INTO business Zoetermeer Lente 2024

Page 1

Niet veranderen is geen optie

Altijd Bekend en Fluxility

Veranderen | Lente 2024 Zoetermeer

INTO BUSINESS BREIDT UIT EN ZOEKT NIEUWE COLLEGA’S!

INTO business heeft grote ambities. Onze met zorg opgebouwde formule, waarbij alles draait om het inspireren en verbinden van ondernemers, willen we in onze bestaande regio’s versterken en tegelijkertijd uitbreiden met nieuwe gebieden én nieuwe collega’s.

Martijn van Dalen Arno de Fuijk Oscar Middeldorp Dennis Captein Jorn Janmaat Werner van den Bosch

Wij zoeken voor diverse rayons in Noord- en Zuid-Holland collega’s die zich als een vis in het water voelen in een netwerk vol mooie MKB-ondernemers. Het doel is om een eigen ondernemersplatform te runnen, waarbij sprankelende ondernemersverhalen aan de basis liggen van jouw succes. Je zoekt en vindt de parels: bedrijven, gerund door eigenaren met een visie. Je helpt hen met inspirerende verhalen en met hun zoektocht naar strategisch sterke partners: klanten én leveranciers.

The sky is the limit, mits je oprecht en authentiek bent. Neem gerust contact met ons op. Dan maken we kennis, praten we je helemaal bij en wie weet maak jij dan kennis met de enerverende wereld van INTO business. Een dienstverband behoort tot de mogelijkheden, maar bij gebleken geschiktheid kun je ook als franchisenemer aan de slag.

INTO business Hoofdkantoor

Antonie van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn

Jorn Janmaat 06 - 132 828 29 | jorn@intobusiness.nu

Dennis Captein 06 - 169 525 12 | dennis@intobusiness.nu

HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland

Inhoud

Fluxility – Altijd Bekend

André Kuipers Columns

Camillus Overmeire

Patrick Kortekaas

Leendert den Heijer

Stephanie van Nellestijn

Wouter Klein

Heerenbrink, Dennis Kleijn en Jeffrey de Lange

De Binnenbaan

That’s Lease event

42 - Tingit

Wethouders Bouke Velzen en Jan Iedema

DE Makelaars

Hilgersom Horeca Groep

Innovatie in de regio

Liftintermediair

Golfbaan Bentwoud Reportages en

Werkgevers Servicepunt Zuid Holland - Zuid

Scale Booster - Voca Zorg

SERA Business Design

ZZ Leiden Basketball

Themaverhaal

Jort Kelder

6
17 20
Eric Meijer
Coverstory 6
13 25 35 45 55
interviews 14 17 20 22 26 28 30 33 36 38 40 42 52
Feiten & Cijfers INTO businessclub Zoetermeer Colofon En verder 10 16 47 54
Binnenbaan 14
De

Veranderen vraagt om geloof in eigen kunnen

Oscar en veranderen; dat is aanvankelijk een dingetje, maar blijkt uiteindelijk toch een prima match.

Ik moet toegeven, voordat we vrienden zijn moet er eerst veel water door de Rijn. Want niets menselijks is ook mij vreemd en dus hou ik van het oude vertrouwde: mijn werk, met mijn methode en in mijn omgeving, het liefst met de mensen met wie ik al jaren samenwerk.

Toch besef ik dat verandering inherent is aan succes. Op een dag word je wakker en weet je dat je oldskool dreigt te worden. Dat je door de tijd wordt ingehaald. Dat anderen sneller en efficiënter zijn. En dat ik, doordat ik meer meters moet maken om hetzelfde te bewerkstelligen, hogere prijzen moet rekenen. Dat hou je misschien even vol, maar klanten zullen dat niet oneindig lang van je pikken. En terecht.

Dus moet iedereen, vroeg maar nooit te laat, veranderen. Ik ook. Ik geef nogmaals toe dat ik wat dat betreft geen haantje de voorste ben, maar ben ik eenmaal overtuigd van de noodzaak, doe ik mee. Dan zoek ik iemand die naast mij loopt om mij op de weg naar verandering te houden. Tijdens het proces liggen er namelijk allemaal bedreigingen op de loer. Is het kostentechnisch wel haalbaar? Krijg ik mijn mensen wel mee? Beklijft mijn overtuiging na verloop van tijd?

In dit magazine staan de ondernemer en diens verandering centraal. Veranderen moet, maar om een succesvolle verandering teweeg te brengen, heb je doorzettingsvermogen en een blijvend geloof in eigen kunnen nodig. Deze ondernemers vertellen over de hindernissen die zij onderweg tegenkomen én over de uiteindelijke resultaten. En die blijken in negen van de tien gevallen alle offers waard te zijn geweest.

Editorial Bouke Velzen en Jan Iedema 22 Reno Hilgersom 28 Koos van Brecht en Ron Veerkamp Wietske Hertogh en Désirée Huisman
40
38

'Niet veranderen is geen optie'

Altijd Bekend en Fluxility

Het is alweer 18 jaar geleden dat Fluxility als bouwer van websites en applicaties werd opgericht door Wouter Klein Heerenbrink, Lars Blommers en Kilian Valkhof. Sindsdien is er weinig hetzelfde gebleven. Wouter: “De wereld verandert, de techniek verandert en je eigen wensen en inzichten veranderen. Een bedrijf met overlevingskracht verandert mee. Niet veranderen is eigenlijk geen optie.”

De huidige situatie: twee bedrijven, Fluxility en Altijd Bekend, die nauw met elkaar samenwerken en elkaar versterken. In totaal werken er 21 mensen, verdeeld over twee teams. De bedrijven zijn sinds 2023 in handen van Wouter Klein Heerenbrink, Jeffrey de Lange en Dennis Kleijn. Fluxility is specialist in maatwerk software, apps en websites, met name actief in de bouwen installatiebranche. Altijd Bekend is een marketingbureau voor het lokale en regionale MKB. Ze denken mee in de strategie, bouwen websites en voeren de marketingwerkzaamheden uit.

10 jaar van snelle groei

“In 2006 begon het klein. Lars was de man met de ideeën, Kilian en ik de ‘nerds’ die wisten hoe we (eenvoudige) sites en applicaties moesten bouwen. Het succes kwam snel en de eerste tien jaar maakten we een snelle groei door en kregen in Zoetermeer flinke naamsbekendheid. Ondertussen was er veel veranderd in ons werkveld. We hadden tot dan toe altijd alle opdrachten aangenomen die zich aandienden en begonnen ons af te vragen of we daarmee wel door moesten gaan en in

Coverstory 7
V.l.n.r. Wouter Klein Heerenbrink, Dennis Kleijn en Jeffrey de Lange

welke richting we ons verder wilden ontwikkelen”, vertelt Wouter. “Kilian besloot in 2018 Fluxility te verlaten. Hij is echt een goeroe op het gebied van websitebouw en wilde zich daar veel intensiever mee bezighouden dan bij Fluxility mogelijk was. Het was zeker niet zo dat Lars en ik samen overbleven, want Fluxility was in de loop van de tijd flink uitgedijd en Jeffrey was er in 2011 ook al bijgekomen.”

Tijd voor verandering

“Fluxility hield zich bezig met het bouwen van websites en maatwerkapplicaties én met marketing. We signaleerden dat de klanten die bij Fluxility klant waren voor een website, vaak niet wisten dat we hen ook met de marketing verder konden helpen. Daarnaast wilden we graag meer grote maatwerksoftware-trajecten binnenhalen. Met de brede dienstverlening spraken we deze doelgroep niet op de juiste manier aan. In 2018 werkte ik als zzp’er één dag per week bij Fluxility aan een marketing/salesopdracht en ik dacht mee over de oplossing: het ‘aftakken’ van de marketingactiviteiten onder de naam Altijd Bekend”, gaat Dennis verder. Jeffrey en Dennis werden op dat moment ook medeeigenaar van beide labels. “Het is een goede beslissing gebleken om met twee bedrijven

verder te gaan. De structuur is duidelijker en het verhaal beter. Fluxility komt in contact met veel organisaties met mooie software-uitdagingen. De klanten maken steeds meer gebruik van de diensten van beide labels. De bedrijven versterken elkaar met hun knowhow en werken op het overlappende deel nauw met elkaar samen.”

Verder professionaliseren en groeien

“Toen we eenmaal de stap van de aftakking van de marketingactiviteiten gezet hadden, wilden we doorpakken. Focus aanbrengen en daaraan vasthouden, verder professionaliseren door structuur aan te brengen in werkprocessen en door de specialismen te ‘zekeren’, zodat er geen projecten stil zouden vallen als er iemand ‘onder de bus’ zou komen. Met het oog op de gewenste groei hebben we keuzes gemaakt en extra medewerkers aangenomen”, vertelt Jeffrey. “Voor Altijd Bekend ligt de focus op de marketing voor het lokale

MKB. Fluxility heeft de focus gelegd op een aantal sectoren (installatie, bouw, cultuur, zorg, overheid) en opdrachten in de programmeertalen Django en Python. We vonden het spannend om ook de voorwaarden te gaan stellen die bij ons specialisme horen, maar het hoort er wel bij als je jezelf serieus neemt.”

8
Coverstory

Gezonde balans tussen werk en privé

“Ouder en wijzer besloten we ook dat we niet meer, zoals we bij het ‘oude’ Fluxility deden, ‘zoveel mogelijk’ wilden werken. ‘Gezond werken’ maakten we onderdeel van de bedrijfsfilosofie: de partners werken niet meer dan maximaal 40 à 50 uur per week, we zijn kritisch zodra een medewerker beslist om over te werken en we hanteren flexibele werktijden, zodat kinderen naar school kunnen worden gebracht of er bijvoorbeeld rond lunchtijd kan worden gesport. We nemen de balans tussen werk en privé nu serieus en willen een aantrekkelijke werkgever zijn”, vervolgt Wouter. “Hoewel we al deze keuzes en plannen met z’n vieren maakten (Jeffrey, Dennis, Lars en ik) en er op deze manier met z’n vieren vol voor wilden gaan, gaf Lars begin 2023 aan dat hij toe was aan een nieuw avontuur. Eind 2023 heeft hij zijn aandelen aan ons verkocht en sindsdien zijn Altijd Bekend en Fluxility dus in handen van Jeffrey, Dennis en mijzelf.”

Klanten helpen met veranderen

“Voor onszelf zijn we ervan overtuigd dat we open moeten blijven staan voor veranderingen. Voor onze klanten geldt ook dat ze zich steeds moeten aanpassen om hun marktpositie te behouden of te versterken en daar willen we hen graag bij helpen. Stilstand is achteruitgang”, aldus Dennis. “Tegenwoordig moeten klanten bijvoorbeeld meer doen om zich van hun concurrentie te onderscheiden. Marketing is anders geworden. Wij kunnen klanten adviseren bij het maken van keuzes en bij de uitvoering van wat er moet gebeuren, zodat de marketinginvesteringen de klant ook echt iets opleveren.”

“In de praktijk van Fluxility zien we bijvoorbeeld dat veel bedrijven (nog steeds) draaien op automatisering die gebaseerd is op Excel. Excel is kwetsbaar, dus het is verstandig om dit om te zetten naar een webapplicatie. We hebben nu een tool die vrij eenvoudig de vertaalslag van Excel naar webapplicatie kan maken. Samen met ISSO (het kennisinstituut voor bouw- en installatietechiek) hebben we een platform gebouwd, waarmee de sector stabiel warmtepompen, ventilatiesystemen en isolatie kunnen doorrekenen, waar dit voorheen nog in Excel gebeurde”, vertelt Wouter. Hij

concludeert: “Eigenlijk bestaan onze bedrijven allebei bij de gratie van veranderingen.”

Alles blijft veranderen

Jeffrey besluit: “In de afgelopen periode is er veel veranderd en we zijn ervan overtuigd dat alles blijft veranderen. Vraag ons dus niet hoe onze bedrijven er over tien jaar uitzien, want het is moeilijk te voorspellen hoe de markt zich zal ontwikkelen. Zeker is wel dat we dan niet meer doen wat we nu doen. Maar tenzij zich een of andere crisis voordoet, zullen we nog steeds bedrijven zijn met een stabiele basis en een plek waar mensen met plezier werken.”

ALTIJD BEKEND

Gaardedreef 187 | 2723 AZ Zoetermeer

079 - 333 30 30 | www.altijdbekend.nl

FLUXILITY

Gaardedreef 187 | 2723 AZ Zoetermeer

079 – 889 41 52 | www.fluxility.com

9
TEKST Martine van Rijn | FOTO'S John Brussel Coverstory

Verandering is niet voor iedereen weggelegd

Een heilig geloof met een beetje lef

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Voor nu is dat wellicht voldoende, maar straks niet meer. Dus probeer ik het roer op gezette tijden om te gooien. Heel eerlijk, dat gaat niet altijd van harte. Soms blijft het bij een armetierige poging. Maar ik zie de noodzaak in. Dus als het mij niet lukt, schakel ik hulptroepen in die de verandering doorvoeren en desnoods forceren.

Mijn zakelijke omgeving verandert voortdurend, vaak gedreven door technologische vooruitgang, marktdruk en maatschappelijke gebeurtenissen.

Desondanks worstel ik soms met het omarmen van veranderingen in mijn bedrijfsvoering. Deze terughoudendheid kan, zo dacht ik, worden toegeschreven aan mijn aard. Anders gezegd, als iets goed is en ik ben happy, dan heb ik eigenlijk niet zoveel zin om te veranderen. Echter, mijn coach zegt dat er meer aan de hand is.

Vrees voor mislukkingen

Wat er loos is met mij? Volgens hem gedij ik op controle, wakkeren veranderingen mijn

onzekerheid aan en verlaat ik mijn comfortzone liever niet. Bovendien, zo zegt hij, de vrees voor mislukkingen en het verlies van verworven stabiliteit resulteert bij mij in terughoudendheid.

Goede coach, maar soms draaft hij een beetje door. Wat wel klopt, nieuwe dingen vragen om kennis en zolang ik die kennis niet heb, kijk ik er met argusogen naar. ChatGPT? Als schrijver vond ik het maar niets. Maar nu ik mij erin heb verdiept, moet ik eerlijk zeggen dat er toch een wereld voor me opengaat. Waar hij ook gelijk in heeft, is dat het vertrouwde pad grote aantrekkingskracht op mij uitoefent. “Ach ja, niets menselijks is ook jou vreemd”, zegt mijn coach. Volgens hem is dat

10

Toen ik in de tachtiger jaren als schrijver begon, was de computer net gemeengoed aan het worden. Sommige toenmalige collega’s weigerden daar aanvankelijk mee te werken. Onbekend maakt onbemind. Ik ging voor dit verhaal terug in de tijd en schreef dit artikel op deze stokoude Remington typemachine. Het kostte me zeeën van tijd extra. Wat een ellende.

ergens ook logisch. Elke ondernemer is geneigd om de bedrijfsvoering, die in het verleden succes opleverde, op een voetstuk te blijven plaatsen. Ondanks dat stemmetje dat schreeuwt dat die bedrijfsvoering inmiddels zwaar verouderd is.

Weerstand binnen organisatie

Waar ik niet tegenop zie, is de mogelijke weerstand van mijn collega’s. Het implementeren van veranderingen heeft alleen zin als iedereen voor de kar staat. Het managen van deze weerstand vergt niet alleen tijd, maar ook overtuigingskracht.

Als het moet loop ik daar niet voor weg. Gelukkig kan ik iets heel goed: mijn vader was de grootste

ouwehoer van de familie en sinds zijn overlijden 4 jaar terug ben ik dat. Wie een organisatie wil veranderen, heeft middelen nodig. Software, nieuwe technologieën, opleidingen, huisvesting, het is allemaal niet gratis. Het vinden van een goed evenwicht tussen investeringen enerzijds en mogelijke rendementen anderzijds vraagt om een heilig geloof met een beetje lef. Dan verschuil ik mij dus nooit achter ontwikkelingen die ik in mijn glazen bol zie, zoals economische onzekerheid en politieke instabiliteit.

Dit zijn drogredenen. Immers, het gevaar van die onzekerheid en instabiliteit schuilt altijd.

Ik ben dus niet de persoon die pas investeert als er geen wolkje meer aan de lucht is. Dan gebeurt er

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Julia Captein 11

immers nooit wat. En wie stilstaat, mist kansen in een snel veranderende markt, waardoor je niet langer zult meedoen in de Champions League om uiteindelijk zelfs je Waterloo te vinden.

Psychologische factoren

Champions League, op dat niveau wil ik toch echt acteren. Maar veranderen is voor mij niettemin dus ook een uitdaging. Het overwinnen van deze uitdaging vereist de erkenning dat verandering noodzakelijk is. Dan zwakt mijn weerstand af en ben ik sneller bereid om de voordelen van innovatie te omarmen. Mijn coach: “En als het even kan, snel een beetje. Vandaag beginnen met veranderen en niet pas morgen.” Een ander stokpaardje van hem luidt: “Je bedrijf veranderen? Dan doet iedereen mee. Wie niet meedoet, valt af, maar jij gaat hoe dan ook voorop in de strijd.”

Inzichten

Hoe dan ook, ik had al inzichten en mede dankzij mijn coach zijn er daar een paar bijgekomen. Dus nu is de opsomming als volgt:

• dat ondernemers die succesvol veranderen een duidelijke visie hebben;

• dat zij over leiderschapskwaliteiten beschikken om hun teams te inspireren;

• dat continue innovatie kan helpen bij het herkennen van nieuwe kansen;

• dat het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces cruciaal is;

• dat communicatie, training en het creëren van een positieve cultuur essentieel is;

• dat het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt eveneens essentieel is;

• dat kennis de angst doet verdwijnen.

Kartrekkers

Maar toch, ik ben wie ik ben. Het voordeel van ouder worden is dat je je tekortkomingen beter kent. Veranderen kan ik heus, maar is voor mij niet iets natuurlijks. Dus zorg ik ervoor dat ik mensen om mij heen verzamel die veranderen als tweede natuur beschouwen. Om die reden ben ik al jaren geen directeur meer, maar gewoon een MT-lid. Want wie onvoldoende wil en/of kan veranderen, moet het veranderen aan anderen overlaten.

Veranderen

Noodzaak of keuze?

Dennis Captein met de eerste INTO business die in 2004 verscheen. Het magazine is sindsdien, op z’n zachtst gezegd, nogal veranderd.

Dennis Captein (53) is oprichter van INTO business en schrijft voor elke uitgave het themaverhaal. Dit keer staat het fenomeen ‘veranderen’ centraal. Verandering bij ondernemers kan zowel een noodzaak als een keuze zijn. Dat hangt af van de specifieke situatie van het bedrijf en de markt waarin het opereert. Maar wanneer is sprake van noodzaak en wanneer van keuze?

Noodzaak:

• Als de markt evolueert, nieuwe concurrenten opkomen en/of consumentengedrag verandert, is het noodzakelijk om je bedrijfsmodel aan te passen om relevant te blijven.

• De snelle opkomst van technologie, waaronder AI, dwingt bedrijven om processen te automatiseren en zich aan te passen aan nieuwe manieren van zakendoen.

• Veranderingen in economische omstandigheden, zoals recessies, dwingen ondernemers hun bedrijfsvoering aan te passen om te overleven.

Keuze:

• Sommige ondernemers omarmen verandering als een manier om te innoveren en hun bedrijf naar hogere hoogten te tillen, zelfs als er geen directe externe druk is.

• Ondernemers die streven naar groei en uitbreiding, initiëren vaak veranderingen om nieuwe markten te betreden of hun producten en diensten goed tegen het licht te houden.

Veranderen
12

Zorg dat nabestaanden er niet bekaaid vanaf komen

Normaal schrijf ik het liefst over het gewone leven, maar nu het thema van INTO business ‘verandering’ is, wil ik graag even aan de bel trekken. Want levens veranderen. Gezinssamenstellingen veranderen. Bestedingsruimte, woningen, omgevingen, alles verandert. En die hebben invloed op ons nalatenschap. Met andere woorden, pas je testament tijdig aan om (sommige) nabestaanden niet met de gebakken peren te laten zitten.

Je wilt niet weten hoe vaak mensen, die eigenlijk recht hadden op een erfenis, er bekaaid vanaf komen. Dat zorgt voor teleurstelling, boosheid, afgunst en scheve gezichten. Hele families zijn daardoor uit elkaar gerukt. Terwijl dat allemaal niet nodig was geweest als je mij of mijn collega’s even een mailtje had gestuurd.

Ik preek hier niet voor eigen parochie of voor de parochie van andere notarissen. Heus, de meesten van ons hebben het razend druk en onze fee is dan ook zeker niet de aanleiding van deze column. Het leed dat ermee voorkomen kan worden wel. Dat is de reden waarom ik hoop dat iedereen dit verhaal leest en tot zich laat doordringen.

Mensen scheiden en vinden een nieuwe liefde. Niet zelden blijven mensen langer bij hun tweede dan hun eerste liefde, maar gaat de eerste liefde er met de erfenis vandoor. Dat had de overledene nooit gewild. En wat te denken van jouw bedrijf? Dat wil je goed achterlaten. Ga je heen, dan wil je dat de goede, capabele mensen aan het roer komen te staan en de zeggenschap krijgen. Heus, ik maak mee dat dit niet goed is geregeld, met alle

desastreuze gevolgen van dien. Ik heb bedrijven kopje onder zien gaan omdat de nieuwe eigenaar of eigenaars van toeten noch blazen wisten.

'Je wilt niet weten hoe vaak mensen, die eigenlijk recht hadden op een erfenis, er bekaaid vanaf komen. Dat zorgt voor teleurstelling, boosheid, afgunst en scheve gezichten'

Wat staat er in jouw erfenis? Zelfs de mensen die het goed geregeld hebben, weten dat vaak niet. Wat logisch is, omdat er niet zelden jaren of decennia zitten tussen het nu en de dag dat jij je handtekening onder jouw testament zette. Een mailtje, een belletje en wij, de notarissen, kijken het voor je na. Wij weten wie je bent, wat je situatie is en wat jouw wensen zijn. Twijfelen we of vinden we dat er ingegrepen moet worden, dan trekken we aan de bel.

Uiteindelijk is het een kleine moeite, maar reken maar dat het een groot plezier is.

13
Camillus Overmeire van Just Notarissen Column Camillus Overmeire

Liroy en Pieperpost enthousiast over samenwerking met De Binnenbaan

Dat je met een gerust hart werkzaamheden kunt uitbesteden aan De Binnenbaan, bevestigen Jaap Plant van Liroy B.V. en Eveline Grondel en Fanar Al-Obaidy van Pieperpost vol enthousiasme. “Er gaat nu minder fout dan toen we het nog allemaal zelf deden.”

Liroy B.V. uit Benthuizen is importeur van lang houdbare Chinese voedingswaren. “We kopen producten in in het Verre Oosten en verkopen ze in Europa. Voor ieder land gelden andere etiketteringsregels en daarom moeten onze producten stuk voor stuk van een ander etiket worden voorzien. Het is erg belangrijk dat de juiste etiketten op de juiste producten worden

geplakt, dus het werk moet zorgvuldig gebeuren”, vertelt Jaap Plant, Senior Logistics Manager bij Liroy. “De samenwerking met De Binnenbaan is ongeveer vijf jaar geleden tot stand gekomen. We hebben bewust gekozen voor een sociaal werkbedrijf vanwege het maatschappelijk verantwoorde aspect. Ik ben er bijzonder blij mee. De samenwerking loopt fantastisch en ik kan me geen problemen herinneren. Sterker nog: de samenwerking breidt zich steeds verder uit.”

Altijd op zoek naar werkzaamheden

Johan van den Berg, teammanager Werk bij De Binnenbaan, vertelt: “Hoewel het echt onze

14
V.l.n.r. Fanar Al Obaidy, Fransje Dofferhoff, Patrick Sijpen (op voorgrond), Eveline Grondel en Johan van den Berg

missie is om zoveel mogelijk mensen op locatie bij bedrijven te laten werken, zijn we toch altijd op zoek naar werkzaamheden die verricht kunnen worden door de ploeg die de beschutting van De Binnenbaan (nog) niet kan missen. Werk is voor deze medewerkers heel belangrijk. Zij nemen hun taken heel serieus en werken zorgvuldig, dus werkzaamheden zijn bij hen echt in goede handen.” Voor bedrijven is het uitbesteden van werkzaamheden aan De Binnenbaan aantrekkelijk: “Repeterende werkzaamheden worden door reguliere krachten vaak als ‘saai’ ervaren, terwijl onze medewerkers er heel blij mee zijn. Bovendien bieden de bedrijven via ons werk aan mensen die anders langs de kant zouden blijven staan. Dat is mooi en maatschappelijk verantwoord.”

Persoonlijke piepers

Bij De Binnenbaan worden echter zeker niet uitsluitend ‘eenvoudige’, repeterende werkzaamheden uitgevoerd. Pieperpost is een bedrijf uit Rotterdam dat cadeaupakketjes verstuurt met daarin een gepersonaliseerde aardappel als tekstdrager. “Ons bedrijf ‘ontplofte’ toen een filmpje over ons product ‘viral’ ging op Tiktok. De volgende dag hadden we 400 opdrachten en de dag erna zelfs 800. Dat was teveel om met z’n tweeën te kunnen blijven doen, dus we waren direct genoodzaakt om te professionaliseren. Ook wij wilden graag samenwerken met een sociaal werkbedrijf, maar het duurde even voordat we in De Binnenbaan een partner vonden die de werkzaamheden aandurfde. Ieder pakketje dat verstuurd wordt door Pieperpost, is immers anders en de tekst wordt met de hand op de aardappelen geschreven”, vertelt Eveline Grondel van Pieperpost.

'Deze werkzaamheden zijn bij De Binnenbaan in goede handen'

“De samenwerking kwam snel tot stand”, vult haar collega Fanar Al-Obaidy aan. “Het werk werd al binnen enkele dagen nadat het contact was gelegd door De Binnenbaan uitgevoerd. Dat is nu twee maanden geleden en er gaat nu minder fout dan toen we het nog allemaal zelf deden. We zijn dus zeer tevreden. En we komen hier regelmatig over de vloer en merken dat de medewerkers het leuk vinden om de opdrachten voor Pieperpost uit te voeren. Het is dus echt een win-winsamenwerking.”

Goede begeleiding om fouten te voorkomen

“Net als bij een regulier bedrijf kan de ene werknemer iets meer aan dan de andere. We proberen de medewerkers zoveel mogelijk passend werk te laten doen en ze ook doorstroommogelijkheden en waar mogelijk eigen verantwoordelijkheid te bieden. Daarom is het fijn als er verschillende soorten werk aan ons wordt gegund”, aldus Fransje Dofferhoff, senior accountmanager bij De Binnenbaan. “Natuurlijk gaat er, weer net als bij reguliere bedrijven, ook bij ons wel eens iets niet goed, maar de medewerkers zijn erg zorgvuldig en onze werkleiders houden de werkzaamheden en de kwaliteit nauwgezet in de gaten. Verder proberen we missers te voorkomen door bijvoorbeeld met goede voorbeeldfoto’s te werken en regelmatig controles uit te voeren. Onze opdrachtgevers zijn doorgaans heel tevreden en daar zijn wij trots op!”

Vindt u de ervaringen van Liroy en Pieperpost inspirerend en heeft u ook werkzaamheden die u uit kunt besteden? Kom er eens over praten bij De Binnenbaan. U bent van harte welkom.

DE BINNENBAAN

Einsteinlaan 10

2719 EP Zoetermeer

079 – 363 34 00

15 Reportage
TEKST Martine van Rijn | FOTO'S John Brussel
V.l.n.r. Fransje Dofferhoff, Fred van der Wal, Jaap Plant en Johan van den Berg

Feiten & cijfers

Welke innovaties, trends en ontwikkelingen gaan de komende jaren het verschil maken?

We zetten de 5 meest baanbrekende innovaties voor je op een rij.

1

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI)

EN MACHINE LEARNING (ML)

Van chatbots voor klantenservice tot voorspellende analyses, AI en ML zullen bedrijven helpen efficiënter te worden, betere beslissingen te nemen en hun producten en diensten te personaliseren op een manier die eerder ondenkbaar was.

2

INTERNET OF THINGS (IOT)

Of het nu gaat om slimme apparaten die operationele efficiëntie verbeteren of om producten en diensten die nieuwe markten openen, IoT zal een grote rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven. Met IoT kunnen bijvoorbeeld sensoren op producten, machines en voertuigen worden geplaatst die constant gegevens verzenden en ontvangen. Dit maakt realtime tracking en monitoring mogelijk. Met IoT kunnen bedrijven hun supply chain management aanzienlijk verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen.

3

AUGMENTED REALITY (AR)

Augmented reality biedt de unieke mogelijkheid om digitale informatie en virtuele objecten in de echte wereld te integreren. Het verbetert gebruikerservaringen, kan productiviteit verhogen, vergemakkelijkt training en biedt nieuwe mogelijkheden voor marketing, communicatie en entertainment. Denk aan virtuele showrooms of productdemonstraties.

4

5G

Met zijn belofte van extreem hoge snelheden en lage latentie heeft 5G de potentie om bedrijven te transformeren. Of het nu gaat om het mogelijk maken van betrouwbare realtime communicatie, het ondersteunen van geavanceerde IoT-toepassingen, of het bieden van een superieure klantervaring, 5G zal een gamechanger zijn.

5

CYBERSECURITY

Hoewel cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G en AI ongelooflijke kansen bieden, vergroten ze ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Door toenemende digitalisering en connectiviteit wordt cybersecurity steeds belangrijker.

16 ILLUSTRATIE Shutterstock
'Ondernemen

is in essentie de rand van de afgrond opzoeken'

In een concurrerende markt is veranderen noodzaak. Meebewegen en vooruitkijken zijn onmisbaar om relevant te blijven, anders ga je sowieso kapot. Dat was althans de formulering van host Jort Kelder, tijdens het ondernemersevent van INTO business en That’s Lease in Sassenheim. Daar voelde hij vier inspirerende ondernemers stevig aan de tand. En Jort zou Jort niet zijn als dat uiteindelijk niet veel over verandering bleek te gaan!

Ruim 60 aanwezigen vullen in de namiddag de sfeervolle ruimte bij That’s Lease, en ze hebben er voelbaar zin in. De bijeenkomst heeft als thema ‘verandering, noodzaak of keuze?’ Na een korte introductie van de vier panelleden Bart Verleg, John Moors, Jolanda van der Maden en Robin Bloemendaal door Henk Griffioen van That’s Lease krijgt host Jort Kelder de microfoon en stelt zijn kritische vragen.

‘Hoe vinden jullie het nou gaan, die formatie? En wat zijn jullie wensen als ondernemers?’

Jolanda: “De afgelopen jaren is er door de politiek natuurlijk wel een anti-ondernemersbeleid gevoerd. Je ziet dat grote ondernemingen als ASML en DSM uit Nederland vertrekken. Ik zie de beweging van ‘fiscale vluchtelingen’ nog niet bij mijn klanten, maar ik hoor wel veel gemopper. Het beleid is wispelturig geweest, duidelijkheid zou fijn zijn.”

17

JORT KELDER

Behoeft Jort nog enige introductie? De journalist, columnist, tv-presentator en voormalig hoofdredacteur van het zakenmagazine Quote is met zijn streepjespakken, broeken met hoog water en bretels een stijlicoon. Door zijn uitgesproken standpunten en opvallende uitspraken is hij een veelgevraagd spreker en voorzitter. Jort is pescotariër, woont in Amsterdam en zoekt rust in zijn woning op Terschelling.

BART VERLEG

Bart is directeur/eigenaar bij Mayumana Healthcare uit Sassenheim, distributeur van innovatieve oplossingen in de medische wereld, een niche in een sterk groeiende markt. Hij voelt zich er als een vis in het water. Sport is een rode draad in het leven van Bart, hij was ooit jeugdkampioen tafeltennis en nu onder meer een fanatieke fietser.

JOLANDA VAN DER MADEN

Jolanda is Partner Accountant bij

JAN© Accountants en Adviseurs. Het beste in ondernemers naar boven halen, dat is haar drive. Ze creëert graag een vertrouwensband met haar klanten, want het is best ‘lonely at the top’. Binnen de kaders van de wet –en regelgeving toch het beste advies geven, is de uitdaging. Jolanda woont in Nieuw-Vennep en is vrijwilliger bij de Rotary en het Adamas inloophuis.

18 Reportage
V.l.n.r. Arno de Fuijk, Henk Griffioen, Jort Kelder, Robin Bloemendaal en Oscar Middeldorp
Inspirerende bijeenkomst

bij

That’s Lease geeft stof tot nadenken

Die mening deelt Robin: “Duidelijkheid is key, ook voor ons. Wat gaat er gebeuren met alle voorwaarden voor elektrisch rijden? Met het berekenen van de BPM bijvoorbeeld? Of de problematiek rondom het laden? Als de politiek stilligt, liggen ook de beslissingen daarover stil, dat vind ik zorgelijk.”

John: “Dat zien we in de bouw natuurlijk ook, die stroomproblematiek. Ook de plannen rondom woningbouw stagneren. Terwijl mijn mening overigens is dat we minder zouden moeten bouwen, maar kritisch moeten kijken naar wat er al

JOHN MOORS

is. Er wordt nu voor leegstand op de lange termijn gebouwd, je zou ervoor moeten zorgen dat ouderen naar andere vormen van wonen gaan, bijvoorbeeld naar een ‘knarrenhof’. Dan is de kurk uit de fles en vindt er doorstroming plaats.”

Mag het misschien allemaal wat brutaler, in dat ondernemerschap? Ondernemen is toch in essentie de rand van de afgrond opzoeken?

“Eens”, vindt Jolanda, “het mag allemaal wel wat minder. Maar ik vind ook dat als je winst maakt, je aan de maatschappij moet bijdragen. En we moeten het ook in perspectief zien, we staan als land op de zesde plaats van ‘de geluksranglijst’ van de VN. We zijn ook wel een moppervolk.”

“Je moet blijven kijken naar hoe het wél kan”, vindt John. “Samen zoeken naar oplossingen, is naar mijn idee ook ondernemerschap.” Robin: ”Je ziet dat ondernemers dat ook doen, grenzen blijven opzoeken. Daardoor ontstaan weer andere innovaties, die vaak beter blijken dan het origineel. Maar het mag allemaal nog wel brutaler, wat mij betreft.”

Een uitgestippeld carrièrepad had John niet, maar stenen stapelen leek hem niks. Na de MAVO, MTS en HEAO Commerciële Economie werkte hij bij een detacheringsbureau en had hij zijn eigen onderneming Moors Vastgoedontwikkeling. John stapt over zijn eigen grenzen heen om de ander te leren kennen of zijn mening bij te stellen. Inmiddels is hij al zo’n acht jaar directeur bij Horsman & Co, de bouwer en ontwikkelaar uit Lisse.

ROBIN BLOEMENDAAL

De 34-jarige Robin is sinds 1 februari 2023 algemeen directeur bij That’s Lease. Hij heeft in zijn loopbaan onder meer bij SIXT gewerkt, in een internationale omgeving. Hij is veelzijdig en praktisch, draagt met zijn kennis en expertise bij aan de gezonde groei van That’s Lease. Het lokale karakter en de grote focus op het klantbelang bij de leasemaatschappij spreken hem aan, net als het ondernemen met ondernemers.

Moeten we in het algemeen eigenlijk niet gewoon ‘nee’ leren zeggen?

John: “Dat zou heel goed zijn. Iedereen zeurt er wel over dat geen kind het huis uit kan, maar dat kind zit wel ‘even’ op Bali.” “Dat vind ik ook inderdaad soms wel ja”, zegt Bart. “In de ziekenhuizen zie ik soms gevallen waarvan ik denk ‘moet je die nog opereren?’. Dat klinkt hard, maar het zou mijns inziens goed zijn om in ieder geval eens na te denken over criteria en het bespreekbaar te maken.”

Geïnspireerd door en volop napratend over de verhalen van collega-ondernemers, en door de prikkelende vragen en inzichten van Jort bleef het nog lang onrustig in Sassenheim. Veranderen betekent ook flexibel zijn, zoveel werd vanmiddag duidelijk. Voor herhaling vatbaar!

19
TEKST My happy writings | FOTO'S Michel ter Wolbeek en Anne de Hollander Reportage
'Meer mensen helpen door een efficiënt regiesysteem'
Tingit: gemaakt voor het sociaal domein

“Als softwareontwikkelaar bouwen we dagelijks voor onze klanten aan maatwerkoplossingen. Zo’n 9 jaar geleden kwam ik in contact met iemand uit het sociaal domein. Hij schetste de situatie en ik bedacht al snel dat er met een efficiënt regiesysteem veel (tijd)winst behaald zou kunnen worden. Met zo’n systeem zouden meer mensen beter geholpen kunnen worden. En zoiets was er nog niet”, vervolgt Eric. “We zijn een nieuw softwarepakket gaan ontwikkelen, speciaal voor hulpverleners in het sociaal domein: Tingit. Het pakket is bedoeld om het proces van hulpverlening te ondersteunen, zowel bij de dossiervorming als

bij de communicatie met de cliënten. Doordat alle informatie in Tingit op één plek terug te vinden is, komt het ten goede aan de kwaliteit van de data én de rapportage en is ook de effectiviteit van de hulpverlening gemakkelijk te monitoren. Met behulp van de verzamelde data kunnen de cliënten bovendien gemakkelijk van relevante informatie worden voorzien. In eerste instantie hebben we het pakket ontwikkeld vanuit de situatie in de schuldhulpverlening en een sociale werkplaats, maar het pakket is direct zo gebouwd dat het met kleine aanpassingen op maat kan worden gemaakt voor alle hulpverleningsorganisaties in het sociale

20
Eric Meijer

Met inmiddels meer van 2 miljoen Nederlanders in het sociaal domein staan hulpverleners en sociaal werkers voor een grote uitdaging. Steeds meer mensen hebben een hulpvraag en de hulpverleners komen tijd tekort, mede doordat administratie en versnipperde, inefficiënte communicatie veel tijd opslokken. “Toen we ons bewust werden van deze problematiek, beseften we dat we organisaties in het sociaal domein van dienst zouden kunnen zijn met een efficiënt regiesysteem op maat. Dus ontwikkelden we Tingit”, vertelt

Eric Meijer van 42.

domein. Uiteraard geheel conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), want iedere organisatie krijgt zijn eigen omgeving en met autorisaties kan gereguleerd worden wie bij welke gegevens kan.”

Meer tijd om mensen te helpen

Zo’n vijf jaar geleden begonnen de eerste klanten met Tingit. Inmiddels wordt het pakket gebruikt door verschillende partijen in het sociaal domein en het blijkt ze inderdaad enorm te helpen.

“Hulpverleners geven aan dat ze blij zijn met de

automatisering van standaardhandelingen, maar ook met de whatsapp- en chatfunctie binnen

Tingit, waardoor ze op een laagdrempelige manier, maar in een veilige omgeving, met hun cliënten kunnen communiceren. Ook zijn dossiers makkelijker overdraagbaar. Al met al kan er met Tingit efficiënter worden gewerkt en blijft er meer tijd beschikbaar voor de daadwerkelijke hulpverlening. Gezien deze positieve ervaringen van de huidige gebruikers, zou het andere partijen ook veel kunnen opleveren. Dat is de reden dat we Tingit graag breder zouden willen uitzetten in het sociaal domein.” Eric benadrukt dat organisaties bij de keuze voor Tingit worden geadviseerd en geholpen bij een geleidelijke, optimale invoer. “Als we met Tingit mogelijkheden creëren waardoor uiteindelijk meer mensen geholpen kunnen worden, werk je aan iets wat er echt toe doet. Dat geeft voldoening. Ik merk dat onze programmeurs heel betrokken zijn bij Tingit.”

De wereld verandert

“Voor hulpverleningsorganisatie geldt dat er tegenwoordig steeds meer cliënten begeleid moeten worden door steeds minder hulpverleners/coaches. Om de toegenomen werkdruk aan te kunnen, zal men de werkwijze moeten aanpassen. Veranderen is noodzakelijk, anders loopt de boel spaak. Tingit is daarbij een optie”, redeneert Meijer. “Ook voor 42 B.V. is het nodige veranderd. Ooit detacheerden wij veel medewerkers op afgebakende projecten. Die markt is door de vele zzp’ers in de branche lastiger geworden. Nu maken wij pakketten die we zelf blijven onderhouden. Dat is een strategische keuze, want het geeft meer continuïteit en dus bestaanszekerheid. Maar het past ook helemaal bij de huidige tijdsgeest: klanten eisen dat je verantwoordelijkheid neemt en blijft nemen voor de producten die je levert en je komt als werkgever tegemoet aan de wens van je medewerkers, die deze manier van werken aantrekkelijker vinden dan detachering. De uitdaging is dat je wél pakketten moet ontwikkelen waar een markt voor is. Wij denken dat we dat met Tingit zeker gedaan hebben.”

42 B.V. / TINGIT Blauw-roodlaan 286

2718 SK Zoetermeer 088 - 424 20 42 www.tingit.nl

21 Reportage
TEKST Martine van Rijn | FOTO'S John Brussel

Nederland staat voor de opgave om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom moet er worden ingezet op duurzame energie. De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame (groene) energiebronnen.

Bouke Velzen: “De opgave is helder en wordt politiek ook breed gedragen. Verduurzaming is een noodzakelijke verandering. De enige keuzeoptie is het moment én de manier waarop men verduurzaamt. We hebben energietransitie vanuit de gemeente al een flinke impuls gegeven. In eerste instantie richtten we ons hierbij vooral op inwoners en bijvoorbeeld verenigingen van eigenaren. In het bedrijfsleven is inmiddels op het gebied van verduurzaming al veel op eigen initiatief gebeurd. Nu zijn we eraan toe om –in een faciliterende rol – ook bij het MKB de verduurzaming verder te stimuleren waar dat nodig is.”

Energieverbruik omlaag

Zoals iedere gemeente moest ook Zoetermeer eind 2021 een ‘Transitievisie Warmte’ opstellen. Bouke Velzen: “In de visie van Zoetermeer staan verschillende stappen aangegeven. De eerste stap is het omlaag brengen van het energieverbruik, vooral omdat dit ook direct een financiële besparing oplevert. Ook hebben we aangegeven dat we de manier waarop we verduurzamen graag samen met de gebruiker/eigenaar willen bepalen. We leggen de maatregelen dus niet van bovenaf op, maar geven ruimte aan eigen ideeën en keuzes van de gebruikers. Dat geldt zowel voor de verduurzaming bij inwoners als voor de verduurzaming bij bedrijven. Het initiatief ligt bij de eigenaren. Als overheid kun je stimuleren, verleiden en faciliteren om het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aantrekkelijker te maken.”

22
Bouke Velzen (l) en Jan Iedema

Energietransitie MKB

Gemeente wil het ondernemers makkelijker maken

Energieloket voor ondernemers

“Natuurlijk zijn er parallellen te trekken tussen de verduurzaming bij inwoners en de verduurzaming bij bedrijven. Wat werkt bij inwoners, zou ook goed kunnen werken voor bedrijven”, veronderstelt Jan Iedema vanuit economisch perspectief. “Een voorbeeld hiervan is een ontzorgingsactie voor bedrijven om hen te helpen zonnepanelen aan te schaffen en die loopt goed. We zien al pioniers die zonnepanelen op hun bedrijfsdak leggen. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de Bouwhof. We denken ook aan het - net als voor inwoners - inrichten van een ‘Energieloket voor ondernemers’. Hier kunnen ondernemers terecht met al hun vragen over energietransitie, energiebesparing en verduurzaming. Ondernemers zouden bij dit loket bijvoorbeeld informatie moeten kunnen krijgen over de verschillende bestaande subsidieregelingen en waarvoor, hoe en waar die

“Ondernemers willen ondernemen. Tegelijkertijd zijn duurzaamheid en energietransitie twee actuele uitdagingen voor ondernemers. Het aangaan van deze uitdagingen wil de gemeente voor ondernemers gemakkelijker maken. Wij kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren door te faciliteren”, vertelt Jan Iedema (wethouder Economie). Samen met collega-wethouder Bouke Velzen (Duurzaamheid en Energietransitie) legt hij uit hoe dit vorm kan krijgen.

kunnen worden aangevraagd. Een volgende stap zou het aanbieden van een ‘quickscan’ kunnen zijn. Hierbij kunnen bedrijven een energie-expert laten komen die samen met de ondernemer kijkt op welke manier de ondernemer de verduurzaming het best kan aanpakken en met welke maatregelen de grootste ‘winst’ behaald kan worden.”

Ondernemers, verenigt u

“Bij inwoners zien we mooie gezamenlijke verduurzamingsinitiatieven. Informatie wordt gedeeld, er wordt gezamenlijk ingekocht en het verduurzamingsproces versnelt. Ook voor bedrijven zou clustering een vliegwiel voor de verduurzaming kunnen zijn. Men kan van elkaar leren en als collectief kan vaak ook beter onderhandeld worden met leveranciers. En voor sommige oplossingen heb je gewoon meer schaalgrootte nodig. We zouden het bedrijfsleven

23
TEKST Martine van Rijn | FOTO'S John Brussel

daarom willen enthousiasmeren voor, en oproepen tot, een hogere organisatiegraad”, vervolgt Iedema. “Vanuit de gemeente willen we graag kijken hoe we een zekere ‘gezamenlijkheid’ zouden kunnen faciliteren. Ook denk ik aan de organisatie van een of meer innovatiebijeenkomsten in samenwerking met duurzaamheidsspecialisten van De Haagse Hogeschool. Hiermee zou het bedrijfsleven een kennisimpuls kunnen krijgen.”

Energiehub Zoetermeer

“We beseffen dat de energietransitie voor ondernemers een grote uitdaging is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de elektriciteitsbehoefte, de pieken en dalen in verbruik. Maar ook de oplaadstructuren die in opkomst zijn en de mogelijkheid (of noodzaak?) om hierover in gesprek te gaan met netwerkbeheerders. Ook voor dit alles lijkt een hogere organisatiegraad van ondernemers nuttig”, denkt ‘duurzaamheidswethouder’ Velzen mee. “Ik zie

een ideaalplaatje voor me waarin de stad een ‘energiehub’ is met connecties tussen bedrijven én inwoners. Waarin restwarmte van lokale bedrijven wordt opgevangen en naar behoefte aan elkaar wordt verkocht en waar ook opgewekte stroom aan

elkaar kan worden geleverd. Op dit moment staat de wetgeving dit nog niet toe, maar er zijn op het gebied van energietransitie en verduurzaming veel ontwikkelingen. Wie weet is dit ideaalplaatje sneller werkelijkheid dan we nu voor mogelijk houden.”

Samen doen wat nodig is

“Bij de TU Delft is ‘The Green Village’ ingericht. Hier wordt geëxperimenteerd met duurzame innovatie en technieken voor de gebouwde omgeving. Hier zie je dat de ontwikkelingen inderdaad heel snel gaan. Er is al veel meer mogelijk dan menigeen weet”, beaamt Iedema. Hij sluit dan ook graag positief af: “Ondernemers hebben al veel verduurzamingsmaatregelen getroffen. Dat is mooi. Wij willen ze graag waar mogelijk ondersteunen bij de volgende stappen in de energietransitie. Het huidige coalitieakkoord heet ‘Samen doen wat nodig is’. We willen de stad graag verder brengen, dus ook op het gebied van energietransitie en duurzaamheid. Dat doen we graag sámen met de betrokken partijen in de stad.”

www.omgevingsdiensthaaglanden.nl/ themas/energie-en-duurzaamheid/ www.kvk.nl/duurzaamheid/ www.rvo.nl/klimaat-energie

24 Reportage

Cijfers wijzen de weg

Ondernemers zijn doorgaans optimistische mensen, die er enigszins dan wel substantieel van overtuigd zijn dat de wereld voortdurend smacht naar hun producten of diensten. De een draagt dat wat uitbundiger uit dan de ander, maar in de kern is het dezelfde mindset.

Ondanks het feit dat ik altijd vrolijk word van enthousiaste ondernemersverhalen en graag ‘meebruis’ in diezelfde energie, ben ik vanuit mijn accountantsrol tegelijkertijd ook ‘de man met de loep en de peilstok’. Ik kijk objectief naar de cijfers van mijn klant(en) en leid daar de bedrijfsvitaliteit en echte prestaties uit af. Vanuit het oogpunt van continuïteit en investeringsplannen niet onbelangrijk.

Het verhaal dat de cijfers mij vertellen, wijkt in de praktijk weleens af van het verhaal waar de ondernemer zelf in gelooft. Als dat zo is, volgt bij een goede kop koffie doorgaans een duidelijk en eerlijk gesprek. Ik zeg wat ik zie. En mijn klant zegt wat hij of zij ziet, denkt, verwacht. Mijn voordeel van in veel verschillende keukens kijken, is dat ik daardoor de kengetallen van veel branches ken. Daardoor zie ik vrij snel op welke onderdelen een bedrijf mogelijk verlies lijdt en waar het bovengemiddeld presteert. Daarmee zet ik de cijfers in context.

Als de cijfers teleurstellen, raken we direct het thema voor deze column: is het noodzakelijk om te veranderen – in bedrijfsvoering, productontwikkeling, investeringsplannen,

etc. – of mag het misschien nog even een keuze blijven? Hoeveel vet jouw bedrijf op de botten heeft, bepaalt (samen met visie en daadkracht) hoever je kunt en gaat springen. Blijkt uit je cijfers dat je omzet blijft krimpen en vertrekt goed personeel, dan valt er misschien wel niet meer zoveel te kiezen en moet je wel veranderen. Sper je ondernemersvizier daarom altijd open voor wat er buiten gebeurt. Volg je de ontwikkelingen in de markt voldoende? Signaleer je de trends? Waar staan irritante concurrenten op, wat is nog verder te automatiseren en digitaliseren? Kun je je genoeg vernieuwen en mogelijk nieuwe doelgroepen aanspreken?

'Laat je niet verleiden door de hoop dat het over een paar weken vast wel beter gaat, als bijna alle signalen nu op rood staan'

Kijk eerlijk naar jezelf, je plannen en de cijfers. Laat je niet verleiden door de hoop dat het over een paar weken vast wel beter gaat, als bijna alle signalen nu op rood staan. Een goede ondernemer weet ook wanneer hij moet veranderen. Én laat zich bijstaan door de juiste adviseurs.

Patrick Kortekaas is accountant en fiscalist bij K+M Adviserende Accountants Aïdaschouw 5 | 2726 JZ Zoetermeer | 079 - 330 01 50 | 06 - 817 657 04 | www.kmaccountants.nl 25

Aantrekkelijke nieuwbouw in Zoetermeer

Soms is een verhuizing pure noodzaak, maar meestal een keuze. Kies je voor nieuwbouw? In Zoetermeer worden enkele aantrekkelijke nieuwbouwprojecten gerealiseerd met woningen om je op te verheugen. “Er wordt veel gezegd en geschreven over de woningmarkt. Ook in Zoetermeer staan er weinig bestaande woningen te koop en er wordt ook niet meer zoveel gebouwd. De markt zit ‘op slot’. Toch worden er, in de nieuwbouwprojecten die er wél zijn, hele leuke woningen gerealiseerd. Op bijzonder aantrekkelijke locaties komen enkele ‘buitenkansjes’. Als je interesse hebt, moet je er snel bij zijn”, aldus Jeroen Jenné.

Appartementen Soeterdael

De verkoop van de appartementen in het nieuwbouwproject Soeterdael is in volle gang. De bouw gaat naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 van start. Het project wordt gebouwd aan de Bijdorplaan tussen het Oude Dorp en het Stadshart en bestaat uit drie kleinschalige woongebouwen met in totaal 59 koopappartementen met groot balkon. De koopappartementen bevinden zich in de woongebouwen ‘Parkblok’ en ‘Waterblok’ en zijn duurzaam, geheel gasloos en

26
DE Makelaars

voorzien van zowel vloerverwarming als -koeling. Het in het groene parklandschap gelegen Waterblok telt zes verdiepingen. De appartementen variëren hier in grootte van 80 m² tot 92 m² woonoppervlakte en de verkoopprijs ligt tussen 388.000 en 500.000 euro, inclusief een eigen parkeerplaats op een afgesloten terrein. De woonkamers van deze appartementen zijn maar liefst 7,55 meter breed en hebben een groot balkon op het zuidwesten. Van dit type appartement zijn zowel 3- als 4-kamer appartementen beschikbaar. Zie voor meer informatie de projectwebsite: www.nieuwbouwsoeterdael.nl.

Fittershof: eengezinswoningen en 2-onder-1-kapwoningen

In het hart van het oude Dorp, tegenover de Oude Kerk op de locatie van de voormalige beddenwinkel aan de Delftsewallen en de al eerder gesloopte gasfabriek, verrijst binnen afzienbare tijd nieuwbouwproject Fittershof. Fittershof is een kleinschalig, statig nieuwbouwproject met in totaal veertien woningen: zeven authentieke herenhuizen, twee royale 2-onder-1-kapwoningen, vier halfvrijstaande villa’s en een gasfitterswoning. Hier kun je, op een unieke locatie, écht bijzonder wonen nabij het centrum van Zoetermeer met alle comfort van nieuwbouw. De verkoop van Fittershof is gestart. Meer informatie over Fittershof is te vinden op de projectwebsite: www.woneninfittershof.nl.

Nu kopen, eind 2024 wonen in nieuwbouw

“Als er nog gestart moet worden met de bouw van een nieuwbouwproject, duurt het vaak nog wel even voordat de woningen opgeleverd worden. De kopers van Soeterdael en Fittershof moeten daar rekening mee houden. Maar in Zoetermeer zijn er ook nog enkele kansen om nú een nieuwbouwwoning te kopen die nog in 2024 kan worden betrokken. Zowel in een nieuwbouwproject

aan de Leidsewallen als in het nieuwbouwproject

Happy Days (fase 3) in Oosterheem, waaraan al volop gebouwd wordt, zijn namelijk nog enkele woningen beschikbaar”, vertelt Jenné.

Happy Days

In de wijk Oosterheem wordt volop gebouwd aan ‘Happy Days’. Het project begint steeds meer vorm te krijgen. In de laatste fase, ‘Boomrijk’, zijn nog enkele (vrijstaande) woningen beschikbaar. Het woningaanbod in ‘Happy Days’ is heel divers, maar de woningen hebben één ding gemeen: ze zijn inclusief vakantiegevoel. De woningen in ‘Boomrijk’ worden naar verwachting eind 2024 opgeleverd. Meer informatie over de woningen is te vinden op www.happydayszoetermeer.nl.

Leidsewallen

Ook al in aanbouw en nog te koop: een penthouse en een 3-kamerappartement aan de Leidsewallen. Een exclusieve buitenkans! De appartementen worden gerealiseerd op een prachtige plek in het historische centrum van Zoetermeer, dichtbij een scala aan mogelijkheden om te winkelen, een hapje te eten of een glaasje te drinken. De documentatie over deze appartementen is af te halen bij het kantoor van DE Makelaars.

27 Reportage TEKST Martine van Rijn | ARTIST IMPRESSIES DE Makelaars DE MAKELAARS Schoutenhoek 40 | 2722 EJ Zoetermeer
– 323 88 38 | www.demakelaars.nu
079

Een nieuwe vestiging voor de Hilgersom Horeca Groep

PuuRR aan de Binck

Als je als jonge ondernemer het voornemen hebt om geen kansen onbenut te laten, als je het leuk vindt om te groeien en niet bang bent voor uitdagingen, dan laat je de kans om een nieuwe PuuRR-vestiging toe te voegen aan de Hilgersom Horeca Groep ‘natuurlijk’ niet lopen. Begin mei opent ‘PuuRR aan de Binck’ aan de Fokkerkade in de Haagse Binckhorst.

Reno Hilgersom werd in 2017 eigenaar van Het Wapen van Zoetermeer. In 2019 startte hij Restaurant Leeuwenbergh in Den Haag, in 2020 PuuRR aan de Vliet in Leidschendam, in 2022 Het Blesse Paard in Stompwijk, in 2023 PuuRR aan de Dobbe in Zoetermeer en in 2024 Paviljoen Ockenburgh in Den Haag. En nu volgt dus PuuRR aan de Binck, ook in Den Haag. “Ja, het is hard gegaan. Toch is het niet mijn ambitie om binnen zoveel jaar een x-aantal vestigingen te hebben. Als zich geen kansen voordoen die bij ons passen, dan niet. Maar áls zich geschikte kansen voordoen, willen we die wél benutten!”, vertelt Reno. “Toen we PuuRR aan de Vliet overnamen, hebben we de naam van het restaurant gehandhaafd. Toen vorig jaar de locatie aan de Zoetermeerse Markt volgde, wilde ik er hetzelfde concept realiseren: een toegankelijk, laagdrempelig restaurant met een mooie uitstraling voor een breed publiek met een hedendaagse Nederlands/Franse-menukaart,

zeven dagen per week geopend voor lunch, borrel en diner. Ik zag ook andere overeenkomsten met PuuRR aan de Vliet: een aantrekkelijke locatie aan het water, parkeren voor de deur, de hele dag zon op het terras en geschikt voor groepen. Over de naam hoefde ik dus niet lang na te denken: PuuRR aan de Dobbe.”

Let’s go

Het concept is in Zoetermeer goed ontvangen. Bij PuuRR aan de Dobbe is het eigenlijk altijd gezellig druk. “Dat een concept zo goed aanslaat, is natuurlijk heel leuk. Het is ook wel de reden waarom ik het nog een keer aandurf”, aldus de jonge horeca-ondernemer. Die kans deed zich nu voor aan de Fokkerhaven in de Haagse Binckhorst. “Capriole Café kwam in de verkoop. Aantrekkelijke locatie met de gewenste ‘PuuRReigenschappen’: gratis parkeren voor de deur, een

28
Reno Hilgersom

prachtige locatie gelegen aan het water, de hele dag zon op het terras, in de buurt van onze andere vestigingen en geschikt voor groepen. Ik zag daar direct mogelijkheden om het PuuRR-concept uit te breiden met ‘PuuRR aan de Binck’. Begin mei gaan de deuren open. Ik kijk er enorm naar uit.” Waar bij PuuRR aan de Dobbe het interieur helemaal vervangen werd, blijft bij PuuRR aan de Binck het interieur van Capriole Café grotendeels

gehandhaafd. “PuuRR aan de Binck is gevestigd in een voormalige verffabriek. Het is een historisch pand met een industriële uitstraling waar de huidige inrichting goed bij aansluit. Het is niet nodig om alles te vervangen. En er is sowieso genoeg te doen”, weet Reno uit ervaring. “Ook het team van Capriole Café blijft op de locatie werkzaam. De medewerkers zullen wel even moeten wennen aan het PuuRR-concept en de Hilgersom Horeca-cultuur, maar ik verwacht dat het ook hier weer goed komt. Het is de bedoeling dat we het beste van twee werelden bij elkaar gaan brengen. Dus het goeie van Capriole blenden met het goeie van PuuRR. Dan kan het toch alleen maar beter worden?”

Hoe groter, hoe makkelijker

“Als horeca-ondernemer moet je altijd blijven veranderen en meebewegen met ontwikkelingen

in de markt. Kies je voor het ondernemerschap in de horeca, dan kies je automatisch ook voor veranderingen. Zeven dagen per week werken en de passie om het met elkaar altijd beter te doen dan de collega’s. Ik ben niet bang voor veranderingen, maar houd wel vast aan bepaalde waarden, zoals goed werkgeverschap. We gaan respectvol met elkaar om, iedereen moet plezier in zijn werk hebben en de kans krijgen om zich te ontwikkelen.” Reno merkt dat er door schaalvergroting ook zaken makkelijker worden: “Tot nu toe gold: hoe groter, hoe makkelijker. Als je klein bent, moet je alles met een klein team doen en heb je een breed takenpakket. Nu we groeien, heeft iedereen een eigen afdeling, bijvoorbeeld voor de (personeels) administratie, de marketing, de sales, de facilitaire zaken, enzovoorts. Je kunt veel gerichter en professioneler met één vast onderdeel van het bedrijf bezig zijn. Door onze groei zijn we minder kwetsbaar, maar ook flexibeler, want het team kan indien nodig bij verschillende vestigingen worden ingezet. Binnen het team, dat straks 195 collega’s telt, kun je ook aantrekkelijke doorstroommogelijkheden bieden en bij leveranciers zijn meer mogelijkheden. Het schaalvoordeel zal niet oneindig groter worden, maar tot nu toe heeft de groei voor onze horecagroep veel goeds opgeleverd.”

HILGERSOM HORECA GROEP

Zegwaartseweg 31 | 2723 PA Zoetermeer

070 – 782 08 08 | www.hilgersomhoreca.nl

PUURR AAN DE VLIET

Leidsekade 39 | 2266 BJ Leidschendam

070- 320 01 80 | www.puurraandevliet.nl

PUURR AAN DE DOBBE

Markt 1 | 2711 CZ Zoetermeer

079 – 331 01 75 | www.puurraandedobbe.nl

PUURR AAN DE BINCK

Fokkerkade 18 | 2516 CC Den Haag

070 – 701 10 10 | www.puurraandebinck.nl

29 Reportage TEKST Martine van Rijn | FOTO'S John Brussel

'Van idee naar succes'

In gesprek met vier innovatieve ondernemers afkomstig uit de regio Zoetermeer

We kennen allemaal programma’s als ‘Het beste idee van Nederland’ of ‘Dragons Den’, waarbij creatieve geesten hun idee proberen te pitchen aan het grote publiek. Het ene idee wordt door de jury of het publiek zo enthousiast ontvangen dat dit verder wordt uitgewerkt, terwijl het andere idee geen kans van slagen lijkt te hebben. Benieuwd naar de oorsprong en het succes van hun innovaties sprak INTO business met innovators Kilian Valkhof (Polypane), Dennis Luiten en Hidde Reitsma (BubbleFlush) en Daniël Luthra (Bodyguard.io).

In gesprek met Kilian Valkhof, Dennis Luiten, Hidde Reitsma en Daniël Luthra. Vier enthousiaste ondernemers uit de regio die van hun innovatie een succes maakten.

'Innovatie

ontstaat daar waar wrijving zit'

Kilian Valkhof kon zich op jonge leeftijd al ondernemer noemen. Als 11-jarige bouwde hij uit nieuwsgierigheid websites op het nog nieuwe internet. Op zijn 16e besloot de inmiddels ervaren webbouwer zijn diensten commercieel aan te bieden, wat uitmondde in een succesvol bedrijf met 14 medewerkers. Na verloop van tijd begon Kilian de uitdaging in zijn werk te missen en startte hij met het schrijven van programma’s om de problemen die men tegenkomt bij het ontwikkelen van websites te kunnen verhelpen. Zijn ontwikkelde programma’s bleken een antwoord te zijn op de vraag van vele webbouwers en zo besloot Kilian in 2019 zijn onderneming te verkopen en verder te gaan in een nieuwe onderneming genaamd ‘Polypane’.

Polypane is erop toegespitst dat gebruikers een zo goed mogelijke website kunnen bouwen. Met

één pakket kan een website gecontroleerd worden op responsiviteit, toegankelijkheid en kwaliteit, iets waar eerder diverse programma’s voor nodig waren. “Deze combinatie maakt het programma uniek. Toen ik onderzocht hoeveel tijd het me scheelde om de controle op deze facetten te bundelen, kwam ik op een efficiëntie besparing van 60%”, zegt Kilian. Zijn programma wordt inmiddels zowel landelijk als internationaal gebruikt en wordt door Kilian constant verbeterd. “Ik breng iedere maand een nieuwe versie uit, zo blijf ik aansluiten op de behoeften en snelle ontwikkelingen in de web-wereld.”

Naast het blijven ontwikkelen van bestaande programma’s is Polypane ook bezig met nieuwe ontwikkelingen. Binnenkort wordt er een Cloud oplossing gelanceerd, waarmee het proces van websites ontwikkelen nóg efficiënter wordt. Een

Reportage 30
'Van gebitsreiniger naar toiletreiniger, de weg van innovatie is niet recht'

website kan dan in één keer gecontroleerd worden in plaats van pagina voor pagina. Een tip van Kilian voor zijn collega-ondernemers “Blijf kijken naar bedrijfsprocessen alsof ze niet af zijn. Daar waar je wrijving merkt zit de innovatie. Blijf ook mogelijke innovaties valideren door ze met anderen te delen.

Is de oplossing alleen voor jouw probleem of lost het ook de problemen van een ander op?”

Dennis Luiten en Hidde Reitsma zijn al jarenlang met elkaar bevriend als in 2018 het idee ontstaat om een gebitsreiniger te ontwikkelen op basis van ultrasone trillingen. Met de kennis op het gebied van tandtechniek van Hidde en de elektrotechnische kennis van Dennis werken zij gezamenlijk aan hun innovatie. De weg van de innovatie blijkt echter niet recht. Hidde vertelt: “Een product wat het lichaam binnendringt zoals een gebitsreiniger, moet aan allerlei wet- en regelgeving voldoen, dit proces duurt lang. Dennis vult aan: “Intussen irriteerde ik me al langer aan de toiletpot die lastig schoon te houden was. Zo kwam het dat ik me afvroeg of de ultrasone trillingen ook ingezet zouden kunnen worden op dat gebied.” Hidde reageert lachend: “Dat was wel even wat anders, maar Dennis was zo enthousiast dat ik al snel overtuigd was, met de BubbleFlush als resultaat.”

Op basis van ultrasone trillingen reinigt de BubbleFlush het toilet zonder dat hier chemicaliën aan te pas komen. CSU, klant van het eerste uur, heeft laten doorrekenen dat hierdoor bij een periodieke reiniging van één keer per week maar liefst 45.000 kg CO2 bespaard wordt. Op basis van dagelijkse reinigingen zelfs een veelvoud hiervan. De BubbleFlush gaat ongeveer 3 jaar mee en is volledig recyclebaar. Niet alleen is de BubbleFlush goed voor het milieu, het is ook nog eens een verbetering voor de gezondheid. Dennis legt uit: “Het werken met chemische toiletreinigers zorgt jaarlijks voor incidenten met oogletsel en heeft een negatieve impact op de longcapaciteit van de gebruikers. Daarnaast hoef je met de BubbleFlush niet gebukt of hard te schrobben. Het is dus ook nog eens lichter en ergonomisch.”

Genoeg redenen om te stoppen met chemische toiletreiniging, zou je denken. Maar hoe overtuig je de schoonmaakbranche? Dennis vertelt: “We hadden ons ingeschreven voor een demo bij de grootste schoonmaakorganisatie van Nederland. Samen met een aantal toiletreinigers die op basis van chemicaliën reinigen, mochten we ons product demonstreren. We hadden toen nog geen mooi

31
‘BubbleFlush’ toiletreiniging op basis van ultrasone trillingen en ‘De natuurlijke Kracht van Water’ ‘Portal’ is een innovatie waarmee websites in de ontwikkelingsfase gedeeld kunnen worden voor feedback.

prototype en kwamen met een boodschappentas vol onderdelen.” Hidde vult aan: “Je zag de inkoper denken, dit wordt een kort verhaal…”. Dennis vervolgt: “Binnen enkele minuten hadden wij het toilet net zo schoon als de andere aanwezige partijen, maar wel op een veel duurzamere manier.”

De BubbleFlush kent inmiddels 2700 enthousiaste gebruikers in 15 landen en dat worden er snel meer als het aan Dennis en Hidde ligt. Dennis: “Binnenkort gaan alle rijksoverheidsgebouwen in Nederland over op de BubbleFlush. Voor de toekomst hopen we een wereldwijde speler te zijn.”

'Sommige ideeën mislukken, andere hebben succes'

‘Het stoppen van gerichte phishing aanvallen zodat medewerkers veilig kunnen werken’, dat is het doel dat Daniël Luthra nastreeft met Bodyguard.io. Als 13-jarige was Daniël al als ondernemer actief op het gebied van softwareontwikkeling. Hij vertelt: “Ik ben begonnen met het bouwen van websites en al snel ging ik over op het ontwikkelen van apps. Het was vallen en opstaan. Niet alle ideeën waren een succes, er mislukte ook wel eens wat, maar daar leerde ik dan weer van.”

“Vanuit het perspectief van de onschuldige medewerker die in de val wordt gelokt door cybercriminelen die zich voordoen als een werkgever, boekhouder of andere relatie, wilde ik iets ontwikkelen wat dit zou stoppen”, vertelt Daniël. “Er bestonden al awareness trainingen voor medewerkers, maar die vragen een investering in geld en tijd, terwijl de resultaten vaak beperkt zijn. Dit moest anders.” Bodyguard.io is vooruitstrevende software die als aanvulling dient op het standaard Microsoft-pakket. De software leert van zijn omgeving en brengt zo in

kaart wie er binnen de organisatie horen, wat de werkzaamheden zijn en welke contacten hierbij passen. Op die manier kan de software een gerichte aanval stoppen op het moment dat een cybercrimineel zich voordoet als iemand uit de organisatie of de lijst van contacten. Over Artificiële Intelligence (AI) zegt Daniël: “AI is een prachtige ontwikkeling die het voor ons allemaal makkelijker maakt om grote hoeveelheden informatie te verwerken. De keerzijde is dat het cybercriminelen de mogelijkheid biedt om op grote schaal phishing mails te produceren. De dreiging van een aanval op niets vermoedende medewerkers wordt dus steeds groter.”

De ontwikkeling van Bodyguard.io duurde 1,5 jaar. Het kost veel tijd om vertrouwen op te bouwen in het domein van de cyberveiligheid. “Om een beveiligingsproduct op de markt te kunnen brengen, is het belangrijk dat je professioneel volwassen bent en dat je eigen beveiliging op orde is. Het hebben van referenties is daarbij van groot belang. Niemand staat te springen om de eerste te zijn, gelukkig zijn we die fase nu voorbij.”

Daniël is gestart door de software te laten testen bij partijen uit zijn netwerk en kon zo aan de referenties bouwen die hem het vertrouwen gaven bij de ICT-dienstverleners waar hij vandaag de dag zijn software aan levert. Collega-ondernemers met een innovatief idee adviseert Daniël om zo snel mogelijk met het idee naar de klant te gaan die je voor ogen hebt. “Handel niet alleen uit eigen kennis en passie, maar zoek aansluiting in de markt, dat is topprioriteit.” Daniël is met Bodyguard.io klaar voor de toekomst en heeft internationale ambities. “De software laat het toe, en de organisatie groeit.”

32 TEKST Marleen Klaver Reportage

De Liftintermediair Paasborrel 2024

De Liftintermediair Paasborrel was ook dit jaar weer een succes. Meer dan 100 mensen zijn richting het hoofdkantoor van Liftintermediair gekomen om borrelend bij te praten.

Voordat de Paasborrel begon, was er voor exclusieve genodigden een workshop. Voor deze workshop was Danny Makkelie als gastspreker aanwezig. Vanzelfsprekend waren de deelnemers uitgenodigd voor de aansluitende Paasborrel. Na een kort bedankwoord van burgemeester Michel Bezuijen van de Gemeente Zoetermeer was de Paasborrel officieel geopend. Zowel voor als na deze speech heeft iedereen zich meer dan vermaakt. Het team Liftintermediair kijkt nu al uit naar volgend jaar!

In beeld FOTO'S
33
Peter Brugmans

DE MAAKINDUSTRIE

LET'S MAKE THINGS BETTER

IN DE VOLGENDE INTO BUSINESS
Past dit thema jou als een jas? Laat het mij weten via oscar@intobusiness.nu

Veranderen, noodzaak of keuze?

Column Leendert den Heijer

Veranderen, we komen er allemaal mee in aanraking. De keuze of je mee verandert, is aan jezelf. We hebben te maken met allerlei ontwikkelingen in de maatschappij, in de verschillende branches en in onze directe omgeving waarin we actief zijn. Een bekende uitspraak is: “Verandering is de enige constante.”

Zolang je weet wat er van je verwacht wordt en doet waar je goed in bent, voelt alles comfortabel. Maar als er iets verandert, weet je het soms ineens niet meer en focussen we op zaken waar we geen invloed op hebben. Dit kan leiden tot frustratie en machteloosheid. Ik ben van mening dat verandering ons juist helpt om te groeien. We worden er weerbaar en sterker van.

We zien allemaal de aandacht in de maatschappij met betrekking tot het gevaar van polarisatie, we ervaren tekorten aan gekwalificeerd personeel en thema’s als duurzaamheid en diversiteit hebben een nieuwe dimensie gekregen. Dit zijn ontwikkelingen waar we mee geconfronteerd worden en die ons dwingen flexibel te zijn en om verandering van bedrijfsvoering vragen.

Veel veranderingen worden ingegeven door onze omgeving. Zijn dit keuzes of overkomt je dit? Neem het politieke landschap. Andere en nieuwe partijen krijgen het voor het zeggen. Onderwerpen krijgen een andere lading. Ik ben benieuwd wat de nieuwe politiek bijvoorbeeld gaat brengen op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is wat mij betreft een ‘noodzakelijke blijver’,

maar in hoeverre wordt dit vertaald in beleid?

Klimaatdiscussies, oorlogen, betaalbaarheid zijn zomaar wat onderwerpen die direct bijdragen aan veranderingen in ons speelveld. Noodzaak of heb je een keuze?

Een ander voorbeeld is het thema inclusie. De aandacht die hier momenteel voor is, vraagt veel aandacht in het bedrijfsleven. Hoe gaan we waardig en respectvol met elkaar om. Onderwerpen als gelijkheid, respect, jezelf kunnen en mogen zijn. Het zijn veranderingen die voornamelijk gericht zijn op gedrag en verder gaan dan iedereen zich welkom te laten voelen. Een keuze of ook noodzaak?

Het goed organiseren en managen van een bedrijf is nu eenmaal continu ‘veranderen’ en inspelen op aangekondigde en onvoorziene veranderingen. Om als bedrijf een goede afspiegeling te zijn van de maatschappij, is flexibiliteit en veranderen dus zowel een keuze als noodzakelijk!

De mogelijkheid om persoonlijk te veranderen zie ik dan ook als een kracht die we moeten koesteren!

35
Leendert den Heijer is directeur BAM Wonen en voorzitter van Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit.

WSP ZHC voor werk(nemers)!

'KFC blij met de kandidaten van WSP'

Bij fastfoodrestaurant KFC in Bleiswijk zijn er eigenlijk altijd wel vacatures. Het vinden van nieuwe medewerkers valt in deze krappe arbeidsmarkt niet mee, maar inmiddels heeft het werven ervan via WSP ZHC al menig hardwerkende medewerker opgeleverd. “WSP ZHC weet goed wat we nodig hebben en selecteert daarop. Met de kandidaten die zij hier binnenbrengen, willen we eigenlijk altijd van start.”

Het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) is hét aanspreekpunt voor werkgevers in de regio met personeelsvraagstukken én die inclusief willen ondernemen. “Wat wij doen, is werkgevers adviseren, inspireren en ondersteunen in de zoektocht naar passend personeel”, vertelt Pieter van Bruggen, accountmanager WSP ZHC. “Werkgevers hebben nu te maken met een krapte

op de arbeidsmarkt. Het is lastig om nieuwe medewerkers te vinden. Maar als werkgevers bereid zijn om te werken met kandidaten die starten met enige afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen wij ze vaak aan veelbelovende kandidaten helpen. Voor de werkgever snijdt het mes aan twee kanten: zijn vacatures worden vervuld én hij is maatschappelijk verantwoord bezig.”

Kandidaten met potentie

Pieter vervolgt: “Al sinds 2021 plaatsen we kandidaten bij KFC. Wij zijn opgeleid om met de werkgever de best mogelijke match te maken tussen zijn vacatures en ‘onze’ werkzoekenden. We gaan eerst in gesprek met een kandidaat en introduceren deze pas bij de werkgever als wij hem of haar kansrijk vinden. Gelukkig stelt KFC

Reportage 36

zich positief en flexibel op ten opzichte van de voorgestelde kandidaten. Ze krijgen alle kansen en daar wil ik KFC graag een compliment voor geven.”

Kimberly Jansen is restaurant general manager bij KFC: “De huidige arbeidsmarkt vraagt om flexibiliteit van werkgevers. We hebben veel mensen nodig en zijn blij met de kandidaten die WSP ZHC voor ons selecteert. We focussen op iemands mogelijkheden en vinden dat iedereen die gemotiveerd is een kans verdient. We willen mensen met een arbeidsbeperking dus niet uitsluiten. Ook van een taalachterstand maken we geen probleem, want iemand die het Nederlands (nog) niet goed beheerst, kan starten op een werkplek waar hij of zij minder klantcontact heeft. Vaak zijn er landgenoten die een nieuwe medewerker in kunnen werken en bovendien zijn er apps waar je een taalbarrière mee kunt

overbruggen. Onze ervaring is dat gemotiveerde kandidaten snel leren en zich vlot kunnen ontwikkelen.”

‘Direct werk’

In de loop van 2023 zijn er bij de EG Group in Bleiswijk (waartoe KFC, Burger King en Starbucks behoren) in totaal wel 28 kandidaten geplaatst. Sommigen zijn doorgestroomd van medewerker naar teamcoach of zelfs shiftleader, anderen zijn weggegaan naar andere werkgevers, maar met werkervaring en groter zelfvertrouwen.

Pieter vervolgt: “We maken het KFC graag zo makkelijk mogelijk, want waar KFC blij is met de kandidaten die wij selecteren, zijn wij natuurlijk ook heel blij met een werkgever als KFC. Dus als we kandidaten hebben die bij KFC willen werken, organiseren we een ‘speeddate’ met KFC, soms met meerdere kandidaten tegelijk, om het proces te vergemakkelijken. Dat kunnen we natuurlijk ook organiseren voor iedere andere werkgever die wil werken met kandidaten die starten met enige afstand tot de arbeidsmarkt.”

Kimberly: “De voorgestelde kandidaten zijn hier doorgaans heel snel aan de slag, omdat er geen uitgebreide sollicitatieprocedure nodig is. Op de dag van de kennismaking krijgen ze een rondleiding en kijken we naar de beschikbaarheid en de papieren. Als zowel de kandidaten als ik positief zijn, kunnen ze aan het werk zodra het contract binnen is. Dat bevalt goed en kost mij weinig tijd.”

Een goede match

“WSP ZHC is altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen met werkgevers en naar mogelijkheden voor kandidaten om deel te nemen aan het arbeidsproces. Wat we voor KFC doen, doen we vanzelfsprekend graag voor iedere werkgever die aan de slag wil met onze kandidaten. Het is onze taak om goede matches te maken tussen werkgevers en kandidaten en we bieden ook begeleiding op maat vóór, tijdens en na de plaatsing van een werkzoekende. In het belang van zowel de werkgever als de werkzoekende moet de kans op succes zo groot mogelijk zijn”, besluit Pieter.

WSP ZHC

088 – 392 02 00

www.zhcwerkt.nl

37 Reportage
TEKST Martine van Rijn | FOTO John Brussel
Pieter van Bruggen en Kimberly Jansen

Uit frustratie geboren

Anesthesiemedewerkers Dennis Bollen en Ron Veerkamp zijn zelfstandige zorgprofessionals en willen dat graag blijven. Toch voelden zij zich steeds vaker gedwongen om een stukje van die zelfstandigheid op te geven en zich aan te sluiten bij een bemiddelingsbureau. Want daar kloppen zorginstellingen nu eenmaal als eerste aan, op zoek naar tijdelijk personeel. Begrijpelijk, vinden de mannen, maar ook onnodig duur. Dus lanceerden zij, samen met Koos van Brecht, hun oplossing: Voca Zorg. Met hun visie en aanpak wonnen zij de Health Impact Accelerator 2023.

“Voca Zorg is een digitaal platform waar zzp’ers in de zorg en zorginstellingen elkaar kunnen vinden”, begint Ron zijn uitleg. "Dat is nodig, want er zijn tienduizenden zelfstandige zorgprofessionals in Nederland. Hoe en waar vind je degene die

jij nodig hebt? En is die ook beschikbaar?” Ron snapt dat zorginstellingen die zoektocht liever uit handen geven. “Maar zulke intermediairs rekenen torenhoge bemiddelingskosten, en dat voelen zowel de zorginstellingen als de zzp’ers in hun portemonnee.”

Uit frustratie geboren

Ron spreekt uit ervaring: hij is anesthesiemedewerker en werkt al geruime tijd als zelfstandige. “De vrijheid en flexibiliteit van het ondernemerschap vind ik geweldig”, zegt hij.

“Maar via zo’n bemiddelingsbureau zou ik ook aan opdrachten kunnen komen.” Dat wilde hij niet, evenmin als zijn collega en zakenpartner Dennis.

“Toen die de frustrerende situatie eens besprak met Koos, die hij kende van de sportclub, ontstond het idee voor Voca. Met zijn drieën hebben we

38
Koos van Brecht en Ron Veerkamp

Scale Booster

Zoetermeer is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en een fijne landingsplek voor ondernemers met groeiambitie. Scale Booster is een van de faciliteiten van de gemeente Zoetermeer die daaraan bijdraagt. Via Scale Booster werkt de gemeente samen met bedrijven en intermediairs in het (regionale) start- & scale-up-ecosysteem en ondersteunt zij initiatieven gericht op het stimuleren van innovatie en groei bij bedrijven in de sterke economische sectoren in Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer feliciteert Voca Zorg met het winnen van de Health Impact Accelerator 2023.

Innovatieve eigendomsstructuur

bloed, zweet en tranen vergoten, maar met resultaat: in mei 2021 lanceerden we ons platform Voca Zorg.” De software van Voca, de apps, website en vormgeving zijn ontwikkeld door de AppStudio uit Zoetermeer.

Voor ondernemende zorgprofessionals

Een belangrijk uitgangspunt van Voca is dat de aangesloten zzp’ers ook echt zelfstandig blijven. “Ze werken met ons, niet vóór ons”, benadrukt Ron. “Wij faciliteren het platform en laten de diploma’s en registraties controleren. Als dat in orde is, krijgen de zorgprofessionals hun eigen profielpagina. Verder houden zij de regie over hun presentatie, beschikbaarheid, uurtarief en de opdrachten die zij aannemen.” Ook de zorgaanstellingen die zich bij Voca aansluiten, hebben een eigen account. Daarmee krijgen zij, op grond van hun zoektermen, inzicht in de beschikbare zzp’ers. “Zij leggen zelf contact met de zzp’er om de nadere details van de opdracht te bespreken. Daarmee is het inhuren van een zzp’er al net zo eenvoudig als een telefoontje naar een eigen medewerker”, stelt Ron. “En vrijwel net zo duur”, vult financiële man Koos aan. “Voor de zzp’ers is gebruik van het platform gratis, en de zorginstellingen betalen ons €2,50 per uur. Dat is niks vergeleken bij de kosten van een intermediair”, concludeert hij.

Nog opmerkelijker is de eigendomsstructuur van Voca. “Bij oprichting hebben we 49% van de aandelen ondergebracht in een vereniging”, legt Koos uit. “De aangesloten zzp’ers zijn hier automatisch lid van en delen zo mee in het succes van het platform. Hoe meer opdrachten zij met Voca aannemen, hoe groter hun belang in het platform en hoe groter de winst die zij uiteindelijk krijgen uitgekeerd. Hoé die winst wordt uitgekeerd, bepalen de leden zelf tijdens een alv.”

Voor winstdeling is het nog wat vroeg, al zijn er inmiddels al zo’n 600 zorgprofessionals en 125 zorginstellingen bij Voca aangesloten. “Wat we nu verdienen, investeren we direct weer in het platform. Maar de vereniging gaat om meer dan de winst: we willen een community opbouwen voor zelfstandige zorgprofessionals. Samen staan we sterk en krijgen we meer voor elkaar.”

VOCA ZORG

POSTADRES

Hildebrandhove 64 | 2726 AX Zoetermeer

BEZOEKADRES

Parelgrijs 4 | 2718 NV Zoetermeer 06 - 123 522 24 | www.vocazorg.nl

SCALE BOOSTER

Irma de Graaff | 06 - 257 077 97

www.scalebooster.nl

39
TEKST Cathalijne van Oort | FOTO'S John Brussel

'Het persoonlijke van Zoetermeer past bij ons'

SERA Business Design mag dan een Alphens bedrijf zijn, het zit verspreid over heel Nederland met software in de sport- en onderwijsbranche. In de afgelopen tijd heeft SERA Business Design op het gebied van marketing en design veel samengewerkt in de gemeente Zoetermeer. Dat smaakt naar meer.

De samenwerking in Zoetermeer kwam voor een deel tot stand via Caroline de Winter. Zij is Hoofd Marketing & Communicatie bij het Nationaal Videogame Museum. “Dat museum zit nu in een tijdelijk pand”, vertelt Wietske Hertogh, Hoofd Marketing bij SERA Business Design. “Het museum

heeft gewerkt aan een rebranding en daar hoorde natuurlijk de signing van het pand bij. SERA mocht de volledige aankleding van het oude ABN AMRO pand van binnen en buiten oppakken. Dat was een gaaf project. Daarnaast hebben we de openingscampagne voor de tijdelijke verhuizing van het museum gedaan.”

40
Wietske Hertogh en Désirée Huisman

SERA Business Design

slaat vleugels uit naar Zoetermeer

Route079

Samen met Caroline de Winter werd in januari van dit jaar gewerkt aan de huisstijl en branding voor Route079. Dit is een nieuw en gratis evenement. In januari kon men een week lang bij verschillende cultuurlocaties allerlei Zoetermeerse talenten ontdekken. “Dit is een heel leuk evenement geworden”, heeft Wietske ervaren. Een ander onderdeel in Zoetermeer waar

SERA Business Design zich op stortte, was de UITagenda. “Daar hebben we de huisstijl voor mogen maken, het logo, maar ook verschillende designelementen en de campagnes op Google en social media zijn door ons verzorgd. Overzichten van culturele events waren er wel, maar dat was niet helemaal zoals de gemeente het wilde. De evenementen waren ook nog eens versnipperd over verschillende websites. De UITagenda, die er sinds september is, zorgt er nu voor dat alles op één plek staat.”

Connecties

Deze werkzaamheden gaven SERA Business Design het gevoel dat er een behoorlijke connectie is met Zoetermeer. “Zoetermeer lijkt qua inhoud van de stad ook op Alphen aan den Rijn”, geeft Wietske aan. “Qua sfeer, het stukje ons kent ons en het netwerk. Het is ons streven om in Zoetermeer nog meer connecties te maken. Wij denken dat we in Zoetermeer veel kunnen betekenen voor diverse bedrijven.”

SERA Business Design is ook actief in Leiden. Daar wordt vooral de connectie gezocht met nieuwe talenten en studenten. “In Zoetermeer kiezen we voor het zakelijke”, stelt Wietske. “De ervaring heeft geleerd dat Zoetermeer heel open is voor nieuwe mensen en nieuwe bedrijven. Ze vinden het altijd leuk om kennis te maken en een kopje koffie te drinken. Dat past heel erg bij hoe wij ook zijn: laagdrempelig en persoonlijk. We moeten het

niet te onpersoonlijk maken. Dat persoonlijke van Zoetermeer past bij ons.”

Veranderde visie

In de loop der jaren is de visie van SERA Business Design veranderd. Zo’n drie tot vijf jaar geleden telde het bedrijf 18 werknemers, inmiddels zijn dat er 40. Met een groter team aan consultants en programmeurs, is ook de marketingafdeling flink gegroeid. Deze bestaat nu uit negen mensen. “Die verandering vergt ook wat van het bedrijf qua leiderschap, hoe je met je mensen omgaat en hoe je je organisatie inricht. De corebusiness van het bedrijf is software. Vaak is software een blok aan het been van ontevreden gebruikers, omdat het moeilijk en duur is om over te stappen naar een andere leverancier”, legt Wietske uit. “Zij konden eigenlijk niet van ons af. Dat hebben we veranderd naar dat onze klanten niet van ons af willen. We zetten veel meer in op partnerschap en de relatie met klanten. Ze mogen ons gewoon bellen als we ergens over mee moeten denken, zonder dat het meteen uurtje-factuurtje betekent.”

'We zetten veel meer in op partnerschap en de relatie met klanten'

Nieuw netwerk

De stap om meer te betekenen voor Zoetermeer, is niet gedreven uit noodzaak. “Als je een nieuw netwerk in een regio wilt opbouwen, moet je een regio kiezen die bij je past. Zoetermeer is dichtbij, laagdrempelig om er in te komen, we doen er al zaken en hebben er al klanten. Dus laten we ons dan nog meer op Zoetermeer richten. Dat voelt als een goede keuze!”

SERA BUSINESS DESIGN B.V.

Raadhuisstraat 211

2406 AC Alphen aan den Rijn

Prins Hendrikstraat 120

2405 AM Alphen aan den Rijn

0172 – 47 34 30

info@sera.nl

www.sera.nl

41 Reportage
TEKST Martin Hoekstra | FOTO John Brussel
'We moeten de weg omhoog weer inslaan!'

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball biedt iets aparts in Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nam aan het begin van dit seizoen afscheid van de Vijf Meihal. Een afscheid dat noodzakelijk was gezien de staat van de hal en de plannen van de gemeente Leiden. Vanaf oktober 2023 speelt de Leidse basketbaltrots in Sportcomplex 1574. Sinds kort is er een ruimte die als businessruimte kan worden gebruikt. “Wij bieden iets aparts wat er in Leiden niet is”, stelt Marcel Verburg, voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

Een goede ruimte voor de businessclub van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is een voorwaarde om topbasketbal, maar ook andere evenementen, mogelijk te maken. “Basketbal is belangrijk voor de leden van de businessclub, maar het gaat echter om het complete plaatje. Een hapje eten voor de wedstrijd, het basketbal zelf natuurlijk met leuk entertainment, na afloop van de wedstrijd de afterparty en onderling netwerken." Door het

ombouwen van de klaslokalen van mboRijnland is er nu een representatieve ruimte voor de businessclub op wedstrijddagen. Nagenoeg de gehele inventaris is echter door ZZ Leiden betaald, en ook het ombouwen van de ruimte bij elke thuiswedstrijd is een forse klus.” We moeten de weg omhoog weer inslaan”, aldus Verburg.

Groepsbezoek

Waar de club weer meer werk van wil maken, is het halen van groepen naar de hal om wedstrijden van het vlaggenschip bij te wonen. Verburg denkt niet alleen aan teams van andere basketbalverenigingen, maar ook aan teams die andere sporten beoefenen. “Maak er een avondje uit van en kom met z’n allen naar ZZ Leiden. We kleden het aan met wat toeters en bellen. Plus dat je op de foto gaat met het eerste team van ZZ Leiden. Hoe leuk kan het zijn!”

42

Merchandise

Dat ZZ Leiden populair is, blijkt wel uit de toegenomen belangstelling voor de merchandise. “Dat is heel leuk om te zien”, meent Verburg. Enerzijds is er de prominentere presentie van de fanshop in de zaal, op een mooie plek bij de entree. Anderzijds is er de webshop. “We hebben een overeenkomst afgesloten met Shirtprintservice. Zij gaan de webshop faciliteren. Martin Zonderop is fanatiek en leuk bezig met het hele merchandiseverhaal. Zo zijn er nu meer fan-artikelen dan voorheen. Samen met de supportersvereniging de Blauwe Brigade gaan we er een succes van maken!”

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN BASKETBALL

Telderskade 399 | 2321 TR Leiden

071 – 572 25 19

commercie@eredivisiebasketballleiden.nl

www.eredivisiebasketballleiden.nl

Nieuwe opzet BNXT League?

Het bestuur van de BNXT League heeft voorgesteld om komend seizoen een volwaardige competitie met twintig ploegen (11 Belgische en 9 Nederlandse) te gaan draaien. Om de competitie voor alle teams aantrekkelijker te maken, is dit een logische stap.

Momenteel wordt de competitie na de nationale fase opgesplitst in een Elite Gold (de vijf beste ploegen van beide landen) en een Elite Silver (de resterende ploegen). “Ik kan me voorstellen dat voor de ploegen in de Elite Silver de competitie dan minder aantrekkelijk is. Ook de aandacht van de media is dan gering”, zegt Verburg. 38 wedstrijden is een groot aantal voor ploegen die ook Europees spelen. “Speel je dat niet, dan is in mijn ogen 38 wedstrijden het minimum. De grotere ploegen hebben doorgaans een iets bredere selectie en die kunnen dat wel opvangen.”

Programma thuiswedstrijden

Zaterdag 20 april om 20.00 uur tegen Telenet Giants Antwerp

Woensdag 1 mei om 20.00 uur tegen Filou Oostende

Na afloop van cross-border fase beginnen de nationale play-offs. Data en tegenstanders zijn op moment van schrijven nog niet bekend. Kijk daarom regelmatig op de site van ZZ Leiden om te zien wanneer de wedstrijden in de play-offs gaan beginnen. De start staat gepland voor woensdag 8 mei.

43 Reportage TEKST Martin Hoekstra | FOTO'S Marja van Tilburg

INTO business Golf Cup

VRIJDAG 14 JUNI 2024

Op vrijdag 14 juni organiseert INTO business in samenwerking met Golfbaan Bentwoud de jaarlijkse INTO business Golf Cup. Ondernemers en bestuurders uit de regio’s Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden en Zoetermeer strijden alweer voor de achtste keer om de felbegeerde Cup. In 2023 was het team van Zoetermeer de grote winnaar. Schrijf je nu in wanneer je deel wilt uitmaken van Team Zoetermeer 2024.

WEDSTRIJDINFORMATIE

DATUM Vrijdag 14 juni 2024

HOLES 18 holes

HANDICAP Persoonlijke handicap, spelen op max. handicap 36

KOSTEN € 130 ex btw alles inclusief per deelnemer

PROGRAMMA

STARTTIJD Vanaf 11.30 uur ontvangst met een lunchbuffet, de wedstrijd start om 13.00 uur

BAANCATERING Geniet van heerlijke hapjes bij diverse horecapunten in de baan

BORREL & DINER Bij terugkomst is er een informele borrel met aansluitend een heerlijke BBQ. Dit alles muzikaal ondersteund door een DJ.

EINDE Uiterlijk 20.30 uur

CONTACTPERSONEN

Oscar Middeldorp | 06-51577886 | teams Leiden en Zoetermeer

Charlotte Biesot | 0172-583010 | Golfbaan Bentwoud

Werner v.d. Bosch | 06-53194393 | teams Alphen a.d Rijn en Gouda

SCHRIJF JE NU IN

www.golfbaanbentwoud.nl/ site/into-business-golfcup-2024

WIE PAKT DE CUP IN 2024?

Direct financiële slagkracht?

Reken op Svea, dé cashflowversneller voor ondernemers

Financier jouw bedrijf met factoring. Verkoop je b2b-facturen aan Svea en ontvang direct je geld. Wij wachten vervolgens op de betaling van jouw klant. En nemen het debiteurenbeheer en kredietrisico over. Zo beschik jij morgen al over een positieve cashflow.

Douze points voor Joost Klein

Het is ongeveer een half jaar geleden dat mijn zoon zei dat hij naar een concert van Joost Klein ging. “Joost wie?”, was mijn vraag. “Ken ik niet.” Een vlugge zoektocht op YouTube bracht me iets dichter bij de wereld van Joost, met zijn optreden op Lowlands en in de Slimste Mens België als opvallende momenten.

Fast-forward naar nu: Joost Klein is bij vrijwel iedereen in Nederland bekend als onze vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival. Hoewel zijn muziek mij nog steeds niet echt kan bekoren – laat ik het voorzichtig uitdrukken –, fascineert het me als marketeer enorm hoe hij zijn merk zo succesvol in de markt zet.

Joost Klein: meester in storytelling

De kracht van Joost ligt in storytelling. Zijn persoonlijke verhaal, compleet met ups en downs, maakt hem herkenbaar en toegankelijk. Deze authenticiteit trekt een breed publiek aan, of je nu fan bent van zijn muziek of niet.

Ook in de marketing van jouw merk is storytelling een belangrijk element. Goede verhalen blijven hangen, maar over feiten gaan mensen nadenken; stories sell, facts tell. Hoe laat jij jouw merk zien? Is het een saai verhaal dat op elk bedrijf van toepassing kan zijn of blijft het hangen bij de lezer?

Samen bereik je meer

Indrukwekkend is ook de community die Joost Klein creëerde rondom zijn deelname aan Eurovisie. Zijn droom werd de droom van zijn fans

en zij hielpen hem deze droom uit te laten komen. Niet voor niks kwam mijn zoon thuis met sokken met ‘I Joost’ erop. Hij laat maar al te graag zien dat hij bij de community van Joost hoort.

Lukt het jou om met jouw merk ook zo’n community te bouwen? Het kan! Joost Klein bewijst het, maar ook merken als Apple, Nike en Patagonia hebben zo’n community. Zijn jouw klanten trotse ambassadeurs die jouw bedrijf aanbevelen aan hun relaties?

Authentieke marketing

Wat uit bovenstaande duidelijk naar voren komt en waar jij als ondernemer anno 2024 ook het verschil in moet maken, is authentieke marketing. Blijf dicht bij jezelf, luister naar je klant en zorg dat jouw marketing niet oppervlakkig is, maar eerlijk.

Douze points voor Joost Klein

Door jouw marketingstrategie een vleugje creativiteit zoals Joost Klein te geven, bouw je niet alleen een merk dat blijft hangen, maar ook een dat inspireert en verenigt. En zo scoor ook jij douze points.

is
VIP Marketing BV. Het marketingbureau dat van
61a | 2712 AD Zoetermeer | 079 - 343 67 97 www.vipmarketing.nl 45
Stephanie van Nellestijn
Head of Sales en Marketing bij
je website een Money Maker maakt. Dorpsstraat
Column Stephanie van Nellestijn

Bedrijfskleding aan laten sluiten bij je huisstijl, dat kan!

Wij laten bedrijfskleding voor je werken!

Voor meer informatie neem contact met ons op:

www.viv-cf.nl

info@viv-cf.nl

+31 (0)70 222 8357

Onderstaande bedrijven gingen je voor:

Je huisstijl
A5 advertentie.indd 1 28/03/2024 12:07
hier?

WORD NU LID!

Het totaalconcept van INTO business Zoetermeer bestaat uit het zakelijk kwartaalmagazine en INTO businessclub Zoetermeer. Deze club biedt de leden diverse extra mogelijkheden, zowel online als offline. De kosten bedragen € 450,- ex. btw per jaar.

Wat kun je daar allemaal voor verwachten?

• Toegang tot vier verzorgde netwerkbijeenkomsten per jaar, waarbij de lancering van het magazine centraal staat.

• Logo en contactgegevens vermelding in het magazine op INTO businessclub Zoetermeer ledenpagina, waarvan de eerste keer extra uitgelicht.

• Zes keer per jaar de gelegenheid om een persbericht/nieuwsbericht te laten plaatsen op www.intobusiness.nu/zoetermeer

• Een uitgebreid online bedrijfsprofiel.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar oscar@intobusiness.nu We heten je van harte welkom bij de INTO businessclub Zoetermeer! Geïnteresseerd?

47 Zoetermeer
Businessclub

De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw clublid:

SERA | Sinds 1990 maken wij software om bedrijfsprocessen zoals logistiek, verkoop, financiën, service en productie slimmer en sneller te maken. In meer dan 40 landen werken bedrijven en instellingen met onze programma's. Sera denkt en helpt mee met de nieuwe mogelijkheden. We kennen als geen ander de moderne marketing- en verkoopmogelijkheden, maar weten ook wat er allemaal bij komt kijken voor het echt aan uw verwachtingen voldoet.

ALFA ACCOUNTANTS | Je bedrijf, branche en uitdagingen, we willen het van dichtbij meemaken. Vanuit een landelijk actieve organisatie, maar met een kantoor om de hoek. Met brede financiële kennis én specialistische branchekennis. Thuis in jouw omgeving, dicht bij je werkgebied en dicht bij jou. Daar zijn we op ons best. Dus waar je ook bent, wij zijn overal dichtbij. Zodat we er al zijn, nog voordat je ons nodig hebt.

BOONEKAMP | Drankengroothandel Boonekamp B.V. is al vele jaren een commercieel bezorgende drankengroothandel en betrouwbare partner voor horeca, sportverenigingen, (bedrijfs-)kantines, bij evenementen en andere grootverbruikers: Vanaf de thuisbasis Leiden worden in een straal van circa 60 kilometer de distributie en activiteiten uitgevoerd. Denkt u aan Noordwijk, Haarlem, Zandvoort, IJmuiden, De Kwakel, Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Pijnacker, Zoetermeer en omstreken.

INTERPULSE | Organisaties kunnen succesvoller zijn door de slimme inzet van technologie. Wij leveren graag een betekenisvolle bijdrage. Met beide benen op de grond, gericht op een langdurige en op wederzijds respect gebaseerde relatie.

BASIS BEDRIJFSHUISVESTING | Basis Bedrijfshuisvesting bestaat inmiddels ruim 20 jaar en is gespecialiseerd in commercieel onroerend goed. Betrouwbaar, vakkundig en degelijk. Door deze basiswaarden is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met drie makelaarskantoren, te weten in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. De jarenlange expertise op het gebied van aan- en verhuur, aan- en verkoop en taxeren, wordt eveneens aangewend om beleggers te adviseren bij de keuzes in haar aan- en verkoopbeleid van vastgoedobjecten. Rode draad in de bedrijfsvoering is én blijft de regionale kennis van de markt, gekoppeld aan een actieve marktbenadering. Zowel met de lokale winkeliers als met institutionele beleggers onderhoud het kantoor uitstekende contacten. En dat werkt!

Businessclub 48

Lancering winteruitgave

INTO businessclub Zoetermeer was voor de winterbijeenkomst te gast bij de Brasserie op het Dutch Innovation Park. Deze zeer goed bezochte bijeenkomst werd samen met Gemeente Zoetermeer georganiseerd. De Kerstman ontving iedereen hartelijk en in een relaxte sfeer werd er genetwerkt en geborreld. De winteruitgave had het thema ‘Veilig Ondernemen’ en Sebastiaan Rieter van De Haagse Hogeschool sierde op de cover. Het eerste exemplaar van de winteruitgave werd, na een act van goochelaar Magic Charly, door uitgever Oscar Middeldorp aan hem overhandigd. Sebastiaan had een boeiend verhaal en legde de aanwezigen op een heldere manier haarfijn uit waarom cybersecurity continu aandacht verdient binnen het bedrijfsleven.

Businessclub 49
Businessclub 50
Businessclub 51
Zoetermeer Passende ICT-oplossingen

Aannemingsbedrijf Van der Meer al jaren lid van ZakelijkBentwoud

'Lidmaatschap

is van toegevoegde waarde'

Beter een goede buur dan een verre vriend is een oude uitspraak van de wijze koning Salomo. Dat moet

Carla Prins-Laban, directeur van Golfbaan Bentwoud, ook gedacht hebben. Tegenover de golfbaan bevindt zich namelijk Aannemingsbedrijf Van der Meer, al jaren lid van ZakelijkBentwoud. Carla besloot om de huidige directeuren Joris en Rob van der Meer uit te nodigen voor een gesprek.

Aannemingsbedrijf Van der Meer is op 1 januari 1953 opgericht door Co en Rien van der Meer. Zij waren de broers van de opa van Joris en Rob. Zij hielden zich aanvankelijk bezig met slootwerk en waterbouwkundige werken, later ook met de aanleg en onderhoud van sportvelden en andere cultuurtechnische werken in de Grond-, Weg- en Waterbouw.

Het aannemingsbedrijf verhuisde in de vorige eeuw diverse keren. Via de Dorpsstraat, de Albert Schweitzerlaan en De Werven streek het bedrijf in 1995 neer op de huidige locatie aan het Verbreepark. Leo van der Meer was in 1989 aangesteld als algemeen directeur. Die functie behield hij tot 1 januari 2021, toen hij het bedrijf overdroeg aan de derde generatie, zijn zonen Joris en Rob.

52

Community

Aannemingsbedrijf Van der Meer heeft momenteel zestig man in vaste dienst en daarnaast nog een flexibele schil van veertig. “We groeien zonder dat we dat echt in de gaten hebben”, geeft Joris aan. “Ons geheim is dat we veel aandacht aan het personeel geven. Bijna elke maand gaan we wel iets leuks met elkaar doen, zoals bowlen, karten of op vrijdagmiddag een borreltje drinken. Het is echt een community, in die zin dat je binding met elkaar hebt.”

Het bedrijf werkt veel voor non-profit organisaties, gemeenten en waterschappen. “Op social media proberen we aandacht te geven aan het product, de techniek, het straatwerk, maar ook aan sportparken en rioolvervanging”, vult Rob aan. “Zo laten we zien wat en waarom wij dingen doen. Wie weet zijn er dan mensen die dit ook leuk vinden om te doen.”

Rob van der Meer is 37 jaar. Hij is technisch directeur bij Aannemingsbedrijf Van der Meer B.V. Rob is getrouwd met Jojanneke. Samen hebben ze twee zonen (Mees van 5 en Eden van 3) en binnenkort een dochter. Rob woont en werkt in Benthuizen.

Joris van der Meer is 34 jaar. Hij is algemeen directeur van Aannemingsbedrijf

Van der Meer B.V. Hij is getrouwd met Melissa en samen hebben ze een zoontje van 5, Jonah geheten. Hij woont in Leidschenveen.

Groen en grijs

Aannemingsbedrijf Van der Meer kent een groene en grijze tak. De groene tak houdt zich bezig met aanleg en onderhoud van sportparken; vaak via meerjarencontracten. Het grijze gedeelte is het vervangen van riolen en het straatwerk. “Vooral binnenstedelijk en dan het complete plaatje”, zegt Joris. In Rotterdam is Aannemingsbedrijf Van der Meer aangesloten bij ‘Buitenwerk Samen Sterk’. “Dat is een groep van 20-25 aannemers en de gemeente”, legt Joris uit. “We richten ons op verschillende doelen, zoals klimaatadaptatie, zeroemissie en digitalisering. Ik zit in de stuurgroep kennisontwikkeling en kennistoepassing. Daar kijken we hoe en welke pilotprojecten er uitgerold gaan worden. Je zit dan vooraan en dicht op de innovaties.”

Golf

Het lidmaatschap van ZakelijkBentwoud is vooral besteed aan twee fanatieke golfende medewerkers: René Veringa en Erwin den Elzen. Joris en Rob zijn nog niet gegrepen door het golfvirus. “Ik vond het leuk om te doen, alleen zit je met een stukje tijd”, erkent Joris. Dat geldt ook voor Rob. “Ik ben druk met het bedrijf en heb straks drie kleintjes. Ik wil op zaterdag leuke dingen met hen kunnen doen. Mijn vrouw heeft een drukke baan. Dan kan ik het niet maken om ook nog een rondje te gaan lopen.”

Dat neemt niet weg dat zij de positieve kanten van het lidmaatschap wel inzien. “René en Erwin hebben ook wel eens klanten meegenomen voor een rondje golf”, weet Joris. “Op die manier is het wel van toegevoegde waarde.” Carla haakt hier op in: “Jullie zouden het netwerk nóg beter kunnen benutten. ZakelijkBentwoud telt zo’n 135 bedrijven, waaronder ook een aantal bouwbedrijven. Ik nodig jullie van harte uit voor de sponsordag in april. Je weet nooit wat daaruit voort kan komen.”

GOLFBAAN BENTWOUD

Boslaan 3 | 2731 LD Benthuizen

0172 - 58 30 10 | info@golfbaanbentwoud.nl

www.golfbaanbentwoud.nl

AANNEMINGSBEDRIJF VAN DER MEER B.V.

Verbreepark 23 | 2731 BR Benthuizen

079 – 342 06 01 | info@vdmbv.com

www.vdmbv.com

53 Reportage
TEKST Martin Hoekstra | FOTO'S John Brussel

Colofon

Thema Zomer 2024

De maakindustrie Let's make things better

Thema Herfst 2024

Ondernemen is topsport Mentaal, fysiek, financieel

Thema Winter 2024

Een sterk merk Wat is je identiteit?

Thema Lente 2025

Groeien moet!

UITGEVERIJ

ADRES

TELEFOON

E-MAIL

INTERNETADRES

UITGEVER

HOOFDREDACTIE

REDACTIE

EINDREDACTIE

FOTOGRAFIE

VORMGEVING

VERKOOP

DRUK

ADRESWIJZIGINGEN

OM business media B.V. A. van Leeuwenhoekweg 36-A5

2408 AN Alphen aan den Rijn 06 - 51 57 78 86 oscar@intobusiness.nu www.intobusiness.nu

Oscar Middeldorp

Oscar Middeldorp

Dennis Captein, Martine van Rijn, Martin Hoekstra, Cathalijne van Oort, Marleen Klaver en My Happy Writings

Martin Hoekstra

John Brussel, Michel ter Wolbeek, Julia Captein, Marja van Tilburg, Anne de Hollander, DE Makelaars en Martine Goulmy

Sevenwords, Erik Straver

Oscar Middeldorp (06-51577886)

Veldhuis Media, Meppel

Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via oscar@intobusiness.nu

INTO business Zoetermeer

INTO business Zoetermeer verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen binnen Zoetermeer, Benthuizen, Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker-Nootdorp, Forepark (Den Haag)

Berkel en Rodenrijs

Andere INTO business regio's

Alphen

Alkmaar

Amstelland

De Venen

Duin- en Bollenstreek

Gouda

Haarlem en IJmond

Haarlemmermeer-Schiphol

Leiden

Westfriesland

Zaanstreek

Dit magazine wordt via een gratis abonnement verzonden aan ondernemers in het MKB, bestuurders van organisaties en (eind-)beslissers bij gemeenten in het verspreidingsgebied. Wilt u ook het magazine ontvangen of liever niet meer? Mail ons op oscar@intobusiness.nu en uw aan- of afmelding wordt verwerkt. Wilt u weten welke gegevens wij van u bewaren in onze administratie? Op onze website www.intobusiness.nu leest u onder ‘over ons’ onze privacyverklaring.

COPYRIGHT | Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. INTO business Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

INTO business laat haar magazines drukken op FSC-papier. Dat wordt gewonnen uit verantwoord bosbeheer. De inkt is uitsluitend op basis van plantaardige olie, waardoor het drukwerk zonder schadelijke stoffen tot stand komt. De drukpersen draaien volledig op groene stroom. De magazines worden hierna met biobased sealfolie verpakt. Deze folie, gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar.

Zoetermeer Pijnacker
HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland

Ondernemer, wees realistisch

én flexibel

Het Kodakmoment. Het is iets dat je als bedrijf koste wat het kost wilt voorkomen. Steven Sasson, een jonge kerel die werkzaam was bij Kodak, vond halverwege de jaren zeventig de eerste digitale camera ter wereld uit. De marketingafdeling was niet geïnteresseerd, bang voor de ondergang van hun cash cow: het filmrolletje.

Niet dat Kodak er niets aan verdiende. Andere merken die de technologie gebruikten, betaalden daar flink voor aan Kodak, die de patenthouder was. Maar toen het patent afliep en Kodak ook zelf digitale camera’s op de markt wilde brengen, was het te laat. De concurrentie lag te ver voor en het gebrek aan visie brak Kodak 124 jaar na oprichting op.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt. Maar niemand heeft een glazen bol. Ook binnen de ruimtevaart niet, mijn sector waar een toekomstgerichte blik vanzelfsprekend lijkt, omdat er decennia vooruit moet worden gewerkt. Wat nu in de ruimte vliegt, lag soms decennia terug op de tekentafel.

Ook bij ons kan een compleet ruimtevaartprogramma ontsporen, omdat ontwikkelingen verkeerd worden ingeschat. NASA investeert al jarenlang miljarden dollars in de SLS, de ‘koning onder de raketten’, want de meest krachtige ooit gebouwd. Bedoeld om mensen terug te brengen naar de maan, en verder. De precieze productiekosten houdt NASA niet bij en het

agentschap plant minstens tien lanceringen. Maar of er straks met deze raket gevlogen gaat worden, is zeer de vraag. Want Elon Musk’s SpaceX heeft de Starship in ontwikkeling, een raket die nóg zwaarder is en bovendien recyclebaar. En daar kan geen SLS tegenop. De praktijk achterhaalt de theorie.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt

Niemand die weet wat de toekomst brengt. Wat we wél weten, is dat niets blijft zoals het is en dat betekent dat je als ondernemer realistisch én flexibel moet zijn. Want voor je het weet, wringt een organisatie zich in bochten en dat komt de aerodynamica van geen enkele onderneming ten goede.

André Kuipers (1958) is arts, astronaut en spreker. Hij is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. In totaal bracht André 204 dagen door in het internationale ruimtestation ISS. Als ‘ambassadeur van de aarde’ inspireert hij jong en oud voor technologie en innovatie, wetenschap en duurzaamheid.

55

Een nieuwe lente

Een nieuw begin

De lente staat voor de deur.

Tijd voor een frisse start!

JUST Notarissen heet u van harte welkom.

Het leven kan alle kanten op!

JUST Notarissen

Albert Einsteinlaan 50 - 2719 ER Zoetermeer - 079 323 97 61 - www.justnotarissen.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.