Into Kevät 2023

Page 1

KEVÄT 2023

2 intokustannus.fi @intokustannus Arvostelukappaleet arvostelukappaleet@intokustannus.fi 20 Pullinkilegendan vaiherikas elämä. 6 Kiehtova, historiallinen vakoojasarja jatkuu. 4 Tarina uskalluksesta ja itsensä löytämisestä. 18 Aktivistin
14 Lähde luontoseikkailuun telkänpoikasten matkassa. Pohjoiseen sijoittuva hyytävä dystopia jatkuu. 10
muistelmat jännityskirjailijan ottein.

Olemisen arvoitusta ratkova teos hätkähdyttää lukijaa.

Mitä on populismi? On aika tehdä sille ruumiinavaus!

intokustannus.fi 3 Myynti Toni Herold (printti) 040 054 5551 toni.herold@intokustannus.fi Kaisa
(e-ja
044 583
kaisa.koskinen@intokustannus.fi . 42 E-kirja Äänikirja 34 Viihdyttävä
46
40
35 43
Koskinen
äänikirjat) 38
0115
työkirja motivoi raittiimpaan arkeen.
Miten sopeudumme elämään ekokatastrofin keskellä?
Mies, miten sinä voit? kysyy feministi kirjeissään miehille. Kuinka ADHD vaikuttaa pari- ja ihmissuhteisiin.
Ajankohtainen Ukraina-kirja bestsellerkirjailijalta.

TARINA USKALLUKSESTA JA ITSENSÄ LÖYTÄMISESTÄ

Pikkuinen unelmien kaksio

Suurkaupungin kasvatti Sofia nauttii hallinnan tunteesta ja uskottelee itselleen, että tietää mitä haluaa. Hänellä on komea poikaystävä ja hyväpalkkainen työ sijoitusalalla, ja uusi oma kaksio Tukholman keskustassa. Sofian elämää kuormittavat kuitenkin vanhempien ero, pitkät työpäivät ja asunnon remontti.

Kaiken lisäksi Sofian palkkaama urakoitsija Arvid vai kuttaa epäluotettavalta ja hänellä on mielipide kaikkeen, mikä ärsyttää Sofiaa. Toisaalta mies näkee Sofian läpi pa remmin kuin kukaan muu. Kun Arvid kyseenalaistaa Sofian tekemät valinnat, ensimmäiset hiusmurtumat ilmestyvät Sofian kiillottamaan julkisivuun. Hätäpäissään Sofia tekee Arvidille lupauksen, jonka seuraukset ovat arvaamattomat.

Menestysromaani Pikkuinen unelmien kaksio on syväl listä feelgoodia. Se kertoo uskalluksesta, jota vaatii ottaa harppaus kohti merkityksellisiä asioita elämässä.

Camilla Davidsson (s. 1969) kirjoittaa laadukasta viihdet tä ja on yksi Ruotsin suosituimmista feelgood-kirjailijoista. Pikkuista unelmien kaksiota on myyty Ruotsissa yli 80 000 kappaletta.

”Camilla Davidsson on loistava vangitsemaan päähenkilön tunteet tavalla, joka auttaa samaistumaan heihin. Ajatuksia herättävä… Romanttista feelgoodia parhaimmillaan.”

– Johannas Deckarhörna

”Ihanan viihdyttävä ripauksella vakavuutta. Lämmitä itsellesi kuppi kaakaota ja nauti.”

– My Tiny Bookshelf

ISBN 9789523930711, 27.3.2023, suositushinta 29,00, KL 84.2, 360 sivua, sid. alkuperäisteos Liten tvåa med potential, suomentanut Sirpa Parviainen, äänikirjan lukija Maija Lang

intokustannus.fi 4 Rakastetun kirjailijan menestysromaani vihdoin suomeksi! KAUNO
Kuva: Niklas Palmklint

KIEHTOVA, HISTORIALLINEN VAKOOJASARJA JATKUU

Berliinissä

Toinen maailmansota riehuu Euroopassa, ja koodinmurtajat Elisabeth, Iris ja Signe keskittyvät sodan varjossa myös oman elämänsä haasteisiin. Huippusuositussa Liittolaisetsarjan neljännessä osassa Tukholmassa työskentelevän tie dustelupalvelun tehtävät käyvät yhä vaarallisemmiksi. Saksa vie joukkojaan Ruotsin kautta kohti Norjaa, ja Ruotsin puolueettomuus on koetuksella, sillä se pelkää ole vansa seuraava miehityskohde. Iris kutsutaan natsimielisen sisarensa häihin Berliiniin – vieraiden joukossa ovat myös Adolf Hitler ja Joseph Goebbels. Juhlat saavat järkyttävän päätöksen, ja Iriksen paluumatka vaarantuu. Elisabeth miettii tulevaisuuttaan uudesta näkökulmasta ja Signe koh taa menneisyytensä yllättävän kuolemantapauksen vuoksi.

Tukholmassa asuva Denise Rudberg (s. 1971) on yksi Ruotsin menestyneimmistä kirjailijoista. Marianne Jidhoff -sarjaa on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja sar jan kymmenes osa oli marraskuussa 2020 Ruotsin myy dyin kirja. Ylistetty vakoojaromaanisarja on kunnianosoitus viime vuosisadan vahvoille naisille. Koodinmurtajanaisten esikuvina ovat kirjailijan omat perheenjäsenet. Rudbergin kirjoista on tekeillä myös tv-sarjat.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet: ISBN 9789523930414, 14.3.2023, suositushinta 29,00, KL 84.2, 312 sivua, sid. alkuperäisteos Den fjärde doktrinen, suomentanut Anu Koivunen, äänikirjan lukija Meri Nenonen

”Dekkarikirjailijana tunnetun Rudbergin trilogia on ollut Ruotsissa menestys. Se perustuu todellisiin paikkoihin ja tapahtumiin ja kuvaa historiaa mukavan ymmärrettävästi ja inhimillisesti.”

– Helsingin Sanomat

KAUNO 7 intokustannus.fi
Kuva: Kristian Pohl

AHMITTAVA DEKKARI, JOSSA HYVÄ

JA PAHA EI OLE MUSTAVALKOISTA

Karolina Kukaan ei ole puolellasi

Hurjan juonikierteen ja kierotkin ratkaisut hallitseva Anna Karolina lumoaa lukijansa Ebba Tapper -sarjan toisessa osassa, jossa välillä liikutaan lain harmaalla alueella. Ebba Tapper on yksityiselämässään kamppaileva enti nen poliisi, joka työskentelee Angela Köhlerin lakiasiain toimistossa. Naiset saavat korkean profiilin asiakkaan, kun Anita Spendeliä epäillään miljonäärimiehensä Martin Spen delin murhasta. Anita uskoo, että Spendelien rahtiyrityksen talousjohtaja, Bianca Aguilera, on vastuussa miehen kato amisesta.

Lähiössä asuva Bianca Aguilera on yksinhuoltajaäiti, joka taistelee toimeentulostaan ja jonka ex-miehellä on rikollistaustaa. Mutta sitten Bianca nousee salamavauhtia rahtifirman huipulle. Elämästä tulee vaarallista kujanjuok sua. Mihin kaikkeen hän on valmis pelastaakseen itsensä ja rakkaansa? Aguileran tie valtaan on epäilyttävä ja Ebban on selvitettävä totuus, ennen kuin Martinin ruumis löytyy. Anna Karolina (s. 1974) on entinen poliisi, josta on tullut nopeasti yksi Ruotsin valovoimaisimmista rikoskirjailijois ta. Hän kuvaa teoksissaan rikosten ja rangaistusten maa ilmaa niin vaikuttavasti ja tarkasti, että ne ovat erityisen suosittuja vankien keskuudessa.

Sarjassa aiemmin ilmestynyt: ISBN 9789523519251, 5.4.2023, suositushinta 29,00, KL 84.2, 360 sivua, sid. alkuperäisteos Livvakten, suomentanut Jonna Joskitt-Pöyry, äänikirjan lukija Satu Paavola
Anna
JÄNNITYS 8 intokustannus.fi
Kuva: Martin Magntorn

KOUKUTTAVA DEKKARI KANSAINVÄLISEN YRITYKSEN RIKKEISTÄ

Sininen enkeli

Vaaran värit -sarjan toisessa osassa Antti Vihinen punoo häikäisevän jännitysjuonen, joka tutkii ihmismielen ja historian synkeitä syvyyksiä paikoin riemastuttavastikin manserockin tahdissa.

Rikkaan teollisuussuvun musta lammas Miki Davidson kuolee kotonaan epäselvissä olosuhteissa. Halusiko joku tappaa fanien palvoman entisen rocktähden? Yksi mahdol linen epäilty tai ainakin todistaja makaa koomassa sairaa lassa. Komisario Markus Berglundia odottaa rikospaikalla vaikeasti hahmotettava sotku, joka ei jää Tampereen puna tiilitehtaiden katveeseen.

Tutkimukset takkuavat, ja Berglundille herää vahva epäilys, etteivät Tamshell-konsernin omistajat kerro po liisille kaikkea. Davidson ei ole perheen ainoa traagisesti kuollut jäsen. Yksi tragedioista liittyy vuosien takaiseen WTC-tornien iskuun, eivätkä yrityksen kaikki toimet kes tä päivänvaloa. Mutta onko menneisyyden tapahtumilla merkitystä Davidsonin kuoleman kannalta? Selvää on vain se, että joku ei halua poliisin penkovan suvun tarkoin var jelemia salaisuuksia. Vähitellen paljastuu rujo totuus, mutta sitä ennen tutkimukset vaativat uuden uhrin.

Antti Vihinen (s. 1961) on monipuolinen kulttuurivaikut taja. Hänen tiensä on vienyt tamperelaisesta bändibussista kulttuuriteorian professoriksi Saksaan ja takaisin Suomeen vapaaksi kirjailijaksi. Vihinen on kirjoittanut dekkarien lisäksi tietokirjoja, pakinoita, näytelmiä ja lyriikkaa. Vaa ran värit -sarjan avausosa Punainen prinsessa oli arvostelu menestys.

”Antti Vihinen kirjoittaa paitsi kiinnostavasta lähihistoriasta myös erittäin sujuvasti ja vakuuttavasti. Suosittelen… kaikille hyvän jännärin ystäville, erityisesti poliittisesta lähihistoriasta kiinnostuneille dekkarifaneille.”

9789523930360,
ISBN
2.5.2023, suositushinta 29,00, KL 84.2, 352 sivua, sid. äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
Sarjassa aiemmin ilmestynyt:
JÄNNITYS 9 intokustannus.fi

POHJOISEEN SIJOITTUVA HYYTÄVÄ DYSTOPIA JATKUU

Kiitetyn Nattavaaran jatko-osassa Nordmarkin asukkaat yrittävät pitää toivoa yllä samaan aikaan, kun vallanpitäjät rajoittavat kansalaisten vapauksia. Kapina kytee, eikä ke henkään voi luottaa. Sisarukset Erik ja Sofia ovat joutuneet eroon toisistaan. Sofia työskentelee kiirunalaisessa majata lossa – ja pitää silmänsä ja korvansa auki. Erik on soluttautu nut hesekieliläisiin ja päätynyt seurakunnan eliittikouluun Armasjärvellä. Hän ajattelee siskoaan päivittäin. Tiivistunnelmainen Armasjärvi on Pohjoinen-trilogi an toinen osa. Sarja, jota on verrattu Game of Thronesiin, sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa pandemiat ja ilmastokatastrofit ovat tuhonneet yhteiskunnan. Nordmarkia hal litsee yksinvaltainen jaarli. Asukkaat taistelevat henkensä puolesta, kun maata riivaa nälänhätä. Poliisivaltion varjoissa kukoistaa kuitenkin vastarinta.

Margit Richert työskentelee kulttuuritoimittajana ja krii tikkona. Thomas Engström on kirjailija, toimittaja ja kääntäjä. Hänen kirjasarjansa kaksoisagentti Ludwig Lich tistä oli arvostelumenestys, ja siitä on tehty kansainvälinen tv-sarja. Pohjoinen-trilogia on Thomas Engströmin ja hä nen puolisonsa Margit Richertin yhteinen kirjaprojekti.

”Sopivasti ajatuksia herättävä, sopivasti viihdyttävä. Pohjoisen trilogian jatkoa jää odottamaan kiinnostuneena.” – Kansan Uutiset Nattavaarasta

intokustannus.fi 11
9789523518919, 10.5.2023, suositushinta 29,00, KL 84.2, 340 sivua, sid. alkuperäisteos
äänikirjan
Toni
ISBN
Armasjärvi, suomentanut Anu Heino,
lukija
Kamula
Kuva: Anthony Tian 11 intokustannus.fi
Sarjassa aiemmin ilmestynyt: JÄNNITYS

NUORTEN ILMASTOKIRJA AUTTAA PELASTAMAAN PLANEETAN

Näin pelastamme planeetan

Hirmumyrskyjä, sulavia jäätiköitä, roihuavia metsäpaloja! Ilmastonmuutoksen näkyvimmät vaikutukset ovat arkipäi vää eri puolilla maailmaa. Onneksi nuoret ilmastoaktivis tit ovat päättäneet tehdä asialle jotakin. Oletko sinä yksi heistä?

Näin pelastamme planeetan on kansainvälisesti tunne tun kirjailijan ja aktivistin Naomi Kleinin ensimmäinen kirja nuorille. Yhdessä palkitun nuortenkirjailijan Rebecca Stefoffin kanssa Klein kertoo vaikuttavasti ja selväsanaises ti, miksi maapallo tarvitsee apuamme ja kuinka jokainen voi osallistua maailman muuttamiseen. Kirja vastaa kol meen tärkeään kysymykseen: Missä olemme nyt? Miten päädyimme tähän? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Australian Suuren valliriutan kuolemasta hurrikaani Katrinaan ja Greta Thunbergin koululakkoon – ilmastonmuutos vaikut taa ihan kaikkeen. Juuri sinulla on valtaa ja voimaa saada aikaan suuria muutoksia.

Kirja tarjoaa paljon tärkeää tietoa ilmastonmuutoksesta, mutta on myös täynnä ideoita, innoittavia tarinoita ja neu voja, joiden avulla jokainen voi päättää tarttua toimeen. Nuoret voivat auttaa rakentamaan paremman tulevaisuu den. Nuoret voivat päättää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Nuoret voivat muuttaa kaiken.

”Jos voit hankkia nuorelle vain yhden kirjan ilmastonmuutoksesta, hanki tämä.”

– Kirkus Reviews

ISBN 9789523519596, 20.2.2023, suositushinta 27,00, KL N50.1, 270 sivua, nid. alkuperäisteos How to Change Everything, suomentanut Laura Kalmukoski, äänikirjan lukija Elina Keinonen

Palkittu toimittaja, kolumnisti ja kirjailija Naomi Klein (s. 1970) on yksi aikamme vaikutusvaltaisimmista ajatteli joista. Hän on tutkinut poliittisia sokkeja, ilmastonmuutosta ja superbrändejä kaksi vuosikymmentä. Hänen kirjansa Tämä muuttaa kaiken, Tuhokapitalismin nousu ja No Logo olivat kansainvälisiä menestyksiä, jotka on käännetty yli 30 kielelle ja joita on painettu yli miljoona kappaletta.

Rebecca Stefoff on julkaissut kirjailijanuransa aikana yli 200 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja nuorille. Lisäksi hän on mukauttanut lukuisia tietotekstejä lasten ja nuorten saataville.

12 intokustannus.fi NUORET

KIEHTOO JA HÄMMÄSTYTTÄÄ

Uskomaton tietokirja

Kysymyksiä ja vastauksia kaikesta maan ja taivaan välillä

Mikä on maailman suurin kone? Mistä avaruus alkaa? Kuinka monenlaisia pöpöjä asuu navassasi? Mikä otus ot taa kolmen vuoden mittaisia päiväunia? Onko Pisan kalteva torni koskaan ollut suorassa? Mitä tapahtuu astronautin likapyykille? Mitkä ovat sateenkaaren värit ylhäältä alas? Testaa tietosi 500 kysymyksen ja vastauksen avulla ja ällistytä sekä itsesi että kaverisi! Värikkäästi kuvitettu tieto paketti on täynnä vinkeitä, viisaita ja tajunnan räjäyttä viä tietoja ihan kaikesta maan ja taivaan välillä – tieteestä taiteeseen, ihmiskehosta avaruuteen ja eläimistä historiaan. Jane Wilsher on Lontoossa asuva kirjailija, toimittaja ja lastenkirjojen kustantaja. Hänellä on kahdenkymmenen vuoden kokemus suosittujen ja palkittujen lastenkirjojen tekemisestä. Louise Lockhart on englantilainen kuvittaja.

”Rehellisesti sanottuna tämä kirja oli NIIN hauska! Ensinnäkin se on visuaalisesti miellyttävä. Värikäs ja täynnä ihanaa grafiikkaa. - - - Jokainen luku on täynnä mielenkiintoisia juttuja ja faktoja, jotka viihdyttävät sekä nuoria että vanhoja.” – The Sassy Bookworm, Goodreads

KOMEANKOKOINEN TIETOKIRJA
ISBN 9789523930681, 13.4.2023, suositushinta 27,00, KL L03, 112 sivua, sid. neliväri, alkuperäisteos The Encyclopedia of Unbelievable Facts, suomentanut Tarja Kontro
Jane Wilsher & Louise Lockhart
Ikäsuositus 7+ 13 intokustannus.fi LAPSET

LÄHDE LUONTOSEIKKAILUUN TELKÄNPOIKASTEN MATKASSA

Hannu Laakso Me Lintuset

Vaikuttavin luontovalokuvin kuvitetussa lastenkirjassa seurataan telkkäpoikueen seikkailua takaisin pesimälam melleen. Millaisia kommelluksia lentokyvytön untuvikko voikaan kohdata sisarustensa kanssa, kun pienistä uima reista tulee yhtäkkiä jalankulkijoita?

Me Lintuset valottaa lukijalle vesilintujen elinpiiriä ja sen monenkirjavia asukkaita maalla, vedessä ja ilmassa. Telkän poikanen saa retkellään paljon uusia tuttavuuksia, kuten pöllön, närhen, supikoiran, näädän ja kaakkurin. Mikään niistä ei korvaa omaa emoa, ja jotkut ovat suorastaan vaa rallisia.

Helppolukuinen kirja yhdistää vastustamattomalla ta valla tiedon, tarinan ja upeat luontokuvat – se sopii koko perheen lukuhetkiin. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Me Kettuset (2020), Me Karhuset (2021) ja Me Hukkaset (2022).

KTM  Hannu Laakso (s. 1963) on voittanut yli 120 kansainvälistä valokuvapalkintoa, ja yli 500 hänen kuvaansa on hyväksytty kansainvälisiin kilpailunäyttelyihin yli 80 eri maassa. Laakson seikkailulliset tarinat ja väkevät valokuvat auttavat vahvistamaan lasten luontosuhdetta ja innosta maan lukuharrastusta.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet:

”Nelivuotissynttäreitään lähestyvä testilukija kuitenkin valitsi suosikikseen epäröimättä Me Karhuset. – Molemmat on hyviä, mutta tässä on oikeita kalhuja.” – Karjalainen

”Lasten tietokirjojen kuvituksessa valokuvaa hyödynnetään nykyisin jopa ällistyttävän vähän siihen nähden, kuinka vahvasti nimenomaan valokuva pystyy dokumentoimaan todellisuutta.”

– Lastenkirjahylly-blogi

ISBN 9789523930728, 20.03.2023, suositushinta 23,00, KL L58, 48 sivua, sid. neliväri
4+ 14 intokustannus.fi LAPSET
Kuva: Mikko Palonkorpi
Ikäsuositus
15 intokustannus.fi LAPSET

KOIRAKAMUT PÄÄSEVÄT TEKEMÄÄN IHKA OIKEAA ELOKUVAA!

Koirakamut valloittavat valkokankaan

Hulvattomassa kaikkien koirafanien kirjasarjassa seikkaile vat Hugo, Lulu ja Kingi.

Kiltit kamut -koirahoitola on väliaikaisesti kiinni, ja Hugo, Lulu ja Kingi liittyvät muiden lemmikkien jouk koon Jasminin työpaikalle elokuvan kuvauksiin. Lulun haave päästä tähdeksi on vihdoin toteutua, mutta Hugo nappaakin roolin vahingossa hänen kuononsa edestä. Pää seekö Lulu yli pettymyksestään? Selviytyykö Kingi kunnial la tehtävästään huolehtia Vohveli-pennusta sillä aikaa, kun Hugo on kuvauksissa? Entä mitä metkuja lavasteissa oleval la marsulaumalla on mielessä?

Koirakamut voivat onneksi luottaa toistensa apuun niin arjessa kuin parrasvaloissa. David Sidorov ja Rachel Wenitsky ovat kokeneita kome dian asiantuntijoita ja Los Angelesissa asuva aviopari. Heillä on oma koira nimeltä Bagel. Tor Freeman on kotoisin Lontoosta. Hän on opiskellut kuvittamista Kingstonin yli opistossa ja kirjoittanut ja kuvittanut monia lastenkirjoja.

Ikäsuositus

ISBN 9789523930735, 8.5.2023, suositushinta 21,00, KL L84.2, 200 sivua, sid. alkuperäisteos Good Dogs in Bad Movies, suomentanut Sari Kumpulainen, äänikirjan lukija Markus Bäckman Sarjassa aiemmin ilmestyneet:

”Nämä hurmaavat koirat veivät minut elämäni seikkailulle täynnä käänteitä, jotka saavat hännän heilumaan.”

– Bowen Yang, Saturday Night Live

intokustannus.fi

16
7+
16 intokustannus.fi LAPSET

MAAILMAN HURJIMMAT PAHIKSET OVAT TAAS TÄÄLLÄ!

Aaron Blabey

Hurja jengi

Dinojen kynsissä

Hurja jengi on lentänyt avaruuden halki, päässyt takai sin Maan kamaralle ja onnistunut laskeutumaan oikeaan paikkaan – mutta väärään aikakauteen! Kuka olisi osannut arvata, että pakokapseli osaa matkustaa myös ajassa? Nyt pahiksemme ovat 65 miljoonaa vuotta menneisyydessä, yrittävät vältellä joutumasta dinosaurusten suuhun ja korjata samalla rikkoutunutta aikakonettaan, jotta pääsisivät takaisin kotiin ja ehtisivät estää ilkeää avaruusolentoa tu hoamasta koko maailmaa…

Kirja sisältää myös hulvattoman lisäosan, jossa tohtori Marmeladi paljastaa maailmanvalloituksensa salaisuudet.

Helppolukuinen ja hauskasti kuvitettu Hurja jengi on riemastuttava sarja hyviksiksi ryhtyneistä pahiksista: Su desta, Piraijasta, Käärmeestä, Haista ja Tarantellasta. Sarja kuvamaiset kirjat sopivat kaikille huumorin ja yllätysten ystäville ja ihan jokaiselle alakoululaiselle.

Maailmalla kirjoja on painettu yli kymmenen miljoonaa kappaletta yli 30 maassa. Palkittu sarja pysytteli 50 viik koa The New York Timesin bestsellerlistalla. Huhtikuussa 2022 sai ensi-iltansa kirjasarjaan pohjautuva DreamWorkselokuva.

Aaron Blabey on palkittu australialainen kirjailija ja kuvittaja. Hän asuu perheensä kanssa Sydneyssä.

”Blabeyn lyhyet tekstit ja mustavalkoinen kuvitus tekevät tästä kirjasarjasta yhden vuosituhannen parhaimmista nuorille suunnatuista kirjoista.”

– Kirjan vuoksi

”Hurja jengi on hauska ja vauhdikas kirja. Se sopii erityisen hyvin niille lukijoille, jotka ovat kahlanneet Neropatit ja Kapteeni Kalsarit moneen kertaan läpi ja kaipaavat jotakin saman tapaista luettavaa.”

– Kirjojen keskellä

intokustannus.fi 17
Ikäsuositus 7+ ISBN 9789523930674, 15.2.2023, suositushinta 17,00, KL L84.2, 160 sivua, nid.
7,
aiemmin ilmestyneet: 17 intokustannus.fi LAPSET
alkuperäisteos The Bad Guys. Do-You-Think-He-Saurus. Episode suomentanut Annukka Kolehmainen
Sarjassa

AKTIVISTIN MUISTELMAT

JÄNNITYSKIRJAILIJAN OTTEIN

Risto Isomäki on toiminut lähes läpi elämänsä aktivismin ytimessä. Uudessa teoksessaan hän vie lukijan aitiopaikalle kansalaisyhteiskunnan kultakauteen, jonka aikana suoma laisten käynnistämät operaatiot muuttivat maailmaa. Iso mäki osallistui itse lukuisiin kansalaiskampanjoihin ja on onnistunut säilyttämään niitä koskevia arkistoja.

Suomessa vuodet 1979–2004 olivat kansalaisjärjestöille erityisen vaikuttavaa aikaa: tiivis yhteistyö Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan kansanliikkeiden kanssa pelas ti lukemattomia ihmishenkiä, ja sillä oli suuri merkitys väestöräjähdyksen pysäyttämisessä ja syvän köyhyyden vä henemisessä. Kansainvälisesti Suomi pystyi näyttelemään huikeasti kokoaan suurempaa roolia, ja kotimaassa mobili soitiin kaikkien aikojen laajimpia vetoomuksia, mielenosoi tuksia ja kansalaiskampanjoita.

Maailmanparantajan muistelmissa Isomäki kertoo jän nityskirjailijan otteella kahden värikkään vuosikymmenen parhaat, jo osittain unohdetut tarinat. Millaista oli toimia väsymättä kaaoksen masinoimassa maailmassa, ja miten se vaikutti Isomäen näkemyksiin oikeudenmukaisuudesta ja mahdollisuuksista parantaa maailmaa? Ketkä kaikki olivat mukana luomassa näitä menestystarinoita?

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kir jailija, kolumnisti ja kansalaisaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa, ja hänen kirjojaan on käännetty noin 20 kielelle. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjas ta -palkinnot. Vuonna 2020 Risto Isomäelle myönnettiin Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.

ISBN 9789523930865, 15.3.2023, suositushinta 34,00, KL 99.1, 300 sivua, sid. äänikirjan lukija Jukka Pitkänen

intokustannus.fi 19 ELÄMÄKERRAT
Kuva:EemeliNattinen

PULLINKILEGENDAN VAIHERIKAS ELÄMÄ

touhua

Pekka Herlevin tarina

Metallimies, rekkakuski ja yrittäjä Pekka Herlevi on käsi työläinen ilman sormia ja maailmanmatkaaja ilman kie lipäätä, eikä hän omien sanojensa mukaan osaa lukea tai kirjoittaa – mutta mahdoton tarinaniskijä mies kyllä on!

Semmosta touhua -kirja kertoo Pekan omintakeisesta matkasta Kälviän Passojan kylältä Euroopan Tractor Pulling -areenoiden kuuluisuudeksi ja Pohjanmaan pitelemättö mäksi pellepelottomaksi. Pekan ja koko Herlevin tiimin mottona on, että hauskaa pitää olla, muuten ei ole kenel läkään kivaa.

Miljoonien ajokilometrien varrella sattuneista ja aa muisten kaffisokerien ja iltalöylyjen väliin mahtuvista kommelluksista riittääkin sitten juttua. Pekan tarinoissa kuuluvat dieselmoottorin murina, yhdessä tekemisen ilo ja kaikki se hulvaton elämä, joka Pekan, hänen vaimonsa Tummun ja suuren perheen arkeen on vuosikymmenten ai kana mahtunut. Kirja on tarina hetkessä elämisestä, periksi antamattomuudesta, yllättävistä kohtaamisista – ja ennen muuta ilosta ja rakkaudesta.

Sanna Seiko Salo on diplomi-insinööri ja kirjailija, jo ka on kirjoittanut aiemmin yrittäjätarinan ja elämäker ran Dildodiileri – Tea Latvalan tarina sekä tietokirjat Se – Seksipuhekirja ja Ne – Kuukautiskirja yhdessä Rosa Me riläisen kanssa.

Suosikkilukijan nimi julkistetaan myöhemmin!

ISBN 9789523930421, 3.4.2023, suositushinta 27,00, KL 99.1, 230 sivua, nid.

intokustannus.fi 21

Seija Paasonen

Naisille asetetuista soveliaisuussäännöistä huolimatta useat naiset kiinnostuivat 1800-luvun loppupuoliskolla miesten tavoin ulkoilmamaalauksesta ja luonnonilmiöiden kuvaa misesta taiteen keinoin. Naiset jotka maalasivat taivaan ker too tarinoita näistä sykähdyttävistä taideteoksista ja niiden tekijöistä, jotka haastoivat rohkeasti aikakautensa normit. Meteorologinakin tunnettu Seija Paasonen avaa kirjas saan näkymiä kymmenien taiteilijoiden töihin ja kertoo muun muassa suomalaisen Emelie Wallenskiöldin ikuista masta meteorista Helsingin taivaalla sekä norjalaisen Betzy Akersloot-Bergin maalaamasta, Englantia pommittamaan matkalla olleesta, saksalaisesta zeppeliinilaivueesta. Kirjassa kerrotaan myös ruotsalaisesta Anna Bobergista, joka maalasi usein yksin Lofooteilla, ja norjalaisesta Catharine Hermine Køllenista, joka kirjoitti ja maalasi talvisin kotonaan Norjan Ulvikissa, vaeltaen kesäisin yksin – jopa Italiaan asti.

Naisten kankaille tallentui värikkäitä auringonlasku ja, rauhallisia kuutamoita, vaahtoavia merenselkiä, vyöry pilviä, revontulia ja monia muita visuaalisesti vaikuttavia ilmiöitä. Onko mies- ja naistaiteilijoiden sääaiheiden välil lä eroavaisuuksia? Ja mitä muuta – kovin kostettavaakin –Seija Paasonen löytää naistaiteilijoiden teoksia tutkiessaan?

Seija Paasonen on meteorologi ja kuvataiteen harrasta ja, joka on kiinnostunut erityisesti maisemamaalauksista. Paasosen tutkimusten pohjalta on syntynyt aiemmin mm. kirja Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin (2018), taide näyttely Sadejuovia ja pilvisäteitä (2019) sekä Ylen podcast sarja (2019) ja tv-dokumentti (2021) Taiteilijoiden taivaat.

Naiset jotka maalasivat taivaan METEOROLOGIN TUTKIMUSRETKI NAISTAITEILIJOIDEN TAIVAISIIN ISBN 9789523930452, 17.4.2023, suositushinta 34,00, KL 99.1 & 74.2, 280 sivua, sid. äänikirjan lukija Seija Paasonen
ELÄMÄKERRAT intokustannus.fi 22
Kuva: Into Kustannus

MITÄ ON MENESTYNEEN MIEHEN TAKANA?

Moona Laakso

Menesty kuin mies Rahasta, maineesta ja myyteistä

Kirjassa Vaurastu kuin nainen 12 naista avasivat menestys reseptinsä ja sijoitussalkkunsa. Nyt on miesten vuoro. Perinteisesti menestyneen miehen mittana on pidetty rahaa ja valtaa, mainettakin. Mutta mitä on olla menestynyt mies nykypäivänä? Kirjassa 11 suomalaista miestä kertoo, miten he ovat niittäneet menestystä, mainetta ja mammonaa ja millainen vaikutus ja merkitys niillä on ollut heidän elä määnsä. Henkilöt kertovat uransa eri vaiheista, elämänsä valinnoista sekä voitoista ja vastoinkäymisistä. Samalla hen kilötarinoiden kautta kirja maalaa laajempaa kuvaa suoma laisesta sijoitus- ja rahakulttuurista.

Jokaisen menestyneen miehen takaa paljastuu poika, jolla on unelma. He ovat suorasanaisia, ristiriitaisia, rik kinäisiä, luovia, tuntevia, pohtivia ja elämää nähneitä ar tisteja, yrittäjiä, sijoittajia, johtajia, maailmanvalloittajia ja urheilijoita.

Tarinansa kertovat Samu Haber, Mikko Kuoppala eli Pyhimys, Jyrki Sukula, Valtteri Lindholm, Ville Leino, Ant ti Rintanen, Siamäk Naghian, Kim Väisänen, Jukka Lepik kö, Nikolai Alho ja Riku Rantala.

ISBN 9789523519503, 2.1.2023, suositushinta 32,00, KL 69 & 99.1, 280 sivua, sid. äänikirjan lukijat Markus Niemi ja Moona Laakso

Moona Laakso on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Me Naisiin ja Kauppalehteen. Hän on kirjoitta nut kirjan Vaurastu kuin nainen (Into 2021) ja pyörittää sivubisneksenä Airbnb:tä. Laakso kirjoittaa ymmärtääkseen ihmisiä ja elämää. Hän haaveilee Teslasta, asuntosalkun kas vattamisesta ja fiktion kirjoittamisesta.

ELÄMÄKERRAT intokustannus.fi 23
Kuva: Janica Lönn

ENSIMMÄINEN ELÄMÄKERTATEOS RAKASTETUSTA RUNOILIJASTA

Jonimatti Joutsijärvi Mirkka Rekola

Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin I

Ensimmäinen elämäkertateos rakastetusta ja palkitusta ru noilijasta ja aforistiikan uudistajasta

Mirkka Elina Rekola (1931–2014) on keskeisimpiä mo dernistirunoilijoitamme, jonka tuotanto levittäytyy seitse mälle vuosikymmenelle. Rekolan kolme ensimmäistä teosta saivat ristiriitaisen vastaanoton, sillä ne eivät istuneet yk siselitteisesti perinteisen, modernistisen eivätkä 60-luvun poliittisen runouden käsityksiin. Sittemmin Rekolan sana taide on arvioitu ylittämättömäksi. Hän halusi tulla muis tetuksi työnsä, ei elämänsä tai henkilönsä vuoksi, vaikkakin Mirkka Rekola kirjoittaa kokemuksensa läpi ja alati omasta elämästään.

Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin I kattaa Rekolan elämän vaiheet lapsuudesta 1970-lu vun loppuun saakka. Vahvaäänisesti kirjoitetussa teoksessa kuvauksensa saavat vainojen, vainoharhojen, työn ja sairau den, rakkauksien ja pettymisten, näkyjen, kohtaamisten ja nähdyksitulemisten ajat.

Myöhemmin julkaistavan jatko-osan kanssa teosko konaisuus kasvaa huikeaksi näkymäksi Rekolan elämästä ja tuotannosta. Mirkka Rekolan elämä avaa erityisiä nä kökulmia paitsi runouteen myös seksuaalivähemmistöjen asemaan ja poliittisten ääriliikkeiden historiaan sodanjäl keisessä Suomessa.

Jonimatti Joutsijärvi (s. 1984) on yksi nuoren polven lahjakkaimmista ja omaperäisimmistä runoilijoista ja kriiti koista, jonka teoksiin kuuluvat muun muassa Tule on minun nimeni (Ntamo 2007) ja  Esiinkaivatut (Palladium Kirjat 2019). Joutsijärven esseeteos  Ei mikään itsessään edusti il mestyessään vuonna 2010 uutta kokemuksellista ajattelua, jota Rekola oli odottanut kirjallisuuteemme vuosikymme niä.

”Jos runoilijan työ, niin kuin uskon, on taistelua fraaseja vastaan, niin Mirkka Rekola on sitten meidän kaikkein parhaita runoilijoitamme. Jos hän on vaikeasti lähestyttävä, se johtuu juuri siitä että lukija on odottanut sellaista mitä häneltä kaikkein viimeksi voi odottaa: fraaseja.” – Eeva-Liisa Manner, Aamulehti

intokustannus.fi 24
ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523516465, 17.4.2023, suositushinta 34,00, KL 99.1, 350 sivua, sid. äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

MIES, JOKA SELVISI HOLOKAUSTISTA JA SALASI TYTTÄRELTÄÄN KAIKEN

Ariana Neumann Isäni sodan salaisuudet

Ariana Neumann haaveili lapsena salapoliisin työstä. Eräänä päivänä hän päätti tutkia omaa perhettään ja teki shokee raavan löydön – hänen isänsä ei ollut se, kuka hän vaikut ti olevan. Kun Arianan isä oli kuollut vuonna 2001, hän oli jättänyt jälkeensä ratkaisevan johtolangan: laatikollisen sota-aikaisia papereita. Ne avasivat oven isän menneisyyteen ja suvun salaisuuksiin.

Alkoi vuosikymmeniä kestänyt salapoliisityö, jonka ai kana Arianalle paljastui hänen sukunsa juutalaistausta Eu roopassa. Pikkuhiljaa Arianalle selvisi koko ihmeellinen totuus hänen suvustaan ja isän sodan aikaisesta pakomat kasta natsien hallitsemasta Prahasta ainoaan mahdolliseen turvapaikkaan – Berliiniin.

Kirja on koukuttava ja ajatuksia herättävä tositarina meitä kaikkia yhdistävistä ihmisyyden siteistä.

”Neumannin paljastama tositarina on kuin romaani täynnä jännittäviä juonenkäänteitä, uhkarohkeita rakkauden tekoja ja odottamattomia keveyden hetkiä synkkyyden keskellä.”

Ariana Neumann syntyi Venezuelassa. Hän opiskeli histo riaa ja ranskalaista kirjallisuutta sekä uskonnon psykologiaa Hän on työskennellyt venezuelalaisen The Daily Journal -lehden ulkomaankirjeenvaihtajana ja kirjoittanut useisiin julkaisuihin, kuten The European ja The New York Times. Nykyään Neumann asuu Lontoossa miehensä, kolmen lap sensa ja kolmen koiransa kanssa. Isäni sodan salaisuudet on hänen esikoisteoksensa.

– The New York Times Book Review

intokustannus.fi 25
ELÄMÄKERRAT
ISBN 9789523519213, 11.5.2023, suositushinta 32,00, KL 99.1, sid. alkuperäisteos When Time Stopped – A Memoir of My Father's War and What Remains, suomentanut Susanna Tuomi-Giddings, äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

KEITÄ OLIVAT VIINAN SALAKULJETTAJAT?

Jari Hanski Ihan vaan

lääkkeeksi

Alkoholin salakuljettajat kieltolain aikaan

Yksikään Suomen eduskunnan säätämä laki ei ole ollut niin halveksittu ja rikottu kuin vuosina 1919–1932 voimassa ollut kieltolaki. Kansan raitistamisen sijaan se sai suomalai set juomaan salakuljetettua spriitä. Liiketoiminta oli hyvin kannattavaa, mutta keitä salakuljettajat olivat?

Kirja kertoo näistä tavallisista ihmisistä, kalastajista, joutomiehistä, työmiehistä ja -naisista, jotka yrittivät tie nata ekstraa kuljettamalla väkeviä alkoholijuomia ympäri maakuntia. Suuria määriä alkoholia lastattiin veneisiin, au toihin, juniin ja hevoskuormiin. Jotkut kuljettajista jäivät kiinni ja päätyivät lopulta oikeuteen. Oikeuden pöytäkir joista löytyvät elämäntarinat valottavat, millaista oli elää kieltolakiajan Suomessa ja millaiset ihmiset jäivät salakul jetuksesta kiinni. Kirjassa käsitellään myös alkoholin sala kuljetusta ja sen vastaisia toimia sekä salakuljetustoimintaa vastaan perustetun merivartiolaitoksen toimintaa.

VTT, FM Jari Hanski on helsinkiläinen historiantutkija ja tietokirjailija. Hänen väitöskirjansa käsitteli juutalaisvas taisuutta suomalaisissa aikakauslehdissä ja kirjallisuudessa 1918–1944. Hanski on historiantutkijana ja kirjoittajana laaja-alainen, mutta erityisen paljon hän on kirjoittanut Suomen 1900-luvun historiasta.

intokustannus.fi 26 HISTORIA
Kuva: Into Kustannus
ISBN 9789523519749, 16.1.2023, suositushinta 34,00, KL 99.1 & 92, 240 sivua, sid. äänikirjan lukija Mikko Toiviainen

KYLMÄN SODAN PÄÄTTYMISEN DRAMAATTISET HETKET

Kylmän sodan päättyminen mullisti Euroopan tilanteen ja loi myös Suomelle uudet toimintaedellytykset. Jälkeenpäin nähtynä muutos sujui rauhanomaisesti, mutta päättäjät kokivat useita uhkaavia tilanteita, jotka olisivat saattaneet johtaa katastrofiin. Suomalaisten kannalta pahin uhkakuva oli Neuvostoliiton ajautuminen samanlaiseen sisällissotaan, joka parhaillaan riehui Jugoslaviassa.

Kirjoittajat kuvaavat tapahtumia ja arvioivat niitä uu simman tutkimustiedon valossa, sekä samalla kertovat, miltä asiat näyttivät henkilökohtaisesti koettuina. He ovat hyödyntäneet erityisesti ulkoministeriön raportteja ja vii me aikoina tutkimuskäyttöön avattua Mauno Koiviston arkistoa.

ISBN 9789523930513, 1.12.2022, suositushinta 34,00, KL 90.3, 380 sivua, sid.

Diplomaatti Heikki Talvitie (s. 1939) toimi suurlähetti läänä Moskovassa vuosina 1988–1992, joten hän kykeni lähietäisyydeltä näkemään Neuvostoliiton hajoamisen ja Venäjän nousun.

Professori, politiikan tutkija Pekka Visuri (s. 1942) seurasi erityisesti Saksan yhdistymiseen johtaneita tapahtumia sekä vallanvaihdoksia itäblokin maissa ja on tutkinut Suomen valtiojohdon päätöksentekoa.

intokustannus.fi 27 HISTORIA
Kuva: Into Kustannus
HISTORIA intokustannus.fi 27

KOSKETTAVA KUVAUS INKERINSUOMALAISTEN ELÄMÄSTÄ

Maiju Korte & Ulla Savolainen

Sodan ja karkotuksen lapset

Inkeriläisiä elämäntarinoita

Sanotaan, että sota päättää lapsuuden. Tästä huolimatta lukuisat lapset joutuvat elämään sodan keskellä ja sen seu rausten kanssa. Kymmenientuhansien inkerinsuomalaisten kohtaloihin jälkensä jättivät 1900-luvun Euroopan sodat, Neuvostoliiton kansallisuuspolitiikka ja elämä Neuvostolii tossa ja yli sen rajojen. Venäjän vallankumoukset ja sisällis sota sekä maailmansodat seurauksineen ovat kietoutuneet elämäntarinoihin mullistavalla tavalla. Ihmiset menettivät kotinsa ja perheitä hajosi, ja se heijastuu nykypäivään muis toina, kokemuksina ja kertomuksina.

ISBN 9789523519763, 17.4.2023, suositushinta 32,00, KL 99.1 & 92, 300 sivua, sid. äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

Maiju Korte (s. 1980) on filosofian maisteri ja arkistotut kija Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa. Vuosina 2018–2020 hän työskenteli SKS:n, Kansallisarkiston ja In keriläisten sivistyssäätiön Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -yhteistyöhankkeessa projektipääl likkönä. Hankkeessa tehtiin mm. muistitietohaastatteluita ja tallennettiin inkeriläisten arkistoja.

Ulla Savolainen (s. 1983) on folkloristiikan sekä kulttuu risen muistin ja muistitiedon tutkimuksen dosentti. Hän on tutkinut entisten Kannaksen lapsievakkojen muisteluker rontaa, Saksan ja Unkarin kansalaisten jatkosodan jälkeisen internoinnin käsittelyä Suomessa sekä inkerinsuomalaisten menneisyyksien muistamista ja muistamattomuutta.

Sodan ja karkotuksen lapset avaa yhdeksän inkerinsuo malaisen elämäntarinan, jossa menneisyys piirtyy esiin lap suusmuistojen ja omakohtaisten kertomusten kautta. Tämä muistitietotutkimusta ja historiaa lapsuusmuistojen kanssa yhteenpunova teos auttaa ymmärtämään lähihistoriaam me ja siihen liittyviä kokemuksia uudesta näkökulmasta. Vaikka kirjan päähenkilöiden lapsuutta värittivät jo varhain omaksuttu vastuutaakka sekä pelot ja traagiset menetykset, muistellaan myös lapsuuden huolettomuutta, toivoa ja onnenhetkiä.

Kirja osoittaa, että sodankaan keskellä ihmisen elämä ei pelkisty kärsimykseksi. Entiset sodan ja karkotuksen lapset eivät koe itseään yksinomaan uhreiksi: he ovat ennen kaik kea oman elämänsä aktiivisia toimijoita.

”Se on niinku satumaista. Mut kaikki mitä mä kerron, uskokaa pois, tää on kaikki aivan totta. Kaikille meikäläisille, melkein samat kohtalot, mutta jokaiselle on jotain henkilökohtaista, omaa.”

– Albert Kirjanen, 2018

JÄNNITTÄVIÄ PÄIVÄRETKIKOHTEITA HISTORIAN YSTÄVILLE

Pauli Jokinen Retkiä linnoituksille

Ensimmäisen maailmansodan linnoitusten tarina

Helsingistä ja sen ympäristöstä löytyy linnoituksia, joista moni ei tiedä. Lähimetsissä on pitkiä yhdyskäytäviä, kal lioon hakattuja suojahuoneita, tykkipattereita ja tulipesäk keitä sekä hämäriä luolia. Kaikkiaan maastosta löytyy yli 30 tukikohtaa, jotka ovat jännittäviä, kaikenikäisille sopivia päiväretkikohteita.

Viaporin maarintamaksi (Krepost Sveaborg) kutsut tu linnoitus rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana. Venäjä oli sodassa Saksan kanssa ja pelättiin, että saksalaiset hyökkäävät Suomen halki Pietariin. Helsingin puolustusta ryhdyttiin siksi tehostamaan, ja linnoitustyöt kasvoivat 1910-luvun suurimmaksi rakennushankkeeksi koko maassa. Patteritöihin saavuttiin ympäri Suomen, ja osa työntekijöistä tuotiin Kiinasta saakka.

ISBN 9789523519497, 26.4.2023, suositushinta 34,00, KL 42.3 & 92 200 sivua, nid. neliväri

Pauli Jokinen on helsinkiläinen kirjailija, joka on tehnyt lukuisia Helsinkiin liittyviä retkikirjoja. Hänen erikois alueensa ovat rikoshistoria ja sotahistoria.

Jokinen on innokas lähimatkailija ja retkeilijä, joka tun tee erinomaisesti Helsingin ja sen lähistön kohteet. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Helsingin murhahistoria ja Sunnuntaikävelyllä Helsingissä.

Mainio opas antaa retkivinkkejä linnoituskohteisiin. Kirja kertoo kiinnostavasti myös maarintaman historiasta, ja tekstiä maustavat aikalaisten muistelmat linnoitusten ra kentamisen ajoilta.

Kuva: Iina Neva intokustannus.fi 29

”Jokisen kirjan lukee ahmien. On helppo heittäytyä mukaan, sillä tarinat ovat ytimekkäitä, sivun kahden mittaisia, jotkut niistä kuvituksella ryyditettynä.” – mtvuutiset.fi kirjasta Helsingin murhahistoria

Olsen & Rebecca Morris Murhaaja perheessä Yhdysvaltojen tunnetuin perhesurma

Kun nuori perheenäiti Susan Powell katosi vuonna 2009, epäilykset keskittyivät nopeasti hänen aviomieheensä Joshiin. Josh kiisti tietävänsä mitään ja kertoi olleensa katoamisyönä poikiensa kanssa telttailemassa – keskellä lu mimyrskyä.

Seuraavien kolmen vuoden aikana Joshista ja hänen perheestään paljastui yksi uskomaton salaisuus toisensa jälkeen. Joshin isä, joka käyttäytyi ilmeisen epäsopivasti Susania kohtaan, sai tuomion hirvittävistä rikok sista. Joshin veli riisti oman henkensä. Ja tarinan järkyttävänä päätöksenä Jo sh Powell murhasi kaksi pientä poikaansa sekä itsensä usko mattoman julmalla tavalla.

Menestyskirjailija Gregg Olsen ja toimittaja Rebecca Morris kirjoittavat vangitsevasti yhdestä vuosituhannen hämmästyttävimmästä katoamisesta ja perhesurmasta, jo ka järkytti koko Yhdysvaltoja. Mitä tapahtui Susanille? Ja olisiko surullisen tragedian voinut estää?

Gregg Olsen on yhdysvaltalainen true crimen ja jännitys kirjallisuuden mestari. Hän on kirjoittanut yli 30 kirjaa, mm. suomeksikin ilmestyneen suositun true crime -teok sen Äitimme oli sarjamurhaaja (Into 2021).

Rebecca Morris on kirjoittanut useita true crime -kirjo ja ja tehnyt pitkän uran radio-, televisio- ja sanomalehti toimittajana Yhdysvalloissa.

JÄRISYTTÄVÄ TOSITARINA NAISEN KATOAMISESTA JA LASTEN MURHASTA ”Vaikuttava kertomus erään perheen tragediasta.” – Publisher's Weekly ISBN 9789523930797, 5.5.2023, suositushinta 32,00, KL 30.16 & 99.1, 330 sivua, nid. alkuperäisteos If I Can't Have You: Susan Powell, Her Mysterious Disappearance, and the Murder of Her Children, suomentanut Heidi Nieminen, äänikirjan lukija Markus Niemi intokustannus.fi 30 TRUE CRIME
Gregg

TULILAHDEN KAKSOIS MURHAAJAN JÄLJILLÄ

ISBN 9789523930520, 21.4.2023, suositushinta 32,00, KL 30.16 & 92.7, 330 sivua, nid. äänikirjan lukija Markus Niemi

Mikko Pennanen (s. 1971) on Joensuussa asuva histori oitsija ja tietokirjailija. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja arkistonhoitaja. Rikoshistoria vei hänet jo nuo ruudessa mukanaan, ja hän on perehtynyt laaja-alaisesti moniin rikostapauksiin. Tulilahden murhamysteeri on hä nen esikoisteoksensa.

Tulilahden murhamysteeri

Eine Nyyssönen ja Riitta Pakkanen katosivat pyöräretkellä kesällä 1959. Viikkoja myöhemmin heidät löydettiin mur hattuina ja suohautaan kätkettyinä Heinäveden Tulilahdel ta. Kuka on kylmäverinen murhaaja, joka peitti jälkensä ja katosi paikalta?

Silminnäkijät kertoivat, että naisten perässä oli liikku nut sinisellä mopedilla ajava mies. ”Mopedimies” pidätet tiinkin murhista epäiltynä muutama kuukausi veriteon jälkeen, mutta hän teki oikeusprosessin aikana itsemurhan. Mies ei koskaan tunnustanut syyllisyyttään, eikä oikeus ehtinyt antaa asiassa ratkaisua. Moni jäi epäilemään hänen syyllisyyttään.

Kaksoismurha on yksi Suomen kaikkien aikojen tunne tuimmista rikoksista ja yhä selvittämätön. Rikostutkinnasta ei kummallisia yksityiskohtia puutu. Poliisi ja lehdistö ku vailivat kilpaa murhaajaa ovelaksi ja kylmäveriseksi. Kak soismurhasta on kulunut yli 60 vuotta, mutta poliisi saa yhä tapaukseen liittyviä vihjeitä.

Mikko Pennanen Kuva:JohannaTurunen
intokustannus.fi 31 TRUE CRIME

SLAAVILAISTA TRUE CRIMEA NEUVOSTOLIITOSTA JA VENÄJÄLTÄ

Antto Terras

Verinen Venäjä

Verinen Venäjä johdattaa lukijan syvälle Neuvostoliiton ja Venäjän rikolliseen maailmaan. Arvaamattomassa naapuri valtiossamme eletään ja kuollaan omien sääntöjen mukaan.

Teokseen on valittu kymmeniä kriminaaleja tositapah tumia, joiden kautta tutuiksi tulevat myös vallinneet yhteis kunnalliset olot ja sosiaalinen todellisuus. Järjestäytyneen ja järjestelmän ylläpitämän rikollisuuden lisäksi maasta löytyy valtava määrä yhden asian tai edun häikäilemättömiä ta voittelijoita.

Virallisen alamaailman rinnalla rikollisella kentällä temmeltävät poliiseiksi muutetut miliisit ja muut vallan käyttäjät. Viranomaisilla on ollut Venäjällä aina tiivis suh de bandiitteihin: he joko tutkivat, vähättelevät tai tekevät rikoksia. Teos raottaa myös Venäjän vankeinhoitolaitoksen jäätyneitä portteja.

Verisen Venäjän tapahtumat sijoittuvat ajallisesti Neu vostoliiton ja nyky-Venäjän kaudelle. Vanhimmista tapauk sista ei ole jäljellä kuin muistot, mutta tuoreimpien veri on vasta kuivumassa. Teoksen kaikki kertomukset perustuvat tositapahtumiin.

Kirjailija Antto Terras (s. 1973 Tallinna) tunnetaan parhai ten humoristisista tietoteoksistaan, joissa yhdistyvät rankka fakta ja hulvaton kerronta. Tekijän jäljittelemätön tyyli ja tarkka havainnointikyky ovat ihastuttaneet lukijoita mm. Stockmann Yard- ja Tallinnan tappajat -teoksissa.

Tallinnan tappajat -teoksesta sanottua:

”Kieltämättä Antto Terraksella on sana hallussaan. Hän kirjoittaa uudelleen itsenäistyneen Viron rikollisuudesta niin hirtehisesti, että teksti karmeista veriteoista naurattaa ja kauhistuttaa yhtä aikaa.” – Kainuun Sanomat

”Antto Terraksen kirja Viron rikosmaailmasta on hurjaa luettavaa. Hirvittävien henkirikosten lukemista helpottaa kuitenkin Terraksen hulvattoman hauska, yltiöironinen kirjoitustyyli.” –

ISBN 9789523517219, 3.4.2023, suositushinta 29,00, KL 97.1 & 30.16, nid. äänikirjan lukija Jari Nissinen intokustannus.fi 32
MTV Uutiset
TRUE CRIME

ANTAUDU JÄNNITTÄVIEN MYSTEERIEN VIETÄVÄKSI

Eetu Pesonen

Mysteeritarinoiden parhaat 2

Mitä sisältää kirja, jonka kieltä kukaan ei tunnista? Oliko Titanicin uppoaminen vain traaginen onnettomuus? Kuka oli nuori poika, jonka ruumis löytyi laatikosta Pennsylva niassa vuonna 1957? Entä millaisia hurjia mysteerejä liittyy eläimiin?

Mysteeritarinoiden parhaat 2 kokoaa kansiensa vä liin lisää Eetu Pesosen Mysteeritarinat-podcastin par haita jaksoja. Jokaisessa luvussa Pesonen kertoo yhdestä tai useammasta jännittävästä ja salaperäisestä mysteeristä ihmiskunnan historiassa. Ratkaisemattomia rikoksia, ka toamisia, selittämättömiä jälkiä ja esineitä ja yliluonnol lisia tapauksia... Pesonen punoo tuttuun tapaansa hurjia tarinoita, joiden parissa lukija saa antaa mielikuvituksensa laukata. Kaikkeen ei tarvitse uskoa, mutta joskus on kiva kysyä: entä jos?

Eetu Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval laan  Eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. Pesonen on kas vanut internetin äärellä, mikä tarjoaakin täydellisen alustan ihmishistorian tapahtumien tutkimiselle. Vuonna 2017 Pe sonen aloitti oman Eeddcast-podcastinsa, jossa hän keskus telee ajankohtaisista asioista tubettajien kanssa. Vuodesta 2019 hän on tuottanut Suplaan suosittua Mysteeritarinatpodcastia.

”Selkeää lukemista ja mielenkiintoinen teos.”

– Riku, Bookbeat kirjasta Mysteeritarinoiden parhaat

ISBN 9789523930568, 1.12.2022, suositushinta 29,00, KL 90.1 & 15.1, 180 sivua, nid. äänikirjan lukija Eetu Pesonen

”Eetu on lukijana niin mahtava. Pidän hänen pehmeästä äänestä ja sitä on mukava kuunnel la. Kirjan aiheet olivat myös mielenkiintoisia ja ne saivat ajatukset kulkemaan. En ole Eetun podcastia kuunnellut, mutta ehkä tämän jäl keen on mentävä kuuntelemaan.”

– Noora, Bookbeat kirjasta Mysteeritarinoiden parhaat

intokustannus.fi 33

Darravapaa

Käsikirja

Onko sinullakin takanasi sunnuntaiaamuja, jolloin olet vannonut, että ”mä en juo enää koskaan”, mutta löytänyt itsesi pyörtämästä päätöksesi jo seuraavana perjantaina? Et ole yksin!

Darravapaa-yhteisön perustajien luoma käsikirja on paras ystävä ja motivaattori ison elämäntapamuutoksen keskelle. Kirja kuljettaa kädestä pitäen tehtävien kautta lu kijansa vuoden mittaiselle matkalle raittiiseen arkeen. Kir ja auttaa jäsentelemään omaan alkoholinkäyttöön liittyviä ajatuksia ja löytämään uusia tapoja rentoutua tai nollata pitkän työviikon jälkeen. Vaikka lukijan tavoitteena ei oli sikaan täysraittius, omien juomistottumusten reflektointi on tervettä puuhaa itse kullekin – ja tämän kirjan avulla itsetutkiskelusta tulee jopa viihdyttävää.

Darravapaa on Laura Wathénin ja Katri Ylisen luoma alkoholiton yhteisö ja media, jolla on Instagramissa jo yli 24 000 aktiivista seuraajaa. Yhteisö on auttanut lukuisia ihmisiä rakentamaan täysin uudenlaista suhteen alkoholit tomuuteen ja tarjonnut vaihtoehdon kuivaksi käyneelle ja tylsälle raittiuskeskustelulle.

Laura Wathén ja Katri Ylinen Darravapaa-yhteisön perustajia. He ovat aiemmin julkaisseet Yle Areenassa ilmestyvää Darravapaanapodcastia ja luoneet alkoholittoman Sober Furious -klubikonseptin. Ylinen on julkais sut kirjan Aamu ilman darraa (Into 2022).

MOTIVOI
VIIHDYTTÄVÄ TYÖKIRJA
RAITTIIMPAAN ARKEEN
ISBN 9789523930537, 2.1.2023, suositushinta 29,00, nid. äänikirjan lukija Katri Ylinen ja Laura Wathén ELÄMÄNTAITO JA HYVINVOINTI intokustannus.fi 34
Kuva: Tapio Auvinen –Kras

KUINKA ADHD VAIKUTTAA PARI- JA IHMISSUHTEISIIN

ADHD ja parisuhde

Herpaantuiko kumppanisi huomio kesken seksin? Toiko hän kaupasta kaikkea muuta kuin sen, mitä pyysit? Vallit seeko parisuhteessanne lapsi–aikuinen-dynamiikka?

Suomessa on yli 170 000 ADHD-aikuista, ja heistä monet elävät parisuhteessa. ADHD-oireisilla on muuhun väestöön verrattuna jopa 2–3 kertaa suurempi riski päätyä liitossaan eroon. Väärinymmärrykset ja kommunikaatioongelmat etäännyttävät pareja toisistaan. Mutta miten ADHD parisuhteessa näyttäytyy ja kuinka sen tuomat haasteet voidaan tunnistaa ja minimoida?

Sari-Marika Durchmanin asiantunteva ja innostava kirja lisää ymmärrystä ADHD:n tuomista erityispiirteis tä ja vaikutuksista parisuhteisiin. Käytännön harjoituksia, haastatteluja ja kokemuskertomuksia sisältävä teos tarjoaa lukuisia oivalluksia, joiden avulla arkea voi parantaa ja suhdetta vahvistaa.

Sari-Marika Durchman on yrittäjä, Art Director, joka on luonut uransa markkinoinnin ja visuaalisen suunnitte lun parissa. Hän on myös muutosvalmentaja, joka auttaa ihmisiä avaamaan oman elämän solmukohtia NLP:ta ja skeematerapiaa hyödyntäen. Durchman on saanut ADHDdiagnoosin aikuisiällä, ja hän on myös ADHD-lapsen äiti. Hänen edellinen kirjansa, Supervoimani ADHD ilmestyi vuonna 2021.

Supervoimani ADHD -kirjasta sanottua:

”Hyvä kirja, miellyttävä lukea. Uskon, että monelle tämä voi olla hyvinkin voimaannuttava opus.”

– Länsi-Saimaan Sanomat

”Tämä tuore kirja on positiivinen ja piristävä poikkeus yleensä varsin oire- ja ongelmakeskeisten ADHD-kirjojen joukossa. Kiinnostavinta luettavaa itselleni olivat ne kohdat, joissa kirjoittaja kuvasi omaa arkeaan ja elämäänsä ADHD-piirteiden kanssa.”

– Kirjat kertovat -lukupäiväkirja

ELÄMÄNTAITO JA HYVINVOINTI intokustannus.fi 35
ISBN 9789523930506, 2.1.2023, suositushinta 29,00, KL 59.55, 220 sivua, nid. äänikirjan lukija Kati Tammensola

TIETEESEEN PERUSTUVA OPAS ONNELLISEMPAAN ELÄMÄÄN

Fiksaa elämäsi

Hyvinvointia tieteen keinoin

Maailma on pullollaan itsehoito-oppaita, ja kukapa ei ha luaisi löytää keinoja elämänlaadun parantamiseen. Mut ta mikä ohjeista toimii oikeasti? Monet itsehoito-oppaat perustuvat yksittäisten ihmisten henkilökohtaisiin, sub jektiivisiin vinkkeihin, kun taas tämä kirja auttaa lukijaa parantamaan elämänlaatuaan tieteen avulla. Tuoreimpia tutkimustuloksia hyödyntäen teos opastaa, kuinka jokai nen meistä voi muuttaa elämäänsä yksinkertaisilla teoilla ja elää onnellisempaa, viisaampaa ja terveempää elämää.

Kuinka luoda ja ylläpitää toimivia ihmissuhteita? Kuinka kas vattaa itseluottamusta? Kuinka nukkua hyvin ja päästä eroon huonoista tavoista?

Kirjan avulla opit tuntemaan itseäsi syvällisemmin ja voit löytää uusia puolia niin itsestäsi kuin toisista ihmisistä. Kun ymmärrät itseäsi paremmin, opit myös tunnistamaan vai kuttimet oman käytöksesi takana. Harva arvaakaan, millai sia vinoumia ajatuksissamme voi olla.

Onneksi kaikki on fiksattavissa – tämän kirjan avulla!

Helen Thomson on palkittu brittiläinen terveystieteisiin perehtynyt toimittaja. Hänellä on neurotieteen tutkinto Bristolin yliopistosta. Hän on toiminut New Scientist -tiedelehden toimittajana ja konsulttina vuodesta 2007 lähtien ja kirjoittanut artikkeleja muillekin nimekkäille

”Helen Thomson on tiedeope, jonka jokainen olisi toivonut kohtaavansa koulussa. Uskomattoman kiinnostava.”

– The Times (London)

”Taidokas tiedekirjoittaja tietää, mikä on lukijalle kiinnostavaa, ja siinä Thomson loistaa.”

– The Washington Post

ELÄMÄNTAITO ELÄMÄNTAITO JA HYVINVOINTI
36 intokustannus.fi
ISBN 9789523519206, 1.12.2022, suositushinta 32,00, KL 17.3, 350 sivua, sid. alkuperäisteos This Book Could Fix Your LIfe: The Science of Self Help, suomentanut Kirsimarja Tielinen, äänikirjan lukija Satu Paavola

HAUSKA OPAS RENTOON VANHEMMUUTEEN

Saara Henriksson & Aino-Maija Leinonen

Laiskan vanhemman opas

Vanhemmuuteen liittyy valtavasti ihanteita, odotuksia ja elämäntapavalintoja. Ruoka, uni, päivähoito, perheen työn jako, harrastukset – kaikkeen löytyy suosituksia. Entä jos lapsen lempiharrastus lopulta onkin YouTube-videoiden katselu ja lempiruoka kananuggetit? Ja mitä jos päädytään kin viikonloppuna hiihtoretken tai taidegallerian sijasta Prismaan?

Laiskan vanhemman opas pohtii, millaista on hyvä van hemmuus tämän hetken Suomessa. Kirja käy läpi van hemmuuden värikkäät vaiheet ja tuo kaivattua rentoutta ja myönteisyyttä vanhemmuuskeskusteluun. Se paljastaa, miksei päiväkodin pedagogisesta suuntautumisesta, luomu ruoasta tai lasten harrastuksista kannata stressata, miksi taaperon kanssa ei kannata yrittää ehtiä bussiin ja miksi teinin pitää antaa nukkua pitkään.

Vanhemmuuden väitetään olevan hukassa, mutta todel lisuudessa nykyajan äidit ja isät ovat valmistautuneempia ja valistuneempia kuin koskaan. Lapsista kasvaa fiksuja aikui sia todella monenlaisissa perheissä. Lasta on vaikea hemmo tella piloille tai rikkoa löysäämällä pipoa.

Aino-Maija Leinonen on kahden teini-ikäisen lapsen vanhempi, joka nauttii ja myös kärsii vanhemmuudes ta enemmän nyt kuin silloin, kun lapset olivat pieniä. Saara Henriksson on kirjailija ja kustannustoimittaja, jolla on teini-ikäinen lapsi. Yhdessä he ovat kirjoittaneet aiemmin teokset Leppoisa opas huusholliin (2014) ja Raila kas rahakirja (2018).

ELÄMÄNTAITO ELÄMÄNTAITO JA HYVINVOINTI
9789523930490, 2.1.2023, suositushinta 29,00, KL 38.1, 190 sivua, nid.
intokustannus.fi 37
ISBN
äänikirjan lukija Kati Tammensalo

OLEMISEN ARVOITUSTA RATKOVA TEOS HÄTKÄHDYTTÄÄ LUKIJAA

Emilia Männynväli Toiste en suostu katoamaan

Mitä muodostuu luokan, paikan ja sukupuolen säteiden polttopisteessä? Emilia Männynvälin intensiivinen ja rajo ja uhmaava teos limittää ekologisen, yhteiskunnallisen ja henkisen todellisuuden poikkeuksellisella tavalla. Kirjan tarkkanäköisissä teksteissä naiseuden, pakenemisen, kapi talismin, luokan ja pyhän kaltaiset teemat punoutuvat toi siinsa ja muodostavat saumattoman jatkumon.

Suurista teemoista huolimatta Toiste en suostu katoa maan on maanläheinen ja selkeydessään kirkas. Teos on suoruudessaan virkistävä ja kumartelemattomuudessaan hätkähdyttävä. Se lähestyy lihallisesti ja näennäisen vaivat toman tuntuisesti ikiaikaisia filosofisia kysymyksiä, kuten olemisen arvoitusta.

Männynvälin kynä piirtää laajoja kaaria ja kieli pakenee ideologisia kielioppeja. Esseiden maailma on täynnä yllät täviä eroja ja yhtäläisyyksiä. Milloin olet viimeksi lukenut esseen punkista ja lapsuudesta?

”En ole kirjoittanut asioista, joista haluan kirjoittaa, vaan asioista, joista minun on pakko kirjoittaa. Kirjan jul kaisu on aina jokseenkin katharttinen kokemus, mutta tä mä oli suorastaan raivokkaan katharttinen”, Männynväli kuvailee.

Emilia Männynväli (ent. Kukkala) on kirjailija, toimit taja ja kriitikko, jonka esikoisromaani Kaiken jälkeen (Into 2021) kertoi luopumisesta ja oli hurmaava yhdistelmä rou heaa roadtripia ja kipeää henkistä matkaa. Kirja oli myös vuoden 2021 Savonia-ehdokas. Esseeteoksessaan hän jatkaa samalla lahjomattomalla linjalla: Toiste en suostu katoamaan

”Toimittaja Emilia Kukkalan esikoisromaani Kaiken jälkeen on raisu ampaisu sanataiteeseen. Kirjassa on samaa alkuvoimaa, jolla Laura Gustafsson rymisteli 10 vuotta sitten kirjallisuuden kentälle Huorasadulla.”

– KSML

ISBN 9789523930469, 1.3.2023, suositushinta 29,00, KL 30, 280 sivua, sid. äänikirjan lukija Emilia Männynväli

Kuva: Petra Vii

YHTEISKUNTA
intokustannus.fi 38

MIES, MITEN SINÄ VOIT? KYSYY FEMINISTI KIRJEISSÄÄN MIEHILLE

Näyttelijä ja koomikko Bianca Kronlöf kirjoittaa hauskasti ja oivaltavasti tunteista, seksistä, väkivallasta ja maskuliini suudesta. Hän osoittaa kirjeensä isälle ja isoisälle. Synty mättömälle pojalle. Yhden yön jutulle. Löysälle ja kovalle. Sinulle, joka uskot myytteihin. Sinulle, joka lyöt tyttöystä vääsi, ja sinulle, joka et ole koskaan väkivaltainen. Seksuaalisen väkivallan vastaisesta työstä palkittu Kron löf kirjoittaa vaikeista asioista suorasanaisesti. Hän ei tuo mitse vaan yrittää ymmärtää ja kutsuu miehet mukaan keskusteluun. Maailmalla käydään samoja keskusteluja sii tä, miksi miehet ovat väkivaltaisia naisia kohtaan. Kronlöf osallistuu keskusteluun kirjeillään ja vaatii samalla tarvitta via rakenteellisia muutoksia.

Bianca Kronlöf on ruotsinsuomalainen koomikko, näyt telijä ja kirjailija. Hän opiskeli Göteborgin teatterikor keakoulussa ja on esiintynyt teattereissa Tukholmassa ja Göteborgissa sekä Ylellä näytetyissä ruotsalaisissa draama sarjoissa. Koomikkona hän on tullut tunnetuksi feministi sestä satiiristaan. Kirjeitä miehille on hänen esikoiskirjansa. Se oli ehdokkaana vuoden parhaaksi tietokirjaksi (Adlib rispriset 2021). Kronlöf palkittiin vuoden äänenä 2022. Ruotsinkielinen äänikirja oli Storytel Awards -finalisti.

”Koomikko Bianca Kronlöfin kirja on viisas, hauska ja oivaltava, ja jokaisen miehen pitäisi lukea se.” – HS

”Kiitos kirjeistä, Bianca. Ne ovat helppolukuisia, ja hienostelevat lukijat pitävät niitä varmasti yksinkertaisina, mutta yksinkertaisuus on aliarvostettua. Suorat kysymykset saavat ihmiset ajattelemaan itse, ja se tässä on tarkoitus.” – Västerbottenkuriren, Ruotsi ”Kronlöfin kirja on täydellinen isänpäivälahja.”

– Piteå Tidning

ISBN 9789523519640, 1.2.2023, suositushinta 25,00, KL 32.3, 125 sivua, nid. äänikirjan lukija Krista Kosonen intokustannus.fi

40 YHTEISKUNTA

Populismin anatomia YHTEISKUNTA

MITÄ ON POPULISMI? ON AIKA TEHDÄ SILLE RUUMIINAVAUS!

Populisti tarjoaa yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Osaako edes harjaantunein populisti kuiten kaan vastata tyhjentävästi ja helppotajuisesti siihen, mitä on populismi? Tuskin. Siksi on paikallaan tehdä populismin ruumiinavaus.

Populismi on outolintu ismien ekosysteemissä. Se ei ole ideologia, vaan enemmänkin tapa tehdä politiikkaa. Erityi sesti se on tapa puhua, kirjoittaa ja viestiä. Populismia on ollut iät ja ajat, vaikka populistien menestys politiikassa on ponnahtanut aivan uusille tasoille juuri meidän aikanamme – ajassa, jossa toritapaamisten ja tupailtojen tilalle on tullut sanallinen salamasota sosiaalisessa mediassa.

Populismin anatomia on kirja jokaiselle, joka yrittää ymmärtää, mistä on kyse aikamme leimallisimmassa po liittisessa ilmiössä Suomessa ja muualla maailmassa. Mistä populisti saa happensa ja ravintonsa? Mitä sen aineenvaih dunta palauttaa ympäristöön? Mikä tekee poliitikosta po pulistin? Mitä hyvää populismissa on? Onko ilmiössä kyse kausivaihtelusta, vai onko se tullut jäädäkseen?

Matti Mörttinen (s. 1958) on yli 40 vuoden journalisti urallaan seurannut mm. vennamolaisuutta Suomessa, kansallismielisyyden nousua Euroopassa ja trumpismin esiinmarssia Yhdysvalloissa.

Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Ensimmäiset – Uraa uurtaneita naisia Suomesta (2022), Shlomo Zabludowicz –Holokaustin kauhuista salaperäiseksi suomalaismiljardööriksi (2021) sekä yhdessä Lauri Nurmen kanssa kirjoitetut Antti Rinne – Koko tarina (2019) ja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra (2018).

Helsingin yliopistolla tutkijatohtorina työskentelevä Yannick Lahti (s. 1990) on Bolognan yliopistosta kesällä 2022 tohtoriksi väitellyt poliittisen viestinnän ja populis min tutkija. Lahti on kirjoittanut useissa eri medioissa ak tiivisesti erityisesti eurooppalaisesta oikeistopopulismista. Hänet on nähty myös tv-kommentaattorina ajankohtais ohjelmissa.

Yannick Lahti & Matti Mörttinen ISBN 9789523519770, 12.4.2023, suositushinta 32,00, KL 32.01, 280 sivua, nid. äänikirjan lukija Aku Laitinen intokustannus.fi 42

AJANKOHTAINEN UKRAINA-KIRJA BESTSELLERKIRJAILIJALTA

Luke Harding Hyökkäys

Venäjään erikoistunut toimittaja Luke Harding analysoi tarkasti Ukrainan sodan seurauksia Ukrainalle, Venäjälle ja koko maailmalle. Sodan mainingit kantautuvat voimak kaina Ukrainan ja Venäjän rajojen ulkopuolelle, ja onkin tärkeää ymmärtää, miten tilanne Ukrainan etulinjassa vai kuttaa meihin kaikkiin.

The Guardianin kirjeenvaihtajana Ukrainassa työsken nellyt Harding kirjoittaa ajasta ennen hyökkäyksen alkua, ensimmäisistä sokin täyttämistä kuukausista, surusta ja so dan julmasta todellisuudesta. Kirja sisältää ennen kuule mattomia tarinoita uutisotsikoiden takaa ja käy läpi kahden hyvin erilaisen johtajan, Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin, taustat. Harding myös avaa Putinin sotastrategiaan johtaneet syyt ja käsittelee sodan seurauksia, joista yksi on Suomen hakemus Naton jäsenmaaksi.

Luke Harding on palkittu The Guardianin toimittaja ja bestseller-tietokirjailija. Hän oli Venäjän-kirjeenvaihtaja neljän vuoden ajan ennen karkotustaan vuonna 2011. Harding on käsitellyt Venäjää aiemmin kirjoissaan Venäjän vakoojaverkosto, Mafiavaltio, Salajuoni ja Vaiennettu. Lisäksi hän on julkaissut elämäkerrat Assange ja Snowden. Venäjän vakoojaverkosto oli yksi myydyimmistä tietokir joista Suomessa vuonna 2021.

– Helsingin Sanomat

intokustannus.fi
”Venäjän vakoojaverkosto kuuluu Venäjän politiikasta ja turvallisuuspalveluiden toiminnasta kiinnostuneiden käsikirjastoon.”
ISBN 9789523931626, 24.2.2023, suositushinta 34,00, KL 32.5 & 47.4, 370 sivua, nid. alkuperäisteos Invasion: The Inside Story of Russia’s Bloody War and Ukraine’s Fight for Survival, suomentanut Kyösti Karvonen & Mika Tiirinen, äänikirjan lukija Markus Niemi 43 YHTEISKUNTA

OPI TUNTEMAAN TAVAT, JOILLA VAIKUTAMME TOISIIMME

Sari Kuusela

Vaikutuksen

alaisena

Eli kuinka ihmiset ympärillämme vaikuttavat kaikkeen, mitä teemme

Ihmisten väliset suhteet ja ilmapiirin aistii uudessakin ryh mässä heti. Joku vie kaiken ilmatilan, joku toinen ottaa asiantuntijan roolin, joku puolestaan jää aina syrjään, olipa kyseessä työ, harrastusporukka, kurssi tai vanhempainilta. Vaikutuksen alaisena kertoo sosiaalisista kartoista ja an soista, joukkovoiman lumosta ja sosiaalisen vallan käytöstä. Se avaa ihmissuhteiden merkitystä yhteisön toiminnassa ja kuvaa sitä, miten puheilla ja suhtautumisella vaikutetaan mielipiteisiin. Miksi muutumme ryhmässä toistemme kal taiseksi ja toimimme joskus tavoilla, jotka ihmetyttävät it seämmekin? Mitä tapahtuu silloin, kun hyvät periaatteet hautautuvat omien etujen ja valtataisteluiden alle?

Kirja auttaa tunnistamaan sosiaaliset pelit ja ryhmän vallan sekä ymmärtämään, kuinka erilainen maailma voi olla julkisesti ja kulissien takana. Se myös antaa keinoja yhteistyön parantamiseen ja hankalissa tilanteissa toimimi seen.

Sari Kuusela on vallasta ja vuorovaikutuksesta väitellyt sosiaalipsykologi, tietokirjailija, juoksija ja matkapyöräilijä. Hän on kiinnostunut kaikesta siitä, mitä yhteisöjen näyt tämöllä ja kulissien takana tapahtuu. Kuuselan aiemmat kuusi teosta käsittelevät työyhteisöjen ja arjen vuorovaiku tustilanteita.

ISBN 9789523930438, 2.1.2023, suositushinta 32,00, KL 36.13, 220 sivua, nid. äänikirjan lukija Satu Paavola
YHTEISKUNTA
Kuva: Into Kustannus

ONKO KATEUS SUOMALAINEN PAHE?

Anna-Stina Nykänen & Juha Metso Kateuden katse

Tunteilla on iso yhteiskunnallinen merkitys. Parhaimmil laan kateus on talouden veturi ja lakimuutosten alkuvoima. Suomessa kateus on myös masennuksen lähde. Kateus vai kuttaa niin ikään maailmanpolitiikassa, ja sitä löytyy jopa Ukrainan sodan takaa.

Hauskassa ja viisaassa teoksesssa vaietusta aiheesta pu huvat yhteiskunnan vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt. He kertovat avoimesti, kuinka kateus näkyy heidän asemas saan – ja milloin he ovat tunteneet kateutta. Kateutta ko kevat yhtä hyvin poliitikot, yrittäjät, urheilijat, uskovaiset, taiteilijat, vammaiset, valokuvamallit, kuolemansairaat ja tuomarit…

Anna-Stina Nykäsen intiimit haastattelut ja Juha Met son vahvat kuvat luovat kiinnostavan näkymän tähän vähän puhuttuun maailmaan, johon lukija pääsee myös peilaa maan omia tunteitaan.

Anna-Stina Nykänen (s. 1961) on Helsingin Sanomien toimittaja ja yksi Suomen tunnetuimpia ja rakastetuim pia kirjoittajia. Hän on kolumnisti ja kansakunnan mieli aloja luotaavien esseiden kirjoittaja, joka muistetaan muun muassa Tunne Suomi -juttusarjasta.

Juha Metso (s. 1965) on menestynyt sekä sanomalehtiettä taidevalokuvaajana. Hän on tehnyt yli 30 teosta, joi den aiheet vaihtelevat suomalaisesta arjesta rocktähtiin ja Venäjästä voodoohon.

”Muistan tunteneeni oikein sellaista perinteistä peniskateutta.” – Rosa Meriläinen ”Ukrainasta tuli Venäjälle kadehdittava.” – Mika Aaltola ”Skdl:n sisällä oli aikoinaan niin paljon kateutta, että moni menehtyi siihen.” – Liisa Jaakonsaari ”Parhaiten kateutta poistaa kilpailu.” – Henrik Dettmann
– Stefan
”Kateusasiassa helpottaa se, että välillä joku on kateellinen myös mulle.”
Lindfors
9789523519824, 15.4.2023, suositushinta 32,00, KL 14.8 & 99.1, 220
sid.
intokustannus.fi 45 YHTEISKUNTA
ISBN
sivua,
kuvitettu

MITEN SOPEUDUMME ELÄMÄÄN EKOKATASTROFIN KESKELLÄ?

Ville-Juhani Sutinen Hajonneen maailman käyttöohje

Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toi mintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Hajonneen maailman käyttöohjeessa Ville-Juhani Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa aiheeseen. Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin?

Teoksen tarinalliset, omakohtaiset tekstit kuljettavat ih mistä ympäröivään luontoon ja maailmaan, joka on rikki mutta ei täysin käyttökelvoton. Kirja on kriittinen mutta toiveikas matka sienimetsään, hylättyyn huvipuistoon ja lapsettomuusklinikalle, sieltä metsäpalojen Kaliforniaan, kelluviin konttitaloihin ja lopulta mayaraunioiden kaut ta Islannin laavakentille etsimään keinoja, joilla elämä voi jatkua.

”Maailmanlopun julistaminen on helppoa. Paljon vaikeam paa on, jos maailma ei lopukaan ja on opeteltava elämään tuhon jälkien kanssa.”

Ville-Juhani Sutinen on Jyväskylässä asuva kirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja. Häneltä on ilmestynyt lähes kolmekymmentä teosta, niin runoutta, esseistiikkaa kuin ro maaneja.

Kirjoissaan Sutinen on käsitellyt mm. siirtolaisuutta, arktista aluetta, Venäjää ja Yhdysvaltoja. Vuonna 2019 hän oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana yhdessä Ville Ropposen kanssa kirjoittamallaan teoksella Luiden tie – Gu lagin jäljillä. Vuonna 2021 hän voitti Vuoden matkakirja -palkinnon teoksellaan Arktis – likaista lunta.

ISBN 9789523519756, 3.4.2023, suositushinta 32,00, KL 30, 320 sivua, nid. äänikirjan lukija Markus Niemi

intokustannus.fi 46 YHTEISKUNTA
Kuva: Klaus Welp

ALIJÄÄMÄLLÄ TASA-ARVOISEMPI JA VAURAAMPI YHTEISKUNTA

Stephanie Kelton

Alijäämämyytti

Modernin rahateorian mahdollisuudet

Modernin rahateorian (MMT) tunnetuin puolestapuhuja Stephanie Kelton kirjoittaa radikaalin erilaisesta tavasta ra kentaa oikeudenmukainen ja hyvinvoiva yhteiskunta. Teos muuttaa käsitystämme siitä, miten voimme parhaiten hoi taa ongelmia, kuten köyhyyttä, työttömyyttä, terveyden huoltojärjestelmän ongelmia ja ilmastonmuutosta.

Epäilijät uskovat, että valtiontalouden alijäämä johtaa tuhoon. Kelton murtaa myytin siitä, että valtiontaloutta tulisi hoitaa kuin kotitalouden budjettia, että alijäämät va hingoittavat tulevia sukupolvia, syrjäyttävät yksityiset in vestoinnit ja pysäyttävät pitkän ajan talouskasvun, ja että tuhlaavaisuutemme vie meitä kohti kriisiä.

MMT keskittyy taloudellisiin ja sosiaalisiin hyötyi hin. Se ymmärtää rahan, verot ja alijäämäisen kulutuksen tärkeän roolin uudella tavalla ja määrittää, miten voimme käyttää resurssejamme vastuullisesti ja maksimoida mah dollisuudet.

Stephanie Kelton on taloustieteen ja yhteiskuntapolitii kan professori New Yorkin Stony Brook -yliopistossa. Hän on modernin rahateorian johtava asiantuntija ja entinen Yhdysvaltain senaatin budjettikomitean pääekonomisti.

Kelton neuvoo investointipankkeja ja salkunhoitajia. Ali jäämämyytti nousi heti ilmestyttyään New York Timesin bestseller-listalle.

”Stephanie Kelton kumoaa vakuuttavasti perinteisen ajatuksen siitä, että valtiontalouden alijäämät koituvat jollain tavalla maan turmioksi… Keltonin mukaan valtion kyvyttömyys toimia kansalaisten parhaaksi ei johdu rahan puutteesta; sen sijaan päättäjiltä puuttuu poliittista tahtoa.”

– Farhad Manjoo, The New York Times

”Kelton lietsoo toisinajattelua ja kyseenalaistaa perinteitä, mikä on välttämätöntä koronapandemian jälkeisessä maailmassa, kun talouden jumalten valta on pakko järjestää uudelleen.”

– The Guardian

ISBN 9789523930407, 27.4.2023, suositushinta 34,00, KL 36, 330 sivua, nid. alkuperäisteos The Deficit Myth – Modern Monetary Theory and the Birth
the People's Economy, suomentanut Maarit Tillman-Leino, äänikirjan lukija varmistuu myöhemmin intokustannus.fi 48
of
YHTEISKUNTA

ONKO VALTIOLLE

VAIHTOEHTOA?

Kalevi Hölttä Järjestys

Oikeutta ilman valtiota?

Millainen olisi oikeusjärjestys ilman valtiota? Oikeustieteen tohtori Kalevi Hölttä esittelee teorioita valtion käsitteestä, alkuperästä ja tarkoituksesta ja luo historiallisen katsauksen valtiomuotoihin. Pääkysymys on, missä määrin valtio on tarpeellinen nykyisessä laajuudessaan.

Kysymys valtiottomasta oikeusjärjestyksestä liittyy osal taan marxilaiseen teoriaan valtion kuoleutumisesta kapita lismin jälkeisessä kommunistisessa yhteisössä. Hölttä nostaa kriittiseen keskusteluun Suomen hallinto-organisaation ja erityisesti valtion väkivaltakoneiston tehtävät. Voidaanko tehtäviä siirtää itsehallintoelimille? Samalla eritellään pe rusoikeusjärjestelmää demokraattisen oikeusvaltion näkö kulmasta sekä eri oikeudenaloja.

Helppolukuinen kirja sopii kaikille poliittisesta teoriasta kiinnostuneille – niin opiskelijoille kuin työläisillekin.

ISBN 9789523519534, 1.2.2023, suositushinta 32,00, KL 32, 200 sivua, nid.

Kalevi Hölttä on oikeustieteen tohtori ja työoikeuden do sentti. Hänen väitöskirjansa Toimintaoikeudet ja työtaiste luvapaus (2012) on valtiosääntöoikeuden alalta. Hölttä on toiminut työmarkkinajuristina, ammattiyhdistystehtävissä sekä asianajotoimistossa. Hän on julkaissut mm. kirjat Työ taisteluopas (Into 2011), Kansalaistoiminta – lailliset oikeu det (Into 2013) ja Kuri (Into 2018).

YHTEISKUNTA intokustannus.fi 49

Tero Tuomisto Työväkeä, sivistystä, liikettä 1 & 2

Satavuotias Työväen Sivistysliitto

Kaksiosainen historiateos kertoo TSL:n tarinan.

Työväen Sivistysliitto syntyi tilanteessa, jossa sisällissota oli juuri takana ja oli sovinnonteon aika. TSL:n tehtäväksi tuli luoda monitahoisella sivistys toiminnalla perustaa yhteiselle rakennustyölle. Liitto laajeni sotien jälkeen voimakkaasti ja jäsenjärjestöjen henkilöjäsenten määrä kasvoi runsaaseen miljoonaan. Suureen nousuun liittyi erilaisia näkemyksiä toiminnan kehit tämisestä ja myös ristiriitoja.

Työväen kahden sivistyssuuntauksen eriytyminen omille teilleen mah dollisti 1960-luvulla alun keskinäiselle yhteistyölle. Elettiin suuren in nostuksen aikaa. TSL:n pariin syntyi erityistoimikuntia tehtävineen. Kulttuuritoiminta tapahtumineen alkoi laajentua voimakkaasti, aikuis koulutuksen uudet muodot kehittyivät ja kansainvälisyys tuli luontevaksi osaksi toimintaa.

Ensimmäinen osa ulottuu TSL:n perustamisesta sotavuosien jälkeiseen murrosaikaan. Toinen osa jatkaa tarinaa TSL:n satavuotisjuhlavuoden ta pahtumiin saakka. Sivistysliiton suuri kertomus avaa myös näköaloja tu levaisuuteen.

ISBN 9789523930766, 1.9.2022, suositushinta 32,00, KL 38.63, 426 sivua, sid.

Tero Tuomisto on kotiseutuneuvos, valtiotieteiden maisteri ja historiantut kija, jolle Työväen Sivistysliitto tuli tu tuksi jo 1970-luvulla.

Jukka Peltokoski ja Henrik Jaakkola (toim.)

Tulevaisuuden vasemmisto

Politiikka on kamppailua yhteiskuntien tulevaisuudesta. Meidän ja tule vien sukupolvien elämän puitteet rakennetaan tämän päivän päätöksillä. Kirja kokoaa yhteen keskustelunavauksia, jotka rakentavat tulevaisuuden vasemmistoa.

Kirjassa käsitellään teemoja kuten hoiva, eriarvoisuus, antirasismi, työelämä, verkkoyhteiskunta, kaupungistuminen, työväenluokka ja eko loginen siirtymä. Tekstejä yhdistää näkemys vasemmiston merkityksestä kamppailussa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä tulevaisuudesta. Poliittista ohjelmaa kirja ei muotoile vaan antaa aineksia sen uudistamiseksi. Katse on Suomessa, mutta kamppailu on maailmanlaajuinen.

ISBN 9789523930773, 12.2.2023, suositushinta 32,00, 600 sivua, sid. ISBN

Osa kirjoittajista toimii puoluepoliittisessa vasemmistossa, osa itsenäisi nä ajattelijoina ja aktivisteina. Kirjan kirjoittajat ovat Li Andersson, Toivo Haimi, Liban Sheikh, Pinja Vuorinen, Teppo Eskelinen, Anna Elomäki, Hanna-Kaisa Hoppania, Hanna Ylöstalo, Johanna Perkiö, Tero Toivanen, Minja Koskela, Laura Kolehmainen, Matias Nurminen ja Anna Kontula.

Jukka Peltokoski on KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja, tietokirjaili ja ja monessa mukana oleva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Henrik Jaakkola on Vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija.

9789523519435, 30.11.2022, suositus hinta 32,00,
32.1828, 200 sivua, nid. YHTEISTYÖKIRJAT
KL

Jalonen (toim.)

Epävarmuuden aika

Elämme epävarmuuden aikaa. Ilmastonmuutos, luontokato, koronavirus, brexit ja Ukrainan sota ovat osoittaneet, kuinka nopeasti koko maailmaa koskettavat kriisit syntyvät ja eskaloituvat. Kyseessä on laajempi systeemi nen muutos, jonka kompleksisuutta edes asiantuntijat eivät aina ymmär rä. Yhtenä syynä tietämättömyyteemme ja avuttomuuteemme saattaa olla reduktionistinen tapa ymmärtää ilmiöitä ja niiden muutosta.

Kirjan 12 artikkelia avaavat systeemiajattelun lähtökohtia, lisäävät ym märrystä ilmiöiden taustalla olevasta keskinäisriippuvuudesta, kertovat mistä kompleksisuusajattelussa on kyse, ja tarjoavat välineitä systeemisen tulkinnan ja analyysin tekemiselle. Systeemistä muutosta tarkastellaan yh teiskunnan, organisaatioiden ja yksilöiden näkökulmista.

ISBN 9789523930742, 1.1.2023, suositushinta 32,00, KL 16.7, 300 sivua, nid.

Kirja soveltuu sekä oppikirjaksi että yhteiskunnallista muutosta seuraa vien lukijoiden peruslukemistoksi.

Petri Uusikylä on valtiotieteiden tohtori ja tutkimusjohtaja Vaasan yli opiston johtamisen yksikössä. Hän on julkaissut lukuisia tieteellisiä artik keleita, opaskirjoja ja tutkimusraportteja mm. kompleksisuustutkimuksesta ja innovaatiopolitiikasta.

Harri Jalonen toimii professorina Vaasan yliopiston johtamisen yksikössä. Jalonen on tutkinut muun muassa tiedolla johtamisen mahdollisuuksia ja erilaisia tietämättömyyden ilmenemismuotoja.

Katariina Laine

Ei kenenkään koirat

Rescuekoiria auttamassa

Rescuekoirat ovat hylättyjä ja kaltoin kohdeltuja koiria, jotka on otettu turvaan kuntien löytöeläintaloihin ja koiratarhoille. Kirja kertoo työstä, jota vastuulliset rescueyhdistykset näiden eläinten hyväksi maailmalla ja ko timaassa tekevät. Yhdistykset tukevat paikallisia löytöeläintarhoja ja eläin suojelijoiden työtä. Ne tekevät myös merkittävää ennaltaehkäisevää työtä eläintautien torjunnassa ja järjestävät eläinten sterilointeja. Nämä saavutuk set sivuutetaan usein julkisuudessa käytävässä keskustelussa.

Kirja näyttää ruohonjuuritason eläinsuojelutyön vaativuuden ja hy lättyjen koirien vaikean, eläinsuojelulakien näkökulmasta usein epäselvän aseman. Esiin nostetaan niin virallisen eläinsuojelun puutteet, koirien sel viytyminen tarhoilla kuin paljon puhuttava eläinten maahantuontikin. Ja lopulta koiran adoptio, josta vain harvat ja valitut rescuekoirat pääsevät osallisiksi. Kerrontaa rytmittävät koskettavat koirien tarinat.

Katariina Laine (s. 1967) sai idean kirjaansa asuessaan Thaimaassa ja Espanjassa, missä hän tutustui rescuekoiriin ja rescuetyöhön toimiessaan it se vapaaehtoistyöntekijänä hylättyjen koirien parissa. Laine on ammatiltaan kieltenopettaja, ja hän on julkaissut aiemmin ranskan kielen oppikirjoja.

ISBN 9789523930636, 1.3.2023, suositushinta 32,00, KL 67.451, 280 sivua, nid.

Petri Uusikylä & Harri
YHTEISTYÖKIRJAT

Syötävä metsäpuutarha

Kiinnostus syötäviä kasveja, omavaraisuutta ja ekologista puutarhanhoitoa kohtaan on kasvussa. Syötävä metsäpuutarha tarjoaa kaikkea tätä. Se on ekosysteemien toimintaa ja metsänreunan lajirunsautta jäljittelevä puutar ha, joka tuottaa ruokaa ja parantaa samalla ympäristön tilaa.

Kirja opastaa oman metsäpuutarhan suunnitteluun ja monipuoliseen kasvilajistoon, jolla voi luoda satoisan ekosysteemin niin pienelle pihalle kuin suurelle pellollekin. Ota askel kohti helpompaa ja omavaraisempaa puutarhanhoitoa: istuta hedelmäpuita, pähkinäkasveja ja marjapensaita. Täytä välit monivuotisilla vihanneksilla, maanpeitekasveilla, syötävillä köynnöksillä ja luonnonkasveilla. Olet istuttanut satoisan metsäpuutar han, syötävän ekosysteemin, joka sitoo hiiltä, surisee elämää ja on kaunis perintö tuleville sukupolville.

Joel Rosenberg (TaM) on metsäpuutarhuri sekä erä- ja luonto-opas. Hän on erikoistunut monivuotisiin hyötykasveihin ja villivihanneksiin, joista hän jakaa tietoa kursseillaan ja retkillään. Rosenberg on aiemmin julkaissut tietokirjan Pähkinöitä omasta puutarhasta (2021).

Joel Rosenberg
intokustannus.fi 52 YHTEISTYÖKIRJAT
ISBN 9789523518094, 15.3.2023, suositushinta 32,00, KL 67.3, 120 sivua, nid. neliväri
intokustannus.fi 53
Denise Rudberg KAHDEKSAN ASKELTA PIMEÄSSÄ Heine Bakkeid HAUDATTU SALAISUUS Ursula Vala KUOLEMAN MONET KASVOT Katri Ylinen AAMU ILMAN DARRAA Laura Juntunen SUBUTEX-KAUPUNGIN KASVATIT Anna-Leena Perämäki ANNE FRANK JA HÄNEN KOHTALOSISARENSA Moona Laakso VAURASTU KUIN NAINEN Lena Lindahl PIILOSSA Laura Haarala & Antti Luukkanen AKI SIRKESALO Ville-Juhani Sutinen MATKALLA SUOMEEN Emilia Kukkala KAIKEN JÄLKEEN
MUISTA MYÖS
Arne Dahl JÄÄNLÄHTÖ
intokustannus.fi 54
Minna Kettunen & Siamäk Naghian SIAMÄK NAGHIANIN USKOMATON ELÄMÄ
Colin Rushton AUSCHWITZIN SABOTÖÖRI
Mari Hyypiä KIRJONTAA NIILLE JOITA V*TUTTAA MUISTA MYÖS
Risto Isomäki ATLANTIN KUNINGATAR Kalle Kniivilä PUTININ PAHIN VIHOLLINEN Matti Mörttinen SHLOMO ZABLUDOWICZ Luke Harding VENÄJÄN VAKOOJAVERKOSTO Anna Kontula PIKKUPORVARIT Riina Tanskanen TYMPEÄT TYTÖT Kuparikettu & Heikki Saure NOITAKIRJA Petri Saraste KIRJEENVAIHTAJA
Jeremy Dronfield POIKA JOKA SEURASI ISÄÄNSÄ AUSCHWITZIIN
intokustannus.fi 55
Penttala & Risto Pakarinen SUOMEN SUPERNANNY I & II Nämä ja paljon muuta:
VALTAKUNNAT Vuokko Hurme & Väinö Heinonen HOUSUVAARAN HUVIPUISTO, HOUSUVAARAN UIMAHALLI & HOUSUVAARAN PALOASEMA
Mallius MERI-KARHUN SUURI SUKU & MERI-KARHUN JOULU MUISTA MYÖS SANKARITARINOITA TYTÖILLE, SANKARITARINOITA POJILLE, SANKARITARINOITA (KAIKILLE), SANKARITARINOITA NUORILTA NUORILLE
Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl & Magnhild Winsnes TYTTÖKIRJA Pia
Lauren Baldo & Emily Hawkins TARUJEN
Mira
Into Kustannus Kalevankatu 43 00180 Helsinki intokustannus.fi
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.