Technologie & industrie | 01 - Oktober 2018

Page 1

01 | O K TO B E R 2 0 1 8

TECHNOLOGIE

&Â industrie

HET INDUSTRIETIJDSCHRIFT VOOR DE BENELUX

BRADY NIEUW LABEL BEVESTIGT SUCCESVOLLE STERILISATIE

6 NORD NORDAC BASE: ROBUUSTE FREQUENTIEREGELAAR VOOR PROCESTECHNIEK

16 LEROY-SOMER VERNIEUWT HAAR PROGRAMMA MOTORREDUCTOREN

38

TOSHIBA LANCEERT DE NIEUWE R32 SUPER DIGITAL INVERTER BUITENDELEN TOPPRESTATIES IN EFFICIENCY EN COMFORT

46


01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

HET INDUSTRIETIJDSCHRIFT VOOR DE BENELUX

SECO TOOLS

BRADY

SOUTHCO

4

6

7

SECO TOOLS

HMS

HAIMER

8

9

10

SECO TOOLS

FBM

NORD

12

13

14

STEUTE

NORD

15

16

PEPPERL +FUCHS FACTORY AUTOMATION

20

CONTROL TECHNIQUES

18

BALLUFF

FLIR

21

22

FAULHABER

INTERROLL

SEEQ

24

26

28

ADVERTEERDERS: FAULHABER 5

www.technologieenindustrie.com


NELSON AUTOMOTIVE

NSK

30

INTERROLL

34

32 LEROY-SOMER NIDEC

EPLAN

36

42

40

38 PEPPERL +FUCHS FACTORY AUTOMATION

CIAT

BRITISH STEEL

PYROGUARD

45

44 TOSHIBA

46

ARC INFORMATIQUE

48

CARRIER

50

Contact: Joost VAN DER SLUIS Hoofdredacteur: info@technologieenindustrie.com Stuur uw persberichten naar: info@technologieenindustrie.com Om Technologieenindustrie magazine gratis te ontvangen, kunt u zich online inschrijven via www.technologieenindustrie.com Technologieenindustrie is het Nederlandstalige magazine voor engineers, dat wordt uitgegeven door INDUPORTALS MEDIA PUBLISHING. Het bevat het laatste product- en bedrijfsnieuws over industriële markten. Technologieenindustrie redigeert haar artikelen met de grootste zorgvuldigheid, maar kan de juistheid van de informatie in de artikelen niet garanderen. Onze teams wijzen elke verantwoordelijkheid af voor de inhoud van dit medium of het gebruik ervan.

INDUPORTALS

MEDIA PUBLISHING


NIEUWS

SECO MASTER CLASS APPLIED METAL CUTTING PHYSICS Seco Tools Benelux organiseert voor de eerste keer in Benelux een unieke en inspirerende Master Class ‘Applied metal cutting Physics’.

D

eze Master Class richt zich naar productie- en engineeringverantwoordelijken die een beter inzicht willen krijgen in en controle over de sleutelindicatoren, zowel technologisch als bedrijfseconomisch, van hun verspanende productieprocessen. Belangrijke sleutelindicatoren zijn o.a. de betrouwbaarheid van het proces, kosten- en productiviteitsbewaking en de kwaliteit van het afgeleverde werk. De link tussen technologie en bedrijfseconomie is in toenemende mate belangrijk. Als een verspanend proces beschreven wordt als een solied en consistent fysisch model kunnen aanpassingen in verspaningsfactoren ook gemakkelijk geëvalueerd worden in economische gevolgen. Bij de optimalisatie van het verspaningsproces is het van vitaal belang om verschillende scenario’s te toetsen en onderling te vergelijken betreffende zowel de technologische impact als de bedrijfseconomische consequenties.

MEER INFORMATIE

Deze Master Class biedt aan de deelnemers de inzichten in het verspanend proces die nodig zijn om goed voorbereid en met kennis van zaken mee te denken over de kansen om verspaningsprocessen te optimaliseren, of over de eventuele invoering van nieuwe verspaningsconcepten en –technieken en mee te bouwen aan een duurzame toekomst van het verspanend productiebedrijf.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

4

De karakteristieken van een verspanend proces zijn bepaald door de interactie tussen o.a. de vorm en afmetingen van het werkstuk, het werkstukmateriaal, snijcapaciteit van het gereedschap, de machinekenmerken, het type verspaningsproces en de snijvoorwaarden. Om deze interactie te begrijpen en controleren is het van cruciaal belang om de snijomstandigheden op de snijkant goed te begrijpen. Deze kunnen beschreven worden aan de hand van de totale belasting op de snijkant. Deze belasting is van mechanische, thermische, tribologische en chemische aard. Het tijdens de Master Class besproken model wordt afgerond met een economische beschrijving van het verspanend process. Dit geeft de mogelijkheid om het verspaningsproces te optimaliseren met betrekking tot de kwaliteit van het verspaand oppervlak, de productiviteit en het kostenaspect. Het aantal deelnemers is beperkt om een optimaal leereffect te gegaranderen. Het programma geeft de deelnemers een conceptueel inzicht in verspanende processen en is gestaafd met vele reële praktijkvoorbeelden. De deelnemers krijgen uitgebreid de kans om hun eigen problematiek ter sprake te brengen en eigen case studies naar voren te brengen. www.secotools.com


FAULHABER BX4

Š Schunk

Krijg greep op precisie

FAULHABER aandrijfsystemen voor elektrische grijpers Bij het oppakken en verplaatsen van kleine en middelgrote werkstukken zijn flexibele kracht en hoge snelheid vereist, of het nu gaat om volledig automatisch bedrijf of om een fijn afgestemde samenwerking met andere processen. Voor elektrische grijpsystemen gelden bijzondere vereisten: de grijpkracht moet flexibel en gevoelig worden aangestuurd en bewegingen moeten met maximale dynamiek nauwkeurig synchroon worden uitgevoerd in bijzonder kleine ruimtes. Voor de bijbehorende aandrijfoplossing vertrouwt de toonaangevende producent van dit soort grijperoplossingen op de technologie en knowhow van FAULHABER. WE CREATE MOTION

Meer informatie op www.faulhaber.com/gripper/nl FAULHABER Benelux B.V. . info@faulhaber.nl

Veldhoven, 14. – 15.11.2018 Booth 90


NIEUWS

NIEUW LABEL BEVESTIGT SUCCESVOLLE STERILISATIE

De nieuwe indicatielabels voor sterilisatie van Brady geven gebruikers een zichtbaar bewijs van sterilisatie. Ze zijn uitstekend geschikt voor talrijke laboratoriumtoepassingen zoals het traceren van stalen, voorraadbeheer, algemene tracering en de identificatie van glaswerk of houders. Een duidelijke visuele indicatie Het nieuwe B-7425 AC-label is een indicatielabel voor stoomsterilisatie en werd ontwikkeld voor gebruik in autoclaven. Het label verandert van kleur, van wit naar bruin, bij blootstelling aan een temperatuur van 121 °C in een autoclaaf gedurende 10 minuten en geeft het woord “sterilized” weer. Laboratoriumspecialisten krijgen een duidelijke visuele indicatie en kunnen snel zien welke stalen steriel zijn.

MEER INFORMATIE

Betrouwbaar en gemakkelijk aan te brengen Het zelfklevende indicatielabel voor sterilisatie blijft goed kleven op flacons, buisjes, erlenmeyers en andere houders die gesteriliseerd moeten worden in een laboratorium. Het label blijft kleven op de meeste oppervlakken, waaronder glas, kunststof, roestvrij staal en aluminium. Het label is gemaakt van polypropyleen, blijft kleven en blijft leesbaar bij blootstelling aan de meest voorkomende chemicaliën in laboratoria en temperaturen tussen –196 °C en 121 °C.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

6

Ter plaatse printen B-7425 AC-indicatielabels voor sterilisatie kunnen in laboratoria worden geprint met professionele labelprinters van Brady. Compatibele printers zijn de BBP12 en BBP33 Labelprinters in combinatie met het R4300-printlint. Met de Brady Workstation-apps kunnen specialisten probleemloos een barcode of andere tekst toevoegen aan de labels voor betere tracering. Zie het label in actie op de Brady-website. www.brady.eu


NIEUWS

NIEUWE ROESTVAST STALEN ROTERENDE SLUITING VAN SOUTHCO BIEDT VERHOOGDE CORROSIEBESTENDIGHEID

Southco heeft zijn programma roterende sluitingen uitgebreid met een nieuwe middelzware versie in roestvast staal, die een duurzamer alternatief biedt voor zeer corrosieve omgevingen. De roestvast stalen R4-20 Rotary Latch biedt een robuuste, duurzame oplossing voor veeleisende toepassingen, zoals toegangspanelen en -deuren voor terrein- en marine installaties.

S

outhco’s roestvast stalen R4-20 roterende sluiting heeft een compact, ruimtebesparend ontwerp dat montage in deuren vergemakkelijkt en leverbaar is in throughhole (doorlopende), metrische en Britse montagestijlen. Deze veelzijdige R4-20 roterende sluiting is verkrijgbaar met enkel- of tweetraps vergrendeling, waardoor veilige vergrendeling bij lage sluitkrachten wordt gegarandeerd. Southco's R4-20 serie levert superieure vergrendeling met zeer hoge toleranties, die het geschikt maakt voor flexibele paneeltoepassingen met intrinsieke uitlijnfouten.

MEER INFORMATIE

Global Product Manager Cynthia Bart licht toe: “De roestvast stalen R4-20 biedt extra sterkte en duurzaamheid aan onze bewezen lijn roterende sluitingen. Deze compacte en aanpasbare sluiting is zeer goed bestand tegen corrosie en dat maakt het een ideale keuze voor toepassingen in extreme omgevingen.” www.southco.com

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

7


NIEUWS

DOUBLE QUATTROMILL® 22 VAN SECO GEEFT INTENSIEVE VLAKFREESBEWERKINGEN EEN BOOST

Seco's nieuwste doorbraak in vlakfrezen, de Double Quattromill® 22 verhoogt het spaandebiet aanzienlijk en stelt werkplaatsen in staat om de capaciteit van hun gereedschap optimaal te benutten. De nieuwe frees, voor zowel ruwen als semi-finiseren, beschikt over snijplaten met acht snijkanten die op een kostenefficiënte manier de snijdiepte vergroten voor een hoge productie.

MEER INFORMATIE

D

e Double Quattromill® 22 is beschikbaar in versies met een aanvalshoek van 45° of 68° voor een snijdiepte van respectievelijk maximaal 9 mm en 11 mm. Anders dan bij de standaard vlakfrezen zijn de snijplaten van de Double Quattromill® 22 extreem soepelsnijdend, wat leidt tot lagere snijkrachten/een lager stroomverbruik en een langere standtijd.

Voor de Double Quattromill® 22 zijn drie snijplaatseries beschikbaar met verschillende snijkant- en kwaliteitsopties. De ME12-geometrie werkt met superlegeringen en roestvast staal. De M12-geometrie is beschikbaar in vele kwaliteiten voor compatibiliteit met de meeste werkstukmaterialen. De M18 dekt staalsoorten en gietijzer, waarvoor een zwaardere snijkantbescherming vereist is.

Vanwege de twee opties voor de aanvalshoek valt de Double Quattromill® 22 in het overgangsgebied tussen eenvoudig en voordelig frezen. Kies uit freeslichamen met vaste zittingen of cassettes, standaard of dichtvertand en metrische of inch-versies. Seco heeft ook haar nieuwe oppervlaktestructuurtechnologie toegepast op de spaankamers van het freeslichaam van de Double Quattromill® 22 voor verbeterde spaancontrole en -afvoer alsmede duurzaamheid.

Neem voor meer informatie over de Double Quattromill® 22 contact op met een lokale Seco-vertegenwoordiger of ga naar de Double Quattromill® 22-productpagina.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

8

www.secotools.com


NIEUWS

EWON® ARGOS ONTVANGT ISECOM STAR VEILIGHEIDSCERTIFICAAT

HMS Industrial Networks heeft vandaag aangekondigd dat hun remote management oplossing, eWON Argos, nu beveiligd is conform ISECOM STAR.

D

e eWON Argos remote management service vormt een belangrijk onderdeel van de eWON remote oplossingen van HMS Industrial Networks. Argos biedt gebruikers een veilige bewaking en controle van veldapparatuur via de eWON Netbiter gateways. Argos wordt dan ook regelmatig getest door onafhankelijke bedrijven om een hoog veiligheidsniveau te kunnen handhaven in de huidige, zich snel ontwikkelende technologische omgeving.

De productmanager van eWON Argos, Anders Stålheden, licht toe: “We zijn er trots op dat we met succes zijn geslaagd voor de ISECOM STAR veiligheidscertificering en we zijn vastbesloten om deze veiligheidsassessments regelmatig uit te blijven voeren, zodat we onze klanten de hoogst mogelijke veiligheid kunnen bieden.” www.ewon.biz

MEER INFORMATIE

HMS maakt nu bekend dat Argos vanaf heden ISECOM STAR gecertificeerd is, na een succesvolle assessment door het bedrijf admeritia GmbH, een leverancier-onafhankelijk Duits cybersecurity bedrijf dat is gespecialiseerd in IT Security assessment (ethisch hacken) en KPI-gebaseerde veiligheidsmetingen. De assessment werd uitgevoerd met een OSSTMM 3.0 en OWASP auditproces, onder meer met penetratietesten van Argos die waren gericht op de cloud gebaseerde infrastructuur.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

9


NIEUWS

PARTNERSCHAP TUSSEN BOEING PORTLAND AND HAIMER INTENSIVEERT MET COLLABORATIEF LIDMAATSCHAP AT OMIC R&D

Brengt het totaal OMIC R&D partners tot 20 at its Scappoose, Oregon faciliteit.

H

et Oregon Manufacturing Innovation Center Research and Development (OMIC R&D) blijft groeien met de toevoeging van deze maand HAIMER, Een Duits gereedschapfabriekant en wereldmarktleider op het gebied van gereedschaphouders, krimp, balanceer en voorinsteltechnologie. Met nu in totaal zeventien manufacturing industrie partners en drie Oregon publieke universiteiten, the Scappoose, Oregon (USA) gelegen R&D faciliteit continueert om een operatie van wereldklasse te bouwen om geavanceerde metaalproductietechnologieën te ontwikkelen via haar gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

MEER INFORMATIE

Door deze samenwerking intensiveert Boeing - met zijn expertisecentrum en belangrijkste productiefabriek voor machinale bewerking van zware metalen in Portland, Oregon - zijn strategische partnerschap met HAIMER door een gezamenlijk lidmaatschap bij OMIC R & D. te sponsoren. De samenwerking tussen Boeing en Haimer reikt meer dan 10 jaar geleden aan toen HAIMER's Safe-Lock ™ een echte game-changer werd bij Boeing. Met een van de grootste bewerkingscentra van titanium ter wereld, heeft Boeing Portland de standaard bepaald voor snijgereedschapen gereedschapshoudertoepassingen voor moeilijk te 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

10

bewerken materialen. Het partnerschap zal strategisch worden versterkt door de investering en ondersteuning van HAIMER als nieuw lid van O & O van OMIC. Vanwege zijn technologische voordelen is het Haimer SafeLock™ -systeem de Boeing Portland-standaard geworden voor voorbewerkingen bij hun freesbewerkingen. Haimer implementeerde in de Boeing Machining-operations waar extra Amerikaanse en andere snijgereedschapmakers deze technologie als standaardoplossing aanbieden. Sterker nog, de Boeing-onderneming heeft zo een licentie voor intellectuele eigendom, octrooien en handelsmerken van Haimer ontvangen om te kunnen reageren op hun verspaningsbehoeften voor deze innovatieve technologie. Vóór de implementatie van Safe-Lock™ in hun productieproces, Werd Boeing voortdurend geconfronteerd met de uitdaging van het voorkomen dat het snijgereedschap uit de houders getrokken werd. Dit zorgde voor vele dure afkeur. In de afgelopen 10 jaar hebben ze sinds de implementatie van Safe-Lock™ geen enkel uittrek incident bij hun waardevolle componenten gehad – dus om elke vorm van dure afkeur- en bewerkingsfouten is te voorkomen, gebruik Haimer’s Safe-Lock™.


NIEUWS De samenwerking tussen The Boeing Company en HAIMER Group zal strategisch worden uitgebreid tot een gezamenlijk lidmaatschap van de OMIC R & D-instelling. Op de foto William Gerry, programmamanager Global Technology voor Boeing Research and Technology (links) en Andreas Haimer, President HAIMER Group (aan de rechterkant), bij de officiële lidmaatschapsinwijding van HAIMER bij de OMIC.

een van onze grootste wereldwijde klanten. De investering en het lidmaatschap bij OMIC R & D is een duidelijk verbintenis voor de gemeenschap, onze klanten en de gehele maakindustrie in Oregon, de Pacific Northwest en Amerikaanse productie. OMIC R & D is een ideaal platform om dit soort best practices te delen, waardoor Amerikaanse en Oregon-fabrikanten concurrerender worden. Naast Boeing Portland ondersteunen we ook de toonaangevende Amerikaanse Boeing-faciliteiten met onze systeemtechnologieën in Auburn, Seattle, Everett, Helena, St. Louis en Fredrickson.” HAIMER sluit zich aan bij negentien andere OMIC R & D-industrie en universiteitsleden in de Scappoose-faciliteit. Craig Campbell, uitvoerend directeur van OMIC R & D zei: “Outside-in-advance productie onderzoeksactiviteiten van Oregon Institute of Technology, Portland State University, en Oregon State University onderzoeken deze problemen en lossen deze op ter ondersteuning van onze leden . Vanwege de grote investeringen van de staat en de lokale overheid, is OMIC R & D een tricker geworden voor wereldwijde productiebedrijven en is het zich bewust van de belofte als een economische drijfveer voor de staat en de regio.” Het O & O-model van OMIC richt zich op onderzoek om de inheemse industrieën te helpen het concurrentievermogen te vergroten en tegelijkertijd een echt partnerschap met en integratie in de lokale economie tot stand te brengen. Terwijl onderzoeksactiviteiten worden uitgebreid met dure, hoogwaardige machines die op de productievloer worden toegevoegd, zal OMIC R & D de commerciële productiviteit van de staat en regio's in de industrie verhogen en de economische groei en ontwikkeling stimuleren.

William Gerry, programmamanager Global Technology bij Boeing Research and Technology: “Boeing onderzoekt en nodigt leden uit om samen te werken en bij te dragen aan OMIC R & D. We zijn heel blij met het nieuwe lidmaatschap van HAIMER, die we kennen als een kwalitatief hoogwaardig programma voor het spannen, inkrimpen, balanceren en voorinstellen. Technologieën waarvoor Boeing exclusief voor deze service aan toe heeft vertrouwd. HAIMER kan OMIC R & D en zijn leden ondersteunen met state-of-theart technologie en industrie 4.0-connectiviteitsoplossingen.”

Brendt Holden, President van Haimer USA en Noord-Amerika, gevestigd in Chicago, IL, vat de samenwerking samen: “We zijn verheugd verschillende productiefaciliteiten in het noordwesten van de afgelopen 15 jaar te ondersteunen met de modernste krimp- en balanceermachines die hielpen de bedrijfskosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Met gereedschapvoorinstelling, gereedschapshouders en snijgereedschappen zijn we een systeempartner geworden voor de bewerkingsmachines. De laatste tijd zijn we betrokken geweest bij meerdere gereedschapvoorinstel projecten in het noordwesten, die de opstarttijd kunnen verkorten en de efficiëntie van de instelling aanzienlijk kunnen verhogen terwijl de industrie 4.0-technologie wordt geïmplementeerd met behulp van hulpprogramma's voor gereedschapbeheer. We delen onze apparatuur en kennis graag in de OMIC in een poging om de opstellingen van de R & D-projecten zo efficiënt mogelijk te maken.”

MEER INFORMATIE

OMIC R & D is het vijftiende dergelijke onderzoekscentrum dat is opgericht met wereldwijd Boeing-leiderschap en de eerste Boeing heeft in de Verenigde Staten gesponsord. Haar missie is om productiebedrijven en hoger onderwijs samen te brengen in een innovatieomgeving waar 'outside-in' wordt toegepast, onderzoek door en met docenten, universiteitsstudenten worden echte problemen opgelost voor geavanceerde fabrikanten terwijl ze de volgende generatie ingenieurs en technologen trainen. Ledenbedrijven delen machines, apparatuur zoals gereedschappen en expertise om een zeer dynamische en innovatieve R & D-functie voor leden te creëren.

Gecoördineerd met de toegepaste onderzoeksprojecten van OMIC R & D zullen hands-on “verdien en leer” stageprogramma's zijn in het PCC OMIC Training Center, geleid door Portland Community College, en gevestigd in een nabijgelegen faciliteit die PCC aan het bouwen is. Terwijl de constructie van het trainingscentrum aan de gang is, heeft PCC een tijdelijke bezorgingssite op Scappoose High School.

www.haimer.biz

Andreas Haimer, president van de HAIMER Group, verklaarde tijdens de officiële handdruk waarom een OMIC R & D-lid te worden: “We zijn trots en blij om nauw verbonden te zijn met Boeing als een toonaangevende vliegtuigfabrikant en 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

11


NIEUWS

SECO INNOVEERT JETSTREAM TOOLING® VOOR ISO-DRAAIBEWERKINGEN

Seco heeft haar toonaangevende Jetstream Tooling®-oplossingen uitgebreid met nieuwe gereedschapshouders, koelklemmen en schachtadapters die samen optimale draaibewerkingen mogelijk maken. De ISO-draaihouders zijn voorzien van koelklemmen met Seco's JETI-technologie (Jetstream Integrated), net als de VDI-schachtadapters. De JETI-technologie houdt machines operationeel terwijl spanen en warmteontwikkeling efficiënt worden geregeld.

H MEER INFORMATIE

oewel de nieuwe gereedschapshouders een inwendige koeling hebben, zijn ze nog steeds geschikt voor gebruik met uitwendige koelhulzen. De inwendige JETI-technologie van Seco leidt koelvloeistof rechtstreeks van de machine naar de gereedschapshouder en naar buiten via de nieuwe koelklemmen. Omdat de klemmen zijn gemaakt door 3D printen, zijn de inwendige koelvloeistofkanalen ervan geoptimaliseerd voor draaitoepassingen om de spaanbreking en de standtijd te optimaliseren op een nieuw, hoger niveau. Dankzij de klemmen kunnen snijplaten snel en moeiteloos worden verwisseld met slechts één schroef.

Met Seco's nieuwe reeks VDI-schachtadapters kunnen draaibanken met VDI-revolverkoppen nu ook profiteren van de mogelijkheden van Seco's Jetstream Tooling®. De nieuwe adapters bieden werkplaatsen de hoge productiviteit en lange standtijd die mogelijk zijn bij het gebruik van hogedrukkoelvloeistof. De ISO-draaihouders zijn verkrijgbaar in vierkante schachtafmetingen 2020 en 2525, en het initiële gamma houders omvat 28 items. Adapters zijn links of rechts voor VDI afmeting 30, 40 en 50, zijn leverbaar met sterbevestiging voor VDI-revolverkoppen grootte 30 en 40 en geschikt voor vierkante schachten van 20 mm en 25 mm. www.secotools.com

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

12


NIEUWS

UITEENLOPENDE ONDERWERPEN – NOG SLECHTS ENKELE STANDPLAATSEN VRIJ FMB verwacht meer dan 500 exposanten.

O

ngeveer vier maanden voor de start van de 14de FMB – Toeleveranciersbeurs Machinebouw in Bad Salzuflen kan de beursorganisator de commerciële activiteiten richting de exposanten afronden en zich concentreren op het trekken van bezoekers. Christian Enßle, portfoliomanager van Clarion Events Deutschland GmbH: “De hallen zijn zo goed als volgeboekt. We houden alleen nog een paar standplaatsen vrij voor laatboekers en rekenen met meer dan 500 exposanten.”

Ondanks deze brede opstelling is de beurs compact. Want op de FMB – en dat is nog een bijzonderheid – worden de stands bewust klein gehouden omdat het persoonlijke gesprek op de eerste plaats staat.

Christian Enßle: “Bij alle discussies rond digitalisering, netwerken en Industrie 4.0 – die ook op de beurs natuurlijk intensief worden gevoerd – moet je niet vergeten: de machines zijn en blijven fysieke constructies. Op veel industriebeurzen tellen de metaal- en kunststofverwerkers als toeleveranciers van de machinebouw steeds minder mee. Wij bieden ze nog steeds een forum, en de exposanten uit deze sector merken dat er grote belangstelling is onder de bezoekers.” MEER INFORMATIE

Zo vroeg waren de hallen van de FMB nog nooit volgeboekt. Dat wijst op een nog altijd groeiende belangstelling van machinebouwers en hun toeleveranciers voor deze beurs, die in veel opzichten heel anders is dan de bekende industriebeurzen. De FMB verzamelt exposanten uit alle sectoren van de toeleveringsketen in de machinebouw – van de kunststof- en metaalverwerkende bedrijven en de aandrijf-, elektro- en besturingstechniek tot dienstverleners voor constructie, logistiek, productie en onderhoud. En ook inkijkjes in de productie van morgen ontbreken niet, want het machinebouw topcluster “Intelligente Technische Systemen - it’s OWL” stelt samen met de hogescholen en instituten uit de regio Ostwestfalen-Lippe voorbeelden van de projectactiviteiten voor.

De sterkste sectoren van de 14de FMB zijn, zoals in de voorgaande jaren, de drie productgroepen aandrijftechniek, besturings- en regeltechniek en montage-, hanterings- en automatiseringstechniek. Eveneens duidelijk aanwezig zijn de 'klassiekers' in de toeleveringsindustrie, d.w.z. de fabrikanten van machineonderdelen, modules en systemen. In deze productgroep zijn de metaal- en kunststofverwerkers samengenomen die voor de machinebouw werken en bijvoorbeeld gegoten, gedraaide, gefreesde en gestanste onderdelen, spuitgegoten kunststofonderdelen of klantspecifieke metalen plaatconstructies produceren.

De 14de FMB – Toeleveranciersbeurs Machinebouw vindt plaats van 7 tot 9 november 2018 in het beurscentrum Bad Salzuflen. Een actuele lijst van exposanten kan worden gedownload op www.fmb-messe.de

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

13


NIEUWS

NSD TUPH OPPERVLAKTEBEHANDELING - EEN ALTERNATIEF VOOR ROESTVRIJ STAAL NORD DRIVESYSTEMS ontwikkelde de anti-corrosiebehandeling nsd tupH (Sealed Surface Conversion System) om te voldoen aan de eisen van moeilijke omgevingsomstandigheden en applicaties met hoge hygiënestandaarden. Een innovatieve oppervlaktebehandeling maakt de aluminium aandrijvingen zeer robuust en duurzaam.

De innovatieve oppervlaktebehandeling Nsd tupH van NORD DRIVESYSTEMS maakt aluminium even corrosiebestendig als roestvrij staal.

D

e oppervlaktebehandeling van Nsd tupH van NORD DRIVESYSTEMS is een uitstekende anticorrosieve behandeling voor tandwielkasten, motoren, frequentieomvormers en motorstarters in een gegoten aluminium behuizing voor washdown applicaties. Door deze speciaal procedé toe te passen, wordt het oppervlak corrosiebestendig en harder gemaakt. Hierdoor gedraagt het behandelde aluminium zich als roestvrij staal met betrekking tot corrosiebescherming. Het is evenwel geen coating, maar een oppervlaktebehandeling die een beschermende laag creëert die zich permanent hecht aan het substraatmateriaal. In tegenstelling tot verf of coating kan het nier losraken of afbladderen. Eventuele schade blijft lokaal en zal zich niet verder uitbreiden. Het oppervlak is gemakkelijk te reinigen en is grotendeels bestand tegen zuren en logen. Het is zelfs mogelijk om hogedrukreiniging toe te passen, ook diverse agressieve media hebben geen invloed op de behandeling.

MEER INFORMATIE

nsd tupH aandrijfeenheden zijn een robuust en duurzaam alternatief voor gecoate reductiemotoren of roestvrij stalen uitvoeringen. In tegenstelling tot roestvrijstalen aandrijvingen, die slechts door enkele fabrikanten aangeboden worden en bovendien in slechts enkele varianten beschikbaar zijn, is de nsd tupH oppervlaktebehandeling beschikbaar voor quasi alle aluminium componenten van NORD. Bij de nsd tupH aluminium aandrijvingen zijn alle DIN- en standaardcomponenten, inclusief de aandrijfassen, gemaakt van roestvrij staal. De ventilatorloze, soepele 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

14

motoren verspreiden geen bacteriën en werken geruisloos. Ze zijn beschikbaar als synchrone en asynchrone motoren en voldoen aan de efficiëntieklassen IE2 en IE3 (asynchrone motoren) en IE4 (synchrone motoren). NORD-aandrijvingen met nsd tupH voldoen aan FDA Title 21 CFR 175.300 en zijn zo geschikt voor toepassing in de voedingsindustrie. Ze zijn met succes getest volgens ASTM D714 (blaarvorming, ASTM D610-08 (corrosie), ASTM D1654-08 volgens DIN EN ISO 2409 (krassen), ASTM B117-09 volgens DIN EN ISO 9227 (zoutsproeitest) en ASTM D3170 (gravelometer). Bovendien is hun weerstand tegen de reinigingsmiddelen die in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden, bevestigd na onderzoek. De oppervlaktebehandeling nsd tupH is een pro voor alle aandrijvingen die onder extreme omgevingsomstandigheden ingzet worden en voor hygiënisch gevoelige toepassingen. Dit omvat de drankenen voedingsmiddelenindustrie, waterbehandelings- en rioolwaterzuiveringsinstallaties evenals offshore- en onshore-toepassingen. www.nord.com


NIEUWS

VOLLEDIG NIEUW ONTWERP

Noodstoptrekkoordschakelaar voor extreme omgevingen.

M

et de ZS 92 S serie presenteert de business unit “Extreme” van steute een nieuwe serie noodstoptrekkoordschakelaars, speciaal ontworpen voor extreme omgevingen. Zo is de gegoten aluminium behuizing zeer robuust en meervoudig gecoat (passivering, grondlaag, poedercoating).

Ook de veelzijdigheid van het schakelapparaat speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling ervan. De ZS 92 S kan met negen verschillende standen van de ontgrendelingshendel en het ontgrendelingsmechanisme worden geleverd. Hierdoor kan hij min of meer overal worden geïnstalleerd, voor het eerst nu ook aan de achterkant van een

Gebruikers van de ZS-92 S kunnen kiezen uit verschillende opties, waaronder een LED indicatieverlichting en aansluiting van de schakelaar op het intrinsiek veilige “Dupline Safe” protocol via een geïntegreerde plug-in veiligheidsbusmodule. De ZS 92 S kan worden gebruikt onder ongunstige omgevingsomstandigheden met temperaturen van -40 tot +85°C en draadlengtes tot maximaal 2 x 100 m. De nieuwe noodstoptrekkoordschakelaar is vanaf nu leverbaar en wordt binnenkort gevolgd door een nieuwe bandscheefloopschakelaar in de ZS 92 serie. Varianten voor gas- en stofexplosiegevaarlijke ruimtes zijn in voorbereiding.

MEER INFORMATIE

Tijdens het ontwerpproces hebben de ontwikkelaars van de steute het complete trekkabelsysteem opnieuw doorgerekend en konden ze zo zowel de benodigde trekkracht als de trekafstand om de noodstopfunctie te activeren, aanzienlijk verminderen. Dit vereenvoudigt de bediening van de veiligheidsschakelaar en betekent tevens dat deze volledig voldoet aan alle relevante internationale normen (bijvoorbeeld voor noodstopschakelaars, voor noodstoptrekkoordschakelaars en voor permanente veiligheid van de transportband).

object. De inbouwmaten zijn compatibel met zijn voorganger, de ZS 91, en met andere direct verkrijgbare noodstoptrekkoordschakelaars, wat het eenvoudig maakt om bestaande (transport)installaties achteraf uit te rusten met de nieuwe schakelaar.

www.steute.nl/nl.html

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

15


NIEUWS

NORDAC BASE: ROBUUSTE FREQUENTIEREGELAAR VOOR PROCESTECHNIEK

NORDAC BASE - SK 180E van NORD DRIVESYSTEMS: De robuuste omvormer is speciaal ontworpen voor eenvoudige toepassingen en kan decentraal buiten de schakelkast gemonteerd worden.

Met de NORDAC BASE - SK 180E lanceert NORD DRIVESYSTEMS een ATEX-conforme gedecentraliseerde frequentieomvormer die niet alleen bijzonder zuinig is in gebruik, maar ook beschikbaar is in beschermingsklasse IP 69K. Dit garandeert een volledige afdichting van de behuizing, zodat ze ingezet kunnen worden in toepassingen die frequente hogedrukreiniging ondergaan.

T

MEER INFORMATIE

e veel toepassingen maken niet volledig gebruik van de immense hoeveelheid functies die moderne frequentieomvormers bieden. Om de ontstane kloof te dichten tussen de eenvoudige motorstarters en de frequentieregelaars met zijn uitgebreide functies, ontwikkelde NORD DRIVESYSTEMS de NORDAC BASE - SK 180E. Deze compacte frequentieomvormer concentreert zich op de essentiĂŤle functies voor pompen en transportbandtechnologie (PI / snelheidsregeling, energieverbruik, communicatie met randapparatuur), wat resulteert in aanzienlijke besparingen bij zowel aankoop als tijdens de werking.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

16

De NORDAC BASE is beschikbaar in vermogens tot 2,2 kW en kan decentraal buiten de schakelkast gemonteerd worden (montage aan de muur of aan de motor is mogelijk). De omvormer met robuust ontwerp garandeert een eenvoudige inbedrijfstelling en bediening en is flexibel dankzij de vele accessoires en functies. Een groot aantal communicatie-interfaces maakt de toestellen compatibel met alle gangbare bussystemen. De controller laat een hoge precisieregeling toe. De IP 69K bescherming biedt een ultieme bescherming tegen het binnendringen van stof (stofdicht) en hoge drukreiniging. De SK 180E is ontworpen om synchrone en asynchrone motoren te besturen. De energiezuinige werking is mogelijk dankzij de energiebesparende functie bij gedeeltelijke belasting: het motorvermogen wordt automatisch aangepast aan de belasting. Zoals alle NORD frequentieomvormers wordt ook de NORDAC BASE geleverd met een geĂŻntegreerde PLC. De intelligente aandrijfelektronica vermindert op een hoger niveau de belasting van de systeemcontroller en maakt dit een modulair


NIEUWS

De NORDAC BASE frequentieomvormer van NORD DRIVESYSTEMS wordt geleverd met basisfuncties voor pomp- en transportbandtechnologie zoals PI / snelheidsregeling, energiebesparing en communicatie met randapparatuur.

installatieontwerp. Applicatiegegevens kunnen in real time geĂŤvalueerd worden door de gedecentraliseerde PLC, bijvoorbeeld om foutzoeken makkelijker te maken. De SK 180E kan worden aangepast aan gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. Afhankelijk van het toepassingsgebied (geleidende of niet-geleidende stof), is ook het vervangen van de transparante diagnoseknoppen door een versie uit aluminium en glas onderdeel van deze ombouw. Dit maakt het mogelijk om de frequentieregelaar rechtstreeks in een explosiegevaarlijke omgeving (ATEX 223D) te gebruiken. Robuust, flexibel en betrouwbaar - de NORDAC BASE van NORD DRIVESYSTEMS is een prijsefficiĂŤnte en gedecentraliseerde oplossing voor eenvoudige aandrijftoepassingen. De SK 180E wordt gebruikt voor transportbanden en pompen, en ook in de intralogistiek als in de verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie komt ze goed tot haar recht. MEER INFORMATIE

www.nord.com

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

17


NIEUWS

ZIEKENHUISLIFTEN NAAR GROTE HOOGTE MET REGELAARS VAN CONTROL TECHNIQUES

De E300 liftregelaars van Control Techniques zijn geselecteerd voor een groot project voor het moderniseren van ziekenhuizen in Mexico, waarbij in het hele land honderden nieuwe liften zullen worden geïnstalleerd. Carlos Silva SA, een in Barcelona gevestigde specialist op het gebied van liftbesturingen, won de aanbesteding voor de levering van de helft van de liftbesturingen die nodig zijn in de eerste fase van het renovatieproject. Na vele jaren succesvol gebruik te hebben gemaakt van de vorige generatie omvormers van Control Techniques, is in dit project gekozen voor de nieuwste E300 regelaars.

M MEER INFORMATIE

exico is onlangs begonnen met het volledig moderniseren van tal van openbare stadsziekenhuizen, waaronder die in Mexico City, Guadalajara, Tampico, Toluca, Merida, Ciudad Valles, Ensenada, Nuevo Leon en Chihuahua. De nieuwe liften voor deze ziekenhuizen moeten voldoen aan uiteenlopende criteria, zoals lage en hoge snelheden, kleine en grote cabines, configuraties met één of meerdere cabines en weinig of veel stops. De liften moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week intensief kunnen worden gebruikt en ze moeten geschikt zijn voor gebruik door zowel het personeel als de bezoekers. Bovendien moeten de liften betrouwbaar werken onder omstandigheden die je in de meeste Mexicaanse steden vindt: hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en grote hoogtes.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

18

“Control Techniques is één van de twee fabrikanten waarvan we regelaars als standaard gebruiken in onze projecten. We zijn wat de E300 liftregelaar betreft vooral onder de indruk van de strakke motorregeling bij alle snelheden en in alle situaties, wat tot een meer comfortabel gebruik leidt”, legt Josep Oliva, engineer bij Carlos Silva, uit. In de liftindustrie draait alles om de ervaring van de mensen die van de lift gebruik maken. Dankzij het unieke motorbesturingsalgoritme en de microprocessortechnologie van de E300 liftregelaar is het comfortabel gebruik van de lift gegarandeerd. Of er nu standaard AC inductiemotoren worden toegepast of hoge-rendement permanent magneetmotoren, de snelle current loop garandeert trillingsvrije motorbesturing en een soepele beweging van de liftcabine.


NIEUWS

methode om te voorkomen dat de motor ongewenst opstart. De voordelen van deze oplossing zijn een vereenvoudigde elektrische installatie, minder EMC-problemen, minder geluid, verbeterde systeembetrouwbaarheid en lagere systeemkosten. De statische auto-tune functie zorgt voor encoder-offset detectie en optimale configuratie van de current loop zonder dat daarvoor de rem in werking hoeft te worden gesteld of het systeem moet worden ontkoppeld. Dit versnelt aanzienlijk de inbedrijfstelling.

“We zijn ook erg te spreken over het eenvoudig kunnen aanpassen van de E300 aan elk type encoder,” voegt Josep Oliva daar aan toe. “In plaats van het verwisselen van het hele encoderboard hoeven we alleen maar een parameterwaarde te wijzigen. De flexibele ingebouwde encoderinterface van de E300 ondersteunt 16 verschillende encodertypen zonder dat er extra interfacekaarten nodig zijn. Incrementele encoders (zoals AB en SC), absolute encoders (SC.SSI, SC.EnDat, SC.Hiperface, SC.SC en SC.BiSS) en absolute communicatie encoders (EnDat en BiSS) worden allemaal standaard ondersteund.

Control Techniques regelaars bieden een schakelaarvrije werking in lifttoepassingen. De door TÜV gecertificeerde EN81-20 / EN81-50 STO-functie biedt een zeer betrouwbare

Tot nu toe zijn er in het kader van de eerste fase van het ziekenhuisproject 78 liften geleverd. Als je kijkt naar het hele project kunnen dat er wel meer dan 5000 worden. “We zijn bijzonder tevreden met het resultaat van de eerste fase en met de prestaties van de regelaars, die ons helpen om te voldoen aan de nieuwe EN81-20 regelgeving over de veiligheid bij de bouw en installatie van liften. We hebben geen enkel probleem gehad”, zegt Josep Oliva. Door het succes van het ziekenhuisproject mocht Carlos Silva ook de liftbesturingen leveren voor een tweede groot project in Mexico. Dit project omvat de installatie van 75 liften in 18 stations op een nieuwe stadstreinlijn in Guadalajara. “De eisen die aan de stationsliften worden gesteld, zijn heel anders”, legt Josep Oliva uit. “Zo werken alle liften met dezelfde snelheid en maken ze maximaal drie stops. We hebben echter ook hier weer de E300 regelaar van Control Techniques gespecificeerd om een hoog gebruikerscomfort en een robuuste en betrouwbare werking te kunnen garanderen.”

MEER INFORMATIE

Carlos Silva gebruikt sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw producten van Control Techniques, waaronder de vorige generatie Unidrive SP. In vergelijking met deze regelaars bevalt hem de E300 omdat de volledige liftfunctionaliteit is geïntegreerd in de standaard firmware. Hierdoor hoeft er geen extra regelfunctionaliteit te worden toegevoegd. Een ander kenmerk dat het team van Carlos Silva bevalt is de Safe Torque Off [STO] ingang, omdat ze dan veilig kunnen werken zonder de twee motorschakelaars. Ook zijn ze te spreken over de geavanceerde statische autotune functie.

“Een belangrijk aspect in de samenwerking met Control Techniques is dat zij ons hebben geholpen bij het juist selecteren en dimensioneren van de regelaars voor deze projecten, waardoor het risico op toekomstige problemen als gevolg van de uitdagende bedrijfsomgeving tot een minimum werd beperkt”, stelt Josep Oliva. “Eigenlijk krijgen we bij het ontwikkelen van een oplossing voor een project altijd goed advies van Control Techniques over de eigenschappen en functionaliteit van hun regelaars. Dat was nu niet anders.”

www.ControlTechniques.com 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

19


NIEUWS

PXV 2-D-SYSTEEM PEPPERL+FUCHS POSITIONEERT MET MAXIMALE BETROUWBAARHEID, GROOT LEESBEREIK EN VERBETERDE PRESTATIES

Het PXV 2-D absoluut positioneringssysteem van Pepperl+Fuchs zet een nieuwe standaard op het vlak van betrouwbaarheid en verwerking. Met zijn grote leesvenster houdt het systeem altijd voldoende codes in beeld, zelfs bij track-switches en wijzigingen in de codeband. Zo wordt altijd een nauwkeurige positionering gegarandeerd.

D

e jarenlange ervaring, opgebouwd tijdens het werken met safePXV en safePGV-sensorSix binnen het PCVsysteem, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de PXV. Het leesvenster van de PXV is nu uitgebreid tot ongeveer 120x80 mm, wat betekent dat de datamatrixcodetape zich altijd binnen het verzendbereik bevindt. De montage en inbedrijfstelling verloopt eenvoudiger en ook de beschikbaarheid van de installatie krijgt een boost. De focussterkte van het leesvenster is toegenomen, waardoor er nog meer codes tegelijkertijd vastgelegd kunnen worden. Ook een exacte positiedetectie wordt gegarandeerd, dankzij de meervoudige redundantie.

MEER INFORMATIE

In tegenstelling tot andere systemen die op de markt verkrijgbaar zijn vereist de PXV slechts een 2-D-camera, zodat problemen met betrekking tot track-switches uitgesloten is. Om dit te voorkomen zijn de camera's in dit systeem in staat om de relevante diverse positiesignalen in deze zone te ontvangen. Een zekere mate van verontreiniging van de codeband is vaak onvermijdelijk tijdens de dagelijkse werking. Om deze reden zijn de codes voor de PXV uitgebreid tot 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

20

15x15 mm, dit zonder de resolutie in gevaar te brengen. Bovendien zorgt het grofkorrelig ontwerp ervoor dat ze niet worden aangetast door vervuiling. Dankzij de redundant uitgevoerde detectie kan het systeem ook niet worden verstoord door de vernietiging van individuele codes. De codeband kan worden onderbroken tot een lengte van 80 mm zonder de positiedetectie te beïnvloeden. Innovatieve veiligheidstechnologie De nieuwe safePXV doet alles wat een enkelvoudig positioneringssysteem moet kunnen, met slechts één sensor. De nieuwe veiligheidstechnologie combineert een 2-D-lezer met een driekleurige datamatrix codetape. De speciale codetape bevat twee overlappende datamatrixcodes in rood en blauw. De 2-D-lezer is uitgerust met twee verschillende gekleurde LED-ringen, eveneens in rood en blauw. Deze ringen worden afzonderlijk geactiveerd en lezen vervolgens elk slechts één datamatrixcode uit. Een absolute positie volgens SIL 3/PL e is het resultaat. www.pepperl-fuchs.com


NIEUWS

SLIMME SENSOR VOOR HET INTERNET OF THINGS IOT

Foto-elektrische allrounder BOS 21M ADCAP.

H

et genereren, transporteren en verwerken van informatie staan centraal in de Industry 4.0 omgeving. De basis voor alle informatie vormen intelligente sensoren die de benodigde input leveren. Met hun BOS 21M introduceert ADCAP een nieuw ontwikkelde optische multifunctionele sensor, de BOS 21M serie.

www.balluff.nl

MEER INFORMATIE

De veelzijdige allrounder maakt gebruik van rood licht en laat je kiezen uit vier sensormodi: achtergrondonderdrukking, energetisch diffuus, retroreflectie of zender-ontvanger. Alle sensorfuncties kunnen via IO-Link worden geconfigureerd terwijl het systeem in bedrijf is, zodat de systeemcontroller een remote teach-in kan starten. Daarnaast detecteert de sensor de actuele bedrijfsomstandigheden, verzamelt en verwerkt informatie en levert veel meer data dan alleen het schakelsignaal via IO-Link. Detectiesignalen worden in de sensor voorbereid en voorbewerkt. Dit ontlast de systeemcontroller en reduceert het datavolume van de veldbussystemen.

Uitgebreide, slimme diagnosefuncties leveren belangrijke informatie, zoals verwachte levensduur, bedrijfsuren en functiereserve. Door de emissiewaarden als maat voor de kwaliteit van het sensorsignaal te monitoren, kunnen vuilafzettingen, sensorafwijkingen, instelfouten of andere onregelmatigheden betrouwbaar tijdig worden gedetecteerd. Maar als het gaat om bedrijfszekerheid biedt deze intelligente sensor nog meer. De BOS 21M ADCAP is de eerste sensor die de output van de emitter LED direct optisch bewaakt en daarnaast het “stressniveau� bepaalt aan de hand van de inwendige temperatuur van de sensor en de voedingsspanning.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

21


NIEUWS

FLIR SYSTEMS INTRODUCEERT VOORDELIGER GEPRIJSDE FLIR ONE PRO LTWARMTEBEELDCAMERA VOOR SMARTPHONES EN TABLETS

De nieuwste toevoeging aan de FLIR ONE Pro-serie biedt professionals een betere beeldkwaliteit tegen een lagere prijs.

F

MEER INFORMATIE

LIR Systems, Inc. (NASDAQ: FLIR) heeft vandaag bekendgemaakt dat de FLIR ONE Pro-serie wordt uitgebreid met de FLIR ONE® Pro LT, een nieuw, voordeliger geprijsd warmtebeeld-accessoire voor smartphones. Deze FLIR ONE Pro LT is uitgerust met veel van de professionele tools en geavanceerde warmtebeeldkwaliteit die kenmerkend zijn voor de FLIR ONE Pro-serie.

De FLIR ONE Pro LT is gebaseerd op de FLIR Lepton®warmtebeeldmicrocamera en bouwt voort op de geavanceerde functies van de FLIR ONE Pro. Een van de belangrijkste tools is de gepatenteerde MSX®beeldverbetering, die warmtebeelden en beelden van een optische HD-camera combineert tot haarscherpe, gedetailleerde beelden die zeer makkelijk te interpreteren zijn. Alle FLIR One Pro-modellen zijn voorzien van de eigen MSX-technologie en VividIR™-beeldsignaalverwerkingtechn ologie van FLIR, die samen een betere warmtebeeldkwaliteit en helderheid opleveren. Bovendien kunnen gebruikers met de OneFit™-cameraconnector (waarvoor het patent is aangevraagd) het apparaat zodanig aanpassen dat ze het aan hun smartphone kunnen bevestigen zonder daarvoor een van de vele populaire modellen beschermhoesjes te hoeven verwijderen. Verder verschijnt er een nieuwe versie van de FLIR ONEapp, met daarin onder andere tools zoals meerdere spottemperatuurmeters, aangepaste on-screen temperatuurregistratiegebieden, praktische tips om problemen op te lossen en gebruiksscenario's. Dankzij de smartwatch-compatibiliteit met de Apple Watch en diverse

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

22


NIEUWS

Android-smartwatches is het mogelijk om warmtebeelden live te streamen, rond hoeken te kijken en foto's of video's te maken met uw apparaat. “Sinds FLIR in 2014 de eerste FLIR ONE-lijn met warmtebeeldcamera's voor smartphones introduceerde, heeft deze productgroep een grote ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels kunnen professionals uit allerlei beroepsgroepen werken met een gebruiksvriendelijke en betaalbare warmtebeeldcamera die voorziet in hun unieke behoeften,” vertelt Frank Pennisi, President, Industrial Business Unit bij FLIR. “De FLIR ONE Pro LT staat voor de volgende fase in onze productontwikkeling: dit model maakt geavanceerde functies zoals VividIR namelijk ook toegankelijk voor professionals met een wat kleiner budget.” De FLIR ONE Pro LT heeft een adviesprijs van € 299,00 (ex. btw) en kan vanaf vandaag wereldwijd in de voorverkoop worden gereserveerd voor iOS, Android (USB-C) of Android (Micro-USB) via www.flir.eu/flirone (Europa). MEER INFORMATIE

Ga voor meer informatie over de FLIR ONE Pro-serie naar www.flir.eu/flirone. Meer informatie over het FLIRprogramma voor app-ontwikkelaars is te vinden op www. flir.eu/flirone/developer.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

23


NIEUWS

MOTOR VOOR EXPERIMENTELE RUIMTEVAART VAN TU DELFT

De FAULHABER motor (zwarte cilinder) fungeert als aandrijver van de klep die de toevoer van oxidator regelt.

FAULHABER motor helpt bij raketrecordpoging.

S

tudenten van de afdeling (Dreamteam) Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) van de Technische Universiteit Delft willen hun Europese hoogterecord terug. Daarom sturen ze op 18 juli hun hybride raket Stratos III zo hoog mogelijk vanuit het Zuid-Spaanse El Arenosillo. De toevoer van de oxidator naar de verbrandingskamer wordt geregeld met een borstelloze DC-servomotor van FAULHABER.

De studenten ontwikkelden niet alleen de raket, maar ook de brandstof. Deze is een mengsel van paraffine, aluminiumpoeder en de suikervervanger sorbitol. De voor de verbranding benodigde zuurstof wordt geleverd in de vorm van distikstofmonoxide (N2O, beter bekend als lachgas). Bij verbranding van alle brandstof blijft een klein restant van de N2O in de tank achter. Als dit in de verbrandingskamer zou komen, zou het voortstuwingssysteem vernietigd kunnen worden. De toevoerleiding wordt daarom onmiddellijk na verbranding met een klep afgesloten. De aandrijving hiervan bestaat uit een series 4490 … BS borstelloze DCservomotor van FAULHABER, uitgerust met een analoge Hall-sensor K1155, een 38A en een MCBL3006 S RS controller.

MEER INFORMATIE

“We hebben in de raket maar heel weinig ruimte, wat betekent dat de aandrijving zo klein en zo licht mogelijk moet zijn, maar ook heel sterk en 100% betrouwbaar. Hij moet ook tegen de intense trillingen van de lancering kunnen, nadat in minder dan een halve seconde de klep is geopend,” legt Jesse Hummel, Team Manager van Stratos III, uit. “We hebben intensief gekeken naar de motoren die voor deze taak beschikbaar waren. Het model van FAULHABER was het enige dat paste én genoeg koppel leverde.” De diameter van de 8,2 meter lange raket is maar 28 centimeter. 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

24


NIEUWS

DARE teamlid Casper van Lierop (links) en FAULHABER expert Arjan Bos met de bijna voltooide Stratos III raket.

DARE bracht in oktober 2015 zijn Stratos II+ raket tot een hoogte van 21,5 kilometer - een nieuwe Europees record voor niet-professionele ruimtevaart. Dit record werd echter verbroken door een raket van de Universiteit van Stuttgart, en staat nu op 32,3 kilometer. Stratos III kan theoretisch veel hoger. Ook zullen tijdens de recordpoging gegevens worden verzameld voor onderzoek van de atmosfeer, met verschillende instrumenten aan boord van de capsule van de raket. De capsule moet, geremd door parachutes, in zee terugvallen en daar worden opgehaald.

MEER INFORMATIE

FAULHABER is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en implementeren van hoognauwkeurige miniatuuraandrijvingssystemen, servocomponenten en aandrijfelektronica met een uitgangsvermogens tot 200 Watt. Tot het productaanbod behoren borstelloze motoren, DC-micromotoren, encoders en motion controllers. Daarnaast biedt FAULHABER ook klantspecifieke complete oplossingen aan voor onder andere medische technologie, automatische positioneringsmachines, precisie-optica, telecommunicatie, lucht- en ruimtevaart en robotica. FAULHABER heeft wereldwijd meer dan 1.900 medewerkers. www.faulhaber.com

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

25


NIEUWS

OPTIMAAL RUIMTEGEBRUIK DOOR VERTICAAL TRANSPORT

Er is een nieuwe module toegevoegd aan het Interroll Modular Conveyor Platform (MCP): de Spiral Lift is nu leverbaar. Deze is optimaal aangepast aan het MCP en kan worden gebruikt voor de efficiënte en betrouwbare verticale beweging van een zeer breed scala aan goederen.

F

lexibiliteit en ruimtebesparing zijn de troeven als het gaat om materiaalstromen: in productie, magazijnen en distributie moeten goederen worden getransporteerd in verschillende hoeveelheden, verpakkingen, maten en gewichten. Daartoe moet rekening worden gehouden met een belangrijke prestatiefactor voor de meest uiteenlopende materiaalstroomvereisten. In die gevallen waarin goederen ook regelmatig naar boven of naar beneden moeten worden getransporteerd, is een zo flexibel mogelijke en verticaal werkende transportband essentieel.

Interroll heeft nu één van deze transportbandmodules toegevoegd aan het beproefde MCP “Voor onze klanten – system integrators en installatiebouwers - betekent de uitbreiding van ons assortiment een aanzienlijke vereenvoudiging van de planning en implementatie van ambitieuze materiaalstroomoplossingen,” aldus Florian Kley, verantwoordelijk Global Product Manager bij Interroll. “Met onze nieuwe Spiral Lift is onze moduleportfolio compleet en zijn onze klanten in staat om een transportlijn te bouwen die ook verticaal werkt – en dat allemaal uit één bron.”

MEER INFORMATIE

Eenvoudige planning en uitvoering De overgangspunten voor de goederen die tussen de Spiral Lift en andere modules getransporteerd moeten worden, worden al in de fabriek vastgelegd. Zo’n geïntegreerde oplossing voorkomt extra ontwerpinspanningen en storingen in de materiaalstroom, en garandeert efficiency en bedrijfszekerheid. De nieuwe Interroll Spiral Lift kan overal worden ingezet waar MCP transportbanden gepland zijn of al in gebruik zijn. De spiraaltransportband kan echter ook als standalone oplossing worden gebruikt. Hij is geschikt voor het 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

26


NIEUWS

De nieuwe Interroll Spiral Lift zorgt met verticaal transport voor flexibiliteit en optimaal gebruik van ruimte.

transport van alle goederen waarvoor de overige elementen van het MCP transportplatform al zijn ontworpen (zoals voor kartons, dozen of zakken van verschillende vorm en grootte). Een onderscheidend kenmerk van de Spiral Lift is zijn extreem kleine voetafdruk, die een optimaal gebruik van de ruimte garandeert, zelfs bij retrofitprojecten. Stille en energiebesparende werking De verticale transportband, ontwikkeld door het Interroll Research Center (IRC) in HĂźckelhoven-Baal (Duitsland), is getest in continu bedrijf bij de hoogste prestatie-eisen, met de nadruk op maximale efficiency en betrouwbaarheid, naast bedrijfszekerheid. De goederen worden getransporteerd met behulp van glijsegmenten die nauwkeurig worden aangedreven via een ketting. Afgedichte en in rubber gemonteerde kogellagers garanderen een bijzonder stille en energiebesparende werking.

door deze passieve ongevalpreventie, overtuigt de Spiral Lift ook door een bijzonder lage geluidsemissie. De te overbruggen hoogte tussen de binnenste en de buitenste overdrachtspunten, waarvan de positie in stappen van 45 graden kan worden geselecteerd, bedraagt bij gebruik van een aandrijving maximaal vier meter. Afhankelijk van het vereiste vermogen kan de Spiral Lift optioneel worden aangedreven door een motorreductor of trommelmotor, waarmee transportsnelheden van 0,1 tot 0,5 meter per seconde kunnen worden bereikt. De Spiral Lift van Interroll wordt in eerste instantie geĂŻntroduceerd met een transportbreedte van 500 millimeter en een maximaal draagvermogen van 30 kilo per meter; extra maten en uitvoeringen volgen. www.interroll.com

MEER INFORMATIE

Focus op arbeidsveiligheid Omdat de glijsegmenten elkaar ook in de bochten overlappen, is er nergens een opening waarin bijvoorbeeld kleinere objecten kunnen glijden of waaraan de operator zich kan verwonden. De onderkant van de spiraallift is volledig afgesloten. Hierdoor zijn er geen gevaarlijke contactpunten en wordt naleving van de strengste normen op het gebied van arbeidsveiligheid gewaarborgd. Behalve 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

27


NIEUWS

SEEQ ONTVANGT $23 MILJOEN AAN SERIES B FINANCIERING TEN BEHOEVE VAN ANALYTICS IIOT GROEISTRATEGIE

Altira Group bundelt krachten met Chevron Technology Ventures en next47 om samen met Seeq bredere oplossingen voor business inzicht op basis van productiedata te ontwikkelen.

MEER INFORMATIE

S

eeq Corporation, koploper op het gebied van geavanceerde analysesoftware voor productie en het Industrial Internet of Things (IIoT), kondigde vandaag aan dat het $23M heeft verkregen aan series B financiering, onder leiding van de Altira Group met deelname van Chevron Technology Ventures, next47, het door Siemens opgerichte wereldwijde durfkapitaalbedrijf, Second Avenue Partners en andere bestaande investeerders. De financiering stelt Seeq in staat zijn ontwikkelings-, verkoopen marketingmiddelen aanzienlijk uit te breiden en tevens haar aanwezigheid op internationale markten te vergroten.

Seeq’s softwaretoepassingen, Seeq Workbench en Seeq Organizer stellen productiebedrijven in staat om snel inzichten te analyseren, voorspellen, delen en distribueren ter verbetering van de productieresultaten. Seeq draait op locatie, op Microsoft Azure of Amazon Web Services cloud platforms, of wordt gecombineerd ingezet op locatie en in de cloud.

“Seeq maakt gebruik van innovaties op het gebied van big data, machine learning en open-sourcetechnologieën, zodat productiemedewerkers van fabrieken, technici en managers nu binnen enkele minuten in plaats van dagen of weken inzicht in productiedata krijgen en kunnen delen,” vertelt Steve Sliwa, CEO en medeoprichter van Seeq Corporation. “Onze samenwerking met de Altira Groep en andere investeerders maakt duidelijk dat er behoefte is aan een nieuw analytics aanbod voor industriële klanten.”

“Seeq zorgt voor een belangrijke verbetering bij de software voor klanten in procesindustrieën bij het versnellen van hun inzichten, acties en impact in hun productie en bedrijfsresultaten,” aldus J.P. Bauman, directeur bij Altira Group. “We zijn blij dat we het voortouw kunnen nemen bij de inspanningen om Seeq verder te laten groeien.”

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

28

Altira Group, met het hoofdkantoor in Denver, Colorado, heeft meer dan 20 jaar ervaring met het investeren in olie & gas software en technologie startups.

Altira investeert in Seeq via haar Fund VI partnerschap met meerdere Amerikaanse superonafhankelijke olie- en gasexploitanten, waaronder Devon Energy (DVN), Pioneer Natural Resources (PXD), Apache (APA) en EQT (EQT).


NIEUWS

“Het vinden van de olie is niet het probleem; de uitdaging is om de olie op een economische manier te winnen en tegelijkertijd te anticiperen op minder beschikbare menselijke hulpbronnen”, aldus Chris Cheatwood, Executive Vice President en CTO bij Pioneer Natural Resources. “Seeq stelt onze gekwalificeerde technici, KMO's en managers in staat om op effectievere wijze waarde uit onze data te halen en de operationele efficiency te verbeteren.” Seeq’s kansen liggen in de omvangrijke en groeiende markten voor productie en IIoT analytics, met meerdere vectoren voor het creëren van bedrijfswaarde: - Kansen per industrie. Tot de huidige klanten van Seeq behoren olie & gas, chemie, farmaceutica, pulp & papier, energieopwekking, voeding & dranken, nutsvoorzieningen en discrete productie met oplossingen voor remote monitoring/predictieve analyse, in landen over de hele wereld, van India tot Australië, de VS en Europa.

- Kansen per doelgroep. In 2018 breidde Seeq haar doelgroep van experts per discipline (bijvoorbeeld procesingenieurs)

- Kansen per applicatie. Klanten hebben toegang tot de applicaties van Seeq via elke moderne browser en kunnen de Seeq serverapplicatie uitvoeren op locatie, zowel op een cluster als in de cloud. Deze flexibiliteit maakt Seeq toepasbaar voor elk scenario, dus ook voor klanten die een cloud-migratietraject volgen. “Zoals blijkt uit de presentaties van het ARC Industry Forum, maakt Seeq het zijn klanten makkelijker om informatie uit hun productiedata te halen en te delen,” aldus Craig Resnick, Vice President, ARC Advisory Group. “Met Altira Group en de strategische investeerders next47 en Chevron Technology Ventures krijgt Seeq erkenning voor haar expertise om gebruikers te helpen bij het nemen van snellere en betere beslissingen in bedrijfsomgevingen.” Seeq’s laatste release, R20, introduceert nieuwe functies die ondersteuning bieden voor de integratie van gestructureerde data uit SQL Server, MySQL en CSV bestanden, naast een eenvoudiger distributie van Seeq Workbench analyses onder medewerkers.

MEER INFORMATIE

- K ansen per leverancier. Seeq werkt samen met een uitgebreide reeks leveranciers van procesautomatisering en werkt met systemen die worden aangeboden door OSIsoft, Emerson Automation Solutions, Inductive Automation, Honeywell, Rockwell Automation, AspenTech, Schneider Electric, GE, Siemens en andere.

uit met teams die samenwerken aan projecten, managers die samen productierapporten en analyses in de fabriek delen en datawetenschappers die zich met data voor geavanceerde algoritmen bezighouden.

www.seeq.com 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

29


NIEUWS

OPTIMALISEER LAGERS OM PRODUCTIESTILSTAND TE VOORKOMEN

Een correcte installatie met het juiste gereedschap draagt in belangrijke mate bij aan een goede werking van de lagers gedurende een lange periode.

Lagers zijn zwaar belastbare aandrijfcomponenten die na verloop van tijd onderhevig zijn aan slijtage. Met dit in gedachten is het bijzonder belangrijk om lagers op te nemen bij de implementatie van een onderhoudsplan, want dit zal de levensduur van machines of apparatuur helpen verlengen.

H

et negeren van deze factor kan grote gevolgen hebben. Het falen van slechts ĂŠĂŠn lager kan bijvoorbeeld vaak leiden tot het stilvallen van volledige productiesystemen of productielijnen. De diverse benaderingen om de beste lager kwaliteit te garanderen worden door NSK opgelijst als onderdeel van haar AIP +-programma voor Toegevoegde Waarde.

MEER INFORMATIE

Tot 20% van alle lagerkosten worden veroorzaakt door een onjuiste montage, daarom moet het onderhoudspersoneel goed opgeleid zijn en de juiste hulpmiddelen gebruiken. Om deze reden biedt NSK opleidingen aan voor uw klantenservice afdeling. Met het onderhouds- en servicepakket AIP + biedt NSK kwalitatieve en handige tools voor het faciliteren van de gangbare lagertaken die in de industrie gedaan worden. Het AIP + portfolio omvat naast mechanische en hydraulische montagegereedschappen ook inductieverhitters.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

30

Als lagers falen terwijl de machine een bewerking uitvoert, is dat vaak omdat gekozen wordt voor een verkeerd lagertype, of omdat de lagers niet aangepast zijn aan de vereisten van de toepassing en / of de omgevingsomstandigheden. Typische voorbeelden zijn machines die regelmatig gereinigd moeten worden, zoals die in de voedselverwerkende nijverheid. Reinigen met waterstralen of stoom onder hoge druk zorgt ervoor dat de smering weggespoeld wordt en zo kan vervuiling de lagers binnendringen. Deze problemen kunnen echter vermeden worden door Molded-Oil lagers van NSK in te zetten, want de smering is hier opgenomen in een dragermedium. In het kader van het AIP programma kan NSK een inspectie op locatie uitvoeren, waarbij zowel de lagers als de bedrijfsomstandigheden aan bod komen. De experts van NSK maken vervolgens een specifiek voorstel voor de klant over de beste lager oplossing in combinatie met een kostenanalyse.


NIEUWS

Met conditiebewaking biedt NSK een 'gezondheids check-up' voor uw lagers.

Molded Oil lagers zijn een goede oplossing onder zware bedrijfsomstandigheden.

Een autofabrikant kon meer dan 50.000 â‚Ź op onderhoudskosten besparen door gebruik van afgedichte hoge precisie lagers.

Een mooi voorbeeld hiervan is een Duitse autofabrikant, waar lagers op een motoras vaak stuk gingen. Dat vereiste een frequente vervanging in alle 15 identieke bewerkingsmachines. NSK ontdekte dat het vroegtijdig falen veroorzaakt werd door uitwendige verontreiniging en stelde vervolgens voor om gebruik te maken van afgedichte hoge precisie lagers. Als gevolg van de beslissing werd het aantal falingen aanzienlijk verminderd: de levensduur nam toe van 12 maanden tot meer dan 36 maanden. Op zijn beurt leidde dat tot een jaarlijkse besparing op de installatiekosten van iets meer dan 50.000 â‚Ź.

In een ander voorbeeld ondervond een fabrikant van producten van gewalst metaal te veel verschillen in de output van zijn plaatproductie. De telkens vereiste onderhoudswerkzaamheden resulteerden in een kortere productietijd en hogere kosten. NSK ontdekte dat de oorzaak lag in de aandrijvingen van de hoofdventilator en introduceerde regelmatige CMS-inspecties met kortere intervallen. Predicitief onderhoud maakte het mogelijk om een optimale vervangingstermijn voor de lagers te bepalen, wat de gebruiker toeliet om ongeveer 70.000 â‚Ź per jaar te besparen. Kortom, onderhoudstechnici hebben veel mogelijkheden tot hun beschikking om de levensduur te verlengen van uw lagers. Deskundigen van NSK ondersteunen zowel machinefabrikanten als gebruikers met verschillende diensten en betrouwbare technische oplossingen. MEER INFORMATIE

Conditiebewaking is een alternatieve strategie die een meer preventieve aanpak beoogt, om zo te pogen de levensduur van lagers te verlengen. NSK biedt deze service ook aan in het kader van AIP +, waarbij een onderhoudstechnicus van het bedrijf eerst de site bezoekt om parameters zoals trillingen, temperatuur en de snelheid van machinecomponenten te registreren. Vervolgens analyseert de technicus met behulp van een speciaal ontwikkelde meettechniek in combinatie met krachtige software de meetdata, dit volgens een gestandaardiseerde procedure. De klant krijgt tot slot een uitgebreid CMS-rapport met een beschrijving van de huidige staat van het lager.

optimale inzet van de lagers waardoor hun levensduur verlengt, omdat problemen kunnen worden aangepakt zodra ze worden gedetecteerd.

www.nskeurope.nl

Elke uitlijnings- of instelfout van de as, onvoldoende smering of voortijdige slijtage van de aandrijfcomponenten wordt ook gemarkeerd in het rapport. In de praktijk fungeert dit niet alleen als preventief onderhoud, het zorgt ook voor 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

31


NIEUWS

NIEUWE TOEGEWIJDE LEVERANCIER VAN BOUTLASSYSTEMEN VOOR DE AUTOMOTIVE OPGERICHT

Na de verkoop van het voormalige Nelson Fastener Systems door de toonaangevende internationale componentenfabrikant Doncasters Group is een unieke, dedicated leverancier van boutlassystemen voor de wereldwijde automobielsector gecreëerd.

D

e autodivisie van het bedrijf - nu bekend onder de naam Nelson Automotive - is door Doncasters behouden als onderdeel van de Group’s focus en commitment op de wereldwijde automotive sector. Het zal de sector blijven voorzien van de geavanceerde boutlassystemen, service en verbruiksgoederen, die voor de wereldwijde bekendheid van de naam Nelson hebben gezorgd.

Tot zijn wereldwijde klantenbestand behoren al veel van de leidende OEM's en grote Tier 1 leveranciers, die alle kunnen blijven profiteren van een ongeëvenaard niveau van innovatie en service. De productie van de stiftlassystemen blijft in Gevelsberg, Duitsland, waar een toegewijd team zich toelegt op de ontwikkeling van de volgende generatie boutlassystemen, waarbij grenzen zullen worden verlegd op het gebied van snelheid, prestaties en duurzaamheid.

MEER INFORMATIE

Het bedrijf is koploper op het gebied van innovatie in de sector, met zijn SPEEDPORT voedingssysteem, waardoor één enkele unit meer dan 40.000 bouten per dag kan lassen. Het biedt ook een uitgebreid assortiment van handmatige en automatische systemen, evenals robotlaskoppen voor hoge productieomgevingen. Nelson Automotive heeft een wereldwijd bereik met een complete productportfolio, ondersteund door uitstekende lokale service. Het profiteert van de sterke synergie met andere bedrijven binnen Doncasters' Speciality Automotive divisie. 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

32


NIEUWS

Een woordvoerder van de onderneming voegt toe: “Onze systemen worden gebruikt door toonaangevende spelers in de automotive sector in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika, waar wij ons onderscheiden door onze servicegerichte aanpak en ons streven naar innovatie. Doordat we deel blijven uitmaken van Doncasters' Specialty Automotive divisie hebben we toegang tot uitgebreide middelen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, waardoor we optimaal zijn toegerust om de uitdagingen aan te gaan waarmee autofabrikanten te maken hebben bij hun zoektocht naar hoogwaardige boutlasprestaties tegen de laagste kosten. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor onze business en we kijken ernaar uit om bestaande samenwerkingen uit te breiden en nieuwe aan te gaan, of klanten nu op zoek zijn naar systemen voor nieuwe productiefaciliteiten of naar upgrades van bestaande fabrieken.” De voormalige onderneming Nelson Fastener Systems is nu eigendom van Stanley Black & Decker Inc. MEER INFORMATIE

Meer informatie over Nelson Automotive is te vinden op: www.doncasters.com/stud-welding-systems/

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

33


NIEUWS

GEAUTOMATISEERD MAGAZIJN VOOR KLEINE ONDERDELEN VOOR UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS ZÜRICH

De Zwitserse system integrator Ansorix heeft een geautomatiseerd magazijn voor kleine onderdelen gebouwd voor het Universitair Ziekenhuis Zürich, Zwitserland. De stuwdrukvrije accumulatie conveyors van het magazijn zijn gebaseerd op het Modular Conveyor Platform (MCP) van Interroll.

H

et kleine-onderdelen-magazijn, dat werd gepland, ontworpen en geïmplementeerd door Ansorix, is het kloppend hart van het nieuwe logistieke en servicecentrum, ontwikkeld voor het Universitair Ziekenhuis Zürich (USZ) in Schlieren, vlakbij Zürich. Het levert goederen en logistieke diensten aan het USZ.

MEER INFORMATIE

De USZ biedt uitgebreide individuele medische zorg in alle disciplines. In de ultramoderne gezondheidszorginstelling zijn 44 verschillende klinieken en instituten ondergebracht. Elk jaar worden er zo'n 41.000 poliklinische behandelingen uitgevoerd. Bovendien registreert het ziekenhuis jaarlijks meer dan 500.000 polikliniekbezoekers.

Om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis voorbereid is op de toekomstige vraag, was een nieuw magazijnsysteem nodig - een gestroomlijnde oplossing, die is afgestemd op de eisen van het ziekenhuis en voor lagere bedrijfskosten zorgt. Daarnaast speelde mee dat de nieuwe logistieke infrastructuur flexibel genoeg moest zijn om te kunnen uitbreiden met minimale verstoring en kosten. Ansorix koos voor een opslagtechnologie oplossing van Kaufmann Systems AG, een in Hitzkirch, nabij Luzern, Zwitserland, gevestigd bedrijf. De competentieprofielen van beide bedrijven, allebei partners van het wereldwijde Rolling On Interroll programma van de Interroll Group, zijn perfect op elkaar afgestemd. Cruciale schakel tussen het kleine-onderdelen-magazijn en verzamelstations “Net als bij vorige projecten verliep de samenwerking met Kaufmann Systems vlekkeloos. Bij dit soort projecten is het essentieel om met ervaren partners te werken waar je volledig op kunt vertrouwen. En met Kaufmann Systems

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

34


NIEUWS

is dat gegarandeerd zo,” verklaart Vera de Vries, sales- en marketingmanager bij Ansorix Systems AG. Het nieuwe magazijn heeft een capaciteit van 3.024 trays per opslag-/ophaalmachine. Dankzij de MCP met geïntegreerde 24V RollerDrive kunnen trays van verschillende afmetingen zonder stuwdruk worden getransporteerd. De trays worden van de vrijstaande magazijnstellingen gepakt en bij de vier verzamelstations afgeleverd. Naast het afleveren van product-trays uit het magazijn, worden in elk van deze stations lege en gevulde trays gescheiden. Twee extra conveyors transporteren de lege trays naar de verzamelstations om te worden gevuld.

MEER INFORMATIE

Het MCP van Interroll - de cruciale schakel tussen het kleineonderdelen-magazijn en de verzamelstations in het USZproject - is in wezen een plug-and-play systeem van modules waarmee eenvoudig zeer geavanceerde en flexibele materiaalstroomoplossingen kunnen worden gebouwd die gemakkelijk kunnen worden uitgebreid. De geïntegreerde 24V RollerDrive garandeert een gecontroleerde en zeer energiezuinige goederenstroom, die aan actuele eisen kan worden aangepast. www.interroll.nl

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

35


NIEUWS

EPLAN DATA PORTAL: DE WEG NAAR DE IDEALE SET APPARAATGEGEVENS

Het dashboard geeft een goed overzicht - bijvoorbeeld over de vernieuwingen in het Eplan Data Portal of de apparaatgegevens die het vaakst gedownload zijn.

De beschikbaarheid van digitale apparaatgegevens vormt tegenwoordig de sleutel tot efficiënte engineering. Een van de grootste uitdagingen zit in zowel de gegevenskwaliteit als de omvang van deze gegevens. Het Eplan Data Portal komt tegemoet aan deze uitdaging: het portaal wordt sinds het begin van dit jaar vaker dan ooit geüpdatet, namelijk eens per maand.

O

MEER INFORMATIE

ok kunnen gebruikers nu een beoordeling geven over de kwaliteit van de apparaatgegevens, waarmee de producenten praktijkgerichte feedback uit de markt ontvangen. Bovendien kunnen gebruikers sinds de Hannover Messe al in een vroeg stadium de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het Eplan Data Portal uitproberen in zogenaamde labversies.

Het Eplan Data Portal is het centrale platform voor digitale apparaatgegevens op het gebied van automation engineering. Op dit moment bieden meer dan 230 producenten meer dan 800.000 gegevenssets als directe download aan. Met geïntegreerde configurators en desbetreffende varianten erbij zijn het er zelfs meer dan twee miljoen. Om zowel gebruikers als producenten meer van dit platform te laten profiteren en om ervoor te zorgen dat de hoge kwaliteit van de gegevens gewaarborgd blijft, worden de gegevens sinds het begin van dit jaar iedere maand geüpdatet. Bij deze updates worden niet alleen nieuwe producenten toegevoegd, maar worden ook de bestaande gegevens van producenten aangevuld, uitgebreid en geactualiseerd. Gebruikersbeoordelingen als graadmeter voor kwaliteit Een andere stap in de richting van continue k waliteitsver beter ing is de geheel nieuwe beoordelingsfunctie voor gebruikers. Hierdoor kan de gebruiker net als bij andere portalen - zoals bijvoorbeeld Amazon - een bepaald aantal sterren toekennen aan de

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

36


NIEUWS

Gebruikers kunnen door het toekennen van een bepaald aantal sterren de kwaliteit van de apparaatgegevens beoordelen in het portaal en zo andere gebruikers een indicatie geven.

inhoud. Het doel hiervan is om de digitale apparaatgegevens te beoordelen, niet het product zelf. Vanuit de communitygedachte geven gebruikers hierbij dus bruikbare feedback vanuit hun dagelijkse werkzaamheden, die niet alleen een goede indicatie is voor andere gebruikers, maar ook voor de producenten waardevolle informatie vanuit de markt oplevert voor de verdere ontwikkeling van hun gegevens. De gebruikers kunnen zo dus zelf invloed uitoefenen op de gegevenskwaliteit.

Extra informatie Sinds het begin van 2018 zijn meer dan 80 productcatalogi met meer dan 50.000 gegevenssets geactualiseerd. Bovendien zijn er vijftien gerenommeerde producenten nieuw geĂŻntegreerd in het portaal, waaronder Hitachi Industrial Systems met zekeringsautomaten, Yaskawa met frequentieomvormers en IMI met meer dan 100 cilinders. Zie voor meer informatie: https://labversion.eplandata.de www.eplan.nl/nl/start/

MEER INFORMATIE

Sorteeropties voor een verbeterde gebruikerservaring Op basis van de beoordelingsfunctie kan de gebruiker nu ook zijn zoekresultaten in het portaal direct laten sorteren volgens twee extra opties: hij kan de apparaatgegevens filteren op basis van de hoogste beoordelingen of op basis van het aantal keren dat de set apparaatgegevens tot dan toe is gedownload. Op die manier weten gebruikers precies welke artikelen de beste kwaltiet apparaatgegevens hebben of welk apparaat het vaakst is gebruikt in zijn productgroep. Voorwaarde is natuurlijk wel dat engineers de beoordelingsfunctie intensief gaan gebruiken, omdat alleen zo iedereen erbij gebaat is. Deze functie heeft een grote toegevoegde waarde - en dus is de beoordeling door gebruikers zeer welkom.

cloudtoepassingen. Sinds april is een labversie van de nieuwe Eplan Data Portal-gebruikersinterface beschikbaar, waarmee gebruikers in de gelegenheid worden gesteld om de nieuwe interface direct uit te proberen. Of men nu de nieuwe zoekfuncties wil uitproberen of wil weten hoe het nieuwe dashboard eruitziet en aanvoelt: de labversie heeft al de nieuwste functies. Deze wordt voortdurend uitgebreid en er zullen regelmatig nieuwe versies beschikbaar zijn om uit te proberen. Eplan biedt zo een kijkje achter de schermen tijdens het ontwikkelingsproces.

Een blik op de toekomst De gebruikerservaring en de eenvoud in het gebruik - in combinatie met een correcte inhoud zijn van doorslaggevend belang voor toekomstige 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

37


NIEUWS

LEROY-SOMER VERNIEUWT HAAR PROGRAMMA MOTORREDUCTOREN MET MEER MODULARITEIT, MEER SERVICE EN KORTERE LEVERTIJDEN

Met koppels van 10 tot 23000 Nm en een vereenvoudigd productenaanbod op basis van verschillende motortechnologieën, kan Leroy-Somer nu een ruime keuze aan betrouwbare en effectieve elektromechanische aandrijfoplossingen aanbieden voor hogere prestaties en rendementen, die voldoen aan de marktverwachtingen en compatibel zijn met de meest veeleisende toepassingen.

D

e expertise van Leroy-Somer op het vlak van aandrijfsystemen heeft het bedrijf in staat gesteld om een breed scala van motorreductoren te ontwerpen die inspelen op de behoeften van industriële toepassingen, productiemachines en automatisering. Het robuuste, compacte en modulaire concept ervan garandeert snelle, dynamische en nauwkeurige bewegingen, ongeacht het type, alsmede eenvoudige instelling.

MEER INFORMATIE

De motorreductoren van Leroy-Somer zijn leverbaar met verschillende technologieën - wormwiel-, kegelwielreductoren, In lijn of parallelle uitgang - en zijn ontworpen op maximale schok- en trillingbestendigheid dankzij hun zeer robuuste monoblok behuizing.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

38

Deze motorreductoren vertegenwoordigen de nieuwste generatie asynchrone motoren van Leroy-Somer en zijn ontwikkeld op basis van de IMfinity® -oplossing. Hierdoor profiteren ze van de volledige omvang van het programma en bieden ze meer flexibiliteit: aluminium, gietijzer, IP55, IP23, ATEX, asynchrone of synchrone permanente magneten. Servo-uitvoeringen van de motorreductoren zijn ook leverbaar voor hoog dynamische automatiseringstoepassingen. In combinatie met de FFB failsafe rem bieden deze motorreductoren een elektromechanische aandrijfoplossing met een hoog niveau van veiligheid en betrouwbaarheid, met name voor hijswerktoepassingen. De motorreductoren zijn geschikt voor alle frequentieregelaars in het programma van Leroy-Somer, met inbegrip van de nieuwe geïntegreerde Commander ID300 aandrijving, en bieden een eenvoudige, effectieve, innovatieve en technologische oplossing. Tevens zijn deze motoren compatibel met een breed scala van installatieconfiguraties voor de aangedreven machines: flens, voet of met een reactie-arm.


NIEUWS

De motorreductoren van Leroy-Somer werden ontwikkeld om prestaties te verbeteren in combinatie met diensten waarmee de productiviteit kan worden verhoogd. Dankzij de snelle leveringsservice “Express Availability” kunnen klanten productiestilstand vermijden en tegelijkertijd hun behoefte aan reserveonderdelen en voorraad tot een minimum beperken. Talrijke productcombinaties, zoals tandwielen, servomotoren, verloopstukken, frequentieregelaars, opties en accessoires, kunnen in 1 tot 10 werkdagen worden verzonden. Bovendien is het servicenetwerk van Leroy-Somer wereldwijd actief, wat voor uitzonderlijk korte response zorgt in geval van nood. Alleen Leroy-Somer is in staat tot een op zo’n brede schaal gegarandeerde logistieke organisatie die, in combinatie met volledige elektromechanische aandrijfoplossingen, zo veel mogelijk tegemoet komt aan de verwachtingen van haar klanten. MEER INFORMATIE

Ontdek de motorreductoren van Leroy-Somer: http://acim.nidec.com/motors/leroy-somer/products/ gears-geared-motors

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

39


NIEUWS

BRITISH STEEL INVESTEERT £50 MILJOEN IN DE MODERNISERING VAN ZIJN WALSDRAADACTIVITEITEN

British Steel kondigde vandaag de grootste investering in tien jaar aan in zijn productieactiviteiten. Het betreft een moderniseringsplan van £50 miljoen (€56 miljoen) voor zijn walsdraadactiviteiten.

D

e investering zal de kwaliteit en het aanbod van walsdraad dat in de hoofdvestiging van de onderneming in Scunthorpe, Engeland, wordt geproduceerd, aanzienlijk verbeteren, waardoor het bedrijf verder kan groeien in de huidige markten en nieuwe markten kan aanboren – zowel binnen als buiten het Verenigd Koninkrijk.

MEER INFORMATIE

In de nieuwe faciliteit zal een bredere reeks maten (tot 28 mm) met nauwere toleranties worden geproduceerd, inclusief betere oppervlaktecondities en microstructuureigenschappen.

Deze uitgave komt bovenop de £120 miljoen die British Steel al in de eerste drie activiteitenjaren heeft vastgelegd ten behoeve van investeringsprojecten en komt acht maanden na de acquisitie van FNsteel, een vooraanstaande producent van walsdraad in Nederland. Paul Martin, Deputy CEO van British Steel, zegt: “Dit is een belangrijke investering in de toekomst van ons bedrijf, die onze commitment ondersteunt om klanten te voorzien van betere technische specificaties van staal en een divers, hoogwaardig productassortiment. Niet alleen zal dit ertoe leiden dat we de binnenlandse markt beter kunnen bedienen, het zal ons ook in staat stellen om als exporteur concurrerender te worden en zo de groei van British Steel te versnellen in lijn met onze bedrijfsstrategie.” De investering zal resulteren in een nieuwe moderne walsdraadlijn, ontworpen en geïnstalleerd door Primetals in de huidige fabriek. De werkzaamheden zullen deze zomer van start gaan en de nieuwe lijn zal in het najaar van 2019 in gebruik worden genomen. Onlangs zijn er nieuwe laboratoria geopend, waardoor de fabriek over testfaciliteiten van wereldklasse beschikt. De bestaande

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

40


NIEUWS

eindgebruikers. Vandaag de dag is dit ook van enorm belang voor onze medewerkers, die er dankzij hun vakmanschap en toewijding aan klanttevredenheid voor zorgen dat we met zoveel vertrouwen kunnen investeren. Samen kijken we uit naar de opening van de nieuwe lijn en naar het aanboren van nieuwe markten dat door deze investering mogelijk wordt gemaakt.” British Steel walsdraad: belangrijke feiten • British Steel´s Scunthorpe walsdraadfabriek werd geopend in 1976 • Ze produceert 1 miljoen ton walsdraad per jaar, in diameter variërend tussen 5,5-17,0 mm in stappen van 0,5 mm

Productie van walsdraad bij British Steel in Scunthorpe.

walsdraadactiviteiten, waar 300 mensen werken, zullen gedurende de gehele installatie normaal functioneren. Paul voegt toe: “De upgrade van de fabriek zal ervoor zorgen dat de naam British Steel synoniem blijft voor kwaliteit, innovatie en productontwikkeling. Onze walsdraadactiviteiten hebben een groeiende orderportefeuille en deze investering zal ons in staat stellen hierop voort te bouwen door de nauwere toleranties en betere oppervlaktekwaliteiten te garanderen die klanten, met name in de automobielsector, eisen. Door dit soort investeringen te blijven doen en complementaire bedrijven zoals FNsteel over te nemen, willen we de staalleverancier bij uitstek worden voor meer bedrijven over de hele wereld.” British Steel walsdraad wordt gebruikt in duizenden verschillende toepassingen, waaronder bandenkoord, bedveren, aanlegplaatsen van booreilanden en brugkabels. Het wordt ook gebruikt in paperclips, bouten en moeren, autoveren en museletten - de kleine draadkooien rond Champagne kurken.

British Steel exporteert aanzienlijke hoeveelheden walsdraad, voornamelijk naar Europa. Het bedrijf heeft daarvoor grote klanten in de automobiel en draadtrek sector. De gemoderniseerde faciliteit zal eveneens 700kt walsdraad per jaar produceren, maar met nauwere toleranties en een betere oppervlaktekwaliteit. In oktober 2017 nam British Steel FNsteel in Nederland over, waar 300 mensen werkzaam zijn. FNsteel’s producten vormen een aanvulling op die van British Steel. FNsteel, dat over een eigen draadtrekfaciliteit beschikt, is een gerespecteerde leverancier voor zijn aan de autosector gerelateerde klantenkring in West-Europa en het Verenigd Koninkrijk. Toepassingen voor de producten van FNsteel zijn onder andere lagerstaal, kettingen en schokdempers. Bekijk onze video van de productie van walsdraad bij British Steel in Scunthorpe door: h t t p s : / / w w w . y o u t u b e . c o m / watch?v=fq0mjzbTwxc&feature=youtu.be www.britishsteel.co.uk

MEER INFORMATIE

Richard Sims, algemeen directeur van British Steel Wire Rod, vertelt: “Onze walsdraad speelt een essentiële rol in het dagelijks leven van mensen, van de auto of bus waarmee ze naar hun werk reizen, tot het bed waar ze 's nachts in slapen. Het is één van de meest diverse producten die er bestaan, dus deze investering levert niet alleen aanzienlijke verbeteringen op voor onze klanten, maar ook voor honderden miljoenen

Processen omvatten: - Koud stampen - voor de productie van bevestigingsmiddelen (bouten, schroeven, pennen, klinknagels, noppen en trekstangen). Dit vereist walsdraad dat vervormbaarheid en taaiheid combineert met langdurige sterkte - Verspaning - automatenstaal wordt gebruikt voor de productie van een enorme verscheidenheid aan precisiecomponenten in de automotive en kantoorapparatuur sectoren. Deze staalkwaliteiten zijn ontworpen op betrouwbaarheid in hogesnelheid productieprocessen

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

41


NIEUWS

CIAT LANCEERT NIEUWE REEKS POWERCIAT KOELERS

CIAT lanceert nieuwe reeks POWERCIAT luchtgekoelde schroefkoelers met vaste snelheid, met vermogens van 270 tot 1500 kW.

D

e nieuwe serie biedt een verscheidenheid aan koeloplossingen in 18 verschillende maten en met drie verschillende rendementen met een Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) tot 4.5 en een Seasonal Energy Performance Ratio (SEPR) tot 6.3. POWERCIAT voldoet aan de nieuwste Europese Ecodesign regelgeving. CIAT ontwerpt, produceert en levert wereldwijd systeemoplossingen voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) die het energieverbruik optimaliseren en de luchtkwaliteit en het comfort in gebouwen verbeteren. CIAT maakt deel uit van UTC Climate, Controls & Security, een afdeling van United Technologies Corp. (NYSE: UTX).

MEER INFORMATIE

“De nieuwe POWERCIAT serie is ontworpen voor maximale energie-efficiency bij comfortkoeling of proceskoeling toepassingen,” aldus Eric Pollet, productmanager bij HVAC Europe, CIAT. “Er zijn drie verschillende efficiencyniveaus mogelijk al naar gelang de behoeften van de klant. Het gaat om de standaard, de high-efficiency en de premium uitvoering.”

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

42

De nieuwe POWERCIAT serie biedt drie efficiency uitvoeringen, die voldoen aan de nieuwe 2018 Europese Ecodesign eisen. • Standaarduitvoering met schroefcompressor met vast toerental en ventilator met vast toerental. Met een hoge energie-efficiency bij vollast is deze uitvoering geoptimaliseerd voor proceskoeling tot een SEPR-niveau van 5,7. • High-efficiency (HE) uitvoering met schroefcompressor met vast toerental en AC ventilatoren met variabel toerental. Met een SEER tot 4,4 en SEPR tot 6,2, biedt deze versie een economische oplossing voor proceskoeling en comfortkoeling toepassingen. • Premium uitvoering (XE) uitgerust met schroefcompressor met vast toerental en EC ventilatortechniek. Deze versie biedt kosteneffectieve werking tot een SEER-niveau van 4,5 en een SEPR-niveau van 6,3, gericht op proceskoeling en comfortkoeling.


NIEUWS

Het POWERCIAT programma is standaard uitgerust met de nieuwste generatie geluidarme ventilatoren. Ventilatoren met variabele toerentallen zijn standaard bij de HE- en XE-uitvoeringen. Ze passen zich aan de luchtstroom van de unit aan en elimineren start/stopgeluiden tijdens deellastwerking. Voor nog meer akoestisch comfort biedt CIAT drie aanvullende oplossingen voor geluidgevoelige omgevingen, tot maximaal -12 dB(A) bij de super geluidarme uitvoering.

POWERCIAT wordt geleverd met de geavanceerde CIATm2m monitoringoplossing waarmee gebruikers hun CIAT-apparatuur continu kunnen volgen en monitoren. Met CIATm2m kunnen klanten real-time waarschuwingen ontvangen en toegang krijgen tot alle productinformatie via de website. www.ciat.nl

MEER INFORMATIE

Met een uitgebreide range buitentemperaturen van -20 tot 55°C is POWERCIAT aan te passen aan vele klimaten. Hij voldoet aan de behoeften van de tertiaire en industriële sectoren en biedt daarvoor een uitgebreid temperatuurbereik voor de koelwateruitloop van -15°C (met optie voor low-brine) tot 15°C. Dankzij een geïntegreerde hydraulische module, leverbaar in zes groottes, biedt POWERCIAT een alles-in-één oplossing. Hierdoor kunnen de units snel worden geïnstalleerd, wordt de benodigde ruimte tot een minimum beperkt en de betrouwbaarheid van de installatie vergroot. De hydraulische module kan worden uitgerust met een grote selectie aan hogedrukof lagedrukpompen en enkele of dubbele pompen, waardoor automatisch kan worden omgeschakeld naar de noodpomp voor meer veiligheid. Tot slot kan, met een complete optie voor warmteterugwinning in 13 groottes, door de unit warmte worden teruggewonnen voor warmwaterproductie. De terugwinning van de totale verwarmingscapaciteit geleverd door de koelmachine,

maakt gratis extra warmwaterproductie tot 60°C mogelijk. Deze optie kan vooral nuttig zijn voor toepassingen die een grote hoeveelheid warmteterugwinning vereisen, zoals hotels en industriële toepassingen.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

43


NIEUWS

PEPPERL+FUCHS INTRODUCEERT NIEUWE OPTISCHE SENSOREN VOOR LANGERE AFSTANDEN

De foto-elektrische sensoren R200 en R201 van Pepperl+Fuchs maken toepassingen met een langer bereik mogelijk. Net als het compacte R100-, R101- en R103-gamma, combineren de beide nieuwe reeksen consequent alle voordelen van foto-elektrische sensoren met die van een groter ontwerp, wat ze geschikt maakt voor specifieke montagesituaties. Het gebruik verloopt intuïtief en is identiek voor alle reeksen en de gestandaardiseerde IO Link-verbinding via het recentste Smart Sensor-profiel maakt ook een eenvoudige en betrouwbare integratie van de sensoren mogelijk.

D MEER INFORMATIE

ankzij de R100-, R101- en R103-serie, evenals de nieuwe R200- en R201-sensoren, is het eenvoudiger om de juiste sensor te kiezen. Gebruikers profiteren ook van een maximale flexibiliteit in elke toepassing en elke montagesituatie. De nieuwe series beschikken over de robuuste DuraBeam-lasertechnologie en de uiterst nauwkeurige Multi Pixel-technologie (MPT) voor afstandsmeting. De gestandaardiseerde werkwijze voor alle types en in alle applicaties én de IO Link-interface faciliteren de parametrering van de sensoren tijdens de inbedrijfstelling en als er een verandering moet worden doorgevoerd. Identieke werkingsprincipes De nieuwe R200- en R201-series hebben allebei dezelfde foto-elektrische werkingsprincipes: thru-beam-sensoren, retroreflecterende sensoren met een polarisatiefilter en een duidelijke objectherkenning, energetische diffuse mode-sensoren, sensoren met achtergrondonderdrukking

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

44

en voorgrondonderdrukking, meten van lichtbarrières met twee schakelpunten en afstandssensoren. Perfect gebruiksgemak Alle reeksen hebben een intuïtieve en identieke ‘look and feel’ tijdens het parametreren. Een snelle en eenvoudige aanpassing van de sensor wordt gegarandeerd door een multiturn potentiometer en een drukknop, die een gecombineerd bedieningselement vormen. Drie LED's visualiseren de configuratie, status en diagnose. Binnen alle reeksen profiteert de gebruiker van deze gestandaardiseerde werkwijze: de ‘look and feel’ bij het parametreren van een thru-beam-sensor, een retroreflectiesensor of een diffuse modus sensor uit de R100, R101 of R103 reeks is hetzelfde als voor de R200- en R201-reeks. Dit geldt ook voor meettoestellen met meerdere schakelpunten of afstandssensoren. www.de.pepperl-fuchs.com


NIEUWS

EEN MAATOPLOSSING IN BRANDWEREND GLAS VOOR HET ESTACIÓN AVE GRANADA Het Spaanse AVE-spoorwegsysteem is het langste hogesnelheidsspoorwegnet in Europa, met 3.100 km rails waarover passagiers in minder dan drie uur van Madrid naar Barcelona kunnen reizen. Dit uitgebreide, moderne spoorwegnet verbindt de meeste Spaanse steden en is, prioriteit van de Spaanse regering, onlangs op vele punten gerenoveerd en uitgebreid.

E

en voorbeeld is het Estación AVE Granada, dat als onderdeel van deze renovatie compleet werd vernieuwd. Door de herontwikkeling van dit hoofdstation zal de omgeving, de spoorrails en het uiterlijk van het station compleet veranderen. Het innovatief toepassen van natuurlijk licht en modern design werd door Pyroguard, specialist in brandwerend glas, in de praktijk gebracht.

Pyroguard Integrity is een range gehard brandwerend glas, dat stabiel is en gedurende 30 minuten zorgt voor stralingsbeperking (met EW-classificatie). De technische constructie levert een lichtgewicht oplossing die uitzonderlijke lichtdoorval mogelijk maakt, resulterend in een lichte en luchtige openbare ruimte. Als gevolg van de gemiddelde temperatuur van 24°C in Granada – die in de zomermaanden tot 32°C kan oplopen - was bovendien een UV-stabiele oplossing vereist, die Pyroguard Integrity Plus uitstekend biedt. Het Estación AVE Granada is nu uitgerust met meer dan 230m2 Pyroguard Integrity Plus EW30 - in totaal 235 dubbelglas units- waarmee volledig wordt voldaan aan de specificaties. En door de toepassing naar dubbelglas binnen een stalen kozijnsysteem, kon onder andere de gewenste U-waarde gehaald worden en de akoestische classificatie worden verhoogd.

MEER INFORMATIE

Estación AVE Granada’s eigentijds ontwerp vormt een visie op de toekomst van een verbonden Spanje. Om deze visie waar te maken en om een uitnodigend, licht en levendig station te realiseren, werd ervoor gekozen om natuurlijk daglicht door hoge glazen ramen te laten vallen. Omdat het hier echter gaat om een openbare ruimte met jaarlijks duizenden reizigers, was veiligheid een topprioriteit bij de benodigde beglazing voor het station. In de door de klant - installatiebedrijf Taviart Carlet -omschreven specificatie werd vastgelegd dat het glas gedurende 30 minuten bescherming moest bieden tegen het binnendringen van vlammen, rook en giftige gassen (EW-classificatie) teneinde veilige evacuatie van passagiers mogelijk te maken.

Na intensief overleg met Taviart Carlet over het eisenpakket, ontwikkelde Pyroguard een speciale test, die werd uitgevoerd in-house in een testoven, teneinde te garanderen dat het brandwerende framesysteem aan de vereiste specificaties voldeed.

www.pyroguard.eu

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

45


NIEUWS

TOSHIBA LANCEERT DE NIEUWE R32 SUPER DIGITAL INVERTER BUITENDELEN TOPPRESTATIES IN EFFICIENCY EN COMFORT

Smart Cassette (RAV-UT)

De nieuwe generatie Super Digital Inverters (SDI) van Toshiba heeft een A+++ energielabel, een compleet nieuw chassisontwerp, een vernieuwde hoog rendement warmtewisselaar en een unieke DC ventilatormotor. Met R32 als koudemiddel daalt ook het Global Warming Potential (GWP) (Aardopwarmingsvermogen) aanzienlijk.

D

MEER INFORMATIE

eze verbeteringen worden gecombineerd met Toshiba’s geavanceerde DC twin-rotary compressor en vectorgestuurde invertertechnologie, waarbij op elk moment op efficiënte wijze het gewenste comfort kan worden geleverd bij buitentemperaturen van -27°C tot +52°C. De nieuwe serie SDI buitendelen is leverbaar in 1 fase 230VAC uitvoering in 2, 3, 4 en 5 pk. Met een maximale leidinglengte van maar liefst 75 meter en een installatiehoogte van 30 meter kunnen de SDI buitendelen vrijwel alle projecteisen aan.

Nieuw: Smart Cassette Het ruime assortiment binnendelen dat gecombineerd kan worden met de nieuwe buitendelen is bovendien uitgebreid met het eigentijds en elegant vormgegeven Smart Cassettemodel RAV-UT (grotere ventilatieroosters, nieuwe klepvorm, verbeterd warmtewisselaarsontwerp). In combinatie met de nieuwe bediening RBC-AMS55E biedt deze installatie veel nieuwe mogelijkheden zoals o.a. energiemonitoring. Zo heeft de gebruiker nog meer invloed op het eigen comfort én tegelijkertijd beter inzicht in, en invloed op het energieverbruik. Deze bediening, die standaard geleverd wordt met elk RAV splitsysteem, is bovendien zeer gebruiksvriendelijk en voorzien van een Nederlandstalige menu-structuur. Daarbij biedt de bediening voor zowel gebruiker als installateur inzicht in de actuele werking van de installatie en draagt daarmee bij aan een snelle afhandeling van, weinig voorkomende, storingen. Excellente efficiëntie in deellastbedrijf De SDI buitendelen hebben uitzonderlijk hoge SEER waarden tot wel 9,40 en SCOP waarden tot 5,51 (3 pk). Om dit hoge

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

46


NIEUWS

RBC-AMS55E: gebruiksvriendelijkheid en inzicht in energieverbruik.

efficiëntie-niveau te bereiken maakt Toshiba gebruik van de nieuwste generatie frequentie regelaars. Hiermee kan elke parameter soepel en nauwkeurig worden geregeld onder vrijwel alle omstandigheden zonder energieverspilling. Wat eveneens bijdraagt aan de hoge mate van efficiëntie is dat het stroomverbruik in de wachtstand met maar liefst 50% is verlaagd. Met de mogelijkheid om terug te regelen tot 10% van de belasting, kunnen gebruikers indrukwekkende besparingen verwachten gedurende het tussenseizoen waarin de volledige belasting niet nodig is. Toshiba voorziet dat de airconditioner slechts tijdens 5% van de totale bedrijfstijd volledig belast wordt, deellast komt dus aanzienlijk vaker voor. Door het grote regelbereik, soepele intelligente regeling en lagere ventilatorsnelheden behoort energieverslindend aan- en uitschakelen tot het verleden.

voorwaarden is het zelfs mogelijk oude systeemleidingen te hergebruiken. Hoewel R32 flarekoppelingen momenteel nog niet zijn toegestaan binnen gebouwen, zal de nieuwe EN 60335-2-40 5 norm, welke eind 2018 verwacht wordt, de ISO 14903-gecertificeerde flarekoppelingen van Toshiba binnen gebouwen wel mogelijk maken. www.intercool.nl

MEER INFORMATIE

Bewezen technologie en ervaring Toshiba produceer t reeds sinds 2014 R32 koudemiddelsystemen in Japan waar R32 al langer in de praktijk wordt toegepast. Inmiddels weten we met 14% minder koudemiddel een vermindering van 70% equivalente CO2 uitstoot te realiseren met de operationele, veiligheids- en materiaaleisen zoals die gelden voor R410a. Milieuvriendelijkere systemen voor de gebruiker en “zerochange”installatiewerk voor de installateur. Om de overgang naar R32 te vergemakkelen zijn de nieuwe binnendelen geschikt voor zowel R410A als R32 buitendelen. De nieuwe SDI buitendelen zijn een bijzonder onderdeel geworden van Toshiba’s milieuvriendelijke R32 upgrade. Op enkele 01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

47


NIEUWS

ADEUNIS EN ARC INFORMATIQUE BUNDELEN HUN KRACHTEN VOOR OPLOSSING INTEGRATIE VAN GEBOUWBEHEERSYSTEEM (GBS) IN HET IOT-SYSTEEM IN UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS VAN GRENOBLE ALPES

Twee bekende spelers in IoT-technologie integreren hun systemen, zodat een ongekende combinatie van IoT apparatuur met een bestaand gebouwbeheersysteem (GBS) bereikt wordt. De LoRaWAN-technologie is het kloppend hart van het geheel.

D

De eerste stap van dit project bestond uit een LoRaWAN radiogolfanalyse van de site. Deze studie, uitgevoerd door de experts van Adeunis, maakte het mogelijk om de beste locatie voor de LoRa antenne te identificeren en er zo voor te zorgen dat de zones (vloeren, gebouwen, parkeerplaatsen, enz.) volledig bediend worden om zo de ideale positionering van de Adeunis® IoT-sensoren te bepalen.

Bijkomend drukte het ziekenhuis de wens uit om dit met hun bestaande GBS-software te doen, zonder toevoeging van extra softwarelagen. Het PcVue programma, gepubliceerd door ARC Informatique, is het gebouwbeheersyteem verantwoordelijk voor het beheer van twee sites van het ziekenhuis, de GTB- en de GTE-site.

De LoRaWAN-architectuur maakt het mogelijk om een privaat netwerk op te zetten, de grote radiopenetratie is hierbij ideaal voor binnentoepassingen, terwijl de brede radiodekking van LoRaWan's “Long Range” -netwerk een extra troef betekent.

MEER INFORMATIE

e technische teams van het Universitair Ziekenhuis Grenoble Alpes wilden een snelle en goedkope manier om hun diverse apparaten draadloos (Ethernet en voeding) aan te sturen en te monitoren. Het ziekenhuis van Grenoble vroeg daarom hulp aan Adeunis en ARC Informatique om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.

Met slechts één antenne boven op het gebouw (15e verdieping) kunnen niet alleen zowat alle gebouwen op de site bediend worden, maar ook een tweede site ongeveer 6 km verderop kan genieten van het systeem. De kosten van deze netwerkinfrastructuur zijn daarom erg klein in vergelijking met een WiFi-oplossing. Na de voorbereiding en installatie van de LoRaWANinfrastructuur door het Adeunis-team, werden

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

48


NIEUWS

Adeunis®“PULSE” IoT-sensoren geïnstalleerd om de watermeterstanden op tal van externe locaties van het Universitair ziekenhuis van Grenoble te monitoren. Andere sensoren detecteren afwijkende temperaturen op gevoelige locaties zoals opslagplaatsen voor medicijnen.

Kortom, deze GTB hybride oplossing maakt dankzij het gebruik van Adeunis® IoT-technologie zowel de controle van standaard automatiseringsapparatuur als een vereenvoudigde installatie mogelijk, dankzij de moderne en innovatieve aanpak.

De integratie van het LoRaWan-netwerk in het hart van de GTB PcVue-oplossing maakt feedback van de sensoren mogelijk in het GBS-programma. De “onbewerkte” gegevens van de sensor (temperatuur, aan / uit) worden versterkt door de kracht van PcVue, dat deze data zal verrijken en behandelen. Denk hierbij onder meer aan het instellen van drempelwaarden, alarmen, het uitvoeren van simulaties en opslaan van relevante data.

Deze technologische samenwerking tussen Adeunis en ARC Informatique zal veel navolging krijgen in andere sectoren zoals infrastructuur, water, milieu of in de fabrieken van de toekomst. Allemaal sectoren waar deze twee spelers al een sterke expertise hebben opgebouwd. www.pcvuesolutions.com

Ook de integratie van de onderhoudsgegevens van de IoTapparatuur wordt eveneens geïmplementeerd met een opvolging van de resterende levensduur van de batterijen van de sensoren in het gebouw.

MEER INFORMATIE

Dit project biedt de beheerder aanzienlijke besparingen zowel bij de ingebruikname als bij het dagelijks gebruik van de ziekenhuisfaciliteiten. Bovendien maakt de installatie van de LoRaWAN-infrastructuur de ontwikkeling van veel nieuwe diensten mogelijk via extra sensoren die geïntegreerd kunnen worden met de gegevensbehandelingsfuncties van PcVue.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

49


NIEUWS

CARRIER INTRODUCEERT AQUAFORCE® 30XB KOELMACHINE

Luchtgekoelde koelmachine levert koelcapaciteit van 250-1700 kW.

C

MEER INFORMATIE

arrier introduceert zijn nieuwe AquaForce® 30XB en 30XBP koelmachines, de volgende generatie van het beproefde 30XA programma met wereldwijd duizenden installaties. Het nieuwe programma luchtgekoelde koelmachines met vast toerental en een koelvermogen van 250 tot 1700 kW, is leverbaar in drie efficiencyniveaus waarmee elke klanttoepassing perfect kan worden gerealiseerd en tevens wordt voldaan aan de nieuwe Europese Ecodesign regelgeving. Carrier, wereldleider in hoogtechnologische verwarmings-, airconditioning- en koeloplossingen, maakt deel uit van UTC Climate, Controls & Security, een divisie van United Technologies Corp. (NYSE: UTX).

Het nieuwe AquaForce® 30XB programma combineert praktische ervaring met het AquaForce®-systeem en met de door Carrier ontwikkelde toonaangevende technologieën: • De Carrier 06T dubbele schroefcompressor, bekend om zijn robuustheid (99,7% van de units draaien storingvrij). • D e geheel uit aluminium opgebouwde Novation® microkanaal-warmtewisselaars met Super Enviro-shieldTM coatings voor langdurig optimale prestaties. • De zesde generatie Carrier Flying Bird ventilatoren, met een nieuw, op de natuur geïnspireerd ventilatorblad, het resultaat van geavanceerd onderzoek in ons laboratorium. • De Carrier ‘flooded’ shell-and-tube verdamper met nieuw koperen leidingontwerp voor lage drukvallen. • Touch Pilot® besturing met kleurentouchscreen interface in 10 talen.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

50


NIEUWS

AquaForce® 30XB

Voor veeleisende gebouwen is de nieuwe premium uitvoering AquaForce® 30XBP uitgerust met: • Greenspeed™ EC ventilatoren en meer warmtewisselaaropper vlak voor aanzienlijke prestatieverhoging bij zowel vollast als deellast (SEER12/7 tot 4.5 en een SEPR12/7 tot 6.3). “Naast het bestaande 30XA programma met bewezen prestaties, beschikt de 30XB over geavanceerde technologieën die anticiperen op toekomstige uitdagingen en een hoge seizoensgebonden efficiency bieden”, aldus William Doll, productmanager koelmachines bij Carrier. “De 30XB en 30XBP koelmachines vormen een hoogwaardige economische oplossing voor commerciële en industriële toepassingen, waarbij hoge betrouwbaarheid en economische werking onder alle klimaatomstandigheden bij de klant voorop staan.”

• Uitgerust met Greenspeed™ variabele snelheid ventilatoren met AC motor, levert de 30XB unit een verbeterde Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER12/7) tot 4,4 voor comfortkoeltoepassingen. Met vier akoestische comfortniveaus voldoet de AquaForce® 30XB tevens aan de meest strenge technische eisen in geluidsgevoelige omgevingen. Functionerend bij buitentemperaturen van -20°C tot 55°C vormt de AquaForce® 30XB de perfecte oplossing voor een brede range toepassingen, van high-end kantoorgebouwen en hotels tot zorginstellingen, datacenters en industriële projecten. De AquaForce® 30XB met PUREtec™, speciaal ontworpen voor HFO R1234ze, is later dit jaar leverbaar. www.carrier.com

De 30XB is leverbaar in drie prestatieniveaus en voldoet perfect aan de eisen van de bijbehorende toepassingen: MEER INFORMATIE

• Met een Seasonal Energy Performance Ratio (SEPR12/7) tot 5,5 en een EER tot 3,3 is de 30XB standaard uitvoering de beste economische oplossing voor procestoepassingen met hoge temperaturen of in omgevingen met hoge temperaturen waar hoge vollast-prestaties vereist zijn.

01 | Technologieenindustrie | Oktober 2018

51