Into Syksy 2024

Page 1

Syksy/Fall 2024

MONIPUOLISEKSI

ELÄMYKSEKSI

KIRJA KASVAA
Ajattelun puolesta

intokustannus.fi

INTO KUSTANNUS OY

Töölönkatu 9 A 1

00100 Helsinki

FINLAND

MYYNTI

Toni Herold (printti)

p. 040 054 5551

toni.herold

@intokustannus.fi

Kaisa Koskinen (e-ja äänikirjat)

p. 050 411 7209 kaisa.koskinen

@intokustannus.fi

ARVOSTELUKAPPALEET

arvostelukappaleet @intokustannus.fi

= Äänikirja = e-kirja

kesä
touko may
june elo august syys september loka october 2024 Syksy / Fall
@intokustannus

ÄÄNET

TARVITSEMME KIRJOJA, JOTTA YMMÄRRÄMME MAAILMAA

antto terras

suomen hauskin kirjailija, joka tietää virosta vähän liikaa

Minulla on syntymäoikeus Tallinnan ja Viron alueelle sijoittuvien kaunokirjallisten ja tosipohjaisten rikostarinoiden sommittelemiselle. Eräänlainen Licence to Kill, Made in Estonia. Tai ainakin näin olen itselleni uskotellut. Tietokirjojen faktankankeasta maailmasta on ollut ilo päästä temmeltämään dekkarilaitumelle, missä rajoitteita on vähän eikä niistä vähistäkään ole mikään pakko välittää.

Kuukausittaisten tappotarinoiden rakentaminen, verenmaku suussa mutta silti pilke silmäkulmassa, on ollut vaivansa väärti. Innon analyytikot laskivat oikein, äänikirjakentällä oltiinkin valmiina markkinahäirikön saapumiselle. Kuluttajat löysivät kuunteluunsa uuden rytmin, joka ei toivottavasti tästä enää tiivisty!

Puhukaamme toisillemme hyvin.

Keskustelukulttuuriamme hallitsee tällä hetkellä käsitys maailmasta tulkintojen konfliktina. Totuus on toki aina ollut kiistanalainen käsite. Siksi tieto on valtaa ja myös hyvä lääke erilaisuuden pelkoa vastaan.

Aidon keskustelun merkitystä ei näinä vastakkainasettelun aikoina voi liikaa korostaa. Rauha yksilöiden ja kansojenkin välillä on toki mahdollinen, mutta se vaatii kyvyn asettua toisen asemaan. Rakentava dialogi pitää sisällään myös kokemuksen kuulluksi tulemisesta.

Rakkaani, Vladimir -romaanissani kuljetaan 40-luvulta tähän päivään. Sen motiivina on näyttää ihmisen ikiaikaisuus. Sotaa on mahdoton välttää ja rauhaa ja rakkautta saavuttaa niin kauan kun emme ymmärrä miten pienestä kaikki on kiinni – tahdosta nähdä, kuulla ja ymmärtää.

INNON
Kuva:MikaLevalampi Nina Honkanen kirjailija, käsikirjoittaja Kuva: Laura Malmivaara
4

Satu laatikainen kustantaja

Rakennamme siltoja

Kadun varteen pysäköidyn auton kylkeen on teipattu teksti Rakennamme siltoja. Yrityksen leipälaji on luoda kantavia rakenteita. Huomaan ajattelevani, että sitä mekin kustantamossa teemme.

Kirjoja tehdessä syntyy lukemattomia kohtaamisia, ja uuden äärelle tarvitaan siltoja. Kun ideat ja ihmiset lähestyvät toisiaan, kahden eri suunnista tulevan välillä syntyy usein jotakin odottamatonta.

Kirja-alalla on ollut viime vuosina voimakasta muutosten virtaa. Kohtaamisia, dialogia ja siltojen rakentamista on tarvittu. On haettu yhteistä ymmärrystä keskustelussa, jossa realiteetteina ovat olleet kirjailijoiden työskentelymahdollisuudet, toimeentulo ja kirjakentän mekanismit, viime kädessä lukutaito ja koko kansakunnan sivistys.

Tulevaisuuden perustuksia rakentavat niin kirja-alan toimijat kuin poliittiset päättäjät, ja nyt jos koskaan on kyettävä dialogiin, sovittava, millaista keskustelua kivijalan päällä käydään ja millä ehdoin uutta luodaan.

Innossa julkaisemme kirjoja, jotka herättävät keskustelua, ajatuksia ja tunteita. Syksyn kirjamme kutsuvat lumoutumaan, toimimaan ja syventymään, ja elämysten äärelle on monta reittiä: on kosmoksen kokoista jännitystä, arjen taittavaa viihdettä, tarkkanäköisiä henkilökuvia, arkistoista nostettua tietoa ja punnittua, perusteltua ajattelua siitä, miten elää maailmassa kestävästi. Ja niin kuin jokaisena kirjasesonkina ja sesonkien ulkopuolella: pysymme aina myös niiden rinnalla, joiden oma ääni ei vielä ole päässyt tarpeeksi kuuluviin.

Kustantaja luo mahdollisuuksia ja näkee myös sinne, minne ei vielä johda tehtyä tietä. On vain varma aavistus, että tästäkin tulee jotain, mikä muuttaa maailmaa.

INNON ÄÄNET
intokustannus.fi 5

Nina honkanen

RAKKAANI, VLADIMIR

Helmi kirjoittaa vanhalle rakastetulleen, Vladimir "Vova" Putinille, joka viikko. Toinen käsi himoitsee miestä, jonka kanssa Helmillä oli 1980-luvulla kiihkeä suhde, toinen käsi ottaa kantaa kohtuuttomuuksiin, joihin Vladimir on ensin KGB:n agenttina ja myöhemmin suurvallan johtajana syyllistynyt.

Helmin poika, viisikymppinen Heikki tekee eroa naiseen rakastuneesta pääministerivaimostaan Mariasta. Heikin ja Marian aikuiset lapset Sofia ja Elias yrittävät tahoillaan selvitä yksityisen ja maailmallisen hulluuden keskellä. 1940-luvulta tähän päivään kulkevaa romaania säestää Puna-armeijankuorossakin haitaria soittanut, inkerinsuomalainen Toivo.

Kolme sukupolvea oppii kukin vuorollaan, että ihminen on varsin kestävää lajia, se tottuu vihaan, vitutukseen ja yksinäisyyteen, surukseen jopa sotaan.

Mestarillinen, realismin rajoja kolisteleva romaani avaa kirurginveitsen tarkkuudella arjessa selviytymistä, sydämeenkäypiä tunteita ja kohtalokkaita lähihistorian käänteitä.

Rohkea ja omalakinen romaani rakkaudesta sekä vallanhimosta – ja siitä, mihin kaikkeen ne voivat johtaa Rakkaani Vladimir,

niin ikävää kuin se onkin – tämä sota on sodittava siihen pisteeseen, että Sinut hyvä Volodja on pelattu ulos, ei väliä kuinka paljon sinua vastaan nouseminen pelottaa. Jos Sinun kaltaisiasi alkaa pelätä, saa pelätä elämänsä loppuun saakka. Niin sodassa kuin rakkaudessakin. Me jos jotkut tiedämme sen.

Tvoja ljubav, Helmi

Kirjailija-käsikirjoittaja Nina Honkanen on kirjoittanut työkseen jo kolme vuosikymmentä. Hän on saattanut maailmaan romaaneja, tietokirjoja, kuunnelmia, dokumentteja ja tv-draamaa sekä neljä poikaa.

Honkasen vuonna

2019 julkaistusta

Pohjakosketusromaanista on kuvattu tv-sarja, jonka ensi-ilta on 2025.

intokustannus.fi 6
ISBN 9789523934818, 9/2024, KL 84.2, sid. 350 sivua, suositushinta 32.00
Kuva: Laura Malmivaara
intokustannus.fi 7
“Honkanen on perusteellinen ja hyvä sukeltaessaan syvälle naisen tuntoihin.” – Turun Sanomat Pohjakosketus -romaanista

Risto isomäki Pimeää jäätä

Suomalainen teknologia on ratkaisijan roolissa trilleri-taiturin uutuudessa

Ihmiskunnan tilanne on muuttunut epätoivoiseksi. Luotaimet ovat paljastaneet, että maapalloa uhkaavia komeettoja on tuhat kertaa luultua enemmän. Suunnattomat räjähdykset ovat vaarassa kuumentaa koko maapallon sulaksi laavaksi.

Millainen onkaan se komeetat radoiltaan suistanut kappale, joka pian ohittaa aurinkokunnan lähietäisyydeltä? Saattaisiko sen luota löytyä uusia aseita komeettojen vastaiseen sotaan? Johnny Kororo tovereineen lähtee vielä kerran avaruuteen itsemurhaa muistuttavalle tutkimusmatkalle sähköpurjealus Arsinoella.

Pimeää jäätä palaa Pimeän pilven ritarit -romaanin kosmiseen maisemaan. Se on myös maapallon ensimmäinen romaani, jonka juoni on rakennettu suurelta osin sähköpurje- tai plasmapurjeteknologian ympärille.

Ihminen on tähän mennessä keksinyt vain kolme avaruusalusten ja -luotainten käyttövoiman lähdettä: rakettimoottorin sovellukset, aurinkopurjeen ja sähköpurjeen.

Sähköpurje on suomalainen keksintö. Konseptin on ensimmäisenä esittänyt Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pekka Janhunen. Sähköpurje on ylivoimaisesti tehokkain ihmisen kehittämä avaruusalusten käyttövoiman lähde, silloin kun pitää lentää hyvin kauas – ja palata takaisin.

tunnetaan parhaiten yhtenä ”Climate Fictionin” eli ilmastonmuutosta käsittelevän kirjallisuuden kansainvälisistä uranuurtajista, mutta hänen kaunokirjallisen tuotantonsa keskeisin teema on ollut ihmiskunnan muinaisten myyttien uudelleen kirjoittaminen. Con rit -romaanin mukaan myytti suuresta merikäärmeestä tai merilohikäärmeestä saattaa perustua todella olemassa olevaan merieläimeen. Con rit voitti tammikuussa 2024 Vietnamin tärkeimmän kirjallisuudelle annetun tunnustuksen ensimmäisenä ulkomaisena kirjana kautta aikojen.

“Vetävä ja tyylipuhdas, kansainvälisen vertailun kestävä suoritus.” – Helsingin Sanomat Litium 6 -romaanista

intokustannus.fi 8
ISBN 9789523935273, 8/2024, KL 84.2, sid. 350 sivua, suositushinta 32.00

”Risto Isomäki on palannut menestysteoksensa lähteille. Vedenpaisumuksen lapset on suvereeni jatko-osa, joka löytää samasta aiheesta uutta ja mielenkiintoista.”

– Ilta-Sanomat

Tieteiskirjallisuuden klassikko jälleen saatavana

Kuva:EemeliNättinen

Uudenlaisen Atlantis-teorian esitellyt Sarasvatin hiekkaa oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Vedenpaisumuksen lapset kertoi parannetun version vesiapinateoriasta ja kysyi, ovatko tarinat veden ihmisistä tai merenneidoista kaikuja oman lajimme menneisyydestä. Viiden meren kansa pisti jätinkirkkoihin, Kalevalaan sekä Lalliin ja piispa Henrikiin liittyvät kertomukset uuteen uskoon.

Isomäki on voittanut Sarjakuva-Finlandian, European Science Fiction Associationin palkinnon ja saanut Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon.

"Kulkee kuin trillerimäinen katastrofiromaani." – Helsingin Sanomat Vedenpaisumuksen lapsista

Pimeän pilven ritarit

Monet pitävät vuonna 1997 ilmestynyttä Pimeän pilven ritarit -teosta Risto Isomäen parhaana kirjana. Teoksen suurimmat fanit ovat kertoneet lukeneensa sen yli neljäkymmentä kertaa. Suomen tämän hetken käännetyin kirjailija Timo Parvela on sanonut, että hänen Kepler 62 -kirjasarjansa on saanut osan inspiraatiostaan Pimeän pilven ritareista.

Isomäki on nyt palannut Pimeän pilven ritarien maailmaan ja kirjoittanut sille jatkoosan. Isomäki vakuuttaa, että Pimeää jäätä -kirjan visiot ovat vielä ihan toista luokkaa kuin Pimeän pilven ritareissa, jossa ihmiskunta taistelee eloon jäämisestään aurinkokunnan sisäosia lähestyvää sadan miljoonan komeetan harvaa pimeää pilveä vastaan.

”Vetävän trillerin imussa viihtyy ja jännittää.”

– Kaleva Vedenpaisumuksen lapsista

intokustannus.fi 9
ISBN 9789523935242, 5/2024, KL 84.2, sid. 350 sivua, suositushinta 32.00

“Riipivintä kuvastoa Tanskasen teoksessa ovat tyttöjen häpeää aiheuttavat kaksinaismoralistiset aikuistumisriitit, joissa on samalla oltava sekä haluttava että viaton.”

– Helsingin Sanomat teoksesta Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä

intokustannus.fi 10

Tympeät tytöt -sarjan upea toinen osa

Millaiset haamukivut jäytävät luokkahyppääjän lihassa?

riina tanskanen

Tympeät tytöt 2

Luokkakipuja

Suloisesti sivaltava kirja kertoo, mitä kaikkea meille myydään rakkautena ja miten hoivavastuu siirtyy äideiltä tyttärille. Miltä oikein tuntuu olla tyttö syrjäseudulta tai joutua keskelle luokkahyppyä – suurta loikkaa – jossa muut ympärillä ovat jo matkustaneet kaikkialle ja tehneet kaikkea hienoa?

Teoksen sivuilla seikkailevat oman elämänsä girlboss ja ketjukahvilaan nollatuntisopimuksella työllistynyt barista. Tilannetta kommentoivat hulvattoman oivaltavasti teoreetikot ja kulttuurihahmot Aristofaneksesta Dolly Partoniin, mukana on myös vanha rakas tuttavamme lakoninen Pimppienkeli, hyvän haltijan feministinen serkku.

Riina Tanskasen sarjakuvateos kertoo talouden perusasiat tavalla, joka avautuu ja saa kiinnostumaan. Sarjakuvaromaani naurattaa, saa hohottamaan, ärsyttää ja lopulta pistää tarttumaan toimeen. Pääosassa ovat aina tytöt – ja tyttöys on vaikka mitä. Tytöt kurkkivat valtavirtafeminismin kääntöpuolelle, käyvät budjettineuvotteluja ja kokevat äitikauhua.

Tässä kirjassa talous ei asu ekonomien kokoushuoneissa vaan tyttöjen iholla.

“Sarjakuvateos tuulettaa riemastuttavasti tyttöyteen liittyviä ahtaita asenteita ja arvoja. Tympeät tytöt on noussut isoksi hitiksi myös sosiaalisessa mediassa: Instagramissa sillä on jo lähes 60 000 seuraajaa.”

– Turun Sanomat teoksesta Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä

ISBN 9789523931879, 9/2024, KL 85.3, sid. 160 sivua, neliväri, suositushinta 32.00

“Riina Tanskasen esikoissarjakuva on yksi vuoden tärkeimmistä teoksista ja aiheellista luettavaa myös miehille.”

– Karjalainen teoksesta Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä

Riina Tanskanen (s. 1998) on tamperelainen sarjakuvapiirtäjä, tietokirjailija ja yhteiskuntakriitikko. Hänen karnevalistisen vakava Tympeät tytöt on noussut suomalaisen popfeminismin suosituimmaksi projektiksi. Vuonna 2021 ilmestynyt ensimmäinen Tympeät tytöt -sarjakuvateos oli bestseller ja Sarjakuva-Finlandia-ehdokas. Tanskasen yhdessä Samu Kuopan kanssa kirjoittama Kapitalismin suuri illuusio ilmestyi 2023 (Into). Tanskaselle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2022.

intokustannus.fi 11
Kuva:JennyRostai n

Koskettava dialogiromaani läpi elämän jatkuvasta ystävyydestä, joka kannattelee myrskyn

ja tyvenen jonna järnefelt

Mies jota en saanut hengiltä

Mies jota en saanut hengiltä on intensiivinen dialogi läpi vuosikymmenien kestävästä ystävyydestä. Heta ja Saa na kohtaavat kolmessa elämän kipeässä solmukohdassa, kolmella eri vuosikymmenellä. He penkovat menneitään pohjamutia myöten, nostavat esiin vaikeita paljastuksia ja tulevaisuuden toiveita niin kuin vain läheisen ystävän kans sa voi tehdä. Välillä keskustelut kulkevat mielen pelottaviin katveisiin ja muistoihin, joihin on vaikea palata.

Heta ja Saana ovat kasvaneet hyvin erilaisissa perheissä. Silti soputeltan keltaisessa hämärässä monia vuosia sitten tehty verivala on juurruttanut heidän välilleen lujan ystä vyyden. Ystävyydestä rakentuu lopulta yksi elämän tärkeis tä peruskallioista aikuisuuden iloissa ja suruissa.

Jonna Järnefelt on näyttelijä ja laulaja. Hänet tunne taan lukuisista teatteri-, tv- ja elokuvarooleista. Mies jota en saanut hengiltä on hänen esikoisromaaninsa. Dialogi romaanin lukijoina ovat näyttelijät Pirjo Lonka ja Ria Ka taja.

"Mua harmittaa se, ettei voi siirtää omia kokemuksiaan aivoista suoraan ikään kuin tiedostona omille tyttärilleen. Sillei arkistoliitteinä. Että lukekaa noi referenssimateriaalit ennen kuin lähdette tonne maailmaan."

"Jos joku kysyy, niin sä oot mun sisko ja sulla on kriisi."

Nausk a

intokustannus.fi 12 KAUNO & JÄNNITYS
ISBN 9789523933743, 6/2024 KAUNO
Kuva:

Hurmaavan viihdesarjan toinen osa on täynnä

kukkien loistoa ja tunteiden suurta sinfoniaa

laura suomela Pioneja ja

peitetarinoita

Nelikymppinen Helena elää täysillä unelmaansa kukkakaupassa, jossa päivät täyttyvät huumaavilla tuoksuilla ja unohtumattomilla kohtaamisilla. Helenan Hartsa-puoliso tosin luulee, että vaimo on vain pienellä virkavapaalla varsinaisesta työstään – mutta tämänkin Helena aikoo selittää vielä parhain päin.

Kukkaloiston keskeltä ei yllätyksiä puutu, myös Hart san menneisyydestä paljastuu jotakin täysin odottamatonta, jossa riittää pureskeltavaa. Oman mausteensa Helenan elä mään antaa seinänaapuriksi muuttanut äiti, jonka tempauk set saavat tyttären välillä silkan epätoivon partaalle. Eikä Helena itsekään osaa aina olla sekaantumatta ystäviensä ihmissuhdekuvioihin, vaikka tekeekin sen omaan hyvää tarkoittavaan tyyliinsä...

Blooming You on Tampereelle sijoittuva viihde joka yhdistää lämpimän viisasta huumoria ja elämän käännekohtia. Pioneja ja peitetarinoita -kirjassa sympaatti sen päähenkilön Helenan hymy lämmittää joka päivä siitä riemusta, että yksi unelma on täyttynyt!

Laura Suomela tunnetaan lastenkirjoistaan sekä rennoista ja elämänmakuisista nuortenromaaneistaan. Minä vastaan marraskuu (Karisto 2022) oli Nuori Aleksis -palkinto ehdokkaana. Pioneja ja peitetarinoita on hortensioita ja pioneja rakastavan Suomelan toinen aikuistenromaani.

intokustannus.fi 13 KAUNO & JÄNNITYS
ISBN 9789523934788, 6/2024, KL 84.2, nid. 200 sivua, suositushinta: 29.00
KAUNO
Kuva: IrinaKolomijets

Hillitön rikossarja jatkuu

Antto terras

Kill Tallinn

Kauneuden hinta ja muita rikoksia

Verisenraikas Kill Tallinn -sarja jättää kylmäksi vain uhrinsa. Jokaisessa jaksossa vähintäänkin yksi suomalainen joutuu Tallinnassa tai muualla Virossa henkirikoksen uhriksi. Paikallispoliisin harmiksi rikostutkintaan osallistuu kielloista ja kehotuksista huolimatta myös Harri Hellman, 80-luvun lopussa Tallinnaan asettunut suomalainen matkaopas.

Keväällä 2024 alkanut Kill Tallinn -sarja saa jatkoa, eikä Terraksen sysimustaa huumoria ja koukuttavaa jännitystä tirskuva ote hellitä. Äänikirjoissa päästään vierailemaan 90-luvun unohtumattomilla laulujuhlilla, maistellaan lihakombinaatin erityisen veristä säilykelihaerää ja sekaannutaan Tallinnan arvaamattomaan taksimafiaan.

Huippusuositut jaksot ilmestyvät myös yksissä kansissa.

Antto Terras on Tallinnassa syntynyt kirjailija, jonka piti loikata vuonna 1991 länteen, mutta hän ajautuikin Suomeen. Terraksen aikaisempia true crime-menestyssarjoja ovat Tallinnan tappajat (Into 2019) ja Verinen Venäjä (Into 2023).

Kill Tallinn -sarja on hänen ensimmäinen rehellisesti fiktiivinen kirjoitusprojektinsa.

”Kieltämättä Antto Terraksella on sana hallussaan. Hän kirjoittaa uudelleen itsenäistyneen Viron rikollisuudesta niin hirtehisesti, että teksti karmeista veriteoista naurattaa ja kauhistuttaa yhtä aikaa. ”

– Kainuun Sanomat Tallinnan Tappajista

intokustannus.fi 14 KAUNO & JÄNNITYS
ISBN 9789523935150, 5/2024, KL 84.2, nid. 300 sivua, suositushinta 29.00
Kuva:Viktor Koshkin
intokustannus.fi 15 KAUNO & JÄNNITYS

Jännityksen mestarin uuden

sarjan henkeäsalpaava aloitus arne dahl

Pahan piirissä

Pahan piirissä kiidättää syvälle Ruotsin metsiin jahtaamaan maan vaarallisinta rikollista. Kuka on pahan piirin ytimessä, ja onnistuuko keskusrikospoliisin NOVA-erikoisryhmä löytämään hänet ennen kuin on liian myöhäistä?

Suuren teräskonsernin johtaja kaahaa kohti Tukholmaa. Äkkiä hän menettää autonsa hallinnan ja syöksyy rypsi peltoon. Savuava auto heittelehtii pellossa, kunnes se lei mahtaa liekkeihin.

Kun johtaja löytyy kuolleena palaneesta BMW:stään, tapahtumaa pidetään onnettomuutena. Tapahtuu toinen räjähdys, ja rikoskomisario Eva Nyman ymmärtää nopeasti, että meneillään on jotakin suurta. Hän saa viestin, jossa ennustetaan seuraava, paljon pahempi isku. Ja kirjoittajan valitsemat sanat kuulostavat kammottavan tutuilta…

Vihjeet johtavat Nymanin menneisyyteen, traumaan, jonka hän luuli jättäneensä turvallisesti taakseen. Hän on varma, että vain hänen vakaviin rikoksiin erikoistunut NOVA-ryhmänsä pystyy selvittämään, kuka kaiken takana on.

Pahan piirissä tempaa mukaansa jännityksen ja vaaran poluille niin kuin vain Dahlin rikosromaani voi tehdä. Tulet janoamaan tätä lisää!

Arne Dahl on yksi Pohjoismaiden parhaista rikoskirjailijoista. Hänen kirjojaan on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty yli 32 kielelle. Dahl on palkittu Saksan, Tanskan ja Ruotsin tärkeimmillä rikoskirjailijapalkinnoilla. Pahan piirissä aloittaa Dahlin uuden, pitkään odotetun NOVA-sarjan.

”Arne Dahl osoittaa jälleen, miten erinomainen, kauniisti kirjoitettu, nautittava ja polttavan ajankohtainen ruotsalainen rikosromaani voi olla."

– Skånska Dagbladet

Kuva:KarlNorlund

intokustannus.fi 16
ISBN 9789523930810, 6/2024, KL 84.2, sid. 350 sivua, suositushinta 32.00, alkuperäisteos: I cirkelns mitt, suomentanut Kari Koski

Uusi sarja!

Kansainvälinen bestseller!

intokustannus.fi 17
"Vahva alku Dahlin uudelle sarjalle." – Dagens Nyheter

Auschwitzin kätilö -menestysromaanin odotettu jatko-osa

Anna stuart

Auschwitzin kadonneet lapset

Ester Pasternak käveli Auschwitzin porteista ulos juuri ja juuri elossa. Hän selviytyi hengissä leirin sanoin kuvaamattomista koettelemuksista, mutta sydäntäsärkevä matka on kuitenkin vasta alussa. Sota on ohi, mutta Ester etsii epätoivoisesti vastasyntyneenä sylistään riistettyä tytärtä, johon hän ei saanut koskaan tutustua mutta jonka käsivarteen on tatuoitu sama numero kuin hänen omaansakin.

Eurooppa on kaaoksessa, juutalaisperheet on heitetty hajalle ja ihmiset kaipaavat rakkaitaan. Ester kulkee orpokodista ja sairaalasta toiseen, ja jokainen sininen silmäpari saa hänen sydämensä sykkimään kiihkeästi.

Löytääkö Ester koskaan lapsen, jonka tatuointi vastaa hänen omaansa? Vai onko jo liian myöhäistä?

Auschwitzin kadonneet lapset on syvästi koskettava ja vastaansanomattoman mukaansatempaava kertomus yhden äidin päättäväisyydestä sodan rikki repimässä maailmassa.

Anna Stuart asuu Englannin Derbyshiressa. Hänen edellinen romaaninsa Auschwitzin kätilö oli kansainvälinen menestys. Vuonna 2023 myös suomalaiset lukijat ihastuivat hänen historialliseen romaaniinsa.

”Aivan loistava, tunteita herättävä... Yksi parhaista kirjoista, jonka olen koskaan lukenut.” – Goodreads

”Tämä kirja ansaitsee jokaisen viidestä tähdestään ja enemmänkin! Upeasti kirjoitettu, ja juoni on erinomainen.”

– Goodreads

”En voinut laskea kirjaa käsistäni... Sydäntä särkevä ja tunteellinen matka, joka saa sinut itkemään.” – NetGalley

intokustannus.fi 18 KAUNO & JÄNNITYS
KAUNO muista myös! ISBN 9789523934610, 5/2024, KL 84.2, sid. 400 sivua, suositushinta 32.00, alkuperäisteos: The Midwife of Berlin, suomentanut Sami Pulliainen

Lumoava ja ainutkertainen ääniteos yhdistää persialaista runoutta

ja musiikkia

Jarkka Rissanen on toiminut kitaristina ja muusikkona vuodesta 1975 lähtien. Hän on julkaissut useita albumeita ja soittanut muun muassa Rauli Badding Somerjoen, Pepe Ahlqvistin, Jaakko Löytyn ja Eero Raittisen kokoonpanoissa.

Lausuntataiteilija ja puheterapeutti Marja Kahelin on lukenut ja esittänyt runoja lapsesta saakka. Hänen lempirunoilijoitaan ovat Eino Leino, Aale Tynni, Aila Meriluoto ja Eeva Kilpi.

Ääniteoksen on tuottanut Siamäk Naghianin uskomaton elämä – Tuulen kieltä etsimässä (Into 2021) -kirjan kirjoittaja Minna Kettunen.

Siamäk Naghian & Marjatta Sonninen (toim.)

Ikuisuuden arvoitus persialaista runoutta

Ikuisuuden arvoitus avaa ikkunan persialaiseen runouteen 1000-luvulta nykypäivään. Persialainen runous on maailman vanhimpia ja arvostetuimpia kirjallisuuden muotoja. Runouden ja musiikin kautta teos luo tasavertaisen kohtaamisen kahden kulttuurin ja sielunmaiseman välille.

Kokoelmaan on poimittu puhuttelevia runoja tunnetuilta persialaisilta runoilijoilta. Runot on kääntänyt suomeksi Siamäk Naghian ja sovittanut suomalaiseen kieliasuun Marjatta Sonninen. Runot lausuu persiaksi Siamäk Nahgian ja suomeksi Marja Kahelin.

Runojen ikiaikaiset teemat yhdistyvät Mehrnoosh Zolfagharin ja Jarkka Rissasen kauniisti soljuvaan musiikkiin. Zolfaghari soittaa santuria, 3 000 vuotta vanhaa persialaista soitinta, jonka parina on Rissasen akustinen kitara.

Siamäk Naghian on syntynyt Iranissa ja muuttanut Suomeen vuonna 1986. Hän on äänetoistolaitteita valmistavan Genelec Oy:n toimitusjohtaja. Persialainen kulttuuri ja runous ovat Naghianille hyvin rakkaita, ja teoksessa kuullaan myös Naghianin omaa runoutta.

Marjatta Sonninen on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hänelle kirjallisuus on tehokas työväline eritaustaisten ihmisten ja ihmisryhmien tasavertaiseen kohtaamiseen – ja samalla silkkaa nautintoa.

Mehrnoosh Zolfaghari on Suomessa asuva säveltäjä ja muusikko. Hänen pääinstrumenttinsa on persialainen santur. Zolfaghari on saanut työstään lukuisia kansainvälisesti arvostettuja palkintoja.

ISBN

intokustannus.fi 19 KAUNO & JÄNNITYS
KAUNO
9789523935501, 5/2024

Tekoälyvarkaita,

tuntemattomia

koodeja ja turbohuusseja! ilkka olavi & kai vaalio Agenttimummo ja salainen huussi

Kuvaaja:JohanDegerman

Suosittu agenttimummosarja jatkuu!

Ikäsuositus 8–13

Rauha-mummo on uuden rikoksen jäljillä ja tarvitsee taas tyttärenpoikansa Alexin apua. Peli kovenee, sillä salaperäinen Hopeakettu on päättänyt saada haltuunsa tekoälyohjelmiston, jota mummo säilyttää muistitikullaan. Miten Alex ja mummo voivat estää Hopeaketun katalat aikeet, kun mummo ei edes muista, minne muistitikun on piilottanut?

Kun Alexin Fortnite-pelitili kaapataan ja hänen vanha vihollisensa Veikko ilmaantuu mukaan kuvioihin, koko operaatio muuttuu kertaheitolla henkilökohtaisemmaksi. Vaaralliseksi käyvässä kuviossa panoksena on paljon muutakin kuin se, onnistuuko Hopeakettu valjastamaan tekoälyn aseeksi koko maailmaa vastaan.

Hillitön Agenttimummo ja salainen huussi jatkaa vauhdikasta seikkailua samassa hengessä kuin sarjan ensimmäinen osa, Agenttimummo ja lentävät tekarit.

Ilkka Olavi (synt. 1989) on suomalainen kirjailija ja näyttelijä. Hän on kirjoittanut moniin lehtiin ja vastannut nuorten kysymyksiin Demi-lehden Kysy kundilta -palstalla. Olavi on julkaissut teokset Kundiopas tytöille (Tammi), Mitä ihmettä, Aliisa! (10-osainen äänikirjasarja, Storytel), Herra Hirmu ja hurja torakkaimuri (Atrain & Nord) sekä Agenttimummo ja lentävät tekarit (Into).

Kai Vaalio (s. 1986) on graafinen suunnittelija ja ansioitunut lastenkirjojen kuvittaja. Hänen käsialaansa ovat myös mm. Arttu Unkarin suositun Isämies-sarjan (Otava 2020) kuvitukset.

intokustannus.fi 20
ISBN 9789523934740, 5/2024, L 84.2, sid. 200 sivua, suositushinta 25.00

mira mallius

ystävyys on elämän todellista taikaa Kuva;JonneSippol a

Meri-karhun kaukaiset kaverit

Frank Flamingo on asettunut asumaan Meri-karhun kotimaahan. Siellä vaaleanpunainen Frank tuntee olevansa ihan tosi toisenlainen kuin kaikki muut.

Ystävä tunnetaan tässäkin hädässä. Meri-karhu ojentaa suurensuuren tassunsa ja rientää Frankin kanssa mielikuvitusmatkalle maailman eri kolkkiin. Heillä on monenmoisia kummallisia ihania ystäviä, joita on jälkeenpäin mukava muistella. Erilaisuus on mahtavaa rikkautta, parempaa kuin isot kultakasat!

Mira Mallius on palkittu kuvittaja, joka rakas taa eläimiä, erityisesti karhuja. Meri-karhu aloit ti seikkailunsa Malliuksen ensimmäisessä omassa kuvakirjassa Meri-karhun suuri suku (Into 2020). Mallius oli Finlandia Junior -ehdokas 2023 yhdes sä Anna Elina Isoaron kanssa kirjallaan Kaksi tätiä nimeltä Veera (WSOY 2023).

“Meri-karhun suuri suku -kirja on jo ulkopuolelta nätti kuin mikä ja sisällä kuvitukset ovat toinen toistaan kauniimpia ja suloisempia.”

– Helsingin Sanomat

Ikäsuositus 2–5

ISBN 9789523935358, 8/2024, L 84.2, sid. 32 sivua, neliväri, suositushinta 25.00
intokustannus.fi 22
HISTORIA &
Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
ELÄMÄKERRAT

Läheltä

kirjoitettu

henkilökuva

maailmalla supertähdeksi kasvaneesta poliitikosta

Lauri Nurmi

Sanna Marin

Räjähdysmäinen nousu tamperelaisesta lähiöstä maailman eliittiin. Sanna Marin kohosi vain muutamassa vuodessa kunnallispoliitikosta pääministeriksi ja maailmankuuluksi superjulkkikseksi, jossa on kosolti suomalaisille poliitikoille tuiki harvinaista suuren maailman glamouria. Marinin pääministerikausi oli Suomen historiassa poikkeuksellisia tapahtumia täynnä. Se sisälsi koronapandemian, Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja Suomen Nato-jäsenyyden – jonka eteenpäin viemisessä Marinilla oli merkittävä rooli.

Nuori pääministeri johti maata poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja hänestä tuli suuri kansan suosikki ja maailmanlaajuinen esikuva varsinkin monille naisille. Marin ei hätkähtänyt itseensä ja ulkonäköönsä kohdistuneesta arvostelusta, vaan pisti tarvittaessa arvostelijoilleen luun kurkkuun.

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi on seurannut Marinin uraa läheltä kunnallispolitiikka-ajoista asti ja nähnyt, minkälaisella määrätietoisuudella ja aatteen palolla Marin on rakentanut uraansa. Nurmi on ollut paikalla useissa Marinin poliittisen elämän merkittävissä käänteissä. Miksi ja miten Marinista tuli niin suosittu, ja minkälaisen hinnan hän siitä joutui maksamaan?

Nurmen valokeilassa on Marinin poliittinen ura ja asema yhtenä seuratuimmista suomalaisista maailmalla – unohtamatta Marinin sateenkaariperhetaustaa ja koko tähänastista elämää, joilla on ollut merkittävä vaikutus hänen arvomaailmaansa.

"Nurmi on klassinen politiikan toimittaja, jolla on äärimmäisen hyvät lähteet."

– Suomen Kuvalehden journalistipalkintoraati

Lauri Nurmi (s. 1980) on Iltalehden palkittu politiikan toimittaja. Nurmi on kirjoittanut lukuisia valtakunnan ykkösuutisiksi nousseita politiikan skuuppeja niin puolueiden sisäisistä valtakamppailuista, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuin työmarkkinapolitiikasta. Nurmen Suomen salattu tie Natoon (Into 2023) oli lukijoiden suursuosikki.

intokustannus.fi 23
Kuva: Joel Malmivaara
ISBN 9789523933989, 8/2024, KL 99.1, sid. 300 sivua, suositushinta 34.00 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
Jääkiekon kauhukakara, kosmopoliitti, mestarivalmentaja, kulttuurivaikuttaja, seikkailija ja aikaansa edellä ollut pelin filosofi – alpo suhonen risto pakarinen ALPO

Alpo Suhonen on poikkeuksellinen huippu-urheilun johtaja ja valmentaja. Ennätysmäisen menestynyttä Suhosta on vaikea määritellä. Leijonien entinen päävalmentaja ja NHL:n ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja on myös teatteriohjaaja, joka johti Turun kaupunginteatteria ja Pori Jazzia. Lisäksi hän kirjoittaa kirjoja ja nauttii kuvataiteesta.

Mutta olipa Suhonen jäähallissa, teatterissa tai galleriassa, hän on aina ihmisen puolella, oikeudenmukaisesti ja moniarvoisesti. 50-vuotisen uransa aikana Suhosen näkemykset ovat saaneet osakseen kritiikkiäkin, mutta jälkikäteen on voitu todeta, että hän on ollut aikaansa edellä.

ALPO kertoo Suhosen kiehtovan tarinan ja yrittää selvittää, mitä rauhaton sielu on etsinyt koko elämänsä. Samalla tarkkaillaan suomalaisen jääkiekkoilun kasvun vuosia, kiistoja ja Suhosen vaikeita päätöksiä sekä pohditaan syytä sille, miksi häntä on arvostettu enemmän Suomen ulkopuolella kuin Suomessa.

Risto Pakarinen on toimittaja, jonka erikoisalaa on jääkiekko. Pakarinen on aikaisemmin julkaissut muun muassa yhdessä Alpo Suhosen kanssa Markku Kanerva – Näin valmennan voittajia -elämäkerran (Into 2020).

intokustannus.fi 24 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
Kuva: Nauska
intokustannus.fi 25 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT ISBN 9789523933316, 8/2024, KL 99.1, sid. 300 sivua, suositushinta 34.00

aseista ja öljystä – ja suomalaisista niiden ympärillä

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajien UUTUUS!

Jouko Aaltonen & Seppo Sivonen

Nobelien öljydynastia ja suomalaiset

Nobelien mahtava dynastia vaikutti 1800-luvun ja 1900-luvun alun Venäjällä, niin ase- kuin öljyteollisuudessa. Suku rakensi venäläisen öljyntuotannon, ja ennen ensimmäistä maailmansotaa Venäjä tuotti puolet maaSuomalaiset olivat mukana Nobelien talousimperiumissa ja vaikuttivat Pietarissa ja Venäjän nousevan öljyteollisuuden ytimessä Kaukasian Bakussa ja Dossorissa. Satojen suomalaisten uurastus takasi, että öljyä riitti suurten teollisuuslaitosten koneistoihin, uusien liikennevälineiden polttomoottoreihin ja suomalaisten peräkylien valonlähteisiin. Samalla paisuivat Nobelien

Millaisen jäljen öljyn historiaan jättivät Bakussa Nobelin öljy-yhtiön johtajana 1880-luvulla toiminut kemian insinööri Einar Kahelin, Dossorissa kilpailevaa yhtiötä johtanut Severin Tiger-

on yleisen historian dosentti, joka on kirjoittanut teoksia Aasian ja Afrikan historiasta.

on dokumenttielokuvantekijä, tuottaja, tutkija ja tietokirjailija. Hän on taiteen toh-

He ovat aiemmin kirjoittaneet yhdessä teoksen Orjia ja isäntiä – ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Kongon Akseli – suomalaiset ja skandinaavit kolonialismin rakentajina (Into 2022).

intokustannus.fi 26
HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523934849, 8/2024, KL 99; 36.6, sid. 310 sivua, suositushinta 34.00
Historiateos Valkeakosken naiskaartin taistelusta Suomen sisällissodassa. Kamppailu on usein hyvin henkilökohtaista.

marjo Ahlsten

Naiskaarti 1918

Valkeakosken naiskaarti on sisällissodan ylistetyimpiä komppanioita. Kirjailija Marjo Ahlsten antaa kasvot jokai selle Valkeakosken naiskaartilaiselle, joiden käsittämättö mästä kohtalosta ei yli sadan vuoden aikana ole kirjoitettu ainuttakaan tietokirjaa. Ahlsten selvittää, minkälaista tais telua nuo hurjat naiset kävivät vuonna 1918.

Keitä nämä naiset olivat, miten Valkeakosken naiskaarti syntyi ja missä ja miten se taisteli? Mikä oli kaartilaisten osuus Valkeakosken herrojen murhiin, ja miksi naiset lo pulta päätyivät teloitusriviin?

Naiskaarti 1918 on kertomus rohkeudesta ja elämän merkityksellisyydestä. Valkeakosken naiskomppanian su rullinen tarina perustuu laajoihin arkisto- ja muistitieto aineistoihin. Historiallisen tiedon ohessa Ahlsten kirjaa kokemuksiaan aggressiivisesta ja parantumattomasta sai raudestaan, joka pakottaa hänet keskittymään tärkeimpään elämässä.

YTT Marjo Ahlsten on tutkija ja tietokirjailija. Hän on opettanut oikeussosiologiaa yliopistossa ja historiaa ja äidinkieltä lukioissa. Hän on julkaissut aiemmin Mar jo Liukkosen nimellä teokset Hennalan naismurhat 1918 (Vastapaino 2018) ja Teloitusjonossa, Hennalan miesvankien kohtalot 1918–1919 (Atena 2019).

"Kirja onnistuu kertomaan punavankien raadollisesta arjesta vakuuttavasti."
intokustannus.fi 27
HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523934962, 5/2024, KL 92.71, sid. 200 sivua, suositushinta 34.00

Anna tämä kirja lahjaksi tytöille ja tyttöjen läheisille!

intokustannus.fi 28 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
Ollaan ihmisiksi ja tuetaan tyttöjä.

nuorten tyttöjen

seksuaalisen

häirinnän saa loppumaan, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia.

fatim diarra & iida tani

Lupa olla tyttö

Lupa olla tyttö muistuttaa meitä kaikkia siitä, että kenenkään ei tarvitse pienentää itseään, pysyä piilossa katseilta tai varsinkaan pelätä. Moni nuori vaikenee kokemastaan häirinnästä, koska aiheeseen liittyy niin paljon pelkoa ja häpeää. Tämä kirja kutsuu jokaisen meistä toimimaan vastaan tulevissa tilanteissa niin, että maailmasta tulee turvallisempi paikka kaikille.

Moniäänisessä kirjassa omia kokemuksiaan valottavat Ina Mikkola, Mercedes Bentso, Riina Tanskanen, Nasima Razmyar ja Meeri Koutaniemi ja monet muut vaikuttavat naiset.

Pesin huulia ja leukaa käsisaippualla, kunnes ihoa kiristi. En kertonut tapahtuneesta kenellekään seuraavaan viiteentoista vuoteen. – Raisa Omaheimo

Omalla alallani häirintä ei myöskään ole vierasta. Olen todistanut härskejä vitsejä ja rasvaisia vihjauksia. Olen kuullut lähipiiristäni kokemuksia painostuksesta alastomuuteen – Hennariikka Laaksola

Kukaan ei kysynyt suostumustani, enkä toisaalta uskaltanut sanoa ei. – Iida Tani

Fatim Diarra on kansanedustaja ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja. Iida Tani on poliittinen avustaja ja mm. Ilta-Sanomissa työskennellyt toimittaja.

Kirja toteutetaan yhteistyössä Naisasialiitto Unionin kanssa.

Kuva: AssiPulkkinen

intokustannus.fi 29
HISTORIA & ELÄMÄKERRAT ISBN 9789523934900, 5/2024, KL 30.12, sid. 160 sivua, suositushinta 32.00
Elissa piirtää salaa iltaisin, ja Greta maalaa mielisairaalassa. He haluavat tulla

Kuva;JyriPitkänen

nähdyksi. moona laakso

Naisia jotka etsivät suurta tulta

He ovat 1900-luvulla eläneitä naisia, jotka maalasivat, kirjoittivat, soittivat ja loivat. Osa heistä jätti jälkeensä kuolemattomia runoja, rakennuksia ja taideteoksia, jotka nousevat nyt ansaitsemaansa arvostukseen.

Naisten päiväkirjamerkinnät ja kirjeet avaavat ikkunan siihen, millaista oli olla nainen sata tai viisikymmentä vuotta sitten, kun intohimona oli heiltä odotettujen avioliiton ja lastenhoidon rinnalla taide ja hurja luovuus. Kirja kertoo naisten saavutuksista, toteutumattomista haaveista ja heidän ainutlaatuisista taiteilijaliitoistaan.

Kirjassa äänen saavat Tove Janssonin elämänkumppani Tuulikki Pietilä, Greta Hällfors-Sipilä, Aino ja Elissa Aalto, Saimi Järnefelt, Majsi Salokivi, Leevi Madetojan puoliso ja Eino Leinon sielunkumppani Hilja Onerva Lehtinen, Kirsti Gallén-Kallela ja Tyko Sallisen puoliso Helmi Vartiainen.

Moona Laakso on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Me Naisiin ja Helsingin Sanomiin. Hän on kirjoittanut kirjat Vaurastu kuin nainen (Into 2021) ja Menesty kuin mies (Into 2023), joissa äänessä ovat nykymenestyjät. Laakso kirjoittaa ymmärtääkseen ihmisiä ja elämää.

intokustannus.fi 30
ISBN 9789523932937, 5/2024, KL 99.1, sid. 250 sivua, suositushinta 29.00

Mitä kaikkea yöllä tapahtuukaan? Kiehtova

kirja ihmisistä, jotka työskentelevät öisin.

laura savolainen

Yövuorossa

Lukija pääsee sukeltamaan toimeliaaseen yöhön –huoltoasemalle, karaokebaariin, synnytysosastolle ja todistamaan öistä kaipuuta toisen luo. Päivänvalo vie kulissit mukanaan, ja yövuorossa voi kohdata aidon ihmisen.

Suomessa tehdään yötyötä enemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa. Mikä ihmisiä öisin työllistää? Millaista on valvoa, kun muu Suomi nukkuu? Mistä löytyy yön taika ja miten valvominen ihmiseen vaikuttaa? Kuinka yökyöpeli pärjää yhteiskunnassa, joka pyörii päiväihmisen ehdoilla – mihin kaikkeen hän törmää?

”Yötyöskentelijä valvoo, jotta muut voisivat nukkua yönsä rauhassa. Hän peittelee ja petaa, hyssyttää uneen. Valvoo uinuvaa, hätistelee peikot häiritsemästä, ehkä vähän paijaakin. Ja kun yhteiskunta herää uuteen aamuun, häntä ei enää ole.”

Laura Savolainen (s. 1980) on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa päivisin ja juontaa öisin Yle Radio Suomen Yöradiota. Kirjassaan hän sivuaa yöllistä elämäänsä päivätyön ja perhe-elämän syrjässä. Öinen radiostudio on hänelle maaginen paikka – tuntuu kuin hyppysissä olisi koko yöllinen Suomi.

intokustannus.fi 31 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523935051, 8/2024, KL 30.1, nid. 300 sivua, suositushinta 29.00
Hätkähdyttävä elämäkerta tytöstä, joka elää kadulla. karu matka alkoi jo yhdeksänvuotiaana.

laura juntunen & Tii Judén Koti kadulla

Tii Judén alkoi karkailla kotoa yhdeksänvuotiaana, ja hän oli yhdentoista, kun piri oli jo osa arkea. Se oli Tiin lapsuuden loppu. Elämää ohjailivat hoitamaton adhd ja nopeasti puoleensa vetävä huumemaailma, joihin aikuiset eivät osanneet tarttua. Pian täysi-ikäistyttyään Tii jäi ensimmäistä kertaa asunnottomaksi – mutta sekin oli vasta alkua.

Koti kadulla vie lukijan todellisuuteen, johon monilla meistä ei ole kosketusta. Mitä kaikkea voi tapahtua, kun ihminen putoaa läpi turvaverkkojen? Teos avaa ovet kadulla elävän naisen karuun kamppailuun, johon huumeet tuovat kaivattua helpotusta.

”Töölö sykki elämää mun ympärillä, se oli aivan uusi maailma täynnä värejä. Yhtäkkiä kaikki ovet oli avoinna, ja mitä tahansa saatavilla. Olin ehkä yksitoista, kun vedin piriä ensimmäistä kertaa – ja sen jälkeen se olikin sitten menoa.”

Tii Judén on Vailla vakinaista asuntoa ry:n mentori ja koulutettu kokemusasiantuntija, joka tekee työtä asunnottomuuden vähentämiseksi Suomessa ja maailmalla. Tii on suorittanut myös päihde- ja mielenterveystyön ammattitutkinnon. Vapaa-ajallaan Tii tekee musiikkia ja katutaidetta, ja viettää aikaansa kulttuuritapahtumien parissa.

Laura Juntunen (s. 1991) on raahelaislähtöinen vapaa toimittaja, joka on erikoistunut yhteiskunnallisiin aiheisiin ja rakenteellisiin ongelmiin. Häneltä on aiemmin julkaistu teokset Subutex-kaupungin kasvatit (Into 2022) ja Tyttö joka en (Into 2024).

intokustannus.fi 32
ISBN 9789523935082, 8/2024, KL 99.1, nid. 250 sivua, suositushinta 29.00
intokustannus.fi 33

naomi klein Kaksoisolento

Miksi järkevätkin ihmiset sekoavat ja alkavat uskoa valheisiin? Mitä meille on tapahtumassa?

Jo vuosia Naomi Klein on sekoitettu sosiaalisessa mediassa Naomi Wolfiin. He ovat hieman samannäköisiä, heillä on sama nimi, ja aiemmin myös samantyyppisiä ajatuksia. Mutta sitten Wolfin ajatusmaailma yllättäen muuttuu. Klein alkaa saada toiselle Naomille tarkoitettuja viestejä, joiden sävy ja sisältö yllättävät hänet. Mitä ihmettä on tapahtunut?

Wolf oli arvostettu feministi, kirjailija ja liberaali poliittinen vaikuttaja, mutta nyt hän näyttää vajonneen syvälle Yhdysvaltojen äärioikeistoon. Miten hän päätyi äärioikeiston äänitorveksi ja uskomaan järjettömältä kuulostaviin, jopa vaarallisiin salaliittoteorioihin?

Tässä teoksessa Klein kääntää katseensa salaliittoajattelun ja poliittisen vastakkainasettelun kärjistymiseen. Aikamme taloudellisten ja poliittisten kriisien keskellä kahtiajako kiihtyy nopeasti ja sitä ruokitaan ylimmältä poliittiselta taholta. Kuivan humoristiseen ja viiltävään tyyliinsä Klein pyrkii ymmärtämään kaksoisolentoaan, nykymaailmaa – ja samalla itseään.

“Ei tule mieleen kirjaa, joka paremmin kuvaisi nykyajan hulluutta.”

– Michelle Goldberg, The New York Times

“Jos pitää nimetä yksi kirja, joka auttaa ymmärtämään viime vuosien synkkyyttä, se on tämä.”

– Katie Roiphe, The New York Times Book Review ISBN

“Jos koskaan kirja on ollut tärkeä, se on tämä”

TIME-lehti: vuoden 2023 kymmenen parasta kirjaa

Naomi Klein on yksi aikamme vaikutusvaltaisimmista ajattelijoista. Hän on palkittu toimittaja, aktivisti ja professori, joka on tutkinut poliittisia sokkeja, ilmastonmuutosta ja superbrändejä jo yli kaksi vuosikymmentä. Hänen kirjansa Tämä muuttaa kaiken, Tuhokapitalismin nousu ja No logo olivat kansainvälisiä menestyksiä, jotka on käännetty yli 30 kielelle ja joita on painettu yli miljoona kappaletta. Hänen uusin teoksensa Kaksoisolento nousi ilmestyttyään New York Timesin bestsellerlistalle, ja se valittiin muun muassa Timelehden vuoden 2023 kymmenen parhaan kirjan joukkoon.

intokustannus.fi 34
9789523933606, 5/2024, KL 99.1, nid. 400 sivua, suositushinta 34.00, alkuperäisteos: Doppelganger: A Trip Into the Mirror World, suomentanut Silja-Maaria Aronpuro
intokustannus.fi 35 Kuva: Rob Trendiak
NEW YORK TIMES BESTSELLER

Millaista on siirtyä normaalista työrytmistä

Olli ”Opa” Suominen

Essokauppiaan päiväkirja

Opa Suominen on istunut tuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja kokenut henkilökohtaisesti rikollismaailman karuuden. Hän avaa Essokauppiaan päiväkirjassa, miltä huumekauppiaan paine tuntuu kulissien takana. Kirjan rikos- ja päihdemaailmaan eksyneissä on muitakin kovia huumekundeja, kuten Suomen suurimmassa huumevyyhdissä tuomittu perheenisä. Tarinansa kertovat myös adhd:nsa ja musiikkiuransa kanssa taisteleva räppäri, tunnettu moottoripyöräkerholainen, kansainvälisen pörssiyhtiön turvallisuuspäällikkö, viinaa vastaan taisteleva palkittu muusikko sekä vuosikymmeniä jengirikollisen rinnalla pysynyt vaimo.

Mitä on elää elämää, jossa päivä ei käynnisty ilman amfetamiinia aamukahvissa?

pyörittämään laajamittaista huumekauppaa ja ryhtyä viettämään täydellistä kaksoiselämää? Kuva:OpaSuominen

Olli ”Opa” Suominen (s. 1976) on vuosikymmeniä ravintola- ja media-alalla työskennellyt oman tiensä kulkija, joka eksyi itse aikanaan polulta pientareelle. Hän on viiden lapsen isäpuoli, joka toimii freelancertoimittajana ja tuottaa sisältöä eri medioille ja yrityksille niin Suomessa kuin Baltiassa.

intokustannus.fi 36 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523933064, 6/2024, KL 99.1, nid. 250 sivua, suositushinta 29.00

Jukka gustafsson Sivistyksen asianajaja

Suomen arvostetuimman sivistyspoliitikon tie Pansion telakalta opetusministeriksi ja eduskunnan pitkäaikaisimmaksi sivistysvaliokunnan jäseneksi. Onpa hänen mukaansa nimetty lakikin, Lex Gustafsson.

Kirjan sisältö ja teot kumpuavat rakkaudesta sivistykseen, jonka parissa Jukka Gustafsson on työskennellyt niin työssä kuin vapaa-ajallaan pitkäjänteisesti ja suurella intohimolla. Mittavan uran eduskunnassa tehnyt Gustafsson oli opetusministeri Jyrki Kataisen hallituksessa vuosina 2011–2013. Nuorempana hän toimi Murikka-Opiston rehtorina. Gustafsson nähdään usein myös jalkapallopaidassa: hän pelasi Tampereen Pallo-Veikoissa ja oli eduskunnan jalkapallojoukkueen pitkäaikaisin – ja voitokkain – pelaaja.

Vankan kokemuksensa pohjalta, omaan elämäänsä peilaten, Gustafsson käy läpi kulttuurin, koulutuksen, kasvatuksen ja eettisemmän yhteiskuntapolitiikan maailmaa. Samalla hän tarjoaa edelleen ajankohtaisia vaihtoehtoja opetukseen ja sivistykseen. Hän korostaa yleissivistyksen merkitystä ja haluaa oman elämäntarinansa kautta palauttaa uskon demokratiaan ja poliittiseen vaikuttamiseen.

Jukka Gustafsson on entinen kansanedustaja ja opetusministeri. Hänen aloitteestaan ja pitkäaikaisen työn pohjalta syntyi hänen mukaansa nimetty laki vuorotteluvapaasta, ja hän teki paljon työtä Rinteen/Marinin hallitusohjelman oppivelvollisuusiän laajentamiseksi. Gustafssonilta on aiemmin julkaistu teokset Työn ja sivistyksen maailma (1986) ja Ihmisyys haastaa itsekkyyden (2002).

intokustannus.fi 37
ISBN 9789523933859, 9/2024, KL 99.13; 06, sid. 300 sivua, suositushinta 32.00 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
intokustannus.fi 38 HYVINVOINTI

pavel Tahkovuori & benjamin pitkänen

Rakkaat eläimet, joita syömme

Maailma ympärillämme muuttuu, mutta käsityksemme eläintuotannosta on jäänyt jumiin 1960-luvun maalaisromantiikkaan ja lapsuuden iltasatuihin. Mitä siitä seuraa, kun nauravat nakit ovatkin paljastuneet kuolemanhädässä huutaviksi porsaiksi?

Sukupolvelta toiselle polveutuva yhteisymmärrys eläinten syömisestä rakoilee, ja mukaan mahtuu yhä useammin ikuinen kysymys: saako eläimiä syödä?

Rakkaat eläimet, joita syömme etsii vastauksia kiperiin kysymyksiin, joista ei haluta puhua ruokapöydässä. Silmät avaava tietokirja on tehty jokaiselle, joka pohtii ruokansa alkuperää, median vaikutusta mielipiteisiimme ja maapallomme tulevaisuutta. Kirjaa maustavat ajan tasalle päivitetyt tiedot, ja taustalla kulkee Pitkäsen henkilökohtainen tarina matkasta yhdeksi tämän hetken tunnetuimmista vegaanivaikuttajista.

Kuva: Nauska

Benjamin Pitkänen on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja yksi Viral Vegans -eläinoikeusyhdistyksen perustajista. Pitkänen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja osallistuu aktiivisesti eläinoikeuksista ja veganismista käytävään julkiseen keskusteluun. Hänen intohimonaan on oikeudenmukaisen ja kasvipohjaisen ruokajärjestelmän edistäminen.

Pavel Tahkovuori on vastuullisuusvaikuttaja ja podcasttuottaja, joka on valloittanut kuuntelijoiden sydämet Vegaaneista tykkään -podcastilla. Kauppakorkeakoulun kasvattina Tahkovuori on tiedonjanoinen tilastojen ystävä ja tarinallinen monilahjakkuus. Lapsuuden kesät lehmien ja vuohien kanssa viettäneen esikoiskirjailijan kiinnostuksen kohteena ovat eläinten, mukaan lukien ihmisten, aito ymmärrys.

intokustannus.fi 39
ISBN 9789523934931, 8/2024, KL 50.19; 99.1, nid. 250 sivua, suositushinta 29.00 HYVINVOINTI
Kuva:Nauska

Anna kontula Kadonneen järjen metsästys

Esseitä yhteiskunnasta, jossa asioita hoidellaan fiilispohjalta

Terapiapuhe on matkannut kauas yli rajojensa. Julkisuus on kiinnostunut tunteista ja mielen hyvinvoinnista. Samalla terapian kieli on hiipinyt puhetavaksi yhteyksiin, jotka aikaisemmin on mielletty toisin.

Terapiasta löytyy vastaus kaikkeen. Pitääpä sitten ratkaista mielenterveyskriisi, laittaa lastensuojelu kuntoon, arvioida lähimmäisen yhteiskuntakelpoisuutta tai pysäyttää ekokatastrofi. Kaikki hoituu, kun on tunteet ja rohkeutta niiden näyttämiseen.

Terapian kieli on valunut yli äyräidensä, yhteyksiin, jotka on aikaisemmin mielletty toisin. Sen ansiosta on tunteista puhuminen sallittua, tunnetaitoja kehitetään ahkerasti ja turvallista tilaa saa vaatia. Terapian kielellä käytetään kuitenkin myös poliittista ja taloudellista valtaa: syntyy itseensä käpertyneiden yksilöiden nopeaa ja pirstoutunutta ymmärrystä.

Ja tämä kaikki juuri nyt, kun tarvitsisimme rakenteita ja keskinäisriippuvuuksia tunnistavaa huolellista ajattelua – ehkä enemmän kuin koskaan.

Anna Kontula (s. 1977) on sosiologi, kirjailija ja kansanedustaja. Hänet tunnetaan valta virta-ajattelua haastavana keskustelijana. Viimeisimpiä Kontulan teoksia ovat Pikkuporvarit – pohdintaa aikamme hengestä (Into 2021) Muuri – Matka maailman suurimpaan vankileiriin (2020) ja Eduskunta (2018).

intokustannus.fi 40
r jönen ISBN 9789523934870, 9/2024, KL 30.1 nid. 200 sivua, suositushinta 29.00
Kuva:AnttiY

Monica sweeney Ihan v*tun helppoo

Tehtäväkirja jonka avulla lakkaat epäilemästä itseäsi ja manifestoit unelmasi

Tämä räävitön kirja sisältää kirosanojen värittämiä tehtäviä, joiden avulla lakkaat epäilemästä itseäsi ja toteutat unelmasi. Niiden vastapainona on ihan v*tun positiivisia ja inspiroivia pohdintoja sekä hurmaavia kuvia, jotka saavat varmasti hyvälle tuulelle. Hauskojen ja suorasanaisten vinkkien avulla löydät tyyneyttä ja rauhaa elämän pienistä iloista, jotta voit kulkea rohkeasti omaa v*tun polkuasi.

Bostonissa Yhdysvalloissa asuva Monica Sweeney työskentelee kustannusalalla ja on julkaissut useita humoristisia lasten ja aikuisten kirjoja.

Kansainvälinen bestseller!

Täytä ja naura

intokustannus.fi 41
muista myös nämä!
ISBN 9789523933439, 5/2024, KL 79.8, nid. 128 sivua, neliväri, suositushinta 25.00, alkuperäisteos: Manifest That Sh*t, suomentaneet Laura Gustafsson & Jari Tamminen

riikka koivisto Viimeiset yhteiset hetkemme

Mikä on elämässä arvokasta, millaista on valmistautua omaan kuolemaansa ja mikä kaikki oikeastaan lopulta on ollut tärkeää?

Saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto haluaa auttaa ihmisiä kohtaamaan kuolevan ihmisen ilman rajoittavaa kuoleman pelkoa. Koivisto kirjoittaa kuoleman merkitykselliseksi tapahtumaksi, jotta jokainen ymmärtäisi elämästä ja kuolemasta jotakin lohdullista.

Kirja koskettaa paitsi niitä, jotka ovat juuri saattamassa läheistään tai ammattilaisina pohtivat keinoja kuoleman koh-

YHTEISKUNTA

Anna Rajavuori, toim. Eriarvoisuuden tila Suomessa 2024

Vaikuttaako tuloliikkuvuus tuloeroihin? Miten huipputuloisuus periytyy alueellisesti? Miten lapsiköyhyys ja lapsiperheiden taloudellinen toimeentulo on muuttunut 2000-luvulla? Mitä suomalaisten hyvinvoinnille on tapahtunut 2020-luvun kriisien aikana? Kokevatko maahanmuuttotaustaiset nuoret osallisuutta ja kuuluvuutta yhteiskuntaan kansallisesti ja paikallisesti? Miten sukupuoli ja ikä näkyivät alueellisesti puolueiden kannatuksessa ja äänestysaktiivisuudessa eduskuntavaaleissa 2023?

janne m. korhonen (toim.)

Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025

Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025 on liki 30 asiantuntijan analyysi Suomen siirtymästä kohti kestävää, ympäristöystävällistä ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa. Tämä onnistuu vain, jos siirtymän vaikutukset eri ryhmiin tunnistetaan ja kaikki tahot otetaan demokraattisesti huomioon. Siirtymän hyötyjä ja haittoja on myös tasattava, jottei eriarvoisuus kasva.

Asiantuntijat ottavat käsittelyynsä sähkön hinnoittelun, fossiilista polttoaineista luopumisen vaikutukset haja-asutusalueiden asukkaille ja maatalousyrittäjien taloudellisen aseman ja jaksamisen muutospaineiden ristiaallokossa. Lisäksi puhutaan metsästä, hakkuiden vähentämisestä ja

taamiseen, myös niitä, jotka eivät koskaan ole sen kummemmin vielä ajatelleet kuolemaa. Viimeiset yhteiset hetkemme saa myös pohtimaan, mitä haluaisin, että minusta jää jäljelle.

Riikka Koivisto (s. 1978) on YTM sosiaalipsykologi, psykoterapeutti, seksuaalineuvoja ja hämeenlinnalaisen Koivikko-koti-saattohoitokodin johtaja.

ISBN 9789523935372, 9/2024, KL 59.59, nid. 200 sivua, suositushinta 29.00

Kirjassa kokeneet tutkijat tarkastelevat ajankohtaisia eriarvoisuuskysymyksiä tuoreimpien tilastojen ja aineistojen valossa. Kirja on suunnattu poliittisille päättäjille ja muille toimijoille sekä kaikille 2020-luvun yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta kiinnostuneille.

Kirja on kolmas osa eriarvoisuuden tilaa Suomessa tarkastelevasta kirjasarjasta. Aiemmat osat ovat ilmestyneet vuosina 2020 ja 2022.

ISBN 978-952-393-465-8, 8/2024, KL 32.2, 280 sivua, suositushinta 32.00

mahdollisuuksista korvata katoavia työpaikkoja. Kirjassa esitetään, miten järjestelmää voitaisiin päivittää pala kerrallaan sosiaaliturvan ja verotuksen avulla – poliittisen ilmapiirin haasteista huolimatta.

Yleistajuinen kirja esittää konkreettisia toimia, joilla päättäjät voivat tehdä siirtymästä reilun kaikille.

Janne M. Korhonen on filosofian tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön oikeudenmukaisen siirtymän asiantuntija. Muina asiantuntijoina on laaja kattaus tohtoreita eri aloilta.

ISBN 9789523935228, 9/2024 KL 30, nid. 280 sivua, suositushinta 32.00

intokustannus.fi 42

tarkkanäköinen teos avaa ihmislajin selviytymisen edellytyksiä

Osmo

Kuusi, Sauli Rouhinen & al. Uusi eloonjäämisoppi

Pekka Kuusen Tämä ihmisen maailma oli aikanaan uuden ajattelun merkkipaalu. Kuusi pohti luonnon ja ihmisen välistä ristiriitaa ja mitä pitäisi tehdä, jotta ihminen jäisi eloon yhtenä lajina lajien joukossa.

Tärkeä sanoma jo silloin oli ihmisen ajatteleminen yhtenä eläinlajina tai jopa yhtenä elävänä organismina muiden elävien organismien rinnalla.

Uusi eloonjäämisoppi päivittää nämä asiat nykyaikaan. Kirjoittajat kertovat, mitä johtopäätöksiä nyt, 2020-luvulla, on syytä tehdä, jotta ihmiskunta voisi kehittyä elonkirjon vastuulliseksi jäseneksi. Miten ymmärrämme olevamme laji, jota ohjaavat samat perustekijät – ravinnon hankkiminen, suojan varmistaminen, lisääntyminen ja informaatiotoiminnat – kuin kaikkia eläviä organismeja? Ja miten tekoäly suhteutuu ihmislajin selviytymiseen, tuleeko siitä uusi elollisiin lajeihin rinnastuva laji?

Ekosäätiön vetämän kirjahankkeen kirjoittajina ovat tulevaisuudentutkija Osmo Kuusi ja mm. ympäristö ministeriön ympäristöneuvoksena toiminut Sauli Rouhinen. Erityisteemoista kirjoittavat professori Antero Honkasalo, suurlähettiläs emeritus tietokirjailija Mikko Pyhälä, professori emeritus Raimo Lovio, tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen ja professori emerita Sirpa Kurppa.

intokustannus.fi 43
YHTEISKUNTA ISBN 9789523935303, 10/2024, KL 50.1, nid. 250 sivua, suositushinta 32.00

Thomas piketty pääoma 2000-luvulla

Mitkä voimat ohjaavat pääoman jakaantumista? Ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty tutkii kohutussa, modernin ajan klassikoksi nousseessa teoksessaan tulo- ja varallisuuserojen kehitystä länsimaissa 1700-luvulta nykyaikaan. Löydöt mullistavat käsityksemme hyvinvoinnista ja eriarvoisuudesta.

Piketty varoittaa, että maailma on vauhdilla menossa kohti 1800-luvun yhteiskuntaa, jota hallitsi pieni perinnöillä ja koroilla elävä eliitti. Työllä ei enää rikastu. Tulo- ja varallisuuserot kasvavat ja demokratia on vaakalaudalla, sillä pääoman tuotto on ensimmäistä kertaa ohittanut talouskasvun ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tämä voi johtaa tuloerojen räjähdysmäiseen kasvuun. Piketty ehdottaa keinoja, joilla kehitykseen voi puuttua. Poliittiset teot ovat hillinneet eriarvoisuutta ennen ja voivat tehdä niin myös jatkossa.

Pääoma 2000-luvulla herätti ilmestyessään vilkasta keskustelua, ja sitä on sanottu lähihistorian merkittävimmäksi taloustieteelliseksi teokseksi. Sitä on myyty maailmalla yli 2 miljoonaa kappaletta, ja sen käännösoikeudet on myyty 40 kielelle. Teos valittiin Financial Timesin ja McKinseyn vuoden 2014 parhaaksi talouskirjaksi. Piketty sai vuonna 2013 myös Yrjö Jahnssonin säätiön taloustiedepalkinnon.

Kirjan ovat suomentaneet Marja Ollila ja Maarit Tillman-Leino. Taloustieteilijä Markus Jäntti on kirjoittanut jälkisanat ja tarkistanut sisällön.

Thomas Piketty (s. 1971) on Pariisin taloustieteellisen korkeakoulun professori ja EHESS-tutkimuskorkeakoulun tutkimusjohtaja. Työläisperheessä Pariisin liepeillä varttunut Piketty on tutkinut tulo- ja varallisuuseroja historiallisesta perspektiivistä viidentoista vuoden ajan. Pääoma 2000-luvulla kokosi tutkimustulokset kahdestakymmenestä maasta ja teki hänestä taloustieteen radikaalin rocktähden.

intokustannus.fi 44
YHTEISKUNTA ISBN 9789523935525, 5/2024, nid., suositushinta 20.00

Uusi pehmeäkantinen versio!

intokustannus.fi 45 YHTEISKUNTA

isovanhempi ja kummi, lue ja opi YHDESSÄ lapsen kanssa!

bestseller

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Ihme ilmat

Miten keskustella lapsen kanssa ilmaston lämpenemisestä? Tämä kirja antaa toimivat välineet ryhtyä puhumaan aikamme isosta asiasta lapselle sopivalla tavalla.

Kirjan käännösoikeudet on myyty 14 maahan.

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Aika matka

Ota lapsen kanssa puheeksi luonnon monimuotoisuus! Hauskaa ja informatiivista yhdessä oloa luonnon ihmeiden äärellä.

Kirjan käännösoikeudet on myyty 15 maahan. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas. Tieto-Lauri-voittaja.

Anne Rooney & Putri Febriana: Matikka 30 sekunnissa

Murtoluvut, pinta-ala, tilavuus, Fibonaccin lukujono...

Matikka 30 sekunnissa on hauska koko perheen tietopaketti matematiikasta. Kirja paljastaa uskomattomia asioita, joihin matikalla pystytään.

30 Sekunnissa -sarjan kirjat opettavat hauskasti ja yksinkertaisesti myös säästä, avaruudesta, urheilusta, hyönteisistä ja keksinnöistä. Lue vaikka kaikki!

46
Ikäsuositus 6+
LAPSI
Ikäsuositus 6+ OSAAVA

Ville-juhani sutinen

Paratiisista

Risto isomäki

Viimeinen erämaa

Arne dahl

Jäänlähtö

Thomas Piketty

Pääoma ja ideologia

Anna stuart

Auschwitzin kätilö

Ville-juhani sutinen

Matkalla Suomeen

Jonimatti joutsijärvi

Mirkka Rekola II

Lauri Nurmi

Suomen salattu tie Natoon

Vappu ja ilkka taipale

Taipaleella

Laura Juntunen

Tyttö joka en

Antto terras

Viron mafia

Kalle kniivilä

Putinin pahin vihollinen

Laura Wathén

Ai se olikin ADHD

Elisa aaltola

Puhe eläinten puolesta

Mona bling

23 transmyyttiä

Tilaa nyt intokustannus.fi 47
MUISTA MYÖS

Into vaikuttaa

Kaikkien tyttöjen pitää saada olla rauhassa tyttöjä

Fatim diarra kansanedustaja, naisASIAliitto unionin pj.

Olen henkilökohtaisesti saanut tarpeekseni siitä, että opetamme tyttöjämme varomaan ja pelkäämään häirintää. Pienentämään itseään ja vaikenemaan sen edessä. Tämä on nurinkurinen asetelma, joka on johtanut siihen, että moni tyttö ei uskalla kertoa kokemastaan häirinnästä häpeän ja leimautumisen pelossa.

Haluamme lopettaa tämän nyt. Tästä eteenpäin meidän on opetettava tytöillemme, että seksuaalinen häirintä ei ole koskaan hyväksyttävää. Siitä saa kertoa, siitä saa puhua ja sen uhriksi joutumista ei tarvitse hävetä eikä yhdenkään tytön pidä pelätä vain siksi, että hän on tyttö.

iida tani

poliittinen avustaja, toimittaja

Seksuaalinen häirintä on aito, äärettömän huolestuttava ja vahvasti sukupuolittunut ilmiö. Edes lapset eivät saa elää lapsuuttaan rauhassa, vailla pelkoa, että joku loukkaa heidän seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan. Jokaisen tytön pitäisi saada olla tyttö ihan rauhassa. Ja tietää, ettei mikään tapa olla tyttö, mitkään persoonallisuuden piirteet tai tapa pukeutua oikeuta seksuaalista häirintää. Tämä kirja toimii muistutuksena siitä.

Anna kirja lahjaksi ja tule mukaan lopettamaan tyttöjen

seksuaalinen häirintä. Muutos tehdään yhdessä.

Into Kustannus & Naisasialiitto Unioni

48

Siamäk naghian, Genelec Oy:n tj.

Into Kustannuksen hallituksen jäsen & osakas

Immersiivisessä äänimaailmassa aistimme äänet moniulotteisesti. Ääni kuuluu kaukaa tai läheltä, eri suunnista tai liikkuu ympärillämme.

Ajatus kuuntelijaa ympäröivästä äänimaisemasta on kiehtonut tieteilijöitä ja taiteilijoita vuosikymmenien ajan ennen kaikkea siksi, että sen avulla voidaan tuottaa kokemus elävästä musiikkiesityksestä tai luonnon äänistä sellaisena kuin ne esityspaikalla tai luonnossa ovat. Toisin kuin perinteiset stereo- ja surroundääni, immersiivinen ääni ottaa huomioon äänen korkeuden ja syvyyden ja antaa kuulijalle tunteen siitä, että hän on "sisällä" äänimaailmassa.

Pitkän tutkimuksen ja kehitystyön ansiosta nyt on mahdollista ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa tuoda tämä kokemus ihmisten käyttöön. Kirjan ja lukijan kannalta immersiivisyys ei ainoastaan paranna tarinan aistimista ja hahmottamista, vaan myös syventää kuunteluelämystä, tunneyhteys kirjan sisältöön vahvistuu.

Moniulotteinen ääni on tulevaisuudessa erottamaton osa äänikirjoja, ja olemme innoissamme siitä, että saamme olla kehityksen kärjessä avaamassa tätä mahdollisuutta ihmisille ja kirjallisuudelle. Tämä on merkittävä kansainvälinen avaus, ja odotamme innolla, millaisia uusia, aisteja kutkuttavia elämyksiä ja monikerroksista tarinankerrontaa voimme luoda lukijoille tulevaisuudessa.

Immersiivistä ääntä voi kuunnella kahdella tavalla: moni kanava¬äänentoistojärjestelmällä tai ihan tavallisilla kuulokkeilla ns. binauraalisena.

Essi tapaninen, Into Kustannuksen äänikirjatuottaja

Äänikirjojen suosio ja menestys on inspiroinut tarkastelemaan tuottamiamme sisältöjä ihan uusista näkökulmista: miten monenlaisiksi kokemuksiksi kirja tai tarina voikaan muovautua, kun otamme teknologian ja formaatin tarjoamat mahdollisuudet alusta alkaen huomioon. Innossa mietimme rohkeasti, mitä tulevaisuuden kirjankustantaminen on ja toteutamme ennakkoluulottomasti uudenlaisia ideoita. Uskon, että ne innostavat kuuntelijoita yhtä paljon kuin meitä itseämme.

intokustannus.fi 49
Into vaikuttaa
Kuva:Nauska
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.