Into Syksy 2021

Page 1

INNON SYKSY 2021


4

Kansainvälinen myynti­ menestys uskomattomista koodinpurkajanaisista.

Kansainvälisen tason henkeäsalpaava trilleri.

10 Vetävä trilleri Suomesta kolmannen maailmansodan kynnyksellä.

12

✶✶ ✶✶ ✶ ”Uusi Jo Nesbø.” – VER DEN S GAN

G

✶✶ ✶✶ ”Tiheä tunnel ma pitää ottees saa – HS MER EN AAV n.”

14

EISTA

H E IN E B A K K E ID

N U K U L A PS I ARMAANI

Thorkild Asken lumoa on mahdoton vastustaa.

18

24

Räjäytetään tyttöyden raja-aidat!

Uskomaton matka menneeseen aikaan.

INTO KUSTANNUS

@intokustannus

2

intokustannus.fi

Kalevankatu 43 00180 Helsinki intokustannus.fi


30

38 Siellä missä on perhe, on myös toivoa.

Nykynoidat paljastavat, miten sisäinen taikavoima valjastetaan.

44

”Haluatko tietää, miksi tapoin?”

Suomen eturivin naiset opettavat vaurastumisen salat.

42 52 Rakastetun kasvatus­ esikuvan viisaita oppeja ihan kaikille.

56 Yhdessä somen epäreiluja kauneusihanteita vastaan.

Valtaistu ja ota oma elämä ja maailma haltuun.

54 Arvostelukappaleet arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Myynti Janni Saarikko 050 448 1627 janni.saarikko@intokustannus.fi

E-kirja Äänikirja

intokustannus.fi

3


KAUNO

KANSAINVÄLISEN TASON HENKEÄSALPAAVA TRILLERI Risto Isomäki

Atlantin kuningatar

4

intokustannus.fi

Kuva: Nauska

Oma lähitulevaisuutemme. Maailma on ajautumassa kohti täysimittaista ilmastokatastrofia. Saharan eteläpuoleisen Afrikan väestö on ylittänyt neljän miljardin rajan. Afrikan keskiosien ylle on syntynyt valtava musta saastepilvi. Sissiliikkeet ovat alkaneet polttaa Afrikan sademetsiä, turvesoita ja ruohomaita muuttaakseen maailman liian kuumaksi asua valkoihoiselle väestölle. Uuden Nigerian johtohahmo Asare Aniachew on liittoutunut piinkovan yritysjohtaja Annelies Schraderin kanssa. He suunnittelevat kunnianhimoista hanketta, joka nostaisi Saharan eteläpuoleisen Afrikan jälleen jaloilleen. Operaation ytimessä on trooppisen biomassan ja suolaliuosten kuljettaminen pohjoisille alueille sekä arktisen merijään rahtaaminen Afrikkaan. Kuljetuksista tulisivat vastaamaan laivat, jotka olisivat sata kertaa suurempia kuin yksikään ihmisen koskaan aikaisemmin rakentama alus. Entinen CIA:n agentti Lauri Nurmi palkataan ensimmäisenä matkaan lähtevän laivan,  Atlantin kuningattaren, turvallisuuspäälliköksi. Kilpailevien teknologioiden edustajat kokoavat suuria moottorivenelaivastoja hyökätäkseen Atlantin kuningattaren kimppuun. Matka muuttuu henkeäsalpaavaksi ja vaarojen täyttämäksi kujanjuoksuksi. Atlantin kuningatar on tosielämän aineksista kudottu, otteessaan tiukasti pitävä, kansainvälisen tason trilleri. Samalla kun lukija pidättää hengitystään kirjan käänteissä, hän tulee käsittäneeksi, miten ilmastoa lämmittävät tekijät liittyvät toisiinsa. Teos on toisaalta myös Jules Vernen jalanjäljissä kirjoitettu utopiaromaani, joka visioi parempaa tulevaisuutta ihmiskunnalle ja tuo osana tarinan juonta esiin suuren joukon unohdettuja, tai hyvin vähälle huomiolle jääneitä ilmastonmuutoksen torjuntakeinoja. Atlantin kuningatar on itsenäinen jatko-osa Tammen julkaisemille Lauri Nurmi -trillereille Litium 6, Jumalan pikkusormi ja Haudattu uhka.

Tiedon­ julkistamisen elämäntyö­ palkinto 2020

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto. Vuonna 2020 Isomäki palkittiin Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla.

”Vetävän trillerin imussa viihtyy ja jännittää.” – Kaleva Vedenpaisumuksen lapsista ”Isomäki jalostaa tarinansa pohjat tieteellisistä­ faktoista ja teorioista, jotka hän osaa purkaa ­kiitettävän vetävästi tarinan lomaan.” – Helsingin Sanomat ISBN 9789523516908, ilm. 10 / 2021, kl 84.2, sid. 416 sivua, äänikirjan lukija: Aarne Linden, suositushinta 32,00
KAUNO

VANGITSEVA KERTOMUS ROADTRIPISTÄ, JOKA MUUTTAA KAIKEN Emilia Kukkala

Kaiken jälkeen Kuva: Petra Vii

Laina on päättänyt luopua kaikesta. Vuorotyöstä ja vuokra­kämpästä on helppo päästää irti, mutta entä seksistä tai surusta? Laina istuu vanhaan autoonsa ja suuntaa satamaan. Matkalla hänelle selviää, että luopumisella on oma kummallinen logiikkansa: kun yhdestä asiasta luopuu, saa niskoilleen kaksi uutta. Rosoiseen elämään tottunut entinen kiertuekuski joutuu huomaamaan, että itseään ja menneisyyttään ei pääse pakoon, vaikka kuinka ajaisi. Kaiken jälkeen on riemukas ja raivokas kertomus merkityksen etsimisestä sekä rakkaudesta autoihin, lähtöihin ja totuuteen. Emilia Kukkala on kirjailija ja toimittaja, jota kiehtovat monet elonkehää ja olemassaoloa koskevat kysymykset. Esikoisromaanissaan hän etsii vastausta kysymykseen, mikä lopulta on tärkeää. Kukkalan palo kirjallisuuteen ja musiikkiin on ajanut hänet myös taidekritiikin pariin. Hänen esseitään on julkaistu muun muassa Suomen arvostelijain liiton vuosikirjassa (2020) ja Nuoressa Voimassa. Lisäksi hän on toinen Luokkavallan vahtikoirat -tietokirjan (Into 2016) kirjoittajista.

”Mikään ei tunnu paremmalta kuin lähteä hiljaa aamuyöllä. Ilma ulkona on heräävää ja hapekasta, äänet terävämpiä. Sinistyvässä pimeän maassa on aavistus aamusta, vielä ollaan varjon puolella. Pihakannella liikkuu vain postinkantaja. Katuvalot kajastavat huurteisen ikkunan läpi, aamuyön kuu ei paljoa valaise.”

ISBN 9789523516892, ilm. 9 / 2021, kl 84.2, sid. 192 sivua, äänikirjan lukija: Hannamaija Nikander, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

7KAUNO

TOSIELÄMÄN AINEKSISTA KUDOTTU VAVAHDUTTAVA KOLMIODRAAMA Kuva: Jyri Pitkänen

Eveliina Talvitie

Kävin vaan uimassa, sisko Marie on pakomatkalla liettualaisessa merenrantakylässä. Mikään ei ole niin kuin ennen, etenkään Marie itse. Itseään kootessaan Marie turvautuu salaperäiseen Emiliin ja harjoittelee nyrkkeilemistä. Hän haluaisi kadota, mutta muistot palaavat aina. Välttämätöntä ei voi kaihtaa loputtomiin. Eveliina Talvitien romaani on kolmiodraama, joka antaa äänen triangelin kaikille osapuolille ja tilaa mielen ristiriitaisuuksille. Se kuljettaa lukijan road tripille Baltian halki, kävelyttää pitkin Marseillen katuja ja kulkee mukana ranskalaisen rockyhtyeen kiertueella. Kun erilaiset maailmat kohtaavat, syntyy epätavallisia ratkaisuja. Talvitie purkaa herkästi ja samalla väkevän ilmaisuvoimaisesti mysteeriä, jonka taustalla olevat syyt kumpuavat syyllisyydestä, vapaudenhalusta, väkivallasta ja rakkaudesta. Kuin huomaamatta romaani peilaa myös suljetun ja avoimen yhteiskunnan välisiä eroja ja niiden vaikutusta yksilöihin. Romaani on saanut inspiraationsa tosielämän tragediasta. Vuonna 2003 ranskalainen näyttelijä Marie Trintignant menehtyi rockmuusikko Bertrand Cantatin pahoinpitelemänä. Kävin vaan uimassa, sisko hengittää tositapahtumia, osin lainaakin niistä. Tarina ja päähenkilöiden kohtalot ovat kuitenkin uusia.

”Viiden tähden romaani. Rakastin jokaista lausetta, jokaista käännettä, kaikkea.” – HeidiBee/Instagram kirjasta Kovakuorinen ”Kirjan parhaita avuja ovat – sopivan hitaasti avautuvan murhamysteerin ohella – tehokas, hauska ja ilmaisuvoimainen kieli sekä tutulta kalskahtava, nostalginen ajankuvaus 1970-luvulta 2010-luvulle.” – Me Naiset kirjasta Kovakuorinen

Eveliina Talvitie (s. 1970 Pori) on Tallinnassa asuva kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Kovakuorinen ilmestyi vuonna 2019. Aiemmin Talvitieltä on julkaistu kahdeksan tietokirjaa, jotka ovat käsitelleet naisten yhteiskunnallista asemaa ja ihmisoikeuksia sekä politiikan konkarimiehiä. Omakohtaista näkökulmaa hän on hyödyntänyt teoksissaan Vanha nainen tanssii (Into 2021) ja Miten helvetissä minusta tuli feministi (WSOY 2016).

”Tarinassa maalataan hienoa ajankuvaa, kurkistetaan miestaiteilijan pään sisään ja kuvataan sukupuolten rooleja hyvin tunnistettavalla tavalla.” – Helsingin Sanomat kirjasta Kovakuorinen

ISBN 9789523516915, ilm. 8 / 2021, kl 84.2, sid. 184 sivua, äänikirjan lukija: Satu Paavola, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

9KAUNO

KANSAINVÄLINEN MYYNTIMENESTYS USKOMATTOMISTA KOODINPURKAJANAISISTA Denise Rudberg

Vaarallinen yhteys Vaarallinen yhteys on Tukholmaan sijoittuva historiallinen vakoojaromaani toisen maailmansodan tapahtumista, jossa myös Suomen ja Viron kohtalot ovat osana juonen­käänteitä. Tositapahtumiin ja paikkoihin perustuvan Liittolaiset-sarjan päähenkilöinä on kiehtova, taitava ja rohkea naiskolmikko, joka työskentelee armeijan tiedustelu­keskuksessa salakoodien purkajina. Heidän esikuvinaan ovat kirjailijan virolaiset ja ruotsalaiset isoäidit. Vaarallinen yhteys jatkaa siitä mihin Liittolaiset-sarjan ensimmäinen osa Salainen koodi päättyi. Sarjan ensimmäisessä osassa Iris pakeni henkensä uhalla Virosta Tukholmaan. Nyt saksalaiset painostavat Ruotsin hallitusta yhteistyöhön miehityksen välttämiseksi ja salakoodit paljastavat Operaatio Barbarossan. Vaarallinen yhteys nousi myyntilistojen kärkeen Ruotsissa ja sarjan kirjoja on myyty Rudbergin kotimaassa jo yli 150 000 kappaletta.

Denise Rudberg (s. 1971 Tukholmassa) on Ruotsin suosituimpia viihdekirjailijoita. Rudberg opiskeli New Yorkissa dramaturgiaa ja elokuvaa, aloitti kirjailijanuransa 20 vuotta sitten chick litillä, kirjoitti seuraavan vuosikymmenen eleganttia jännitystä ja on hiljattain siirtynyt historiallisten romaanien pariin. Uuden Liittolaiset-sarjan käsikirjoituksen hän lähetti salanimellä kustantajille, jotka päättelivät kirjoittajan olevan varmuudella mies. Denise Rudbergin koko tuotantoa on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta. Marianne Jidhoffja Liittolaiset-kirjasarjoista on tekeillä tv-sarjat ja kirjojen käännös­oikeudet on myyty useaan maahan.

”Rudberg tarjoilee vetävää viihdettä. Avausosa koukuttaa sen verran, että jatkoa on saatava.” – Helsingin Sanomat kirjasta Salainen koodi

Kuvat: Kristian Pohl ISBN 9789523514478, ilm. 6 / 2021, kl 84.2, sid. 280 sivua, alkuteos En andra allians, suomentanut Anu Koivunen, äänikirjan lukija: Meri Nenonen, suositushinta 29,00

”Huomaan jo odottavani sarjan seuraavaa kirjaa.” – Dagens Nyheter kirjasta Salainen koodi Sarjassa aikaisemmin ilmestynyt:

intokustannus.fi

11


JÄNNITYS

VETÄVÄ TRILLERI SUOMESTA KOLMANNEN MAAILMANSODAN KYNNYKSELLÄ Mauri Paasilinna

Pedon aika

”Kirjailija Mauri Paasilinna ei halua kirjoittaa sodasta sankaritarinoita, koska sota on brutaalia ja epäinhimillistä. Sodan kammottavuus kääntyy romaanissa Mustan nuolen miehet toisinaan myös mustaksi huumoriksi.” – Satakunnan Kansa

Kuva: Harri Virta

Burnoutin sairastanut ulkomaankirjeenvaihtaja Heikki Holopainen valmistautuu vaimonsa kanssa rentouttavalle vaellusretriitille Lapin ruskamaisemissa. Sekalaista seuruetta johtaa taitava eräopas Katri Kuisma. Joukko ei kuitenkaan ehdi pitkälle, kun maailmalta kantautuvat uutiset muuttuvat hälyttäviksi. Terroristit ovat surmanneet Yhdysvaltojen presidentin ja iskun takaa on paljastunut Pohjois-Korea. Kun Yhdysvallat hyökkää maan kimppuun, Kiina rientää liittolaisensa avuksi ja tilanne kärjistyy maailmanlaajuiseksi sodaksi. Pian myös Lapin metsissä käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Samaan aikaan Yhdysvalloista leviää uusi virus, joka herättää pelkoja Suomessa asti. Puhutaan koronaepidemian kaltaisesta mutta tappavammasta taudista, joka on ydinpommiakin tehokkaampi ja tarkempi ase. Mauri Paasilinnan hyytävä trilleri imaisee mukaansa ensimmäiseltä sivulta alkaen. Paasilinna luo pelottavan todenmukaisen kauhukuvan lähitulevaisuudestamme. Mihin äärimmäisyyksiin ihminen on valmis menemään, kun maailma luhistuu ympärillä, ja minkä puolesta silloin voi taistella? Suosittu Mauri Paasilinna on tunnettu erityisesti­sota­ romaaneistaan. Hän on kirjoittanut kaksi­ kymmentä teosta, viimeisimpänä romaanit Kannakselta­ kotiin­ (Gummerus 2013), Suomaalaiset (Gummerus­2015) ja Mustan nuolen miehet (Into 2019).

”Paasilinna rakentaa linnamaiseen tyyliin sotilaista persoonallisuuksia, joilla on oma taustansa ja kohtalonsa.” – Lapin Kansa kirjasta Mustan nuolen miehet

12

ISBN 9789523516922, ilm. 8 / 2021, kl 84.2, sid. 312 sivua, äänikirjan lukija: Aarne Linden, suositushinta 29,00

intokustannus.fi✶✶✶✶✶ ”Uusi Jo Nesbø.” – V E R D E NS G ANG

✶✶✶✶ ”Tiheä tunnelma pitää otteessaan.” – HS MEREN AAVEISTA

HEINE BAKKEID

NUKU LAPSI ARMAANI


JÄNNITYS JÄNNITYS

THORKILD ASKEN LUMOA ON MAHDOTON VASTUSTAA Heine Bakkeid

Nuku lapsi armaani

Heine Bakkeid (s. 1974) on syntynyt Pohjois-Norjan pikkukylässä ja palannut kotiseudulleen kirjoittamaan opiskeltuaan Stavangerissa tietotekniikkaa. Jo Nesbøn veroinen lahjakkuus on pantu laajalti merkille ja hänen tuotantoaan on julkaistu jo yli 15 maassa.

Kuva: Harriet M. Olsen

Entinen poliisi Thorkild Aske on pillereistä eroon pyristelevä antisankari, jonka lumoa on mahdoton vastustaa. Asken tylsäksi muuttunut rauha on äkkiä tiessään, kun oman perheen salaisuudet paljastuvat ja on aika palata synnyinmaahan Islantiin. Thorkildin syöpään sairastunut isä on joutunut vankilaan nuoren rakastajattarensa murhasta. Hän kuitenkin vakuuttaa syyttömyyttään, joten Aske ajautuu sisarensa kanssa tutkimaan pitkin Islantia isän epämääräistä menneisyyttä ympäristöaktivistina – ja samalla omia juuriaan. Norjalaisen Heine Bakkeidin henkilöiden ja miljöön kuvaus on lumonnut sekä lukijat että kriitikot. Omin­ takeinen musta huumori yhdistettynä pohjoisen luonnon ja mielenmaiseman kuvaukseen on vakuuttanut yleisön jo ympäri maailman. Tarina pitää otteessaan, järkyttää ja viihdyttää samaan aikaan.

”Bakkeid osaa kirjoittaa nasevaa dialogia ja huumoria, joka tuo keveyttä, eikä demoniensa riivaama Aske yhtäkkiä vaikutakaan aivan läpeensä menetetyltä tapaukselta.” – Helsingin Sanomat kirjasta Paratiisin kutsu

”Jos et ole tutustunut Heine Bakkeidiin, on korkea aika tehdä se. Jo Nesbøn tapaan päähenkilö on moniongelmainen entinen poliisi. Bakkeid kiilaa omillaan lajityypin terävimpään kärkeen.” – Kotiliesi kirjasta Paratiisin kutsu

Sarjassa aikaisemmin ilmestyneet:

”Bakkeid yhdistää onnistuneesti jännitystä, kauhua, mysteeriä ja rikostarinaa. Lukija uppoaa sulavasti kirjailijan luomiin synkkiin mielenmaisemiin ja tiheä tunnelma pitää otteessaan.” – Helsingin Sanomat kirjasta Meren aaveet ISBN 9789523516861, ilm. 6 / 2021, kl 84.2, sid. 400 sivua, alkuteos Vi skal ikke våkne, suomentanut Jonna Joskitt-Pöyry, äänikirjan lukija: Toni Kamula, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

15


JÄNNITYS

TIHEÄTUNNELMAINEN TRILLERI VIRUKSESTA, JOKA SAA MAAILMAN POLVILLEEN Lawrence Wright

Tappava uhka Salaperäinen kuume on iskenyt pakolaisleiriin Indonesiassa jättäen jälkeensä 47 kuollutta ihmistä. Maailman terveysjärjestö WHO lähettää tarttuvien tautien asiantuntijan, tohtori Henry Parsonsin, paikan päälle tutkimaan asiaa. Pian hän löytää leiriltä jotain, joka ravistelee kaikkia maapallon asukkaita. Kansainväliset jännitteet lisääntyvät ja hallitukset ryhtyvät ennennäkemättömiin toimenpiteisiin tilanteen hallitsemiseksi. Henry löytää itsensä juoksemassa kilpaa ajan kanssa päästäkseen viruksen alkuperän jäljille ja löytääkseen parannuskeinon – ennen kuin se on liian myöhäistä. Tappava uhka on tiheätunnelmainen trilleri, jossa virus on saanut koko maailman polvilleen. Lawrence Wright on The New Yorkerin toimittaja, näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Hänen aiem­pia teoksiansa on palkittu lukuisilla kunnianosoituksilla. Wrightin The Looming Tower -tietokirja palkittiin ­Pulitzer-palkinnolla. Lawrence Wright asuu Austinissa, Texasissa. ISBN 9789523516885, ilm. 8 / 2021, kl 84.2, sid. 420 sivua, alkuteos The End of October, suomentanut Arja Kantele, äänikirjan lukija: Aarne Linden, suositushinta 32,00

”Henkeäsalpaava teos, joka tempaa mukaansa ja pelottavasti ennustaa, mitä myöhemmin tapahtui.” – Sunday Times

”Otteessaan pitävä teos, jossa on kaikki toimivan bestsellerin ainekset.” – New York Post

16

intokustannus.fi


FANTASIA

FANTASIABESTSELLER-SARJA JATKAA MENESTYSTÄÄN Sergei Lukjanenko

Kuudes vartio Moskovan kaduilla ei ole enää turvallista. Vampyyrit käyvät viattomien ihmisten kimppuun ja uhrien nimistä muodostuu viesti: Anton Gorodetski. Gorodetskin tutkimuksissa selviää, että kyseessä ei ole uhka vaan varoitus. Ikiaikainen, käsittämättömän voimakas taho on palannut ja jos ennustuksiin on uskominen, se tuhoaa koko maailman. Vain muinainen ja lähes unohduksiin painunut Kuudes vartio voi pysäyttää sen. Valon velho Anton on yksi Muihin kuuluvista, joilla on taikavoimia ja kyky päästä Hämärän alueelle, rinnakkaiseen Varjojen valtakuntaan. Maailma on jakautunut kahtia, Valoon ja Pimeyteen. Jokaisen Muihin kuuluvan on vannottava uskollisuuttaan ja valittava puolensa. Sergei Lukjanenkon kiihkeä yliluonnollisten olentojen maailma, joka on aivan vieressämme, on kuvailtu yhtä taitavan koukuttavasti kuin ennenkin. Juoni on erityisen palkitseva, sillä sankarin on kutsuttava taisteluun olennot menneisyydestään pelastaakseen Muihin kuuluvat ja ihmiset, eivätkä kaikki ole ollenkaan mielissään Gorodetskin tapaamisesta. Kuudes vartio on Varjojen valtakunta -fantasiasarjan kuudes ja viimeinen osa. Varjojen valtakunta -fantasiasarja on noussut Venäjällä­ kulttimaineeseen, kirjat ovat suositumpia kuin Harry ­Potterit.

ISBN 9789523516878, ilm. 8 / 2021, kl 84.2, sid. 376 sivua, alkuteos Shestoi Dozor, suomentanut Arja Pikkupeura, koko äänikirjasarjan lukija: Aku Laitinen, suositushinta 32,00

­ ergei Lukjanenko (s. 1968) on suosittu venäläinen S tieteis- ja fantasiakirjailija. Hänen teoksissaan on usein toiminnallinen juoni, joka yhdistyy moraaliseen pohdintaan inhimillisyyden säilyttämisestä. Lukjanenko asuu ­Moskovassa.

ja kirjasar irjoina! a i s a t n va fa äänik oukutta nyt saatavilla k o k o K

intokustannus.fi

17SARJAKUVAT

RÄJÄYTETÄÄN TYTTÖYDEN RAJA-AIDAT! Riina Tanskanen

Tympeät tytöt Aikuistumisriittejä Kuva: Milja Laakso

Tympeät tytöt -kirjan värejä, suloisuutta ja vastarintaa pursuavat sarjakuvat iskevät tyttöyden kipupisteisiin. Kirja on riemastuttava ja tuiki tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta. Se on elintärkeää kapinaa ja niin samastuttavaa siksi, että se on totta. Tympeät tytöt eivät etsi syntipukkia, vaan joutuvat kerta toisensa jälkeen toteamaan, että asenteet elävät kaikkialla yhteiskunnassamme, myös heissä itsessään. Teos sisältää yhdeksän herkullista sarjakuvakertomusta. Mukana menossa ovat muun muassa Patriarkaatti, Tolkun Ihminen, Historia ja Pimppienkeli, joka julistaa feminististä ilosanomaa meille kaikille. Tympeät tytöt on jo valloittanut sosiaalisen median: Instagramissa sillä on jo lähes 30 000 seuraajaa.

Riina Tanskanen (s. 1998) on kuvataiteilija, kirjoittaja ja yhteiskunnallinen ajattelija. Instagramissa karnevalistisen vakava Tympeät tytöt on yksi Suomen seuratuimmista taide­tileistä. Tanskaselta on ilmestynyt aiemmin Yle Areenan Instagramissa Tympeät tytöt – Yöjuttuja -sarja­kuva. Kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa opiskellut Tanskanen on myös (post)millenniaalien verkkomedian Vita nuovan perustaja ja päätoimittaja. Tympeät tytöt on hänen ensimmäinen sarjakuva-albuminsa. ISBN 9789523516366, ilm. 8 / 2021, kl 85.3, sid. nelivärinen, 160 sivua, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

19


NUORET

KOUKUTTAVA TRILLERI ILKEISTÄ TYTÖISTÄ, MURHASTA JA HENKIMAAILMAN SOTUREISTA a alkaa! Uusi nuorten fantasiasarj

Ik ä s u o s

Mintie Das

it u s 1 4 +

Kuolleetkin ghostaa Violet tahtoisi vain sulautua joukkoon, mutta se ei ole helppoa. Hän on yksi Meadowdalen harvoista ruskeista tytöistä ja kuuluu koulussa suosittuun porukkaan. Kaiken lisäksi hän sattuu näkemään henkiä, sillä hän on Aiedeo, soturikuningattarien perillinen. Kun koulun huutosakin kapteeni tapetaan pian hänestä kuvatun seksivideon päädyttyä sosiaaliseen me­ diaan, Violetin on aika osoittaa kykynsä ja näyttää, että hän on valmis seuraamaan soturiesiäitiensä jalanjäljissä. Violet joutuu tulikokeeseen, ja hänen on löydettävä tappaja – tai muuten hän on seuraava uhri. Kuolleetkin ghostaa on yliluonnollinen #metoo-trilleri ilkeistä tytöistä, murhasta ja henkimaailman sotureista yhdysvaltalaisessa pikkukaupungissa. Kirja on ensimmäinen osa uutta ya-sarjaa.

Kuva: Marek Sabogal

ISBN 9789523516953, ilm. 6 / 2021, kl N84.2, sid. 304 sivua, alkuteos Brown Girl Ghosted, suomentanut Kristiina Vaara, äänikirjan lukija: Rebekka Kuukka, suositushinta 25,00

Helsingissä nykyisin asuva Mintie Das syntyi Assamin osavaltiossa Intiassa ja kasvoi Illinoisissa Yhdysvalloissa. Hän on matkustanut ympäri maapalloa lapsesta asti ja nauttii tutustuessaan tuntemattomaan. Das on työskennellyt kaksitoista vuotta kansainvälisten tapahtumien järjestäjänä. Hänen ensimmäinen ya-sarjansa, Storm Sisters, Sisters, käännettiin kahdeksalle kielelle.

”Kunnianhimoinen, yhteiskunnallisesti tiedostava fantasia.” – Kirkus

20

”Kuolleetkin ghostaa vetää mukaansa heti alusta eikä päästä otteestaan. Se vie yliluonnollisen ya-mysteerin kokonaan toiselle tasolle.” – Kirjailija Lola StVil

intokustannus.fi


LAPSET

ANNA LUOVUUTESI KUKKIA VUODEN JOKAISENA PÄIVÄNÄ Ikäs

Susan Schwake & Charlotte Farmer

uos

itus

7+

Nauti taiteesta joka päivä!

Piirrä omakuva, maalaa unelmiesi puumaja, keksi mieli­ kuvituseläin, tee kollaasi tai kokeile eri taidesuuntien tapoja luoda taidetta. Nauti taiteesta joka päivä! sisältää 365 innostavaa tehtävää, jotka houkuttelevat tarttumaan tussiin, kynään tai siveltimeen. Oman taidepäiväkirjan avulla saat ideoita itsesi ilmaisuun, löydät sisäisen taiteilijasi ja – mikä tärkeintä – pidät hauskaa! Saat muistoksi ainutlaatuisen kirjan, jossa näkyy juuri sinun kättesi jälki. Susan Schwake on englantilainen taiteilija, taide­ kasvattaja ja kuraattori, joka tunnetaan Art Lab for Kids -bestsellersarjastaan. Schwake hyödyntää kirjoissaan ainutl­aatuista näkemystään taiteilijana ja vuosien opetuskokemusta. Hän on innostanut tuhansia ihmisiä taiteen pariin kouluissa, museoissa, yhdistyksissä ja omassa taidekoulussaan. Charlotte Farmer on Lontoossa asuva kuvittaja, joka rakastaa värejä ja kauniita yksityiskohtia. ISBN 9789523516298, ilm. 8 / 2021, kl L79.8, nid. nelivärinen, 144 sivua, alkuteos Be an Artist Every Day, suomentanut Heidi Nieminen, suositushinta 19,00

”Jos etsit jotain tekemistä, jotain joka kannustaa sinua tai lapsiasi tutkimaan luovuutta ja mielikuvitusta, tässä se on. Nauti taiteesta joka päivä! innostaa ja rohkaisee kaikenikäisiä taiteilijoita.” – Kids’ Book Review

intokustannus.fi

21


LAPSET

TUTUSTU AIVOJEN ILMIÖMÄISIIN SUPERVOIMIIN Ik ä s u o s

it u s 7 +

Clive Gifford & Anne Wilson

Ihmeaivot

Miten aivot toimivat, erehtyvät ja oppivat Voiko itseään kutittaa? Miksi halaaminen tuntuu hyvältä? Mitä aivoissa tapahtuu kun nukut? Tämä kaikenikäisten tietokirja koukuttaa havainnollistavin esimerkein ja hauskoin aivopähkinöin. Aivot ohjaavat toimintaamme ja tunteitamme uskomattomilla tavoilla. Aivotkaan eivät ole täydelliset, mutta mitä enemmän niitä käytät, sitä paremmin ne toimivat. Kurkista pääkopan sisään ja häikäisty! ”Siellä se on päässäsi, uskomaton, ainutlaatuinen, silloin tällöin virheille altis niksiboksi – sinun hämmästyttävät aivosi. Vaali niitä ja nauti ja huolehdi niistä – nehän tekevät sinusta SINUT!”

ISBN 9789523516250, ilm. 8 / 2021, kl L59.55, sid. nelivärinen, 80 sivua, alkuteos You & Your Strange Brain, suomentanut Tarja Kontro, suositushinta 19,00

Clive Gifford on palkittu kirjailija, jonka monipuoliseen tuotantoon kuuluu yli 180 kirjaa lapsille ja aikuisille. Hän on matkustanut yli 70 maassa, ajanut roboteilla ja hypännyt laskuvarjolla. Anne Wilson on työskennellyt kuvittajana yli 15 vuoden ajan. Hänen töitään innoittavat jokapäiväinen elämä, kuviot, värit ja muodot.

”Ihmeaivot on hauska, täynnä kiinnostavaa tietoa ja saa lapset rakastamaan tiedettä.” – It’s a Novel Life

22

intokustannus.fi


LAPSET

KIRJAHERKKU KAIKILLE PIKKU RONKELEILLE Vuokko Hurme & Noora Katto

Ik ä s u o s

it u s 2 +

Hirveä Nälkä

Viimalle ei ruoka maita, vaikka vatsassa asuu hirviö, jonka nimi on Nälkä. Onneksi isi on löperö ja äiti osaa neuvotella. Isosisarus Tinttikin keksii niin hyviä leikkejä, ettei Viima edes muista pikku hirviötään – ei ainakaan vielä aamupäivällä… Hirveä Nälkä on ehdoton ääneen luettava kirja kaikille pikku ronkeleille. Runsas kuvitus ja ytimekkäät tekstit tekevät tutuiksi erilaiset ruoat, ruoka-aikojen nimet ja ateriarytmin. Rakastettujen lastenkirjojen tekijöiden Vuokko Hurmeen ja Noora Katon uusi kirjasarja käsittelee lapsiperheiden arkea lapsentajuisesti ja hauskasti, jännittävyyttä unohtamatta.

ISBN 9789523516939, ilm. 8 / 2021, kl L85.2, sid. nelivärinen, 32 sivua, suositushinta 21,00

Vuokko Hurme on helsinkiläinen lastenkirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat kuvakirjat, tietokirjat ja romaanit. Hänen perheeseensä kuuluu kaksi hyvää ruokaa arvostavaa aikuista ja kaksi ruokansa tarkasti valikoivaa lasta. Noora Katto on tamperelainen kuvittaja, jonka monet oppikirja- ja kuvakirjakuvitukset tunnistaa niiden lapsi­lukijaa kiehtovasta realistisesta tyylistä ja lukuisista yksityis­kohdista. Katto on aikaisemmin kuvittanut mm. suosittua Viisi Villiä Virtasta -sarjaa.

intokustannus.fi intokustannus.fi

23


LAPSET

24

intokustannus.fi


LAPSET

USKOMATON MATKA MENNEESEEN AIKAAN Ik ä s u o s

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu

Aika matka!

it u s 7 +

Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus Ystävykset Lotta ja Kasper hyppäävät aikakapseliin ja lähtevät uskomattomalle matkalle menneisyyteen. Miten yli 300 miljoonaa vuotta vanhat metsät liittyvät meidän arkeemme? Ja miten arkemme jättää jälkiä, jotka luetaan tulevaisuuden kallioista? Luonto voi hyvin, kun se on monimuotoinen ja runsas. Lotta ja Kasper saavat selville, että lyhyessä ajassa ihminen on nakertanut monimuotoisuutta hurjaa kyytiä. Tulevaisuus näyttää kovin erilaiselta, jos eliölajeja katoaa. Miten äiti tai isä saavat aamu­kahvinsa tai Lotta ja Kasper pizzaan tomaattikastiketta, jos pölyttäjät vähenevät? Aika matka! valottaa luontokadon arvoitusta kivi­ hiilikaudelta tähän päivään. Samalla raottuu myös ratkaisujen verho. Kirja tiivistää isotkin asiat ymmärrettävästi ja hauskasti kaikille tiedonjanoisille lapsille ja nuorille. Aika matka! on jatkoa kansainväliselle myynti­ menestykselle Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu, jonka käännösoikeudet on myyty jo 14 eri maahan.

mu

is

my ta

ös

ISBN 9789523514928, ilm. 8 / 2021, kl L56.9, L50.1, sid. nelivärinen, 48 sivua, suositushinta 19,00

Laura Ertimo (s. 1977) on maantieteilijä ja tietokirjailija. Teoksissaan hän kutoo oivaltavasti yhteen tarkat faktat ja mieltä kutkuttavat tarinat. Ertimo sai vuonna 2020 Tietopöllö-palkinnon ansiokkaista lasten ja nuorten tietokirjoistaan. Mari Ahokoivu (s. 1984) on Kööpenhaminassa asuva kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänen kynästään ovat syntyneet muun muassa sarjakuvaromaani Oksi, lastensarja Sanni & Joonas sekä ranskalainen elefantti Lola Olifante. Oksi oli Sarjakuva-Finlandia- ja Helmet-kirjallisuuspalkintoehdokas 2019.

”Kirja korostaa kaikkien vaikuttamisen mahdollisuutta ja tärkeyttä. Tällaisille ajankohtaisille kirjoille on tarvetta.” – Kaleva kirjasta Ihme ilmat! ”Kompakti ja helppolukuinen tietokirja, joka tyydyttää vielä isommankin yläkoululaisen ja jopa aikuisen tiedonnälkää.” – Helsingin Sanomat kirjasta Ihme ilmat!

intokustannus.fi

25


LAPSET

METSÄN ULJAIDEN KUNINKAIDEN MATKASSA Hannu Laakso

Ik ä s u o s

it u s 4 +

Me Karhuset Me Karhuset kuvaa suloisen karhunpennun kasvua aikuiseksi ja auttaa ymmärtämään karhujen elämää. Kirjassa tieto, upeat valokuvat ja mukaansatempaava tarina yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Miten karhut valmistautuvat talviuneen? Miksi karhu kyhnyttää itseään puunrunkoa vasten? Mitä yhteistä on karhulla ja möröllä? Vilkas ja utelias karhunpentu elää äidin ja sisarusten kanssa metsässä, jossa riittää seikkailuja. Äiti kertoo, että karhuja pidetään metsän kuninkaina, mutta silti karhu­perheemme joutuu suuriin vaaroihin. Äidin opissa neuvokkaat pennut oppivat tärkeitä taitoja. Kirja seuraa karhun kasvua vauhdikkaista pentuajoista aikuisuuden kynnykselle. Helppolukuinen tarinallinen tietokirja sopii perheen pienimmille, kouluikäisille ja kaikille eläinten ystäville. KTM Hannu Laakso (s. 1963) on voittanut yli 100 kansain­välistä valokuvapalkintoa. Laakson seikkailullinen tarina ja väkevät valokuvat pyrkivät vahvistamaan lasten luontosuhdetta ja lukuharrastusta.

ös: Muista my

ISBN 9789523516946, ilm. 6 / 2021, kl L58, sid. nelivärinen, 48 sivua, suositushinta 23,00

”Me Kettuset on Hannu Laakson kirja, jossa seurataan kettuperheen elämää upeiden luontokuvien siivittämänä. Tämä ihana kirja sopii kaikenikäisille.” – Kaleva ”Upea valokuvateos, joka esittelee kaupungin liepeillä asustavan seitsenhenkisen kettu­ perheen puuhasteluja. Kirjassa on kivasti yhdistelty tietoa ja tarinointia. Kirjoittaja on kansainvälisesti menestynyt valokuvaaja.” – Keski-Uusimaa kirjasta Me Kettuset ”Me Kettuset -kirjassa parasta on Hannu Laakson upeat luontokuvat, joissa kettujen ilmeikkyys pääsee oikeuksiinsa. Kettuja nähdään rauhallisina, villeinä, pelokkaina, vihaisina, tyytyväisinä, leikkisinä, uteliaina ja erilaisissa ympäristöissä, jopa liukumäessä!” – Lapsennimi.com

26

intokustannus.fi


LAPSET

NAURUHERMOJA KUTITTAVA SARJA HYVIKSIKSI RYHTYNEISTÄ PAHIKSISTA Ikäs

Aaron Blabey

uos

itus

Hurja jengi Zombikissojen hyökkäys Zombikissat tuhoavat maailman! Pitäisikö panikoida? Pitäisikö itkeä? Pitäisikö kakata housuun? Ei! Ota vain rennosti ja katso, kuinka Hurja jengi taklaa maukuvat hirviöt. Vai taklaako? Jengiläisten onneksi agentti Ketulla on ratkaisu, mutta valitettavasti sekään ei ole aivan yksinkertainen. Hurja jengi on tikahduttavan hauska sarja hyviksiksi ryhtyneistä pahiksista: Sudesta, Piraijasta, Käärmeestä, Haista ja Tarantellasta. Sarjakuvamaiset kirjat sopivat kaikille huumorin ja yllätysten ystäville ja ihan jokaiselle alakoululaiselle. Maailmalla Hurja jengi -kirjoja on painettu yli kymmenen miljoonaa kappaletta yli 30 maassa. Palkittu sarja pysytteli 50 viikkoa The New York Timesin bestsellerlistalla. Vuonna 2022 saa ensi-iltansa DreamWorkselokuva, jonka sanotaan uudistavan ryöstöelokuvien genreä samoin kuin Shrek uudisti satuja ja Kung Fu Panda taistelu­elokuvia.

ISBN 9789523516960, ilm. 6 / 2021, kl L84.2 & L85.3, nid. 140 sivua, alkuteos The Bad Guys. Episode 4. Attack of the Zittens, suomentanut Annukka Kolehmainen, suositushinta 17,00

”Blabeyn lyhyet tekstit ja mustavalkoinen kuvitus tekevät tästä kirjasarjasta yhden vuosituhannen parhaimmista nuorille suunnatuista kirjoista.” – Kirjan vuoksi

Aaron Blabey on palkittu australialainen kirjailija ja kuvittaja. Hän asuu perheensä kanssa Sydneyssä.

”Alakoululaisille suunnatuista kirjoista ei vauhtia eikä hulvattomia tilanteita puutu!” – Lapsennimi.com

in isemm estyneet: ilm

Sa

aika rjassa

”Hurja jengi on hauska ja vauhdikas kirja. Se sopii erityisen hyvin niille lukijoille, jotka ovat kahlanneet Neropatit ja Kapteeni Kalsarit moneen kertaan läpi ja kaipaavat jotakin saman tapaista luettavaa.” – Kirjojen keskellä

intokustannus.fi

27

7+


VIIHDE

JO 20 VUODEN AJAN OSANA SUOMALAISTEN ARKEA JA JUHLAA Antto Terras

Radio Suomipop

Suomalaisuuden soundtrack – Juhlakirja 20v Vuonna 2001 eetterin valloittanut Radio Suomipop on ollut osana suomalaisten arkea ja juhlaa nyt jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Suomipop ja suomalaiset ovat olleet samalla taajuudella alusta alkaen. Yhdessä on ilakoitu, itketty­, naurettu ja rakastettu. Kunnioitettavasta iästä huolimatta aloitetaan Suomipopilla jokainen aamu aina puhtaalta pöydältä. Kuuntelijoiden luottamus ansaitaan tuoreudella ja huumorilla – ja korvia hivelevillä musiikkivalinnoilla. Radio Suomipopin historia ei mahtuisi yksiin kansiin edes sullomalla. Sen verran paljon on vuosien saatossa sattunut ja tapahtunut. Siksi merkkivuotta juhlistetaankin julkaisemalla Suomipopin historiikki yhtä monimuotoisena kuin kanava itse. Ylväs juhlakronikka saa rinnalleen uudenlaisella audiokonseptilla toteutetun kuunnelmallisen äänikirjan. Tämä mehukas uutuusformaatti päästää ääneen kanavan menneet ja nykyiset tähdet, joten kaikki tarinat tulevat varmasti kerrotuiksi juuri sellaisinaan kuin ne tapahtuivat. Painettu kirja täydentää kokemusta ennenjulkaisemattomin valokuvin. Radio Suomipop on ollut vuosien saatossa mahdollistavana ponnahduslautana lukuisille kotimaisille artisteille. Esimerkiksi Arttu Wiskari ja Lauri Tähkä lähtivät lentoon juuri Suomipopin siivittäminä.

”Pakko myöntää – Tyttörukka oli hitti jo syntyessään, mutta Suomi­pop teki siitä megahitin!” – Lauri Tähkä

28

intokustannus.fi

Jaajon viiltävä älykkyys, Annin hersyvä salonkinauru ja Perälän nerokkuutta hipovat lausunnot ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa populaarikulttuurissa. Hovimuusikon kupletit auttavat yli ankeimpienkin hetkien, ja vaikka Respan Piaa ei ole kukaan koskaan nähnyt tai kuullut, niin sekin riittää, että hänen tiedetään olevan olemassa. Suomipopin historiikissa esitellään luonnollisesti myös kanavan tuotannon pimeät voimat ja muutama hassu johtaja. Teoksessa on oma kunniapaikkansa Suomi­popin vannoutuneiden fanien tarinoille. Moni heistä on kasvanut ja kehittynyt yhdessä kanavan kanssa. Kahteenkymmeneen vuoteen on mahtunut valtavasti ihmisiä, tarinoita ja kohtaloita. Radio Suomipopin risteilyillä ja festareilla on eletty muutamassa päivässä monen elämän edestä. Nämä kertomattomat tarinat, ja lukuisat salaisuudet paljastetaan syksyllä koko kansalle. Teoksen sisällön­ tuotannosta vastaa kirjailija Antto Terras.

”Valitsin rautakapassa asiak­kaalle tapetteja ja kuulin, kuinka Suomipopilta pärähti eetteriin Mökkitie. Sen jälkeen myivät tarvikkeita jo muut jätkät. Suomipopin musavelhot antoivat minulle ja biisilleni­ mahdollisuuden! Olen maksanut velkaani Suomi­popille tunnollisesti – sillä se olin minä, joka lahjoitti heille Hovimuusikon.” – Arttu Wiskari

ISBN 9789523517943, ilm. 10 / 2021, kl 78 & 99, sid. nelivärinen (runsaasti upeita kuvia), 280 sivua, suositushinta 29,00ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

NYKYNOIDAT PALJASTAVAT, MITEN SISÄINEN TAIKAVOIMA VALJASTETAAN Kuparikettu & Heikki Saure

Noitakirja

Nykynoidat ja noitien historiaa

Kuparikettu on tunnettu meditaatio-ohjaaja, meedio, nykyaikainen noita ja sosiaalisen median vaikuttaja. Hänen kanavillaan on kymmeniä tuhansia vakituisia seuraajia, ja hänen videoitaan on katseltu useita miljoonia kertoja. Kuparikettu esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, ohjaa henkisiä kehityspiirejä ja toimii palvelun­tarjoajana sekä sisällöntuottajana.

Kuva: Jyri Pitkänen

Noitakirja on kertomus noidista, tietäjistä, shamaaneista ja sosiaalisen median kanavia hyödyntävistä nykynoidista. Ikiaikaisesta kansanperinteestä kumpuava ilmiö saapuu nykyaikaan tavalla, jota ei ole aiemmin koettu. Noidat eivät ole menneisyyden ilmiö, päinvastoin – noitia on enemmän kuin koskaan ennen. Nykynoidat tutkivat omia juuriaan, kurkottavat muinaiseen kansanperinteeseen ja poimivat sieltä asioita ja menetelmiä, joita he soveltavat nykyaikaan. Vaikutteita he ammentavat myös muistakin kulttuureista. ”Nykyajan noituudessa korostuu suvaitsevaisuuden sanoma. Noitana voit olla ylpeästi juuri sellainen kuin olet.” olet.” Kuparikettu kiteyttää. Suomalaiset ovat aina olleet noitakansaa. Noita on alun perin tarkoittanut yhteisön kunnioittamaa tietäjää, parantajaa ja shamaania. Kristinuskon ja vainojen myötä noita muuttui pahaksi olennoksi, paholaisen liittolaiseksi. Noitakirja palauttaa noitien kunnian, oikoo virheellisiä väitteitä ja hälventää ennak koluuloja. Kirjassa noituudesta kertovat myös nykynoidat itse.

Aiemmin toimittajana ja kriitikkona työskennellyt ­Heikki Saure on monipuolinen kirjailija, joka on eriHeikki tyisen kiinnostunut kansanperinteestä, taosta ja dadasta. Hän ohjaa ja harrastaa myös uintia. Saure on ollut oman ikäpolvensa paras selkäuimari Suomessa ja voittanut kilpaurallaan useita nuorten suomenmestaruuksia.

”Pohjanmaalla ja Peräpohjolassa on kaikkialla tietäjiä ja noitia, aivan kuin se olisi niiden kotimaa.” – Olaus Magnus: Pohjoisten kansojen historiaa

30

intokustannus.fi

ISBN 9789523516519, ilm. 8 / 2021, kl 92 & 15.9, sid. 300 sivua, äänikirjan lukija: Maruska Verona, suositushinta 29,00


intokustannus.fi

31


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

MATKA KESKITYSLEIRILTÄ YHDEKSI SUOMEN RIKKAIMMISTA IHMISISTÄ Matti Mörttinen

Shlomo Zabludowicz Holokaustin kauhuista salaperäiseksi suomalaismiljardööriksi

Mittavan omaisuuden kansainvälisenä asekauppiaana kerryttänyt Shlomo Zabludowicz (1916–1994) on vältellyt julkisuutta ja hänen elämästään on tiedetty varsin vähän. Szlama ”Shlomo” Zalman Zabłudowicz syntyi Puolan Lodzissa juutalaisperheeseen, jonka isä oli rabbi. Hän selvisi ainoana perheestään niin Litzmannstadtin geton kuin työ- ja keskitysleirin kauhujen läpi. Toisen maailmansodan jälkeen hän päätyi Suomeen, käveli Tampellan herrojen puheille ja alkoi viedä perinteikkään tamperelaisen teollisuuslaitoksen laadukkaiksi tunnettuja kranaatin­ heittimiä ja tykkejä Israelin kautta ympäri maailmaa. Kaikkien menestyneiden asekauppiaiden tavoin ­Shlomo Zabludowicz eli julkisuuden varjoissa, mutta sukkuloi maailman valtiaiden seurassa kuin kotonaan. Hän käsitteli menneisyyden kauhutkin omalla tavallaan: työmatkoillaan Euroopan metropoleissa hän halusi yöpyä samoissa hotellisviiteissä, joita natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler oli aikoinaan käyttänyt. Matti Mörttisen teos on ensimmäinen tästä mystisestä ja monikielisestä, keskitysleiriltä Suomeen päätyneestä maailmankansalaisesta kirjoitettu kirja. Se vie lukijan aikamatkalle ihmiskunnan historian synkimpien alhojen kautta kylmän sodan poliittisiin ja kaupallisiin kiemuroihin. Kertomukseen kietoutuvat mukaan myös maineikkaan Donnerin suvun jäsenet ja monet uutisista tutut valtiojohtajien nimet Golda Meiristä Indira Gandhiin.

32

intokustannus.fi

ISBN 9789523516472, ilm. 8 / 2021, kl 99.1, sid. 320 sivua (+kuvaliite), äänikirjan lukija: Markus Niemi, suositushinta 32,00

Matti Mörttinen (synt. 1958) on yli 40 vuotta toimittajana työskennellyt pirkanmaalainen tietokirjailija. Viimeisimmät elämäkertateokset Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra (2018) ja Antti Rinne – Koko tarina (2019) hän kirjoitti yhdessä Lauri Nurmen kanssa. Mörttinen palkittiin journalistiurallaan kaksi kertaa Aamulehden vuoden toimittajana. Vuonna 2020 hän työskenteli neuvonantajana Sitrassa, jolle hän kirjoitti kattavan ja huomiota herättäneen raportin Suomen valtiovallan ytimen toimista koronakriisissä. Mörttinen vaikuttaa myös Yleisradion vierailevana kolumnistina ja on aiemmin toimittanut kirjat myös EU:n Amsterdamin sopimuksesta vuonna 1996 ja viisi vuotta myöhemmin Suomen siirtymisestä markasta euroon.


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

PALKITUN TOIMITTAJAN HENKEÄSALPAAVIA TARINOITA MAAILMAN KIEHUMISPISTEISTÄ Petri Saraste

Kirjeenvaihtaja Harva ihminen tai edes kirjeenvaihtaja on elämänsä aikana todistanut hätää, kaaosta ja selviytymistä yhtä läheltä kuin pitkän linjan ulkomaantoimittaja Petri Saraste. Kirjassaan Saraste syventää tuntemuksiaan ulko­maan komennuksiensa ajoilta sekä avaa, mitä kaikkea uutis- ja ajankohtaisohjelmien toimittamiseen sisältyy ja minkälaisia jälkiä se voi tekijäänsä jättää. Petri Sarasteen kirjeenvaihtaja-aikaan mahtuvat muun muassa Berliinin muurin murtuminen, Balkanin sodat, Tšernobylin ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudet, monet sodat ja luonnonkatastrofit sekä vallankaappaukset ja terrori-iskut. Hän kertoo olleensa monesti vahingossa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mutta sanoo kirjeenvaihtajan työhön kuuluvan myös äkkilähtöjä tapahtu­mapaikoille mitä ihmeellisimpiä reittejä ja kulku­ neuvoja käyttäen. Saraste kuvaa kirjassaan elävästi kirjeenvaihtajan työtä, joka näkyy katsojalle puolentoista minuutin katkelmina TV:ssä, mutta saattaa viedä tekijältään päivien työn. Hän myös pohtii havainnollisesti, miten toimittajan ja erityisesti kirjeenvaihtajan työ on muuttunut. ISBN 9789523516533, ilm. 8 / 2021, kl 99.1, sid. 240 sivua (+kuvaliite), äänikirjan lukija: Petri Saraste, suositushinta 32,00

Bonnier-palkittu Petri Saraste on neljä vuosikymmentä jatkuneen toimittajauransa aikana työskennellyt laajaalaisesti journalismin kaikilla osa-alueilla. Hän on tuottanut ja käsikirjoittanut ajankohtaisohjelmia, dokumentteja sekä uutisreportaaseja ja työskennellyt kirjeenvaihtajana eri puolilla maailmaa. Hän on aiemmin julkaissut kirjat Nälkäinen lohikäärme (Kirjapaja, 2010) ja Laowai, kiinalaista menoa (Kirjapaja, 2008).

BERLIINI HONG KONG

TOKIO intokustannus.fi intokustannus.fi

3333


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

INSPIROIVA MENESTYSTARINA GENELECIN TOIMITUSJOHTAJASTA Minna Kettunen & Siamäk Naghian

Siamäk Naghianin uskomaton elämä Tuulen kieltä etsimässä

ISBN 9789523516496, ilm. 8 / 2021, kl 99.1 & 69, sid. 250 sivua (+kuvaliite), äänikirjan lukija: Ilkka Villi, suositushinta 32,00

TkT Siamäk Naghian (s. 1961) on iisalmelaisen Genelec­Oy:n toimitusjohtaja. Hänet palkittiin Suomen vuoden 2018 yritysjohtajana ja Aalto-yliopiston vuoden 2020 alumnina. Naghian viihtyy savolaisella maaseudulla ja harrastaa runoutta ja musiikkia soittamalla pienessä puhallin­orkesterissa. Kirjailija ja lauluntekijä Minna Kettunen (s. 1968) on julkaissut elämäkertoja ja muita tietokirjoja, kolumneja, näytelmiä ja lauluja. Hänen esikoisteoksensa Halosen ­taiteilijasuku (Tammi 2001) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

34

intokustannus.fi

Siamäk Naghian syntyi ikivanhan persialaisen kulttuurin keskelle suurperheeseen, jonka isä oli rakennusalan yrittäjä. Poika oppi tekemään töitä, mutta opiskelu, tiede, taide ja lopulta maan muuttaminen demokraattisemmaksi kiinnostivat enemmän. Vuoden 1978 vallankumouksen jälkeen hänestä tuli kuitenkin yhteiskunnallisesti epäilyttävä. Yliopistojen ovet sulkeutuivat ja ystäviä alkoi kadota. Hänelle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin jättää rakas kotimaansa. Saadakseen itselleen passin Naghian liittyi Iranin armeijaan ja lopulta nuoresta miehestä tuli Iranin ja Irakin sodan veteraani. Siamäk Naghian saapui opiskelemaan Suomeen kieli­taidottomana ja yksinäisenä vuonna 1986. Talvi oli hyytävän kylmä ja kieli mahdotonta. Ulkomaiset opiskelijat saivat olla oman onnensa ja aktiivisuutensa varassa. Työelämässä Naghian kiinnostui suomalaisesta yhteis­ kunnasta ja sen arvoista. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2001. Nyt hän on maailmanmenestykseen nousseen, äänentoistolaiteita valmistavan Genelec Oy:n toimitusjohtaja Iisalmessa. Siamäk Naghianin uskomaton elämä on kertomus rakkauden voimasta, luottamuksesta maailmassa olevaan hyvään ja ihmeellisistä vastaantulijoista. Kirjan lukija saa katsella suomalaista yhteiskuntaa toisenlaisesta maailmasta tulleiden ja varsin tarkkanäköisten silmien kautta. Runous punoo tarinaa yhteen kuin värikkäät villalangat persialaista mattoa.


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

SUOMEN SPIRITUALISMIN KEULA­ HAHMON VANGITSEVA ELÄMÄKERTA Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki & Hilkka Oksama-Valtonen

Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

Kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä Helmi Krohnin runsaasti kuvitettu elämäkerta avaa näkymän suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Krohnien tunnetun kulttuuri­perheen vanhin tytär oli monipuolinen kirjailija, toimittaja, kääntäjä, lastenkirjallisuuden pioneeri ja neljän lapsen äiti. Avioliitto poliitikko ja kielitieteilijä Eemil Nestor Setälän kanssa täyttyi yhteisestä työnteosta ja ison perheen kasvattamisesta, mutta päättyi avioeroon 1913. Helmi elätti itsensä ja perheensä kirjallisilla töillään. Vilkkaan kirjallisen piirin keskiössä eläneen Krohnin elämää viitoittivat kansainvälisyys ja palava into oppia uutta. Hän oli kirjalllinen edelläkävijä ja toi elämäkerroissaan esiin naisten historiaa. Helmi Krohnin ystäväpiiriin kuuluivat monet kuuluisat kulttuurivaikuttajat, kuten Gerda Ryti, Ruth Serlachius, Maila Talvio, Anni Swan ja Juhani Aho. Helmi Krohnin elämää leimasi henkinen etsintä, joka huipentui vuonna 1929 Lontoossa. Hän osallistui spiritualistien kokoontumiseen ja tunsi löytäneensä kotiin. Krohn omisti elämänsä viimeiset vuosikymmenet henkiselle vakaumukselleen ja vakiinnutti spiritualistisen maail­mankuvan aseman Suomessa. Hilkka Oksama-Valtonen on Helmi Krohnin tyttärentyttärentytär, joka on tehnyt pro gradunsa Helmi Krohnista ja kuuluu Krohnin sukuseuran hallitukseen. Hän on Aino Kallas Seuran perustajia. Ammatiltaan Oksama-­Valtonen on ollut äidinkielen opettaja ja hänet on palkittu Vuoden äidinkielen opettajana 2003. Hilkka Oksama-Valtonen on kirjoittanut neljä runokokoelmaa ja asuu Kustavissa.

ISBN 9789523516663, ilm. 9 / 2021, kl 99.1 & 15.9, sid. 300 sivua (+kuvaliite), äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn, suositushinta 32,00

Marjut Hjelt on tietokirjailija, jonka teokset käsittelevät kansanuskoa ja kulttuurihistoriaa. Hän on kirjoittanut lukuisia artikkeleita Helmi Krohnista, spiritualismista ja Krohnin perustamasta Suomen Spiritualistisesta Seurasta. Hänen toimittamansa kirja Helmi – Helmi Krohnin kirjeitä läheisilleen 1884–1936 ilmestyi 2004 (SKS). Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian dosentti ja yksi keskeisiä suomalaisia elämäkertatutkijoita, joka on tutkinut laajasti kolmen Krohnin sisaren kirjallista elämää. Hänen edellinen tietokirjansa oli Toisten elämät – Kirjoituksia elämäkerroista (Avain 2017).

intokustannus.fi

35


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

Jaana Torninoja-Latola

Sylvi-Kyllikki Kilpi Matka valtakunnan vaikuttajaksi Sylvi-Kyllikki Kilpi (os. Sinervo 1899–1987) syntyi Sörnäisissä ja teki vaikuttavan matkan köyhän seitsen­lapsisen työläisperheen tyttärestä valtakunnan vaikuttajaksi. Isä Edvard Sinervo kuului punakaartiin ja Sylvi-Kyllikki työskenteli punaisten vallankumousoikeudessa. Sodan kokemukset ja jälkiselvittelyt jättivät jälkensä tytön mieleen. Kilpi oli jo oppikouluikäisenä miettinyt, että kohtalo oli luonut hänet naiseksi, jotta hän voisi näyttää mihin nainenkin kelpaa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi ja suoritti myöhemmin filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa, vaikka oli silloin jo kolmen lapsen äiti. Kilpi nousi eduskuntaan vuonna 1934. Tätä ennen hän oli maakuntalehtien

maineikas lehtinainen, teatteri- ja kirjallisuuskriitikko Tampereella ja Työväen Akatemian luennoitsija. Poliitikkona Kilpeä ajoi eteenpäin usko sivistyksellisesti­, taloudellisesti, sosiaalisesti ja sukupuolen suhteen tasa-arvoiseen yhteiskuntaan. Hän raivasi aktiivisella toiminnallaan tietä tuleville naispoliitikoille. Kilpi muistetaan myös auttamis­työstään erityisesti Suomeen 1930-luvun lopulla saapuneiden juutalaispakolaisten keskuudessa. Jaana Torninoja-Latola on historioitsija, joka on kirjoittanut useita artikkeleita Sinervon sisaruksista Airasta, Elvistä ja Sylvi-Kyllikistä.

ISBN 9789523516670, ilm. 8 / 2021, kl 99.1, sid. 380 sivua (+kuvaliite), suositushinta 32,00

Hänen Elvi Sinervo -elämäkertansa Yhä katselen pilviä (2017) sai kiittäviä arvosteluja ja runsaasti palstatilaa mm. Helsingin Sanomissa.

Kaisa Savolainen

Tieni vei Pariisiin

ISBN 9789523516656, ilm. 10 / 2021, kl 99.1, sid. 300 sivua (+kuvaliite), suositushinta 32,00

36

intokustannus.fi

Kaisa Savolaisen lapsuus viiden lapsen sisarusparvessa maalaistalossa, jossa asui monenlaista väkeä, on kiintoisa aikalaiskuvaus 1940-luvulta. Hänen työelämänsä alkoi ammatinvalinnanohjaajana Kuopiossa 1960luvulla. Lopulta hän päätyi korkeaan asemaan YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestössä Unescossa. Suomen Unesco-toimikunnan kasvatusjaoston puheenjohtajuus johti Savolaisen Unescon kokouksiin aikana, jolloin kylmä sota hallitsi kansainvälisiä suhteita. 1970-luvulla Suomi-Kuuba-seuran puheenjohtajakaudella kansainvälinen solidaarisuus kukoisti. Värikkäitä kokemuksia kertyi myös radio- ja tv-ohjelmien tekemisestä aikana, jolloin yhteiskuntaa uudistettiin ja vanhat arvot ja näkemykset törmäsivät uusiin.

Tieni vei Pariisiin kertoo, miten Savolainen päätyi Vuotjärveltä Nilsiästä Pariisiin Unescoon. Tiellä riittää hauskoja tapahtumia, kiinnostavia ihmisiä ja mielenkiintoisia kohtaamisia. Savolainen avaa henkilökohtaisten kokemusten kautta tätä kiehtovaa ja samalla monimutkaista järjestöä, josta Suomessa ei ole paljon kirjoitettu. Kaisa Savolaisen, FT (s. 1940) polte tehdä asioita ja parantaa maail­ maa johdatti hänet kansainväliseen työuran ja järjestötoiminnan pariin. Vuonna 1964 hän suoritti Jyväskylän yliopistossa psykologian ja kasvatustieteiden tutkinnot ja väitteli itsensä filosofian tohtoriksi vuonna 2010 kiireisen työuran jälkeen, eläkkeellä ollessaan.


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

KOSKETTAVIA TARINOITA MIELEN HUONEISTA Tarja Heiskanen, Mirja Vallisaari & Katja Liuksiala

Väkevät sielut

Tarinoita Lapinlahden sairaalasta Lapinlahden sairaala on täynnä ihmisten kohtaloita ja elettyä elämää. Rakennuksen seiniin, käytäviin, potilashuoneisiin ja portaisiin on tarttunut lähes kahdensadan vuoden aikana kaikuja kuolleiden ja elävien äänistä. Sairaalassa on kärsitty ja raivottu, mutta myös iloittu, parannuttu ja tehty psykiatrisen hoidon historiaa. Matka vankilamaiselta houruinhuoneelta avoimeen mielen hyvinvoinnin keskukseen ja kohtaamispaikkaan on ollut pitkä. Vuosikymmenten aikana jalkaraudat, pakko­paidat, elohopeahoidot, pitkät kylvyt ja insuliinisokit ovat jääneet historiaan. Uusia hoitomenetelmiä on kehitetty ja asenteet ovat muuttuneet. Tänä vuonna 180 vuotta täyttävä Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen psykiatriseen sairaalakäyttöön valmistunut hoitolaitos, jossa on elänyt ja työskennellyt tuhansia ihmisiä. Kertojina kirjassa toimivat sairaalan entiset työntekijät, potilaat ja alueella asuneet perheet ja lapset, sekä nykyiset Lapinlahden ystävät. Oven sairaalaan avaa ensimmäinen potilas Birgitta ja oven sairaalatoiminnan loputtua sulkee viimeinen potilas Jenni.

ISBN 9789523516687, ilm. 5 / 2021, kl 92.833 & 59.56, sid. 280 sivua, suositushinta 32,00

Kirjan takaa löytyy kokenut kirjailijakolmikko, joiden aikaisempiin teoksiin lukeutuu tietokirjoja useilta eri aloilta. Tarja Heiskanen on sosiaalipsykologi, tietokirjailija ja terveystoimittaja, joka on työskennellyt MIELI ry:ssä lähes 30 vuotta. Mirja Vallisaari on äidinkielen ja viestinnän lehtorinakin toiminut tietokirjailija ja toimittaja. Katja Liuksiala on toimintaterapeutti, toimittaja ja jooganopettaja. Hän toimii Lapinlahden Lähteellä toiminta­koordinaattorina ja on työskennellyt Lapin­lahden sairaalassa toimintaterapeuttina ja sairaalatoiminnan lopettamisen jälkeen useita vuosia Pro Lapinlahden ­puheenjohtajana.

intokustannus.fi

37


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

SIELLÄ MISSÄ ON PERHE, ON MYÖS TOIVOA Jeremy Dronfield

Poika joka seurasi isäänsä Auschwitziin Vuonna 1939 saksalaiset pidättivät itävaltalaisen Gustav­ Kleinmannin ja hänen vanhimman poikansa, 15-vuotiaan Fritzin. Heidät vietiin ensimmäisten joukossa Buchenwaldin keskitysleirille Saksaan. Sieltä alkoi heidän kammottava ja samalla koskettava ja tärkeä tarinansa, jota on vaikea edes kuvitella. Gustav päätettiin siirtää Auschwitziin, jonka he kumpikin tiesivät merkitsevän varmaa kuolemaa. Fritz joutui vaikean valinnan eteen. Lopulta hän lähti isänsä rinnalla kohti Auschwitzin kuolemanleiriä. Vankeutta kesti yhteensä viisi vuotta. Poika joka seurasi isäänsä Auschwitziin on tarpeellinen muistutus paitsi ihmiskunnan karmeimmista teoista myös perheen ja ihmismielen voimasta. Rakkautensa ja rohkeutensa avulla kaksikko kohtasi alituisen kuolemanvaaran ja sen täydellisen sattumanvaraisuuden – ja säilyi hengissä. Herkästi ja taidokkaasti kirjoitettu teos perustuu Gustav Kleinmannin salaa pitämään päiväkirjaan. Harva holokaustista selvinnyt on tuonut mukanaan vapauteen näin tarkkoja päiväkirjamerkintöjä koko vankeutensa ajalta. Kirja oli Sunday Times- ja Amazon-bestseller­ listojen kärkisijalla ja se on käännetty viidelletoista kielelle.

Walesilaissyntyinen Jeremy Dronfield on kirjailija, historioitsija ja entinen arkeologi. Väiteltyään tohtoriksi Cambridgesta hän ryhtyi romaanikirjailijaksi. Dron­ fieldin esikoisromaani oli John Creasey Memorial -palkinto­ehdokkaana. Lisäksi Dronfield on kirjoittanut tieto­kirjoja ja elämäkertoja.

”Syvästi inhimillinen. Tämä kirja ei voisi olla ajankohtaisempi ja ansaitsee niin suuren yleisön kuin mahdollista.” – Daily Express

”Suurenmoinen tarina kestävyydestä ja pojan rakkaudesta.” – The Times

”Loistavasti kirjoitettu, elävä, voimakas ja monin ­paikoin myös ikävä tositarina, joka ansaitsee tulla ­luetuksi ja muistetuksi. Se vangitsee kauniisti ­­ isän ja pojan välisen siteen lujuuden.” – Heather Morris, Auschwitzin tatuoijan kirjoittaja

38

intokustannus.fi

ISBN 9789523516984, ilm. 9 / 2021, kl 99.1, sid 400 sivua, alkuteos The Boy Who Followed His ­Father into Auschwitz, suomentanut Heli Naski, suositushinta 32,00


”Ilmiömäinen.” – Ob s er ver ”Järisyttävä, hämmästyttävä.” – D a ily M a il

JEREMY DRONFIELD

Poika joka seurasi isäänsä

AUSCHWITZIIN SUNDAY TIMES - BESTSELLER intokustannus.fi

39


ELÄMÄKERRAT & HISTORIA

KOULUPOJAT SORTOKAUDEN HELSINGIN TAISTELUTANTEREELLA Pauli Jokinen

Verikoirat

ja muita terroristeja sortokauden Helsingissä Verikoirat on kuvaus Helsinkiä koetelleesta rajusta väkivallan aallosta ensimmäisen sortokauden (1899–1905) aikana. Kaupungissa tehtiin murhia ja pommi-iskuja ja maanalainen kirjallisuus levisi kadunkulmissa. Missä tahansa talossa saattoi toimia salainen kirjapaino ja läheiset ystävätkin paljastuivat santarmien urkkijoiksi. Monet joutuivat pakenemaan maasta tai heidät karkotettiin. Kirjassa seurataan koulupojista koottua taistelu­ järjestö Verikoiria, joka teki lukuisia salamurhia ja pommi­ attentaatteja aivan Helsingin ydinkeskustassa. Kaupunki oli kuin sotatanner. Yön pimeydessä he räjäyttivät Eerikin­ kadun poliisiaseman, murhasivat poliiseja ja avustivat salamurhahankkeissa. Suomen kenraali­kuvernöörinä toimineen Nikolai Bobrikovin murhasuunnitelmakin oli heillä jo pitkällä, mutta Eugen Schauman ehti ennen heitä. Verikoirat-kirjassa yhdistetään sortokauden helsinkiläinen terrorismi myös laajempaan mittakaavaan: Suomen aktiivisen vastustuspuolueen syntyyn ja helsinkiläisten aktivistien yhteyksiin Venäjän vallankumouksellisiin. Pauli Jokinen on laaja-alaisesti Helsingin historiaan perehtynyt tietokirjailija ja toimittaja. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat muun muassa Sunnuntaikävelyllä Helsingissä ­(Minerva 2010) ja Helsingin murhahistoria (Into 2019). Jokinen toimii myös kaupunkioppaana ja on järjestänyt tapahtumia Murha­kävelyistä Helsingin kävely­ festivaaleihin.

40

intokustannus.fi

ISBN 9789523516540, ilm. 8 / 2021, kl 92.6, sid. 280 sivua (+kuvaliite), äänikirjan lukija: Markus Niemi, suositushinta 29,00

”Jokisen kirjan lukee ahmien. On helppo heittäytyä mukaan, sillä tarinat ovat ytimekkäitä, sivun kahden mittaisia.” – MTV Uutiset kirjasta Helsingin murhahistoria


TRUE CRIME

SYVÄSUKELLUS VIRON KRIMINAALEIHIN SYÖVEREIHIN Antto Terras

Tallinnan tappajat 2&3 Viron veriset vuodet

ISBN 9789523516595, ilm. 9 / 2021, kl 97.21, nid. 250 sivua, äänikirjojen lukija: Jari Nissinen, suositushinta 29,00

Antto Terras syntyi vuonna 1973 Tallinnassa, silloisessa Neuvostoliitossa. Viron itsenäistymistä seurannut mieli­ puolisuuden aika ajoi hänet Suomeen vuonna 1991. Terraksen esikoisteos Stockmann Yard – Myymäläetsivän muistelmat (Like) ilmestyi 2015. Tallinnan tappajat 2&3 ovat hänen kymmenes ja yhdestoista kirjansa. Vuonna 2019 ilmestynyt Tallinnan tappajat -sarjan ensimmäinen osa julkaistiin loppuvuodesta 2020 myös viroksi.

”Hirvittävien henkirikosten lukemista helpottaa kuitenkin Terraksen hulvattoman hauska, yltiöironinen kirjoitustyyli.” – MTV Uutiset kirjasta Tallinnan tappajat

Tallinnan tappajat -sarjan toisessa ja kolmannessa osassa syväsukelletaan Viron kriminaaleihin syövereihin, nyt aivan julmimpaan pohjaan asti. Kymmenet tositarinat nuoren valtion järjestäytyneen ja etenkin järjestäytymättömän rikollisuuden saralta heijastavat aikaa ja kohtaloita. Lukijalle muodostuu kattava käsitys siitä, kuinka haastavissa oloissa naapurimaamme tulevaisuuttaan rakensi. 2000-luvulle tultaessa elämällä ja kuolemalla oli Virossa edelleen selkeä hinta, mutta kriminaalit olivat jo sulautuneet osaksi yhteiskuntaa ja bisnestä. Rajan­veto hyvän tai pahan välillä ei aina ollut edes mahdollista. Teini-ikään ehtineen maan rikollisten ”vanha kaarti” lepäili joko haudassa tai linnassa, ja asemasotaa käytiin nousevan tappajasukupolven toimesta. Virolainen rikollisuus kasvoi neuvostoliittolaisesta siemenestä, mutta kukoistukseensa se puhkesi jo omien kansalaisten voimin. Kirjan tarinoiden avulla on turvallista kurkata hienoksi kiillotetun Tallinnan kulisseihin, jossa pistoolit paukkuivat edelleen myös euroaikaan. Tallinnan tappajat -trilogia tarjoaa laajan ja rehellisen yleiskuvan Viron matkasta kansa­kunnaksi kansakuntien joukkoon.

21

ilm. 7 / 20

21

ilm. 8 / 20

Muista myös:

Yhteisniteen e- ja äänikirjaversiot julkaistaan erikseen!

intokustannus.fi

41


Mon 42

intokustannus.fi

M


Monst nster Monste Monster TRUE CRIME

MAAILMAN PAHAMAINEISIMMAN SARJA­MURHAAJAN TARINA HÄNEN ITSENSÄ KERTOMANA

Christopher Berry-Dee & Aileen Wuornos

Monster

Amerikansuomalaisen sarjamurhaajan tositarina

Monster kertoo amerikansuomalaisen Aileen Wuornosin järkyttävän tarinan ensimmäistä kertaa hänen suullaan ja hänen omasta näkökulmastaan. Jo eläessään ja etenkin kuolemansa jälkeen kulttiasemaan noussut Aileen Carol Wuornos on harvinaisuus: naispuolinen sarjamurhaaja. Heti syntymän jälkeen äitinsä hylkäämä Wuornos kasvoi väkivaltaisten isovanhempiensa kodissa. Hän pakeni heidän vahingollisesta huomastaan jo lapsena ja ryhtyi prostituoiduksi. Hän elätti itsensä prostituutiolla myös aikuisiällä, ja hänen elämänsä oli täynnä turmiollisia suhteita sekä miesten että naisten kanssa. Wuornos koki asteittaisen muodonmuutoksen uhrista väkivallantekijäksi ja seuraukset ovat hiuksia nostattavat – hän murhasi seitsemän miestä. Elettyään kiertolais­ elämää rakastettunsa kanssa Wuornos jäi lopulta kiinni ja hänet tuomittiin kuolemaan. Tämä on Aileen Wuornosin tarina niin kuin hän sen kertoi Christopher Berry-Deelle. Wuornosista on tehty lukuisia elokuvia, mutta yksikään ei ole vielä rohjennut tarttua hänen väkivaltaiseen lapsuuteensa.

Aileen Wuornos (1956–2002) oli naispuolinen sarja­­murhaaja. Michiganissa Yhdysvalloissa syntyneellä Wuornosilla oli suomalaiset sukujuuret. Hänet tuomittiin kuolemaan vuonna 1992 ja tuomio pantiin täytäntöön 2002. Kansainvälinen bestsellerkirjailija Christopher BerryDee on tutkiva kriminologi, joka on haastatellut sarjamurhaajia eri puolilla maailmaa.

”Haluatko tietää, miksi tapoin?”

ISBN 9789523516991, ilm. 6 / 2021, kl 99.1, sid. 264 sivua (+kuvaliite), alkuteos Monster: My True Story, suomentanut Heidi Nieminen, äänikirjan lukija: Markus Niemi, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

43


TALOUS JA YHTEISKUNTA

SUOMEN ETURIVIN NAISET OPETTAVAT VAURASTUMISEN SALAT Moona Laakso

Vaurastu kuin nainen Vaurastu kuin nainen kertoo 12 menestyneen suomalaisen naisen tarinat rikastumisesta. Kirjassa sijoittavat yrittäjät ja johtajat kertovat uratarinoidensa­lisäksi sijoituksistaan ja ajatuksistaan rahasta, osa ensi kertaa näin avoimesti. Taloudellinen itsenäisyys, avio­ehto, rahakateus – näistä kaikista on kirjan naisilla sanottavansa. Osa heistä on saavuttanut taloudellisen vapauden, osa on matkalla sitä kohti. Maria Friström jätti uran Piilaaksossa ja loi Suomessa kahden miljoonan euron asuntosalkun. Miten hän sen teki? Mikä sai Minna Parikan lopettamaan huipulla ja missä asioissa Paola Suhosen mielestä naisten tulisi katsoa itseään peiliin? Moona Laakso kysyy kirjan naisilta, miten he ovat onnistuneet kasvattamaan tulojaan ja omaisuuttaan. Jokaisen reitti vaurauteen on erilainen. Kirja herättää ajatuksia rahasta ja rikastumisesta, mutta ennen kaikkea inspiroi ottamaan oman talouden ja tulevaisuuden haltuun sekä innostaa sijoittamaan, unelmoimaan ja ajattelemaan isommin. Vaurauden tavoittelu ei ole synti, lasten saaminen ei ole este ja raha voi mahdollistaa paremman tulevaisuuden niin itselle kuin yhteiskunnalle.

intokustannus.fi

Kuva: Jyri Pitkänen

44

Kirjassa vaurastumistarinansa kertovat: • Paola Suhonen, yksi Suomen menestyneimmistä vaatesuunnittelijoista • Jutta Larm, menestynyt hyvinvointiyrittäjä • Vappu Pimiä, koko kansan tuntema juontaja ja yrittäjä • Minna Parikka, uransa huipulla lopettanut kenkäsuunnittelija • Natalia Salmela, yksi Suomen menestyneimmistä bloggaajista • Yacine Samb, johtaja Googlella, puhuja ja monimuotoisuuden puolestapuhuja • Laura Tarkka, Gigantin toimitusjohtaja ja startupyritysten enkelisijoittaja • Rafaela Seppälä, Sanoman pääomistajia ja yksi Suomen rikkaimmista naisista • Jasmin Hamid, näyttelijä ja sijoitusbloggaaja, Vuoden Sijoittaja 2020 • Marja-Leena Haapanen, Naisten Oman Pörssiklubin perustaja ja pitkän linjan osakesijoittaja • Terhi Majasalmi, asuntosijoittamisella vaurastunut varallisuusvalmentaja ja Vauras Nainen -brändin perustaja • Maria Friström, nousujohteisen uran Piilaaksossa remppahommiin vaihtanut asuntosijoittajayrittäjä

Moona Laakso (s. 1985) on vapaa toimittaja ja uhmaikäisen pienen pojan äiti. Laakson asuntosijoittajanaisia koskevat jutut Helsingin Sanomissa ovat olleet hänen luetuimpia juttujaan. Vaurastu kuin nainen on Laakson toinen tietokirja. Hänen sijoitussalkkunsa ensimmäinen, ja menestynein, osake­ostos on Marimekko ja jännittävin Tesla. Kolmessa vuodessa hänen salkkunsa on kasvanut 12 eri yrityksen osakkeella. Laakso toivoo kirjan esikuvallisten naisten innostavan muitakin sijoittamaan ja unelmoimaan isommin. Kesämökin sijaan Laakso haaveilee kakkoskodista Helsingin kantakaupungissa. Sen lisäksi hän unelmoi maailmasta, jossa rikkaimpien tilastoja hallitsevat naiset. ISBN 9789523516557, ilm. 8 / 2021, kl 69 & 99.1, sid. 200 sivua, äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn, suositushinta 29,00TALOUS JA YHTEISKUNTA

TOSIKERTOMUS NYKYAJAN VAKOOJISTA – PETOKSESTA, ROHKEUDESTA JA SALAMURHISTA Luke Harding

Venäjän vakoojaverkosto Venäjän salainen sota Yhdysvaltoja ja länttä vastaan käydään vakoilun, rahan, valeuutisoinnin ja KGB-tyylisten murhien avulla. Putinin vaikutus ulottuu kaikkialle maailmaan oligarkkien, pankkiirien, juristien ja palkkasoturien välityksellä. He operoivat myös Suomessa. Kremlin valeasuiset agentit esittävät matkailijoita, toimittajia tai liikemiehiä – Helsingissäkin. Venäjän vakoojaverkosto on mukaansatempaava ja ainut­ kertainen kertomus keinoista, joilla Kreml käy agenttiensa avulla yhä röyhkeämpää sotaa muovatakseen maailmaa ja rikkoakseen Yhdysvaltojen ja Euroopan välit. Harding kuvaa tarkasti Moskovan menetelmiä, vale­ uutisia, kyberhyökkäyksiä ja politiikan myrkyttämistä likaisella rahalla. Suomen painoksen jälkisanat paljastavat kuinka Venäjä operoi Suomen entisten pääministerien avulla ja mitä Suomen nykypoliitikkojen tulisi ymmärtää Putinin toimista Turun saaristossa tai eduskunnassa. Tämä kirja on keskeistä luettavaa jokaiselle, joka haluaa tietää, miten venäläiset vakoojat nykyisin toimivat.

Luke Harding on palkittu Guardianin toimittaja ja #1 New York Times -bestseller kirjoittaja. Hän oli Venäjän kirjeenvaihtaja neljän vuoden ajan ennen karkoitustaan 2011. Harding on käsitellyt Venäjää aiemmin kirjoissaan Mafiavaltio, Salajuoni - Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon ja Vaiennettu - Agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa. Lisäksi Harding on julkaissut kirjat Assan­ge (yhdessä David Leighin kanssa) ja Snowden - Maailman halutuin mies.

”Salajuoni on niin keskeinen ja äärimmäisen tärkeä.” – The New York Times kirjasta Salajuoni

ISBN 9789523516977, ilm. 6 / 2021, kl 91.8 & 32.5, sid. 368 sivua (+kuvaliite), alkuteos Shadow State: Murder, Mayhem, and Russia’s Remaking of the West, suomentanut Antti Immonen, äänikirjan lukija: Markus Niemi, suositushinta 32,00

46

intokustannus.fiTALOUS JA YHTEISKUNTA

HERKULLISIA HUOMIOITA AIKAMME HENGESTÄ Anna Kontula

Pikkuporvarit Pohdintaa aikamme hengestä Riittääkö hyvään elämään Vallilan verhot, vai pitääkö olla myös valkoinen sohva? Voiko kunnollisuus mennä överiksi? Saako taide ärsyttää, tai toiset ihmiset? Pikkuporvarit kuvaa pieniin asioihin keskittyvää ulko­ kultaista elämäntapaa, jossa teeskentely korvaa leikin, pöytätavat moraalin, dystopia utopiat ja naapurikyttäys yksilönvapauden. Elämän käyttövoimana toimii riskeiltä suojautuminen – ja koska riskejä riittää loputtomiin, tämä tarve hautaa lopulta kaiken muun. Pikkuporvarit-kirjassa pohditaan aikamme polttavia kysymyksiä, elämäntapaa ja mielenmaisemaa. Huomiot ovat herkullisia – ja niin tuttuja. Kukin eläköön miten tahtoo, siihen ei ole nokan koputtamista. Pikkuporvari kuitenkin katsoo oikeudekseen ja jopa velvollisuudekseen taivuttaa kaikki muutkin elämäntapaansa, koska pitää sitä ainoana oikeana. Toisenlaiset elämäntavat tuntuvat henkilökohtaiselta loukkaukselta. Se tekee pikkuporvarista hyvin, hyvin vaarallisen.

ISBN 9789523516571, ilm. 9 / 2021, kl 30.1 & 17.3, sid. 230 sivua, suositushinta 29,00

48

intokustannus.fi

Kuva: Markus Sommers

Anna Kontula (s. 1977) on sosiologi, kansanedustaja ja yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen kirjojaan yhdistävät voimakkaat ja valtavirrasta poikkeavat näkökulmat, jotka haastavat lukijaa ajattelemaan toisin.


TALOUS JA YHTEISKUNTA

METSÄT VOIVAT PELASTAA MEIDÄT Kari Silfverberg & työryhmä

Ilmastometsät

Metsät planeetan pelastajina Kiihtyneen ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää keinoja, joilla liiallinen hiilidioksidi voidaan sitoa ja varastoida pois ilmakehästä. Tehokkain ja turvallisin keino tähän on maapallon luontaisten hiilinielujen vahvistaminen: puuston ja kasvillisuuden lisääminen. Voimme istuttaa uusia metsiä, kasvattaa nykyisten metsien puustoa sekä tehostaa metsien suojelua ja kestävää käyttöä. Ilmastometsitys, eli puiden istuttaminen tai kasvattaminen suuremmiksi pyrkii ilmaston tasapainottamiseen niin, että ilmakehän ja metsien hiilipitoisuus olisi yhtä suuri. Ilmastometsät pohtii ilmastometsityksen mahdollisuuksia ja rajoituksia. Lisäksi kirja käy läpi erilaisia jo käynnistyneitä tai vasta suunnitteilla olevia ratkaisuja ja ohjelmia. Teoksen takaa löytyy arkkitehti, kehitysyhteistyö- ja ­ympäristöasiantuntija Kari Silfverbergin lisäksi työ­ ryhmä, johon kuuluu laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti Risto Isomäki, metsäopettaja ja palontorjunnan asiantuntija Mike Jurvelius, aavikoitumiseen ja kehitysmaiden metsiin erikoistunut ulkoministeriön neuvonantaja Vesa Kaarakka, ympäristön­suojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi, yhdyskunta­suunnittelussa ja vesihuollossa työskennellyt ulkoasiainministeriön vesialan entinen neuvonantaja Eero Kontula, kehitysmaiden metsänhoidon emeritusprofessori Olavi Luukkanen, liikenne- ja yhdyskunta­ suunnittelun konsultti Pentti Murole, Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti ja entinen ulkoministeriön ympäristö­alan neuvonantaja Matti Nummelin, tieto­ kirjailija ja emeritusprofessori Eero Paloheimo, metsänhoitotieteen dosentti, emeritusprofessori Veli Pohjonen ja VTT:n erikoistutkija, FT Laura Sokka.

ISBN 9789523516694, ilm. 9 / 2021, kl 50.1 & 67.5, sid. 170 sivua, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

49


TALOUS JA YHTEISKUNTA

Samuli Sinisalo (toim.)

Ympäristökäsikirja kuntapäättäjille – ja kaikille muille Ympäristökäsikirja kuntapäättäjille – ja kaikille muille auttaa luotsaamaan Suomen kuntia kohti kestävyyttä. Kirjassa alan asiantuntijat ehdottavat konkreettisia toimia, joita jokainen kuntapäättäjä ja tavallinen kansalainen voi toteuttaa ja edistää omassa kunnassaan. Kuntavaikuttajat voivat vastata ympäristö­ kriisiin vaikkapa satsaamalla asuntojen energiatehokkuuteen ja sähkö­ajoneuvoihin, kutistamalla kunnan keittiöiden hiilijalanjäljen, allekirjoittamalla kunta-alan energiatehokkuus­ sopimuksen, suojelemalla vanhoja metsiä ja metsittämällä joutomaita.

Investoinnit energiatehokkuuteen ovat myös taloudellisesti kannattavia. Toimiva julkinen ja kevyt liikenne, helposti saatavat remonttiluvat, tuki etä­ työskentelylle, vahva ympäristökasvatus ja viestintä puolestaan auttavat kuntalaisia vähentämään omaa hiilijalanjälkeä. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat edistää kestävyyttä kunnassaan. Kirjan on ideoinut ja toimittanut ­Samuli Sinisalo. Kirjoittajina on arvostettuja tutkijoita, kokeneita kunta­ päättäjiä sekä ministeriöiden ja järjestöjen edustajia.

Eeva Puumala, Karim Maïche, & Salome Tuomaala-Özdemir (toim.)

Naapurusto

ISBN 9789523516700, ilm. 3 / 2021, kl 34.5, nid. 151 sivua, suositushinta 27,00

Kirja sisältää uutta lisättyä todellisuutta!

Tarinoita moniäänisestä lähiöstä

ISBN 9789523516731, ilm. 8 / 2021, kl 32.2, nid. nelivärinen, 250 sivua, suositushinta 29,00

50

intokustannus.fi

Tampereen Hervantaan sijoittuva Naapurusto kertoo, miten siellä asuvat ihmiset elävät keskenään. Mistä he puhuvat ja miten he tervehtivät toisiaan? Entä miten he ratkaisevat erimielisyyksiään tai millaisista asioista he neuvottelevat keskenään? Naapuruston parissa lukija pääsee pohtimaan omaa suhtautumistaan muun muassa rasismiin, päihdeongelmiin, köyhyyteen ja monikulttuurisuuteen. Kirja on yhteiskunnasta, yhteis­ elosta ja naapuruudesta kiinnostuneille osoitettu kutsu ajatella yhteiskunnan

nykytilaa ja sen tulevaisuutta. Kirjan tekstit yhdistyvät ja limittyvät lisätyn todellisuuden elementteihin ja kuvakertomuksiin. Kirjan tekijätiimiin kuuluvat Tampereen yliopiston tutkijat Eeva Puumala (YTT), Karim Maïche (YTT) sekä Salome Tuomaala-Özdemir (FT). Kirjan kuvitukset ovat kuvataiteilija Anne Savitien käsialaa ja lisätyn todellisuuden materiaalit on toteuttanut mediataiteilija S.M. Khalid Imran. Lisäksi mukana on joukko naapuruuteen perehtyneitä henkilöitä.


TALOUS JA YHTEISKUNTA

Kimmo Kiljunen (toim.)

Raportti uusien hävittäjien hankinnasta Ovatko hävittäjälentokoneet tarpeellisia Suomen turvallisuuden ja maanpuolustuksen kannalta? Vai onko kyseessä virheinvestointi­nopeasti vanhenevaan teknologiaan? Onko kyse Suomen puolustamisesta, vai saatammeko isänmaamme pitkän kantaman hyökkäysaseilla ensi-iskun kohteeksi? Heikentääkö kymmenien miljardien investointi lopulta turvallisuuttamme? Eduskunta on päättänyt hävittäjien hankinnasta. Ratkaisematta on vielä tärkein: mistä ne ostetaan. Päätös määrää Suomen turvallisuuspoliittisen asemoitumisen ja siihen liittyvän strategisen riippuvuuden ja itsenäisyyden puoleksi vuosisadaksi.

Ilmavoimat asettaa hävittäjäkandidaatit paremmuusjärjestykseen sotilaallisen suorituskyvyn pohjalta. On välttämätöntä, että kilpailevia hävittäjiä vertaillaan myös elinkaarikustannusten, huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön ja kasvihuonepäästöjen osalta. Raportti uusien hävittäjien hankinnasta analysoi näitä kysymyksiä. Se arvioi poliittista päätöksentekoa ja aikaisempia hävittäjä­kauppoja. Kirjoittajat ovat alansa parhaita suomalaisia asiantuntijoita. He edustavat monitahoisesti suomalaista yhteiskuntaa eivätkä jaa yhteistä näkemystä hävittäjähankkeen tarpeellisuudesta. Raportin on koonnut ja toimittanut Helsingin yliopiston dosentti, kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

ISBN 9789523516717, ilm. 4 / 2021, kl 39.6, nid. 350 sivua, suositushinta 29,00

Jukka Pääkkönen

Horisontissa reilumpi maailma Solidaarisuus-järjestön matka sissiliikkeiden tukijasta naisten ja tyttöjen puolustajaksi

ISBN 9789523516748, ilm. 10 / 2021, kl 30.7 & 90, nid. 320 sivua (+kuvaliite), suositushinta 27,00

Solidaarisuus-järjestö on vuonna 1970 syntynyt kehitysyhteistyöhankkeita toteuttava kansalaisjärjestö, jonka esi­kuvia ovat Amilcar Cabral, Eduardo Mondlane ja Olof Palme. Kansainvälisen Solidaarisuussäätiön työ on vuosi vuodelta ammattimaistunut ja itsenäistynyt. Yksittäiset avustuslähetykset muuttuivat ensin lastenruokaloiksi, talonrakennushankkeiksi ja monivuotisiksi pienviljelijöiden tukiohjelmiksi. Lopulta toiminnan keskiöön nousivat naiset ja tytöt. Solidaarisuus-järjestön matkaan mahtuu kannattelevaa solidaarisuus­ hurmosta, innostavia menestystarinoita ja suuria pettymyksiä. Yhden järjestön työn kautta avautuu näkökulma myös

koko suomalaisen kehityspolitiikan muutokseen – ja aktiivisten kansalaisten rooliin köyhän etelän esitaistelijoina. Järjestön taivalta ja suomalaisen kehitysmaaliikkeen vaiheita arvioivat kirjassa sekä alkuvaiheiden aikalaiset että nykyiset ammattilaiset. Jukka Pääkkönen (s. 1953) siirtyi journalismista kehitysyhteistyön pariin 1980-luvulla sanomalehden toimittajana. Hän seuraa edelleen aktiivisesti tapahtumia useissa itselleen tutuissa kehittyvissä maissa. Pääkkösellä on omaa kenttäkokemusta Solidaarisuus-järjestön toiminnasta Angolassa ja Nicaraguassa.

intokustannus.fi

51


HYVINVOINTI

RAKASTETUN KASVATUSESIKUVAN VIISAITA OPPEJA IHAN KAIKILLE Pia Penttala & Risto Pakarinen

Suomen Supernanny Pienillä teoilla parempaa perhe-elämää Miten auttaa lasta, jos hän alkaa kiusata tai tulee kiusatuksi? Mitä tehdä, kun lapset eivät suostu menemään yöpuulle? Kuinka saada lapset irti peleistä ja sosiaalisesta mediasta? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa super­suosittu televisiotähti Suomen Supernanny! Lukija kulkee Supernannyn kanssa perheisiin ratkaisemaan kiperiä tilanteita, jotka ovat monille tuttuja omassa arjessa. Kirja sisältää tarinoita, joita ei ole televisio-ohjelmassa aiemmin käsitelty. Supernanny Pia Penttala jakaa myös yleisiä ajatuksiaan perheestä ja lasten kasvatuksesta. Penttala ei kursaile, eikä kiertele, vaan iskee suoraan ongelman ytimeen. Hän ohjaa perheen uudelle uralle pienillä, mutta jämäköillä muutoksilla ennen kuin pienistä ongelmista kasvaa ylitse­pääsemättömän suuria. Suomen Supernanny tuo toivoa kaikille kasvatus­ haasteiden kanssa painiville.

”Pia Penttala on ihanan ­vilpitön, rautainen ammattilainen ja juuri­ ­oikea henkilö Supernannyksi!” – katsojapalaute ”Pian asenteessa ja lämpimissä ­kasvatusarvoissa on jotain ihanaa.” – katsojapalaute

Suomen Supernanny Pia Penttala on erityistason psyko­terapeutti, lastensuojelualan ammattilainen ja kolmen lapsen äiti. Suosittua Supernanny Suomi-ohjelmaa on tehty kolme tuotantokautta, ja se on jatkuvasti kanavan katsotuimpien ohjelmien joukossa. Toimittaja Risto Pakarinen on julkaissut vuonna 2019 esikoisromaaninsa Jonain päivänä Jennifer (HarperCollins) sekä yhdessä Alpo Suhosen kanssa menestyksekkään Markku Kanerva – Näin valmennan voittajia -elämäkerran (Into).

52

intokustannus.fi

Kuva: Jyri Pitkänen

ISBN 9789523516601, ilm. 8 / 2021, kl 38.1, sid. 170 sivua, äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn, suositushinta 29,00HYVINVOINTI

VALTAISTU JA OTA OMA ELÄMÄ JA MAAILMA HALTUUN Ina Mikkola

Valtakirjani Mitä jos valtaistuin ei olisikaan pelkkä kuninkaallisille varattu näköalapaikka? Entä jos vallankahva olisi työ­ kalu, johon itse aktiivisesti tartumme, kun tunnemme sitä tarvitsevamme? Ina Mikkolan Valtakirjani tarjoaa keinoja ravistella omaa ajattelua hyvällä tavalla vallanhimoisemmaksi ja ottaa haltuun niin oma elämä kuin ympäröivä maailma. Tämä on kirja meille kaikille ja erityisesti niille, jotka eivät ole edes tienneet janoavansa valtaa. Valtaa ei ole vain rikkailla ja kuuluisilla vaan meistä jokaisella: me kaikki olemme vallanpitäjiä. Mutta jos emme usko omiin vaikutusmahdollisuuksiimme, muut käyttävät valtaa puolestamme. Jos emme taistele, meistä tulee voimattomia. Inspiroivan teoksen havainnolliset tehtävät kannustavat kapinaan ja pieniin ja isoihin muutoksiin. Kirja ravistelee perinteisiä käsityksiä vallasta ja haastaa meidät kaikki raivaamaan tiemme kohti tasa-arvoisempaa maailmaa ja tervettä itsetuntoa. Mihin sinä haluat muutoksen? ta muis

myö

s

”Ina Mikkola puhuu rohkeasti aiheista, jotka ovat tabuja.” – Anna-lehti Runkkarin käsikirjasta

54

intokustannus.fi

ISBN 9789523517028, ilm. 09 / 2021, kl 17.3, N17.3 & 79.8, sid. nelivärinen, 152 sivua, äänikirjan lukija: Ina Mikkola, suositushinta 27,00

Ina Mikkola on tv:stä tuttu Kultaisella Venlalla palkittu toimittaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja, mutta ennen kaikkea vallankumoustaistelija. Hänen esikoisteoksensa Runkkarin käsikirja (2020) oli hitti, joka laajensi ihmisten käsitystä seksuaalisesta älykkyydestä ja pornolukutaidosta. Mikkola haluaa uudella inspiroivalla teoksellaan kasvattaa lukijan valtaa ja kannustaa käyttämään sitä myös yhteiseen hyvään.

”Kirja tarjoaa uutta ja yllättävää tietoa jopa aikuiselle naiselle, joka luuli kuulleensa jo kaiken.” – Me Naiset Runkkarin käsikirjasta


Kuva: Saara TaussiHYVINVOINTI

YHDESSÄ SOMEN EPÄREILUJA KAUNEUSIHANTEITA VASTAAN Nelli Kenttä & Katri Norrlin

Vitun ruma

Kuinka paljon sosiaalinen media vaikuttaa ulkonäkö­ suhteisiimme? Miltä näyttää uskottava ihminen? Miksi­ oma keho hävettää? Kuka oikeastaan hyötyykään kauneus­ihanteista? Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita ja maailma tuntuu usein pyörivän ulkonäön ympärillä. Vitun ruma on visuaalisesti vaikuttava, ajatuksia herättävä ja tarkkasilmäinen kirja ulkonäöstä sosiaalisen median aikakautena. Samastuttavia ajatuksiaan kirjassa ovat jakamassa muun muassa BEHM, Tuure Boelius, Ina Mikkola,­ Jesse Markin, Kasmir, Maiju Voutilainen ja Sini ­”Papananaama” Laitinen. Heidän ajatuksiensa lisäksi kirjassa kuuluu kirjailijoiden, sekä sosiaalisessa mediassa omia mietteitään ja tarinoitaan jakaneiden ihmisten ääni. Kirjan tarkoituksena on saada lukija pohtimaan, miten keinotekoisia ja epäreiluja kauneusihanteet ovat ja olemaan armeliaampi itseä kohtaan. Luettuasi tämän kirjan, jätät toivottavasti myös kommentoimatta jonkun henkilön ulkonäköä.

Nelli Kenttä on valokuvaaja, toimittaja ja sosiaalisen median sisällöntuottaja. Hän työskentelee musiikki­ media YleX:ssä musiikkitoimittajana ja valokuvaajana. Hän on intohimoinen visuaalisten kokonaisuuksien, feminismin ja esittävän taiteen ystävä. Katri Norrlin on toimittaja, juontaja ja sosiaalisen me­ dian ammattilainen. Norrlin työskentelee musiikkimedia YleX:ssä musiikkitoimittajana ja on Suomen musiikkikentän vaikuttaja. Hän on visuaalisuutta rakastava popkulttuuritietäjä ja tanssinohjaaja, jonka tekemistä ohjaa tasa-arvon edistäminen.

h ka Le

: Mis Kuva to

ISBN 9789523516502, ilm. 6 / 2021, kl 17.3 & N17.3, nelivärinen, 150 sivua, äänikirjan lukija: Karoliina Niskanen, suositushinta 29,00

intokustannus.fi

57


HYVINVOINTI

JOTTA JOKAINEN VOISI TULLA ÄIDIKSI OMALLA TAVALLAAN Minja Koskela

Äidiksi tuleminen Äidiksi tuleminen on kirja raskaudesta, rakkaudesta ja uteliaisuudesta. Minja Koskela kirjoitti teoksen odottaessaan ensimmäistä lastaan. Hän pohtii, miten raskaus muuttaa kehoa ja millaisia merkityksiä muuttuvalle keholle ladataan? Kuinka keskenmeno vaikuttaa seuraavaan raskauteen? Siirtyvätkö sukupolvien myötä ketjuuntuneet tavat vääjäämättä seuraavalle sukupolvelle? Millaista on tulla äidiksi yhteiskunnassa, jossa äitiys oletetaan tietynlaiseksi? Äidiksi tuleminen on tutkimusmatka raskaana olemiseen ja äidiksi kasvamiseen. Se on kuvaus siitä, miten raskaus on jatkuvaa neuvottelua itsemääräämis­ oikeudesta kun arkielämässä törmää muiden oletuksiin ja äitiydelle asetettuihin ehtoihin. Koskela miettii, miten äitiyskeskusteluun olisi mahdollista tuoda moninaisempia kokemuksia ja useampia ihmisiä huomioivia puhetapoja – jotta jokainen voisi tulla äidiksi omalla tavallaan.

Kuva: Oskari Sipola

58

intokustannus.fi

Minja Koskela

Äidiksi tuleminen

ISBN 9789523516618, ilm. 4 / 2021, kl 38.1 & 30.1, sid. 220 sivua, äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn, suositushinta 29,00

Minja Koskela (YTM, MuM) on politiikan asiantuntijatehtävissä työskentelevä kirjailija, joka on tullut tunnetuksi yhteiskunnallisena keskustelijana. Koskelan aiempi tuotanto on käsitellyt tasa-arvokysymyksiä eri näkökulmista: esikoisteos Ennen kaikkea feministi (Karisto, 2019) oli ensimmäinen neljännen aallon feminismiä Suomen kontekstissa käsittelevä tietokirja. Koskelan ja Elina Tuomen yhteisteoksessa Toisin tehty – keskusteluja koulusta (S&S, 2020) Koskela käsitteli viiden opettajavuotensa ja väitöskirjaopintojensa aikana syntyneitä ajatuksia peruskoulun tasa-arvosta. Äidiksi tuleminen on Koskelan kolmas ja henkilökohtaisin teos, jossa hän kirjoittaa äidiksi tulemisen ehdoista ja omasta raskaudestaan laaja-alaisesti pohdiskellen.


HYVINVOINTI

VARHAISLAPSUUDESSA OPITUT ASIAT OHJAAVAT MEITÄ LÄPI KOKO ELÄMÄN Annukka Oiva-Kess & Eeva-Liisa Kronqvist

Miten minusta tulee minä Opas varhaislapsuuteen Miten minusta tulee minä korostaa perheen ja lapsuuden merkitystä elämäntaitojen ja tunnetaitojen oppimiselle. Kirjassa käydään lukuisin esimerkein läpi sitä, miten vanhemmat voivat olla lapsen voimavaroja ja tukipilareita varhaisten vuosien aikana. Pienen lapsen oppimiskyky on ilmiömäinen­. Varhais­ lapsuudessa omaksutut toimintamallit ohjaavat lasta läpi elämän. Lapsen vapaus kasvaa omaksi itsekseen ei tarkoita vapautta tehdä, mitä itse haluaa. Vapaus tehdä omaa elämää ja hyvinvointia rakentavia valintoja sekä vastuunottaminen niistä edellyttävät elämän­taitoja. Miten minusta tulee minä on tarkoitettu käsi­kirjaksi, johon voi aina tarttua ja syventyä. Kirja soveltuu erinomaiseksi oppaaksi niin vanhemmille kuin isovanhemmillekin.

ISBN 9789523516625, ilm. 8 / 2021, kl 38.1, sid. 180 sivua, suositushinta 29,00

Eeva-Liisa Kronqvist on pitkän työuran tehnyt yli­ opisto-opettaja ja konsultti, erityisalueenaan pienten lasten kasvu, kehitys ja sen tukeminen. Hänen tutkimusalueenaan on ollut varhainen oppiminen, lasten yhteistyö ja vuorovaikutus. Kronqvist on julkaissut kehityspsykologiaan ja varhaiseen oppimiseen liittyviä oppikirjoja ja artikkeleita.

Annukka Oiva-Kess on työskennellyt neuvola­ psykologina, erityisalueenaan lasten mielenterveyden ennaltaehkäisevä toiminta. Myöhemmin hän on toiminut organisaatioiden kehittäjänä ja konsulttina sekä henkilöstöjohtajana kansallisissa ja kansain­välisissä organisaatioissa.

intokustannus.fi

59


LUONTO JA HYVINVOINTI

VALLOITTAVA RETKEILIJÄN LUONTOKIRJA Aura Koivisto

Ei mikä tahansa metsä Lähde retkelle luonnonmetsään ”Vanhat luonnonmetsät ovat niin monimuotoisia, ettei niihin kyllästy koskaan. Aina löytää jotakin uutta, ja kun vuodenajatkin ovat erilaisia, kuin omia maailmojaan, vuoden­kierto tuo oman lisänsä.” Tämä kirja on kaikille, jotka ovat löytäneet retkeilyn ilot ja haluavat tutustua luontoon entistä paremmin. Kirjassa kuljeskellaan Kainuun suojelualueilla: suurten puiden juurella, naavakuusikoissa, soilla ja metsälampien rannoilla. Samalla kurkistetaan kotimaisten metsän eläinten kiehtovaan elämään. Ihmetystä herättävät muun muassa erilaiset keinot selviytyä ankarasta talvesta: syksyllä hömötiaisen aivokapasiteetti lisääntyy – kun taas päästäisen aivot kutistuvat! Mikä on majavien tehtävä metsissämme? Entä miksi kuukkeliperheessä sisarkateus pääsee valloilleen? Kirjoittaja pohdiskelee niin suomalaisten kuin yleensäkin ihmisten asenteita luontoon. Miksi eläimiä pidetään helposti riesana? Miksi muiden lajien kohtalosta pitäisi välittää? Kulttuuri merkitsee usein luonnon hallitsemista ja muokkaamista, mutta siihen pitäisi kuulua myös luonnon suvaitseminen. Kirjassa kannustetaan sekä retkeilemään metsässä että hankkimaan tietoa siellä elävistä lajeista. On tärkeää voida nauttia luonnosta ja saada sieltä elämyksiä, mutta on myös tärkeää tutustua metsälajeihin, jotta ymmärtäisi, mitä ne elääkseen tarvitsevat. ”Mitä enemmän tuleville sukupolville jätetään ehjää ja monimuotoista luontoa, sitä enemmän heille jätetään valinnan mahdollisuuksia.”

60

intokustannus.fi

ISBN 9789523516632, ilm. 6 / 2021, kl 56.8, nid. 250 sivua, suositushinta 29,00

Aura Koivisto on julkaissut tieto- ja kaunokirjallisuutta sekä lapsille että aikuisille, yhteensä parikymmentä kirjaa. Into on aiemmin julkaissut teoksen Mies ja merilehmä, joka kertoo luonnontieteilijä Georg Stellerin tutkimusmatkoista. Koiviston isä toimi pitkään Korkeasaaren eläintarhan johtajana, ja lapsuus eläintarhassa onkin vaikuttanut kirjailijan kiinnostuksen kohteisiin. Useimmat Koiviston kirjat liittyvät luontoon ja kertovat vaikkapa siitä, miten eri tavoin eri eläimet selviytyvät, miten ihminen vaikuttaa niiden elämään tai miten luonnon monimuotoisuutta voisi vaalia. Aura Koivisto on asunut välillä meren saarilla, mutta nyt koti on Kainuussa: sinne houkuttivat suojelualueiden vanhat metsät.


KÄSITYÖT

KYLLÄSTYTTÄVÄTKÖ KAIKEN­ MAAILMAN INSPISTAULUT? Mari Hyypiä

Kirjontaa niille, joita v*tuttaa Joka päivä ei jaksa tarttua hetkeen, eikä oma koti ole aina kullan kallis. Sielun sopukoista ei aina kuulu voima­ lauseita. Nyt on aika lakata sievistelemästä ja luopua koru­ lauseista. Tarttukaamme kirjontaneulaan ja päästäkäämme todelliset tunteemme valloilleen! Kirjontaa niille, joita v*tuttaa sisältää ohjeita rehellisiin kirjontatöihin, joissa sanotaan asiat niin kuin ne ovat. Kirjassa keskitytään kahteen peruspistoon: ristipistoon ja tikkipistoon. Niillä pääsee jo pitkälle. Mukana on ohjeet, joiden avulla aloittelijakin pääsee mukaan kirjonnan iloihin. Tottuneemmat kirjojat voivat hypätä ohjesivujen yli ja ryhtyä suoraan toimeen. Mitä kaikkea haluaisitkaan sanoa, mutta et sano? On aika latoa tosiasiat tiskiin. Kuva: Jyri Pitkänen

ISBN 9789523516649, ilm. 8 / 2021, kl 65.4, sid. 120 sivua, suositushinta 27,00

Mari Hyypiä (s. 1974) on Helsingissä asuva kustannustoimittaja ja marttahenkinen puuhastelija. Vanhemmilta ja isovanhemmilta peritty karjalainen elämän­asenne vie häntä eteenpäin vaiherikkaasta päivästä toiseen, eikä vauhti ole hiipumassa – päinvastoin. Huumori, kiroilu ja kaikenlainen pakiseminen ovat hänelle arjen terapiaa. Hyypiällä on kirjahyllyssään kirja, jossa esitellään 400 erilaista kirjontapistoa. Hän ei todellakaan ole kokeillut niitä kaikkia.

intokustannus.fi

61


TÄYTTÖKIRJAT

”Aina en muista sanoa, että olet tärkeä ja rakas. Tein sinulle kirjan, joka kertoo sinusta – ja vähän minustakin.” Olet minulle tärkeä (Minun joululahjani sinulle)

Villasukat, suklaarasia – vai sittenkin jotain aivan ainutlaatuista? Tämä täytettävä kirja kokoaa yhteen upeimmat yhteiset muistonne ja antaa sinulle mahdollisuuden kertoa tärkeälle ihmiselle koskettavimpia ajatuksiasi, joita ei ehkä muuten tulisi sanottua. Monipuoliset kysymykset auttavat sinua kokoamaan tarinanne, ja tekstin lisäksi kirjaan voi liittää kuvia.

Anna läheisellesi joulun unohtumattomin lahja, jonka täyttäminen on yhtä antoisaa kuin sen saaminenkin! Kirjan täytät vain yhdessä illassa.

ISBN 9789523517011 ilm. 10 / 2021, kl 79.8, sid. 54 sivua, tekstit Elina Virva, kuvitus Tiia Javanainen

Lapseni, olet minulle rakas Mitä sinä haluaisit kertoa lapsellesi? Mitä on jäänyt sanomatta vuosien temmellyksen ja kiireiden keskellä? Täytettävän lahjakirjan avulla kerrot omin sanoin, kuinka rakas lapsesi sinulle on. Anna tämä koskettava ja unohtumaton lahja lapsellesi luettavaksi esimerkiksi syntymäpäivänä, jouluna tai nimipäivänä. Ajatuksella täytetty kirja sopii kaikenikäiselle jälkikasvulle, sillä

sinä päätät, mitä haluat hänelle kuvin ja sanoin kertoa. Kokoamasi tarina lähettää lapsesi matkalle lämpimiin muistoihin ja viestii hänelle vanhempansa rakkaudesta joka kerta, kun hän nappaa kirjan käteensä. Sopii hyvin annettavaksi myös teini-ikäiselle, jolle voi olla muutoin vaikea kertoa, kuinka paljon hänestä välittää. ISBN 9789523517004, ilm. 10 / 2021, kl 79.8, sid. 54 sivua, tekstit Elina Virva, kuvitus Tiia Javanainen

Sarjassa aikaisemmin ilmestyneet:

62

intokustannus.fi


PÄIVITETTY LAITOS VAIN E- & ÄÄNIKIRJANA!

MATKALLA EM-KISOIHIN

s o t i a l y t t e t i v i Pä Markku Kanerva

Alpo Suhonen & Risto Pakarinen Näin valmennan voittajia

Mikä on Markku Kanervan suuri oivallus? Miten syntyivät hänen keskeiset ajatuksensa ihmisestä, voittamisesta, johtamisesta ja pelaamisesta? Miksi juuri Markku Kanerva onnistui luotsaamaan joukkueensa arvokisoihin? Miten jalkapallo onnistuu pitämään Riven vieläkin koukussaan? Uudessa, päivitetyssä e- ja äänikirjassa Markku ­”Rive” Kanerva kertoo, kuinka historiallisen EM-kisapaikan myötä tehdyt suunnitelmat piti haudata hetkeksi, kun EM-turnaus siirtyi vuodella eteenpäin korona­pandemian vuoksi. Neljä kertaa Vuoden Valmentajaksi valittu Markku Kanerva on uuden kulttuurin rakentaja ja innostava ihmis­johtaja. Eikä Rive olisi Rive, jos hän ei löytäisi yllättävästä vuoden pituisesta odotuksesta ja etätyöskentelystä

jotain positiivistakin: Kanerva ei nimittäin jäänyt asiaa harmittelemaan, vaan käänsi katseensa ­Nations Leagueen­ ja johdatti Huuhkajat aivan Euroopan jalkapallon eliitin kynnykselle. Päivitetyn äänikirjan lukijana on tunnettu urheilu­ toimittaja Matti Eve. Kirjassa kuullaan myös Riven itsensä ääntä. Legendaarinen jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen seurasi Kanervan työtä läheltä ja haastatteli Kanervaa ja hänen lähipiiriään syvällisesti ja moniulotteisesti. Työn tuloksena syntyi menestysteos Markku Kanerva - Näin valmennan voittajia, yhdessä urheilutoimittaja, kirjailija Risto Pakarisen kanssa. Äänikirja aluksi yksin­ oikeudella Supla+:ssa

ISBN 9789523516755, ilm. 6 / 2021, kl 99.1, 69.11 & 79.31, äänikirjan lukijat: Matti Eve, Markku Kanerva

intokustannus.fi

63


VAIN E- JA ÄÄNIKIRJOINA!

TUTKINNASSA RIKOS Rikokset ovat aina kiinnostaneet ihmisiä. Mikä ajaa ihmisen rikoksen tielle? Miksi­joku valikoituu uhriksi?­ Tutkinnassa rikos -kirjasarjassa käsitellään sekä tunnettuja että vähemmän huomiota saaneita tapauksia. Vain e- ja äänikirjoina julkaistavien osien aiheet avaavat kukin ainutlaatuisia näkökulmia suomalaiseen rikoshistoriaan. Kirjasarjan rikostapaukset perustuvat tositapahtumiin, joissa esiintyvien asianosaisten, rikoksentekijän ja uhrin henkilöllisyys sekä rikoksen tapahtumapaikka on joissakin tapauksissa muutettu.

Asko Sole

Murhaajan muotokuva Sukellus rikolliseen mieleen

ISBN 9789523516779, ilm. 6 / 2021, kl 99.1, äänikirjan lukija: Jari Nissinen

Murhat kiehtovat sukupolvesta toiseen, sillä ne tuntuvat tavallisesta ihmisestä käsittämättömiltä. Ne nostavat ihmismielessä esiin kysymyksiä: Miten voin tunnistaa potentiaalisesti vaarallisen ihmisen? Pystynkö ymmärtämään hänen tekoaan ja mihin asti? Murhaajan muotokuva -kirjassa kerrotut henki­ rikostapaukset ovat traagisia, käsittämättömiä ja tositapahtumiin perustuvia. Syitä teoille voi hakea tekijän taustoista, olosuhteista ja motiiveista. Kyse voi olla päihteistä, persoonallisuushäiriöistä, vakavasta psyykkisestä sairaudesta tai psykoosista. Ihmis­mielen pimeistä puolista on usein vaikea saada varmaa käsitystä. Motiivit eivät läheskään aina selviä – edes tekijälle itselleen. Millainen on rikollinen mieli?

Asko Sole

Vaaralliset naiset

Unisaarnaajista sarjamurhaajiin

Tavallisesti naiset syyllistyvät miehiä lievempiin rikoksiin. Miehet taas ovat henki- ja seksuaalirikoksissa ylivoimaisessa enemmistössä. Naisrikollisten joukosta kuitenkin löytyy myös mitä julmimpia murhaajia, tappajia ja seksuaalirikollisia. Vaaralliset naiset -kirjassa käsitellään vielä melko tuoreessa muistissa olevien tapausten lisäksi vanhempia rikoksia historian saatosta, kuten unissasaarnaaja Maria Åkerblomin ja Alma Kartanon huomiota saaneita tapauksia.

64

intokustannus.fi

ISBN 9789523516793, ilm. 7 / 2021, kl 99.1, äänikirjan lukija: Jari Nissinen


VAIN E- JA ÄÄNIKIRJOINA!

Asko Sole

Syyttömänä tuomitut Oikeusmurhia ja väärin tuomittuja Suomessa syyttömänä tuomitaan vuosittain viitisen­ sataa henkilöä. Valtiokonttorin maksamalla koppi­ korvauksella ei saa takaisin menetettyjä vuosia, ja ihmisten mielissä tuomio voi jäädä voimaan ikuisesti. Syyttömänä tuomitut pureutuu virheellisiksi osoittautuneisiin tuomioihin. Kirja käsittelee myös sitä, miten oikeus­käytännöt ovat muuttuneet: kuolemantuomion on saattanut saada aikoinaan esimerkiksi uskottomuudesta, homoseksuaalisuudesta ja noituudesta. ISBN 9789523516816, ilm. 10 / 2021, kl 99.1, äänikirjan lukija: Jari Nissinen

Asko Sole

Huijareita ja hurmureita Valepoliiseja, lemmenpontikkaa ja petollisia rakastajia Huijareita ja hurmureita vie lukijan erilaisten huijareiden matkaan. Huijauksia on monenlaisia – harmittomista piloista valtavan kokoluokan petoksiin. Useimpien huijausten takaa löytyy tuttu kaksikko: raha ja rakkaus. Suomen tunnetuimpiin lukeutuva huijari Ruben ­Oskar Auervaara huijasi rahaa katteettomilla lemmenlupauksilla yli kahdeltakymmeneltä naiselta. Myös säälin varjolla on huijattu ihmisiä. ISBN 9789523516830, ilm. 11 / 2021, kl 99.1, äänikirjan lukija: Jari Nissinen

Asko Sole (s. 1954 Hyvinkää) on Tukholmassa asuva kirjailija, joka on tehnyt työuransa postimiehenä Helsingissä­ ja Tukholmassa sekä sosiaalityöntekijänä työrajoitteisten ja maahanmuuttajien koulutuskeskuksessa. Vuodesta­ 1971 hän on toiminut myös freelance-toimittajana. Sole on kirjoittanut runoja ja novelleja, joita on julkaistu yli 20 antologiassa ja omina kokoelminaan. Hän on myös toimittanut historiikin ja kolme dokumenttiromaania.

intokustannus.fi

65


MUISTA MYÖS

Risto Isomäki RUOKA, ILMASTO JA TERVEYS

Risto Isomäki VEDENPAISUMUKSEN LAPSET

Hanuu-Pekka Björkman & Nina Honkanen (toim.) PAKOPISTE

Risto Isomäki MITÄ KORONAPANDEMIAN JÄLKEEN

Eveliian Talvitie VANHA NAINEN TANSSII

Indrek Hargla APTEEKKARI MELCHIOR JA PILATUKSEN EVANKELIUMI

Colin Rushton AUSCHWITZIN SABOTÖÖRI

Denise Rudberg SEITSEMÄN SYYTÄ KUOLLA

SANKARITARINOITA TYTÖILLE, SANKARITARINOITA POJILLE, SANKARITARINOITA (KAIKILLE), SANKARITARINOITA NUORILTA NUORILLE Mira Mallius MERI-KARHUN SUURI SUKU

66

intokustannus.fi


MUISTA MYÖS

Arne Dahl VAPAUS

Petri Laukka & Ari Turunen SOLVAAJAT

Milla Peltonen ERAKOT

Sari-Marika Durchman SUPERVOIMANI ADHD

Lauri Nurmi JUSSI HALLA-AHO Epävirallinen elämäkerta

Katri Merikallio TARJA HALONEN Erään aktivistin tarina

Anne Pennanen PAKO PÄIHDEHELVETISTÄ

Tiina Saari & Maiju Majamaa EI JÄLKEÄKÄÄN

James Hibberd GAME OF THRONES KAIKKIEN ON KUOLTAVA

Kaj Lipponen (toim.), Harri Tuominen & Waldemar Wallenius JUICE PUHUU VOL I & VOL II

Antti Vihinen PUNAINEN PRINSESSA

intokustannus.fi

67


Into Kustannus Kalevankatu 43 00180 Helsinki

intokustannus.fi