КАТАЛОГ САЕМ 2024

Page 1

Саем на книгата

од 18 до 24

април 2024 г.

КАТАЛОГ

Лиса Џул

Цена денари 500 360 НИШТО ОД ОВА НЕ Е ВИСТИНА На прославата на четириесет и петтиот роденден во едно локално кафуле, Аликс Самер се среќава со Џози Фер која, исто така, го прославува својот четириесет и петти роденден Тие се, всушност, близначки по роденден Неколку дена подоцна, Аликс и Џози повторно се среќаваат случајно, овојпат пред училиштето во кое учат децата на Аликс Џози во меѓувреме ги преслушала поткастите на Аликс и предлага дека и таа би можела да биде интересна тема во нејзиниот серијал. Таа е, како што ѝ вели на Аликс, на работ да направи спектакуларни промени во својот живот. Животот на Џози делува чуден и комплициран, и иако Аликс се чувствува на некој начин вознемирено и непријатно, таа не може да му одолее на искушението да продолжи со снимањето на поткастот. Постепено, таа почнува да разбира дека Џози крие многу мрачни тајни, и уште пред да се свести, Џози веќе е длабоко инволвирана во животот, но и во нејзиниот дом. Џози набргу исчезнува, а Аликс, дури тогаш открива дека Џози има оставено ужасна и застрашувачка оставштина зад себе, но исто така и станува јасно дека таа сега е главната тема во нејзиниот поткаст за вистински злос торства, притоа изложувајќи го нејзиниот живот и животот на нејзиното семејство на смртна закана. 2 Која е Џози Фе р? И шт о с тори ла т аа?

СЕМЕЈСТВОТО СЕПАК ОСТАНУВА

Едно рано утро на брегот на Темза, јавниот обвинител Семјуел е повикан на место каде што полицијата открила монструозни докази за извршено злосторство. Кога Семјуел ги испраќа доказите на испитување, дознава дека коските се поврзани со случајот на трите мртви лица во Челзи пред триесет години.

Рејчел Ример, добива шокантна вест дека нејзиниот сопруг, Мајкл, е пронајден мртов во подрумот на неговата куќа во Франција Полиција треба итно да добие одговори поврзани со Мајкл на кои Рејчел не сака да одговори. Откако побегна од Лондон, Луси Ламб конечно се враќа дома во Челзи, вселувајќи се со своите деца во штотуку купената куќа.

Цена денари 490 240 Цена денари 490 270
3
490 270
Цена денари

Времето на

Тудорите

беше ера

исполнета со опасности, интриги, заговори и, пред сè, шпионажа.

ОДМАЗДАТА НА ТУДОРИТЕ

Лондон, 1558 година. Кралицата, таканаречената Крвавата Мери е мртва, а на тронот се искачува дваесетипетгодишната Елизабета. Протераниот Брендон Прескот е повикан од страна на младата кралица да се врати во кралството. Обидот за труење на Елизабета го засенува нејзиното крунисување, но пред Брендон да го истражи, Елизабет го повикува насамо за да го испрати на многу подоверлива мисија: да ја пронајде нејзината најверна соработничка, Леди Пери, која исчезнала за време на посетата на семејниот имот во Јоркшир. Мистеријата околу Леди Пери се продлабочува а Брендон почнува да сфаќа дека во Дворецот на кралицата се случува многу повеќе отколку што се гледа, но колку повеќе се приближува до откривањето на мистеријата, толку повеќе се одалечува од можноста за обелоденување на вистината, која пак може да доведе до уништување на Елизабета.

К. В. Гортнер Цена денари 550 370
4
Цена денари 550 370 Цена денари 550 390
Цена денари 550 370 Цена денари 550 370 Цена денари 550 370 Цена денари 650 370 Цена денари 550 370 Цена денари 550 370 5

Кристин Хармел

Што се случи со ќерката на Елис во тие последни, ужасни моменти?

Каде исчезна Џулиет без трага, носејќи ги со себе сите одговори?

Очајната потрага

ја води Елис

во Њујорк и до Џулиет.

6
двете
набрзо ќе бидат неповратно променети. Кога Елис станува мета на нацистите, таа ѝ го доверува на Џулиет најскапоценото нешто во нејзиниот живот – нејзината ќеркичка. Но, никаде не ебезбедно во војна, дури ни во малата тивка книжарница на Џулиет која станува цел на неколку бомбардирања. Светот на Џулиет е уништен заедно со неа. По завршувањето на војната, Елис се враќа назад очекувајќи дека конечно ќе ја види својата ќерка, но наоѓа само
а Џулиет заедно со нејзиното семејство се исчезнати
ПАРИСКАТА ЌЕРКА Париз, 1939: Елис и Џулиет се запознаваат во паркот Булоњската шума и стануваат неразделни пријателки. На нивната среќа и нема крај, бидејќи и
набрзо ќе станат мајки. Но, ветриштата на војната навестуваат дека нивните животи
урнатини,
Цена денари 520 370

СОПРУГАТА НА ВИНАРОТ

Ш а м п а њ , 1 9 4 0 го д и н а. Г ерманците ја освојуваат Франција. Стравот и очајот се сè поприсутни во секојдневниот живот. Одлуката да се преземе нешто против окупаторот не го заобиколува ни Мишел, сопственикот на винарницата „Шово“. И покрај противењето и стравувањето на неговата сопруга Инес, Мишел решава да соработува со Отпорот Њ уј ор к , 2 019 годи на. Лив Кент само што се разведе, кога нејзината ексцентрична, француска баба се појави ненајавено, инсистирајќи на патување во Франција. Но, старата жена има скриени намери, таа крие трагична приказна, која со децении не ѝ дава мир. Кога конечно ќе се судрат минатото и сегашноста, Лив ќе се соочи со вистината што ја

Цена денари 500 350
КНИГАТА НА ИЗГУБЕНИ ИМИЊА Е в а Т р а у б А б р а м с , е д н о у т р о , р е д е ј ќ и к н и г и н а п о л и ц и т е , п о г л е д о т и з а п и р а н а е д н а ф о т о г р а ф и ј а . Т а а с е з а м р з н у в а , т о а е с л и к а н а к н и г а ш т о н е ј а в и д е л а п о в е ќ е о д ш е е с е т и п е т г о д и н и – к н и г а к о ј а е п о з н а т а п о д и м е т о „ К н и г а т а н а и з г у б е н и и м и њ а “ . 1 9 4 2 г о д и н а , Е в а е п р и н у д е н а д а и з б е г а о д П а р и з . Н а о ѓ а ј ќ и з а с о л н и ш т е в о е д н о м а л о п л а н и н с к о г р а т ч е в о с л о б о д н а т а з о н а , т а а з а п о ч н у в а д а ф а л с и ф и к у в а л и ч н и д о к у м е н т и з а е в р е ј с к и т е д е ц а . Н о , б р и ш е њ е т о н а л у ѓ е т о и м а ц е н а , и з а е д н о с о м и с т е р и о з н и о т , у б а в ф а л с и ф и к а т о р п о и м е Р е м и , Е в а о д л у ч у в а д е к а м о р а д а н а ј д е н а ч и н д а г и з а ч у в а в и ст и н с к и т е и м и њ а н а д е ц а т а к о и с е п р е м н о г у м а л и з а д а с е с е т а т к о и с е т и е н а в и с т и н а . З а п и с и т е ш т о г и ч у в а а т в о „ К н и г а т а н а и з г уб е н и и м и њ а “ ќ е с т а н а т у ш т е п о в а ж н и к о г а ќ е л и ј а т а н а о т п о р о т з а к о ј а р а б о т а т ќ е б и д е п р е д а д е н а и Р е м и ќ е и с ч е з н е . . . Цена денари 500 350 7
води сè до винарницата „Шово“.

Шари Ло

ЕДЕН ДЕН СО ТЕБЕ

Денот за сите започна вообичаено како и секој друг. Трес Вокер го испраќаше својот сакан сопруг Макс на работа, незнаејќи дека токму на тој ден ќе го роди нивното прво дете и целосно несвесна дека кога ќе се обиде да го пронајде Макс, тој нема да биде таму каде што требаше да биде.

Во исто време, и најдобриот пријател на Макс, Ноа Кларк, се збогуваше со неговата сопруга Ања, пред да замине на работа, несвесен дека наскоро ќе открие дека жената што ја обожаваше го лажела со години. И најблиската пријателка на двата пара, неодамнешната вдовица, Ненси Џенкинс, се подготвуваше да се сретне со Еди, нејзината прва вистинска љубов од училишните денови. Дали Ненси ќе има шанса повторно да го запали стариот пламен или ќе избере да остане покрај Трес кога ѝ е најмногу потребна?

Цена денари 490 350

Реалноста многу често не е онаква каква што ние си ја замислуваме.

Понекогаш

вреди да се ризикува.

Дали овој Божиќ можеше да биде полош…

8
Бет Моран
Цена денари 520 350

Фиона Дејвис

ЛАВОВИТЕ ОД ПЕТТАТА АВЕНИЈА

Њујорк 1913 година. Лора Лајонс има сè во животот. Но Лора сака повеќе, да напредува во кариерата. Во текот на студиите таа се запознава со радикалниот „Феминистички клуб“, кој ги охрабрува жените да бараат право на глас, контролата на раѓањето и правата на жените Како дел од групата таа ја менува својата традиционална улога на сопруга и мајка Но, после кражбата која се заканува да и го растури домот и институцијата што ја сака, таа е принудена да се одлучи кои се нејзините моментални приоритети... Осумдесет години подоцна, Сејди Донован раководи со наследството на нејзината баба, Лора Лајонс и работи како главен кустос на Јавната библиотека во Њујорк Но, работата станува кошмар кога многу ретки ракописи, белешки и книги ќе почнат да исчезнуваат. Решена да го спречи тоа таа најмува приватен детектив за да го открие сторителот. Меѓутоа, работите стануваат неочекувано лични кога истрагата ќе ја доведе Сејди до некои несакани вистини за сопственото семејно наследство – вистини кои фрлаат нова светлина врз најголемата трагедија во историјата на библиотеката

ПАЛАТАТА СО МАГНОЛИИ Њујорк 1919 година. Животот на 21 годишната Лилијан Картер се распаѓа по смртта на мајка ѝ. Во изминатите години, под името Анџелика, таа беше една од најбараните модели на уметниците во Њујорк, чии статуи ги красат најпознатите зданија, од хотелот Плаза до Бруклинскиот мост Но, на повидок е скандал кој Лилијан сака да го избегне наоѓајќи засолниште во резиденцијата на семејството Фрик. Њујорк 1966 година. Англичанката Вероника Вебер сака да направи кариера како супер модел во Њујорк за да може да го издржува семејството. Заклучена во Музејот на уметноста на Петтата авенија, поранешната резиденција на семејството Фрик Вероника тргнува по замислена потрага, но наидува на скриени пораки кои што можат да ѝ ги решат финансиските проблеми, но исто

така можност конечно да се открие вистината зад мистериите и децениското убиство во семејството Фрик.

9
Цена денари 520 370 Цена денари
360
520

Фиона Валпи

СЕЗОНА ОД СОНИШТАТА

Сара и Гевин решија да реставрираат еден стар замок сместен по течението на Дордоња, меѓу прекрасните лозја во Бордо и да отворат место за свадби каде бајките се остваруваат... Но, кога Сара го пронаоѓа Гевин во туѓа прегратка нивната заедничка среќа исчезнува како меур од сапуница. Соочена со пет двојки кои допрва треба да кажат „Да“, таа сфаќа дека е оставена сама да биде домаќин на свадбите што треба да се организираат за време на првата сезона откако го отворија местото за организирање на свадби За летото да помине без проблем, Сара мора да го закопа своето скршено срце и да го надмине стравот дека набрзо ќе мора да се врати назад во Лондон. Така, кога згодниот Томас Кортини, експерт за вино и локален диџеј, ќе се појави во нејзиниот живот, Сара конечно се осмелува да здивне и да се надева дека летото можеби нема да биде целосна катастрофа...

Цена денари

490 300

10
Цена денари 490 300 Цена денари 490 300

РАСКАЖУВАЧОТ ОД СОНИШТАТА

Ка за блан ка , 2010 годи на. Може ли да ѝ п он уди втора шанса н а изгубена та душа?

Мароко, 1941 година. Франција е падната под нацистичка окупација, дванаесетгодишната Џози бега со своето семејство во Казабланка. Животот е интензивен како сонцето, секоја глетка, мирис и звук ги будат сите сетилата во овој град исполнет со извонредни ликови Тоа е свет што е далеку од сите проблеми, а Џози го сака тоа Седумдесет години подоцна. Едно ново пристигнување во опојниот пристанишен град. Зои, тешко се справува со проблемите во бракот, нејзината ќерка и нејзиниот нов живот како иселеник во едно за неа непознато место. Но, кога открива мала дрвена кутија и дневник од 1940-тите под даските од спалната соба, Зои влегува во светот на младата Џози, која сведочела за многу поинаква Казабланка

Можа т ли сеќ ава ња та н а Џози да ѝ пом огна т на Зои да ја п ре твори т ра гедија та в о на деж и да

ја п ронајде потр ебнат а ут еха за да го и злечи

св ое то ск рше но ср це ?

11 Цена денари 490 240 Цена денари 490 240 Цена денари 520 300

Кристина

Лорен

ЕКСПЕРИМЕНТОТ ВИСТИНСКА ЉУБОВ

Не се плашете од љубовта, прифатете ја и таа ќе ве направи среќни.

Фелисити „Физи“ Чен е позната песателка. Таа никогаш во животот не била заљубена. Страст? Да, дефинитивно. Но, сега се наоѓа во ситуација која не може да си ја објасни, зошто чувствува несвестица кога тој е блиску до неа и тоа дека не може да престане да размислува за него? Конор Принц, режисер на документарни филмови од неговиот шеф добива наредба да создаде реално ТВ шоу.

„Експериментот вистинска љубов“ е реално ТВ шоу во кое цел свет треба да биде сведок како кралицата на романтичните бестселери лудо се вљубува во некого.

Но, кога светлата ќе се запалат и сите погледи ќе бидат вперени во неа, излегува дека Физи својата љубов ќе ја најде зад камерите.

12 12 Цена денари 490 270
Цена денари 490 270 Цена денари 490 300

Џоџо Мојес

ВО НЕЧИИ ДРУГИ ЧЕВЛИ

Ниша Кантор живее удобен живот во светот на богатите, сè додека нејзиниот сопруг

ненајдено не ѝ побара развод. Ниша е решена да продолжи со својот гламурозен живот. Во меѓувреме ќе открие дека ѝ недостасуваат најомилените чевли.

Сем Кемп очајно се бори да преживее во животот. Таа едвај има време да се грижи за случајно земената торба од фитнес-центарот. Но, кога ја отвора торбата и ги здогледува црвените крокодилски чевли од Кристијан Луботин доживува шок од самодоверба што ја тера да сфати дека нешто мора да промени – а тоа нешто е таа самата.

550 380

Цена денари

Цена денари 490 250 Цена денари 450 230 13
Дарби Кејн Цена денари 500 300 УБАВА МАЛА СОПРУГА Лајла Риџфилд живее во идиличен град, но не е сè како што изгледа. Ниту Лајла не е таа што се претставува. Еден студент исчезнал, но и сопругот на Лајла, професорот Арон, исто така е исчезнат. На почетокот овие случаи се водат како ужасни случајности додека не се открие дека студентот е едно од необјаснетите исчезнувања во последните неколку години Полицијата е очајна да ја пронајде врската, ако воопшто постои Тие не знаат дека овие исчезнувања се само мал дел од вистината… Додека гратчето е во метеж, сите се загрижени каде е нивниот сакан професор. Сите освен Лајла, неговата сопруга. Таа дефинитивно е збунета за неговото исчезнување, бидејќи таа беше последната личност што го виде неговото тело, а сега го нема. 14

Тереса Дрискол

ЌЕ ТИ ВРАТАМ ЗА СЕ

СЕКОЈА СРЕДА, КАКО ЧАСОВНИК, ТЕРОРОТ СЕ ВРАЌА.

Дали Алис може да открие кој стои зад сето ова, пред застрашувачките закани да станат незамислива реалност?

ТЕ НАБЉУДУВАМ

Трилер кој ве држи во неизвесност до самиот крај!

Две млади девојки, Ана и Сара, заминуваат во Лондон да ја прослават матурската забава. Но, сплетот на околности ќе ги одведе на сосем поинакво патување. Една од девојките исчезнува

Каде

е Ана? Дали е жива или не? Цена денари 490 240 Цена
490 300
денари
15

Хедер Морис

Во „ Прик азни полни со наде ж“, Хедер ги истражува нејзините новостекнати

таленти како слушател – вештина што ја користела кога првпат се запознала со Лале Соколов, тетовирачот од Аушвиц-Биркенау што воедно ѝ е инспирација за нејзиниот бестселер. Токму оваа способност го убеди Лале да ѝ ја довери својата приказна на Хедер, која ја раскажа во романот „Тетовирачот од Аушвиц“ и вториот роман „Животната приказна на Цилка“.

Хедер ни ја споделува тајната за нејзиното инспиративно пишување, целото патување и писателските искуства од нејзиниот живот, вклучувајќи го и нејзиното длабоко пријателство со

Лале, и ни открива како научила навистина да ги слуша приказните што ѝ ги кажувале луѓето – вештина за која верува дека сите можеме да ја научиме. Цена денари

„Тетовирачот од Аушвиц“ е живописно и стравично сведоштво за издржливоста на љубовта и човештвото во најмрачните можни услови.

16
450 260
450 200 Цена денари

Хелен Рапапорт

ТРКАТА ЗА СПАС НА РОМАНОВИ Убиството на руското царско семејство во јули 1918 година е интензивно истражувано низ историјата. Но, неуспешните обиди за нивно спасување добиле помалку внимание Врз основа на досега невидени извори од Русија, Шпанија, САД и Обединетото Кралство, оваа книга ги открива бројните заговори за нивно спасување што ги започнале нивните кралски роднини, други влади и руски монархисти. Книгата ТРКАТА ЗА СПАС НА РОМАНОВИ ги испитува и ги открива причините за нивниот неуспех

17
СЕСТРИТЕ РОМАНОВИ П р и к а з н а з а и с т о р и с к а в и с т и н а , з а и з г у б е н и т е ж ив о т и н а ќ е р к и т е н а ц а р о т Н и к о л а j и А л е к с а н д р а . 17 јули 1918 година. Четирите девојки се симнале по дваесет и трите скалила во подрумот на една куќа во Екатеринбург. Најстарата имала дваесет и две години, најмладата седумнаесет Заедно со родителите и со тринаесетгодишниот брат, сите четири се бездушно убиени. Виновни се за тоа што биле ќерки на последниот цар и царица на сите Руси. Цена денари 550 370 17
Цена денари 590 370

Ричард Осман

КЛУБОТ НА УБИСТВА ВО ЧЕТВРТОК Во едно мирно пензионерско село, четворица пријатели се среќаваат една неделно во „Сложувалка“ за да разговараат за неразјаснети злосторства; заедно се нарекуваат „Клубот на убиства во четврток“. Елизабет, Џојс, Ибрахим и Рон се на прагот на своите осумдесети години, но сепак кријат по неколку трикови во ракавите.

18
Цена денари 500 260
СИНЏИРОТ К ога е дна мајка е мета н а опасн а гру па л уѓе, т аа мора да стори злост орст во за да ја с паси с војат а кидна пирана ќе рка – или да ризику ва да ја изгуби засе кога ш. Т оа е прика знат а на овој „и нтен зивен и ори гин але н“ триле р. Цена денари 500 260
Афријан Мекинти

Т. Џ. Њумен

ПАЃАЊЕ

Штотуку се качивте на летот за Њујорк. Во авионот освен вас има уште сто четириесет и три патници. Она што не го знаете е дека триесет минути пред летот, семејството на вашиот пилот беше киднапирано.

За да живее неговото семејство, сите во овој авион мора да умрат. Единствениот начин на кој семејството ќе преживее е ако пилотот ги следи упатствата и го урне авионот.

Уживајте во летот.

Цена денари 490 240

Елизабет Кеј

Романот „Седум лаги“ е исповедта на Џејн за вистината, нејзината вистина. Привлечно, софистицирано, застрашувачко, заводливо четиво со хипнотички пресврти на настаните, заплеткани приказни, токсични пријателства меѓу жените, мрачно подрачје на опсесијата и она што можеме да го изгубиме во

19
Сè
една
. Н
завр шува тук а. Eдн а лага води к он друга… СЕДУМ ЛАГИ T о а н е б е ш е п о с л е д н а т а л а г а . В с у ш н о с т , т о а б е ш е с а м о п о ч е т о к .
започна со са мо
ма ла ла га
о н икогаш не
името на љубовта Цена денари 490 210

Ден Браун

20
20 Цена денари 490 420 Цена денари 600 430 Цена денари 600 420 Цена денари 600 420

Стив Бери

ВАРШАВСКИ ПРОТОКОЛ Откако поранешниот агент на Министерството за правда Котон Малоун беше сведок на кражба на една реликвија, тој од својата бивша шефица Стефани Нил дознава дека наскоро ќе се одржи приватна аукција каде што на највисокиот понудувач ќе му бидат дадени информации за претседателот на Полска, уцена што ја сакаат и САД и Русија, но од многу различни причини. Цената за присуство на аукцијата е една од реликвиите, па Малоун е испратен во замок во Полска за да го украде илјада години старото Свето копје, значајно не само за христијаните, туку и за полскиот народ. Но, ништо не оди според планираното и Малоун е втурнат во крвава битка меѓу три нации околу информациите што, доколку бидат откриени, може да го променат балансот на силите во Европа.

21
Цена денари 550 310 Цена денари 550 310 21 Цена денари
310
550

Сали Руни

НОРМАЛНИ ЛУЃЕ е роман за моќта на привлекувањето, пријателството и љубовта помеѓу луѓето. Приказната нè

води од првиот разговор до годините што следуват преку животот надве лица, Конел и Мариан, кои се обидуваат да останат независни, но тоа никако не им успева.

Десе т најдобри книг и за 2017 г оди на

с поре д Vogue

Десе т најомиле ни кн иги н а годин ата с поред Slate

На јдобри кни ги од женс ки автори според Cut

На јдобри кни ги на година та сп оред Elle.Com

РАЗГОВОРИ СО ПРИЈАТЕЛИ

Франсис е млада жена со навидум студен карактер и мрачна надворешност, која се занимава со пишување додека студира во Даблин. Нејзин најдобар пријател е убавиот и самобендисан Боби. Една вечер на еден локален поетски перформанс, тие се сретнуваат со една позната фотографка и при секоја нова средба Френсис постепено влегува во нејзиниот свет Френсис е импресионирана од нивниот софистициран дом и нејзиниот згоден сопруг, Ник. Но, колку и да изгледа

забавен флертот на Франсис и Ник на почетокот, тие покажуваат чудна, а потоа и болна блискост.

Цена

450 230

денари

22
денари
230
Цена
450

Розела Посторино

НА МАСА СО ВОЛКОТ

Германија, 1943 година: Родителите на дваесет и шест годишната Роза Зауер ги нема, а нејзиниот сопруг Грегор е далеку, борејќи се на фронтот во Втората светска војна. Сиромашна и сама, таа носи одлука да го напушти Берлин, зафатен од виорот на војната, за да живее со родителите на мажот ѝ на село, мислејќи дека таму ќе најде засолниште. Но, едно утро, СС единицата доаѓа да ѝ соопштат дека е регрутирана за да биде една од дегустаторките на Хитлер: три пати на ден, таа и уште девет жени одат во неговиот таен штаб, „Дувлото на волкот“, да ги пробуваат неговите оброци.

Инт ер националeн бе ст се ле р заснован на

мр ачна висти нск а п рик азна која покр енува п ровок ат ивни п ра ша ња за соучесништ во, вина и пр ежи вувањ е.

Т ие го на ре коа „Дувло н а волк от “ . „Волк“ беше неговиот

пр ека р Ле гија н а ловџ ии беа во пот ра га по него, за да го зар оба т и со за доволств о да го убија т.

Цена денари 450 270

Aлис Хофман

СПРОТИВНИ СВЕТОВИ Растејќи на идиличниот тропски остров Свети Тома во почетокот на 1800-тите, Рахел сонува за живот во далечниот Париз. Мајката на Рахел, столбот на нивната мала бегалска заедница на Евреи кои успеале да ја избегнат Инквизицијата, никогаш не ѝ простила на својата бунтовна ќерка која одбила да живее според правилата на заедницата. Таа е во брак со вдовец со три деца за да го спаси бизнисот на својот татко. Кога нејзиниот постар сопруг ненадејно умира и неговиот згоден, многу помлад внук, Фредерик, пристигнува од Франција за да го преземе управувањето со имотот, Рахел започнува пркосна, страсна љубовна врска која ќе предизвика скандал што ќе го погоди целото нејзино семејство, вклучувајќи го и нејзиниот омилен син Камиј, кој ќе стане еден од најголемите уметници на Франција.

Цена денари 550 280
23

Дијана Чејмберлен

24 24
Цена денари 550 230 Цена денари 550 230 24
Нора Робертс
Цена
500 300 Цена
500 300
денари
денари
25 Сара Пинбороу Цена денари 490 240 Цена денари 490 200 Елизабет
Цена денари 350 190 Цена денари 350 190
Адлер

Адел Паркс

Цена денари 450 210 Цена денари 450 210 Цена денари 450 210 26 Цена денари 450 190

Жана

Полиаков

Жив отот е едно

р адосно иск уств о и за бав на игра .

Додек а з бор увам, создава м!

Цена денари

450 230

Траг ајте за хармо нија

внатре во себе, тог аш сето

она по кое трагате ке најде

пат до вас.

250

Цена денари

125

450 230

Цена денари

27
28 Ан гела Пен ова Цена денари 300 240 Цена денари 300 240 Цена денари 300 240 28 Цена денари 350 240 Цена денари 350 280
29 Катерина Серафимовска Цена денари 350 240 Цена денари 350 240 Цена денари 350 240 Цена денари 350 240 Цена денари 350 280
30 Цена денари 350 240 Цена денари 300 240 Милијана Павловска Цена денари 350 240 Цена денари 350 280
31 Цена денари 300 240 Цена денари 300 240 Цена денари 300 240 Цена денари 300 240 Цена денари 300 240

Санта Аргирова

ИГРАТ А НА ГОСП ОДИН ФИЛИП

Пензионерот Филип добива покана од продукциска куќа да учествува, како натпреварувач, во шоуто – „Што ќе направам ако добијам милион евра“. Воден од потребата да внесе малку боја во осаменичкиот живот Филип се согласува да учествува. Постапувајќи сосема спротивно од кога било претходно во животот, станува единствен сведок или уште повеќе, осомничен за убиство на соиграч...Сè додека вината не биде префрлена на најпопуларниот новинар во државата.

32
ВЕЧНАТА БОРБА МЕЃУ ДОБРОТО И ЗЛОТО! По негативните ликови во „Портретот од Дрезден“ и во „Добро утро Јаков“ ликот на Перонов е кулминација на злото кое човек на човека може да му го направи. И тоа, за жал, се случува во 21 век, потсетувајќи нè на Дантеовата „Божествена комедија“, таа своевидна поетска алегорија што ги исмева средновековните центри на моќ. Цена денари 350 240 Цена денари 350 240 32 Цена денари 350 280

„ДИЈАЛОЗИ ВО ЕДНИНА – Разговори

што можеби се случиле и што можеле да се случат“ од Ана Стојаноска е книга –експеримент, обид на авторката да напише нарација без нарација, само со помош на дијалози.

Ана Стојаноска

33
Сашо Димоски Цена 200 денари Цена денари 300 200 Цена денари 350 200 Цена денари 350 200 Цена денари 350 200 Цена денари 350 200 33 Цена денари 350 200
34 Цена денари 230 Цена денари 290 230 Цена денари 290 200 Цена денари 290 200 Цена денари 290 200 Цена денари 290 200 Цена денари 290 230 Цена денари 290 230 Цена денари 290 230
Цена денари 250 170 Цена денари 250 170 Цена
250 170 Цена денари 250 170 Цена
250 170
250 170
250 170 Цена
250 170 35 Цена
250 170 Цена
250 170 Цена
250 170
250 170
денари
денари
Цена денари
Цена денари
денари
денари
денари
денари
Цена денари
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.