Into Syksy 2023

Page 1

KIRJAN UUSI AIKA

SYKSY/FALL 2023 vaikuttavaa lukemista

intokustannus.fi

INTO KUSTANNUS OY

Töölönkatu 9 A 1

00100 Helsinki

FINLAND

MYYNTI

Toni Herold (printti)

p. 040 054 5551

toni.herold

@intokustannus.fi

Kaisa Koskinen (e-ja äänikirjat)

p. 044 583 0115

kaisa.koskinen @intokustannus.fi

ARVOSTELUKAPPALEET

arvostelukappaleet @intokustannus.fi

2023 Syksy / Fall

touko/kesä may/June heinä july elo august syys september loka october
= Äänikirja = e-kirja 2
@intokustannus intokustannus.fi 3 x3

INNON ÄÄNET

Kirjan renesanssi muovaa yhteiskuntaa

Riina Tanskanen palkittiin syksyllä 2022 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla perusteena yhteiskunnallisen keskustelun avaaminen ja tiedonvälitys sarjakuvan keinoin.

Kirjallisuus heijastelee yhteiskuntaa ja sen keskusteluja onnistuen usein tavoittamaan ensimmäisten joukossa uudet kokemukset, vaibit ja haluamisen tavat. Se etsii uusia tapoja tietää, joita ei voi mitata tai järkeillä, mutta jotka ovat koteloituneet kehoihin, häilyvät tunteissa, kuuluvat runoudessa. Mutta samalla se peilaa myös yhteiskuntamme sokeita pisteitä. Luokkasuhteet ja talousjärjestelmä häivytetään piiloon kirjallisuudesta – kuten kaikkialla muuallakin. Osaamme tunnistaa luokkakirjallisuudeksi vain ilmeisimmät duunarikuvaukset. Vaurasta kaupunkilaiselämää kuvaavassa autofiktiossa emme näe luokkaa.

Maailma täyttyy tiedosta ja tarinoista. Koskaan ennen ulottuvillamme ei ole ollut näin paljon informaatiota ja kertomuksia. Tiedot ovat kuitenkin hajanaisia ja epäluotettavia, eikä niistä muodostu kokonaisuutta. Internetin fragmentit eivät tunnu liittyvän yhteen.

Uuden ajan alussa kirja toimi välineenä, joka kuljetti totuuden ihmisille. Tämän päivän mediaympäristössä kirjan tehtävänä on suodattaa ja yhdistää tietoa. Salaisuuksia sisältävän lippaan sijaan kirjan pitää toimia tehosekoittimena, johon kaadetuista erillisistä ainesosista muodostuu kokonaisuus. Se on paras keino luoda synteesejä sirpaleisesta todellisuudesta ja auttaa ymmärtämään sitä.

Ville-juhani sutinen tieto-finlandia-palkittu kirjailija Riina tanskanen kirjailija, sarjakuvataitelija

Satu laatikainen kustantaja

Jokaisella on ääni. Mutta kuka saa äänensä kuuluviin ja keiden äänet valitsemme kuulla?

Eräs opettajani kehotti lukemaan runoja kielillä, joita ei ymmärrä. Silloin näkisi sen, millainen voima rytmillä on kielessä. Ajatuksen voi viedä laajemmalle: kun lukee asioista, joita ei vielä ymmärrä tai joista ei tiedä tarpeeksi, avautuu mahdollisuus ajatella toisin, väittää vastaan ja hahmottaa omat perimmäiset ajatuksensa. Kirjojen avulla pienestä ja rajatusta voi kaivautua kohti mittaamatonta sanojen avaruutta, joka pakenee yhtä totuutta.

Kirjoittaminen on ajattelua, ajatellun tekstin lukeminen on ajattelua. Lukiessa syntyy uusi kerros, syntyy dialogi ja tallaamaton polku. Kirjallisuuden taika on siinä, että kirjoittaa voi myös ei mistään niin että se sysää lukijan maailman uuteen asentoon. Kirjallisuuden voima on nimittäin aina myös siinä, että kirja on yksityinen kokemus, joka kaikessa hiljaisuudessa antaa voimaa ja lohtua, jota ei aina sanoinkaan tavoita.

Teksteissä imperfekti sulkee maailman: näin tapahtui. Se ei silti sulje pois sitä, etteikö kaiken voisi kyseenalaistaa. Onko kertoja luotettava, sen osaa päätellä parhaiten se, joka on lukenut. On sanottu, että fiktiolle on näinä päivinä suurempi tarve kuin koskaan. Niin on myös kiihkottomalle tiedolle. Me elämme preesensissä, tämä tapahtuu nyt. Siksi haluamme Innossa tehdä myös kirjoja, jotka vaikuttavat joukkoihin tänään.

Innon kirjasyksyssä on monia ääniä. Hiljennymme kuulemaan sodan tallomia ihmisiä ja luonnon ja elonkirjon kaunista kakofoniaa. Annamme sanan sivaltaa vallitsevaa talousjärjestelmää ja tarjoamme tilan puheenvuoroille, jotka nostavat esiin kiusattuja, näkymättömäksi häivytettyjä tai sivuutettuja. Rakennamme myös teitä kuviteltuihin tarinoihin – sillä mikä ihme kirjallisuus onkaan: jokaisen pieteetillä suunnitellun kirjankannen takana lukija päästää itsensä uusiin todellisuuksiin.

Meille on annettu ääni, ja meillä on mahdollisuus saada se kuuluviin. Haluamme kantaa vastuumme ja kutsua lukijat vuoropuheluun. Maailma tarvitsee ääntemme voimaa.

INNON ÄÄNET
intokustannus.fi 5

risto isomäki Viimeinen erämaa

Henkeäsalpaava

Lauri Nurmi -trilleri

Menestyssarjan itsenäinen viides osa vie Lauri Nurmen painajaismaiseen eloonjäämistaisteluun keskelle valtamerta.

Retkikunnan tavoitteena on tutkia valtameren pohjalla kulkevaa 60 000 kilometrin pituista merenalaista vuo ristoa ja sen suurta hautavajoamaa, maapallon viimeistä suurta tuntematonta erämaata. Oudot tapaukset varjos tavat kuitenkin suunnitelmia. Miksi uusnatsien omistama uzbekistanilainen kaivosyhtiö on kiinnostunut Norrstrand

Groupin kehittämistä uudenlaisista sukelluspuvuista? Oli ko miehistön jäsenen kuolema sittenkään onnettomuus?

Koukuttava ekologinen trilleri jatkaa kirjojen Jumalan pikkusormi, Haudattu uhka ja Atlantin kuningatar tarinaa ja liittyy myös Isomäen Con rit -romaanin maa ilmaan.

Kuva:EemeliNättinen

Risto Isomäki on laaja-alainen kirjailija ja kolumnisti. Hän on julkaissut yli 40 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa oli Finlandia- ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty noin 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto. Vuonna 2020 Isomäelle myönnettiin Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.

”Isomäen toiminnan ja tuotannon kantavana teemana on ympäristön tuhoutuminen ja ilmastonmuutos. Hän yhdistää teoksissaan tutkimustietoa science fictionille tyypillisiin mielikuvituksellisiin juonenkulkuihin. Kirjat tarjoilevat lukijoille elämysten ja jännityksen ohella tietoa elämisen edellytyksistä: meristä, puista, jäätiköistä ja eläimistä.”

– ote Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon perusteluista

”Isomäki tarjoilee esikuvansa Jules Vernen (1828–1905) hengessä suurta seikkailua ja ideatason ilotulitusta.”

– HS 29.1.2022

Atlantin kuningattaresta

ISBN 9789523930759, 6/2023, KL 84.2, sid. 400 sivua, suositushinta 32.00

Äänikirjan lukija: Aarne Lindén

vaara vaanii vaikuttajan perhettä

Kuva: Kristian Pohl

Denise Rudberg

Yhdeksän yön piina

Yli neljä miljoona kirjaa myyneen hurmaavan

Marianne Jidhoff -dekkarisarjan yhdeksännessä osassa rikosetsivät avaavat vanhan itsemurhatapauksen, jossa tunnetun vaikuttajan mies putosi parvekkeelta kuolemaan.

Samana iltana naapuri vietti parvekkeellaan kesäiltaa, kun hän kuuli epätoivoisen huudon ja tömähdyksen. Mies soitti hätänumeroon, mutta pelastustoimi ei koskaan saapunut paikalle ja hän ajatteli sittenkin kuvitelleensa kaiken. Viisi vuotta myöhemmin Marianne Jidhoff kutsutaan tutkimaan tapausta, ja samaan aikaan vaikuttajan uusi puoliso alkaa tuntea henkensä uhatuksi.

Myös rikostutkijoiden yksityiselämät ovat kiireisiä: Torstenin ex-vaimo ilmestyy yllättäen ja pyytää majoitusta. Marianne saa uuden tuttavuuden, jollaista ei välttämättä haluaisi. Augustinin elämä ajautuu raiteiltaan ja hän alkaa miettiä isoja kysymyksiä.

Tukholmassa asuva Denise Rudberg on yksi Ruot sin menestyneimpiä kirjailijoita. Hän aloitti kirjailijan uransa chick litillä, kirjoitti seuraavan vuosikymmenen eleganttia jännitystä ja viime vuosina myös historiallisia romaaneja. Marianne Jidhoff -sarjaa on myyty yli neljä miljoona kappaletta ja sarjan kymmenes osa oli marraskuussa 2020 Ruotsin myydyin kirja.

intokustannus.fi 8 KAUNO & JÄNNITYS
ISBN 9789523931909, 6/2023 KL 84.2, sid. 250 sivua, suositushinta 29.00 alkuperäisteos Under nio nätter, suomentanut Anu Koivunen, äänikirjan lukija: Erja Manto
”Rudberg osaa pakata samaan kääreeseen samppanjakuplia ja raadollisuutta.”

taistelu rakkauden, elämän ja toivon puolesta

Anna Stuart

Auschwitzin kätilö

Ana Kaminski joutuu Auschwitzin keskitysleirille ystävänsä Ester Pasternakin kanssa. Saapuessaan jonon päähän Ana astuu eteenpäin ja julistaa itsensä kätilöksi – ja Esterin avustajakseen. Heidät käsketään avustamaan synnytyksissä, ja Ana vannoo tekevänsä kaikkensa pelastaakseen mahdollisimman monta henkeä.

Kaiken sydänsurun keskellä Ana huomaa toivon pilkahduksen. Sotilaat vievät terveimmät vauvat saksalaisten perheiden kasvatettavaksi, ja leirille tihkuu juoruja sodan lähestyvästä lopusta. Ana ja Ester tatuoivat salaa vauvojen ihoon heidän äitiensä vankinumerot, jotta he löytäisivät toisensa sodan jälkeen.

Eräänä aamuna Ana huomaa Esterin kasvavan vatsan...

Koskettava tositapahtumiin perustuva romaani yhden naisen

rohkeudesta ja päättäväisyydestä

suojella elämää käsittämättömän

synkkyyden keskellä.

Anna Stuart on brittiläinen kirjailija. Hän opiskeli kirjallisuutta Cambridgessa ja työskenteli sen jälkeen tehdassuunnittelijana, ennen kuin palasi ensimmäisen rakkautensa pariin ja ryhtyi kirjailijaksi. Stuart pitää siitä, että kirjoittamisen kautta hän voi “kokeilla” erilaisia elämiä, mutta hänen mielestään parasta kirjailijan työssä on lukijoiden palautteiden saaminen.

ISBN 9789523931848, 7/2023, KL 84.2, sid. 380 sivua, suositushinta 32.00 alkuperäisteos Midwife of Auschwitz, suomentanut Kirsimarja Tielinen, äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn

intokustannus.fi 9 KAUNO & JÄNNITYS

Laura Suomela

Tulppaanitoiveunia

Huumoria ja elämän kipukohtia yhdistävä feelgood-sarja

Vastustamaton kotimaisen viihdyttävän sarjan aloitus, jossa nelikymppinen Helena huomaa, että elämään on saatava iloa, kepeyttä ja KUKKIA!

Helena löytää vanhan unelmiensa aarrekartan ja järkyttyy. Hänen elämänsä junnaa paikallaan, eikä unelmien toteutumisesta ole tietoakaan. Perhearki, työ ja ikääntyvä äiti ovat vieneet Helenan voimat niin, ettei hän muista, mitä itse haluaa. Helena tekee lupauksen: Ennen kuin kevään viimeinen tulppaani on kukkinut, unelmat on toteutettu.

Mitä tapahtuu, kun Helena alkaa kiriä kiinni elämätöntä elämää ja unelmat pistetään toteutumaan vaikka väkisin? Kohtaaminen lontoolaisessa metrossa saa Helenan mietti mään, onko unelmien pakon kään sen arvoista. Pitäisikö vain luottaa, että askeleet vievät aina lopulta sinne, minne on tarkoituskin?

Suomela ihastuttaa pirskahtelevalla kerronnallaan kuin keväinen kukkakauppa

Laura Suomela tunnetaan etenkin rennoista ja elämänmakuisista nuortenromaaneistaan, joista viimeisin oli Nuori Aleksis -palkintoehdokkaana. Tulppaanitoiveunia on Suomelan ensimmäinen aikuistenromaani. Teos aloittaa Tampereelle sijoittuvan, huumoria ja elämän kipukohtia lämpimästi yhdistävän feelgood-sarjan.

ISBN 9789523932098, 6/2023, KL 84.2, sid. 230 sivua, suositushinta 29.00

Kuva: Valokuvaamo Luova

Mestarillinen dialogiromaani eronaikaisista keskusteluista

Tatiana Elf

Erokeskusteluja

Palkitun käsikirjoittajan nerokas dialogiromaani kuvaa neljänkympin

rajapyykkiä lähestyvien kahden pariskunnan

kriiseilyä vimmaisen

dialogin ja huumorin keinoin. Yhteisen mökkiviikonlopun

salliessa naamiot on lupa riisua ja todelliset tunteet myllätään esiin.

Toinen on unelmapari, toinen selvästi kriisin ja eron partaalla.

Laura on ylisuorittava ruo kakriitikko, äiti, ystävä ja vaimo, joka uskoo, ettei koskaan eroa miehestään.

Burnoutin kokenut Kasperi välttelee aroista asioista pu humista ja elelisi mielellään rennosti. Läheiset uskovat, että tämä Instagram-perfect-pari eroaa hetkenä minä hyvänsä.

Sini on sukupuolentutkimuksen maisteri ja vapaa kirjoittaja, jota ärsyttää ympärillään moni asia. Hän haluaisi korjata kaiken, vaikka muut ehkä eivät. Avomies Jesse

on Sinin paras ystävä, joka viihtyy huoltomiehen työssä. Pari on ollut yhdessä kymmenen vuotta, ja läheiset uskovat, etteivät nämä koskaan eroa.

Mutta mitä tapahtuu, kun tutut asetelmat vaihtuvat eikä mikään ole enää sitä, miltä vaikutti?

Tatiana Elf on Venla-palkittu käsikirjoittaja, joka on kirjoittanut mm. TV-sarjoja Roba, Karkurit, Keisari Aarnio ja Kultakala. Etelä-Afrikassa syntynyttä, puoliksi slovakialaista Elfiä kutkuttelevat ikuinen kaukokaipuu, rakkaus kirjoihin, suklaaseen ja koiriin sekä loputon uteliaisuus ympäröivää maailmaa ja ihmisiä kohtaan. Kirjoittamisessa hän rakastaa dialogia kaikkein eniten. Erokeskusteluja on

ISBN 9789523932791, 7/2023, KL 84.2, nid. 200 sivua, suositushinta 29.00, ääninäyttelijät julkistetaan pian!

12
Kuva: Maria Moulud

Löytyykö tosirakkaus seitsemän eksän

joukosta?

Seitsemän eksää.

Seitsemän menetettyä mahdollisuutta. Kenestä ei olisi kannattanut luopua?

Lucy Vine Seitsemän eksää

Bestsellerkirjailija Lucy Vinen nokkelan hauska ja samastuttava romaani tosirakkauden löytämisestä suhdehistoriasta. Mistä eksästä ei olisi kannattanut luopua?

Rakkauselämässään onneton Esther lukee naistenlehden artikkelin, jonka mukaan naisella on seitsemän erilaista suhdetta ennen kuin hän löytää sen oikean: ensirakkaus, työkaverin kanssa tehty virhe, ystävä, osittain päällekkäinen, menetetty mahdollisuus, paskiainen ja vakava suhde. Estherin ystävät nauravat teorialle, mutta itse hän tajuaa, että hänen seitsemän eksäänsä sopivat kuvauksiin täydellisesti.

Onko joku heistä sittenkin Estherin tosirakkaus? Esther päättää ottaa yhteyttä heihin mutta huomaa pian, ettei asia olekaan niin yksinkertainen. Käydessään läpi rakkauselämänsä historiaa hän oppii samalla paljon itsestään ja virheistään.

Lucy Vine on kirjailija ja toimittaja. Hänen aiemmat teoksensa ovat nousseet bestsellereiksi ja Comedy Women in Print -palkintoehdokkaaksi. Hän kirjoittaa myös lehtiin kuten Marie Claire, Cosmopolitan, Daily Telegraph, Sun ja Mirror.

ISBN 9789523930803, 8/2023, KL 84.2, sid. 340 sivua, suositushinta: 29.00, alkuperäisteos Seven Exes, suomentanut Kristiina Vaara, äänikirjan lukija: Maija Lang

intokustannus.fi 13

Romaani ihmisen ylekatseesta

muita lajeja kohtaan

Aura Koivisto Harhamat

Aura Koiviston vangitseva romaani esittää hiljaista arvostelua ihmisen tuhoisasta toiminnasta. Samalla se luo aistivoimaisen kuvan luontoyhteydestä ja yhteisöllisyydestä, jotka tuovat elämään syvää merkitystä.

Aberrania on unohdettu kolkka valtakunnan rajalla. Siellä elämä on yksinkertaista ja työteliästä, ja luonnonkierto määrittää arkea. Sinne romaanin nimetön kertoja pakenee urbaanin elämän tyhjyyttä. Sivilisaation pariin kutsuu enää terapeutti, jolta kertojan on ryhdyttävä salaamaan maalaiselon kummallisia käänteitä.

Vain Aberraniassa saattaa olla oma itsensä, vaikka uusia asukkaita usein kohdellaan kuin vierasta, joka on tullut rikkomaan tiiviin yhteisön. Naapurin omalaatuinen Eulalia ja tämän lähipiiri alkavat paljastaa todellisia kasvojaan ja salaisuuksiaan.

Voisiko olla mahdollista elää harmonisesti monilajisessa yhteisössä?

Aura Koivistosta ei tullut biologia, koska yliopisto sijaitsi kaupungissa. Sen sijaan hänestä tuli syrjäkyliä asuttava kirjoitustyöläinen, joka käsittelee luontoa. Lapsuudenkodissa Korkeasaaren eläintarhan johtajan tytär hoiti orpoja pentuja tiikereistä paviaaneihin.

Nykyisin Koivisto asuu Kai nuussa pienessä rintama miestalossa. Hän on kirjoittanut tieto- ja kaunokirjoja sekä lapsille että aikuisille.

intokustannus.fi 14 KAUNO & JÄNNITYS
ISBN 9789523931862, 9/2023, KL 84.2, sid. 250 sivua, suositushinta 29.00

ihastuttava menestyskirja sanojen voimasta

Pip Williams

Kadonneiden sanojen kirja

Tositapahtumista ammentava, virkistävän omaperäinen bestseller paljastaa todellisuuden, joka on kadonnut miesten kirjoittamien historiankirjojen rivien väliin.

Esme viettää lapsuutensa Oxfordissa, jossa hänen isänsä kollegoineen keräävät sanoja ensimmäiseen Oxfordin englannin sanakirjaan. Eräänä päivänä pöydän alle leijailee paperinpalanen, johon on kirjoitettu sana ’orjatyttö’. Sana kiehtoo Esmeä, ja hän alkaa kerätä muistiin sanoja, joita miehet heittävät sivuun.

Aikuisena Esme ymmärtää, että naisten ja köyhien ihmisten kokemuksia kuvailevat sanat jäävät usein pois sanakirjoista. Niinpä hän alkaa kirjoittaa omaa sanakirjaansa ja lähtee tapaamaan ihmisiä, joiden sanoilla aikoo kirjan sivut täyttää.

Pip Williams syntyi Lontoossa ja asuu nykyään Adelaide Hillsissä, Australiassa. Hän on ammatil taan tutkija. Kadonneiden sanojen kirja on hänen esikoisromaaninsa.

ISBN 9789523931565, 10/2023, KL 84.2, sid. 370 sivua, suositushinta 29.00 alkuperäisteos: TheDictionaryofLostWords, suomentanut Tuulia Tipa, äänikirjan lukija: Anniina Piiparinen

intokustannus.fi 15
Kuva:AndreGoosen

Uusi kotimainen kirjasarja

Kuva:JohanDegerman

Nuortenkirjojen konkarin uusi lastenkirjasarja on ylistys itsenäisille mummoille. Kaksitoistavuotias Alex ja hänen rohkea agenttimummonsa kutsuvat mukaan yllättäviin seikkailuihin.

Alex valmistautuu Fortnite-viikonloppuun kavereidensa kanssa, mutta joutuukin Rauha-mummonsa lapsenvah diksi pieneen kylään. Miten viikonlopusta voi selvitä la nittamatta ja ilman toimivaa nettiä, kun televisiostakin tulee vain Onnenpyörän uusintoja?

Pian Alex huomaa, ettei mummolassa kaikki olekaan pelkkää kanelipullaa ja kettukarkkeja – eikä mummo niin höperö kuin äiti väittää. Tietokonepelit vaihtuvat tosielämän seikkailuun, jossa ulkohuussista on yhteys toiseen ulottuvuuteen ja pelitasoilla eteneminen vaa rallista. Pääpelaajana onkin Super-Rollaattorilla kulke va mummo, jolla on erittäin salainen tehtävä.

Ilkka Olavi on suomalainen kirjailija ja näytteli jä. Hän on kirjoittanut moniin lehtiin ja vastannut nuorten kysymyksiin Demi-lehden Kysy kundilta -palstalla. Uransa aikana Olavi on julkaissut teok set Kundiopas tytöille (Tammi), Mitä ihmettä, Alii sa! -10-osainen äänikirjasarja (Storytel) sekä Herra Hirmu ja hurja torakkaimuri (Atrain & Nord).

Kai Vaalio on graafinen suunnittelija ja ansioitunut lastenkirjojen kuvittaja. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Arttu Unkarin suositun Isämies-sarjan (Otava, 2020) kuvitukset.

intokustannus.fi 16
ilkka
Agenttimummo
tekarit ISBN 9789523930643, 05/2023, L 84.2, sid. 200 sivua, suositushinta 23.00
rohkeista supermummoista
olavi & Kai vaalio
ja lentävät

Hulvaton kirja lapsiperheen kiireestä

Vuokko Hurme & Noora Katto

Hirveä Hoppu

Rakastetut lastenkirjantekijät käsittelevät arkea lapsentajuisesti ja hauskasti. Värikkäästi kuvitetut, jokaiselle lapsiperheelle tutut tilanteet naurattavat niin lasta kuin vanhempaa.

Hirveä Hoppu rynnii eräänä aamuna Viiman ja Tintin kotiin ja pistää perheen aamutoimet uuteen uskoon. Äiti nukkuu pommiin, neuvolakortti on hukassa, ja aamupalakin nautitaan rattaissa, jot ta Hoppu olisi tyytyväinen. Myös kurahousujen etsinnässä ja leikkipuistoon menossa Hopulla on sormensa pelissä. Kenen kaveriksi Hirveä Hop pu jää?

Sarjan ensimmäinen osa Hirveä Nälkä (2021) kuvasi lapsiperheen ateriarytmiä ja ruokaaikoja.

Vuokko Hurme on helsinkiläinen lastenkirjailija, joka on kirjoittanut lapsille useita tietokirjoja, kuvakirjoja ja romaaneja. Hurme palkittiin Tietopöllö-palkinnolla vuonna 2021. Palkinto myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

Noora Katto on tamperelainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on työskennellyt pitkään lastenkulttuurin ja erityisesti lasten kuvakirjojen ja oppikirjojen kuvitusten parissa.

”Värikästä kirjaa on hauska lukea ronkelin lapsen kanssa – tunnistettavat tilanteet naurattavat, mutta lukiessa tulee myös onnistumisen tunteita: näitäkin kaikkia asioita olen jo maistanut! Nälän ruokkiminen voi tämän kirjan lukemisen jälkeen toimia innostajana hankalissa ruokahetkissä.”

– HS Viikko kirjasta Hirveä nälkä

intokustannus.fi 17
ISBN 9789523931770, 6/2023, L 85.22, sid. 36 sivua, suositushinta 23.00
intokustannus.fi 18 LAPSET & NUORET

pienten lasten elämysretki luontoon

rikastetun äänimaailman siivittämänä!

Mitä karhu sanoo?

Tunnista metsän eläimiä

Mitä leijona sanoo?

Tunnista savannin eläimiä

Mitä kissa sanoo?

Tunnista kotieläimiä

Uudenlainen äänikirjasarja koukuttaa

tutuilla ja vähän tuntemattomammillakin äänimaisemilla, jotka on pakko kuunnella yhä uudelleen ja uudelleen. Äänikirjat houkuttavat arvuuttelemaan, matkimaan tai kuuntelemaan hiirenhiljaa sekä tarjoavat tietoa eri eläinten äänistä.

Hauska ja aktivoiva sarja tuo suosittujen ääninappikirjojen idean äänikirjojen maailmaan: villit ja vinkeät eläinäänet, metsän tunnelmalliset suhinat ja monenmoiset rapinat vievät lapsen suoraan tapahtumapaikoille.

MITÄ KARHU SANOO?

Sarjan aloittaa jännittävä Mitä karhu sanoo -äänikirja, joka kuljettaa kuulijan metsään keskelle lintujen liverrystä, hyönteisten surinaa ja tuulen huminaa. Millaista ääntä pitääkään hirvi, entäpä orava? Hyttysen jokainen varmasti tunnistaa... Ja kukas tuolla karjahtikaan?

MITÄ LEIJONA SANOO?

Jännittävä Mitä leijona sanoo -äänikirja vie kuulijan savannille keskelle eksoottista äänimaailmaa. Millaista ääntä pitääkään sarvikuono, entäpä täplähyeena? Norsun jokainen varmasti tunnistaa... Mutta kukas juuri ärjyikään?

MITÄ KISSA SANOO?

Vuokko Hurme on helsinkiläinen lastenkirjailija, joka on kirjoittanut lapsille useita tietokirjoja, kuvakirjoja ja romaaneja. Hurme palkittiin Tietopöllö-palkinnolla vuonna 2021. Palkinto myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

Mitä karhu sanoo ISBN ääni: 9789523931671

Mitä leijona sanoo? ISBN ääni: 9789523931688

Mitä kissa sanoo? ISBN ääni: 9789523931695

Mitä kissa sanoo -äänikirja kuljettaa kuulijan kotiympäristöön keskelle tuttujen lemmikkieläinten ääniä. Millaista ääntä pitääkään marsu, entäpä undulaatti? Koiran ääniä jokainen varmasti tunnistaa... Entä kukas tuolla sähiseekään?

intokustannus.fi 19 LAPSET & NUORET
Kuva:Into Kust a n n u s

Seiskaluokkalaiset tutkivat vallankäyttöä

Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu

Mikä mahti!

Lotta ja Kasper luonnon puolella

Parhaat kaverit Lotta ja Kasper aloittavat seiskaluokan uu dessa koulussa. Se herättää paljon kysymyksiä: Olisiko yk sin helpompaa? Miten porukassa pärjää?

Lotan ja Kasperin seikkailu kuvaa ihmisten välistä vallan käyttöä. Kuka päättää, miten lähimetsän käy? Luonto ja ilmastokriisi ovat totta ja iso ongelma – mutta miksi tuntuu siltä, että niitä ei torjuta kaikin keinoin? Kuka on

sai vuonna 2020 Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllön.

Mari Ahokoivu

vittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänen kynästään ovat syntyneet mm. sarjakuvaromaani

sarja Sanni & Joonas ja ranskalainen elefantti Lola Olifante. Ahokoivu palkittiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnolla 2023.

LAPSET & NUORET
ISBN 9789523930353, 7/2023, L 5012, sid. 48 sivua, suositushinta 23.00

opi hauskasti geeneistä

Jani Kaaro ja Väinö Heinonen

LAPSET & NUORET

Naistoimittajan taistelu Venäjän propagandakoneistoa

vastaan

Marina Ovsjannikova

No War

Toimittajan taistelu sotaa vastaan

Venäläinen televisiotoimittaja Marina Ovsjannikova keskeytti 14.3.2022 uutislähetyksen nostamalla kameroiden eteen kyltin, jossa luki: ”Ei sodalle. Älkää uskoko propa gandaa.”

Kansainvälisen uutistoimituksen työntekijänä Ovsjanni kova oli pitkään tiennyt, että Kreml valehtelee jatkuvasti Venäjän kansalle. Ukrainan sota oli kuitenkin liikaa; hän ei voinut enää olla hiljaa.

Protestin jälkeen Ovsjannikova joutui keskelle infor maatiosotaa. Häntä syytettiin kytköksistä Britannian suurlähetystöön ja häirittiin internetissä. Hänen exmiehensä yritti viedä lasten huoltajuuden. Hänen poikansa ja äitinsä käänsivät hänelle selkänsä.

Ovsjannikova tuomittiin kotiarestiin, ja häntä odotti kymmenen vuoden vankeustuomio. Ennen oikeudenkäyn tiä hän onnistui kuitenkin pakenemaan tyttärensä kanssa. Nyt hän haluaa kertoa tarinansa.

Marina Ovsjannikova on ukrainalais-venäläinen toi mittaja. Hän sai kansainvälistä huomiota ja menetti työnsä Venäjän televisiossa esitettyään Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen aikana suorassa uutislähetyk sessä sodanvastaisen viestin.

intokustannus.fi 22 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
Kuva: KristinaPashkova
ISBN 9789523932128, 5/2023, KL 99.1, nid. 220 sivua, suositushinta 32.00, alkuperäisteos: No War, suomentanut Kirsti Era, äänikirjan lukija: Usva Kärnä

miksi ukraina ei ole venäjä

Kalle Kniivilä Maa joka heräsi

Ukraina herää. Niin heräävät myös pakolaiset harmaasta metallista tehdyn avaruuslaivan uumenissa. Arena Lviv ra kennettiin vuonna 2012 pidettyjä jalkapallon EM-kisoja varten. Ylellinen ravintolakerros on nyt sotapakolaisten makuusali.

24-vuotias Anna Nikopolin asuu kahden tyttärensä kans sa yhdessä stadionin VIP-aitioista. Kirja kertoo hänestä ja muista ukrainalaisista, jotka haluavat vain elää rauhassa. Se on heidän tarinansa Ukrainan itsenäisyyden ajasta, joka sai alkunsa Tšernobylin räjähdyksestä vuonna 1986 ja jolle Putin halusi panna pisteen vuonna 2022.

Maa joka heräsi on kirja siitä, miksi ja miten Ukraina ei ole Venäjä. Siitä, miksi Ukrainassa vallanpitäjiä voi arvostella ja vaihtaa vaaleilla. Teoksen haastattelut on tehty Ukrai nassa syksyllä 2022.

Kalle Kniivilä toimi lähetystöneuvoksena Ruotsin lähe tystössä Kiovassa 2019 sen jälkeen, kun hänet oli karko tettu Moskovasta. Useita tietokirjoja tehnyt Kniivilä on saanut muun muassa Kanava-palkinnon. Maa joka heräsi -teos on ilmestynyt myös ruotsiksi ja esperantoksi.

Aiemmista kirjoista sanottua:

Kalle Kniivilän Kanava-palkittu kirja luotaa Venäjän tottelevaisen enemmistön tuntoja uskottavasti.

– Helsingin Sanomat

Kniivilän kirja kuuluu lajinsa ehdottomiin valioihin.

– Kanava

ISBN 9789523931992, 6/2023, KL 39, nid. 280 sivua, suositushinta 32.00

intokustannus.fi 23 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT

Populaarimusiikin historia muusikkonaisten kautta

tiina käpylä & Anna-elena pääkkölä

Lailasta Almaan

Miltä suomalaisen populaarimusiikin historia näyttää, jos se kirjoitetaan naisten tekemän musiikin kautta? Musiikintutkijat täydentävät historiankirjoitusta nostamalla esille uusia sekä tuttuja tekijöitä ja ilmiöitä naisartistien näkökulmasta.

Tarina alkaa 1950-luvulta Laila Kinnusesta ja päättyy vuoteen 2020 ja Alma Miettiseen. Kirjassa käydään läpi populaarimusiikin aikakaudet, tyylit ja genret. Aikamatkalla kuullaan yli 70 naisartistin tarinat.

Naisten työn kautta kuunneltuna populaarimusiikin historiassa nousevat esiin eri painopisteet kuin miesten kautta tarkasteltuna. Naiset ovat muuttaneet populaarimusiikin kulkua sekä muovanneet sitä. Kulttuurihistoriallisesti artistin ja muusikon työ on ollut naisille muuttuvien mahdollisuuksien kenttä, ja tarjolla on ollut monenlaisia rooleja.

Tiina Käpylä on naisten näkökulmiin erikoistunut populaarimusiikin tutkija, tuottaja ja tietokirjoittaja, joka on kiinnostunut populaarimusiikin tyyleistä ja skeneistä sekä naisten tekijyydestä ja toimijuudesta.

Anna-Elena Pääkkölä on musiikintutkija ja laulaja-lauluntekijä, jolle innoittajia ovat suomalainen iskelmä, populaarimusiikki, ooppera ja musikaalit. Tutkijana Pääkkölä keskittyy musiikin, sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoihin.

intokustannus.fi 24
ISBN 9789523931985, 7/2023, KL 78.1 & 99.1, sid. 300 sivua, suositushinta 32.00

nato-prosessin värikkäät vaiheet

Lauri Nurmi

Suomen salattu tie Natoon

Teos kuvaa mukaansatempaavasti ajanjaksoa, jolloin suo malaisten asenne Nato-jäsenyyttä kohtaan muuttui. Vä rikkäitä vaiheita aitiopaikoilta seurannut Lauri Nurmi valottaa, miten kulisseissa tehtiin vuosikaudet työtä sen eteen, että jäsenyyshakemus olisi selkeä ja nopeasti etenevä prosessi. Kirja antaa äänen niin Nato-maiden sotilasjohta jille, Suomen viime vuosien puolustus- ja ulkoministereille kuin puolustusvaliokunnan ja tp-utvan jäsenille.

Kirjassa kuullaan presidentti Sauli Niinistön tuoreita näke myksiä Vladimir Putinista, Suomen ulkopoliittisista suh teista ja turvallisuuspolitiikasta. Haastateltavina ovat myös mm. Timo Soini, Jussi Niinistö, Pekka Haavisto, Antti Kaikkonen, Jarmo Lindberg ja Alexander Stubb.

Lisäksi teos raottaa Suomen ja Venäjän poliittisten suhteiden hoidon erikoispiirteitä. Miksi Venäjän val tiojohto halusi Suomen-vierailulla erityisesti Kosken korvaa eikä vodkaa? Entä miksi Vladimir Titov lähetti synttärionnittelut Timo Soinin tyttärelle?

Palkittu politiikan toimittaja Lauri Nurmi on kirjoittanut Suomen Nato-suhteesta ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan suhteesta työkseen vuodesta 2014. Hän on seurannut kahdeksan viime vuotta läheltä, miten Suomen Nato-jäsenyyttä on pohjustettu ja valmisteltu.

Nurmi on kirjoittanut useita tietokirjoja, joista viimeisin on Jussi Halla-aho – Epävirallinen elämäkerta (Into 2020).

intokustannus.fi 25 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523931787, 8/2023, KL 32.52, nid. 240 sivua, suositushinta 32.00

mies joka toi subutexin suomeen

Pentti Karvonen

& Aki Ollikainen

Subutex-lääkäri

Pentti Karvonen muistetaan Subutex-lääkärinä, joka välitti vieroitus- ja korvaushoidoissa käytettäviä lääkeaineita narkomaaneille. Karvonen on tuomittu huumausainerikoksista vankeusrangaistuksiin. Hän menetti lääkärinoikeutensa vuonna 2003.

Yli 1 500 opiaattiriippuvaisen elämäntarinan kuultuaan Karvonen on vankkumatta sitä mieltä, että valtiota vastaan asettuminen oli ainoa vaihtoehto. Kaiken pohjana on

ollut ihmisyyden kunnioittaminen ja vilpitön halu auttaa riippuvuuksista kärsiviä ihmisiä – vaikka se on vienyt lain laitamille.

Kirja kasvaa henkilökuvaksi miehestä, joka on koko uransa ajan pysynyt periaatteidensa takana. Teos valottaa, millainen maailmankatsomus Karvosta on ohjannut ja miten lapsuusmuistot, vankilajaksot, masennus, ADHD ja henkilökohtaiset addiktiot ovat limittyneet osaksi elämää.

Lääketieteen lisensiaatti  Pentti Karvonen valmistui lääkäriksi Oulun yliopistosta vuonna 1968. Karvonen on seitsemän lapsen isä ja viidentoista lapsen isoisä. Karvonen tuomittiin lopulta ehdottomaan vankeuteen huumausainerikoksista, kun hän välitti huumausaineiksi luokiteltuja korvaushoitolääkkeitä potilailleen. Sittemmin opioidikorvaushoidoista on tullut laillisia.

Kirjailija  Aki Ollikainen on saanut Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja ollut Finlandia-ehdokkaana.

Vaihda tämä lause: Ollikaiselta on ilmestynyt neljä omaa romaania sekä yksi lastenkirja ja yhdessä Milla Ollikaisen kanssa kirjoitetut dekkarit Kontti (2021) ja Kiikku (2022).

Vuonna 2021 Ollikaiselta ilmestyi myös elämäkerta  Fuck you Liivik yhdessä Siim Liivikin kanssa.

HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523932616, 8/2023 KL 99.1 sid. 280 sivua, suositushinta 32.00

rikoin lakia vain syntymällä

Shen Yang

Enemmän kuin yksi lapsi

Shen Yang syntyi 1980-luvulla Kiinan yhden lapsen politiikan julmimpien vuosien aikaan. Koskettavassa muistelmateoksessa hän kertoo omista kokemuksistaan ylimääräisenä, laittomana lapsena.

Shen Yang lähetettiin piiloon maaseudulle, missä hän vietti viisi vuotta isovanhempiensa hellässä huomassa. Vilkkaan tytön hoitaminen muuttui kuitenkin vanhuksille liian raskaaksi, ja hän päätyi tätinsä huostaan vieraaseen kaupunkiin. Rakkaus ja huolenpito katosivat yhdessä yössä pienen tytön elämästä. Hänen lapsuutensa oli täynnä salailua ja kaltoinkohtelua. Valonpilkahdus löytyi koulusta, jossa hän löysi ystäviä muista kaltaisistaan kätketyistä lapsista.

Kiinan laittomien lasten tarina on ollut pitkään kertomatta. Teos antaa heille äänen ja paljastaa yhden lapsen politiikan yhteiskuntaan jättämät syvät arvet.

Shen Yang syntyi 1980-luvulla Kiinan Shandongissa ylimääräisenä lapsena, eikä häntä ole lain mukaan olemassa. Hän on yksi Kiinan miljoonista ”näkymättömistä lapsista”, joiden on ollut pakko elää yhteiskunnan varjoissa.

Kurjan lapsuutensa keskellä Shen Yang löysi lohtua kirjallisuudesta ja pääsi yliopistoon opiskelemaan englantia. Sen jälkeen hän on opiskellut myös elokuvakirjoittamista Pekingissä ja asuu nyt Shanghaissa, missä hän kirjoittaa uusinta teostaan.

ISBN 9789523930599, 9/2023 KL 99.1. nid. 260 sivua, suositushinta 32.00, alkuperäisteos MoreThanOneChild:Memoirsofanillegaldaughter, suomentanut Rauno Sainio

intokustannus.fi 27 HISTORIA & ELÄMÄKERRAT
– Vincent Ni, The Guardian

Lola Lorenzo & Barbara Lybeck LOLA

Kuva:IirisSjöblad

somalialaisen transnaisen historiallinen ja rohkea tarina

Lola on avoin ja rehellinen elämäkerta historian ensimmäisestä julkisesti transnaisena esiintyneestä somalialaisesta Lola Lorenzosta. Teos on matka kulissien taakse, paikkaan, johon emme tavallisesti näe.

Lola syntyi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa 1990, mutta muutti pian sisällissodan alettua perheensä kanssa Suomeen. 7-vuotiaana hänet lähetettiin neljäksi vuodeksi Somaliaan oppimaan äidinkieltään, uskontoa ja arabiaa. 11-vuotiaana Lola palasi Suomeen. Hän loi uraa somalialaisten luottomaskeeraajana, jota lennätettiin häihin ympäri maailmaa. Vuonna 2013 hän kertoi olevansa nainen.

Väkevä teos kuvaa, mitä on kasvaa kulttuurien puristuksessa, kun ympärillä ei hyväksytä: Perhe ja somalialaisyhteisö on hylännyt, suomalainen yhteiskunta syrjii. Kun Helsingistä löytyy pieni transyhteisö, saa Lola syyn jatkaa. Ballroom-kulttuurin esityksissä Lola pääsee toteuttamaan itseään.

Vaikka Lolan elämää ovat värittäneet rasismi, kiusaaminen, väkivalta ja hyväksikäyttö, jatkaa hän taistelua.

Lola Lorenzo on Somaliasta Suomeen muuttanut transnainen, joka on kouluttautunut lähihoitajaksi ja maskeeraajaksi ja toiminut somalialaisten rakastamana maskeeraajana. Lola on esiintynyt lukuisissa TV-ohjelmissa ja podcasteissa, ja hänellä on laaja somenäkyvyys erityisesti Somaliassa.

Barbara Lybeck on toimittaja, tuottaja ja moderoija, joka on tehnyt yli 35 vuoden uran suomalaisessa radiossa ja TV:ssä. Hän on työskennellyt muun muassa Uutisvuodossa, Nelosen uutisissa, Puoli seitsemän- ja Viiden jälkeen -ohjelmissa sekä tuottajana Kuudes Kerta- ja Kelet-elokuvissa.

ISBN 9789523931633, 9/2023 KL 99.1 sid. 280 sivua, suositushinta 32.00

neljän kuolemaantuomitun murhaajan hyytävät tarinat

Liisa Saarijärvi

Kuolemaantuomitut sarjamurhaajat

Ted Bundy, Rodney Alcala, Richard Ramirez ja John Wayne Gacy ovat maailman tunnetuimpien sarjamurhaajien joukossa. Kirja kertoo heidän tarinansa ensimmäisistä rikoksista aina kuolemaan saakka. Mikä ajoi miehet kammottaviin rikoksiinsa? Miksi he saivat tappaa niin kauan, ennen kuin lopulta jäivät kiinni?

Sadististen murhaajien teot ovat epäinhimillisen julmia – mutta onko kuolemantuomiolle sijaa nykymaailmassa? Kirjassa käsitellään myös tuomioon liittyvää lakia: mitä tapahtuu, kun rikollinen on tuomittu kuolemaan? Yhdysvalloissa tuomion protokolla, jota jokainen ran gaistuslaitos erikseen noudattaa, on tarkka. Tuomion langettamisen ja käytäntöönpanon väliin mahtuu paljon mutkia ja oikeudenkäyn tejä.

Liisa Saarijärvi tekee Suplan suosittua Kuolemaantuomitutpodcastia. Päivätöikseen sairaanhoitajana työskentelevä Saarijärvi on pitkään ollut kiinnostunut todellisista rikoksista, ja podcastin tekeminen sekä true crime -kirjojen kirjoittaminen on hänen pitkäaikainen haaveensa.

Suositun Kuolemaantuomitut-podcastin tekijän karmaiseva kirja neljän sarjamurhaajan tuomioista.

intokustannus.fi 30 TRUE CRIME
ISBN 9789523931718 , 6/2023 KL 30.16 & 99.1 nid. 250 sivua, suositushinta 29.00

äidin liian myöhään paljastuneet synkät salaisuudet

Gregg Olsen Äidin julma syli

Äitimme oli sarjamurhaaja -kirjan tekijän

Gregg Olsenin riipaiseva tositarina yhdysvaltalaisen perheenäiti Tanyan julmasta petoksesta.

Morgan Reid oli sairaalahoidossa usein, kunnes menehtyi yhdeksän kuukauden ikäisenä. Kuolinsyyksi arveltiin kätkytkuolemaa. Sairaanhoitajaäiti Tanya oli murheen murtama ja perhe muutti toiselle paikkakunnalle toipuakseen tapahtuneesta. Mutta sitten heidän poikansa Michael, joka pelkäsi kuollakseen äitiään, alkoi oireilla samalla tavalla kuin siskonsa.

Epäilykset välillisestä Münchhausen-oireyhtymästä, jossa huoltaja aiheuttaa tahallaan lapselleen sairauksia, heräsivät. Tanya pidätettiin ja tuomittiin poikansa pahoinpitelystä. Myöhemmin hän sai tuomion myös Morganin murhasta. Oikeudenkäynnin aikana Tanya Reidin omat vaikean lapsuuden traumat paljastuivat.

Palkittu bestsellerkirjailija Gregg Olsen on yhdysvaltalainen true crimen ja jännityskirjallisuuden mestari. Hän on kirjoittanut urallaan yli 30 kirjaa. Äitimme oli sarjamurhaaja -teosta on myyty yli 1,2 miljoonaa kappaletta ja kirja oli Wall Street Journalin ja Washington Postin bestsellerlistojen kärkisijoilla.

ISBN 9789523931961, 9/2023 KL 30.16 & 99.1 nid. 380 sivua, suositushinta 32.00, alkuteos CruelDeception, suomentanut Heidi Nieminen, äänikirjan lukija: Markus Niemi

intokustannus.fi 31 TRUE CRIME

Antto Terras Viron mafia

viron mafian koko tarina

Antto Terras kertoo eteläisen naapurimme järjestäytyneen rikollisuuden koko tarinan, alkulaukauksista loppuräjähdykseen. Viron rikollisuuden kultakausi kesti toistakymmentä vuotta.

Kaikelle toiminnalle löytyi omat ammattitaitoiset operaattorinsa. Kiinteistökeplottelu, paritustoiminta, suomalaisten kuppaaminen, suojelun tarjoaminen, huume- ja alkoholikauppa, taksibisnes – ansaitsemiskeinot hiottiin vuosien saatossa toiminnaltaan täydellisiksi.

Moni menneen maailman metallikuningatar tai torijumala on tänään haudassa tai eläkkeellä, mutta muutamasta on jalostunut kunniallinen liiketoimintahenkilö, ja toiset ovat loikanneet politiikkaan.

Antto Terras on neuvostovalmisteinen kirjailija ja roastkoomikko, jonka piti loikata vuonna 1991 länteen, mutta hän ajautuikin Suomeen. Terras on julkaissut aikaisemmin muun muassa suosittuja Venäjän ja Viron rikoshistoriaa käsitteleviä teoksia, kuten Verinen Venäjä ja Tallinnan tappajat. Terraksen teoksissa asia ja huumori vuorottelevat tavalla, joka pitää lukijan jatkuvasti varpaillaan.

”Antto Terraksen kirja Viron rikosmaailmasta on hurjaa luettavaa. Hirvittävien henkirikosten lukemista helpottaa kuitenkin Terraksen hulvattoman hauska, yltiöironinen kirjoitustyyli.”

– MTV Uutiset Tallinnantappajista

ISBN 9789523930605, 10/2023, KL 97.21 & 30.16 nid. 250 sivua, suositushinta 29.00

äänikirjan lukija: Aku Laitinen

Suon hiljaisuudessa pohditaan painavia aiheita

Kati Saonegin ja Niina Kivilä

Hillasuolla kaikki on toisin

Ystävykset vetävät jalkaan pitkävartiset saappaat ja suuntaavat hillasuolle. Suolla tulee puhe asioista, jotka kuivalla maalla on helppo sivuuttaa. Siellä uskaltaa ajatella toisin.

Tekstit ovat kuin keskusteluja hyvän ystävän kanssa. Ne kul jettavat luontoon, jonka hiljaisuudessa tartutaan painaviin aiheisiin: vapauden kokemiseen normitetussa yhteiskun nassa, lapsettomuuden suruun, mielenterveysongelmiin, juuriin ja ystävyyteen. Mättäiden äärellä kysytään, miksi Suomi on kohdellut soitaan kaltoin.

Vaikka tummat rimmet ja maatuva maa vievät ajatukset kuolemaan, raikaa suolla myös nauru ja elämänilo, kun kirjoittajat löytävät rohkeuden seikkailla rajaseuduilla. Vaikeakulkuisesta ja upottavasta suosta muodostuu para tiisi, marjasta muusa ja apajasta poimijoiden oma huone.

Kati Saonegin on Helsingissä asuva kustannustoimit taja ja kirjoittaja, jonka juuret ovat pohjoisessa. Hän on kulkenut hillasoilla 6-vuotiaasta lähtien.

Niina Kivilä on pohjoisen erämaita taivaltava vaeltaja, marjanpoimija ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän opiskelee kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

intokustannus.fi 34 ELÄMÄNTAITO & HYVINVOINTI
ISBN 9789523931640, 7/2023 KL 17.3 nid. 280 sivua, suositushinta 29.00

kuparikettu opastaa nykynoituuden saloihin

Kuparikettu

Nykynoidan käsikirja

Kirja kertoo Kupariketun elämästä nykynoita na 2020-luvulla, somen aikakaudella. Pääsemme noituuden historian jalanjäljille ja syventymään sala peräiseen, voimakkaaseen, kapinoivaan, parantavaan ja tuhoavaan noidan arkkityyppiin sekä nykynoituudeen ja siihen liittyviin ilmiöihin.

Saat vinkkejä erilaisten työvälineiden ja noituuden me netelmien käyttöön ja tietoa universumin symbolisista merkeistä, inspiroitumisesta, loitsujen teosta, kirouksis ta, luontoyhteydestä, apuhenkien kanssa työskentelystä ja elementeistä. Pääset tutustumaan myös viiden nykynoidan arkeen ja noituuden eri suuntauksiin.

Kuparikettu on nykyaikainen noita, meedio, sosiaalisen median vaikuttaja ja kirjailija, joka on työllään lisännyt ymmärrystä ja yhdenvertaisuutta. Ohjausalan ammattilaisena hän kouluttaa ja puhuu eri laisissa tapahtumissa ja ohjaa henkisiä kehityspiirejä. Kupariketun ja Heikki Saureen Noitakirja ilmestyi vuonna 2021.

Kuva: JyriPitkänen

intokustannus.fi 35
ISBN 9789523931657, 8/2023 KL 15 sid. 280 sivua, suositushinta 29.00

inka valima & Taika Mannila Bimbofikaatio

tutkimusmatka bimbouden ytimeen

Mitä bimbous on ja miten bimbon leima ansaitaan? Kenellä on varaa olla tyhmä ja kaunis? Minkälaista on sallittu naisellisuus ja mihin perustuu hot girl -kokemuksen kaipuu? Kun oikein ajattelee, bimbous voi olla jopa voimaannuttavaa!

Bimbofikaatio on tutkimusmatka myös tekijöiden omaan teini-ikään, 2000-luvun taitteeseen ja milleniumin naiskuvaan. Historian tunnetuilla ja vähemmän tunnetuilla bimboilla on meille paljon opetettavaa. Usein he ovat niitä, jotka ovat kulkeneet omaa polkuaan saamastaan vihasta huolimatta. Viiltävän analyysin lisäksi tekijät haluavat

Inka Valima on koomikko ja sydämeltään bimbo, jonka suurin unelma on olla ikuisesti törkeän hyvännäköinen. Stand upin ohella hän tekee töitä ruoan, kirjoittamisen, podcastien ja opettamisen parissa.

Taika Mannila on suomenruotsalainen feikkiblondi djtaiteilija-kuvittaja, joka rakastaa esiintymistä. Taika ihailee bimboja ja on työskennellyt muun muassa radiossa ja podcastien parissa.

Kuva:MariaMoulud
Kehutun tekijöidenPodme-podcastin kirja sukeltaa syvälle hölmöinä pidettyjen naisten historiaan ja perehtyysaloihin.bimboilun

ISBN 9789523931794, 9/2023 KL 30.12, sid. 200 sivua, suositushinta 29.00, äänikirjan lukijat: Taika Mannila & Inka Valima

intokustannus.fi 37

uskallatko kuulla suoraa puhetta viisailta naisilta?

Varpu Tavi

Viisaus on vanhoissa naisissa

Varpu Tavin kirjassa viisaat vanhat naiset puhuvat kaunistelematta siitä, miksi vanheneminen vituttaa ja miten suurta, yli 50-vuotiaiden naisten reserviä ei hyödynnetä työelämässä, vaikka eläkeiän nostaminen on tapetilla.

Näiltä naisilta löytyy elämänkokemusta ja osaamista, mutta jo viisikymppisillä naisilla on vaikeuksia työllistyä. Yli 50-vuotiaita naisia onkin Suomessa kaikkiaan 1,2 miljoonaa.

Ylpeästi vanhan Aira Samulinin mielestä haaveileminen on ylimainostettua. Entä miksi terveystutkija Pauliina Aarvan mukaan tieteenteko on vanhana vapaampaa? Yrittäjä Kaarina Jokinen ajattelee, että julkisen keskustelun happikato tyhmentää ihmisiä, ja Vappu Taipale puhuu yleisesti hyväksytystä naisvihan muodosta.

Varpu Tavi on filosofian maisteri ja tietokirjailija, joka on jo parikymmentä vuotta tehnyt tietokirjoja aiheista, jotka liittyvät kulloiseenkin omaan elämänvaiheeseen ja kiinnostuksen kohteisiin. Nykyisen elämänvaiheen teemana on vanhuus, joka ei pelota, vaan herättää uteliaisuutta. Bette Davisin sanoin: ”Vanheneminen ei ole nynnyjä varten!”

250 sivua, suositushinta 32.00

intokustannus.fi 38
sid.
äänikirjan
ISBN 9789523930834, 9/2023 KL 99.1
lukija: Erja Manto

sano hyvästit kaikelle ahdistavalle p*skalle

Monica sweeney

Ihan v*tun sama

Ronskin humoristista self-helpiä sinulle, joka et ota elämää liian vakavasti. Hauskojen ja suorasanaisten vinkkien avulla löydät tyyneyttä ja rauhaa elämän pienistä iloista, jotta voit kulkea rohkeasti omaa v*tun polkuasi.

Kaunojen kantaminen ja koston hautominen vie paljon energiaa. On aika päästää irti. Todellisen vahingonilon hetki saattaa kuulostaa unelmien täyttymykseltä, mutta aito onni löytyy vasta, kun ei välitä p*skaakaan.

Tämä räävitön kirja sisältää kirosanojen värittämiä tehtäviä, jotka auttavat purkamaan pahaa oloa ja vapautumaan turhasta v*tutuksesta. Niiden vastapainona on ihan hemmetin positiivisia ja inspiroivia pohdintoja sekä hurmaavia kuvia, jotka saavat varmasti hyvälle tuulelle.

Bostonissa asuva Monica Sweeney työskentelee kustannusalalla ja on julkaissut useita humoristisia lasten ja aikuisten kirjoja. Viime vuonna häneltä ilmestyi teos Ihan v*tun zen (Into 2022)

intokustannus.fi 39 ELÄMÄNTAITO & HYVINVOINTI
10/2023 KL 798 nid. 124 sivua, suositushinta
LetThatSh*tGo:AJournalforLeavingYourBullsh*t BehindandCreatingaHappyLife, suomentanut:
ISBN 9789523931978,
25.00, alkuperäisteos
Laura Gustafsson, Jari Tamminen

kaksikymmentä kasvutarinaa

Aino Pajukangas

Suunnannäyttäjät

Millä tavoin jotkut ihmiset nousevat oman alansa äänitorviksi ja heistä tulee ilmiöitä? Suunnannäyttäjät kertoo kahdenkymmenen ammattilaisen tarinan.

Muun muassa Auri Kananen, Dome Karukoski, Emilia Kujala, Henri Alén, Mikko Hyppönen, Andrei Koivumäki, Karri ”Paleface” Miettinen, Martin Paasi ja Petteri Järvinen kuvailevat kasvuaan alansa suunnannäyttäjiksi. Mitä he ovat oppineet matkan varrella, ja mitä valokeilassa kannattaa ottaa huomioon?

Pikatie tunnetuksi on somen ansiosta avoinna lähes kenelle tahansa. Tie luotetuksi asiantuntijaksi sen sijaan voi olla mutkainen ja pitkä. Teos pohtii, keiden ääntä yhteiskunnassa kuunnellaan ja mistä asiantuntijan uskottavuus rakentuu. Millä tavalla itselleen saa seuraajia ja asialleen kuulijoita? Onko ammattilaisen välttämätöntä kertoa julkisesti myös henkilökohtaisesta elämästään?

Ihmiset keskittyvät aika paljon vain itseensä, eivätkä muista toisten juttuja. Ei se ole niin vakavaa, että päästää jonkun kotiinsa tai kertoo jotain elämästään –ei sillä joskus sadan vuoden päästä ole mitään merkitystä.

– Auri Kananen

Tänä päivänä on vaikeampaa erottautua, koska jengi käyttää somea eri tavalla. Silloin aikoinaan iskin kiinni juuri kultaisena aikana. Jos vasta nyt tulisin someen, en välttämättä olisi tässä.

Aino Pajukangas on viestintäyrittäjä, joka on yli 20-vuotisen uransa varrella työskennellyt suomalaisen yrityselämän näköalapaikoilla toimittajana, tiedottajana sekä viestinnän johtotehtävissä valtakunnallisissa, monikansallisissa ja paikallisissa yrityksissä.

intokustannus.fi 40 ELÄMÄNTAITO & HYVINVOINTI
ISBN 9789523930841, 10/2023 KL 07 & 99.1 nid. 200 sivua, suositushinta 29.00

koulukiusattujen puheenvuoro

elina välimäki

Kiusatut

Kiusatut kertovat, miten kaltoinkohtelu on vaikuttanut heidän elämäänsä ja miten he ovat oppineet elämään kivun kanssa. Mikä yhteiskunnassa ruokkii kiusaamista ja miksi lainsäädännön epäkohtia ei korjata?

Jussi puhuu avoimesti kokemastaan ja kannustaa myös muita puhumaan. Haastateltavat kertovat siitä, mitä ilkeys ja julmuus aiheuttavat. Kiusatun minuus murskautuu, ja se vaikuttaa tulevaisuuden ihmissuhteisiin, opintoihin ja työhön. Vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaamme. Kiusaaminen ja kouluväkivalta ovat ainakin osasyy päihde- ja mielenterveysongelmiin, yksinäisyyteen ja syrjäytymi-

Kouluarjen parantamiseen on keinoja, joista puhuvat psyykkisten vaurioiden ja jälkihoidon parissa työskentelevät. Kiusaamisen jättämistä jäljistä huolimatta on mahdollista rakentaa tasapainoinen elämä.

Elina Välimäki (FM) on erikoistunut rikos- ja oikeusaiheisiin. Vapaana toimittajana ja tietokirjailijana hän haluaa antaa äänen niille, jotka yhteiskunnassamme muuten usein ohitetaan. Hän on viehättynyt ihmisen kyvystä toipua, muuttua ja auttaa muita. Häneltä on aiemmin ilmestynyt tietokirja Ei unohdu koskaan – henkirikoksen jäljet (PS-kustannus, 2017).

intokustannus.fi 41 YHTEISKUNTA & YMPÄRISTÖ
ISBN 9789523930858, 8/2023 KL 30.13 nid. 300 sivua, suositushinta 32.00

ihmisen ja valaan

monimutkainen suhde

Upea

Merten jättiläinen

Valaiden

Valaat eivät lakkaa kiehtomasta ihmisiä. Matkailijat ympäri maailmaa ovat valmiita maksamaan korkean hinnan kohdatakseen niitä. Kun valaan puhallus vihdoin erottuu horisontissa, ovat sekä valassafarilaivan oppaat että turistit helpottuneita ja onnellisia. Seuraa ikimuistoisia kohtaamisia valaan ja ihmisen välillä.

Kirjassa pohditaan ihmisen ja valaan välistä monimutkaista suhdetta. Vuosisatoja jatkuneen pyynnin seurauksena monet valaskannat teurastettiin lähes sukupuuttoon. Valaan rasvasta valmistettiin mm. kynttilöitä ja saippuaa. Nyt valaat ovat valassafareiden palvottuja tähtiä, ja haluamme tehdä kaikkemme ymmärtääksemme niiden elämää. Merten jättiläisten arvoituksia tunnetaan huonosti, sillä tiedämme niiden elinympäristöstä, syvästä merestä, edelleen vähemmän kuin ulkoavaruudesta.

vie

Jessica Haapkylä on meribiologian tohtori, intohimoinen sukeltaja ja tietokirjailija, jolla on laaja kokemus maailman valtameriltä. Haapkylä on tutkinut ilmastonmuutoksen vaikutuksia korallien terveyteen Australiassa ja Indonesiassa. Hän on perehtynyt myös arktiseen ilmastonmuutokseen matkoillaan Huippuvuorilla ja Grönlannissa.

Haapkylä on aiemmin kertonut retkistään ja havainnoistaan muun muassa kirjoissa Meren tarina – meribiologin tutkimusmatka Arktikselle (Into 2019) ja  Merten koralliparatiisit (Into 2016).

YHTEISKUNTA & YMPÄRISTÖ
K u v a: Elisa Nieppola
Jessica Haapkylä
arvoitusta etsimässä
Kalifornian
Meksikoon etsimään
jättiläistä. ISBN 9789523932005 8/2023 KL 58 nid. 250 sivua, suositushinta 29.00, äänikirjan lukija: Tuija Westerholm
tarinallinen tietokirja
valassafareille sekä PohjoisNorjaan että
niemimaalle
arvoituksellista

elämää, myyttejä ja muutoksia arktisella alueella

Markku Heikkilä

Arktisen maailman jäljillä

Suomen johtava arktisten asioiden tuntija Markku Heikkilä johdattaa ainutlaatuiselle retkelle arktiseen maailmaan. Hän kertoo havaintoja 25 vuoden aikana tekemiltään matkoilta, jotka ovat ulottuneet niin Kanadan pohjoisosista Ob-joelle kuin Petsamosta Islantiin ja Alaskasta Karigasniemelle.

Heikkilä rikkoo arktiseen alueeseen ja sen elämään liittyviä myyttejä ja ennakko-odotuksia. Hän nostaa esiin harvojen tuntemia arktisia tapahtumia ja tarinoita, kuten hantien talvisodan, Alaskan saamelaisporot ja Huippuvuorten bal lerinan.

Kirja on sukellus maisemiin ja elämään, josta osan olemme juuri menettämässä. Kyse on enemmästä kuin arktisen il maston muuttumisesta. Heikkilä kertoo maailmasta, jos sa arktinen elämä ehti hetken aikaa olla yhteistä, kunnes historia otti jättiloikan taaksepäin. Arktisen maailman jäljet alkoivat peittyä maailmanpolitiikan myrskyyn.

Markku Heikkilä tuntee arktisen alueen syvällisesti. Hän on toimittajana ja Arktisen keskuksen tiedevies tinnän päällikkönä seurannut tiiviisti pohjoisia asioita ja toiminut alueella jo yli 30 vuoden ajan. Useita tietokirjoja julkaissut Heikkilä on monipuolinen kirjoittaja, joka on saanut Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

intokustannus.fi 43 YHTEISKUNTA & YMPÄRISTÖ
ISBN 9789523930476 , 9/2023 KL 48.61 nid. 300 sivua, suositushinta 32.00

Riina Tanskanen ja Samu Kuoppa Kapitalismin suuri illuusio

vaihtoehto talouskirjallisuudelle ja kapitalismille

Ihmiskunnan edistyksen airuena esiintyvä kapita lismi on täynnä virheitä. Se rapauttaa demokra tiaa, pitää yllä orjuutta ja ruokkii epätasa-arvoa. Arkisen hyvinvointimme takana lymyävä julma totuus piilotetaan valheisiin, joiden avulla kapita lismi tarraa asemaansa maailmassa. Ja se maailma on palamassa loppuun.

Samu Kuopan ja Riina Tanskasen teos esitte lee yhdeksän keskeistä valhetta, joiden varassa nykyjärjestelmä lepää. Kapitalismi ei ole ainoa mahdollinen tapa järjestää taloutta, eikä työ tuota hyvinvointia. Teos palauttaa talouspu heen arkitasolle ja ihmisille ja kysyy, miksi hoiva nähdään kustannuseränä, miksi ym päristön tuhoaminen kasvattaa taloutta ja miksei talouden tehtävä ole taata jokaisen ihmisen perustarpeet.

Kapitalismin suuri illuusio tarjoaa vaihto ehdon talouskirjallisuudelle ja kaivaa talo udellisen mielikuvituksemme esiin. Teos ja sen runsaat kuvat avaavat talouden valheel lista mielikuvastoa: kapitalismi myydään meille ainoana vaihtoehtona, vaikka se on mahdollisista vaihtoehdoista pahimpia.

Kuvat:IntoKustannus

Samu Kuoppa ja Riina Tanskanen ovat tamperelaisia kirjoittajia ja aktivisteja, jotka ovat julkaisseet laajalti tekstejä yhteiskunnallisista aiheista. Tanskanen tunnetaan myös sarjakuvaprojektistaan Tympeät tytöt. Kuoppa ja Tanskanen päätoimittavat yhdessä postmillenniaalien verkkomediaa Vita nuovaa.

Tämä kirja on vaaleanpunainen kutsukirje vastarintaan.

Jotta voimme muuttaa taloutta ja sen kautta maailmaa, täytyy meidän kaikkien pystyä myös puhumaan siitä.

ISBN 9789523930667, 9/2023 KL 36.1 sid. 200 sivua, suositushinta 29.00

Elisa Aaltola Puhe eläinten puolesta

miten puhumme toislajisista eläimistä?

Kiitetty kirjailija, tutkija ja filosofi Elisa Aaltola pureutuu uusimmassa teoksessaan siihen, miten eläimistä puhutaan. Miten kieli vaikuttaa eläimiä koskeviin käsityksiin ja asenteisiin? Voisimmeko oppia puhumaan tavalla, joka huomioi paremmin myös muut lajit?

Ei-inhimillinen jätetään usein uutisten ulkopuolelle – siitä vaietaan ja se syrjäytetään. Aaltola antaa julkiselle puheelle vaihtoehtoja ja haastaa totuttuja oletuksia. Miten puhua eläimistä tavoilla, jotka tunnistavat sen, että myös eläimellä on mieli?

Kirja koostuu esseistä, joihin sisältyy paljon henkilökohtaista. Kieltä koskeva pohdinta nivoutuu osaksi Aaltolan omia kokemuksia filosofina, joka ei pelkää puhua eläinten puolesta.

Elisa Aaltola toimii eläin- ja ympäristöetiikan dosenttina ja tutkijana Turun yliopistossa. Hän on kansainvälisesti arvostettu eläinfilosofi, ja hänelle on myönnetty mm. Pro Animalia -palkinto elämäntyöstä eläinten hyväksi. Aaltola on julkaissut eläinkysymyksestä yli kymmenen kirjaa.

Kirjasta Esseitä eläimistä (Into 2022) sanottua:

”Kirja saa näkemään eläinten aseman uudella tavalla ja ravistelee vanhoja ajatusmalleja: näinkö suppeasti sitä todella huomioi ympärillä olevaa elämää? Huomaan pohtivani kirjan teemoja viikkokausia lukuprojektin päätyttyäkin, ja koen suurta tarvetta puhua kirjasta illanistujaisissa ja ystävien ja tuttavien kohtaamisissa.”

– Seura

”Kun filosofi Elisa Aaltola kirjoittaa eläimistä hän käyttää persoonapronominia hän. Ensin paheksun sitä hiukan. Kun luen eteenpäin tätä sydämellistä ja viisasta puolustuspuhetta eläimille, paheksuntani alkaa hävettää. Millä oikeudella minä erottelen oman lajini merkityksellisemmäksi kuin muut?”

– Kodin kuvalehti

ISBN 9789523932951 , 10/2023 KL 50 nid. 250 sivua, suositushinta 29.00, äänikirjan lukija: Satu Paavola

ekologinen jälleenrakentaminen on aloitettava nyt

Elämän vuoksi

Toivoa ja taistelutahtoa valava kirjoituskokoelma tarkastelee ihmiskunnan tulevaisuutta ja kyseenalaistaa häpeilemättä talouskasvun roolin hyvinvoinnin takeena. Rajallisella pla neetalla rajaton kasvu on sula mahdottomuus. Ekologinen jälleenrakentaminen – ihmiskunnan viimeinen toivo – on aloitettava nyt.

Asiantuntemukseen ja tieteelliseen näyttöön pohjautuvat kirjoitukset eturivin tutkijoilta ja yhteiskunnallisilta vai kuttajilta pureutuvat eri näkökulmista ympäristökriisien ymmärtämiseen, kohtaamiseen ja ratkaisemiseen. Nimek kääseen kirjoittajakaartiin kuuluvat mm. Sixten Korkman, Mari Pantsar, Henna Virkkunen, Markku Ollikainen, Krista Mikkonen ja Osmo Soininvaara.

Teoksen tekijänoikeuspalkkiot lahjoitetaan kokonaisuu dessaan Luonnonperintösäätiölle luonnonsuojeluun.

intokustannus.fi 48 YHTEISTYÖKIRJAT
Janne Kotiaho, Kyösti Ylikulju, Jonne Hytönen & Viivi Kuusiaho
ISBN 9789523932999, 7/2023 KL 50.1 nid. 250 sivua, suositushinta 32.00

keskusjärjestön kehitys värikkään fjäderin johdolla

Risto Korhonen

Akava Sturen aikaan

Kirja kertoo korkeakoulutettujen keskusjärjestö Aka van kehityksestä puheenjohtaja Sture Fjäderin kaudella vuosina 2011–2022. Fjäderin toimintatavat ja näke mykset jakoivat mielipiteitä. Siitä viis, Fjäder pani tuulemaan.

Fjäder on Akavan pitkäaikaisin puheenjohtaja, jon ka aikana keskusjärjestö kasvoi. Työmarkkinatilanne ja työmarkkinajärjestöjen toiminnan perustehtävä muuttui Tupo-aikakauden päättyessä vuonna 2016. Myös työelämän muutokset, jäsenkunnan odotuk set ja yllättävät kriisit loivat suurta painetta uudistaa toimintaa.

Värikkään ja vauhdikkaan Fjäderin kaudella etusi jalle nostettiin uudenlainen etujärjestönäkökulma ja vahvistettiin vaikuttamistyötä. Lisää vaikutta vuutta ja näkyvyyttä saatiin, mutta matkan var rella tuli muutakin kuin toivotunlaista huomiota.

Risto Korhonen on kokenut työmarkkinatoi mittaja ja tietokirjailija. Hänen aikaisemmat kirjansa Hakaniemen voimavuodet (2011) ja Etelärannan mahtivuodet (2018) ovat alan klassikoita. Uutta kirjaansa varten Korhonen on käyttänyt vuosikymmenien aikana keräämäänsä arkistoa ja haastatellut monia työmarkkinatoimijoita.

intokustannus.fi 49 YHTEISTYÖKIRJAT YHTEISTYÖKIRJAT
ISBN 9789523932142, 10/2023, KL 36.133, sid. 200 sivua, suositushinta 32.00

Fiksaa elämäsi

Ihan v*tun zen

ariana

Isäni sodan salaisuudet

sari-marika durchman

ADHD ja parisuhde

Maailmanparantajan muistelmat

sari kuusela Vaikutuksen alaisena

Saara Henriksson ja aino-maija Leinonen

Laiskan vanhemman opas

Risto isomäki

Atlantin kuningatar

denise

Tehtävä Berliinissä

intokustannus.fi 50 MUISTA MYÖS
Andy Weir Operaatio Ave Maria Helen thomson Risto isomäki Stephanie kelton Alijäämämyytti camilla davidsson Pikkuinen unelmien kaksio rudberg Monica sweeney neumann

denise rudberg

Kahdeksan askelta pimeässä

Edith Eger

Auschwitzin tanssija

Kikuko tsumura

Unelma helposta työstä

luke harding Hyökkäys

Gregg olsen & rebecca morris

Murhaaja perheessä

mikko pennanen

Tulilahden murhamysteeri

Antto terras Verinen Venäjä

Jari hanski

Ihan vaan lääkkeeksi

Pekka visuri & Heikki talvitie

Kylmän sodan päätös

Moona laakso

Menesty kuin mies

sanna seiko salo

Semmosta touhua

jane wilsher & louise lockhart

Uskomaton tietokirja

intokustannus.fi 51 MUISTA MYÖS

lauren baldo & emily hawkins

Tarujen valtakunnat

naomi klein & Rebecca stefoff

Näin pelastamme planeetan

antti vihinen

Sininen enkeli

riina tanskanen Tympeät tytöt

katri norrlin & nelli kenttä

Vitun ruma

kuparikettu & heikki saure

Noitakirja

Ina mikkola Runkkarin käsikirja

ina mikkola Valtakirjani

Laura wathén & katri ylinen

Darravapaa

ville-juhani sutinen

Hajonneen maailman käyttöohje

emilia männynväli

Toiste en suostu katoamaan

yannick lahti & matti mörttinen

Populismin

anatomia

intokustannus.fi 52 MUISTA MYÖS

hannu laakso

Me Kettuset, Me Karhuset, Me Hukkaset, Me Lintuset

Rachel Wenitsky & David Sidorov

Koirakamut ja täystuho

Koirakamut ja huono turkkipäivä

Koirakamut ja kutittavat kuteet

aaron blabey

Hurja jengi

intokustannus.fi 53 MUISTA MYÖS

into vaikuttaa

Kustantaja

Yhteistyökirjat

Maailmaa muutetaan kirja kerrallaan

Kaikkein tärkein arvo elämässä on rakkaus, ja aivan rakkauden kannoilla tulee sivistys. Kirjat monissa muodoissaan ovat sivistyksen ja ymmärryksen selkäranka. Muutamme Innossa maailmaa, kirja kerrallaan, alati paremmaksi ja rauhanomaisemmaksi paikaksi elää yhdessä. Vahva viestimme on, että meille kaikille – ihmisille ja muille eläimille – on täällä tilaa kukoistaa.

ilkka taipale kirjailija, psykiatri, yhteiskunta-aktivisti

Kirja vastaan pirstoaivoisuus. Aivoprofessori Perttu Lindsbergin mukaan somen ja uutisten lyhyet viestit vaihtuvista aiheista luovat pirstoaivoisuutta. Asiat eivät yhdisty kokonaisuuksiksi, ymmärrys ei kasva. Kirja muokkaa aivotoimintaa toisin – ja pysyvästi. Ihmisestä tulee jopa viisas, gutenbergilainen Homo Sapiens.

”Kirja jättää jälkiä. Ihmiset tulevat ja menevät, puheet haihtuvat unohduksiin. Me kuolemme, mutta kirjat eivät kuole, ne jäävät", sanoi psykiatri Yrjö Alanen. Books, Not Bombs!

Katri ylinen

kirjailija ja toinen Darravapaa-yhteisön perustajista

Jos kirjallisuudella voi johonkin vaikuttaa, niin lukijan kokemaan yksinäisyyden tunteeseen.Yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevat ihmiset löytyvät yleensä sieltä, missä heikko sosioekonominen asema yhdistyy yksinäisyyteen. Koettu yksinäisyys vähentää tutkitusti elämänlaatua vielä taloudellista köyhyyttä enemmän: pahimmillaan yksinäisyys on ihmisen yhteiskunnasta vieraannuttavaa ja radikalisoivaa eriarvoisuutta.

Jos kirjallisuuden tehtävä on nostaa esille todellisuudesta tehtyjä, subjektiivisia havaintoja, niin kirjallisuus myös väistämättä vähentää ihmisten yksinäisyyttä. Kirjat seisovat ihmisen rinnalla halaamassa hänen kokemuksiaan ja tunteitaan silloinkin kun muuten on hiljaista. Jaetut tarinat rauhoittavat ihmistä kertomalla, että sinä et ole yksin. Minullekin on käynyt näin. Minäkin olen käynyt tämän läpi. Meitä on monta. Koska kipuni on todellinen, on sinunkin. Ja mikä tärkeintä: koska minä selvisin, selviät sinäkin.

ina mikkola kirjailija, toimittaja, ohjaaja, käsikirjoittaja

Yksi elämäni keskeisin tavoite on tehdä vallankumouksia, pieniä ja suuria. Jo hyvin pienenä lapsena nimittäin tunnistin, jos jossakin tilanteessa vallitsi vääryys. Jos jokin oli epäoikeudenmukaista tai kyseenalaista. Toki vasta vanhemmiten tajusin, ettei vääryyksiä tarvitse hiljaisesti hyväksyä tai seurata sivusta, vaan niille voi tehdä jotakin. Koska usein epäoikeudenmukaisuuksiin liittyy vallan väärinkäyttö ja myrkylliset valtarakenteet, on minun tavoitteeni puhua niistä, käsitellä ja purkaa niitä. Eli tehdä vallankumouksia!

Oli kyse sitten eläinten tai luonnon hyväksikäytöstä, seksuaalisesta häirinnästä, rasistisesta käytöksestä, sukupuolten välisestä epätasaarvosta tai minkä tahansa vähemmistön kaltoinkohtelusta.

Pelkästään se, miten käytämme sanoja tai mitä merkityksiä liitämme niihin on yksi vallankäytön ja vallankumouksen muoto.

Tietokirjani Runkkarin käsikirja on tarkoituksella nimetty leikkisästi. Joidenkin mielestä provosoivasti tai jopa mauttomasti. Syy on se, että haluan uudelleenmäärittää haukkumasananakin käytetyn runkkari-sanan. Kirjassani viljelemäni termit seksuaalinen älykkyys ja pornolukutaito puolestaan pitävät sisällään tietoa, faktaa ja filosofiaa. Alleviivaavat sitä, ettei seksuaalisuus ole vain kevyt lifestyle-teema, vaan kovaa politiikkaa sekä sosiologisesti ja antropologisesti kiinnostavia, hyvin laajoja ja monimutkaisia teemoja.

Teoksessani Valtakirjani pyrin popularisoimaan vallan käsitettä ja kannustan löytämään keinoja omaan terveeseen, harkittuun ja oikeudenmukaiseen vallankäyttöön. Ylipäätään ymmärtämään sen, että meillä kaikilla on valtaa. Ymmärtämään, ettei sana vallankumous tarkoita väistämättä vain jotakin suurta, kovaäänistä barrikadeille nousemista, jossa kumotaan valtiovalta, vaan se voi olla jokin hyvin hiljainenkin pieni teko. Vallankumouksellista on kaikki, joka haastaa nykyiset valtarakenteet ja pyrkii muuttamaan niitä. Joskus on vallankumouksellista yksinkertaisesti olla anteeksipyytelemättömästi oma itsensä. Minulle jopa kampaustani koristavasta rusetista on tullut kapinan väline. Se on symboli tyttöyden ja söpöyden ylistykselle, pehmeille arvoille. Asioille, joita ei perinteisesti yhteiskunnassa ole pidetty uskottavina tai vakavasti otettavina. Tällaiset kulahtaneet ja yksipuoliset käsitykset eivät muutu, jos niitä ei aktiivisesti muuta. Siksi haluan rusetillani laajentaa kapeaa nais- ja ihmiskuvaa.

Tavoitteeni ei ole olla pidettävä, vaan vaikuttava. Minua ei haittaa, jos joku ärsyyntyy siitä, miltä näytän, millainen olen ja mitä teen. Tai joku tuohtuu siitä, mitä, miten ja mistä kirjoitan. Kun joku ärsyyntyy, olen jättänyt jäljen. Vaikka minua ei olisi vielä ymmärretty, minut on kuultu. Ja se on aina ensimmäinen vaihe vallankumouksessa. Tiedän myös, että aina joku ymmärtää. Joku saa aina voimaa teoistani ja sanoistani. Se on vallankumouksellista.

into vaikuttaa
intokustannus.fi 55

vaikuttavaa lukemista

intokustannus.fi
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.