Page 1

2/2016 /Helsinki.

Kotiin luettavaksi! 0€ LAADUKASTA LUETTAVAA LAPSIPERHEILLE.

Hepatiitti A & B Lapsiperhe matkalla

s.

Milloin vauva on valmis aloittamaan kiinteän ruuan? Synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistaminen ja hoito Kotihoidon tuki ja Helsinki-lisä Varhaiskasvatuksen vaihtoehdot Uusperhe – elämänmakuinen suhdesoppa

6-7

s.

11

s.

16-17

s.

22-23

s.

27


www.ipanaposti.fi

Lasten toiveita aikuisille liikenteeseen liittyen: ”Aikuiset hidastaisivat kohdattaessa ja antaisivat kulkea rauhassa yli suojatien” ”Aja hiljaisempaa, älä hosu”

Mennään yhdessä

ANNANTALON 0–3-VUOTIAIDEN NAPEROKINO Mukana on tuttujen hahmojen ennennäkemättömiä seikkailuja sekä aivan uusia yllätyksiä.

”Aja hiljempaa ja varovaisemmin” ”Ajaisivat hiljempaa ja eivät käyttäisi kännykkää ajaessa” ”Ajaisivat hiljempaa ainakin siellä missä on lapsia”

Esitykset klo 10.00 16., 23. ja 30.9. 7.,10.,14., 21 ja 28.10 . 11. ja 18.11.

”Ajaisivat hitaammin ja antaisivat paremmin suojatiellä mennä” ”Ajaisivat vain autoa”

Esityksillä on oma teema joka perjantai!

”Ajakaa hiljempaa!” ”Ei puhelinta eikä hurjastelua”

OOPPERAN JA BALETIN LASTEN TAIDETUOKIOT Syyskaudella 2016 on luvassa musiikkia, draamaa, tanssia ja maskeerausta Liisa ihmemaassa -teemalla. ma 19. ja ti 20.9. musiikki ma 10. ja ti 11.10. draama ma 7. ja ti 8.11. tanssi ma 12. ja ti 13.12. maskeeraus Yhden tuokion kesto on 1t 30min. Taiteenlajeihin tutustumisen ohella jokaisessa tuokiossaaskarrellaan mukava kotiin vietävä muisto.

”Ei saa suuttua kun ajaa autoa” ”Ei saata lapsia kouluun autoille kielletylle alueelle” ”Eivät ajaisi niin kovaa koulun lähellä, heillä ei olisi niin kiire” ”Ettei aina olisi niin kiire” ”Hiljempaa ajaminen, pienempien huomioiminen” ”Eivät aja puhelin kädessä eivätkä liian lujaa” ”Katsoo koko ajan tietä, ei katso yhtään puhelimeen”

SATUTUNTI Tule mukaan Kallion kirjaston satutunnille! Tiistai-aamuisin luetaan tarinoita, leikitään ja loruillaan klo 9:30 alkaen. Satutuntien kesto on noin 30 min ja ne soveltuvat 2–6-vuotiaille. Syksyllä 2016 tarinoidaan seuraavasti: 13.j.9. Syksyn uudet kuvakirjat 20.9. Robottikavereita 11.10. Robottikavereita 18.10. Nenästä varpaisiin 25.10. Nenästä varpaisiin 1.11. Lähdetään matkalle 8.11. Lähdetään matkalle 15.11. Kauhea nälkä! 29.11. Kauhea nälkä! 13.12. Valoa talven keskelle Vapaa pääsy, tule mukaan!

”Kiltempiä” ”Olisivat yhtä valppaita kuin haluavat minun olevan” ”Ottaisivat lapset paremmin huomioon” ”Suojatien kohdalla ei hujastelua” ”Varovaisuutta” Turvallista syksyä isoille ja pienille kulkijoille toivottaa Ipanaposti!

Osoite: Perennakatu 22 E 16 20320 TURKU Puhelin: 0400-932 994 Ilmestyminen: Kolme kertaa vuodessa/ Turun seutu (Turku- Kaarina- Lieto- Raisio- Naantali) Maaliskuu, toukokuu, lokakuu. Kolme kertaa vuodessa/ Helsinki Huhtikuu, syyskuu, marraskuu Painopaikka: Forssa Print Jakelu: Äitiys- ja lastenneuvolat, terveysasemat, kuntien/kaupunkien yhteispalvelupisteet, seurakunnat, Turun seutu avoinpäivähoito, kirjastot, lastentarvikeliikkeet. Lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei julkaista tuotannollisista tai vastaavista syistä johtuen. Lehti ei vastaa epäselvistä käsikirjoituksista tai puhelimessa sattuneista väärinkäsityksistä johtuneista painovirheistä, eikä anna hyvitystä vähäisistä painovirheistä, joka ei vaikeuta ilmoituksen käsittämistä, eikä vähennä sen mainosarvoa. Lehden vastuu ilmoituksen virheistä rajoittuu korkeintaan ilmoituksen hintaan. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta. 2


9/2016, FIN/VAC/0020/16(1)

TARJOLLA: Hepatiitti A Hepatiitti B

Suojaudu tartunnalta. Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta. 3


www.ipanaposti.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

4


www.ipanaposti.fi

Sporttikummi

vie lasta liikkumaan

P

elastakaa Lasten järjestämä Sporttikummi- toiminta laajenee. Sporttikummien valmennuksia järjestetään tänä syksynä eri paikkakunnilla. Sporttikummitoiminta on tarkoitettu lapsille, joiden omilla vanhemmilla on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta liikkumaan tai olla mukana lapsen harrastuksessa. Toiminnan tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria liikkumaan, harrastamaan ja saamaan pysyvyyttä, tavoitteita ja hyviä aikuisia elämäänsä. Lasten liikkuminen on vähentynyt hälyttävästi. Tutkimusten mukaan alakouluikäisistä lapsista vain noin puolet liikkuu suositusten mukaisesti. Liikunnan harrastaminen ei valitettavasti ole enää kaikkien tavoitettavissa. Monilta lapsilta puuttuu aikuinen, joka veisi ja kannustaisi liikkumaan. Lapsi tarvitsee aikuisen tukea lähteäkseen liikkumaan. Myös kilpaurheilun kustannukset ovat nousseet sellaiselle tasolle, että monet lapset ja nuoret joutuvat lopettamaan varojen puutteessa. Usein juuri nämä lapset ja nuoret eniten myös tarvitsisivat urheilun tuomaa yhteisöllisyyttä ja niitä vastuullisia aikuisia (valmentajia, joukkueenjohtajia, huoltajia tai vanhempia), jotka ovat seuraamassa harjoituksia. Pelastakaa Lapset ry aloitti Sporttikummi-toiminnan vuonna 2014 näiden lasten tukemiseksi. Toiminta on tarkoitettu lapsille, joiden omilla vanhemmilla on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta liikkumaan tai olla mukana lapsen harrastuksessa. Toiminnan tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria, jotta he motivoituisivat liikkumaan, pystyisivät jatkamaan harrastustaan sekä saamaan sitä kautta pysyvyyttä, tavoitteita ja hyviä aikuisia elämäänsä. Tavoitteena on myös saada vapaaehtoisia aikuisia Pelastakaa Lasten Sporttikummeiksi. Esimerkiksi Tampereella, josta koko Sporttikummitoiminta käynnistyi, on jo noin 50 aktiivisesti toiminnassa mukana olevaa sporttikummia. 5

Sporttikummi: • vie lasta liikkumaan vapaamuotoisesti • tai on mukana lapsen harrastuksessa • tapaa sporttilastaan keskimäärin 1-4 kertaa kuukaudessa • saa korvauksen matkakuluista sekä tarvittaessa muista kuluista • tsemppaa ja tukee sekä jakaa hienoja kokemuksia lapsen kanssa! Sporttikummin ei tarvitse olla valmentaja tai urheilija. Riittää, että omaa liikunnallisen asenteen ja on halukas antamaan aikaansa lapselle. Lapset tarvitsevat elämäänsä ystävällisiä ja turvallisia aikuisia. Sporttikummina voi toimia myös oman lapsen joukkuetoverille. Pyrkimyksenä on aktivoida lapsia ja nuoria uudestaan ns. höntsykulttuuriin ja pelailemaan keskenään myös ilman mitään virallista joukkuettakin. Tähän liittyy Sporttikummi-kerhojen perustaminen paikkakunnille. Kerhoissa turvalliset ja Sporttikummi-valmennuksen käyneet vapaaehtoiset aikuiset pelaavat yhdessä lasten kanssa. Lisätietoja Sporttikummitoiminnasta: https://www.pelastakaalapset.fi/tyomme-kotimaassa/tukihenkilot/sporttikummit/ Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/sporttikummi Pelastakaa Lapset ry


www.ipanaposti.fi

Hepatiitti A & B

Lapsiperhe matkalla – Vähennä tartuntariskejä hyvällä hygienialla sekä suojautumalla hepatiitti A ja B -viruksilta rokottautumalla A-HEPATIITTI Riskialueille matkaavat voivat saada tartunnan ulosteen saastuttamien elintarvikkeiden, juomaveden, jääpalojen, likaisten käsien tai WC -tilojen välityksellä. Suomesta saatu A-hepatiitti on nykyään melko harvinainen.

Saastunut juomavesi Hepatiitti A -viruksen aiheuttama maksatulehdus leviää mm. pilaantuneen veden välityksellä. Kun matkaat lasten kanssa alueella, jossa et ole varma veden juomakelpoisuudesta, on suositeltavaa käyttää pullotettua vettä. Vältä myös jääpaloja!

Pilaantunut liha ja merenelävät Varsinkin kylmät, raa`at ja huonosti kypsennetyt ruoat sekä merenelävät ovat hepatiitti A -viruksen tartunnan lähteitä. Nilviäisissä, esim. simpukoissa ja ostereissa voi olla virusta suuria määriä, jos niiden viljelmät sijaitsevat lähellä viemärivesien poistoputkia. Kylmät leikkeet, maitotuotteet sekä majoneesipohjaiset salaatit ovat myös ruokia, joita kannattaa välttää. Tartuntariskiä vähentää riittävän kuuma ja hyvin kypsennetty ruoka.

Kylmät jälkiruuat ja monet muut maitotuotteet Riskiryhmään kuuluvat monet maitotuotteet ja kylmät jälkiruuat, kuten lasten rakastama jäätelö, pakkaamaton maito, kerma, voi ja tuorejuusto. Nämä ovat vältettävien tuotteiden listalla maissa, jotka on luokiteltu kohtalaisen tai korkean hepatiittiriskin alueiksi.

Epäpuhtaat marjat, hedelmät ja vihannekset Hedelmät ja vihannekset ovat hyviä ja helppoja välipaloja lapsiperheille. Ne tulee kuitenkin pestä puhtaalla vedellä ja kuoria huolella. Viime vuosina Suomessa ja muualla Euroopassa on esiintynyt useita pakastemarjojen välittämiä hepatiitti A -epidemioita. Ulkomaisia pakastemarjoja tulee käyttää vain kuumennettuina. Käsihygienia on tärkeää. Kädet on pestävä huolellisesti ja apuna voi käyttää desinfiointigeeliä. Bakteerit ja virukset pesivät esimerkiksi likaisissa WC-tiloissa ja tarttuvat helposti käsiin. Lapsilla nämä taudinaiheuttajat menevät helposti suuhun sormien välityksellä.

6

A-hepatiitin oireet Aika A-hepatiitin tarttumisesta ensioireisiin on 15 -50 vuorokautta ja oireet alkavat usein äkillisesti. Pienillä lapsilla tauti saattaa olla varsin vähäoireinen tai jopa oireeton, mutta oireinen maksatulehdus on mahdollinen pienellä (15 %) osalla. Ensimmäiset oireet voivat olla ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia, joita voi siis seurata tyypillinen maksatulehduksen oire; ihon ja silmien kellastuminen. Keltaisuus on kuitenkin ohimenevää ja tauti on itsestään rajoittuva. Sairastettu tauti saa myös aikaan pysyvän immuniteetin. Raskaus ei näytä lisäävän A-hepatiitin vaikeutta ja toisaalta raskauden aikainen A-hepatiitti ei lisää sikiön epämuodostumia eikä hidasta kasvua.

A-hepatiitilta voi suojautua rokottautumalla A-hepatiitilta voi suojautua rokottautumalla ja rokote voidaan antaa yksivuotiaasta alkaen. Rokote annetaan rokotussarjana ja sen suojateho on varsin hyvä.


www.ipanaposti.fi

– ”Jätä kotiin syötäväksi simpukat ja äyriäiset, koska ne ovat riskialtteimpia herkkuja syötäväksi maissa, jotka ovat kohtalaisen tai korkean hepatiittiriskin alueita!””

B-HEPATIITTI Hepatiitti B on veriteitse leviävä virus (HBV), joka aiheuttaa maksatulehdusta, mutta onneksi Suomessa uudet tartunnat ovat nykyään melko harvinaisia, vuosittain todetaan noin 300 uutta tartuntaa. HBV on kuitenkin laajoilla alueilla maailmassa varsin yleinen ja äiti-lapsi-tartunta on näillä alueilla tavallisin tartuntatapa synnytyksen tai imetyksen aikana. HBV ei tartu terveen ihon kautta, mutta limakalvon, ihottuman tai haavan kautta tartunta on mahdollinen. Lasten haavat ja ihottumat on hyvä puhdistaa ja suojata varsinkin matkalla ollessa.

sentelua tai vatsakipua, ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuutta ja joskus myös lihas- tai nivelkipuja. Oireet häviävät yleensä parissa viikossa. Sairastuneista alle prosentilla infektio muuttuu hyvin voimakasoireiseksi, jolloin maksa saattaa mennä muutamassa päivässä kuolioon. Joskus HBV-infektio muuttuu krooniseksi. Krooninen infektio voi johtaa maksan vajaatoimintaan, joka lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä.

”Asiantuntijalääkärin monipuolisessa työssä GSK:lla koulutan terveydenhuoltohenkilöstöä liittyen matkailijoiden rokotuksiin. Lisäksi olen Suomessa yrityksemme HIV-lääkehoidon asiantuntija”. Lisätietoa: ROKOTE.FI

Hoito

HBV voi tarttua suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä, terveydenhuollossa sekä neulanpistovahingoissa. Suomessa kaikki raskaana olevat seulotaan neuvolassa HBV-tartunnan löytämiseksi ja jos tarvetta ilmenee, syntyvä lapsi rokotetaan ja järjestetään huolellinen jatkoseuranta.

Akuutti HBV parantuu yleensä itsestään. Alkuvaiheessa lepo on tarpeen, ja alkoholia ja maksaa rasittavia lääkkeitä tulisi välttää. Hyvin voimakasoireista hepatiittia sairastava henkilö hoidetaan sairaalassa.

Oireet

B-hepatiitilta voi suojautua rokottautumalla ja rokote voidaan antaa missä iässä tahansa. Rokote annetaan rokotussarjana ja sen suojateho on varsin hyvä.

Suurin osa akuuteista HBV-infektioista on oireettomia. Tartunnan saaneista noin 40 % saa eriasteisia oireita: pahoinvointia, ripulia, ok-

Asiantuntijana: Infektiosairauksien erikoislääkäri Tomi Mölkänen, GSK

B-hepatiitilta voi suojautua rokottautumalla

7

9/2016, FIN/VAC/0020/16(1)


Hyvinvointi

Lasten pelkojen hoito

- apuna vyöhyketerapia ja homeopatia

P

Vyöhyketerapian lisäksi tukena toimii loistavasti myös homeopatia. Homeopaattiset valmisteet annetaan vauvoille veteen sekoitettuna, oireiden mukaisesti 1-5 krt/vrk . Suositeltavaa käydä aina ennen homeopaatilla, jotta lääkeaine varmasti on oikea. Homeopatiassa oire ei määrittele lääkeainetta, vaan aina hoidetaan koko ihmistä ja siksi samaan oireeseen voi olla eri lääkitys eri vauvoilla ja lapsilla.

elko on tunne, jota jokainen lapsi tuntee. Pelko on terve tunne kun se syntyy tilanteessa, jossa on aihetta siihen. Ongelmaksi pelot nousevat silloin kun ne alkavat aiheuttamaan fyysisiä , kroonisia oireita tai rajoittamaan sosiaalista elämää.

Vyöhyketerapeuttina/homeopaattina kohtaan päivittäin lapsia, jotka tulevat vastaanotolleni vatsaoireiden tai unihäiriöiden takia. Suolisto ja keskushermosto reagoivat helposti kaikkeen ja myös pelkoa aiheuttaneet tilanteet, esim. putoamisen uhka, kovat äkilliset äänet tai onnettomuudet jäävät hermoston muistiin. Pelkotilanteissa lapsen luonnollinen tarve on saada lohdutusta, tulla nähdyksi ja kuulluksi tunteensa kanssa. Joskus pelkoa aiheuttanut tilanne voi olla aikuisen mielestä mitättömän pieni, mutta se tunne millaisena lapsi sen kokee, on lapselle se todellinen kokemus ja lohdutuksen ja empatian tason pitäisi tavoittaa myös se sama taso. Näin ei aina kuitenkaan käy, ja pienen lapsen kehon muistiin jää kokemus riittämättömyyden tunteesta ja se taas johtaa hylätyksi tulemisen pelkoon.

Ensimmäinen pelkokokemus on syntymä

Vyöhyketerapian aikana lapsen käyttäytymisestä pystyy arvioimaan temperamentin ja mahdolliset traumat. Kuvan 6-viikkoisella Jasminilla perusturva ja -luottamus kunnossa ja hänen helppo luoda yhteys ja luottamus myös vyöhyketerapeuttiin.

Tietoinen mieli ei sitä muista. Sille ei löydy sanoja, joilla kertoa jokaisen ainutlaatuinen tarina. Keho muistaa sen ja siksi vauvoille ja pienille lapsille tehty vyöhyketerapia on upea hoito purkamaan syntymästä aiheutuneet traumat. Hoito kestää puolisen tuntia ja siinä käsitellään kevyesti hieroen vatsa, kädet, selkä, niska ja jalkapohjat, sekä korvien vyöhykeheijasteet. Hoidon aikana vauvan keho ja reaktiot hoitoon kertovat mihin jatkossa pitää keskittyä. Yleensä 3-5 hoitokertaa n. 4-7 päivän välein auttavat vauvaa rentoutumaan ja tasapainottumaan niin hyvin että myös itkua aiheuttaneet vatsakivut helpottavat ja unirytmi alkaa löytyä ja yöunet ovat ehyempiä ja palauttavampia.

Kaikki muutokset aiheuttavat reaktion lapsen hermostossa. Lapsen synnynnäinen temperamentti määrittää pitkälti sen , miten lapsi kokee uudet tilanteen. Ulospäinsuuntautuneelle, ekstrovertille lapselle päiväkotiin menon odottaminen tuntuu innostavan jännittävältä. Hänen keho saattaa reagoida siihen niin ettei hän saa illalla unta tai vatsa toimii normaalia vilkkaammin. Hän ei kuitenkaan koe ahdistusta. Sen sijaan sisäänpäin kääntynyt, introvertti, 8


www.ipanaposti.fi

temperamentiltaan ujo lapsi kokee usein uudet tilanteet jännittävinä. Tunne joka kehossa tuntuu, on pelko. Se aiheuttaa sydämen tykytystä, punastelua ja vatsakipua. Illalla ei tule uni ja yöllä saattaa painajaiset herättää. Tähän kaikkeen löytyy apua vyöhyketerapiasta ja homeopatiasta.

Esimerkkejä lääkeaineiden eroavaisuuksista: Phosphorus- lapsi on utelias, sosiaalinen, herkkä aistimaan muiden tunteet Hän haluaa ilahduttaa vanhempiaan ja on ystävällinen kaikille. Pelkona hänellä kaiken tuon aurinkoisuuden takana hylätyksi tulemisen pelko, ja läheisten menettämisen pelko. Hänellä on vilkas mielikuvitus ja hän voi itsekin uskoa pelkoihinsa. Fyysisinä oireina hänellä on kutittavaa yskää, flunssia, keuhkoputkentulehduksia ja nenäverenvuotoa.

Lasten vyöhyketerapia kestää 45 min ja siinä käsitellään korvien ja jalkapohjien vyöhykeheijasteet ja hierotaan kevyesi painellen pää, kädet, niska ja selkä. Hoidon aikana keskustellaan lapselle tärkeistä asioista ja useimmiten hoito päättyy niin että hoito on rentouttanut pikku asiakkaan unten maille. Keho on purkanut pelot ja jännitykset ja fyysiset kivut, nekin joille ei löydy syytä tai järjellistä selitystä.

Pulsatillaa tarvitseva lapsi puolestaan on temperamentiltaan ujo. Hän haluaa vastaanotollakin istua äidin tai isän sylissä ja vastaa kysymyksiin kuiskaillen, katsoen poispäin. Hänellä on paljon korvatulehduksia. Pulsatilla on lääkeaineena rohkaiseva ja sitä käytetäänkin paljon päiväkotien aloitusvaiheessa kun lapsi ujostelee uutta paikkaa ja uusia ihmisiä ja itkee vanhempiensa perään.

Homeopatiassa lasta hoidetaan rakennelääkkeellä, joka tukee lapsen omaa ainutlaatuista kokonaisuutta.

Calcium carbonicum – ja natrium muriaticum – lapsilla yleisin ongelma ummetus. He pitävät sisällään tunteensa. Myös heidän suolistonsa on jumissa. Varovaisuus ja epäluottamus rajoittavat heidän iloisuuttaan ja uusiin tilanteisiin heittäytymistään. Monen lapsen elämä vapautunut valtavasti kun he ovat saaneet näitä lääkeaineita. He ovat saaneet avoimuutta ja luottamusta muihin ihmisiin, sekä rohkeutta luottaa omiin taitoihinsa ja luovuuteensa.

Lääkeaine valitaan haastattelun perusteella, huomioiden kaikki oireet, fyysiset ja psyykkiset, sekä perusluonteen ja temperamentin. Huomioidaan myös kaikki traumat ja elämään vaikuttaneet tapahtumat ja niiden vaikutukset ja tärkeänä tekijänä myös pelot. Oikea rakennelääke tukee ja vahvistaa lasta niin että hän pystyy olemaan vahvasti oma itsensä, pysyy fyysisesti terveempänä ja pelot ei rajoita hänen elämäänsä.

Teksti: Anne Vuotari, vyöhyketerapeutti, homeopaatti, hieroja.

Lasten omat vitamiinit!

GUM® KIDS

Uutuus

• Pieni ja pehmustettu, lapsen ikään mukautettu pää suojaa hampaita ja ikeniä. • Pehmeät harjakset poistavat plakkia hellävaraisesti, ja keskiharjakset auttavat sopivan hammastahnamäärän annostelussa.

Minisun monivitamiini Tähtimarja 200 tabl.

2064

Minisun Omega Junior 45 geelipalaa

14

66

10

02

• Alempi fluoripitoisuus (500 ppm) sopii erityisesti alle 6-vuotiaille lapsille. • Erittäin hellävarainen koostumus suojaa ja hoitaa maitohampaita parhaiten ja luo pohjan terveille pysyville hampaille. • Mansikanmakuinen.

Rela Drops + D Maitohappobakteeri + D3-vitamiini

2089

Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, Helsinki, puh. (09) 3434 400 Avoinna arkisin/vardagarna 8–20, la/lö 9–18, su/sö 12–18 www.vuosaarenapteekki.fi

GUM® Soft-Picks harjatikku

GUM® KIDS

Minisun D-vitamiini 10 mikrog 100 tabl.

Rela Drops Maitohappobakteeritipat

18

97

• Pehmeä ja miellyttävä kumitikku hammasvälien puhdistamiseen. • Harjasosa lateksitonta elastomeeria. • Pakkaukset sisältävät käytännöllisen säilytysrasian.

GUM® JUNIOR • Fluorin enimmäispitoisuus (1 450 ppm) varmimpaan suojaan reikiä vastaan. • Hellävaraisempi kuin aikuisten tahnat joten se ei vahingoita uusien pysyvien hampaiden yhä pehmeää hammaskiillettä. • Tutti frutin makuinen.

9

Markkinoija: Tamro Oyj

www.gum.fi

Hammashoitoa lapsellesi.

APTEEKISTA.


www.ipanaposti.fi

Ei turhaa jonottamista vastaanotolla Lääkärin videovastaanotto ilman ajanvarausta. www.doctagon.fi

Anywhere 020 700 700

D O C TA G O N . F I

K A I V O K AT U 6 A , M A K K A R ATA LO, 5 . K R S .

Lataa ilmainen sovellus android tai iOS mobiililaitteellesi!

10


www.ipanaposti.fi

Ihana arki Neuvola Nuppu -PERHEITÄ VARTEN-

äitiys- ja lastenneuvola vauvantai® synnytysvalmennus imetysohjaus vauvan vyöhyketerapia satuhieronta® nupun imetysvalmennus

Milloin vauva on valmis aloittamaan kiinteän ruuan?

S

uositusten mukaan kiinteät ruuat aloitetaan 4-6 kuukauden iässä yksilöllisen tarpeen mukaan. Yksilöllinen tarve arvioidaan jokaisen vauvan kohdalla erikseen, kasvun ja fyysisen valmiuden perusteella. Vauvan suoliston kannalta voi olla hyvä lykätä kiinteiden aloitusta lähemmäs 6 kuukautta.

Fyysiset valmiudet tarkoittavat vauvan kykyä ottaa ruoka vastaan: - pään ja selän kannattelu (jaksaa olla pystys- sä) – ruoka kulkee helpommin ruuansula- tuskanavassa - käden koordinaatio (vie käsiä suuhun ja syö niitä) – on valmis itse syömään - suun motoriikka (erilaiset maiskuttelut ja lipominen) – on valmis nielemään - mielenkiinto (onko kiinnostunut muun perheen ruokailusta) – kertoo olevansa valmis Maistelu voidaan aloittaa sosemaisella ruualla tai sormiruokaillen. Vauva otetaan mukaan perheen ruokailuhetkiin ja annetaan maistella eri ruoka-aineita. Yleensä aloitetaan kasviksilla ja seuraavaksi otetaan mukaan marjat ja hedelmät. Lihatuotteet aloitetaan vaalealla lihalla, viimeisenä otetaan ruokavalioon mukaan viljatuotteet. Mitä nuorempi vauva on, sen hitaammin edetään. Huomion arvoista on, että äidinmaito on vauvan pääasiallinen ravinto aina yhden vuoden ikään asti, joten ruokamäärien ei tarvitse olla isoja.

Vältettäviä ruoka-aineita <1 vuotiaana • lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, kiinankaa- li, nokkonen tai sormenpäänkokoiset varhaisperunat tai näistä valmistetut mehut (sisältävät nitraattia, joka voi haitata hapen kuljetusta elimistössä) • maksaruuat (runsaasti A-vitamiinia ja raskas- metalleja) • suuret määrät tuoreita herneitä, leikkopapuja ja kaalia (aiheuttavat ilmavaivoja) sienet sekä kuivatut herneet ja pavut (sulavat huonosti, sienissä on luontaisesti haitallisia aineita ja raskasmetalleja, joiden vaikutusta pieniin lapsiin ei tiedetä) • raparperi (runsas oksaalihappopitoisuus sitoo elimistön soluista kalsiumia) • säilöntäaineita sisältävät mehut, hedelmäsäi- lykkeet • idut (saattaa piillä salmonella) • pähkinät, mantelit ja siemenet (hometoksii- neja) • kaakao (runsaasti haitallisia parkkiaineita, virkistäviä aineita ja oksaalihappoa) • tee (kofeiinin kaltaisia aineita) • hunaja (botulismivaara) • makkara (säilöntäaineena nitriittiä) Vauvaikäisen ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa eikä ruokaa valmisteta suolaisista elintarvikkeista kuten juustoista, makkaroista tai liemikuutioista. Muissa kuin vauvoille tarkoitetuissa valmisruoissa on suolaa ja runsaasti mausteita. Älä tarjoa niitä vauvalle. Vältä myös jäätelöä, vanukkaita ja muita maustettuja ja lisäainepitoisia maitovalmisteita. Terveydenhoitaja- imetysohjaaja Laura Merivirta, Neuvola Nuppu 11

p. 010 229 6040 www.neuvolanuppu.fi www.facebook.com/neuvolanuppu

Luontaishoitola Anne Vuotari

Sturenkatu 47, 00550 Hki. VYÖHYKETERAPIASTA JA HOMEOPATIASTA APUA:

- raskauden eri vaiheisiin (raskausajan pahoinvointiin, uni häiriöihin, stressitiloihin, lihaskipuihin, synnytyksen käynnistykseen) - vauvoille (mm. koliikkiin, unirytmin säätelyyn, allergioihin, refluksioireisiin) - kaikenikäisille lapsille (mm. allergioihin, korvatulehduksiin, vatsaoireisiin, unihäiriöihin, käytöshäiriöihin) HINNASTO:

- Vauvojen ja lasten vyöhyketerapia 30 min 40 eur - aikuisten vyöhyketerapia 75 min 70 eur - homeopatia 1. käynti 100 eur, seurantakäynti 70 eur

Yhteydenotot: anne.vuotari@kolumbus.fi p. 040 535 0161 www.kolumbus.fi/anne.vuotari Facebook: Luontaishoitola Anne Vuotari


Helpotusta arkeen Sannan Ruokakassilla Hei, olen Sanna. Suunnittelen ruokakassimme reseptit, jotta sinä ja perheesi voitte nauttia hyvästä ruoasta helposti. Jo viisi vuotta sitten aloin haaveilla sujuvammasta arjesta. Sellaisesta arjesta, jossa ei jatkuvasti tarvitsisi miettiä, mitä ruokaa taas laittaisi perheelleen. Arjesta, jossa ei tarvitse taistella lasten kanssa jokaisesta ateriasta vaan jossa pystymme nauttimaan hyvästä ruoasta yhdessä. Sannan Ruokakassi on valmiiksi suunniteltu kokonaisuus, jossa reseptit ovat sydämellä suunniteltu ja jokainen aines huolella valittu. Ruokakassi sisältää monipuolisen ja terveellisen arkiruokakokonaisuuden, josta koko perhe voi nauttia yhdessä, ilman suunnittelun vaivaa. Reseptejä laatiessani otan huomioon monta tekijää. Minulla on aina mielessä helppous ja monipuolisuus. Arjessa ei ole loputtomasti aikaa ruoanlaittoon, mutta arkiruoan ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää. Ruokakassin tarkoituksena on helpottaa arkea, joten ruoan ja ruoanlaiton on tunnuttava helpolta ja välillä jopa hauskalta. Pidän myös huolen ruoan monipuolisuudesta ja terveellisyydestä. Haluan myös auttaa lapsia löytämään uusia suosikkeja ja laajentamaan makuaan. Toivottavasti saan Ruokakassin avulla myös helpottaa sinun arkeasi! Terveisin,

Sanna

Ravitsemusneuvonantaja & ruokasuunnittelija

Italialainen tomaattipasta paistetulla kirjolohella 4 annosta, n. 30 min

Vinkki! Voit hyvin tarjota pastan ja lisukkeet erikseen Keltaista sipulia, ½ kpl Tomaattia, 4 kpl Sitruunaa (luomu), 1 kpl Lehtipersiljaa, ½ ruukkua Rucolaa, ½ ruukkua Tomaattisosetta, 2 rkl Kirjolohifileetä, 600 g Minimozzarellaa, 1 pakkaus Spagettia, n. 400 g Valkosipulia, 3 kynttä Oliiviöljyä, suolaa, pippuria, kuivattuja yrttejä 1. Keitä n. 400 g spagettia pakkauksen ohjeiden mukaisesti. 2. Hienonna ½ sipuli ja 3 valkosipulinkynttä. Kuutioi 4 tomaattia. Kuullota sipuli ja valkosipuli 2 rkl oliiviöljyä kattilassa. 3. Lisää 2 rkl tomaattisosetta, tomaattikuutiot, 1 dl vettä, 2 tl kuivattua oreganoa, ½ tl kuivattua timjamia, ½ tl suolaa ja ½ tl mustapippuria. Keitä 5-6 minuutin verran. 4. Raasta 1 sitruunan kuori hienosti. Hienonna ½ ruukullista lehtipersiljaa. Laita ainekset pieneen vatiin. Lohko sitruuna ja laita lohkot kulhoon. 5. Kuutioi kirjolohifilee (n. 2x2 cm). 6. Paista kala oliiviöljyssä kaikilta puolilta 3-4 minuuttia, tai kunnes kala on kypsää. Mausta ½ tl suolaa ja ½ tl mustapippuria. 7. Sekoita tomaattikastike ja ½ ruukullista rucolaa pastaan. Lisää kala, 1 pkt minimozzarellaa, sitruunankuori ja lehtipersilja. Tarjoile sitruunalohkojen kera.

sannanruokakassi.fi


Knehtilän tilan navettakahvila sekä maatilamyymälä Maatilan Syysmarkkinat la 24.9 klo 10-15 sekä Maatilan Kekripäivä la 29.10 klo 10-15 Tervetuloa!

Mitä

syömme?

Lapsuusmuistojen mailla

K

un ensimmäinen lapseni syntyi 13 vuotta sitten, haaveilin kuinka lapseni tulisivat osallistumaan kanssani puutarhapuuhiin.

Näin mielessäni, miten kastelisimme kukkia, kylväisimme porkkanan siemeniä ja istuttaisimme jättiläiskurpitsoita, joiden lonkerot valtaisivat kokonaan pienen kasvimaamme. Kuvittelin, kuinka lapseni oppisivat tunnistamaan rikkaruohoja, nauttimaan kevään ensimmäisen päivän tuoksusta ja siitä, miltä musta mehevä multa tuntuu sormissa. Päivän päätteeksi istuisimme puutarhassa ihastellen aikaansaannoksiamme ja kuuntelisimme sepelkyyhkyjen unenomaista huhuilua ympärillämme. Olen tavattoman onnellinen, etteivät ajatukseni jääneet vain haaveeksi. En toki väitä, että lapseni innosta hihkuen aina ryntäisivät kasvimaalle haraamaan rikkaruohoja. Harva lapsi taitaa sitä hommaa rakastaa. Myönnettävä on, etten minäkään siitä pitänyt. Olin valmis välttelemään savista kasvimaatamme viimeisen hengen vetoon asti ja taisin keksiä yhden jos toisenkin konstin työtä vältelläkseni. Vanhempani lienevätkin ihmeissään aikuisiällä puhjenneesta viherpeukalostani. Rapeat salaatin lehdet, vihreät pensaspavut sekä kymmenet marjapensaat sekä lukemattomat muut lapsuudenkotini herkut jättivät minuun kuitenkin lähtemättömän muiston. Viinimarjapensaiden tuoksu saa minut matkaamaan jonnekin kauas lapsuuteni kesäpäiviin, jolloin

pujottelimme kukkivien herukkapensaiden väleissä ja uuden perunan aivan erityinen tuoksu saa yhä veden kihoamaan kielelleni. Sitten minua alkaakin jo naurattaa, sillä muistan, kuinka joku aina jäi syksyisen perunannoston aikana jumiin peltomme saappaat nielevään saveen ja mätkähti nenälleen perunavakoon. Monina kesinä olemme jo omien lasteni kanssa tehneet uusia yhteisiä muistoja. Tänä kesänä myös taaperomme osallistui intoa puhkuen kaikkeen, mitä ikinä teimmekään. Edes halaukset eivät saaneet poikaa luopumaan sipulin istutuksesta. Niinpä isoveljien halauksen keskeltäkin hän ojensi pienen kätensä saadakseen istukassipulin pieniin sormiinsa. Olen äärettömän onnellinen, että olen onnistunut välittämään tunteet ja muistot hupaisine yksityiskohtineen lapsilleni, jotka toivottavasti siirtävät ne edelleen joskus tulevaisuudessa taas omille lapsilleen, oli heillä sitten käytössään oma kasvimaa, parvekepuutarha tai vaikkapa vain yksi ruukku, johon ovat kylväneet muutaman salaatinlehden sulostuttamaan ovenpieltään ja tuomaan muiston lapsuudestaan. Parhaat lapsuusmuistot syntyvät juuri noista arjen yhteisistä hetkistä, jotka saavat sydämen läikähtämään onnesta. Teksti ja kuva: Maria Einiö Kirjoittaja on keittiössä ja kasvimaalla viihtyvä kolmen lapsen bloggaava äiti.

www.luomulaakso.fi

Puoti & kahvila auki: to- pe klo 12-18 lauantaisin klo 10 -14 (Poikkeukset aukioloissa www.knehtilantila.fi)

Haapasaarentie 75, 05470 Hyvinkää www.knehtilantila.fi / fb: Knehtilän Luomutila

Laajasalossa Suomensuontie 8 00870 Helsinki

Itäkeskuksessa Kauppakartanonkatu 14 00930 Helsinki

Iloinen, lämmin ilmapiiri turvallisten aikuisten ohjauksessa kasvattaa terveitä punaposkia. Lähtökohtamme on luonnonmukainen lastenhoito ja steiner-pedagogiikka. Päiväkodin arkea värittävät mahdollisuudet musiikki- ja kuvataideilmaisuun. Lapsen onnellisen arjen avaimia ovat rauhallinen päivärytmi ja pienryhmätoiminta kodikkaissa tiloissa. Tarjoamme omassa keittiössä valmistettua terveellistä luomuruokaa. Tiedustelut ja ilmoittautumiset www.luomupaivakotikirsikka.net Kirsi Edelmann puh. 050- 351 0950


www.ipanaposti.fi

ö l i t ä

K Emmi Rissanen

Hyvä

- synnytysdoulaus - kätilön vastaanotto ja tapaamiset - kotisynnytys - synnytysvalmennus - raskauden seuranta ime - imetysohjaus - tens-laite vuokraus Ammattitaidolla ja lämpimällä sydämellä. emmi@katiloemmi.net www.katiloemmi.net 040 7648 208

terveys

Lasten suun hoidosta

L

asten suun hoidossa kaikkein tärkeintä on ennaltaehkäisy. Kariesta aiheuttaa Streptococcus mutans- bekteeri, joka saadaan sylkitartuntana tyypillisesti alle 3 vuoden iässä. Usein kuulee sanottavan, että lapsi ei halua harjata hampaita, ei juo muuta kuin mehua ja ruoka ei maistu, mutta keksit, jäätelö ja karkit maistuvat. Terveelliset elintavat eivät koske vain lapsia vaan koko perheen olisi hyvä toimia samalla tavalla. Vanhempien hyvällä esimerkillä lapsikin toimii samalla lailla.

LASTENKIRPPIS LASTENKIRPPIS

Lastenvaatteet stenvaatteet Lastentarvikkeet stentarvikkeet ja kirjat ut lelut ja kirjat Äitiystiysja ja imetysvaatteet etysvaatteet www.velmukirppis.fi www.velmukirppis.fi 6 SoidintieSoidintie 6 00700 Helsinki 00700 Helsinki p. 040 p. 040 673 5507673 5507

Nykyään napostelukulttuuri on yhä yleisempää pienillä lapsilla. Se on 1–3-vuotiai-den lasten hampaiden yleisin reikiintymisen syy. Pienille vauvoille annetaan rattai-siin maissinaksuja, rusinoita ja keksejä, jotta he viihtyisivät rattaissa hiljaa. Jatkuva syöminen ruokkii Streptococcus mutans -bakteeria, joka aiheuttaa kariesta. Mais-sinaksuissa on hampaiden pintaan tarttuvaa tärkkelystä, joka on kariesbakteereille mieluisaa ravintoa. Rusinat sisältävät yllättävän paljon sokeria. Hampaat kestävät 5-6 happohyökkäystä eli syöntikertaa päivässä. Kaikki muu suuhun laitettu aiheut-taa happohyökkäyksen paitsi xylitoli ja vesi. Karkkipäivän sijasta suositellaan kerran viikossa toteutuvaa aterian jälkeistä herkkuhetkeä. Herkkuhetken jälkeen suositel-laan xylitoli-pastillia tai purkkaa. Itsenäistä harjausta voi alkaa harjoittelemaan kouluun mennessä, mutta vanhempien tulee auttaa harjauksessa ainakin kerran päivässä vielä silloinkin. Uudet puh-keavat pysyvät hampaat ovat eri tasossa maitohampaiden kanssa ja siten vaikeita harjattavia. Lisäksi kiilteen pinta 14

on kehittynyt täysin vasta kun hammas on puhjennut kokonaan ja puree vastapurijaan. Ennen tätä osittain puhjennut hammas on herkkä reikiintymään. Plakkiväritabletit ovat oiva keino opettaa kotona lapselle huolellista harjausta. Lapsi havaitsee näin itse mistä kohden pitää harjata huolel-lisemmin. Tabletteja voi ostaa apteekista. Nuorten hammasvälien puhdistukseen sopii parhaiten lankaimet ja Soft-Picksit. 1–3-vuotiaille suositellaan 1000-1100 ppm fluoridiasisältävää hammastahnaa ker-ran päivässä pieni sipaisu. Hammastahnaa ei tarvitse huuhtoa pois, koska se pie-nentää syljen fluoripioisuutta, mikä saattaa heikentää fluorihammastahnantehoa. Toinen kerta päivässä pestään ilman tahnaa. 3–5-vuotiaille lapsille suositellaan samaa tahnaa kahdesti päivässä, mutta vähän enemmän, eli lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare. Jos käyttöveden fluoripioisuus on yli 0,7 mg/l mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiai-den tulisi käyttää tahnaa jossa fluoripioisuus on enintään 500 ppm. 6-vuotiaasta lähtien hammastahnaksi sopii 1450-1500 ppm fluoridiasisältävä tahna kahdesti päivässä. Oikea hammastahnan määrä on herneen kokoinen nokare. Säännöllisen hampaiden harjauksen lisäksi kannattaa muistaa vähintään 3 kuukau-den välein hammasharjan vaihtaminen. Xylitolia tulisi pureskella joka aterian jälkeen.


Miten kokoan toimivan ulkovaatetuksen lapselle? Vuoden aikojen vaihtelut tuottavat harmaita hiuksia lasten pukeutumista miettiville vanhemmille. Seuraavassa muutamia kohtia, joita miettimällä pohdinta helpottuu. • • • • • •

• Tarkista ajoit- tain vaatetuksen riittävyys esi merkiksi lapsen niskasta tai kaulalta. Jos iho on lämmin ja kuiva ja lapsen on mukava olla, on vaatetus onnistunut. • Tuulisella ilmalla ja pakkasella suojaa myös kylmyydelle herkät alueet; korvat, pää, ohimot ja kaula. Käytä helposti puettavia ja riisuttavia päähineitä, kaulureita ja kypärämyssyjä. Näin jos lapsen tulee kuuma, hän pystyy myös riisumaan liialliset vaatteet. • Huomio myös että jalkineissa on riittävästi tilaa jalan liikkumiselle ja ilmavuudelle, ja huolehdi että sukat ja käsineet ovat kuivat.

Leikkivän lapsen toimivat ulkovaatteet ovat keveitä, sopivan kokoisia ja puhtaita. Vaatteet eivät hankaa, hierrä, kiristä eivätkä purista. Niiden pukeminen ja riisuminen on helppoa. Vaatteet ovat helppoja pestä ja puhdistaa ja ne kuivuvat nopeasti. Vaatteet eivät takerru kiinni leikeissä tai syty herkästi palamaan. Ne ovat raikkaan ja iloisen värisiä ja niissä on heijastimet

Pukiessa mieti kerrosten merkitystä • Kylmänä vuodeaikana vaatetus koostuu vähintään kolmesta kerrokses- ta, joilla kaikilla on oma tehtävänsä. • Ensimmäinen kerros: Valitse iholle hengittävyyttä. Lapsi liikkuu ja tuottaa liikkuessaan paljon lämpöä. Jotta lapsi ei hikoile vaatteita mä- räksi, on lämmön päästävä haihtumaan iholta. • Toinen kerros: Laita sopivasti lämmintä väliin; esimerkiksi puuvillai- nen, villainen tai fleece- vaate. • Kolmas kerros: tuulen ja kosteuden pitävyyttä päällimmäiseksi.

Toimiva vaatetus mahdollistaa leikin vaativissakin olosuhteissa. Kun lapsella ei ole liian kuuma eikä kylmä on ulkoilu ja pihalla touhuaminen mukavaa. Ulkoilun aikana kannattaa ajoittain tarkistaa, että vaatteet ovat kuivat ja lapsen iho lämmin. Muista myös oma toimiva ulkovaatetus lapsen kanssa ulkoillessa. Vinkin kokosi Matleena Aitasalo, terveydenhoitaja Perheaikaa.fi Lähde: Raija Ilmarinen, erikoistutkija, Työterveyslaitos. Leikki-ikäisen hoito-opas. Opas vanhemmille. MLL Hämeen piirin kotineuvola oy.

bebes

100 % MERINOVILLA

ÄITIYDEN ERIKOISLIIKE

Laajasta valikoimastamme löydät mm: Äitiysvaatteet Raskausajan tukivyöt Raskauskorut Imetyspaidat ja -mekot Imetysliivit Kantoliinat Vauvanvaatteet

Jokainen rakastaa lämpöä Tutustu va valikoimaan alikoimaan ja hanki parasta:

ruskovilla.fi

KAUPPAKESKUS KAMPPI, 3. krs. +358 9 737007 info@bebes.fi www.bebes.fi | www.bebesinfo.fi 15


www.ipanaposti.fi

”Synnytyksen jälkeiseen masennukseen liittyvä väsymys nostaa usein pintaan vaikeita ja kielteisiä tunteita. Äidin voi olla vaikea puhua näistä tunteista neuvolassa tai muille äideille, koska äitiyteen liitetään paljon ihanteellisia odotuksia. ”

Synnytyksen jälkeisen masennuksen

tunnistaminen ja hoito Lapsen syntymä tuo mukanaan suuria muutoksia naisen elämään ja fysiologiaan, ja se muuttaa myös koko perheen elämää merkittävästi ja peruuttamattomasti.

Synnytyksen jälkeinen herkistyminen

Synnytyksen jälkeinen masennus

Enemmistö äideistä kokee synnytyksen jälkeen herkistymistä, josta käytetään nimeä Baby blues. Baby bluesista kärsii jopa noin 85 % äideistä. Baby bluesin oireisiin kuuluvat:

Varsinainen synnytyksen jälkeinen masennus kehittyy noin 10-20 %:lle baby bluesia kokevista äideistä. Synnytyksen jälkeisellä masennustilalla tarkoitetaan neljän viikon kuluessa synnytyksestä alkavaa pidempikestoista masennustilaa, joka täyttää masennustilan diagnostiset kriteerit. Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita ovat:

* mielialojen vaihtelut * ärtyneisyys * hermostuneisuus * hämmennys * itkuherkkyys * ruokahalun häiriöt Baby blues menee yleensä ohi parin viikon kuluessa synnytyksestä. Se johtuu todennäköisesti äidin nopeista hormonaalisista muutoksista ja unen puutteesta. Vauvan kasvaessa ja ruokamäärien suuretessa syöttövälit pitenevät ja äidinkin lepo mahdollistuu, jolloin tunteet tasoittuvat. Baby bluesista ei ole syytä huolestua, sillä toipumisen ennuste on yleensä hyvä.

* kiinnostuksen menettäminen tavallisia toi- mintoja kohtaan * keskittymis- ja päätöksentekovaikeudet * uupumus * riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteet * itsetuhoajatukset * huomattava painonnousu tai -lasku * ruokahalun muutokset * univaikeudet * liiallinen huolestuneisuus vauvan hyvinvoin- nista

16

Usein synnytyksenjälkeinen masennus huomataan neuvolassa. Altistavia tekijöitä voivat olla mm. äidin suvussa aiemminkin ilmaantunut synnytyksen jälkeinen masennus, edellisen synnytyksen jälkeen ollut masennus, äidin sairastama kaksisuuntainen mielialahäiriö tai muut stressitekijät kuten heikko taloudellinen tilanne tai puuttuva perheen ja lähiverkoston tuki.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoito Synnytyksen jälkeiseen masennukseen liittyvä väsymys nostaa usein pintaan vaikeita ja kielteisiä tunteita. Äidin voi olla vaikea puhua näistä tunteista neuvolassa tai muille äideille, koska äitiyteen liitetään paljon ihanteellisia odotuksia. Vanhemmuuden kielletyistä tunteista puhuminen on kuitenkin tärkeää, jotta äiti ja perhe voivat saada tarvittavan avun. Jos synnytyksen jälkeen ilmenevä normaali herkistymisvaihe itkuherkkyyksineen ei mene parissa viikossa ohi, kannattaa hakeutua psykoterapeutin tai psykiatrian erikoislääkärin vastaanotolle tilanteen kartoittamiseksi ja sopivan hoidon suunnittelemiseksi. Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa psykiatrien, psykologien ja psykoterapeuttien palveluita Turussa, Tampereella, Lappeenrannassa, Helsingissä ja Espoossa. Hoitoon pääsee ilman lähetettä ja jonotusta. Asiakaspalvelu tarjoaa puhelimella 044 4141 000 ja sähköpostilla tuki@vastaamo.fi maksutonta neuvontaa oikeaan hoitoon hakeutumiseksi. Sivuilta www.vastaamo.fi löytyy myös maksuttomia vinkkejä ja testejä masennuksen sekä muiden psyykkisten häiriöiden hoitoon ja tunnistamiseen.


Äidin terveys Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa kotisivuillaan www. vastaamo.fi mm. maksuttoman masennustestin, jonka voit tehdä verkossa itse. Testin tuloksia tulkittaessa tulee huomioida, että tulos on vain suuntaa antava. Masennusdiagnoosin todennäköisyys kasvaa pistemäärän kasvaessa. Vähintään 12 pistettä saavista noin puolella diagnosoidaan masennus. Voit tehdä testin muutaman päivän välein ja seurata masennuksesi kulkua. On tavallista, että masentuneen olo vaihtelee jopa päivittäin. Luotettavan diagnoosin tekemiseen tarvitaan psykiatrin tutkimus.

Taide- ja musiikkipäiväkoti

ANKKURINAPPI

Merirosvo Muskari

Itäväylän ja hyvien kulkuyhteyksien varrella, pienessä päiväkodissa seikkailemme

sekä paljon muuta kivaa tekemistä ja harrastamista lapsille: Kielikerhoja, Musiikkiliikuntaa, Muskaria, Soitonopetusta, Taidekerhoja, Työpajoja, Vauvojen värikylpyä.

TAITEILUN, MUSIIKIN, RETKEILYN JA ELÄMYSTEN PARISSA

Merellisessä Herttoniemenrannassa, monipuolisten ulkoilumahdollisuuksien äärellä ja innostavassa ilmapiirissä; lapselle hyvä kasvuympäristö.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset www.musikantit.fi puh. 0102 190 190

17

Laivalahdenkaari 18 D ja Kaivolahdenkatu 8, 00810 Helsinki e-mail: paivakotiankkurinappi@suomi24.fi www.ankkurinappi.net Tiedustelut puh. 040-8410 769


www.ipanaposti.fi

PIKKU PAPU YSTÃ&#x201E;VINEEN PERUSTAA ORKESTERIN! Runokirja, kuvakirja, laulukirja, nuottikirja + CD, kaikki samassa paketissa!

16 uutta

ihanaa runoa ja laulua lapsiperheiden iloksi.

18


Kultuuria

Koko perheen nukketeatteri Erottajankadulla! Esityksiä myös pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa ja tilauksesta missä vain.

Nukketeatteri Sampo

Kuva: Uupi Tirronen.

– lasten ja aikuisten satumainen olohuone Helsingin keskustassa!

S

ampo tarjoaa jokaiselle jotakin: nukketeatteria ja musiikkiklubeja, työpajoja ja kursseja, kotimaisia ja kansainvälisiä vierailuja. Esitykset on suunnattu kaikenikäisille. Niissä yhdistyvät elävä musiikki ja monimuotoinen, taidokas nukketeatteri-ilmaisu visuaaliseksi ilotulitukseksi. Käynti teatterissamme jättää katsojalle hyvän mielen elämysjäljen sydämeen.

perinteeksi muodostuneet jouluesitykset Ihana joulu, Yllätyslahja ystävälle ja Joulu tulla jollottaa.

Ohjelmistossa syksyllä mm. iki-ihana satu Prinsessa Ruusunen sekä merenalaiseen maailmaan sijoittuva Sateenkaarikala ja vauhdikas nukketeatterikonsertti Laiva on lastattu. Joulun alla ihastuttavat monelle jo

Sukella satujen maailmaan!

Musiikkimaanantai, Kirjakeskiviikko ja Teatteritorstai kutsuvat viikoittain Sampon aulagalleriaan. Sampon Satumainen kahvila tarjoaa lounasta ja suussasulavia herkkuja arkisin klo 10–18 sekä esitysten yhteydessä.

Koko ohjelmisto www.nukketeatterisampo.fi

Erottajankatu 7B, Helsinki p. 020 735 2235 Nukketeatteripuoti Ritarikatu 9, 00170 Helsinki Ennakkoliput: www.nukketeatterisampo.fi FB: @samponukketeatteri Instagram: @nukketeatterisampo

AJANKOHTAISTA

Teatteri Hevosenkengässä Syksyn ensi-illat Lasten suosikkisatu MAALAISHIIRI JA KAUPUNKILAISHIIRI saa ensi-iltansa torstaina 22.9. teatterinjohtaja Kirsi Sirenin ohjaamana, mukaansatempaavana tulkintana. Tarina kertoo Siiri Maalaishiirestä ja hänen moottoripyöräilyä harrastavasta serkustaan Kake Kaupunkilaishiirestä. Siiri Maalaishiiri saa vieraakseen serkkunsa Kake Kaupunkilaishiiren, joka porhaltaa prätkällä maalaismaisemaan. Siiri ja Kake lähtevät sitten retkelle suurkaupungin sykkivään vilinään. Näytelmä on täynnä yllätyksiä. Pohdittavaa ja muisteltavaa riittää esityksen jälkeenkin. Näytelmässä on nukkeja ja näyttelijöitä rooleissa. Ruotsinkielinen ensi-ilta 16.11.2016 klo. 10.00 Astrid Lindgren EMIL I LÖNNEBERGA ohjaus Mikko Kivinen Kotinäyttämöllä seikkailevat supersuositut Tatu ja Patu supersankareina sekä Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli.

Teatteri Hevosenkenkä satujen koti!

Vierailunäyttämöillä Espoossa: Karatalo 28.10. klo 10:00 ja 11:15 Maalaishiiri ja Kaupunkilaishiiri Helsingissä: Annantalo 5. – 8.10 Kani Untuvakerä, 26. - 27.10. Maalaishiiri ja Kaupunkilaishiiri

Lisäksi meillä - Nukkenäyttelemisen alkeet workshop aikuisille Kurssi 1: ke 14.9. ja to 15.9. klo 17-20 Kurssi 2: ti 11.10. ja ke 12.10. klo 17-20 - Perheperjantait 23 ja 29.9 sekä 7 ja 14.10 klo 14.00 - Isien illat 6 ja 26.10 klo 18.00 - Tyttöjen ilta 13.10 klo 18.00 - Galleria Hevosenkenkä - Satupäivä 18.10, ilmoittaudu 14.10 mennessä - Voit viettää meillä syntymäpäivät - Lahjakorttit - Taideterapia 12.9.2016 alkaen, 18 kertaa. Ilmoittautumiset ja tiedustelut p. 040 – 7018750. sanna.hallen@hevosenkenka.fi - Lelumuseo hevosenkenkä Tarkemmat tiedot www.hevosenkenka.fi Hevosenkenkä myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa! 19

Juhannusmäki 2, Mankkaa, Espoo Syksyn uutuus! MAALAISHIIRI JA KAUPUNKILAISHIIRI Ohjaus: Kirsi Siren Klassikko! VAAHTERAMÄEN EEMELI Ohjaus: Mikko Kivinen Supersuosittu! TATU JA PATU SUPERSANKAREINA Ohjaus: Katja Krohn Riemastuttava! PIPPURIDINO Ohjaus: Eero Ahre Jouluna satujen satu! URPON JA TURPON JOULU Ohjaus: Kirsi Siren Ohjelmistossa myös: Pippuridinon joulu sekä Kani Untuvakerä

Esitysajat www.hevosenkenka.fi Liput ja tiedustelut p. 09 – 4391 220. hevosenkenka@hevosenkenka.fi


Liikutaan

Taitoliikuntakeskus liikuttaa perheitä helsingin kantakaupungissa

H

elsingin Telakkarannassa sijaitseva Taitoliikuntakeskus on paikka, jossa liikkuvat niin perheen pienimmät kuin aikuisetkin, säällä kuin säällä ja ympäri vuoden. Lapsille tarjoamme viikonloppuisin suosittuja Taaperovoikkaa (1-3v.) ja Peuhapäivää (2-12v.), joissa liikutaan aikuisten avustuksella. Molemmilla tunneilla kehitetään lapsen motorisia perustaitoja hypyistä juoksuun, kiipeämiseen sekä erilaisiin temppuihin lapsen oman innostuksen mukaan. Taitoliikuntakeskuksen Vauhtisynttärit tarjoavat liikettä lasten syntymäpäiväjuhliin edullisesti ja vaivatta. Synttäripaketti sisältää tunnin ohjauksen lapsille ja toisen tunnin liikuntaa omatoimisesti sekä popcornit ja jäähilejuomat talon puolesta. Synttäripaketin hinta on 250€ sisältäen 10 osallistujaa. Varaukset: synttarit@ taitoliikuntakeskus.fi

yhdessä

Taitoliikuntakeskus tarjoaa maanantaista keskiviikkoon suosittuja ryhmäliikuntatunteja joiden tarjonnassa on monipuolista liikuntaa lapsille ja aikuisille. Tiloissamme pääsee liikkumaan myös omatoimisesti vapaaharjoitteluajoilla ja kouluryhmille tarjolla on mukavaa vaihtelua koulujen liikuntatuntien piristykseksi.

TAAPEROVOIKKA (1-3v.) LAUANTAISIN KLO 9:50-10:50 PEUHAPÄIVÄ (2-12v.) SUNNUNTAISIN KLO 10:00-12:15 TAITOLIIKUNTAKESKUS Telakkakatu 8, 00150 Helsinki www.taitoliikuntakeskus.fi 010 3211 545

Tervetuloa

Liikuntapäiväkotiin

Tykkää meistä Facebookissa!

KUPERKEIKKOJA HYPPYJÄ TEMPPUJA KÄRRYNPYÖRIÄ

TUT TOUH USTU UL LÖYD AAN JA ÄL PÄIV ÄHIN Ä KOTI WWW .T

HAUSKAA LIIKUNTAA KOKO PERHEELLE!

Meillä liikutaan enemmän!

WWW.TAITOLIIKUNTAKESKUS.FI TELAKKAKATU 8, HELSINKI 20

OUH

ULA.

FI

Touhula Liikuntapäiväkodissa tuemme lapsen liikunnallista elämäntapaa hauskasti ja hallitusti. Uusien päiväkotiemme tilojen suunnittelussa on huomioitu liikkuva ja leikkivä lapsi.


www.ipanaposti.fi

Loman tarpeessa? Varaa aika ja hengähdä.

Alle kouluikäisten liikunta Helsingissä Syksy 2016 5.9. - 16.12.2016 PERHELIIKUNTA. Hinta 49 e Perheliikunta tarjoaa lapsille ja heidän vanhemmilleen yhteisen ohjatun liikuntatunnin. Tunti koostuu hauskoista liikunnallisista harjoitteista, peleistä ja leikeistä. Latokartanon liikuntahalli ti 16.00 - 16.45 2-3 -vuotiaat ke 9.30 - 10.15 2-3 -vuotiaat to 17.00 - 17.45 2-3 -vuotiaat Oulunkylän liikuntapuisto ti 16.00 - 16.45 2-3 -vuotiaat TEMPPUJUMPAT Hinta 25 e Temppujumpassa 3-6 -vuotiaat lapset pääsevät liikunnallisesti leikkimään ja temppuilemaan. Latokartanon liikuntahalli ti 17.00 - 17.50 3-4 -vuotiaat ti 18.00 - 18.50 5-6 -vuotiaat to 18.00 - 18.50 3-4 -vuotiaat to 19.00 - 19.50 5-6 -vuotiaat Kontulan kuntokellari ke 16.40 - 17.20 5-6 -vuotiaat (myös motolapset)

0400 566 292 Päivärinnankatu 4 Helsinki - Töölö www.hierontaterapeutti.fi

PERHEPALLOILUA Hinta: Pallomyllyn kertamaksu, alle 9 -vuotiaat maksutta. Perhepalloilussa alle 9 -vuotiaat lapset vahempineen pelaavat erilaisia pallopelejä. Pallomylly 4.10. - 15.12. (ei 6.12.) ti 16.00 - 18.00 to 16.00 - 17.00 LIIKUNTAHULINAT Hinta 3,50 e aikuisille, lapset maksutta Liikuntahulinat tarjoavat alle 9-vuotiaiden perheille liikunnallisen aamupäivän, jossa saa hyppiä, temppuilla, juosta, pelata eri maila- ja pallopelejä ja tehdä muuta hauskaa yhdessä. Hulinoihin ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Mukaan sisäliikuntavaatteet ja -kengät. Liikuntamylly 2.10. - 27.11. su 9.00 - 10.45

RASKAUS, SYNNYTYS JA ÄITIYS

Tarjoamme joogakursseja ja vertaistukea odotusaikaan, synnytykseen ja äitiyden varhaisvaiheeseen. Voit tulla myös yksityistunnille tai henkilökohtaiseen synnytysvalmennukseen. Kursseillamme yhdistyvät joogan viisaus ja fysioterapeuttinen tietotaito. Taustalla on yli 20 vuoden kokemus, seuranta ja kehittely.

Maunulan liikuntahalli 29.10. - 3.12. la 9.00 - 10.30 Lähde: www.hel.fi

Salomonkatu 19, sisäpiha, Helsinki Puhelin: 040 518 2390 Puhelinaika arkisin klo 8.30.–9.30.

Oulunkylän liikuntapuisto ti 16.45 - 17.30 4-5 -vuotiaat

Ilmoittautuminen:info@manipura.fi 21

www.manipura.fi


Kotihoidon tuki ja Helsinki- lisä Kotihoidon tukea voi hakea perhe, jonka alle 3-vuotias lapsi ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa. Tukea haetaan Kelasta.

Kotihoidon tukeen kuuluu • hoitoraha • hoitolisä • hoitoraha

Lähde: http://www.hel.fi/www/Helsinki/ fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito/ lapsen-hoitaminen-kotona/kotihoidontuki-ja-helsinki-lisa/

Kotihoidon tuki

Hoitoraha

Hoitolisä*

Helsinki-lisä**

Tuet yhteensä

Kun perheessä on alle 1,5-vuotias lapsi

341,27

0-182,64

264

605,27 - 787,91

Kun perheessä on 1,5-2-vuotias lapsi

341,27

0-182,64

218,64

559,91 - 742,55

Kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta, mutta on alle 3-vuotias

341,27

0-182,64

134,55

475,82 - 658,46

*Hoitolisä määräytyy perheen tulojen mukaan.

Tuen hakeminen

Adoptiolapsen Helsinki-lisä

**Helsinki-lisä maksetaan vain perheen nuorimmalle lapselle.

Kotihoidon tukea Helsinki-lisineen haetaan Kelasta sähköisesti tai lomakkeella WH1. Ohjeet tuen hakemiseen Kelan sivuilla.

Adoptiolapsen Helsinki-lisään ovat oikeutettuja perheet, joihin on otettu kolme vuotta täyttänyt adoptiolapsi.

Muista alle 3-vuotiaista sisaruksista tukea maksetaan yhteensä 102,17 euroa/lapsi. Yli 3-vuotiaista, alle kouluikäisistä sisaruksista tukea maksetaan yhteensä 65,65 euroa/lapsi.

Monikkoperheille tarkoitettu tuki Tuki on tarkoitettu perheille, joihin on syntynyt tai on adoptoitu samanaikaisesti useampi kuin yksi lapsi.

Ilahduta ystävääsi lahjalla, joka voi muuttaa nuoren koko elämän Koulut ovat alkaneet, mutta kaikilla ei ole varaa opiskella. Lahjoita vähävaraisen perheen nuorelle lukion oppikirja ja auta häntä eteenpäin elämässä. Anna aineeton lahja Toivekaupassa: www.toivekauppa.fi


Kaupunki

Varhaiskasvatuksen vaihtoehdot 1. PÄIVÄKOTIHOITO • Varhaiskasvatusta tarjotaan kunnallisissa päiväkodeissa ja yksityisissä päiväkodeissa. • Kunnalliseen päiväkotiin haetaan sähköisel- lä hakemuksella neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. • Yksityiseen päiväkotiin haetaan ottamalla yhteyttä suoraan päiväkotiin. • Varhaiskasvatuksessa lapsia voi samaan aikaan olla rajoitettu määrä yhtä työntekijää kohden. Jos lapsen vanhempi on kotona tai varhaiskasvatuksen tarve perustuu vanhem- man tai vanhempien säännölliseen työhön, sovitaan lapselle kiinteä hoidon alkamis- ja päättymisaika. • Varhaiskasvatusmaksu perustuu päivittäi- seen hoitoaikaan, joka voi olla - enintään 5 tuntia - 5-7 tuntia päivässä - yli 7 tuntia päivässä. • Yksityiseen päiväkotiin tai perhepäivä hoitajalle voit hakea yksityisen hoidon tukea Kelasta. Osapäiväryhmä päiväkodissa Ryhmässä lapsella on mahdollisuus osallistua varhaiskasvatustoimintaan - leikkiä, liikkua, taiteilla, ihmetellä ja oppia niin ympäröivästä luonnosta, itsestään kuin toisistakin. 2. PERHEPÄIVÄHOITO • Perhepäivähoito voi olla - ryhmäperhepäivähoitoa kunnan ylläpitä- missä tiloissa tai yksityisissä tiloissa - kolmiperhepäivähoitoa perheiden kotona - perhepäivähoitoa hoitajan kotona.

5. LAPSEN HOITAMINEN KOTONA • Kunnalliseen perhepäivähoitoon haetaan sähköisellä hakemuksella neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. • Yksityisistä perhepäivähoitajista saa tarvitta- essa tietoa alueen perhepäivähoidon ohjaa jalta. • Yksityiseen perhepäivähoitoon voi hakea yksityisen hoidon tukea Kelasta. 3. KERHOTOIMINTA • Kerhoja on kunnallisissa päiväkodeissa ja leikkipuistoissa. • Kerhot ovat maksuttomia. • Kerhot on tarkoitettu 2-5-vuotiaille. • Kerhoissa on toimintaa 1-4 päivänä viikossa noin 3 tuntia päivässä. • Kunnallisten kerhojen lisäksi on yksityisiä kerhoja, joihin voi hakea palvelusetelin. 4. HOITAJAN PALKKAAMINEN KOTIIN • Perhe voi palkata kotiinsa hoitajan kotihoi- don tuella tai yksityisen hoidon tuella. • Perhe etsii ja valitsee hoitajan. • Ennen työsuhteen alkua perhe tai hoitaja varaa haastatteluun ajan varhaiskasvatusvi rastosta.

• Lapsen kotona hoitamiseen voi saada koti hoidon tukea ja Helsinki-lisää. • Kotihoidon tukea voi saada alle 3-vuotiaalle lapselle, joka ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa. • Lasta voi hoitaa jompikumpi vanhemmista tai muu hoitaja, kuten sukulainen. • Kotihoidon tukea ja Helsinki-lisää haetaan Kelasta. 6. TILAPÄINEN VARHAISKASVATUS • Varhaiskasvatusta voidaan järjestää tilapäi seen tarpeeseen. •

Kokopäiväisestä varhaiskasvatuksesta pe ritään 46,20 ja osa-aikaisesta 24,70 euroa päivässä, toisesta lapsesta alkaen kokopäi väisestä varhaiskasvatuksesta 24,70 ja osa- aikaisesta 15,30 euroa päivässä.

• Tilapäistä varhaiskasvatusta voidaan järjes tää yksikön henkilöstötilanteesta riippuen. Tilapäistä varhaiskasvatusta voi tiedustella päiväkodin johtajalta tai perhepäivähoidon ohjaajalta. Lisätietoa/Lähde: http://www.hel.fi/www/ Helsinki/fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito /paivahoidon-vaihtoehdot/

• Useampi kuin yksi perhe voi palkata yhdessä hoitajan ja muodostaa ns. hoitoringin. • Hoitoringin muodostavat perheet voivat ha- kea hoitajan palkkaamiseen yksityisen hoi don tukea Kelasta. www.ipanaposti.fi

23


Second hand -myymälät Tervetuloa lahjoittamaan tai ostoksille: • Lasten vaatteita • Lasten tarvikkeita • Leluja, pelejä ja kirjoja • Harrastusvälineitä • Äitiysvaatteita ja –tarvikkeita • Rattaita, vaunuja, syöttötuoleja Ostamalla tai lahjoittamalla autat meitä auttamaan lapsiperheitä. Tuotto käytetään MLL:n Uudenmaan piirin toimintaan lapsiperheiden hyväksi kotimaassa.

Tarvitsetko tukea perheesi arkeen?

Perhekummit ovat MLL:n Uudenmaan piirin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka haluavat olla mukana tukemassa lapsiperheitä. Oman perhekummin voivat saada lapsiperheiden vanhemmat, jotka tarvitsevat tukea arkeensa. Tarvitseeko perheesi oman perhekummin? Hae tämän sivun kautta: www.olettärkeä.fi

Töölö, Topeliuksenkatu 19

Puhelin: 044 3444 308 Avoinna: Ma-Pe klo 10 - 18, La 10 - 15

Vuosaari, kauppakeskus Columbus Vuotie 45. Puhelin: 044 735 6000 Avoinna: Ma-Pe klo 10 - 19, La 10 - 16 www.marskinmuksut.fi

Seuraa meitä Facebookissa: www.facebook.com/marskinmuksut

Tilapäistä lastenhoitoapua

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri välittää perheille lyhytaikaista lastenhoitoapua kaikkina vuorokauden aikoina. Perhe maksaa hoitajalle 8,20/tunti. Tilauksen voi tehdä netissä osoitteessa: https://lastenhoito.mll.fi tai puhelimitse p. 044 0303 301 (arkisin klo 8-12) Katso lisätietoja osoitteesta: http://uudenmaanpiiri.mll.fi/lastenhoito

Lapset ensin.


Siistii olla YHE Luonnossa

S KARTS

ALLA

Suomen luontokeskus Haltia Suomen luontokeskus Haltia on monipuolinen tapahtumapaikka Nuuksion syleilyssä, joka tarjoaa elämyksiä koko perheelle! Sukella Haltian luontoon, ryömi ketunkolossa, seuraa vedenalaista elämää ja tapaa Halla-karhu. Monipuolista ohjelmaa on tarjolla ympäri vuoden. Haltian tapahtumakalenterista löydät luontoaiheista tekemistä ja lokakuusta toukokuuhun järjestetään luontolauantai teemapäiviä joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina. Ravintola Haltian herkullinen lounasbuffet on alle 4-vuoden ikäisille naperoille maksuton. Tutustu Haltiaan: www.haltia.com

Seuraava Lasten luontolauantai on 1.10. OHJELMA • klo 10:00-15:00 ASKARTELUA HALTIAN AULASSA. Maksuton. •

klo 10.30-11.30 TUTUSTUMINEN Suomen luonto -päänäyttelyyn oppaan johdolla. Opastuksen kesto on 60 min ja se soveltuu päiväkoti- ja alakouluikäisille 5-10 -vuotiaille lapsille. Ryhmän enimmäiskoko on 20 lasta. Varmista paikkasi saapumalla ajoissa. Hinta: opastusmaksu 5€ + näyttelylippu 5€/10€ (alle 7 v. maksuton).

• klo 12.00-14.00 ELÄINTEN JÄLJILLÄ -opastettu retki lähiluontoon. Retken oppaina toimivat Nuuksion kansallispuiston Junior Rangerit (lapset & nuoret). Non-stop-lähdöt Haltian edestä klo 12 alkaen. Maksuton. • klo 13.30 KOKO PERHEEN LUONTOELOKUVA JÄRVEN TARI- NA, Haltia-salissa 1 krs. Maksuton. • klo 11.00-13.00 NOUTOPÖYTÄ JA JÄLKIRUOKA lasten makuun Haltian ravintolassa. (Huom! Haltian ravintola palvelee vain klo 9.30- 13.00 yksityistilaisuuden vuoksi). • klo 11.00 --> KOTAHERKKUJA KOKO PERHEELLE Haltian tapah- tumakentän kodassa. Varaathan käteistä.

Faija, mutsi & mä

Ei tuu frysis,

ku dallaa muden

rotsin sisäl

Kattava valikoima kantovälineitä ja -vaatteita. Kysy myös jälleenmyyjiltä kautta maan.

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84 Espoo 0401636200 haltia@metsa.fi www.mamidea.com

p. 09 411 0850 info@mamidea.com facebook.com/MaMDesign


Lapsiperheiden kotipalvelu. Kuulostaako termi vieraalta?

Lapsiperheiden kotipalvelu on kunnan asukkailleen tarjoamaa apua arkeen. Apu voi olla lastenhoito-, siivous- tai ruoanlaittoapua perheen tarpeesta riippuen. Kotiapu on ennaltaehkäisevää työtä, jossa tarjotaan perheille helposti saavutettavaa, lyhytaikaista tukea. Toimimme lapsiperheiden kotipalveluiden palveluntarjoajana Suomen suurimmissa kaupungeissa ja olemme auttaneet jo satoja perheitä jaksamaan arjessa paremmin. Ota yhteyttä ja kysy lisää: puh. 010 422 2100 tai hoivanet@hoivanet.fi

VAIKEUKSIA ARJESSA, SOLMUJA PARISUHTEESSA?

Elämässä on tilanteita, jolloin voimavarat ja jaksaminen ovat koetuksella. Tilanteesta ei tarvitse selvitä yksin. Ulkopuolisen keskusteluavun ja tuen saaminen henkilökohtaiseen elämään, perheeseen ja parisuhteeseen auttaa löytämään ratkaisuja eteenpäin. Perheterapeutille voi tulla yksin, puolison, perheenjäsenen tai koko perheen kanssa.

ÄLÄ JÄÄ YKSIN ONGELMASI KANSSA, VARAA AIKA TAPAAMISEEN!

Perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman, VITA Lääkäriasema

VITA Lääkäriasema

Mikonkatu 7, 00100 Helsinki

09 22 88 00

www.vita.fi


Kuva: Erik-Jan Leusink, Unsplash.com

”Yksi uusperheen ja uusparisuhteen haasteista on, että historia on aina läsnä.”

Uusperhe

osa 1

– elämänmakuinen suhdesoppa Uusperheen perusta on vahvassa ja toimivassa parisuhteessa Uusparin parisuhde on uusperheen ydin. Ilman sitä uusperhe ei pysy pystyssä. Toimivaa ja yhteenkuuluvaa parisuhdetta tarvitaan, koska uusperhe ja uusparisuhde kohtaavat monenlaisia paineita ja haasteita. Uusperhe muodostuu sen seurauksena, että ihminen rakastuu ihmiseen, jolla sattuu olemaan lapsia edellisestä liitosta. Harva suunnittelee rakastuvansa ihmiseen, jolla on jo lapsia vaan lapset tulevat kaupan päälle rakastumisen seurauksena. Tämä vaikuttaa uusparin parisuhteeseen alusta alkaen. Uuspari joutuu ottamaan huomioon erilaiset lasten asumisjärjestelyt, niiden vaikutukset tapaamismahdollisuuksiin ja kahdenkeskeiseen parisuhdeaikaan. Vaikutusta on myös sillä, onko vain toisella vai molemmilla lapsia edellisestä liitosta. Lapseton äiti- ja isäpuoli löytää itsensä uudesta roolista uusperheen toisena aikuisena ilman, että siihen on juurikaan voinut valmistautua. Siksi on tärkeää, että uusperheen sosiaalinen vanhempi eli isä-tai äitipuoli, antaa itselleen aikaa rakentaa oman näköisensä suhde puolison biologisiin lapsiin. Tässä kohtaa puolison tuki on äärimmäisen tärkeää. Lasten ikä vaikuttaa paljon siihen, millaiseksi lapsen ja biologisen vanhemman uuden puolison suhde muodostuu. Yhtä oikeaa tapaa ei ole vaan tärkeintä on kuunnella itseään, antaa kaikille osapuolille aikaa sopeutua. Lapselle tai nuorelle voi aluksi vain viestittää, että ”olen tässä ja välitän”. Usein uuspari päätyy muuttamaan yhteen melko nopeasti seurustelun alettua. Tämä johtuu usein lapsiin liittyvistä käytännön järjestelyistä ja taloudellisista seikoista. Jos molemmilla puolisoilla on lapsia aiemmista liitoista, niin yhteisen ajan löytyminen voi olla hankalaa. Uusparin kannattaa keskustella suhteen säännöistä ja asumisjärjestelyistä avoimesti suhteen alussa.

Uusperhe tarvitsee rajoja Jotta uusparisuhde voisi hyvin ja vahvistuisi, on tärkeää, että pari rakentaa selkeät rajat uusperheelleen. Heidän on määriteltävä, ketä uus-

perheeseen kuuluu ja miten meidän perheessä toimitaan. Yksi uusperheen ja uusparisuhteen haasteista on, että historia on aina läsnä.

tää uuden puolison ulkopuolisuuden tunnetta ja vahvistaa hänen rooliaan uusperheen toisena aikuisena.

Puolisoiden aiemmissa liitoissa ja lapsuudenperheissä on voinut olla hyvinkin erilaiset vuorovaikutustavat. Lasten myötä ex-puoliso, joka

Ulkopuolisuuden tunne tuo haasteita uusperheessä

Kuva: Katie Chase, Unsplash.com

on puolison biologisten lasten toinen vanhempi, on usein läsnä lasten puheissa uusperheen elämässä. Myös ex-perheen tavat arjen asioissa kuten ruokailuun ja perheen yhdessä tekemiseen liittyvissä asioissa sekä juhlapyhien rituaaleissa nousevat esille uusperheessä. Uusparin kannattaakin keskustella keskenään ja panostaa uuden, meidän perheen kulttuurin luomiseen. Ex-puolisoiden aseman määrittäminen on myös keskeistä. Vaikka ex-puolisot ovat vanhempia uusperheen toisen puolison lapsille, ei heillä tule olla valtaa uusperheen asioihin. Säännöistä ja toiveista voi keskustella rakentavasti, mutta toisten perheessä ei voi määrätä. Tässä auttavat selkeät toimintasäännöt. Uusparisuhteessa puolison mielipiteen kysyminen on äärimmäisen tärkeää ennen kuin sopii mitään lapsiin tai perheeseen liittyviä asioita expuolison kanssa. Ex-puolisolle kannattaa sanoa, että kuulen toiveesi ja palaan asiaan, kun olen ensin puhunut puolisoni kanssa. Tämä vähen-

Uusperheen ja uusparisuhteen dynamiikkaan kuuluu ulkopuolisuuden kokemus. Se on normaali tunne uusperheessä ja yleensä sitä kokee jokainen uusperheen jäsen vuorollaan. Usein uusi puoliso joutuu sopeutumaan jo valmiiseen arjen malliin. Äiti- ja isäpuolet miettivät, että mikä on paikkani parisuhteessa, uusperheessä ja suhteessani toisen lapsiin. Myös lapset miettivät suhdettaan isä- tai äitipuoleen ja uusiin sisarpuoliin. Lapset voivat kokea, että biologinen vanhempi huomioi sisarpuolia enemmän, jos nämä asuvat enemmän uusperheen kodissa. Lapsen kanssa kannattaa keskustella ulkopuolisuuden tunteesta ja kertoa tälle, että hänen paikkaansa ei kukaan voi viedä ja että lapsi on rakas vanhemmalleen. Uusperheessä on tärkeää pyrkiä siihen, että kaikille perheessä syntyy tunne, että hän kuuluu perheeseen.

(osa 2 julkaistaan joulukuussa) Perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman VITA Lääkäriasema


Palvelua ilman lähetettä ja jonotusta 165 psykoterapeuttia ja psykiatria Psykoterapia alk. 85 € / 45 min Ajanvaraus vastaamo.fi tai 044 4141 000 Espoo

Helsinki

Tampere

Turku

Ipanaposti Helsinki syyskuu 2016  

Laadukasta luettavaa pienten lasten vanhemmille!

Advertisement