

28 | Tillverkning | Augusti 2023 30 MER INFORMATION INDUSTRIELL KOMMUNIKATION

Utmaningen

Kraven på en smart och uppkopplad industri påverkar varje steg i automationsprocessen. När RSP utvecklade sin Moduflex-serie, en ny serie verktygsväxlare speciellt utvecklad för att klara höga laster, behövde de tillhandahålla en modern verktygsväxlare som samtidigt kunde ansluta till olika automationsnätverk.

Men att utveckla den nätverksteknik som krävs är ingen lätt uppgift och inte heller det som gjort RSP till en global marknadsledare.

”Vi är experter på robotik, inte industriella nätverk”, förklarar Mats Thunell, senior ingenjör på RSP.

“Vi vill fortsätta fokusera på robotik, och inte lägga tid och pengar på att själva utveckla en egen nätverkslösning - det ligger utanför vårt kunskapsområde. Som tur var hittade vi en bra lösning med Anybus, där båda företagen kan fokusera på det som de är bra på – robotik för vår del och nätverksteknik för Anybus”.

RSP:s nätverkskrav

Eftersom robotarna rör sig fritt inom fabriken krävs det att robottillbehören är trådlösa och så kompakta som möjligt.

För att bibehålla verktygsväxlarens kompakta form valde RSP att bädda in nätverkstekniken i verktygsväxlaren. RSP behövde också ett datakommunikationsgränssnitt som möjliggjorde enkel och pålitlig anslutning till alla fabrikssystem, oavsett nätverksprotokoll.

Anybus CompactCom

Anybus CompactCom matchade alla nätverkskrav.

Integrerad design

För att behålla verktygsväxlarens kompakta storlek och undvika extra kabeldragning valde RSP att använda Anybus CompactCom B40. Anybus CompactCom B40 monteras på verktygsväxlarens kretskort (PCB).

Valfritt nätverk

Det finns en Anybus CompactCom för alla större fältbussar och industriella Ethernetnätverk, och det är lätt att byta ut en CompactCom mot en annan, vilket gör att RSPs produkter kan ansluta till vilket fabrikssystem som helst, oavsett nätverksprotokoll. Som Henrik Hofström konstaterar öppnar detta möjligheten att expandera till nya marknader.

”Vi började med PROFINET, men vi kan rikta in oss på nya marknader eftersom det finns en Anybus CompactCom för alla större nätverk”.

Enkelt och pålitligt

Anybus CompactCom är förberedd och enkel att installera, vilket minskar tiden att komma ut på marknaden med nya produkter. Den prisbelönta industriella nätverksprocessorn Anybus NP40 säkerställer att CompactCom möter de högst ställda kraven på prestanda, tillförlitlighet och säkerhet.

”Vi skulle inte ha kunnat utveckla Moduflex-serien så enkelt utan Anybus CompactCom”, avslutar Henrik Hofström. ”Anybus CompactCom är en fantastisk produkt. Den ger pålitlig industriell nätverkskommunikation och är lätt att använda”.

www.anybus.com

www.robotsystemproducts.com

28 | Tillverkning | Augusti 2023 31 MER INFORMATION
Moduflex verktygsväxlare är ihopkopplad med roboten och möjliggör snabba och säkra verktygsbyten. Henrik Hofström, RSP, och Samuel Alexandersson, HMS.

HMS NETWORKS LANSERAR EWON TALK2M VISUALIZATION

SOM GÖR DET MÖJLIGT FÖR MASKINBYGGARE ATT ENKELT

UPPTÄCKA PROBLEM OCH FÖRBÄTTRA EFFEKTIVITET

I och med detta erbjuder HMS en färdig IoT-lösning som underlättar och förbättrar beslutsprocesser relaterade till maskiner.

Med Talk2M Visualization får maskinbyggare ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att visualisera maskindata och få tillgång till dashboards med historiska data - även aviseringar och rapporter.

Högre krav på maskinbyggare Industrimaskiner måste servas och underhållas under hela sin livslängd, men underhåll är dyrt och kundernas förväntningar på support ökar samtidigt som nertid blivit oacceptabelt bland maskinanvändare. Dessutom behöver servicetekniker hantera ett större antal maskiner. För att fortsätta vara konkurrenskraftiga måste maskinbyggare även ständigt förbättra maskinerna.

Nyckeln till att dra nytta av vinsten från en ökande kundbas - utan att öka kostnaderna - är att skaffa sig full insikt i maskinens prestanda och status. Genom att visualisera data från maskinerna, får både maskinbyggare och servicetekniker den information de behöver för att förbättra supporten och kunna fatta bättre beslut.

Ny visualiseringsfunktion

Den nya visualiseringsfunktionen i Ewon Talk2M gör det möjligt för maskinbyggare att enkelt visualisera maskindata för att studera trender, skapa dashboards, ställa in larm och ge användarkontrollerad tillgång. Maskindatan samlas in av en Ewon Flexy-gateway, som i sin tur är ansluten till den beprövade och pålitliga industriella molnlösningen Ewon

28 | Tillverkning | Augusti 2023 32 MER INFORMATION INDUSTRIELL KOMMUNIKATION

Den nya visualiseringsfunktionen är tillgänglig utan extra kostnad, för alla användare av Talk2M Pro.

Talk2M. Idag finns fler än 400 000 maskiner som redan är anslutna via Talk 2M.

“Med den nya visualiseringsfunktionen får maskinbyggare modern, säker och komplett supportlösning, även om de har en liten verksamhet”, säger Sébastien Thinnes, produktoch marknadschef på HMS Networks Business Unit Ewon.

https://www.ewon.biz/home

28 | Tillverkning | Augusti 2023 33 MER INFORMATION

CASE CONSTRUCTION EQUIPMENT LANSERAR NYA ELSPAKAR FÖR C-SERIENS VÄGHYVLAR

CASE lanserar de nya joystickspakarna för väghyvlarna 836C och 856C. Den nya joystickkontrollen ger förbättrad hyvelbladskontroll, tillsammans med en rad styruppgraderingar i tillägg till de redan fantastiska egenskaperna hos väghyveln.

Fördelar är bland annat:

• minskad ansträngning och hög precision tack vare den nya elhydrauliska joystickkontrollen.

• ökad produktivitet och effektivitet tack vare Dual Powersystemet, automatisk växling och krypläge.

• Bästa förarkomfort och kontrollerbarhet tack vare optimerad kontroll av hyvelbladet och en omdesignad sidokonsol.

• uppfyller steg V-emissionsstandarden, tack vare efterbehandlingssystem genom selektiv katalytisk reduktion (SCRoF).

• Ökad säkerhet, tack vare backkamera som minskar behovet för föraren vända sig om under arbetet.

Joystickkontroll

Den elhydrauliska joystickkontrollen tar manövreringen och kontrollen av hyvelbladet till en ny nivå. Elhydraulspakarna är inbyggda i multijusterbara armstöd på varje sida om förarstolen.

Varje joystick är utrustad med flera rullbrytare och tryckknappar som används till att styra arbetshydraulik och styrfunktioner. Den omdesignade sidokonsolen innehåller ytterligare brytare som föraren kan anpassas efter förarens önskemål.

Föraren styr maskinen med hjälp av den vänstra joysticken. Alla styrkommandon, så som att vrida framhjulen, ställa in ramstyrning och lutning, är tillgängliga via joysticken. Den nya RTC-funktionen gör att föraren med ett knapptryck kan återställa alla styrkommandon till ursprungsläge. Det gör att föraren kan styra maskinen och alla funktioner utan att behöva släppa händerna från joystickarna, vilket minskar ansträngningen för föraren och ökar produktiviteten.

När Comfort Steering-funktionen är aktiverad minskar antalet rattvarv för att vända maskinen helt om, vilket

28 | Tillverkning | Augusti 2023 34 MER INFORMATION ANLÄGGNINGSARBETE - OFF-HIGHWAY

både göra det bekvämare att göra U-sväng med bara en liten vridning på ratten och förbättrar finkontrollen av rattsyrningen.

Combined steering samlar de olika styrkommandona till en och samma kontrollfunktion. När funktionen är aktiverad samverkar framhjulsstyrning, ramstyrning och hjullutning automatiskt när föraren vrider på ratten eller drar i spakarna. Detta ger föraren möjlighet att klara smala svängar utan att behöva ställa in varje styrkommando individuellt.

Med TwinLift har förarna dessutom möjlighet att styra båda lyftcylindrarna genom att bara använda den högra joysticken. TwinLift gör det lättare för föraren att korrigera bladets position utan att behöva använda båda spakarna.

Funktionen underlättar när föraren arbetar på större ytor genom att återpositionera bladet i rätt läge efter varje vändning, efter att föraren lyft upp det genom en enkel rörelse med joysticken.

Dual Power

C-seriens väghyvlar från CASE drivs av de senaste 6,7-liters sexcylindriga dieselmotorerna från FPT.

Motorerna använder sig av Hi-e-SCR2-teknologi, vilket innebär ett underhållsfritt efterbehandlingssystem som använder sig av en dieseloxidationskatalysator (DOC) och selektiv katalytisk reduktion (SCRoF) för att uppfylla de europeiska steg V-kraven.

Detta kombinerade system skapar ett kompakt motorrum, där avgastemperaturen vid normal drift är i genomsnitt 200°C lägre än vid användning av ett traditionellt partikelfilter.

Motorerna är speciellt anpassade för väghyvlar, med snabbt vridmoment är ett krav för att kunna upprätthålla höga produktivitetsnivåer. Dual Power-systemet ger ökad motoreffekt

från fjärde till sjätte växeln. För modellerna 836C och 836C AWD ger motorn 102kW (138 hk) i första till tredje växeln för att öka till 115 kW (156 hk) på fjärde till sjätte växeln. För de större modellerna 856C och

856C AWD ger motorn 129kW (173hk) på första till tredje växeln och ökar sedan till 142kW (190hk) på fjärde till sjätte växeln.

Kraften överförs genom en Ergopower powershiftväxellåda med sex växlar framåt och tre växlar bakåt.

Automatisk växling optimerar maskinens prestanda och lämnar föraren fri att koncentrera sig på justering och schaktarbete. En no-stall momentomvandlare och 100 % automatisk differentialspärr säkerställer maximal dragkraft i alla driftsförhållanden. Fyrhjulsdrivna modeller har också ett krypläge, vilket gör att föraren kan ställa in hastigheten framåt nästan helt oberoende av motorvarvtal. Detta gör att väghyveln även kan användas för packningsarbeten, vilket ökar effektiviteten och minskar kostnaden för kunden genom att färre maskin behövs i maskinparken för att klara av jobbet.

Både 4WD och 6WD-modeller kan utrustas med valfria 24-tumsdäck, anpassade efter exempelvis ojämnheter eller där låga stöteffekter krävs.

Nyskapande teknologi CASE bladdesign maximerar manövrerbarheten, med en rullmonterad, inkapslad lågfriktionssvängkrans som ger stötfritt vridmoment. Designen resulterar i färre smörjpunkter, vilket minskar underhållstiden och eliminerar behovet av periodiskt utbyte av slitinsatser – vilket totalt sett ger besparingar för kunden.

En A-formad ram eliminerar praktiskt taget sidospänningar i förskjuten positionering och kan ställas in hydrauliskt i fem olika lägen. Föraren kan rotera bladet mer än 90° åt varje håll utan mekaniska störningar. Ett blad med oändligt variabel radie minskar dragkraften och förbättrar hur materialet förflyttas vid finkänsligt arbete.

Alla C-seriens CASE väghyvlar kan utrustas från fabrik förberedda för de vanligaste styrsystemen. Väghyveln levereras till kunden i ett plug-and-playutförande, vilket möjliggör snabb installation av 2D och 3D-maskinstyrningssystem. Automatiska bladkontrollsystem gör att även mer oerfarna förare kan uppnå högre produktivitet och mer konstant produktion.

Förarkomfort

Maskinerna har en bakmonterad ROPS/FOPS-godkänd hytt med låg profil, luftfjädrat säte med värme som ger klassens bästa nivåer av förarkomfort och sikt, samtidigt som maskinens totala höjd förblir låg för att undvika transportproblem. Breda rutor med tonat glas ger en utmärkt sikt runt maskinerna, med full översikt av schaktbladet för den sittande föraren. Backkamera ger ökad säkerhet när maskinen backas, vilket minskar behovet av ständigt vända sig om för föraren under arbetet.

28 | Tillverkning | Augusti 2023 35 MER INFORMATION

Ökad drifttid och trygghet hos kunderna med CASE® Service Solutions

För att ytterligare öka produktiviteten, lönsamheten och drifttiden för de uppdaterade 836C och 856C erbjuder CASE en rad uppkopplade och icke-uppkopplade eftermarknadstjänster, CASE Service Solutions, som stödjer kundernas erfarenheter av CASE-utrustning.

Det kompletta fleet managementverktyget CASE SiteWatchTM möjliggör geografisk lokalisering av maskinerna, ökad säkerhet genom geofences och varningar om obehörig användning av maskinen samt flexibel rapportering. Rapporteringen innehåller en rad nyckeltalsindikatorer (KPI:er) såsom bränsleförbrukning, utnyttjandegrad, maskintimmar och tomgångstid - vilket gör att produktivitet och lönsamhet enkelt kan övervakas och optimeras. Uppgifterna är lättillgängliga via en portal.

CASE SiteConnect förbättrar telemetridatan som CASE:s Uptime Center-team använder för att ge återförsäljare viktig information och varningar utifrån maskinens prestanda.

Återförsäljarna kan då genom fjärråtkomst snabbt vidta korrigerande åtgärder för att minimera stillestånd för kunden. Detta gör det möjligt för återförsäljaren att vara mer proaktiv i sitt arbete med att hantera kundernas maskiner och öka deras drifttid. Både SiteWatch och SiteConnect är tillval på båda de uppdaterade väghyvelmodellerna.

Större sinnesro med CASE Care, CASE Protect och CASE Fluid Analysis.

CASE Care är ett planerat standardunderhållsprogram med originaldelar och smörjmedel. Programmet hjälper CASE:s omfattande återförsäljarnätverk med support, logistik och teknisk expertis. CASE Protect är ett utökat garantiprogram och CASE Fluid Analysis syftar till att förebygga stora fel, optimera tillförlitlighet och förlänga livslängden på maskinerna.

Snabba specifikationer

836C – 836C AWD

Arbetsvikt: 11,701-12,800kg

Motor: FPT Hi-eSCR2 Stage V

Effekt: 102/115kW Dual Power

Schaktbladets bredd: 2,440/3,050/3,355mm

856C – 856C AWD

Arbetsvikt: 14 976-16 650 kg

Motor: FPT Hi-eSCR2 Stage V

Effekt: 129/142kW Dual Power

Schaktbladets bredd: 3,350/3,665/3,960mm

https://www.casece.com/

28 | Tillverkning | Augusti 2023 36 MER INFORMATION

NY FÖRSÄLJNINGSCHEF FÖR CASE I EUROPA

CASE Construction Equipment har utsett Graziano Cassinelli till ny försäljningschef för varumärkena in Construction i Europa på CNH Industrial. Han har sedan tidigare även ansvar för CE:s globala uthyrning och begagnat-verksamhet.

Cassinelli kommer in med stor kunskap och erfarenhet i sin roll, vilket ska stärka återförsäljarverksamheten.

Han har arbetat i ledande befattningar för ett antal ledande tillverkare av entreprenadmaskiner i både Europa och Fjärran Östern och har även utvecklat och drivit avdelningar för uthyrning och begagnad utrustning.

Han tar över i sin nya roll efter Nicola D`Arpino som går vidare inom företaget till en ny befattning.

https://www.casece.com/en/europe

28 | Tillverkning | Augusti 2023 37 ANLÄGGNINGSARBETE - OFF-HIGHWAY

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.